Fortuna 2007 P r o g n o s e Wonen met Zorg

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Fortuna 2007 P r o g n o s e Wonen met Zorg"

Transcriptie

1 Fortuna 2007 P r o g n o s e Wonen met Zorg

2

3 Inleiding De nieuwste ramingen op het gebied van wonen met zorg zijn weer beschikbaar: Fortuna Deze ramingen zijn gebaseerd op de uitkomsten van het WoON 2006 en Primos De resultaten van Fortuna 2007 geven een beeld van de opgave van voor ouderen geschikte woningen. De gehanteerde definities en methodiek sluiten aan bij de onderzoeken die ABF Research heeft uitgevoerd voor het ministerie van VROM. Zie ook het actieplan wonen en zorg op de VROM-site. De nieuwste ramingen zijn ook voor uw gemeente of uw regio beschikbaar. Bij de resultaten van Fortuna 2007 ontvangt u een rapport dat de ramingen inzichtelijk maakt. Daarnaast ontvangt u in Excel-vorm de gedetailleerde resultaten. Een Fortuna-rapport bevat de volgende hoofdstukken: Samenvatting voor uw gemeente of regio Uitgangspunten -Definities: beschermd wonen, verzorgd wonen, wonen met diensten, overige ouderenwoningen, aangepaste woningen en nultredenwoningen. - Berekeningswijze van de toekomstige behoefte wonen met zorg. Bevolkingsontwikkeling en vergrijzing in uw regio De toekomstige behoefte aan wonen met zorg tot en met De behoefte wordt nader uitgesplitst naar een opgave als gevolg van de bevolkingsontwikkeling en als gevolg van de extramuralisering. De invulling van de opgave en de rol van de nieuwbouw hierin In de tabellen en figuren in de hoofdtekst wordt uw eigen gemeente of regio vergeleken met bijvoorbeeld de provincie of Nederland. In overleg zijn de (vergelijkings-)gebieden aan te passen. De resultaten zijn beschikbaar op het niveau van regio s, gemeenten, woonplaatsen en 4-cijferige postcode. De bijlage bevatten de meer gedetailleerde tabellen. Daarnaast wordt er nog een algemeen beeld gegeven van de gevoeligheid van de analyse met behulp van een scenario-analyse. Dit rapport geeft met voorbeelden een goed beeld van een te ontvangen rapportage.

4 Samenvatting De samenvatting is een kort en beknopt overzicht van de situatie in uw regio of uw gemeente. Voorbeeld van de provincie Friesland Demografie - In Friesland groeit het aantal 55-plussers tot 2030 met circa 70 duizend. - De groei is relatief het grootst op de Waddeneilanden; relatief gering in Leeuwarden. - Het aandeel 75-plussers groeit tot 2030 in Friesland sneller dan landelijk Beschermd wonen - In Friesland zijn circa 2650 plekken voor beschermd wonen beschikbaar. - Tot 2030 zijn er nog bijna 2100 plekken extra nodig. - Harlingen, Bolsward en Terschelling hebben relatief gezien de grootste opgave. Verzorgd wonen - In Friesland zijn tot 2030 bijna 6500 woningen voor verzorgd wonen nodig. - Relatief gezien is de grootste opgave te vinden in Terschelling, Bolsward en Harlingen. Overige geschikte huisvesting - De groep overige geschikte huisvesting voor ouderen moet tot 2030 met woningen toenemen. - Daarvan moeten er bijna in Leeuwarden worden gerealiseerd. - Relatief gezien is de grootste opgave in Terschelling, Bolsward en Harlingen. Totale opgave voor wonen met zorg - De totale opgave voor wonen met zorg in Friesland bedraagt circa woningen. - In ongeveer 40% van de gevallen gaat het om realiseren van nultredenwoningen. - In Friesland ligt de nadruk minder op de kwalitatieve invulling van de opgave dan landelijk. - Er is een behoorlijke kwalitatieve opgave in Ferweradiel en Wunseradiel. Invulling van de opgave - In Friesland geeft de nieuwbouw minder kansen voor de invulling van de opgave dan landelijk. - Binnen de bestaande voorraad ligt de grootste opgave bij Terschelling, Bolsward en Harlingen. - De nieuwbouw biedt relatief veel kansen voor Leeuwarden.

5 Uitgangspunten In dit gedeelte worden de uitgangspunten en de berekeningswijze van de toekomstige behoefte op een rij gezet. Omschrijving van de begrippen Een belangrijk punt van aandacht zijn de definities voor de diverse vormen van wonen met zorg. De totale huisvesting voor ouderen en andere zorgbehoevenden wordt omschreven als geschikte huisvesting voor wonen met zorg. Deze valt uiteen in drie hoofdgroepen: Beschermd wonen betreft woon- en verblijfsvormen met 24-uurs nabije zorg en bescherming. Met nabij wordt gedoeld op zorg die permanent aanwezig is. In het algemeen betreft het onzelfstandig wonen. Alle verpleeghuisplaatsen worden als beschermd wonen gerekend. In de berekeningen is uitgegaan dat ook 15% van de verzorgingshuiscapaciteit behoort tot het beschermd wonen. Voor de overige 85% van de verzorgingshuisplaatsen wordt uitgegaan van een dalend aanbod, dit wordt besproken onder het kopje extramuralisering in de volgende paragraaf. Verzorgd wonen betreft de situatie wanneer een huishouden in een ouderenwoning woont en gebruik kan maken van verpleging of verzorging vanuit een nabij zorgsteunpunt. Overige geschikte huisvesting voor ouderen en andere hulpbehoevenden betreffen zelfstandige woningen waarvan diverse kenmerken aangeven dat ze meer geschikt zijn voor de doelgroep dan gebruikelijke woningen. Deze kenmerken zijn: De woning is een ouderenwoning als onderdeel van een complex met extra diensten zoals maaltijdverzorging, receptie, gemeenschappelijke recreatieruimte, etc. (wonen met diensten) De woning is een ouderenwoning, niet vallend onder verzorgd wonen of wonen met diensten (overige ouderenwoning) De woning is ingrijpend aangepast (ingrijpend aangepaste woning) De woning is een nultredenwoning (overige nultredenwoning) Een woning is een nultredenwoning indien deze extern toegankelijk is (de woonkamer dient bereikbaar te zijn vanaf de straat zonder trap te hoeven lopen) en intern toegankelijk (vanuit de woonkamer zijn zonder traplopen de keuken, het toilet, de badkamer en tenminste 1 slaapkamer te bereiken).

6 Berekening van de opgave De opgave beschermd wonen wordt volledig bepaald door extra vraag in de toekomst ten gevolge van de bevolkingsontwikkeling. De huidige tekorten, ofwel de wachtlijsten, zijn in de opgave beschermd wonen dus niet meegenomen. Binnen de zelfstandige woningvoorraad (bovenbeschreven categorieën 2. en 3.) bestaat de opgave voor geschikte huisvesting uit drie componenten: De huidige situatie met betrekking tot wonen met zorg wordt bepaald aan de hand van vraag en aanbod. Deze onderwerpen worden met behulp van de woningbehoefte-onderzoeken vastgesteld. Daarmee kan de huidige spanning, uitgedrukt in een tekort of overschot, worden weergegeven. Voor Fortuna 2007 is gebruik gemaakt van het WoON De toekomstige situatie bestaat uit twee componenten: Ten eerste wordt bepaald wat de extra vraag in de toekomst is door de ontwikkeling van de bevolking, met als meest prominent kenmerk de vergrijzing. Maar, niet alleen de leeftijd is van belang voor de vraag naar geschikte huisvesting. Er is in de toekomstige vraag ook rekening gehouden met het geslacht, de huishoudsamenstelling, het opleidingsniveau en het inkomen. Ten tweede ontstaat er een toekomstige opgave door het overheidsbeleid van extramuralisering. Hierbij wordt landelijk uitgegaan van een afname van de verzorgingscapaciteit met 40% ofwel zo n 40 duizend plaatsen. Ook bij instellingen in de Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) en Gehandicaptenzorg (GZ) wordt er rekening gehouden met een vermindering van in totaal 8500 plaatsen. Deze vermindering is gelijkmatig over alle instellingen in Nederland verdeeld. De opgave is een optelsom van de bovengenoemde componenten en is vastgesteld op regionaal niveau (zorgregio). Vervolgens is, indien van toepassing, de regionale opgave normatief verdeeld over de gemeenten en postcodegebieden binnen deze regio. De uitkomsten van deze exercitie dienen dan ook als indicatief te worden beschouwd. De aard van de vraag die huishoudens uitoefenen wordt gedurende de prognoseperiode constant verondersteld. Bijvoorbeeld, een huishouden dat woont in verzorgd wonen heeft de mogelijkheid om vanuit een nabij gelegen steunpunt verpleging of verzorging te ontvangen. Maar, niet alle huishoudens maken hiervan gebruik. Het aandeel huishoudens dat gebruik maakt van deze gelegenheid blijft onveranderd in de prognose. Bij de invulling is het wel een aandachtspunt dat er meer huishoudens die zorg nodig hebben in het verzorgd wonen terecht komen, bijvoorbeeld via woningtoewijzing.

7 Bevolkingsontwikkeling en vergrijzing Alhoewel vergrijzing niet het enige element is dat bij de bevolkingsontwikkeling een rol speelt, is dit wel één van de sterkste determinanten. In het algemeen geldt dat de doelgroep voor geschikte huisvesting met name bestaat uit personen uit de leeftijdscategorie van 55 jaar en ouder, en de doelgroep voor de meer zorgintensieve woonvormen met name uit de leeftijdsgroep van 75 jaar en ouder. In dit hoofdstuk wordt hier dan ook op ingezoomd. Voorbeeld van een gedeelte van de tekst voor de regio Haaglanden Voor de leeftijdscategorie 55 jaar en ouder wordt in Haaglanden een toename verwacht van 8% ten opzichte van Dat wil zeggen, in 2006 was ongeveer 25% van de bevolking 55 jaar of ouder, in 2030 naar verwachting ongeveer 33%. Deze ontwikkeling ligt lager dan landelijke gemiddeld (10%). In absolute aantallen houdt dit in dat in Haaglanden het aantal inwoners van 55 en ouder groeit van circa 250 duizend in 2006 naar circa 360 duizend in Figuur 1 laat zien dat binnen Haaglanden er de relatief grootste groei van het aantal 55- plussers is in Midden-Delfland, Pijnacker-Nootdorp en Zoetermeer. De groei is relatief gering in Wassenaar, Delft en Den Haag. Figuur 1: bevolkingsontwikkeling voor 55 jaar en ouder, (Primos 2007) 50% 45% 40% 35% 30% 24% 8% 36% 7% 33% 4% 36% 14% 16% 18% 8% 10% 25% 20% 15% 23% 26% 24% 20% 5% 5% 24% 24% 25% 26% 10% 5% 0% Midden-Delfland Rijswijk Leidschendam-Voorburg Wassenaar Westland Zoetermeer Pijnacker-Nootdorp Delft 's-gravenhage Haaglanden Nederland Huidig percentage 55+ Groei percentage 55+,

8 Ook binnen een gemeente zijn er vaak nog flinke verschillen in demografische verwachingen Voorbeeld van een gedeelte van de tekst voor de gemeente Ede Figuur 2 laat de ontwikkeling zien van het aantal 75-plussers in de gemeente Ede en Nederland. In de gemeente Ede bedraagt het huidige aantal 75-plussers ongeveer 6% van de bevolking. In 2030 zal dit percentage gegroeid zijn tot 10%, ofwel een absolute groei van 4%. Deze groei in de gemeente Ede is lager dan in Nederland. In de gemeente Ede groeit het aantal 75-plussers het sterkst in Bennekom, Ede en De Klomp. In Ederveen, Harskamp en Wekerom is de groei relatief laag. Figuur 2 Percentage van de bevolking 75 jaar en ouder, 2006 en % 14% 12% 5% 10% 8% 6% 4% 9% 4% 4% 2% 6% 6% 7% 2% 6% 1% 1% 5% 5% 1% 4% 4% 5% 6% 6% 2% 0% Bennekom Ede De Klomp Lunteren Otterlo Ederveen Harskamp Wekerom Gemeente Ede Nederland Huidig percentage 75+ Groei percentage 75+,

9 De toekomstige behoefte aan wonen met zorg In dit hoofdstuk wordt de opgave voor wonen en zorg geschetst voor de categorieën beschermd wonen, verzorgd wonen en de overige geschikte woningen. Hierbij wordt een onderscheid gemaakt in de opgave als gevolg van de bevolkingsontwikkeling, de extramuralisering en het ingeschatte huidige tekort. Voorbeeld van een gedeelte van de tekst voor de regio Rotterdam Uit Figuur 3 blijkt dat het huidige tekort verzorgd wonen in Regio Rotterdam hoger is dan het tekort in Nederland. Het huidige tekort, dat naar schatting ongeveer 5200 woningen bedraagt, komt overeen met ongeveer 0,9% van de huidige woningvoorraad in Regio Rotterdam. In Nederland bedraagt het huidige tekort circa 0,6%. De bevolkingsontwikkeling in de periode leidt in Regio Rotterdam tot een opgave van naar schatting 3150 woningen (0,7% van de totale woningvoorraad). Dat is lager dan landelijke opgave. De opgave in de gemeente Rotterdam en Albrandswaard is relatief gering, de opgave in Zevenhuizen-Moerkapelle, Lansingerland is juist vrij hoog. De derde component van de opgave wordt bepaald door de vraag die ontstaat ten gevolge van de extramuralisering. In 2005 telde Regio Rotterdam iets meer dan 6700 bedden in verzorgingshuizen. Hiervan stonden er ruim 3500 in Rotterdam. De 40%-norm die de Rijksoverheid aanhoudt voor de vermindering van deze plaatsen is ook aangehouden voor de regio. Daarnaast wordt er ook een gedeelte van de intramurale Geestelijke Gezondheidszorg en Gehandicaptenzorg verminderd. Rekening houdend met het feit dat deze vraag voor het grootste gedeelte wordt opgevangen op de reguliere markt voor verzorgd wonen en dat er sprake is van constant gebruik, leidt dit alles tot een extra opgave voor Regio Rotterdam van bijna 3900 woningen. Dat komt overeen met 0,9% van de huidige woningvoorraad en is relatief iets hoger dan de landelijke opgave. Figuur 3: Opgave verzorgd wonen regio Rotterdam, , naar componenten en als percentage van de totale woningvoorraad (Fortuna 2007)* 5,0% 4,5% 4,0% 3,5% 3,0% 2,5% 2,0% 1,5% 1,0% 0,5% 0,0% Zevenhuizen-Moerkapelle Lansingerland Nieuwerkerk aan den IJssel bevolkingsontwikkeling extramuralisering tekort Krimpen aan den IJssel Ridderkerk Westvoorne Hellevoetsluis Oud-Beijerland Spijkenisse Bernisse Binnenmaas Vlaardingen Barendrecht Albrandswaard Capelle aan den IJssel Schiedam Rotterdam Regio Rotterdam Nederland * Gemeentelijke cijfers moeten met de nodige voorzichtigheid worden geïnterpreteerd, met name de tekorten zijn slechts indicatief

10 Voorbeeld van een gedeelte van de tekst voor de provincie Friesland Figuur 4 geeft een overzicht van de totale opgave voor de overige geschikte woningen. De totale opgave in Friesland bedraagt 24,1 duizend woningen, ofwel 7,9% van de woningvoorraad, dit is hoger dan het landelijke percentage van 6,9%. Binnen Friesland heeft Leeuwarden met 4,7 duizend woningen de hoogste opgave. Uitgedrukt als percentage van de woningvoorraad is de opgave het hoogst in Terschelling, Bolsward en Harlingen. Figuur 4: totale opgave overige geschikte woningen Friesland, (Fortuna 2007)* Opgave overige geschikte woningen, als percentage van huidige woningvoorraad < 6 6 -< 8 8 -< < 12 >= 12 * Gemeentelijke cijfers moeten met de nodige voorzichtigheid worden geïnterpreteerd, met name de tekortcijfers, die zijn meegenomen in bovenstaand totaaloverzicht, zijn slechts indicatief

11 De invulling van de opgave en de rol van de nieuwbouw In dit hoofdstuk wordt nader gekeken naar de mogelijkheden voor invulling van de opgave. Het geeft een kwalitatieve beschrijving van de mogelijkheden, waarbij de mogelijkheden binnen de geplande de nieuwbouw nader worden bekeken. Voorbeeld van een gedeelte van de tekst voor de zorgregio Twente De totale uitbreiding van de woningvoorraad in de zorgregio Twente tot 2030 bedraagt naar verwachting 29 duizend woningen. Uitgaande van het landelijke streefpercentage van 40% nultredenwoningen in de nieuwbouw zou dit betekenen dat er ruim 11 duizend geschikte woningen bijkomen. De totale opgave voor geschikte woningen bedraagt 25 duizend woningen. Voor circa 14 duizend woningen zal dan ook een invulling binnen de huidige woningvoorraad moeten worden gezocht. Figuur 5 laat de totale opgave voor geschikte woningen zien, waarbij de opgave net als in eerdere figuren is uitgedrukt als percentage van de huidige woningvoorraad. In de figuur is ook weergegeven in hoeverre de opgave zou kunnen worden ingevuld door nieuwbouw, uitgaande van de 40%-norm. Voor de zorgregio Twente is de mogelijke invulling via nieuwbouw iets lager dan in Nederland. Terwijl landelijk circa 4% van de huidige woningvoorraad geschikt zal moeten worden gemaakt voor ouderen, is dit percentage in Twente 5%, Uitgedrukt als percentage van de woningvoorraad is de opgave binnen de huidige woningvoorraad het hoogst in Losser, Haaksbergen en Oldenzaal. In Twenterand en Borne biedt de nieuwbouw de veel kansen. Figuur 5 Mogelijke invulling van de opgave voor geschikte woningen in de zorgregio Twente, (Fortuna 2007) 18% 16% 14% 12% 10% 8% 6% 4% 2% 0% -2% Mogelijke invulling binnen de nieuw bouw Benodigde invulling binnen eigen w oningvoorraad Twenterand Borne Rijssen-Holten Almelo Enschede Hengelo Wierden Tubbergen Dinkelland Hof van Twente Hellendoorn Oldenzaal Haaksbergen Losser Zorgregio Twente Nederland

12 Bijlage : scenario s opgave wonen en zorg De veronderstellingen omtrent de raming zijn voor het grootste gedeelte al in de hoofdtekst vermeld. Een belangrijk uitgangspunt in de raming betreft de demografische raming naar leeftijd, geslacht, huishoudtype en opleiding (LGHO) welke is gebaseerd op de Primos-2007-raming. Daarnaast is ook inkomen meegenomen in de raming. In de raming, conform de raming voor het ministerie van VROM uitgegaan van gematigde inkomensraming, het scenario LGHO. In dit scenario wordt uitgegaan van een meer relatieve invloed van inkomensposities op de vraag naar wonen en zorg. Het inkomen, uitgedrukt in quintielen stijgt met name door het toenemende opleidingsniveau. Alleen deze relatieve veranderingen in inkomensposities leiden tot een in dit geval lagere vraag naar intensievere vormen van wonen en zorg, zoals verzorgd wonen en wonen met diensten In een ander mogelijk scenario wordt de inkomensraming van het ministerie van SZW gevolgd, het scenario LGHOI. In het LGHOI-scenario stijgen de inkomens, uitgedrukt in quintielen, harder dan in het berekende LGHO-scenario, hetgeen gegeven het uitgangspunt van constant gebruik leidt tot een lager zorggebruik en tot een lagere vraag naar intensievere vormen van wonen en zorg, zoals verzorgd wonen en wonen met diensten. In het LGHOI-scenario wordt meer de nadruk gelegd op een absolute invloed van inkomensveranderingen. De volgende figuren geven voor Nederland de verschillen weer. De twee scenario s geven de marges weer waarbinnen de toekomstige vraag naar wonen en zorg zich zou kunnen ontwikkelen. Overigens bestaat de mogelijkheid om het model met eigen specifieke informatie, zoals een eigen bevolkingsprognose maar ook een eigen extramuraliseringsbeleid door te rekenen. Er kan dan een aangepaste opgave worden doorgerekend. Deze exercitie leidt tot een eigen scenario betreffende de opgave voor geschikte woningen naast de hierboven beschreven uitkomsten kunnen worden gebruikt.

13 Voorbeeld van twee scenario s voor Nederland Scenario Fortuna LGHOI Onderwerpen Opgave beschermd wonen vanaf 2006 [bedden] Opgave VZW vanaf 2006 [woningen] Opgave wonen met diensten vanaf 2006 [woningen] Opgave overige ouderenwoningen vanaf 2006 [woningen] Opgave aangepaste won. vanaf 2006 [woningen] Opgave overige nultredewoningen vanaf 2006 [woningen] Let op: negatieve waarden zijn vervangen door een Scenario Fortuna LGHO Onderwerpen Opgave beschermd wonen vanaf 2006 [bedden] Opgave VZW vanaf 2006 [woningen] Opgave wonen met diensten vanaf 2006 [woningen] Opgave overige ouderenwoningen vanaf 2006 [woningen] Opgave aangepaste won. vanaf 2006 [woningen] Opgave overige nultredewoningen vanaf 2006 [woningen] Let op: negatieve waarden zijn vervangen door een

14 Bijlage: de cijfers op een rij In de bijlage worden alle cijfers op een rij gezet. In de bijlage zijn opgenomen de bevolkingsprognoses, de verwachte ontwikkeling van de woningvoorraad en een overzicht van het huidige aanbod verpleeghuis- en verzorgingshuisbedden. Daarnaast worden van alle hierboven genoemde prognoses van de opgave beschermd wonen, verzorgd wonen, wonen met diensten, overige ouderenwoningen, ingrijpend aangepaste woningen en overige nultredenwoningen, de prognoses per gemeente uitgesplitst naar de opgave ten gevolge van de bevolkingsontwikkeling en de extramuralisering. Alle prognoses worden weergegeven voor de steekjaren 2006, 2010, 2015, 2020 en 2030.Dit betreft in de eerste plaats de opgave beschermd wonen en verzorgd wonen. De opgave overige geschikte woningen wordt nader uitgesplitst naar wonen met diensten, ouderenwoningen, aangepaste woningen en overige nultredenwoningen. De bijlage wordt ook meegeleverd als Excel-bestand. Voorbeeld van een zeer summier gedeelte van de bijlage voor de gemeenten Oldebroek en Zwolle Beschermd Verzorgd wonen Overige geschikte woningen wonen opgave opgave opgave opgave opgave opgave tgv ontwikk. tgv extra- opgave tgv ontwikk. tgv extratotaal totaal tekort bevolking muralisering totaal tekort bevolking muralisering Oldebroek Oldebroek Oldebroek Oldebroek Oldebroek Oldebroek Zwolle Zwolle Zwolle Zwolle Zwolle Zwolle

15

16

Fortuna 2011 P r o g n o s e W o n e n m e t Z o r g

Fortuna 2011 P r o g n o s e W o n e n m e t Z o r g Fortuna 2011 P r o g n o s e W o n e n m e t Z o r g - i n c l u s i e f z o r g z w a a r t e p a k k e t t e n ( Z Z P ) - G e m e e n t e K l e i d u m f i c t i e v e v o o r b e e l d r a p p o r

Nadere informatie

Het Piramidemodel. Dronten - rapport vraagzijde Door ABF Research. Piramidemodel. De vraag naar toegankelijke woningen in Dronten

Het Piramidemodel. Dronten - rapport vraagzijde Door ABF Research. Piramidemodel. De vraag naar toegankelijke woningen in Dronten Het Piramidemodel Dronten - rapport vraagzijde Door ABF Research Piramidemodel De vraag naar toegankelijke woningen in Dronten 2 Het Piramidemodel INHOUDSOPGAVE 1. Resultaten Piramidemodel voor Dronten...

Nadere informatie

Mantelzorg. Figuur 1. Mantelzorg per GGD regio. 2 van 6 Rapport Mantelzorg. Bron: Zorgatlas RIVM

Mantelzorg. Figuur 1. Mantelzorg per GGD regio. 2 van 6 Rapport Mantelzorg. Bron: Zorgatlas RIVM Mantelzorg Op 10 november 2014 is het de Dag van de Mantelzorg. Dit jaar wordt deze dag voor de 16 e maal georganiseerd. De Dag van de Mantelzorg is bedoeld om mantelzorgers in het zonnetje te zetten en

Nadere informatie

Wonen met Zorg in de anticipeerregio s

Wonen met Zorg in de anticipeerregio s Wonen met Zorg in de anticipeerregio s Inleiding In de komende decennia zal de bevolkingssamenstelling veranderen en zal het aandeel ouderen in de bevolking toenemen. Indien nu al bekend is hoeveel ouderen

Nadere informatie

Herziening Monitor Investeren. voor de Toekomst

Herziening Monitor Investeren. voor de Toekomst Herziening Monitor Investeren voor de Toekomst Herziening Monitor Investeren voor de Toekomst Uitgevoerd in opdracht van Ministerie van Ministerie Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Jaap van Galen.

Nadere informatie

Leerlingenprognose Rijnmond en Haaglanden 2012-2025

Leerlingenprognose Rijnmond en Haaglanden 2012-2025 Leerlingenprognose Rijnmond en Haaglanden 2012-2025 Onderzoeksnotitie Onderzoek in opdracht van het ministerie van OCW Sil Vrielink & Dik Leering ResearchNed & QDelft april 2012 2012 ResearchNed Nijmegen

Nadere informatie

Onderwerp Bevolkings- en woningbehoefteprognose Noord-Brabant, actualisering 2011

Onderwerp Bevolkings- en woningbehoefteprognose Noord-Brabant, actualisering 2011 Onderwerp Bevolkings- en woningbehoefteprognose Noord-Brabant, actualisering 2011 Status Informerend Voorstel Kennis te nemen van de bevolkings- en woningbehoefteprognose Noord-Brabant, actualisering 2011

Nadere informatie

Demografie in Overijssel. Hans Peter Benschop Trendbureau Overijssel Conferentie Wonen in Beweging 22 september 2010

Demografie in Overijssel. Hans Peter Benschop Trendbureau Overijssel Conferentie Wonen in Beweging 22 september 2010 Demografie in Overijssel Hans Peter Benschop Trendbureau Overijssel Conferentie Wonen in Beweging 22 september 2010 Demografie Overijssel 1.400.000 Ontwikkeling bevolking Overijssel, 2007-2040 (in absolute

Nadere informatie

BRABANT IN DEMOGRAFISCH PERSPECTIEF ontwikkelingen van de (West-)Brabantse bevolking trends prognoses beleidseffecten - opgaven

BRABANT IN DEMOGRAFISCH PERSPECTIEF ontwikkelingen van de (West-)Brabantse bevolking trends prognoses beleidseffecten - opgaven BRABANT IN DEMOGRAFISCH PERSPECTIEF ontwikkelingen van de (West-)Brabantse bevolking trends prognoses beleidseffecten - opgaven Regionale Collegebijeenkomst Regio West-Brabant 19 september 2012 Niek Bargeman

Nadere informatie

Migratie en pendel Twente. Special bij de Twente Index 2015

Migratie en pendel Twente. Special bij de Twente Index 2015 Migratie en pendel Twente Special bij de Twente Index 2015 Inhoudsopgave Theorieën over wonen, verhuizen 3 Kenmerken Twente: Urbanisatiegraad en aantal inwoners 4 Bevolkingsgroei grensregio s, een vergelijking

Nadere informatie

Prognose wonen met zorg

Prognose wonen met zorg Prognose wonen met zorg Intramurale woonvormen Fortuna 2016 Regio Midden-Holland Copyright ABF Research 2017 De informatie in dit rapport is met de grootste zorg samengesteld. ABF Research aanvaardt geen

Nadere informatie

Ouderen in Venray Ontwikkeling en woonvoorkeuren

Ouderen in Venray Ontwikkeling en woonvoorkeuren Ouderen in Venray Ontwikkeling en woonvoorkeuren Juni 2017 1. Inleiding Vraagstelling De Renschdael Groep is voornemens het St Annaterrein in Venray te herontwikkelen. Gedacht wordt aan een programma bestaande

Nadere informatie

Beschermd Wonen GGZ. Midden-Holland

Beschermd Wonen GGZ. Midden-Holland Beschermd Wonen GGZ Midden-Holland Beschermd Wonen Midden-Holland Uitgevoerd in opdracht van de Regio Midden-Holland Wim Faessen, Jaap van Galen, Judith Willems September 2017 r2017-0032jw 17035-WON ABF

Nadere informatie

Bijlage 5. Wonen met zorg, Ouderenhuisvesting

Bijlage 5. Wonen met zorg, Ouderenhuisvesting Bijlage 5. Wonen met zorg, Ouderenhuisvesting 4.1 Analyse Meer mensen met vraag naar zorg en ondersteuning De komende jaren zal de groep mensen met beperkingen als gevolg van ouderdom toenemen. Dit heeft

Nadere informatie

Monitor Investeren voor de Toekomst 2006

Monitor Investeren voor de Toekomst 2006 Monitor Investeren voor de Toekomst 2006 Monitor Investeren voor de Toekomst 2006 Uitgevoerd in opdracht van MVROM DG Wonen, Wijken en Integratie G. Sogelée J. van Galen november 2007 r2007-0076gs ABF

Nadere informatie

Demografische ontwikkelingen gemeente Utrechtse Heuvelrug Uitwerking onderzoeksvraag door Radha Parahoe (april 2010)

Demografische ontwikkelingen gemeente Utrechtse Heuvelrug Uitwerking onderzoeksvraag door Radha Parahoe (april 2010) Demografische ontwikkelingen gemeente Utrechtse Heuvelrug Uitwerking onderzoeksvraag door Radha Parahoe (april 2010) Vanuit de VNG komen diverse krimp en vergrijzingcijfers. In de woonvisie Wonen in een

Nadere informatie

MONITOR WONEN-ZORG PROVINCIE GELDERLAND

MONITOR WONEN-ZORG PROVINCIE GELDERLAND MONITOR WONEN-ZORG PROVINCIE GELDERLAND 2016 GEMEENTE EDE Wonen met zorg Onder Wonen met zorg wordt verstaan: woonvormen die gekoppeld zijn aan zorg. Figuur 1 Onderwerp van het onderzoek is Wonen met zorg.

Nadere informatie

Monitor Investeren voor de

Monitor Investeren voor de Monitor Investeren voor de Toekomst 2012 Monitor Investeren voor de Toekomst 2012 Uitgevoerd in opdracht van Ministerie Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Jaap van Galen, Judith Willems en Co Poulus

Nadere informatie

Notitie 2012-04 > Verhuringen 2007-2012 > via Woonnet Rijnmond

Notitie 2012-04 > Verhuringen 2007-2012 > via Woonnet Rijnmond Notitie -04 > Verhuringen - > via Woonnet Rijnmond Datum 4 juli 2013 Voor Maaskoepel Door Explica Explica > Beukelsdijk 106a > 3022 DK Rotterdam www.explica.nl > e. info@explica.nl > t. 010 2236820 01

Nadere informatie

Vrijwilligers maken het verschil!

Vrijwilligers maken het verschil! Vrijwilligers maken het verschil! Het Oranje Fonds organiseert op 21 en 22 maart 2014 samen met duizenden organisaties in het land, NLdoet, de grootste vrijwilligersactie van Nederland. NLdoet stimuleert

Nadere informatie

Bevolkings- en woningbehoefteprognose Noord-Brabant actualisering 2011

Bevolkings- en woningbehoefteprognose Noord-Brabant actualisering 2011 Bevolkings- en woningbehoefteprognose Noord-Brabant actualisering 2011 ontwikkelingen van de (West-)Brabantse bevolking trends - prognoses - beleidseffecten --- Congres Regio West-Brabant 23 maart 2012

Nadere informatie

Nulmeting Monitor Investeren voor de Toekomst

Nulmeting Monitor Investeren voor de Toekomst Nulmeting Monitor Investeren voor de Toekomst Nulmeting Monitor Investeren voor de Toekomst Uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van VROM, DG Wonen G. Sogelée J. van Galen J. Brouwer mei 2006 r2005-0036gs

Nadere informatie

BRABANT IN DEMOGRAFISCH PERSPECTIEF bevolkingsontwikkelingen en wonen met zorg en welzijn analyses - achtergronden - opgaven

BRABANT IN DEMOGRAFISCH PERSPECTIEF bevolkingsontwikkelingen en wonen met zorg en welzijn analyses - achtergronden - opgaven BRABANT IN DEMOGRAFISCH PERSPECTIEF bevolkingsontwikkelingen en wonen met zorg en welzijn --------------------- analyses - achtergronden - opgaven workshop Scheiden van Wonen en Zorg de Kievitshorst -

Nadere informatie

De bevolkings- en woningbehoefteprognoses Noord-Brabant actualisering 2011: een samenvatting

De bevolkings- en woningbehoefteprognoses Noord-Brabant actualisering 2011: een samenvatting De bevolkings- en woningbehoefteprognoses Noord-Brabant actualisering 211: een samenvatting Onderzoek en Statistiek Gooitske Marsman Februari 212 In deze notitie staat een samenvatting van De bevolkingsprognose-

Nadere informatie

Monitor sociale woningvoorraad stadsregio Rotterdam

Monitor sociale woningvoorraad stadsregio Rotterdam Monitor sociale woningvoorraad stadsregio Rotterdam Monitor sociale woningvoorraad stadsregio Rotterdam G.H. van der Wilt en W.H.M. van der Zanden Centrum voor Onderzoek en Statistiek (COS) April 2012

Nadere informatie

Monitor begeleid wonen Twente 2012

Monitor begeleid wonen Twente 2012 Monitor begeleid wonen Twente 2012 metingen 2009, 2010 en 2011 A. Kruize S. Biesma B. Bieleman 1. Inleiding De wijze waarop de twee centrumgemeenten Almelo en Enschede, de maatschappelijke opvang willen

Nadere informatie

De grijze golf. Demografische ontwikkeling Drechtsteden tot Figuur 1 Bevolking Drechtsteden , totaal

De grijze golf. Demografische ontwikkeling Drechtsteden tot Figuur 1 Bevolking Drechtsteden , totaal De grijze golf Demografische ontwikkeling Drechtsteden tot 23 In deze factsheet rapporteren we over de uitkomsten van de bevolkings- en huishoudensprognose en de gevolgen ervan voor de Drechtsteden. De

Nadere informatie

Bevolkingsprognose Purmerend 2011-2026

Bevolkingsprognose Purmerend 2011-2026 Bevolkingsprognose Purmerend 2011-2026 Uitgevoerd door: Jan van Poorten Team Beleidsonderzoek & Informatiemanagement Gemeente Purmerend mei 2011 Informatie: Gemeente Purmerend Team Beleidsonderzoek & Informatiemanagement

Nadere informatie

Bevolkingsprognoses Deventer 2013

Bevolkingsprognoses Deventer 2013 Bevolkingsprognoses Deventer 2013 december 2013 Uitgave : team Kennis en Verkenning Naam : John Stam Telefoonnummer : 3298 Mail : gj.stam@deventer.nl 1 1 Samenvatting en conclusies... 3 2 Inleiding...

Nadere informatie

Noord-Brabant in demografisch perspectief

Noord-Brabant in demografisch perspectief Noord-Brabant in demografisch perspectief over prognoses, trends en ontwikkelingen en de opgaven op het vlak van wonen met zorg en welzijn --- Inspiratiebijeenkomst Wonen met zorg en welzijn Futura / Provincie

Nadere informatie

Quick Scan buurten Hoogezand-Sappemeer April 2013. Subtitel

Quick Scan buurten Hoogezand-Sappemeer April 2013. Subtitel Quick Scan buurten Hoogezand-Sappemeer April 2013 Subtitel Colofon Titel: Quick Scan Buurten in Hoogezand-Sappemeer Datum: 9 april 2013 Opdrachtgever: Woningcorporatie Lefier Auteur: drs Fransje Grisnich

Nadere informatie

Demografische gegevens ouderen

Demografische gegevens ouderen In dit hoofdstuk worden de demografische gegevens van de doelgroep ouderen beschreven. We spreken hier van ouderen indien personen 55 jaar of ouder zijn. Dit omdat gezondheidsproblemen met name vanaf die

Nadere informatie

Maandelijkse arbeidsmarktmonitor Overijssel

Maandelijkse arbeidsmarktmonitor Overijssel Maandelijkse arbeidsmarktmonitor Overijssel Provincie Overijssel augustus 2010 De maandelijkse monitor geeft in het kort een overzicht van de ontwikkeling en stand van zaken van: Omvang niet-werkende werkzoekenden

Nadere informatie

Onderzoeksrapport DSO/Programmamanagement, Strategie en Onderzoek

Onderzoeksrapport DSO/Programmamanagement, Strategie en Onderzoek Onderzoeksrapport DSO/Programmamanagement, Strategie en Onderzoek WONEN VOOR SENIOREN DEN HAAG 2014 1 2 Onderzoeksrapport DSO/Programmamanagement, Strategie en Onderzoek WONEN VOOR SENIOREN DEN HAAG 2014

Nadere informatie

Inhoudsopgave hoofdstuk 2

Inhoudsopgave hoofdstuk 2 -46- Inhoudsopgave hoofdstuk 2 Samenvatting hoofdstuk 2 Tabellen: 2.1 Loop van de bevolking 2.2 Loop van de bevolking in Haaglanden per gemeente, Zuid-Holland en Nederland in 2013 2.3 Loop van de bevolking

Nadere informatie

De Nederlandse woningmarkt Léon Groenemeijer, Kenneth Gopal (ABF Research)

De Nederlandse woningmarkt Léon Groenemeijer, Kenneth Gopal (ABF Research) De Nederlandse woningmarkt 2019-2030 Léon Groenemeijer, Kenneth Gopal (ABF Research) Opgave: Woningtekort anno 2018: 279.000 3,6% Verder opgelopen, raming 2019: 294.000 3,8% Grote regionale verschillen:

Nadere informatie

Maandelijkse arbeidsmarktmonitor Overijssel

Maandelijkse arbeidsmarktmonitor Overijssel Maandelijkse arbeidsmarktmonitor Overijssel Provincie Overijssel februari 2010 De maandelijkse monitor geeft in het kort een overzicht van de ontwikkeling en stand van zaken van: Ontwikkeling omvang niet-werkende

Nadere informatie

HET APOLLO MODEL. Figuur 1: Ontwikkeling aantal studenten HBO en WO, Nederland, 2013-2030

HET APOLLO MODEL. Figuur 1: Ontwikkeling aantal studenten HBO en WO, Nederland, 2013-2030 Rotterdam HET APOLLO MODEL Het Apollo Model is tot stand gekomen op initiatief van Kences en de ministeries van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Met dit model

Nadere informatie

HET APOLLO MODEL. Figuur 1: Ontwikkeling aantal studenten HBO en WO, Nederland, 2013-2030

HET APOLLO MODEL. Figuur 1: Ontwikkeling aantal studenten HBO en WO, Nederland, 2013-2030 Amersfoort HET APOLLO MODEL Het Apollo Model is tot stand gekomen op initiatief van Kences en de ministeries van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Met dit model

Nadere informatie

DE ETNISCHE SAMENSTELLING VAN DE BEVOLKING

DE ETNISCHE SAMENSTELLING VAN DE BEVOLKING DEMOGRAFISCH PROFIEL SURINAMERS IN NEDERLAND Op een studiedag voor het Surinaams Inspraak Orgaan in juni 2011 heeft Prof. dr. Chan Choenni een inleiding verzorgd over de demografie van de Surinaamse gemeenschap

Nadere informatie

januari A.M. van Essen, M.G.A. Ligtvoet-Janssen Tympaan Instituut

januari A.M. van Essen, M.G.A. Ligtvoet-Janssen Tympaan Instituut januari 2015 - A.M. van Essen, M.G.A. Ligtvoet-Janssen Tympaan Instituut S Samenvatting De stadsregio Rotterdam zet zich in voor een verscheidenheid aan woonmilieus, afgestemd op de behoefte, smaak en

Nadere informatie

Regionale verkenning: Opgave geschikte huisvesting voor wonen met zorg en welzijn

Regionale verkenning: Opgave geschikte huisvesting voor wonen met zorg en welzijn 2003 Regionale verkenning: Opgave geschikte huisvesting voor wonen met zorg en welzijn Regionale verkenning: Opgave geschikte huisvesting voor wonen met zorg en welzijn uitgevoerd in opdracht van Ministerie

Nadere informatie

De gemeente heeft GroenWest gevraagd om een volkshuisvestelijke onderbouwing van het programma.

De gemeente heeft GroenWest gevraagd om een volkshuisvestelijke onderbouwing van het programma. Aan Gemeente Montfoort Kopie aan Van GroenWest Onderwerp Woningbouwprogramma Voorvliet Noord fase 2 Datum 27 november 2017 Pagina 1/5 Inleiding De gemeente Montfoort en GroenWest willen graag sociale woningbouw

Nadere informatie

Gevolgen scheiden van wonen en zorg Goeree-Overflakkee 2013-2025

Gevolgen scheiden van wonen en zorg Goeree-Overflakkee 2013-2025 Gevolgen scheiden van wonen en zorg Goeree-Overflakkee 213-225 Inleiding Als we nu al weten hoeveel ouderen in 225 in een verzorgingshuis wonen, is het mogelijk om hierop te anticiperen. Voor beleidsmakers

Nadere informatie

dem Nieuwe EU-lidstaten vergrijzen het sterkst ROB VAN DER ERF inhoud

dem Nieuwe EU-lidstaten vergrijzen het sterkst ROB VAN DER ERF inhoud dem s Jaargang 24 Augustus 8 ISSN 169-1473 Een uitgave van het s Interdisciplinair Demografisch Instituut Bulletin over Bevolking en Samenleving 7 inhoud 1 Nieuwe EU-lidstaten vergrijzen het sterkst 5

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Overijssel en Gelderland Noord, april 2015

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Overijssel en Gelderland Noord, april 2015 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Overijssel en Gelderland Noord, april 2015 Ruim 2.500 minder WW-uitkeringen in Overijssel en Gelderland Noord in een tijd In april daalde het aantal WW-uitkeringen in alle regio

Nadere informatie

De provincie Overijssel telt 25 gemeenten, waarvan Zwolle de hoofdstad is. Hieronder is de Provincie schematisch weergegeven:

De provincie Overijssel telt 25 gemeenten, waarvan Zwolle de hoofdstad is. Hieronder is de Provincie schematisch weergegeven: Uitgangssituatie In dit hoofdstuk bespreken we de huidige breedbandsituatie in de provincie Overijssel. Het vorige hoofdstuk heeft laten zien wat het potentieel van breedband is, in dit hoofdstuk komt

Nadere informatie

om goed te keuren dat 49 in het verzoek genoemde toegelaten instellingen, te weten

om goed te keuren dat 49 in het verzoek genoemde toegelaten instellingen, te weten Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties DG Bestuur en Wonen Datum 25 augustus 2016 Kenmerk 2016-0000454100 Ik heb op 30 juni 2016 een verzoek op grond van artikel 41b van de Woningwet

Nadere informatie

Een prognose van de vraag naar geschikt en verzorgd wonen. Een kwalitatief onderbouwde ondergrens bij de vraagprognose

Een prognose van de vraag naar geschikt en verzorgd wonen. Een kwalitatief onderbouwde ondergrens bij de vraagprognose Een prognose van de vraag naar geschikt en verzorgd wonen Een kwalitatief onderbouwde ondergrens bij de vraagprognose Aanleiding 1. Behoefte aan een kwalitatief onderbouwde prognose t.b.v. de Ontwikkelagenda

Nadere informatie

Hoe groen zijn de Zuid-Hollandse gemeenten?

Hoe groen zijn de Zuid-Hollandse gemeenten? Hoe groen zijn de Zuid-Hollandse gemeenten? Analyse van ruimtegebruik Wanneer men kaarten van Zuid-Holland gedurende de tijd bekijkt (zie www.topotijdreis.nl) zal één ding opvallen: de bebouwing rukt op

Nadere informatie

Toekomstige demografische veranderingen gemeente Groningen in een notendop

Toekomstige demografische veranderingen gemeente Groningen in een notendop VLUGSCHRIFT Bevolkingsprognose gemeente Groningen - Toekomstige demografische veranderingen gemeente Groningen in een notendop Inleiding De omvang en samenstelling van de bevolking van de gemeente Groningen

Nadere informatie

fluchskrift Vergrijzing in Fryslân neemt toe Aantal senioren sterk gestegen Aantal 65-plussers in Fryslân, /2012

fluchskrift Vergrijzing in Fryslân neemt toe  Aantal senioren sterk gestegen Aantal 65-plussers in Fryslân, /2012 Vergrijzing in Fryslân fluchskrift Vergrijzing in Fryslân neemt toe In Fryslân wonen op 1 januari 2011 647.282 inwoners. De Friese bevolking groeit nog jaarlijks. Sinds 2000 is het aantal inwoners toegenomen

Nadere informatie

DEMOGRAFISCHE ONTWIKKELING

DEMOGRAFISCHE ONTWIKKELING Rapport DEMOGRAFISCHE ONTWIKKELING 2014-2040 Gemeente Bergen 2014 www.ioresearch.nl COLOFON Uitgave I&O Research Van Dedemstraat 6c 1624 NN Hoorn 0229-282555 Rapportnummer 2015/concept Datum Januari 2015

Nadere informatie

Maandelijkse arbeidsmarktmonitor Overijssel

Maandelijkse arbeidsmarktmonitor Overijssel Maandelijkse arbeidsmarktmonitor Overijssel Provincie Overijssel 2010 De maandelijkse monitor geeft in het kort een overzicht van de ontwikkeling en stand van zaken van: Omvang niet-werkende werkzoekenden

Nadere informatie

Inhoudsopgave hoofdstuk 13

Inhoudsopgave hoofdstuk 13 -222- Inhoudsopgave hoofdstuk 13 Samenvatting hoofdstuk 13 Tabellen: 13.1 Gemeentepersoneel, werkzame uren per week en bezetting in fulltime equivalenten naar geslacht op 31 december 13.2 Gemeentepersoneel

Nadere informatie

Figuur 1: Veronderstellingen per onderdeel uit de Nationale CBS-Prognoses 2008 en 2012

Figuur 1: Veronderstellingen per onderdeel uit de Nationale CBS-Prognoses 2008 en 2012 Bevolkings Prognose 2013 De Bevolkings Prognose 2013 (BP2013) is bedoeld als provinciale sectorprognose, een prognose die zo goed mogelijk de toekomstige bevolkingsontwikkeling voorspelt en daarmee door

Nadere informatie

1 Inleiding. Parkeernormering ontwikkeling Brittenstein. Rijnhart Wonen. notitie. 28 augustus 2012 RHW010/Bes/0025

1 Inleiding. Parkeernormering ontwikkeling Brittenstein. Rijnhart Wonen. notitie. 28 augustus 2012 RHW010/Bes/0025 Deventer Den Haag Eindhoven Snipperlingsdijk 4 Verheeskade 197 Flight Forum 92-94 7417 BJ Deventer 2521 DD Den Haag 5657 DC Eindhoven T +31 (0)570 666 222 F +31 (0)570 666 888 Leeuwarden Amsterdam Postbus

Nadere informatie

Bijlage F Demografische ontwikkelingen

Bijlage F Demografische ontwikkelingen Bijlage F Demografische ontwikkelingen Inleiding Demografische ontwikkelingen kunnen nationaal worden beschouwd, maar om specifieke lokale ontwikkelingen te kunnen aangeven is het van belang ze op Puttens

Nadere informatie

Bevolkingsprognose Arnhem

Bevolkingsprognose Arnhem Bevolkingsprognose Arnhem 2016-2030 Gemeente Arnhem Afdeling Informatievoorziening Onderzoek & Statistiek Juli 2016 Inhoud Arnhem groeit door... 3 Natuurlijke aanwas nader bekeken... 5 Migratie nader bekeken...

Nadere informatie

Maandelijkse arbeidsmarktmonitor Overijssel

Maandelijkse arbeidsmarktmonitor Overijssel Maandelijkse arbeidsmarktmonitor Overijssel Provincie Overijssel mei 2010 De maandelijkse monitor geeft in het kort een overzicht van de ontwikkeling en stand van zaken van: Omvang niet-werkende werkzoekenden

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Overijssel en Gelderland Noord, september 2016

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Overijssel en Gelderland Noord, september 2016 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Overijssel en Gelderland Noord, september 2016 Verdere banengroei bouw en detailhandel in Overijssel en Gelderland Noord Er werden minder WW-uitkeringen verstrekt in de september

Nadere informatie

Factsheet Wonen met Zorg. Regio Zaanstreek

Factsheet Wonen met Zorg. Regio Zaanstreek Factsheet Wonen met Zorg Regio Zaanstreek Inhoudsopgave Inleiding Leeswijzer Begrippenlijst Figuur 1 t/m 4: Corop-regio s onderling vergeleken Tabel 1 t/m 5: ontwikkeling regionale woonsituatie 75-plussers

Nadere informatie

Analyse van de markt voor (bestaande) huurwoningen in de Gemeente Steenwijkerland

Analyse van de markt voor (bestaande) huurwoningen in de Gemeente Steenwijkerland Analyse van de markt voor (bestaande) huurwoningen in de Gemeente Steenwijkerland drs. J.E. den Ouden 1-11-2013 Bevolking De gemeente Steenwijkerland telt momenteel circa 43.400 inwoners. Het inwonertal

Nadere informatie

Bevolkingsprognose Deventer 2015

Bevolkingsprognose Deventer 2015 Bevolkingsprognose Deventer 2015 Aantallen en samenstelling van bevolking en huishoudens Augustus 2015 augustus 2015 Uitgave : team Kennis en Verkenning Naam : John Stam Telefoonnummer : 0570 693298 Mail

Nadere informatie

Demografische ontwikkeling Gemeente Medemblik Augustus 2014

Demografische ontwikkeling Gemeente Medemblik Augustus 2014 Demografische ontwikkeling Gemeente Medemblik Augustus 214 Colofon Uitgave I&O Research Van Dedemstraat 6c 1624 NN Hoorn Tel.nr. 229-282555 Rapportnummer 214-247 Datum Augustus 214 Opdrachtgever De Westfriese

Nadere informatie

Prognose wonen met zorg

Prognose wonen met zorg Prognose wonen met zorg Extramurale woonvormen Fortuna 2016 juli 2017 Regio Midden-Holland Copyright ABF Research 2017 De informatie in dit rapport is met de grootste zorg samengesteld. ABF Research aanvaardt

Nadere informatie

PROVINCIE GELDERLAND Provincie Gelderland. Henk Nouws, Claasje Reijers. Ruimte voor zorg bv

PROVINCIE GELDERLAND Provincie Gelderland. Henk Nouws, Claasje Reijers. Ruimte voor zorg bv MONITOR WONEN-ZORG PROVINCIE GELDERLAND 2013 SA M ENVATTING voor Provincie Gelderland auteur Henk Nouws, Claasje Reijers Ruimte voor zorg bv Research en advies in wonen en zorg Postbus 2038, 3800 CA AMERSFOORT

Nadere informatie

Gevolgen passendheidstoets

Gevolgen passendheidstoets Gevolgen passendheidstoets Corporaties moeten jaarlijks 90% van de vrijkomende huurwoningen tot de vrije-sector toewijzen aan huishoudens met een inkomen tot de EU-grens. Vanaf 1 januari 2015 gaat er ook

Nadere informatie

Demografische ontwikkeling Gemeente Opmeer Augustus 2014

Demografische ontwikkeling Gemeente Opmeer Augustus 2014 Demografische ontwikkeling Gemeente Opmeer Augustus 214 Colofon Uitgave I&O Research Van Dedemstraat 6c 1624 NN Hoorn Tel.nr. 229-282555 Rapportnummer 214-248 Datum Augustus 214 Opdrachtgever De Westfriese

Nadere informatie

Najaar 2012. Voorbeeldrapportage Wijkscan

Najaar 2012. Voorbeeldrapportage Wijkscan Najaar 2012 Voorbeeldrapportage Wijkscan Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 1.1 Gebiedsindeling... 4 2. Demografie... 5 2.1 Jeugd: 0 tot 14-jarigen... 6 2.2 Ouderen: 65-plussers... 6 2.3 Sociaal economische

Nadere informatie

Bevolkingsprognose Lansingerland 2015

Bevolkingsprognose Lansingerland 2015 Bevolkingsprognose Lansingerland 2015 Auteur: Bart Waasdorp Afdeling: Team Planontwikkeling & RO Juridisch Versienummer: 1.0 Datum: 12 januari 2015 Corsanummer: T15.00406 Inleiding Lansingerland heeft

Nadere informatie

Marktanalyse zorginkoop Wlz 2018

Marktanalyse zorginkoop Wlz 2018 Marktanalyse zorginkoop Wlz 2018 1 Inhoud Demografische ontwikkelingen 3 Pagina In zorg en wachtlijsten totaalniveau 8 Verpleging en verzorging 13 Gehandicaptenzorg 19 NB. De GGZ wordt niet besproken vanwege

Nadere informatie

CRITERIA PRODUCTRATING OPSTALVERZEKERING PRIJS

CRITERIA PRODUCTRATING OPSTALVERZEKERING PRIJS CRITERIA PRODUCTRATING OPSTALVERZEKERING PRIJS Om tot de ProductRating Prijs te komen heeft MoneyView de gemiddelde marktpositie van elk product berekend over 28.368 fictieve klantprofielen. Deze klantprofielen

Nadere informatie

samenvatting WOONZORGVISIE GEERTRUIDENBERG Woonzorgvisie Geertruidenberg 4 maart 2015 Pagina 1

samenvatting WOONZORGVISIE GEERTRUIDENBERG Woonzorgvisie Geertruidenberg 4 maart 2015 Pagina 1 samenvatting WOONZORGVISIE GEERTRUIDENBERG Woonzorgvisie Geertruidenberg 4 maart 2015 Pagina 1 Inleiding In de gemeente Geertruidenberg staan al geruime tijd woonzorgcomplexen op de nominatie om herontwikkeld

Nadere informatie

MANAGEMENTSAMENVATTING HULP BIJ HET HUISHOUDEN GEMEENTE DOETINCHEM

MANAGEMENTSAMENVATTING HULP BIJ HET HUISHOUDEN GEMEENTE DOETINCHEM BENCHMARK WMO 2007 MODULE HULP BIJ HET HUISHOUDEN MANAGEMENTSAMENVATTING GEMEENTE DOETINCHEM 1 MANAGEMENTSAMENVATTING HULP BIJ HET HUISHOUDEN GEMEENTE DOETINCHEM Uw gemeente heeft in 2007 samen met 79

Nadere informatie

CRITERIA PRODUCTRATING INBOEDELVERZEKERING PRIJS

CRITERIA PRODUCTRATING INBOEDELVERZEKERING PRIJS CRITERIA PRODUCTRATING INBOEDELVERZEKERING PRIJS Om tot de ProductRating Prijs te komen heeft MoneyView de gemiddelde marktpositie van elk product berekend over 28.656 fictieve klantprofielen. Deze klantprofielen

Nadere informatie

THERMOMETER AANDACHTSGROEP EN KERNVOORRAAD 2007-2017

THERMOMETER AANDACHTSGROEP EN KERNVOORRAAD 2007-2017 ONDERZOEKSRAPPORTAGE THERMOMETER AANDACHTSGROEP EN KERNVOORRAAD 2007-2017 ten behoeve van de nieuwe woonvisie Gemeente Lelystad Afdeling Advies en Beheer Onderzoek en Statistiek December 2007 Colofon

Nadere informatie

Leerlingenprognose OPB Basissch Akkerwinde Ulrum. De Orpheus prognose is (net als de Primos prognose) een product van ABF Research

Leerlingenprognose OPB Basissch Akkerwinde Ulrum. De Orpheus prognose is (net als de Primos prognose) een product van ABF Research Leerlingenprognose OPB Basissch Akkerwinde Ulrum Inleiding Bij het opstellen van leerlingenprognoses zijn twee onderdelen van essentieel belang. Op de eerste plaats de bevolkingsprognose van het aantal

Nadere informatie

Demografische ontwikkeling Gemeente Hoorn Augustus 2014

Demografische ontwikkeling Gemeente Hoorn Augustus 2014 Demografische ontwikkeling Gemeente Hoorn Augustus 214 Colofon Uitgave I&O Research Van Dedemstraat 6c 1624 NN Hoorn Tel.nr. 229-282555 Rapportnummer 214-245 Datum Augustus 214 Opdrachtgever De Westfriese

Nadere informatie

Belastinguitgave 2006

Belastinguitgave 2006 Belastinguitgave 2006 Gemeentelijke belastingen Inhoud Stijgingen per gemeente Ontwikkelingen opbrengsten Overzicht tarieven Belastingdruk Reservepositie Personeelsbezetting Voor u ligt de Belastinguitgave

Nadere informatie

Groei- en krimpkaart Enschede

Groei- en krimpkaart Enschede Groei- en krimpkaart Atlas voor gemeenten houdt zich bezig met (ruimtelijk-)economisch onderzoek, en stelt zich daarbij onder andere ten doel de verschillen tussen Nederlandse wijken, steden en regio s

Nadere informatie

Ontwerp-voorbereidingsbesluit van Provinciale Staten. Provinciale Staten van Zuid-Holland,

Ontwerp-voorbereidingsbesluit van Provinciale Staten. Provinciale Staten van Zuid-Holland, Ontwerp-voorbereidingsbesluit van Provinciale Staten Provinciale Staten van Zuid-Holland, Overwegende dat het provinciaal woonbeleid, zoals neergelegd in de Visie Ruimte en Mobiliteit, tot doel heeft te

Nadere informatie

Demografische ontwikkeling Gemeente Drechterland Augustus 2014

Demografische ontwikkeling Gemeente Drechterland Augustus 2014 Demografische ontwikkeling Gemeente Drechterland Augustus 214 Colofon Uitgave I&O Research Van Dedemstraat 6c 1624 NN Hoorn Tel.nr. 229-282555 Rapportnummer 214-243 Datum Juli 214 Opdrachtgever De Westfriese

Nadere informatie

Ontwikkelt u nieuwbouwwoningen

Ontwikkelt u nieuwbouwwoningen Ontwikkelt u nieuwbouwwoningen in Zuid-Holland? Structin maakt het u makkelijker! Structin is het samenwerkingsverband van netbeheerders voor de coördinatie van de gecombineerde aanleg van ondergrondse

Nadere informatie

erratum gegevens economisch effect dagrecreatie

erratum gegevens economisch effect dagrecreatie erratum gegevens economisch effect dagrecreatie April 2010 1. Aanleiding van het erratum: gegevens economisch effect dagrecreatie onjuist De Twente Toerisme Monitor is een onderzoek dat beoogd representatieve

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Overijssel en Gelderland Noord, mei 2016

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Overijssel en Gelderland Noord, mei 2016 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Overijssel en Gelderland Noord, mei 2016 WW-uitkeringen Overijssel en Gelderland Noord nemen verder af In mei kende UWV net als in april minder nieuwe WW-uitkeringen toe in Overijssel

Nadere informatie

Ontwikkelt u nieuwbouwwoningen in Zuid-Holland?

Ontwikkelt u nieuwbouwwoningen in Zuid-Holland? Ontwikkelt u nieuwbouwwoningen in Zuid-Holland? Structin maakt het u makkelijker! Structin is het samenwerkingsverband van netbeheerders voor de coördinatie van de gecombineerde aanleg van ondergrondse

Nadere informatie

Kernenfoto s West Betuwe. West Betuwe beraad Janneke Rutgers & Sjors de Vries 24 september 2018

Kernenfoto s West Betuwe. West Betuwe beraad Janneke Rutgers & Sjors de Vries 24 september 2018 Kernenfoto s West Betuwe West Betuwe beraad Janneke Rutgers & Sjors de Vries 4 september 018 Kernenfoto Een foto van de kern: stand van zaken huidige woningvoorraad, toekomstige (fysieke) ontwikkelingen

Nadere informatie

Prognose wonen met zorg

Prognose wonen met zorg Prognose wonen met zorg Fortuna 2016, extramurale woonvormen vernieuwde opzet Gemeente Haarlem Copyright ABF Research 2015 De informatie in dit rapport is met de grootste zorg samengesteld. ABF Research

Nadere informatie

Demografische (wijk-) analyse van de woningbouwplannen Deventer 2015

Demografische (wijk-) analyse van de woningbouwplannen Deventer 2015 Demografische (wijk-) analyse van de woningbouwplannen Deventer 2015 Uitgave : team Kennis en Verkenning Naam : John Stam Telefoonnummer : 3298 Mail : gj.stam@deventer.nl 1 Inhoudsopgave pagina 1 Inleiding:

Nadere informatie

Langer thuis wonen in Engelen Verpleging en Verzorging. Afdeling O&S Gemeente s-hertogenbosch

Langer thuis wonen in Engelen Verpleging en Verzorging. Afdeling O&S Gemeente s-hertogenbosch Langer thuis wonen in Engelen Verpleging en Verzorging Afdeling O&S Gemeente s-hertogenbosch Afdeling Onderzoek & Statistiek November 2014 2 Samenvatting De landelijke overheid hervormt de langdurige zorg.

Nadere informatie

Demo-rapport. Gemeente Barendrecht als voorbeeld

Demo-rapport. Gemeente Barendrecht als voorbeeld Demo-rapport Gemeente Barendrecht als voorbeeld Ken uw wijk Welke zorg wordt aangeboden in uw wijk? Hoe is de zorgvraag? En zijn deze twee in balans? ZorgImpuls biedt gedetailleerde informatie met de ROS-Wijkscan.

Nadere informatie

Bevolkingsprognoses Deventer oktober 2012

Bevolkingsprognoses Deventer oktober 2012 Bevolkingsprognoses Deventer 2012 oktober 2012 Uitgave : team Kennis en Verkenning Naam : John Stam Telefoonnummer : 3298 Mail : gj.stam@deventer.nl 1 1 Samenvatting en conclusies... 3 2 Inleiding... 6

Nadere informatie

Demografische ontwikkeling Gemeente Enkhuizen Augustus 2014

Demografische ontwikkeling Gemeente Enkhuizen Augustus 2014 Demografische ontwikkeling Gemeente Enkhuizen Augustus 214 Colofon Uitgave I&O Research Van Dedemstraat 6c 1624 NN Hoorn Tel.nr. 229-282555 Rapportnummer 214-244 Datum Augustus 214 Opdrachtgever De Westfriese

Nadere informatie

Monitor Investeren voor de Toekomst 2009

Monitor Investeren voor de Toekomst 2009 Monitor Investeren voor de Toekomst 2009 Monitor Investeren voor de Toekomst 2009 Uitgevoerd in opdracht van BZK / WWI Jaap van Galen Judith Willems April 2011 r2010-0008jw ABF RESEARCH VERWERSDIJK 8

Nadere informatie

Demografische ontwikkeling Gemeente Koggenland Augustus 2014

Demografische ontwikkeling Gemeente Koggenland Augustus 2014 Demografische ontwikkeling Gemeente Koggenland Augustus 214 Colofon Uitgave I&O Research Van Dedemstraat 6c 1624 NN Hoorn Tel.nr. 229-282555 Rapportnummer 214-246 Datum Augustus 214 Opdrachtgever De Westfriese

Nadere informatie

VOORNEMEN TOT AANWIJZEN KERNWERKGEBIED HAAGLANDEN, ROTTERDAM, MIDDEN- HOLLAND

VOORNEMEN TOT AANWIJZEN KERNWERKGEBIED HAAGLANDEN, ROTTERDAM, MIDDEN- HOLLAND DSO/2016.270 RIS 292840 VOORNEMEN TOT AANWIJZEN KERNWERKGEBIED HAAGLANDEN, ROTTERDAM, MIDDEN- HOLLAND HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, Overwegende dat: - de Woningwet eisen stelt aan het werkgebied

Nadere informatie

Leerlingenprognoses in vogelvlucht. Analist Planning & Prognose

Leerlingenprognoses in vogelvlucht. Analist Planning & Prognose Leerlingenprognoses in vogelvlucht Herman Rake Jelmer Dekker Adviseur Planning & Prognose Analist Planning & Prognose Inhoudsopgave De bevolkingsprognose Theorie Het wat, waar en waarom van een prognose

Nadere informatie

Krimp én groei PRIMOS BEVOLKINGSPROGNOSE Op basis van deze factsheet trekken we de volgende conclusies: 2 Bevolkingsomvang

Krimp én groei PRIMOS BEVOLKINGSPROGNOSE Op basis van deze factsheet trekken we de volgende conclusies: 2 Bevolkingsomvang Krimp én groei PRIMOS BEVOLKINGSPROGNOSE 216-24 Inhoud 1. Conclusies 2. Bevolkingsomvang 3. Leeftijd 4. Verloop 5. Huishoudens De bevolkings- en huishoudenprognose voor de Drechtstedengemeenten is in het

Nadere informatie

Interpretatie van de kengetallen

Interpretatie van de kengetallen Interpretatie van de kengetallen Om een goed beeld te vormen van de kengetallen volgt hieronder een korte toelichting op de betekenis van de kengetallen en welke signaleringswaarden er gebruikt worden

Nadere informatie