IVN Vogelwerkgroep Oisterwijk

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "IVN Vogelwerkgroep Oisterwijk"

Transcriptie

1 IVN Vogelwerkgroep Oisterwijk WEEKEND TEXEL, oktober 2013 door: Hannie Nilsen Donderdag Alweer voor de 6 e keer gaan we een lang weekend met de vogelwerkgroep op pad. Na 4 maal Lauwersmeer, waarvan één keer in het najaar, waren we afgelopen jaar in Zeeland. Dit jaar viel de keuze op Texel. We vertrekken in vier aparte groepjes met de afspraak om elkaar bij de boot te treffen. Wij kiezen voor een extra rondje Balgzand, een grote Nederlandse wadplaat in de kop van Noord-Holland. Het 6000 hectare grote natuurgebied is gelegen tussen Den Helder en Wieringen. Bij vloed is er alleen water te zien, bij eb valt er een gebied droog waar tienduizenden vogels voedsel vinden. Tegen de dijk liggen schorren, plekken die bij vloed meestal droog blijven. ( Onze eerste stop is Den Oever. We zijn benieuwd want het is hoog water en het waait zo hard dat we problemen hebben om de koffie in onze bekers te gieten. Maar eenmaal op de dijk ontvouwt zich een mooi schouwspel: de eerste rotganzen, een zeer grote groep bergeenden, een grote bruine vlek waarin we rosse grutto s herkennen en een wit-zwarte streep scholeksters, allemaal de hoge golven en de harde wind trotserend met de koppen in dezelfde richting. Voor de eerste, maar zeker niet voor de laatste keer dit weekend, zijn we onder de indruk van de massaliteit van de vogels hier. Ter hoogte van Hippolytushoeve is een binnendijks plas-drasgebied met veel gras waar kolganzen, smienten en wulpen zich aan tegoed aan doen. Tussen de honderden vogels ontdekken we plotseling andere kopjes die maar net boven het gras uitsteken: patrijzen. De ene na de ander komt tevoorschijn om even later weer spoorloos te verdwijnen. Bij onze derde stop, de kijkhut bij de overgang N99-N250, staat een van de andere groepjes al te genieten van de miljoenen vogels : kanoeten, bonte strandlopers, zilverplevieren en alle eerder genoemde soorten. Een juveniele slechtvalk heeft dit eldorado ook ontdekt en doet verwoede, maar tevergeefse pogingen hier een prooi te verschalken. Helaas zonder succes dus maar ook zittend op zijn uitkijkpost is hij nog steeds de moeite waard. De boeken worden zelfs tevoorschijn gehaald om er zeker van te zijn dat we met een juveniele slechtvalk te maken hebben en niet met de veel zeldzamere sakervalk. Geweldige waarnemingen, en dan moet ons weekend Texel eigenlijk nog beginnen.

2 En dat begint bij De Petten, een plasje op Texel, niet ver van de boot. Wintertaling, goudplevier, smient, watersnip, ze zijn hier allemaal goed van dichtbij te bekijken, evenals de eerste kramsvogels en koperwieken in het weiland ernaast. Bij de Mokbaai is de soortenrijkdom nog veel groter en gevarieerder: allerlei wadvogels foerageren hier, van bontbekplevier tot lepelaar. Een bijzondere waarneming vormen 2 krombekstrandlopers die tussen de honderden bontjes ontdekt worden. De verschillen in winterkleed zijn minimaal: de krombekstrandloper is ietsje groter - maar dat is op deze afstand moeilijk te zien - en de snavel is langer en lichtgebogen. Maar het ene exemplaar hier heeft nog wat roodbruine vlekjes op de borst, een overgang van de donkere roodbruine borst en buik in zomerkleed naar het witte winterkleed. Ook als ze opvliegen is het verschil duidelijk door de opvallend witte stuit van de krombekstrandloper. Van hieruit maken we een wandeling naar de Horsmeertjes. Denken we, want we komen enigszins uit de route. Maar een vogelaar ontdekt altijd wel iets en hier is dat onder andere de bladkoning. Een afwijkend geluid. een vuurgoudhaan (want een opvallende oogstreep) maar dan zonder oranje of gele vlek op zijn kruin Dat kan niets anders zijn dan een bladkoning. Jammer dat slechts twee van ons de vogel ook echt zien. Het groepje boerenzwaluwen, ook bijzonder in deze tijd van het jaar, zien we wel allemaal, evenals een laag overvliegend groepje koperwieken met roestrode oksels. De route gaat verder naar kilometerpaal 15, een locatie voor geharde vogelaars. En voor de terrasliefhebbers onder ons. Op het strand worden we letterlijk gezandstraald en de een na de ander geeft het op en laat zich verleiden door warme chocomel. Terwijl aan de zeekant van de glazen afscheiding ver op zee Jan-van-Gent, zwarte zee-eend en grote jager worden gespot, geniet het grootste deel van de groep in de luwte van even gezellig samen wat drinken. Langzamerhand begint het tijd te worden om richting Den Burg te vertrekken. Onze laatste stop is polder Waal en Burg, een van de eerste bedijkingen op Texel (1532) waardoor het zeewater niet langer vrij spel had van west naar oost. Er zitten hier aardig wat kemphanen en een flinke groep goudplevieren. Een mooie afsluiting van de eerste dag, tijd om de StayOkay op te zoeken, ons te installeren en een warme maaltijd te krijgen. Nadeel van deze tijd van het jaar is dat het s avonds te donker is om vogels te kijken, voordeel is ook dat het s avonds te donker is om vogels te kijken. Dat geeft toch een stukje gezelligheid met de hele groep. Vrijdag Na een uitgebreid ontbijt vertrekken we langs de waddenkant van het eiland naar de noordpunt. Bij Wagejot, één van de vele plassen, wordt druk gefoerageerd, gebadderd en gepoetst door allerlei watervogels: tureluurs, eenden in alle maten en kleuren, watersnippen, een late witte kwikstaart en vooral veel piepers. Graspiepers maar ook enkele afwijkende exemplaren.

3 De oeverpieper halen we er, met behulp van het boek, nog wel uit met zijn donkere pootjes en overwegend donkere verenkleed maar de afwijkende trekroepjes van de roodkeelpieper en de boompieper laten we over aan de gevorderde vogelaars onder ons. Het is hoog water, en hoewel we niet verwachten veel de zien op de Waddenzee, rijden we toch snel de dijk even op. Gelukkig maar want hier rust een gigantisch grote groep eiders, mannetjes en vrouwtjes. Vijfhonderd? Duizend? Ook ontdekken we enkele geoorde futen en kuifduikers, en nog enkele en nog wat groepjes om uiteindelijk te concluderen dat ook deze twee soorten zeer ruim vertegenwoordigd zijn. Met daartussen nog middelste zaagbekken en brilduikers. Prachtig, zeker met de zon erop. Want vandaag is het weer fantastisch: veel minder wind, droog, zonnig en matige wind. Maar we moeten verder, richting De Tuintjes waar een bruine boszanger is gesignaleerd. Want dit weekend is echt voor iedereen: prachtige watervogels op de plassen, lastige zeevogels ver weg, wadvogels bij laagwater, zeldzame bijzonderheden die zich schuilhouden. Voor elk wat wils, en door de afwisseling komt iedereen aan zijn trekken. Helaas zijn we te laat voor deze zeldzame dwaalgast, het gebied waarin hij gesignaleerd was, is inmiddels afgesloten. Ook de wandeling door De Tuintjes levert niet veel op wat betreft vogelwaarnemingen. Tijdens de trek is dit voor de vogels die uit het noordwesten over zee aan komen vliegen de eerste rustmogelijkheid maar vandaag is er zeer weinig trek. Op de terugweg langs het strand zien we wel leuke groepjes drieteenstrandlopers, steenlopers en enkele paarse strandlopers. Ver weg af en toe een Jan-van-Gent, dichtbij, en dus veel makkelijker te herkennen, regelmatig een zeehond. We blijven nog even aan de Waddenkant om een blik op de Schorren te werpen, aan de noordkant van Utopia. Het water staat eigenlijk nog wat te hoog maar zwarte ruiter, tureluur, groenpootruiter, rosse grutto, zilver- en goudplevier en bonte strandplevier geven genoeg bekijks en stof tot discussies. Zeker als er ook een kleine strandloper tussen blijkt te lopen en een krombekstrandloper. Die zich overigens verraadt door zijn opvallend witte stuit. Tussen al dit moois ontdekken we nog een buizerd en een slechtvalk, maar dan slaat de vermoeidheid toe want we denken zelfs flamingo s te zien. Tijd om de ogen rust te gunnen want behalve de kleur en de bolling hebben deze op het water drijvende zakken weinig gemeen met flamingo s. Maar vermoeide ogen, koude vingers en stijve ledematen weerhouden ons er niet van nog een omweg te maken langs het uitkijkpunt bij de Oorsprongweg waar je uitzicht hebt over de noordelijke strandkwelder van de Slufter. Ook hier volop watervogels, met o.a. onze eerste en enige krakeenden van het weekend en maar liefst 3 slechtvalken. Een tapuit lijkt gezien de hoeveelheid rossig beige op borst en buik een Groenlandse ondersoort te zijn.

4 Maar dan is het echt afgelopen voor vandaag: niet het weer, niet de honger of de vermoeidheid maar het verdwijnen van het licht zet een stopper voor onze vogelactiviteiten. En onze avondactiviteiten, die absoluut zeer gezellig waren, vallen buiten het bestek van dit verslag. Zaterdag We beginnen dicht bij huis, op de parkeerplaats van de StayOkay. Na een mooiweers dag en nacht gisteren is de trek weer duidelijk toegenomen. Grote lijsters, kramsvogels, koperwieken en zelfs een beflijster trekken over. Bij Krassekeet, waar we gisteren de enorme groep eiders ontdekten, lijkt het nu uitgestorven. Het valt mee als je een kijker, of nog beter een telescoop gebruikt, dan zitten er toch heel wat vogels maar alles dobbert ver weg op het water. Vandaag hebben we tijd voor Utopia en vanaf de zuidkant lopen we het gebied in. In dit vrij nieuwe natuurgebied aan de oostzijde van Texel broeden s zomers grote sterns, dwergsterns en steltlopers op de schelpenstrandjes. In dit binnendijkse vogelgebied vinden vogels een veilige plek bij hoogwater. In Utopia kunnen ze rustig wachten tot de kwelders en wadplaten weer droog liggen. Door de stijgende zeespiegel zijn deze vluchtplekken hard nodig. Natuurmonumenten heeft in 2010 en 2011 het grasland omgevormd tot een krekengebied met slikranden en vele schelpenbanken. Vanaf de waddendijk heb je goed zicht op de vogels in het krekengebied. Als ze er zijn tenminste want nu is het erg rustig. De mooiste waarnemingen zijn 2 groepjes met respectievelijk 4 en 10 kleine zwanen. En misschien een groepje fraters. Maar een groepje kleine vogels is lastig met zekerheid op naam te brengen als ze geen geluid maken. Ook een sneeuwgors behoort tot de onzekere waarnemingen. Zo rustig als het binnendijks is, zo druk is het aan de andere kant van de dijk. Zoveel wulpen, kanoeten, bonte strandlopers, bergeenden, rosse grutto s, scholeksters en andere steltlopers hebben zich hier verzameld dat het moeilijk is ze echt te onderscheiden. Een vrouwtje blauwe kiekendief en een kleine zilverreiger daarentegen springen eruit. Less is more?? Het Krimbos, onze volgende stop, levert niet de bijzondere soorten op waar we op gehoopt hadden. Integendeel, het is er erg stil. Tenminste wat vogels betreft. Ook bij paal 29 is weinig te zien op vogelgebied. Het is er veel te druk met wandelaars en honden. Dan is het beter toeven aan de Oorsprongweg. Ook vandaag is de slechtvalk weer present evenals verschillende eendensoorten. Onder andere een groepje pijlstaarten. Een grote groep spreeuwen foerageert op de duinbessen maar voert regelmatig een soort verzamelvlucht uit over het open gebied zodat we van hun luchtacrobatiek kunnen genieten. Het blijft fascinerend om zo n grote groep te zien zwenken en zwieren zonder dat ze tegen elkaar aan botsen. Begrijpelijk dat die slechtvalk hier zijn vaste stek lijkt te hebben. Met zoveel vogels kan het niet zo moeilijk zijn hier iedere dag een maaltje te vangen. Als laatste punt vandaag kiezen we voor de noordkant van de polder Waal en Burg waar we door het gebied kunnen wandelen. Een plan dat we echter snel laten varen als de lucht steeds dreigender en donkerder wordt. We hebben nog net tijd om enkele kemphanen te ontdekken en vast te stellen dat er hier wel heel veel watersnippen zitten, zeker zo n stuks, maar dan beginnen de eerste druppels te vallen en zit er niets anders op om terug te gaan naar de StayOkay. Ook wel fijn, een keertje tijd voor een douche en een drankje vóór het eten.

5 Zondag Na wat gepuzzel met de bagage vertrekken we vandaag richting De Slufter. Gisteren werd daar een klein groepje strandleeuweriken waargenomen, en met een beetje geluk ontdekken wij ze ook nog. Dit is een leuke soort die iedereen graag wil zien, zeker als je in deze tijd van het jaar naar Texel gaat. Want strandleeuweriken broeden in het hoge noorden en worden in Nederland alleen s winters in kleine groepjes gezien, en dan zoals de naam al zegt, vooral langs de kust op schaars begroeide vlaktes. De Slufter is een mooi gebied om te wandelen, in de verte jaagt een roofvogel, rondom ons roepen de graspiepers en een torenvalk staat te bidden maar we stoppen alleen even als we denken tussen de veldleeuweriken een ijsgors te horen. Zo vroeg zijn er in de duinen nog maar weinig wandelaars, al dan niet met honden, en dat vergroot onze kansen. Al voor we op het strand zijn, vliegt een groepje kleine vogeltjes voorbij en jawel, meteen de strandleeuwerik in de kijker. Prachtig met die opvallende kopjes met geel en zwart. Ze zijn helemaal niet schuw en foerageren dichtbij zodat iedereen ze goed kan bekijken. Er komen er ook steeds meer bij, en uiteindelijk zijn het er ongeveer 40. Enkele kneutjes lopen er tussendoor en zelfs een ijsgors. Maar deze laatste waarneming is slechts voor enkelen van ons weggelegd. Wel mooi te zien is een kleine zilverreiger die statig door een ondiepe plas stapt en daarbij steeds zijn poten zo hoog optilt dat we iedere keer zijn gele teentjes goed kunnen zien. Ook een mannetje eider laat zich makkelijk in de telescoop vangen. Met al dat moois zien we de grote groepen bonte strandlopers en de vele bontbekplevieren bijna over het hoofd. Langzamerhand wordt het drukker op het strand, voor ons het signaal om te vertrekken. We rijden dwars over het eiland naar de Waddenkust. Een korte stop bij de Hogezandskil levert niet veel op, en het pad aan de zuidkant van Drijvers Vogelweid De Bol is door een dikke laag drek niet toegankelijk. Dan nog even naar uitzichtpunt Krassekeet, waar we binnendijks goed overzicht hebben over De Bol en buitendijks over de Waddenzee. Maar er zit niets. Hoewel, met de kijker blijkt er hier en daar toch wel iets te zitten en met de telescopen erbij blijkt er zelfs heel veel te zitten. Naast enkele vrouwtjes eider die zich langs de waterkant bevinden, ontdekken we steeds meer groepjes kuifduiker en geoorde fuut. Een herkansing voor iedereen die ze 2 dagen terug gemist had. Langs Wagejot, de Zandkes, Dijkmanshuizen, Ottersaat, de haven van Oudeschild, de Schans en de Redoute zakken we af naar het zuiden. En hoewel we hier geen nieuwe soorten zien, blijft het geweldig om te kijken. De eenden, met name smient, pijlstaart en wintertaling lijken met de dag mooier te worden en nu in de zon zijn hun kleuren prachtig te zien. Datzelfde geldt voor de

6 watersnippen, het duurt soms even voor we ze ontdekken met hun geweldige schutkleuren maar als je wat beter kijkt zie je hier en daar de gele strepen op hun kop en rug oplichten in de zon. Als je er een ontdekt, zie je er vanzelf meer, rustend, badderend of foeragerend. Buitendijks is het rustig en we besluiten onze laatste uurtjes door te brengen in de Mokbaai. Bij De Petten ook weer volop watersnippen maar geen oeverloper, witgat of een andere steltloper waar we stiekem op hopen. De Mokbaai zelf stelt niet teleur en is een geweldige afsluiting, vooral weer door de massaliteit. Hoewel buitendijks staan er duizenden goudplevieren, kop in de veren. Ook rosse grutto s, scholeksters, bonte strandlopers en wulpen foerageren en rusten hier in grote groepen. Kanoeten en zilverplevier zijn duidelijk in de minderheid en wat meer op zichzelf maar ze staan mooi naast elkaar zodat je ze eens goed kunt vergelijken. Het verschil in snavel, grootte, kleur en houding is dan uitstekend te zien. Met de telescoop zijn verder weg op het water ook nog eiders, zaagbekken en brilduikers te ontdekken. Een mooi plaatje waarin duizenden vogels alleen bezig zijn met eten of rusten. Maar schijn bedriegt want plotseling gaat alles massaal op de vleugels. Het kost ons wat meer tijd dan de vogels om het hongerige smelleken te ontdekken. Maar dan is het ook een spectaculair schouwspel: in volle vaart gaat hij achter een strandloper aan die keer op keer aan een nieuwe stootduik weet te ontsnappen. Uiteindelijk geeft het smelleken het op en verdwijnt, ongetwijfeld op zoek naar een minder snelle prooi. Een mooie afsluiting van een geslaagd en bijzonder gezellig vogelweekend waarin iedereen wel aan zijn trekken kwam met 122 soorten, vogeltrek, wintergasten, late zomergasten, bijzondere soorten, zeevogels, steltjes, grote groepen vogels en eenden in prachtige kleuren.

Rootsweekend Texel 2016

Rootsweekend Texel 2016 Rootsweekend Texel 2016 23 tot en met 25 september 2016 Roze Spreeuw Georganiseerd door: (foto: Klaas de Jong) in samenwerking met Dag 1 vrijdag 23 september De enorme drukte bij de boot zorgde ervoor

Nadere informatie

Instandhoudingsdoelen Nederlandse Natura 2000- gebieden

Instandhoudingsdoelen Nederlandse Natura 2000- gebieden Bijlage C. Instandhoudingsdoelen Nederlandse Natura 2000- gebieden Waddenzee Habitat H1110A H1140A Permanent overstroomde zandbanken (getijdengebied) Slik- en zandplaten, (getijdengebied) Behoud oppervlakte

Nadere informatie

Weekendje Texel oktober 2016

Weekendje Texel oktober 2016 Weekendje Texel 14 17 oktober 2016 Terwijl een deel van onze vogelwerkgroep de vogels van Andalusië aan het ontdekken was, nam een gezellig groepje van 6 van onze leden deel aan het inmiddels traditionele

Nadere informatie

Watervogels en kustbroedvogels tussen Breskens en Braakmanhaven

Watervogels en kustbroedvogels tussen Breskens en Braakmanhaven Watervogels en kustbroedvogels tussen Breskens en Braakmanhaven Tellingen 2001 en 2002 B.W.J. Oosterbaan T. Damm 2005 Opdrachtgever Rijkswaterstaat Rijksinstituut voor Kust en Zee Van der Goes en Groot

Nadere informatie

De rustende grote meeuwen zijn deze keer niet op de parkeerplaats te vinden. Het ziet er heel verlaten uit.

De rustende grote meeuwen zijn deze keer niet op de parkeerplaats te vinden. Het ziet er heel verlaten uit. 14 december 2010 Ons traditionele eindejaar dagtripje naar Zeeland met een groepje (8 tal) vogelliefhebbers van IVN Oirschot vogelgroep. We vertrekken al in het donker om op tijd tussen de vogels te zitten

Nadere informatie

Texel najaar tot en met 27 augustus Georganiseerd door: (foto: Klaas de Jong)

Texel najaar tot en met 27 augustus Georganiseerd door:   (foto: Klaas de Jong) Texel najaar 2017 25 tot en met 27 augustus 2017 (foto: Klaas de Jong) Georganiseerd door: www.birdingbreaks.nl Dag 1 vrijdag 25 augustus Door pech, drukte in Den Helder en voor sommigen persoonlijke omstandigheden

Nadere informatie

Verslag project bontbekplevier Wilhelminadorp 2010 en tevens afsluiting monitoring gedurende 5 jaar.

Verslag project bontbekplevier Wilhelminadorp 2010 en tevens afsluiting monitoring gedurende 5 jaar. 1 Verslag project bontbekplevier Wilhelminadorp 2010 en tevens afsluiting monitoring gedurende 5 jaar. Het broedseizoen is weer achter de rug en wat heeft het voor de bontbekplevier opgeleverd. Het is

Nadere informatie

Verslag Wadvogeltellingen langs de Wieringerkust.

Verslag Wadvogeltellingen langs de Wieringerkust. Verslag Wadvogeltellingen langs de Wieringerkust. Over de periode December 2015 tot en met November 2016. Elke maand worden er Wadvogeltellingen gedaan in o.a het NL - Waddengebied tijdens hoog water.

Nadere informatie

beeldverslag excursie Groninger noordkust VWG-Eelde-Paterswolde 28 januari 2017 samenstelling: Sieds Rienks

beeldverslag excursie Groninger noordkust VWG-Eelde-Paterswolde 28 januari 2017 samenstelling: Sieds Rienks beeldverslag excursie Groninger noordkust VWG-Eelde-Paterswolde 28 januari 2017 samenstelling: Sieds Rienks Waarnemingen: GEBIED: Groninger noordkust DATUM: 28 januari 2017 Organisatie/leiding/verslag:

Nadere informatie

Bijzondere Vogels Strabrechtse Heide 2011

Bijzondere Vogels Strabrechtse Heide 2011 Bijzondere Vogels Strabrechtse Heide 2011 Dit overzicht bevat bijzondere vogelwaarnemingen die gemaakt zijn op de Strabrechtse Heide. Hieronder vallen fenologische waarnemingen, opmerkelijke trekvogels,

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen, aangevuld met informatie uit de Sovon-meetnetten (Netwerk Ecologische

Nadere informatie

Datum: Vrijdag 5 april Excursie: Oostvaardersplassen ochtendexcursie. Gidsen: Taco & Pim

Datum: Vrijdag 5 april Excursie: Oostvaardersplassen ochtendexcursie. Gidsen: Taco & Pim Datum: Vrijdag 5 april 2019 Excursie: Oostvaardersplassen ochtendexcursie Gidsen: Taco & Pim Op deze fraaie vrijdagochtend waren de gidsen Taco & Pim in de gelukkige omstandigheid om een groep uit Ede

Nadere informatie

Datum: 13 april Excursie: Middagexcursie Brabantse Biesbosch. Gids: Pim

Datum: 13 april Excursie: Middagexcursie Brabantse Biesbosch. Gids: Pim Datum: 13 april 2019 Excursie: Middagexcursie Brabantse Biesbosch Gids: Pim Rond de klok van 13.00 uur ontmoette ik Wil en zes andere deelnemers uit de regio Den Haag. Door omstandigheden zat Wil in een

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen, aangevuld met informatie uit de Sovon-meetnetten (Netwerk Ecologische

Nadere informatie

Zondag 6 november 2016: Middagexcursie in de Oostvaardersplassen.

Zondag 6 november 2016: Middagexcursie in de Oostvaardersplassen. Zondag 6 november 2016: Middagexcursie in de Oostvaardersplassen. Gids: Pim Julsing In de ochtend viel de regen nog met bakken uit de lucht, maar toen ik om 11.45 uur Celine en haar vader ontmoette klaarde

Nadere informatie

Brandganzen in de Workumerwaard

Brandganzen in de Workumerwaard Brandganzen in de Workumerwaard foto Sieds Waarnemingen: GEBIED: Zuidwest Friesland DATUM: 22-11-2014 TIJD: WEER: hele dag Eerst bewolkt met wat regen, later lichter met zon; eerst vrij strakke ZO-wind,

Nadere informatie

Bijlage Overzicht Natura 2000-gebieden 1

Bijlage Overzicht Natura 2000-gebieden 1 Bijlage Overzicht Natura 2000-gebieden 1 In en in de ruimere omgeving van het plangebied zijn verschillende Natura 2000-gebieden gelegen. Binnen het plangebied zijn geen ontwikkelingen voorzien in de Natura

Nadere informatie

Texel voorjaar mei Georganiseerd door:

Texel voorjaar mei Georganiseerd door: voorjaar 2016 6 8 mei 2016 Georganiseerd door: www.birdingbreaks.nl Dag 1 vrijdag 6 mei Het verzamelen bij de boot aan de se kant verliep voorspoedig en al snel tuurden we met een volle bus, gevolgd door

Nadere informatie

Plotseling was er grote paniek onder de aanwezige vogels, een fraaie Slechtvalk gaf act de presence.

Plotseling was er grote paniek onder de aanwezige vogels, een fraaie Slechtvalk gaf act de presence. Datum: Donderdag 27 september 2018 Excursie: Oostvaardersplassen middag Gids: Pim Om 13.00 uur ontmoette ik Jennie en Margreet langs de Knardijk ter hoogte van het bezoekerscentrum van de Oostvaardersplassen.

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Bekendmaking aanwijzingsbesluiten Natura 2000 in het Waddengebied

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Bekendmaking aanwijzingsbesluiten Natura 2000 in het Waddengebied STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 38 25 februari 2009 Bekendmaking aanwijzingsbesluiten Natura 2000 in het Waddengebied De Minister van Landbouw, Natuur

Nadere informatie

Excursieverslag Vogelweekend Texel.

Excursieverslag Vogelweekend Texel. Excursieverslag Vogelweekend Texel. Van 13 tm. 16 oktober 2017 Vrijdag 13 oktober Op vrijdag 13 oktober werd er even voor 09.00 uur verzameld op de parkeerplaats om richting Texel te vertrekken. Omdat

Nadere informatie

Vogelweekend Texel 12 t/m 15 oktober 2018

Vogelweekend Texel 12 t/m 15 oktober 2018 Vogelweekend Texel 12 t/m 15 oktober 2018 Op vrijdagochtend 12 oktober was het tijd voor ons jaarlijkse vogelweekend naar Texel. Met 11 personen verzamelden we op de parkeerplaats waar al de eerste vogels

Nadere informatie

Bijzondere Vogels Strabrechtse Heide 2016

Bijzondere Vogels Strabrechtse Heide 2016 Bijzondere Vogels Strabrechtse Heide 2016 Dit overzicht bevat bijzondere vogelwaarnemingen die gemaakt zijn op de Strabrechtse Heide. Hieronder vallen fenologische waarnemingen, opmerkelijke trekvogels,

Nadere informatie

Vogelwaarnemingen op De Beer door Kees van Leeuwen in 1951. Mededelingenreeks Natuurmonument De Beer 7

Vogelwaarnemingen op De Beer door Kees van Leeuwen in 1951. Mededelingenreeks Natuurmonument De Beer 7 Vogelwaarnemingen op De Beer door Kees van Leeuwen in 1951 Mededelingenreeks Natuurmonument De Beer 7 Vogelwaarnemingen op De Beer door Kees van Leeuwen in 1951 Mededelingenreeks Natuurmonument De Beer

Nadere informatie

Excursie: De Brabantse Biesbosch Vanaf Werkendam ( )

Excursie: De Brabantse Biesbosch Vanaf Werkendam ( ) Excursie: De Brabantse Biesbosch Vanaf Werkendam (9.30-14.00) Gids: Pim Voor de tweede keer mocht ik als gids met Karlijn op stap. Ditmaal had ze deze excursie cadeau gedaan aan haar vader. Rond 9.30 uur

Nadere informatie

Datum: 13 april Excursie: Ochtendexcursie Oostvaardersplassen. Gids: Pim

Datum: 13 april Excursie: Ochtendexcursie Oostvaardersplassen. Gids: Pim Datum: 13 april 2019 Excursie: Ochtendexcursie Oostvaardersplassen Gids: Pim Om 8.00 uur ontmoette ik de deelnemers aan de ochtendexcursie in de Oostvaardersplassen, oude bekenden uit Bennekom die eerder

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Eend Inleiding Ik hou mijn werkstuk over eenden omdat ik het leuke dieren vind en ik wil er wat over leren. Dit wil ik er over weten: Wat doen eenden de hele dag? Wat eten eenden? Wat voor soorten eenden

Nadere informatie

Lauwersmeer 2010. Donderdag, 13 mei

Lauwersmeer 2010. Donderdag, 13 mei Lauwersmeer 2010 Donderdag, 13 mei Alweer het derde jaar Lauwersmeer. We beginnen zo langzamerhand onze eigen tradities te krijgen. Vroeg op pad, elkaar ontmoeten bij Diependal om vervolgens op koffie,

Nadere informatie

Bijzondere Vogels Strabrechtse Heide 2013

Bijzondere Vogels Strabrechtse Heide 2013 Bijzondere Vogels Strabrechtse Heide 2013 Dit overzicht bevat bijzondere vogelwaarnemingen die gemaakt zijn op de Strabrechtse Heide. Hieronder vallen fenologische waarnemingen, opmerkelijke trekvogels,

Nadere informatie

Watervogels het ganse jaar waar te nemen.

Watervogels het ganse jaar waar te nemen. Watervogels het ganse jaar waar te nemen. AALSCHOVER Voedsel: zijn voedsel bestaat uit levende vis. Hij eet dagelijks zeker 500 gram vis. BERGEEND De aalscholver is 77 tot 94 cm lang. De vogel is vrijwel

Nadere informatie

LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - VMBO - BIOLOGIE ANTWOORDEN OPDRACHT 1 - MAASVLAKTE 2

LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - VMBO - BIOLOGIE ANTWOORDEN OPDRACHT 1 - MAASVLAKTE 2 NATUUR EN MILIEU LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - VMBO - BIOLOGIE De haven van Rotterdam is de grootste haven van Europa. Steeds meer spullen die je in de winkel koopt, komen per schip in Rotterdam

Nadere informatie

Routekaart 2011. Natura 2000-gebied en Nationaal Park Lauwersmeer 15 mei 2011. Inschrijving Bosschuur Staatsbosbeheer

Routekaart 2011. Natura 2000-gebied en Nationaal Park Lauwersmeer 15 mei 2011. Inschrijving Bosschuur Staatsbosbeheer Natura 2000-gebied en Nationaal Park Lauwersmeer 15 mei 2011 Routekaart 2011 Inschrijving Bosschuur Staatsbosbeheer Welkom op het Frysk Fûgelpaad 2011 Deze vogelspotwandeling wordt gehouden in Nationaal

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen, aangevuld met informatie uit de Sovon-meetnetten (Netwerk Ecologische

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen, aangevuld met informatie uit de Sovon-meetnetten (Netwerk Ecologische

Nadere informatie

WETLAND TELLINGEN LEPELAARPLASSEN: 2013

WETLAND TELLINGEN LEPELAARPLASSEN: 2013 1 WETLAND TELLINGEN LEPELAARPLASSEN: 2013 TOTALE KENGETALLEN 50,000 45,000 40,000 35,000 30,000 25,000 20,000 15,000 10,000 Lepelaarsplassen: Totaal aantal vogels per jaar 5,000 Aantal Zonder wilgenbos

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen, aangevuld met informatie uit de Sovon-meetnetten (Netwerk Ecologische

Nadere informatie

Vogels van weide/boerenland en plas-dras

Vogels van weide/boerenland en plas-dras Vogels van weide/boerenland en plas-dras Vogelherkenningscursus 2017 Bert Geelmuijden Waarnemen en kennis Kun je iets waarnemen dat je niet kent? (5 e symfonie van Beethoven als ezelsbrug voor zang van

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen, aangevuld met informatie uit de Sovon-meetnetten (Netwerk Ecologische

Nadere informatie

Interessante vogelkijk locaties

Interessante vogelkijk locaties Interessante vogelkijk locaties Hieronder staan enkele interessante gebieden in de kop van Noord-Holland om vogels te kijken. Zie ook nummeraanduiding op kaart. Verder is de locatie aangegeven met atlasblok

Nadere informatie

Verslag van de SNP- vogelreis naar Texel van 08-09-2015 tot en met 11-09-2015. Verslag gemaakt door Herman Postma

Verslag van de SNP- vogelreis naar Texel van 08-09-2015 tot en met 11-09-2015. Verslag gemaakt door Herman Postma TEXEL VOGELEILAND. Het Waddeneiland Texel mag zich al ruim een eeuw verheugen in grote belangstelling van vogelliefhebbers. Pioniers als Jac. P. Thijsse, Nol Binsbergen en G. J. van Oordt trokken erheen.

Nadere informatie

Weidevogel fietsroute De Wieden

Weidevogel fietsroute De Wieden Weidevogel fietsroute De Wieden 33.9 km fietsen Buitelende kieviten en jubelende wulpen; dat is voorjaar in De Wieden. Fiets langs de mooiste weidevogelgebieden, waar alle weidevogels nog voorkomen. De

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen, aangevuld met informatie uit de Sovon-meetnetten (Netwerk Ecologische

Nadere informatie

^^^^^<^3^ der Wal 'htinsen bij Bolt. Nederlandse Vissersbond De heer D.J.T. Berends Postbus AB EMMELOORD. Geachte heer Berends,

^^^^^<^3^ der Wal 'htinsen bij Bolt. Nederlandse Vissersbond De heer D.J.T. Berends Postbus AB EMMELOORD. Geachte heer Berends, PROVI N^IE FLEVOLAND Postbus 55 8200 AB Lelystad Nederlandse Vissersbond De heer D.J.T. Berends Postbus 64 8300 AB EMMELOORD Telefoon (0320)-255265 Fox (0320)-265260 E-mail provincie@flevoland.nl Website

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels)

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen (vanaf 1-3-2013), aangevuld met informatie uit

Nadere informatie

We zagen in de 30 getelde gebieden vogels verdeeld over 87 soorten. De meest getelde was zoals gewoonlijk de smient met exemplaren.

We zagen in de 30 getelde gebieden vogels verdeeld over 87 soorten. De meest getelde was zoals gewoonlijk de smient met exemplaren. Moordrecht 9 februari 2013 Normaal beschrijf ik het weer in het telweekeinde en soms net ervoor, deze keer iets verder terugkijken. Vanaf onze telling in december 2012 tot de midwintertelling in januari

Nadere informatie

Excursieverslag Texel 2010

Excursieverslag Texel 2010 Periode: vrijdag 8 zondag 10 oktober 2010 Onderkomens: Vakantiehuisje van de familie Boon, Vuurtorenweg 107 en een chalet op het vakantiepark De Krim, beiden in De Cocksdorp Deelnemers: Rob Boesten Jan

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen, aangevuld met informatie uit de Sovon-meetnetten (Netwerk Ecologische

Nadere informatie

UITSTAP. EEN DAG AAN ZEE BUSTOCHT NAAR OOSTENDE EN HET ZWIN Zaterdag 20 oktober 2001

UITSTAP. EEN DAG AAN ZEE BUSTOCHT NAAR OOSTENDE EN HET ZWIN Zaterdag 20 oktober 2001 UITSTAP EEN DAG AAN ZEE BUSTOCHT NAAR OOSTENDE EN HET ZWIN Zaterdag 20 oktober 2001 Ik kijk altijd wat benieuwd uit naar deze vrijwel jaarlijkse tocht. Je weet nooit wat het wordt. Het is typisch voor

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels)

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen (vanaf 1-3-2013), aangevuld met informatie uit

Nadere informatie

Op de afgesproken plek langs de Knardijk te Lelystad ontmoette ik Jacobien en Annelies omstreeks uur.

Op de afgesproken plek langs de Knardijk te Lelystad ontmoette ik Jacobien en Annelies omstreeks uur. Avondexcursie Oostvaardersplassen, 23 mei 2017 Gids: Pim Op de afgesproken plek langs de Knardijk te Lelystad ontmoette ik Jacobien en Annelies omstreeks 18.00 uur. We maakten eerst een wandeling naar

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen, aangevuld met informatie uit de Sovon-meetnetten (Netwerk Ecologische

Nadere informatie

Vogelexcursie Maasplassen

Vogelexcursie Maasplassen Vogelexcursie Maasplassen WML plas Roermo nd Brandt VWG De Peel, 2015-01-31 Deelnemers Rob Boesten, Jan van Deursen, Jaap Halma, Peter Hikspoors, Mario Joosten, Cor Speek, Karel Verhees en Nel en Jo van

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen, aangevuld met informatie uit de Sovon-meetnetten (Netwerk Ecologische

Nadere informatie

STELTLOPERS KIJKEN LANGS DE OOSTERSCHELDE Zaterdag 26 augustus 2006

STELTLOPERS KIJKEN LANGS DE OOSTERSCHELDE Zaterdag 26 augustus 2006 UITSTAP STELTLOPERS KIJKEN LANGS DE OOSTERSCHELDE Zaterdag 26 augustus 2006 We hadden voorzien om deze uitstap met een bus te maken, maar met te weinig inschrijvingen (was iedereen nog op vakantie?) kozen

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen, aangevuld met informatie uit de Sovon-meetnetten (Netwerk Ecologische

Nadere informatie

Bijzondere Vogels Strabrechtse Heide 2014

Bijzondere Vogels Strabrechtse Heide 2014 Bijzondere Vogels Strabrechtse Heide 2014 Dit overzicht bevat bijzondere vogelwaarnemingen die gemaakt zijn op de Strabrechtse Heide. Hieronder vallen fenologische waarnemingen, opmerkelijke trekvogels,

Nadere informatie

Diepholz, Duitsland Voorjaar met Kraanvogels! 9 t/m 11 maart 2018

Diepholz, Duitsland Voorjaar met Kraanvogels! 9 t/m 11 maart 2018 Diepholz, Duitsland Voorjaar met Kraanvogels! 9 t/m 11 maart 2018 Georganiseerd door: www.birdingbreaks.nl Vrijdagmiddag rond 13:00 uur verzamelden wij ons bij het gastvrije Golfhotel Wagenfeld. Na kennismaking

Nadere informatie

Datum: Zondag 3 maart Excursie: De Brabantse Biesbosch ochtendexcursie. Gids: Pim

Datum: Zondag 3 maart Excursie: De Brabantse Biesbosch ochtendexcursie. Gids: Pim Datum: Zondag 3 maart 2019 Excursie: De Brabantse Biesbosch ochtendexcursie Gids: Pim Vanmorgen mocht ik een dame en heer uit het Gelderse Bennekom rondleiden in het prachtige vogelgebied: De Brabantse

Nadere informatie

Klaverbank/ Botney Cut Experience IV

Klaverbank/ Botney Cut Experience IV Klaverbank/ Botney Cut Experience IV Do 27 sept 2012 (18:00) za 29 sept 2012 (ca 6.00u) vertrek en aankomst: haven van Lauwersoog Prijs: EUR 230,- Dit is de meest uitgebreide en spectaculaire zeetocht

Nadere informatie

Jubileum excursie Helgoland, een impressie Tjarda de Koe

Jubileum excursie Helgoland, een impressie Tjarda de Koe Jubileum excursie Helgoland, een impressie Tjarda de Koe Ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van de VWG was er van 21 tot 23 september een excursie naar Helgoland. Helgoland ligt in de Noordzee,

Nadere informatie

Van 11 tot 18 mei waren mijn vrouw en ik op Kreta. Zij was hier 27 jaar geleden als eens geweest, maar voor mij was het de eerste keer.!

Van 11 tot 18 mei waren mijn vrouw en ik op Kreta. Zij was hier 27 jaar geleden als eens geweest, maar voor mij was het de eerste keer.! Reisverslag Kreta 2012 Van 11 tot 18 mei waren mijn vrouw en ik op Kreta. Zij was hier 27 jaar geleden als eens geweest, maar voor mij was het de eerste keer. We hadden een hotel geboekt in Ano Vouves,

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen, aangevuld met informatie uit de Sovon-meetnetten (Netwerk Ecologische

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen, aangevuld met informatie uit de Sovon-meetnetten (Netwerk Ecologische

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels)

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen (vanaf 1-3-2013), aangevuld met informatie uit

Nadere informatie

Van aalscholver tot zwarte zee-eend.

Van aalscholver tot zwarte zee-eend. Van aalscholver tot zwarte zee-eend. Voor de 8 e keer werd dit jaar een meerdaagse excursie voor de leden van de vogelwerkgroep Losser georganiseerd. Van 8-11 november zwierven 19 VWG-leden door Zeeland

Nadere informatie

Datum: Vrijdag 14 juni Excursie: Middagexcursie Oostvaardersplassen. Gids: Pim

Datum: Vrijdag 14 juni Excursie: Middagexcursie Oostvaardersplassen. Gids: Pim Datum: Vrijdag 14 juni 2019 Excursie: Middagexcursie Oostvaardersplassen Gids: Pim De regen trok rond het middaguur weg en het klaarde niet alleen op, het leek opeens een zomerse middag. Gids Pim mocht

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen, aangevuld met informatie uit de Sovon-meetnetten (Netwerk Ecologische

Nadere informatie

Excursie Schiermonnikoog van 5 t/m 8 oktober 2012

Excursie Schiermonnikoog van 5 t/m 8 oktober 2012 Excursie Schiermonnikoog van 5 t/m 8 oktober 2012 Vrijdagmorgen 5 oktober. Om 8.00 uur zit ik panklaar, gepakt en bezakt, koffie gezet en brood gesmeerd. We hadden om 9.00 uur afgesproken bij mij thuis.

Nadere informatie

Vervolgens reden we via de Torenvalkweg naar de Oostvaardersplassen. We besloten van start te gaan met een wandeling over het Oostvaardersveld.

Vervolgens reden we via de Torenvalkweg naar de Oostvaardersplassen. We besloten van start te gaan met een wandeling over het Oostvaardersveld. Avondexcursie Oostvaardersplassen Datum: 19 mei 2018 Gids: Pim Rond half zes haalde ik Hans en drie, naar later bleek, enthousiaste dames op van het station van Lelystad. Ik kon het niet laten even een

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels)

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen (vanaf 1-3-2013), aangevuld met informatie uit

Nadere informatie

Excursie Lauwersmeer & Schiermonnikoog. Oktober 2008

Excursie Lauwersmeer & Schiermonnikoog. Oktober 2008 Excursie Lauwersmeer & Schiermonnikoog Oktober 2008 1 Lang week-end Lauwersmeer en Schiermonnikoog Data: 10-10-08 t/m 12-10-08 Met 8 personen hebben we in een lang weekend een excursie gemaakt naar het

Nadere informatie

Datum: Maandag 21 mei Excursie: Zuid-Kennemerland, Duinen & Polder. Gids: Pim

Datum: Maandag 21 mei Excursie: Zuid-Kennemerland, Duinen & Polder. Gids: Pim Datum: Maandag 21 mei 2019 Excursie: Zuid-Kennemerland, Duinen & Polder. Gids: Pim Rond de klok van half tien ontmoette ik Heleen en Henk uit Leiden bij de ingang Zandvoortselaan van de Amsterdamse Waterleidingduinen.

Nadere informatie

Datum: Zondag 11 november Gebied: Oostvaardersplassen. Gids: Pim

Datum: Zondag 11 november Gebied: Oostvaardersplassen. Gids: Pim Datum: Zondag 11 november 2018 Gebied: Oostvaardersplassen Gids: Pim In de auto onderweg naar de Knardijk te Lelystad viel de regen nog met bakken naar beneden. Echter Buienradar liet duidelijk zien dat

Nadere informatie

beeldverslag excursie Zuidlaardermeergebied VWG-Eelde-Paterswolde

beeldverslag excursie Zuidlaardermeergebied VWG-Eelde-Paterswolde beeldverslag excursie Zuidlaardermeergebied VWG-Eelde-Paterswolde 25 februari 2017 samenstelling: Sieds Rienks Waarnemingen: GEBIED: Onner- en Oostpolder, Hunzedal Organisatie/leiding/verslag: Sieds Rienks

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen, aangevuld met informatie uit de Sovon-meetnetten (Netwerk Ecologische

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels)

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen (vanaf 1-3-2013), aangevuld met informatie uit

Nadere informatie

Lepelaar vrij schaars klein aantal klein aantal

Lepelaar vrij schaars klein aantal klein aantal Sectie cursisten In de "nieuwe zakgids vogels" wordt bij veel vogelsoorten helaas verkeerde informatie weergegeven over hun voorkomen in Nederland. In de tabel hieronder vind je de juiste gegevens. Broedvogels

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels)

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen (vanaf 1-3-2013), aangevuld met informatie uit

Nadere informatie

Big Days Groot-Amsterdam

Big Days Groot-Amsterdam Fuut 1 1-2 1-2 1-4 1-4 1-5 x 7 Roodhalsfuut x 1 Geoorde Fuut 1-2 x 2 Dodaars 1 1-2 1-2 1-4 1-4 1-5 x 7 Aalscholver 1 1-2 1-2 1-4 1-4 1-5 x 7 Roerdomp 4 1 Groene Reiger 2-3 1 Kleine Zilverreiger 4 1 Grote

Nadere informatie

Werkblad Vogels in de Gement

Werkblad Vogels in de Gement Werkblad Vogels in de Gement Rinze de Wereldreiziger Rinze de Werelreiziger weet onwaarschijnlijk veel van vogels. Rinze is ook dol op de Gement, want daar zijn veel bijzondere vogelsoorten te zien. Bij

Nadere informatie

BMP rapport Gat van Pinte 2013

BMP rapport Gat van Pinte 2013 BMP rapport Gat van Pinte 2013 Bert van Broekhoven VWG De Steltkluut November 2013 1 van 9 BMP Gat van Pinte 2013 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Gebiedsbeschrijving Gat van Pinte... 3 4. De looproute... 5

Nadere informatie

NME-leerroute Vogels in het Wandelbos

NME-leerroute Vogels in het Wandelbos NME-leerroute Vogels in het Wandelbos 7 Groep 1 Tilburg, BS Jeanne d Arc Verhaal voor de kinderen Rinze de Wereldreiziger Rinze weet onwaarschijnlijk veel over vogels. Rinze is ook dol op het Wandelbos

Nadere informatie

inhoud 1. Vogels op reis 3 2. Vogeltrek 4 3. Zomervogels 4. Wintergasten 5. Standvogels 6. Deeltrekkers 7. Op reis

inhoud 1. Vogels op reis 3 2. Vogeltrek 4 3. Zomervogels 4. Wintergasten 5. Standvogels 6. Deeltrekkers 7. Op reis Vogels op reis inhoud 1. Vogels op reis 3 2. Vogeltrek 4 3. Zomervogels 5 4. Wintergasten 6 5. Standvogels 7 6. Deeltrekkers 8 7. Op reis 9 8. Het ontstaan van de trek 12 9. De goede richting 13 10. Een

Nadere informatie

Werkstuk Biologie De Sneeuwuil

Werkstuk Biologie De Sneeuwuil Werkstuk Biologie De Sneeuwuil Werkstuk door Rikaatje 1148 woorden 25 juni 2018 0 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Biologie voor jou De Sneeuwuil Gemaakt door: Rika van Breemen 1HVC 2017 Inleiding

Nadere informatie

LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - HAVO - BIOLOGIE ANTWOORDEN OPDRACHT 1 - MAASVLAKTE 2

LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - HAVO - BIOLOGIE ANTWOORDEN OPDRACHT 1 - MAASVLAKTE 2 NATUUR EN MILIEU LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - HAVO - BIOLOGIE De haven van Rotterdam is de grootste haven van Europa. Steeds meer spullen die je in de winkel koopt, komen per schip in Rotterdam

Nadere informatie

Spreekbeurt de grote Toppereend

Spreekbeurt de grote Toppereend Ra,ra wie ben ik. Spreekbeurt de grote Toppereend Inleiding Ik doe mijn spreekbeurt over de grote toppereend. Omdat ik dit een hele mooie vogel vind. En omdat jullie misschien veel te weinig weten over

Nadere informatie

Excursie Dümmersee en kraanvogels, 25 oktober 2014

Excursie Dümmersee en kraanvogels, 25 oktober 2014 Excursie Dümmersee en kraanvogels, 25 oktober 2014 Het is nog donker als op zaterdag 25 oktober de deelnemers voor de excursie naar de Dümmersee en de kraanvogels zich verzamelen op het kerkplein aan de

Nadere informatie

10 Wettelijke toetsingskaders natuur

10 Wettelijke toetsingskaders natuur MER Windpark Bouwdokken 133 10 Wettelijke toetsingskaders natuur 10.1 Inleiding In dit hoofdstuk worden de effecten op de natuur, zoals beschreven in het voorgaande hoofdstuk, getoetst aan het beleid en

Nadere informatie

Strandvogels in de kijker Jan Seys communicatieverantwoordelijke Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ)

Strandvogels in de kijker Jan Seys communicatieverantwoordelijke Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) Strandvogels in de kijker Jan Seys communicatieverantwoordelijke Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) Doelstelling = Herkennen & begrijpen vogels (& vogelsporen) op het strand Indeling/opbouw STRANDVOGELS

Nadere informatie

Donderdag 19 mei 2016: Avondexcursie Oostvaardersplassen. Gids: Pim

Donderdag 19 mei 2016: Avondexcursie Oostvaardersplassen. Gids: Pim Donderdag 19 mei 2016: Avondexcursie Oostvaardersplassen. Gids: Pim Om 18.15 uur trof ik mijn enthousiaste excursiedeelnemers uit het Nood Hollandse Uitgeest. We reden allereerst naar de Grote praambult

Nadere informatie

Texel. voorjaar op vogeleiland

Texel. voorjaar op vogeleiland voorjaar op vogeleiland Texel Van oudsher staat het Waddeneiland Texel bekend om zijn rijkdom aan vogels. Meer dan 350 verschillende soorten zijn al op het eiland waargenomen en daarvan broeden er iets

Nadere informatie

BEOORDELING EFFECTEN OPSCHALING EN UITBREIDING WIND- PARK SLUFTER

BEOORDELING EFFECTEN OPSCHALING EN UITBREIDING WIND- PARK SLUFTER BIJLAGE I BEOORDELING EFFECTEN OPSCHALING EN UITBREIDING WIND- PARK SLUFTER Witteveen+Bos, bijlage I behorende bij rapport UT615-24/14-002.688 d.d. 5 februari 2014 Witteveen+Bos, bijlage I behorende bij

Nadere informatie

Excursieverslag Texel 2007

Excursieverslag Texel 2007 Vogelwerkgroep De Peel Periode: vrijdag 5 zondag 7 oktober 2007 Onderkomen: Vakantiehuisjes van de familie Boon, Vuurtorenweg 107 in Cocksdorp Deelnemers: Lizet v. Bommel Jan v. Dijk Willem v. Eijk Jac

Nadere informatie

Nieuwsbrief PTT Januari 2018

Nieuwsbrief PTT Januari 2018 Wind/temperatuur Neerslag Nieuwsbrief PTT Januari 2018 Willem van Manen Het weer tijdens de tellingen Er bestond een indruk dat het weer in 2017 bepaald niet meezat, wat me op het idee bracht om eens te

Nadere informatie

! " #! " "$ % &'%&()#" & )+&, %!, )* -$)* $, . )*/ ))) & )2 &, " & ") * '34( '5+(! "'!2%( && % &5" )+ & "&" "$& "&& ) * % " " 5" & "$)* & )!

!  #!  $ % &'%&()# & )+&, %!, )* -$)* $, . )*/ ))) & )2 &,  & ) * '34( '5+(! '!2%( && % &5 )+ & & $& && ) * %   5 & $)* & )! ! #! $ % '%(# '$(* +, %!, * -$* $,. */ 0,-1* $ 2, * '34( '5+(! '!2%( % 5 + $ * % 5 * $*! 62 7*$ 8 97$ : ; * < = ; 5345+!2%* 5 %!, * $ % 7 $ 5'!2>( '!>(* < $ 1 # *$! * / $

Nadere informatie

Excursie Zeeland. Door: Ineke kerkhof

Excursie Zeeland. Door: Ineke kerkhof Door: Ineke kerkhof Excursie Zeeland. Vrijdag 19 oktober om 7.00 uur vertrokken we met 15 personen van de TVWG vanuit Hengelo richting Zeeland. Onze eerste stop was bij Hardinxveld - Giessendam waar we

Nadere informatie

Werkgebied VWG-Zutphen Oppervlak: ha

Werkgebied VWG-Zutphen Oppervlak: ha Werkgebied VWG-Zutphen Oppervlak: 19.227 ha Overzicht verdeling werkgebied in Deelgebieden - Telgebieden KN1 KN2 KN3 KN6 KN5 KN4 GE7 GE6 GE5 GE4 GE2 GE3 GE1 VB11 TE5 TE4 TE3 TE2 TE1 HC5 HC4 HC3 HC2 HC1

Nadere informatie

Euro Birdwatch 2012 Jaarlijkse trekteldag

Euro Birdwatch 2012 Jaarlijkse trekteldag Euro Birdwatch 2012 Jaarlijkse trekteldag Op 6 oktober jongstleden, was het de 17 e keer dat Vogelwacht-Limburg deelnam aan de ondertussen traditionele, jaarlijkse vogeltrekteldag, de laatste jaren ook

Nadere informatie

Bijlage Overzicht Natura 2000-gebieden 1

Bijlage Overzicht Natura 2000-gebieden 1 Bijlage Overzicht Natura 2000-gebieden 1 Natura 2000 Binnen het plangebied en in de omgeving daarvan zijn verschillende Natura 2000-gebieden gelegen (zowel in Nederland als in Vlaanderen). Op grond van

Nadere informatie

Datum: Zaterdag 6 januari Gebied: Oostvaardersplassen Flevoland. Deelnemers: Cees, Raymon, Isabel & Michiel. Gids: Pim

Datum: Zaterdag 6 januari Gebied: Oostvaardersplassen Flevoland. Deelnemers: Cees, Raymon, Isabel & Michiel. Gids: Pim Datum: Zaterdag 6 januari 2018 Gebied: Oostvaardersplassen Flevoland. Deelnemers: Cees, Raymon, Isabel & Michiel. Gids: Pim Om 9.00 gingen we van start met de ochtendexcursie in de Oostvaardersplassen.

Nadere informatie