Verslag personeelsvergadering

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Verslag personeelsvergadering 27-10-2009"

Transcriptie

1 Verslag personeelsvergadering Bezinning: Anneleen: Frederic de veldmuis 2. Voorstellen van een artikel uit een pedagogisch tijdschrift o.l.v. Inge: Inge las voor ons Het moet anders met hoogbegaafden een artikel uit Praxisbulletin 27/ 2 oktober Dit artikel doet de BOL-werkwijze ( = Begeleid Ontdekkend Leren) uit de doeken. Hoe willen deze hoogbegaafde kinderen leren? Via zelfontdekking Zelfstandig activiteiten uitvoeren Zelf een oplossing bedenken Samen met andere begaafde kinderen Huidige methoden: Versnellen: weinig zelfontdekken Verrijken: via extra taken meestal geen verrijking maar werkverschaffing, geen zelfontdekking Compacten: het kind maakt een minimum aan oefeningen op de leerstof. Nadeel: ontdekkend leren komt niet aan bod. Plusklassen: begaafde kinderen zitten bij elkaar verkorte instructie plustaken. Nadeel: weinig zelfontdekking. Veel gebruikte oplossingen: Vooruitgeschoven onderwijs: de leerlingen oefenen de inhouden van een volgend leerjaar.

2 Draaideuronderwijs: een leerjaar overslaan. De aanpak van BOL: Een voorbeeld voor spelling: De leerling maakt zijn eigen woordpakket. De leerling kiest zelf een tekst waar het zijn moeilijke woorden uithaalt. Het kind gaat de betekenis na. Het kind zoekt de moeilijkheden van het woord. Het kind oefent de woorden. Daarop volgt een controledictee Haalt het kind 80% OK zoniet werkt het terug mee met de groep. Kenmerken van dit systeem: Keuzevrijheid Zelfstandig Eigen verantwoordelijkheid Ontdekt zelf de eigenaardigheden in de spelling Let op: controleer of alle leerstof uit het basisonderwijs verwerkt wordt. Ook andere sterke leerlingen kunnen op die manier werken. Hendrika stelde volgende werkwijze voor: eerst een toets geven, daarna kijken waar nog aan gewerkt moet worden. Enkel aan de moeilijkheden wordt er nog gewerkt waarna er een nieuwe toets volgt. 3. Varia o.l.v. meneer Wim: Kalender: o Wijziging: de conferentie van 30/10/09 wordt omgewisseld met de facultatieve verlofdag van 17/05/10. o Mr. Wim probeert het item straffen en belonen vroeger te plannen omdat er nood is aan een duidelijk sanctiebeleid. o De PV van 17/11 wordt verplaatst naar 19/11 omdat uitgeverij Pelckmans Mikado komt voorstellen.

3 Sinterklaas: dit jaar werken we met een lager Sinterklaasbudget : o Sint-Godelievestraat: chocolademelk + boterkoeken + film o Urselweg: klasgeschenk o Maria-Aalter: 1 ste en 2 de leerjaar: een zak snoep 3 de, 4 de, 5 de leerjaar: chocolademelk + boterkoeken + film 6 de leerjaar: zak snoep Oudercontacten: o Wie zijn de verre ouders? o De verre ouders per brief uitnodigen. o Zolang een ouder niet uit zijn rechten ontheven is heeft hij alle recht op informatie. o Kunnen ook de leerkrachten geïnformeerd worden over de verschillende situaties? Dit gebeurt reeds van bij de inschrijving. o Er is een voorstel om een formulier voor te leggen aan de ouders op het oudercontact zodat we op de hoogte zijn van de verschillende situaties. o Het aantal enveloppen die je nodig hebt, moet aan Anja doorgegeven worden. o Kan het 2 de rapport ook in kleur zodat geen enkele ouder zich een tweedrangsouder moet voelen? o Ieder bekijkt voor zijn eigen klas aan wie er een brief moet gestuurd worden. Uitstappen: o Bij de bosuitstappen wordt er best een brief meegegeven om de ouders te vragen om hun kinderen op tekenbeten te controleren. Leerlijnen: o De leerlijnen ivm huistaken en lessen moeten zo goed mogelijk opgevolgd worden. o Het systeem van de contracten maakt dit soms moeilijk. o Geef studietips mee. Donderdag 29/10 worden de agenda s en registers afgegeven.

4 4. Uitwerken thema Gezondheid (Team MA): In de infobundel is een stappenplan waarop we ons kunnen baseren om het thema Gezondheid uit te werken. De hoofddoelen worden per graad gemarkeerd en gelinkt aan de passende eindtermen. Evelien heeft voor elke graad een bundel Wild van water. Enkele aandachtspunten uit de bijscholing Wild van water waren: o Bied enkel melk en water aan om te drinken. o De kinderen moeten op elk moment kunnen drinken. Dit zal de concentratie verhogen. Enkele voorstellen i.v.m. het thema Gezondheid : o Een interactieve tentoonstelling. Via de provincie gratis te krijgen? o Een spreker voor de ouder over gezonde voeding. Te organiseren samen met AB. o Op 9 maart starten met een gezond ontbijt in het ontmoetingscentrum. (Mr. Wim zou het ontmoetingscentrum moeten aanvragen.) o Sponsoring onder de vorm van voedsel moet samen met de ouderraad aangevraagd worden. o Brood bakken bij de vader van Lien op maandag. o Evelien bestelt brood. (6 leerlingen per brood) o Kris zorgt voor de melk. o De kinderen zorgen voor confituur. o Kan het ontbijt met iets sportiefs gecombineerd worden? o Een uitstap naar het SMAK: Thema: voeding en kunst Met iedereen Rita informeert naar de mogelijkheden. De 3 de graad opteert voor een hele dag. De 1 ste en 2 de graad opteren voor een halve dag. o Grote voedingsdriehoek als een soort springkasteel aanvragen. o De 2 de graad start de aanleg van een moestuin. o Themalied:

5 Wild van water? Het land van Calcium? o Afsluiten met een tentoonstelling: Zelf bouwen of huren Op vrijdagnamiddag 19 maart Zorgoverleg o.l.v. meneer Wim (team SMA): o Sticordi = stimuleren, compenseren, remediëren, dispenseren. o Voor kinderen met: dyslexie, dyscalculie, ADD, ADHD, = leerstoornissen. o Kinderen met een leerstoornis zijn normaal begaafd maar er is een bepaald aspect dat niet wil lukken. Het is een vorm van een handicap Ze hebben recht op hulpmiddelen. o Voor wie? Een leerstoornis wordt dikwijls vastgesteld bij de overgang van niveau van verinnerlijking. Ook met hulpmiddelen kan de nieuwe stap niet gezet worden. Kies je zelf als school? Laat je kinderen eerst testen door het CLB of de logopediste? Ga je uit van je ervaring? o Sticordi maatregelen zijn hulpmiddelen waarvan je weet dat ze blijvend zullen zijn, ook bij testen. (De LVS testen vormen hier een uitzondering. Dan kunnen deze fungeren als referenietpunt.) o We moeten ervoor zorgen dat leerlingen na het 6 de leerjaar in het bezit zijn van de nodige attesten zodat ze ook in het middelbaar onderwijs van sticordimaatregelen kunnen genieten. o Bij gebruik van sticordimaatregelen moeten de ouders op de hoogte gebracht worden en moeten zij die afspraken ondertekenen. o Op de Basofiche moet de zorg duidelijk omschreven worden. o Sticordi sluit een attest basisonderwijs niet uit. o Sticordi moeten tijdig gesignaleerd worden wanneer ze worden toegepast in de klas. In principe wordt het gebruik ervan beslist tijdens een MDO. o Op een MDO stipt men de gekozen maatregelen aan op een sticordilijst. o Iedereen wil hieraan werken.

6 o Sticordi maatregelen lopen door in een volgend leerjaar. Zij moeten echter geëvalueerd worden. Men mag niet vergeten van bepaalde hulpmiddelen af te stappen wanneer die niet meer nodig zijn. Bekijk steeds de evolutie en stem daar de sticordimaatregelen op af. o Wat met het toekennen van extra tijd? (Bij extreem trage werkers) Eventueel kan men twee punten toekennen: punten zonder extra tijd en punten met extra tijd. (Ook als signaal naar ouders) o Staan de ouders voldoende stil bij de gevolgen van de extra middelen. Deze hulpmiddelen geven soms een vertekend beeld naar de ouders toe. Om deze misverstanden te voorkomen maken we gebruik van de THEMA-codes. Deze worden steeds met de ouders besproken + in het rapport zit een begeleidende brief. o Per graad moeten we eens bekijken wat er van de mogelijke maatregelen van toepassing kan zijn (PV17 en 19/11). o Sticordi is geen onbekende meer bij de ouders. Zij vragen hiernaar. Als team moeten we hier op 1 lijn staan. 6. Zorgoverleg o.l.v. meneer Wim (team AB): o Sticordi = stimuleren, compenseren, remediëren, dispenseren. o Voor kinderen met: dyslexie, dyscalculie, ADD, ADHD, = leerstoornissen. o Kinderen met een leerstoornis zijn normaal begaafd maar er is een bepaald aspect dat niet wil lukken. Het is een vorm van een handicap Ze hebben recht op hulpmiddelen. o Voor wie? Een leerstoornis wordt dikwijls vastgesteld bij de overgang van niveau van verinnerlijking. Ook met hulpmiddelen kan de nieuwe stap niet gezet worden. Kies je zelf als school? Laat je kinderen eerst testen door het CLB of de logopediste? Ga je uit van je ervaring? o We moeten ervoor zorgen dat leerlingen na het 6 de leerjaar in het bezit zijn van de nodige attesten zodat ze ook in het middelbaar onderwijs van sticordimaatregelen kunnen genieten.

7 o Bezorgdheden : o Zal deze zorg verder gezet worden in het SO? o Zullen sommige kinderen geen té hoog percentage scoren op het einde van het 6 de leerjaar, waardoor ze een te grote val kennen in 1SO? o Zal ons algemeen niveau niet te sterk zakken? o Zullen we niet teveel zwakke instromers krijgen als we té ver gaan met onze zorgbreedte? (Aangezien men in Aalter geen Sprint wil gebruiken?) o Moeten we altijd ingaan op maatschappelijke druk? o Bij gebruik van sticordimaatregelen moeten de ouders op de hoogte gebracht worden en moeten zij die afspraken ondertekenen. o Op de Basofiche moet de zorg duidelijk omschreven worden. o Sticordi sluit een attest basisonderwijs niet uit. o Sticordi maatregelen lopen door in een volgend leerjaar. Zij moeten echter geëvalueerd worden. Men mag niet vergeten van bepaalde hulpmiddelen af te stappen wanneer die niet meer nodig zijn. Bekijk steeds de evolutie en stem daar de sticordimaatregelen op af. o Iedereen wil hieraan werken. o Per graad moeten we eens bekijken wat er van de mogelijke maatregelen van toepassing kan zijn (PV17 en 19/11). o Sticordi is geen onbekende meer bij de ouders. Zij vragen hiernaar. Als team moeten we hier op 1 lijn staan. Verslaggever Rebekka Van Acker

Het zorgbeleid in het Pierenbos

Het zorgbeleid in het Pierenbos Het zorgbeleid in het Pierenbos Indien je als ouder vragen hebt, stap je in de eerste plaats naar de klasleerkracht. Deze zal overleggen met de ondersteuner en/of zorgcoördinator en bekijken welke trajecten

Nadere informatie

Plan van aanpak voor kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong of (hoog)begaafde kinderen

Plan van aanpak voor kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong of (hoog)begaafde kinderen Plan van aanpak voor kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong of (hoog)begaafde kinderen Inhoud Doelgroep 3 Signalering en diagnosticering 3 Het vertrekpunt 3 Onderwijskundige maatregelen 4 Verrijken en

Nadere informatie

Format groepsplan. HOE bied ik dit aan? -instructie -leeromgeving AANPAK METHODIEK. Automatiseren Modelen. Automatiseren Modelen Begeleid inoefenen

Format groepsplan. HOE bied ik dit aan? -instructie -leeromgeving AANPAK METHODIEK. Automatiseren Modelen. Automatiseren Modelen Begeleid inoefenen Format groepsplan Groep namen WAT wil ik bereiken? WAT bied ik aan om dit doel te bereiken? HOE bied ik dit aan? -instructie -leeromgeving HOEveel tijd? Zelfstandig of met de leerkracht? HOE volg ik de

Nadere informatie

1. Onze visie op zorg

1. Onze visie op zorg 1. Onze visie op zorg In onze school is het belangrijk dat elk kind zich goed voelt en graag naar school komt. Dit is het essentiële uitgangspunt van onze schoolorganisatie. Als schoolteam willen we een

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. Hoe vind ik mijn weg in de map 'Leerzorg'? Handleiding

Hoofdstuk 1. Hoe vind ik mijn weg in de map 'Leerzorg'? Handleiding Hoofdstuk Hoe vind ik mijn weg in de map 'Leerzorg'? Handleiding 5 . Hoe vind ik mijn weg in de map Leerzorg - Handleiding HOE BEGIN JE ER AAN? Kennis maken met de map Werk bij voorkeur in een team: leerkrachten,

Nadere informatie

Gedurende de gehele schoolperiode wordt door de docenten zoveel mogelijk aandacht gegeven aan de volgende punten:

Gedurende de gehele schoolperiode wordt door de docenten zoveel mogelijk aandacht gegeven aan de volgende punten: Pakket van maatregelen bij Dyslexie en Dyscalculie Dyslexie Algemeen: Gedurende de gehele schoolperiode wordt door de docenten zoveel mogelijk aandacht gegeven aan de volgende punten: Stimuleren Schriftelijk

Nadere informatie

4 ZORGBREDE BASISSCHOOL

4 ZORGBREDE BASISSCHOOL ..7.1 Skippywerking..7.1.1. doelstelling De meer-en hoogbegaafdenwerking op onze school wordt skippywerking genoemd. De bedoeling is tegemoet te komen aan de leernoden en aan te sluiten bij het niveau

Nadere informatie

Les 1. 1 En jij? O 2 keer per jaar O 3 keer per jaar O 4 keer per jaar. Wat is een rapport? 1. Krijgt jouw kind een rapport?

Les 1. 1 En jij? O 2 keer per jaar O 3 keer per jaar O 4 keer per jaar. Wat is een rapport? 1. Krijgt jouw kind een rapport? Les 1 Wat is een rapport? 1 En jij? 1. Krijgt jouw kind een rapport? O ja O nee 2. Krijgen kleuters ook een rapport? O ja O nee 3. Kreeg jij vroeger in de school ook een rapport? O ja O nee Wanneer? Wat

Nadere informatie

VERWERKING ENQUÊTE WELBEVINDEN OUDERS 2017

VERWERKING ENQUÊTE WELBEVINDEN OUDERS 2017 VERWERKING ENQUÊTE WELBEVINDEN OUDERS 17 ALGEMEEN 1 Mijn kind komt graag naar school. 2 Ik zou de school aanraden aan andere ouders. 3 Ik ben op de hoogte van de afspraken die gelden op school. 4 Ik sta

Nadere informatie

Sabine Sommer is Interne begeleider van de bovenbouw.. Zij gaat vooral over de zorg van de kinderen.

Sabine Sommer is Interne begeleider van de bovenbouw.. Zij gaat vooral over de zorg van de kinderen. Informatie over de gang van zaken in leerjaar 5 Sabine Sommer is Interne begeleider van de bovenbouw.. Zij gaat vooral over de zorg van de kinderen. ALGEMEEN Het allerbelangrijkste vinden wij dat de kinderen

Nadere informatie

EEN SCHOOLEIGEN HUISWERKBELEID

EEN SCHOOLEIGEN HUISWERKBELEID Stationstraat 22, 8700 Tielt 051/406263 051/409943 hetspoor@kbo-tielt.be www.kbo-tielt.be/hetspoor EEN SCHOOLEIGEN HUISWERKBELEID (geïnspireerd op Huiswerk in de basisschool, van Ameye en Vanspauwen) Vooraf

Nadere informatie

Rekentrappers in de eerste graad beroepsonderwijs

Rekentrappers in de eerste graad beroepsonderwijs 7// Rekentrappers in de eerste graad beroepsonderwijs Door Ann Tobback leerkracht in de Provinciale Middenschool Sint-Godelieve Mijn doel, mijn uitdaging Leerlingen zonder angst laten rekenen Leerlingen

Nadere informatie

Visie en actieplan huiswerkbeleid in de lagere school.

Visie en actieplan huiswerkbeleid in de lagere school. Visie en actieplan huiswerkbeleid in de lagere school. 1. Visie 1.1 Algemeen Huiswerk lijkt zo vanzelfsprekend dat het geen rechtvaardiging behoeft en niet in vraag wordt gesteld. Nochtans kunnen heel

Nadere informatie

basistekst opgesteld door de zorgteams van de scholengemeenschap

basistekst opgesteld door de zorgteams van de scholengemeenschap Huiswerk ligt in het verlengde van het leerproces wat in de klas is gestart. Het vormt de brug tussen de school en de ouders. Via het huiswerkbeleid willen we spanningen en conflicten vermijden en inspelen

Nadere informatie

Draaiboek voor de begeleiding van leerlingen met DYSORTHOGRAFIE of SPELLINGSproblemen en dyslexie (schrijven)

Draaiboek voor de begeleiding van leerlingen met DYSORTHOGRAFIE of SPELLINGSproblemen en dyslexie (schrijven) Draaiboek voor de begeleiding van leerlingen met DYSORTHOGRAFIE of SPELLINGSproblemen en dyslexie (schrijven) Naam leerling: Klas:.. Wat is het? DYSORTHOGRAFIE Moeizame automatisatie aan de klank-tekenkoppeling.

Nadere informatie

Groepsplan voor rekenen

Groepsplan voor rekenen Groepsplan voor rekenen Groep: Leerkracht: Periode: Schooljaar: wiskunde A - B wiskunde C wiskunde D-E TTR A-B TTR - C TTR D-E Verkorte instructie Verkorte instructie- Basis instructie Basis instructie

Nadere informatie

*juf Nathalie L3A en juf Margot L3B *Contact: 3 oudercontacten *Contact steeds mogelijk bij vragen of zorgen!

*juf Nathalie L3A en juf Margot L3B *Contact: 3 oudercontacten *Contact steeds mogelijk bij vragen of zorgen! *juf Nathalie L3A en juf Margot L3B *Contact: 3 oudercontacten *Contact steeds mogelijk bij vragen of zorgen! *Materiaal: gebruiken op school blijft op school *Zelfstandig werk: kinderen leren meer en

Nadere informatie

Beleid (hoog)begaafdheid. Hoe gaan we om met begaafde en hoogbegaafde kinderen op De Krommen Hoek

Beleid (hoog)begaafdheid. Hoe gaan we om met begaafde en hoogbegaafde kinderen op De Krommen Hoek Beleid (hoog)begaafdheid Hoe gaan we om met begaafde en hoogbegaafde kinderen op De Krommen Hoek Uitgangspunt missie en visie n Het onderwijs wordt zodanig ingericht dat de leerlingen een ononderbroken

Nadere informatie

Visie Zorg. Elke leerkracht respecteert elk kind en waardeert het in zijn anders zijn.

Visie Zorg. Elke leerkracht respecteert elk kind en waardeert het in zijn anders zijn. Visie Zorg Zes miljard mensen hier op aarde Hand in hand, niet te evenaren Elk van ons van onschatbare waarde Iedereen is anders De ene houdt van lief en naïef De andere is een hartendief Wie luistert

Nadere informatie

werkbladen, telefoons en opnametoestel

werkbladen, telefoons en opnametoestel DE BAAN OP! De jongeren organiseren zelf één of meerdere bedrijfsbezoeken. Ze verzamelen informatie over verschillende bedrijven en op basis hiervan kiezen ze met de hele klas het meest interessante bedrijf

Nadere informatie

Alle ruimte. voor jou w groei COGNOSCO

Alle ruimte. voor jou w groei COGNOSCO Alle ruimte voor jou w groei COGNOSCO Cognosco Campus Het Spoor Mol 02 Inleidend woordje Campus Het Spoor biedt naast het traditionele onderwijs ook het succesvolle Cognosco-onderwijs. De leerlingen kiezen

Nadere informatie

Huiswerkbeleid onze visie

Huiswerkbeleid onze visie Huiswerkbeleid onze visie Uitgangspunt : Onze school heeft op basis van een ouder en leerkrachtenenquête een beleid rond huiswerk opgesteld. Huiswerk ligt in het verlengde van het leerproces wat in de

Nadere informatie

Voorbeeld inschrijvingsformulier

Voorbeeld inschrijvingsformulier Voorbeeld inschrijvingsformulier Datum inschrijving: LEERLINGGEGEVENS Officieel adres Naam: Voornamen: Roepnaam: Woont bij: beide ouders /vader / moeder / ander Straat en nummer: Postcode: Gemeente: Thuistelefoon:

Nadere informatie

betrokkenen? klasleerkracht logopediste ZOCO ouders leerling door diagnose: diagnose dyslexie aanvullen en, indien nodig, aanvullen maatregelen.

betrokkenen? klasleerkracht logopediste ZOCO ouders leerling door diagnose: diagnose dyslexie aanvullen en, indien nodig, aanvullen maatregelen. Naam:. Geboortedatum: GEEN diagnose dyslexie STI-(CO) diagnose dyslexie STI-CO-R-DI Diagnose dyslexie: door wie (naam + functie)? wanneer (datum + klas)? Invoer STICORDI-maatregelen: wanneer? betrokkenen?

Nadere informatie

Bevraging VCOV Ouders over het M-decreet

Bevraging VCOV Ouders over het M-decreet Bevraging VCOV Ouders over het M-decreet Sinds 1 september 2015 is het M-decreet in voege (M staat voor maatregelen voor leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften). Het M-decreet wil meer kinderen met

Nadere informatie

Leerstoornissen in de bovenbouw. Regina Caelilyceum, Dilbeek Katrien Moonen en Ann Deleenheer leerlingenbegeleiding

Leerstoornissen in de bovenbouw. Regina Caelilyceum, Dilbeek Katrien Moonen en Ann Deleenheer leerlingenbegeleiding Leerstoornissen in de bovenbouw Regina Caelilyceum, Dilbeek Katrien Moonen en Ann Deleenheer leerlingenbegeleiding Leerlingenbegeleiding op RC ASO, in de rand 4 pijlers van de leerlingenbegeleiding: 1.

Nadere informatie

Compacten bij rekenen

Compacten bij rekenen Compacten bij rekenen Kinderen die hoog scoren op de methode toetsen en op de Citotoetsen komen in aanmerking de oefenstof te compacten. Scores van 4.4 en hoger geven een A+ score aan. Deze kinderen hebben

Nadere informatie

Hier wat meer informatie over en voor het komende schooljaar. Gelieve dit aandachtig te lezen. Alvast bedankt.

Hier wat meer informatie over en voor het komende schooljaar. Gelieve dit aandachtig te lezen. Alvast bedankt. Infobrief voor de ouders van de 4 de klas Beste mama en papa, Hier wat meer informatie over en voor het komende schooljaar. Gelieve dit aandachtig te lezen. Alvast bedankt. Schooluren De schoolpoort gaat

Nadere informatie

Sint-Lievenscollege vzw schoolraad basisonderwijs

Sint-Lievenscollege vzw schoolraad basisonderwijs datum: 23 februari 2010 Sint-Lievenscollege vzw schoolraad basisonderwijs Verslag ouderbevraging Sint-Lievenscollege 1. Huiswerkbeleid in de lagere school (evolutie sinds vorige bevraging) / veiligheid

Nadere informatie

RESULTATEN TEVREDENHEIDSONDERZOEK OUDERS JUNI 2017

RESULTATEN TEVREDENHEIDSONDERZOEK OUDERS JUNI 2017 VBS Klim-Op Kerkkouterstraat 58 9520 Bavegem Tel * Fax 09 362 98 03 directie.bavegem@vbhoutembavegem.be RESULTATEN TEVREDENHEIDSONDERZOEK OUDERS JUNI 2017 Samen met onze maandelijkse nieuwsbrief WegWijs

Nadere informatie

1.1 Concreet betekent dit dat we zorgbreedte willen realiseren door :

1.1 Concreet betekent dit dat we zorgbreedte willen realiseren door : 1. Algemene zorg We willen de kinderen optimale groeikansen bieden. De klastitularis probeert zijn klas uit te bouwen tot een aangename leeromgeving waarin elk kind, met zijn eigen leervermogen, zijn eigen

Nadere informatie

Huistakenbeleid. 1. Visie op huistaken/lessen. 2. Concrete afspraken binnen de school. Samengesteld door WG Leren Leren, in samenwerking met het team.

Huistakenbeleid. 1. Visie op huistaken/lessen. 2. Concrete afspraken binnen de school. Samengesteld door WG Leren Leren, in samenwerking met het team. Huistakenbeleid Samengesteld door WG Leren Leren, in samenwerking met het team. 1. Visie op huistaken/lessen Wij streven naar een zinvol huiswerkbeleid. Dit wordt op een kwaliteitsvolle en didactisch verantwoorde

Nadere informatie

Over een zorg die voor zichzelf spreekt

Over een zorg die voor zichzelf spreekt Over een zorg die voor zichzelf spreekt Voor alle vragen en/of opmerkingen: zorg@zonnebloem-sint-amands.be voor extra info i.v.m. de ontwikkeling van uw kind: kijk regelmatig op de website van de school

Nadere informatie

Protocol Meer - en Hoogbegaafdheid Nutsschool Hertogin Johanna-Poolster

Protocol Meer - en Hoogbegaafdheid Nutsschool Hertogin Johanna-Poolster Protocol Meer - en Hoogbegaafdheid 1 Nutsschool Hertogin Johanna-Poolster De missie van de Nutsscholen en de NHJ-Poolster Op de Nutsscholen geven wij eigentijds onderwijs, passend bij wat de leerlingen

Nadere informatie

Het Regina Caelilyceum. Workshop 7 Leerlingen met leerproblemen VVKSO 1

Het Regina Caelilyceum. Workshop 7 Leerlingen met leerproblemen VVKSO 1 Begeleiden van leerlingen met leerproblemen: tussen draagvlak en draaglast Regina Caelilyceum, Dilbeek Ann Deleenheer en Peter Op t Eynde met medewerking van Katrien Moonen 2 Het Regina Caelilyceum Een

Nadere informatie

Kerstmis. Het feest van wachten Op het Licht in de duisternis Het feest van verwachten Wat er nog steeds niet is

Kerstmis. Het feest van wachten Op het Licht in de duisternis Het feest van verwachten Wat er nog steeds niet is Kerstmis Het feest van wachten Op het Licht in de duisternis Het feest van verwachten Wat er nog steeds niet is Verlangen naar de vrede Hopen op een veilig jaar Kerstmis brengt gevoelens Van respect voor

Nadere informatie

JAAROVERZICHT KORTENAKEN

JAAROVERZICHT KORTENAKEN VBS De Trip Trap & De Kleine Wereld Tel : 011/ 58 84 79 Tel: 016/ 77 73 90 JAAROVERZICHT KORTENAKEN 2018-2019 AUGUSTUS Open-klas-dag Kleuter- en lagere school 28 augustus 18u00-19u00 SEPTEMBER Begin van

Nadere informatie

H u i s w e r k b e l e i d

H u i s w e r k b e l e i d H u i s w e r k b e l e i d Voor maken. sommige een Voor kinderen aantal anderen kinderen een is complexe het levert huiswerk huiswerk taak echter waarbij geen een zij problemen bron een beroep van op,

Nadere informatie

SAMEN SCHOOL MAKEN. Huiswerkbeleid van VIA Basisschool Onze-Lieve-Vrouw

SAMEN SCHOOL MAKEN. Huiswerkbeleid van VIA Basisschool Onze-Lieve-Vrouw Huiswerk is SAMEN SCHOOL MAKEN Huiswerkbeleid van VIA Basisschool Onze-Lieve-Vrouw Huiswerk is het uitvoeren van opdrachten buiten klasverband. Goed huiswerk ligt in het verlengde van het leerproces dat

Nadere informatie

Aandacht.. graag! Elly Kok Marianne van Etten Expertiseteam Fritz Redlschool/UMCU

Aandacht.. graag! Elly Kok Marianne van Etten Expertiseteam Fritz Redlschool/UMCU Aandacht.. graag! Elly Kok Marianne van Etten Expertiseteam Fritz Redlschool/UMCU VOORSTELLEN DOELEN IN DEZE KORTE TIJD Meer kennis over mogelijke achtergronden en oorzaken van niettaakgericht gedrag

Nadere informatie

Doordat bewegen en uitvoeren van activiteiten moeilijker gaat, voelt een kind met DCD zich soms onzeker. Ook kan het activiteiten spannend vinden.

Doordat bewegen en uitvoeren van activiteiten moeilijker gaat, voelt een kind met DCD zich soms onzeker. Ook kan het activiteiten spannend vinden. Onlangs is uw kind gezien in het observatieteam en is de diagnose DCD gesteld. In deze folder leest u wat DCD is, wat de behandeling bij Libra Revalidatie & Audiologie locatie Blixembosch inhoudt en hoe

Nadere informatie

OPERATIONEEL PLAN Basisschool H.FAMILIE Tielt

OPERATIONEEL PLAN Basisschool H.FAMILIE Tielt OPERATIONIONEEL PLAN OPERATIONEEL PLAN Basisschool H.FAMILIE Tielt LANGE TERMIJN: 2016-2017 Lezen en spelling Actieplan na outputanalyse 2015-2016 PRIORITEITEN : Media (KBO) Sociale vaardigheden (L) Outputanalyse

Nadere informatie

1AT. 5de lesuur 12.05u Middagpauze

1AT. 5de lesuur 12.05u Middagpauze 1AT 1ste lesuur Welkom 2de lesuur Schoolagenda 10.10u Speeltijd 3de lesuur Bezinning 4de lesuur Afspraken 5de lesuur 12.05u Middagpauze 6de lesuur Zoekspel 7de lesuur Zoekspel 14.35u Speeltijd 8ste lesuur

Nadere informatie

Kalender van PV6 tot PV7 schooljaar '09-'10

Kalender van PV6 tot PV7 schooljaar '09-'10 ma 10/09/2007 12:00 ma 10/09/2007 13:00 teammiddag Aalterstraat 6 do 13/09/2007 12:00 do 13/09/2007 13:00 Teammiddag urselweg Urselweg 2 vr 19/09/2008 13:30 vr 19/09/2008 14:30 Zorgoverleg Aalterstraat

Nadere informatie

De manier waarop de informatie doorstroomt binnen onze school en naar de verschillende externe medewerkers is van essentieel belang voor de sfeer en

De manier waarop de informatie doorstroomt binnen onze school en naar de verschillende externe medewerkers is van essentieel belang voor de sfeer en De manier waarop de informatie doorstroomt binnen onze school en naar de verschillende externe medewerkers is van essentieel belang voor de sfeer en de professionele cultuur. We geven in dit onderdeel

Nadere informatie

JE BENT ZO MOOI ANDERS. mooi anders dan ik, natuurlijk niet meer of minder maar. zo mooi anders, ik zou je nooit. anders dan anders willen.

JE BENT ZO MOOI ANDERS. mooi anders dan ik, natuurlijk niet meer of minder maar. zo mooi anders, ik zou je nooit. anders dan anders willen. Bevrijdingslaan 255 tel.: 0491/61.66.42 Baleman 14 tel.: 0491/61.66.41 Gestelsesteenweg 104 tel.: 0491/61.66.44 Sint-Barbarastraat 6 tel.: 0491/61.66.43 2450 Meerhout Bureel: tel.: 0472/21.39.78 e-mail:

Nadere informatie

Welkom in L2B! Infobrochure 2 e leerjaar Juf Julie. Vrije Basisschool DE PAPAVER

Welkom in L2B! Infobrochure 2 e leerjaar Juf Julie. Vrije Basisschool DE PAPAVER Vrije Basisschool DE PAPAVER Adegem Dorp 16A - 9991 Adegem 050/71 15 93 directie@depapaver.be www.depapaver.be Welkom in L2B! Infobrochure 2 e leerjaar 2017-2018 Juf Julie 1 Beste ouders, Welkom in het

Nadere informatie

Hoofdstuk 7. Iedereen gelijk? Tips om positieve discriminatie te hanteren in de klas

Hoofdstuk 7. Iedereen gelijk? Tips om positieve discriminatie te hanteren in de klas Hoofdstuk Iedereen gelijk? Tips om positieve discriminatie te hanteren in de klas 159 . Iedereen gelijk? - Tips om positieve discriminatie te hanteren Wat als je van de olifant in de muziekles verwacht

Nadere informatie

Planmatig samenwerken met ouders

Planmatig samenwerken met ouders Ouderparticipatie Team Planmatig samenwerken met ouders Samen vooruit! Tamara Wally Tamara Wally (MSc.) is werkzaam bij de CED- Groep. Ze werkte mee aan de publicatie Samen vooruit, over planmatig werken

Nadere informatie

TOETSTAAK 7: SCHOOLREIS

TOETSTAAK 7: SCHOOLREIS TOETSTAAK 7: SCHOOLREIS Vaardigheid: lezen. Doelstelling: de cursist kan op structurerend niveau de informatie overzichtelijk ordenen in - informatieve teksten zoals een persoonlijke brief. - persuasieve

Nadere informatie

Huiswerkbeleidsplan. 1 BSGO! De Klaver huiswerkbeleidsplan

Huiswerkbeleidsplan. 1 BSGO! De Klaver huiswerkbeleidsplan Huiswerkbeleidsplan 1 BSGO! De Klaver huiswerkbeleidsplan 1. Visie 2. Doelstellingen 3. Wat verwachten we van de ouders? 4. Wat verwachten we niet van de ouders? 5. Wat doen we als een huiswerk niet gemaakt

Nadere informatie

Zandakkerlaan 17 9070 Heusden Tel.: 09 230 03 48 E-mail: zorgco@sportbasisschool.be. Sticordi-maatregelen

Zandakkerlaan 17 9070 Heusden Tel.: 09 230 03 48 E-mail: zorgco@sportbasisschool.be. Sticordi-maatregelen Zandakkerlaan 17 9070 Heusden Tel.: 09 230 03 48 Email: zorgco@sportbasisschool.be Sticordimaatregelen Doel van de invoering van sticordimaatregelen Het team een leidraad bezorgen met verschillende toepasbare

Nadere informatie

Visie rond zorg - Het Molenschip

Visie rond zorg - Het Molenschip Visie rond zorg - Het Molenschip Met het oog op het ontwikkelen van een krachtige visie rond zorg gingen we ons als zorgteam de vraag stellen wat het woord zorg eigenlijk betekent. Zorg is een werkwoord

Nadere informatie

Bevindingen huiswerkenquête schooljaar 2013-2014

Bevindingen huiswerkenquête schooljaar 2013-2014 Bevindingen huiswerkenquête schooljaar 2013-2014 1. Resultaten ouderbevraging 1. De meest voorgekomen antwoorden zijn: - Het inoefenen van geziene leerstof. - Het is een vorm van controle door en voor

Nadere informatie

Nieuwsbrief SEPTEMBER 2015

Nieuwsbrief SEPTEMBER 2015 Gemeentelijke Basisschool Schaffen Vroentestraat 22 3290 Schaffen Website: www.gbsdiest.be E-mail: personeelschaffen@gbsdiest.be Tel. 013 32 69 23 Nieuwsbrief SEPTEMBER 2015 Datum Klas Activiteit Tijdstip

Nadere informatie

ICT toepassen bij zorgleerlingen Anthony van der Zande Onderwijsconsulent

ICT toepassen bij zorgleerlingen Anthony van der Zande Onderwijsconsulent ICT toepassen bij zorgleerlingen Anthony van der Zande Onderwijsconsulent Vier in balans 2 ICT coördinator Beleid Organisatie Deskundigheidsbevordering Begeleiding leerkrachten Communicatie Administratie

Nadere informatie

Graag willen we jullie de conclusies van het tevredenheidsonderzoek van de onderbouw meedelen.

Graag willen we jullie de conclusies van het tevredenheidsonderzoek van de onderbouw meedelen. Tevredenheidsonderzoek onderbouw (1 ste, 2 de en 3 de leerjaar) Graag willen we jullie de conclusies van het tevredenheidsonderzoek van de onderbouw meedelen. Hier worden de resultaten in percenten uitgedrukt

Nadere informatie

Beste ouders, ONZE AGENDA :

Beste ouders, ONZE AGENDA : Beste ouders, Onderstaand kunnen jullie belangrijke informatie terugvinden m.b.t. de maand maart. Tussen de krokusvakantie en de paasvakantie zitten er zes schoolweken. ONZE AGENDA : 2 maart 8 uur: start

Nadere informatie

Type basisaanbod Voor kinderen met een lichte mentale beperking of een ernstige leerstoornis

Type basisaanbod Voor kinderen met een lichte mentale beperking of een ernstige leerstoornis Type basisaanbod Voor kinderen met een lichte mentale beperking of een ernstige leerstoornis Type basisaanbod Kleuter- en lager onderwijs op maat Type 1 voor leerlingen met een licht mentale beperking

Nadere informatie

Onze schooleigenvisie op huiswerk

Onze schooleigenvisie op huiswerk Huistaken en lessen uit het schoolreglement De leerlingen zijn steeds verplicht de opgegeven lessen te leren. De leerkracht is steeds gerechtigd deze leerstof mondeling of schriftelijk op te vragen. De

Nadere informatie

PROTOCOL. DYSLEXIE en DYSCALCULIE

PROTOCOL. DYSLEXIE en DYSCALCULIE PROTOCOL DYSLEXIE en DYSCALCULIE Vastgesteld 10 februari 2014 Inleiding In dit protocol zet het Montessori College Eindhoven in grote lijnen uiteen: - hoe leerlingen met leerstoornissen als dyslexie en

Nadere informatie

infobrochure methodeonderwijs De Lotus

infobrochure methodeonderwijs De Lotus infobrochure methodeonderwijs De Lotus Mosselerlaan 62 3600 GENK 089 35 16 21 directie.middenschool@gocampusgenk.be Inhoudsopgave Inleiding Zelfgestuurd leren Kernteam Kringgesprek Coöperatieve werkvormen

Nadere informatie

Kinderen leren de hele dag door. Huiswerk

Kinderen leren de hele dag door. Huiswerk leren de hele dag door. Op school, maar ook thuis. Zij pikken veel informatie zelf op, maar heel wat leerstof, vaardigheden en inzichten krijgen de kinderen ook aangeleerd. Dit start al in het kinderdagverblijf

Nadere informatie

Activiteitenkalender van het schooljaar versie van

Activiteitenkalender van het schooljaar versie van Activiteitenkalender van het schooljaar 2016-2017 versie van 01.09.2016 Na 01.09.2016 wordt de kalender bijgewerkt via Gimme online. Augustus 2016 30 Gezamenlijke ouderavond voor de ouders van de kleuters

Nadere informatie

Huiswerkbeleid September 2015

Huiswerkbeleid September 2015 Huiswerkbeleid September 2015 Bondgenotenlaan 6 3400 Landen www.hofpepijn.be 1 1. Inhoudsopgave Inhoud 1. Inhoudsopgave 2 2. Situering 3 Noodzaak huiswerkbeleid 3 Begripsomschrijving 3 Regelgevend kader

Nadere informatie

Welke soorten huistaken geven we aan onze leerlingen?

Welke soorten huistaken geven we aan onze leerlingen? Huistakenbeleid Waarom huistaken zinvol zijn! Oefenen en afwerken Door huistaken te geven willen wij ervoor zorgen dat leerstof verder kan ingeoefend en geautomatiseerd worden. Vaardigheden en attitudes

Nadere informatie

3 Hoogbegaafdheid op school

3 Hoogbegaafdheid op school 3 Hoogbegaafdheid op school Ik laat op school zien wat ik kan ja soms nee Ik vind de lessen op school interessant meestal soms nooit Veel hoogbegaafde kinderen laten niet altijd zien wat ze kunnen. Dit

Nadere informatie

Beste ouders en kinderen, De maand september is opnieuw voorbij gevlogen. Hier volgt de nieuwsbrief voor de maand oktober.

Beste ouders en kinderen, De maand september is opnieuw voorbij gevlogen. Hier volgt de nieuwsbrief voor de maand oktober. Beste ouders en kinderen, De maand september is opnieuw voorbij gevlogen. Hier volgt de nieuwsbrief voor de maand oktober. ONZE AGENDA : 1 oktober Medisch onderzoek L3 (op school) NM: zwemmen (L2 en L3)

Nadere informatie

HUISWERKBELEID in MAATJES

HUISWERKBELEID in MAATJES HUISWERKBELEID in MAATJES Huiswerk ligt in het verlengde van het leerproces wat in de klas is gestart. Het vormt de brug tussen de school en de ouders. Via ons huiswerkbeleid willen we spanningen en conflicten

Nadere informatie

Handleiding AmbraSoft voor leerkrachten

Handleiding AmbraSoft voor leerkrachten Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 1.1 Installatie en systeemvereisten... 3 1.2 Handleiding AmbraSoft voor leerlingen en ouders... 3 1.3 Hulp... 3 2 Je aanmelden via de loginpagina van AmbraSoft... 3 3 Leraarskamer:

Nadere informatie

Huistaken in Vrije Basisschool DE KIEVIT Een zorg van de school, de ouders en de kinderen Versie 04.02.2012

Huistaken in Vrije Basisschool DE KIEVIT Een zorg van de school, de ouders en de kinderen Versie 04.02.2012 Huistaken in Vrije Basisschool DE KIEVIT Een zorg van de school, de ouders en de kinderen Versie 04.02.2012 Waarom vinden wij huistaken zinvol? Wanneer krijgen ouders toelichting bij het huistaakbeleid?

Nadere informatie

TALENBELEIDSPLAN LAARNE/KALKEN GS DE WINDWIJZER

TALENBELEIDSPLAN LAARNE/KALKEN GS DE WINDWIJZER Gemeentelijke Basisschool "De Windwijzer" Schoolstraat 8 Kouterstraat 4 9270 Laarne Kalken 09/3692550 09/3675734 SWP TALENBELEIDSPLAN LAARNE/KALKEN GS DE WINDWIJZER 1. BEGINSITUATIE We zijn een landelijke

Nadere informatie

Team, overgangen. Ouders, leerkracht, ondersteuner, klasgenoot. Leerproces + participatie KIND

Team, overgangen. Ouders, leerkracht, ondersteuner, klasgenoot. Leerproces + participatie KIND INTEGRATIE, INCLUSIE: WHAT S IN A NAME? Sessie 1 Wat is inclusief onderwijs? Inclusief à Leerlingen met een beperking gaan in het gewoon onderwijs naar school, ze hoeven geen eindtermen te behalen. Ze

Nadere informatie

WELKOM! OUDERINFORMATIE GROEP 8 DINSDAG 08 SEPTEMBER 2015 19.30 UUR 21.30UUR

WELKOM! OUDERINFORMATIE GROEP 8 DINSDAG 08 SEPTEMBER 2015 19.30 UUR 21.30UUR WELKOM! OUDERINFORMATIE GROEP 8 DINSDAG 08 SEPTEMBER 2015 19.30 UUR 21.30UUR WELKOM! Voorstellen Groep 8 Regels in en om de klas Methoden Weektaak Huiswerk/Agenda BB/SB/FG Begeleiding Cito Toets Voortgezet

Nadere informatie

Bijlage 6 uit het schoolreglement

Bijlage 6 uit het schoolreglement Bijlage 6 uit het schoolreglement Visietekst huistaken Sint-Paulus, De Deynestraat / Rerum Novarumplein Gent Inleiding Met een visietekst willen we de fundamentele ideeën formuleren van het huistakenbeleid

Nadere informatie

TOETSPROTOCOL OBS WILLEM EGGERT. Formuleren schoolspecifiek beleid.

TOETSPROTOCOL OBS WILLEM EGGERT. Formuleren schoolspecifiek beleid. TOETSPROTOCOL OBS WILLEM EGGERT Formuleren schoolspecifiek beleid. De toets weken zijn in oktober, januari, maart, mei en juni gepland. De ondersteuning komt in de geplande toets weken waar nodig te vervallen,

Nadere informatie

Hoofdstuk 3 De zorg voor de leerlingen

Hoofdstuk 3 De zorg voor de leerlingen Hoofdstuk 3 De zorg voor de leerlingen 3.1. Passend Onderwijs Het doel van Passend Onderwijs is dat scholen in de regio gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor de zorg voor de leerlingen. Het heeft de voorkeur

Nadere informatie

Nieuwsbrief februari 2015

Nieuwsbrief februari 2015 Nieuwsbrief februari 2015 Beste ouders, In de eerste nieuwsbrief van 2015 bezorgen wij jullie de nodige informatie i.v.m. de geplande activiteiten van de komende weken. Het schoolteam Agenda Vrijdag 30

Nadere informatie

Bijlagen bij de schoolbrochure 2015-2016 kleuterschool

Bijlagen bij de schoolbrochure 2015-2016 kleuterschool Bijlagen bij de schoolbrochure 2015-2016 kleuterschool De schoolbrochure vindt u terug op onze website www.basisschoolopoeteren.be Gelieve het document op pagina 2 ondertekend terug te bezorgen aan de

Nadere informatie

Schoolbrochure met schoolreglement algemene informatie

Schoolbrochure met schoolreglement algemene informatie Schoolbrochure met schoolreglement algemene informatie DEEL 3 Met de ouders Samenwerking Jullie zijn onze partners in de opvoeding van je kind. Goede samenwerking is hierbij cruciaal. Je kan steeds bij

Nadere informatie

Hoofdstuk 2. Project Leerzorg. Achtergrond

Hoofdstuk 2. Project Leerzorg. Achtergrond Hoofdstuk Project Leerzorg Achtergrond 3 . Project Leerzorg - Achtergrond ONTSTAAN Het Project Leerzorg werd ingediend in antwoord op de oproep tot voorstellen voor netoverschrijdende en multidisciplinaire

Nadere informatie

Starten in het secundair onderwijs

Starten in het secundair onderwijs CLB Brugge(n) Sint Maartensbilk 2, 8000 Brugge Tel. 050 440 220 Starten in het secundair onderwijs 1 Wie zijn wij? 2 Waarvoor kan je bij het CLB terecht? zich goed voelen Josefien is erg nerveus bij toetsen.

Nadere informatie

VRIJE BASISSCHOOL Etikhove. Zorgboekje WAT ALS

VRIJE BASISSCHOOL Etikhove. Zorgboekje WAT ALS VRIJE BASISSCHOOL Etikhove Zorgboekje WAT ALS 1 ZORG? SES? Wablief? Brandend actueel en wellicht al van gehoord maar wat is dat nu eigenlijk en wat betekent dit voor onze school. Vanuit de overheid worden

Nadere informatie

Beste kinderen, beste ouders,

Beste kinderen, beste ouders, Beste kinderen, beste ouders, De laatste periode van dit schooljaar is terug in gang geschoten. Nog enkele zomerse activiteiten staan de kinderen te wachten. Uitstappen, schoolreizen, week van de zee,

Nadere informatie

1. Personalia. marc.mertens@dekriebel.eu. ann.branckaerts@dekriebel.eu. inne.vanballaer@dekriebel.eu riet.bensch@hotmail.com. 2.

1. Personalia. marc.mertens@dekriebel.eu. ann.branckaerts@dekriebel.eu. inne.vanballaer@dekriebel.eu riet.bensch@hotmail.com. 2. 1. Personalia directie : meester Theys : juf Kathleen : juf Ann : meester Benny : juf Inne : juf Riet : oudercomité : marc.mertens@dekriebel.eu jef.theys@dekriebel.eu kathleen.desmet@dekriebel.eu ann.branckaerts@dekriebel.eu

Nadere informatie

VCLB De Wissel Antwerpen Vrij Centrum voor Leerlingenbegeleiding

VCLB De Wissel Antwerpen Vrij Centrum voor Leerlingenbegeleiding VCLB De Wissel Antwerpen Vrij Centrum voor Leerlingenbegeleiding www.vclbdewisselantwerpen.be Campus Centrum Hallershofstraat 7 2100 Deurne Tel. (03) 285 34 50 Fax (03) 285 34 51 Campus Noord Markt 3 2180

Nadere informatie

INFOPAKKET SECUNDAIR ONDERWIJS ASO KSO TSO BSO

INFOPAKKET SECUNDAIR ONDERWIJS ASO KSO TSO BSO INFOPAKKET SECUNDAIR ONDERWIJS ASO KSO TSO BSO INFOPAKKET SECUNDAIR ONDERWIJS ASO KSO TSO BSO STRUCTUUR VAN HET SECUNDAIR ONDERWIJS +18 JAAR verder studeren werk 12-17 JAAR 2,5-11 JAAR SECUNDAIR ONDERWIJS

Nadere informatie

PROFIELWERKSTUK VWO 2015-2016

PROFIELWERKSTUK VWO 2015-2016 PROFIELWERKSTUK VWO 2015-2016 Beste 5 VWO-er, Onderdeel van je eindexamen is het maken van een profielwerkstuk (kortweg PWS). Het PWS vormt de afsluiting van een kennis- en vaardigheidsproces dat je gedurende

Nadere informatie

Huiswerkbeleid Basisschool ATHENEUM DENDERMONDE

Huiswerkbeleid Basisschool ATHENEUM DENDERMONDE Huiswerkbeleid Basisschool ATHENEUM DENDERMONDE Inleiding Huiswerk ligt in het verlengde van het leerproces wat in de klas is gestart. Het vormt de brug tussen de school en de ouders. Via ons huiswerkbeleid

Nadere informatie

HANDLEIDING LVS. versie 2.0 dd 15/4/15

HANDLEIDING LVS. versie 2.0 dd 15/4/15 HANDLEIDING LVS versie 2.0 dd 15/4/15 Inhoudstabel 1 INLEIDING... 3 2 BEHEER LVS... 3 3 HET LVS OPENEN... 4 4 INGEVEN VAN DE LVS RESULTATEN... 5 4.1 LEZEN... 5 4.2 SPELLING... 6 4.3 WISKUNDE... 7 5 RAPPORTAGE

Nadere informatie

Verslag focusgroep ouders met jongeren in secundaire scholen

Verslag focusgroep ouders met jongeren in secundaire scholen Verslag focusgroep ouders met jongeren in secundaire scholen Doelgroep Methodiek Thema s 11 ouders van jongeren in secundaire scholen (2014) Waarderende benadering Ouderbetrokkenheid- Communicatie Ondersteuning

Nadere informatie

Korte geschiedenis - ontwikkeling. http://eduratio.be/wijnegem.html. Ratio Deviatie. Constructie van IQ test. Wat meet de test?

Korte geschiedenis - ontwikkeling. http://eduratio.be/wijnegem.html. Ratio Deviatie. Constructie van IQ test. Wat meet de test? Korte geschiedenis - ontwikkeling Hoe slim zijn IQ-testen Alfred Binet Lewis Terman David Wechsler Identificatie van hoogbegaafde kinderen http://eduratio.be/wijnegem.html Ratio Deviatie Ratio IQ vergelijking

Nadere informatie

Bedoeling infoavond. Wegwijs maken in het programma en de werkwijze van het 3 de leerjaar

Bedoeling infoavond. Wegwijs maken in het programma en de werkwijze van het 3 de leerjaar Bedoeling infoavond Wegwijs maken in het programma en de werkwijze van het 3 de leerjaar Dagindeling Juf Kim (3A) en meester Stijn (3B) Wiskunde, Nederlands, Wero Juf Kim geeft muzo voor beide klassen

Nadere informatie

Hoofdstuk 16 - Vreemde talen ondersteunen

Hoofdstuk 16 - Vreemde talen ondersteunen Hoofdstuk 16 - Vreemde talen ondersteunen 16.1. Inleiding 215 16.2. Woorden, zinnen, in een vreemde taal laten voorlezen 217 16.3. Uitspraak van woorden leren en controleren 219 16.4. Woorden vertalen

Nadere informatie

Stroomdiagram zorg. Versie september 2008

Stroomdiagram zorg. Versie september 2008 Stroomdiagram zorg Versie september 2008 1 Fase 1: Reguliere zorg in de groep Start 2. Lkr differentieert: * aanpassing leerstof (weektaak) * instructie (afpelmodel) * leertijd (zelfstandig werken) 1.

Nadere informatie

HUISWERKBELEID VAN t NIEUWLAND: Sint-Michiel, Regina Pacis en Heilig hart.

HUISWERKBELEID VAN t NIEUWLAND: Sint-Michiel, Regina Pacis en Heilig hart. HUISWERKBELEID VAN t NIEUWLAND: Sint-Michiel, Regina Pacis en Heilig hart. Huiswerk is nog steeds een belangrijk onderdeel van het onderwijs en van het leren leren van kinderen. Huiswerk ligt dus in het

Nadere informatie

Efficiënt werken met het DHH

Efficiënt werken met het DHH Efficiënt werken met het DHH 16 februari 2017 Sylvia Drent Adviesbureau hoogbegaafde kinderen Dashboard 1 Gebruik instrumenten Screening hele groep Screening individuele leerlingen Diagnostiek individuele

Nadere informatie

HET ZORGBELEID OP ONZE SCHOOL

HET ZORGBELEID OP ONZE SCHOOL HET ZORGBELEID OP ONZE SCHOOL VISIE OP ZORG Elke leerling, elke leerkracht en elke medewerker is een unieke persoonlijkheid. Wij stimuleren de leerlingen om zich optimaal te ontplooien en scheppen mogelijkheden

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel Primair Onderwijs Almere. 1. Gegevens van de school. Directie: Frank van Oeffelt Interne Begeleiding: Marion Slot

Schoolondersteuningsprofiel Primair Onderwijs Almere. 1. Gegevens van de school. Directie: Frank van Oeffelt Interne Begeleiding: Marion Slot Schoolondersteuningsprofiel Primair Onderwijs Almere 1. Gegevens van de school Naam de school: KBS Panta Rhei Directie: Frank van Oeffelt Interne Begeleiding: Marion Slot Bestuur: SKO 2. Visie: geef in

Nadere informatie

ZORGVISIE VBS DE TWIJG

ZORGVISIE VBS DE TWIJG ZORGVISIE VBS DE TWIJG Wat is zorg? Zorg bieden in een klas betekent: zoveel mogelijk kinderen zo goed mogelijk helpen om op zoveel mogelijk vlakken uit te groeien naar de best mogelijke versie van zichzelf.

Nadere informatie