Beleidskader Interim Bestuur Stichting Meerwerf Basisscholen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Beleidskader Interim Bestuur Stichting Meerwerf Basisscholen"

Transcriptie

1 Van Der Veen Pagina 1 Beleidskader Interim Bestuur Stichting Meerwerf Basisscholen Inleiding Het Interimbestuur is bevoegd gezag van de Stichting Meerwerf Basisscholen, te Den Helder. In onderstaand document stelt het Interim Bestuur vast op welke wijze zij Meerwerf zal besturen. Het heeft gekozen voor een bestuursaanpak volgens een principe waarbij zoveel mogelijk een scheiding van bestuur en toezicht wordt gehanteerd zonder afbreuk te doen aan de wettelijk vastgelegde bevoegdheden van de gemeenteraad. Uitgangspunten daarbij zijn: 1. als verantwoordelijke voor het bestaansrecht van de scholen rekent het Interim Bestuur het tot zijn taak op hoofdlijnen de visie en missie van het onder zijn beheer staande onderwijs te formuleren; 2. het Interim Bestuur zal een scherp onderscheid maken tussen het domein van het Interim Bestuur en dat van het management; 3. met het oog daarop stuurt het Interim Bestuur de Algemene Directie aan alleen op basis van globale uitspraken over te behalen doelen, evenals over de ruimte die de Algemene Directie krijgt om op zijn beurt de organisatie aan te sturen; het Interim Bestuur heeft daarmee de bedoeling grenzen aan te geven in plaats van regels voor te schrijven; 4. toezicht op en verantwoording over de uitvoering vinden plaats tegen de vooraf gedane uitspraken en via vooraf overeengekomen instrumenten, zoals elders in dit document verwoord; 5. het Interim Bestuur verantwoordt zich op zijn beurt aan de gemeenschap, zoals dat in de statuten is vastgelegd, en -zo niet formeel (het aangekondigde wetsontwerp Goed Bestuur) dan toch moreel - ook aan diegenen (ouders en verzorgers van kinderen in de gemeente alsmede andere maatschappelijk betrokkenen) die op het bestaan van deze organisatie zijn aangewezen dan wel er vanuit een andere relatie direct of indirect belang bij hebben; 6. het Interim Bestuur heeft met dit document als doel zijn visie en sturingskaders zoveel mogelijk vooraf te formuleren en nadere beleidsvorming en uitvoering zoveel mogelijk te mandateren, 7. Onderstaand beleid is met ingang van 17 maart 2014 van kracht en geldt voor de duur van de bestuursperiode van het interim bestuur. 17 maart 2014

2 Van Der Veen Pagina 2 1. Bestuursproces (bestuursbeleid) In het belang van een effectief en consistent bestuurlijk handelen, expliciteert het Interim Bestuur in dit hoofdstuk zijn werkwijze. Algemeen Aan het Interimbestuur zijn sinds 17 februari 2014 nagenoeg alle bevoegdheden toegekend die de Gemeenteraad en het College van B & W van Den Helder bezaten in hun hoedanigheid van bevoegd gezag van de school voorafgaand aan de verzelfstandiging van De gemeenteraad functioneert de facto nog slechts als een externe raad van toezicht die marginaal toetst. Het Interim Bestuur acht het dan ook zijn taak om in het belang van de bevolking van Den Helder (ouders en verzorgers overige opleidingsinstituten, bedrijfsleven sociale, culturele en welzijnsinstellingen enz.) 1. Een visie en missie van het onderwijs op de school op hoofdlijnen te bepalen 2. Ervoor te zorgen dat deze door de Algemene Directie wordt gehanteerd en 3. Er op toe te zien dat dit gebeurt op een verantwoorde wijze Bestuursstijl Het Interim Bestuur wil daarbij een stijl hanteren die zowel duidelijk als consistent is. Beleidskaders en adequaat toezicht vormen daarvoor de basis. Het zal de organisatie besturen, controleren en inspireren door middel van expliciete beleidsuitspraken op hoofdlijnen die de normen, waarden en visie van het Interim Bestuur reflecteren. Daarbij zal het zich vooral richten op de maatschappelijke ontwikkelingen en hun mogelijke betekenis voor de organisatie, minder op de beheersmatige en programmatische middelen. Het Interim Bestuur zal dit doen door: a) prioriteit te geven aan visieontwikkeling en strategisch beleid met uitsluiting van bemoeienis met de dagelijkse praktijk; b) duidelijk onderscheid te maken tussen de rol van het Interim Bestuur en die van de Algemene Directie; c) zich zo veel mogelijk proactief op te stellen, door zijn verwachtingen vooraf te formuleren. Het Interim Bestuur zal, in het besef dat het bevoegd gezag niet wordt gevormd door de individuele bestuurder doch door het collectieve Interim Bestuur, handelen vanuit een groepsverantwoordelijkheid.

3 Van Der Veen Pagina 3 Bij meningsvorming door het Interim Bestuur hoort de ruimte voor discussie. Het Interim Bestuur zorgt er echter voor dat deze discussie leidt tot officieel bestuursbeleid en dat individueel bestuursoptreden of optreden van bestuurlijke commissies niet in de plaats komt van officieel bestuursbeleid. Interim Bestuursleden spreken uit dat zij zoveel mogelijk aanwezig zullen zijn op vergaderingen, dat zij de gekozen bestuursrol gedisciplineerd zullen naleven en dat ontstane vacatures adequaat en conform de vastgestelde procedure werving en selectie bestuursleden zullen worden vervuld. In het verlengde daarvan worden nieuwe bestuursleden aangezocht voor en vooraf geïnformeerd over deze bestuursaanpak. Periodiek evalueert het Interim Bestuur zijn eigen functioneren. Nadere taakomschrijving Uitgaande van zijn hierboven omschreven verantwoordelijkheid en bestuursstijl kiest het Interim Bestuur voor methoden die bij die benadering passen. Het rekent het tot zijn taak om: 1. Jaarlijks verantwoording af te leggen aan de gemeente voorzover de verordening dat voorschrijft; 2. Zich bovendien te oriënteren op, en relaties te leggen en te onderhouden met de relevante organisaties in de gemeente en regio; 3. Op hoofdlijnen uitspraken te doen en op schrift te stellen over: a) de beleidskaders b) de restricties die het oplegt/de handelingsruimte die het meegeeft aan de Algemene Directie c) de wijze waarop het zijn eigen taak vorm geeft d) de wijze waarop het de Algemene Directie mandaat geeft en het gebruik daarvan controleert Agendaplanning Om het voorgaande te realiseren zal het Interim Bestuur een jaarplanning hanteren waarin: Tenminste eenmaal per jaar opnieuw tot conclusies wordt gekomen over de beleidskaders; wordt vastgesteld wanneer en met welke regelmaat welke monitoring-informatie wordt verlangd; periodiek het eigen functioneren wordt geëvalueerd; wordt opgenomen wanneer en hoe verantwoording wordt afgelegd naar de gemeente. De voorzitter De voorzitter bewaakt de consistentie en integriteit van het bestuursproces:

4 Van Der Veen Pagina 4 de voorzitter zorgt ervoor dat het Interim Bestuur zich aan zijn afspraken houdt en aan die welke hem wettelijk of door aangegane verplichtingen zijn opgelegd; de voorzitter zorgt ervoor dat geen discussie plaatsvindt of beslissingen worden genomen die tot het duidelijke terrein van de Algemene Directie behoren; de voorzitter neemt zonodig beslissingen binnen het raamwerk van uitspraken die het Interim Bestuur heeft gedaan over zijn bestuursproces en over de schakeling met de Algemene Directie, tenzij deze bevoegdheid aan anderen is voorbehouden (bv. commissies); De voorzitter opereert bij persoonlijk optreden, intern of extern, slechts binnen het kader van vastgesteld bestuursbeleid en/of de hem/haar expliciet gegeven beleidsruimte; De voorzitter bewaakt dat noch enig ander bestuurslid, noch de hijzelf aan de Algemene Directie aanvullende eisen stelt op het punt van doelen en handelingsruimte. 2. Schakeling tussen Interim Bestuur en Algemene Directie (contactbeleid) In dit hoofdstuk legt het Interim Bestuur vast hoe het zijn relatie met de Algemene Directie -en daarmee met de gehele organisatie - zal onderhouden. Daarin zijn duidelijkheid en consistentie in de wijze van aansturing en in de controle op naleving de sleutelbegrippen. Algemeen De officiële schakel die het Interim Bestuur met de organisatie, met haar uitvoering en haar resultaten zal onderhouden zal zijn met de Algemene Directie. Omgekeerd geldt dat alle mandaat en verantwoordelijkheid van overige medewerkers door het Interim Bestuur wordt beschouwd als mandaat en verantwoordelijkheid van de Algemene Directie. In het verlengde daarvan zal het Interim Bestuur zich onthouden van instructies aan en beoordeling van personen die onder de leiding van de Algemene Directie werken, en laat dat aan deze over. Het Interim Bestuur voert zelfstandig overleg met de Gemeenschappelijke Medezeggenschap over statutaire onderwerpen en aanverwante documenten die leiden tot een duurzame bestuursconstructie en benoemingen van bestuursleden. Duidelijkheid en eenheid Alleen officieel genomen en meegedeelde besluiten/opdrachten door het Interim Bestuur zijn bindend voor de Algemene Directie. Beslissingen of instructies van individuele Interim Bestuursleden of bestuurlijke commissies zijn voor de Algemene Directie niet bindend tenzij in de bijzondere gevallen dat het Interim Bestuur deze specifiek heeft gemachtigd tot zulk een beslissing of instructie.

5 Van Der Veen Pagina 5 Mandatering Het Interim Bestuur instrueert de Algemene Directie middels geschreven beleidsuitspraken over de beleidskaders en over de handelingsruimte, en staat hem/haar toe te handelen overeenkomstig elke redelijke interpretatie van die uitspraken. Die vormen het raamwerk waarbinnen de Algemene Directie gerechtigd is alle nader beleid te formuleren, keuzes te maken en beslissingen te nemen, alsmede activiteiten in werking te zetten, welke redelijkerwijs geacht kunnen worden binnen dat kader te passen. Het Interim Bestuur kan zijn beleidsuitspraken wijzigen, en dus ook de grens tussen de domeinen van Interim Bestuur en Algemene Directie. Maar zolang een bepaald mandaat van kracht is zal het Interim Bestuur de keuzes van de Algemene Directie respecteren en steunen. Intern Toezicht Het Interim Bestuur is als bevoegd gezag eindverantwoordelijk voor alles wat onder zijn gezag gebeurt. Systematische evaluatie van de prestaties van (delen van) de organisatie is dan ook noodzakelijk. Als criteria voor die evaluatie hanteert het Interim Bestuur de expliciet omschreven verwachtingen: het resultaat van de organisatie in termen van beschreven doelen (zie hoofdstuk 3) en het opereren van de organisatie binnen vooraf gegeven handelingsruimte (zie hoofdstuk 4). 1. het Interim Bestuur zal controleren in welke mate aan de bestuursuitspraken (het beleid) is beantwoord/voldaan. Gegevens die daar niet over gaan zullen niet in de beoordeling worden betrokken. 2. De norm voor beoordeling zal zijn "elke redelijke interpretatie" van het geformuleerde beleid. 3. Het Interim Bestuur verzamelt die gegevens regelmatig door de Algemene Directie om verslaggeving te vragen (interne rapportage). Daarbij gaat het om beknopte en zo concreet mogelijke verantwoording of aan de desbetreffende verwachting( en) is voldaan. Interim Bestuur en Algemene Directie zullen tot nadere afspraken komen over de frequentie daarvan en beschouwen deze afspraken als een onderdeel van dit beleidskader. De informatiebehoefte van het Interim Bestuur en de momenten waarop zij deze wil ontvangen zijn neergelegd in hoofdstuk 5. Het Interim Bestuur kent de interne controller de bevoegdheid toe om zonder tussenkomst van de Algemene Directie zich tot het Interim Bestuur te richten. Als het Interim Bestuur dat nodig acht stelt het relevante derden (accountant, onderzoeker) in staat hem over de toestand van de organisatie te rapporteren (externe rapportage). Ook rapporten van de inspectie acht het Interim Bestuur van belang. Gelet op zijn eindverantwoordelijkheid behoudt het Interim Bestuur zich het recht voor om in uiterste instantie, bv. bij ernstige twijfels over de juistheid van eerder verkregen rapportages, zelf op onderzoek uit te gaan.

6 Van Der Veen Pagina 6 Beoordeling van de Algemene Directie Het behalen van de doelen door de organisatie, met respectering van de gegeven handelingsruimte is te beschouwen als positieve beoordeling van de Algemene Directie. 4. Uitgangspunten, missie en resultaten Meerwerf 3.1 Uitgangspunten De belangrijkste functie van het openbaar onderwijs is het garanderen dat alle leerlingen toegang hebben tot dit onderwijs. In ons duale bestel vormen het openbaar onderwijs en het bijzonder onderwijs elkaars complement. Al wordt dat laatste onderwijs steeds vaker gevolgd door andere leerlingen dan die waarvoor dat eigenlijk was bedoeld; dit doet niets af aan de garantiefunctie van het openbaar onderwijs. Het is open toegankelijk, staat dus open voor alle leerlingen, ongeacht afkomst, geloofs- of levensovertuiging. Een tweede onderscheidend kenmerk van het openbaar onderwijs is het neutraliteitsbeginsel. In de onderwijswetgeving is dit vertaald in een waarborg voor eerbiediging van ieders geloofs- of levensovertuiging, alsmede in de opdracht om aan alle in de samenleving bestaande levensbeschouwelijke en maatschappelijke waarden aandacht te besteden (actieve pluriformiteit). Het doet een groot beroep op de eigen verantwoordelijkheid van leerlingen, op het geven van een keuze, op het actief deelnemen aan een pluriforme samenleving. Tenslotte is het non-discriminatiebeginsel eveneens kenmerkend voor het openbaar onderwijs, zowel ten aanzien van leerlingen als ten aanzien van personeel. De gemeente Den Helder heeft deze functies van garantie en zorgplicht gemandateerd aan het bestuur van de stichting Meerwerf Basisscholen en deze verantwoordelijk gemaakt voor het definiëren van doelstellingen die daarmee in lijn zijn. Meerwerf Basisscholen voeren een actief beleid om leerlingen die om wat voor reden dan ook minder kansen hebben op een succesvolle schoolloopbaan zo te ondersteunen dat toekomstperspectieven verbeteren, hun zelfvertrouwen versterkt wordt en er zicht komt op hun talenten. Onze open toegankelijkheid zorgt ervoor dat er een actief beleid nodig is om kansen van onder-presterende leerlingen te verhogen en het vergroten van verschillen tijdens de schooltijd tegen te gaan. Leerlingen met een hogere begaafdheid of een uitzonderlijk talent krijgen ook de ondersteuning die hen vooruit helpt. 3.2 Missie, visie en ambitie Missie Het verzorgen van openbaar primair onderwijs in Den Helder Visie Meerwerf biedt kinderen een krachtige leeromgeving een weerspiegeling van de maatschappij, waarin zij zich uiteindelijk zullen moeten manifesteren. In deze leeromgeving nemen leerkracht en kind verantwoordelijkheid voor het leren. De leerkracht leidt, controleert en faciliteert; het kind neemt verantwoordelijkheid voor zijn leren, het vraagt, het doet en reflecteert.

7 Van Der Veen Pagina 7 Ambitie Ouders en Meerwerf ambiëren gezamenlijk dat het kind na het doorlopen van zijn volledige scholing verantwoordelijkheid voor zijn leven neemt als jongvolwassene in de maatschappij van dat moment. Hierbij is Meerwerf primair verantwoordelijk voor het opleiden en zijn de ouders primair verantwoordelijk voor de opvoeding van de kinderen. Meerwerf voert daartoe een continue dialoog met de ouders, teneinde te bepalen wat wij willen bereiken en wie daarbij wat doet. Meerwerf verwacht dat ouders participeren in deze dialoog. Bij de overgang naar het voortgezet onderwijs kan elk kind: zich uiten, zijn(haar) ideeën en gedachten onder woorden brengen; zijn talenten en kwaliteiten herkennen en gebruiken; zich op respectvolle wijze bewegen, samenwerken en handhaven in zijn omgeving; lezen, schrijven en rekenen; verantwoordelijkheid nemen voor zijn(haar) leren. 3.3 Resultaten De publieke rol van Meerwerf is het verzorgen van openbaar primair onderwijs. Zij heeft een groot aantal belanghebbenden die vaak verschillende resultaten verwachten. De volgende resultaat domeinen worden onderkend: - Onderwijsresultaten - Tevredenheid medewerkers - Tevredenheid ouders - Waardering maatschappij en partners 4. Handelingsruimte van de Algemene Directie Het Interim Bestuur stelt de Algemene Directie in de gelegenheid om op vele punten zelf tot keuzen te komen over hoe de doelen kunnen worden verwezenlijkt Omdat het Interim Bestuur voor die keuzen de eindverantwoordelijkheid draagt, geeft het in dit hoofdstuk de grenzen van die bevoegdheid aan, veelal door vooraf en zo mogelijk in globale termen uit te spreken voor welke beslissingen het Interim Bestuur niet de ruimte geeft. Daarmee definieert het Interim Bestuur het kader waarbinnen de Algemene Directie naar redelijkheid en billijkheid kan beslissen. Met uitspraken van algemene aard definieert het Interim Bestuur het algemeen kader. Daarnaast en in aansluiting daarop definieert het meer specifiek de handelingsruimte voor majeure onderwerpen zoals: pedagogische aanpak in ruime zin, personeelsbeleid, financieel beleid, interne organisatie en de omgang met het bestuurlijk mandaat. Voor onderwerpen die daar niet onder vallen geldt per definitie het gestelde in para 4.2 "Algemeen". 4.1 Rolverdeling - Het Interim Bestuur is eindverantwoordelijk, bestuurt de jura de organisatie en houdt toezicht zoals aangegeven in hoofdstuk 2 onder Intern Toezicht. - De Algemene Directie is gemandateerd voor het de facto besturen van de organisatie. Zij is verantwoordelijk voor de richting, inrichting en verrichtingen van de gezamenlijke Meerwerf Basisscholen. Zij legt hierover verantwoording af aan het Interim Bestuur. Voor

8 Van Der Veen Pagina 8 de uitvoering van haar verantwoordelijkheden hanteert zij aantoonbaar een PDCA-cyclus en risicomanagement. 4.2 Algemeen De Algemene Directie zal niet veroorzaken noch toestaan dat door zichzelf of onder zijn leiding activiteiten en praktijken, besluiten en condities plaatsvinden of aanwezig zijn die onwettig zijn, in strijd met de statuten, dan wel in strijd met het gezond verstand of met de gebruikelijke regels van de ethiek. De Algemene Directie heeft evenmin de ruimte om te handelen in strijd met de overeengekomen doelstelling Pedagogische aanpak in ruime zin Het Interim Bestuur hecht grote waarde aan de veiligheid van leerlingen, aan bescherming van hun privacy, aan een pedagogisch klimaat dat recht doet aan hun persoonlijke integriteit, alsmede aan de mogelijkheid voor ouders om bij te dragen aan de ontwikkeling van hun kind. Dat vertaalt zich in de volgende kaders. Veiligheid De Algemene Directie ziet erop toe dat leerlingen in schoolverband niet voor situaties worden geplaatst die een onverantwoord risico vormen voor hun veiligheid en hun gezondheid. De Algemene Directie zal daarom niet toelaten dat binnen schoolse of buitenschoolse activiteiten worden georganiseerd tenzij met voldoende garanties voor veiligheid en gezondheid; Pedagogisch klimaat De Algemene Directie ziet er op toe dat leerlingen niet worden gepest, gediscrimineerd of in andere opzichten in hun persoonlijke integriteit worden aangetast. Ouderparticipatie De Algemene Directie laat niet toe dat ouders niet of gebrekkig worden geïnformeerd over de ontwikkeling van hun kind, de Algemene Directie zal niet verhinderen dat ouders op positieve wijze, actief en betrokken kunnen bijdragen aan de resultaten Personeelsbeleid De Algemene Directie zal geen personeel benoemen dat niet de doelstelling van de organisatie respecteert en representeert. Het volledige personele management - van benoeming tot ontslag van het schoolmanagement is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van Interim Bestuur en Algemene Directie, waarbij eventueel derden betrokken kunnen worden (bv MR). De Algemene Directie zal niet handelen dan vanuit expliciete regels welke voor dat personeel gelden (CAO en eventuele aanvullende voorwaarden, alsmede eigen uitvoeringsregels).personeelsleden zullen geen andere vergoedingen ontvangen dan hun rechtens toekomen of op grond van expliciet bij het Interim Bestuur bekende criteria.

9 Van Der Veen Pagina 9 De Algemene Directie ziet erop toe dat personeelsleden niet incompetent zijn of hun competentie voor toekomstig functioneren verliezen. De Algemene Directie zal individuele personeelsleden niet oneigenlijk bevoordelen of negatief discrimineren. In principe neemt het Interim Bestuur alleen klachten in behandeling van de Algemene Directie. Klachten van andere medewerkers worden in beginsel door de Algemene Directie behandeld. De Algemene Directie zal echter niet verhinderen dat een personeelslid zich tot het Interim Bestuur wenden als interne klachtenprocedures zijn uitgeput en daarnaast het betreffende personeelslid zich erop beroept dat het bestuursbeleid zijn/haar rechten onvoldoende beschermt of dat het bestuursbeleid is overtreden tegen zijn/haar belang in Financieel beleid Begroting Los van het voornemen om in de toekomst strategisch en financieel meerjarenbeleid te voeren, legt het Interim Bestuur hieronder het volgende kader vast voor het operationele financieel beleid. De begroting van het geheel van de organisatie, i.c. Algemene Directie, staf en scholen, zal niet afwijken van de in wettelijk gegeven voorschriften en van de door het Interim Bestuur geformuleerde doelen en prioriteiten en geen ondoelmatige uitgaven bevatten. Dienovereenkomstig zal de Algemene Directie er op toezien: 1. dat geen uitgaven worden begroot welke de conservatieve verwachting van inkomsten/subsidies te boven gaan, tenzij uitdrukkelijk anders overeengekomen 2. dat de reserves niet worden aangesproken tenzij uitdrukkelijk anders overeengekomen. 3. dat geen begroting wordt opgemaakt waaruit onvoldoende de doelstelling en prioriteitsstelling kan worden afgelezen. 4. dat de te verwachten bestuurskosten in de begroting zijn meegenomen Exploitatie De Algemene Directie zal niet veroorzaken of toestaan dat financieel risico wordt gelopen of dat feitelijke uitgaven significant afwijken van de gestelde prioriteiten. Dienovereenkomstig zal de Algemene Directie: 1. niet meer uitgeven dan hem/haar in dat jaar aan inkomsten ter beschikking staan of zullen komen, tenzij een negatief resultaat vooraf is toegestaan. 2. geen langtermijn reserves aanspreken tenzij uitdrukkelijk anders overeengekomen 3. geen schulden aangaan jegens derden welke niet binnen een overzienbare periode kunnen worden aangezuiverd

10 Van Der Veen Pagina niet toelaten dat salarissen en andere rechtmatige vorderingen te laat worden betaald 5. niet toestaan dat een administratie wordt gevoerd die niet voldoet aan normaal te stellen criteria 6. niet zelfstandig overgaan tot aankoop of verkoop van onroerend goed 7. niet speculeren met of met onverantwoord risico beleggen van liquiditeiten en reserves 8. geen verplichtingen aangaan met een langere looptijd dan financieel kan worden overzien. Bescherming (on)roerend goed De Algemene Directie zal niet toelaten dat de onroerende goederen en andere bezittingen onvoldoende worden beschermd of onderhouden. Het ontbreekt niet aan een (meerjaren)planning van het onderhoud. Hoge kassaldi worden vermeden Interne organisatie Vervanging Algemene Directie De Algemene Directie laat niet na waarneming te regelen die bij langdurige afwezigheid van (een van de) leden van de Algemene Directie optreedt als diens plaatsvervanger. Deze waarnemer(s) zijn voldoende op de hoogte van het bestuursbeleid en de directiewerkzaamheden Omgang met het bestuurlijk mandaat De Algemene Directie zal het Interim Bestuur niet gebrekkig ondersteunen c.q. informeren. De Algemene Directie zal: 1. niet nalaten op tijd, nauwkeurig en toegankelijk gewenste monitoring-informatie voor te leggen die aansluit bij de gedane beleidsuitspraken 2. niet verzuimen het Interim Bestuur op de hoogte te houden van relevante trends, voorzienbare negatieve publiciteit, substantiële interne en externe veranderingen, in het bijzonder waar deze van invloed zijn op de aannames van bestaand bestuursbeleid 3. niet nalaten het Interim Bestuur te wijzen op gedragingen van dat Interim Bestuur die naar zijn oordeel afwijken van geformuleerd beleid, in het bijzonder als die afwijkingen nadelig zijn voor de werkrelatie Interim Bestuur Algemene Directie. 4. niet nalaten het Interim Bestuur te informeren over door deze in acht te nemen medezeggenschapsverplichtingen 5. niet verzuimen de gewenste informatie beknopt en met heldere verwijzing naar de beleidscategorie waarop het betrekking heeft aan te reiken 6. niet nalaten die zaken op de agenda te zetten die de formele goedkeuring van het Interim Bestuur behoeven.

11 Van Der Veen Pagina Informatie behoefte en jaarplanning rapportages De Algemene Directie verstrekt het toezichthoudend bestuur Meerwerf periodiek tenminste de volgende informatie: Resultaten Overzicht (*) kwaliteitsoordeel Onderwijs Inspectie Overzicht overige onderwijs benchmarks Overzicht CITO eindscores Overzicht waardering ouders Overzicht waardering medewerkers Overzicht waardering overige stakeholders Overzicht leerlingenaantallen en marktaandeel 1 x per 2 jaar 1 x per 2 jaar 1 x per 2 jaar Strategie Voortgang uitvoering strategisch beleidsplan Risico analyse 2 x per jaar Personeel Overzicht personele mobiliteit en ontwikkeling Financiën Uitputting begroting Ontwikkeling financiële kengetallen 2 x per jaar 2 x per jaar Bedrijfsvoering Jaarverslag, begroting, meerjarenbegroting, strategisch beleidsplan Overzicht overige controles (vb. ARBO, veiligheid) Reilen en zeilen bij Meerwerf Interne incidenten en problemen van enige betekenis Incidenten en problemen van enige betekenis met stakeholders en / of media gevoelig Overzicht klachten 5 x per jaar 5 x per jaar / direct 5 x per jaar / direct * Overzicht = feiten, analyse en synthese Jaarplanning informatievoorziening Interim Bestuur Meerwerf Informatie uitwisseling Jan Open agenda onderwijs (miv 2015) Mrt Voortgang Strategisch Beleidsplan Jaarcijfers Mei Jaarverslag Informatie over Resultaten (m.u.v. ll.-aantallen), Personeel en Financiën Overzicht klachten en overige controles

12 Van Der Veen Pagina 12 Jun Zelfreflectie Interim Bestuur Evaluatie AD Gesprek met GMR ** Gesprek met schooldirecteuren ** Directieven Strategisch Beleidsplan Sep Voortgang en bijstelling Strategisch Beleidsplan Risico analyse Nov / dec Begroting en meerjarenbegroting Overzicht leerlingaantallen ** in te plannen voorafgaande aan de bestuursvergadering 6. Vervallen De volgende documenten zijn met ingang van 17 maart 2014 vervallen: Het beleidskader stichtingsbestuur Het concept handboek bestuur, bestaande uit: - Het bestuursreglement - Het toezichtskader - Het managementstatuut - Het bestuursprofiel - Het rooster van aftreden - De vergoedingsregeling bestuursleden - De verantwoording toepassing Code Goed bestuur

MANAGEMENTSTATUUT TEN BEHOEVE VAN HET PRIMAIR ONDERWIJS. A. Statuut. Preambule

MANAGEMENTSTATUUT TEN BEHOEVE VAN HET PRIMAIR ONDERWIJS. A. Statuut. Preambule MANAGEMENTSTATUUT TEN BEHOEVE VAN HET PRIMAIR ONDERWIJS A. Statuut Preambule Dit managementstatuut is gebaseerd op het besturingsmodel Besturen op hoofdlijnen, zoals dat door het bestuur van de vereniging

Nadere informatie

Bestuursstatuut van het Toezichthoudend bestuur CGMV Zwolle, 4 november 2013 definitief

Bestuursstatuut van het Toezichthoudend bestuur CGMV Zwolle, 4 november 2013 definitief Bestuursstatuut van het Toezichthoudend bestuur CGMV Zwolle, 4 november 2013 definitief Inhoudsopgave 0. Preambule... 3 1. Reikwijdte en vaststelling... 3 2. Taken van het bestuur... 3 2.1 Algemeen...

Nadere informatie

Managementstatuut van de Stichting Het Baarnsch Lyceum, Scholengemeenschap voor vwo en havo

Managementstatuut van de Stichting Het Baarnsch Lyceum, Scholengemeenschap voor vwo en havo Managementstatuut van de Stichting Het Baarnsch Lyceum, Scholengemeenschap voor vwo en havo Begripsbepalingen Artikel 1. In dit managementstatuut wordt verstaan onder: 1. Stichting: De stichting Het Baarnsch

Nadere informatie

Artikel 7 Opdracht Stichting Onderwijs Primair heeft de opdracht uitgewerkt naar vijf kernwaarden:

Artikel 7 Opdracht Stichting Onderwijs Primair heeft de opdracht uitgewerkt naar vijf kernwaarden: Concretisering Code Goed Bestuur voor Onderwijs Primair Inleiding De leden van de PO-Raad hebben in 2010 de Code Goed Bestuur vastgesteld als leidraad voor goed bestuur in het primair onderwijs. Het bestuur

Nadere informatie

Reglement College van Bestuur. Onderwijsstichting Esprit

Reglement College van Bestuur. Onderwijsstichting Esprit Reglement College van Bestuur Onderwijsstichting Esprit Amsterdam, vastgesteld, na goedkeuring door de Raad van Toezicht op 4 december 2015, door het College van Bestuur in haar vergadering van 7 december

Nadere informatie

Toezichtkader Raad van Toezicht SGR

Toezichtkader Raad van Toezicht SGR Toezichtkader Raad van Toezicht SGR Vastgesteld door de Raad van Toezicht van SGR op 14 april 2015 Inleiding Vanaf 2011 zijn bij de SGR de functies van bestuur en intern toezicht gescheiden. Deze functiescheiding

Nadere informatie

twee nieuwe leden waaronder een beoogd voorzitter

twee nieuwe leden waaronder een beoogd voorzitter Vacature twee leden Raad van Toezicht waaronder een beoogd voorzitter Stichting Voortgezet Vrijeschool Onderwijs Noord-Holland De Stichting De Stichting Voortgezet Vrijeschool Onderwijs Noord-Holland (SVVONH),

Nadere informatie

Reglement Raad van Bestuur. Stichting Samenwerkende Zorgboeren Zuid

Reglement Raad van Bestuur. Stichting Samenwerkende Zorgboeren Zuid Reglement Raad van Bestuur Stichting Samenwerkende Zorgboeren Zuid De Raad van Bestuur van de Stichting Samenwerkende Zorgboeren Zuid heeft overeenkomstig de statuten, de Zorgbrede Governance Code 2010,

Nadere informatie

Managementstatuut Dr. Nassau College

Managementstatuut Dr. Nassau College Managementstatuut Dr. Nassau College Algemeen deel Het Dr. Nassau College kent een statutair directeur/bestuurder die het bevoegd gezag van het Dr. Nassau College vormt. De directeur/bestuurder legt verantwoording

Nadere informatie

Directiestatuut voor Samenwerkingsstichting voor Voortgezet Onderwijs Uden.

Directiestatuut voor Samenwerkingsstichting voor Voortgezet Onderwijs Uden. Advies van: J. van Elderen Diro: Vastgesteld d.d. 4-6-2009, na evaluatie en wijziging: 14-7-2011 Bestuursvergadering: In concept vastgesteld 19-5-2009 MR: Positief advies op 9-11-09 en 13-1-10: evaluatie

Nadere informatie

Managementstatuut Stichting CPO Noordkwartier

Managementstatuut Stichting CPO Noordkwartier Managementstatuut Stichting CPO Noordkwartier managementstatuut stichting Noordkwartier d.d. 1 januari 2013 onderwijsbureau meppel/md - pagina 1 INHOUDSOPGAVE Artikel 1. Begripsbepalingen... 3 Artikel

Nadere informatie

Bevoegdheden en verantwoordelijkheden Raad van Toezicht.

Bevoegdheden en verantwoordelijkheden Raad van Toezicht. 6. Raad van Toezicht 14-04-2014 Versie 6.02 Huishoudelijk reglement Raad van Toezicht Status Definitief Artikel 1: Positionering Raad van Toezicht Ingevolge de statuten bestuurt het College van Bestuur

Nadere informatie

Toezichtkader Montessori Vereniging Haarlemmermeer

Toezichtkader Montessori Vereniging Haarlemmermeer Toezichtkader Montessori Vereniging Haarlemmermeer Inhoud Inleiding... 3 Wat houdt het (intern) toezicht in?... 4 Werkwijze toezichthoudende deel van het bestuur/ toezichtkader... 6 1. Openbare identiteit...

Nadere informatie

Reglement College van Bestuur. Onderwijsstichting Esprit

Reglement College van Bestuur. Onderwijsstichting Esprit Reglement College van Bestuur Onderwijsstichting Esprit Amsterdam, vastgesteld, na goedkeuring door de Raad van Toezicht op 17 maart 2017, door het College van Bestuur in haar vergadering van 20 maart

Nadere informatie

Reglement Raad van Bestuur Stichting Santé Partners

Reglement Raad van Bestuur Stichting Santé Partners Reglement Raad van Bestuur Stichting Santé Partners 1. Doel, reikwijdte en vaststelling reglement 1.1 Door middel van dit reglement wordt nadere invulling gegeven aan de taken, de verantwoordelijkheden

Nadere informatie

Hoofdstuk 24: Managementstatuut Onderwijsgroep Galilei

Hoofdstuk 24: Managementstatuut Onderwijsgroep Galilei Hoofdstuk 24: Managementstatuut Onderwijsgroep Galilei Pre-ambule Het uitgangspunt voor het bevoegd gezag van de Stichting Onderwijsgroep Galilei, openbaar voortgezet onderwijs Voorne-Putten is het besturen

Nadere informatie

De gedragscode Goed Bestuur van de Stichting Openbaar Primair Onderwijs Zuid- Kennemerland. (STOPOZ)

De gedragscode Goed Bestuur van de Stichting Openbaar Primair Onderwijs Zuid- Kennemerland. (STOPOZ) De gedragscode Goed Bestuur van de Stichting Openbaar Primair Onderwijs Zuid- Kennemerland. (STOPOZ) Vastgesteld in de vergadering van het bestuur van de Stichting Openbaar Primair Onderwijs Zuid- Kennemerland

Nadere informatie

Reglement Raad van Toezicht. Nadere taakomschrijving en regeling van werkzaamheden Raad van Toezicht Stichting Kinderorganisatie Spaarne

Reglement Raad van Toezicht. Nadere taakomschrijving en regeling van werkzaamheden Raad van Toezicht Stichting Kinderorganisatie Spaarne Reglement Raad van Toezicht Nadere taakomschrijving en regeling van werkzaamheden Raad van Toezicht Stichting Kinderorganisatie Spaarne Inleiding In dit reglement werkt de raad van toezicht in aanvulling

Nadere informatie

Toezichtkader RSV Breda VO Inleiding.

Toezichtkader RSV Breda VO Inleiding. Toezichtkader RSV Breda VO 3003. Inleiding. In het toezichtkader van de Inspectie voor het Onderwijs is onder kwaliteitsaspect management en organisatie de indicator 2.6. als volgt beschreven: Het samenwerkingsverband

Nadere informatie

Bestuursreglement samenwerkingsverband Passend Primair Onderwijs Noord-Kennemerland

Bestuursreglement samenwerkingsverband Passend Primair Onderwijs Noord-Kennemerland Bestuursreglement samenwerkingsverband Passend Primair Onderwijs Noord-Kennemerland Artikel 1 Begripsbepalingen In dit bestuursreglement wordt verstaan onder: a. statuten: de statuten van de Stichting

Nadere informatie

De Raad van Toezicht voert tenminste jaarlijks met de Raad van Bestuur een functionering en beoordelingsgesprek. (in de maand september)

De Raad van Toezicht voert tenminste jaarlijks met de Raad van Bestuur een functionering en beoordelingsgesprek. (in de maand september) TAKEN EN BEVOEGDHEDEN RAAD VAN TOEZICHT ALERIMUS 1. Taak en werkwijze: De Raad van Toezicht heeft tot taak toezicht te houden op het besturen door de Raad van Bestuur en op de algemene gang van zaken in

Nadere informatie

Toetsingskader Raad van Toezicht van de onderwijsstichting Esprit. Onderwijsstichting Esprit

Toetsingskader Raad van Toezicht van de onderwijsstichting Esprit. Onderwijsstichting Esprit Toetsingskader Raad van Toezicht van de onderwijsstichting Esprit Onderwijsstichting Esprit Toetsingskader Raad van Toezicht van de onderwijsstichting Esprit Visie en Toezicht Conform artikel 2 lid 2 van

Nadere informatie

GOVERNANCE CODE WONINGCORPORATIES

GOVERNANCE CODE WONINGCORPORATIES GOVERNANCE CODE WONINGCORPORATIES November 2006 1 GOVERNANCE CODE WONINGCORPORATIES PRINCIPES I. Naleving en handhaving van de code Het bestuur 1 en de raad van commissarissen zijn verantwoordelijk voor

Nadere informatie

Reglement Bestuur HOOFDSTUK 1 ALGEMEEN

Reglement Bestuur HOOFDSTUK 1 ALGEMEEN Reglement Bestuur HOOFDSTUK 1 ALGEMEEN Artikel 1 - begrippen Bestuur : bestuur van de RPO zoals bedoeld in artikel 2.60b van de Mediawet; Bestuurder : lid en tevens voorzitter van het Bestuur; Raad van

Nadere informatie

Aan de Gemeenteraad. Raadsvoorstel nr. 694681

Aan de Gemeenteraad. Raadsvoorstel nr. 694681 meppel.nl Raadsvoorstel Agendapunt: VII/9. Meppel, 2 juni 2015 Aan de Gemeenteraad. Raadsvoorstel nr. 694681 Onderwerp: Invoering Model Raad van Toezicht Stichting Promes Voorgesteld besluit 1. In te stemmen

Nadere informatie

Managementstatuut van Stichting Lijn 83 primair onderwijs

Managementstatuut van Stichting Lijn 83 primair onderwijs Managementstatuut van Stichting Lijn 83 primair onderwijs Dit managementstatuut is gebaseerd op artikel 31 van de Wet op het primair onderwijs. ALGEMEEN Artikel 1: BEGRIPSBEPALINGEN Stichting: Stichting

Nadere informatie

Scheiding bestuur en toezicht

Scheiding bestuur en toezicht Scheiding bestuur en toezicht Even voorstellen: Jan Bustin, senior adviseur Vos/abb consulting sinds begin 2010 Daarvoor: Lid centrale directie bij een stichting voor primair onderwijs (3400 lln, 350 medewerkers)

Nadere informatie

DIRECTIESTATUUT SCHOOLDIRECTEUREN

DIRECTIESTATUUT SCHOOLDIRECTEUREN DIRECTIESTATUUT SCHOOLDIRECTEUREN SAMENWERKINGSSTICHTING KANS & KLEUR ORGANOGRAM Samenwerkingsstichting Kans &Kleur ADVIES / ONDERSTEUNING LIJN FORMELE INSPRAAK Bestuur AMBTELIJK SECRETARIAAT BESTUURSBUREAU-

Nadere informatie

Bestuursreglement ex artikel 14 lid 2 statuten Stichting Klas op Wielen

Bestuursreglement ex artikel 14 lid 2 statuten Stichting Klas op Wielen Bestuursreglement ex artikel 14 lid 2 statuten Stichting Klas op Wielen Vastgesteld te Alkmaar, d.d. 15 juni 2011, gewijzigd d.d. 8 februari 2013 1 Definities Artikel 1 1. De Raad van Toezicht: de Raad

Nadere informatie

Reglement voor de raad van toezicht

Reglement voor de raad van toezicht Reglement voor de raad van toezicht Stichting V.O. Amsterdam-Zuid Versie 1.0 11 juli 2019 Stichting V.O. Amsterdam-Zuid Jan van Eijckstraat 47 1077 LH AMSTERDAM www.svoaz.nl info@svoaz.nl 020 676 3868

Nadere informatie

Reglement intern toezicht

Reglement intern toezicht Reglement intern toezicht De raad van toezicht van de Stichting Scala College en Coenecoop College besluit gelet op richtlijn 23 van de Code Goed Onderwijsbestuur VO d.d. 4 juni 2015 en artikel 2 lid 1

Nadere informatie

REGLEMENT DIRECTIE - De directie van de stichting: Stichting SOS-Kinderdorpen Nederland, statutair gevestigd te Amsterdam (hierna: "de stichting");

REGLEMENT DIRECTIE - De directie van de stichting: Stichting SOS-Kinderdorpen Nederland, statutair gevestigd te Amsterdam (hierna: de stichting); REGLEMENT DIRECTIE - De directie van de stichting: Stichting SOS-Kinderdorpen Nederland, statutair gevestigd te Amsterdam (hierna: "de stichting"); in aanmerking genomen het volgende: A) de statutaire

Nadere informatie

De organisatie en gezagstructuur van stichting Prisma Almere

De organisatie en gezagstructuur van stichting Prisma Almere De organisatie en gezagstructuur van stichting Prisma Almere Datum 29 november 2011 Versiebeheer Versie definitief Status Vastgesteld RvT 29 november 2011 29 november 2011 Versie def pagina 1 van 8 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Managementstatuut SWV Oost Achterhoek 25.02

Managementstatuut SWV Oost Achterhoek 25.02 Managementstatuut SWV Oost Achterhoek 25.02 Versie 43.0 INHOUD Algemene bepalingen voor het managementstatuut Vaststellingsdatum managementstatuut 1 Artikel 1 Definitiebepaling 2 Artikel 2 Vaststelling

Nadere informatie

Reglement College van Bestuur IJsselgroep

Reglement College van Bestuur IJsselgroep Reglement College van Bestuur IJsselgroep Vastgesteld door de Raad van Toezicht d.d. 12 maart 2014 0. Inleiding In de statuten d.d. 19 december 2009 van de Stichting IJsselgroep Educatieve Dienstverlening

Nadere informatie

Conceptcode GOED ONDERWIJSBESTUUR VOS/ABB primair onderwijs Conceptcode Goed onderwijsbestuur

Conceptcode GOED ONDERWIJSBESTUUR VOS/ABB primair onderwijs Conceptcode Goed onderwijsbestuur Conceptcode GOED ONDERWIJSBESTUUR VOS/ABB primair onderwijs Conceptcode Goed onderwijsbestuur Inleiding De code is opgebouwd uit twee elementen. Het eerste deel bestaat uit een aantal uitgangspunten en

Nadere informatie

Managementstatuut. Stichting St. Christoffel Boxtel

Managementstatuut. Stichting St. Christoffel Boxtel Managementstatuut Stichting St. Christoffel Boxtel Inhoudsopgave Pagina: 1. Inleiding 2 2. Doel en inhoud van het managementstatuut 3 Deel A: Bevoegdheden en mandaten directeuren 4 Deel B: Spelregels en

Nadere informatie

REGLEMENT COLLEGE VAN BESTUUR

REGLEMENT COLLEGE VAN BESTUUR Stichting Talent Westerveld Drift 1A 7991 AA DWINGELOO Tel. 0521 59 49 44 Email: info@talentwesterveld.nl Website: www.talentwesterveld.nl REGLEMENT COLLEGE VAN BESTUUR Werkveld: Organisatie Beleidslijn:

Nadere informatie

Managementstatuut swv Passend Primair Onderwijs Noord- Kennemerland

Managementstatuut swv Passend Primair Onderwijs Noord- Kennemerland Managementstatuut swv Passend Primair Onderwijs Noord- Kennemerland Artikel 1 Definitiebepaling In dit managementstatuut wordt verstaan onder: Bestuur het bestuur van het samenwerkingsverband Passend Primair

Nadere informatie

Reglement van de Raad van Toezicht

Reglement van de Raad van Toezicht Van de besluit gelet op richtlijn 23 van de Code Goed Onderwijsbestuur VO d.d. 4 juni 2015 en artikel 11 lid 4 van de statuten van de stichting tot vaststelling van het onderstaande Reglement van de Raad

Nadere informatie

Bestuurs- en managementstatuut

Bestuurs- en managementstatuut PCPOW Bestuurs- en managementstatuut 140201 (Website) 1 PCPOW Bestuurs- en managementstatuut 1. Inleiding 1. Dit bestuurs- en managementstatuut beschrijft de formele verhoudingen binnen Stichting PCPO

Nadere informatie

Reglement voor de raad van toezicht van SKOSO

Reglement voor de raad van toezicht van SKOSO Reglement voor de raad van toezicht van SKOSO Artikel 1 - Begripsbepalingen In deze regeling wordt verstaan onder: a) stichting : de Stichting voor Katholiek Onderwijs Sint-Oedenrode; b) statuten : de

Nadere informatie

Stichting Sirius Reglement Raad van Toezicht

Stichting Sirius Reglement Raad van Toezicht Stichting Sirius Reglement Raad van Toezicht Stichting Sirius Openbaar primair onderwijs Amsterdam Zuidoost Versie: 2014-04-14 Inhoudsopgave 1 Reglement voor de Raad van Toezicht... 3 Artikel 1 - Begripsbepalingen...

Nadere informatie

Statuut medezeggenschap bestuur met meerdere scholen in het primair onderwijs

Statuut medezeggenschap bestuur met meerdere scholen in het primair onderwijs mei 2013 Statuut medezeggenschap bestuur met meerdere scholen in het primair onderwijs Medezeggenschapsstatuut van de Stichting Cambium te Heerde Preambule Het bestuur van Stichting Cambium en de gemeenschappelijke

Nadere informatie

Reglement Raad van Toezicht

Reglement Raad van Toezicht Reglement Raad van Toezicht ter uitvoering van artikel 14, lid 3, van de statuten van de Vereniging voor Christelijk Voortgezet Onderwijs te Ermelo Begrippen In dit reglement wordt onder Raad verstaan

Nadere informatie

Bestuursreglement Zadkine

Bestuursreglement Zadkine Bestuursreglement Zadkine Dit reglement dient tot nadere uitwerking van artikel 6 lid 5 van de statuten van de Stichting voor Educatie en Beroepsonderwijs Zadkine Algemeen Artikel 1 In dit reglement wordt

Nadere informatie

MANAGEMENTSTATUUT p. 1

MANAGEMENTSTATUUT p. 1 MANAGEMENTSTATUUT p. 1 Preambule Dit managementstatuut regelt zowel de verhouding tussen Stichtingsbestuur en management alsook de verhouding tussen het management onderling. Het Stichtingsbestuur ziet

Nadere informatie

Reglement voor de Raad van Toezicht van de Stichting Haagsche Schoolvereeniging

Reglement voor de Raad van Toezicht van de Stichting Haagsche Schoolvereeniging Reglement voor de Raad van Toezicht van de Stichting Haagsche Schoolvereeniging De Raad van Toezicht van de Stichting Haagsche Schoolvereeniging, in aanmerking nemende de Code Goed Bestuur in het PO, met

Nadere informatie

Stichting Westland Cultuurweb Directiereglement

Stichting Westland Cultuurweb Directiereglement Stichting Westland Cultuurweb Directiereglement Opgesteld door de directie in maart 2015 Vastgesteld door de raad van toezicht op 31 augustus 2015 HOOFDSTUK I. ALGEMEEN 1.1 Begrippen en terminologie Dit

Nadere informatie

E. (Edward) Moolenburgh Directeur. VBS, september VBS Verbindend voor diversiteit in onderwijs 1

E. (Edward) Moolenburgh Directeur. VBS, september VBS Verbindend voor diversiteit in onderwijs 1 E. (Edward) Moolenburgh Directeur VBS, september 2018 VBS Verbindend voor diversiteit in onderwijs 1 INHOUD VBS Verbindend voor diversiteit in onderwijs 2 1. Dit formulier is bedoeld om te checken of een

Nadere informatie

Bijsluiter bij de Goed Bestuur Primair Onderwijs.

Bijsluiter bij de Goed Bestuur Primair Onderwijs. Bijsluiter bij de Goed Bestuur Primair Onderwijs. Voor u ligt de Code Goed Bestuur voor het primair onderwijs. In deze code zijn basisprincipes vastgelegd die een appèl doen op de professionaliteit van

Nadere informatie

REGLEMENT RAAD VAN TOEZICHT

REGLEMENT RAAD VAN TOEZICHT Stichting Talent Westerveld Drift 1A 7991 AA DWINGELOO Tel. 0521 59 49 44 Email: info@talentwesterveld.nl Website: www.talentwesterveld.nl REGLEMENT RAAD VAN TOEZICHT Werkveld: Organisatie Beleidslijn:

Nadere informatie

Managementstatuut VO - PO

Managementstatuut VO - PO Managementstatuut VO - PO Versie 10-10-2017 1 Basis Wet en regelgeving Statuten art. 6 lid 3 WVO art. 32c / WPO art. 31 CAO-VO / CAO-PO Archief CvB CA 1.0 Van toepassing op/voor Gehele scholengroep Over-

Nadere informatie

Toezichtkader Bestuur

Toezichtkader Bestuur Toezichtkader Bestuur Vastgesteld bestuur CBO Zeist e.o. : 12 november 2013 Vastgesteld GMR : 19 november 2013 Inhoudsopgave 1. Vooraf... 2 1.2 Wat zijn de ontwikkelingen... 2 2. Taken van het bestuur...

Nadere informatie

Toezichtkader Raad van toezicht van De Haagse Scholen, stichting voor primair en speciaal openbaar onderwijs

Toezichtkader Raad van toezicht van De Haagse Scholen, stichting voor primair en speciaal openbaar onderwijs Toezichtkader Raad van toezicht van De Haagse Scholen, stichting voor primair en speciaal openbaar onderwijs Inleiding. Vanaf 1 augustus 2011 zijn bij De Haagse Scholen, stichting voor primair en speciaal

Nadere informatie

MANAGEMENTSTATUUT STICHTING SAMEN TUSSEN AMSTEL EN IJ.

MANAGEMENTSTATUUT STICHTING SAMEN TUSSEN AMSTEL EN IJ. MANAGEMENTSTATUUT STICHTING SAMEN TUSSEN AMSTEL EN IJ. Preambule De wettelijke opdracht om te komen tot een scheiding van de functies van bestuur en intern toezicht is binnen de Stichting Samen Tussen

Nadere informatie

Managementstatuut Versie 07-06-2012

Managementstatuut  Versie 07-06-2012 Managementstatuut Versie 07-06-2012 1 Basis Wet en regelgeving WVO art. 32c / Statuten art. 6 lid 3 Archief CvB CA 1.0 Van toepassing op/voor Gehele scholengroep Over- en Midden-Betuwe Status Data Opmerkingen

Nadere informatie

Statuut medezeggenschap bestuur met meerdere scholen in het primair onderwijs

Statuut medezeggenschap bestuur met meerdere scholen in het primair onderwijs Statuut medezeggenschap bestuur met meerdere scholen in het primair onderwijs Medezeggenschapsstatuut van De Vereniging tot het verstrekken van Basisonderwijs op Gereformeerde Grondslag te Scherpenzeel.

Nadere informatie

Bijlage 4. Voorbeeld reglement onderdeel bestuur. en organisatie

Bijlage 4. Voorbeeld reglement onderdeel bestuur. en organisatie Bijlage 4 Voorbeeld reglement onderdeel bestuur 21 22 en organisatie Artikel 1 Begripsbepaling In dit reglement onderdeel bestuur en organisatie wordt verstaan onder: code goed bestuur: Code Goed Bestuur

Nadere informatie

REGLEMENT RAAD VAN BESTUUR

REGLEMENT RAAD VAN BESTUUR REGLEMENT RAAD VAN BESTUUR 1. De bestuurstaak 1.1 Ingevolge de statuten bestuurt de Raad van Bestuur de stichting onder toezicht van de Raad van Toezicht. 1.2 De Raad van Bestuur dient het belang van de

Nadere informatie

Managementstatuut. de Passie, stichting voor Evangelisch Bijbelgetrouw Onderwijs. 1 juni 2012 Vastgesteld door bestuurder na positief advies GMR

Managementstatuut. de Passie, stichting voor Evangelisch Bijbelgetrouw Onderwijs. 1 juni 2012 Vastgesteld door bestuurder na positief advies GMR Managementstatuut de Passie, stichting voor Evangelisch Bijbelgetrouw Onderwijs 1 juni 2012 Vastgesteld door bestuurder na positief advies GMR Preambule De Passie, stichting voor Evangelisch Bijbelgetrouw

Nadere informatie

De Wet goed onderwijs, goed bestuur: vormen van toezicht

De Wet goed onderwijs, goed bestuur: vormen van toezicht 3 De Wet goed onderwijs, goed bestuur: vormen van toezicht Op 1 augustus 2010 is de Wet goed onderwijs, goed bestuur in werking getreden. Een van de elementen uit deze wettelijke regeling is de verplichting

Nadere informatie

5.5 Managementstatuut

5.5 Managementstatuut 5.5 Managementstatuut Directie Overleg 24-04-14 en 27-05-14 Goedkeuring van RvT 23-04-14 en 04-06-14 Advies GMR 18-06-14 Vastgesteld door CvB Versie 1.0 Begripsbepalingen Artikel 1 In dit managementstatuut

Nadere informatie

BESTUURSREGLEMENT. Vastgesteld in de vergadering van de Raad van Commissarissen op 10 maart Bestuursreglement Wonen Midden-Delfland

BESTUURSREGLEMENT. Vastgesteld in de vergadering van de Raad van Commissarissen op 10 maart Bestuursreglement Wonen Midden-Delfland BESTUURSREGLEMENT Vastgesteld in de vergadering van de Raad van Commissarissen op 10 maart 2010 2 Vaststelling en reikwijdte reglement Artikel 1 Vaststelling en reikwijdte 1. Dit reglement is een uitwerking

Nadere informatie

Vaststellingsdatum bestuurs- en managementstatuut 1. Artikel 1 Definitiebepaling 2

Vaststellingsdatum bestuurs- en managementstatuut 1. Artikel 1 Definitiebepaling 2 Bestuurs- en Managementstatuut SWV Utrecht PO INHOUD I. Algemene bepalingen voor het bestuurs- en managementstatuut Vaststellingsdatum bestuurs- en managementstatuut 1 Artikel 1 Definitiebepaling 2 Artikel

Nadere informatie

Managementstatuut Stichting Samenwerkingsverband V(S)O Eemland. Artikel 1 Definitiebepaling 2

Managementstatuut Stichting Samenwerkingsverband V(S)O Eemland. Artikel 1 Definitiebepaling 2 Managementstatuut Stichting Samenwerkingsverband V(S)O Eemland. Versie 3 d.d. 8 juli 2013 INHOUD Vaststellingsdatum managementstatuut Artikel 1 Definitiebepaling 2 Artikel 2 Vaststelling en wijziging van

Nadere informatie

Directiestatuut CSG. Artikel 1. Taakverdeling en structuur

Directiestatuut CSG. Artikel 1. Taakverdeling en structuur Directiestatuut CSG Artikel 1. Taakverdeling en structuur 1. De directeur-bestuurder oefent in de rol van bestuur van de stichting de hem bij of krachtens wettelijk voorschrift, statuten of het Reglement

Nadere informatie

Zelfevaluatie Raad van Toezicht RvT

Zelfevaluatie Raad van Toezicht RvT werkveld datum Instemming/advies GMR Vaststelling RvT Vastgesteld CvB Organisatie 28-11-2012 n.v.t. 28-11-2012 n.v.t. Zelfevaluatie Raad van Toezicht RvT Inhoudsopgave 1. Procedure zelfevaluatie Raad van

Nadere informatie

Toegepast in 2014. Principe 1. Het bestuur is verantwoordelijk voor het in acht nemen van de Governance Code Cultuur

Toegepast in 2014. Principe 1. Het bestuur is verantwoordelijk voor het in acht nemen van de Governance Code Cultuur Appendi 105 Het Nieuwe Instituut Jaarverslag Verantwoording Governance Code Cultuur Toegepast in Principe 1 Het bestuur is verantwoordelijk voor het in acht nemen van de Governance Code Cultuur De organisatie

Nadere informatie

Vaststellingsdatum managementstatuut 1. Artikel 1 Definitiebepaling 2. Artikel 2 Vaststelling en wijziging van het managementstatuut 2

Vaststellingsdatum managementstatuut 1. Artikel 1 Definitiebepaling 2. Artikel 2 Vaststelling en wijziging van het managementstatuut 2 Herzien Managementstatuut AV goedkeuring 17.04.18 Managementstatuut Samenwerkingsverband VO West-Friesland Versie 17.04.18 INHOUD Vaststellingsdatum managementstatuut 1 Artikel 1 Definitiebepaling 2 Artikel

Nadere informatie

De Bestuursfilosofie van PRIMO-Opsterland kent een tweetal sporen:

De Bestuursfilosofie van PRIMO-Opsterland kent een tweetal sporen: Bestuurscommissie Openbaar Primair Onderwijs Gemeente Opsterland BESTUURSFILOSOFIE 1. Inleiding De Bestuursfilosofie van PRIMO-Opsterland kent een tweetal sporen: Spoor 1: Voor het schooljaar 2006-2007

Nadere informatie

MANAGEMENTSTATUUT SAMENWERKINGSVERBAND PO SWV 30.06

MANAGEMENTSTATUUT SAMENWERKINGSVERBAND PO SWV 30.06 MANAGEMENTSTATUUT SAMENWERKINGSVERBAND PO SWV 30.06 Artikel 1 - Definitiebepaling In dit managementstatuut wordt verstaan onder: Vereniging: de Vereniging Samenwerkingsverband PO 30.06; Algemene vergadering:

Nadere informatie

Check code goed bestuur VO

Check code goed bestuur VO Check code goed bestuur VO E. (Edward) Moolenburgh Directeur emoolenburgh@vbs.nl VBS, september 2018 VBS Verbindend voor diversiteit in onderwijs 1 INHOUD 1. Check code goed bestuur VO 3 VBS Verbindend

Nadere informatie

REGLEMENT GOVERNANCECOMMISSIE RAAD VAN COMMISSARISSEN KWH Water B.V.

REGLEMENT GOVERNANCECOMMISSIE RAAD VAN COMMISSARISSEN KWH Water B.V. REGLEMENT GOVERNANCECOMMISSIE RAAD VAN COMMISSARISSEN KWH Water B.V. Vastgesteld door de Raad van Commissarissen op 10 december 2015 INLEIDING Dit reglement is opgesteld ingevolge artikel 12 lid 5 en 12

Nadere informatie

REGLEMENT RAAD VAN BESTUUR

REGLEMENT RAAD VAN BESTUUR REGLEMENT RAAD VAN BESTUUR Opgesteld door de Raad van Toezicht van de Stichting SWZ, statutair gevestigd te Son (gemeente Son en Breugel) en vastgesteld bij besluit van de Raad van Toezicht van 08-09-2016

Nadere informatie

Reglement Raad van Toezicht

Reglement Raad van Toezicht Vastgesteld in de vergadering van de Raad van Toezicht 13 december 2016 1/6 Inhoudsopgave Artikel 1 Gedragsregels voor de raad 3 Artikel 2 Functies van het toezicht 3 Artikel 3 Samenstelling van de raad

Nadere informatie

Achtergrond Informatieprotocol Stichting Bram Ridderkerk

Achtergrond Informatieprotocol Stichting Bram Ridderkerk Informatieprotocol Achtergrond Informatieprotocol Stichting Bram Ridderkerk De Zorgbrede Governancecode 2010 bepaalt dat de informatievoorziening van de Raad van Toezicht wordt vastgelegd in een Informatieprotocol.

Nadere informatie

Managementstatuut. t Baken De Horn De Werkschuit De Toermalijn Piet de Springer. www.obswijk.nl

Managementstatuut. t Baken De Horn De Werkschuit De Toermalijn Piet de Springer. www.obswijk.nl t Baken De Horn De Werkschuit De Toermalijn Piet de Springer www.obswijk.nl Inhoudsopgave Preambule 3 Artikel 1. Definities 3 Artikel 2. Vaststelling en wijziging van het managementstatuut 4 Artikel 3.

Nadere informatie

Reglement van het College van Bestuur

Reglement van het College van Bestuur STEDELIJK i LYCEUM Reglement van het College van Bestuur 1. Begripsbepalingen In dit reglement wordt verstaan onder: Stichting : de Stichting Openbaar Onderwijs Dordrecht Raad van Toezicht : het toezichthoudend

Nadere informatie

BESCHRIJVING BESTUURLIJKE ORGANISATIE VERENIGING GEREFORMEERD ONDERWIJS MIDDEN BRABANT BASISSCHOOL IMMANUËL BEST

BESCHRIJVING BESTUURLIJKE ORGANISATIE VERENIGING GEREFORMEERD ONDERWIJS MIDDEN BRABANT BASISSCHOOL IMMANUËL BEST BESCHRIJVING BESTUURLIJKE ORGANISATIE VERENIGING GEREFORMEERD ONDERWIJS MIDDEN BRABANT BASISSCHOOL IMMANUËL BEST Versie 10.0 / revisie datum 16/09/2012 INHOUD 1 Inleiding 2 Bestuurlijke organisatie 2.1

Nadere informatie

Convenant Almeerse Scholen Groep Gemeente Almere

Convenant Almeerse Scholen Groep Gemeente Almere Convenant Almeerse Scholen Groep Gemeente Almere Partijen 1. de publiekrechtelijke rechtspersoon: gemeente Almere, ter zake van de convenant op grond van artikel 171 eerste lid Gemeentewet vertegenwoordigd

Nadere informatie

Managementstatuut Stichting Openbaar Onderwijs Amsterdam Noord

Managementstatuut Stichting Openbaar Onderwijs Amsterdam Noord Managementstatuut Stichting Openbaar Onderwijs Amsterdam Noord Inleiding Dit managementstatuut beschrijft de verhouding tussen de bestuurder en de directies van de scholen van de stichting Openbaar Onderwijs

Nadere informatie

Artikel 1 Begripsbepalingen De stichting: de Stichting Openbaar Onderwijs Oost Groningen;

Artikel 1 Begripsbepalingen De stichting: de Stichting Openbaar Onderwijs Oost Groningen; Betreft: Bestuursstatuut SOOOG Artikel 1 Begripsbepalingen De stichting: de Stichting Openbaar Onderwijs Oost Groningen; De raden: de gemeenteraden Raad van Toezicht: het intern toezichthoudend orgaan

Nadere informatie

Managementstatuut (AB-DB model)

Managementstatuut (AB-DB model) Managementstatuut (AB-DB model) INHOUD Vaststelling... 3 Artikel 1 Definitiebepaling... 4 Artikel 2 Vaststelling en wijziging van het managementstatuut... 4 Artikel 3 Taken en bevoegdheden van het bestuur...

Nadere informatie

Reglement Raad van Bestuur

Reglement Raad van Bestuur Reglement Raad van Bestuur vergadering van 24 oktober 2005 Pagina 1 van 7 Inhoudsopgave: pagina Hoofdstuk 1 Bestuurstaak 3 Hoofdstuk 2 Verantwoording en Verantwoordelijkheid 3 Hoofdstuk 3 Besluitvorming

Nadere informatie

Intern toezichtkader PVO Walcheren

Intern toezichtkader PVO Walcheren Intern toezichtkader PVO Walcheren Februari 2015, intern toezichtkader stichting PVO Walcheren Pagina 1 Voorwoord Dit toezichtkader is tot stand gekomen in het kader van de vorming van het nieuwe samenwerkingsverband

Nadere informatie

REGLEMENT RAAD VAN TOEZICHT STICHTING HET INTER-LOKAAL & TANDEM

REGLEMENT RAAD VAN TOEZICHT STICHTING HET INTER-LOKAAL & TANDEM 1 REGLEMENT RAAD VAN TOEZICHT STICHTING HET INTER-LOKAAL & TANDEM Artikel 1. Structuur 1.1 De raad van toezicht houdt toezicht op de raad van bestuur en op de algemene gang van zaken binnen Het Inter-lokaal

Nadere informatie

Toezichtkader Raad van Toezicht

Toezichtkader Raad van Toezicht Toezichtkader Raad van Toezicht 1 Toezichtkader Raad van Toezicht dr. Aletta Jacobs College De Raad van Toezicht houdt integraal toezicht, dat wil zeggen toezicht op alle aspecten van de stichting en de

Nadere informatie

als bedoeld in artikel 5 lid 1 en artikel 6 lid 6 van de statuten van Thuiszorg West-Brabant.

als bedoeld in artikel 5 lid 1 en artikel 6 lid 6 van de statuten van Thuiszorg West-Brabant. stichting Thuiszorg West-Brabant. als bedoeld in artikel 5 lid 1 en artikel 6 lid 6 van de statuten van Thuiszorg West-Brabant. 1. Doel, reikwijdte en vaststelling reglement 1.1 Door middel van dit reglement

Nadere informatie

BESTURINGSFILOSOFIE VAN DE STICHTING HSK. Katwijk aan Zee. Over een nieuwe taakverdeling tussen bestuur, algemeen directeur, locatiedirecteuren

BESTURINGSFILOSOFIE VAN DE STICHTING HSK. Katwijk aan Zee. Over een nieuwe taakverdeling tussen bestuur, algemeen directeur, locatiedirecteuren BESTURINGSFILOSOFIE VAN DE STICHTING HSK Katwijk aan Zee Over een nieuwe taakverdeling tussen bestuur, algemeen directeur, locatiedirecteuren Concepttekst 17 maart 2006 t.b.v. GMR Inleiding Het bestuur

Nadere informatie

REGLEMENT RAAD VAN BESTUUR DOKTERSZORG FRIESLAND HOLDING B.V.

REGLEMENT RAAD VAN BESTUUR DOKTERSZORG FRIESLAND HOLDING B.V. 1 REGLEMENT RAAD VAN BESTUUR DOKTERSZORG FRIESLAND HOLDING B.V. 1. Doel en reikwijdte reglement 1.1 Door middel van dit reglement wordt nadere invulling gegeven aan de taken, bevoegdheden, en verantwoordelijkheden

Nadere informatie

IJkpunten van toezicht Raad van Toezicht SPO Venray en regio (vastgesteld 27 september 2007 en bijgesteld op 25 februari 2016)

IJkpunten van toezicht Raad van Toezicht SPO Venray en regio (vastgesteld 27 september 2007 en bijgesteld op 25 februari 2016) IJkpunten van toezicht Raad van Toezicht SPO Venray en regio (vastgesteld 27 september 2007 en bijgesteld op 25 februari 2016) Inleiding De Raad van Toezicht heeft een toezichthoudende en controlerende

Nadere informatie

af over het gevoerde beleid en de door de Raad van Bestuur in dat kader verrichte werkzaamheden.

af over het gevoerde beleid en de door de Raad van Bestuur in dat kader verrichte werkzaamheden. sdw REGLEMENT RAAD VAN BESTUUR DEFINITIES Cliëntenraad: het door de stichting ingestelde orgaan dat binnen de doelstellingen van de stichting in het bijzonder de gemeenschappelijke belangen van de cliënten

Nadere informatie

MANAGEMENTSTATUUT Stichting FACETSCHOLEN

MANAGEMENTSTATUUT Stichting FACETSCHOLEN MANAGEMENTSTATUUT Stichting FACETSCHOLEN 2015-2017 Artikel 1 Definitiebepaling In dit managementstatuut wordt verstaan onder Raad van Toezicht: De Raad van Toezicht (RvT) houdt toezicht op het college

Nadere informatie

Werkveld Datum Instemming/Advies GMR Vastgesteld R v T

Werkveld Datum Instemming/Advies GMR Vastgesteld R v T Werkveld Datum Instemming/Advies GMR Vastgesteld R v T Organisatie Januari 2012 nvt 18 Januari 2012 Zelfevaluatie Raad van Toezicht Organisatie/Zelfevaluatie Inhoudsopgave 1. PROCEDURE ZELFEVALUATIE RAAD

Nadere informatie

Vaststellingsdatum managementstatuut 1. Artikel 2 Vaststelling en wijziging van de mandaatregeling 3. Artikel 3 Taken en bevoegdheden bestuur 3

Vaststellingsdatum managementstatuut 1. Artikel 2 Vaststelling en wijziging van de mandaatregeling 3. Artikel 3 Taken en bevoegdheden bestuur 3 Managementstatuut Stichting SWV-VO Bergen op Zoom e.o. INHOUD Vaststellingsdatum managementstatuut 1 Artikel 1 Definitiebepaling 2 Artikel 2 Vaststelling en wijziging van de mandaatregeling 3 Artikel 3

Nadere informatie

MANAGEMENTSTATUUT Stichting FACETSCHOLEN 2012-2014

MANAGEMENTSTATUUT Stichting FACETSCHOLEN 2012-2014 MANAGEMENTSTATUUT Stichting FACETSCHOLEN 2012-2014 Artikel 1 Definitiebepaling In dit managementstatuut wordt verstaan onder Bevoegd gezag: Bestuur Stichting Facetscholen, voor openbaar primair onderwijs

Nadere informatie

REGLEMENT COLLEGE VAN BESTUUR (BESTUURSREGLEMENT) STICHTING DE KEMPEL /HA/ir 16 februari 2005

REGLEMENT COLLEGE VAN BESTUUR (BESTUURSREGLEMENT) STICHTING DE KEMPEL /HA/ir 16 februari 2005 REGLEMENT COLLEGE VAN BESTUUR (BESTUURSREGLEMENT) STICHTING DE KEMPEL 178437/HA/ir 16 februari 2005 Dit reglement ( reglement ) is op 17 februari 2005 door het college van bestuur van de stichting Stichting

Nadere informatie

Onderwerp: Herbenoeming leden van de Raad van Toezicht Esdal College.

Onderwerp: Herbenoeming leden van de Raad van Toezicht Esdal College. *13.15375* Behandelend ambtenaar: C. Houtenbos Afdeling/cluster: afdeling Maatschappelijke Ontwikkeling/cluster JOS Telefoonnr.: 0591-535387 Portefeuillehouder: Onderwerp: Herbenoeming leden van de Raad

Nadere informatie