Onderwerp: Verslag van bevindingen en verklaring van de accountant. ab-vergadering 8 juli 2015 te Houten 4.1.A (bijlage 4)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Onderwerp: Verslag van bevindingen en verklaring van de accountant. ab-vergadering 8 juli 2015 te Houten 4.1.A (bijlage 4)"

Transcriptie

1 Annotatie Nummer in DM: Onderwerp: Verslag van bevindingen en verklaring van de accountant Vergadering/bijeenkomst Datum/ Plaats Agendapunt ab-vergadering 8 juli 2015 te Houten 4.1.A (bijlage 4) Steller: H.v.d. Moolen, hoofd Adm Telefoonnummer: Advies: 1. Kennis nemen van het verslag van bevindingen van de accountant bij de jaarrekeningcontrole Kennis nemen van de geplande vervolgacties ten aanzien van de belastingopbrengsten. Toelichting: Hierbij treft u het verslag van bevindingen van de accountant aan, behorende bij de jaarstukken 2014 waarin tevens een samenvatting van de managementletter (blz 11) is opgenomen. De jaarrekeningcontrole 2014 verliep moeizaam door capaciteitsproblemen bij onze accountant Deloitte én de problemen die controlerend accountant Baker Tilly Berk had bij de controle van de jaarrekening 2014 van de BghU. De accountant van BghU heeft zich, conform haar controleopdracht, beperkt tot de constatering dat sprake is van een fout van 0,096 miljoen in de belastingopbrengsten en een onzekerheid van 1,174 miljoen, die kan resulteren in een voordeel voor HDSR. Gelet op het feit dat alle inzet nodig was om tijdig de goedkeurende verklaringen te kunnen afgeven heeft binnen BghU, in samenspraak met controlerend accountant Baker Tilly Berk en onze controlerend accountant Deloitte, geen verdere analyse op het positieve verschil van 1,174 miljoen plaatsgevonden. Onze accountant Deloitte geeft aan dat zowel de fout als de onzekerheid binnen de controlemarges blijven, die gelden voor de goedkeurende verklaring. HDSR wil dat alsnog een analyse wordt uitgevoerd en zal dit met de controlerende accountants van HDSR en de BghU opnemen. Wij informeren na de zomervakantie 2015 het algemeen bestuur over de voortgang en de uitkomsten.

2 Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnianden Accountantsverslag voor het boekjaar geëindïgd op 31 december 2014

3 Deioïtte. Deloitte Accountants B.V. Meander MD Arnhem Postbus AG Arnhem Nederland Tel: Fax: Aan de leden van het Algemeen Bestuur van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden Postbus GJ HOUTEN Datum Behandeld door Ons kenmerk 18juni 2015 J.H. Hop RA DPS / Onderwerp Accountantsverslag van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden voor het boekjaar geëindigd op 31 december 2014 Geachte leden van het algemeen bestuur, Hierbij ontvangt u het accountantsverslag over het boekjaar Dit verslag geeft onze belangrijkste bevindingen tot nu toe weer. Wij hebben de jaarrekening 2014 van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (hierna: HDSR), opgesteld onder verantwoordelijkheid van het dagelijks bestuur, gecontroleerd. Bij de jaarrekening 2014 hebben wij een goedkeurende controleverklaring afgegeven, d.d. 18 juni In het bijgevoegde accountantsverslag treft u een analyse aan van uw vermogen en resultaat. Vervolgens zijn onze controlebevindingen samengevat. Wij hebben dit accountantsverslag op 13 mei 2015 besproken met de heren Dankaart en Van der Moolen van uw waterschap. Hoogachtend, B.V. M8ker RA Op alle opdrachten verricht door Deloitte zijnde Algemene Voorwaarden Dienstverlening Deloitte Nederland, januari2014 gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel onder nummer van toepassing. Deloitte Accountant5 BV. is ingeschreven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel te Rotterdam onder nummer Member of Deloitte Touche Tohmatsu Limited

4 Deloitte. Inhoud 1. Inleiding De opdracht die u ons heeft verstrekt Onze onafhankelijkheid is gewaarborgd 4 2. Uw vermogen en resultaat Reservepositie van uw waterschap neemt toe Het jaarrekening resultaat bedraagt 0,8 miljoen voordelig 6 3. Controlebevindingen jaarrekening Contro leverklarnrg bij uw jaarrekening Wet normering topinkomens Jaarrekeningposten 9 4. Ontwikkeling interne beheersing Frauderisico Controle rechtmatigheid Een goedkeurend rechtmatigheidsoordeel bij de jaarrekening Géén begrotingsonrechtmatigheid geconstateerd Tot slot 77

5 3 18juni Inleiding 1.1. De opdracht die u ons heeft verstrekt Binnen het kader van een meerjarige overeenkomst tussen uw waterschap en Deloitte Accountants B.V. tot het controleren van uw jaarrekening worden elk jaar de onderlinge afspraken bevestigd door middel van een opdrachtbevestiging. Met deze opdrachtbevestiging met kenmerk heeft u ons op meer gedetailleerde wijze opdracht gegeven tot het controleren van de jaarrekening Gezamenlijke risicoanalyse als basis Onze controle start met het maken van een analyse van de risico s waar u als waterschap mee te maken heeft. Deze risicoanalyse zien wij als een gezamenlijke actie van ons controleteam en vertegenwoordigers van uw hoogheemraadschap (bestuur en management) en maakt deel uit van ons pre-auditgesprek. Het doel hiervan is op basis van gezamenlijke kennis van uw organisatie en uw omgeving en branche tot een zo volledig en bruikbaar mogelijke risicoanalyse te komen, die als basis voor verdere controlewerkzaamheden zal dienen. Het gaat hierbij om de externe risico s en de risico s in de bedrijfsvoering. Bij deze inventarisatie zal de focus liggen op de risico s in de voor de jaarrekening relevante processen. Onze risicoanalyse en daarop gebaseerde controleaanpak richten zich niet uitsluitend op de jaarrekening zelf, maar ook op het systeem van interne beheersing. Hoe beter dat systeem functioneert, hoe meer zekerheid er bestaat dat betrouwbare informatie wordt opgeleverd, zowel tussentijds als bij de jaarverantwoording. Omdat deze interne beheersing het gehele jaar goed dient te functioneren, hoeven wij met de aanvang van onze controle niet te wachten totdat de jaarrekening gereed is. Onze controle vindt daarom voor een belangrijk deel reeds in de tweede helft van het boekjaar plaats. Wij onderzoeken tijdens de interim-controle de proces- en programmarisico s, om te bepalen of hierin voldoende beheersmaatregelen (de AO/IC) zijn getroffen. Het product van deze fase van de controle is een managementletter met daarin, wanneer dit aan de orde is, opgenomen verbeterpunten ten aanzien van de interne beheersing. De interim-controle is uitgevoerd in oktober Bij de jaarrekeningcontrole stellen wij vast of de jaarrekening is opgesteld volgens de geldende verslaggevingsvoorschriften, hoofdstuk 4 van het Waterschapsbesluit en de Regeling beleidsvoorbereiding en verantwoording waterschappen (RBVW), of de door u opgestelde jaarrekening een getrouw beeld geeft en of de baten en lasten en balansmutaties rechtmatig tot stand zijn gekomen. Ook stellen wij vast dat de posten in de jaarrekening adequaat zijn toegelicht. Onze controle houdt niet in dat wij alle posten controleren. Onze aanpak heeft als doel om belangrijke onjuistheden en/of onrechtmatigheden te ontdekken, rekening houdend met de materialiteitsgrenzen zoals vastgelegd in het door uw algemeen bestuur vastgestelde Controleprotocol.

6 4 18juni 2015 Het product van de jaarrekeningcontrole is de controleverklaring bij de jaarrekening en dit voorliggende accountantsverslag. Proces jaarrekeningcontrole 2074 Wij zijn op 19 maart 2015 gestart met de controle van de jaarrekening Bij aanvang van de jaarrekeningcontrole was de ter controle aangeboden conceptjaarrekening grotendeels gereed en in een later stadium zijn nog een aantal kleine aanpassingen doorgevoerd. Daarnaast ontbreekt de door de accountant van BGHU gecertificeerde belastingverantwoording. Het jaar 2014 is het eerste volledige jaar geweest dat het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden gebruik heeft gemaakt van het gezamenlijke belastingkantoor BghU in Utrecht. De controle van de belastingverantwoording 2014 van de deelnemers is de verantwoordelijkheid van de accountant van BghU. Voor onze conclusies over de volledigheid, juistheid en rechtmatigheid van de verantwoorde belastingopbrengsten over 2014 in de jaarrekening van uw hoogheemraadschap en de waardering van de debiteuren per 31 december 2014 maken wij gebruik van de door de accountant van BghU uitgevoerde werkzaamheden. Het opstellen van de belastingverantwoording door BghU en de afronding van de controlewerkzaamheden door hun accountant heeft vertraagd plaatsgevonden waardoor ook wij onze werkzaamheden vertraagd hebben kunnen afronden. Op 18juni 2015 hebben wij een goedkeurende controleverklaring ontvangen horende bij de financiële verantwoordingen belastingen Belastingsamenwerking gemeenten en Hoogheemraadschap Utrecht te Utrecht. Wij hebben een review op het controledossier van de accountant van GbhU uitgevoerd. Wij hebben vastgesteld dat zij daarbij de volgende afwijkingen en onzekerheden geconstateerd hebben welke door u op 18 juni 2015 zijn bevestigd: Aansluitverschil tussen de rapportage en het belastingsysteem Key2GH Dit betreft de zuiveringsheffing bedrijven. Onzekerheid inzake de verantwoorde belastingopbrengsten Dit betreft verschillende waterschapsbelastingen. De belangrijkste bevindingen vanuit onze controle en de daaraan gekoppelde adviezen hebben wij in dit verslag opgenomen Onze onafhankelijkheid is gewaarborgd De voorschriften in het kader van onafhankelijkheid zijn binnen de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (het NBA) opgenomen in de Nadere Voorschriften inzake onafhankelijkheid van de openbaar accountant (hierna: NVO) en vormen een belangrijk onderdeel van het normenkader waaraan een accountant moet voldoen. De naleving van de NVO is binnen de organisatie van Deloitte ingebed. Op basis van onze toetsing aan het normenkader concluderen wij dat onze onafhankelijkheid als certificerend accountant bij HDSR in 2014 voldoende is gewaarborgd.

7 5 18juni Uw vermogen en resultaat In de volgende paragrafen geven wij een analyse van het resultaat en het vermogen van het waterschap Reservepositie van uw waterschap neemt toe In het Waterschapsbesluit en de RBVW, de verslaggevingsregels van waterschappen, wordt een duidelijk onderscheid gemaakt tussen resultaatbepaling en resultaatbestemming. Alle baten en lasten dienen via de programmarekening te lopen. Er mogen geen baten of lasten rechtstreeks in het eigen vermogen worden gemuteerd. De mutaties in het eigen vermogen vinden plaats door middel van de resultaatbestemming. Het gerealiseerd totaalsaldo van baten en lasten bedraagt voordelig. Per saldo is tussentijds al aan de reserves toegevoegd, zodat het uiteindelijke gerealiseerde resultaat nadelig bedraagt. Dit bedrag is afzonderlijk vermeld binnen het eigen vermogen in de balans. In het hiernavolgende overzicht hebben wij de mutaties in de reserves schematisch weergegeven (x 1.000): 2014 Stand van de reserves per 1 januari Tussentijdse resultaatbestemming boekjaar Nog te bestemmen gerealiseerde resultaat Totaal (=gerealiseerd totaalsaldo van baten en lasten) Stand per 31 december De reserves van uw hoogheemraadschap zijn in 2014 met een bedrag van ( ) toegenomen. Dit komt overeen met het gerealiseerd totaalsaldo van baten en lasten. De omvang van uw reserves bedraagt ultimo 2014 circa 21,6% van het balanstotaal (in 2013 circa 21,8% van het balanstotaal). De direct beschikbare weerstandscapaciteit in de vorm van vrij beschikbare en vrij aanwendbare (algemene) reserves van HDSR is in 2014 afgenomen en bedraagt 27,9 miljoen (voor resultaatbestemming) ten opzichte van 30,4 miljoen ultimo 2013.

8 6 18juni 2015 Het weerstandsvermogen kan niet los worden gezien van de risico s. Het berekende profiel van de risico s is de optelsom van alle door uw dagelijks bestuur benoemde risico s (zie paragraaf Weerstandsvermogen in uw jaarverslag). Uit de paragraaf Weerstandsvermogen en risicobeheersing van uw hoogheemraadschap komt naar voren dat de intern gehanteerde ratio voor weerstandsvermogen 1,9 bedraagt, hetgeen zich volgens de door u gehanteerde normen kwalificeert als ruim voldoende. Wij wijzen op het belang de risico nauwgezet te blijven volgen. Uw hoogheemraadschap bevindt zich in een turbulente omgeving hetgeen het risicoprofiel verhoogt Het jaarrekeningresultaat bedraagt 0,8 mfljoen voordehg Het gerealiseerd totaalsaldo van baten en lasten bedraagt 0,8 miljoen voordelig. Het gerealiseerde resultaat bedraagt 0,3 miljoen nadelig. Dit is het resultaat inclusief de mutaties in de reserves. Deze bestemmingen bestaan uit het saldo van in de loop van het jaar gedane onttrekkingen uit reserves en de tussentijdse stortingen in reserves. De stortingen in dan wel onttrekkingen aan reserves vinden plaats op basis van door u genomen besluiten. Het resultaat nâ bestemming is dus mede het gevolg van bestuurlijke besluitvorming. Concreet betekent dit voor uw waterschap het volgende: Exploitatieresultaat 2014 x 1 00O De totale lasten van het waterschap bedragen: De totale baten van het waterschap bedragen: Het saldo bedraagt 836 Gedurende het jaar heeft u al voor diverse zaken besloten gelden te reserveren voor een totaalbedrag van: Gerealiseerd resultaat (nadelig): De exploitatie over 2014 laat een voordelig saldo voor resultaatbestemming van 0,8 miljoen zien ten opzichte van een voordelig saldo van 36,1 miljoen over Voor een uitgebreide analyse van het rekeningresultaat over het jaar 2014 verwijzen wij naar de toelichting op de exploitatierekening van de jaarrekening.

9 7 18juni Controlebevindingen jaarrekening Controleverklaring bij uw jaarrekening Bij de jaarrekening 2014 hebben wij een goedkeurende controleverklaring afgeven. In dit hoofdstuk rapporteren wij u de belangrijkste bevindingen ten aanzien van de jaarrekening De posten beneden de rapporteringstolerantie hebben wij niet afzonderlijk maar als totaal opgenomen. Bij onze controlewerkzaamheden hebben wij een rapporteringstolerantie gehanteerd lager dan voorgeschreven in het controleprotocol. Onze vaktechniek schrijft een andere wijze van bepaling van de rapporteringstolerantie voor waarna de laagste van de twee gehanteerd moet worden bij de werkzaamheden en de rapportering. Bij de werkzaamheden inzake de volledigheid en juistheid van de opgelegde aanslagen is de volgende afwijking geconstateerd: Aansluitverschil tussen de rapportage en het belastingsysteem Key2GH Dit betreft de zuiveringsheffing bedrijven. De volgende onzekerheden zijn eveneens geconstateerd bij de werkzaamheden inzake de volledigheid en juistheid van de opgelegde aanslagen meteen totaalbedrag van : (WSHG) aantal woonruimten volgens Key2GH wijkt af van aantal woonruimten volgens Stuf-WOZ ( ) (WSHE) Onverklaarde afwijking bij cijferanalyse ongebouwd ( ) (ZUIW) verschil verwachting en realisatie Kwijtschelding - onverklaarbaar verschil uit cijferanalyse Bezwaar - onverklaarbaar verschil uit cijferanalyse Aanvullende accountantswerkzaamheden zouden mogelijk kunnen leiden tot het verder terugbrengen van de hierboven gerapporteerde onzekerheden. De hiervoor genoemde onzekerheden alsmede de afwijking hebben geen materiële invloed op het beeld van de jaarrekening Wet normering topinkomens De Wet normering bezoldiging topfunctionarissen publieke en semipublieke sector (WNT) is met ingang van 2013 van toepassing en vervangt tegelijkertijd de Wopt (Wet openbaarmaking uit publieke middelen gefinancierde topinkomens). Doelstelling van de wet is te verhinderen dat instellingen in de publieke en semipublieke sectoren rechtens in staat zijn bovenmatige bezoldigingen toe te kennen.

10 8 18juni 2015 DPS/ / In de WNT is geregeld: Op welke organisaties de WNT van toepassing is. Wat onder een topfunctionaris wordt verstaan. De hoogte van bezoldigingsmaxima aan topfunctionarissen. De algemene maximale bezoldiging mag voor een topfunctionaris niet meer bedragen dan per jaar (2014). Een verbod op bonussen of andere variabele beloningen aan topfunctionarissen. Een verbod op non-activiteitsregelingen voor topfunctionarissen. Een verbod op hoge beëindigingsvergoedingen aan topfunctionarissen. De maximale ontslagvergoeding is gelijk aan de som van de beloning en de voorzieningen ten behoeve van beloningen betaalbaar op termijn over de twaalf maanden voorafgaand aan de beëindiging van het dienstverband, maar niet meer dan Uniforme openbaarmakingsverplichtingen voor organisaties waarop de WNT van toepassing is. Ook indien de functie van topfunctionaris anders dan in dienstverband wordt vervuld, is de WNT van toepassing. Dus ook indien sprake is van detachering, inhuur als zzp er e.d. De WNT is voorts van toepassing op een interim-topfunctionaris, die zijn interim-functie binnen een periode van achtien maanden, zes maanden of meer vervult. In de wet zijn overgangsbepalingen opgenomen betreffende bestaande beloningsafspraken. De externe accountant is belast met de controle op de naleving van de WNT door de Organisatie. Overschrijding van de bezoldigingsnorm wordt aangemerkt als een onverschuldigde betaling, die door de topfunctionaris terugbetaald moet worden aan de instelling. Gebeurt dit niet, dan is Deloitte als accountant wettelijk verplicht om bij het ministerie melding te doen van deze onverschuldigde betaling. Wij hebben tevens een meldingsplicht indien u geen of onjuiste gegevens heeft gepubliceerd in de jaarrekening. Wij hebben vastgesteld dat de bezoldigingen over 2014 van HDSR niet strijdig zijn met de WNT en dat de jaarrekening 2014 van HDSR voldoet aan de publicatieverplichtingen van de WNT.

11 9 18juni Jaarrekeningposten Waardering Poldermolen 3 In 2014 is door het algemeen bestuur vastgesteld om Poldermolen 3 te verkopen. In het kader van deze op handen zijnde verkoop is het pand eind 2013 getaxeerd waarbij gebruik is gemaakt van een drietal taxateurs. Dit heeft geleid tot een afwaardering van het pand met een bedrag van 0,8 miljoen tot een waarde van 1,0 miljoen. Dit betreft het gemiddelde van drie in opdracht van het hoogheemraadschap uitgevoerde taxaties, waarbij de getaxeerde waarden variëren tussen 0,8 en 1,4 miljoen. Ondanks het feit dat iedere taxatie subjectieve elementen bevat is het opvallend dat de getaxeerde waarden zo sterk uiteen lopen. Daar schuilt dan ook een risico in waarbij de opbrengstwaarde kan afwijken in zowel positieve als negatieve zin. Wij adviseren u dan ook de ontwikkeling van de waarde van het onroerend goed in uw directe omgeving te volgen en een eventuele extra waardevermindering op dit pand door te voeren. Wij verwijzen u verder naar de bladzijden 11 en 12 van de toelichting op de balans waarin bovenstaande wordt toegelicht en waarin ook wordt aangegeven dat de (hoogte van de) te realiseren verkoopopbrengst onzeker blijft en monitoring van de boekwaarde noodzakelijk blijft. Voorziening groot onderhoud Poldermolen 2 en Poldermolen 3 In 2014 is door het algemeen bestuur vastgesteld om Poldermolen 2 te moderniseren. Bij het aanvragen van het krediet voor deze verbouwing is rekening gehouden met de stand van de voorziening groot onderhoud van dit pand. De stand van de voorziening die op 31 december ,6 miljoen bedraagt, is betrokken bij de hoogte van het investeringskrediet van 3,1 miljoen. Omdat het een aanpassing is van een bestaand pand en er nog geen zicht is op de eventuele gevolgen voor het oorspronkelijke onderhoudsplan, heeft uw dagelijks bestuur er voor gekozen de voorziening in stand te houden (mede voor onvoorziene aanpassingen die gerelateerd zijn aan het bestaande gebouw) en de hoogte van de toekomstige dotaties zo nodig pas te gaan herzien op het moment dat het gebouw geheel gerenoveerd is. Nadat de verbouwing is uitgevoerd zal een nieuw onderhoudsplan worden opgesteld en zal dit de basis worden voor de vorming van de voorziening. Mogelijke overschotten of tekorten uit de voorziening zullen dan in de exploitatie worden verwerkt. Omdat het pand Poldermolen 3 nog in gebruik is en het ook nog niet exact bekend wanneer het verkocht gaat worden heeft uw dagelijks bestuur besloten de onderhoudsvoorziening te handhaven in de huidige vorm. Dit omdat er nog werkzaamheden aan het pand verricht moeten worden in verband met tijdelijke huisvesting in verband met de renovatie van het pand Poldermolen 2, of dat bijvoorbeeld ten behoeve van een gunstige verkoopprijs onderhoudswerkzaamheden alsnog uitgevoerd kunnen worden. De voorziening bedraagt op 31 december ,4 miljoen. Op Uit moment gaat uw hoogheemraadschap er vooralsnog van uit dat de in de voorziening opgenomen werkzaamheden nog verricht moeten worden en is besloten de voorziening en de reeds geaccordeerde dotaties daaraan te handhaven.

12 10 18juni 2015 DPS/ / Wij verwijzen u verder naar bladzijde 16 van de toelichting op de balans waarin een nadere toelichting met betrekking tot de voorziening groot onderhoud Poldermolen 2 en 3 is opgenomen. Bezwaren natuurterreinen Als gevolg van een uitspraak van de Hoge Raad zijn de eigenaren van natuurterreinen in het gelijk gesteld in hun gemaakte bezwaren. De uitspraak van de Hoge Raad houdt in dat objecten ten onrechte zijn aangeslagen als ongebouwde gronden in plaats van natuurgebieden met een beduidend lager belastingtarief. Het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden heeft in de jaarrekening rekening gehouden met een verlaging van de opbrengsten met een bedrag van 1,2 miljoen op basis van de ingediende bezwaren en de eigen analyse. Op dit moment is er binnen de Unie van Waterschappen overleg de uitspraak van de Hoge Raad om de wijze van behandeling en afdoening van door waterschappen zoveel mogelijk op uniforme wijze te laten plaatsvinden.

13 11 18juni Ontwikkeling interne beheersing Vanwege onze controlestrategie om zo veel mogelijk te steunen op het zelfcontrolerend en zelfcorrigerend vermogen van HDSR en ons roulatieplan voor de controle van de bedrijfsprocessen, hebben wij als onderdeel van de jaarrekeningcontrole een interim-controle uitgevoerd. De interim-controle is primair gericht op de analyse en evaluatie van de interne beheersingsomgeving en de daarin opgenomen maatregelen van interne controle. Het gaat hierbij onder meer om onderwerpen op het terrein van administratieve organisatie/interne beheersing (AO/IB), rechtmatigheid en tussentijdse informatievoorziening die van belang zijn bij een verdere verbetering van de bedrijfsvoering. Tevens heeft deze controle als doelstelling om aandachtspunten ten aanzien van de jaarrekening 2014 te signaleren en onder uw aandacht te brengen. Een kwalitatief goede bedrijfsvoering inclusief bijbehorende betrouwbare tussentijdse informatievoorziening is belangrijk omdat uw organisatie nu en in de komende jaren geconfronteerd wordt met vele ontwikkelingen waarop adequaat moet worden ingespeeld. De gevolgen van de economische crisis met de daaraan gekoppelde bezuinigingen zijn enkele van de ontwikkelingen die vragen om een vrijwel continue aanpassing en opwaartse bijstelling van de kwaliteit van de interne beheersing. Onze bevindingen, voortvloeiend uit de interim-controle, zijn vastgelegd in onze gedetailleerde managementletter van 7januari2015 met kenmerk DPS/ / In deze managementletter hebben wij de volgende managementsamenvatting opgenomen. Hoogheemraadschappen bevindingen zich thans in een turbulente omgeving. Er komt de komende jaren veel op uw Hoogheemraadschap af. Ook Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden is geconfronteerd met de effecten van de economische crisis. Ontwikkelingen die uw financiële situatie raken en organisatorisch zodanig geïmplementeerd moeten zijn, dat het betrouwbare sturings- en verantwoordingsinformatie voor het bestuur oplevert. Dit vraagt veel van directie en de ambtelijke organisatie van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. Wij hebben tijdens de in oktober 2014 uitgevoerde interim-controle de procesrisico s onderzocht, waarbij wij ons primair hebben gericht op de opzet, het bestaan en (waar mogelijk en relevant) de werking van maatregelen van administratieve organisatie en interne beheersing (AO/lB), voor zover van belang voor onze controle op de betrouwbaarheid van de in de jaarrekening opgenomen gegevens.

14 Deloitte juni2015 Wij hebben geconcludeerd dat de administratieve Organisatie en interne beheersing (AC/IB) binnen Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden in de basis toereikende aanknopingen bevat om te komen tot betrouwbare financiële jaarverslaggeving en op slechts enkele onderdelen in de opzet en uitvoering nog een verdere kwaliteitsslag te maken is. Daarmee is het fundament voor een adequate financiële beheersing en dito informatievoorziening aanwezig. Daarnaast constateren wij een aantal verbeterpunten die weliswaar voor de jaarrekening niet materieel van aard zijn, maar die wij wel onder uw aandacht brengen. Dit betreft: Het zichtbaar vastleggen van controle op mutaties in de crediteurenstamgegevens. Controle op Europese aanbestedingsrichtlijnen door middel van een SPEND-analyse. Op enkele onderdelen is in de opzet en uitvoering nog een verdere kwaliteitsslag te maken. Dit betreft een nadere uitwerking van de interne beheersing als gevolg van verscherpte kwaliteitsrichtlijnen die het gevolg zijn van de rapportage van de Autoriteit Financiële Markten (gepubliceerd in het najaar van 2014). Dit betreft de volgende onderdelen: De zichtbare controle op de prestatielevering bij inkopen. Wij zullen aanvullende gegevensgerichte werkzaamheden uitvoeren in de vorm van een steekproef op het aspect prestaties. Beschrijvingen van de interne beheersingsmaatregelen aan de hand van de 6 W-vragen. De huidige beschrijvingen van de interne beheersingsmaatregelen bij uw Organisatie voldoen qua beschrijving nog niet (geheel) aan de eisen, die daar vanuit een verscherpte focus op de kwaliteit van accountantscontrole aan worden gesteld. Met de zogenoemde 6 W-vragen wordt bedoeld: wie doet wat, waarom, wanneer, waarmee en met welk doel? In het bijzonder voor de significante risico s op een materiële fout in de jaarrekening, zoals bijvoorbeeld de waardering van het vastgoed, de volledigheid van de belastingopbrengsten en de bepaling van de voorzieningen en overige schattingsposten, geldt dat juist die (schattings-)processen vaak niet zijn afgedekt door duidelijk ingekaderde benodigde interne beheersingsmaatregelen. Dat vindt zijn belangrijkste oorzaak in de omstandigheid dat juist de bepaling van de waarderingen een ad-hoc proces is dat niet regelmatig plaatsvindt. Wij adviseren u deze processen te beschrijven waarbij de interne beheersingsmaatregelen aan de hand van de 6 W-vragen worden vastgelegd wat een aangescherpt inzicht kan opleveren van de risico s en eventuele leemtes in de interne beheersing.

15 Deloitte juni2015 Incorporatie van de 6 W-vragen in het interne controleplan zodat de stappen vanaf risicoanalyse via procesbeschrijving naar maatregelen van interne beheersing waarna de (verbijzonderde) interne controle nog sneller inzichtelijk kan maken of de getroffen maatregelen ook het onderkende risico voldoende (efficiënt) afdekken. Tijdens de controle van de jaarrekening hebben wij geconstateerd dat HDSR inmiddels maatregelen heeft genomen om deze procedure te verbeteren. In de aanpak van de verbijzonderde interne controle voor 2015 wordt zo is ons meegedeeld rekening gehouden met ons advies inzake de tijdigheid van de verbijzonderde interne controles.

16 14 18juni Frauderisico Van de accountant wordt op grond van de regels van de beroepsorganisatie (NBA) een professioneel-kritische houding verwacht ten aanzien van afwijkingen van materieel belang als gevolg van fraude in de jaarrekening. Ter invulling van deze professioneel-kritische houding zal de accountant een inschatting moeten maken van de frauderisico s, zich een beeld moeten vormen van de maatregelen van interne beheersing die de Organisatie heeft getroffen om mogelijke fraudes van materieel belang te voorkomen en moeten bezien of deze maatregelen effectief zijn. Als onderdeel van onze controle hebben wij de directie verzocht inzicht te geven in de eigen inschatting van het risico dat de jaarrekening een materiële afwijking zou kunnen bevatten als gevolg van fraude, in de aard, omvang en frequentie van deze inschattingen, het proces dat de directie daarbij hanteert, alsook de communicatie daarover met het personeel en met het toezichthoudend orgaan. Tijdens deze gesprekken heeft uw waterschap aangegeven zich bewust te zijn van frauderisico s en voorbeelden gegeven van de manier waarop zij deze beheerst. Voorbeelden van deze interne beheersingsmaatregelen zijn onder andere het realiseren van controle technische functiescheiding in de financiële processen en het verder professionaliseren van de inkoopfunctie. Wij hebben daarnaast geconstateerd dat er een eerste aanzet is gemaakt om te komen tot een organisatie brede frauderisicoanalyse. Wij adviseren u het maken en/of periodiek actualiseren van gerichte frauderisicoanalyses een zichtbaar onderdeel van de interne beheersingsomgeving te laten zijn en uit de administratie (notulen, bedrijfsplannen et cetera) vastleggingen te laten blijken die het belang illustreren dat u hecht aan het vermijden en ontdekken van fraude. Uw organisatie beperkt hiermee het risico dat de interne beheersing kwetsbare plekken bevat die onopgemerkt blijven. Geen signalen van fraude bekend wel vragen we aandacht voor periodiek uitvoeren van een frauderisicoanalyse. De huidige economische ontwikkelingen kunnen voor bedrijven, instellingen en hun werknemers leiden tot verhoogde prikkels of gelegenheden tot het doen van of meewerken aan fraude. Gelet op het belang van een risicoanalyse die is toegespitst op de huidige economische ontwikkelingen en actuele interne beheersing adviseren wij u het proces van periodieke frauderisicoanalyses een vast onderdeel te laten uitmaken van het interne controlesysteem dat erop is gericht bedrijfsrisico s te onderkennen, het belang en de waarschijnlijkheid daarvan in te schatten inschatten en het daarop toespitsen van de interne beheersing. Uit het door ons gehouden interviews en de uitgevoerde controlewerkzaamheden hebben ons geen signalen bereikt die een aanwijzing van fraude impliceren binnen HDSR.

17 15 18juni2015 DPSI / Controle rechtmatigheid 6i. Een goedkeurend rechtmatigheidsoordeel bij de jaarrekening 2014 Sinds de invoering van de rechtmatigheid bij de waterschappen geeft de accountant in de controleverklaring bij de jaarrekening niet alleen een oordeel over de getrouwheid maar ook over de rechtmatigheid van de baten, lasten en balansmutaties. Concreet betekent dit dat wij ook toetsen aan de relevante externe en interne wet- en regelgeving op het gebied van de door uw waterschap gevoerde financiële beheershandelingen. Wij hebben bij onze rechtmatigheidscontrole geen onrechtmatigheden geconstateerd. Het oordeel in de controleverklaring bij de jaarrekening 2014 ten aanzien van de rechtmatigheid is goedkeurend Géén begrotingsonrechtmatigheid geconstateerd De toe te passen normen voor het begrotingscriterium zijn gebaseerd op de Waterschapswet en het Waterschapsbesluit en moeten door het algemeen bestuur zelf nader worden ingevuld en geconcretiseerd. Dit gebeurt door middel van de begroting en via de verordening op het financieel beheer ex artikel 108 van de Waterschapswet. Het systeem van budgetbeheer en -bewaking moet waarborgen dat de baten en lasten binnen de begroting blijven en dat belangrijke wijzigingen of dreigende overschrijdingen tijdig worden gemeld aan het algemeen bestuur, zodat deze tijdig (binnen het begrotingsjaar) een besluit kan nemen. Een systeem met onvoldoende waarborgen voor tijdige melding aan het algemeen bestuur van budgetoverschrijdingen heeft het risico in zich dat inbreuk wordt gemaakt op het budgetrecht van het algemeen bestuur. Het begrotingscriterium is verder verfijnd en uitgewerkt in de Kadernota 2014 van het Platform Rechtmatigheid en is toegelicht in de notitie Rechtmatigheid conform de nieuwe Waterschapswet van de Unie van Waterschappen. De belangrijkste inhoudelijke aanpassing betreft de vaststelling dat het overschrijden van de begroting altijd onrechtmatig is, maar niet in alle gevallen hoeft te worden meegewogen in het accountantsoordeel. Essentieel is dat het algemeen bestuur nadere regels kan stellen wanneer kostenoverschrijdingen die worden gecompenseerd door direct gerelateerde opbrengsten (1) kostenoverschrijdingen passend binnen het beleid (2) en kostenoverschrijdingen bij openeinderegelingen (3) moeten meewegen bij het oordeel van de accountant. In die gevallen dat het algemeen bestuur geen nader beleid stelt, geldt het uitgangspunt dat deze kostenoverschrijdingen door de accountant niet worden betrokken bij de beslissing of al dan niet een goedkeurende controleverklaring kan worden afgegeven.

18 16 18juni 2015 Deze kostenoverschrijdingen moeten dan wel goed herkenbaar in de jaarrekening zijn opgenomen. In de toelichting op de exploitatierekening naar kostendragers (4.2) is een analyse van begrotingsafwijkingen opgenomen. In dit accountantsverslag rapporteren wij eventuele kostenoverschrijdingen, waarvan het dagelijks bestuur in de jaarrekening moet aangeven dat ze nog dienen te worden geautoriseerd. Extra lasten die worden gemaakt omdat extra opbrengsten daarvoor de ruimte bieden terwijl deze extra lasten niet direct zijn gerelateerd aan de extra opbrengsten en waarbij het algemeen bestuur nog geen besluit heeft genomen over de aanwending van deze extra opbrengsten, zijn onrechtmatig. In totaal heeft uw waterschap 104,6 miljoen aan lasten begroot (na wijziging), tegenover 101,2 miljoen werkelijke lasten. Aan baten had uw waterschap een bedrag van 103,6 miljoen begroot, tegenover 102,0 miljoen werkelijke baten. In het kader van de begrotingsrechtmatigheid moet gekeken worden naar de netto lastenoverschrijdingen per programma. Op basis van de Exploitatierekening naar programma s uit de jaarrekening blijkt dat er voor 2014 geen begrotingsoverschrijdingen zijn te constateren. Wel zijn er onderschrijdingen, waarbij die op het zuiveringsbeheer vooral in het oog springt. Wij verwijzen voor een inhoudelijke en meer specifieke analyse van de afwijkingen tussen de realisatie en de begroting na wijziging naar de toelichting in de jaarrekening, waarin een analyse van deze afwijkingen is opgenomen. Er zijn geen kostenoverschrijdingen welke als onrechtmatig worden aangemerkt en op grond van de Kadernota 2014 van het Platform Rechtmatigheid meetellen voor het accountantsoordeel.

19 Deloïtte 17 18juni Tot slot Wij gaan ervan uit met deze rapportage een bijdrage te hebben geleverd aan de verdere ontwikkeling van uw organisatie. Wij zijn graag bereid onze bevindingen mondeling toe te lichten. Met vriendelijke groet, intants B.V.

Deloitte. Openbaar Lichaam Afvalstoffenverwijdering Zeeland. Rapport van bevindingen voor het boekjaar eindigend op 31 december 2014.

Deloitte. Openbaar Lichaam Afvalstoffenverwijdering Zeeland. Rapport van bevindingen voor het boekjaar eindigend op 31 december 2014. Deloitte Accountants B.V. Park Veidzigt 25 4336 DR Middelburg Postbus 7056 4330 GB Middelburg Nederland Tel: 088 288 2888 Fax 088 288 9895 www.deloitte.n1 Openbaar Lichaam Afvalstoffenverwijdering Zeeland

Nadere informatie

*ID * gemeente Tiel ontvangen op:

*ID * gemeente Tiel ontvangen op: *ID18.02548* ID18.02548 gemeente Tiel ontvangen op: 03-04-2018 Aan de leden van het algemeen bestuur van Regionaal Archief Rivierenland J.S. de Jongplein 3 4001 WG TIEL Zaltbommel, 30 maart 2018 Onderwerp:

Nadere informatie

Deloïtte. je4mrih jo1 5. Gemeenschappelijke regeling Milieusamenwerking Afvalverwerking Regio Nijmegen te Nijmegen. /Jt «74 {

Deloïtte. je4mrih jo1 5. Gemeenschappelijke regeling Milieusamenwerking Afvalverwerking Regio Nijmegen te Nijmegen. /Jt «74 { Deloïtte Gemeenschappelijke regeling Milieusamenwerking Afvalverwerking Regio Nijmegen te Nijmegen «74 { /Jt je4mrih jo1 5 Deloitte Accountants B.V. Meander 551 6825 MD Arnhem Postbus 30265 6803 AG Arnhem

Nadere informatie

De I0 tte. Regio Achterhoek. AccoLntantsversIag voor het boekjaar eindigend op 31 december 2013. 16 juni 2014

De I0 tte. Regio Achterhoek. AccoLntantsversIag voor het boekjaar eindigend op 31 december 2013. 16 juni 2014 De I0 tte. Deloitte Accountants B.V. Meander 551 6825 MD Am hem Postbus 30265 6803 AG Am hem Nederland Tel: 088 288 2888 Fax: 088 288 9777 www.deloitte.nl Regio Achterhoek AccoLntantsversIag voor het boekjaar

Nadere informatie

Gemeenschappelijke Regeling Maasveren Limburg Noord. Accountantsverslag 2014 april 2015

Gemeenschappelijke Regeling Maasveren Limburg Noord. Accountantsverslag 2014 april 2015 Gemeenschappelijke Regeling Maasveren Limburg Noord Accountantsverslag 2014 april 2015 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Aard en reikwijdte van de werkzaamheden 3. Bevindingen naar aanleiding van de eindejaarscontrole

Nadere informatie

Deloïtte. Het Waterschapshuis. Accountantsverslag 2014. Deloitte Accountants B.V. Meander 551 6825 MD Arnhem Postbus 30265 6803 AG Arnhem Nederland

Deloïtte. Het Waterschapshuis. Accountantsverslag 2014. Deloitte Accountants B.V. Meander 551 6825 MD Arnhem Postbus 30265 6803 AG Arnhem Nederland Deloitte Accountants B.V. Meander 551 6825 MD Arnhem Postbus 30265 6803 AG Arnhem Nederland Tel: (088) 288 2888 Fax: (088) 288 9777 www. deloitte.nl Het Waterschapshuis Accountantsverslag 2014 Deloitte

Nadere informatie

1. Inleiding 2 1.1. De opdracht die u ons hebt verstrekt 2 1.2. Onze onafhankelijkheid is gewaarborgd 3 1.3. Frauderisico-analyse en beheersing 3

1. Inleiding 2 1.1. De opdracht die u ons hebt verstrekt 2 1.2. Onze onafhankelijkheid is gewaarborgd 3 1.3. Frauderisico-analyse en beheersing 3 Aan het algemeen bestuur van Gemeenschappelijke regeling Gemeenschappelijk Belastingkantoor Lococensus-Tricijn t.a.v. de heer B. Groeneveld Postbus 1098 8001 BB ZWOLLE drs. M.C. van Kleef RA Accountantsverslag

Nadere informatie

De10itte. Erfgoedcentru m Achterhoek en Liemers. Accountantsverslag voor het boekjaar eindigend op 31 december 2013. 20 maart 2014

De10itte. Erfgoedcentru m Achterhoek en Liemers. Accountantsverslag voor het boekjaar eindigend op 31 december 2013. 20 maart 2014 De10itte. Deloitte Accountants B.V. Meander 551 6825 MD Am hem Postbus 30265 6803 AG Am hem Nederland Tel: (088) 288 2888 Fax: (088) 288 9777 www. deloitte.nl Erfgoedcentru m Achterhoek en Liemers Accountantsverslag

Nadere informatie

Deloïtte. Accountantsverslag 2014 GBLT. 30 maart 2015

Deloïtte. Accountantsverslag 2014 GBLT. 30 maart 2015 Deloïtte. Accountantsverslag 2014 GBLT 30 maart 2015 D e 01 e I Deloiue Accountants B.V. 6825 MD Arnhem Postbus 30265 6803 AG Arnhem Nederland Aan het algemeen bestuur van GBLT Tel: 088 288 2888 Postbus

Nadere informatie

1o ïtte. Aan het algemeen en dagelijks bestuur van GBLT T.a.v. mevrouw drs. J.H. Lepage MPA Postbus 1098 8001 BB ZWOLLE

1o ïtte. Aan het algemeen en dagelijks bestuur van GBLT T.a.v. mevrouw drs. J.H. Lepage MPA Postbus 1098 8001 BB ZWOLLE De 1o ïtte. rouh1tts 6825 MD Arnhem Postbus 30265 6803 AG Arnhem Nederland Tel: 088 288 2888 Fax: 088 288 9777 www.deloitte.nl Aan het algemeen en dagelijks bestuur van GBLT T.a.v. mevrouw drs. J.H. Lepage

Nadere informatie

S ĩ A J S 6 E I E S I

S ĩ A J S 6 E I E S I S ĩ A J S 6 E I E S I Aan de Gemeenteraad van Boxtel Postbus 10.000 5280 DA BOXTEL ERĨOGENBOSCH Uw brief van Uw kenmerk Tel. 06-37602637 Ons kenmerk Datum Onderwerp Jaarrekening 2014 en prognose 2015 Ref.

Nadere informatie

De Ioitte. Natuur- en Recreatieschap De Grevelingen Accountantsverslag 2013

De Ioitte. Natuur- en Recreatieschap De Grevelingen Accountantsverslag 2013 De Ioitte. Deloitte Accountants B.V. Schenkkade 47 2595 AR Den Haag Postbus 90721 2509 L5 Den Haag Nederland Tel: 088 288 2888 Fax: 088 288 9815 www.deloitte.nl Natuur- en Recreatieschap De Grevelingen

Nadere informatie

Accountantsverslag voor het boekjaar 2009

Accountantsverslag voor het boekjaar 2009 Accountantsverslag voor het boekjaar 2009 10 mei 2010 AS/2 2110B-3 Aan de regioraad van Regio Twente Postbus 1400 7500 BK ENSCHEDE 10 mei 2010 drs. H. Altink RA APS-19829a/466070/TSN/IvO AS/2 2110B-3 Accountantsverslag

Nadere informatie

Deloïtte. Stadsbank Oost Nederland. Verslag van bevindingen 2014. 23 maart 2015

Deloïtte. Stadsbank Oost Nederland. Verslag van bevindingen 2014. 23 maart 2015 Deloitte Accountants B.V. Grote Voort 207 8041 8K Zwolle Postbus 480 8000 AL Zwolle Nederland Tel: 088 288 2888 Fax: 088 288 9993 www.deloitte.ni Stadsbank Oost Nederland Verslag van bevindingen 2014 23

Nadere informatie

6 juni 2014 drs. M.M.M. Vogelpoel. Hierbij ontvangt u onze controleverklaring d.d. 5 juni 2014 bij de jaarrekening 2013 van uw gemeente.

6 juni 2014 drs. M.M.M. Vogelpoel. Hierbij ontvangt u onze controleverklaring d.d. 5 juni 2014 bij de jaarrekening 2013 van uw gemeente. Meander 551 6825 MD Arnhem Postbus 30265 6803 AG Arnhem Nederland Tel: 088 288 2888 Fax: 088 288 9777 www.deloitte.nl Aan de gemeenteraad van de gemeente Nijkerk Postbus 1000 3860 BA NIJKERK Datum Behandeld

Nadere informatie

BERK. Accountantsverslag. Boekjaar Natuur- en recreatieschap De Grevelingen. An independent member of Baker Tilly International

BERK. Accountantsverslag. Boekjaar Natuur- en recreatieschap De Grevelingen. An independent member of Baker Tilly International Accountantsverslag Boekjaar 2017 ~AKER TILLY BERK Natuur- en recreatieschap De Grevelingen An independent member of Baker Tilly International Inhoudsopgave Pagina 1. Bestuurlijke samenvatting 4 2. Accountantscontrole

Nadere informatie

Wij vertrouwen erop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd en zijn uiteraard graag bereid een nadere toelichting aan u te verstrekken.

Wij vertrouwen erop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd en zijn uiteraard graag bereid een nadere toelichting aan u te verstrekken. Deloitte Accountants B.V. Bijster 5 4817 HX Breda Postbus 1195 4801 BD Breda Nederland Tel: 088 288 2888 Fax: 088 288 9793 www.deloitte.nl Aan het algemeen en het dagelijks bestuur van de gemeenschappelijke

Nadere informatie

Uei0iiie. Aan de leden van het algemeen bestuur van het Hoogheemraadschap van Delfiand Postbus 3061 2601 DB DELFT

Uei0iiie. Aan de leden van het algemeen bestuur van het Hoogheemraadschap van Delfiand Postbus 3061 2601 DB DELFT Uei0iiie 1 -. Deloitte Accountants Wilhelminakade 1 3072 AF Rotterdam Fostbus 2031 3000 GA Rotterdam Nederland Tel: 088 288 2888 Fax: 088 288 9830 www.deloitte.nl Aan de leden van het algemeen bestuur

Nadere informatie

Controleprotocol Het Waterschapshuis vanaf boekjaar 2013

Controleprotocol Het Waterschapshuis vanaf boekjaar 2013 Controleprotocol Het Waterschapshuis vanaf boekjaar 2013 Versie 1.1 21 mei 2013 Adrie-Jan de Korte Kenmerk: V0050/H1516 Inhoud 1. Inleiding 3 1.1 Doelstelling 3 1.2 Wettelijk kader 3 2. Algemene uitgangspunten

Nadere informatie

De 1 o ïtte. Aan de gemeenteraad van Gemeente Oude Ilsselstreek T.a.v. de heer 1. van Urk, raadsgriffier Postbus 42 7080 AA GENDRINGEN

De 1 o ïtte. Aan de gemeenteraad van Gemeente Oude Ilsselstreek T.a.v. de heer 1. van Urk, raadsgriffier Postbus 42 7080 AA GENDRINGEN De 1 o ïtte. Deloitte Accountants B.V. Meander 551 6825 MD Arnhem Postbus 30265 6803 AG Arnhem Nederland Tel: 088 288 2888 Fax: 088 288 9777 www.deloitte.nl Aan de gemeenteraad van Gemeente Oude Ilsselstreek

Nadere informatie

Gemeente Lelystad Ingekomen 16 JUN 2015. Kopie aan:

Gemeente Lelystad Ingekomen 16 JUN 2015. Kopie aan: 0^=> \d ju^va.' lot's OLJ&rje^oeUi naarcs 150014156 Gemeente Lelystad Ingekomen 16 JUN 2015 Kopie aan: Orteliuslaan 982 3528 BD Utrecht Postbus 3180 3502 GD Utrecht Nederland Tel: 088 288 2888 Fax: 088

Nadere informatie

Gemeente Doetinchem. Presentatie jaarrekeningcontrole juni 2017

Gemeente Doetinchem. Presentatie jaarrekeningcontrole juni 2017 Gemeente Doetinchem Presentatie jaarrekeningcontrole 2016 15 juni 2017 Samenvatting Reikwijdte van de controle Met de gunning van 25 mei 2015 welke door middel van onze vaktechnische opdrachtbevestiging

Nadere informatie

1 april 2016 J.M.J. Fuchs xxx.xxx/2016/001-ea

1 april 2016 J.M.J. Fuchs xxx.xxx/2016/001-ea Aan het algemeen bestuur van het Koepelschap Buitenstedelijk Groen t.a.v. Groenservice Zuid-Holland Postbus 341 3100 AH SCHIEDAM 1 april 2016 J.M.J. Fuchs Accountantsverslag 2015 Geachte leden van het

Nadere informatie

Controleverklaring jaarrekening 2013. Geacht bestuur,

Controleverklaring jaarrekening 2013. Geacht bestuur, Deloitte Accountants B.V. Schenkkade 47 2595 AR Den Haag Postbus 90721 2509 LS Den Haag Nederland Tel: 088 288 2888 Fax: 088 288 9815 www.deloitte.nl Aan het dagelijks bestuur van de gemeenschappelijke

Nadere informatie

Gemeente Maassluis. Accountantsverslag voor het boekjaar eindigend op 31 december 2008

Gemeente Maassluis. Accountantsverslag voor het boekjaar eindigend op 31 december 2008 Gemeente Maassluis Accountantsverslag voor het boekjaar eindigend op 31 december 2008 11 juni 2009 5501/3112-1/15 Accountantsverslag van gemeente Maassluis voor het boekjaar eindigend op 31 december 2008

Nadere informatie

De10 tte. Aan de leden van de gemeenteraad van de gemeente Doetinchem Postbus 9020 7000 HA DOETINCHEM. 2014 drs. W.W.LA. Wentink DPS/3100102737/24588

De10 tte. Aan de leden van de gemeenteraad van de gemeente Doetinchem Postbus 9020 7000 HA DOETINCHEM. 2014 drs. W.W.LA. Wentink DPS/3100102737/24588 De10 tte. Deloitte Accountants B.V. Meander 551 6825 MD Amhem Postbus 30265 6803 AG Arnhem Nederland Tel: 088 288 2888 Fax: 088 288 9777 www.deloitte.nl Aan de leden van de gemeenteraad van de gemeente

Nadere informatie

Controleprotocol Jaarrekening Gemeente De Bilt 2014

Controleprotocol Jaarrekening Gemeente De Bilt 2014 Behoort bij raadsbesluit d.d. 29 januari 2015 tot vaststelling van het 'Controleprotocol 2014'. Controleprotocol Jaarrekening 2014 Inhoudsopgave 1. Samenvatting... 3 2. Inleiding... 3 2.1 Doelstelling...

Nadere informatie

Concept Accountantsverslag

Concept Accountantsverslag AB Jeugdhulp Rijnmond 12 april 2018 bijlage 2 bij agendapunt 7 Concept Accountantsverslag Boekjaar 2017 BAKER BERK TILLY Gemeenschappelijke Regeling Jeugdhulp Rijnmond An independent member of Baker Tilly

Nadere informatie

Document:13IT Controleprotocol voor de accountantscontrole op de jaarrekening van het Waterschap Brabantse Delta

Document:13IT Controleprotocol voor de accountantscontrole op de jaarrekening van het Waterschap Brabantse Delta Document:13IT021860 Controleprotocol voor de accountantscontrole op de jaarrekening van het Waterschap Brabantse Delta vanaf jaarrekening 2013 Inhoudsopgave 1 Inleiding...3 1.1 Algemeen...3 1.2 Doelstelling...3

Nadere informatie

Accountantsverslag 2014 Waterschap Vallei en Veluwe

Accountantsverslag 2014 Waterschap Vallei en Veluwe Waterschap Vallei en Veluwe 21 mei 2015 Deloitte Accountants B.V. Orteliuslaan 982 3528 BD Utrecht Postbus 3180 3502 GD Utrecht Nederland Tel: 088 288 2888 Fax: 088 288 9981 www.deloitte.nl VERTROUWELIJK

Nadere informatie

Waterschap Rivierenland

Waterschap Rivierenland Waterschap Rivierenland Accountantsverslag voor het boekjaar eindigend op 31 december 2010 uitgebracht aan het algemeen bestuur van Waterschap Rivierenland Aan het algemeen bestuur van Waterschap Rivierenland

Nadere informatie

Accountantsverslag 2014 Gemeenschappelijke regeling RUD Utrecht. 3 maart 2015

Accountantsverslag 2014 Gemeenschappelijke regeling RUD Utrecht. 3 maart 2015 Gemeenschappelijke regeling RUD Utrecht 3 maart 2015 VERTROUWELIJK Aan de leden van het algemeen bestuur van de Postbus 85242 3508 AE Utrecht Deloitte Accountants B.V. Orteliuslaan 982 3528 BD Utrecht

Nadere informatie

Accountantsverslag 2015 Waterschap Rijn en IJssel

Accountantsverslag 2015 Waterschap Rijn en IJssel 15 juli 2016 Deloitte Accountants B.V. Orteliuslaan 982 3528 BD Utrecht Postbus 3180 3502 GD Utrecht Nederland Tel: 088 288 2888 Fax: 088 288 9980 www.deloitte.nl VERTROUWELIJK Aan de leden van het Algemeen

Nadere informatie

Accountantsverslag 2013 SVHW

Accountantsverslag 2013 SVHW Accountantsverslag 2013 Aan het bestuur Samenwerkingsverband Vastgoedinformatie Heffingen en Waardebepaling () t.a.v. de heer K. van Eldik, algemeen directeur a.i. Postbus 7059 3286 ZH KLAASWAAL H.E. de

Nadere informatie

Instituut voor Werkvoorziening Zuid-Oost Utrecht

Instituut voor Werkvoorziening Zuid-Oost Utrecht Deloitte Accountants B.V. Meander 551 6825 MD Arnhem Postbus 30265 6803 AG Arnhem Nederland Instituut voor Werkvoorziening Zuid-Oost Utrecht Concept-rapport van bevindingen accountantscontrole 2013 Deloitte

Nadere informatie

Accountantsverslag 2016 Waterschap Rijn en IJssel

Accountantsverslag 2016 Waterschap Rijn en IJssel 19 juni 2017 Deloitte Accountants B.V. Meander 551 6825 MD Arnhem Postbus 30265 6803 AG Arnhem Nederland Tel: 088 288 2888 Fax: 088 288 9777 www.deloitte.nl VERTROUWELIJK Aan de leden van het Algemeen

Nadere informatie

Del itte. Geachte leden van de raad, Hierbij ontvangt u onze controleverkiaring d.d. 24 juni 2014 bij dejaarrekening 2013 van uw gemeente.

Del itte. Geachte leden van de raad, Hierbij ontvangt u onze controleverkiaring d.d. 24 juni 2014 bij dejaarrekening 2013 van uw gemeente. Del itte. Robonsbosweg 5 1816 MKAlkmaar Postbus 270 1800 AG Alkmaar Nederland Tel: 088 288 2888 Fax: 088 288 9705 www.deloitte.nl Aan de gemeenteraad van de gemeente Velsen Posthus 456 1970 AL IJMUDEN

Nadere informatie

Behandeld door W.P. de Vries RA 088 288 1225

Behandeld door W.P. de Vries RA 088 288 1225 Gustav Mahlerlaan 2970 1 081 LA Amsterdam Postbus 5811 0 1 040 HC Amsterdam Nederland Tel: 088 288 2888 Fax: 088 288 9737 www.deloitte.nl VERTROUWELIJK Aan het algemeen bestuur gemeenschappelijke regeling

Nadere informatie

Vixia BV Accountantsverslag jaarrekening 2013

Vixia BV Accountantsverslag jaarrekening 2013 Vixia BV Accountantsverslag jaarrekening 2013 Maastricht Airport, 11 juni 2014 Deloitte Accountants B.V. Amerikalaan 110 6199 AE Maastricht Airport Postbus 1864 6201 BW Maastricht Nederland Tel: 088 288

Nadere informatie

De10 itte. Grondbank RZG Zuidplas. Acco an versag v w boekjdr e ndigend op 31 deceml r 2011. 30 maart 2012

De10 itte. Grondbank RZG Zuidplas. Acco an versag v w boekjdr e ndigend op 31 deceml r 2011. 30 maart 2012 De10 itte Deloitte Accountants B.V. Wilhelminakade 1 3072 AP Rotterdam Postbus 2031 3000 CA Rotterdam Tel: 088 288 2888 Fax: 088 288 9830 wwwdeloitte.ni Grondbank RZG Zuidplas Acco an versag v w boekjdr

Nadere informatie

CONTROLEPROTOCOL VOOR DE ACCOUNTANTSCONTROLE OP DE JAARREKENING 2016 VAN DE GEMEENTE TEN BOER.

CONTROLEPROTOCOL VOOR DE ACCOUNTANTSCONTROLE OP DE JAARREKENING 2016 VAN DE GEMEENTE TEN BOER. CONTROLEPROTOCOL VOOR DE ACCOUNTANTSCONTROLE OP DE JAARREKENING 2016 VAN DE GEMEENTE TEN BOER. --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Ons oordeel Wij hebben de jaarrekening 2016 van de gemeente IJsselstein te IJsselstein gecontroleerd.

Ons oordeel Wij hebben de jaarrekening 2016 van de gemeente IJsselstein te IJsselstein gecontroleerd. Aan de gemeenteraad van Gemeente IJsselstein Baker Tilly Berk N.V. Burgemeester Roelenweg 14-18 Postbus 508 8000 AM Zwolle T: +31 (0)38 425 86 00 F: +31 (0)38 425 86 99 E: zwolle@bakertillyberk.nl KvK:

Nadere informatie

Hierbij doen wij u onze controleverklaring d.d... mei 2012 bij de jaarrekening 2011 van uw gemeente toekomen.

Hierbij doen wij u onze controleverklaring d.d... mei 2012 bij de jaarrekening 2011 van uw gemeente toekomen. Deloitte Accountants B.V. Amerikalaan 110 6199 AE Maastricht Airport Postbus 1864 6201 BW Maastricht Nederland Tel: 088 288 2888 Fax: 088 288 9904 www.deloitte.nl Aan de gemeenteraad van de gemeente Simpelveld

Nadere informatie

Deloitte. Gemeenschappelijke regeling Waddenfonds. Accountantsverslag voor het boekjaar eindigend op 31 december 2013.

Deloitte. Gemeenschappelijke regeling Waddenfonds. Accountantsverslag voor het boekjaar eindigend op 31 december 2013. Deloitte Accountants B.V. Sophialaan 30 8911 AE Leeuwarden Postbus 826 8901 BP Leeuwarden Nederland Tel: 088 288 2888 Fax: 088 288 9877 wwwdeloitte.nl Gemeenschappelijke regeling Waddenfonds Accountantsverslag

Nadere informatie

Gemeenschappelijke regeling SRE. Accountantsverslag voor het boekjaar eindigend op 31 december 2014

Gemeenschappelijke regeling SRE. Accountantsverslag voor het boekjaar eindigend op 31 december 2014 Gemeenschappelijke regeling SRE Accountantsverslag voor het boekjaar eindigend op 31 december 2014 Aan het algemeen bestuur van de Metropool Regio Eindhoven Postbus 985 5600 AZ EINDHOVEN drs. L.F.M. van

Nadere informatie

De 0 tte. Aan het algemeen bestuur van de gemeenschappelijke regeling Westfries Archief Postbus 603 1620 AR HOORN. Geachte heer Dekema,

De 0 tte. Aan het algemeen bestuur van de gemeenschappelijke regeling Westfries Archief Postbus 603 1620 AR HOORN. Geachte heer Dekema, De 0 tte. Deloitte Accountants B.V. Robonsbosweg 5 1816 MKAlkmaar Postbus 270 1800 AG Alkmaar Nederland Tel: 088 288 2888 Fax: 088 288 9702 www.delojtte.nl Aan het algemeen bestuur van de gemeenschappelijke

Nadere informatie

Controleverklaring van de onafhankelijke accountant

Controleverklaring van de onafhankelijke accountant Deloitte Accountants B.V. Robonsbosweg 5 1816 MK Alkmaar Postbus 270 1800 AG Alkmaar Nederland Tel: 088 288 2888 Fax: 088 288 9705 www.deloitte.nl Controleverklaring van de onafhankelijke accountant Aan

Nadere informatie

Gemeente Woerden Registratiedatum: Behandelend afdeling Afgehandeld door/op: Behandeld door Drs. A. van Doesburg RA

Gemeente Woerden Registratiedatum: Behandelend afdeling Afgehandeld door/op: Behandeld door Drs. A. van Doesburg RA Gemeente Woerden 06.005572 Registratiedatum: Behandelend afdeling Afgehandeld door/op: 31/05/2006 PM Orteliuslaan 1041 3528 BE Utrecht Postbus 85103 3508 AC Utrecht Tel: (030) 2995500 Fax: (030) 2995502

Nadere informatie

1. Inleiding 2. 2. Controleverkiaring 5. 3. Administratieve organisatie en interne beheersing 5. 4. Verslaggevingsvoorschriften en rechtmatigheid 6

1. Inleiding 2. 2. Controleverkiaring 5. 3. Administratieve organisatie en interne beheersing 5. 4. Verslaggevingsvoorschriften en rechtmatigheid 6 De I0 Deloitte Accountants B.V. Kroonpark 10 6831 GV Arnhem Postbus 30265 6803 AG Arnhem Tel: (088) 2882888 Fax: (088) 2889777 www.deloitte.nl Aan het algemeen bestuur van Gemeenschappelijke Regeling Gemeenschappelijk

Nadere informatie

Deloitte. Het Waterschapshuis. Accountantsverslag 2013

Deloitte. Het Waterschapshuis. Accountantsverslag 2013 Het Waterschapshuis Accountantsverslag 2013 Deloitte Accountants B.V. is ingeschreven in het handeisregister van de Kamer van Koophandel te Rotterdam onder nummer 24362853. Member of Deloitte Touche Tohmatsu

Nadere informatie

Controleverklaring van de onafhankelijke accountant

Controleverklaring van de onafhankelijke accountant Deloitte Accountants B.V. Eemsgolaan 15 9727 DW Groningen Postbus 980 9700 AZ Groningen Nederland Tel: 088 288 2888 Fax: 088 288 9870 www.deloitte.nl Controleverklaring van de onafhankelijke accountant

Nadere informatie

Controleprotocol voor de accountantscontrole op de jaarrekening 2014 van de gemeente Bellingwedde

Controleprotocol voor de accountantscontrole op de jaarrekening 2014 van de gemeente Bellingwedde Controleprotocol voor de accountantscontrole op de jaarrekening 2014 van de gemeente Bellingwedde Wedde, 27 november 2014 1. Inleiding 1.1 Algemeen De gemeenteraad heeft aan Deloitte Accountants B.V.

Nadere informatie

CONTROLEVERKLARING VAN DE ONAFHANKELIJKE ACCOUNTANT. A. Verklaring over de in de jaarstukken opgenomen jaarrekening 2016

CONTROLEVERKLARING VAN DE ONAFHANKELIJKE ACCOUNTANT. A. Verklaring over de in de jaarstukken opgenomen jaarrekening 2016 Baker Tilly Berk N.V. Burgemeester Roeienweg 14-18 Postbus 508 8000 AM Zwolle T: +31(~384258600 F: +31 (0)38 425 86 99 E: zwolle@bakertillyberk.nl KvK: 24425560 www.bakertillyberk.nl CONTROLEVERKLARING

Nadere informatie

Modulaire Gemeenschappelijke Regeling Sociaal Domein Limburg-Noord

Modulaire Gemeenschappelijke Regeling Sociaal Domein Limburg-Noord 'BAKER..: BE,RK Modulaire Gemeenschappelijke Regeling Sociaal Domein Limburg-Noord Accountantsverslag 2014 31 maart 2015 An independent member of Baker Tilly International Inhoudsopgave 0'% ~BAKER 1. Inleiding

Nadere informatie

AKER TILLY BERK. Accountantsverslag. Boekjaar Gemeenschappelijke regeling DCMR Milieudienst Rijnmond

AKER TILLY BERK. Accountantsverslag. Boekjaar Gemeenschappelijke regeling DCMR Milieudienst Rijnmond Accountantsverslag Boekjaar 2017 AKER TILLY BERK Gemeenschappelijke regeling DCMR Milieudienst Rijnmond Inhoudsopgave Pagina Aanbiedingsbrief 3 1 Inleiding 4 2 Accountantscontrole 5 3 Kwaliteit verslaggeving

Nadere informatie

voorstel aan de gemeenteraad

voorstel aan de gemeenteraad voorstel aan de gemeenteraad Aan de raad van de gemeente sector - afdeling cs steller Esther Schilt onderwerp Normenkader rechtmatigheidscontrole telefoon 8537 voorstelnummer 132 8 november 2005 iz-nummer

Nadere informatie

2 Algemene uitgangspunten voor de controle (getrouwheid én rechtmatigheid)

2 Algemene uitgangspunten voor de controle (getrouwheid én rechtmatigheid) Controleprotocol voor de accountantscontrole 2013 van de gemeente Sliedrecht 1. Inleiding Voor het jaar 2013 heeft de gemeenteraad aan Deloitte Accountants B.V. opdracht verstrekt om de accountantscontrole

Nadere informatie

Verslag van bevindingen Boekjaar 2016

Verslag van bevindingen Boekjaar 2016 GEMEENTE DRONTEN INGEKOMEN 2 9 SEP 2017 REG.NR. : ROUTING : KOPIE AAN: BAKER TILLY BERK Verslag van bevindingen Boekjaar 2016 Omgevingsdienst Flevoland ä Gooi en Vechtstreek An independent member of Baker

Nadere informatie

Controleverklaring van de onafhankelijke accountant

Controleverklaring van de onafhankelijke accountant Controleverklaring van de onafhankelijke accountant Aan: het algemeen bestuur van Waterschap Vechtstromen A. Verklaring over de in de jaarstukken opgenomen jaarrekening 2017 Ons oordeel Wij hebben de jaarrekening

Nadere informatie

Hierbij ontvangt u het accountantsverslag over het boekjaar 2013. Dit verslag geeft onze belangrijkste bevindingen weer.

Hierbij ontvangt u het accountantsverslag over het boekjaar 2013. Dit verslag geeft onze belangrijkste bevindingen weer. Aan de leden van de regioraad en het bestuur van het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven Postbus 985 5600 AZ EINDHOVEN drs. D.O. Meeuwissen RA Rapport van bevindingen controle jaarrekening 2013 Geacht

Nadere informatie

Datum Behandeld door Ons kenmerk 22 juni 2005 Drs. A.P.W.M. Scheepers RA/ J.J. Zuidema

Datum Behandeld door Ons kenmerk 22 juni 2005 Drs. A.P.W.M. Scheepers RA/ J.J. Zuidema Deloitte Accountants B.V. Flight Forum 1 5657 DA Eindhoven Postbus 376 5600 AJ Eindhoven Tel: (040) 2345000 Fax: (040) 2345014 www.deloitte.nl Aan de gemeenteraad van de gemeente Heusden t.a.v. de heer

Nadere informatie

Accountants BERK CONTROLEVERKLARING VAN DE ONAFHANKELIJKE ACCOUNTANT. A. Verklaring over de in de jaarstukken opgenomen jaarrekening 2017

Accountants BERK CONTROLEVERKLARING VAN DE ONAFHANKELIJKE ACCOUNTANT. A. Verklaring over de in de jaarstukken opgenomen jaarrekening 2017 Aan het bestuur van Recreatieschap Stichtse Groenlanden Baker Tilly Berk N.V. Papendorpseweg 99 Postbus 85007 3508 AA Utrecht T: +31 (0)30 258 70 00 F: +31 (0)30 254 45 77 E: utrecht@bakertillyberk.nl

Nadere informatie

Deloïtte. 4 Veiligheidsregio IJsselland. Veiligheïdsregio IJsselland. Accountantsverslag april 2015

Deloïtte. 4 Veiligheidsregio IJsselland. Veiligheïdsregio IJsselland. Accountantsverslag april 2015 Deloitte Accountants B.V. Grote Voort 207 8041 8K Zwolle Postbus 480 8000 AL Zwolle Nederland Tel: (088) 2882888 Fax: (088) 2889997 www.deloitte.nl Veiligheïdsregio IJsselland Accountantsverslag 2014 4

Nadere informatie

Controleprotocol voor de accountantscontrole op de jaarrekening 2009 van Waterschap Rivierenland

Controleprotocol voor de accountantscontrole op de jaarrekening 2009 van Waterschap Rivierenland CVDR Officiële uitgave van Waterschap Rivierenland. Nr. CVDR272110_2 9 februari 2016 Controleprotocol voor de accountantscontrole op de jaarrekening 2009 van Waterschap Rivierenland Inhoudsopgave 1. Inleiding

Nadere informatie

De101tte. Recreatieschap Voorne-PuttenRozenburg Accountantsverslag 2013

De101tte. Recreatieschap Voorne-PuttenRozenburg Accountantsverslag 2013 De101tte.: Deloitte Accountants B.V. Schenkkade 47 2595 AR Den Haag Postbus 90721 2509 LS Den Haag Nederland Tel: 088 288 2888 Fax: 088 288 9815 www.deloitte.ni Recreatieschap Voorne-PuttenRozenburg Accountantsverslag

Nadere informatie

Gemeenschappelijke Regeling Holland Rijnland

Gemeenschappelijke Regeling Holland Rijnland Gemeenschappelijke Regeling Holland Rijnland Accountantsverslag voor het boekjaar eindigend op 31 december 2015 Uitgebracht aan het algemeen bestuur van Gemeenschappelijke Regeling Holland Rijnland Aan

Nadere informatie

Del o itte. Controleverkiaring j aarrekening 2013. Geacht bestuur,

Del o itte. Controleverkiaring j aarrekening 2013. Geacht bestuur, Del o itte. Deloitte Accountants B.V. Amerikalaan 110 6199 AE Maastricht Postbus 1864 6201 BW Maastricht Nederland Tel: 088 288 2888 Fax: 088 288 9904 www.deloitte.ni Aan het algemeen bestuur van de Gemeenschappelijke

Nadere informatie

Omgevingsdienst Rivierenland Accountantsverslag

Omgevingsdienst Rivierenland Accountantsverslag ^ 1 BAKER TILLY B000013548 Omgevingsdienst Rivierenland Accountantsverslag Boekjaar 2014 ONTVANGEN OP 1 MUPT 2015 PPR An independent member of Baker Tilly International VERTROUWELIJK Aan de leden van het

Nadere informatie

De Ioitte. Natuur- en Recreatieschap Haringvliet Accountantsverslag 2013

De Ioitte. Natuur- en Recreatieschap Haringvliet Accountantsverslag 2013 De Ioitte. Deloftte Accountants B.V. Schenkkade47 2595 AR Den Haag Postbus 90721 2509 LS Den Haag Nederland Tel: 088 288 2888 Fax: 088 2889815 www.deloitte.nl Natuur- en Recreatieschap Haringvliet Accountantsverslag

Nadere informatie

Programma van eisen voor de Europese aanbesteding van Accountancydiensten.

Programma van eisen voor de Europese aanbesteding van Accountancydiensten. Programma van eisen voor de Europese aanbesteding van Accountancydiensten. Kenmerk: CTM 169773 Versie CONCEPT Datum 12-12-2017 1.1. Omvang van de opdracht De accountantsdiensten omvatten de volgende werkzaamheden:

Nadere informatie

Controleprotocol voor de accountantscontrole op de jaarstukken 2015 van de gemeente Velsen

Controleprotocol voor de accountantscontrole op de jaarstukken 2015 van de gemeente Velsen Controleprotocol voor de accountantscontrole op de jaarstukken 2015 van de gemeente Velsen Inleiding Jaarlijks dienen de accountants van gemeenten op grond van artikel 213 van de Gemeentewet behalve een

Nadere informatie

Behandeld door drs. M. Bruinsma RA

Behandeld door drs. M. Bruinsma RA r Stichting OPO Borger-Odoorn Hoofdstraat 32 9531 AG BORGER Datum 14 juni 2013 Behandeld door drs. M. Bruinsma RA Kenmerk 8095/MB/RA/GV CONTROLEVERKLARING VAN DE ONAFHANKELIJKE ACCOUNTANT Aan: het bestuur

Nadere informatie

Controleprotocol gemeente Coevorden

Controleprotocol gemeente Coevorden Controleprotocol gemeente Coevorden Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Vaststelling Controleprotocol 3 3 Wettelijk kader 3 4 Goedkeurings- en rapporteringstolerantie 3 4.1 Goedkeuringstolerantie 4 4.2 Rapporteringstolerantie

Nadere informatie

Gemeente Doetinchem. Clientserviceplan voor het boekjaar 2013

Gemeente Doetinchem. Clientserviceplan voor het boekjaar 2013 Clientserviceplan voor het boekjaar 2013 oktober 2013 Inhoud 1. Inleiding 4 2. Controleopdracht 4 2.1 Opdracht 4 2.2 Materialiteit en tolerantie 5 2.3 Fraude 6 3. Planning 6 3.1 Inleiding 6 3.2 Algemene

Nadere informatie

Controleprotocol accountantscontrole jaarrekening 2011 Waterschap Rivierenland

Controleprotocol accountantscontrole jaarrekening 2011 Waterschap Rivierenland CVDR Officiële uitgave van Waterschap Rivierenland. Nr. CVDR272951_1 9 februari 2016 Controleprotocol accountantscontrole jaarrekening 2011 Waterschap Rivierenland Ter voorbereiding en ondersteuning van

Nadere informatie

Controleprotocol 2009 Waterschap Peel en Maasvallei

Controleprotocol 2009 Waterschap Peel en Maasvallei Controleprotocol 2009 Waterschap Peel en Maasvallei voor de accountantscontrole op de jaarrekening Opgesteld door: Lando Welters, adviseur planning en control, Waterschap Peel en Maasvallei Versie: Algemeen

Nadere informatie

Controleprotocol Werkorganisatie Duivenvoorde

Controleprotocol Werkorganisatie Duivenvoorde Controleprotocol Werkorganisatie Duivenvoorde Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Doelstelling... 3 3. Wettelijk kader... 3 4. Algemene uitgangspunten voor de controle (getrouwheid en rechtmatigheid)... 3 4.1

Nadere informatie

Controleprotocol. Accountantscontrole Jaarrekening Gemeente Berkelland Bijlage 1. Versie juni 2014 Controleprotocol pagina 1 van 9

Controleprotocol. Accountantscontrole Jaarrekening Gemeente Berkelland Bijlage 1. Versie juni 2014 Controleprotocol pagina 1 van 9 Controleprotocol Accountantscontrole Jaarrekening 2014 Controleprotocol pagina 1 van 9 Algemeen Doelstelling In dit controleprotocol staat waaraan de accountant zich moet houden bij de accountantscontrole.

Nadere informatie

Accountantsverslag 2016 Waterschap Vallei en Veluwe

Accountantsverslag 2016 Waterschap Vallei en Veluwe 30 maart 2017 Deloitte Accountants B.V. Meander 551 6825 MD Arnhem Postbus 30265 6803 AG Arnhem Nederland Tel: 088 288 2888 Fax: 088 288 9777 www.deloitte.nl VERTROUWELIJK Aan de leden van het Algemeen

Nadere informatie

Controleprotocol voor de jaarrekening Getrouwheid en rechtmatigheid

Controleprotocol voor de jaarrekening Getrouwheid en rechtmatigheid Controleprotocol voor de jaarrekening Getrouwheid en rechtmatigheid INHOUD 1. INLEIDING... 3 2. ALGEMENE UITGANGSPUNTEN CONTROLE... 4 3. GOEDKEURINGS- EN RAPPORTERINGSTOLERANTIES... 5 4. RECHTMATIGHEID...

Nadere informatie

Controleprotocol voor de jaarrekening Getrouwheid en rechtmatigheid. Gemeente IJsselstein

Controleprotocol voor de jaarrekening Getrouwheid en rechtmatigheid. Gemeente IJsselstein Controleprotocol voor de jaarrekening Getrouwheid en rechtmatigheid Gemeente IJsselstein INHOUD 1. INLEIDING... 3 2. ALGEMENE UITGANGSPUNTEN CONTROLE... 4 3. GOEDKEURINGS- EN RAPPORTERINGSTOLERANTIES...

Nadere informatie

Algemeen Bestuur. De commissie heeft geadviseerd het voorstel door te geleiden voor besluitvorming in het Algemeen Bestuur

Algemeen Bestuur. De commissie heeft geadviseerd het voorstel door te geleiden voor besluitvorming in het Algemeen Bestuur Algemeen Bestuur Onderwerp: Jaarstukken 2014 Portefeuillehouder: B. de Jong Vertrouwelijk: nee Vergaderdatum: 8 juli 2015 Afdeling: MO Medewerker: A Peek Dossiernummer: 927419 versie 7 Behandeld in Datum

Nadere informatie

Hierbij doen wij u onze accountantsverklaring d.d. 21 mei 2010 bij de jaarrekening 2009 van uw gemeenschappelijke regeling toekomen.

Hierbij doen wij u onze accountantsverklaring d.d. 21 mei 2010 bij de jaarrekening 2009 van uw gemeenschappelijke regeling toekomen. MPGR32010052509330164 GR3 25.05.2010 Q164 6R3 Deloitte Accountants B.V. Wilhelminakade 1 3072 AP Rotterdam Postbus 2031 3000 CA Rotterdam Tel: (088) 2882888 Fax: (088) 2889830 www.deloitte.nl Aan de Drechtraad

Nadere informatie

Van: Verzonden: Aan: Onderwerp: Bijlagen: Geachte Griffie,

Van: Verzonden: Aan: Onderwerp: Bijlagen: Geachte Griffie, Van: Verzonden: Aan: Onderwerp: Bijlagen: Nicolette Rigter woensdag 19 april 2017 12:02 Amersfoort, raadsgriffier; Baarn, raadsgriffier; Bunnik, raadsgriffier; Bunschoten, raadsgriffier;

Nadere informatie

INT / 2435 A.van Genderen. Jaarstukken ODRU 2016 en accountantsverklaring

INT / 2435 A.van Genderen. Jaarstukken ODRU 2016 en accountantsverklaring Aan de raad van de Gemeente Bunnik Postbus 5 3980 CA Bunnik c^ regio Utrecht Bezoekadres: Archimedeslaan 6 3584 BA Utrecht Postadres: Postbus 13101 3507 LC Utrecht 088-022 50 00 info@odru.nl www.odru.nl

Nadere informatie

18 juni 2015 Rein-Aart van Vugt Toby Bergshoeff. Controle jaarrekening 2014

18 juni 2015 Rein-Aart van Vugt Toby Bergshoeff. Controle jaarrekening 2014 18 juni 2015 Rein-Aart van Vugt Toby Bergshoeff Controle jaarrekening 2014 Agenda Accountantscontrole Bevindingen controle 2014 Actuele ontwikkelingen Vragen Fasering accountantscontrole gemeente Ridderkerk

Nadere informatie

CONTROLEPROTOCOL VOOR DE ACCOUNTANTSCONTROLE OBJECT VAN CONTROLE: JAARREKENING 2014 EN 2015

CONTROLEPROTOCOL VOOR DE ACCOUNTANTSCONTROLE OBJECT VAN CONTROLE: JAARREKENING 2014 EN 2015 CONTROLEPROTOCOL VOOR DE ACCOUNTANTSCONTROLE OBJECT VAN CONTROLE: JAARREKENING 2014 EN 2015 Voor de gemeenten Tubbergen, Dinkelland en het Openbaar lichaam Noaberkracht Dinkelland Tubbergen September 2014

Nadere informatie

gemeente Tiel 2 8 JULI 2016 (ta-

gemeente Tiel 2 8 JULI 2016 (ta- Accountants B.V. Meander 551 6825 MD Arnhem Postbus 30265 6803 AG Arnhem Nederland gemeente Tiel Tel: 088 288 2888 Fax: 088 288 9777 www.deloitte.nl 2 8 JULI 2016 (ta- 116.006927 Aan de gemeenteraad en

Nadere informatie

De I0 tte. Aan de gemeenteraad van de gemeente Sliedrecht Postbus 16 3360 AA SLIEDRECHT. Geachte leden van de raad,

De I0 tte. Aan de gemeenteraad van de gemeente Sliedrecht Postbus 16 3360 AA SLIEDRECHT. Geachte leden van de raad, De I0 tte. Deloitte Accountants B.V. Wilhelminakade 1 3072 AP Rotterdam Postbus 2031 3000 CA Rotterdam Nederland Tel: 088 288 2888 Fax: 088 288 9830 www.deloitte.nl Aan de gemeenteraad van de gemeente

Nadere informatie

Hierbij doen wij u onze accountantsverklaring d.d. 22 juni 2010 bij de jaarrekening 2009 van uw waterschap toekomen.

Hierbij doen wij u onze accountantsverklaring d.d. 22 juni 2010 bij de jaarrekening 2009 van uw waterschap toekomen. De leden van de Verenigde Vergadering van het Hoogheemraadschap van Delfland Postbus 3061 2601 DB Delft 22 juni 2010 H.E. de Winter /A10.52-14. Accountantsverklaring jaarrekening 2009 Geachte leden van

Nadere informatie

Controleprotocol voor de accountantscontrole op de jaarrekening van de gemeente Mill en Sint Hubert

Controleprotocol voor de accountantscontrole op de jaarrekening van de gemeente Mill en Sint Hubert Controleprotocol voor de accountantscontrole op de jaarrekening 2014-2017 van de gemeente Mill en Sint Hubert 1. Inleiding Bij besluit van 12 juni 2014 heeft de gemeenteraad Deloitte accountants opdracht

Nadere informatie

CONCEPT-Accountantsverslag WVS Groep

CONCEPT-Accountantsverslag WVS Groep CONCEPT-Accountantsverslag 2018 WVS Groep 26 maart 2019 Deloitte Accountants B.V. Flight Forum 1 5657 DA Eindhoven Postbus 376 5600 AJ Eindhoven Nederland Tel: 088 288 2888 Fax: 088 288 9839 www.deloitte.nl

Nadere informatie

ACCOUNTANTSVERSLAG 2014

ACCOUNTANTSVERSLAG 2014 »12» 8-11 2-05-1 5 ACCOUNTANTSVERSLAG 2014 GR Bestuursdienst Ommen- Hardenberg 8 mei 2015 2015 BDO IBDO VERTROUWELIJK Aan het Algemeen Bestuur van de Gemeenschappelijke Regeling Bestuursdienst Ommen-Hardenberg

Nadere informatie

1 Inleiding. 2 Doel protocol. 3 Rechtmatigheid

1 Inleiding. 2 Doel protocol. 3 Rechtmatigheid 1 Inleiding Vanaf de jaarrekening 2004 is de accountantsverklaring uitgebreid met een oordeel over de rechtmatigheid. De accountant kijkt niet alleen naar het getrouwe beeld, maar ook of baten, lasten

Nadere informatie

Accountantsverslag 2015 Gemeenschappelijke Regeling Metropoolregio Eindhoven

Accountantsverslag 2015 Gemeenschappelijke Regeling Metropoolregio Eindhoven Gemeenschappelijke Regeling Metropoolregio Eindhoven 2 juni 2016 Deloitte Accountants B.V. Amerikalaan 110 6199 AE Maastricht Airport Postbus 1864 6201 BW Maastricht Nederland Tel: 088 288 2888 Fax: 088

Nadere informatie

Reinigingsdienst De Liemers

Reinigingsdienst De Liemers L Reinigingsdienst De Liemers Dagelijks Bestuur Vergadering 11 juni 2014 Aanwezig: T. Albers en W. Gerritsen. Ambtelijke ondersteuning: M. Krosenbrink (verslag) en H. Weijers 1. Opening De leden van het

Nadere informatie

Accountantsverslag 2014 Gemeente Oude IJsselstreek. 8 juli 2015

Accountantsverslag 2014 Gemeente Oude IJsselstreek. 8 juli 2015 2015 8 juli 2015 Deloitte Accountants B.V. Meander 551 6825 MD Arnhem Postbus 30265 6803 AG Arnhem Nederland Tel: 088 288 2888 Fax: 088 288 9777 www.deloitte.nl VERTROUWELIJK Aan de leden van de gemeenteraad

Nadere informatie

Controleverklaring van de onafhankelijke accountant

Controleverklaring van de onafhankelijke accountant Controleverklaring van de onafhankelijke accountant Aan: de gemeenteraad van de gemeente Utrecht A. Verklaring over de in de jaarstukken opgenomen jaarrekening 2017 Ons oordeel Wij hebben de jaarrekening

Nadere informatie

tn&ãber krac hi Deloitte. Openbaar lichaam Noaberkracht Dinkelland Tubbergen Accountantsverslag 2013 maart CONCEPT 28 DINKELLAND TUBBERGEN

tn&ãber krac hi Deloitte. Openbaar lichaam Noaberkracht Dinkelland Tubbergen Accountantsverslag 2013 maart CONCEPT 28 DINKELLAND TUBBERGEN Deloitte Accountants B.V. Grote Voort 207 8041 BKZwolle Postbus 480 8000 AL Zwolle Nederland Tel: (088) 2882888 Fax: (088) 2889997 www.deloitte.nl Openbaar lichaam Noaberkracht Dinkelland Tubbergen Accountantsverslag

Nadere informatie