Dichterbij. Jongeren en geld: wat brengt de toekomst?»22 SALLAND. Stichting Twentsewens Ambulance»28. Preview Deventer Op Stelten»6

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Dichterbij. Jongeren en geld: wat brengt de toekomst?»22 SALLAND. Stichting Twentsewens Ambulance»28. Preview Deventer Op Stelten»6"

Transcriptie

1 Dichterbij SALLAND MAGAZINE VOOR LEDEN VAN RABOBANK SALLAND ZOMER 2013 Jongeren en geld: wat brengt de toekomst?»22 AANBIEDING LEREN HELPEN Preview Deventer Op Stelten»6 Gastlessen op basisscholen»10 Stichting Twentsewens Ambulance»28

2 2 SALLAND OM DE HOEK

3 Rabobank Salland organiseert jaarlijks de Rabo BankBattle. Een interactieve kennisquiz voor leerlingen van groep 7 en 8. Tijdens de BankBattle strijden basisscholen tegen elkaar en wordt (actuele) kennis getest. Na ongeveer anderhalf uur hard werken moet de eindoplossing worden opgeslagen in de digitale BankBattleKluis. De groep die de oplossing als eerste correct invoert wint. FOTO: ILSE DE VRIES MAANDAG 8 APRIL 2013 ST. WILLIBRORD- SCHOOL, OLST 3

4 VOOR WOORD ED DEN BESTEN directievoorzitter SAMEN JE DOEL BEREIKEN DOOR TE (BLIJVEN) LEREN J e doel bereiken door samen te werken en te leren van anderen. Dat uitgangspunt vormde ooit de start van onze coöperatie. Coöperatief bankieren heeft vier kenmerken: 1.) Participatie van leden: u kunt meedenken en meebeslissen. 2.) Een langdurige relatie: we bieden toekomstbestendige dienstverlening en innovatieve producten en diensten. 3.) Een duurzame samenleving: samen met onze klanten werken we aan verbetering van de lokale leefomgeving en de samenleving. 4.) We bieden graag een solide basis: u moet op ons kunnen rekenen als betrouwbare bank. We gaan deze vier kenmerken van coöperatief bankieren concreet maken door te laten zien dat we daadwerkelijk iets doen met uw ideeën en suggesties (pagina 36). We bouwen aan onze relatie met u en doen dit onder andere met de introductie van de Rabobank Zorgconsulent (pagina 38). We steunen verschillende initiatieven, zoals die op pagina 28 van Stichting Twentsewens Ambulance. Ook stemmen we onze dienstverlening af op uw wensen en behoeften, zoals in ons nieuwe kantoor aan de Keizerstraat in Deventer (pagina 14). Als coöperatieve bank dragen we ook graag ons steentje bij aan de financiële opvoeding van jongeren. Zo ziet u op pagina 8 hoe wij betrokken zijn bij de techniekbranche. Verderop leest u hoe we jongeren willen leren omgaan met geld. Ook is er aandacht voor jongeren die zich inzetten voor de Day for Change Klasse!Actie. Voor de Rabobank is coöperatief bankieren de gewoonste zaak van de wereld en dat gedachtegoed dragen we graag over aan anderen! COLOFON Redactie: vdbj_ en Rabobank Salland, afdeling Marketing, Communicatie & Coöperatie Druk & handling: Sonodruk Teksten: Pink Communicatie Fotografie: Ilse de Vries Zonder schriftelijke toestemming van de Rabobank mag niets uit deze uitgave worden overgenomen of gekopieerd. De Rabobank en vdbj_ besteden uiterste zorg aan de betrouwbaarheid en actualiteit van alle gepubliceerde data. Onjuistheden kunnen echter voorkomen. De Rabobank en vdbj_, alsmede de aan hen gelieerde ondernemingen en toeleveranciers, zijn niet aansprakelijk voor onjuistheden of enig handelen op grond van de inhoud van dit blad. Samen sterk. Dat is het idee van coöperatief bankieren. 4 SALLAND

5 Dichterbij SALLAND THEMA: LEREN 10 Rabobank gastlessen 18 Innovatie levert bijdrage aan bestrijding crisis 22 Omgaan met geld 28 Stichting Twentsewens Ambulance LEREN VAN ELKAAR 8 Rabobank steunt techniek DIENSTVERLENING 14 Kantoor Keizerstraat 14 APPS 16 Handige Rabobank Apps OP REIS 26 Voorbereid op vakantie LEDENAANBIEDING 32 Wielrenclinic IBAN EN SEPA 34 Over op IBAN en SEPA 22 RABOBANK SALLAND 36 Hypotheek inloopavonden ZORGEN VOOR ELKAAR 38 Rabobank Zorgconsulent 28 8 RUBRIEKEN 2 Om de hoek 6 Kort 17 Jongeren en geld: de feiten 21 Puzzel 31 Met international desks thuis in de wereld 39 Column Wim Boonstra 40 Spring maar achterop 5

6 KORT Deventer Op Stelten PREVIEW VOOR LEDEN Van vrijdag 5 t/m zondag 7 juli is de Deventer binnenstad weer het podium van Deventer Op Stelten. Rabobank Salland ondersteunt dit topfestival van harte! Op vrijdagavond 5 juli bieden wij onze leden een exclusieve start van het festival met de voorstelling Arc van het Engelse dansgezelschap Ockham s Razor. In deze voorstelling, op 7 meter hoogte in een speciale metalen constructie, bewegen drie performers in een inspannende én spannende fysieke Handige widgets voor geldzaken Rabo Internetbankieren is uitgebreid met handige widgets: kleine applicaties die u meer inzicht bieden in uw geldzaken. Uw uitgaven worden automatisch ingedeeld in categorieën. Zo hebt u overzicht over uw financiën en ziet u in één oogopslag wat u besteed heeft aan bijvoorbeeld kleding, vervoer en boodschappen. Heldere grafieken geven weer wat er binnenkomt en wat u uitgeeft. Ook handig is dat u budgetten kunt choreografie. De daar bij behorende schommelingen staan parallel aan hun zoektocht naar de balans tussen relatie en eenzaamheid, kracht en kwetsbaarheid. De voorstelling duurt een half uur, waarna u een drankje krijgt aangeboden. U kunt dan aansluitend naar de binnenstad van Deventer waar het volledige programma van Deventer Op Stelten om uur losbarst. U bent verzekerd van een plekje in de grote zaal van de Deventer Schouwburg als u zich aanmeldt via instellen om uw uitgaven te bewaken. De widget voor het aanmaken van virtuele spaarpotten biedt verder de mogelijkheid direct te zien hoeveel geld apart staat voor een specifiek doel, zoals sparen voor een auto of vakantie. Al deze mogelijkheden kunt u eenvoudig, snel en gratis activeren via Rabo Internetbankieren. U kunt zelf kiezen welke widgets u toevoegt aan uw startpagina en afmelden kan altijd. > ledenaanbiedingen. Vol=vol. Voor meer informatie over het programma kijkt u op IBAN AL OP ORDE? IBAN is steeds meer zichtbaar in Rabo Internetbankieren. U zult het ook actiever gaan gebruiken: in internetbankieren, maar ook op acceptgiro s, bij ideal-betalingen en Mobielbankieren. Om dit gemakkelijk te maken wordt deze zomer uw adresboek automatisch omgezet naar IBAN. Tip: schoon meteen uw adresboek op. U heeft dan meteen alles op orde voor de overgang naar IBAN in februari SALLAND

7 Openluchtspel park De Olsterhof Op 14, 15 en 16 juni wordt in park De Olsterhof in Olst het openluchtspel De Rovers opgevoerd. Een evenement dat Rabobank Salland heeft omarmd. Veel verenigingen uit de gemeente Olst-Wijhe werken hierbij samen, zoals orkesten, koren en toneelverenigingen. En veel Bezoek de halve finales! HOCKEY OP TOPNIVEAU Tot 23 juni 2013 vindt in Rotterdam de Rabobank Hockey World League Semi-Final plaats. Dit is een kwalificatietoernooi voor de Rabobank Hockey World Cup, volgend jaar juni in Den Haag. Het Nederlandse dames- en herenelftal zijn al geplaatst. Rabobank is partner van de Koninklijke Nederlandse Hockeybond (KNHB) en sponsor van hockeyverenigingen en evenementen. KIJK LIVE OP OF LEES MEER OP vrijwilligers zijn al weken bezig om het decor te bouwen. In dat decor kunt u kennismaken met slimme rovers, domme carabinieri, goedwillende koks, fiere paarden en (zogenaamd) intelligente edelen. De avondvoorstellingen beginnen om uur en de zondagmiddag voorstelling om uur. Een entreebewijs kost 10 (kinderen t/m 13 jaar 6). MEER INFORMATIE VINDT U OP LEKKER NAAR DE BOER In het weekend van 22 en 23 juni vindt Lekker naar de Boer plaats. Tijdens deze open dagen kunt u op een leuke manier kennismaken met biologische boeren en tuinders uit de buurt en de lokale biologische landbouw en productie. Zie, ruik en beleef zelf wat zo bijzonder is aan biologisch boeren. En wat is biologisch eigenlijk? Informatie vindt u op SOCIAAL JAARVERSLAG Rabobank Salland staat midden in de samenleving. Ook nu we niet meer overal met een kantoor gevestigd zijn. Wij tonen onze betrokkenheid door de inzet van mensen, kennis en financiële middelen. Onze klanten staan hierbij altijd centraal. In 2012 waren we als sociaal maatschappelijk partner betrokken bij veel lokale projecten en organisaties. Hierover leest u meer in ons sociaal jaarverslag. U vindt hem op RECTIFICATIE Op de cover van de vorige editie van ledenmagazine Dichterbij, nummer 1 van 2013, stond een foto van een aantal kinderen bij Sportcentrum De Scheg in Deventer. Voor het gebruik van deze foto is geen toestemming gevraagd aan de ouders/verzorgers van de kinderen. Dit had wel moeten gebeuren. Hierbij bieden wij alle ouders/verzorgers onze excuses aan. 7

8 LEREN VAN ELKAAR LEREN VAN ELKAAR Techniek leeft, Rabobank steunt Rabobank Salland stimuleert de bedrijvigheid en ontwikkeling in de lokale samenleving. Daarom steunt zij de Week van de Techniek Deventer en de Techniekdag Onderwijs Salland. TEKST: PINK COMMUNICATIE FOTO'S: LUDOLPH VAN DER BEND 'Werken met hoofd, hart en handen' - een belangrijke driehoeksverhouding binnen de techniek en wetenschap volgens Gerard Venneman. 8 SALLAND Tijdens de Week van de Techniek Deventer en de Techniekdag Onderwijs Salland kunnen scholieren op interactieve wijze kennismaken met techniek. WEEK VAN DE TECHNIEK DEVENTER Van 18 tot 23 maart dit jaar namen leerlingen uit groep 7 van de basisscholen in Deventer en omstreken deel aan de Week van de Techniek Deventer. Deelnemende technische bedrijven en sponsoren hielpen bij de organisatie van het evenement of stelden hun bedrijf open tijdens de Open Dag. Jan Haverkamp van Stichting Platform Techniek Stedendriehoek vertelt: In Deventer maakten zo'n leerlingen kennis met techniek en technische bedrijven. TECHNIEK BELEVEN 'Leerlingen uit groep 7 van het basisonderwijs in Deventer hadden de mogelijkheid om een dagdeel naar de Lebuïnuskerk te gaan. Hier konden zij in een interactief programma van alles zien, beleven en horen over techniek. In groepjes gingen de leerlingen actief aan de slag en studenten van de Universiteit Twente voerden (samen met de kinderen) allerlei technische proefjes uit. Een beetje á la Willem Wever. Verder participeerden diverse technische bedrijven en waren de kinderen op zaterdag 23 maart welkom bij de Open Dag die deze bedrijven (vrijwillig!) hielden. Hier konden de kinderen de technische branche echt in de praktijk ervaren, vertelt Jan trots. MÉT RESULTAAT De resultaten van de Week van de Techniek zijn erg positief. Zo n 45% van de deelnemende leerlingen is komen opdagen bij de bedrijven tijdens de Open Dag op zaterdag, vertelt Jan. Het aantal aanmeldingen voor de Week van de Techniek groeit enorm en in Deventer tellen we zo n 12% meer leerlingen dan voorgaande jaren die een VMBO-opleiding in de techniek volgen. En daar gaat het natuurlijk om!

9 Jan: Wij willen onze krachten bundelen om de techniek te promoten. Zo kunnen we de jeugd kennis laten maken met de beroepen en carrièremogelijkheden. PLATFORM TECHNIEK Initiatiefnemers van de Week van de Techniek Deventer en de Techniekdag Onderwijs Salland zijn de Platforms Techniek Stedendriehoek en Salland. Opgericht door gezamenlijke techniekbranches en bedrijven met als doel de instroom van nieuwe leerlingen in de techniek te bevorderen. TECHNIEKDAG ONDERWIJS SALLAND De Techniekdag Onderwijs Salland vindt later dit jaar in oktober plaats in Heeten en Raalte. Rabobank Salland steunt ook dit initiatief. Gerard Venneman, projectleider bij Platform Techniek Salland, vertelt: We willen met de Techniekdag kinderen uit groep 7 en 8 van de basisscholen en de eerste- en tweedeklassers van het voortgezet onderwijs laten ervaren hoe uitdagend techniek is. De technische bedrijven in Raalte en omgeving bieden deze dag de mogelijkheid om een kijkje in de technische "keuken" te nemen, proefjes te doen en demonstraties te zien. TALENTEN ONTWIKKELEN Gerard: Uit onderzoek blijkt dat de leerlingen die deelnemen aan dit evenement nog meer openstaan voor technische beroepen. We werken dit jaar rond het thema "Gezondheid en zorg". Vanuit maatschappelijke betrokkenheid is dit thema erg interessant, want veel kinderen krijgen zo een goed beeld bij wat ze nu daadwerkelijk kunnen betekenen met het bedrijven van een technisch beroep. Bijvoorbeeld een kind dat iets wil doen voor gehandicapte kinderen, kan een technisch middel ontwikkelen dat deze doelgroep helpt. Bij techniek en wetenschap gaat het dus echt om "hoofd, hart en handen". Sommige kinderen leggen het accent meer op de handen, maar je kunt techniek op allerlei niveaus bedrijven. De Techniekdag geeft hierin goed inzicht. De techniek wordt breder getrokken en we wakkeren de interesse voor technische beroepen en opleidingen aan. Meer dan noodzakelijk gezien het grote tekort aan technici de komende jaren ten gevolge van de sterke vergrijzing in deze sector. En wat kunnen we nu eenmaal doen zonder technici? WEEKVANDETECHNIEK. COM, TECHNIEKDAG ONDERWIJSSALLAND.NL 9

10 BAAS OVER EIGEN GELD Op kunnen jongeren hun eigen Boegplan maken. Hiermee brengen ze hun inkomsten en uitgaven in kaart en zien ze wat ze overhouden om te sparen voor hun doel. Ze zien meteen hoe lang het nog duurt voordat ze hun spaardoel bereikt hebben.

11 FINANCIËLE OPVOEDING JONG LEREN BUDGETTEREN Rabobank gastlessen Wat weten jongeren over geld? Met gastlessen op basisscholen wil Rabobank Salland de financiële zelfredzaamheid al op jonge leeftijd vergroten. TEKST: PINK COMMUNICATIE FOTO'S: ILSE DE VRIES Tijdens de gastlessen ervaart Willemien het grote enthousiasme van de kinderen wanneer het over geldzaken gaat Jongeren geven te veel geld uit, lenen veel en sparen nauwelijks, is de heersende gedachte. Gelukkig wijzen cijfers uit dat dit niet klopt. Slechts 7 procent van de Nederlandse scholieren komt chronisch geld tekort, zo blijkt uit het laatste Nibud Scholierenonderzoek. Een ruime meerderheid 60 procent zit nooit krap bij kas. De spaarzin is groot: 88 procent legt maandelijks geld opzij, ongeveer evenveel als 25 jaar geleden. Ook het leengedrag is de afgelopen twee decennia vrijwel gelijk gebleven. 56 procent van de huidige scholieren leent met enige regelmaat geld. In 1984 was dat 54 procent. Jongeren geven wel beduidend meer uit dan 25 jaar geleden. Maar daar staan ook hogere inkomsten tegenover, doordat jongeren meer zijn gaan werken: acht uur per week in plaats van vijf. 11

12 Zakgeld is een belangrijke pijler van een goede, financiële opvoeding. Geef een vast bedrag op een vast moment. Zo leert uw kind plannen met geld. FINANCIËLE ZELFREDZAAMHEID Dat jongeren bewust met geld omgaan, is belangrijk, zeker in het huidige economische klimaat. Financiële zelfredzaamheid is belangrijker dan ooit. De basis hiervoor wordt in de jeugd gelegd. Rabobank Salland geeft daarom op basisscholen les in het bewust omgaan met geld. Willemien Schoneveld, medewerker Communicatie en PR geeft sinds drie jaar regelmatig gastlessen op basisscholen in het werkgebied van de bank. Hierbij draait het om het creëren van maatschappelijke betrokkenheid en het leren omgaan met geld. OMGAAN MET GELD We hebben inmiddels al zo n 50 gastlessen gegeven op 30 basisscholen. vertelt Willemien. Met het Nibud lesprogramma Omgaan met geld bezoek ik de basisscholen en worden kinderen aan de hand van verschillende onderwerpen rondom het thema geld (zoals sparen, zakgeld en lenen) financieel bewuster gemaakt. De meeste kinderen hebben wel een rekening en betaalpasje bij de bank en kunnen hier veel over vertellen. Maar aan het overzicht van budget, inkomsten- en uitgavenpatroon schort het nog wel eens. Daarom is budgetteren belangrijk. Veel gestelde vragen tijden de gastlessen zijn: Waarom drukken we geen geld bij? Dan is de financiële crisis zo afgelopen. Hoe weet de bank wanneer ik mijn spaarpot leeg bij het stortingsapparaat en waar blijft dat geld?" En: "Kunnen we de munten met Koningin Beatrix er op nog wel gebruiken nu Willem-Alexander koning is? Aan dit soort vragen merk je dat de gastlessen de kinderen ontzettend aanspreken en laten nadenken over geldzaken. LEREN SPAREN Als Rabobank staan we middenin de samenleving en zijn we maatschappelijk betrokken. Daarom willen we graag bijdragen aan het leren omgaan met geld, legt Willemien uit. In de gastlessen vertel ik onder andere wat een bank doet. Dat we de schakel zijn tussen de mensen die geld over hebben en mensen die geld nodig hebben. Als Met rekenvoorbeelden leren de kinderen hoeveel tijd het kost om een bepaald bedrag, bijvoorbeeld voor het kopen van een mobiele telefoon, bij elkaar te sparen. 12 SALLAND

13 'Financiële zelfredzaamheid is belangrijker dan ooit,' vindt Willemien INITIATIEVEN VAN RABOBANK 1. KlasseTV: digitaal lesprogramma voor basisscholen. 2. App KidsGeldWijs voor kinderen van 6-10 jaar. Kinderen kunnen aan de hand van tips spaardoelen invoeren, klusjes doen en inkomsten bijhouden. 3. Week van het geld: bankmedewerkers geven les op basisscholen. 4. BOEG: website baasovereigengeld.nl voor jongeren. Met vergelijkinsgtips, filmpjes, B.O.E.G. plan en themacampagnes. voorbeeld bij 'geld lenen' vertel ik hier vaak over mensen die een bedrijf willen starten of een huis willen aankopen. Dat spreekt enorm tot de verbeelding. Met de opdracht Hoe leer je sparen? gaan we daarbij in op het spaargedrag van de kinderen. Naast zakgeld kunnen de kinderen met het doen van klusjes bijvoorbeeld geld bij elkaar sparen. Met rekenvoorbeelden laat ik zien hoeveel inspanning geleverd moet worden en hoeveel tijd het kost om een bepaald bedrag bijvoorbeeld voor het kopen van een laptop of mobiele telefoon bij elkaar te sparen. Ik merk dat het kwartje door deze praktijkvoorbeelden vaak valt en kinderen de waarde van geld leren kennen. Met deze bewustwording is de toegevoegde waarde van onze gastlessen wat mij betreft geleverd en leggen we de basis voor financiële zelfredzaamheid op volwassen leeftijd. IN DE KLAS Ton de Ram is vanaf 1975 werkzaam in het basisonderwijs en geeft les aan groep 7 en 8 van obs Elshof op de Elshof. Ton vindt de gastlessen van de Rabobank een goede aanvulling op het algemene lesprogramma. In groep 7 en 8 gaat geld een steeds grotere rol spelen. Tijdens de gastles wordt ingegaan op hoe je inkomsten krijgt, zoals zak- en verjaardaggeld of met het doen van klusjes. Ook wordt gekeken naar hoe je hiermee omgaat. Ga je sparen voor een mobiele telefoon of geef je het gelijk uit aan snoep, games en sieraden? En waar bewaar je het geld zolang? Op je spaarrekening of in je spaarpot? Zeker ook de gang naar de middelbare school brengt een grote verandering met zich mee. Het is daarom erg goed dat de Rabobank de kinderen met de gastlessen informeert over het verstandig omgaan met geld. De kinderen krijgen een duidelijk beeld van wat ze met geld kunnen doen. Deze bewustwording en het leren kennen van de waarde van geld zijn erg belangrijk in deze leeftijdsfase. 13

14 DIENSTVERLENING VIRTUEEL EN PERSOONLIJK Kantoor Keizerstraat Sinds 24 april kunt u voor al uw bankzaken ook terecht in het centrum van Deventer. We zijn ontzettend trots op ons nieuwe pand aan de Keizerstraat en vertellen u graag waarom. TEKST: PINK COMMUNICATIE FOTO'S: ILSE DE VRIES Er is altijd persoonlijke aandacht voor de klant 14 SALLAND De kernwaarden van de Rabobank "dichtbij en betrokken" worden op verschillende manieren uitgedragen. Online via onze website en sociale media, telefonisch via ons KlantContactCentrum en fysiek op onze kantoren. Dit laatste blijft een belangrijk onderdeel binnen onze dienstverlening. We bieden onze klanten altijd de mogelijkheid voor een persoonlijke ontmoeting met onze adviseurs, vertelt Charlotte Schuitema, manager Particulieren bij Rabobank Salland. We zijn met een projectgroep aan de slag gegaan om te kijken naar onze fysieke bereikbaarheid in combinatie met de wensen en behoeften van onze klanten. Dit heeft geresulteerd in de handhaving van onze kantoren in Raalte, Colmschate, ons nieuwe Adviescentrum aan de Hanzeweg en de opening van het kantoor in de Keizerstraat in Deventer. CENTRAAL Onze verhuizing naar het Adviescentrum aan de Hanzeweg was aanleiding om een nieuwe centrale plek in Deventer te vinden waar onze klanten zonder afspraak binnen kunnen lopen. Het pand aan de Keizerstraat bleek hiervoor ideaal. Het kantoor ligt aan een drukke straat van en naar het centrum. Zo staan we letterlijk midden in de samenleving en dichtbij onze klanten. Een punt van aandacht was nog wel de bereikbaarheid per auto. Wat in het centrum toch wat lastiger is. Daarom hebben we besloten om de parkeerkosten van de Centrumgarage achter de Hema te vergoeden aan klanten die bij ons op gesprek komen. Vanaf deze garage loopt u binnen vijf minuten naar ons kantoor in de Keizerstraat, vertelt Charlotte. ONTMOETING EN ZELFBEDIENING In kantoor Keizerstraat kunnen zakelijke en particuliere klanten hun bankzaken (leren) regelen, vervolgt Charlotte. Het is een modern

15 Met de "reuze-ipad" in de bankhal hoopt Charlotte dat klanten ook enthousiast worden over Rabo MobielBankieren KOM EEN KIJKJE NEMEN! Benieuwd naar het kantoor in de Keizerstraat? Wij verwelkomen u graag. U bent welkom op maandag van uur tot uur en van dinsdag tot en met vrijdag van uur tot uur. Op donderdagavond kunt u tijdens de koopavond tot uur bij ons binnenlopen en op zaterdag zijn we geopend van uur tot uur. kantoor waar onze klanten terecht kunnen voor alle dagelijkse bankzaken. Naast het persoonlijke contact is er ruimte voor verschillende virtuele kanalen. Zo hebben we een digitaal informatiescherm met allerlei nieuws, weetjes en acties. Ook komen hier actuele Twitter-berichten in beeld. Daarnaast is er een smartwall waarin internetplekken zijn geïntegreerd. Hier kunnen klanten online hun bankzaken regelen. Er is een reuze-ipad" aanwezig waarop we Rabo MobielBankieren kunnen demonstreren. In de toekomst is hier ook ruimte voor videochat, waarbij de klant met beeld contact krijgt met een van onze medewerkers. Daarnaast willen we onze klanten leren omgaan met de nieuwe (virtuele) mogelijkheden, zodat iedereen die dat wil bijvoorbeeld ook in de thuissituatie kan Mobielof Internetbankieren. TOEGANKELIJK EN LAAGDREMPELIG Kantoor Keizerstraat is in twee delen gesplitst: één gedeelte voor zelfbediening met automaten, internetplekken en andere virtuele contactmogelijkheden en één gedeelte voor persoonlijk advies. Charlotte: Persoonlijk advies blijft een belangrijk onderdeel in onze dienstverlening. We bieden in het kantoor diverse zitmogelijkheden om met de klant in gesprek te gaan. De klant bepaalt hoe en waar hij zich het prettigst voelt. Uiteraard hebben we ook de traditionele spreekkamers waar men in alle privacy met een van onze medewerkers in gesprek kan. Het draait er uiteindelijk om dat de klant tevreden is en zich vertrouwd voelt. Zowel met onze virtuele middelen als onze persoonlijke dienstverlening. KIJK VOOR MEER INFORMATIE OOK OP 15

16 APPS De bank in uw broekzak Bankzaken mobiel regelen is normaler dan ooit. Rabobank heeft een uitgebreid aanbod apps. Sms MOBIEL naar 7171 en u ontvangt een handig overzicht, met links om te downloaden. TEKST: VDBJ_ 2Met de Rabo Kennis-app ontsluit Rabobank haar kennis en expertise op een toegankelijke manier voor ondernemers. Na de kennispagina op onze website en de Rabobank Cijfers & Trends publicaties, is er nu ook de Rabo Kennis-app. Hiermee zijn ondernemers altijd op de hoogte van actuele en relevante branche- en marktinformatie. Met de app kunt u de macro-economische ontwikkelingen bijhouden. Ook vindt u er alle kennis over uw branche, met relevante informatie uit Cijfers & Trends, een RSS-feed uit belangrijke nieuwsbronnen en een tweewekelijkse blog van de sectormanagers van Rabobank. Zo helpen we u op de hoogte te blijven en de beste strategische keuzes te maken. Kijk op en zoek op: Rabo Kennis. MEER APPS Rabo SMS Betalen Rabobank.nl mobiel Rabo Rekening Delen MyOrder Kerngegevensrabobank.nl mobiel (jaarverslag) Rabo Cycling App Rabo Hockey App Rabosport.nl mobiel Interpolis Schadehulp App Interpolis.nl mobiel Rabobank Vacatures App 1De Rabo Bankieren-app telt al 1,3 miljoen actieve gebruikers. Dat aantal zal in 2013 naar verwachting groeien naar 2 miljoen. Favoriete functies: saldo checken (zonder in te loggen!), bij- en afschrijvingen bekijken en geld overboeken. De app biedt een uitgebreid scala aan diensten, waardoor u altijd en overal uw bankzaken kunt regelen. De app is beschikbaar voor iphone, ipod Touch en ipad, voor BlackBerry en voor toestellen en tablets met Android en touchscreen of Windows Phone 7. En omdat Rabobank meer service wil bieden dan alleen bankieren, wordt de app dit jaar uitgebreid met onder meer nieuws en contactinformatie uit uw eigen regio, een slimmer adresboek, ideal op uw mobiel, betaalopdrachten naar het buitenland én verschillende aanvullende diensten, zoals een nieuwe pas aanvragen of een reisverzekering afsluiten. Kijk op en zoek op: Rabo Bankieren. 3Met de Rabo Beleggen-app kunt u waar en wanneer u wilt zien hoe uw beleggingen ervoor staan. De Rabo Beleggen-app is een handig hulpmiddel als u wilt checken hoe het gaat met uw beleggingen, als het ú uitkomt. U hebt eenvoudig en snel toegang tot uw beleggingsportefeuille. En wie belegt via Rabo Select Beleggen, Rabo Direct Beleggen, Rabo Product Beleggen of Rabo RendeMix, kan ook direct orders plaatsen. De Rabobank is daarmee de eerste grootbank die orders plaatsen via een beleggingsapp mogelijk maakt. Zo kunt u snel inspelen op de ontwikkelingen op de beurs, ook als u geen computer bij de hand heeft. De app is beschikbaar voor iphone, ipad en smartphones met Android. Sms beleggen naar 7171 en u ontvangt de link om de app te downloaden op uw mobiel. Of kijk op en zoek op: Rabo Beleggen. 16 SALLAND

17 FEITEN Hoe gaan jongeren om met hun inkomsten en uitgaven? Wat moeten zij zelf bekostigen en wat niet? En welke rol spelen ouders daarbij? BRON: NIBUD JONGEREN SPAREN GEMIDDELD 34 EURO PER MAAND. /// 88 PROCENT VAN DE SCHOLIEREN KRIJGT ZAKGELD EN ONGEVEER 35 PROCENT VAN DE MIDDELBARE SCHOLIEREN KRIJGT KLEEDGELD. /// SCHOLIEREN MET ZAKGELD VINDEN VAKER DAT ZE GOED MET GELD OM KUNNEN GAAN DAN SCHOLIEREN ZONDER ZAKGELD. /// BIJ ONGEVEER 51 PROCENT VAN DE JONGEREN BETALEN HUN OUDERS HUN BELKOSTEN. /// EEN KWART VAN DE SCHOLIEREN MET KLEEDGELD KRIJGT TOCH ALLE KLEDING VERGOED DOOR DE OUDERS. 17

18 INNOVATIE SCHEPT BANEN Werkmotor Innovatie helpt de economische crisis te bestrijden. Bijvoorbeeld Nederlandse patenten op efficiëntere en duurzamere voedselproductie. TEKST: CONCISO FOTO'S: RENÉ VAN ASSELT 18 SALLAND

19 Het is een van de stokpaardjes van chemieconcern DSM: de overgang naar de zogeheten bio-based economie. Daarin is geen ruimte voor fossiele brandstoffen, die een zwaar beslag leggen op het milieu en bovendien ooit opraken. Biobrandstoffen en biopolymeren zijn hét schone alternatief, mits de productie niet ten koste gaat van onze voedselvoorziening. DSM wint biobrandstoffen uit de resten van maïsplanten, vertelt Anton Robek, president van de unit voor Bio-based Products & Services bij DSM. Daar houdt de bio-based economie niet op. Alles wat je van fossiele grondstoffen kan maken, kan je in principe ook met biomassa maken. De natuur doet er duizenden jaren over om van planten brandstof te maken, met behulp van biotechnologie doet DSM dat in één week. In Italië maakt het bedrijf met partner Roquette biobarnsteenzuur met als grondstof zetmeel. Biobarnsteenzuur is een belangrijk chemisch basisproduct voor het maken van bijvoorbeeld kunststoffen. DSM is slechts een van de vele Nederlandse bedrijven die met behulp van technologie maatschappelijke uitdagingen te lijf gaan. Grote concerns als ingenieursbureau Arcadis, elektronicaconcern Philips en levensmiddelenfabrikant Unilever zoeken oplossingen voor complexe problemen als klimaatverandering, de stijgende kosten in de gezondheidszorg en dreigende voedseltekorten door de snelle groei van de wereldbevolking. NOG EFFICIËNTER In 2050 moet er twee keer zo veel voedsel zijn om de wereldbevolking van voedsel te voorzien. Er zijn grote obstakels te overwinnen bij het opvoeren van de productie en het terugdringen van watervervuiling. In veel landen kan én moet de landbouw nog veel efficiënter worden. De Rabobank helpt de fooden agrisector bij het verduurzamen van de voedselproductie. Vrijwel nergens is de voedselproductie per hectare grond zo hoog als in ons land. Nederland heeft veel kennis en kunde in huis en dat biedt exportkansen, zegt Daan Dijk, managing director Sustainable Business Development van Rabobank. Het wereldwijde netwerk van Rabobank kan agrariërs, wetenschap en bedrijfsleven bij elkaar brengen. IN BEWEGING BLIJVEN Door het verhogen van de efficiëntie en nieuwe toepassingen van agrigrondstoffen in de biobased economie, kan per hectare meer verdiend worden. Investeringen worden op die manier terugverdiend. Een groot voordeel van de ontwikkelingen in de biotech is dat hoogwaardige stoffen als eiwitten, antioxidanten en veel grondstoffen voor O+O = WERK In de EU werd in ,9% meer besteed aan O&O (Onderzoek & Ontwikkeling), tegenover 6,1% in Hiermee doen we het bijna even goed als Amerikaanse bedrijven (9%) en beter dan het wereldgemiddelde (7,6%). In O&Ointensieve sectoren groeit de werkgelegenheid harder. research/horizon

20 Alles wat je van fossiele grondstoffen maakt, kun je in principe ook met biomassa maken biopolymeren uit planten kunnen worden gewonnen. Op termijn moet de landbouw volledig circulair worden, meent Dijk. Dat wil zeggen dat alle reststromen uiteindelijk worden hergebruikt. Zover is het nog niet. Nederland is op de goede weg, maar we moeten in beweging blijven als we niet achterop willen raken. Innovatie draagt bij aan de concurrentiekracht, schept banen en biedt kansen voor het bedrijfsleven. Het kan daarmee een belangrijke bijdrage leveren aan de bestrijding van de economische crisis. Nederlandse bedrijven als Van Oord en Boskalis lopen voorop met duurzame landwinning en watermanagement. De innovatieve kracht van Nederland blijkt ook uit het aantal patentaanvragen. In Europa neemt Nederland een vijfde plaats in en wereldwijd staan we negende. Volgens het Europees Octrooibureau (European Patent Office - EPO) is de kwaliteit van aanvragen uit Nederland hoog. Met 1200 patentaanvragen eindigde Philips als hoogste Nederlandse bedrijf. Philips werkt samen met de technologiestichting STW en het Nationaal Initiatief Hersenen & Cognitie (NIHC) aan elektronische coaches (e-coaches). Netwerk- en sensortechnologie maken het mogelijk om patiënten online te begeleiden, bijvoorbeeld bij de behandeling van chronische ziektes. OOK KLEINE BEDRIJVEN Het zijn zeker niet alleen grote concerns die innovatie zien als groeimotor van een duurzame toekomst. Zo bedacht het Nederlandse Perfotec een manier om verse groente en fruit op een natuurlijke manier langer te bewaren: door op exact de goede plek gaatjes te prikken in de plastic verpakking. Een proef toonde aan dat het bederf met 50 procent afnam. Rabobank heeft diverse financieringsmogelijkheden gericht op innovatiebedrijven, zoals bijvoorbeeld het Dutch Greentech Fund voor kansrijke starters. 20 SALLAND

Uw Rabobank dichtbij en betrokken. Alleen in een ander jasje. Rabobank De Langstraat. Een aandeel in elkaar

Uw Rabobank dichtbij en betrokken. Alleen in een ander jasje. Rabobank De Langstraat. Een aandeel in elkaar Het Particulieren Mobiel Adviesteam bij u thuis! Uw Rabobank dichtbij en betrokken. Alleen in een ander jasje. Rabobank De Langstraat Een aandeel in elkaar Voorwoord Directie Rabobank De Langstraat verandert

Nadere informatie

Rabobank Utrecht, partner voor bankzaken. Ook als u extra hulp nodig heeft. Een aandeel in elkaar

Rabobank Utrecht, partner voor bankzaken. Ook als u extra hulp nodig heeft. Een aandeel in elkaar Rabobank Utrecht, partner voor bankzaken Ook als u extra hulp nodig heeft Een aandeel in elkaar 1875 RABO_Folder_A5_WEL-schreef.indd 1 01-05-15 13:45 De Rabobank, uw partner bij bankzaken Soms is het lastig

Nadere informatie

De Rabobank is een unieke bank. Wij hebben geen aandeelhouders, maar leden. We zijn een coöperatie.

De Rabobank is een unieke bank. Wij hebben geen aandeelhouders, maar leden. We zijn een coöperatie. In deze folder leest u wie we zijn, wat we doen en op welke manieren u ons kunt bereiken. U ervaart onze maatschappelijke betrokkenheid in Enschede en Haaksbergen. En u leest waarom lid worden van Rabobank

Nadere informatie

Spaarpot van de Toekomst lesbrief en prijsvraag

Spaarpot van de Toekomst lesbrief en prijsvraag Spaarpot van de Toekomst lesbrief en prijsvraag In 2009 bestond het Nibud 30 jaar. Tijdens het jubileumjaar heeft het Nibud geld ingezameld om binnen het onderwijs extra aandacht te kunnen besteden aan

Nadere informatie

Bankieren vanuit uw stoel. Tel. (0475) 500 500. Dichtbij, betrokken en toonaangevend. Rabobank Roermond-Echt www.rabobank.

Bankieren vanuit uw stoel. Tel. (0475) 500 500. Dichtbij, betrokken en toonaangevend. Rabobank Roermond-Echt www.rabobank. Bankieren vanuit uw stoel Tel. (0475) 500 500 Dichtbij, betrokken en toonaangevend Rabobank Roermond-Echt www.rabobank.nl/roermond-echt Dit wilt u Zo werkt het Waar Opmerking Algemene informatie en advies

Nadere informatie

Oranje is Samen ondernemen WELKOM

Oranje is Samen ondernemen WELKOM Oranje is Samen ondernemen WELKOM Juni 2013 Oranje is kansen zien Oranje is ING ING zet zich in voor Ondernemend Nederland. Dit doen we door het bieden van financiële oplossingen en het gemakkelijk maken

Nadere informatie

Kinderen. Uitbreiding van uw gezin. Uw kind op school. Een gezonde f inanciële toekomst.

Kinderen. Uitbreiding van uw gezin. Uw kind op school. Een gezonde f inanciële toekomst. Kinderen Uitbreiding van uw gezin. Uw kind op school. Een gezonde f inanciële toekomst. Een goede financiële start Kinderen. Voor u t weet, zijn ze groot en leiden ze hun eigen leven. Maar voor het zover

Nadere informatie

Veel gemak met je bank op zak. Overal je geldzaken regelen met de SNS Mobiel Bankieren app

Veel gemak met je bank op zak. Overal je geldzaken regelen met de SNS Mobiel Bankieren app Veel gemak met je bank op zak Overal je geldzaken regelen met de SNS Mobiel Bankieren app Inhoud Wat kun je met de app? Met de SNS Mobiel Bankieren app heb je de bank altijd bij je. Geld overmaken, saldo

Nadere informatie

Onze dienstverlening. per 2 december 2013. Andere tijden. Anders bankieren. rabobank.nl/rmij. facebook.com/rabobank. @rabobankrmij

Onze dienstverlening. per 2 december 2013. Andere tijden. Anders bankieren. rabobank.nl/rmij. facebook.com/rabobank. @rabobankrmij Onze dienstverlening per 2 december 2013 Andere tijden. Anders bankieren. rabobank.nl/rmij facebook.com/rabobank @rabobankrmij Uw behoeften veranderen. Wij veranderen mee. Vanaf 2 december 2013 past Rabobank

Nadere informatie

Omdat u er niet alleen voor staat Een aandeel in elkaar

Omdat u er niet alleen voor staat Een aandeel in elkaar Samen bankieren Omdat u er niet alleen voor staat Een aandeel in elkaar Leeswijzer Handige hulpmiddelen om zelfstandig te bankieren: 3 - Geld opnemen 3 - Rabo Internetbankieren en de Rabo Bankieren App

Nadere informatie

Handleiding ASN Mobiel Bankieren

Handleiding ASN Mobiel Bankieren Handleiding ASN Mobiel Bankieren Versie januari 2016 Heeft u toegang tot ASN Online Bankieren? Dan kunt u de App ASN Mobiel Bankieren downloaden en installeren op uw iphone, ipad, Android-toestel of Windows

Nadere informatie

Betalen? Wij zijn uw bank.

Betalen? Wij zijn uw bank. Betalen? Wij zijn uw bank. U wilt eenvoudig uw bankzaken regelen? Met ons betaalpakket doet u dat op úw manier. In deze tijd kunt u niet meer zonder een betaalpakket. Pinnen, overboeken en betalen. Op

Nadere informatie

Betalen? Wij zijn uw bank.

Betalen? Wij zijn uw bank. Betalen? Wij zijn uw bank. 2 U wilt eenvoudig uw bankzaken regelen? Met ons betaalpakket doet u dat op úw manier. In deze tijd kunt u niet meer zonder een betaalpakket. Pinnen, overboeken en betalen. Op

Nadere informatie

Het Nibud Spaarbiggetje lesbrief en prijsvraag

Het Nibud Spaarbiggetje lesbrief en prijsvraag Het Nibud Spaarbiggetje lesbrief en prijsvraag In 2009 bestond het Nibud 30 jaar. Tijdens het jubileumjaar heeft het Nibud geld ingezameld om binnen het onderwijs extra aandacht te kunnen besteden aan

Nadere informatie

Veel gemak met je bank op zak. Overal je geldzaken regelen met de SNS Mobiel Bankieren app

Veel gemak met je bank op zak. Overal je geldzaken regelen met de SNS Mobiel Bankieren app Veel gemak met je bank op zak Overal je geldzaken regelen met de SNS Mobiel Bankieren app Inhoud Wat kun je met de app? Met de SNS Mobiel Bankieren app heb je de bank altijd bij je. Geld overmaken, saldo

Nadere informatie

Handleiding Mobiel Bankieren app

Handleiding Mobiel Bankieren app Handleiding Mobiel Bankieren app Inleiding 2/34 De schermafbeeldingen zijn gebaseerd op het ios van Apple en zijn gemaakt met een iphone 6. Op een Android of Windows Phone zien de schermafbeeldingen er

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Jouw spreekbeurt over De Bank!

Inhoudsopgave. Jouw spreekbeurt over De Bank! Jouw spreekbeurt over De Bank! Wie aan de bank denkt, denkt waarschijnlijk aan veel geld. Grote gebouwen en mannen en vrouwen in pak. Maar wat doen ze nou eigenlijk op die bank? En wat gebeurt er met jouw

Nadere informatie

Over op IBAN en SEPA Wat betekent dat voor uw organisatie? Wij zijn uw bank.

Over op IBAN en SEPA Wat betekent dat voor uw organisatie? Wij zijn uw bank. Over op IBAN en SEPA Wat betekent dat voor uw organisatie? Wij zijn uw bank. 1 Over op IBAN en SEPA Op dezelfde manier betalen in heel Europa, dat is het doel van SEPA (Single Euro Payments Area). Vanaf

Nadere informatie

Welkom bij SNS Regio Bank

Welkom bij SNS Regio Bank Welkom Voor iedereen Welkom bij SNS Regio Bank In de eerste plaats mag u van uw bank natuurlijk een professionele aanpak verwachten. Met een uitgebreid aanbod diensten en producten. Maar SNS Regio Bank

Nadere informatie

Via Rabobank Foundation ondersteunt Rabobank. Financieringen met positieve maatschappelijke impact 214,5mln. Enschede-Haaksbergen

Via Rabobank Foundation ondersteunt Rabobank. Financieringen met positieve maatschappelijke impact 214,5mln. Enschede-Haaksbergen Onze maatschappelijke impact Een aandeel in duurzame ontwikkeling 1 Bankieren voor Nederland stimuleren welvaart en welzijn in Nederland 2 Banking for Food stimuleren duurzame voedselvoorziening wereldwijd

Nadere informatie

Vroeg wijs met geld. gemeente www.heumen.nl. Informatie over hoe u uw kind helpt slim en verstandig om te gaan met geld

Vroeg wijs met geld. gemeente www.heumen.nl. Informatie over hoe u uw kind helpt slim en verstandig om te gaan met geld Vroeg wijs met geld Informatie over hoe u uw kind helpt slim en verstandig om te gaan met geld gemeente www.heumen.nl Heumen HU.090 brch vroeg wijs met geld.indd 1 04-02-14 09:30 Inhoudsopgave Zakgeld

Nadere informatie

Zakelijk betalen en sparen?

Zakelijk betalen en sparen? Zakelijk betalen en sparen? Wij zijn uw bank. Zakelijk betalen en sparen? RegioBank heeft een zakelijk totaalpakket voor zzp, mkb, verenigingen en stichtingen. Als zelfstandig ondernemer wilt u uw financiële

Nadere informatie

Voorwaarden SNS Jeugd Betalen

Voorwaarden SNS Jeugd Betalen Voorwaarden SNS Jeugd Betalen 8.4241.00.1506 (01-07-2015) Dit zijn de Voorwaarden SNS Jeugd Betalen. In dit document lees je informatie over SNS Jeugd Betalen en zie je welke afspraken er gelden voor deze

Nadere informatie

SEPA: Europa gaat over op IBAN

SEPA: Europa gaat over op IBAN Aspect ICT, 13 en 26 september 2012 SEPA: Europa gaat over op IBAN Handelsstraat 4, 3371 XC Hardinxveld-Giessendam www.aspect-ict.nl, info@aspect-ict.nl Waarom SEPA? Lissabon agenda ; Europa wil de meest

Nadere informatie

Makkelijk over op IBAN en SEPA. Rabobank Noord Twente

Makkelijk over op IBAN en SEPA. Rabobank Noord Twente Makkelijk over op IBAN en SEPA Rabobank Noord Twente Agenda SEPA toegelicht Wat verandert er? Wat betekent SEPA voor verenigingen en stichtingen? De Rabobank helpt u op weg! Handige tips en tricks Projectenfonds

Nadere informatie

Rabobank s-hertogenbosch en omstreken

Rabobank s-hertogenbosch en omstreken Rabobank s-hertogenbosch en omstreken Jouw spreekbeurt over de bank Wie aan de bank denkt, denkt waarschijnlijk aan veel geld. Grote gebouwen en mannen en vrouwen in pak. Maar wat doen ze nou eigenlijk

Nadere informatie

Betalen? Wij zijn uw bank.

Betalen? Wij zijn uw bank. Betalen? Wij zijn uw bank. U wilt eenvoudig uw bankzaken regelen? Wij hebben een betaalpakket zonder onnodige extra s. In deze tijd kunt u niet meer zonder een betaalpakket. Gewoon om te kunnen pinnen

Nadere informatie

Saldolijn. Zo werkt het

Saldolijn. Zo werkt het Saldolijn Zo werkt het Saldolijn Met de Saldolijn kunt u 24 uur per dag, 7 dagen per week bankieren. U kunt uw saldo checken, geld overmaken, sparen of geld opnemen van uw lening. Dit kan met uw vaste

Nadere informatie

Makkelijk over op IBAN en SEPA. Rabobank. Een bank met ideeën.

Makkelijk over op IBAN en SEPA. Rabobank. Een bank met ideeën. Makkelijk over op IBAN en SEPA Rabobank. Een bank met ideeën. Agenda SEPA toegelicht Wat verandert er? Wat betekent SEPA voor verenigingen en stichtingen? De Rabobank helpt u op weg! Aan de slag met de

Nadere informatie

Exact Online. Uw financiële cockpit op internet

Exact Online. Uw financiële cockpit op internet Exact Online Uw financiële cockpit op internet Eenvoudig online boekhouden Een onderneming staat of valt met haar financiële beleid. Met inzicht in de omzet, winst en cashflow nu en in de toekomst. Een

Nadere informatie

Voorwaarden. SNS Mobiel Bankieren Zakelijk

Voorwaarden. SNS Mobiel Bankieren Zakelijk Voorwaarden SNS Mobiel Bankieren Zakelijk Met SNS Mobiel Bankieren Zakelijk hebt u de bank in uw binnenzak. U kunt overal uw saldo checken en meteen geld overmaken. SNS Mobiel Bankieren Zakelijk werkt

Nadere informatie

Mobiele gebruikers bij de Rabobank

Mobiele gebruikers bij de Rabobank Mobiele gebruikers bij de Rabobank Maartje van Hardeveld 22 mei 2008 Even voorstellen Maartje van Hardeveld User Experience Consultant Business consultant mcommerce & business development Projecten: Rabo

Nadere informatie

Beschrijving Sparen en lenen zijn, naast het betalingsverkeer, de diensten van de bank waar de meeste mensen gebruik van maken.

Beschrijving Sparen en lenen zijn, naast het betalingsverkeer, de diensten van de bank waar de meeste mensen gebruik van maken. Beschrijving Sparen en lenen zijn, naast het betalingsverkeer, de diensten van de bank waar de meeste mensen gebruik van maken. Heb jij inzicht in jouw geld- en bankzaken? Welke betaalvormen zijn er en

Nadere informatie

Samen Bankieren. Omdat u er niet alleen voor staat

Samen Bankieren. Omdat u er niet alleen voor staat Samen Bankieren Omdat u er niet alleen voor staat Laurens Gijsbers 19 november 2015 Zelfverzekerd financiële keuzes maken voor iedereen? De afgelopen jaren is er veel veranderd. Bankieren gebeurt met computer,

Nadere informatie

Zakelijk betalen en sparen?

Zakelijk betalen en sparen? Zakelijk betalen en sparen? Wij zijn uw bank. Zakelijk betalen en sparen? RegioBank heeft een zakelijk totaalpakket voor zzp, mkb, verenigingen en stichtingen. Als zelfstandig ondernemer wilt u uw financiële

Nadere informatie

Rabobank Clubkas Campagne: optimaal uitdragen van je coöperatieve identiteit!

Rabobank Clubkas Campagne: optimaal uitdragen van je coöperatieve identiteit! Rabobank Clubkas Campagne: optimaal uitdragen van je coöperatieve identiteit! Samen sterker. Dat is het idee van coöperatief bankieren. Waarom Lokale betrokkenheid is een van de pijlers van de Rabobank.

Nadere informatie

Mohamed Amri. Manager productmanagement

Mohamed Amri. Manager productmanagement 24 mei 2012 Mohamed Amri Manager productmanagement o MKB ers, middelgrote bedrijven: onbekend met SEPA en gevolgen voor eigen organisatie o Gemeenten, MKB ers en middelgrote bedrijven: onvoorbereid

Nadere informatie

ONDERZOEKSRAPPORT CONTENT MARKETING EEN ONDERZOEK NAAR DE BEHOEFTE VAN HET MKB IN REGIO TWENTE AAN HET TOEPASSEN VAN CONTENT MARKETING

ONDERZOEKSRAPPORT CONTENT MARKETING EEN ONDERZOEK NAAR DE BEHOEFTE VAN HET MKB IN REGIO TWENTE AAN HET TOEPASSEN VAN CONTENT MARKETING ONDERZOEKSRAPPORT CONTENT MARKETING EEN ONDERZOEK NAAR DE BEHOEFTE VAN HET MKB IN REGIO TWENTE AAN HET TOEPASSEN VAN CONTENT MARKETING VOORWOORD Content marketing is uitgegroeid tot één van de meest populaire

Nadere informatie

G ldwijs. Financiële educatie voor het basisonderwijs in de gemeente Barneveld

G ldwijs. Financiële educatie voor het basisonderwijs in de gemeente Barneveld G ldwijs 2015 2016 Financiële educatie voor het basisonderwijs in de gemeente Barneveld Geachte heer/mevrouw, Welzijn Barneveld biedt u, in opdracht van de gemeente, met genoegen het programma G ldwijs

Nadere informatie

Onderzoek Je wordt 18 jaar en dan? De gevolgen voor je geldzaken

Onderzoek Je wordt 18 jaar en dan? De gevolgen voor je geldzaken Onderzoek Je wordt 18 jaar en dan? De gevolgen voor je geldzaken Rapportage Juli 2013 Meer informatie: info@wijzeringeldzaken.nl Samenvatting (1/3) 1. Veel 17-jarigen maken de indruk verstandig om te gaan

Nadere informatie

Leren omgaan met... Computers, internet en nieuwe media

Leren omgaan met... Computers, internet en nieuwe media Leren omgaan met... Computers, internet en nieuwe media Vooraf Leren omgaan met internet, de computer, de ipad of andere tablet? Met nieuwe of sociale media? Dat kan in de bibliotheek! Ook dit jaar zijn

Nadere informatie

Rabobank Terneuzen-Sas van Gent: eigentijds dichtbij Vragen en antwoorden naar aanleiding van aanpassingen dienstverlening

Rabobank Terneuzen-Sas van Gent: eigentijds dichtbij Vragen en antwoorden naar aanleiding van aanpassingen dienstverlening Rabobank Terneuzen-Sas van Gent: eigentijds dichtbij Vragen en antwoorden naar aanleiding van aanpassingen dienstverlening Onderwerp Klantvragen Antwoorden Sluiting kantoren 1. Waarom sluiten er drie kantoren?

Nadere informatie

Betalen? Wij zijn uw bank.

Betalen? Wij zijn uw bank. Betalen? Wij zijn uw bank. U wilt eenvoudig uw bankzaken regelen? Wij hebben een betaalpakket zonder onnodige extra s. In deze tijd kunt u niet meer zonder een betaalpakket. Gewoon om te kunnen pinnen,

Nadere informatie

Helpt u mee technisch talent voor de toekomst te ontdekken?

Helpt u mee technisch talent voor de toekomst te ontdekken? Helpt u mee technisch talent voor de toekomst te ontdekken? Bèta in bedrijf De terugloop van het aantal bètaleerlingen en -studenten is landelijk een bron van zorg. Ook u ervaart wellicht hoe moeilijk

Nadere informatie

STAPPENPLAN Uw sportvereniging over op IBAN

STAPPENPLAN Uw sportvereniging over op IBAN Iedereen in Nederland gaat de komende jaren gebruik maken van IBAN (International Bank Account Number* ) als rekeningnummer. Dit geldt voor bedrijven en consumenten, maar ook voor verenigingen. Ook de

Nadere informatie

SEPA (Single Euro Payments Area)

SEPA (Single Euro Payments Area) SEPA (Single Euro Payments Area) Op weg naar Europees betalen Studiedag KNR 11 Oktober 2012 SEPA: één gezamelijke betaalmarkt vanaf 1 februari 2014 Wat is SEPA? Geen gefragmenteerde betaalmarkten maar

Nadere informatie

Tarieven zakelijk betalingsverkeer Per 1 januari 2008

Tarieven zakelijk betalingsverkeer Per 1 januari 2008 Tarieven zakelijk betalingsverkeer Per 1 januari 2008 Algemeen Rabo OndernemersPakket 1 (ROP) per maand 7,90 ROP met Startersvoordeel 2 per maand 2,40 Rabo VerenigingsPakket 3 per maand 7,50 Rekening-Courant

Nadere informatie

Sparen. Omdat het nu groeit en u straks de vruchten plukt

Sparen. Omdat het nu groeit en u straks de vruchten plukt Sparen Omdat het nu groeit en u straks de vruchten plukt Bankier op uw manier Gemak en deskundigheid vormen samen de kern van onze dienstverlening. U beslist hoe en wanneer u uw bankzaken regelt: via het

Nadere informatie

SEPA: Europa gaat over op IBAN

SEPA: Europa gaat over op IBAN SEPA: Europa gaat over op IBAN Delft, 17 september 2012 Rob Timmers Agenda Waarom SEPA? Wat verandert er voor u? Kansen en uitdagingen van SEPA Tijdlijnen SEPA Waarom SEPA? Lissabon agenda ; Europa wil

Nadere informatie

Voorwaarden ASN Juniorrekening

Voorwaarden ASN Juniorrekening Voorwaarden ASN Juniorrekening De ASN Juniorrekening is een betaalrekening waarbij uw kind rente krijgt over het positieve saldo. In deze Voorwaarden ASN Juniorrekening vindt u informatie over de ASN Juniorrekening.

Nadere informatie

Curatele regelen? SNS Bank maakt het makkelijk

Curatele regelen? SNS Bank maakt het makkelijk Curatele regelen? SNS Bank maakt het makkelijk Als curator beheer je de financiën van een ander. SNS Bank helpt je hier graag bij. In deze folder vind je alles wat je moet weten om snel en gemakkelijk

Nadere informatie

groene lyceum het Kom naar DE GROENE ROUTE NAAR HET HBO WWW.GROENEWELLE.NL

groene lyceum het Kom naar DE GROENE ROUTE NAAR HET HBO WWW.GROENEWELLE.NL Kom naar het groene lyceum WWW.GROENEWELLE.NL SCHOOLJAAR 15/16 DE GROENE ROUTE NAAR HET HBO Ondernemend onderwijs voor slimme doeners in een groene omgeving. Dat is Het Groene Lyceum van De Groene Welle.

Nadere informatie

Aan de slag met de Mobiel Bankieren App voor iphone & ipad (ios) Met deze handleiding kunt u simpel van start

Aan de slag met de Mobiel Bankieren App voor iphone & ipad (ios) Met deze handleiding kunt u simpel van start Aan de slag met de Mobiel Bankieren App voor iphone & ipad (ios) Met deze handleiding kunt u simpel van start Mobiel bankieren met ING U gaat aan de slag met onze Mobiel Bankieren App. We helpen u om stapsgewijs

Nadere informatie

Daarom kiest u voor RegioBank

Daarom kiest u voor RegioBank Daarom kiest u voor RegioBank Bij u in de buurt U bent geen rekeningnummer. U wordt altijd geholpen door iemand die u kent. Een complete bank Wij zijn een bank waar u terecht kunt voor betalen, sparen,

Nadere informatie

Financieel bewustzijn kun je leren

Financieel bewustzijn kun je leren Financieel bewustzijn kun je leren prinses máxima 10 VERZEKERD! nummer 2, december 2010 Ze zet zich al jarenlang in voor een toegankelijke financiële sector. Sinds kort heeft ze er een nieuwe functie

Nadere informatie

Zakelijk betalen en sparen?

Zakelijk betalen en sparen? Zakelijk betalen en sparen? Wij zijn uw bank. Zakelijk betalen en sparen? RegioBank heeft een zakelijk totaalpakket voor zzp, mkb, verenigingen en stichtingen. Sparen en betalen op uw manier Bij RegioBank

Nadere informatie

Op vakantie in het buitenland. Als je ouder bent, kun je met een bankpas overal geld opnemen.

Op vakantie in het buitenland. Als je ouder bent, kun je met een bankpas overal geld opnemen. Tekst bij powerpointpresentatie spreekbeurt basisschool Dia 1: Inleiding Wie is er wel eens bij een bank geweest?. Wie van jullie heeft al een eigen bankrekening?.. In Nederland heeft 8 van de 10 jongeren

Nadere informatie

Kinderen leren omgaan met geld

Kinderen leren omgaan met geld Kinderen leren omgaan met geld Een onderzoek onder ouders van kinderen in groep 7 en 8 Rapportage November 2012 Samenvatting (1/4) 1.Negen op de tien kinderen in groep zeven en acht krijgen zakgeld Het

Nadere informatie

Maatschappelijke impact Rabobank Utrecht

Maatschappelijke impact Rabobank Utrecht Maatschappelijke impact Rabobank Utrecht Een aandeel in duurzame ontwikkeling 1 Bankieren voor Nederland 2 Banking for Food 3 Onze bedrijfsvoering Verdienvermogen vergroten Optimale levensloop stimuleren

Nadere informatie

Particulier betalingsverkeer 2016. Betaalpakketten, betaalrekeningen, bankpassen en creditcards

Particulier betalingsverkeer 2016. Betaalpakketten, betaalrekeningen, bankpassen en creditcards Tarieven en limieten Particulier betalingsverkeer 2016 Betaalpakketten, betaalrekeningen, bankpassen en creditcards Rabo DirectPakket met Rabo WereldPas extra Rabo WereldPas Rabo BaseCard 1 /RaboCard extra

Nadere informatie

Cursussen digitale vaardigheden. januari - juni 2016

Cursussen digitale vaardigheden. januari - juni 2016 Cursussen digitale vaardigheden januari - juni 2016 Een leven lang leren Steeds meer informatie wordt digitaal aangeboden. Goede digitale basisvaardigheden zijn een voorwaarde voor informatievaardigheid.

Nadere informatie

De Winckelsteegh. voor mensen met een ernstig verstandelijke handicap

De Winckelsteegh. voor mensen met een ernstig verstandelijke handicap De Winckelsteegh voor mensen met een ernstig verstandelijke handicap Maak kennis met De Winckelsteegh Wil je deze brochure lezen in eenvoudige taal? Zoek de plaatjes van het vergrootglas. Daaronder staan

Nadere informatie

Wat betekent SEPA voor uw steun aan ons? Het betalingsverkeer. in Nederland verandert

Wat betekent SEPA voor uw steun aan ons? Het betalingsverkeer. in Nederland verandert Wat betekent SEPA voor uw steun aan ons? Het betalingsverkeer in Nederland verandert Het betalingsverkeer in Nederland verandert SEPA (Single Euro Payments Area) komt eraan. Het is de nieuwe Europese manier

Nadere informatie

Vrienden van dorcas. www.dorcas.nl

Vrienden van dorcas. www.dorcas.nl Vrienden van dorcas www.dorcas.nl Dit is dorcas 2 3 Dorcas komt in actie voor mensen in nood en diepe armoede, ongeacht hun religie, ras, geslacht of politieke overtuiging. Dorcas werkt al 35 jaar aan

Nadere informatie

SEPA en uw PxPlus/ProvideX software

SEPA en uw PxPlus/ProvideX software SEPA en uw PxPlus/ProvideX software CLIEOP vervalt, SEPA komt hiervoor in de plaats Nederland gaat op 1 februari 2014 over op het Europese betalingssysteem, SEPA (Single Euro Payments Area). We gaan niet

Nadere informatie

Eén manier van betalen in Europa

Eén manier van betalen in Europa Eén manier van betalen in Europa Op 1 februari 2014 is de Europese betaalmarkt een feit. Zorg ervoor dat u ruim op tijd klaar bent voor de nieuwe manier van betalen. De Europese betaalmarkt Op 1 februari

Nadere informatie

Beleidsplan TOV 2016. Auteur: Wendy Verkerk Klein

Beleidsplan TOV 2016. Auteur: Wendy Verkerk Klein Beleidsplan TOV 2016 Auteur: Wendy Verkerk Klein Voorwoord Voor u ligt het beleidsplan van stichting jij bent TOV! TOV eten en TOV boeken zijn onlosmakelijk verbonden met de stichting. Dit plan beschrijft

Nadere informatie

Voorwaarden Plus Betalen

Voorwaarden Plus Betalen Particulier Betalen Voorwaarden Plus Betalen Dit zijn de Voorwaarden Plus Betalen. In dit document leest u informatie over uw betaalrekening en welke afspraken er gelden. Bijvoorbeeld dat u niet rood mag

Nadere informatie

Holland Marine Equipment

Holland Marine Equipment Holland Marine Equipment Projecten goed op koers houden Hoe houd je als kleine organisatie je projecten financieel op koers? Zeker als ze sterk verschillen in activiteiten en looptijd is dat niet eenvoudig.

Nadere informatie

Makkelijk over op IBAN en SEPA Uden, 10 april 2013

Makkelijk over op IBAN en SEPA Uden, 10 april 2013 Makkelijk over op IBAN en SEPA Uden, 10 april 2013 Rabobank helpt u graag op weg Agenda De achtergrond van SEPA Wat verandert er met SEPA? Wat betekent SEPA voor verenigingen en stichtingen? De Rabobank

Nadere informatie

Hoe voorkomt u schulden bij uw medewerkers?

Hoe voorkomt u schulden bij uw medewerkers? Hoe voorkomt u schulden bij uw medewerkers? 7 praktische tips voor werkgevers Hoe voorkomt u schulden bij uw medewerkers? Tip 1: Herken het probleem tijdig Door financiële problemen bij werknemers vroegtijdig

Nadere informatie

Stichting Jong Ondernemen Postbus 93002 2509 AA Den Haag. Bezuidenhoutseweg 12 2594 AV Den Haag. www.jongondernemen.nl. Kamer van Koophandel: 56817312

Stichting Jong Ondernemen Postbus 93002 2509 AA Den Haag. Bezuidenhoutseweg 12 2594 AV Den Haag. www.jongondernemen.nl. Kamer van Koophandel: 56817312 BASIS ONDERWIJS Stichting Jong Ondernemen Postbus 93002 2509 AA Den Haag Bezuidenhoutseweg 12 2594 AV Den Haag www.jongondernemen.nl Kamer van Koophandel: 56817312 Ondernemen kun je niet vroeg genoeg leren

Nadere informatie

Fusie maakt veelkleuriger

Fusie maakt veelkleuriger FUSIE 24 Fusie maakt veelkleuriger DAY FOR CHANGE 31 Wereldburger van betekenis 7 2 9 5 3 6 7 9 5 8 4 5 7 8 1 1 8 4 3 3 5 9 1 4 2 7 2 4 6 9 3 Chiel en Tessa huren dit huis van hun ouders. Frank

Nadere informatie

Onze maatschappelijke impact Een aandeel in duurzame ontwikkeling

Onze maatschappelijke impact Een aandeel in duurzame ontwikkeling Onze maatschappelijke impact Een aandeel in duurzame ontwikkeling 1 Bankieren voor Nederland stimuleren welvaart en welzijn in Nederland Versterken lokale economie Verstrekte leningen en kredieten Rabobank

Nadere informatie

Beleidsplan TOV eten en stichting Jij bent TOV! Inleiding:

Beleidsplan TOV eten en stichting Jij bent TOV! Inleiding: Beleidsplan TOV eten en stichting Jij bent TOV! Inleiding: Voor u ligt het beleidsplan van TOV eten en Stichting Jij bent TOV! Dit plan beschrijft de doelstellingen en acties van de stichting voor de komende

Nadere informatie

Speluitleg online simulatiegame MoneyMatters

Speluitleg online simulatiegame MoneyMatters Speluitleg online simulatiegame MoneyMatters Deze speluitleg is bedoeld voor ouders die de online game MoneyMatters met hun kind(eren) gaan spelen. MoneyMatters is een online game van stichting Weet Wat

Nadere informatie

BEGELEIDERS LEARNING BY DOING

BEGELEIDERS LEARNING BY DOING BEGELEIDERS LEARNING BY DOING HE U NEDERLA ERNEMENDE EN? LPT ND R HELPT U NEDERLAND ONDERNEMENDER TE MAKEN? Vindt u het leuk om jongeren te coachen op weg naar ondernemerschap? Wilt u uw kennis van het

Nadere informatie

Jaarverslag Coöperatief dividend 2009

Jaarverslag Coöperatief dividend 2009 Jaarverslag Coöperatief dividend 2009 Rabobank. Een bank met ideeën. Coöperatief dividend bij Rabobank Utrechtse Heuvelrug De coöperatieve Rabobank heeft geen aandeelhouders aan wie zij dividend uitkeert.

Nadere informatie

Beleidsplan 2013-2017

Beleidsplan 2013-2017 Voorwoord Deventer is trots op de veelkleurige, multiculturele samenstelling van haar inwoners. Al eeuwen lang onderhoudt Deventer, als Hanzestad contacten met vele landen en culturen over heel de wereld.

Nadere informatie

Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag

Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag > Retouradres Postbus 20201 2500 EE Den Haag Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Korte Voorhout 7 2511 CW Den Haag Postbus 20201 2500 EE Den Haag www.rijksoverheid.nl

Nadere informatie

LESPROGRAMMA LES 1. INTRODUCTIELES

LESPROGRAMMA LES 1. INTRODUCTIELES LESPROGRAMMA LES 1. INTRODUCTIELES Inhoud In de introductieles gaat u met de leerlingen aan de slag met het thema duurzaam en eerlijk eten. Samen met de leerlingen bekijkt u drie filmpjes die uitleggen

Nadere informatie

Financiële opvoeding. September 2007

Financiële opvoeding. September 2007 Financiële opvoeding September 2007 Inhoud INHOUD... 1 1 INLEIDING... 2 1.1 AANLEIDING... 2 1.2 METHODE VAN ONDERZOEK... 2 1.3 ACHTERGRONDVARIABELEN... 3 LEESWIJZER... 4 2 ZAKGELD EN KLEEDGELD... 5 2.1

Nadere informatie

Nieuwe kansen in roerige tijden!

Nieuwe kansen in roerige tijden! Nieuwe kansen in roerige tijden! Nieuwe klanten? Omzet vergroten? Winstgevendheid vergroten? Samen de regio en het MKB versterken? Banken verstrekken steeds moeilijker werkkapitaal. Het risico van ondernemers

Nadere informatie

Nieuwsmail September 2013

Nieuwsmail September 2013 Mobiel, ipad en schoollaptop verzekerd op de inboedelverzekering? Het komt steeds vaker voor: schade aan de mobiel, ipad of de schoollaptop. Maar is schade hieraan wel meeverzekerd op de inboedelverzekering?

Nadere informatie

Microsoft Dynamics NAV voorbereiden op SEPA en IBAN

Microsoft Dynamics NAV voorbereiden op SEPA en IBAN Microsoft Dynamics NAV voorbereiden op SEPA en IBAN 2012 GAC Business Solutions De Scheper 307 5688 HP Oirschot +31 (0)499 58 28 28 info@gac.nl Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1 Introductie... 3 2 Wat

Nadere informatie

online! Telenet Foundation ondersteunt momenteel zo n 105 projecten in België. We bereikten al meer dan 111.000 mensen. Iedereen

online! Telenet Foundation ondersteunt momenteel zo n 105 projecten in België. We bereikten al meer dan 111.000 mensen. Iedereen Iedereen online! Telenet Foundation ondersteunt momenteel zo n 105 projecten in België. We bereikten al meer dan 111.000 mensen. 96 Telenet Jaarverslag 2012 Duurzaamheid Telenet Foundation Telenet Foundation

Nadere informatie

KPN ÉÉN Eén zakelijke oplossing voor totaalcommunicatie

KPN ÉÉN Eén zakelijke oplossing voor totaalcommunicatie KPN ÉÉN Eén zakelijke oplossing voor totaalcommunicatie Communicatiemogelijkheden nemen toe en groeien ook steeds meer naar elkaar toe. Dat biedt praktische voordelen en zakelijke kansen. Toegang tot de

Nadere informatie

Maken dat natuur tegen een stootje kan Natuur combineren met

Maken dat natuur tegen een stootje kan Natuur combineren met Vooruit met natuur Stelt u zich voor een sterke, fitte, sprankelende natuur, waarvan je volop kunt genieten. Natuur dichtbij, die ontspant en die maakt dat je je prettig voelt op de plek waar je woont.

Nadere informatie

Samenvatting beleidsplan 2014-2018

Samenvatting beleidsplan 2014-2018 Samenvatting beleidsplan 2014-2018 The Nethrelands-Turkey Friendship Foundation Bezoekadres: Pieter Cornelisz. Hooftstraat 47, 1071 BN Amsterdam Tel: 020-7763 09 55 Mobiel; 06-52 627 833 Web: www.ntff.nl

Nadere informatie

Mogelijkheden van de Privérekening

Mogelijkheden van de Privérekening Betalen Meer voor minder Betalen Tegenwoordig heeft iedereen wel een bankrekening. Hoe uw bankrekening eruit ziet, hangt af van uw wensen. Het gaat immers om meer dan alleen een overzicht van ontvangsten,

Nadere informatie

en de Europese overschrijving

en de Europese overschrijving De Europese overschrijving Inleiding Waarom een nieuwe Europese overschrijving Wat is de Europese overschrijving Wat moet u doen? 1. Verzamel informatie over de Europese overschrijving 2. Benoem een projectleider

Nadere informatie

Training Netwerken Forum 12-5-2014

Training Netwerken Forum 12-5-2014 Training Netwerken Forum 12-5-2014 Inhoudsopgave Inleiding 3 Doelen 4 Deelnemers 4 Werkvormen 4 Programma 4 Voorstellen & introductie 5 Inleiding 6 Opdracht Je eigen netwerk 7 Theorie 8 Opdracht In gesprek

Nadere informatie

Goed onderwijs, daar draait bij ons alles om.

Goed onderwijs, daar draait bij ons alles om. OVER DIT IS WIJS Goed onderwijs, daar draait bij ons alles om. Vanuit deze betrokkenheid maken wij het verschil in aanpak en docenten. En om u nog wijzer te maken, heeft DIT IS WIJS unieke volledig uitgewerkte

Nadere informatie

Zie onder voor de volledige speech: Titel speech: Financiële veerkracht in een irrationele economie. Majesteit, beste collega s, dames en heren,

Zie onder voor de volledige speech: Titel speech: Financiële veerkracht in een irrationele economie. Majesteit, beste collega s, dames en heren, Tobacco Theater, Amsterdam, 6 oktober 2015 In zijn toespraak tijdens de platformbijeenkomst van Wijzer in Geldzaken, die als thema had De stille macht van financiële veerkracht, beklemtoonde Klaas Knot

Nadere informatie

Speelwijzer Go VMBO game

Speelwijzer Go VMBO game Speelwijzer Go VMBO game Voor docenten basisonderwijs Welkom bij Go VMBO. Het spel dat uw leerlingen helpt om een gedegen keuze te maken voor het voortgezet onderwijs. Door het spelen van deze uitdagende

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Mededelingen:

Nieuwsbrief. Mededelingen: Nieuwsbrief 06-11-2014 Schooljaar 2014-2015 Mededelingen: Sinterklaas Vorige week woensdag hebben de kinderen van groep 1 t/m 4 met veel plezier in de schatkamer van Sinterklaas aangegeven welk cadeautje

Nadere informatie

ICBC (Europe) S.A. Amsterdam Branch. Product Informatieblad. Maestro Betaalpas

ICBC (Europe) S.A. Amsterdam Branch. Product Informatieblad. Maestro Betaalpas ICBC (Europe) S.A. Amsterdam Branch Product Informatieblad Maestro Betaalpas V e r s i o n 0 8-0 4-2 0 1 5 1 Inhoudsopgave 1. Wat kunt u verwachten?... 3 2. De kenmerken en voordelen... 3 3. Tarieven,

Nadere informatie

Het betalingsverkeer. in Nederland verandert. Wat betekent SEPA voor uw steun aan ons?

Het betalingsverkeer. in Nederland verandert. Wat betekent SEPA voor uw steun aan ons? Het betalingsverkeer in Nederland verandert Wat betekent SEPA voor uw steun aan ons? Het betalingsverkeer in Nederland verandert SEPA komt eraan. Het is de nieuwe Europese manier van betalen. Iedereen

Nadere informatie

Afdeling Harderwijk-Hierden

Afdeling Harderwijk-Hierden Afdeling Harderwijk-Hierden Nieuwsbrief Januari 2014 Van de bestuurstafel Na de hernieuwde start op de ledenvergadering van september 2013 zet het bestuur zich met enthousiasme in om de afdeling Harderwijk-Hierden

Nadere informatie