Digitale Toolkit. Social Media. voor sportclubs,gemeenten en sportbonden

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Digitale Toolkit. Social Media. voor sportclubs,gemeenten en sportbonden"

Transcriptie

1 Digitale Toolkit Social Media voor sportclubs,gemeenten en sportbonden

2 2 De kracht van Social Media voor, tijdens en na de Nationale Sportweek Deze toolkit is gemaakt voor sportclubs, gemeenten, sportbonden en andere betrokken organisaties die een lokale Sportweek (mede) organiseren. Social Media is niet meer weg te denken uit het huidige leven. Het vormt inmiddels een zeer belangrijk communicatie middel. In deze toolkit vind je praktische tips voor het gebruik van Social Media. Doe er je voordeel mee en creëer volgers en aandacht voor de activiteiten die jij gaat organiseren tijdens de Nationale Sportweek! Boek je resultaten? Heb je leuke voorbeelden? Heb je tips om deze toolkit te verrijken en nog beter te maken? Mail jouw ideeën naar Dan zorgen we er samen voor dat iedereen die de sport promoot via bijvoorbeeld de Nationale Sportweek, Social Media optimaal kan inzetten om nog meer mensen aan het sporten of bewegen te krijgen.

3 3 Inhoudsopgave In deze toolkit vind je toelichting en tips over: Introductie social media 4 Social media rondom de Nationale Sportweek 5 Informeren 6 Motiveren en Activeren 7 Social Media voor gemeenten 8 Social Media voor verenigingen 9 Social Media voor sportbonden 10 De kracht van facebook-advertisement 11

4 4 Introductie Social Media Tegenwoordig kan bijna niemand meer om Social Media heen. Wat begon in Nederland met Hyves is inmiddels uitgegroeid tot een dagelijkse bezigheid van veel Nederlanders op Facebook, Twitter, Instagram en andere platforms. Naast natuurlijk de vraag in hoeverre Social Media echt sociaal is, gebruikt bijna iedereen het op de computer, smartphone, tablet of tegenwoordig zelfs op horloges of tv. Facebook heeft inmiddels bijna 9 miljoen Nederlandse gebruikers van verschillende leeftijden en daarnaast wordt volop getweet, geliked, gepint en gedeeld op Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest, Youtube, Google+ of LinkedIn. Voor jouw sportactiviteit is het daarom de ideale manier om veel mensen op een goedkope manier te bereiken en vooral te informeren. In Nederland wordt de volgende Social Media het meest gebruikt: Eerder waren het vooral jongeren tot 25 jaar die actief waren met Social Media. Tegenwoordig maakt ongeveer 98% van de Nederlanders tot 39 jaar hier gebruik van. Ook de oudere generatie maakt volop gebruik van Social Media. In de leeftijd van maakt 84% gebruik van Social Media, 68% van de jarigen en in de 80+ categorie 63%. Hieruit blijkt dat elke doelgroep bereikbaar is via Social Media. Tip: Welke Social Media gebruik je voor welke boodschap of doelgroep? t/m 39 jaar: Tekst + afbeelding: Alleen afbeelding: Video s: jaar: 65+ jaar: Alleen tekst: Zakelijke contacten:

5 5 Social Media rondom de Nationale Sportweek De Nationale Sportweek heeft als doel meer mensen kennis te laten maken met sport en het sportaanbod in de etalage te zetten gedurende 1 week. Daarnaast is het een podium om deelnemers op weg te helpen om de sport in verenigingsverband te beoefenen. Jaarlijks maken ruim 200 gemeenten gebruik van dit platform en organiseren zij de Nationale Sportweek op veel verschillende manieren. Met inmiddels meer dan 9000 activiteiten en evenementen, in het kader van de sportweek, is de Nationale Sportweek een serieus werkend podium voor activatie. Om een overzicht te creëren van wat er tijdens de Nationale Sportweek in het land georganiseerd wordt, is het van belang dat gemeenten, verenigingen en andere sportaanbieders al hun activiteiten aanmelden op de website van de Nationale Sportweek. Hierdoor komen zij in de grote agenda te staan met alle andere activiteiten in het land. Hierdoor kun je veel bezoekers naar jouw activiteit trekken.de Nationale Sportweek inspireert, communiceert en leert. Daarom worden alle goede voorbeelden van promotie ook gedeeld via Social Media. Gebruik ook je eigen website voor promotie. In de toolkit Stap voor stap naar het organiseren van een leuke en succesvolle (sport)activiteit tijdens de Nationale Sportweek lees je alles over algemene communicatie en promotie. Door middel van het actief inzetten van Social Media kan jouw sportaanbod nog beter gecommuniceerd worden. Denk hierbij aan de 3 hoofdoelen van de Nationale Sportweek; Informeren Motiveren Activeren Deze hoofdoelen worden apart toegelicht en er worden voorbeelden gegeven over het inzetten van Social Media op dit gebied.

6 6 Informeren De voorbereidingen voor de Nationale Sportweek beginnen al een aantal maanden voor aanvang van deze week. Gemeenten, sportbonden en verenigingen moeten geïnspireerd worden om activiteiten te bedenken, op te zetten en uit te voeren. Inspireren moet vooral vooraf gedaan worden. Breng het gesprek op gang en plaats alvast leuke feiten en voorbereidingen op Social Media die als gemeente, sportbond of vereniging al gebruikt wordt. Hierdoor kun je potentiële bezoekers infomeren over de leuke activiteiten die jij gaat organiseren. Wordt er nog geen gebruik gemaakt van Social Media, dan is het erg makkelijk om een Facebookpagina of Twitteraccount vanuit de organisatie te beginnen. Meld je als organisatie (gemeente, sportbond of vereniging) aan bij Facebook of Twitter en maak een pagina aan. Via Facebook is de grootste groep te bereiken. Het is aan te raden hiermee te beginnen en eventueel later andere Social Media hieraan te koppelen. Al een aantal maanden voor de Sportweek begin je dus met informeren. Kies een woord of #(hashtag) waaraan je alle online informatie over de lokale Sportweek of jouw sportactiviteit kunt herkennen en begin ook online contact te zoeken met andere organisaties, leden en vrijwilligers om iedereen te betrekken bij de activiteiten die georganiseerd worden. Wanneer een evenement breed gedragen wordt door inwoners, leden van verenigingen en vrijwilligers zal het zeker online een veel grotere inpakt hebben waardoor je makkelijker een groter publiek bereikt. Later wordt er in deze toolkit beschreven hoe je dit het beste kunt aanpakken per organisatie (gemeente, sportbond, sportaanbieder). Via Facebook en Twitter is het ook nog eens heel eenvoudig om mensen aan je te binden, door te volgen en te liken. Je vergaart zo al ruim voor aanvang van Nationale Sportweek volgers en delers. Tijdens de Nationale Sportweek wordt #NSW15 gebruikt! Gebruik dit in alles wat je met betrekking tot de Nationale Sportweek op Social Media plaatst! Zo kan een ieder volgen wat er in het land georganiseerd wordt. Tip: Deel op Social Media de posters en flyers die je maakt via de toolkit promotiemateriaal (posters en flyers).

7 7 Motiveren en Activeren Vlak voordat de Nationale Sportweek plaats vindt, kan er extra aandacht gegeven worden aan de evenementen en activiteiten die georganiseerd worden. Maak volop gebruik van Social Media om je evenementen en activiteiten te promoten. Het is de taak om zo veel mogelijk aandacht te genereren via Social Media om mensen te motiveren naar je evenement of activiteit te komen en anderen mee te nemen. Denk hierbij aan het aanmaken van een Facebookevenement om zicht te verkrijgen in de mensen die je naar je evenement of activiteit komen. Daarnaast is het mogelijk om de doelgroep te motiveren via flyers, lokale media, lokale bladen en een verenigingsnieuwsbrief. Breng als gemeente met je lokale verenigingen en eventueel meewerkende bedrijven, organisaties of sportclubs/sportaanbieders 1 boodschap naar buiten en ondersteun elkaar in de publiciteit en bekendheid van wat je doet. Blijf gedurende de hele Nationale Sportweek de doelgroep te motiveren van het aanbod van het aanbod. Om bezoekers zo veel mogelijk motiveren deel te nemen aan evenementen en activiteiten kan er gedacht worden aan verschillende acties via Social Media. Hierbij kan gedacht worden aan een fotowedstrijd via Facebook en Twitter. Gebruik hiervoor #NSWsnap Een van de belangrijkste onderdelen in de promotie van jouw sportactiviteiten,club en gemeente is het activeren. Tijdens en na de Nationale Sportweek worden op de verschillende Social Media berichten geplaatst over leuke gebeurtenissen en activiteiten waaraan mensen hebben deelgenomen. Als sportclub/sportaanbieder, gemeente of sportbond is het vooral leuk om zoveel mogelijk van deze berichten te vinden en ze te delen. Alle berichten die vanuit de deelnemers zelf komen werken uiteindelijk het beste om anderen te motiveren. Door middel van het gebruik van #NSW15 kan er makkelijk terug gevonden wat er tijdens de Nationale Sportweek gaande is. Om het gesprek gaande te houden is het erg leuk om foto s van de activiteiten te plaatsen waar deelnemers zichzelf kunnen terugvinden en deze foto s kunnen taggen, delen en downloaden. Daarnaast kunnen leuke feiten over het aantal deelnemers aan de lokale Sportweek het gesprek op gang houden. Wanneer er tijdens deze evenementen ook gegevens verzameld worden van de deelnemers,kunnen ze geactiveerd worden om lid te worden van sportclubs/sportaanbieders of vaker een keer te komen proberen. Dit kan versterkt worden door via Social Media aanbiedingen of tijdelijke acties te delen met de mensen die het evenement bezocht hebben. Door in contact te blijven met de deelnemers zullen zij eerder geactiveerd worden om vaker mee te doen.

8 8 Social Media voor gemeenten Gemeenten die actief zijn met Social Media zijn voornamelijk actief op Twitter, Facebook en LinkedIn. Eén van de belangrijkste onderdelen van Social Media is het uitdragen van 1 boodschap. Worden er binnen de gemeente meerdere accounts en/of pagina s beheert, dan is het van belang dat er gezamenlijk 1 boodschap wordt uitgedragen en er dezelfde toon in de communicatie gebruikt wordt. Zorg daarnaast dat iedereen elkaar ook volgt, waardoor je elkaar regelmatig kunt versterken. Wanneer er regelmatig iets geplaatst wordt, blijven volgers betrokken bij de pagina. Dit geldt voor zowel een algemene gemeentepagina als een pagina speciaal voor de sportafdeling van de gemeente. Een speciale sportpagina zal veel sporters in de gemeente trekken. Deze groep zal het leuk vinden deze pagina te volgen, berichten te delen of er op te reageren wanneer hier veel relevante berichten op geplaatst worden. Om de juiste mensen te bereiken die nog niet sporten is daarom een algemene gemeentepagina belangrijk. In een gemeente is altijd wel iets te beleven, zorg daarom voor continu aantrekkelijk nieuws om de niet-sporters te motiveren en activeren. De gemeentepagina kan zorgen voor een groter bereik voor de Nationale Sportweek Zorg dat er bekend is welke verenigingen, organisaties en eventueel rolmodellen er binnen de gemeente zijn. Rolmodellen kunnen lokale (sport)helden zijn die ambassadeurs worden van de Nationale Sportweek. Van belang is dat je weet op welke manieren er bij verenigingen en organisaties gecommuniceerd wordt naar leden en volgers. Tips voor gemeenten: Kies 1 Social Media platform en breid dat eventueel uit door andere kanalen hier te koppelen. Zo kunnen Twitter, Instagram en Pinterest gekoppeld worden aan Facebook Maak een planning door middel van de 3 hoofdpunten inspireren, motiveren en activeren en plan van tevoren belangrijke momenten om voldoende informatie en nieuws te hebben en te versturen. Werk samen met zowel verenigingen, sportbonden als met lokale bedrijven, lokale (sport-) helden of andere rolmodellen met een groot bereik. Houd overzicht over wat anderen plaatsen op Social Media en versterk dat door het te delen op de gemeentelijke kanalen. De kracht van inwoners zelf is het sterkst! Combineer offline promotie (lokale kranten, flyers, informatieverspreiding via scholen enz.) met online promotie (Social Media, mail, lokale zender enz.) Gebruik de Nationale Sportweek om een piek te vormen in de jaarlijkse sportpromotie Blijf actief, ook na de Nationale Sportweek, en probeer deelnemers te activeren om lid te worden van verenigingen. Wellicht door middel van acties.acties motiveren mensen om nog eens te komen sporten!. Een account waar niets mee gedaan wordt, zal volgers verliezen en is dat is zonde voor wat opgebouwd is. Blijf relevant en interessant!!

9 9 Social Media voor sportaanbieders De meest populaire Social Media platforms voor sportaanbieders zijn: Facebook Twitter Speciale sportplatforms zoals: ditismijnteam, voetbal.nl enz. Rondom de Nationale Sportweek is het voor sportclubs/ sportaanbieders vooral belangrijk te werken volgens de drie hoofdpunten informeren, motiveren en activeren.bedenk vooraf op welke manier verschillende doelgroepen enthousiast te maken zijn voor hun sport. Gebruik daarbij eigen leden als ambassadeur en breng het gesprek ook online op gang op centrale Social Media kanalen of op teampagina s. Om mensen te motiveren is het van belang om regelmatig de activiteiten te communiceren en evenementen aan te maken waarop men kan reageren. Vraag je eigen leden om deze te delen via hun eigen pagina. (share tekentje invoeren) Evenementen op Facebook zijn makkelijk te delen in agenda s en je krijgt als organisatie een redelijk overzicht wie zich in ieder geval al heeft aangemeld. Deel zelf als sportclub/ sportaanbieder ook activiteiten van andere sportclubs/ sportaanbieders en werk samen met de gemeente en je sportbond. Sportbonden en gemeente stellen vaak materialen en informatie beschikbaar tijdens de Nationale Sportweek. Gemeente en sportbonden delen ook graag jouw activiteiten. Maak 1 iemand verantwoordelijk voor de acties op Social Media zowel voor, tijdens en na. Deel vooral ook beeldmateriaal, dat maakt de beleving beeldend en interessanter. Vraag aan het begin van de activiteit toestemming voor het nemen van foto s. Vraag tijdens en na afloop van het evenement gegevens van de deelnemers en neem hierbij ook sociale media gegevens mee, zoals bijvoorbeeld iemands Facebook of Twitteraccount. Laat je leden en deelnemers altijd duidelijk zien wat de sociale media kanalen van de vereniging zijn en vraag ze jullie te volgen. Uiteindelijk wil elke vereniging aan de Nationale Sportweek natuurlijk een aantal nieuwe leden of vrijwilligers overhouden. Door gegevens te verzamelen is het houden van contact makkelijker. Tips hoe je deze gegevens verzamelt, vind je terug in de toolkit Klantenbinding. Tips voor sportclubs/sportaanbieders: Maak gebruik van alle Social Media platforms die er binnen de vereniging al zijn Maak van leden ambassadeurs Werk samen met de gemeente, sportbond en andere sportclubs/sportaanbieders Maak een Social Media planning en maak daar 1 iemand verantwoordelijk voor Verzamel (Social Media) gegevens van deelnemers en stuur hen na afloop een berichtje met een uitnodiging om nog eens te komen sporten Roep je leden via Social Media op om mee te helpen in het delen (de promotie) en het organiseren van de sportactiviteit Gebruik ook lokale bedrijven (sponsors wellicht) die bekend zijn met online communicatie

10 10 Social Media voor sportbonden De meest populaire Social Media platforms voor sportbonden zijn: een Facebookpagina een Twitteraccount Sportbonden willen we natuurlijk vragen de Nationale Sportweek alle aandacht te geven die het verdient. Gebruik de kracht van jouw volgers om hen te motiveren naar evenementen te gaan. Aangezien dit veelal sporters zijn, motiveer hen dan om anderen enthousiast te krijgen voor de sport die ze zelf beoefenen, en vraag hen om iemand mee te nemen naar het evenement. Als sportbond heb je een belangrijke taak om zoveel mogelijk activiteiten van je verenigingen tijdens de Nationale Sportweek te delen en te communiceren. Dit zorgt in deze periode voor aantrekkelijke en vernieuwende content wat ook voor jouw als sportbond goed is om publiek mee te boeien en binden. Natuurlijk zou het mooi zijn als je een ambassadeur (bekende sporter) voor jou sport kan strikken om alle Sportweekactiviteiten te promoten. Bijvoorbeeld Nick Schilder als ambassadeur van de Koningklijke Nederlandse Schaakbond of Jochem Myer als ideale ambassadeur voor de hengelsport. Houd ook als sportbond vast aan de drie hoofdpunten: Informeren, Motiveren en Activeren. Tips voor sportbonden: Maak 1 iemand verantwoordelijk voor het onderhouden van de Social Media platforms Kijk goed naar het directe netwerk; verenigingen, de sporters zelf, topsporters in de betreffende sport, ex-topsporters of andere gerelateerde rolmodellen De twee veiligste en makkelijkste platformen zijn Facebook en Twitter Maak een planning van de jaarlijkse grote evenementen of gebeurtenissen en werk daar naar toe. Verwerk deze in je planning met betrekking tot Social Media Wees niet alleen de zender, maar draag ook een stimulerende en enthousiasmerende boodschap uit namens de verenigingen en sporters Bedenk leuke win acties voor jouw volgers, likers en delers en verspreid deze via Social Media

11 11 de kracht van facebook advertisement Do s bij Facebook-advertisement Maak een planning en werk naar het doel (evenement, aantal volgers) toe met je pagina of berichten Bepaal van tevoren het budget; wat is het gewenste effect waard. Probeer het eerst voor een aantal dagen en meet het effect Kies de juiste doelgroep en regio waarop de campagne gericht moet worden Hou regelmatig in de gaten wat de vorderingen zijn Begin klein en wacht eerst de werking af Let altijd op de privacy van personen op je beeldmateriaal Facebook advertenties Wanneer er als sportclub/sportaanbieder, gemeente of sportbond een bedrijfspagina aangemaakt is, zal Facebook al snel vragen of je gebruik wilt maken van promotie of Facebookadvertisement. Een Facebook-advertisement zorgt voor meer bekendheid van je evenement of activiteit. Dit kan op verschillende manieren: Meer likes genereren voor je bedrijfspagina door zichtbaar te zijn voor iedereen Meer bezoekers naar de eigen website trekken, op deze manier zal de advertentie meteen doorlinken naar de website Een bericht, foto, filmpje, evenement of bepaalde gebeurtenis promoten, dit zal ook zorgen voor meer likes en dus volgers maar in eerste instantie zal het betreffende bericht de meeste aandacht trekken Don ts bij een Facebook-advertisement Gebruik niet teveel merknamen of reclame-uitingen, Facebook zal dan je advertentie afkeuren Gebruik niet teveel tekst in je afbeeldingen en kijk uit met privacygevoelig materiaal Wees voorzichtig met creditcard gegevens op openbare computers Wie bereik je met deze berichten? Colofon Uitgave: NOC*NSF/ Sportontwikkeling Met dank aan: Dennis Stevens (www.dssenm.nl) Vormgeving: Maxime Eberwijn Fotografie: Fototeam Ken M Nieuwegein Arnhem, 11 maart 2015 Door middel van de Nationale Sportweek willen we natuurlijk de niet-sporters zoveel mogelijk bereiken. Dit doen we door ons te richten op vrienden van vrienden. Hoe kom je aan meer vrienden van vrienden: Leeftijdsgebonden; er is aan te geven van welke tot welke leeftijd er bereikt moet worden Doelgroep; moet het bericht of de campagne getoond worden aan volgers van de pagina (die de pagina al geliked hebben), vrienden van volgers of juist aan iedereen in een bepaald gebied (land, provincie, stad, dorp met een bepaalde straal daaromheen). Interesses; daarnaast kan worden aangegeven welke interesses deze mensen moeten hebben. Zijn ze fan van voetbal, zitten ze bij de fanfare, wat voor werk doen ze. Al deze specifieke eisen kunnen worden ingevuld en Facebook zal op basis van deze specifieke factoren de advertentie tonen.

Marketing op sociale netwerken. Carlos Lubbers & Rik Paanakker (5HC)

Marketing op sociale netwerken. Carlos Lubbers & Rik Paanakker (5HC) Marketing op sociale netwerken Emmauscollege 2012-2013 Inhoudsopgave Voorwoord... 3 Inleiding... 4 Hoofdstuk 1: Waar(om) adverteren?... 5 Waarom adverteren op sociale netwerken?... 5 Kiezen van het juiste

Nadere informatie

Handleiding gebruik Facebook en Twitter

Handleiding gebruik Facebook en Twitter Handleiding gebruik Facebook en Twitter Hoe maak je effectief gebruik van deze social media kanalen? Datum : 17-05-2013 Auteur : Rico Kramers (stagiaire) Organisatie : Adyta Relatie : - Project : - PAGINA

Nadere informatie

Planning Voorbereiding Lancering Mid-campagne Aftellen

Planning Voorbereiding Lancering Mid-campagne Aftellen HOE PAK JE EEN CROWDFUNDINGCAMPAGNE AAN? A. Tijdlijn project = live! Planning Voorbereiding Lancering Mid-campagne Aftellen Afsluiting & beloningen 1. Planning 1.1. Is crowdfunding iets voor mij? Overeenstemming

Nadere informatie

Workshop D De kracht van Social Media voor, tijdens en na de Nationale Sportweek

Workshop D De kracht van Social Media voor, tijdens en na de Nationale Sportweek Workshop D De kracht van Social Media voor, tijdens en na de Nationale Sportweek Wie zijn wij? Introductie Wat kun je het komende uur verwachten? Goede voorbeelden Inspiratie Ervaringen Brainstorm Tips

Nadere informatie

Sociale media. en de verkoop van producten en diensten op een multifunctioneel bedrijf. multifunctioneel

Sociale media. en de verkoop van producten en diensten op een multifunctioneel bedrijf. multifunctioneel Sociale media en de verkoop van producten en diensten op een multifunctioneel bedrijf multifunctioneel Anno 2012 zijn sociale media een nieuwe klanten binnen te halen, wat er speelt en het gesprek aangaan.

Nadere informatie

Handleiding LinkedIn. Interim Intelligence

Handleiding LinkedIn. Interim Intelligence Handleiding LinkedIn Interim Intelligence Inhoud 1. Wat is LinkedIn? 2 2. Profiel 3 Registreren 3 Profiel aanmaken 3 Settings 5 Personaliseren en optimaliseren 5 3. Netwerk bouwen 7 Adresboek koppelen

Nadere informatie

'Media EB EE. ÏPCfd Reviuslyceum. social Media Guide. f'\ ~ Lentiz 1 Revi uslyceu

'Media EB EE. ÏPCfd Reviuslyceum. social Media Guide. f'\ ~ Lentiz 1 Revi uslyceu 'Media Social media zijn een onderdeel van ons dagelijks leven geworden. Wie kan zich nu nog een wereld zonder Facebook, Twitter en Linkedln voorstellen? Toch is lang niet iedereen op social media te vinden.

Nadere informatie

Online fondsenwerving 2.0(15) Jordan van Bergen

Online fondsenwerving 2.0(15) Jordan van Bergen Online fondsenwerving 2.0(15) Jordan van Bergen Online fondsenwerving 2.0(15) 4 juli 2015 Jordan van Bergen Print: De 1 e druk van dit boek is gratis verspreid op 18 november 2010 tijdens de Nationale

Nadere informatie

Social citymarketing. Waarom je beter vandaag kunt beginnen dan morgen. Door: Fabian Savert

Social citymarketing. Waarom je beter vandaag kunt beginnen dan morgen. Door: Fabian Savert Social citymarketing Waarom je beter vandaag kunt beginnen dan morgen Door: Fabian Savert Titel: Social Citymarketing Ondertitel: Waarom je beter vandaag kunt beginnen dan morgen Auteur: Fabian Savert

Nadere informatie

cursusboek Go Social social media workshop aangeboden door ActiZ, brancheorganisatie voor zorgondernemers

cursusboek Go Social social media workshop aangeboden door ActiZ, brancheorganisatie voor zorgondernemers cursusboek Go Social social media workshop aangeboden door ActiZ, brancheorganisatie voor zorgondernemers, 2014 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1: social media anno nu... 4 1.1 Hoeveel mensen maken er gebruik

Nadere informatie

Pinterest Marketing. deserves your interest. Ernst Jan Bos Wendy Broersen Suzanne Wartenbergh. Handboek voor marketeers en ondernemers

Pinterest Marketing. deserves your interest. Ernst Jan Bos Wendy Broersen Suzanne Wartenbergh. Handboek voor marketeers en ondernemers Pinterest Marketing deserves your interest Handboek voor marketeers en ondernemers Geschreven door: Ernst Jan Bos Wendy Broersen Suzanne Wartenbergh Inhoudsopgave Inleiding... 4 1. Pinterest?... 5 De kracht

Nadere informatie

Jonas Van Gerrewey Sales & Account Manager ivalue. Melissa Martens Content Marketeer ivalue. Pagina 1 van 19

Jonas Van Gerrewey Sales & Account Manager ivalue. Melissa Martens Content Marketeer ivalue. Pagina 1 van 19 Jonas Van Gerrewey Sales & Account Manager ivalue Melissa Martens Content Marketeer ivalue Pagina 1 van 19 Inhoud Deel I: Daarom heeft jouw bedrijf sociale media nodig... 3 1. Sociale media zijn de nieuwe

Nadere informatie

1 Een zakelijke Facebookpagina opzetten 7. Persoonlijke profiel 8 Facebookgroep 14 Facebookpagina 15

1 Een zakelijke Facebookpagina opzetten 7. Persoonlijke profiel 8 Facebookgroep 14 Facebookpagina 15 Inhoudsopgave 0 Inleiding 1 Facebook feiten en cijfers 2 Is Facebook gratis? 3 Grote bedrijven versus kleinere ondernemingen 3 Communiceer als persoon, niet als bedrijf 4 Fluisteren mag, maar ga niet schreeuwen

Nadere informatie

Social media door bedrijven in de regio Leiden, Duin- en Bollenstreek

Social media door bedrijven in de regio Leiden, Duin- en Bollenstreek Social media door bedrijven in de regio Leiden, Duin- en Bollenstreek Inhoudsopgave Introductie 1 Verantwoording 2 1. Social mediagebruik 4 2. Belang 8 3. Toekomst 11 4. Vragen aan bedrijven 14 5. Zeven

Nadere informatie

copyright 2010 Blinker BV

copyright 2010 Blinker BV copyright 2010 Blinker BV H1 Inleiding... 2 H2 Het belang van sociale media en e-mail... 3 2.1 Social media en e-mail grote potentie... 3 2.2 E-mail: het grootste online direct marketingkanaal... 4 2.3

Nadere informatie

Handboek Open Dagen 30 31 mei - Week van de Lokale Omroep 2015

Handboek Open Dagen 30 31 mei - Week van de Lokale Omroep 2015 Handboek Open Dagen 30 31 mei - Week van de Lokale Omroep 2015 Inhoudsopgave Voorwoord Blz. 3 Inhoud en planning Blz. 4 Draaiboek Blz. 5 t/m 8 Doelgroepen specificatie Blz. 9 t/m 12 Benaderen doelgroepen

Nadere informatie

Hoe veranderen sociale media en smartphones het onderwijs?

Hoe veranderen sociale media en smartphones het onderwijs? Hoe veranderen sociale media en smartphones het onderwijs? 2 Index Onderzoek Tieners en sociale media........... 3 Sociale media in het onderwijs.................. 6 Facebook = liken en leren........................

Nadere informatie

Digitale Toolkit. Nationale Sportweek 2014. voor sportverenigingen en andere sportaanbieders

Digitale Toolkit. Nationale Sportweek 2014. voor sportverenigingen en andere sportaanbieders Digitale Toolkit Ik neem je mee! Nationale Sportweek 2014 voor sportverenigingen en andere sportaanbieders 2 Nationale Sportweek 2014 De 11e editie van de Nationale Sportweek vindt dit jaar plaats van

Nadere informatie

Introductie... 3. Waarom Facebook?... 5. 2. Adverteer met Facebook... 14. 3.Starten met Facebook... 18. 4. Facebook Status Updates...

Introductie... 3. Waarom Facebook?... 5. 2. Adverteer met Facebook... 14. 3.Starten met Facebook... 18. 4. Facebook Status Updates... Inhoud Introductie... 3 Waarom Facebook?... 5 2. Adverteer met Facebook... 14 3.Starten met Facebook... 18 4. Facebook Status Updates... 29 5.Opbouwen & Versterken van uw Bedrijf... 34 6. Overzicht - Facebook

Nadere informatie

ONLINE MARKETING Esther Hagen, versie 26/01/2015

ONLINE MARKETING Esther Hagen, versie 26/01/2015 ONLINE MARKETING Esther Hagen, versie 26/01/2015 Mijn taak is het in kaart brengen van de online mogelijkheden voor VVV Schiermonnikoog. Een raamwerk maken, waaruit binnen haalbare (financiële en beleidsmatige)

Nadere informatie

Sociale media. praktijkervaringen van en voor gemeentebestuurders

Sociale media. praktijkervaringen van en voor gemeentebestuurders Sociale media praktijkervaringen van en voor gemeentebestuurders Inhoud Netwerken via sociale media Twitteren tijdens de raadsvergadering Gemeentelijke communicatie via sociale media Burgers betrekken

Nadere informatie

Bereik uw achterban via social media

Bereik uw achterban via social media Anders Bereik uw achterban via social media Social mediagids voor het betrekken van burgers Gendeles estrum es ut elitia Auteur: Brechtje Walburgh Schmidt, Marjoke Verschelling, Karin Sok Redactie: Tekstburo

Nadere informatie

Gebruik sociale media door Rotterdammers

Gebruik sociale media door Rotterdammers rotterdam.nl/onderzoek Gebruik sociale media door Rotterdammers Onderzoek en Business Intelligence Gebruik sociale media door Rotterdammers M. Dujardin Onderzoek en Business Intelligence (OBI) februari

Nadere informatie

Marketing om jonge vrijwilligers te vinden en binden

Marketing om jonge vrijwilligers te vinden en binden Marketing om jonge vrijwilligers te vinden en binden Voor je ligt het boekje ivolunteer. Wij adviseren dit boekje te gebruiken samen met het boek Verovering van de jongerenmarkt, uitgegeven door MOVISIE

Nadere informatie

Martijn Joosten. Het geheim van een succesvolle makelaar. Tip: Print dit e-book uit voor een optimaal resultaat!

Martijn Joosten. Het geheim van een succesvolle makelaar. Tip: Print dit e-book uit voor een optimaal resultaat! Het geheim van een succesvolle makelaar Tip: Print dit e-book uit voor een optimaal resultaat! Marketing voor Makelaars 2 / 41 Over de auteur Ik heet en ik ben off- en online ondernemer, spreker en trainer.

Nadere informatie

Social Media Marca van den Broek, Marca van den Broek. copyright -- 2012

Social Media Marca van den Broek, Marca van den Broek. <span>copyright</span> -- 2012 Social Media Marca van den Broek, Marca van den Broek copyright -- 2012 Dedication Acknowledgements Table of Contents Social Media 1 Ben jij zichtbaar als kunstenaar // creatief? 5 tips! 1

Nadere informatie

ADVIESRAPPORT. Vrijwilligerstekort verminderen op korte termijn. 2 februari 2011 [ADVIESRAPPORT BC GO!]

ADVIESRAPPORT. Vrijwilligerstekort verminderen op korte termijn. 2 februari 2011 [ADVIESRAPPORT BC GO!] ADVIESRAPPORT Vrijwilligerstekort verminderen op korte termijn Opdrachtgever: BCGO! Auteur: Lieuwe Geesing & Johnny Ligtlee Groningen: Maart 11 1 Inhoudsopgaven: 2 februari 2011 [ADVIESRAPPORT BC GO!]

Nadere informatie

Crowdfunding Stappenplan

Crowdfunding Stappenplan Crowdfunding Stappenplan Of het nu gaat om crowdfunding voor een goed doel, restaurant, boek, een film of een balletuitvoering, er is altijd een gemeenschappelijk kenmerk. Crowdfunding gaat met name over

Nadere informatie

Effectieve internet marketing en social media voor verenigingen

Effectieve internet marketing en social media voor verenigingen Effectieve internet marketing en social media voor verenigingen 1 Het besturen van een vereniging vergt effectieve interne- en externe communicatie. Internet speelt daarbij een rol die steeds belangrijker

Nadere informatie

Stappenplan voor ondernemers en marketeers:

Stappenplan voor ondernemers en marketeers: Speciaal voor ondernemende ondernemers & marketeers die méér willen halen uit hun inspanningen op social media. Inclusief online ondersteuning in de vorm van tutorials, artikelen & blogs. Stappenplan voor

Nadere informatie