Inhoudstafel. Focus op Infrabel p. 04. Prioriteit 1 - Veiligheid voorop! p. 07. Prioriteit 2 - Treinen op tijd p. 16

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Inhoudstafel. Focus op Infrabel p. 04. Prioriteit 1 - Veiligheid voorop! p. 07. Prioriteit 2 - Treinen op tijd p. 16"

Transcriptie

1 NL1 FACTS & FIGURES 2013

2

3 Inhoudstafel Focus op Infrabel p. 04 Prioriteit 1 - Veiligheid voorop! p. 07 Prioriteit 2 - Treinen op tijd p. 16 Prioriteit 3 - Een spoornet voor alle treinen van morgen p. 21 Prioriteit 4 - Een financieel gezond bedrijf p. 32 Prioriteit 5 - Op één lijn met de samenleving p. 34

4 4 Focus op Infrabel 1 missie Infrabel is het overheidsbedrijf dat het Belgische spoorwegnet ontwikkelt, onderhoudt en uitbaat. Dankzij het professionalisme van zijn teams en performante technologie biedt het zijn klanten een dienstverlening aan die is toegespitst op hun huidige en toekomstige mobiliteitsbehoeften. 1 visie Infrabel wil het kruispunt van Europa worden dankzij zijn veilig en kwalitatief spoorwegnet. Zijn ambitie is om een sterke schakel te zijn in een duurzaam vervoersysteem dat ten dienste staat van de socio-economische ontwikkeling van België en Europa. 3 waarden SERVICE / De behoeften van onze directe en indirecte klanten staan centraal in ons denken en handelen. We stellen al onze toewijding, nauwkeurigheid en doelmatigheid ten dienste van de veiligheid, de stiptheid en de kwaliteit van de oplossingen die we aan onze klanten aanbieden. PASSIE / We zijn allen gedreven door eenzelfde passie voor ons vak. We werken elke dag enthousiast, professioneel en integer in het belang van het bedrijf en van de samenleving. TEAM / Vanuit een rijke diversiteit stimuleren we teamspirit en solidariteit op de werkvloer, op elk niveau van ons bedrijf. We bevorderen de communicatie, de samenwerking, het wederzijds respect en de professionele en persoonlijke ontplooiing.

5 5 5 prioriteiten Veiligheid voorop! Sinds het ontstaan van Infrabel in 2005, streven wij ernaar om de veiligheid in, op en rond het spoor continu te verbeteren. De veiligheid van de treinreizigers, onze medewerkers en iedereen die zich langs de sporen bevindt, is voor ons de eerste prioriteit. Treinen op tijd Infrabel investeert in een betrouwbaar en stipt spoorwegnet voor de reiziger doorheen een doorgedreven onderhouds- en vernieuwingsbeleid. Een spoornet voor alle treinen van morgen Infrabel wil een oplossing bieden voor het mobiliteitsvraagstuk en streeft ernaar om een competitief spoorwegnet aan te bieden aan zijn klanten en aan de reizigers. Wij willen zo de economische en sociale ontwikkeling van ons land ondersteunen. Een financieel gezond bedrijf Wij moeten onze plannen uitvoeren in een context van grote druk op de overheidsfinanciën. Om steeds een gezonde financiële situatie te behouden, springen wij efficiënt om met de middelen die we ter beschikking hebben en moeten we innovatieve oplossingen vinden voor de financiering van investeringen. Op één lijn met de samenleving De vijfde strategische prioriteit bij Infrabel draait rond onze steevaste wil om onze vinger aan de pols van de samenleving te houden en ervoor te zorgen dat onze beslissingen zo veel mogelijk beantwoorden aan de maatschappelijke verwachtingen.

6 6 10 kerncijfers* MEDEWERKERS (WAARVAN 1020 VROUWEN)** 16 KLANTEN 29,4 miljoen EBITDA KILOMETER SPOORLIJNEN KUNSTWERKEN SPOORTOESTELLEN IN HOOFDSPOOR GROTE SEINEN 177 SEINPOSTEN OVERWEGEN KILOMETER BOVENLEIDING IN HOOFDSPOOR *op 31/12/2013 **op 01/01/2014

7 Prioriteit 1 Veiligheid voorop! 7 Onafgebroken investeringen Spoorveiligheid is en blijft onze absolute topprioriteit. In 2013 besteedden we niet minder dan 25% van het totale investeringsbudget, of 270,4 miljoen euro, aan strategische veiligheidsprojecten zoals de implementatie van het automatisch remsystem TBL1+ en het Europese treincontrolesysteem ETCS, de concentratie van de seinhuizen, de vervanging en vernieuwing van overwegen, enz. Daarnaast ging nog eens 386,1 miljoen euro naar het onderhoud en de vernieuwing van het spoorwegnet. Via deze continue investeringen wil Infrabel het veiligheidsniveau op het Belgische spoor jaar na jaar blijven verhogen.

8 8 Minder treinen door rood licht Sinds 2010 is het aantal seinvoorbijrijdingen in hoofdspoor op het Belgische spoornet met bijna de helft gedaald. In 2013 gebeurden nog 56 seinvoorbijrijdingen, ten opzichte van 75 in De verschillende inspanningen die Infrabel samen met de spooroperatoren levert, werpen hun vruchten af. Niet alleen de automatische stopsystemen, die stilaan veralgemeend worden op het Belgische spoornet, maar ook de verschillende sensibiliseringsacties en intensieve samenwerkingsprojecten met de operatoren zorgen voor een progressieve verhoging van de spoorveiligheid. Aantal seinvoorbijrijdingen in hoofdspoor in Eind 2013 is kilometer hoofdspoor met het automatische remsysteem TBL1+ uitgerust.

9 Automatische treinbeveiligingssystemen 9 Infrabel implementeert, in samenwerking met de spooroperatoren, geavanceerde seininrichtingssystemen op het spoorwegnet om de veiligheid van het spoorverkeer te verhogen. We hebben de ambitie om één van de veiligste spoorwegnetten in Europa te kunnen aanbieden. Conform ons masterplan ETCS, engageren we ons om het Belgische spoorwegnet tegen 2022 volledig uit te rusten met het Europese treincontrolesysteem ETCS. Maar we willen sneller gaan. De versnelde implementatie van de TBL1+ technologie moet het veiligheidsniveau nu al progressief verhogen. Eind 2013 bereikt het TBL1+ systeem een efficiëntiedekking van 93,3%. Tegen eind 2015 zal het volledige TBL1+ programma afgewerkt zijn. Huidige situatie: verdere uitrol TBL1+ en ETCS level 1 1 st stap Volledige spoornet uitgerust met ETCS ** 3 de stap Doel bereikt: alle treinverkeer beveiligd met ETCS TBL1+ programma afgewerkt * 2 de stap 4 de stap Spoornet enkel toegankelijk voor met ETCS uitgeruste treinen Te beslissen: volledige spoornet uitgerust met ETCS level 2 * Basisimplentatie TBL1+ (99,9% efficiëntiedekking) volledig uitgevoerd ** En TBL1 + systeem

10 10 TBL1+ Transmissie Baken Locomotief. Automatisch remsysteem bij overschrijden van een rood sein of bij snelheid die hoger is dan 40 km/u op 300 meter afstand voor het stopsein. Bakens ter hoogte van de seinen zelf en op een welbepaalde afstand voor de seinen. Eerste stap naar het geïntegreerd Europees systeem ETCS (European Train Control System). ETCS De snelheid van de trein wordt permanent gecontroleerd en als de maximaal toegelaten snelheid wordt overschreden, treedt de noodrem automatisch in werking. STOP-functie indien een rood sein wordt voorbijgereden. De transmissie van de informatie gebeurt door middel van bakens ter hoogte van de seinen zelf en op een welbepaalde afstand voor de seinen (ETCS niveau 1), of door middel van GSM-R (ETCS niveau 2). Een pionier op het vlak van ETCS Ons land is een pionier op het vlak van ETCS: we zijn één van de eerste infrastructuurbeheerders die het systeem op het volledige net toepast! Omdat ETCS een Europese standaard is, maakt het het grensoverschrijdend spoorverkeer een stuk eenvoudiger. Bij de uitrol van het Europese stuurpostsignalisatiesysteem geven we dan ook voorrang aan de spoorlijnen die deel uitmaken van de internationale goederencorridors.

11 11 AMSTERDAM ANTWERPEN- CENTRAAL ROERMOND GENT- SINT-PIETERS MAASTRICHT BRUSSEL KEULEN AKEN RIJSEL LONDEN PARIJS LUIK-GUILLEMINS NAMEN BERGEN ETCS op het Belgisch spoornet HSL1 & 2 (evenwaardig met ETCS) HSL 3 & AULNOYE Lijnen 36/36N Diabolo & Lijn 25N LUXEMBURG Liefkenshoekspoorverbinding Corridor C LUXEMBURG LONGWY Eind 2013 is 541 kilometer hoofdspoor uitgerust met het ETCS systeem.

12 12 De verkeersleiding van de toekomst De organisatie en de dagelijkse opvolging van het treinverkeer wordt nauwlettend opgevolgd door onze seinhuizen en het nationaal verkeersleidingscentrum Traffic Control. Sinds meerdere jaren is Infrabel een ambitieus moderniseringsproject gestart om de verkeerssturing volledig te vernieuwen en te moderniseren. Daarbij brengen we de regionale seinhuizen gaandeweg onder in grotere controlecentra. Een eerste concentratiegolf moet tegen 2016 het aantal controlecentra terug brengen tot slechts 31. In een tweede fase, horizon 2022, wil Infrabel het treinverkeer vanuit 10 hypermoderne verkeersleidingscentra aansturen. Daarbij zal niet alleen een nieuwe verkeersleidingssoftware geïmplementeerd worden, maar zullen ook de verschillende taken binnen het seinhuis anders georganiseerd worden. Infrabel wil met dit moderniseringsproject klaar staan voor het treinverkeer van morgen.

13 Van 368 seinhuizen voor naar 31 seinhuizen vanaf 2016 naar 10 seinhuizen vanaf 2022

14 14 Ongevallen aan overwegen In 2013 gebeurden er 42 ongevallen aan overwegen in België. Daarbij kwamen 6 mensen om het leven en raakten 7 personen zwaargewond. Ten opzichte van 2012 is dit een duidelijke daling. Infrabel blijft permanent werken aan de veiligheid rond overwegen, want elk slachtoffer is er een te veel. Daarom schaffen we, waar mogelijk, zo veel mogelijk overwegen af en vervangen we ze door een tunnel, een brug of een langsweg. Daarnaast investeren we fors in het onderhoud en de modernisering van de signalisatie aan de overwegen. Toch is ook de bewustmaking van de weggebruiker cruciaal om het aantal ongevallen terug te dringen. Infrabel organiseert daarom verschillende sensibiliseringscampagnes om de weggebruiker te herinneren aan de gevaren die gepaard gaan met het niet respecteren van de verkeersregels. In 2013 werden 15 openbare overwegen afgeschaft.

15 15 Spoorlopers In 2013 verdubbelde het aantal gevallen van spoorlopen ten opzichte van Het gaat om personen die onbevoegd op of langs de sporen lopen. Ze brengen daarmee hun leven in gevaar: het afgelopen jaar vielen er 9 doden en 4 zwaargewonden te betreuren. Maar ook de weerslag op de stiptheid van het treinverkeer is erg groot. Zodra een treinbestuuder een persoon opmerkt op of langs de sporen, wordt het treinverkeer volledig stilgelegd of moet stapvoets gereden worden. Dagelijks veroorzaken spoorlopers zo gemiddeld 3,5 uur vertraging op het Belgische spoornet. Samen met NMBS, neemt Infrabel maatregelen om het spoorlopen een halt toe te roepen. We doen dat via controleacties, infrastructuurmaatregelen en sensibiliseringscampagnes voor de burger.

16 16 Prioriteit 2 Treinen op tijd 85,6% voor stiptheid In 2013 bedroeg het globale stiptheidscijfer op het Belgische spoorwegnet 85,6% zonder neutralisatie van externe oorzaken en gecommuniceerde investeringswerken. De stiptheid van het treinverkeer beantwoordt in 2013 niet aan de verwachtingen. Daarom versterken Infrabel en NMBS waar mogelijk hun samenwerking om de dienstverlening op korte en langere termijn te verbeteren.

17 17 Algemene stiptheid van het reizigersverkeer (Stipte treinen of met een vertraging van minder dan 6 minuten) 100% 80% 87,2 85,6 92,0 90,1 85,8 87,0 83,2 84,2 60% Voor neutralisatie* Na neutralisatie* Gewogen volgens aantal reizigers Gemeten over het volledige treintraject *Neutralisatie van externe oorzaken en investeringswerken.

18 18 Verantwoordelijkheid voor de vertraging van de treinen 1,8% Toe te wijzen 20,9% Infrabel 37,1% Derden 0,4% NMBS-Holding 3,6% Andere operatoren 36,2% NMBS Diverse oorzaken De belangrijkste oorzaken van vertragingen op het spoor zijn: Schade aan rollend materieel Schade aan de seininrichting Incidenten op buitenlandse netwerken Beweging reizigers Aanrijding van personen Kabeldiefstallen Incidenten aan overwegen Spoorlopers

19 19 Kabeldiefstal Tussen 2009 en 2012 verviervoudigde het aantal kabeldiefstallen op het Belgische spoorwegnet. De gevolgen voor de stiptheidsresultaten zijn dan ook groot. In 2013 veroorzaakte deze vorm van criminaliteit niet minder dan minuten vertraging. Om deze plaag in te dijken, bundelen Infrabel en NMBS hun krachten in een nationaal antikabeldiefstalplan, dat in mei 2013 van start ging. De inspanningen werpen hun vruchten af. In 2013 liep het aantal koperdiefstallen terug tot 810, een daling met 40% ten opzichte van Toch veroorzaken kabeldiefstallen dagelijks nog gemiddeld 2 uur vertraging op het spoornet. Infrabel en NMBS willen zich daarom blijven inspannen om de impact van kabeldiefstallen verder terug te dringen. Evolutie minuten vertraging veroorzaakt door kabeldiefstallen

20 20 Onderhoud en vernieuwing Sommige vertragingen worden rechtstreeks veroorzaakt door storingen aan de spoorinfrastructuur. Het belang van een bedrijfszeker spoornet behoort dan ook tot onze topprioriteiten. Onze teams zijn dag en nacht in de weer om de infrastructuur zo optimaal mogelijk te onderhouden en te vernieuwen waar nodig. Reizigersinformatie Vanaf 1 januari 2014 wordt de real time reizigersinformatie van RailTime niet meer door Infrabel beheerd. In het kader van de hervorming van de NMBS-Groep verschuift deze bevoegdheid naar de NMBS. Het voorbije jaar 2013 lanceerden we nog RailTime voor Windows 8-gebruikers, ter aanvulling op de bestaande ipad, iphone, Android Tablet-, Android Phone- en Windows Phone 7-versies. Gemiddeld worden de RailTime apps door gebruikers per dag geraadpleegd. De website wordt zo n keer per dag geopend.

21 Prioriteit 3 Een spoornet voor alle treinen van morgen 21

22 22 Mobiliteit in en rond Brussel Gewestelijk Expresnet Meer en meer mensen kiezen voor het openbaar vervoer: bus, tram, metro, trein. De capaciteit en de complementariteit van deze vervoersmiddelen zijn echter ontoereikend om het wegverkeer drastisch te verminderen. Het Gewestelijk Expresnet (GEN) moet het openbaar vervoer in een straal van 30 kilometer rond de hoofdstad verbeteren. Sinds enkele jaren voert Infrabel grootschalige infrastructuurwerken uit om de spoorlijnen rond Brussel te transformeren in 4-sporige GEN-lijnen. Daarnaast moet de aanleg van de Schuman-Josaphattunnel de mobiliteit in en rond de Europese wijk meer zuurstof geven. Deze nieuwe spoorverbinding zal in 2015 in gebruik genomen worden.

23 23 Dendermonde Antwerpen Mechelen Gent Denderleeuw Lijn 50 A Vilvoorde Brussel-Nationaal- Asse Luchthaven Buda Machelen Zellik Haren Lijn 36 Diegem Zuid Leuven Jette Bockstael Haren SCHAARBEEK Sint-Agatha-Berchem Zaventem Bordet Nossegem Ternat Simonis+ Evere Schaarbeek-Josaphat Dilbeek BRUSSEL-NOORD Brussel-West+ Congres Meiser BRUSSEL-CENTRAAL Kapellekerk Schuman BRUSSEL-ZUID Luxemburg Merode Mouterij+ Watermaal - Schuman - Josaphat Anderlecht+ Etterbeek Delta Luik Vorst-Zuid Vorst-Oost Arcaden Ukkel-Stalle Boondaal Ruisbroek Ukkel- Diesdelle Kallevoet Sint-Job Moensberg Lot Linkebeek Beersel Holleken Watermaal Bosvoorde Groenendaal Hoeilaart Buizingen Huizingen Sint-Genesius-Rode Halle De Hoek Terhulpen Lijn 96 Lijn 124 Genval Lijn 161 Bergen Doornik Waterloo Rixensart Louvain-la-Neuve Eigenbrakel Ottignies Namen Luxemburg Nijvel Charleroi

24 24 Diabolo Op 10 juni 2012 werd de Diabolo infrastructuur officieel ingewijd. Dankzij de Diabolo sluit de luchthaven rechtstreeks aan op de grootste spoorlijnen van het nationale net en via de internationale spoorassen ook op verschillende Europese steden. Brussels Airport groeide zo uit tot één van de best bediende luchthavens per spoor in Europa en in de wereld. Dankzij de nieuwe Schuman-Josaphatverbinding zal de luchthaven binnenkort nog beter bediend worden door het spoorverkeer.

25 25 NEDERLAND ANTWERPEN MECHELEN Nieuwe spoorlijn langs de E19 Spoorontsluiting Noord Publiek Private Samenwerking Brussels-National-Airport Bocht van Nossegem HASSELT LEUVEN LUIK DUITSLAND SCHAARBEEK HAREN ZAVENTEM Lijn 36 naar 4 sporen Brussel - Leuven + Bocht van Leuven NOSSEGEM BRUSSEL FRANKRIJK Tunnel Schuman - Josaphat NAMEN LUXEMBURG

26 26 Mobiliteit in en rond de haven van Antwerpen Liefkenshoekspoorverbinding Goederentreinen die van Linker- naar Rechteroever rijden of omgekeerd, moeten een grote omweg maken via Antwerpen-Berchem en de Kennedytunnel. Deze situatie bemoeilijkt de vlotte uitwisseling van goederentreinen binnen de Antwerpse haven. De Liefkenshoekspoorverbinding is een nieuwe rechtstreekse goederenverbinding tussen de spoorinstallaties op Linker- en Rechteroever in de Antwerpse haven. In 2013 rondde Infrabel de bouwkundige werken op deze nieuwe spoorverbinding af en sindsdien zijn de spooruitrustingswerken volop aan de gang. De Liefkenshoekspoorverbinding zal in december 2014 in dienst genomen worden. Tweede spoortoegang Vandaag rijden alle treinen vanuit de haven van Antwerpen over één spoorlijn naar het Europese binnenland. Deze spoorlijn heeft echter zijn verzadigingspunt bereikt. Infrabel wil daarom een tweede spoortoegang tot de Antwerpse haven creëren. Deze nieuwe goederenspoorlijn zal het vormingsstation Antwerpen-Noord met de lijn Lier Aarschot (L16) verbinden en zo de Antwerpse haven beter toegankelijk maken vanuit het binnenland.

27 OW 608 OW SCHELDE Arenberg Krommenhoek BUNDEL ZUID Polderdijk Deurganckdok Liefkenshoek Kalishoek ESSEN KAPELLEN VORMINGSSTATION ANTWERPEN-NOORD Liefkenshoekspoorverbinding Vertakking Schijn EKEREN BREDA (NL) Antwerpen-Noorderdokken Tweede Luchtbal Spoortoegang LIER Antwerpen-Dam Antwerpen-Schijnpoort GENT Gentboog SCHELDE Kennedytunnel Antwerpen-Centraal Antwerpen-Berchem IJzeren Rijn In de haven Vertakking Krijgsbaan LIER BRUSSEL Haventoegang Rond de haven

28 28 Mobiliteit in en rond de haven van Zeebrugge Extra sporen Om de toegang van en naar de haven te verbeteren, komt er een derde spoor op de spoorlijn Brugge Zeebrugge (L51A), tussen Dudzele en Brugge. Samen met de lopende capaciteitsuitbreiding op de spoorlijn Brugge Gent (L50A), zal het derde spoor vlotter treinverkeer in en rond de haven mogelijk maken. Vertakking Blauwe Toren Ter hoogte van het station Brugge bouwt Infrabel een nieuwe ongelijkgrondse kruising. Zo krijgt het treinverkeer van en naar de Kust extra capaciteit en regelmaat.

29 29 Noordzee 29 Bundel Voorhaven - West Duinbergen Knokke Heist Zeebrugge-Dorp Bundel Zeebrugge Bundel Ramskapelle Bundel Zwankendamme Bundel Pelikaan - Overgave Blankenberge Lissewege Pelikaan - Ramskapelle Verbinding Boog Ter Doest 3 sporen Dudzele - Brugge Brugge 3 de en 4 de spoor Brugge- Gent In de haven Haventoegang Rond de haven

30 30 Mobiliteit richting Luxemburg De modernisering van de as Brussel-Luxemburg werd in 2013 voortgezet met de volledige vernieuwing van de spoorinfrastructuur in en rond het station Gembloux.

31 31 Brussels Hoofdstedelijk Gewest Ottignies Gembloux Namen Ciney Marche-en-Famenne Jemelle Libramont-Chevigny Aarlen Luxemburg Straatsburg

32 32 Prioriteit 4 Een financieel gezond bedrijf Financieel evenwicht Het financieel evenwicht binnen onze onderneming is één van onze strategische doelen. Ook in 2013 slaagden we erin om het bedrijf schuldenvrij te houden, dit ondanks de besparingen op de overheidsbegroting ten gevolge van de economische crisis. Eén van de grootste investeerders Met een totaal investeringsbedrag van 1,091 miljard euro is Infrabel opnieuw één van de grootste investeerders in België. Infrabel is op het gebied van mobiliteit één van de belangrijkste spelers en ondersteunt door zijn investeringen de verdere ontwikkeling van de Belgische economie Infrabel boekte in 2013 een positief operationeel resultaat (EBITDA) van 29,4 miljoen euro.

33 33 Gerealiseerde investeringen (in miljoen ) 62,9 Productiemiddelen 64,7 Onthaal 214,2 GEN 133,3 ETCS & TBL1+ 123,6 Concentratie van de seinposten (incl. New Traffic Management) 307,7 Capaciteitsbehoud 184,4 Capaciteitsuitbreiding (incl. HST) 62,9 emiddelen Financieringsbronnen (in miljoen ) 64,7 Onthaal 214,2 GEN 107,3 5,4 Eigen fondsen Europese subsidies 211,1 GEN-fonds 5,9 HST inbreng 307,7 Capaciteitsbehoud 184,4 itsuitbreiding (incl. HST) 761 Overheidsdotatie

34 34 Prioriteit 5 Op één lijn met de samenleving Als overheidsbedrijf stellen wij ons ten dienste van de samenleving: we willen met haar op één lijn zitten en een luisterend oor bieden aan onze klanten en aan onze andere stakeholders. 16 klanten Op 31 december 2013 beschikken 16 spoorwegondernemingen over de nodige licenties en vergunningen om op het Belgische net te rijden. 13 goederenoperatoren actief op het Belgische net AG * 1 goederenoperator toegelaten, maar zonder effectief verkeer 2 reizigersoperatoren actief op het Belgische net In 2013 waren er in totaal effectieve rijpaden er reden er dagelijks gemiddeld treinen op het Belgische spoornet.

35 35 Info buurtbewoners Infrabel voert op verschillende strategische plaatsen op het spoorwegnet grote infrastructuurwerken uit. Zo verhogen we de capaciteit op het spoor in functie van de behoeften. Deze werkzaamheden brengen soms hinder met zich mee voor de omwonenden. Sinds 2006 biedt Infrabel een uniek informatiepunt voor buurtbewoners. De cel Info Buurtbewoners beantwoordt niet alleen alle vragen van buurtbewoners, maar stelt ook alles in het werk om omwonenden proactief te informeren. Infrabel zoekt talent De komende jaren vertrekken veel medewerkers op pensioen. Om die opvolging te garanderen, zoekt Infrabel heel wat technische en gespecialiseerde profielen. Ontdek onze beroepen op de website of download onze app Ontdek de beroepen van Infrabel in de App Store.

36 36 Your Infrabel: producten De directie Toegang tot het Net (die op 1 april 2014 evolueerde naar de directie Traffic Management & Services) staat ten dienste van onze klanten. Het onderzoekt de noden van de spoorwegondernemingen en biedt producten en diensten aan die zo goed mogelijk aan hun verwachtingen beantwoorden. 5 producten Rijpaden op aanvraag Met Your Moves krijgen spoorbedrijven op verzoek rijpaden toegewezen. Onze medewerkers bepalen de dienstregeling door de behoeften van de klanten en de beschikbaarheid van het net maximaal op elkaar af te stemmen. Lokale capaciteit Met Your Shunts kunnen spoorbedrijven toegang krijgen tot rangeerstations en sporenbundels om de samenstelling van hun treinen te optimaliseren. Tractie-energie Met Your Power en ons netwerk van bovenleidingen worden de treinen constant en met zekerheid van energie voorzien.

37 37 De studie van uitzonderlijke transporten Met Your XXL biedt Infrabel de meest geschikte oplossingen voor buitengewone transporten. Als de afmetingen of het gewicht van het konvooi buiten de geldende waarden vallen, stelt Infrabel, oplossingen op maat voor (binnen de grenzen van de technische mogelijkheden). Een exclusieve toegang tot het spoorwegnet Industriële bedrijven hebben de mogelijkheid om een privéspoorlijn te gebruiken, of aan te leggen, om opslagplaatsen, fabrieken of ateliers per spoor te verbinden. Via Your Connection wordt dit privéspoor verbonden met de rest van het Belgische spoorwegnet door middel van een aansluitspoor.

38 38 2 complementaire diensten Onze prestaties buiten de openingsuren Met Your Extratime krijgen spoorbedrijven de garantie dat welbepaalde diensten van Infrabel op elk moment toegankelijk zijn. Voorbehouden sporen Met Your Tracks kunnen bedrijven toegang krijgen tot voorbehouden sporen, in functie van hun behoeften op lange termijn.

39 39

40 Infrabel N.V. van publiek recht Marcel Broodthaersplein Brussel Verantwoordelijke uitgever Benoît Gilson Projectcoördinatie Ilse Mayens Redactie Ilse Mayens Design Michel Sion Foto s Benjamin Brolet, Johan Dehon Gedrukt in mei 2014

Uw aansluiting op ons netwerk

Uw aansluiting op ons netwerk Uw aansluiting op ons netwerk 1 Een grotere toegankelijkheid voor een sterkere logistieke strategie Mobiliteitsproblemen, ecologische voetafdruk, wegentaks, leveringssnelheid, stijgende olieprijzen Stuk

Nadere informatie

Lijn 50a: Brussel Gent-Sint-Pieters Brugge Oostende Blankenberge Knokke.38.49. Brugge V. Blankenberge A.

Lijn 50a: Brussel Gent-Sint-Pieters Brugge Oostende Blankenberge Knokke.38.49. Brugge V. Blankenberge A. Regio Brussel Tijdens de week en het weekend Lijn 50a: Brussel Gent-Sint-Pieters Brugge Oostende Blankenberge Knokke Cadanswijziging van de IC E-treinen Knokke/Blankenberge Brugge Gent-Sint-Pieters Brussel

Nadere informatie

FACTS & FIGURES 2015. NL Inhoudstafel. 2015 in vogelvlucht 2. Focus op Infrabel 4. Prioriteit 1 10. Prioriteit 2 14. Prioriteit 3 16.

FACTS & FIGURES 2015. NL Inhoudstafel. 2015 in vogelvlucht 2. Focus op Infrabel 4. Prioriteit 1 10. Prioriteit 2 14. Prioriteit 3 16. NL Inhoudstafel 2015 in vogelvlucht 2 Focus op Infrabel 4 Prioriteit 1 10 Veiligheid voorop! Prioriteit 2 14 Treinen op tijd Prioriteit 3 16 Een spoornet voor alle treinen van morgen Prioriteit 4 22 Een

Nadere informatie

Lijn L50A Brussel-Zuid Denderleeuw: TERNAT. Spoorwerken in uw buurt

Lijn L50A Brussel-Zuid Denderleeuw: TERNAT. Spoorwerken in uw buurt Lijn L50A Brussel-Zuid Denderleeuw: TERNAT Spoorwerken in uw buurt ISO 9001:2008 GECERTIFICEERD www.infobuurtbewoners.be info.projecten@infrabel.be Elke dag, van 7u tot 22u Beste buurtbewoner, Het afgelopen

Nadere informatie

Stiptheidsrapport binnenlands reizigersverkeer: mei 2016

Stiptheidsrapport binnenlands reizigersverkeer: mei 2016 Stiptheidsrapport binnenlands reizigersverkeer: mei 2016 Hieronder vindt u de voornaamste stiptheidscijfers die spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel en spooroperator NMBS maandelijks op hun website plaatsen.

Nadere informatie

MEERJAREN- INVESTERINGS- PLAN 2013-2025

MEERJAREN- INVESTERINGS- PLAN 2013-2025 MEERJAREN- INVESTERINGS- PLAN 2013-2025 Methodologie en impact Luc Vansteenkiste RESOC Brugge 13 maart 2014 Agenda 1. Inleiding: wie is Infrabel 2. Opmaak meerjareninvesteringsplan 2.1. Prioriteiten 2.2.

Nadere informatie

Nr Trein Vertrek Bestemming Uur Status 7970 Aalst Burst 5:31 geschrapt 7972 Aalst Burst 6:20 geschrapt 8978 Aalst Burst 19:14 geschrapt 7076 (4)

Nr Trein Vertrek Bestemming Uur Status 7970 Aalst Burst 5:31 geschrapt 7972 Aalst Burst 6:20 geschrapt 8978 Aalst Burst 19:14 geschrapt 7076 (4) Nr Trein Vertrek Bestemming Uur Status 7970 Aalst Burst 5:31 geschrapt 7972 Aalst Burst 6:20 geschrapt 8978 Aalst Burst 19:14 geschrapt 7076 (4) Aalst Gent-Sint-Pieters 12:30 behouden 8677 Aarlen Athus

Nadere informatie

Lijn Brussel-Zuid Mechelen Antwerpen-Centraal

Lijn Brussel-Zuid Mechelen Antwerpen-Centraal Regio Brussel - Wijzigingen treinaanbod 9 december 2012 Tijdens de week: Lijn Brussel-Zuid Mechelen Antwerpen-Centraal De volgende treinen rijden niet meer De Benelux-trein Brussel Mechelen Antwerpen Amsterdam

Nadere informatie

Lijn Antwerpen Mechelen Brussel

Lijn Antwerpen Mechelen Brussel Regio Antwerpen - Wijzigingen treinaanbod 9 december 2012 Lijn Antwerpen Mechelen Brussel Vanuit regio Antwerpen naar Brussels Airport Het treinaanbod vanuit de regio Antwerpen naar Brussels Airport wordt

Nadere informatie

2de spoortoegang Antwerpse. spoorvertakking Ekeren Oude Landen. Luc Vansteenkiste Directeur-Generaal Infrastructuur. Bram Cornelis Program Manager

2de spoortoegang Antwerpse. spoorvertakking Ekeren Oude Landen. Luc Vansteenkiste Directeur-Generaal Infrastructuur. Bram Cornelis Program Manager 2de spoortoegang Antwerpse Haven & spoorvertakking Ekeren Oude Landen INFOMOMENT steden & gemeenten Luc Vansteenkiste Directeur-Generaal Infrastructuur Bram Cornelis Program Manager INHOUD 1 2 Situering

Nadere informatie

Inhoud. Prioriteit 1 / Veiligheid voorop! p. 12. Prioriteit 2 / Treinen op tijd p. 20. Prioriteit 4 / Een financieel gezond bedrijf p.

Inhoud. Prioriteit 1 / Veiligheid voorop! p. 12. Prioriteit 2 / Treinen op tijd p. 20. Prioriteit 4 / Een financieel gezond bedrijf p. JAARVERSLAG 2011 Inhoud Focus op onze onderneming p. 04 Prioriteit 1 / Veiligheid voorop! p. 12 Prioriteit 2 / Treinen op tijd p. 20 Prioriteit 3 / Een spoornet voor alle treinen van morgen p. 26 Prioriteit

Nadere informatie

Internationale reizen kopen. in het station, on-line of per telefoon

Internationale reizen kopen. in het station, on-line of per telefoon Internationale reizen kopen in het station, on-line of per telefoon In het station Info Op zoek naar informatie? Dan kan u terecht aan het loket van de stations vermeld in deze brochure. Het personeel

Nadere informatie

C.1. ANTWERPEN 1.1. LIJN 1: TRAM PETROLEUM ZUID EKEREN 1.2. LIJN 4: TRAM HOBOKEN - MEXICOBRUG

C.1. ANTWERPEN 1.1. LIJN 1: TRAM PETROLEUM ZUID EKEREN 1.2. LIJN 4: TRAM HOBOKEN - MEXICOBRUG C.1. ANTWERPEN 1.1. LIJN 1: TRAM PETROLEUM ZUID EKEREN Deze tram rijdt niet in de huidige toestand en wordt als nieuwe lijn nieuw ingevoerd in de toekomstscenario s. Hij zal een frequentie hebben van 8

Nadere informatie

Treinen vanuit en naar uw station

Treinen vanuit en naar uw station Treinen vanuit en naar uw station Brussels South Charleroi-Airport 12.12.2004-10.12.2005 Informatie dienstregelingen Met de trein tot op het tarmac Of zo goed als. U stijgt op of landt in Brussels South

Nadere informatie

aanleg werkspoor in Antwerpen (Ekeren) voor hsl Antwerpen-Nederlandse grens www.nmbs.be nmbs infofolder over de werken

aanleg werkspoor in Antwerpen (Ekeren) voor hsl Antwerpen-Nederlandse grens www.nmbs.be nmbs infofolder over de werken aanleg werkspoor in Antwerpen (Ekeren) voor hsl Antwerpen-Nederlandse grens www.nmbs.be nmbs infofolder over de werken nleg hsl Antwerpen-Nederlandse grens aanleg hsl Antwerpen-Nederl aanleg hsl Antwerpen-Nederlandse

Nadere informatie

met de treinen van NMBS

met de treinen van NMBS met de treinen van NMBS Agenda Eerste deel Mobiliteit in perspectief Tweede deel Slim naar Antwerpen Derde deel A-GEN Studie Mobiliteit in perspectief DE KLANT De klant staat centraal De klant is uniek

Nadere informatie

NMBS & U. Provincie Vlaams-Brabant

NMBS & U. Provincie Vlaams-Brabant NMBS & U Provincie Vlaams-Brabant 20 03 2014 Inhoud 2 NMBS, een eersterangsrol in de mobiliteit De grote principes van het vervoersplan 2014 (film) Evolutie van de mobiliteit per trein in Vlaams-Brabant

Nadere informatie

De Schuman-Josafattunnel: Een werf in uw buurt. Info Buurtbewoners

De Schuman-Josafattunnel: Een werf in uw buurt. Info Buurtbewoners De Schuman-Josafattunnel: Een werf in uw buurt Info Buurtbewoners Elke dag, van 7u tot 22u INFRA_post-it NL.indd 1 30/10/08 14:39:13 www.goekint.be - ref.: 083414 Beste buurtbewoners, Als beheerder van

Nadere informatie

Provincie Antwerpen 8h00-9h00 Aanpassingen tramlijnen Lijnnr. Modelnr. Van Naar Opmerking Freq Rittijd (min) Nummer

Provincie Antwerpen 8h00-9h00 Aanpassingen tramlijnen Lijnnr. Modelnr. Van Naar Opmerking Freq Rittijd (min) Nummer D.1. ANTWERPEN Provincie Antwerpen 8h00-9h00 Aanpassingen tramlijnen 8 2019 Bolivarplaats Silsburg Verlenging naar Silsburg + freq.verhoging van 7,5' 6 4' extra C.1.5 8 2020 Silsburg Bolivarplaats naar

Nadere informatie

Uw veiligheid en comfort vóór alles!

Uw veiligheid en comfort vóór alles! JAARVERSLAG 2009 1 2 3 Uw veiligheid en comfort vóór alles! Het recente treinongeluk te Buizingen heeft begin dit jaar 2010 bruusk het evidente belang van de veiligheid herbevestigd. De veiligheid van

Nadere informatie

Dienstregeling & Aansluitingen 10 I 06 I 2007 > 08 I 12 I 2007 www.thalys.com http://thalys.mobi

Dienstregeling & Aansluitingen 10 I 06 I 2007 > 08 I 12 I 2007 www.thalys.com http://thalys.mobi & Aansluitingen 10 I 06 I 2007 > 08 I 12 I 2007 www.thalys.com http://thalys.mobi Het Thalys-netwerk breidt zich uit Alle bestemmingen en aansluitingen vanuit België Thalys Ontdek op uw eigen ritme het

Nadere informatie

INFRABEL JAARVERSLAG EN DUURZAAMHEIDS VERSLAG 2014

INFRABEL JAARVERSLAG EN DUURZAAMHEIDS VERSLAG 2014 5/28/2015 Infrabel Jaarverslag 2014 - Home INFRABEL JAARVERSLAG EN DUURZAAMHEIDS VERSLAG 2014 BOODSCHAP VAN DE CEO EN VOORZITTER Lees meer http://jaarverslag-infrabel.be/2014/nl 1/5 5/28/2015 Infrabel

Nadere informatie

Vervoersplan 12/2017 Provincie West-Vlaanderen 23/05/2016

Vervoersplan 12/2017 Provincie West-Vlaanderen 23/05/2016 Vervoersplan 12/2017 Provincie West-Vlaanderen 23/05/2016 Inhoud Het landschap van de mobiliteit Evolutie van de mobiliteit in de provincie Vervoersplan 12/2014: vaststellingen en resultaten Vervoersplan

Nadere informatie

MET DE TREIN WORDT HET VLIEGTUIG NEMEN EEN MAKKIE

MET DE TREIN WORDT HET VLIEGTUIG NEMEN EEN MAKKIE MET DE TREIN WORDT HET VLIEGTUIG NEMEN EEN MAKKIE Overzicht de rechtstreekse verbindingen naar en uit Brussels Airport Uitgave juni 2015 Netkaart DEN HAAG / AMSTERDAM BRUGGE ANTWERPEN-CENTRAAL DE PANNE

Nadere informatie

Nieuwe polyvalente NMBS-werkplaats Melle

Nieuwe polyvalente NMBS-werkplaats Melle Nieuwe polyvalente NMBS-werkplaats Melle Bouw van nieuwe polyvalente werkplaats De NMBS start in juni 2014 met de bouw van een nieuwe polyvalente werkplaats op de terreinen van het vroegere rangeerstation

Nadere informatie

Lijn 54 St-Niklaas Mechelen. Spoorlijn in verval

Lijn 54 St-Niklaas Mechelen. Spoorlijn in verval Lijn 54 St-Niklaas Mechelen Spoorlijn in verval Puurs, 14 november 2011 Waarom deze persontmoeting? De sporen 1 en 2 in station Puurs zijn verrot Treinen rijden 20km/h, sinds 10 augustus 2011 Avondspits,

Nadere informatie

BRUSSEL GAAT ER ALWEER OP VOORUIT ONTDEK HIER HET BUSNET VAN MORGEN NOORD-OOST. Stad Brussel, Evere, Schaarbeek, Sint-Joost-ten-Node. Versie 11.

BRUSSEL GAAT ER ALWEER OP VOORUIT ONTDEK HIER HET BUSNET VAN MORGEN NOORD-OOST. Stad Brussel, Evere, Schaarbeek, Sint-Joost-ten-Node. Versie 11. BRUSSEL GAAT ER NL ALWEER OP UIT ONTDEK HIER HET BUSNET VAN MORGEN NOORD-OOST Stad Brussel, Evere, Schaarbeek, Sint-Joost-ten-Node Versie 11.2015 1 INHOUD EEN NIEUW BUSNET WAAROM PRECIES? 1 12 21 : BETERE

Nadere informatie

De vereniging handelt hierbij overeenkomstig haar doelstellingen, gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 14 april 1977 onder nr 3083.

De vereniging handelt hierbij overeenkomstig haar doelstellingen, gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 14 april 1977 onder nr 3083. Bezwaarschrift van Red de Voorkempen vzw i.v.m. de aanvraag om stedenbouwkundige vergunning door INFRABEL voor de aanleg van een spoorvertakking te Antwerpen-Ekeren, Oude Landen (dossier nr 20113024/NEK/B/P)

Nadere informatie

Zo bereikt u SELOR met de wagen:

Zo bereikt u SELOR met de wagen: SELOR bevindt zich in de Bischoffsheimlaan 15, 1000 Brussel, gelegen tussen de Kruidtuin (Botanique) en het Madouplein (Place Madou). Zo bereikt u SELOR met de wagen: Vanuit Antwerpen: Op de ring rond

Nadere informatie

Mobiliteitsconferentie RESOC Meetjesland NMBS Mobility

Mobiliteitsconferentie RESOC Meetjesland NMBS Mobility Mobiliteitsconferentie RESOC Meetjesland NMBS Mobility 19 mei 2011 Destination mieux 1. Het netwerk 2. Aanbodsverbeteringen Juni 2007 10.06.07 : heropening stopplaats Evergem op lijn 58 Eeklo - Gent December

Nadere informatie

Lijn 4 : Antwerpen-Centraal - Noorderkempen

Lijn 4 : Antwerpen-Centraal - Noorderkempen Lijn : Antwerpen-Centraal - Noorderkempen Stations en haltes: Antwerpen-Centraal Antwerpen-Luchtbal Noorderkempen Dienstregelingen geldig vanaf 13.12.2015 Uitgave 01.12.2015 De Panne Veurne Poperinge ROOSENDAAL

Nadere informatie

EEN NIEUWE START VOOR DE HSL ZUID

EEN NIEUWE START VOOR DE HSL ZUID EEN NIEUWE START VOOR DE HSL ZUID Notitie Carla Dik-Faber Tweede Kamerfractie ChristenUnie 19 juni 2013 Een nieuwe start met de HSL-Zuid Met het besluit van NS en NMBS om te stoppen met de Fyra treinen

Nadere informatie

Info-avond Nijlen 24/04/2012 Tweede Spoortoegang/IJzeren Rijn ÉN EEN LEEFBARE RAND

Info-avond Nijlen 24/04/2012 Tweede Spoortoegang/IJzeren Rijn ÉN EEN LEEFBARE RAND Info-avond Nijlen 24/04/2012 Tweede Spoortoegang/IJzeren Rijn VOOR EEN LEEFBARE STAD ÉN EEN LEEFBARE RAND Welkom 1. Procedure Plan-Mer 2. Tweede spoor (en E313) 3. IJzeren Rijn 4. Vragen en discussie Procedure

Nadere informatie

Charter van de reiziger. Uw rechten. Onze verbintenissen. NMBS

Charter van de reiziger. Uw rechten. Onze verbintenissen. NMBS Charter van de reiziger Uw rechten. Onze verbintenissen. NMBS ONZE VERBINTENISSEN conform de Europese regels NMBS stelt alles in het werk om u een kwaliteitsdienst te bieden. Dit is onze dagelijkse bekommernis,

Nadere informatie

Kalmthout 21 maart 2011 Spoorlijn 12 Antwerpen - Essen - Roosendaal

Kalmthout 21 maart 2011 Spoorlijn 12 Antwerpen - Essen - Roosendaal Kalmthout 21 maart 2011 Spoorlijn 12 Antwerpen - Essen - Roosendaal Destination mieux Inhoud 1. Binnenlands aanbod voor het reizigersvervoer 2. Kort grensoverschrijdend verkeer 3. Uitrusting van de stations/haltes:

Nadere informatie

Treinen vanuit en naar uw station

Treinen vanuit en naar uw station Treinen vanuit en naar uw station Diksmuide 12.06.2005-10.12.2005 Informatie dienstregelingen Diksmuide Beste Klanten, De verbetering van de kwaliteit van de dienstverlening blijft een hoofdobjectief voor

Nadere informatie

Versnelling Benelux 2017

Versnelling Benelux 2017 Versnelling Benelux 2017 P r e s e n t a t i e R a i l f o r u m 1 4 s e p t e m b e r 2 0 1 5 ir H. J. M. B o v e n l a n d e r Probleemstelling Infrastructuur voor HSL Zuid in Nederland en België gereed,

Nadere informatie

Schooltreinkaart / Campuskaart

Schooltreinkaart / Campuskaart Schooltreinkaart / Campuskaart Bestemming beter NMBS Mobility Schooltreinkaart Dé goedkoopste formule om dagelijks te sporen Kies je voor de Schooltreinkaart dan geniet je van zo maar even 80% korting

Nadere informatie

Treinen vanuit en naar uw station Aalter. 12.06.2005-10.12.2005 Informatie dienstregelingen

Treinen vanuit en naar uw station Aalter. 12.06.2005-10.12.2005 Informatie dienstregelingen Treinen vanuit en naar uw station Aalter 12.06.2005-10.12.2005 Informatie dienstregelingen Aalter Beste Klanten, De verbetering van de kwaliteit van de dienstverlening blijft een hoofdobjectief voor de

Nadere informatie

OP EEN LIJN MET DE SAMENLEVING

OP EEN LIJN MET DE SAMENLEVING OP EEN LIJN MET DE SAMENLEVING 1 OP EEN LIJN MET DE SAMENLEVING Duurzame ontwikkeling, maatschappelijk verantwoord ondernemen, op één lijn met de samenleving... Dit zijn meer dan mooie woorden; wat telt

Nadere informatie

Gids voor reizigers met beperkte mobiliteit

Gids voor reizigers met beperkte mobiliteit Gids voor reizigers met beperkte mobiliteit Geldig vanaf 14/06/2010 Bestemming beter NMBS Mobility Beste klant, Wij stellen alles in het werk om de toegankelijkheid van de stations en de treinen permanent

Nadere informatie

35 NUMMERING VAN DE TREINEN

35 NUMMERING VAN DE TREINEN [ 1 ] BVTDeel III 35 NUMMERING VAN DE TREINEN 1. REIZIGERSTREINEN 1.1 Internationale dienst De nummering dient conform te zijn aan de UIC fiche 4191 OR. In de internationale dienst worden onpare nummers

Nadere informatie

Jo Cornu. Vlaams Parlement 25/03/2014. Gedelegeerd Bestuurder NMBS

Jo Cornu. Vlaams Parlement 25/03/2014. Gedelegeerd Bestuurder NMBS Jo Cornu Gedelegeerd Bestuurder NMBS Vlaams Parlement 25/03/2014 Gedachtenwisseling over de bredere strategie en algemene doelstellingen van NMBS als vervoerder Inhoud NMBS: de huidige situatie De uitdagingen

Nadere informatie

Algemene beschrijving

Algemene beschrijving Algemene beschrijving Lokalisatie De wijk Vogelenzang ligt ten zuidwesten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest op het grondgebied van de gemeente Anderlecht. Het gebied van het zwarte punt heeft betrekking

Nadere informatie

Wegbeschrijving locaties natuurmanagement voortraject 2015 LESLOCATIES. Bosmuseum Duboislaan 2 1560 Hoeilaart

Wegbeschrijving locaties natuurmanagement voortraject 2015 LESLOCATIES. Bosmuseum Duboislaan 2 1560 Hoeilaart Wegbeschrijving locaties natuurmanagement voortraject 2015 LESLOCATIES Bosmuseum Duboislaan 2 1560 Hoeilaart Bosmuseum Duboislaan 2 1560 Hoeilaart Met de trein: Vanuit Brussel-Noord vertrekt er een trein

Nadere informatie

Treinen vanuit en naar uw station

Treinen vanuit en naar uw station Treinen vanuit en naar uw station Menen 12.06.2005-10.12.2005 Informatie dienstregelingen Menen Beste Klanten, De verbetering van de kwaliteit van de dienstverlening blijft een hoofdobjectief voor de NMBS.

Nadere informatie

Jaarverslag 2010. TUC RAIL Jaarverslag 2010 1

Jaarverslag 2010. TUC RAIL Jaarverslag 2010 1 Jaarverslag 2010 TUC RAIL Jaarverslag 2010 1 2 TUC RAIL Jaarverslag 2010 Werkzaamheden voor de Liefkenshoekspoorverbinding (haven van Antwerpen) TUC RAIL Jaarverslag 2010 3 Verantwoordelijke uitgever Dirk

Nadere informatie

Treinramp Buizingen! Hoe kon dit gebeuren? Wat is er gebeurd? Auteur: Stijn Dekelver. intercitytrein uit Quiévrain botsten

Treinramp Buizingen! Hoe kon dit gebeuren? Wat is er gebeurd? Auteur: Stijn Dekelver. intercitytrein uit Quiévrain botsten Auteur: Stijn Dekelver Op maandag 15 februari 2010 om 9u30 stond de wereld even stil in Buizingen (bij Halle). Er botsten twee treinen tegen elkaar op. Heel veel mensen geraakten gewond. Er vielen ook

Nadere informatie

Nederlandse versie TUC RAIL. Creative Rail Technology for Sustainable Mobility

Nederlandse versie TUC RAIL. Creative Rail Technology for Sustainable Mobility Nederlandse versie TUC RAIL Creative Rail Technology for Sustainable Mobility 2 TUC RAIL Corporate Brochure GEN-werf in Genval TUC RAIL Corporate Brochure 3 Inhoud Inleiding Wie zijn wij? In een notendop...

Nadere informatie

Treinen vanuit en naar uw station

Treinen vanuit en naar uw station Treinen vanuit en naar uw station Turnhout 12.06.2005-10.12.2005 Informatie dienstregelingen Turnhout Beste Klanten, De verbetering van de kwaliteit van de dienstverlening blijft een hoofdobjectief voor

Nadere informatie

Realisaties Eurostation

Realisaties Eurostation Realisaties Eurostation 1. Antwerpen-Centraal 2. Brugge Sint-Michiels 3. Brussel-Noord 4. Gent Sint-Pieters 5. Hasselt Stationsomgeving 6. Kortrijk 7. Schaarbeek Productiecentrum Infrabel 8. Seinhuizen

Nadere informatie

BASISPRINCIPES VAN DE SEININRICHTING

BASISPRINCIPES VAN DE SEININRICHTING TREINBESTUURDER BASISPRINCIPES VAN DE SEININRICHTING Publicatiedatum: 04/02/2015 NMBS B-TR.2 Inhoud Blz. 1. Spoorwegen 3 2. Sporen 6 3. Lichtseinen 8 4. Snelheidssignalisatie 14 5. Allerhande seinen 16-2

Nadere informatie

Hierbij beantwoord ik de vragen van het lid Van Helvert (CDA) over het station in Eijsden.

Hierbij beantwoord ik de vragen van het lid Van Helvert (CDA) over het station in Eijsden. > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Plesmanweg 1-6 Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456 0000 F 070-456

Nadere informatie

INFRABEL JAARVERSLAG 2007

INFRABEL JAARVERSLAG 2007 INFRABEL JAARVERSLAG 2007 INHOUD Missie, visie, waarden 4 Kwaliteit: een plicht voor onze toekomst 5 Kerncijfers 6 Belangrijke gebeurtenissen 8 Infrabel in het kort 10 5 missies van openbare dienstverlening

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2005. Eerste deel Activiteitenrapport N.V. VAN PUBLIEK RECHT BARASTRAAT 110 B-1070 BRUSSEL

JAARVERSLAG 2005. Eerste deel Activiteitenrapport N.V. VAN PUBLIEK RECHT BARASTRAAT 110 B-1070 BRUSSEL Jaarverslag 2005 JAARVERSLAG 2005 Eerste deel Activiteitenrapport N.V. VAN PUBLIEK RECHT BARASTRAAT 110 B-1070 BRUSSEL Inhoud Visie, missie, waarden 3 Boodschap van de Voorzitter en de Gedelegeerd Bestuurder

Nadere informatie

verkeer veilige veiligheid verbindingen BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT staat stad stiptheid stress tijd tram trein treinen uur veilig

verkeer veilige veiligheid verbindingen BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT staat stad stiptheid stress tijd tram trein treinen uur veilig flexibiliteit genoeg geraken gezondheid goed goede goedkoop grote BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT Grafische voorstelling open antwoorden andere belangrijke zaken bij verplaatsingen aankomen aansluiting

Nadere informatie

Regio Hasselt. Tijdens de week

Regio Hasselt. Tijdens de week Regio Hasselt Tijdens de week Tengevolge belangrijke infrastructuurwerken op de lijn Gent-Sint-Pieters Brugge (aanleg twee bijkomende sporen) en op de lijn Brugge Blankenberge/Knokke, worden de rittijden

Nadere informatie

CONGRES SPOORVERKEER TREIN BOVENGRONDS

CONGRES SPOORVERKEER TREIN BOVENGRONDS CONGRES SPOORVERKEER TREIN BOVENGRONDS 19.10.2013 NMBS Vanaf 1.1.2005 = NMBS-Groep Infrastructuurbeheerder 19.10.2013 Congres spoorverkeer bovengronds 2 INFRABEL als infrastructuurbeheerder is verantwoordelijk

Nadere informatie

Tanguy Veys Volksvertegenwoordiger

Tanguy Veys Volksvertegenwoordiger Artikel 2 In artikel 2 worden volgende wijzigingen aangebracht: het derde lid wordt vervangen door volgende bepaling: 2. Spooronderneming: het autonome overheidsbedrijf zoals bedoeld in artikel 3, 1; ;

Nadere informatie

Hogesnelheidslijn Brussel - Amsterdam

Hogesnelheidslijn Brussel - Amsterdam Hogesnelheidslijn Brussel - Amsterdam Gezamenlijke conclusies van het Ministerieel Overleg België Nederland 6 maart 2005 Vertrouwelijk Datum vergadering: Plaats vergadering(- Betreft 6 maart 2005, 19.00

Nadere informatie

TOETSTAAK 18: TREINEN BIJ VERTREK

TOETSTAAK 18: TREINEN BIJ VERTREK TOETSTAAK 18: TREINEN BIJ VERTREK Vaardigheid: luisteren. Doelstelling: de cursist kan op structurerend niveau de informatie overzichtelijk ordenen in - informatieve teksten zoals een aankondiging, een

Nadere informatie

2A 2Y 2Y 2C. Brus.-Zuid Brus.-West Simonis Jette. Lijn 28

2A 2Y 2Y 2C. Brus.-Zuid Brus.-West Simonis Jette. Lijn 28 2A 2Y 2Y 2C Brus.-Zuid Brus.-West Simonis Jette Lijn 28 Dienstregelingen geldig vanaf 13.12.2009 1 $ Rijdt tijdens de jaarlijkse vakantieperiode 21.XII.09 31.XII.09-14.V.10-5.VII.10 13.VIII.10-12.XI.10

Nadere informatie

ADVIES 16/01 VERVOERSPLAN 2017 VAN DE NMBS

ADVIES 16/01 VERVOERSPLAN 2017 VAN DE NMBS ADVIES 16/01 VERVOERSPLAN 2017 VAN DE NMBS 1. Algemeen kader en externe factoren 1.1. Maatschappelijke context De mobiliteit is essentieel in de huidige organisatie van onze maatschappij. Maar de stijgende

Nadere informatie

Spoorcollege veiligheid / treinbeveiliging SpoorParade 17 oktober 2014

Spoorcollege veiligheid / treinbeveiliging SpoorParade 17 oktober 2014 Spoorcollege veiligheid / treinbeveiliging SpoorParade 17 oktober 2014 Samenvatting 3 november 2014 Presentatie door André van Es Railverkeerskundige Adviseur bij Arcadis en docent op de Hogeschool Utrecht

Nadere informatie

SAMENVATTING VAN HET VEILIGHEIDSVERSLAG

SAMENVATTING VAN HET VEILIGHEIDSVERSLAG Onderzoeksorgaan voor Ongevallen en Incidenten op het Spoor SAMENVATTING VAN HET VEILIGHEIDSVERSLAG BOTSING TUSSEN 2 GOEDERENTREINEN TINTIGNY - 4 MEI 2012 Oktober 2013 Op vrijdag 4 mei 2012 rijdt een eerste

Nadere informatie

Publiek cameratoezicht Spoorwegdomein

Publiek cameratoezicht Spoorwegdomein Studiedag publiek cameratoezicht 6 oktober 2011 - Leuven Publiek cameratoezicht Spoorwegdomein Melissa Geyssens Gunther Symons Adviseurs NMBS-Holding - Corporate Security Service De NMBS - Groep Structuur

Nadere informatie

Treinen vanuit en naar uw station. Diest 11.12.2005-09.12.2006. Informatie dienstregelingen. www.nmbs.be

Treinen vanuit en naar uw station. Diest 11.12.2005-09.12.2006. Informatie dienstregelingen. www.nmbs.be Treinen vanuit en naar uw station 11.12.2005-09.12.2006 Informatie dienstregelingen www.nmbs.be Beste klanten, De verbetering van de kwaliteit van de dienstverlening blijft een hoofdobjectief voor de NMBS.

Nadere informatie

BRUSSEL GAAT ER ALWEER OP VOORUIT ONTDEK HIER HET BUSNET VAN MORGEN NOORD-WEST

BRUSSEL GAAT ER ALWEER OP VOORUIT ONTDEK HIER HET BUSNET VAN MORGEN NOORD-WEST BRUSSEL GAAT ER NL ALWEER OP UIT ONTDEK HIER HET BUSNET VAN MORGEN NOORD-WEST Anderlecht, Brussel Stad, Ganshoren, Jette, Koekelberg, Sint-Jans-Molenbeek, Sint-Agatha-Berchem Versie 11.2015 1 INHOUD EEN

Nadere informatie

Fix My Street Brussels

Fix My Street Brussels Fix My Street Brussels de tool die de grenzen van de wegbeheerder uitwist in het belang van de burger en het klachtenbeheer Ilse Wuyts, Sponsor : iwuyts@gob.irisnet.be Thierry Varet, Chef de projet : tvaret@gob.irisnet.be

Nadere informatie

Versnelling Benelux 2017

Versnelling Benelux 2017 HENK BOVENLANDER Rail Advies De Bilt, 18 augustus 2015 Versnelling Benelux 2017 De reistijd Amsterdam Brussel van 194 minuten met de Benelux in de dienstregeling 2017 stelt teleur. De achtergrond hiervan

Nadere informatie

Stadsvernieuwingsproject Stationsomgeving Aalst. Een samenwerking tussen

Stadsvernieuwingsproject Stationsomgeving Aalst. Een samenwerking tussen Stadsvernieuwingsproject Stationsomgeving Aalst Een samenwerking tussen NMBS-Groep Christiane Van Rijckeghem districtsdirecteur Station Aalst Een poort naar spoor en stad Christiane Van Rijckeghem districtsdirecteur

Nadere informatie

HST 5. Gewestelijk ExpresNet 11. Diabolo 14. Concentratie seinhuizen 16. GSM-R: communicatie en veiligheid 19. Restauratie Centers in Antwerpen 21

HST 5. Gewestelijk ExpresNet 11. Diabolo 14. Concentratie seinhuizen 16. GSM-R: communicatie en veiligheid 19. Restauratie Centers in Antwerpen 21 projecten INHOUDSTAFEL HST 5 Gewestelijk ExpresNet 11 Diabolo 14 Concentratie seinhuizen 16 GSM-R: communicatie en veiligheid 19 Restauratie Centers in Antwerpen 21 Bodem- en grondwatersaneringen 23 TUC

Nadere informatie

Vlaanderen vanaf de Kust

Vlaanderen vanaf de Kust Vlaanderen vanaf de Kust Oostende-Kaai Oostende Oostende-Kaai, 27 maart 1955: de vrijwel nieuwe 202.015 van Latour (op 18 januari De 123.026 komt in augustus 1956 aan in Oostende, 1955 afgeleverd aan de

Nadere informatie

KWALITEITSVERSLAG 2012

KWALITEITSVERSLAG 2012 KWALITEITSVERSLAG 2012 1 KWALITEITSVERSLAG 2012 April 2013 (v1) OVERZICHT 1 I INLEIDING 2 I INFORMATIE EN VERVOERBEWIJZEN 3 I STIPTHEID EN BEHEER VAN STORINGEN / UITVALLEN VAN DIENSTEN 4 I NETHEID VAN

Nadere informatie

Mobiliteit vanuit werkgeversstandpunt. Tobias Verbruggen. 21 oktober 2014

Mobiliteit vanuit werkgeversstandpunt. Tobias Verbruggen. 21 oktober 2014 Mobiliteit vanuit werkgeversstandpunt Tobias Verbruggen 21 oktober 2014 Inhoud Voka Kamer van Koophandel Limburg België als filekampioen Meer én gericht investeren Missing links Slimme kilometerheffing

Nadere informatie

ERTMS. De toekomst! Esmé Kalshoven 27 februari 2013. Pilot ERTMS Asd - Ut

ERTMS. De toekomst! Esmé Kalshoven 27 februari 2013. Pilot ERTMS Asd - Ut ERTMS De toekomst! Esmé Kalshoven 27 februari 2013 Voorwoord ATB ERTMS Van Dijk, in 1920: Wanneer het seinwezen alleen oog zou hebben voor de veiligheid van het verkeer, dan zou het zijn taak al heel onvoldoende

Nadere informatie

VOORSTEL TOT VERBETERING VAN DE TREINDIENST IN DE WESTHOEK

VOORSTEL TOT VERBETERING VAN DE TREINDIENST IN DE WESTHOEK HUIDIGE SITUATIE VOORSTEL TOT VERBETERING VAN DE TREINDIENST IN DE WESTHOEK Vanuit de westhoek kan men gebruik maken van 2 spoorlijnen. Enerzijds de lijn 73, De Panne-Deinze. Anderzijds lijn 69, Kortrijk-Poperinge.

Nadere informatie

UITDAGINGEN BINNENVAART

UITDAGINGEN BINNENVAART UITDAGINGEN BINNENVAART PROMOTIE BINNENVAART VLAANDEREN 2012 09 18 WATERWEGEN West Europa heeft het dichtste waterwegennetwerk van de EU 90 miljoen inwoners EUR 910 miljard BBP 320 miljoen ton via Rijn

Nadere informatie

Het Gewestelijk Expres Net (GEN)

Het Gewestelijk Expres Net (GEN) Brussel, 27 juni 2006 Gemeenschappelijke verklaring SERV, CESRBC en CESRW Het Gewestelijk Expres Net (GEN) Gemeenschappelijke verklaring van de sociaal economische raden van Vlaanderen (SERV), Brussel

Nadere informatie

Snel en stressvrij op uw bestemming geraken? Na de trein verder op de fiets! Blue-bike maakt de verplaatsing met de trein af door comfortabele

Snel en stressvrij op uw bestemming geraken? Na de trein verder op de fiets! Blue-bike maakt de verplaatsing met de trein af door comfortabele tot uw beschikking Snel en stressvrij op uw bestemming geraken? Na de trein verder op de fiets! Blue-bike maakt de verplaatsing met de trein af door comfortabele stadsfietsen te voorzien aan de Belgische

Nadere informatie

De kracht van pps in lightrail

De kracht van pps in lightrail De kracht van pps in lightrail Over de groeiende noodzaak van lightrail in stedelijke gebieden, de voordelen van publiek-private samenwerking en de gebundelde krachten van Strukton. Strukton pleit voor

Nadere informatie

Olympus Proeftuin elektrische voertuigen

Olympus Proeftuin elektrische voertuigen Olympus Proeftuin elektrische voertuigen WAAROM IS ELEKTRISCHE MOBILITEIT BELANGRIJK VOOR NMBS-HOLDING? Koen Van De Putte, NMBS-Holding NMBS-Holding, motor van genetwerkte mobiliteit...stimuleert de samenwerking

Nadere informatie

Projectoproep 2015 Federaal Grootstedenbeleid "Familie in armoede in de stad" *** Reglement

Projectoproep 2015 Federaal Grootstedenbeleid Familie in armoede in de stad *** Reglement Projectoproep 2015 Federaal Grootstedenbeleid "Familie in armoede in de stad" *** Reglement Hoofdstuk 1: Doel van het reglement Artikel 1 Dit reglement bepaalt de doelstelling, de deelnemingsvoorwaarden,

Nadere informatie

11 INSTALLATIES OPEN VOOR DE GOEDERENTREINDIENST

11 INSTALLATIES OPEN VOOR DE GOEDERENTREINDIENST - 1-11 INSTALLATIES OPEN VOOR DE GOEDERENTREINDIENST Een installatie wordt beschouwd als open voor de goederentreindienst indien die installatie: - is uitgerust voor de ontvangst van goederentreinen; -

Nadere informatie

Een lijst met de contactgegevens van de betrokken infrastructuurbeheerders voor het toekennen van internationale treinnummers vindt u in bijlage 1.

Een lijst met de contactgegevens van de betrokken infrastructuurbeheerders voor het toekennen van internationale treinnummers vindt u in bijlage 1. [- 1 -] 35 NUMMERING VAN DE TREINEN Voorafgaande opmerkingen : Een lijst met de contactgegevens van de betrokken infrastructuurbeheerders voor het toekennen van internationale treinnummers vindt u in bijlage

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Plesmanweg 1-6 2597 JG Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456

Nadere informatie

Interoperabiliteit van het trans Europese Hoge snelheid spoorweg systeem en van het Conventionele Spoorwegsysteem

Interoperabiliteit van het trans Europese Hoge snelheid spoorweg systeem en van het Conventionele Spoorwegsysteem Cursus Spoortechnieken Interoperabiliteit van het trans Europese Hoge snelheid spoorweg systeem en van het Conventionele Spoorwegsysteem ir Hugo Goossens Interoperabiliteit: Inhoud Wettelijke voorschriften

Nadere informatie

Leefkwaliteit in steden

Leefkwaliteit in steden Sandrine Bouhy en Christophe Rossini Enquête Leefkwaliteit in steden Vlaanderen boven In welke steden is het goed wonen en waarom? Niemand kan die vraag beter beantwoorden dan de inwoners zelf. Wij lieten

Nadere informatie

Met de trein naar Het Beroepenhuis. Naam:

Met de trein naar Het Beroepenhuis. Naam: Met de trein naar Het Beroepenhuis Naam: 1 1) Beroepen - vul in: Bij de Spoorwegen werken meer mensen dan je denkt. Weet jij wie wat moet doen? Kies uit het lijstje van beroepen en schrijf de naam van

Nadere informatie

Waarheen met de BENELUX?

Waarheen met de BENELUX? Waarheen met de BENELUX? Actiecomité Lijn 12 2010 Hoe ziet de toekomst eruit voor reizigers die geen gebruik kunnen of willen maken van de Fyra-hogesnelheidstrein? Kan rijzen van Antwerpen naar Rotterdam

Nadere informatie

Onderzoekorgaan voor Ongevallen en Incidenten op het Spoor

Onderzoekorgaan voor Ongevallen en Incidenten op het Spoor Onderzoekorgaan voor Ongevallen en Incidenten op het Spoor Samenvatting Verslag van het Veiligheidsonderzoek Kop-staart botsing tussen een werklocomotief en een reizigerstrein Linkebeek, maandag 3 november

Nadere informatie

11.12.2005-23.06.2006 01.09.2006-16.09.2006 18.09.2006-09.12.2006

11.12.2005-23.06.2006 01.09.2006-16.09.2006 18.09.2006-09.12.2006 11.12.2005-23.06.2006 01.09.2006-16.09.2006 18.09.2006-09.12.2006 Treinen van en naar uw station Heist-op-den-Berg - 2 - Lijst van opgenomen bestemmingen Bestemming Maandag tot en Zaterdag, Bestemming

Nadere informatie

NMBS & U Brussel 27 03 2014

NMBS & U Brussel 27 03 2014 NMBS & U Brussel 27 03 2014 Inhoud 2 NMBS, een eersterangsrol in de mobiliteit De grote principes van het vervoersplan 2014 (film) Evolutie van de mobiliteit per trein in Brussel Vervoersplan Brussels

Nadere informatie

EEN INTRODUCTIE TOT BOMBARDIER TRANSPORTATION

EEN INTRODUCTIE TOT BOMBARDIER TRANSPORTATION EEN INTRODUCTIE TOT BOMBARDIER TRANSPORTATION Tweede editie Dag van de Ontzetting: spoorverkeer deel trein Edwin Van Vlierberghe, Site General Manager 19-10-2013 BOMBARDIER Overzicht Bombardier is de enige

Nadere informatie

Hoe houden we samen de Antwerpse regio bereikbaar?

Hoe houden we samen de Antwerpse regio bereikbaar? Hoe houden we samen de Antwerpse regio bereikbaar? Netwerkavond voor bedrijven 18.00 Welkomstwoord door schepen Marc Van Peel 18.10 Toelichting Slim naar Antwerpen (overzicht van de werken) door schepen

Nadere informatie

1000 ipads voor onderhoud bij Nedtrain

1000 ipads voor onderhoud bij Nedtrain 1000 ipads voor onderhoud bij Nedtrain NedTrain gaat voor gekwalifieerd en aantoonbaar onderhoud Ben Cretier QC Productowner Maximo NedTrain BV 1 Agenda 1. NedTrain BV (film) 2. Gekwalificeerd en aantoonbaar

Nadere informatie

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN DIRECTIE HUMAN RESOURCES Brussel, 23 februari 2004 Bureau HR 212 Sectie 53 ( 911 / 525.86-525.87 BERICHT NR. 17 HR Uitreiking : T 25/001 Reserve : 30 ex.

Nadere informatie

Uw netwerk voor succesvol ondernemen in de Brusselse metropool. Metropolitan

Uw netwerk voor succesvol ondernemen in de Brusselse metropool. Metropolitan Uw netwerk voor succesvol ondernemen in de Brusselse metropool Metropolitan Voka Metropolitan bouwt aan de Brusselse metropool Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, bundelt zijn werking in de Brusselse

Nadere informatie

Persbericht 14 februari 2014

Persbericht 14 februari 2014 Persbericht 14 februari 2014 NS kijkt terug op turbulent 2013 en scherpt koers aan Jaarcijfers 2013 NV Nederlandse Spoorwegen 2013 was voor NS een zwaar jaar. Na het uit dienst nemen van de Fyra/V250 moest

Nadere informatie

Met de trein naar Het Beroepenhuis lesmateriaal

Met de trein naar Het Beroepenhuis lesmateriaal Met de trein naar Het Beroepenhuis lesmateriaal De les bestaat uit de volgende onderdelen: 1. Voorbereiding in de klas a) Hoe plan ik een treinreis? Doel: De leerlingen plannen zelf de treinreis naar Het

Nadere informatie