Extra tools Themabijeenkomsten

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Extra tools Themabijeenkomsten"

Transcriptie

1 Extra tools Themabijeenkomsten U kunt voor uw doelgroep of achterban naar behoefte natuurlijk ook een specifieke themabijeenkomst voorbereiden. In OSA is ervaring opgedaan met het houden van een aantal verdiepingsbijeenkomsten als vervolg op een algemene dialoogbijeenkomst. U kunt ook een eigen thema kiezen uit het bestaande materiaal of aanvullen met een thema dat leeft in de wijk of bij de achterban/ doelgroep. In een algemene dialoogbijeenkomst staat het thema vrij en kunnen ouders zelf uit alle panelen kiezen. In een themabijeenkomst is het thema vooraf meer afgebakend. Invulling: U kunt er voor kiezen om een aantal specifieke panelen die met dit thema te maken hebben op te zetten, in plaats van alle panelen. Hetzelfde geldt als u werkt met de panelen in A3- formaat. U kunt van te voren bepalen dat de thema s hierop centraal staan. En deelnemers specifiek hierop bevragen naar hun ervaringen en meningen. Tevens kunt u ervoor kiezen om als werkmateriaal een van de 3 themakranten te gebruiken; hierin staan veel dilemma s, stellingen en tips over een bepaald thema. Deze zijn te vinden in de online toolkit. Hieronder geven wij u een aantal suggesties voor thema s met bijbehorende panelen en kranten. U kunt deze panelen en kranten aanvullen met een boekentafel over het thema (denk eens aan samenwerken met de bibliotheek), eventueel een korte inleiding of lezing/introductie op het thema door een spreker, of het uitnodigen van iemand van een CJG, opvoedsteunpunt of dergelijke. Ook op internet is veel documentatie te vinden om uw bijeenkomst voor te kunnen bereiden. Kijk altijd voor uw doelgroep wat de juiste aanpak is. Tip: houd het informatieve gedeelte kort. Laat vooral de ouders/deelnemers zelf aan het woord. Laat ze aan het einde aangeven waar ze nog meer behoefte aan hebben. Voorbeelden van thema s Seksuele voorlichting Seksuele voorlichting, hoe pak je dat aan, hoe jong begin je waarmee, is het een taboe voor de ouders of niet, wat krijgen ze wel en niet op school, etc. Belangrijk: soms schrikt de term ouders af, die denken dat dit puur en alleen over seks gaat. Aangeven dat het ook over het functioneren van het menselijk lichaam gaat (meisjes zien er anders uit dan jongens) en over integriteit van het eigen lichaam (niemand mag zomaar aan bepaalde delen van je lichaam zitten, etc.) kan dan veel verduidelijken en drempels verlagen om mee te praten. Aan praten en informatie over dit thema is erg veel behoefte bij ouders, met name bij moeders maar ook vaders van allochtone afkomst die dit zelf niet van huis uit hebben meekregen. Paneel Seksuele voorlichting hoort er ook bij.

2 Item in krant 2, pagina 5. Stelling: Met seksuele voorlichting moet je zo vroeg mogelijk beginnen. Loslaten en grenzen stellen (in het algemeen) Loslaten. Van jongs af aan heb je er vaak al mee te maken. Hoe voorkom je dat je kind zich bezeert of gevaarlijke dingen doet, zonder hem teveel bij je te houden? Hoe laat je het zelf dingen ontdekken en zich ontwikkelen, zonder teveel risico s? Veel ouders geven aan toch wel angstig te zijn voor alle gevaren van buiten. Of het moeilijk te vinden hoe de kinderen op latere leeftijd naar hen te laten luisteren. Hoe gaan ouders om met deze dilemma s? Zowel voor ouders van jongere als oudere kinderen geschikt. Krant 1: Loslaten en grenzen stellen. Voor zowel ouders van jongere kinderen als van pubers. Paneel over Je kind loslaten is het moeilijkst, Onderhandelen, daar doen wij niet aan en Wij laten onze jongens nooit alleen. Pubers Dit thema leeft ook bij veel ouders. Denk aan internetgebruik, hoe ga ik om met grof taalgebruik/ schelden, doen we het wel goed, wat als mijn dochter een vriendje krijgt (zie ook seksuele voorlichting), pubers willen dure spullen en moeten leren omgaan met geld, etc. Krant 1, pagina 5: Soms voel ik mij net een politieagent. Krant 2, pagina 4: De Middelbare school. Paneel Je kind loslaten is het moeilijkst. Paneel Ik wil een gids zijn voor mijn kinderen. Paneel Drink gezellig een wijntje mee. Leren en de toekomst van uw kinderen Hoe doet u dat als ouder met de keuze van school, vanaf de peuterspeelzaal of kinderopvang tot en met de middelbare school? Hoe belangrijk is studie en leren volgens u? En het toekomstige beroep? Welke verwachtingen en beelden heeft u als ouder voor uw kinderen? Moeten ze later dokter of advocaat worden, of zich juist vooral richten op datgene waar ze gelukkig van denken te worden? Krant 2: Leren, op school en thuis. Met items over de allerkleinsten, de basisschool, de middelbare school. Panelen: Ik wil een gids zijn voor mijn kinderen en Als we het konden betalen deden we ze ook nog op muziekles. Over de ontwikkeling en stimulering van kinderen. De rol van vaders en moeders Een veel aangegeven thema door moeders; hoe betrekken we de vaders erbij? Maar in hoeverre willen moeders dit echt? En doen de vaders het dan wel goed in hun ogen? Hebben vaders en moeders een andere rol, of niet? Wat voor rol zien mannen voor zichzelf?

3 U kunt een bijeenkomst organiseren rondom dit thema, over de persoonlijke keuzes die ouders maken, waarbij het extra belangrijk is respect op te brengen voor ieders keuze. Blijft u (tijdelijk) thuis voor de kinderen, of voelt u zich beter als u eigen werk of hobby s buiten de deur heeft? En hoe is dit voor de kinderen? Voor groepen vaders, moeders of juist gemengd. Krant 3: Wie doet wat? M/V, over de rolverdeling tussen vaders en moeders, bij werken en zorgen. Aangepaste kijkopdracht met vragen en stellingen. Zie onderstaand: Opzet themabijeenkomst over vaders en moeders. Panelen: Ik ben een leukere moeder dan toen ik thuis zat, Een vader hoort te weten waar zijn kinderen mee bezig zijn, Werken is belangrijk, maar de kinderen gaan voor. Opvoeden als gescheiden ouders Een belangrijk thema in de huidige samenleving is opvoeden als gescheiden ouders. Hoe pak je dit aan? Hoe zoek je naar een nieuw evenwicht? Veel thema s uit de tentoonstelling komen in een ander daglicht te staan en moeten soms opnieuw worden verkend. Daarnaast is er een specifiek paneel, We zijn gescheiden, maar hebben bijna dagelijks contact. Opzet themabijeenkomst over vaders en moeders 1. Inleiding zoals gebruikelijk, met verdieping op het thema. 2. Voorstelronde. Als er veel mensen zijn eerst de groepen splitsen en dan in de eigen groep pas voorstellen. Wie ben je, hoeveel kinderen, leeftijd kinderen, enz. 3. Kijkopdracht panelen. Let op, ditmaal doen we geen open ronde met de mogelijkheid elk onderwerp te kiezen, maar gaan we wat gerichter kijken naar de taakverdeling man/vrouw. Kijkopdracht: Loop rond langs de panelen en let eens op; vaders en moeders, wie doet wat in de opvoeding? Wat valt u op? De deelnemers kunnen uiteraard ook weer kiezen welk paneel ze aanspreekt, maar dit hoeft niet. 4. Daarna inventariseren in de groep: Wat valt u op (wat doen vaders/moeders op de panelen)? En: waarom valt u dat op? Wat spreekt u daar wel of niet in aan? 5. Als opstapje naar de eerste gespreksronde kun je vragen aan de aanwezigen: Wie doet wat bij u thuis? Hoe heeft u de taken verdeeld (werk/zorg voor kinderen/huishouden)? Werkt vader/moeder/allebei/allebei niet; is er bijvoorbeeld iemand thuis overdag of niet? Tip: zorg vooral dat eerst iedereen aan de beurt komt, nog niet al te diep op ingaan. 6. Ga verder met de gespreksronde als dit goed loopt. Pak anders gelijk de stellingen en vragen erbij. Bent u daar tevreden over of niet? Wat gaat goed, waar bent u trots op? Zijn er dingen die u anders wilt (bijvoorbeeld; de vader / als vader wel of niet meer tijd kunnen besteden aan de kinderen/opvoeding) 7. Kleine pauze. 8. Gespreksronde 2, aan de hand van stellingen, subthema s en vragen. Zie lijst hieronder. 9. Afsluitende ronde. Doe een inventariserende ronde: Wat vond u er van zo met elkaar te praten? Waar zou u eventueel verder over willen praten? Waar is behoefte aan, zoals informatie, cursus etc.?

4 Stellingen: Als vader hoor je te weten waar je kinderen mee bezig zijn ; toelichten/doorvragen: Weet u als vader/ weet uw man wat de kinderen aan het doen zijn? Is hij betrokken bij (de opvoeding van) de kinderen? En wat vindt u daarvan? Opvoeden is toch vooral een taak van de moeder Ik ben een leukere moeder dan toen ik thuis zat - even uitleggen wat bedoeld wordt, vaak snappen anderstaligen dit niet: Moeders mogen ook werken en naar school gaan, het is belangrijk dat zij iets voor zichzelf doen. Dat is ook beter voor de kinderen. Moeders moeten thuis blijven bij de kinderen, dat is beter (waarom?). Ik wil een gids zijn voor mijn kinderen ; uitleggen: Ik wil mijn kinderen helpen de wereld te ontdekken en een goed voorbeeld zijn voor ze. Beter geen vader in huis dan eentje die niets doet voor de kinderen/ in het huishouden ; waarom wel/niet etc. Kinderen luisteren vaak beter naar de vader ; eens/ niet eens...en hoe kun je eventueel zorgen dat ze beter naar de moeder luisteren? Let vooral op dat er geen welles-nietes - discussie komt, het is niet de bedoeling dat er per sé overeenstemming komt over wat het beste is. Vraag vooral door naar de persoon die aan het woord is, of deze er zelf tevreden mee is hoe het thuis geregeld is. En ga dan door naar de volgende deelnemers, of die het ook zo hebben geregeld of anders. Wat werkt wel of niet voor deze persoon? Laat de aanwezigen vooral tips aan elkaar geven over dit onderwerp. Nogmaals wijzen op de themakrant waarin tips staan om taken te verdelen. Mogelijke subthema s Grenzen stellen en belonen/straffen; is de vader daarbij (extra) belangrijk bij of niet? De schoolkeuze van je kind, wie houdt zich daarmee bezig, de vader of moeder? Ouderavonden van de school; wie gaat daarheen, de vader/moeder/beiden? Huiswerk maken; wie stimuleert het kind thuis, de vader/moeder/beiden? Spelen en voorlezen, op pad, leuke dingen doen met het kind; is dat voor vaders ook gewoon leuk? Missen ze iets als ze het niet meemaken? Vragen die je kunt stellen: Is er hier een vader die zijn kind weleens voorleest? Of met het kind gaat zwemmen? Of bij de moeders: gaat uw man weleens mee naar de ouderavond etc. Of meer open: Wat voor dingen doet een vader met zijn kind? Is dit anders dan wat de moeder doet? Materiaal themabijeenkomst over seksualiteit Onderstaand materiaal is samengesteld voor en gebruikt bij themabijeenkomsten over seksualiteit. Voor sommige doelgroepen is praten over seksualiteit, seksuele voorlichting, geaardheid e.d. taboe. Het materiaal kan dan helpen het onderwerp bespreekbaar te maken.

5 Belangrijk is de deelnemers niet te willen overtuigen van bepaalde meningen, maar de openheid over het thema te willen stimuleren. Juist dit is vaak een onderwerp waarop gespreksleiders geneigd zijn hun eigen stempel te drukken of hun mening te geven. Extra belangrijk is om bijvoorbeeld ouders die maagdelijkheid heel belangrijk vinden niet af te vallen, maar ze ook niet hun norm aan andere ouders uit de groep op te laten dringen of hen te laten veroordelen. Het is mogelijk te beginnen door het te hebben over de persoonlijke beleving en andere veiligere ingangen: Vindt u dit een moeilijk onderwerp? Vindt u het goed als er hier meer over gepraat wordt? Soms vinden mensen de samenleving in Nederland wel erg geseksualiseerd en moeten ze daar eerst even hun ei over kwijt. Wat is seksuele voorlichting eigenlijk? Alleen praten over seks, of ook al eerder over hoe je lichaam in elkaar zit, waarom meisjes er anders uitzien dan jongens, enzovoorts? Hoe ging het vroeger bij u thuis, is het voor uzelf vroeger bespreekbaar geweest of een taboe? Bij vrouwen: Hoe heeft u dat zelf ervaren toen u voor het eerst ongesteld werd? Denk ook aan de jongens: Praat u ook met uw zoon over of hij seksueel actief is, het gebruik van condooms, over respect hebben voor een meisje, niet dwingen, e.d. Moeders maken zich vaak druk hierover: Ik wil ook niet dat mijn zoon een meisje zomaar zwanger maakt of een soort loverboy wordt! Hoe is de rolverdeling tussen vader en moeder, kan de moeder dit makkelijk doen (praten over seks e.d.) of is juist met de vader praten makkelijker. Is dit verschillend voor zoons en dochters? Als ouders aangeven dat veel taboe voor ze is, of dat ze het moeilijk vinden hier over te praten met hun kinderen: Uw kind ziet en hoort veel op straat en op school, of op het internet. Hoe kunt u hier als ouder mee omgaan? Welke informatie of welke ondersteuning heeft u zelf nodig? Waar gaat u zelf informatie of steun zoeken? Bij wie gaat u te rade? Sowieso is het goed om aandacht te vragen voor internetveiligheid; weten ouders überhaupt wat kun kinderen daar op zien en hoe ze het internetgebruik eventueel kunnen beveiligen? De themabijeenkomst was opgedeeld in drie subthema s: seksuele voorlichting in het algemeen, specifiek: menstruatie en geaardheid/homoseksualiteit. Vragenspel seksualiteit Werkvorm: De deelnemers verdelen in 3 groepjes. Elk groepje gaat zitten in 1 van de 3 kringen met ieder een eigen thema. Elk groepje heeft een gespreksleider. De gespreksleider zorgt voor open vragen en let op dat iedereen aan de beurt komt. De gespreksleider doet niet mee aan het gesprek maar begeleidt alleen het proces.

6 Er wordt blind een kaartje getrokken met een stelling erop, hierover gaat het groepje het hebben. Vervolgens wordt er nog een 2 e kaartje getrokken, enzovoorts. Na ongeveer 20 minuten wordt er doorgeschoven naar het volgende thema, zodat alle 3 de groepen bij elk thema hebben gezeten en over de verschillende stellingen hebben kunnen praten. Als er 2 groepjes zijn (bijvoorbeeld bij 10 deelnemers) dan blijft er elke ronde 1 kring leeg, schuiven de gespreksleiders mee met hun groepje en laten de stellingen liggen. Na 1 uur wordt er plenair nagesproken. Aan het eerste groepje wordt gevraagd wie vertellen wil wat er zoal besproken is n.a.v. welke stelling(en) over seksualiteit. Aan het tweede groepje wordt gevraagd wie vertellen wil wat er zoal besproken is n.a.v. welke stelling(en) over menstruatie. Aan het derde groepje wordt gevraagd wie vertellen wil wat er zoal besproken is n.a.v. welke stelling(en) over homoseksualiteit. De gespreksleider kan hierna vragen of de deelnemers uit de andere groepen hier ook zo over denken of juist niet. Nodig: Op dik papier: 3 kaarten op dubbelgevouwen papier (A4) die midden in een groep stoelen op de grond of tafel geplaatst kunnen worden en die het thema aangeven. Groep 1, Seksuele voorlichting; Groep 2, Menstruatie; Groep 3, Homoseksualiteit. Alle onderstaande stellingen los op dik papier of kleinere kaartjes. Drie groepjes stoelen in een kring van ongeveer 6 stoelen per kring. Ongeveer deelnemers. Stellingen Seksuele voorlichting: 1. Stel uw kind is 6 jaar en vraagt hoe kindjes gemaakt worden, wat zegt u dan wel en wat (nog) niet? 2. De school van uw zoon of dochter van 12 jaar wil graag van de ouders weten welke onderwerpen zij moeten behandelen als het gaat om seksualiteit. Wat zou u de school dan volgens u wel of niet moeten vertellen aan uw kind(eren) en waarom? 3. Uw dochter van 16 jaar vraagt of haar vriendje mag blijven slapen, hoe reageert u en waarom? 4. U loopt de kamer van uw zoon van 11 jaar binnen en u ziet dat hij naar sekssite kijkt op het internet, wat doet u dan en waarom? 5. Op welke leeftijd zou u uw kind het beste seksuele voorlichting kunnen geven en wat vertelt u dan? Menstruatie: 1. Uw dochter is 11 jaar en zegt dat er bloed uit haar vagina komt, wat is uw reactie? 2. Wat adviseert u uw dochter te gebruiken, tampons of maandverband en waarom? Nb. In sommige culturen mogen meisjes geen tampons gebruiken, omdat dit het maagdenvlies zou beschadigen. 3. Hoe merkt u aan uw dochter dat het zover is?, wat doet u dan? 4. Wat zou u uw dochter kunnen vertellen over menstruatie? 5. Stel, uw dochter van 11 komt thuis met een tampon, keurig verpakt, en ze vraag wat dit is, wat zegt u dan?

7 Homoseksualiteit: 1. Uw zoon of dochter van 14 vertelt u op een avond dat hij/zij homo of lesbisch is, wat is uw eerste reactie en die van uw man? 2. De school van uw dochter of zoon vraagt aan u wat de school moet vertellen tijdens de biologielessen over homoseksualiteit. Wat zou u dan voor onderwerpen opgeven aan de school? Of moet de school er helemaal geen aandacht aan besteden? 3. Aan tafel vertelt uw zoon/dochter dat ze een vriendschap heeft met een homoseksuele jongen./meisje? Wat is uw reactie en die van uw man en waarom? 4. Stel, uw zoon of dochter komt op een avond met de mededeling verliefd te zijn op iemand van hetzelfde geslacht. Wat is uw reactie en waarom? En wat is de reactie van uw man en waarom? 5. U krijgt een telefoontje van de leraar van uw kind omdat uw kind een ander kind heeft uitgescholden voor homo. Hoe reageert u naar de leerkracht en hoe reageert u naar uw kind en waarom?

Publiciteit en werving OSA

Publiciteit en werving OSA Publiciteit en werving OSA Bereik de ouders persoonlijk Het is belangrijk om veel aandacht aan werving en publiciteit te besteden. In het bijzonder als u met open inschrijving werkt. Denkt u hierbij aan

Nadere informatie

Voor de gespreksleider

Voor de gespreksleider Voor de gespreksleider De rol van de gespreksleider De rol van de gespreksleider is heel belangrijk bij het werken met OSA. Bereid u zich dus goed voor: De gespreksleider bij een OSA bijeenkomst is bij

Nadere informatie

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22.

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. PAS OP! Hulp Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. Internet Wil je meer lezen? Kijk op www.jipdenhaag.nl/loverboys En test jezelf op www.loverboytest.nl Dit is een

Nadere informatie

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Vrienden & Relaties

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Vrienden & Relaties MEE Ondersteuning bij leven met een beperking Vrienden & Relaties s Avonds en in het weekend zit ik vaak alleen thuis. Ik bel dan wel eens met mijn vrienden, maar ze bellen me nooit terug. Ik heb verkering,

Nadere informatie

Peer to peer interventie copyright Marieke Kroneman les 3 van 4 debat

Peer to peer interventie copyright Marieke Kroneman les 3 van 4 debat 3. Derde bijeenkomst over gender stereotype verwachtingen Gender stereotype verwachtingen zijn een belangrijke determinant voor een homonegatieve houding. KERNBOODSCHAP van deze les: je hoeft niet je houding

Nadere informatie

Werkvormen: Basis 6.1 Kwaliteiten van een vriend Reflectie Subgroepen 30 min 6.2 Hyves-profiel Reflectie Subgroepen (digi) 20 min.

Werkvormen: Basis 6.1 Kwaliteiten van een vriend Reflectie Subgroepen 30 min 6.2 Hyves-profiel Reflectie Subgroepen (digi) 20 min. Les 6: Gezocht: een vriend Lesoverzicht Lesdoelen: Kinderen weten wat ze belangrijk vinden in een vriendschap; Kinderen kunnen een aantal kenmerken en voorwaarden benoemen waar een vriendschap aan moet

Nadere informatie

Reality Reeks - Verwerkingsopdrachten. Hey Russel! Een bijzondere vriendschap

Reality Reeks - Verwerkingsopdrachten. Hey Russel! Een bijzondere vriendschap Reality Reeks - Verwerkingsopdrachten Hey Russel! Een bijzondere vriendschap Lees blz. 5 tot en met 8. Jim vindt Rudsel een rare naam. Jim zegt dit ook tegen Rudsel. Vind jij het ook een rare naam? Is

Nadere informatie

Seksuele vorming: gave (op-)gave

Seksuele vorming: gave (op-)gave Seksuele vorming: gave (op-)gave De Wegwijzer Oosterwolde, 28 januari 2016 Mieneke Aalberts-Vergunst Programma Introductie Stellingen De wereld om ons heen Onze opvoeding Seksualiteit Het Bijbelse beeld

Nadere informatie

Kop. Romp. Lesbrief Seksualiteit Leerjaar 1-Profiel1,2,3

Kop. Romp. Lesbrief Seksualiteit Leerjaar 1-Profiel1,2,3 Lesbrief Seksualiteit Leerjaar 1-Profiel1,2,3 Tijd: 50 minuten Voorbereiding: op www.meerdanliefde.nl is veel informatie te vinden in redelijk eenvoudige taal. Ook in het App Note Mouse draaiboek staan

Nadere informatie

Reality Reeks - Verwerkingsopdrachten. Onder druk Geen uitweg voor Aïsha

Reality Reeks - Verwerkingsopdrachten. Onder druk Geen uitweg voor Aïsha Reality Reeks - Verwerkingsopdrachten Onder druk Geen uitweg voor Aïsha Lees blz. 5, 6, 7, 8 Wat denk je dat Aïsha wilde doen? Waarom is dat niet gelukt? Is het goed dat de deur van het dak altijd op slot

Nadere informatie

Onderzoek Veilig of niet?

Onderzoek Veilig of niet? Onderzoek Veilig of niet? 06 februari 2013 Over het onderzoek Aan dit online onderzoek, gehouden van 24 januari tot 04 februari 2013, deden 2.261 jongeren mee. Het onderzoek is gehouden in samenwerking

Nadere informatie

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Communiceren met je puber Deze bijeenkomst sluit aan bij Moments, magazine voor ouders van jongeren van 12-18 jaar

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Communiceren met je puber Deze bijeenkomst sluit aan bij Moments, magazine voor ouders van jongeren van 12-18 jaar DOELSTELLINGEN Ouders zijn zich ervan bewust dat je altijd en overal communiceert Ouders wisselen ervaringen met elkaar uit over hoe de communicatie met hun pubers verloopt Ouders verwerven meer inzicht

Nadere informatie

Praten met je kind over seksualiteit

Praten met je kind over seksualiteit Informatie voor ouders van kinderen van 10 tot 14 jaar Praten met je kind over seksualiteit Lastig en spannend! Seks? Is mijn kind daar al aan toe? Wanneer begin je erover? Wacht je vragen af? Hoe breng

Nadere informatie

Info. Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten. Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde

Info. Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten. Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde Info Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde Inhoud INHOUD 1. Waar gaat het over 3 2. Aanraken 4 3. Hoe noem jij dat? 5 4. Baas over

Nadere informatie

Week van de Lentekriebels

Week van de Lentekriebels Ouderbijeenkomst Week van de Lentekriebels Relationele en seksuele opvoeding, op school en thuis Anja Sijbranda GGD Hart voor Brabant Programma Waarom relationele en seksuele vorming? Wat doet school?

Nadere informatie

Werkblad Seksuele Diversiteit. KaartjesspeL voorkant

Werkblad Seksuele Diversiteit. KaartjesspeL voorkant KaartjesspeL voorkant Kaartjesspel achterkant Wat betekent LHBT? Ben je in de war als je bi bent? Hoe word je homo? Wat is coming out? Op welke leeftijd ontdek je dat je homo of lesbisch bent? Op welke

Nadere informatie

Werkvormen: Lesdoelen: Filmpjes: Benodigdheden: Kinderboeken: Les 8: Verliefd. Lesoverzicht

Werkvormen: Lesdoelen: Filmpjes: Benodigdheden: Kinderboeken: Les 8: Verliefd. Lesoverzicht Les 8: Verliefd Lesoverzicht Lesdoelen: Kinderen weten dat gevoelens van verliefdheid leuk maar ook lastig kunnen zijn; Kinderen zijn zich ervan bewust dat je op verschillende types mensen verliefd kunt

Nadere informatie

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou!

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou! DEEL 1 1 WERKBOEK 5 Eigen keuze Inhoud 2 1. Hoe zit het met je keuzes? 3 2. Hoe stap je uit je automatische piloot? 7 3. Juiste keuzes maken doe je met 3 vragen 9 4. Vervolg & afronding 11 1. Hoe zit het

Nadere informatie

Interviews: - interview: vragen gast - vragen pleeggezin - vragen aan begeleider van Open Thuis - Interview met de dienst VMG :

Interviews: - interview: vragen gast - vragen pleeggezin - vragen aan begeleider van Open Thuis - Interview met de dienst VMG : Bijlage Interviews: - interview: vragen gast - vragen pleeggezin - vragen aan begeleider van Open Thuis - Interview met de dienst VMG : Interview: vragen gast : Levensgeschiedenis: Zie dossier Hoe vind

Nadere informatie

Over: www.bewareofloverboys.nl

Over: www.bewareofloverboys.nl 1 Naam: www.bewareofloverboys.nl Voordat je begint met de opdrachten? Lees dit door: Als je je niet prettig voelt bij het lezen van bepaalde dingen: Stop met het lezen van deze site. Praat erover met iemand

Nadere informatie

Voorbeeld vragenroute die is te gebruiken bij het voeren van een focusgroepinterview (bron: Bewegen valt Goed!)

Voorbeeld vragenroute die is te gebruiken bij het voeren van een focusgroepinterview (bron: Bewegen valt Goed!) Voorbeeld vragenroute die is te gebruiken bij het voeren van een focusgroepinterview (bron: Bewegen valt Goed!) INLEIDING (ongeveer 5 minuten) Welkom heten Bedanken voor hun komst, werver noemen: U bent

Nadere informatie

Let s talk about sex Eerste hulp bij seksuele voorlichting

Let s talk about sex Eerste hulp bij seksuele voorlichting Let s talk about sex Eerste hulp bij seksuele voorlichting Normen en waarden De spelleider wijst iemand aan die een casus voorlegt waarin seksuele voorlichting is gegeven aan een cliënt. Bespreek in tweetallen

Nadere informatie

Een kwalitatieve analyse van het transmedia storytelling project Verhalen voor onder je kussen. Baukje Stinesen en Reint Jan Renes

Een kwalitatieve analyse van het transmedia storytelling project Verhalen voor onder je kussen. Baukje Stinesen en Reint Jan Renes Een kwalitatieve analyse van het transmedia storytelling project Verhalen voor onder je kussen Baukje Stinesen en Reint Jan Renes Doel van het onderzoek Het vergroten van inzicht in de manier waarop jongeren

Nadere informatie

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN Dit thema is opgesplitst in drie delen; gevoelens, ruilen en familie. De kinderen gaan eerst aan de slag met gevoelens. Ze leren omgaan met de gevoelens van anderen. Daarna

Nadere informatie

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Moeilijke kindervragen

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Moeilijke kindervragen DOELSTELLINGEN De ouders hebben ervaren dat hun kind niet het enige is dat moeilijke vragen stelt en dat zij elkaar kunnen ondersteunen in de omgang hiermee. De ouders kunnen met hun kind in gesprek gaan

Nadere informatie

Reflectiegesprekken met kinderen

Reflectiegesprekken met kinderen Reflectiegesprekken met kinderen Hierbij een samenvatting van allerlei soorten vragen die je kunt stellen bij het voeren van (reflectie)gesprekken met kinderen. 1. Van gesloten vragen naar open vragen

Nadere informatie

Ouderbijeenkomst Week van de Lentekriebels

Ouderbijeenkomst Week van de Lentekriebels Ouderbijeenkomst Week van de Lentekriebels Relationele en seksuele opvoeding op school en thuis Naam Christel van Helvoirt GGD Hart voor Brabant Waar denken jullie aan bij seksualiteit? Gevoelens Veiligheid

Nadere informatie

Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Prentenboeken: Les 10: Hoe zeg ik nee. Lesoverzicht. Basis

Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Prentenboeken: Les 10: Hoe zeg ik nee. Lesoverzicht. Basis Les 10: Hoe zeg ik nee Lesoverzicht Lesdoelen: Kinderen weten het verschil tussen prettige en onprettige situaties en kunnen deze herkennen. Kinderen weten dat ze onprettige aanrakingen mogen weigeren.

Nadere informatie

Wervelende. Voorlichtingsshow

Wervelende. Voorlichtingsshow De Wervelende Voorlichtingsshow Introductieles/Omkadering 1. HINTS Doelstelling: Taal en termen kennen. Werkwijze: Om beurten krijgt men een woord in het oor gefluisterd door de begeleider De deelnemer

Nadere informatie

Niet Normaal. Hetero s zijn niet normaal, ze zijn gewoon met meer.

Niet Normaal. Hetero s zijn niet normaal, ze zijn gewoon met meer. LEIDRAAD VOOR BEGELEIDERS Niet Normaal Hetero s zijn niet normaal, ze zijn gewoon met meer. Het project Niet Normaal wil seksuele diversiteit bespreekbaar maken bij (Gentse) jongeren van 14 tot 18 jaar.

Nadere informatie

In de les praten over relaties en seksualiteit. Hoe maak je het makkelijk en leuk!

In de les praten over relaties en seksualiteit. Hoe maak je het makkelijk en leuk! In de les praten over relaties en seksualiteit Hoe maak je het makkelijk en leuk! Hoe kunt u leerlingen ondersteunen en leert u hen verantwoorde keuzes te maken op het gebied van relaties en seksualiteit?

Nadere informatie

Scheldwoorden inventariseren, werkvorm, filmpje en gesprek en uitbeelden, filmpje en gesprek en werkvorm, stellingen, handvaardigheidswerk

Scheldwoorden inventariseren, werkvorm, filmpje en gesprek en uitbeelden, filmpje en gesprek en werkvorm, stellingen, handvaardigheidswerk Verliefd, en dan... Leeftijd: 12-16 Soort bijeenkomst: club, catechese Soort werkvorm: heel programma Thema: Liefde, Seksualiteit Tijdsduur: 1 uur 40 min. Scheldwoorden inventariseren, werkvorm, filmpje

Nadere informatie

Ouderavond lijf & relaties

Ouderavond lijf & relaties Ouderavond lijf & relaties Robert van der Gaag info@one2know.nl 0611003414 Voorstellen Ervaring Gezonde school, genotmiddelen, seksualiteit, voeding, bewegen, mondzorg en mediawijsheid Kinderen Wie heeft

Nadere informatie

Instructie voor leerlingen.. 5. Gebruik van de lesbrieven. 6. Lesbrief: Wat wil je zijn en worden.. 7. Wat wil je zijn en worden.

Instructie voor leerlingen.. 5. Gebruik van de lesbrieven. 6. Lesbrief: Wat wil je zijn en worden.. 7. Wat wil je zijn en worden. VOORBEELD DE KLAS ALS TEAM (LEERLINGENBOEK) INHOUDSOPGAVE Instructie voor leerlingen.. 5 Gebruik van de lesbrieven. 6 Lesbrief: Wat wil je zijn en worden.. 7 Wat wil je zijn en worden. 11 Wat wil je zijn

Nadere informatie

Familie aan tafel. Een werkvorm voor individuele coaching of intervisie.

Familie aan tafel. Een werkvorm voor individuele coaching of intervisie. Familie aan tafel. Een werkvorm voor individuele coaching of intervisie. De cliënt krijgt een groot vel papier en kleurkrijt. De opdracht is: Teken je gezin van herkomst rond de etenstafel. Een werkvorm

Nadere informatie

KIJK! SEKSUALITEIT. mijn leven. Leerjaar 2. Leskatern 3. Ont wikkeld voor. praktijkonderwijs Basis - Kader

KIJK! SEKSUALITEIT. mijn leven. Leerjaar 2. Leskatern 3. Ont wikkeld voor. praktijkonderwijs Basis - Kader em ex jk ki In KIJK! mijn leven Leerjaar 2 aa pl SEKSUALITEIT Leskatern 3 r Ont wikkeld voor praktijkonderwijs Basis - Kader INLEIDING Seksualiteit Jongeren zijn veel bezig met relaties en seksualiteit.

Nadere informatie

Samen Anders Gecreëerd door: Sophie van Denzel, Anna van Driel, Myrthe Vondel.

Samen Anders Gecreëerd door: Sophie van Denzel, Anna van Driel, Myrthe Vondel. Samen Anders Gecreëerd door: Sophie van Denzel, Anna van Driel, Myrthe Vondel. HET SPEL Samen Anders is een diversiteitsspel voor jongeren en groepswerkers in de jeugdhulpverlening. Met Samen Anders kunnen

Nadere informatie

Programma workshop seksuele opvoeding: Daar praat je toch niet over met je kinderen?

Programma workshop seksuele opvoeding: Daar praat je toch niet over met je kinderen? Programma workshop seksuele opvoeding: Daar praat je toch niet over met je kinderen? Korte kennismaking Wat dragen ouders bij? Presentatie Stelling Presentatie Opdracht Voorbeeld opzet cursus en afsluiting

Nadere informatie

Welkom bij. Mijn puber en de sociale media hoe ga ik daar mee om? Gaby Herweijer

Welkom bij. Mijn puber en de sociale media hoe ga ik daar mee om? Gaby Herweijer Welkom bij Mijn puber en de sociale media hoe ga ik daar mee om? Gaby Herweijer Welkom in de Puberteit Pubers ondergaan veel veranderingen Vrienden School Lichamelijk Seksualiteit Hersenen Pubers vragen

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF Jaargang 25, extra aflevering 22 juni 2015 www.basisschooldeboemerang.nl e-mail: info@basisschooldeboemerang.nl

NIEUWSBRIEF Jaargang 25, extra aflevering 22 juni 2015 www.basisschooldeboemerang.nl e-mail: info@basisschooldeboemerang.nl NIEUWSBRIEF Jaargang 25, extra aflevering 22 juni 2015 www.basisschooldeboemerang.nl e-mail: info@basisschooldeboemerang.nl DOORSCHUIVEN GROEPEN Op maandag 29 juni en donderdag 2 juli worden de groepen

Nadere informatie

Toolkit. Mijn kind wil een kind. Kinderen, waar kies ik voor?

Toolkit. Mijn kind wil een kind. Kinderen, waar kies ik voor? Toolkit Kinderen, waar kies ik voor? Mijn kind wil een kind Informatiefolder voor ouders van mensen met een verstandelijke beperking en een kinderwens 2 Vraag een willekeurige persoon wat voor hem belangrijk

Nadere informatie

Grafiek 26.1a Het vóórkomen van verschillende vormen van discriminatie in Leiden volgens Leidenaren, in procenten 50% 18% 19% 17% 29%

Grafiek 26.1a Het vóórkomen van verschillende vormen van discriminatie in Leiden volgens Leidenaren, in procenten 50% 18% 19% 17% 29% 26 DISCRIMINATIE In dit hoofdstuk wordt ingegaan op het vóórkomen en melden van discriminatie in Leiden en de bekendheid van en het contact met het Bureau Discriminatiezaken. Daarnaast komt aan de orde

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

De seksuele ontwikkeling van kinderen (0 tot 18 jaar) en wat ouders kunnen doen

De seksuele ontwikkeling van kinderen (0 tot 18 jaar) en wat ouders kunnen doen De seksuele ontwikkeling van kinderen (0 tot 18 jaar) en wat ouders kunnen doen Wat kun je doen als je vader of moeder bent? Je kunt je kinderen helpen bij hun seksuele ontwikkeling. Als ze klein zijn

Nadere informatie

ALCOHOL EN OPVOEDING UW KIND OP HET VOORTGEZET ONDERWIJS DE GEZONDE SCHOOL EN GENOTMIDDELEN. Folder Alcohol en opvoeding.indd 1 27-07-2011 13:42:29

ALCOHOL EN OPVOEDING UW KIND OP HET VOORTGEZET ONDERWIJS DE GEZONDE SCHOOL EN GENOTMIDDELEN. Folder Alcohol en opvoeding.indd 1 27-07-2011 13:42:29 ALCOHOL EN OPVOEDING UW KIND OP HET VOORTGEZET ONDERWIJS DE GEZONDE SCHOOL EN GENOTMIDDELEN Folder Alcohol en opvoeding.indd 1 27-07-2011 13:42:29 ALCOHOL EN OPVOEDING Als kinderen naar het voortgezet

Nadere informatie

Werkvormen om groepsgewijs risicofactoren te inventariseren

Werkvormen om groepsgewijs risicofactoren te inventariseren Werkvormen om groepsgewijs risicofactoren te inventariseren Het gesprek aangaan en daarin met elkaar discussiëren is een manier om duidelijk te krijgen hoe gedacht wordt over risicofactoren, veiligheid

Nadere informatie

Waar gaan we het over hebben?

Waar gaan we het over hebben? Waar gaan we het over hebben? Onderwerp: Als je verliefd op iemand bent is dat vaak een fijn gevoel. Als de ander dan ook verliefd op jou is, wordt dit gevoel alleen maar sterker. Het is echter niet altijd

Nadere informatie

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Rouw en verlies Deze bijeenkomst sluit aan bij Moments, magazine voor ouders van kinderen van 8-12 jaar

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Rouw en verlies Deze bijeenkomst sluit aan bij Moments, magazine voor ouders van kinderen van 8-12 jaar DOELSTELLINGEN De deelnemers worden zich bewust van hun eigen omgang met rouw en verlies en de rol die hun geloof of levensoriëntatie hierbij heeft. De deelnemers weten dat ieder op een eigen manier rouwt

Nadere informatie

Waar gaan we het over hebben?

Waar gaan we het over hebben? Waar gaan we het over hebben? Onderwerp: De komende weken gaan we het hebben over de verschillende veranderingen die jongens en meisjes in de puberteit doormaken. Het is een periode die ongeveer drie jaar

Nadere informatie

Rotterdams Ambassadrices Netwerk

Rotterdams Ambassadrices Netwerk De ambassadrice als werver van inburgeraars 1. Inleiding; eigen ervaringen 2 A. Wat is werven 2 B. Het belang van werven 2 C. Verwachtingen 3 D. Rollenspel 4 E. Opdracht 4 2. Voortraject: 4 A. Doel 4 B.

Nadere informatie

1. Luister naar het gesprek. 2. Lees de zinnen. 3. Welke informatie hoort u? Kruis aan: JA of NEE.

1. Luister naar het gesprek. 2. Lees de zinnen. 3. Welke informatie hoort u? Kruis aan: JA of NEE. Werkblad 6.1 Opdracht 3, module 5, les 6 1. Luister naar het gesprek. 2. Lees de zinnen. 3. Welke informatie hoort u? Kruis aan: JA of NEE. 1. Mevrouw Celik maakt een afspraak met de decaan. 2. De afspraak

Nadere informatie

Alcohol, Roken en opvoeding

Alcohol, Roken en opvoeding Alcohol, Roken en opvoeding Uw kind in klas 1 van het voortgezet onderwijs Als kinderen naar het voortgezet onderwijs gaan, verandert er veel in hun leven. Ze krijgen andere interesses en hun vriendengroep

Nadere informatie

Wiekslag Speciaal. Vanuit het kamertje

Wiekslag Speciaal. Vanuit het kamertje Wiekslag Speciaal Vanuit het kamertje Uw dochter van vijf vraagt hoe baby's in een buik komen. Uw zoontje van vier laat trots zijn stijve piemeltje zien. Uw 9-jarige moet er ineens niet meer aan denken

Nadere informatie

Voor kinderen die meer willen weten over echtscheidingen. uitgave 2005

Voor kinderen die meer willen weten over echtscheidingen. uitgave 2005 Voor kinderen die meer willen weten over echtscheidingen uitgave 2005 Steeds meer kinderen stellen vragen aan de Kinderrechtswinkels over echtscheiding. Scheiden kan niet zomaar, je moet heel veel regels

Nadere informatie

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Grenzen stellen Deze bijeenkomst sluit aan bij Moments, magazine voor ouders van jongeren van 12-18 jaar

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Grenzen stellen Deze bijeenkomst sluit aan bij Moments, magazine voor ouders van jongeren van 12-18 jaar DOELSTELLINGEN Ouders zijn zich bewust van de grenzen die zij stellen als het gaat om vakantie, relaties, alcohol/drugs en geloof. Ouders bespreken welke grenzen hun kinderen opzoeken rondom deze thema

Nadere informatie

Jongens & meisjes, snap jij het?

Jongens & meisjes, snap jij het? Les 2 Jongens & meisjes, snap jij het? We gaan het hebben over seksuele wensen en -grenzen. Wat de één normaal vindt om te doen, kan voor de ander verre van normaal zijn. Dat wordt ook bepaald door wat

Nadere informatie

INTERNETMEMORIE. Maak in één les een 3D doosje met de App Foldify. Les in het kader van Code Kinderen project Mijn Kind Online.

INTERNETMEMORIE. Maak in één les een 3D doosje met de App Foldify. Les in het kader van Code Kinderen project Mijn Kind Online. INTERNETMEMORIE Een les waarbij de leerlingen het InternetMemorie spelen en gaan nadenken over hun internetgedrag. Deze les is een mediawijze discussie starter. Maak in één les een 3D doosje met de App

Nadere informatie

Grenzeloze vrijheid? Discussiebijeenkomst tienerclub

Grenzeloze vrijheid? Discussiebijeenkomst tienerclub Grenzeloze vrijheid? Discussiebijeenkomst tienerclub Leeftijd: 12-16 jaar Tijdsduur: 1 uur Doelen - De jongeren denken na over de betekenis van de muur tussen Israël en de Palestijnse gebieden in het dagelijks

Nadere informatie

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen.

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen. De familieblues Tot mijn 15e noemde ik mijn ouders papa en mama. Daarna niet meer. Toen noemde ik mijn vader meester. Zo noemde hij zich ook als hij lesgaf. Hij was leraar Engels op een middelbare school.

Nadere informatie

RUZIE MET VRIENDEN, LIEFDESVERDRIET EN DE RELATIE TOT DE OUDERS AAN DE LIJN OF OP HET SCHERM BIJ AWEL.

RUZIE MET VRIENDEN, LIEFDESVERDRIET EN DE RELATIE TOT DE OUDERS AAN DE LIJN OF OP HET SCHERM BIJ AWEL. RUZIE MET VRIENDEN, LIEFDESVERDRIET EN DE RELATIE TOT DE OUDERS AAN DE LIJN OF OP HET SCHERM BIJ AWEL. HALLO Hallo. Ik ben een meisje van 12, mijn ouders zijn gescheiden en mijn moeder heeft nu een nieuwe

Nadere informatie

DE OUDER-KIND RELATIE EEN KWALITATIEVE ANALYSE VAN GESPREKKEN MET AWEL

DE OUDER-KIND RELATIE EEN KWALITATIEVE ANALYSE VAN GESPREKKEN MET AWEL DE OUDER-KIND RELATIE EEN KWALITATIEVE ANALYSE VAN GESPREKKEN MET AWEL HALLO Hallo. Ik ben een meisje van 12, mijn ouders zijn gescheiden en mijn moeder heeft nu een nieuwe man en ik kan hem niet goed

Nadere informatie

A1) Kennismakingsgesprek over sociale media en internetgebruik

A1) Kennismakingsgesprek over sociale media en internetgebruik Mediawijsheid A1) Kennismakingsgesprek over sociale media en internetgebruik Ik heb samen met de kinderen een gesprek gevoerd over de sociale media en het internet gebruik. Ik heb voor mezelf thuis een

Nadere informatie

Oudercursus: Mijn kind op het voortgezet onderwijs, wat nu? Docenten handleiding. Programma Oudercursus VO. Bijeenkomst 1

Oudercursus: Mijn kind op het voortgezet onderwijs, wat nu? Docenten handleiding. Programma Oudercursus VO. Bijeenkomst 1 Oudercursus: Mijn kind op het voortgezet onderwijs, wat nu? Docenten handleiding Programma Oudercursus VO Bijeenkomst 1 - Naar het VO, wat verandert er allemaal voor kind en ouder? - Wederzijdse verwachtingen

Nadere informatie

Creatief en flexibel toepassen van Triplep. Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus

Creatief en flexibel toepassen van Triplep. Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus Creatief en flexibel toepassen van Triplep Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus Programma Overzicht Kennismaking Persoonlijke werving van ouders Een goede relatie opbouwen met de ouders

Nadere informatie

VoorleesExpress. Samen met ouders aan de slag. Praktische tips

VoorleesExpress. Samen met ouders aan de slag. Praktische tips VoorleesExpress Samen met ouders aan de slag Praktische tips Samen met ouders aan de slag Ouders betrekken bij het voorlezen Je gaat straks via de VoorleesExpress twintig weken voorlezen bij een of meerdere

Nadere informatie

ADHD: je kunt t niet zien

ADHD: je kunt t niet zien ➂ ADHD: je kunt t niet zien Je ziet het niet aan de buitenkant. Je kunt niet gelijk naar iemand kijken en zeggen: die heeft ADHD. Dat kan een voordeel zijn. Als iemand niet weet dat jij het hebt, dan kunnen

Nadere informatie

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA Hotel Hallo - Thema 4 Hallo opdrachten OPA EN OMA 1. Knip de strip. Strip Knip de strip los langs de stippellijntjes. Leg de stukken omgekeerd en door elkaar heen op tafel. Draai de stukken weer om en

Nadere informatie

Les 1. Wensen & Grenzen. Praten over seks... Hoe en hoezo?

Les 1. Wensen & Grenzen. Praten over seks... Hoe en hoezo? Les 1 Wensen & Grenzen Praten over seks... Hoe en hoezo? In deze eerste les wordt het thema 'Seksueel gedrag' geïntroduceerd. Het is aan jou als mentor / docent om te bepalen of de sfeer in de groep veilig

Nadere informatie

De leerlingen leren omgaan met gevoelens van zichzelf en anderen, met name gevoelens die horen bij hun leeftijd.

De leerlingen leren omgaan met gevoelens van zichzelf en anderen, met name gevoelens die horen bij hun leeftijd. Les 24 Ik hou van.. Doel blok 4: De leerlingen leren omgaan met gevoelens van zichzelf en anderen, met name gevoelens die horen bij hun leeftijd. Leskern: De leerlingen onderzoeken het begrip houden van

Nadere informatie

Pedagogisch kader kindercentra 4 13 jaar. Over kinderen en hun seksuele ontwikkeling. Interview met Channah Zwiep

Pedagogisch kader kindercentra 4 13 jaar. Over kinderen en hun seksuele ontwikkeling. Interview met Channah Zwiep Pedagogisch kader kindercentra 4 13 jaar Over kinderen en hun seksuele ontwikkeling Interview met Channah Zwiep 25 november 2009, door Marianne Boogaard Channah Zwiep (1962) is pedagoge. Zij promoveerde

Nadere informatie

Lessenserie over Taal & Respect. Klas 1 - VMBO

Lessenserie over Taal & Respect. Klas 1 - VMBO Lessenserie over Taal & Respect Klas 1 - VMBO Hallo, In deze lessenserie ga je samen met je klasgenoten en je docent nadenken over de effecten van grof taalgebruik en het respectvol omgaan met de ander.

Nadere informatie

Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS)

Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS) Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS) Stel dat dat (te grote wonder) gebeurt, ik betwijfel of dat zal gebeuren, maar stel je voor dat, wat zou je dan doen dat je nu niet doet? (p36)

Nadere informatie

Waar gaan we het over hebben?

Waar gaan we het over hebben? Waar gaan we het over hebben? Onderwerp: Niet alleen de buitenkant van je lichaam veranderd in de puberteit. Binnen in je lichaam vinden er ook veranderingen plaats, die je niet kan zien. Mannen merken

Nadere informatie

RECHT OP ANDERS ZIJN DOELSTELLING

RECHT OP ANDERS ZIJN DOELSTELLING RECHT OP ANDERS ZIJN DOELSTELLING Kinderen leren wat discriminatie inhoudt Discrimineren gebeurt overal ter wereld Iedereen heeft het recht om gelijk behandeld te worden MATERIAAL Spelregels Pionnen (zie

Nadere informatie

Introductie. Onzichtbaar op internet. GEMAAKT DOOR: Redactie i-respect. ONDERWERP: Communiceren. DOEL: Spelen met identiteit

Introductie. Onzichtbaar op internet. GEMAAKT DOOR: Redactie i-respect. ONDERWERP: Communiceren. DOEL: Spelen met identiteit Onzichtbaar op internet introductie GEMAAKT DOOR: Redactie i-respect ONDERWERP: Communiceren DOEL: Spelen met identiteit DOELGROEP: 13-14 jaar, onderbouw voortgezet onderwijs KORTE BESCHRIJVING: Deze les

Nadere informatie

Project Alcohol 2014

Project Alcohol 2014 Project Alcohol 2014 Naam: Jong geleerd is oud gedaan!!!! Laat je niet Naam: F L s E s E N Klas:!!! 1 Inleiding De carnaval komt eraan. Een feest dat gevierd moet worden. Maar is het feestje van plezier

Nadere informatie

Noot 12 Voorbeeldselectie van thema s en vragen voor zeven groepsgesprekken

Noot 12 Voorbeeldselectie van thema s en vragen voor zeven groepsgesprekken Noot 12 Voorbeeldselectie van thema s en vragen voor zeven groepsgesprekken Bijeenkomst 1: Kennismaking 1 Bijeenkomst 2: Familie en vrienden Gesprek over subthema 1: Ouders en Grootouders : Wie was uw

Nadere informatie

Doel. Doelgroep. Een film in je hoofd

Doel. Doelgroep. Een film in je hoofd Doel Het op gang brengen of houden van leesplezier! Van wat voor soort boeken houden de kinderen en waarom? Zouden ze zelf graag de hoofdpersoon zijn in één van hun lievelingsboeken? Welke omslagen spreken

Nadere informatie

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd 1 Joppe (13): Mijn ouders vertelden alle twee verschillende verhalen over waarom ze gingen

Nadere informatie

Eenzaam. De les. Inhoud. Doel. Materiaal. Belangrijk. les

Eenzaam. De les. Inhoud. Doel. Materiaal. Belangrijk. les 8 Inhoud 1 Eenzaam De Soms ben je alleen en vind je dat fijn. Als alleen zijn niet prettig aanvoelt, als je niet in je eentje wilt zijn, dan voel je je eenzaam. In deze leren de leerlingen het verschil

Nadere informatie

Mijn computer is leuk

Mijn computer is leuk Handleiding Mijn computer is leuk Ouders praten samen over computers, kinderen en opvoeding Pharos, 2014 Marjolijn van Leeuwen INHOUDSOPGAVE Inleiding blz. 3 De themabijeenkomst blz. 5 Thema 1, oefeningen

Nadere informatie

Les 1 Voorspellen Leestekst: De nieuwe computer. Introductiefase: 2. Vraag: "Kan iemand mij vertellen wat voorspellen betekent?"

Les 1 Voorspellen Leestekst: De nieuwe computer. Introductiefase: 2. Vraag: Kan iemand mij vertellen wat voorspellen betekent? Les 1 Voorspellen Leestekst: De nieuwe computer "Welkom:..." Introductiefase: 1. "We gaan vandaag proberen te voorspellen." 2. Vraag: "Kan iemand mij vertellen wat voorspellen betekent?" 3. Discussie:...

Nadere informatie

Tijdens de video- hometraining worden verschillende begrippen gebruikt. In de bijlage geven we een korte omschrijving van deze begrippen.

Tijdens de video- hometraining worden verschillende begrippen gebruikt. In de bijlage geven we een korte omschrijving van deze begrippen. Bijlage 11 Voorbeeld informatie VHT: Bouwstenen voor geslaagd contact Informatie Video - hometraining Belangrijke begrippen initiatieven herkennen volgen ontvangstbevestiging beurt verdelen leidinggeven

Nadere informatie

Vragen bij het prentenboek 'De tovenaar die vergat te toveren'

Vragen bij het prentenboek 'De tovenaar die vergat te toveren' De tovenaar tovert De verhalenvertelster vertelt Wat zou een tovenaar allemaal kunnen toveren? Hoe zouden de kinderen zich voelen? Waar zie je dat aan? Is de tovenaar blij/ boos/ verdrietig of bang? Hoe

Nadere informatie

Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij?

Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij? Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

Lesvoorbereiding Studie en loopbaan Keuze- en Loopbaanvaardigheden 3-4 vmbo

Lesvoorbereiding Studie en loopbaan Keuze- en Loopbaanvaardigheden 3-4 vmbo Lesvoorbereiding Studie en loopbaan Keuze- en Loopbaanvaardigheden 3-4 vmbo Bespreek met vakdocenten mogelijkheden om leerlingen in de vaklessen feedback over zichzelf te laten vergaren. Deel Vaardigheid:

Nadere informatie

Oppasoma s en opa s. Resultaten GGD Gezondheidspanel

Oppasoma s en opa s. Resultaten GGD Gezondheidspanel Oppasoma s en opa s Resultaten GGD Gezondheidspanel Waarom een onderzoek over oppasoma s en opa s? Tegenwoordig doen ouders vaak een beroep op oma en opa als het gaat om opvang van de kleinkinderen. De

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding. Als je een peuter en tussen 3 en 5 jaar bent. Als je een kleuter en tussen 6 en 8 jaar bent

Inhoudsopgave. Inleiding. Als je een peuter en tussen 3 en 5 jaar bent. Als je een kleuter en tussen 6 en 8 jaar bent Kind-In-Zicht Inhoudsopgave Inleiding Als je een peuter en tussen 3 en 5 jaar bent Als je een kleuter en tussen 6 en 8 jaar bent Als je een tiener en tussen 9 en 12 jaar bent Als je een puber en tussen

Nadere informatie

Aanbod Trajekt januari 2013 T 043-763 00 00

Aanbod Trajekt januari 2013 T 043-763 00 00 Aanbod Trajekt januari 2013 T 043-763 00 00 1. Morele dilemma discussie methode 50 minuten Maximale groepsgrootte: 15 leerlingen Benodigdheden: klaslokaal of andere ruimte, stoelen in kring, ruimte in

Nadere informatie

LES 2 THEMA S UIT DE FILM GODS LAM EN PANTOMIME

LES 2 THEMA S UIT DE FILM GODS LAM EN PANTOMIME LES 2 THEMA S UIT DE FILM GODS LAM EN PANTOMIME Algemene opzet van de les Doelen: - Kinderen kunnen gedachten, gevoelens en houdingen bij thema s uit de film Gods Lam uitdrukken in dramavorm. - Kinderen

Nadere informatie

Verslag ouderavond FIT(s) OP DE KRING

Verslag ouderavond FIT(s) OP DE KRING Verslag ouderavond FIT(s) OP DE KRING In gesprek met elkaar. Uitwerking van de stellingen. De onderstaande stellingen hebben we deze avond besproken onder elke stelling staan een aantal opmerkingen die

Nadere informatie

U leert in deze les "toestemming vragen". Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen.

U leert in deze les toestemming vragen. Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen. TOESTEMMING VRAGEN les 1 spreken inleiding en doel U leert in deze les "toestemming vragen". Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen. Bij toestemming vragen is het belangrijk dat je het op een

Nadere informatie

Spel: Wat heb ik geleerd dit jaar?

Spel: Wat heb ik geleerd dit jaar? Spel: Wat heb ik geleerd dit jaar? Inleiding Traditioneel staat de decembermaand in het teken van jaaroverzichten en top 100 of top 2000 lijstjes. Allemaal bedoeld om terug te kijken op het afgelopen jaar.

Nadere informatie

STELLINGENSPEL. Tijd 10 minuten. Nodig Aanwijzingen voor de docent Stellingen Gekleurde kaartjes (1 per leerling) Flap en stift of bord en krijt

STELLINGENSPEL. Tijd 10 minuten. Nodig Aanwijzingen voor de docent Stellingen Gekleurde kaartjes (1 per leerling) Flap en stift of bord en krijt STELLINGENSPEL Tijd 40 minuten Opdracht geven Argumenten bedenken Klassikaal bespreken 5 minuten 10 minuten 25 minuten Nodig Aanwijzingen voor de docent Stellingen Gekleurde kaartjes (1 per leerling) Flap

Nadere informatie

WERKBLADEN Seksuele intimidatie

WERKBLADEN Seksuele intimidatie WERKBLADEN Seksuele intimidatie 1 Waarom dit boekje? 1.1 Zet een rondje om het goede antwoord. Seksuele intimidatie komt vaak voor. Ja Nee Seksuele intimidatie komt weinig voor. Ja Nee Mannen worden vaker

Nadere informatie