Nieuwsbrief KetaKeti. Benefietfeest. In dit nummer: Januari 2013

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nieuwsbrief KetaKeti. Benefietfeest. In dit nummer: Januari 2013"

Transcriptie

1 Januari 2013 Namasté, Dag allemaal, Bij het begin van dit gloednieuwe jaar, kijken wij toch even terug op de afgelopen maanden was dan ook een boeiend jaar voor KetaKeti, getuige de hierop volgende verslagen. KETAKETI vzw Kerkstraat 15 B-8340 Damme Schoolproject Melamchighyang Himalaya Nepal Moge 2013 voor iedereen, die KetaKeti een warm hart toedraagt, even voorspoedig en boeiend worden! Hilde, Bruno, Johan, Hendrik & Judith Benefietfeest Op 19 augustus hadden wij ons 4 de benefietfeest te Oedelem, ten huize Ankie en Edward Monchen. Ook dit jaar stelden zij met plezier hun huis en mooie tuin ter beschikking. Met 170 genodigden en het goede weer was de toon direct gezet. Het werd net, zoals de andere jaren, een prachtige middag met veel bijzondere ontmoetingen, genieten van de lekkere lunch en een zeer geslaagde kunstveiling! In dit nummer: Benefietfeest 1 Nepalreis 2 Stand van zaken 10 De opbrengst geeft Ketaketi alvast de mogelijkheden om een deel van de uitgaven voor de komende twee jaren te financieren. Bedankt Ankie en Edward, de vele kunstenaars, die ons een werk gaven voor de veiling, en alle aanwezigen. De afspraak voor een nieuw feest in 2014 wensen veel mensen alvast niet meer te missen.

2 Pagina 2 Reis van Hilde & Bruno naar Nepal wij om een paar dagen in Kathmandu te blijven. Na 7 jaar was het eindelijk weer zover: op 6 november vertrokken Bruno en ik naar Nepal! Benieuwd om te zien wat er allemaal veranderd zou zijn, benieuwd om Purna, de leerkrachten en de kinderen terug te zien, benieuwd naar. en het was echt bijzonder! Bij aankomst bleek Purna nog niet in Kathmandu te zijn (hij was op studiereis met de oudste leerlingen van de school) en besloten Bruno s buik had trouwens wat tijd nodig om zich aan de Nepalese kruiden aan te passen Op de derde dag kwam Purna ons samen met de lama opzoeken. Het werd een big big hug! En de vele vragen, gesprekken, verduidelijkingen, plannen en officiële bezoeken konden starten. Wij bezochten Jo Logghe, ereconsul voor België, om de evolutie van het Ketaketi project met haar te bespreken. Nadien volgde een bezoek aan het orthopedisch ziekenhuis, waarvan Dr. Luc Salens al jaren de grote bezieler is, om te polsen wat de mogelijkheden voor Kanchha zijn om aldaar stage te lopen (zoals u wellicht weet, helpt Ketaketi België deze oud-leerling, die momenteel zijn 5de jaar geneeskunde aan de universiteit van Manchester doorloopt). Caritas International stond ook op het programma, omdat wij net voor ons vertrek een toezegging kregen voor hulp bij de watervoorziening van het dorp. En ook CAN (Committee Action Nepal) kwam aan de beurt om een intensievere samenwerking te bevorderen. CAN is een Britse NGO, die in 11 nepalese provincies projecten helpt realiseren en voor ons interessant is omdat het in Melamchi Ghyang de school en internaat heeft gebouwd, de wedde van 2 leerkrachten betaalt en helpt bij de uitbouw van de medische hulppost.

3 Pagina 3 Na een korte week, vertrekken wij s morgens vroeg met een 4x4 richting de bergen. Na een 6 uur durende rit van circa 100 km vol putten en bulten laten wij de 4 wielen voor wat ze zijn en stappen wij, na een spicy noedelsoep, richting Melamchi Ghyang. De laatste 3 uur vallen ons toch serieus tegen. Is onze conditie dan toch zoveel achteruit gegaan of is het de hoogte, die ons parten speelt? Na een paar dagen beseffen wij gelukkig dat het hoogteverschil de hoofdverdachte was! In het dorp worden wij ontvangen door Purna s vrouw, Zangmou, die ons vergast op een heerlijke lemonthee. Ik kan me de tijd niet meer herinneren dat een lemonthee zo heerlijk kon smaken! t Is inmiddels bijna donker, onze kamer wordt klaargemaakt, wij ontmoeten de eerste mensen rond de kachel in Purna s huis en het avondmaal wordt klaargemaakt. Om 20:30h gaan wij - naar onze normen - veel te vroeg maar voldaan slapen. Het is buiten inmiddels behoorlijk koud geworden, wij hebben onze slaapzakken meer dan nodig. Het zal toch een paar dagen duren eer wij een beetje aan de avondlijke kou gewend raken. Er is wel een vuur in de leefruimte maar de deur en een venster blijven open om de rook een beetje meester te blijven. Na 2 dagen ontdekken Purna en Bruno dat de kachelpijp dringend aan een revisie toe is Lokale democratie s Morgens vroeg uit de veren (de nacht was meer dan lang genoeg en ons bed aan de harde kant) en net op tijd om de zon boven de bergen te zien verschijnen. Direct stijgt de temperatuur met 15 graden en na nog geen uur is het behaaglijk warm in de zon. Op het centrale plein naast de ghumba vindt de 1 ste vergadering plaats. Er wordt verwacht dat elk huishouden 20 betaalt voor de heraanleg van de weg, die tijdens de moesson gedeeltelijk is weggespoeld en nu niet meer berijdbaar is. De oudere mensen in het dorp vragen ons wat wij hiervan vinden en of de weg wel een goede verandering zal teweeg brengen en of dit echt wel moet. Het moet een immense verandering zijn voor hen, die altijd in Melamchi Ghyang geleefd hebben en het zo vanzelfsprekend vinden dat er enkel kan gestapt worden om met de omliggende dorpen en Kathmandu verbinding te hebben.

4 Pagina 4 Na een uur heen en weer praten komen ook enkele vrouwen opdagen en ook zij zijn sceptisch: Wij gaven verleden jaar ook al een bijdrage voor de aanleg van de weg, wat geven de andere dorpen die ook langs de weg liggen? En wat gaan de invloeden van de grote stad zijn? Bruno en ik besluiten om ook onze financiële bijdrage te doen en na heel wat geargumenteer komen de centen boven. Van heel deze vergadering (en van alle die nog volgen) wordt netjes een verslag gemaakt door één van de leerkrachten en de boekhouding wordt nauwlettend bijgehouden. Op het einde van de voormiddag is de meeting voorbij, er is heel wat geld verzameld. Wij merken dat veel mensen voldaan zijn. De School! s Middags brengen wij ons eerste bezoek aan de school. Het schooljaar zal binnen enkele dagen hervatten en de eerste internen beginnen toe te komen. Het geeft ons de kans om alle veranderingen en verbeteringen in alle rust te bekijken. En er is veel veranderd in die 7 jaar! Toen was er maar één oud gebouwtje, waar de leerkrachten leefden, die niet in het dorp woonden en het hoofdgebouw. Nu zijn er een laagbouw met enkele klassen en kamers voor internen, een groot internaat voor de jongens en eentje voor de meisjes. We zien ook een groot gebouw met een verdieping, dat zo goed als klaar is en het nieuwe jongensinternaat wordt, zodat de overige gebouwen voor de meisjes kunnen gebruikt worden. Ook een gebouwtje met toiletten en douches zijn nieuw voor ons. De volgende morgen komt een helikopter een oude man van 92 ophalen, die ziek is. Een hele gebeurtenis voor het hele dorp en een zware aderlating voor de familie: 1000!! Het is duidelijk dat de aan te leggen weg de toegang tot medische hulpverlening gevoelig zal verbeteren.

5 Pagina 5 Na de middag onze eerste meeting met de leerkrachten, die in het dorp wonen. Ik herken verschillende onder hen. Onder andere 3 jonge mannen, die met de steun van KetaKeti Belgium in Kathmandu konden verder studeren en er voor gekozen hebben leerkracht te worden in hun eigen dorp. Van hen verwacht Purna dat ze, naast het lesgeven, ook een aantal taken in de verschillende dorpscomités op zich nemen. Wij worden gevraagd om met één van hen een gesprek te hebben. Hij doet het als leerkracht erg goed, maar z n engagement buiten de school laat wat te wensen over. Een beetje een vreemde taak voor ons, maar na een uur of wat zijn de plooien terug gladgestreken. Hij nodigt ons zelfs uit om de volgende avond bij hem thuis te eten. De volgende dag is het de eerste schooldag na een maand vakantie. Nog lang niet alle kinderen zijn toegekomen. Na een dag school is er immers nog een vakantiedag. Purna spreekt de leerlingen toe en vraagt om de school op te ruimen en te poetsen. Onder het toeziend oog van de leerkrachten gaan de leerlingen vlijtig aan t werk. Tegen de middag is alles opgeruimd en kan iedereen naar huis. De laatste vrije dag wordt benut voor alweer een meeting, voorafgegaan door een gedetailleerd overzicht van Purna en Kinjo met betrekking tot de financiële toestand van de school. We nemen nota van de wedden van de leerkrachten, die in overeenstemming worden gebracht met die op het huidige landelijke staatsniveau. De eerste vragen voor verdere hulp komen al even aan bod, maar wij krijgen ook antwoord op vragen, waar wij al een tijd mee zaten. Op advies van de heer Verhoeven van Caritas België, benadrukken wij dat wij, een partnership met de school wensen en geen verhouding van gevers & nemers. Dit wordt met een goed gevoel ontvangen en blijft duidelijk voelbaar gedurende de rest van ons verblijf. Praten wordt makkelijker, soepeler.

6 Pagina 6 En dan start het school gebeuren pas echt. Alle internen zijn aangekomen. Na de ochtendgym, een boeddhistisch gebed en de hymne roept Purna ons op het podium en vertelt hij de kinderen hoe KetaKeti zo n 12 jaar geleden startte, wat er sindsdien allemaal verwezenlijkt werd en hoe belangrijk deze steun voor de school is: Hilde gaf 12 jaar geleden de push aan het kleine schooltje en met de steun van KetaKeti Belgium konden wij samen met enkele andere partners uitgroeien tot wat de school vandaag mag zijn: 255 leerlingen met 16 leerkrachten en een modelschool voor Nepal. Door de jarenlange vaste financiële steun won de school aan geloofwaardigheid en hebben ook organisaties zoals CAN meegeholpen. Wij worden in de bloemetjes gezet. Iedereen had een bloemetje, een bloemenkrans of een wit sjaaltje bij. t Was erg aandoenlijk om ook door de allerkleinsten, de ouders van t dorp en alle leerlingen bedankt te worden! Wij brengen onze eerste klasbezoekjes en voelen duidelijk het verschil met 7 jaar geleden. De lessen zijn veel meer interactief, de tijd dat de leerkracht voorlas uit een boek en de leerlingen alles achterna dreunden is duidelijk voorbij. Hier zal onze vriend, Karel Segers, die enkel jaren geleden als ouwe rot in t vak 3 volle weken Purna en de leraren meer didactisch inzicht gaf, niet vreemd aan geweest zijn. Ook hier voelen wij dat elk steen, die bijgedragen wordt, zijn vruchten afwerpt en dat geeft een ontzettend goed gevoel! Na de middag even vrij om wat van de zon te genieten en alle indrukken even op een rijtje te kunnen zetten. Ogenschijnlijk loopt alles op een gezapig tempo, maar toch merk je dat er zoveel gebeurt en er op elk moment van de dag zoveel informatie op je afkomt. Ook de volgende dagen zijn wij nog veel op school. Wij gaan uitgebreid in elke klas langs, wij volgen een les in driehoeksmeetkunde buiten op de stenen pingpongtafel, schuiven s middags soms mee aan om samen met de internen te eten. Het eten is verzorgd en lekker, er is zeker genoeg voor heel die opgroeiende bende kinderen. Het gaat er rustig en gemoedelijk aan toe, iets wat ons ook de volgende dagen steeds nog blijft opvallen. Nooit geen geschreeuw of getier, de kinderen spelen wel in hun vrije tijd maar op een gemoedelijke manier. Als er een opmerking valt is dit nooit met kwaadheid en zeker altijd zonder klappen (hetgeen in Nepal nog zeker niet overal het geval is ).

7 Pagina 7 Tijdens de avonden bespreken wij de verdere plannen van de school met Purna, Kinjo en enkele andere leerkrachten of dorpsgenoten, die in het schoolcomité zetelen. Zo komt ook de dringende vraag naar een 18 maanden -durende elektriciens- & loodgietersopleiding voor één van de oudste kinderen aan bod. Iedereen zou hier mee gebaat zijn: het zou een enorme verbetering zijn in de vaak manke infrastructuur, een voorbeeldfunctie voor de andere kinderen zijn en voor ons, Ketaketi, weer een stapje meer naar de verwezenlijking van selfsupporting van de dorpsgemeenschap. Een andere vraag is de financiering van 2 à 3 opleidingen voor een Master in Agriculture (opleiding van 5 jaar). Purna vertelt ons dat er verleden jaar een project van start ging met ondersteuning vanuit Kathmandu om champignons in het dorp te kweken. Het resultaat van dat eerste jaar was meer dan behoorlijk, maar door een tekort aan opvolging en een gebrek aan grondige kennis door de mensen ter plaatse is het project een stille dood gestorven. Ook de kweek van appelbomen gebeurt zeer moeizaam door een gebrek aan kennis. Indien er een goede begeleiding zou zijn van enkele jongeren uit het dorp, zou er op landbouwkundig gebied een veel groter potentieel zijn. Door een grotere variatie in de voeding zou de volksgezondheid er zeker op vooruit gaan om niet te spreken over de kans van handel in groenten en fruit. De grond in Melamchi Ghyang is vrij vruchtbaar en biedt mogelijkheden.

8 Pagina 8 Een van de thema s die ook telkens weer aan bod komen is de uitbouw van graad 11 en 12, waardoor het volledige pakket in de school zou kunnen gegeven worden. Hiervoor is nog 1 leerkracht wetenschappen tekort. Zeer moeilijk te vinden in Nepal en extreem duur om extern aan te trekken. Vandaar het plan van Purna om dit zelf te realiseren. Sarki, een jonge man van 23, zou hier een geschikte persoon voor zijn. Wij hebben hem ontmoet en samen met Corin (een Engelse leerkracht computer die nu 6 maanden in Melamchi Ghyang verblijft en als vrijwilliger lesgeeft) een grondig gesprek met hem gehad om te polsen of hij dit aankan. Ook dit project wordt opgenomen in het lijstje

9 Pagina 9 De gedachte wordt geboren om voor deze projecten peterschappen te zoeken in België. Het lijkt ons zeer belangrijk dit in de komende jaren te kunnen realiseren. Mochten er mensen of groepjes zijn, die zich daartoe geroepen voelen: op 18 januari 2013 geven wij in Damme een avond waarop wij de foto s van de laatste reis tonen en een start wensen te geven om deze plannen in de praktijk om te zetten. Indien je graag komt deze avond gelieve ons een seintje te geven (050/ of info@ketaketi.be) De reis is voor ons een heel bijzondere ervaring geweest. Het heeft ons allebei een energy boost gegeven en ons nog meer dan ooit overtuigd dat ons schoolproject geen druppel op een hete plaat is, maar wel degelijk een heel verschil maakt voor een grote groep mensen!

10 Pagina 10 Stand van zaken Verder kunnen we nog melden dat de avond voor we vertrokken de internetaansluiting geactiveerd werd! Een verbinding met de buitenwereld voor de studenten, een mogelijkheid om degelijk met internet te leren werken en voor ons een makkelijk contact met de school. Ook Purna was in z n nopjes omdat hij nu niet zo vaak meer naar Kathmandu zal moeten gaan om de communicatie met de verschillende instanties te regelen. Hilde en Bruno vzw KetaKeti Kerkstraat Damme info@ketaketi.be Alle giften zijn welkom op Dexia op naam van: school Melamchi Ghyang Met fiscaal attest vanaf 40 : Via Caritas internationaal hulpbetoon vzw op rekening Met als verplichte vermelding : P KETAKETI NEPAL Help ons besparen! Help ons besparen in drukwerk en portkosten door ons uw adres te bezorgen aan info@ketaketi.be Belangrijke schenkingen Rotary Clubs Brugge Kennen jullie mensen die geïnteresseerd zouden zijn in onze werking, aarzel dan zeker niet om hun adresgegevens door te spelen! Met hoe meer mensen we ons project kunnen dragen, des te meer kunnen we garanderen dat de school goed kan blijven functioneren en dat de gedane inspanningen van al onze sympathisanten goed besteed blijven! We mochten ook in 2012 nog een belangrijke financiële steun ontvangen van Rotary Brugge Zuid. Afgelopen jaar hebben we ook ons project samen met Kanchha mogen toelichten in de Rotaryclub Brugge Brugge. Deze hebben de daad bij het woord gevoegd en hebben Kanchha een forse steun gegeven waardoor hij zijn studies medicijnen aan Manchester University zal kunnen afwerken.

Nieuwsbrief KetaKeti. KETAKETI vzw Kerkstraat 15 B-8340 Damme. Schoolproject Melamchighyang Himalaya Nepal. www.ketaketi.

Nieuwsbrief KetaKeti. KETAKETI vzw Kerkstraat 15 B-8340 Damme. Schoolproject Melamchighyang Himalaya Nepal. www.ketaketi. Mei 2011 Namasté, Beste vrienden, Met een beetje schaamrood op de wangen stellen we vast : 'alweer een jaar verstreken...sinds de laatste nieuwsbrief'... Maar dit wil niet zeggen dat we stil gezeten hebben:

Nadere informatie

Uitzicht op de heuvels 10 km van Kabaya Uitzicht op de heuvels ten noorden van Kabaya. Ongeveer 7 km van het dorp.

Uitzicht op de heuvels 10 km van Kabaya Uitzicht op de heuvels ten noorden van Kabaya. Ongeveer 7 km van het dorp. Verblijf van Tautvydas Rindzevicius in Kabaya/RWANDA in het kader van het bezoek aan wezen en kwetsbare kinderen gesponsord door de Jyambere stichting. Inleiding Tijdens de periode van juli-augustus 2015,

Nadere informatie

Nieuwsbrief SHIB september 2013

Nieuwsbrief SHIB september 2013 Nieuwsbrief SHIB september 2013 www.shib.nl info@shib.nl Postbus 250, 3770 AG Barneveld Bankrekening 1526.55.018 t.n.v. SHIB SHIB 10 jaar en meer Al eerder lieten we weten: SHIB bestaat dit jaar 10 jaar!

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 5 Bidden Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 5 blz. 1 Joris is vader aan het helpen in de tuin. Ze zijn

Nadere informatie

Jezus vertelt, dat God onze Vader is

Jezus vertelt, dat God onze Vader is Eerste Communieproject 26 Jezus vertelt, dat God onze Vader is Jezus als leraar In les 4 hebben we gezien dat Jezus wordt geboren. De engelen zeggen: Hij is de Redder van de wereld. Maar nu is Jezus groot.

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

Verhaal: Jozef en Maria

Verhaal: Jozef en Maria Verhaal: Jozef en Maria Er was eens een vrouw, Maria. Maria was een heel gewone jonge vrouw, net zo gewoon als jij en ik. Toch had God haar uitgekozen om iets heel belangrijks te doen. Iets wat de hele

Nadere informatie

Iris marrink Klas 3A.

Iris marrink Klas 3A. Iris marrink Klas 3A. 1 Inhoud. 1- Voorpagina 2- Inhoud, inleiding & mijn mening 3- Dag 1 4- Dag 2 5- Dag 3 6- Dag 4 7- Dag 5 Inleiding. Ik kreeg als opdracht om een dagverslag te maken over Polen. 15

Nadere informatie

Nieuwskraker nr. 19, 4 juli 2013

Nieuwskraker nr. 19, 4 juli 2013 Nieuwskraker nr. 19, 4 juli 2013 Wat gebeurd is Zomerfeest Afgelopen vrijdag hebben we ons traditionele zomerfeest gehad. Gelukkig waren de weergoden ons gunstig gezind en bleef het de hele middag droog.

Nadere informatie

LEVEN MET LEF Bijbelstudie 6: Een vrouw voor Izak: Op zoek naar de ware Jacob(a)

LEVEN MET LEF Bijbelstudie 6: Een vrouw voor Izak: Op zoek naar de ware Jacob(a) LEVEN MET LEF Bijbelstudie 6: Een vrouw voor Izak: Op zoek naar de ware Jacob(a) Bijbelstudie 6 Leven met lef Een vrouw voor Izak: op zoek naar de ware Jacob(a) Hervormde Gemeente van Enter Contact: Ds.

Nadere informatie

September 2015 Woensdag 23 September Sportdag Start gesprek ouders. Oktober 2015 Woensdag 7 oktober Start kinderboekenweek

September 2015 Woensdag 23 September Sportdag Start gesprek ouders. Oktober 2015 Woensdag 7 oktober Start kinderboekenweek Schoolnieuws schooljaar 2015-2016 Vrijdag 18 September 2015 September 2015 Woensdag 23 September Sportdag Start gesprek ouders Donderdag 24 September Start gesprek ouders Maandag 28 September Algemene

Nadere informatie

Liederen solozang Prijs: 7,= euro per stuk

Liederen solozang Prijs: 7,= euro per stuk Liederen solozang Prijs: 7,= euro per stuk GEWASSEN IN WATER Inhoud: Vanuit de dopeling gezien een statement dat hij in het watergraf alles wat oud is achter zich laat. Hij weet niet alles, kent nog niet

Nadere informatie

15. eten moet je toch

15. eten moet je toch GRATIS voorproefje 15. eten moet je toch Uitnodigen Ik zal zorgen dat ik honger heb. Hou het eenvoudig, hoor! Ik eet alles. Ik ben niet zo n moeilijke eter. Maar verder eet ik alles! Je ziet me wel verschijnen.

Nadere informatie

Nieuwsbrief De Vaarboom

Nieuwsbrief De Vaarboom Maart 2013 Beste ouders, Wat is er de afgelopen weken weer veel gebeurd! We hebben een fantastische start gemaakt in ons nieuwe gebouw. Zowel leerkrachten en leerlingen lijken zich helemaal op hun gemak

Nadere informatie

Apostolische rondzendbrief

Apostolische rondzendbrief oktober 9, 2011 Jaargang 1, nummer 1 Lieve mensen, Zo bent u een voorbeeld voor alle gelovigen in Macedonië en Achaje geworden. Wij zijn nu al weer een tijdje hier in het zuiden van Griekenland, in de

Nadere informatie

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen. Bidden Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.nl en kinderactiviteiten www.lambertuskerk-rotterdam.nl

Nadere informatie

Luisteren: muziek (A2 nr. 7)

Luisteren: muziek (A2 nr. 7) OPDRACHTEN LUISTEREN: MUZIEK www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. Kijk

Nadere informatie

FEESTWEEK 2014. groep 1-2-3-4

FEESTWEEK 2014. groep 1-2-3-4 FEESTWEEK 2014 groep 1-2-3-4 Beste jongens en meisjes, beste ouder(s) /verzorger(s), Vanaf maandag 7 juli gaan we dit schooljaar weer afsluiten met de feestweek. En het wordt niet zomaar een feestweek,

Nadere informatie

Reislogboek studiereis Finland Bestuur, directie en staf Skoso februari 2019

Reislogboek studiereis Finland Bestuur, directie en staf Skoso februari 2019 Reislogboek studiereis Finland Bestuur, directie en staf Skoso februari 2019 Van 17 tot en met 21 februari 2019 maakten directie en staf van SKOSO een studiereis naar Finland. Dit verslag brengt chronologisch

Nadere informatie

Je bent pas meter of peter geworden van een SOS kind. wat nu?

Je bent pas meter of peter geworden van een SOS kind. wat nu? Je bent pas meter of peter geworden van een SOS kind. wat nu? Proficiat & bedankt! Je bent pas meter of peter geworden van een SOS kind. Fantastisch dat je je zo wil engageren om samen met ons kwetsbare

Nadere informatie

Nieuwsbrief KetaKeti. Lente 2019 : een bezoek aan Nepal, het dorp en de school in Melamchi Ghyang. Namasté,

Nieuwsbrief KetaKeti. Lente 2019 : een bezoek aan Nepal, het dorp en de school in Melamchi Ghyang. Namasté, April 2019 Namasté, Lente 2019 : een bezoek aan Nepal, het dorp en de school in Melamchi Ghyang Vorige maand hadden Hilde en Bruno, voorzitster van KetaKeti en haar partner, samen met een verwant koppel

Nadere informatie

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Eerste druk 2015 R.R. Koning Foto/Afbeelding cover: Antoinette Martens Illustaties door: Antoinette Martens ISBN: 978-94-022-2192-3 Productie

Nadere informatie

Nieuwsbrief 14, september 2010

Nieuwsbrief 14, september 2010 Stichting WoonMere Nieuwsbrief 14, september 2010 Redactie: Mariska Elfrink Hallo allemaal, Eindelijk is het dan gebeurt: we zijn verhuist naar ons eigen appartement! Inmiddels wonen we hier alweer een

Nadere informatie

Te voet de Noordpool overgestoken? jullie mochten maar 3 keer raden en nee!

Te voet de Noordpool overgestoken? jullie mochten maar 3 keer raden en nee! CHHHH...Leiding voor welpen, geef antwoord, over... CHHHH...Leiding voor welpen, geef antwoord, over...chhh...welpen voor leiding, Zeg het maar, over...chhhh... AAH welpen, de leiding hier. Goed om nog

Nadere informatie

Logboekverhaal. Schoolkamp 2014

Logboekverhaal. Schoolkamp 2014 Logboekverhaal Schoolkamp 2014 Mysterie kamp 22-25-april Dinsdag 22 april 2014 Vandaag moesten we om 8:00 op school verzamelen. Onze bagage werd ingeladen en wij namen afscheid van de ouders. Toen alles

Nadere informatie

Non smoking sponsor. Posted on 4 december 2012 by Yvonne

Non smoking sponsor. Posted on 4 december 2012 by Yvonne Non smoking sponsor Posted on 4 december 2012 by Yvonne Hoe geweldig het ook is op Orchid Garden, het heeft natuurlijk twee kanten.. Deze school had er niet hoeven zijn als er niet zo verschrikkelijk veel

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF 23 oktober 2012 Nr.05

NIEUWSBRIEF 23 oktober 2012 Nr.05 NIEUWSBRIEF 23 oktober 2012 Nr.05 Algemeen: HONDEN OP HET SCHOOLPLEIN Gisteren is er weer een kind op het schoolplein gebeten door een kleine hond. Gelukkig bleek de schade mee te vallen. Toch doen wij

Nadere informatie

het Boomblad Wist u dat? Veel plezier! #17 Ontzettend bedankt! Agenda school Informatieblad voor de ouders U echt een kijkje op de website moet nemen.

het Boomblad Wist u dat? Veel plezier! #17 Ontzettend bedankt! Agenda school Informatieblad voor de ouders U echt een kijkje op de website moet nemen. De schoolreisjes komen eraan! Ontzettend bedankt! het Boomblad Informatieblad voor de ouders Veel plezier! Agenda school 4 t/m 15 mei Meivakantie Alle kinderen zijn vrij 20 mei Schoolreis groepen 1-2 Schoolreis

Nadere informatie

DE MIDDELEEUWEN. Gemaakt Door: Amy van der Linden Leonardo Middenbouw groep 6

DE MIDDELEEUWEN. Gemaakt Door: Amy van der Linden Leonardo Middenbouw groep 6 DE MIDDELEEUWEN Gemaakt Door: Amy van der Linden Leonardo Middenbouw groep 6 INHOUDSOPGAVE Middeleeuwen. Karel de Grote. Middeleeuwse straffen. De pest. Dokters in de Middeleeuwen. Beroepen in de Middeleeuwen.

Nadere informatie

En.donderdag is het dan ook nog Hoeksteenfeestdag! De weersvoorspelling is goed en dat belooft dus ook weer een topdag te worden.

En.donderdag is het dan ook nog Hoeksteenfeestdag! De weersvoorspelling is goed en dat belooft dus ook weer een topdag te worden. CALKOENSTRAAT 15 1121XA LANDSMEER INFO-BULLETIN 19 2 juli JAARGANG 2013-2014 Vanuit de directie Op het moment dat ik mijn aandeel voor de INFO schrijf, is de vakantie echt in het vooruitzicht. Wat een

Nadere informatie

Kennismaking met een andere wereld

Kennismaking met een andere wereld Kennismaking met een andere wereld Sophie werkte bijna twee maanden met Quechua scholieren in Arampampa, in het noorden van Potosí, Bolivia. Haar eerste kennismaking met Latijns Amerika en inheemse leeftijdsgenoten

Nadere informatie

Nieuwsflits juli 2014

Nieuwsflits juli 2014 Nieuwsflits juli 2014 Samen bouwen in Vertrouwen Nog maar een kleine 2 weken en dan is het vakantie wat is het weer enorm snel gegaan. En wat hebben we allemaal weer ontzettend veel geleerd! Vanaf deze

Nadere informatie

Namibië. 25 augustus 2015

Namibië. 25 augustus 2015 Namibië 25 augustus 2015 Verslag Namibië 27-6 tm 9-7- 2015 27-6 Vertrek vanaf Frankfurt om 20.10 uur. 28-6 Na een vlucht van 10 uur zijn wij aangekomen op Windhoek. Wat was het koud s,morgens vroeg om

Nadere informatie

REGELS. Onderstreep de pluralisvorm in de zin.

REGELS. Onderstreep de pluralisvorm in de zin. 61 61 REGELS 1 Onderstreep de pluralisvorm in de zin. 1 Ik woon met mijn gezin in een rijtjeshuis met vier slaapkamers. 2 De vijf appartementen in deze flat zijn heel klein. 3 Hij heeft een groot huis

Nadere informatie

ALLES DUBBEL. Survivalgids. voor startende tweelingmama s. Denise Hilhorst

ALLES DUBBEL. Survivalgids. voor startende tweelingmama s. Denise Hilhorst Voorproefje ALLES DUBBEL Survivalgids voor startende tweelingmama s Denise Hilhorst Inhoud Dubbel van start 7 Dubbel ervaren 8 Dubbel zwanger 10 Dubbel voorbereiden 19 Dubbel bevallen 25 Dubbel voeden

Nadere informatie

WEEKBRIEF 11 DECEMBER 2015 / NUMMER 18

WEEKBRIEF 11 DECEMBER 2015 / NUMMER 18 WEEKBRIEF 11 DECEMBER 2015 / NUMMER 18 Aan de ouders/verzorgers van onze leerlingen, Onze school is afgelopen maandag weer in kerstsfeer gebracht. Zeker nu de ochtenden lang donker en schemerig zijn, geven

Nadere informatie

De herfstvakantie is van 19 tot 23 oktober 2015

De herfstvakantie is van 19 tot 23 oktober 2015 Oktober 2015 Welkom op onze school. Nieuwe leerlingen in de maand oktober zijn: Stijn Zaaijer Lynn Bonvanie Jaylinn Meijering Luca Wildschut We wensen jullie allemaal een fijne tijd op onze school. De

Nadere informatie

Korenpraatjes. Jaargang 19 No.28.

Korenpraatjes. Jaargang 19 No.28. Korenpraatjes Jaargang 19 No.28. 4 december 2014 www.qliqprimair.nl BS De Korenaar 1. Vanuit de directie 2. Informatie uit de groepen 3. Vanuit de OC 4. Vanuit de MR 5. Verslag vanuit de klassen 6. Kalender

Nadere informatie

Eens was er iets, een nieuw begin, vol beloften, vol verwachtingen. En van dat iets zag God dat het goed was.

Eens was er iets, een nieuw begin, vol beloften, vol verwachtingen. En van dat iets zag God dat het goed was. Datum: 9 januari 2015 Jaargang: 25 Nummer: 6 @pcbdebranding Let op: deze versie is voor de site. Dit betekent dat we alleen voornamen gebruiken en ervoor kiezen om sommige nieuwszaken niet te vermelden.

Nadere informatie

Ouderbetrokkenheid: interviewschema

Ouderbetrokkenheid: interviewschema Ouderbetrokkenheid: interviewschema Contactinformatie: Prof. dr. Johan van Braak, Lien Ghysens en Ruben Vanderlinde Vakgroep Onderwijskunde Universiteit Gent Inleiding Met dit interview willen we meer

Nadere informatie

Een dag naar school in de bergen van Nepal.

Een dag naar school in de bergen van Nepal. Zouden jullie willen weten hoe een schooldag van een kind in Nepal eruit ziet? Ja? Lees dan snel verder... Een dag naar school in de bergen van Nepal. Eerst even laten zien hoe Nepal er een beetje uit

Nadere informatie

Zaken voor mannen. Verhalen van mannen met epilepsie

Zaken voor mannen. Verhalen van mannen met epilepsie Zaken voor mannen Verhalen van mannen met epilepsie Introductie Niet alle mannen vinden het prettig om over hun gezondheid te praten. Ieder mens is anders. Elke man met epilepsie ervaart zijn epilepsie

Nadere informatie

Alvast bedankt voor het invullen!

Alvast bedankt voor het invullen! Deze vragenlijst gaat over jongeren die steun of hulp geven aan een familielid. Wij zijn erg benieuwd hoeveel jongeren er binnen onze school steun of hulp geven en hoe zij dit ervaren. De vragenlijst is

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Schooljaar 2014-2015. 2. Laatste schooldag, dinsdag 30 juni. Volgnummer: 13. In dit nummer: 29 mei 2015

Nieuwsbrief. Schooljaar 2014-2015. 2. Laatste schooldag, dinsdag 30 juni. Volgnummer: 13. In dit nummer: 29 mei 2015 Schooljaar 2014-2015 Volgnummer: 13 In dit nummer: 1. Nieuwsbrieven lezen blijft belangrijk 2. Laatste schooldag 3. Mogelijke wijziging schooluren 4. Huwelijken 5. Schoolreizen 6. we betuigen ons medelen

Nadere informatie

Beste vrienden en sympathisanten van ons project Hope For The Children in Cambodja,

Beste vrienden en sympathisanten van ons project Hope For The Children in Cambodja, Beste vrienden en sympathisanten van ons project Hope For The Children in Cambodja, We vonden dat het tijd werd dat we jullie, sponsors van ons project, op de hoogte houden van wat er allemaal gebeurt

Nadere informatie

Donderdag 22 maart 2012. Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR

Donderdag 22 maart 2012. Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Donderdag 22 maart 2012 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Wereldwaterdag - Basisschool Heiende, Lokeren Geachte directeur en leerkrachten, Geachte burgemeester

Nadere informatie

WEEKBRIEF. 19 t/m 23 oktober herfstvakantie 2 november voorlichtingsavond overgang groep 2 naar 3 6 november techniekmiddag groep 5 t/m 8

WEEKBRIEF. 19 t/m 23 oktober herfstvakantie 2 november voorlichtingsavond overgang groep 2 naar 3 6 november techniekmiddag groep 5 t/m 8 WEEKBRIEF Cursusjaar 2015-2016 d.d. 16 oktober 2015 Ons internetadres is: http://www.cbsdeacker.nl cbsdeacker 19 t/m 23 oktober herfstvakantie 2 november voorlichtingsavond overgang groep 2 naar 3 6 november

Nadere informatie

Ook heeft ieder kind een paar slipper gekregen omdat vele kinderen op blote voeten lopen. Zoals je op de foto s hieronder kunt zien zijn alle

Ook heeft ieder kind een paar slipper gekregen omdat vele kinderen op blote voeten lopen. Zoals je op de foto s hieronder kunt zien zijn alle Nummer 3 Schoonstersland 59 7951 HN Staphorst Telefoon 0522-46 3247 Info@hartvoorcambodja.nl www.hartvoorcambodja.nl Beste Mensen, Postbank: 3183491 Zoals we in onze vorige nieuwsbrief al vermelden zijn

Nadere informatie

Wat kan ik voor u doen?

Wat kan ik voor u doen? 139 139 HOOFDSTUK 9 Wat kan ik voor u doen? WOORDEN 1 1 Peter is op vakantie. Hij stuurde mij een... uit Parijs. a brievenbus b kaart 2 Ik heb die kaart gisteren.... a ontvangen b herhaald 3 Bij welke...

Nadere informatie

CHATTEN. verborgen verdriet MARIAN HOEFNAGEL

CHATTEN. verborgen verdriet MARIAN HOEFNAGEL CHATTEN verborgen verdriet MARIAN HOEFNAGEL Stotteren Kom op, Roy. Het is allang tijd. De leraar informatica legt een hand op Roys schouder. Maar Roy kijkt niet op of om. Hij zit achter de fijnste computer

Nadere informatie

Nieuwsbrief Benjamin. Nieuwsbrief Week 25 + 26 + 27 + 28

Nieuwsbrief Benjamin. Nieuwsbrief Week 25 + 26 + 27 + 28 Nieuwsbrief Benjamin Campaign Preview HTML Source Plain-Text Email Details Nieuwsbrief Week 25 + 26 + 27 + 28 Shan-kinderen stellen zich op voor lunch Veroordeling naar een arme zwerver Toen ik in de middag

Nadere informatie

Matteüs 25:1-13 - Gezinsdienst: Wachten duurt lang!

Matteüs 25:1-13 - Gezinsdienst: Wachten duurt lang! Matteüs 25:1-13 - Gezinsdienst: Wachten duurt lang! Liturgie Zingen: -Opwekking 654 Dank U voor deze nieuwe dag -Zoek eerst het Koninkrijk van God -Weet je waar het hemels koninkrijk op lijkt (Elly en

Nadere informatie

0-3 maanden zwanger. Zwanger. Deel 1

0-3 maanden zwanger. Zwanger. Deel 1 Zwanger Ik was voor het eerst zwanger. Ik voelde het meteen. Het kon gewoon niet anders. Het waren nog maar een paar cellen in mijn buik. Toch voelde ik het. Deel 1 0-3 maanden zwanger Veel te vroeg kocht

Nadere informatie

De vzw Kids for Uganda is een Belgische organisatie voor ontwikkelingshulp en ontwikkelingssamenwerking.

De vzw Kids for Uganda is een Belgische organisatie voor ontwikkelingshulp en ontwikkelingssamenwerking. Wat is de vzw Kids for Uganda? De vzw Kids for Uganda is een Belgische organisatie voor ontwikkelingshulp en ontwikkelingssamenwerking. De Oegandese kinderen werden als doelgroep uitgekozen, omdat het

Nadere informatie

Rondetafelgesprek Mantelzorg 22 november 2012

Rondetafelgesprek Mantelzorg 22 november 2012 22 november 2012 Voor u ligt het verslag van het rondetafelgesprek over mantelzorg op 22 november 2012. Dit gesprek was een eerste aanzet - een experiment - om met sleutelfiguren en vrijwilligers uit verschillende

Nadere informatie

René op vakantie. 10-17 mei 2013 P U T T E N

René op vakantie. 10-17 mei 2013 P U T T E N René op vakantie 10-17 mei 2013 P U T T E N Begeleider Theo Vrijdag 10 mei Vertrek naar Landal Tegen 12 uur rijdt de Tendens bus de Ranonkelweg in en René straalt als hij mij ziet. Na de lunch nemen we

Nadere informatie

Borstkanker ''Angst voor het onbekende''

Borstkanker ''Angst voor het onbekende'' Borstkanker ''Angst voor het onbekende'' Borstkanker ''Angst voor het onbekende'' Ellen Wagter-Streep Schrijver: Ellen Wagter-Streep ISBN: 9789402129663 Ellen Wagter-Streep Inhoud Inhoud... 05 Voorwoord...

Nadere informatie

Beste jongens en meisjes,

Beste jongens en meisjes, blad 1 van 13 Beste jongens en meisjes, Hartelijk welkom op Calvijn, vestiging Meerpaal. Na de zomervakantie is het zover, je gaat naar een nieuwe school!!! Best wel spannend en een beetje eng. Je bent

Nadere informatie

In deze Nieuwsflits: Terugblik Paasviering. Koningsspelen

In deze Nieuwsflits: Terugblik Paasviering. Koningsspelen schooljaar 2014-2015 aflevering 15 In deze Nieuwsflits: Terugblik Paasviering Koningsspelen Meivakantie Luizencontrole Vrije dagen mei Bieb gesloten Oudergesprekken mei Bericht van de OR Femke stelt zich

Nadere informatie

Verslag Roemenië reis 11 mei 2013 t/m 14 mei 2013 Gerjan Visscher, Wim de Jonge, Harma Koers, Gerrie Knol en Tiny Bergman

Verslag Roemenië reis 11 mei 2013 t/m 14 mei 2013 Gerjan Visscher, Wim de Jonge, Harma Koers, Gerrie Knol en Tiny Bergman Verslag Roemenië reis 11 mei 2013 t/m 14 mei 2013 Gerjan Visscher, Wim de Jonge, Harma Koers, Gerrie Knol en Tiny Bergman Het is zaterdag 11 mei 2013. De wekker loopt af om 03.00 uur. Oei, wat is het vroeg.

Nadere informatie

Dag 6 & 7: dag 6 zondag & dag 7 bezoek ver weg

Dag 6 & 7: dag 6 zondag & dag 7 bezoek ver weg Dag 6 & 7: dag 6 zondag & dag 7 bezoek ver weg Hallo beste medereisgenoten, We hebben gehoord dat jullie zaterdag een hele mooie dag gehad hebben met een mooie opbrengst. Daar zijn we blij mee. Voordat

Nadere informatie

Finale weekend club competitie

Finale weekend club competitie Finale weekend club competitie Ploegentijdrit Zaterdag stond als allereerst de ploegentijdrit op programma. Jawel hoor we moesten als eerste van start. We waren maar met 5 in plaats van 6 man. Start ging

Nadere informatie

Zorgboerderij Sterrenland 30-01-14

Zorgboerderij Sterrenland 30-01-14 Zorgboerderij Sterrenland 30-01-14 Inhoudsopgaven Inleiding...3 Bedrijfsgegevens...4 Afzetmarkt...5 De ligging...6 Het uiterlijk...7 De afdelingen...8 Regels... 9 Personeel...10 Vragen...11 Slot...12 Inleiding

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Suriname Voorwoord Ik houd mijn werkstuk over het land Suriname. Ik heb het onderwerp gekozen omdat mijn oom uit Suriname komt en ik het daarom ook een heel interessant land vind waar ik graag meer over

Nadere informatie

NEPAL KATHMANDU VALLEI. Periode: 2012 en 2013 Leeftijd: 18+

NEPAL KATHMANDU VALLEI. Periode: 2012 en 2013 Leeftijd: 18+ NEPAL KATHMANDU VALLEI Periode: 2012 en 2013 Leeftijd: 18+ Children of the Universe Nepal Doel van het project In de heuvels rondom Kathmandu staat een weeshuis. In dit weeshuis wonen op dit moment 20

Nadere informatie

Hoe gaat het met je studie?

Hoe gaat het met je studie? 195 195 HOOFDSTUK 12 Hoe gaat het met je studie? WOORDEN 1 Kies uit: onvoldoende controleren gymnastiek mening huiswerk 1 Heb je je al gemaakt? 2 Ik was op school niet zo goed in. Ik vond sport niet leuk.

Nadere informatie

InfOventje. 12 september 2012. Ouderinformatie. Jaargang 16 nr. 2 IN DEZE INFO. Martien Wijdeven afwezig

InfOventje. 12 september 2012. Ouderinformatie. Jaargang 16 nr. 2 IN DEZE INFO. Martien Wijdeven afwezig Jaargang 16 nr. 2 InfOventje 12 september 2012 Ouderinformatie IN DEZE INFO Martien Wijdeven afwezig Ouderpanel Gruitdagen Belangrijke data Estafettelezen Stage Nieuws uit de groepen Formulier estafettelezen

Nadere informatie

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel Veertien leesteksten Leesvaardigheid A1 Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek Ad Appel Uitgave: Appel, Aerdenhout 2011-2016 Verkoopprijs: 1,95 Ad Appel Te bestellen via www.adappelshop.nl

Nadere informatie

Nieuwsbrief Nummer 3, 18 september 2015

Nieuwsbrief Nummer 3, 18 september 2015 Nieuwsbrief Nummer 3, 18 september 2015 Belangrijke data Maandag 21 september Studiedag leerlingen zijn vrij Dinsdag 22 september Studiedag leerlingen zijn vrij Woensdag 23 september Start kinderpostzegelactie

Nadere informatie

Basisschool de Pas. Tel.: 077-3060900 E-mail: info@bsdepas.nl Website: www.bsdepas.nl

Basisschool de Pas. Tel.: 077-3060900 E-mail: info@bsdepas.nl Website: www.bsdepas.nl Basisschool de Pas Averbodestraat 19 5988 AW Helden Tel.: 077-3060900 E-mail: info@bsdepas.nl Website: www.bsdepas.nl ALGEMEEN NIEUWS Vakantie- en vrije dagenrooster schooljaar 2015/2016 Herfstvakantie

Nadere informatie

Schrijfprijs NT2 2016

Schrijfprijs NT2 2016 Schrijfprijs NT2 2016 Ontmoeten, hoe mijn wereld veranderde... Inhoud: Bladzijde 2: Verslag van de prijsuitreiking in Antwerpen. Bladzijde 3: Wie zijn onze deelnemers? Even voorstellen. Bladzijde 4: Het

Nadere informatie

Nieuwsbrief oktober 2010

Nieuwsbrief oktober 2010 Nieuwsbrief oktober 2010 Hans-Victor Selder, voorzitter KoD op bezoek in MATH Tijdens mijn verblijf in zuid-oost Azie vaan 5 augustus t/m 25 september 2010, heb ik van 15 20 september een bezoek gebracht

Nadere informatie

April 2013. Beste allemaal, Burgemeester Aboutaleb op bezoek

April 2013. Beste allemaal, Burgemeester Aboutaleb op bezoek April 2013 Beste allemaal, Burgemeester Aboutaleb op bezoek Wat een geweldige feestweek! De hele week heeft in het teken gestaan van de kroning van prins Willem Alexander tot Koning van ons land. Maandagmorgen

Nadere informatie

De tijd die ik nooit meer

De tijd die ik nooit meer De tijd die ik nooit meer vergeet Jan Smit uit eigen pen deel 3 De Stiep Educatief De tijd die ik nooit meer vergeet De schrijver die blij is dat hij iets kan lezen en schrijven, vertelt over zijn jeugd.

Nadere informatie

Kalender april en mei. Maandag 25 mei Tweede Pinksterdag (de kinderen zijn vrij) Dinsdag 26 mei Meester- en Juffendag, continurooster

Kalender april en mei. Maandag 25 mei Tweede Pinksterdag (de kinderen zijn vrij) Dinsdag 26 mei Meester- en Juffendag, continurooster obs De Phoenix Week 21-2015 Beste ouder(s)/verzorger(s), Na twee weken vakantie gaan we er volop tegenaan tot het einde van dit schooljaar. De komende drie weken staan in het teken van CITO toetsen en

Nadere informatie

DE ROZE HUISKRANT. Interview met onze stagiaire DE REDACTIE: JESSIKA INGE LINDA PHILIPPE HEIDI INE STEPHANIE CONTACT: INE.

DE ROZE HUISKRANT. Interview met onze stagiaire DE REDACTIE: JESSIKA INGE LINDA PHILIPPE HEIDI INE STEPHANIE CONTACT: INE. DE REDACTIE: JESSIKA INGE LINDA PHILIPPE HEIDI INE STEPHANIE CONTACT: INE.VERCAEMER @DE-LELIE.BE Krantje 26 DE ROZE HUISKRANT Juli 2013 Interview met onze stagiaire We hebben sinds 4 februari een stagiaire,

Nadere informatie

Wie ben ik in het koninkrijk? les 1 DISCIPLE MENTOR

Wie ben ik in het koninkrijk? les 1 DISCIPLE MENTOR Wie ben ik in het koninkrijk? les 1 DEEL 4 DISCIPLE MENTOR In Gen 1, 2 en 3 lezen we direct hoe God denkt over de mens. Hij laat zien wie we zijn, waar we voor gemaakt zijn en wat onze bestemming in het

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Van de directie. Oranjestraat 28, 7681 DN Vroomshoop, tel: Beste ouders,

Nieuwsbrief. Van de directie. Oranjestraat 28, 7681 DN Vroomshoop, tel: Beste ouders, Nieuwsbrief 21 juli 2017 Oranjestraat 28, 7681 DN Vroomshoop, tel: 0546-642137 Van de directie Beste ouders, Al weer een schooljaar voorbij. Wat gaat het toch snel. We willen nog een aantal mensen bedanken:

Nadere informatie

sarie, mijn vriend kaspar en ik

sarie, mijn vriend kaspar en ik sarie, mijn vriend kaspar en ik Leen Verheyen sarie, mijn vriend kaspar en ik is een theatertekst voor kinderen vanaf 4 jaar en ging in première op 12 september 2009 bij HETPALEIS in Antwerpen 1 ik: het

Nadere informatie

Antwoordenmodel. Herhalingsoefeningen De Sprong, Thema 1. Oefening 1. studiejaar 2007/2008 studiejaar 2008/2009. 255 euro per maand 272 euro per maand

Antwoordenmodel. Herhalingsoefeningen De Sprong, Thema 1. Oefening 1. studiejaar 2007/2008 studiejaar 2008/2009. 255 euro per maand 272 euro per maand Antwoordenmodel Herhalingsoefeningen De Sprong, Thema 1 Oefening 1 1. studiejaar 2007/2008 studiejaar 2008/2009 255 euro per maand 272 euro per maand 182.000 studenten 200.000 studenten 5.800 Nederlandse

Nadere informatie

Zomer 2005 Kerkstraat 15 8340 Damme 050/ 37 03 31 www.ketaketi.be

Zomer 2005 Kerkstraat 15 8340 Damme 050/ 37 03 31 www.ketaketi.be NIEUWSBRIEF vzw KETAKETI Zomer 2005 Kerkstraat 15 8340 Damme 050/ 37 03 31 www.ketaketi.be Namasté, Beste sponsors en sympathisanten, in 2003 kreeg KetaKeti als vzw vaste vorm, de formalisering van een

Nadere informatie

Theatergroep Locals. www.tgthelocals.com. Lesbrief

Theatergroep Locals. www.tgthelocals.com. Lesbrief Theatergroep Locals www.tgthelocals.com Lesbrief 1. Over de voorstelling De vader van Polle is ooit met de noorderzon vertrokken. Daarom denkt ze dat haar vader ontdekkingsreiziger is en dat zijn schip

Nadere informatie

waarom ontwikkelingssamenwerking?

waarom ontwikkelingssamenwerking? ontwikkeling EN waarom ontwikkelingssamenwerking? EUROPESE COMMISSIE DE 116 MEI 2003 EN waarom ontwikkelingssamenwerking? Dit boekje vertelt een verhaal zoals ik vroeger zelf graag aan mijn drie kinderen

Nadere informatie

Beste vrienden, ik mag jullie vandaag vertellen over de laatste week van het leven van Jezus.

Beste vrienden, ik mag jullie vandaag vertellen over de laatste week van het leven van Jezus. 1 Beste vrienden, ik mag jullie vandaag vertellen over de laatste week van het leven van Jezus. 2 Het verhaal De Goede Week Trouw, Hoop en Spijt Ik wil jullie vandaag vertellen over de Goede Week. Dat

Nadere informatie

Vandaag is rood. Pinksteren 2014. Rood is al lang het rood niet meer Het rood van rode rozen De kleur van liefde van weleer Lijkt door de haat gekozen

Vandaag is rood. Pinksteren 2014. Rood is al lang het rood niet meer Het rood van rode rozen De kleur van liefde van weleer Lijkt door de haat gekozen Vandaag is rood. Pinksteren 2014 Rood is al lang het rood niet meer Het rood van rode rozen De kleur van liefde van weleer Lijkt door de haat gekozen Dat mooie rood was ooit voor mij Een kleur van passie

Nadere informatie

Inhoud. Woord vooraf 7. Het allereerste begin 9. Oervaders 19. Israël als moeder 57. Wijsheid voor ouders en kinderen 83. Koninklijke vaders 113

Inhoud. Woord vooraf 7. Het allereerste begin 9. Oervaders 19. Israël als moeder 57. Wijsheid voor ouders en kinderen 83. Koninklijke vaders 113 Inhoud Woord vooraf 7 Het allereerste begin 9 Oervaders 19 Israël als moeder 57 Wijsheid voor ouders en kinderen 83 Koninklijke vaders 113 Profetische opvoedkunde 145 Kinderen in zijn koninkrijk 177 Leerling

Nadere informatie

JEZUS KIEST TWAALF DISCIPELEN

JEZUS KIEST TWAALF DISCIPELEN Bijbel voor Kinderen presenteert JEZUS KIEST TWAALF DISCIPELEN Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Byron Unger en Lazarus Aangepast door: E. Frischbutter en Sarah S. Vertaald door: Arnold

Nadere informatie

Soms kom je erachter dat je een strijd hebt gestreden die je niet kan winnen.

Soms kom je erachter dat je een strijd hebt gestreden die je niet kan winnen. Update 27-3-2012 Lieve mensen, Soms kom je erachter dat je een strijd hebt gestreden die je niet kan winnen. Vorige week op 18-3-2012 werd Lady ziek. Zij heeft koliek gekregen (buikpijn) en daar zijn we

Nadere informatie

Overstekers. Communicatie met de ouderraad

Overstekers. Communicatie met de ouderraad Beste ouders, Bijgaand vindt u een enquête met de vraag of u deze wil invullen en aan ons wil terug bezorgen voor 2 april. Wij zijn als ouderraad het contact tussen alle ouders (leerlingen) en de school.

Nadere informatie

Waarom zijn er ongelukkige mensen?

Waarom zijn er ongelukkige mensen? Eerste Communieproject 8 Waarom zijn er ongelukkige mensen? De mensen doen niet wat God wil Je hebt gezien wat geluk is. Als mensen van jou houden, word je gelukkig. Niet iedereen is gelukkig. Als andere

Nadere informatie

De nieuwsbrief van 7 september 2012. Datum Activiteit Voor wie September

De nieuwsbrief van 7 september 2012. Datum Activiteit Voor wie September Overzicht activiteiten september 2012 De nieuwsbrief van 7 september 2012 Datum Activiteit Voor wie September Di. 11-09 Aangekondigde BHV oefening Gr 1-8 Di. 11-09 Informatie-ochtend Ouders van potentiële

Nadere informatie

Jaargang 21, Maand: juli INFO

Jaargang 21, Maand: juli INFO Jaargang 21, Maand: juli Basisschool De Schare INFO De laatste maandinfo van schooljaar 2014-2015. De maand juli staat voor de deur en ook de start van de zomervakantie. Omdat de laatste schooldag op 17

Nadere informatie

Nieuwsbrief 20 7 juli 2015. Aan alle ouders, verzorgers

Nieuwsbrief 20 7 juli 2015. Aan alle ouders, verzorgers Nieuwsbrief 20 7 juli 2015 Aan alle ouders, verzorgers In deze nieuwsbrief: - Opbrengst doekoe actie - Luizenzakken niet meer op school - Schoonmaakavond - Zwemmen groep 3/4 - Laatste schooldagen - Eerste

Nadere informatie

Latijn: iets voor jou?

Latijn: iets voor jou? : n j i t a L r o o v s iet jou? De Romeinen en wij Waar komen onze letters vandaan? Hoe komen we aan de namen van de maanden? De antwoorden op vele van deze vragen vind je vaak in het verleden bij de

Nadere informatie

Neus correctie 2012. Aanleiding. Intake gesprek. Stap 1: Wat gaan we doen

Neus correctie 2012. Aanleiding. Intake gesprek. Stap 1: Wat gaan we doen Neus correctie 2012 Aanleiding Al een tijdje heb ik last van mijn neus. Als kind van een jaar of 5 kreeg ik een schep tegen mijn neus, wat er waarschijnlijk voor heeft gezorgd dat mijn neus brak. Als kind

Nadere informatie

IK OVERLEEFDE AUSCHWITZ

IK OVERLEEFDE AUSCHWITZ Ferenc Göndör IK OVERLEEFDE AUSCHWITZ Uitgeverij Eenvoudig Communiceren 3 Mijn vader Lang geleden kwam een jonge, joodse man naar het land Hongarije. Mohr Goldklang was zijn naam. Dat was mijn opa. Mohr

Nadere informatie

De Kraanvogel Vluchtnieuws 1

De Kraanvogel Vluchtnieuws 1 Aug. 2013 Vanuit de directie Beste ouders en verzorgers, De kop is er af! Vol enthousiasme zijn we gestart. Hopelijk heeft u dat ook zo ervaren.. Een nieuw schooljaar, nieuwe kinderen, een nieuwe juf/meester

Nadere informatie

Inleiding. (leerlingbegeleider op een vmbo-school)

Inleiding. (leerlingbegeleider op een vmbo-school) 9 1 Inleiding Er was eens een meisje Zij klopte op mijn deur. Ik deed open en zij zei: Ik heb een eetprobleem. Kom binnen, zei ik, wat moedig dat je hier komt om hulp te vragen. Dat is de eerste stap.

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Geachte ouders. Hierbij ontvangt u de nieuwsbrief van week 23

Nieuwsbrief. Geachte ouders. Hierbij ontvangt u de nieuwsbrief van week 23 Nieuwsbrief Donderdag 4 juni 2015 Geachte ouders. Hierbij ontvangt u de nieuwsbrief van week 23 Bijbelverhalen Het thema voor volgende week is: Uitgeblust? Elia is in de woestijn. Hij ziet geen toekomst

Nadere informatie

Nieuwsbrief KetaKeti. Namasté, Beste vrienden, sponsors en sympathisanten van KetaKeti,

Nieuwsbrief KetaKeti. Namasté, Beste vrienden, sponsors en sympathisanten van KetaKeti, Juni 2017 Namasté, Beste vrienden, sponsors en sympathisanten van KetaKeti, Wij zijn blij u over ons voorbije werkjaar te kunnen berichten en u een blik te geven op onze huidige en toekomstige inzet voor

Nadere informatie