PROJECT NJONJI. Kameroen Afrika

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "PROJECT NJONJI. Kameroen Afrika"

Transcriptie

1 PROJECT NJONJI Kameroen Afrika

2 Project : NJONJI 1 e Fase: September 2010 Malaria epidemie noodhulp Start project : Behandeling slachtoffers 2 e Fase : Uitvoering : Oktober- December 2010 LLIN-Diagnose-Behandeling-Training 3 e Fase: Uitvoering: Januari-Februari-Maart-Juni- Juli 2011 LLIN-Diagnose-Behandeling-Training Planning: Malaria beheersing LOCATIE AFRIKA Kameroen Mount Cameroon Project

3 MALARIA SCHOK IN NJONJI In september 2010 trof een krachtige malaria schok het Kameroeneze dorp Njonji. Daarbij kwamen meer dan 37 kinderen om het leven. Het opperhoofd Mbanda Moka zegt: Ik vermoed dat er nog veel meer kinderen zijn gestorven. De bewoners kunnen hier nergens naar toe wanneer hun kinderen ziek zijn. Omdat er geen hulp is blijven vooral de armste bewoners thuis die de reis naar een hulpcentrum niet kunnen bekostigen. Maar ook de bedragen voor de behandeling is een grote hindernis. De dood van hun kinderen is voor de armsten onontkoombaar. Deze drama s spelen zich af binnen veel families in Njonji. Hun kinderen worden naast het huis begraven. Het is vreselijk wat er in mijn dorp gebeurt.

4 DE TOESTAND Drive Against Malaria (DAM) was meteen ter plaatse om de overlevenden medische noodhulp te verlenen in opgezette hulpposten in Njonji. De bewoners kunnen terecht in een door DAM opgezet noodcentrum om te worden getest. Alle geïnfecteerde kinderen en volwassenen werden meteen behandeld. David Robertson: Alles loopt goed hier. Het onthaal is enorm hartelijk en dankbaar omdat Drive Against Malaria de eerste en enige organisatie is in Njonji die zich om de malaria patiënten bekommert. Familieleden komen massaal naar het DAM team om hen te bedanken.

5 NJONJI AAN LOT OVERGELATEN De bewoners van Njonji waren volledig aan hun lot overgelaten. Terwijl het dorp midden in het malaria epicentrum ligt in Kameroen. Na de eerste noodhulp vervolgde DAM de steun met een uitgebreid behandelingsprogramma en de zorg voor een aanzienlijke aanvoer van malariamedicatie en diagnose middelen. Daarnaast verleende de organisatie beschermende muskietennetten aan de slachtoffers van de malaria epidemie. Samen met de lokaal opgezette teams verdeelde DAM essentiële preventieve middelen aan families in combinatie met educatie sessies. De plaatselijke capaciteit en de kennis om malaria rampen zelf aan te pakken ontbreekt volledig. Om de massale toestroom te kunnen behandelen heeft DAM in Njonji lokale medewerkers aangetrokken. De samengestelde teams hebben trainingen gevolgd van DAM. Nu verzorgen zij zelf behandelingen en medicatie tegen malaria, algemene gezondheidszorg en gezondheidsprogramma s. DAM zorgt ook voor de opleiding van medisch personeel in de bestaande hulpcentra buiten Njonji. Bij de eerste hulpactie verrichtte DAM meer dan 4000 medische consulten en zorgde voor individuele begeleidingssessies. DAM werkt momenteel volop in Njonji met een volledig programma van malaria behandelingsprotocollen. DAM traint lokale teams om zo te voorkomen dat Njonji ook in de toekomst gespaard blijft van malaria epidemieën. De hulp is een kwestie van leven en dood voor kinderen in Njonji.

6 ONNODIGE STERFGEVALLEN Jaarlijks stierven er tussen 50 en 100 kinderen aan malaria. Robertson: Het is inhumaan dat de mensen in Njonji onnodig hun kinderen verliezen. Zij hebben hier geen toegang tot de essentiële benodigdheden om malaria te voorkomen en te genezen. De bewoners moeten vele kilometers reizen voordat zij het eerste hulpcentrum bereiken. De reis alleen al brengt hoge kosten met zich mee. Daarnaast is de reistijd te lang voor een verzwakt kind, die bovendien de kans heeft onderweg naar het hulpcentrum te overlijden. Wanneer een patiëntje de reis toch overleeft dan wordt het in het hulpcentrum behandeld met Kinine in plaats van moderne malaria medicatie. Kinine wordt nog steeds gebruikt voor de behandeling van malaria maar heeft ook een lange lijst van bijwerkingen die kunnen variëren van blindheid, doofheid en in sommige gevallen zelfs de dood. Veel voorkomende bijwerkingen van Kinine zijn koorts, koude rillingen, verwardheid, zwakheid, ernstig braken of maagpijn, diarree, bleke of vergeelde huid, donker gekleurde urine, pijn op de borst, kloppende of fladderende hartslag, gehoor of verlies van het gezichtsvermogen, paarse vlekken onder de huid, blaarvorming, huiduitslag, of urineren minder dan normaal of helemaal niet. Bij zwangere vrouwen kan Kinine de vrucht aantasten die vervormingen van het ongeboren kind veroorzaakt. Het is een lang bekend feit dat Kinine de functies van het binnenoor (gehoororgaan en evenwichtsorgaan) in meer of mindere mate aantasten. DAM zorgt voorbeschermende geïmpregneerde netten

7 Beschadiging van het gehoororgaan, heeft tinnitus en perceptieve gehoorverliezen tot gevolg in beide oren. Vestibulaire ototoxiciteit leidt tot stoornissen in het bewaren van het evenwicht. Over het onderwerp ototoxiciteit is heel veel geschreven. De ototoxische bijwerkingen van Kinine zijn al jaren bekend. Wetenschappelijk onderzoek richt zich de laatste tientallen jaren sterk op de ototoxische effecten van Kinine op het binnenoor. Malaria-experten zijn het erover eens dat behandelingsmethoden moeten bestaan met combinaties van geneesmiddelen met het krachtige Chinese geneesmiddel dat we kennen als artemisinine derivaten. Deze ACT s (Artemisinin Combination Therapy) maken een doeltreffende behandeling van patiënten, en de preventie van een verdere uitbreiding van de resistentie mogelijk.

8 De situatie in de hulpcentra buiten Njonji is schrijnend zegt Samuël. "Zij weten dat er meer doeltreffende geneesmiddelen bestaan maar niet de mogelijkheid hebben deze aan hun patiënten te geven. En dat is onuitsprekelijk frustrerend. De behandeling met ACT s kan voorkomen dat mensen onnodig sterven. Met de hulp van onze donoren kunnen wij de hulpcentra helpen en vermijden dat zij behandelen met ondeugdelijke methoden. Het leven van een kind dat aan een zijden draad hangt is afhankelijk van slechts een paar centen. Kinine is een uiterst goedkoop geneesmiddel. Maar door de enorme lijst bijwerkingen en blijvende schade is dit middel wat DAM betreft uitgesloten. Daar komt bij dat een patiënt die wordt behandeld met Kinine enkele dagen in het hulpcentrum moet blijven waardoor de kosten enorm oplopen. Terwijl de doeltreffende combinatie met artemisinine derivaten thuis ingenomen kan worden en kost slechts, afhankelijk van het gewicht van de patiënt, tussen de 45 en 85 eurocent per volledige kuur.

9 "Voor de hulpcentra die binnen onze projectgebieden liggen waar geen effectieve geneesmiddelen worden gebruikt, daar nemen wij onze verantwoordelijkheid op om te steunen in de overschakeling naar effectieve behandelingsschema's om doeltreffende behandelingen ook daar mogelijk te maken.," verklaart Samuel, operationeel directeur van DAM. Ook komt het nog veel te vaak voor dat er geneesmiddelen met hoge resistentie worden gebruikt, wat overeenstemt met het geven van placebo's aan patiënten met een dodelijke ziekte. Wij onderzoeken ruim 200 tot 300 kinderen per dag. Robertson: Het komt veel voor dat kinderen ogenschijnlijk gezond lijken. Maar bij de test blijkt dat zij besmet zijn met een laag aantal parasieten in het bloed. Wanneer we deze kinderen niet behandelen hebben de malariaparasieten de kans zich in een razend tempo te vermenigvuldigen. Vooral bij kinderen onder de 7 jaar kan een infectie blijvende schade aanrichten aan de hersenen. Directe behandeling van deze kinderen is daarom essentieel. Veel kinderen komen alleen naar de hulppost. Geïnfecteerde kinderen die alleen op consult komen krijgen meteen de behandeling en een consult briefje mee voor thuis. De moeder van het kind moet dit briefje inleveren voor een officieel gezondheidsboekje en extra instructies. Samuël: Wanneer de moeder het briefje krijgt komt zij vaak geschokt, maar ook dankbaar naar onze hulppost. Goed nieuws is dat na de eerste hulp van DAM in Njonji het aantal nieuwe malaria-infecties gestaag daalt en zich stabiliseert. Maar er is nog een lange weg te gaan. In Njonji is de hoop op beterschap teruggekeerd.

10 PROJECT Njonji Start: 2010 Locatie in Afrika Mount Cameroon Project Kameroen Zuid-west DAM assistenten in het veld Mbenglo Edwin Goptie Nkam Godwin Enjema Marie Bonte Fabiola Agnes Nkongho Wat is de aangetroffen toestand Historie: Jaarlijks sterven tussen 50 en 100 kinderen aan malaria Hoog aantal malaria sterfgevallen na epidemie in 2010 Epidemie: Minstens 37 kinderen overleden Malaria medicatie ontbreekt Diagnose ontbreekt Geïmpregneerde netten noodzakelijk Educatie ontbreekt Geen adequate medicatie in buitengelegen hulpcentra Wat wil DAM bereiken Eerste hulp aan slachtoffers Diagnose malaria Pf Behandeling malaria Pf Gebruik van LLIN door gemeenschap Voldoende kennis over malaria bij de gemeenschap. Volledige malariakennis, diagnose en behandeling voor lokaal DAM-team Voldoende ACT medicatie binnen gemeenschap Voldoende ACT medicatie in buitengelegen hulpcentra Gezondheidsinterventies verhogen Betere kennis over voedingrijk eten. Databank malaria casus Volledige malaria beheersing D-worming is noodzakelijk Wat doet DAM & wat heeft DAM bereikt 1 e fase September 2010: Noodhulp malaria epidemie en start behandeling slachtoffers 740 geïnfecteerde kinderen behandeld, na behandeling volledig genezen consultaties Verdeling van LLIN 2 e fase Oktober t/m December 2010: diagnose, behandeling, training en verdeling LLIN Malaria test programma voor gehele gemeenschap Malaria geïnfecteerden behandelen met ACT

11 ( vervolg) Wat doet DAM & wat heeft DAM bereikt 2 e fase RDT (malaria test) training en bevoorrading Training lokaal team met: Educatie boek gebruik ACT Training lokaal team met: Child Health Care for professionals Poster juiste dosering ACT voor de hulp post Bewustwordingsposters voor het hele dorp + hulpcentrum Organiseren bewustwording bijeenkomsten voor de hele gemeenschap Verhoogde malaria kennis voor het lokale team over diagnose stellen en toediening van de juiste medicatie. Management controle nazorg malaria medicatie 3 e fase Januari, februari, maart, juni, juli 2011: vervolg diagnose, behandeling en training. Duurzaamheid & Follow Up 4 e fase Augustus 2011 t/m 2017 Malaria beheersing Gehele gemeenschap behandelen tegen worminfecties Bevoorrading Thermometers en ACT medicatie Monitoring LLIN gebruik. Samenwerking op lokaal niveau Chief Mbanda Moka D.O. West Coast Sub Division Mr Ndengwe Emmanuel Nzuk T. George Council Secr. Knelpunten tijdens de uitvoering De kosten van doeltreffende geneesmiddelen is voor de locale hulpcentra de grootste hindernis om ze op grote schaal in de publieke sector te gebruiken. Evaluatie op bestuursniveau Preventie tegen het malaria-risico, met gebruik van LLIN op individueel niveau in Njonji, biedt niet altijd een volledige oplossing van het volledige malaria probleem. Het is wederom duidelijk dat risico s niet alleen door het individu maar ook op collectief niveau bestreden moet worden. Dat houdt ook in dat village leaders een belangrijke rol krijgen bij het voorkomen van nieuwe malaria infecties. Omdat hier publieke belangen in het geding zijn moeten de village leaders ook een groot deel van de verantwoordelijkheid van zorg op zich nemen. Gedurende het gehele proces tot aan het bereiken van een volledige malaria beheersing heeft de gemeenschap zelf de eindverantwoordelijkheid. De operationele verantwoordelijkheid -het voorzien van essentiële middelen en goederen - voor de gezondheidszorg kunnen zij aan DAM toeschrijven. Dit betekent derhalve dat village leaders een eigen verantwoordelijkheid hebben voor een deel van de infectie kans, -risico en gevolgen. Zij moeten binnen de gemeenschap toezicht uitoefenen of het correcte gebruik van LLIN en naleving van de belofte (elke beneficiaire heeft getekend) deze goed te gebruiken en toezicht uitoefent. In samenspraak met DAM zal worden beoordeeld of verdere preventieve maatregelen nodig zijn. Als het antwoord bevestigend luidt dan worden de verantwoordelijkheden verdeeld. DAM zal te allen tijde de zorgdragen voor de middelen. De gemeenschap is generaties lang afgesloten geweest van gezondheidszorg. Het is belangrijk dat zij onmiddellijk naar buiten komen met een gezondheidsprobleem in plaats van thuis afwachten en roeien

12 met de traditionele middelen die zij hebben. Nieuwe infecties, of het vermoeden daarvan, moeten in vroeg stadium gedetecteerd en gemeld worden om verdere verspreiding op de rest van de gemeenschap te voorkomen. Omgang met deze nieuwe werkwijze voor de gehele gemeenschap vraagt om geduld, flexibiliteit, variëteit en ruimte. Conclusie De uitvoering en het verloop van de gehele operatie vanaf 2010 is zeer soepel verlopen. Momenteel zijn er geen significante knelpunten die een belemmering voor het proces zouden kunnen opleveren. Ook de naleving van het gebruik van de LLIN s verloopt naar onze tevredenheid door de positieve en systematische follow up door de village leaders. Op dit punt is er niets op aan te merken. In ogenschouw nemend dat de resultaten van de 3 e fase nog tot ontwikkeling moeten komen. Deels zal de beperkte ontwikkeling van de 4 e fase ook samenhangen met de invulling van beschikbaar gestelde fondsen.

PROJECT BABONGO. Centraal Afrika Afrika

PROJECT BABONGO. Centraal Afrika Afrika PROJECT BABONGO Centraal Afrika Afrika ZORGEN VOOR BABONGO Het dorp Babongo ligt in de Dzanga Sangha regio van de Centraal Afrikaanse Republiek. Door de ligging in het tropische regenwoud is het dorp vrij

Nadere informatie

Project : ISOBE. Land: KAMEROEN. Onderdeel van het Mount Cameroon Project

Project : ISOBE. Land: KAMEROEN. Onderdeel van het Mount Cameroon Project Project : ISOBE Land: KAMEROEN Onderdeel van het Mount Cameroon Project DAM STEUNT ARMSTEN VAN ISOBE Het dorpje Isobe aan de zuid west kust van Kameroen wordt jaarlijks geteisterd door talrijke overstromingen.

Nadere informatie

PROJECT LAURA MAY WEESHUIS. Cameroon

PROJECT LAURA MAY WEESHUIS. Cameroon PROJECT LAURA MAY WEESHUIS Cameroon Project : WEESHUIS LAURA MAY 1 e Fase: November 2009 Malaria preventie 2 e Fase : 2010 LLIN-Diagnose-Behandeling-Educatie 3 e Fase: 2011 LLIN-Diagnose-Behandeling-Educatie

Nadere informatie

TIKO Project Bamukong

TIKO Project Bamukong TIKO Project Bamukong STICHTING DRIVE AGAINST MALARIA Land: Kameroen Dorp: Bamukong Drive Against Malaria - BAMUKONG Kameroen Verspreiding muskietennetten werpt vruchten af! START PROJECT BAMUKONG: 2009

Nadere informatie

Dzanga Sangha Project Mossapoula

Dzanga Sangha Project Mossapoula Dzanga Sangha Project Mossapoula STICHTING DRIVE AGAINST MALARIA Land: Centraal Afrikaanse Republiek Dorp: Mossapoula Drive Against Malaria - MOSSAPOULA Centraal Afrikaanse Republiek De impact van onze

Nadere informatie

Drive Against Malaria - Newsflash - April 2012

Drive Against Malaria - Newsflash - April 2012 Drive Against Malaria - Newsflash - April 2012 Vandaag is het Wereld Malaria Dag. Een dag om bij stil te staan: de ziekte veroorzaakt meer dan 1.24 miljoen doden per jaar. Dit is gebleken uit het meest

Nadere informatie

Land Rover Nederland geeft nieuwe hoop voor de bevolking

Land Rover Nederland geeft nieuwe hoop voor de bevolking Drive Against Malaria Newsflash Februari 2016 Land Rover Nederland geeft nieuwe hoop voor de bevolking (Samenstelling Julia Samuël & Johan Nebbeling) Met een jaarlijkse donatie van 50.000 aan Drive Against

Nadere informatie

SCHREEUW OM HULP. Gezinnen komen soms 70 kilometer te voet om onze steun te zoeken. Door: Hans de Jong Info: Julia Samuël.

SCHREEUW OM HULP. Gezinnen komen soms 70 kilometer te voet om onze steun te zoeken. Door: Hans de Jong Info: Julia Samuël. Gezinnen komen soms 70 kilometer te voet om onze steun te zoeken SCHREEUW OM HULP Door: Hans de Jong Info: Julia Samuël. Julia Samuël en David Robertson werken aan de projecten in het tropische regenwoud

Nadere informatie

Drive Against Malaria nieuwsbrief file:///volumes/projectmanagement/projecten/drive Against...

Drive Against Malaria nieuwsbrief file:///volumes/projectmanagement/projecten/drive Against... Bij problemen met de weergave van deze nieuwsbrief, bekijk hem online. D r i v e A g a i n s t M a l a r i a - N e w s f l a s h - A p r i l 2013 W a n n e e r w e i n d e w e r e l d é é n m i n u u t

Nadere informatie

Drive Against Malaria - Newsflash - Juni 2013

Drive Against Malaria - Newsflash - Juni 2013 Drive Against Malaria - Newsflash - Juni 2013 Het is nog niet zo lang geleden dat een bewoner uit een dorpje rond de vulkaan Mount Cameroon, besmet raakte met de malaria parasiet en ten dode was opgeschreven.

Nadere informatie

Drive Against Malaria nieuwsbrief file:///volumes/projectmanagement/projecten/drive Against...

Drive Against Malaria nieuwsbrief file:///volumes/projectmanagement/projecten/drive Against... D rr i i vv e A g a i i n ss tt M a l l a rr i i 2013 i a - N e w ss ff l l a ss h - (Edit: Anna van Wittenberghe) I n r u i m 2 5 p r o j e c t d o r p e n w a a r D A M w e r k t i n de Centraal Afrikaanse

Nadere informatie

Drive Against Malaria - Newsflash - Juni 2012

Drive Against Malaria - Newsflash - Juni 2012 Drive Against Malaria - Newsflash - Juni 2012 In het dorp Holfort is malaria geen bedreiging meer! Drive Against Malaria heeft er voor gezorgd dat malaria niet meer de veroorzaker is van onnodige malariasterfgevallen

Nadere informatie

Drive Against Malaria nieuwsbrief file:///volumes/projectmanagement/projecten/drive Against...

Drive Against Malaria nieuwsbrief file:///volumes/projectmanagement/projecten/drive Against... D r i v e A g a i n s t M a l a r i a - N e w s f l a s h - A p r i l 2014 (Samenstelling & edit: Angelique Coetzee) O p 2 5 a p r i l, z u l l e n d e m e n s e n o v e r d e h e l e wereld deelnemen

Nadere informatie

MALARIA SITUATIE IN MALENDE VERONTRUSTEND

MALARIA SITUATIE IN MALENDE VERONTRUSTEND Drive Against Malaria helpt Malende MALARIA SITUATIE IN MALENDE VERONTRUSTEND Samenstelling: Hans de Jong - Editing: Simone Pastoors Info: Julia Samuel Gebrek aan preventie, de grote armoede en de aanhoudende

Nadere informatie

Drive Against Malaria - Newsflash - Mei 2012

Drive Against Malaria - Newsflash - Mei 2012 Drive Against Malaria - Newsflash - Mei 2012 Elke dag raken er in Batoke in Afrika kinderen ouderloos. Grootouders of familieleden proberen zoveel mogelijk van deze weeskinderen onder hun hoede te nemen.

Nadere informatie

Behandeling met Entyvio (vedolizumab)

Behandeling met Entyvio (vedolizumab) Praat met uw arts als u graag meer informatie wilt over de behandeling met. Behandeling met (vedolizumab) Meer informatie Deze brochure is een aanvulling op de bijsluiter. We hopen dat de meeste vragen

Nadere informatie

Vedolizumab (Entyvio ) bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa

Vedolizumab (Entyvio ) bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Vedolizumab (Entyvio ) bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Ziekenhuis Gelderse Vallei Uw behandelend arts heeft met u gesproken over het gebruik van Vedolizumab (Entyvio ). In deze folder krijgt

Nadere informatie

Hulp aan bewoners van Malende werpt vruchten af

Hulp aan bewoners van Malende werpt vruchten af Drive Against Malaria - Newsflash - December 2010 Hulp aan bewoners van Malende werpt vruchten af Malende, een dorpje in het zuidwesten van Kameroen. Aan de voet van de berg Mount Cameroon. Een gebied

Nadere informatie

Drive Against Malaria - Newsflash - Augustus 2014

Drive Against Malaria - Newsflash - Augustus 2014 Drive Against Malaria - Newsflash - Augustus 2014 (Samenstelling & edit: Peter Vroemans & Maurice Heijnen) Het Tiko District in Kameroen kan weer opgelucht ademhalen: de gevreesde malaria is daar namelijk

Nadere informatie

Reizigersinformatie Malaria - chemoprofylaxe

Reizigersinformatie Malaria - chemoprofylaxe Reizigersinformatie Malaria - chemoprofylaxe Wat is malaria? Malaria is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door malariaparasieten. De malariaparasieten worden door muggen overgedragen. De parasieten

Nadere informatie

6,9. Praktische-opdracht door een scholier 1495 woorden 3 april keer beoordeeld

6,9. Praktische-opdracht door een scholier 1495 woorden 3 april keer beoordeeld Praktische-opdracht door een scholier 1495 woorden 3 april 2007 6,9 19 keer beoordeeld Vak ANW Inhoud 1. Wat is AIDS? 2. Wat is HIV? 3. Hoe werkt het ziekteverloop van AIDS? 4. Wat doet het immuunsysteem

Nadere informatie

BATEN 2017 BOEKINGSJAAR 2017 BATEN NEDERLAND TOTAAL ONTVANGEN ,87 DONATIES OMSCHRIJVING BEDRAG

BATEN 2017 BOEKINGSJAAR 2017 BATEN NEDERLAND TOTAAL ONTVANGEN ,87 DONATIES OMSCHRIJVING BEDRAG FINANCIEEL JAAROVERZICHT BATEN BOEKINGSJAAR BATEN NEDERLAND DONATIES TOTAAL ONTVANGEN 233.125,87 Schenkingen ontvangen van particulieren, sponsors en maandelijkse donateurs 233.125,87 Baten in zijn schenkingen

Nadere informatie

SAMENVATTIG (DUTCH SUMMARY)

SAMENVATTIG (DUTCH SUMMARY) SAMENVATTIG (DUTCH SUMMARY) Anemie is een onvermijdelijk gevolg van malaria-infecties door Plasmodium falciparum, vooral in gebieden waar zeer veel malaria voorkomt. De groep met het grootste risico op

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2011 STICHTING DRIVE AGAINST MALARIA

JAARVERSLAG 2011 STICHTING DRIVE AGAINST MALARIA JAARVERSLAG 2011 STICHTING DRIVE AGAINST MALARIA P o s t b u s 7 1 8 5 0 1 0 0 8 E A A m s t e r d a m N L w w w. d r i v e a g a i n s t m a l a r i a. n l i n f o @ d r i v e a g a i n s t m a l a r

Nadere informatie

Drive Against Malaria - Newsflash - Januari 2014

Drive Against Malaria - Newsflash - Januari 2014 Drive Against Malaria - Newsflash - Januari 2014 (Samenstelling & edit: Julia Samuël en Hans Uffing) Stel je voor; je helpt een vrouw te bevallen in het holst van de nacht zonder de juiste apparatuur,

Nadere informatie

Emtricitabine/Tenofovirdisoproxil Krka 200 mg/245 mg filmomhulde tabletten (emtricitabine/tenofovirdisoproxil)

Emtricitabine/Tenofovirdisoproxil Krka 200 mg/245 mg filmomhulde tabletten (emtricitabine/tenofovirdisoproxil) Om een maximaal voordeel te halen voor uw gezondheid uit de effecten van het geneesmiddel Emtricitabine/Tenofovirdisoproxil Krka 200 mg/245 mg filmomhulde tabletten, om voor een goed gebruik ervan te zorgen

Nadere informatie

Prednison of Prednisolon

Prednison of Prednisolon Prednison of Prednisolon Prednison of Prednisolon Uw maag, darm- en leverarts heeft in overleg met u besloten u te gaan behandelen met Prednison. Dit geneesmiddel dient ter behandeling van de ziekte van

Nadere informatie

KEYTRUDA (pembrolizumab)

KEYTRUDA (pembrolizumab) Risico minimalisatie materiaal betreffende Keytruda (pembrolizumab) voor patiënten KEYTRUDA (pembrolizumab) Patiënteninformatiefolder Risico minimalisatie materiaal betreffende Keytruda (pembrolizumab)

Nadere informatie

Deficiëntie van de IL-1-Receptorantagonist (DIRA)

Deficiëntie van de IL-1-Receptorantagonist (DIRA) www.printo.it/pediatric-rheumatology/be_fm/intro Deficiëntie van de IL-1-Receptorantagonist (DIRA) Versie 2016 1. WAT IS DIRA 1.1 Wat is het? Deficiëntie van de IL-1-receptorantagonist (DIRA) is een zeldzame

Nadere informatie

Vragenlijst voor de keuring van een stamcel-/lymfocytendonor.

Vragenlijst voor de keuring van een stamcel-/lymfocytendonor. Vragenlijst voor de keuring van een stamcel-/lymfocytendonor. Naam arts: Datum donorkeuring: Ruimte voor sticker donorgegevens Svp doorhalen wat niet van toepassing is. Algemene inventarisatie 1 Voelt

Nadere informatie

Ooglid correcties. Wens chirurgie, Martin Janssen (Janssen kliniek Oisterwijk)

Ooglid correcties. Wens chirurgie, Martin Janssen (Janssen kliniek Oisterwijk) Wens chirurgie, Martin Janssen (Janssen kliniek Oisterwijk) Het is altijd goed om naar aanleiding van de uitnodiging te spreken over wenschirurgie, om zelf eens terug te kijken op je eigen vakgebied, om

Nadere informatie

Land Rover Nederland steunt levensreddende projecten van Drive Against Malaria

Land Rover Nederland steunt levensreddende projecten van Drive Against Malaria Drive Against Malaria - Newsflash Oktober 2014 Land Rover Nederland steunt levensreddende projecten van Drive Against Malaria (Samenstelling & edit: Angelique Coetzee & Simone Pastoors) Sinds 2003 is Land

Nadere informatie

KEYTRUDA (pembrolizumab)

KEYTRUDA (pembrolizumab) Risicominimalisatiemateriaal betreffende Keytruda (pembrolizumab) voor patiënten KEYTRUDA (pembrolizumab) Patiënteninformatiefolder Risicominimalisatiemateriaal betreffende Keytruda (pembrolizumab) voor

Nadere informatie

Toolbox-meeting Het gevaar van naalden (van junks) in de liftput

Toolbox-meeting Het gevaar van naalden (van junks) in de liftput Toolbox-meeting Het gevaar van naalden (van junks) in de liftput Inleiding Monteurs van vooral de service en reparatie&renovatie lopen een kans geïnfecteerd te raken met een virus, tengevolge van het (per

Nadere informatie

NRLP-12 Gerelateerde Terugkerende Koorts

NRLP-12 Gerelateerde Terugkerende Koorts www.printo.it/pediatric-rheumatology/be_fm/intro NRLP-12 Gerelateerde Terugkerende Koorts Versie 2016 1. WAT IS NRLP-12 GERELATEERDE TERUGKERENDE KOORTS 1.1 Wat is het? NRLP-12 gerelateerde terugkerende

Nadere informatie

REIZEN EN TUBERCULOSE

REIZEN EN TUBERCULOSE REIZEN EN TUBERCULOSE Op reis naar Oost-Europa Afrika Azië Midden-Amerika Zuid-Amerika In deze folder staan enkele maatregelen die u kunt nemen om uzelf te beschermen LANGER DAN 3 MAANDEN VEEL CONTACT

Nadere informatie

De Vergeten Kinderen van Zimbabwe

De Vergeten Kinderen van Zimbabwe Stichting Drive Against Malaria Nieuwsbrief Juli 2016 - Zimbabwe De Vergeten Kinderen van Zimbabwe (Samenstelling Samuël & Uffing) Zimbabwe was ooit een van de meest welvarende en productieve landen van

Nadere informatie

Familiaire Mediterrane Koorts

Familiaire Mediterrane Koorts https://www.printo.it/pediatric-rheumatology/be_fm/intro Familiaire Mediterrane Koorts Versie 2016 2. DIAGNOSE EN BEHANDELING 2.1 Hoe wordt het gediagnosticeerd? Over het algemeen wordt de volgende aanpak

Nadere informatie

Belangrijke informatie over pembrolizumab voor patiënten PEMBROLIZUMAB. Patiënteninformatiefolder

Belangrijke informatie over pembrolizumab voor patiënten PEMBROLIZUMAB. Patiënteninformatiefolder Belangrijke informatie over pembrolizumab voor patiënten PEMBROLIZUMAB Patiënteninformatiefolder Belangrijke informatie over pembrolizumab voor patiënten PEMBROLIZUMAB Patiënteninformatiefolder Uw arts

Nadere informatie

Malaria. informatie over Malaria en andere vakantietips. Gezond op reis. Gezond weer thuis.

Malaria. informatie over Malaria en andere vakantietips. Gezond op reis. Gezond weer thuis. Malaria informatie over Malaria en andere vakantietips Gezond op reis. Gezond weer thuis. Wat is malaria? Malaria is een tropische infectieziekte die wordt veroorzaakt door een malariaparasiet. Er zijn

Nadere informatie

Informatie voor patiënt, ouders en/of verzorgers van de patiënt

Informatie voor patiënt, ouders en/of verzorgers van de patiënt Informatie voor patiënt, ouders en/of verzorgers van de patiënt Versie 5, mei 2019 Let op bij gebruik van fingolimod. Fingolimod is het werkzaam bestanddeel in het medicijn. Uw medicijn kan ook een andere

Nadere informatie

Vragen en antwoorden over ebola

Vragen en antwoorden over ebola Vragen en antwoorden over ebola 2 oktober 2014 Wat is ebola? Het ebolavirus veroorzaakt een zeldzame maar zeer ernstige infectieziekte die in Afrika voorkomt. De ziekteverschijnselen zijn: hoge koorts,

Nadere informatie

UW BEHANDELING MET MABTHERA FLUDARABINE CYCLOFOSFAMIDE

UW BEHANDELING MET MABTHERA FLUDARABINE CYCLOFOSFAMIDE UW BEHANDELING MET MABTHERA FLUDARABINE CYCLOFOSFAMIDE KANKERCENTRUM UZ GENT Onco_hemato_009 INHOUDSTAFEL 01 Welke chemotherapie (= behandeling met cytostatica) krijgt u? 3 02 Hoe verloopt uw behandeling?

Nadere informatie

Informatiebrochure voor de patiënt. (alitretinoïne) Zwangerschapspreventieprogramma

Informatiebrochure voor de patiënt. (alitretinoïne) Zwangerschapspreventieprogramma Informatiebrochure voor de patiënt (alitretinoïne) Zwangerschapspreventieprogramma Achtergrondinformatie over deze brochure Informatie over geboorteafwijkingen Deze brochure bevat belangrijke informatie

Nadere informatie

Trastuzumab (Herceptin )

Trastuzumab (Herceptin ) Trastuzumab (Herceptin ) Borstkanker (mammacarcinoom) De diagnose borstkanker is bij u vastgesteld. Dit wordt ook wel een mammacarcinoom genoemd. De behandeling van een mammacarcinoom bestaat uit een operatieve

Nadere informatie

Educatieve PrEP-brochure voor risicopersonen

Educatieve PrEP-brochure voor risicopersonen De Europese gezondheidsautoriteiten hebben bepaalde voorwaarden verbonden aan het in de handel brengen van het geneesmiddel Emtricitabine/ Tenofovirdisoproxil Mylan 200 mg/245 mg filmomhulde tabletten.

Nadere informatie

Het gevaar van tuberculose

Het gevaar van tuberculose Het gevaar van tuberculose Tbc. s Werelds dodelijkste infectieziekte. Een ziekte die voornamelijk de longen aantast en jaarlijks meer dan 10 miljoen slachtoffers maakt. Waarvan 1,7 miljoen dodelijke. Tbc

Nadere informatie

INFORMATIE OVER AZATHIOPRINE (IMURAN ) FRANCISCUS VLIETLAND

INFORMATIE OVER AZATHIOPRINE (IMURAN ) FRANCISCUS VLIETLAND INFORMATIE OVER AZATHIOPRINE (IMURAN ) FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding Uw reumatoloog heeft u een ziekteremmend medicijn voorgeschreven voor de behandeling van uw reumatische aandoening. Om dit medicijn

Nadere informatie

Dit geneesmiddel is onderworpen aan aanvullende monitoring. Patiënteninformatiebrochure

Dit geneesmiddel is onderworpen aan aanvullende monitoring. Patiënteninformatiebrochure De Europese gezondheidsautoriteiten hebben bepaalde voorwaarden verbonden aan het in de handel brengen van het geneesmiddel KEYTRUDA. Het verplicht plan voor risicobeperking in België, waarvan deze informatie

Nadere informatie

NLRP-12 Gerelateerde Terugkerende Koorts

NLRP-12 Gerelateerde Terugkerende Koorts www.printo.it/pediatric-rheumatology/nl/intro NLRP-12 Gerelateerde Terugkerende Koorts Versie 2016 1. WAT IS NLRP12 GERELATEERDE TERUGKERENDE KOORTS 1.1 Wat is het? NLRP12 gerelateerde terugkerende koorts

Nadere informatie

EUROPEES PARLEMENT Commissie milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid

EUROPEES PARLEMENT Commissie milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid EUROPEES PARLEMENT 2014-2019 Commissie milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid 2014/2204(INI) 5.1.2015 ONTWERPADVIES van de Commissie milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid aan de

Nadere informatie

INFECTIES VOORKOMEN KANKERCENTRUM UZ GENT. Onco_hemato_015

INFECTIES VOORKOMEN KANKERCENTRUM UZ GENT. Onco_hemato_015 INFECTIES VOORKOMEN KANKERCENTRUM UZ GENT Onco_hemato_015 INHOUDSTAFEL 01 Wat is een infectie? 3 02 Verhoogd risico op infectie 3 03 U beschermen tegen infecties 4 04 Belangrijke aandachtspunten bij het

Nadere informatie

dagziekenhuis inwendige geneeskunde Zoledroninezuur

dagziekenhuis inwendige geneeskunde Zoledroninezuur dagziekenhuis inwendige geneeskunde Zoledroninezuur Inhoud Zoledroninezuur 3 Voorbereiding 3 Rijvaardigheid en gebruik van machines 3 Gebruik bij ouderen 4 Uitzonderingen bij gebruik 4 Combinatie met andere

Nadere informatie

Malaria. informatie over Malaria en andere vakantietips

Malaria. informatie over Malaria en andere vakantietips Malaria informatie over Malaria en andere vakantietips Wat is malaria? Malaria is een tropische infectieziekte die wordt veroorzaakt door een malariaparasiet. Er zijn vijf vormen van malaria. Malaria tropica

Nadere informatie

Methotrexaat bij de ziekte van Crohn

Methotrexaat bij de ziekte van Crohn Methotrexaat bij de ziekte van Crohn Interne geneeskunde Locatie Hoorn/Enkhuizen Methotrexaat bij de ziekte van Crohn De MDL-arts heeft samen met u besloten u te behandelen met methotrexaat. In deze folder

Nadere informatie

INFORMATIE OVER ABATACEPT (ORENCIA ) FRANCISCUS VLIETLAND

INFORMATIE OVER ABATACEPT (ORENCIA ) FRANCISCUS VLIETLAND INFORMATIE OVER ABATACEPT (ORENCIA ) FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding Uw reumatoloog heeft u een Biological (abatacept) voorgeschreven voor de behandeling van uw reumatische aandoening. Om dit medicijn goed

Nadere informatie

Handleiding voor patiënten. Belangrijke informatie voor patiënten die beginnen aan een behandeling met LEMTRADA

Handleiding voor patiënten. Belangrijke informatie voor patiënten die beginnen aan een behandeling met LEMTRADA Handleiding voor patiënten Belangrijke informatie voor patiënten die beginnen aan een behandeling met LEMTRADA Inhoudsopgave 1> Wat is LEMTRADA en hoe werkt het? 03 2> Bijwerkingen 04 3> Planning van uw

Nadere informatie

Prednison (corticosteroïden)

Prednison (corticosteroïden) Prednison (corticosteroïden) Medicatie bij de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa MDL-centrum IJsselland Ziekenhuis www.mdlcentrum.nl Uw MDL-arts (maag-, darm- en leverarts) heeft u Prednison voorgeschreven

Nadere informatie

Domino-effect. Gevolgen van diabetes

Domino-effect. Gevolgen van diabetes Domino-effect Het gevaar van complicaties is dat ze pas na jaren optreden. Bovendien heeft diabetes een domino-effect. Vanaf dat je één aandoening hebt, zijn deze een trigger voor meerdere aandoeningen.

Nadere informatie

Rituximab (Mab Thera ) bij reumatische aandoeningen

Rituximab (Mab Thera ) bij reumatische aandoeningen Rituximab (Mab Thera ) bij reumatische aandoeningen Uw behandelend arts heeft aangegeven u met het geneesmiddel rituximab te willen gaan behandelen. Deze folder geeft informatie over dit geneesmiddel.

Nadere informatie

Adalimumab (Humira) bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Maag-Darm-Levercentrum. Beter voor elkaar

Adalimumab (Humira) bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Maag-Darm-Levercentrum. Beter voor elkaar Adalimumab (Humira) bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Maag-Darm-Levercentrum Beter voor elkaar 2 Inleiding Uw behandelend arts heeft met u gesproken over het gebruik van Adalimumab (Humira).

Nadere informatie

De onderdelen van het bloed.

De onderdelen van het bloed. Bloedtransfusie Universitair Medisch Centrum Groningen Bij de behandeling die u of uw kind binnenkort ondergaat kan de toediening van bloed nodig zijn. In deze folder wordt uitgelegd welke bloedproducten

Nadere informatie

Werkstuk ANW Aids 6,7. Werkstuk door een scholier 1519 woorden 25 mei keer beoordeeld. Wat is aids precies?

Werkstuk ANW Aids 6,7. Werkstuk door een scholier 1519 woorden 25 mei keer beoordeeld. Wat is aids precies? Werkstuk ANW Aids Werkstuk door een scholier 1519 woorden 25 mei 2005 6,7 37 keer beoordeeld Vak Methode ANW Solar Wat is aids precies? Aids is een ziekte die ontstaat door een virus genaamd: HIV. HIV

Nadere informatie

6,9. Werkstuk door een scholier 1909 woorden 27 juni keer beoordeeld. Wat is Aids?

6,9. Werkstuk door een scholier 1909 woorden 27 juni keer beoordeeld. Wat is Aids? Werkstuk door een scholier 1909 woorden 27 juni 2004 6,9 17 keer beoordeeld Vak ANW Wat is Aids? Het Aids-virus, dat staat voor aquired immune deficiency syndrome, wordt veroorzaakt door het HIV-virus.

Nadere informatie

helpt genezen. Koorts? Meer weten Beter meten

helpt genezen. Koorts? Meer weten Beter meten helpt genezen. Koorts? Meer weten Beter meten Koorts : een hot topic? Wat is koorts? Koorts is geen ziekte. Het is een symptoom dat aangeeft dat het afweermechanisme van het lichaam actief vreemde indringers

Nadere informatie

Cedium chlorhexidini 0,05%, oplossing voor cutaan gebruik Chloorhexidine digluconaat

Cedium chlorhexidini 0,05%, oplossing voor cutaan gebruik Chloorhexidine digluconaat Cedium chlorhexidini 0,05%, oplossing voor cutaan gebruik Chloorhexidine digluconaat Lees goed de hele bijsluiter, want deze bevat belangrijke informatie. Dit geneesmiddel kunt u zonder voorschrift krijgen.

Nadere informatie

Azathioprine of 6-Mercaptopurine

Azathioprine of 6-Mercaptopurine Azathioprine of 6-Mercaptopurine Azathioprine/6-Mercaptopurine Uw maag-darm-leverarts heeft in overleg met u besloten u te gaan behandelen met het Azathioprine (Imuran) of 6-Mercaptopurine (Puri-Nethol).

Nadere informatie

Familiaire Mediterrane Koorts

Familiaire Mediterrane Koorts www.printo.it/pediatric-rheumatology/nl/intro Familiaire Mediterrane Koorts Versie 2016 2. DIAGNOSE EN BEHANDELING 2.1 Hoe wordt het gediagnosticeerd? Over het algemeen wordt de volgende aanpak gehanteerd:

Nadere informatie

! BELANGRIJKE INFORMATIE

! BELANGRIJKE INFORMATIE ! BELANGRIJKE INFORMATIE Belangrijke informatie over emtricitabine/tenofovirdisoproxil 200 mg/245mg filmomhulde tabletten als PrEP om het risico op het krijgen van een infectie met het humaan immunodeficiëntievirus

Nadere informatie

Informatiebrief voor de patiënt

Informatiebrief voor de patiënt Informatiebrief voor de patiënt Geachte mevrouw / mijnheer, U bent getroffen door een beroerte (herseninfarct of hersenbloeding). Vanuit het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam wordt onderzoek

Nadere informatie

JINARC (tolvaptan) Voorlichtingsbrochure voor patiënten. Dit geneesmiddel is onderworpen aan aanvullende monitoring.

JINARC (tolvaptan) Voorlichtingsbrochure voor patiënten. Dit geneesmiddel is onderworpen aan aanvullende monitoring. Om maximaal voordeel te halen uit de effecten van JINARC op uw gezondheid, het juiste gebruik ervan te verzekeren en de ongewenste effecten ervan te beperken, zijn er bepaalde maatregelen/voorzorgsmaatregelen

Nadere informatie

Reumatologie. Patiënteninformatie. Azathioprine. Bij reumatische aandoening. Slingeland Ziekenhuis

Reumatologie. Patiënteninformatie. Azathioprine. Bij reumatische aandoening. Slingeland Ziekenhuis Reumatologie Azathioprine i Patiënteninformatie Bij reumatische aandoening Slingeland Ziekenhuis Algemeen Uw reumatoloog heeft u azathioprine voorgeschreven voor de behandeling van uw reumatische aandoening.

Nadere informatie

De vakantie staat weer voor de deur, houd u er rekening mee dat als u naar. Het buitenland gaat uw hond laat vaccineren tegen Rabies (hondsdolheid)!

De vakantie staat weer voor de deur, houd u er rekening mee dat als u naar. Het buitenland gaat uw hond laat vaccineren tegen Rabies (hondsdolheid)! Beste huisdierliefhebbers, De vakantie staat weer voor de deur, houd u er rekening mee dat als u naar Het buitenland gaat uw hond laat vaccineren tegen Rabies (hondsdolheid)! Dit is in europa en daar buiten

Nadere informatie

Kinderziekten en de risico s in de zwangerschap. Afdeling Verloskunde/Gynaecologie

Kinderziekten en de risico s in de zwangerschap. Afdeling Verloskunde/Gynaecologie Kinderziekten en de risico s in de zwangerschap Afdeling Verloskunde/Gynaecologie Waterpokken Na een besmetting duurt het 2 tot 3 weken tot de eerste ziekteverschijnselen zich aandienen. Waterpokken zijn

Nadere informatie

Project: Nursery Care Mwanza District Hospital

Project: Nursery Care Mwanza District Hospital Stichting FO4R Mwanza Malawi Fazantlaan 10 5056 JJ Berkel-Enschot Tel: 0135113449 E-mail: info@fo4rmalawi.nl www.fo4rmalawi.nl Project: Nursery Care Mwanza District Hospital Achtergrondinformatie en probleemanalyse

Nadere informatie

Biologische agentia bij waterschappen. Algemene inleiding. Biologische agentia: Werken met oppervlakte water 2013 v1.1

Biologische agentia bij waterschappen. Algemene inleiding. Biologische agentia: Werken met oppervlakte water 2013 v1.1 Biologische agentia bij waterschappen Algemene inleiding Afbakening van de Toolboxmeeting Definities (toolbox, onderwerp)..... Doel / doelgroep......... Afbakening........... Tijdsduur en frequentie......

Nadere informatie

Spoelwormen leven in de darmen van honden en katten.

Spoelwormen leven in de darmen van honden en katten. Darmparasieten komen zowel bij honden als bij katten zeer regelmatig voor. De vaakst voorkomende besmettingen zijn die met spoelwormen en lintwormen. Af en toe zien we ook infecties met giardia. Ook aan

Nadere informatie

Cyclofosfamide (Endoxan ) infuus bij reumatische aandoeningen

Cyclofosfamide (Endoxan ) infuus bij reumatische aandoeningen Cyclofosfamide (Endoxan ) infuus bij reumatische aandoeningen Uw behandelend arts heeft aangegeven u met het geneesmiddel cyclofosfamide te willen gaan behandelen. Deze folder geeft informatie over dit

Nadere informatie

Educatieve PrEP-brochure voor risicopersonen

Educatieve PrEP-brochure voor risicopersonen De Belgische gezondheidsautoriteiten hebben bepaalde voorwaarden verbonden aan het in de handel brengen van het geneesmiddel Emtricitabin/ Tenofovir Disoproxil Sandoz. Het verplicht plan voor risicobeperking

Nadere informatie

Prednison / Prednisolon (corticosteroïden) bij Inflammatoire darmziekten (ziekte van Crohn, Colitis Ulcerosa)

Prednison / Prednisolon (corticosteroïden) bij Inflammatoire darmziekten (ziekte van Crohn, Colitis Ulcerosa) Prednison / Prednisolon (corticosteroïden) bij Inflammatoire darmziekten (ziekte van Crohn, Colitis Ulcerosa) Uw behandelend arts heeft met u gesproken over het gebruik van prednison/ prednisolon. In

Nadere informatie

Mijn kind heeft diarree

Mijn kind heeft diarree Mijn kind heeft diarree Beste ouders, Uw kind heeft diarree. In deze brochure vindt u een antwoord op de meeste vragen en ook praktische tips, opdat dit tijdelijk ongemak u geen onnodige hoofdbrekens zou

Nadere informatie

Rituximab. Voorgeschreven door de reumatoloog. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op

Rituximab. Voorgeschreven door de reumatoloog. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op Rituximab Voorgeschreven door de reumatoloog Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding De reumatoloog heeft met u besproken dat u het medicijn rituximab gaat gebruiken.

Nadere informatie

Een non-profit organisatie met als doel het bieden van goede en kwalitatieve zorg aan de bevolking in Oeganda.

Een non-profit organisatie met als doel het bieden van goede en kwalitatieve zorg aan de bevolking in Oeganda. Een non-profit organisatie met als doel het bieden van goede en kwalitatieve zorg aan de bevolking in Oeganda. Waterweg 30 3882 RC Putten T. +31646630709 E info@carewithamission.nl W www.carewithamission.nl

Nadere informatie

INFORMATIE OVER PREDNISON CORTICOSTEROÏDEN FRANCISCUS VLIETLAND

INFORMATIE OVER PREDNISON CORTICOSTEROÏDEN FRANCISCUS VLIETLAND INFORMATIE OVER PREDNISON CORTICOSTEROÏDEN FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding Uw reumatoloog heeft u een ziekteremmend medicijn voorgeschreven voor de behandeling van uw reumatische aandoening. Om dit medicijn

Nadere informatie

Tocilizumab (RoActemra )

Tocilizumab (RoActemra ) Tocilizumab (RoActemra ) Uw behandelend arts heeft u voorgesteld om een behandeling met tocilizumab (merknaam RoActemra ) te starten. Deze folder geeft informatie over dit geneesmiddel. Lees de folder

Nadere informatie

Abatacept (Orencia ) bij reumatische aandoeningen

Abatacept (Orencia ) bij reumatische aandoeningen Abatacept (Orencia ) bij reumatische aandoeningen Uw behandelend arts heeft aangegeven u met het geneesmiddel abatacept te willen gaan behandelen. Deze folder geeft informatie over dit geneesmiddel. Heeft

Nadere informatie

Legionella pneumophila (veteranenziekte)

Legionella pneumophila (veteranenziekte) Legionella pneumophila (veteranenziekte) Inleiding De legionella-uitbraak in 1999 op de bloemententoonstelling in Bovenkarspel was voor de overheid aanleiding om maatregelen te nemen om een nieuwe uitbraak

Nadere informatie

Ustekinumab Stelara. Ziekenhuis Gelderse Vallei

Ustekinumab Stelara. Ziekenhuis Gelderse Vallei Ustekinumab Stelara Ziekenhuis Gelderse Vallei Het doel van deze folder is u praktische informatie te geven over het nieuwe medicijn dat u gaat gebruiken: ustekinumab. Hoe werkt ustekinumab? Bij patiënten

Nadere informatie

Voorlichtingsmateriaal betreffende sebelipase alfa voor de zorgverlener. Belangrijke veiligheidsinformatie

Voorlichtingsmateriaal betreffende sebelipase alfa voor de zorgverlener. Belangrijke veiligheidsinformatie Voorlichtingsmateriaal betreffende sebelipase alfa voor de zorgverlener Belangrijke veiligheidsinformatie Risico minimalisatie materiaal betreffende sebelipase alfa voor zorgverleners - versie 2-03/2018

Nadere informatie

Rituximab (MabThera ) Voorgeschreven door de reumatoloog

Rituximab (MabThera ) Voorgeschreven door de reumatoloog Rituximab (MabThera ) Voorgeschreven door de reumatoloog Albert Schweitzer ziekenhuis juli 2013 pavo 0908 Inleiding De reumatoloog heeft met u besproken dat u rituximab gaat gebruiken. In deze folder leest

Nadere informatie

natalizumab (tysabri)

natalizumab (tysabri) patiënteninformatie natalizumab (tysabri) behandeling en werking medicijn Uw neuroloog heeft u het medicijn natalizumab (Tysabri) geadviseerd. Hoe werkt dit medicijn? Hoe wordt natalizumab toegediend?

Nadere informatie

Vedoluzimab. Bij de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa

Vedoluzimab. Bij de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa Vedoluzimab Bij de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa 2 Uw maag-, darm- en leverarts (MDL-arts) heeft u vedoluzimab (merknaam Entyvio ) voorgeschreven voor de behandeling van de ziekte van Crohn of colitis

Nadere informatie

Je gezondheid, zó werk je eraan! Correct antibioticagebruik.

Je gezondheid, zó werk je eraan! Correct antibioticagebruik. Je gezondheid, zó werk je eraan! Correct antibioticagebruik www.lm.be Het natuurlijke afweersysteem De meeste virale en bacteriële infecties genezen spontaan na enkele dagen. In normale omstandigheden

Nadere informatie

Meet Joe Caruso. Happily ever after

Meet Joe Caruso. Happily ever after 22 mei 2007 Jaarbeurs Utrecht Verhalen Programma s Strategieën Renée den Haring, MANP verpleegkundig specialist oncologie Kennemer Gasthuis Meet Joe Caruso Happily ever after Begripsverheldering Meer dan

Nadere informatie

Antibiotica VRAAG OVER UW MEDICIJNEN? WWW.APOTHEEK.NL

Antibiotica VRAAG OVER UW MEDICIJNEN? WWW.APOTHEEK.NL Antibiotica HOE GEBRUIKT U ANTIBIOTICA COMBINATIE MET ANDERE MIDDELEN BIJWERKINGEN WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN GEBRUIK TIJDENS ZWANGERSCHAP EN BORSTVOEDING RESISTENTIE TEGEN ANTIBIOTICA VRAAG OVER

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. VIVOTIF maagsapresistante capsules, hard. Vaccin tegen buiktyfus Salmonella typhi

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. VIVOTIF maagsapresistante capsules, hard. Vaccin tegen buiktyfus Salmonella typhi BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER VIVOTIF maagsapresistante capsules, hard Vaccin tegen buiktyfus Salmonella typhi Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruikenwant er staat

Nadere informatie

BIJSLUITER. NITROFURANTOÏNE 5 mg/ml suspensie

BIJSLUITER. NITROFURANTOÏNE 5 mg/ml suspensie BIJSLUITER NITROFURANTOÏNE 5 mg/ml suspensie Lees de hele bijsluiter goed vóórdat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u. - Bewaar deze bijsluiter. Misschien heeft

Nadere informatie

Reumatologie. Patiënteninformatie. Leflunomide. Bij reumatische aandoeningen. Slingeland Ziekenhuis

Reumatologie. Patiënteninformatie. Leflunomide. Bij reumatische aandoeningen. Slingeland Ziekenhuis Reumatologie Leflunomide i Patiënteninformatie Bij reumatische aandoeningen Slingeland Ziekenhuis Algemeen In deze folder kunt u lezen over het medicijn Leflunomide en waar u op moet letten wanneer u het

Nadere informatie

Drive Against Malaria Newsflash Maart Special event Malaria & Deforestation 2016

Drive Against Malaria Newsflash Maart Special event Malaria & Deforestation 2016 Drive Against Malaria Newsflash Maart 2016 Special event Malaria & Deforestation 2016 (Samenstelling Glenn & Anna) In samenwerking met Limbe Wildlife Centre (LWC) organiseert Drive Against Malaria een

Nadere informatie

UW BEHANDELING MET GAZYVARO - BENDAMUSTINE

UW BEHANDELING MET GAZYVARO - BENDAMUSTINE UW BEHANDELING MET GAZYVARO - BENDAMUSTINE KANKERCENTRUM UZ GENT Onco_hemato_053 INHOUDSTAFEL 01 Welke chemotherapie (= behandeling met cytostatica) krijgt u? 3 02 Hoe verloopt uw behandeling? 3 03 Overzicht

Nadere informatie