Het project kwam tot stand in samenwerking met de stad Leuven.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Het project kwam tot stand in samenwerking met de stad Leuven."

Transcriptie

1 Het kofferproject

2

3

4 Het project kwam tot stand in samenwerking met de stad Leuven. Het project werd gerealiseerd met steun van het post-fonds voor alfabetisering beheerd door de Koning Bouwdewijnstichting. Het kofferproject werd ontwikkeld door Kamileon Schoolopbouwwerk een project van Riso Vlaams-Brabant.

5 HET KOFFERPROJECT Achtergrond Schoolopbouwwerk Kamileon heeft een project lopende in het wijkbureau Schorenshof te Wilsele Oud Centrum. Dit project heet Kikkertaal. Sinds januari 2004 loopt het project met als doel de taalvaardigheid van allochtone kleuters te verhogen. Het project wil de mogelijkheden van kleuters verbreden om Nederlands te horen en te spreken, wil de kloof tussen thuistaal en schooltaal overbruggen en de betrokkenheid van de ouders op de taalontwikkeling van hun kleuter verhogen. Kleuters en hun ouders worden één keer per week uitgenodigd om deel te nemen aan een buitenschoolse activiteit. Het gaat er vooral om dat de kleuter op een leuke manier bezig is met de Nederlandse taal. De ouders worden gestimuleerd om op verschillende manieren mee te werken. Een kikker vormt de rode draad doorheen de activiteiten, vandaar de naam van het project. Naast Kikkertaal werd ook een specifieke ouderwerking opgezet. De ouders kunnen deelnemen aan thematische bijeenkomsten waar ze op een interactieve manier en via verschillende methodieken kennis maken met het onderwijssysteem. Dat moet ervoor zorgen dat de kinderen een sterkere leeromgeving krijgen binnen het gezin (zeker op het vlak van taalstimulering en -ontwikkeling) en dat de ouders meer betrokken raken bij het schoolgebeuren. In de schoot van het project Kikker werd een nieuw project opgestart, het kofferproject.

6 Wat is het kofferproject? Het kofferproject bestaat uit een aantal koffers die de kinderen samen met de ouders mee naar huis mogen nemen. In de koffers zitten spelletjes en boekjes. De koffers zijn ingedeeld in categorieën volgens leeftijd. De bedoeling is dat kinderen en ouders er thuis samen mee spelen. De koffers worden maximaal 2 weken uitgeleend. Met de ouders sluiten we ook een soort contract. We leggen hen uit wat de koffer inhoudt en waarom het belangrijk is dat ze samen met hun kind met het materiaal spelen. Maar we spreken ook af dat ze zorg moeten dragen voor deze koffers met al het materiaal en dat ze deze ook tijdig moeten indienen. Wat levert het op? Voor de kinderen is het heel bevorderend voor hun taalontwikkeling als ze samen met hun ouders spelen. Als ze samen spelen brengt dit veel interactie teweeg en wordt hun taalgebruik gestimuleerd en verbeterd. Er zijn weinig ouders die goed Nederlands spreken, maar samen spelen in hun moedertaal is al een grote stap vooruit voor het kind. Het is ook een ideale gelegenheid om tot interactie te komen. Er wordt ook een vertrouwensband opgebouwd tussen ouder en kind tijdens deze spelletjes. We hebben reeds vergelijkbare projecten onderzocht en hieruit bleek een toegenomen taalstimulering en ouderbetrokkenheid. Er ontstaat een positief effect op de taalontwikkeling van het kind.

7 Verband tussen ouderbetrokkenheid en schoolprestaties Wanneer ouders betrokken zijn op de schoolgang van hun kinderen, doen hun kinderen het beter op school en vallen ze minder vaak uit. Er zijn verschillende verklaringen gegeven voor het verband tussen ouderbetrokkenheid en schoolprestaties. De belangrijkste daarvan is dat ouders die betrokken zijn ook vaker kunnen zorgen voor een thuisklimaat dat past bij het schoolklimaat. Kinderen presteren beter op school wanneer zij ouders hebben die thuis voorlezen, structuur kunnen bieden en waarden overdragen die ook dominant zijn op school.

8 Wat zit er in een koffer? Prentenboeken Puzzels Memorie Lotto Kwartet Spelletjes Puzzelboeken Puzzelen Een puzzel is een multifunctioneel stuk spelmateriaal dat een kleuter op elk niveau kan uitdagen tot grotere motorische en cognitieve competentie. Bij het puzzelen gaan ouders en begeleiders op zo n manier in interactie met de kleuters dat er een taalaanbod tot stand komt en dat de kleuters kunnen vertellen over het puzzelen en over wat zij puzzelen. Bij het puzzelen moeten de kleuters visuele contrasten leren herkennen zoals kleur, vorm, afmeting, om de puzzel goed te kunnen afmaken. Ze leren experimenteren met de ruimte door de puzzels te structureren. Met de nodige hulp en aanmoediging van de ouders en begeleiders leren de kleuters vol te houden en niet op te geven wanneer het puzzelen niet goed lukt en de puzzels goed af te werken. De belangrijkste boodschap blijft puzzelen is leuk!

9 Memorie, lotto, kwartet Bij het spelen van deze spelletjes kan je de kleuters motiveren om te beschrijven wat er te zien is op de afbeeldingen van de kaarten. Doordat de spelletjes vaak eenzelfde thema behandelen leren de kleuters verbanden leggen. De kleuters leren ook samen spelen met de andere kinderen, ouders, begeleiders... Ze leren ook beter onthouden doordat ze twee dezelfde kaartjes moeten vinden. Bij het spelen van de spelletjes gaan de ouders en begeleiders de kleuters motiveren om zich voor te bereiden op lezen en schrijven. Boekjes Voorlezen aan jonge kinderen betekent meer dan voorlezen alleen. Het is samen met een boek bij elkaar gaan zitten, platen bekijken, vertellen en aandacht hebben voor elkaar. Belangrijk zijn de goede sfeer, het samen bezig zijn en het speels omgaan met wat verhaal en platen te bieden hebben. Het belangrijkste is het beleven van plezier samen met je kind! Voorlezen speelt een belangrijke rol bij ontluikende of beginnende geletterdheid. Als aan de kinderen regelmatig wordt voorgelezen, ontstaat bij kinderen de wens zelf te leren lezen. Ze leren omgaan met boeken, ontdekken dat geschreven taal een functie heeft en dat er een verband bestaat tussen gesproken en geschreven taal. Hun woordenschat breidt uit. Hun inzicht in zinsbouw en de structuur en betekenis van teksten neemt toe. Door voor te lezen of te vertellen wat je op de platen ziet gaan kleuters nieuwe woorden lezen, hun fantasie wordt gestimuleerd. De kleuters leren luisteren en zich concentreren, ze leren gevoelens formuleren en uiten. Kleuters krijgen normen en waarden mee. Tijdens het voorlezen, vergroten ze hun woordenschat. De ouder-kind relatie gaat verstevigen.

10 Koffer A1: Thema familie Eerste en tweede kleuterklas Puzzel Kikker en Varkentje Memo Speel memo met Anna Boekjes De kleedjes van Karel De kleedjes van Kaatje Kaatje helpt mama Karel en zijn opa Mijn lieve familie Andere Pop Jules

11 Koffer B1 3e kleuterklas Puzzels Kikker en haas Memo Kleine ijsbeer Memo-spel Memo pompom Domino Het mooiste vis domino-spel Boekjes Rikki en zijn vriendjes Kikker is verliefd Kikker is bedroefd

12 Koffer C1 1e leerjaar Spelletjes Wat hoor ik? Rekenen met Dora Nijntjes kleurendraaimolen Boekjes Kleine ijsbeer laat me niet alleen Kleine ijsbeer wat is er mis? Kleine ijsbeer waar ga je naar toe? De mooiste vis van de zee helpt een ander De mooiste vis van de zee sluit vrede Kikker is bang

13 In welke verbanden kan je met de koffers aan de slag? Als taalstimuleringsproject in kinderwerking waar men werkt met anderstalige kinderen en hun ouders. In de scholen waar men specifiek aandacht wil besteden aan taalontwikkeling en ouderbetrokkenheid.

14 Aan de slag met de koffers 1. Voorbereiding met de ouders, ouderactiviteiten Er worden met de ouders een aantal activiteiten gedaan als voorbereiding om met het kofferproject aan de slag te gaan. Voorbeeld: Eerste ouderbijeenkomst voor het kofferproject rond taalbeheersing en auditief geheugen Doel van de activiteit De ouders krijgen via ervaring (d.m.v. spel), uitleg en voorstelling van het materiaal, informatie over de inhoud van de uitleenkoffers. Wat zit er in en wat oefent mijn kind daarmee? Hoe kan ik mijn kind ondersteunen tijdens het spelen? Hierdoor leren ze de bedoeling van het project kennen en de koffer gebruiken.

15 Uitvoering 1. Doel van het spel: Door dit spel te spelen oefenen de ouders te onthouden wat ze gehoord hebben, door aandachtig te luisteren. (= auditief geheugen). Ook door boekjes voor te lezen, oefenen kinderen aandachtig te luisteren. Tijdens het voorlezen concentreren de kinderen zich op wat ze horen. En goed horen is belangrijk om te leren lezen en schrijven! Zo herkennen ze klanken en leren ze nieuwe woordjes. Ik ga op reis en neem mee De eerste persoon zegt: Ik ga op reis en neem mee: een tandenborstel. De volgende herhaalt en voegt 1 woord toe: Ik ga op reis en neem mee: een tandenborstel en een pyjama, enz. Het is de bedoeling om alle woordjes die erbij komen te onthouden. Eén van de begeleiders begint en de moeders volgen. Rijmspelletje Dit is een oefening om klanken te herkennen. Er wordt een woord gezegd en de ouders zoeken naar woorden die erop rijmen: bv huis muis. paard baard haard beer peer meer keer bus zus kus mus gaan staan laan maan kraan

16 2. Uitleg: Het nut van voorlezen, ook in de moedertaal Dit zijn woordspelletjes die de kinderen ook op school spelen. De kleuterperiode, tussen 3 en 6 jaar, nu dus, is de belangrijkste periode in de taalontwikkeling van een kind. Dus vooral nu is het belangrijk om veel met taal bezig te zijn, niet alleen in het Nederlands, maar ook de moedertaal! Wat leren kinderen als je hen voorleest uit kinderboekjes? - Nieuwe woorden leren - Fantasie stimuleren (bv oplossingen of einde fantaseren) - Ouder-kind relatie verstevigen: gevoel van veiligheid, positieve aandacht krijgen - Leren luisteren en zich concentreren - Gevoelens leren formuleren en uiten (bv Kikker is boos Kikker is blij ) - Waarden en normen meegeven: bv Het is goed om te delen met elkaar. We mogen elkaar niet pesten, enz. - Plezier beleven, het is gewoon leuk om samen met je kind even te ontspannen!

17 Als jullie boekjes voorlezen in jullie moedertaal, leren/oefenen ze deze dingen dan ook? JA! Ze leren natuurlijk geen nieuwe Nederlandse woordjes en zinnen, maar al de andere dingen die we genoemd hebben, oefenen ze wel. Hierdoor gaan ze ook vlugger en gemakkelijker Nederlands leren. DUS! Ook de boekjes uit de koffer kunnen jullie in je moedertaal vertellen aan de hand van de prenten. (Opvallend: enkel het eerste: nieuwe woordjes leren is rechtstreeks verbonden met de taal van het voorlezen zelf, de rest gaat over ontwikkeling, ruimer dan de taal leren, dus voorlezen in de moedertaal is heel erg nuttig!) 3. Laten rondgaan van het materiaal + de mogelijkheid tot vragen stellen. De ouders de boekjes uit de koffers laten inkijken 4. Verdere tips om het auditief geheugen te oefenen (in moedertaal): - Veel praten met je kind. - Samen liedjes zingen. (Aanbieden om Vlaamse liedjes op papier te zetten.) - Versjes/gedichtjes opzeggen samen met je kind.

18 Vb 2e ouderbijeenkomst voor het kofferproject rond visuele waarneming en visuele discriminatie Doel van de activiteit De ouders krijgen via ervaring (d.m.v. spel), uitleg en voorstelling van het materiaal, informatie over de inhoud van de uitleenkoffers. Wat zit er in en wat oefent mijn kind daarmee? Waarvoor is het nuttig? Hierdoor leren ze de bedoeling van het project kennen en de koffer gebruiken. Specifiek deel 2: De ouders leren waarom het spelen van spelletjes zoals: lotto, domino en memory, nuttig is voor hun kind. Uitvoering 1. Spel/oefening: Rond visuele waarneming en geheugen en onthouden wat je gezien hebt. Er wordt een spel gespeeld in 2 delen om duidelijk te maken wat visueel geheugen is en hoe belangrijk het is dat je een voorwerp of de benaming ervan kent. 1) We leggen eerst een aantal alledaagse voorwerpen op tafel (7 à 10) waarvan we vermoeden dat de meeste ouders de benaming ook in het Nederlands kennen of alleszins in de moedertaal. Iedereen mag een 30-tal seconden goed naar de voorwerpen kijken, daarna leggen we er een doek over. We vragen nu aan de moeders om zoveel mogelijk voorwerpen, die ze gezien hebben, op te sommen. 2) Nu herhalen we de oefening, maar met niet-alledaagse voorwerpen, waarvan we vermoeden dat de meeste moeders ze niet zullen kennen of toch zeker de benaming niet. Normaal gezien zal het nu veel moeilijker zijn om de (onbekende) voorwerpen te onthouden. Uitleg + link met het onderwijs:

19 2.Spel/oefening: Rond visuele discriminatie: oog hebben voor kleine verschillen. Er wordt een spel gespeeld waaruit blijkt dat kinderen oog leren hebben voor kleine verschillen. We vragen aan de moeders om eens goed naar onszelf of onze collega te kijken. Vervolgens laten we hen de ogen sluiten en veranderen we een detail aan onszelf. Daarna mogen ze de ogen terug openen en raden wat we veranderd hebben. Uitleg + link onderwijs: (Uit het spel blijkt of je veel oog hebt voor detail of niet). Door dit spel te spelen, oefen je om kleine verschillen te zien. Onze kinderen leren op school (en thuis) tijdens het spelen aandacht hebben voor kleine verschillen. Dit is nodig om in het eerste leerjaar het verschil te kunnen zien tussen bv a en o of p en q of b en d. (Eventueel kunnen we deze sterk op elkaar lijkende letters even op de flap schrijven.) Oog hebben voor details is dus zeer belangrijk op school. 3. Link met de uitleenkoffers: - Domino: hetzelfde prentje herkennen - Lotto: idem als domino - Memory: onthouden wat je waar gezien hebt en kleine verschillen (=details) opmerken. Deze spelletjes zijn heel belangrijk bij de voorbereiding op leren lezen en schrijven, omdat dit allemaal met herkennen te maken heeft. 4. De moeders worden in groepjes verdeeld en spelen de spelletjes uit de koffers 5. Vragen hoe de activiteit/samenkomst werd ervaren (de oefeningen, de sfeer, )

20 Vb 3e ouderbijeenkomst voor het kofferproject Rond ruimtelijk inzicht en fijne motoriek Doel van de activiteit: De ouders krijgen via ervaring (d.m.v. spel), uitleg en voorstelling van het materiaal, informatie over de inhoud van de uitleenkoffers. Wat zit er in en wat oefent mijn kind daarmee? Waarvoor is het nuttig? Hierdoor leren ze de bedoeling van het project kennen en de koffer gebruiken. Specifiek deel 3: De ouders leren waarom puzzelen leerrijk is voor hun kind. Korte theorie /inhoud van de activiteit: Fijne motoriek: Fijne, kleine bewegingen die je met handen en vingers maakt. Toepassing: puzzels, lego, knippen, bouwblokken, kleuren, tekenen Kleine stukjes vastpakken en in elkaar laten passen of neerleggen op juiste plaats. Is belangrijk om pols en vingers soepel te maken om vlot te kunnen leren schrijven. Ruimtelijk inzicht: Weten hoe voorwerpen ten opzichte van elkaar een plaats hebben en dit kunnen benoemen. (begrippen: naast, onder, boven,..bv de stoel staat naast de kast) Toepassing: zelfde als fijne motoriek.

21 Het voorbeeld (bv bij lego of puzzel) van op de doos of uit het boekje nabouwen. Welk stukje hoort op welke plaats? Belangrijk als voorwaarde om het leerstofaanbod in het eerste leerjaar te ordenen. Uitvoering Deze vorming gaat over het belang van puzzelen. 1. Hiermee oefenen kinderen om fijne, kleine bewegingen te maken met hun handen en vingers. 2. Ze leren ook hoe voorwerpen ten opzichte van elkaar een plaats hebben en dit benoemen. 1. Groepsoefening rond fijne motoriek en ruimtelijk inzicht: De moeders krijgen een bouwdoos van lego met het begeleidingsboekje. Het is de bedoeling dat ze samen, in groep, het huisje bouwen, volgens het schema, het voorbeeld uit het boekje. De begeleiders kunnen indien nodig in het begin wat uitleg geven of helpen, bv met het sorteren van de verschillende soorten blokjes. We voorzien 2 bouwdozen, dan kunnen we de moeders in 2 groepen opdelen indien nodig.

22 Uitleg + link met het onderwijs en de puzzels in de koffer: 1. Tijdens het bouwen van het huisje, hebben we veel kleine blokjes vastgepakt en in elkaar gestoken. Hierdoor oefenen we om met onze vingers kleine bewegingen te maken en krijgen we een soepele hand en pols. Voor onze kinderen is dit belangrijk om vlot te leren schrijven in het eerste leerjaar. Dit oefen je ook door te puzzelen 2. We hebben ook goed moeten kijken dat de stukjes op de juiste plaats zaten! Dit is niet altijd gemakkelijk Hierdoor leren kinderen het verschil tussen naast, boven, onder en dit is ook heel belangrijk in het eerste leerjaar om te leren lezen, cijferen, enz. Ook dit oefenen onze kinderen door te puzzelen. 3. Ging het bouwen als vanzelf, heel gemakkelijk of moest je je echt inspannen, concentreren? Door te bouwen met lego of te puzzelen, oefenen we ook onze concentratie. Natuurlijk is het later heel belangrijk dat kinderen zich lang genoeg kunnen concentreren om bijvoorbeeld te leren rekenen. 4. Hoe voelde het als het huisje af was? (succeservaring) Voor kinderen is het heel belangrijk dat iets lukt, dat ze iets kunnen afmaken, iets dat ze zelf, alleen gedaan hebben. Hierdoor krijgen ze zelfvertrouwen en gaan ze geloven in zichzelf. 2. Korte uitleg soorten puzzels per leeftijd: - kubuspuzzels - Puzzelboek - puzzeldozen met 3 puzzels (6,9,12 stukjes) - houten legpuzzels

23 3. Oefening: puzzels uit de koffer maken. De moeders krijgen de gelegenheid om zelf te puzzelen. Uitleg: 1. We hebben ook goed moeten kijken dat de stukjes op de juiste plaats zaten! Dit is niet altijd gemakkelijk Hierdoor leren kinderen het verschil tussen naast, boven, onder en dit is ook heel belangrijk in het eerste leerjaar om te leren lezen, cijferen, enz. Ook dit oefenen kinderen door te puzzelen. 2. Ging het bouwen als vanzelf, heel gemakkelijk of moest je je echt inspannen, concentreren? Door te bouwen met lego of te puzzelen, oefenen we ook onze concentratie. Natuurlijk is het later heel belangrijk dat kinderen zich lang genoeg kunnen concentreren om bijvoorbeeld te leren rekenen. 3. Hoe voelde het als het huisje af was? (succeservaring) Voor kinderen is het heel belangrijk dat iets lukt, dat ze iets kunnen afmaken, iets dat ze zelf, alleen gedaan hebben. Hierdoor krijgen ze zelfvertrouwen en gaan ze geloven in zichzelf. 4. Vragen hoe de activiteit/samenkomst werd ervaren (de oefeningen, de sfeer, )

24 Een voorbeelduitnodiging voor de ouderbijeenkomsten VOOR DE OUDERS VAN KIKKERTAAL : Het kofferproject We komen weer samen met de ouders van Kikkertaal. We geven uitleg over het kofferproject: Wat zit er in de koffer? Waar is het goed voor? Wat leert je kind door een spel te spelen? Wil jij er ook bij zijn? Kom dan samen met je kleuters op woensdag 9 december naar Kikkertaal!

25 Het kofferproject We komen weer samen met de ouders van Kikkertaal. We geven uitleg over het kofferproject: Wat zit er in de koffer? Waar is het goed voor? Wat leert je kind door een spel te spelen? Wil jij er ook bij zijn? Kom dan samen met je kleuters op woensdag 9 december naar Kikkertaal!

26 Vb. van een overeenkomst met de ouders Aan de ouders van Kikkertaal Uitleenkoffers: Deze koffers zijn goed voor de taalontwikkeling van het kind. Probeer elke dag samen met je kind hiermee te spelen. Ook al is het maar 5 min. Op elke koffer staat welke boekjes en spelletjes in de koffers zitten. Deze koffer blijft steeds van Kikker, zorg dat het materiaal goed samenblijft. De kinderen en ouders mogen er 2 weken mee spelen. Ik ouder van... verklaar mij verantwoordelijk voor de koffer. Alvast bedankt! Handtekening ouder:

27 TIPS OM DE KOFFER GOED OP ORDE TE HOUDEN: - Zet de koffer op een plaats waar je kinderen niet zomaar aan kunnen, zeg aan je kinderen dat ze de koffer alleen mogen gebruiken als er een ouder bij is. - Speel samen met je kinderen, zo gaan de spelletjes minder snel stuk en verloren - Ben je toch wat kwijt of is er iets stuk, laat het dan weten als je de koffer terug brengt. - Speel spelletjes en lees boekjes opnieuw, door veel te herhalen leert je kind het meest! - Speel niet alle spelletjes en lees niet alle boekjes op één dag, verspreid het over de 2 weken. Vb. Voorbereiding met de kinderen De activiteit wordt enkele keren herhaald zodat de kinderen de kans krijgen alle spelletjes in te oefenen. 1. Verhaal Een gesprek van kikker en varken met de kindjes. Kikker en varken leggen aan de kinderen uit wat de koffers zijn en dat ze deze ook mee naar huis mogen nemen. 2. De kinderen worden in 3 groepjes ingedeeld. Eerst spelen we gezamenlijk een spelletje waarin elk groepje een team is. We spelen een spelletje met geluiden van de cd wat hoor ik. We laten telkens 3 geluiden horen en de kinderen moeten opschrijven wat ze denken dat het is. Daarna overlopen we de geluiden nog eens. 3.Vervolgens worden de kleuters verdeeld volgens leeftijd en krijgt elke groep een koffer met allerlei spelletjes zoals puzzels, memorie, lotto en boekjes. De kinderen mogen zelf een beetje kiezen wat ze willen spelen.

28 Vb Activiteit samen met de kinderen en de ouders 1. Verdelen in 4 groepjes De ouders en kinderen worden in groepen verdeeld, er wordt een spel gespeeld in quiz vorm. Het spel Meng de stukjes strip goed door elkaar en deel de stukjes strip uit. Iedereen zoekt de personen die een stukje van dezelfde strip als zijzelf hebben. Daarna puzzelt elk groepje zijn strip terug in elkaar. Als je met kleinere kinderen werkt, kan je ook werken met eenvoudige kleurprenten (bijvoorbeeld van dieren zoals een kuiken, varken, ) die je zelf vooraf inkleurt. Zoek prenten waarop je per prent één kleur gebruikt (bijvoorbeeld geel kuiken, roze varken). Verknip de prenten. De kinderen kunnen dan hun groepje zoeken op basis van de kleur van hun prent. Nadien kunnen ze de prent weer in elkaar puzzelen. Wie de puzzel eerst in elkaar heeft, mag beginnen. Als de groep klaar is gaat ze zitten. 2. Domino Elk groepje krijgt 8 dominostukjes, de overige dominostukjes liggen omgekeerd in het midden. Als ze niet meer kunnen aanleggen nemen ze het bovenste domino stukje van de middelste stapel. Als ze die kunnen wegleggen, mag dat dadelijk. Punten in volgorde van wie eerst uit is! 4 punten 3 punten 2 punten 1 punt

29 3. Geluiden herkennen Er wordt een cd met geluiden afgespeeld. Elke groep probeert om beurten een geluid te herkennen. Als de groep het niet weet, mag de volgende groep raden en krijgen zij een punt. 1 punt per juist geluid 4. Zo snel mogelijk puzzel maken Iedere groep krijgt een puzzel met evenveel stukjes. De groep die als eerste klaar is gaat recht staan. 4 punten 3 punten 2 punten 1 punt 5. Lotto spel Iedere groep krijgt een kaartje. De losse lotto kaartjes liggen in een doosje, er wordt eentje uitgehaald en wie dat plaatje op zijn kaartje heeft mag het er op leggen, de winnaar heeft eerst zijn kaartje vol. 6. Luisteren Er wordt een boekje voorgelezen en nadien worden er vraagjes gesteld Wie kan juist antwoorden? 1 punt per goed antwoord. Per beurtrol beantwoordt een groep de vraag, weten ze het niet dan mag de volgende groep antwoorden.

30 Voorbeeld van een uitleenbord Er is een velcro bord gemaakt waar de namen van de koffers opstaan, de uitleendatum en de namen van de kinderen. Het bord is makkelijk zelf te maken.

31

32 Het kofferproject

Kern 3: doos-poes-koek-ijs

Kern 3: doos-poes-koek-ijs Kern 3: doos-poes-koek-ijs In deze kern leert uw kind: Letters: d - oe - k - ij z Woorden: doos, poes, koek, ijs, zeep Herhaling van de letters van kern 1 en 2 Deze nieuwe woorden en letters worden aangeboden

Nadere informatie

Rapport Lotje H. Naam Lotje H. Geboortedatum School/Locatie Boogschutter 0-7. Schooljaar Aanmaakdatum

Rapport Lotje H. Naam Lotje H. Geboortedatum School/Locatie Boogschutter 0-7. Schooljaar Aanmaakdatum Naam Geboortedatum 2-5-2012 School/Locatie Boogschutter 0-7 Schooljaar 2017-2018 Aanmaakdatum 9-10-2017 Groep Beren 2 Leraar Lieve van W. Bazalt Basisbehoeften Basiskenmerken Een kind dat lekker in zijn

Nadere informatie

Spellen bij kern 3 Spel 1: Schrijven op je rug Spel 2: Winkeltje spelen Spel 3: Lezen voor het slapen gaan Spel 4: Blijven voorlezen

Spellen bij kern 3 Spel 1: Schrijven op je rug Spel 2: Winkeltje spelen Spel 3: Lezen voor het slapen gaan Spel 4: Blijven voorlezen Spellen bij kern 3 Spel 1: Schrijven op je rug Kinderen hebben in kern 1, 2 en 3 al veel woorden geleerd. Het is een leuk spel om de letters van die woorden op de rug van uw kind te schrijven en het kind

Nadere informatie

Je kind begeleiden op weg naar schoolrijpheid

Je kind begeleiden op weg naar schoolrijpheid Je kind begeleiden op weg naar schoolrijpheid November 2010 Grove motoriek Motoriek Grove motoriek = beweging = Grove bewegingen zoals lopen, gaan, klimmen, fietsen, gooien, balspelen, zwemmen, Een goede

Nadere informatie

Hieronder volgt een beknopte uitleg van de begrippen die u in het rapport zult tegenkomen.

Hieronder volgt een beknopte uitleg van de begrippen die u in het rapport zult tegenkomen. Onderbouwrapport In het onderbouwrapport waarderen wij alle genoemde aspecten ten opzichte van de leeftijd. Een waardering wordt uitgedrukt in een cijfer. U kunt via de beknopte omschrijvingen in het rapport

Nadere informatie

KIJK! Lijst van: Schooljaar: Groep: Leraar: Datum gesprek 1e rapport: Datum gesprek 2e rapport: KIJK! 1-2 Bazalt Educatieve Uitgaven www.bazalt.

KIJK! Lijst van: Schooljaar: Groep: Leraar: Datum gesprek 1e rapport: Datum gesprek 2e rapport: KIJK! 1-2 Bazalt Educatieve Uitgaven www.bazalt. KIJK! Lijst van: Schooljaar: Groep: Leraar: Datum gesprek : Datum gesprek : KIJK! Lijst 1. Basiskenmerken Een kind dat lekker in zijn vel zit, zal zich goed en vlot ontwikkelen. Het is van nature nieuwsgierig

Nadere informatie

NAAM ORGANISATIE: KDV DE KNUFFEL ACTIVITEIT:

NAAM ORGANISATIE: KDV DE KNUFFEL ACTIVITEIT: ADRES: Kinderopvang Knuffel Machteld Versweyveld Columbiastraat 231 2030 Antwerpen NAAM ORGANISATIE: KDV DE KNUFFEL CONTACTGEGEVENS: 035413154 KDV.knuffel@stad.antwerpen.be ACTIVITEIT: TREFWOORDEN: VOORTDUREND

Nadere informatie

Vrij CLB Regio Hasselt. Is mijn kind klaar voor het eerste leerjaar? Een grote stap! Welkom. Wat is schoolrijpheid? Aspecten van schoolrijpheid

Vrij CLB Regio Hasselt. Is mijn kind klaar voor het eerste leerjaar? Een grote stap! Welkom. Wat is schoolrijpheid? Aspecten van schoolrijpheid Vrij CLB Regio Hasselt Een grote stap! Is mijn kind klaar voor het eerste leerjaar? Wat is schoolrijpheid? Welkom Aspecten van schoolrijpheid Vrij CLB Regio Hasselt VCLB - Multidisciplinair Centrum - Het

Nadere informatie

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA Hotel Hallo - Thema 4 Hallo opdrachten OPA EN OMA 1. Knip de strip. Strip Knip de strip los langs de stippellijntjes. Leg de stukken omgekeerd en door elkaar heen op tafel. Draai de stukken weer om en

Nadere informatie

Voorbeeld van een inhoudelijke brug 3ko-1lo : Taal Organisatie

Voorbeeld van een inhoudelijke brug 3ko-1lo : Taal Organisatie Voorbeeld van een inhoudelijke brug 3ko-1lo : Taal Organisatie - totaal aantal kinderen : 30 leerlingen eerste leerjaar 30 derde kleuter - wordt 3x georganiseerd (telkens 1 namiddag) - juf Sonia neemt10

Nadere informatie

VoorleesExpress. Samen met ouders aan de slag. Praktische tips

VoorleesExpress. Samen met ouders aan de slag. Praktische tips VoorleesExpress Samen met ouders aan de slag Praktische tips Samen met ouders aan de slag Ouders betrekken bij het voorlezen Je gaat straks via de VoorleesExpress twintig weken voorlezen bij een of meerdere

Nadere informatie

Wardje Wasbeer: Daar zijn echte vrienden voor!

Wardje Wasbeer: Daar zijn echte vrienden voor! Wardje Wasbeer: Daar zijn echte vrienden voor! Julia Boehme Stefanie Dahle GEGEVENS BOEK: ISBN 978 90 5924 432 0 13,99 Uitgeverij Bakermat Suggesties: Emy Geyskens Vanaf 3 jaar Ook verschenen: Wardje Wasbeer

Nadere informatie

ONTDEKDOOS RUIMTELIJKE BEGRIPPEN

ONTDEKDOOS RUIMTELIJKE BEGRIPPEN ONTDEKDOOS RUIMTELIJKE BEGRIPPEN Els Willems Hilde De Craecker en Marleen Duerlo kleuterleidster pedagogisch begeleiders In onze reeks voorbeelden van ontdekdozen komt in deze aflevering een ontdekdoos

Nadere informatie

WAAROM VOORLEZEN? VOORWOORD WANNEER VOORLEZEN?

WAAROM VOORLEZEN? VOORWOORD WANNEER VOORLEZEN? VOORLEESTIPS VOORWOORD Kinderen vinden voorlezen meestal fijn. Ook grote kinderen die zelf al kunnen lezen houden van voorlezen. Volwassenen hebben er mooie herinneringen aan: de mooie voorleesboeken,

Nadere informatie

Hoe help ik mijn kind thuis?

Hoe help ik mijn kind thuis? Hoe help ik mijn kind thuis? Hoe help ik mijn kind op weg naar het eerste leerjaar? 1. Zelfredzaamheid 2. Motorische ontwikkeling 3. Tijd en ruimte 4. Voorbereiden op rekenen 5. Voorbereiden op lezen en

Nadere informatie

Naar het eerste leerjaar

Naar het eerste leerjaar Naar het eerste leerjaar Overgang eerste leerjaar We kijken eerder naar het ontwikkelingsniveau van uw kind dan naar de leeftijd en proberen het zo een stukje verder te brengen in zijn ontwikkeling. De

Nadere informatie

Wat doen onze kleuters deze week? Instapklas + eerste kleuterklas: juf Nathalie

Wat doen onze kleuters deze week? Instapklas + eerste kleuterklas: juf Nathalie Van 1 september tot en met 3 september 2010. Wat doen onze kleuters deze week? Instapklas + eerste kleuterklas: juf Nathalie Hallo iedereen, Zijn jullie er klaar voor? De hartjes van onze kapoenen zullen

Nadere informatie

Voorlezen is leuk en nuttig. Maar hoe doe je dat eigenlijk, goed voorlezen? Hieronder vindt u de belangrijkste tips en trucs.

Voorlezen is leuk en nuttig. Maar hoe doe je dat eigenlijk, goed voorlezen? Hieronder vindt u de belangrijkste tips en trucs. R.K. Basisschool Anselderlaan 10 6471 GL Eygelshoven Tel: 045-5351434 De fijne kneepjes van het voorlezen Voorlezen is leuk en nuttig. Maar hoe doe je dat eigenlijk, goed voorlezen? Hieronder vindt u de

Nadere informatie

Lestip 'Die hoed zit goed'

Lestip 'Die hoed zit goed' Lestip 'Die hoed zit goed' Over het boek Die hoed zit goed is een verzameling van raadsels, gedichten en stripverhalen. Het boek is opgedeeld in verschillende hoofdstukken volgens eenzelfde stramien en

Nadere informatie

Klaskrantje van groep 1.

Klaskrantje van groep 1. Klaskrantje van groep 1. Week : 9 Thema: Oranje! Maandag 24 oktober. Vandaag is Milan kapitein. De kleuters vertellen een beetje. Anderen luisteren. Over de brandweer, wordt niks meer gezegd. Voorlopig

Nadere informatie

maakt (kirrende) geluidjes of brabbelt (tegen personen en speelgoed) begint steeds meer woorden te herhalen en (na) te zeggen

maakt (kirrende) geluidjes of brabbelt (tegen personen en speelgoed) begint steeds meer woorden te herhalen en (na) te zeggen Mondelinge taal 1 Spraak-taalontwikkeling Baby blauw maakt (kirrende) geluidjes of brabbelt (tegen personen en speelgoed) herhaalt geluidjes Dreumes brabbelt bij (eigen) spel oranje begint steeds meer

Nadere informatie

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN Dit thema is opgesplitst in drie delen; gevoelens, ruilen en familie. De kinderen gaan eerst aan de slag met gevoelens. Ze leren omgaan met de gevoelens van anderen. Daarna

Nadere informatie

Groeien naar schoolrijpheid

Groeien naar schoolrijpheid CLB Haacht-Keerbergen Centrum voor Leerlingenbegeleiding Molenstraat 42, 3140 Keerbergen Tel. 015 50 93 20 / Fax. 015 50 93 21 e-mail: info@clbhaacht.be Groeien naar schoolrijpheid Bron: PMS 3 Stadsomvaart

Nadere informatie

CLB GO! Rivierenland Else Verbeeck /Leen Smet

CLB GO! Rivierenland Else Verbeeck /Leen Smet Else Verbeeck /Leen Smet Samenwerking tussen school en CLB 3 vaste overlegmomenten per jaar in juni overgangsbespreking K3 L1 KWIK : Kijk wat ik al kan! = Kleutervolgsysteem van de school - Niveau van

Nadere informatie

Terwijl uw kind niet kijkt, pakt u één van deze dingen op en maakt u er geluid mee. Uw kind zegt wat het hoort.

Terwijl uw kind niet kijkt, pakt u één van deze dingen op en maakt u er geluid mee. Uw kind zegt wat het hoort. Luisterspelletjes Welk geluid hoor je? Uw kind doet de ogen dicht of krijgt een blinddoek voor. U laat allerlei geluiden horen die het moet raden. Bijvoorbeeld: in de handen klappen, op de deur kloppen,

Nadere informatie

DC thema 62 Taalbewustzijn stimuleren bij kleuters

DC thema 62 Taalbewustzijn stimuleren bij kleuters DC thema 62 Taalbewustzijn stimuleren bij kleuters 1 Inleiding In dit thema besteden we aandacht aan een onderdeel van het taalonderwijs, namelijk het stimuleren van het taalbewustzijn. We leggen uit wat

Nadere informatie

Nieuwsbrief groep 3 december 2014

Nieuwsbrief groep 3 december 2014 Nieuwsbrief groep 3 december 2014 Hierbij ontvangt u van ons de nieuwsbrief van december. Nieuws uit de groep: We hebben de woorden van kern 5 bijgevoegd in de nieuwsbrief. Het is belangrijk om deze woorden

Nadere informatie

Tussendoelen Taal: Spraak- Taalontwikkeling

Tussendoelen Taal: Spraak- Taalontwikkeling Tussendoelen Taal: Spraak- Taalontwikkeling 0 1;6 2 2;6 3 3,6 4 4;6 1. Praat in één-woordzinnen ( bal? betekent bijvoorbeeld: ik wil de bal hebben). 2. Kent de betekenis van ongeveer 70 3. Kan woorden

Nadere informatie

s Speelbrief ZO LEES IK PIPPO PIPPO-thema prentenboeken JULI 2017 Speelbrief - Juli p1

s Speelbrief ZO LEES IK PIPPO PIPPO-thema prentenboeken JULI 2017 Speelbrief - Juli p1 THEMA: OP VAKANTIE MET DE ALLERKLEINSTEN! s Speelbrief JULI 2017 Aapje Pippo gaat met de trein op reis. Bruintje Beer en peuter Max spelen aan de waterkant en nijntje logeert bij haar opa en oma. Allemaal

Nadere informatie

Kleine Ezel. Handleiding voor de bibliotheek Groep 1-2

Kleine Ezel. Handleiding voor de bibliotheek Groep 1-2 Kleine Ezel Handleiding voor de bibliotheek Groep 1-2 Colofon Cubiss Tilburg, 2009 Samenstelling: Marion Bolte, Cubiss J:\klantenservice\Rode Draad\handleiding bibliothecaris\kleine Ezel groep 1-2 bibl.290609

Nadere informatie

Voor het eerst naar school

Voor het eerst naar school Voor het eerst naar school Welkom op De Wonderboom Uw kind gaat binnenkort voor het eerst naar school. We wensen jullie een fijne tijd toe op De Wonderboom. Dit boekje informeert over verschillende zaken

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

Praten leer je niet vanzelf

Praten leer je niet vanzelf jeugdgezondheidszorg Praten leer je niet vanzelf... hier ben ik www.icare.nl Over de spraak-taalontwikkeling van kinderen van 0-4 jaar Praten gaat niet vanzelf, praten moet je leren. Een kind leert praten

Nadere informatie

basisschool DE ROEDEL Edeseweg 216 6732 DC Harskamp Tel. : 0318 456417 www.roedel.nl directie@roedel.nl Scholen van nu voor mensen van morgen

basisschool DE ROEDEL Edeseweg 216 6732 DC Harskamp Tel. : 0318 456417 www.roedel.nl directie@roedel.nl Scholen van nu voor mensen van morgen Scholen van nu voor mensen van morgen basisschool DE ROEDEL Edeseweg 216 6732 DC Harskamp Tel. : 0318 456417 www.roedel.nl directie@roedel.nl Vrijdag 04 februari 2011, uitgave 8 van 2010-2011 Beste ouders

Nadere informatie

wwww.wijzeroverdebasisschool.nl

wwww.wijzeroverdebasisschool.nl 31 spelletjes voor in de auto 1. Bingo met nummerborden Voor dit spelletje heb je een speciale bingokaart nodig. Op de bingokaart staan de getallen t/m 100. voor de getallen t/m 9 staat een 0. Nu kan het

Nadere informatie

- ontdekken dat stilte en rust helpen om een gepaste uitdrukking te vinden voor gevoelens.

- ontdekken dat stilte en rust helpen om een gepaste uitdrukking te vinden voor gevoelens. Tuin van Heden 2 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

BIJLAGE bij de Website voor Groep 6, 7, 8

BIJLAGE bij de Website voor Groep 6, 7, 8 Zoals u wellicht weet wordt er ieder jaar in oktober de KINDERBOEKENWEEK georganiseerd. Op de meeste scholen worden er dan ook Voorleeswedstrijden gehouden, en gaat de aandacht speciaal uit naar de PROMOTIE

Nadere informatie

Ontluikend leren. Een brochure voor ouders van kleuters

Ontluikend leren. Een brochure voor ouders van kleuters Ontluikend leren Een brochure voor ouders van kleuters Wat is ontluikend leren? Met het 1ste leerjaar in het vooruitzicht wordt van elk kind een bepaald niveau van rijpheid verwacht. Doorgaans bezit het

Nadere informatie

Als praten niet vanzelf gaat

Als praten niet vanzelf gaat Libra R&A locatie AC Eindhoven Als praten niet vanzelf gaat Niet alle kinderen leren vanzelf goed praten. Daar kunnen verschillende oorzaken voor zijn. In deze folder leest u waar u op moet letten en wat

Nadere informatie

ZEG HET MAAR HET PRATEN VAN UW KIND. Leeftijd vanaf 4 jaar

ZEG HET MAAR HET PRATEN VAN UW KIND. Leeftijd vanaf 4 jaar ZEG HET MAAR HET PRATEN VAN UW KIND Leeftijd vanaf 4 jaar Het leren praten van uw kind gaat vaak bijna vanzelf. Toch is er heel wat voor nodig voordat uw kind goed praat. Soms gaat het niet zo vlot met

Nadere informatie

Nieuwsbrief groep 3 oktober 2015

Nieuwsbrief groep 3 oktober 2015 Nieuwsbrief groep 3 oktober 2015 Hierbij ontvangt u van ons de nieuwsbrief van oktober. Door middel van de nieuwsbrief houden we u op de hoogte van alles wat er in de groep gebeurd. Ook vertellen we wat

Nadere informatie

Omgaan met zichzelf, 2-4;6 jaar

Omgaan met zichzelf, 2-4;6 jaar Omgaan met zichzelf, 2-4;6 jaar Eigen wil wordt sterker. Ontdekt dat het invloed op de omgeving kan uitoefenen. Zegt bij alles nee. Wil alles zelf doen. Is blij als het iets kan. Wordt driftig als iets

Nadere informatie

ZEG HET MAAR HET PRATEN VAN UW KIND. Leeftijd 0 tot 4 jaar

ZEG HET MAAR HET PRATEN VAN UW KIND. Leeftijd 0 tot 4 jaar ZEG HET MAAR HET PRATEN VAN UW KIND Leeftijd 0 tot 4 jaar Het leren praten van uw kind gaat vaak bijna vanzelf. Toch is er heel wat voor nodig voordat uw kind goed praat. Soms gaat het niet zo vlot met

Nadere informatie

Afgesproken verdeling van de boeken over de groepen

Afgesproken verdeling van de boeken over de groepen DE KANJERTRAINING. Op de Jozefschool wordt er in alle groepen kanjertraining gegeven. Alle leerkrachten zijn gecertificeerd. Doel van de Kanjertraining? Deze werkwijze biedt lln. kapstokken aan om beter

Nadere informatie

Zorgboekje. Kindgegevens

Zorgboekje. Kindgegevens Zorgboekje De pedagogisch medewerker vult dit boekje behorende bij het overdrachtdocument peuter kleuter in als er een zorgbehoefte bij het kind is gesignaleerd. Zij/ hij vult in wat van toepassing is

Nadere informatie

De Talentenarchipel. Denk- en speeleiland muziekeiland taaleiland. Klieder- kladdereiland Handige. handeneiland. Vriendjes -eiland.

De Talentenarchipel. Denk- en speeleiland muziekeiland taaleiland. Klieder- kladdereiland Handige. handeneiland. Vriendjes -eiland. De Talentenarchipel Denk- en speeleiland muziekeiland taaleiland Klieder- eiland kladdereiland Handige Vriendjes -eiland Durfen doeeiland Ontdekeiland handeneiland Beweeg- Informatiebrief voor de ouders

Nadere informatie

Op stap naar het 1 e leerjaar Wat is schoolrijpheid? Ook de ouders doen er toe!

Op stap naar het 1 e leerjaar Wat is schoolrijpheid? Ook de ouders doen er toe! Op stap naar het 1 e leerjaar Wat is schoolrijpheid? Ook de ouders doen er toe! Lieven Coppens Vooraf De ontwikkeling van een kind verloopt op verschillende domeinen. Elk kind ontwikkelt op zijn eigen

Nadere informatie

Op stap naar het 1 ste leerjaar

Op stap naar het 1 ste leerjaar Op stap naar het 1 ste leerjaar Schoolrijpheid? Ook de ouders doen er toe! Werkgroep zorg - KOM Inleiding Uit de kindermond Ik wil naar het eerste leerjaar en ik wil snel leren lezen want dan kan ik Jommeke

Nadere informatie

Het stappenplan om snel en goed iets nieuws in te studeren

Het stappenplan om snel en goed iets nieuws in te studeren Studieschema voor goed en zelfverzekerd spelen Page 1 of 5 Het stappenplan om snel en goed iets nieuws in te studeren Taak Een nieuw stuk leren zonder instrument Noten instuderen Opname beluisteren Notenbeeld

Nadere informatie

Maak een luister of een spreektaak

Maak een luister of een spreektaak 1 Maak een luister of een spreektaak Tekendictee - luisterdoel voor ogen houden - manier bepalen om de taak aan te pakken en die manier eventueel in de loop van de taak bijstellen - informatie verwerken

Nadere informatie

Spelenderwijs rijmen. Linda Willemsen. www.klasvanjuflinda.nl. www.klasvanjuflinda.nl

Spelenderwijs rijmen. Linda Willemsen. www.klasvanjuflinda.nl. www.klasvanjuflinda.nl Spelenderwijs rijmen Linda Willemsen www.klasvanjuflinda.nl www.klasvanjuflinda.nl Spelenderwijs rijmen Spelenderwijs rijmen Tekst & vormgeving: Linda Willemsen 2014 www.klasvanjuflinda.nl Linda Willemsen

Nadere informatie

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken - 2 - Weer huiswerk? Nee, deze keer geen huiswerk, maar een boekje óver huiswerk! Wij (de meesters en juffrouws) horen jullie wel eens mopperen als je huiswerk opkrijgt.

Nadere informatie

Hiervoor zet ik me in! in klas

Hiervoor zet ik me in! in klas Hiervoor zet ik me in! in klas Ik ben voorzichtig met de spullen van een ander. Ik kom altijd op tijd op school. In de klas praat ik zachtjes met andere leerlingen. Ik behandel anderen zoals ik zelf behandeld

Nadere informatie

Veilig leren lezen Kern 1: ik - maan - roos vis

Veilig leren lezen Kern 1: ik - maan - roos vis Kern 1: ik - maan - roos vis Letters: m - r - v - i - s - aa - p - e Woorden: ik - maan - roos - vis - sok aan pen en Aan de hand van deze woorden leert uw kind de letters. Deze letters spreekt uw kind

Nadere informatie

Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting

Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting Zwijsen Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting Inhoud Inleiding 3 Materialen 3 Voor het eerst naar school 4 Doelstelling 4 Opbouw prentenboek en plakboek 4 Werkwijze 5 Ouders 5 2 Inleiding Voor

Nadere informatie

Informatieboekje (voor)lezen

Informatieboekje (voor)lezen Informatieboekje (voor)lezen Welkom op basisschool Het Mozaïek Algemeen Uw kind is in een ontwikkelingsfase gekomen waarbij hij/zij met regelmaat in contact komt te staan met andere kinderen / volwassenen.

Nadere informatie

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen.

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Wat is PDD-nos? 4 PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Eigenlijk vind ik stoornis een heel naar woord. Want zo lijkt het net of er iets niet goed aan me

Nadere informatie

Prentenboeken kikker Gebruiksmogelijkheden in het kader van Waarnemen > Begrijpen > plannen > realiseren

Prentenboeken kikker Gebruiksmogelijkheden in het kader van Waarnemen > Begrijpen > plannen > realiseren Prentenboeken kikker Gebruiksmogelijkheden in het kader van Waarnemen > Begrijpen > plannen > realiseren Expertsysteem ZIEN! voor het primair onderwijs november 2010 ZIEN! is een product van, in samenwerking

Nadere informatie

Geletterde peuters en kleuters spelen met taal!

Geletterde peuters en kleuters spelen met taal! Geletterde peuters en kleuters spelen met taal! 17 november 2009 Daniëlle DANIELS Geletterde peuters en kleuters? Positief, veilig klasklimaat Betekenisvolle taken Ondersteuning door interactie (andere

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

3 Hoogbegaafdheid op school

3 Hoogbegaafdheid op school 3 Hoogbegaafdheid op school Ik laat op school zien wat ik kan ja soms nee Ik vind de lessen op school interessant meestal soms nooit Veel hoogbegaafde kinderen laten niet altijd zien wat ze kunnen. Dit

Nadere informatie

Tijdens de video- hometraining worden verschillende begrippen gebruikt. In de bijlage geven we een korte omschrijving van deze begrippen.

Tijdens de video- hometraining worden verschillende begrippen gebruikt. In de bijlage geven we een korte omschrijving van deze begrippen. Bijlage 11 Voorbeeld informatie VHT: Bouwstenen voor geslaagd contact Informatie Video - hometraining Belangrijke begrippen initiatieven herkennen volgen ontvangstbevestiging beurt verdelen leidinggeven

Nadere informatie

Op stap naar het 1 e leerjaar

Op stap naar het 1 e leerjaar Op stap naar het 1 e leerjaar Schoolrijpheid? Ook de ouders doen er toe! Zwevegem, 26 november 2009 Lieven Coppens Inleiding Uit de kindermond Ik wil niet naar het eerste leerjaar want daar mag ik niet

Nadere informatie

Activiteit Doel Beschrijving doel Planning Uitvoering

Activiteit Doel Beschrijving doel Planning Uitvoering Hier vind je een overzicht van de lesdoelen die worden aangeboden in dit project. Houd er rekening mee dat je tijdens de uitvoering van de lessen waarschijnlijk met méér doelen bezig zult zijn, voortkomend

Nadere informatie

Vaders Voor Lezen. Vaders die hun kind regelmatig voorlezen stimuleren het leesgedrag van hun kind in zeer positieve zin.

Vaders Voor Lezen. Vaders die hun kind regelmatig voorlezen stimuleren het leesgedrag van hun kind in zeer positieve zin. Vaders Voor Lezen Vaders die hun kind regelmatig voorlezen stimuleren het leesgedrag van hun kind in zeer positieve zin. Daarom lezen vaders dus voor?! Welnee, dat doen ze omdat ze het heel erg leuk vinden!

Nadere informatie

Informatieavond schooljaar 2015-2016. Cluster 1/2

Informatieavond schooljaar 2015-2016. Cluster 1/2 Informatieavond schooljaar 2015-2016 Cluster 1/2 Programma Even voorstellen Ik & Ko KIJK! het observatiesysteem Het rapport De ontwikkelingslijnen/hoe werken we in de kleuterklas? naar eigen klas Praktische

Nadere informatie

Webboek. Taalontwikkeling spelletjes

Webboek. Taalontwikkeling spelletjes Taalontwikkeling Binnen het thema Grootte hebben we gekozen voor het boek de gele ballon. Dit is een groot boek met illustraties zonder tekst. De bedoeling is om op elke pagina een gele ballon te vinden.

Nadere informatie

Auditieve oefeningen bij het thema: Mama kwijt

Auditieve oefeningen bij het thema: Mama kwijt Auditieve oefeningen bij het thema: Mama kwijt Boek van de week: 1; Mama kwijt 2; Uilen 3; 4; Verhaalbegrip: Bij elk boek stel ik de volgende vragen: Wat staat er op de voorkant Hoe zou het boek heten

Nadere informatie

Een gids vol met apps speciaal voor kleuters

Een gids vol met apps speciaal voor kleuters Een gids vol met apps speciaal voor kleuters Hier voor je ligt de gids: starten met tablets. Een gids vol met apps speciaal voor kleuters. Als je gaat starten met tablets kan het best lastig zijn om geschikte

Nadere informatie

Bijlage interview meisje

Bijlage interview meisje Bijlage interview meisje Wat moet er aan de leerlingen gezegd worden voor het interview begint: Ik ben een student van de Universiteit van Gent. Ik wil met jou praten over schrijven en taken waarbij je

Nadere informatie

Klaskrantje van groep 1.

Klaskrantje van groep 1. Klaskrantje van groep 1. Week : 6 Thema: kleuren! Maandag 3 oktober. Zakia is kapitein. En de zon is er weer! Leuk, want na de middag mogen we even wat langer buiten. We zullen spelletjes spelen. De kalenders

Nadere informatie

Wij willen u vragen niet vooruit te gaan werken/oefenen. Er kan dan verwarring ontstaan bij het kind. Wij willen dit graag voorkomen!

Wij willen u vragen niet vooruit te gaan werken/oefenen. Er kan dan verwarring ontstaan bij het kind. Wij willen dit graag voorkomen! In dit document kunt u lezen wat de kinderen leren in elke kern. In de eerste zes kernen zal dit voornamelijk ingaan op het aanleren van woorden en letters. In de laatste kernen komt het lezen al wat meer

Nadere informatie

Les 1 Kikker en de Vreemdeling

Les 1 Kikker en de Vreemdeling Les 1 Kikker en de Vreemdeling Benodigdheden: - Kikker en de Vreemdeling voorleesboek - Kaartje met groene en rode stip - Rode en groene kaartjes Algemene beschrijving: Deze les is een inleiding op de

Nadere informatie

Huiswerkbeleid. 1 februari. Document bevat beschrijving over het beleid op huiswerk.

Huiswerkbeleid. 1 februari. Document bevat beschrijving over het beleid op huiswerk. Huiswerkbeleid 1 februari 2016 Document bevat beschrijving over het beleid op huiswerk. Inleiding Tijdens oudergesprekken, ouderavonden en gesprekken tussen leerkrachten komt regelmatig de vraag naar voren

Nadere informatie

Mijn lichaam is goed! Doe-opdrachten rond lichaamsbeeld voor 5-6 BaO

Mijn lichaam is goed! Doe-opdrachten rond lichaamsbeeld voor 5-6 BaO Mijn lichaam is goed! Doe-opdrachten rond lichaamsbeeld voor 5-6 BaO Hieronder vind je een lesvoorbereiding voor twee lesuren rond lichaamsbeeld bij kinderen van 10 tot 12 jaar. Het bevat verschillende

Nadere informatie

Klaskrantje van groep 1.

Klaskrantje van groep 1. Klaskrantje van groep 1. Week : 5 Thema: fruit Maandag 26 september. Vandaag is Ben kapitein! En Gianny is terug. Hij is ziek geweest, en weer genezen. En, het is open- klas-dag! Iedereen is welkom om

Nadere informatie

Inleiding. Drie taalvormen

Inleiding. Drie taalvormen Inleiding Uw kind gaat binnenkort naar of zit inmiddels op de basisschool. Vaak horen wij van ouders: Tja, mijn kind zit nu in groep 1 of 2. Het stempelt daar met letters en het bekijkt en luistert naar

Nadere informatie

Document vertellen en presenteren voor de groepen 1, 2, 3 en 4. Doelen van vertellen en presenteren in groep 1 en 2:

Document vertellen en presenteren voor de groepen 1, 2, 3 en 4. Doelen van vertellen en presenteren in groep 1 en 2: Document vertellen en presenteren voor de groepen 1, 2, 3 en 4 Doelen van vertellen en presenteren in groep 1 en 2: Leerlingen raken vertrouwd met het presenteren voor een groep Leerlingen raken vertrouwd

Nadere informatie

In gesprek met ouders. Spel en ontwikkeling! (module 1 en 2) (module 3 en 4) Doel Verkrijgen van inzicht in het belang van spel en

In gesprek met ouders. Spel en ontwikkeling! (module 1 en 2) (module 3 en 4) Doel Verkrijgen van inzicht in het belang van spel en Peuters spelender wijs! Een praktische verdiepingscursus voor pedagogisch medewerkers in peuterspeelzalen en kinderdagverblijven De ontwikkeling van jonge kinderen gaat snel. Ze zijn altijd op ontdekkingstocht

Nadere informatie

Thema 1: Wie zijn wij?

Thema 1: Wie zijn wij? Thema 1: Wie zijn wij? Verhaallijn We zitten in een nieuwe groep en we moeten allemaal nog een beetje aan elkaar wennen. Op een ochtend vinden we een brief van een wezentje. Hij vraagt of hij in onze klas

Nadere informatie

Hoe maak ik... Naam: Groep:

Hoe maak ik... Naam: Groep: Hoe maak ik... Naam: Groep: Inleiding Een spreekbeurt houden is niet niets! Je moet daar heel wat voor kunnen. Wat dacht je van: Goed kunnen lezen Goed kunnen begrijpen wat je leest Goed dingen kunnen

Nadere informatie

Checklist Rekenen Groep 3. 1. Tellen tot 20. 2. Getallen splitsen. Hoe kun je zelf het tellen controleren?

Checklist Rekenen Groep 3. 1. Tellen tot 20. 2. Getallen splitsen. Hoe kun je zelf het tellen controleren? Checklist Rekenen Groep 3 1. Tellen tot 20 Als kleuters, in groep 1 en groep 2, zijn de kinderen bezig met de zogenaamde voorbereidende rekenvaardigheid. Onderdelen hiervan zijn ordenen en seriatie. Dit

Nadere informatie

Woordenschat Spinnen

Woordenschat Spinnen Woordenschat Spinnen Bij de methode In vogelvlucht is er voor groep 7 een woordenschatprogramma om de woorden extra aan te bieden. Helaas is er niet altijd voor iedereen een computer beschikbaar en even

Nadere informatie

U kunt met uw kind thuis de volgende oefeningen oefenen.

U kunt met uw kind thuis de volgende oefeningen oefenen. Dit informatieboekje is bedoeld om u als ouder te informeren over welke taalactiviteiten en rekenactiviteiten er in groep 2 aan bod komen. Maar ook om u handvatten te geven om zelf met uw kind thuis te

Nadere informatie

Thema nieuwsbrief Karel in de lente April 2015

Thema nieuwsbrief Karel in de lente April 2015 Thema nieuwsbrief Karel in de lente April 2015 Beste ouders en/of verzorgers Tijdens de vorige thema s hebben de kinderen veel gedaan. Zo hebben ze uitstapjes gedaan, geknutseld, gezongen en de boekjes

Nadere informatie

Hotel Hallo - Thema 2 Hallo TELEVISIE KIJKEN

Hotel Hallo - Thema 2 Hallo TELEVISIE KIJKEN Hotel Hallo - Thema 2 Hallo opdrachten TELEVISIE KIJKEN 1. Knip de strip. Strip Knip de strip los langs de stippellijntjes. Leg de stukken omgekeerd en door elkaar heen op tafel. Draai de stukken weer

Nadere informatie

Catalogus materialen spel-o-theek LOVK De indeling van de materialen heeft een relatie met het onderwijsleerpakket Stappen Langs het Water

Catalogus materialen spel-o-theek LOVK De indeling van de materialen heeft een relatie met het onderwijsleerpakket Stappen Langs het Water Landelijk Onderwijs aan Varende Kleuters Schulpweg 37 3084 NG Rotterdam tel. 00 430034 Catalogus materialen spel-o-theek LOVK De indeling van de materialen heeft een relatie met het onderwijsleerpakket

Nadere informatie

Cijfers en letters. Zelfstandig spelen. Ontmoeten

Cijfers en letters. Zelfstandig spelen. Ontmoeten Cijfers en letters Zelfstandig spelen Schrijfhoekje: ( MO ) 45 kleinmotorisch bewegen Met allerlei schrijfmaterialen experimenteren op verschillende soorten papier < een juiste pengreep nadoen bij het

Nadere informatie

ACTIVITEIT. Tuinkers in een eierdop

ACTIVITEIT. Tuinkers in een eierdop THEMA: BUITEN IN DE NATUUR s Speelbrief APRIL 2016 In PIPPO april zaait aapje Pippo radijsjes in zijn moestuin, kopen Beertje Bruin en Papa Beer een bos bloemen voor Mama Beer, zoekt Muisje Meisje met

Nadere informatie

Leeskastje Mama kwijt

Leeskastje Mama kwijt Leeskastje Mama kwijt Inhoud leeskastje Mama kwijt 1: Boekoriëntatie La 2: Verhaalbegrip La 3: Functies van geschreven taal Grote Uil Kleine Uil Groot nest Eventueel andere dieren uit het verhaal Afbeeldingen

Nadere informatie

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram,

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, mijn kleine broer Dat is niet van mij mama Dan zegt ze

Nadere informatie

De kinderen zitten in een hoefijzeropstelling, omdat er iets gaan gebeuren vooraan in de klas. Iedereen moet dat goed kunnen zien.

De kinderen zitten in een hoefijzeropstelling, omdat er iets gaan gebeuren vooraan in de klas. Iedereen moet dat goed kunnen zien. Foto s uitbeelden 1 Doel: de leerlingen kunnen een eenvoudige handeling uitbeelden in houding en mimiek Benodigdheden: een fototoestel De kinderen zitten in een hoefijzeropstelling, omdat er iets gaan

Nadere informatie

Taalmozaïek in 20 vragen

Taalmozaïek in 20 vragen Taalmozaïek in 20 vragen 1. Taalonderwijs aan jonge kinderen? Is dat nodig? Kinderen leren taal toch vanzelf? Kinderen hebben een aangeboren vermogen om taal te leren. Maar taal zelf is niet aangeboren.

Nadere informatie

Het is goed om een dagelijks ritueel te hebben, bv. even lezen en zingen voor het naar bed gaan.

Het is goed om een dagelijks ritueel te hebben, bv. even lezen en zingen voor het naar bed gaan. TIPS bij taal: Tips voor ouders van kinderen tussen 2-3 jaar: - Praat over een onderwerp en neem de tijd om te luisteren en te antwoorden. Breid het gesprek uit door informatie over het onderwerp toe te

Nadere informatie

Doe-tips bij Pauline Oud prentenboeken

Doe-tips bij Pauline Oud prentenboeken Doe-tips bij Pauline Oud prentenboeken Wat leuk dat je aan de slag wil met de prentenboeken van Pauline! In deze brief vind je volop inspiratie bij 'Sem op het potje'. Veel plezier! Breng het verhaal tot

Nadere informatie

Hoe leer ik uit... Naam: Klas:

Hoe leer ik uit... Naam: Klas: Hoe leer ik uit... Naam: Klas: 1 Inhoud Woorden... 3 Flashcards... 3 Opschrijven... 3 WRTS... 3 Tekenen... 4 Stones... 5 Flashcards Opschrijven - WRTS... 5 Het thema van de Stone... 5 Stukjes combineren...

Nadere informatie

flitsletters spellenbundel Voor speelse oefenmomenten, thuis en in de klas.

flitsletters spellenbundel Voor speelse oefenmomenten, thuis en in de klas. flitsletters spellenbundel Voor speelse oefenmomenten, thuis en in de klas. Beste ouders, Van de leerkracht van uw kind heeft u een setje flitsletters ontvangen. Flitsen is het kort (enkele seconden) laten

Nadere informatie

Leerlijnen peuters en jonge kind (MET extra doelen) versie juli 2015. Naam leerling. Taal Beginnende geletterdheid

Leerlijnen peuters en jonge kind (MET extra doelen) versie juli 2015. Naam leerling. Taal Beginnende geletterdheid Leerlijnen peuters en jonge kind (MET extra doelen) versie juli 2015 Taal eginnende geletterdheid eginnende geletterdheid-stap 1 OEKORIËNTATIE: Herkent een boek en weet dat er een verhaal in staat -20--20

Nadere informatie

Bijlage: Voorbeeldschema van mijlpalen in de verschillende ontwikkelingsgebieden

Bijlage: Voorbeeldschema van mijlpalen in de verschillende ontwikkelingsgebieden Bijlage: Voorbeeldschema van mijlpalen in de verschillende sgebieden Ontwikkeling 4-6 jaar 7-9 jaar 10-12 jaar Taal Opbouwen basiswoordenschat. Woordenschat en zinsbouw neemt sterk toe. Redelijk tot goed

Nadere informatie

Wat is schoolrijpheid?

Wat is schoolrijpheid? Wat is schoolrijpheid? = een proces waarbij men een bepaald ontwikkelingspeil bereikt voor vaardigheden die belangrijk zijn voor het schoolse leren. = slechte benaming = overgang incidenteel leren naar

Nadere informatie