Kaarsvlam vergelijken met de vlam van een wiek

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Kaarsvlam vergelijken met de vlam van een wiek"

Transcriptie

1 Kaarsvlam vergelijken met de vlam van een wiek a. Onderzoeksvraag: Wat zorgt voor de grootste vlam? b. Hypothese: - De kaars - De wiek a. Te kennen begrippen: - Wiek b. Materiaal + stoffen (bereidingen): - Kaars - Wiek - Lucifers - / 3. Uitvoeren en waarnemen a. Werkwijze: We steken de kaars en de wiek aan en kijken naar de vlam. b. Waarneming + foto s: De vlam van de kaars is groter dan de vlam van de wiek. a. Besluit proef: De wiek alleen zorgt niet voor de mooie vlam van een kaars. b. Koppeling aan leerplan: Exotherme reacties: verbrandingsreacties. De verbranding van de was: 2 C 18 H O 2 -> 36 CO H 2 O - Zorg ervoor dat de wiek en de wiek van de kaars even groot zijn. - Probeer een grotere wiek.

2 Was verbranden zonder wiek a. Onderzoeksvraag: Kunnen we was laten branden zonder de wiek? b. Hypothese: - Ja - Nee a. Te kennen begrippen: - Aggregatietoestand b. Materiaal + stoffen (bereidingen): - Was van een kaars - Lucifers of bunsenbrander - / 3. Uitvoeren en waarnemen a. Werkwijze: We proberen de was aan te steken. b. Waarneming + foto s: De was smelt, maar brandt niet. a. Besluit proef: De was brandt niet in vaste toestand. b. Koppeling aan leerplan: Exotherme reacties: verbrandingsreacties. De verbranding van de was: 2 C 18 H O 2 -> 36 CO H 2 O De aggregatietoestand van het was verandert. - Het beste is om een schaaltje of iets anders onder de was te zetten terwijl je het probeert aan te steken.

3 Was verdampen en gassen ontsteken a. Onderzoeksvraag: Hoe kunnen we was toch laten branden? b. Hypothese: - De was verdampen en de gassen aansteken. - Dit lukt niet. - De was eerst in de diepvries leggen. a. Te kennen begrippen: - Bunsenbrander b. Materiaal + stoffen (bereidingen): - Was van een kaars - Bunsenbrander - Proefbuis - Tang -Lucifers - / 3. Uitvoeren en waarnemen a. Werkwijze: We doen een stuk was in een proefbuis en gaan voorzichtig met deze door de vlam van de bunsenbrander. De gassen die vrijkomen proberen we aan te steken. b. Waarneming + foto s: De was verdampt en de gassen branden bij het aansteken hiervan. a. Besluit proef: De was brandt niet in vaste toestand, maar wel in gastoestand. b. Koppeling aan leerplan: Exotherme reacties: verbrandingsreacties. De verbranding van de was: 2 C 18 H O 2 -> 36 CO H 2 O De aggregatietoestand van het was verandert. - Zorg voor een zo groot mogelijk stuk was of een kleinere proefbuis zodat de gassen makkelijker aan de bovenkant van de proefbuis komen.

4 De functie van de wiek a. Onderzoeksvraag: Wat is de functie van de wiek? b. Hypothese: - Niks. - Het verbranden van de vrijkomende gassen. a. Te kennen begrippen: / b. Materiaal + stoffen (bereidingen): - Wiek - Lucifers - lampolie - Tang - / 3. Uitvoeren en waarnemen a. Werkwijze: We houden de wiek met de onderkant ondergedompeld in de lampolie en steken de wiek aan. b. Waarneming + foto s: De wiek absorbeert de lampolie en verbrandt deze bij het aansteken van de wiek waardoor de wiek brandt als een gewone kaars. a. Besluit proef: De wiek verbrandt de vrijgekomen gassen. b. Koppeling aan leerplan: Exotherme reacties: verbrandingsreacties. De verbranding van de lampolie: 2 C 12 H O 2 -> 24 CO H 2 O - Het resultaat van de proef is duidelijker met een grotere wiek.

5 Krijt als wiek a. Onderzoeksvraag: Kunnen we krijt ook als wiek gebruiken? b. Hypothese: - Nee - Ja a. Te kennen begrippen: / b. Materiaal + stoffen (bereidingen): - Krijt - Lucifers - lampolie - Tang - / 3. Uitvoeren en waarnemen a. Werkwijze: We houden het krijt met de onderkant ondergedompeld in de lampolie en steken het krijt aan. b. Waarneming + foto s: Het krijt absorbeert de lampolie en verbrandt deze bij het aansteken van het krijt waardoor het krijt brandt als een gewone kaars. a. Besluit proef: Het krijt verbrandt de vrijgekomen gassen. b. Koppeling aan leerplan: Exotherme reacties: verbrandingsreacties. De verbranding van de lampolie: 2 C 12 H O 2 -> 24 CO H 2 O - Deze proef lukt alleen met stofvrij krijt.

6 Springende vlam a. Onderzoeksvraag: Hoe kunnen we een vlam laten springen? b. Hypothese: - We springen op en neer met een brandende lucifer. - We kunnen dat niet. - We blazen een kaars uit en houden een brandende lucifer erboven. a. Te kennen begrippen: / b. Materiaal + stoffen (bereidingen): - Kaars - Lucifers - / 3. Uitvoeren en waarnemen a. Werkwijze: We blazen een brandende kaars uit en houden een brandende lucifer boven de witte rook die nog van de kaars komen. b. Waarneming + foto s: De vlam van de lucifer springt over op de wiek van de pas uitgeblazen kaars. a. Besluit proef: We kunnen een vlam laten springen van een brandende lucifer naar een net uitgeblazen kaars doordat de gassen die nog ontsnappen brandbaar zijn. b. Koppeling aan leerplan: Exotherme reacties: verbrandingsreacties. De verbranding van de was: 2 C 18 H O 2 -> 36 CO H 2 O - Deze proef lukt alleen als de kaars net uitgeblazen is. - Deze proef lukt beter met een grotere kaars.

7 Wasdampen zichtbaar maken met een koperdraadnet a. Onderzoeksvraag: Hoe moeten we het koperdraad houden om deze wasdampen te zien? b. Hypothese: - We houden het koperdraadnet net boven de wiek in de vlam. - We houden het koperdraadnet boven de kaars. - We houden het koperdraadnet in het puntje van de vlam. a. Te kennen begrippen: / b. Materiaal + stoffen (bereidingen): - Kaars - Lucifers - Koperdraadnet (-een tang) - / 3. Uitvoeren en waarnemen a. Werkwijze: We houden het koperdraadnet in het puntje van de vlam en net boven de wiek in de vlam. b. Waarneming + foto s: De rook die door het net komt als we het in het puntje van de vlam houden is zwart. De rook die door het net komt als we het boven de wiek in de vlam houden is wit. a. Besluit proef: We kunnen de wasdampen van de roetdampen onderschijden door een koperdraadnet net boven de wiek in de vlam te houden. b. Koppeling aan leerplan: Exotherme reacties: verbrandingsreacties. De verbranding van de was: 2 C 18 H O 2 -> 36 CO H 2 O Scheidingstechnieken: de roetrook en wasrook scheiden. - Deze proef lukt beter met een grotere kaars. - Het koperdraadnet goed afschuren alvorens in de vlam te houden.

8 Regen van vuur a. Onderzoeksvraag: Kunnen we met houtskoolsnipper regen van vuur maken? b. Hypothese: - Ja - Nee a. Te kennen begrippen: - Roet b. Materiaal + stoffen (bereidingen): - Bunsenbrander - houtskoolsnippers - / 3. Uitvoeren en waarnemen a. Werkwijze: We vermalen houtskoolsnippers. We houden een brandende bunsenbrander schuin en strooien de vermalen houtskoolsnippers door de vlam. b. Waarneming + foto s: De houtskool verbrandt. a. Besluit proef: We kunnen regen van vuur maken door houtskoolsnippers te verbranden in een vlam. b. Koppeling aan leerplan: Exotherme reacties: verbrandingsreacties. De verbranding van houtskool: 2 C 7 H 4 O + 15 O 2 -> 4 H 2 O + 14 CO 2 - Het is belangrijk dat je geen houtskoolsnippers morst in de bunsenbrander zelf. Hoe kunnen we de kaarsvlam doven? a. Onderzoeksvraag: Kunnen we de kaarsvlam doven met een koper draadnet? b. Hypothese: We kunnen de vlam doven met een koper draadnet.

9 a. Te kennen begrippen: b. Materiaal + stoffen (bereidingen): een kaars, een aansteker en een draadnet. 3. Uitvoeren en waarnemen a. Werkwijze: - steek de kaars aan - houdt het draadnet op de vlam en wacht tot deze dooft. b. Waarneming + foto s: De kaars dooft na enkele seconden. => => => a. Besluit proef: Koper is een goede warmtegeleider. Hierdoor wordt de warmte van de vlam afgeleid alsook de ontstekingstemperatuur van de paraffine. De vlam wordt dus gedoofd.

10 Wanneer je een van de 3 delen van de branddriehoek wegneemt gaat de vlam doven. In dit geval verminderen we de ontbrandingstemperatuur. 2 C 18 H O 2 36 CO H 2 O b. Koppeling aan leerplan: Energie => verschillende energievormen => warmte 5. Didactische aanpak: a. Organisatie in labo Voorzie voldoende ruimte. Plaats geen brandbare stoffen in de buurt van de kaars. b. Veiligheid leerlingen Draag een labo bril en bindt lange haren samen. c. Demonstratie Hoe kunnen we de kaarsvlam doven? a. Onderzoeksvraag: Kunnen we de kaarsvlam doven met een spiraalvormig koperdraad? b. Hypothese: We kunnen de vlam doven met een spiraalvormig koperdraad. a. Te kennen begrippen: b. Materiaal + stoffen (bereidingen): een kaars, een aansteker en een spiraalvormig stukje koperdraad

11 3. Uitvoeren en waarnemen a. Werkwijze: - steek de kaars aan - houdt het koperdraad zo dat deze rond de vlam zit en wacht tot deze dooft. b. Waarneming + foto s: De kaars dooft na enkele seconden. => => => a. Besluit proef: Koper is een goede warmtegeleider. Hierdoor wordt de warmte van de vlam afgeleid alsook de ontstekingstemperatuur van de paraffine. De vlam wordt dus gedoofd. Wanneer je een van de 3 delen van de branddriehoek wegneemt gaat de vlam doven. In dit geval verminderen we de ontbrandingstemperatuur. 2 C 18 H O 2 36 CO H 2 O

12 b. Koppeling aan leerplan: Energie => verschillende energievormen => warmte 5. Didactische aanpak: a. Organisatie in labo Voorzie voldoende ruimte. Plaats geen brandbare stoffen in de buurt van de kaars. b. Veiligheid leerlingen Draag een labo bril en bindt lange haren samen. c. Demonstratie Hoe kunnen we de kaarsvlam doven? a. Onderzoeksvraag: Kunnen we de kaars doven met CO 2? b. Hypothese: We kunnen de kaars doven met CO 2. a. Te kennen begrippen: b. Materiaal + stoffen (bereidingen): water, bruistablet, kaars, aansteker, erlenmeyer, stop met buisje

13 3. Uitvoeren en waarnemen a. Werkwijze: neem een erlenmeyer van 50 ml en doe er 25ml water in. Los er dan een bruistablet in op. Sluit de erlenmeyer af met een stop met een glazen buisje in. Op het glazen buisje breng je een darm aan. Met deze darm kan je de kaarsen blussen. b. Waarneming + foto s: Het mengsel van water en het bruistabletje begint de bruisen, er wordt dus CO 2 gevormd. Anneer we de slang bij de kaars houden gaat de kaars doven. a. Besluit proef: Het gevormde CO 2 gaat ervoor zorgen dat de vlam te weinig zuurstof krijgt. De vlam wordt dus gedoofd. Wanneer je een van de 3 delen van de branddriehoek wegneemt gaat de vlam doven. In dit geval verminderen we de ontbrandingstemperatuur.

14 b. Koppeling aan leerplan: Energie => verschillende energievormen => warmte Wanneer het niet goed lukt met een bruistablet en water kan je ook azijn en bakpoeder gebruiken Didactische aanpak: a. Organisatie in labo Voorzie voldoende ruimte. Plaats geen brandbare stoffen in de buurt van de kaars. b. Veiligheid leerlingen Draag een labo bril en bindt lange haren samen. c. Demonstratie Welke temperatuur heeft een kaarsvlam? a. Onderzoeksvraag: Wat geeft de thermometer weer wanneer we deze in de vlam houden? b. Hypothese: De kaarsvlam heeft een temperatuur van meer dan 1000 C. a. Te kennen begrippen: b. Materiaal + stoffen (bereidingen): thermometer, kaars en aanstekers

15 3. Uitvoeren en waarnemen a. Werkwijze: - steek de kaars aan - houdt de thermometer in de vlam - lees de temperatuur van de thermometer af a. Besluit proef: 1: vlammantel 2: lichtgevende gele zone 3: donkere zone 4: lichtgevende blauwe zone 5: pit 6: verdampingszone 7: vloeibaar kaarsvet 8: vast kaarsvet 1. Aan de buitenzijde bevindt zich een 'onzichtbare' vlammantel. In werkelijkheid is de vlammantel niet onzichtbaar, maar de kleur van deze zone van de vlam heeft een geringe lichtsterkte ten opzichte van de intense gele kleur. In de vlammantel vindt door de overvloed aan zuurstof volledige verbranding plaats tot koolstofdioxide en waterdamp. In deze zone is de temperatuur het hoogst: ca 1400 C. 2. De gele lichtgevende zone bevindt zich boven de donkere zone (3). In deze zone vindt het grootste gedeelte van de ontleding van de gassen plaats. Hierbij ontstaat tevens vrije koolstof. De gloeiende koolstofdeeltjes geven de vlam haar typische gele kleur. Bij plotseling afkoelen op een voorwerp zouden ze zich groeperen en als roet afscheiden. In de gele lichtgevende zone is de temperatuur van de vlam ongeveer 1200 C. De kaars dankt haar toepassing als lichtbron aan de onvolledige verbranding van het kaarsvet in deze zone. 3. In de donkere zone in het midden van de vlam boven de pit bevinden zich de kraakgassen (koolwaterstoffen), koolstofdioxide, koolstofmonoxide, een beetje zuurstof en vrij veel stikstof, die in de zone hieronder ontstaan. Deze donkere kern van de vlam heeft de laagste temperatuur omdat hier de gasvorming al wel, maar de ontbranding nog niet plaatsvindt. Hier is het C, de temperatuur is gedaald tijdens het ontstaan van de gassen. 4. De lichtgevend blauwe zone bevindt zich aan de basis van de vlam, onder de gekromde pit en reikt omhoog tot even boven de pit. In deze zone is de meeste zuurstof beschikbaar voor verbranding. Hier vindt de pyrolyse (het kraakproces) én een gedeelte van de (volledige) verbranding plaats. De temperatuur in deze zone bedraagt C.

16 b. Koppeling aan leerplan: Energie => verschillende energievormen => warmte 5. Didactische aanpak: a. Organisatie in labo Voorzie voldoende ruimte. Plaats geen brandbare stoffen in de buurt van de kaars. b. Veiligheid leerlingen Draag een labo bril en bindt lange haren samen. c. Demonstratie Welke temperatuur heeft een kaarsvlam? a. Onderzoeksvraag: Kunnen we een blad papier in de vlam houden zonder dat deze gaat branden? b. Hypothese: We kunnen een blad papier in de vlam houden zonder dat deze vuur vat. a. Te kennen begrippen: b. Materiaal + stoffen (bereidingen): een kaars, een aansteker een blad papier 3. Uitvoeren en waarnemen a. Werkwijze: - steek de kaars aan - breng het blad papier voor een heel korte periode tegen de vlam

17 b. Waarneming + foto s: er ontstaat een zwarte ring op het blad papier. a. Besluit proef: De temperatuur van de kaarsvlam zorgt ervoor dat er een zwarte ring op het papier wordt gevormd. Wanneer we het papier in het puntje van de vlam houden kleurt deze bruin. Dit omdat het puntje van de vlam veel heter wordt dan het onderste gedeelte. b. Koppeling aan leerplan: Energie => verschillende energievormen => warmte 5. Didactische aanpak: a. Organisatie in labo Voorzie voldoende ruimte. Plaats geen brandbare stoffen in de buurt van de kaars. b. Veiligheid leerlingen Draag een labo bril en bindt lange haren samen. c. Demonstratie

18 Zelf brandende kaars a. Onderzoeksvraag: Kunnen we een kaars aansteken zonder een aansteker of lucifers? b. Hypothese: We kunnen een kaars aansteken zonder een aansteker of lucifers. a. Te kennen begrippen: b. Materiaal + stoffen (bereidingen): een kaars, KClO3, geconcentreerd H2SO4, suiker 3. Uitvoeren en waarnemen a. Werkwijze: - Meng een kleine hoeveelheid KClO 3 met een gelijke hoeveelheid suiker. - Maak bovenaan de kaars een opening, vlak naast de kaarsenwiek. - Breng het mengsel in de opening. - Breng nu met een lange staaf waaraan een druppel geconcentreerd zwavelzuur hangt, contact met het mengsel.

19 b. Waarneming + foto s: Wanneer we het mengsel in de kaars gieten gebeurt er niets. Wanneer we een druppel zwavelzuur aan het mengsel toevoegen ontstaat er een hevige vlam. De kaars brandt a. Besluit proef: Het zwavelzuur onttrekt water aan de suiker. Dit is een erg exotherm proces. De hitte is voldoende om de verbrandingsreactie van suiker met kaliumchloraat - een sterke oxidator - in gang te zetten:

20 C 12 H 22 O KClO 3 8 KCl + 12 CO H 2 O b. Koppeling aan leerplan: Reactiesoorten => redoxreacties c. Bronnen (ook link naar filmfragmenten): Didactische aanpak: a. Organisatie in labo Voorzie voldoende ruimte. Plaats geen brandbare stoffen in de buurt van de kaars. b. Veiligheid leerlingen Draag een labo bril en bindt lange haren samen. Wanneer je met geconcentreerd zwavelzuur werkt draag je handschoenen. c. Demonstratie Het luchtvolume en de verbranding van een kaars. a. Onderzoeksvraag: Heeft het luchtvolume een invloed op een brandende kaars? b. Hypothese: Ja, hoe meer lucht hoe groter de vlam, hoe langer deze brand, Nee, er is geen verschil. a. Te kennen begrippen of het te bekomen begrip: Verbrandingsreactie. O 2 + energie + te verbranden stof -> H 2 O + verbrandingsproduct b. Materiaal + stoffen (bereidingen): - theelichtjes, 3x - 3 maatbekers van verschillende volumes - lucifers /

21 3. Uitvoeren en waarnemen a. Werkwijze: Neem 3 kaarsjes en steek deze aan. Plaats vervolgens de maatbekers omgekeerd over de kaarsjes. b. Waarneming + foto s: Hoe kleiner de maatbeker, hoe sneller de kaars vanzelf dooft. Na een paar seconde zijn alle 3 de kaarsen uit. a. Besluit proef: Het luchtvolume heeft een invloed op de verbrandingstijd van de kaars. Hoe groter het luchtvolume, hoe langer de verbrandingstijd duurt. In de lucht is zuurstof aanwezig dus hoe meer lucht, hoe meer zuurstof en hoe langer de kaars brandt. Reactie verbranding van kaarsen: C 25 H O 2 25 CO H 2 O

22 b. Koppeling aan leerplan: 5. Leerplandoelstellingen Organismen functioneren door energie en stoffen om te zetten en te transporteren Structuur veranderingen van stoffen Moleculen veranderen van samenstelling. B27: Zintuiglijk waarneembare stofomzettingen met concrete voorbeelden illustreren. Wenken Enkele van volgende concrete voorbeelden kunnen aan bod komen: verbranden van een kaars, hout, benzine, suiker (energieomzetting) / Het verbrandingsproduct waterdamp aantonen. a. Onderzoeksvraag: Welk verbrandingsproduct wordt er gevormd? b. Hypothese: Rook, niets, warmte, a. Te kennen begrippen of het te bekomen begrip: Verbrandingsreactie. O 2 + energie + te verbranden stof -> H 2 O + verbrandingsproduct b. Materiaal + stoffen (bereidingen): - theelichtje - grote petrischaal (- eventueel kobaltchloride papiertje) /

23 3. Uitvoeren en waarnemen a. Werkwijze: Neem een theelichtje en steek deze aan. Hou hierboven de petrischaal. b. Waarneming + foto s: In de perischaal ontstaat waterdamp. ( Toon dit eventueel aan met een kobaltchloridepapiertje) a. Besluit proef: Waterdamp is een verbrandingsproduct dat gevormd wordt. Reactie verbranding van kaarsen: C 25 H O 2 25 CO H 2 O b. Koppeling aan leerplan: 5. Leerplandoelstellingen Organismen functioneren door energie en stoffen om te zetten en te transporteren Structuur veranderingen van stoffen Moleculen veranderen van samenstelling. B27: Zintuiglijk waarneembare stofomzettingen met concrete voorbeelden illustreren. Wenken Enkele van volgende concrete voorbeelden kunnen aan bod komen: verbranden van een kaars, hout, benzine, suiker (energieomzetting) Hou de petrischaal eventueel met een handdoek vast, het duurt even vooral eer er waterdamp gevormd wordt. De petrischaal wordt hierdoor warm.

24 Het verbrandingsproduct koolstofdioxide aantonen. a. Onderzoeksvraag: Welk verbrandingsproduct produceert een verbranding, naast waterdamp? b. Hypothese: Rook, warmte, a. Te kennen begrippen of het te bekomen begrip: Verbrandingsreactie. O 2 + energie + te verbranden stof -> H 2 O + verbrandingsproduct b. Materiaal + stoffen (bereidingen): - Waterpomp - Wasfles -Rubberen buis - Trechter -Statief -Helderkalkwater -Theelichtje /

25 3. Uitvoeren en waarnemen a. Werkwijze: Maak een statief, hang hierin de rubberen buis die bevestigd is aan een trechter. Onder de trechter plaatsen we het theelichtje. Het andere uiteinde van de rubberen buis verbinden we met 1 kant van de was fles, waarvan het buisje naar beneden loopt. Het andere buisje van de wasfles bevestigen we aan de rubberen buis van de waterpomp. De waterpomp plaatsen we op de kraan. De wasfles vullen we met helder kalkwater. De bereiding van kalkwater: 1. vul een voorraadfles van 5 liter met leidingwater en voeg ongeveer 5 eetlepels Ca(OH) 2 toe. Sluit de fles en schud. 2 Laat gedurende 24 uur het witte poeder in de gesloten fles bezinken. 3. Giet voorzichtig de bovenstaande, heldere vloeistof over in de gebruiksfles kalkwater (0,5 of 1 liter). Eventueel filtreren. Deze fles moet goed gesloten blijven. 4. Vul de voorraadfles opnieuw aan met water en sluit ze zoals de gebruiksfles. b. Waarneming + foto s: We zien dat na een 10 min het heldere kalkwater troebel wordt.

26 a. Besluit proef: Helder kalkwater dat troebel wordt is een indicator voor koolstofdioxide. Het klakwater wordt troebel dus koolstofdioxide is een verbrandingsproduct dat gevormd wordt. Reactie verbranding van kaarsen: C 25 H O 2 25 CO H 2 O b. Koppeling aan leerplan: 5. Leerplandoelstellingen Organismen functioneren door energie en stoffen om te zetten en te transporteren Structuur veranderingen van stoffen Moleculen veranderen van samenstelling. B27: Zintuiglijk waarneembare stofomzettingen met concrete voorbeelden illustreren. Wenken Enkele van volgende concrete voorbeelden kunnen aan bod komen: verbranden van een kaars, hout, benzine, suiker (energieomzetting) /

27 Het verbrandingsproduct koolstof/roet aantonen. Welk verbrandingsproduct produceert een verbranding, naast waterdamp en koolstofdioxide? b. Hypothese: Rook, warmte, a. Te kennen begrippen of het te bekomen begrip: Verbrandingsreactie. O 2 + energie + te verbranden stof -> H 2 O + verbrandingsproduct b. Materiaal + stoffen (bereidingen): - Kaars - Porseleinen kroes -Bunsenbrander /

28 3. Uitvoeren en waarnemen a. Werkwijze: Neem een kaars en steek deze aan. Hou dicht tegen de vlam de porseleinen kroes. b. Waarneming + foto s: We zien dat er een zwarte stof gevormd word op de porseleinen kroes waar dat deze dicht tegen de vlam zit. a. Besluit proef: Koolstof of roet is een verbrandingsproduct dat gevormd wordt bij een verbrandingsreactie. Reactie verbranding van kaarsen: C 25 H O 2 25 CO H 2 O C 25 H O 2 25 C + 26 H 2 O b. Koppeling aan leerplan: 5. Leerplandoelstellingen Organismen functioneren door energie en stoffen om te zetten en te transporteren Structuur veranderingen van stoffen Moleculen veranderen van samenstelling. B27: Zintuiglijk waarneembare stofomzettingen met concrete voorbeelden illustreren. Wenken Enkele van volgende concrete voorbeelden kunnen aan bod komen: verbranden van een kaars, hout, benzine, suiker (energieomzetting) /

29 De verbranding van een kaars in lucht en in zuivere zuurstof. a. Onderzoeksvraag: Heeft de hoeveelheid zuurstof in de lucht een invloed op de verbranding? b. Hypothese: Ja, deze brandt heviger, feller, groter, Nee, dit is juist hetzelfde. a. Te kennen begrippen of het te bekomen begrip: Verbrandingsreactie. O 2 + energie + te verbranden stof -> H 2 O + verbrandingsproduct b. Materiaal + stoffen (bereidingen): - Kaars - Weegschaal - Weegschuitje - Spatel - Kaliumjodide poeder - Waterstofperoxide 10% - 2 Spuiten - Proefbuis met 2 uiteinden - Kaliumjodide H-zinnen:

30 H302: Schadelijk bij inslikken. H315: Veroorzaakt huisirritatie. H319: Veroorzaakt ernstige oogirritatie. P-zinnen: P P338: Bij contact met de ogen voorzichtig afspoelen, indien contactlenzen deze verwijderen en blijven spoelen. WGK code: 1 - Waterstofperoxide H-zinnen: H302: Schadelijk bij inslikken. H318: Veroorzaakt ernstig oogletsel. P-zinnen: P280: Draag beschermende kledij, hand-, gezicht- en oogbescherming. P P338: Bij contact met de ogen voorzichtig afspoelen, indien contactlenzen deze verwijderen en blijven spoelen. WGK code: 1 3. Uitvoeren en waarnemen a. Werkwijze: Maak een verdunde waterstofperoxide oplossing van 10%. Weeg 0.05G kaliumjodide af en doe deze in de proefbuis. Voeg 10ml waterstofperoxide in de meetspuit die bevestigd is aan de zijkant. Voeg langzaam de waterstofperoxide bij de kaliumjodide. Deze gaat beginnen bruisen en de bovenste meetspuit gaat zich automatisch vullen met zuurstof. De bereiding van 10% waterstofperoxide oplossing We nemen 50ml van 30% oplossing. Deze lengen we aan tot 150ml.

31 b. Waarneming + foto s: Als we de zuurstof in de vlam de kaars spuiten zien we dat deze vlam helderder wordt. a. Besluit proef: Een verbrandingsreactie heeft zuurstof nodig om op te kunnen gaan. Hoe meer zuurstof, hoe heviger de reactie dus hoe helderder de vlam. Het waterstofperoxide ontleedt onder invloed van KI als katalysator: 2H 2 O 2 2 H 2 O + O 2 Reactie verbranding van kaarsen: C 25 H O 2 25 CO H 2 O b. Koppeling aan leerplan: 5. Leerplandoelstellingen Organismen functioneren door energie en stoffen om te zetten en te transporteren Structuur veranderingen van stoffen Moleculen veranderen van samenstelling. B27: Zintuiglijk waarneembare stofomzettingen met concrete voorbeelden illustreren. Wenken Enkele van volgende concrete voorbeelden kunnen aan bod komen: verbranden van een kaars, hout, benzine, suiker (energieomzetting) Doe eventueel het licht uit zodat het resultaat duidelijk waarneembaar is.

32 De verbranding van een kaars in lucht en in uitgeademde lucht. a. Onderzoeksvraag: Brandt een kaars anders in uitgeademde lucht dan in gewone lucht? b. Hypothese: Ja, deze brandt heviger, feller, groter, Nee, dit is juist hetzelfde. a. Te kennen begrippen of het te bekomen begrip: Verbrandingsreactie. O 2 + energie + te verbranden stof -> H 2 O + verbrandingsproduct b. Materiaal + stoffen (bereidingen): - 2 Theelichtjes - 2 bekerglazen van dezelfde grote /

33 3. Uitvoeren en waarnemen a. Werkwijze: Neem 1 van de 2 bekerglazen en adem hierin uit. Plaats deze over een brandende kaars. Plaats het andere bekerglas met de gewone lucht over de andere brandende kaars. b. Waarneming + foto s: De kaars in de beker met uigeademde lucht gaat veel sneller uit dan de kaars in gewone lucht. a. Besluit proef: De lucht die wij inademen bevat zuurstof maar de lucht die wij uitademen bevat bijna geen zuurstof meer maar vooral koolstofdioxide. Hierdoor brandt de kaars in gewone lucht langer. Een verbrandingsreactie heeft dus gewone lucht nodig, die zuurstof bevat om te kunnen branden. Reactie verbranding van kaarsen: C 25 H O 2 25 CO H 2 O b. Koppeling aan leerplan: 5. Leerplandoelstellingen Organismen functioneren door energie en stoffen om te zetten en te transporteren Structuur veranderingen van stoffen Moleculen veranderen van samenstelling. B27: Zintuiglijk waarneembare stofomzettingen met concrete voorbeelden illustreren. Wenken Enkele van volgende concrete voorbeelden kunnen aan bod komen: verbranden van een kaars, hout, benzine, suiker (energieomzetting)

34 / Verbranding van kaarsenvet dampen. a. Onderzoeksvraag: Kunnen de dampen van kaarsenvet branden? b. Hypothese: ja/ nee. a. Te kennen begrippen of te bekomen begrip: Verbrandingsreactie. O 2 + energie + te verbranden stof -> H 2 O + verbrandingsproduct b. Materiaal + stoffen (bereidingen): - Bunsenbrander - Kleine proefbuizen - Bleekpoeder - Glaswol - Kaarsenvet (verbrokkeld) /

35 3. Uitvoeren en waarnemen a. Werkwijze: Doe ongeveer 1 a 2 cm bleekpoeder in de proefbuis. Plaats hierboven een propje glaswol. Plaats op de glaswol het verbrokkelde kaarsenvet en verwarm. Steek met de lucifer de dampen aan. b. Waarneming + foto s: We zien dat de dampen kunnen branden. a. Besluit proef: De kaarsenvet dampen kunnen meebranden. Kaarsvet is de brandstof voor de verbranding. Deze dampen mengen zich met de zuurstof die vrijkomt uit de oxi-reiniger die dient als een zuurstofbron. Voor een verbranding is zuurstof nodig en een brandstof, in dit geval de kaarsenvet dampen. De oxireiniger is nateriumpercarbonaat: 3Na 2 CO 3.2H 2 O 2 waaruit H 2 O 2 kan vrijkomen. C 25 H O 2 25 CO H 2 O b. Koppeling aan leerplan: 5. Leerplandoelstellingen Organismen functioneren door energie en stoffen om te zetten en te transporteren Structuur veranderingen van stoffen Moleculen veranderen van samenstelling. B27: Zintuiglijk waarneembare stofomzettingen met concrete voorbeelden illustreren. Wenken Enkele van volgende concrete voorbeelden kunnen aan bod komen: verbranden van een kaars, hout, benzine, suiker (energieomzetting) /

36 Verbrandingsenthalpie meten van een theelichtje a. Onderzoeksvraag: - Hoe kunnen we de verbrandingsenthalpie meten van een theelichtje? - Wat is de verbrandingsenthalpie van een theelichtje? b. Hypothese: H c = -c * m * T a. Te kennen begrippen: - Enthalpie - Mol - warmtecapaciteit b. Materiaal + stoffen (bereidingen): - Erlenmeyer - statief - thermometer - weegschaal - theelichtje - roerstaafje - water / 3. Uitvoeren en waarnemen a. Werkwijze: We vullen een erlenmeyer met 500g water en bevestigen hem aan een statief. We wegen een theelichtje en zetten het vervolgens onder de erlenmeyer. We meten de temperatuur van het water. Dan steken we het theelichtje aan en houden de temperatuur van het water in het oog. Als de temperatuur exact 5 C gestegen is, halen we theelichtje weg, en we gieten het gesmolten kaarsenvet weg. Nu wegen we

37 het theelichtje opnieuw om het gewichtsverlies ( m) te weten. Nu kunnen we de verbrandingsenthalpie berekenen. H c = -c * m * T b. Waarneming + foto s: a. Besluit proef: Door de warmte die overgedragen wordt op het water kunnen we de verbrandingsenthalpie berekenen. Q = m*c*(t 2 -T 1 ) b. Koppeling aan leerplan: vvkso chemie Dynamiek van chemische reacties 48 De verschillende mogelijkheden van procesverloop kwalitatief beschrijven en in verband brengen met de verandering van enthalpie en van entropie. - dek de erlenmeyer af met isolatiemateriaal om zo weinig mogelijk warmteverlies te hebben. -

38

AAN de slag 1.1 de bunsenbrander

AAN de slag 1.1 de bunsenbrander AAN de slag 1.1 de bunsenbrander ORiËNTEREN De bunsenbrander werd rond 1855 uitgevonden door professor Robert Wilhelm Bunsen (1811-1899) uit Heidelberg. De uitvinding diende vooral om een stabiele warmtebron

Nadere informatie

Deel 1: traditionele kalkwater met koolstofdioxide test.

Deel 1: traditionele kalkwater met koolstofdioxide test. Bereiding en eigenschappen van CO 2 Deel 1: traditionele kalkwater met koolstofdioxide test. 1.1 Onderzoeksvraag Hoe kunnen we CO 2 aantonen? 1.2 Mogelijke hypothesen 1.2.1 Geen interactie: Er vormt zich

Nadere informatie

Vorming van niet-metaaloxiden

Vorming van niet-metaaloxiden Vorming van niet-metaaloxiden Leerlingenproef 4: verbranden van koolstof ORIËNTEREN Welke organische stofklasse ontstaat er bij het verbranden van koolstof? Hypothese: Er ontstaat een niet-metaaloxide,

Nadere informatie

ontleding van bakpoeder tot soda

ontleding van bakpoeder tot soda ontleding van bakpoeder tot soda 1. Onderzoeksvraag Welk gas ontstaat er bij de thermolyse van bakpoeder? 2. Voorbereiding a. Begrippen als achtergrond voor experiment Gasvormingsreactie (een reactie waarbij

Nadere informatie

4 Verbranding. Bij gele vlammen ontstaat roet (4.1)

4 Verbranding. Bij gele vlammen ontstaat roet (4.1) 4 Verbranding Verbrandingsverschijnselen (4.1) Bij een verbranding treden altijd een of meer van de volgende verschijnselen op: rookontwikkeling, roetontwikkeling, warmteontwikkeling, vlammen, vonken.

Nadere informatie

endotherme reactie met soda

endotherme reactie met soda endotherme reactie met soda 1. Onderzoeksvraag Hoe kunnen we temperaturen behalen onder de nul graden Celsius m.b.v. dinatriumcarbonaat? 2. Voorbereiding a. Begrippen als achtergrond voor experiment Endo-energetisch

Nadere informatie

Maken van siliconen uit zand

Maken van siliconen uit zand Maken van siliconen uit zand Onderzoeksvraag Kunnen we siliconen maken uit zand? Voorbereiding Begrippen als achtergrond voor experiment exotherme reactie redoxreacties Materiaal + stoffen - oogbescherming

Nadere informatie

Wa W rm r t m e Inlage

Wa W rm r t m e Inlage Inlage Proef 1 nattigheid - 1 Erlenmeyer (nr. 10) - 1 Rubberen stop (nr. 18) - Heet water Doe wat heet water in de erlenmeyer. Doe de stop erop en kijk wat er gebeurt. Kun je dit beschrijven? Proef 2 Frisse

Nadere informatie

1. Onderzoeksvraag Hoe kunnen we aan de hand van chemische reacties een oplossing de kleuren van een stoplicht krijgen?

1. Onderzoeksvraag Hoe kunnen we aan de hand van chemische reacties een oplossing de kleuren van een stoplicht krijgen? Chemisch stoplicht 1. Onderzoeksvraag Hoe kunnen we aan de hand van chemische reacties een oplossing de kleuren van een stoplicht krijgen? 2. Voorbereiding a. Begrippen als achtergrond voor experiment

Nadere informatie

Exo- en endo-energetische reacties met eenzelfde stof

Exo- en endo-energetische reacties met eenzelfde stof Exo- en endo-energetische reacties met eenzelfde stof 1. Onderzoek: a. Onderzoeksvraag: Kunnen we met eenzelfde stof zowel een exo- als een endo-energetische reactie uitvoeren? b. Hypothese: Ja, natriumsulfide

Nadere informatie

: Kobaltcomplexen. 1. Onderzoeksvraag Welke complexen kan je met kobaltionen vormen?

: Kobaltcomplexen. 1. Onderzoeksvraag Welke complexen kan je met kobaltionen vormen? : Kobaltcomplexen 1. Onderzoeksvraag Welke complexen kan je met kobaltionen vormen? 2. Voorbereiding a. Begrippen als achtergrond voor experiment Geactiveerd complex: overgangstoestand in een chemische

Nadere informatie

AAN de slag 1.1 de bunsenbrander

AAN de slag 1.1 de bunsenbrander AAN de slag 1.1 de bunsenbrander ORiËNTEREN De bunsenbrander werd rond 1855 uitgevonden door professor Robert Wilhelm Bunsen (1811-1899) uit Heidelberg. De uitvinding diende vooral om een stabiele warmtebron

Nadere informatie

Proef Scheikunde Proeven

Proef Scheikunde Proeven Proef Scheikunde Proeven Proef door een scholier 973 woorden 4 december 2001 4,6 177 keer beoordeeld Vak Scheikunde Titel: De zuurstoftoevoer. Proefnummer: 1 Verbrandt papier met zuurstof? -) het brandt

Nadere informatie

Een mengsel van lucht, hete verbrandingsgassen en kleine deeltjes vaste stof In rook zitten ook soms vonken

Een mengsel van lucht, hete verbrandingsgassen en kleine deeltjes vaste stof In rook zitten ook soms vonken Hoofdstuk 5 In vuur en vlam 5.1 Brand! Voorwaarden voor verbranding Ontbrandingstemperatuur De temperatuur waarbij een stof gaat branden De ontbrandingstemperatuur is ook een stofeigenschap. Er zijn drie

Nadere informatie

Methode: Chemie. Verslag van de proeven opdracht 6, 19, 45, 70 van Hoofdstuk 3, Chemische reacties

Methode: Chemie. Verslag van de proeven opdracht 6, 19, 45, 70 van Hoofdstuk 3, Chemische reacties Proef door een scholier 1870 woorden 20 december 2005 5 23 keer beoordeeld Vak Scheikunde Methode: Chemie. Verslag van de proeven opdracht 6, 19, 45, 70 van Hoofdstuk 3, Chemische reacties Calcium (Ca)

Nadere informatie

1. Onderzoeksvraag Hoe kunnen we een indicatordoekje op drie manieren van kleur doen veranderen? Dit van rood naar blauw en weer naar rood?

1. Onderzoeksvraag Hoe kunnen we een indicatordoekje op drie manieren van kleur doen veranderen? Dit van rood naar blauw en weer naar rood? Blauw op drie wijzen 1. Onderzoeksvraag Hoe kunnen we een indicatordoekje op drie manieren van kleur doen veranderen? Dit van rood naar blauw en weer naar rood? 2. Voorbereiding a. Begrippen als achtergrond

Nadere informatie

Exo-energetische reactie: Een chemische reactie waarbij energie vrijgegeven wordt.

Exo-energetische reactie: Een chemische reactie waarbij energie vrijgegeven wordt. Onweer onder water 1. Onderzoeksvraag Hoe kunnen we een onweer onder water nabootsen? 2. Voorbereiding a. Begrippen als achtergrond voor experiment Redoxreactie: Een reactie tussen atomen, moleculen en/of

Nadere informatie

De ijzer en zwavelreactie

De ijzer en zwavelreactie De ijzer en zwavelreactie Onderzoeksvraag Hoe kunnen we aantonen dat we ijzersulfide (FeS) anders is dan ijzer (Fe) en zwavel (S). Voorbereiding Begrippen als achtergrond voor experiment Stofeigenschappen:

Nadere informatie

PROEFVERSIE HOCUS POCUS... BOEM DE CHEMISCHE REACTIE. WEZO4_1u_ChemischeReacties.indd 3

PROEFVERSIE HOCUS POCUS... BOEM DE CHEMISCHE REACTIE. WEZO4_1u_ChemischeReacties.indd 3 HOCUS POCUS... BOEM VERSIE PR O EF DE CHEMISCHE REACTIE WEZO4_1u_ChemischeReacties.indd 3 14/04/16 20:53 HOOFDSTUK 1 CHEMISCHE REACTIES EN FYSISCHE VERSCHIJNSELEN 1.1 Chemische reactie en fysisch verschijnsel

Nadere informatie

Reactie propaan-2-ol, azijnzuur en zwavelzuur

Reactie propaan-2-ol, azijnzuur en zwavelzuur Reactie propaan-2-ol, azijnzuur en zwavelzuur 1. Onderzoeksvraag Wat verkrijg je wanneer je propaan-2-ol, azijnzuur en zwavelzuur samen gaat verwarmen? 2. Voorbereiding a. Begrippen als achtergrond voor

Nadere informatie

Onderscheid tussen chocolade en dieetchocolade

Onderscheid tussen chocolade en dieetchocolade Onderscheid tussen chocolade en dieetchocolade 1. Onderzoeksvraag Hoe kunnen we chocolade onderscheiden van dieetchocolade? 2. Voorbereiding a. Begrippen als achtergrond voor experiment Scheidingstechnieken,

Nadere informatie

Zijn alle zuren even sterk?

Zijn alle zuren even sterk? Zijn alle zuren even sterk? 1. Onderzoeksvraag Hoe kunnen we een verschil in zuursterkte tussen 2 verschillende zuren aantonen? 2. Voorbereiding a. Begrippen als achtergrond voor experiment -Zuur = een

Nadere informatie

ph bepalen m.b.v. rode koolsap

ph bepalen m.b.v. rode koolsap ph bepalen m.b.v. rode koolsap 1. Onderzoeksvraag Hoe kun je rode koolsap gebruiken om te bepalen of een oplossing zuur, neutraal of basisch is? 2. Voorbereiding a. Begrippen als achtergrond voor experiment

Nadere informatie

Experimenten reehorstconferentie

Experimenten reehorstconferentie Experimenten reehorstconferentie 1. Velletje A4 (naar beneden later dwarrelen) 2. Touw/snoer in de war, of juist rechtuit. 3. Kroezentang, amandelen 4. Lachgas met Mg-lint. Reactie: Mg + N 2 O MgO + N

Nadere informatie

LESDOELEN LEERINHOUD WERKVORMEN/MEDIA/ORGANISATIE TIJD 1. LESBEGIN

LESDOELEN LEERINHOUD WERKVORMEN/MEDIA/ORGANISATIE TIJD 1. LESBEGIN 1. LESBEGIN Aantonen dat kalkwater een indicator is van CO 2. 2. LESUITWERKING SAMENSTELLING VAN DE IN -EN UITGEADEMDE LUCHT 2.1. IINDICATOR VAN CO 2 Demonstratie proef1: Het kalkwater is helder In bruiswater

Nadere informatie

6.9. Boekverslag door G woorden 13 december keer beoordeeld. Scheikunde

6.9. Boekverslag door G woorden 13 december keer beoordeeld. Scheikunde Boekverslag door G. 1415 woorden 13 december 2016 6.9 13 keer beoordeeld Vak Scheikunde Scheikunde H2: Chemische Reacties 1. Ontledings- en scheidingsreacties (begrippen komen op het einde) Wat zijn de

Nadere informatie

De vlamverdeler. Je hebt nodig: 1 brander met aansteker 1 gaasje 1 lucifer 1 knijper

De vlamverdeler. Je hebt nodig: 1 brander met aansteker 1 gaasje 1 lucifer 1 knijper Naam:. De vlamverdeler. Klas: De Engelsman Humphry Davy ontwierp in 1815 een mijn-werkers-lamp. Om de vlam maakte hij een koperen gaasje, dat de warmte afvoerde. Het gas buiten de lamp kon hierdoor nooit

Nadere informatie

PRACTICUM BRANDER. Welke twee veiligheidsmaatregelen moet je bij jezelf nemen?

PRACTICUM BRANDER. Welke twee veiligheidsmaatregelen moet je bij jezelf nemen? Naam Cijfer Klas Datum PRACTICUM BRANDER 1 Welke 3 zaken moet je controleren voordat je de brander aansteekt? 2 Welke twee veiligheidsmaatregelen moet je bij jezelf nemen? De brander: schoorsteen gasregelknop

Nadere informatie

Wat is CO2? (koolstofdioxide) een gas is dat in de lucht zit, net als zuurstof. ervaren of je CO 2

Wat is CO2? (koolstofdioxide) een gas is dat in de lucht zit, net als zuurstof. ervaren of je CO 2 Klimaatverandering 7 en 8 2 Wat is CO2? Proefjes Doelen Begrippen Materialen De leerlingen: weten dat (koolstofdioxide) een gas is dat in de lucht zit, net als zuurstof ervaren of je kan zien, ruiken en

Nadere informatie

Kristallisatie in snel tempo

Kristallisatie in snel tempo Kristallisatie in snel tempo 1. Onderzoeksvraag Hoe kunnen we op een snellere manier zoutkristallen maken? 2. Voorbereiding a. Begrippen als achtergrond voor experiment Neutralisatiereactie: reactietype

Nadere informatie

Verse of oude melk. 1. Onderzoeksvraag Hoe weet je of de melk vers of oud is?

Verse of oude melk. 1. Onderzoeksvraag Hoe weet je of de melk vers of oud is? Verse of oude melk 1. Onderzoeksvraag Hoe weet je of de melk vers of oud is? 2. Voorbereiding a. Begrippen als achtergrond voor experiment Zuren, basen, zuur-base-indicator b. Materiaal + stoffen Materiaal:

Nadere informatie

brandbare stof zuurstof ontstekingsbron

brandbare stof zuurstof ontstekingsbron DE VUURDRIEHOEK Bijna iedereen onderschat de verwoestende kracht van vuur. Een brand moet je in eerste instantie proberen te voorkomen. Als je weet hoe een brand kan ontstaan, ben je al een hele stap verder.

Nadere informatie

Limonade namaken. 1. Onderzoeksvraag Hoe kunnen we limonade namaken?

Limonade namaken. 1. Onderzoeksvraag Hoe kunnen we limonade namaken? Limonade namaken 1. Onderzoeksvraag Hoe kunnen we limonade namaken? 2. Voorbereiding a. Begrippen als achtergrond voor experiment Tannine: Tannine is een verzamelnaam voor bepaalde chemische verbindingen.

Nadere informatie

Deel L: Vingerafdrukken

Deel L: Vingerafdrukken Deel L: Vingerafdrukken De volgende proeven behoren allemaal tot 1 soort onderzoek: het identificeren van vingerafdrukken. In principe werkt elke proef hetzelfde: we maken de vingerafdrukken van de daders

Nadere informatie

1. Onderzoeksvraag Hoe kunnen we een geheimschrift ontwikkelen m.b.v. natriumcarbonaat?

1. Onderzoeksvraag Hoe kunnen we een geheimschrift ontwikkelen m.b.v. natriumcarbonaat? blauw geheimschrift 1. Onderzoeksvraag Hoe kunnen we een geheimschrift ontwikkelen m.b.v. natriumcarbonaat? 2. Voorbereiding a. Begrippen als achtergrond voor experiment Indicator (een stof waarmee we

Nadere informatie

Docentenhandleiding. Hoofdstuk 1 Inleiding

Docentenhandleiding. Hoofdstuk 1 Inleiding Docentenhandleiding Over de inhoud Het boekje bij voorkeur als boekje laten afdrukken op A3 papier. De meeste repro afdelingen op school beschikken over geavanceerde apparatuur waar dit een koud kunstje

Nadere informatie

Druivensuiker in zetmeel

Druivensuiker in zetmeel Druivensuiker in zetmeel 1. Onderzoeksvraag Hoe kan je aantonen dat druivensuiker te bekomen is uit zetmeel? 2. Voorbereiding a. Begrippen als achtergrond voor experiment Druivensuiker en zetmeel b. Materiaal

Nadere informatie

3.1 Energie. 3.2 Kenmerken chemische reactie

3.1 Energie. 3.2 Kenmerken chemische reactie 3.1 Energie Wat is energie? Energie voorziening Fossiele brandstof verbranden Co2 komt vrij slecht voor het broeikaseffect Windmolen park Zonnepanelen Energie is iets wat nodig is voor een verbrandingsreactie

Nadere informatie

3.1. 1. In een reactieschema staan de beginstoffen en de reactieproducten van een chemische reactie.

3.1. 1. In een reactieschema staan de beginstoffen en de reactieproducten van een chemische reactie. 3.1 1. In een reactieschema staan de beginstoffen en de reactieproducten van een chemische reactie. 2. De pijl in een reactieschema (bijvoorbeeld: A + B C) betekent: - A en B reageren tot C of - Er vindt

Nadere informatie

Wat is een explosie? Een explosie is een zeer snel verlopende brand met een vrijkomende (verwoestende) drukgolf.

Wat is een explosie? Een explosie is een zeer snel verlopende brand met een vrijkomende (verwoestende) drukgolf. Toolbox: Brand en Explosie Het doel van een toolboxmeeting is om de aandacht en motivatie voor veiligheid en gezondheid binnen het bedrijf te verbeteren. Wat is brand? Brand is een chemische reactie van

Nadere informatie

De TOA heeft een aantal potjes klaargezet. In sommige potjes zit een oplossing, in andere potjes zit een vaste stof.

De TOA heeft een aantal potjes klaargezet. In sommige potjes zit een oplossing, in andere potjes zit een vaste stof. OPDRACHT 9 Practicum Om je kennis van de scheidingsmethoden en oplosbaarheid te vergroten volgen hieronder een aantal proeven. Ook krijg je een proef over indicatoren / reagens. Met behulp daarvan kun

Nadere informatie

Chocolade: de zilverspiegel

Chocolade: de zilverspiegel Chocolade: de zilverspiegel 1. Onderzoeksvraag oe reageert chocolade met Tollensreagens? 2. Voorbereiding a. Begrippen als achtergrond voor experiment Redoxreacties+begrippen b. Materiaal + stoffen AgNO

Nadere informatie

Groene vlammen op ijs

Groene vlammen op ijs Groene vlammen op ijs 1. Onderzoek: a. Onderzoeksvraag: Hoe kunnen we een ijsklontje in brand steken zodat we groene vlammen krijgen? b. Hypothese: Ethanol Methanol Ethanol + boorzuur 2. Voorbereiden a.

Nadere informatie

T2: Verbranden en Ontleden, De snelheid van een reactie en Verbindingen en elementen

T2: Verbranden en Ontleden, De snelheid van een reactie en Verbindingen en elementen T2: Verbranden en Ontleden, De snelheid van een reactie en Verbindingen en elementen 2008 Voorbeeld toets dinsdag 29 februari 60 minuten NASK 2, 2(3) VMBO-TGK, DEEL B. H5: VERBRANDEN EN ONTLEDEN 3(4) VMBO-TGK,

Nadere informatie

Vitamine C bepalen uit fruitsap

Vitamine C bepalen uit fruitsap Vitamine C bepalen uit fruitsap 1. Onderzoeksvraag Hoe kunnen we de gehalte vitamine C in fruitsap bepalen? 2. Voorbereiding a. Begrippen als achtergrond voor experiment Zuur-basetitratie : een titratietechniek

Nadere informatie

Samenvatting Scheikunde Hoofdstuk 2

Samenvatting Scheikunde Hoofdstuk 2 Samenvatting Scheikunde Hoofdstuk 2 Samenvatting door Immanuel 2683 woorden 19 december 2017 4,9 10 keer beoordeeld Vak Methode Scheikunde Nova 1 Ontledings- en synthesereacties Een ontledingsreactie is

Nadere informatie

De ontbrandingstemperatuur is de laagste temperatuur waarbij een stof gaat branden

De ontbrandingstemperatuur is de laagste temperatuur waarbij een stof gaat branden Samenvatting door een scholier 1322 woorden 21 januari 2004 5,7 92 keer beoordeeld Vak Methode NaSk Banas NASK HOOFDSTUK 7 TOETSWEEK Begrippen 7.1A Stoffen verbranden Bij verbranding kun je waarnemen:

Nadere informatie

HOOFDSTUK 3. OVER VUUR

HOOFDSTUK 3. OVER VUUR 3.1 DE PROEVEN MET VUUR HOOFDSTUK 3. OVER VUUR 1. Voor deze proef heb je een waxinelichtje en een petrischaaltje (rond glazen schaaltje) nodig. Zet het waxinelichtje in het petrischaaltje. Steek deze aan.

Nadere informatie

Oplosbaarheid van CO2 in water aantonen bij verschillende temperaturen 10 C 10 C

Oplosbaarheid van CO2 in water aantonen bij verschillende temperaturen 10 C 10 C Oplosbaarheid van CO 2 in water aantonen bij verschillende temperaturen Materiaal: (Titratie) A - Statief + klemmen - Buret - Thermometer - Bekerglas 250 / 500ml - Ijs - Gedestilleerd water => 10 C - Fenolftaleïne

Nadere informatie

Samenvatting Chemie Overal 3 havo

Samenvatting Chemie Overal 3 havo Samenvatting Chemie Overal 3 havo Hoofdstuk 3: Reacties 3.1 Energie Energievoorziening Fossiele brandstoffen zijn nog steeds belangrijk voor onze energievoorziening. We zijn druk op zoek naar duurzame

Nadere informatie

kleurveranderingen en reactiesoorten met soda

kleurveranderingen en reactiesoorten met soda kleurveranderingen en reactiesoorten met soda 1. Onderzoeksvraag Welke soorten reacties kunnen aangetoond worden met behulp van soda? 2. Voorbereiding a. Begrippen als achtergrond voor experiment Gasvormingsreactie

Nadere informatie

Het deeltjesmodel. Deeltjes en hun eigenschappen. Context 3 Zinken zweven drijven. Naam: Klas: Datum:

Het deeltjesmodel. Deeltjes en hun eigenschappen. Context 3 Zinken zweven drijven. Naam: Klas: Datum: Naam: Klas: Datum: Het deeltjesmodel Deeltjes en hun eigenschappen Als je een stukje ijzer, goud of eender welk stof tientallen keren kon vergroten, dan zou je ontdekken dat alle stoffen gemaakt zijn van

Nadere informatie

Brand en explosiegevaar

Brand en explosiegevaar Brand en explosiegevaar Door brand en explosie tijdens werkzaamheden vallen er jaarlijks tientallen doden en gewonden. Dus moet je brand en explosies zien te voorkomen. Mede doordat deze zeer onvoorspelbaar

Nadere informatie

Experiment 1: Een wolk in een fles

Experiment 1: Een wolk in een fles Experiment 1: Een wolk in een fles Materiaal: een stevige plastic fles van 2 liter (bijvoorbeeld een colafles) drie lucifers lauwwarm water Welke stoffen gaan we op elkaar laten reageren? Wat zal het effect

Nadere informatie

Opdracht chemische. eierwekker

Opdracht chemische. eierwekker Opdracht chemische eierwekker Doel: een chemische eierwekker maken waarmee je 3 minuten kunt klokken. In deze handleiding zijn de voorschriften voor twee klokreacties opgenomen. Het is de bedoeling dat

Nadere informatie

Verslag Scheikunde scheidingsmethoden

Verslag Scheikunde scheidingsmethoden Verslag Scheikunde scheidingsmethoden Verslag door Chocolaatje 1906 woorden 23 oktober 2017 7,9 23 keer beoordeeld Vak Scheikunde EXP. 3,2. hoe kun je een suspensie van krijt in water scheiden? Bezinken

Nadere informatie

De 'oscillerende klok' Sarah van Mierloo en Annelies vandendriessche

De 'oscillerende klok' Sarah van Mierloo en Annelies vandendriessche De 'oscillerende klok' Sarah van Mierloo en Annelies vandendriessche Academische Lerarenopleiding Chemie, K.U.Leuven, Celestijnenlaan 200 G - Bus 2104, B-3001 Leuven Heverlee I. Leerplandoelstellingen

Nadere informatie

Na leren van paragraaf 5.1 kun je

Na leren van paragraaf 5.1 kun je Oefentoets Hieronder zie je leerdoelen en toetsopdrachten Kruis de leerdoelen aan als je denkt dat je ze beheerst. Maak de toetsopdrachten om na te gaan of dit inderdaad zo is. Na leren van paragraaf 5.

Nadere informatie

Scheikundige begrippen

Scheikundige begrippen Scheikundige begrippen Door: Ruby Vreedenburgh, Jesse Bosman, Colana van Klink en Fleur Jansen Scheikunde begrippen 1 Chemische reactie Ruby Vreedenburgh Overal om ons heen vinden er chemische reacties

Nadere informatie

Katalyse redox koperionen.

Katalyse redox koperionen. Katalyse redox koperionen. 1. Onderzoeken Onderzoeksvraag: Hoe katalyseren koperionen de reactie tussen Fe 3+ en thiosulfaatoplosing? Hypothese: - De oplossing gaat blauw worden. - De oplossing begint

Nadere informatie

Vraag Antwoord Scores. Aan het juiste antwoord op een meerkeuzevraag wordt één punt toegekend. ijzeroxide 1 III 1

Vraag Antwoord Scores. Aan het juiste antwoord op een meerkeuzevraag wordt één punt toegekend. ijzeroxide 1 III 1 Beoordelingsmodel Aan het juiste antwoord op een meerkeuzevraag wordt één punt toegekend. Hematiet 1 maximumscore 2 ijzer(iii)oxide ijzeroxide 1 III 1 2 B 3 maximumscore 1 (ijzer/het) geleidt stroom (ijzer/het

Nadere informatie

Schrijven met zetmeel

Schrijven met zetmeel Schrijven met zetmeel 1. Onderzoeksvraag Hoe kan je een boodschap die geschreven is met zetmeel zichtbaar maken? 2. Voorbereiding a. Begrippen als achtergrond voor experiment Oxidatie: een chemisch proces

Nadere informatie

Hoofdstuk 4. Chemische reacties. J.A.W. Faes (2019)

Hoofdstuk 4. Chemische reacties. J.A.W. Faes (2019) Hoofdstuk 4 Chemische reacties J.A.W. Faes (2019) Hoofdstuk 4 Chemische reacties Paragrafen 4.1 Kenmerken van een reactie 4.2 Reactievergelijkingen 4.3 Rekenen aan reacties Practica Exp. 1 Waarnemen Exp.

Nadere informatie

Aardolie is een zwart, stroperig mengsel van heel veel stoffen, wat door middel van een bepaalde scheidingsmethode in zeven fracties gescheiden wordt.

Aardolie is een zwart, stroperig mengsel van heel veel stoffen, wat door middel van een bepaalde scheidingsmethode in zeven fracties gescheiden wordt. Meerkeuzevragen Naast koolstofdioxide en waterdamp komen bij verbranding van steenkool nog flinke hoeveelheden schadelijke stoffen vrij. Dit komt doordat steenkool ook zwavel- en stikstofatomen bevat,

Nadere informatie

De basis van het branden

De basis van het branden De basis van het branden Voor de uitleg over het branden en werken ga ik ervan uit dat je rechtshandig bent Je werkplek: De ruimte moet goed geventileerd zijn! Pak de kleuren waarmee je van plan bent te

Nadere informatie

Datum Voorzitter Secretaris Klusser

Datum Voorzitter Secretaris Klusser Datum Voorzitter Secretaris Klusser Elaborate Aan de slag 4: Het winnen van koper uit malachiet teamopdracht Inleiding De bereiding van koper uit malachiet gaat in verschillende stappen: Stap 1: het maken

Nadere informatie

Een stof heeft altijd stofeigenschappen. Door hier gebruik van te maken, kun je stoffen makkelijk scheiden.

Een stof heeft altijd stofeigenschappen. Door hier gebruik van te maken, kun je stoffen makkelijk scheiden. Stoffen scheiden Schrijf bij elke proef steeds je waarnemingen in je schrift. Bij het doen van experimenten is het belangrijk dat je goed opschrijft wat je hebt gedaan, zodat andere mensen jouw experiment

Nadere informatie

Hoe kan je CO 2 uit eierschalen, mosselschelpen en krijt bekomen? Hypothese onderzoeksvraag: Wat denk je en waarom?

Hoe kan je CO 2 uit eierschalen, mosselschelpen en krijt bekomen? Hypothese onderzoeksvraag: Wat denk je en waarom? Hoe kan je CO 2 uit eierschalen, mosselschelpen en krijt bekomen? Hypothese onderzoeksvraag: Wat denk je en waarom? Inleiding: Gebruik van eierschalen als bemesting voor de bodem: Aangezien eischalen hoofdzakelijk

Nadere informatie

Thema 2 Materiaal uit de natuur

Thema 2 Materiaal uit de natuur Naut samenvatting groep 6 Mijn Malmberg Thema 2 Materiaal uit de natuur Samenvatting Drie maal water Water kan veranderen van ijs in waterdamp. En waterdamp en ijs kunnen weer veranderen in water. Water

Nadere informatie

Uitwerkingen Basischemie hoofdstuk 1

Uitwerkingen Basischemie hoofdstuk 1 Uitwerkingen Basischemie hoofdstuk 1 Opgave 1.1 Opgave 1.2 Opgave 1.3 Opgave 1.4 Stofeigenschappen en zintuigen Noem 4 stofeigenschappen die je met je zintuigen kunt waarnemen? Fysische constanten a. Methaan

Nadere informatie

Bioplastic uit zetmeel

Bioplastic uit zetmeel Bioplastic uit zetmeel 1. Onderzoeksvraag Hoe kan je uit zetmeel plastic maken? 2. Voorbereiding a. Begrippen als achtergrond voor experiment Polysachariden: zijn koolhydraten die zijn opgebouwd uit tien

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken Vuur De geschiedenis van het vuur Vuur is niet iets dat uitgevonden is. Het was er altijd al. Vroeger dachten de ouden Grieken dat de goden het aan de mensen hadden gegeven. In de oertijd was vuur een

Nadere informatie

Onderzoek 43: Chemisch onderzoek vezels

Onderzoek 43: Chemisch onderzoek vezels Onderzoek 43: Chemisch onderzoek vezels 1. Onderzoeksvraag We hebben kledingresten gevonden van de dader. We zouden graag weten uit wat voor vezels de kledingresten bestaan. Dit helpt ons de misdaad op

Nadere informatie

Samenvatting Scheikunde Hoofdstuk 2 stoffen en reacties

Samenvatting Scheikunde Hoofdstuk 2 stoffen en reacties Samenvatting Scheikunde Hoofdstuk 2 stoffen en reacties Samenvatting door F. 1622 woorden 22 mei 2015 6,1 40 keer beoordeeld Vak Methode Scheikunde Nova Paragraaf 1 Gloeien, smelten en verdampen Als je

Nadere informatie

Kleurrijk schilderij maken met rode koolsap

Kleurrijk schilderij maken met rode koolsap Kleurrijk schilderij maken met rode koolsap 1. Onderzoeksvraag Hoe kunnen we een kleurrijk schilderij maken met melk en rode koolsap? 2. Voorbereiding a. Begrippen als achtergrond voor experiment ph, zuur,

Nadere informatie

Hoofdstuk 3 Organische stoffen

Hoofdstuk 3 Organische stoffen oofdstuk 3 Organische stoffen 3.1 Organische stoffen Organische stoffen bestaan uit moleculen die opgebouwd zijn uit één of meer koolstofatomen die onderling en/of aan andere atomen gebonden zijn door

Nadere informatie

Hoofdstuk 5. Reacties en energie. J.A.W. Faes (2019)

Hoofdstuk 5. Reacties en energie. J.A.W. Faes (2019) Hoofdstuk 5 Reacties en energie J.A.W. Faes (2019) Hoofdstuk 5 Reacties en energie Paragrafen 5.1 Verbranding 5.2 Ontleding van stoffen 5.3 Overmaat en ondermaat 5.4 Energie en reactiesnelheid Practica

Nadere informatie

Het smelten van tin is géén reactie.

Het smelten van tin is géén reactie. 3 Reacties Reacties herkennen (3.1 en 3.2 ) Een chemische reactie is een gebeurtenis waarbij stoffen verdwijnen en nieuwe stoffen ontstaan. Bij een reactie verdwijnen de beginstoffen. Er ontstaan nieuwe

Nadere informatie

CHEMIE. Weet wat je drinkt als je nog rijden moet!!! Een practicum over alcohol. Prof. dr. Wanda Guedens Lic. Monique Reynders

CHEMIE. Weet wat je drinkt als je nog rijden moet!!! Een practicum over alcohol. Prof. dr. Wanda Guedens Lic. Monique Reynders CHEMIE Weet wat je drinkt als je nog rijden moet!!! Een practicum over alcohol 2007 Universiteit Hasselt Introductie Weet wat je drinkt als je nog rijden moet! 1 In de chemie is een alcohol een koolstofverbinding

Nadere informatie

Samenvatting Natuurkunde hoofdstuk 4

Samenvatting Natuurkunde hoofdstuk 4 Samenvatting Natuurkunde hoofdstuk 4 Samenvatting door Jel 1075 woorden 17 maart 2018 8 3 keer beoordeeld Vak Methode Natuurkunde Nova 1 Warmtebronnen en brandstoffen. Warmtebronnen thuis en op school.

Nadere informatie

Samenvatting Natuurkunde Hoofdstuk 4

Samenvatting Natuurkunde Hoofdstuk 4 Samenvatting Natuurkunde Hoofdstuk 4 Samenvatting door een scholier 1700 woorden 17 januari 2010 6,6 24 keer beoordeeld Vak Methode Natuurkunde Nova 1 Warmtebronnen en brandstoffen. Warmtebronnen thuis

Nadere informatie

Samenvatting Scheikunde Hoofdstuk 3

Samenvatting Scheikunde Hoofdstuk 3 Samenvatting Scheikunde Hoofdstuk 3 Samenvatting door K. 1467 woorden 5 maart 2016 5,5 2 keer beoordeeld Vak Scheikunde Scheikunde Samenvatting H3 3V 3.1 Energie Fossiele brandstoffen -> nu nog er afhankelijk

Nadere informatie

Immaculata Instituut

Immaculata Instituut Immaculata Instituut 2015-2016 Reglement voor labo Fysica, Biologie en Chemie Voorschriften bij het werken in het labo 1 Algemene voorschriften 1.1 Bij het betreden van het labo is het gebruik van een

Nadere informatie

Samenvatting 3.1, 3.2 en 3.3 (2)

Samenvatting 3.1, 3.2 en 3.3 (2) Samenvatting 3.1, 3.2 en 3.3 (1) Kenmerkend voor het optreden van een chemische reactie is dat de stofeigenschappen veranderen. Als stofeigenschappen veranderen, dan zijn er dus nieuwe ontstaan.. Deze

Nadere informatie

Een ei wordt tijdens het bakken verhit. Er moet constant warmte toegevoegd worden, deze reactie is daarom endotherm.

Een ei wordt tijdens het bakken verhit. Er moet constant warmte toegevoegd worden, deze reactie is daarom endotherm. 8.1 1. Tijdens de verbranding van a. aluminium ontstaat er aluminiumoxide, b. koolstof ontstaat er koolstofdioxide, c. magnesiumsulfide ontstaan er magnesiumoxide en zwaveldioxide, want de beginstof bevat

Nadere informatie

CHIPS. light versus naturel

CHIPS. light versus naturel CHIPS light versus naturel 1 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Voedingswaarden van chips volgens de etiketten op de verpakking... 4 3. Experimenten... 5 Experiment 1: Vetgehalte van chips bepalen... 5 Experiment

Nadere informatie

Paragraaf 1: Fossiele brandstoffen

Paragraaf 1: Fossiele brandstoffen Scheikunde Hoofdstuk 2 Samenvatting Paragraaf 1: Fossiele brandstoffen Fossiele brandstof Koolwaterstof Onvolledige verbranding Broeikaseffect Brandstof ontstaan door het afsterven van levende organismen,

Nadere informatie

-5- Noem de blusmethoden voor een klasse A-brand. -5- Omschrijf de brandklassen. -5- Noem de blusmethoden voor een klasse B-brand.

-5- Noem de blusmethoden voor een klasse A-brand. -5- Omschrijf de brandklassen. -5- Noem de blusmethoden voor een klasse B-brand. -5- Met welk bord wordt een explosiegevaarlijke gebied aangegeven? -5- Noem de blusmethoden voor een klasse A-brand. -5- Noem de blusmethoden voor een klasse B-brand. -5- Noem de blusmethoden voor een

Nadere informatie

Aftekenlijst. Naam:

Aftekenlijst. Naam: Aftekenlijst 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30. Naam: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Werkblad 1 Ventiel,

Nadere informatie

Oefenvragen Hoofdstuk 5 Reacties en energie antwoorden. Vraag 1 Geef bij iedere blusmethode aan, welk onderdeel van de branddriehoek wordt weggenomen.

Oefenvragen Hoofdstuk 5 Reacties en energie antwoorden. Vraag 1 Geef bij iedere blusmethode aan, welk onderdeel van de branddriehoek wordt weggenomen. Oefenvragen Hoofdstuk 5 Reacties en energie antwoorden Vraag 1 Geef bij iedere blusmethode aan, welk onderdeel van de branddriehoek wordt weggenomen. I. Een houtvuurtje wordt geblust met water. Het vuur

Nadere informatie

Aan de slag 1bis Samenhang tussen het ademhalingsstelsel en het bloedvatenstelsel

Aan de slag 1bis Samenhang tussen het ademhalingsstelsel en het bloedvatenstelsel bis Samenhang tussen het ademhalingsstelsel en het bloedvatenstelsel Zuurstofgas is heel belangrijk voor dieren en dus ook voor de mens. Samen met de suikers die we opeten, zorgt zuurstofgas ervoor dat

Nadere informatie

Bekers vastzuigen met koffiefilter

Bekers vastzuigen met koffiefilter A1 1 Bekers vastzuigen met koffiefilter 2 bekers 1 koffiefilter 1 schaar 1 waxinekaarsje Lucifers Waarom gaat het kaarsje uit? Hoe kan het dat je de onderste beker op kunt tillen zonder deze aan te raken

Nadere informatie

Samenvatting NaSk Hoofdstuk 4

Samenvatting NaSk Hoofdstuk 4 Samenvatting NaSk Hoofdstuk 4 Samenvatting door L. 1264 woorden 2 juli 2014 3,9 15 keer beoordeeld Vak NaSk 1 Warmtebronnen en brandstoffen. Warmtebronnen thuis en op school. Om iets te verwarmen heb je

Nadere informatie

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS EN HET ZONNEWIEL

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS EN HET ZONNEWIEL LESBRIEVEN LEERLINGENBESTAND LESBRIEF 2: DE REIS Verhaal deel 1: De mijnwerker Opdracht 1: Teken een aardwarmtehuis Opdracht 2: De zonnetoren op aardwarmte Verhaal deel 2: Zoute stroom Opdracht 3: De energie

Nadere informatie

1. Onderzoeksvraag Hoe verkrijgen we een mengsel met twee verschillende kleurlagen?

1. Onderzoeksvraag Hoe verkrijgen we een mengsel met twee verschillende kleurlagen? Paars kleurloos 1. Onderzoeksvraag Hoe verkrijgen we een mengsel met twee verschillende kleurlagen? 2. Voorbereiding a. Begrippen als achtergrond voor experiment Massadichtheid: De dichtheid van een stof

Nadere informatie

Leerlingenmateriaal II: Practicum, wat gebeurt er met moleculen en energie in een

Leerlingenmateriaal II: Practicum, wat gebeurt er met moleculen en energie in een Leerlingenmateriaal II: Practicum, wat gebeurt er met moleculen en energie in een (brandende) pinda? Inleiding De pinda (Arachis hypogaea), is een peulvrucht. Het bijzondere van de pinda is dat de peul,

Nadere informatie

Is de pinda een energiebron? Zo ja, hoeveel energie bevat de pinda dan?

Is de pinda een energiebron? Zo ja, hoeveel energie bevat de pinda dan? Is de pinda een energiebron? Zo ja, hoeveel energie bevat de pinda dan? Uit bijna alle dieetvoorschriften blijkt: 'Van pinda's eten wordt je snel dik. Je wordt er snel dik van, omdat ze veel calorieën

Nadere informatie

Chemische reacties. 1 Hoeveel verschillende stoffen zijn er denk je? Zijn het er rond de tien, rond de duizend of zelfs meer? ...

Chemische reacties. 1 Hoeveel verschillende stoffen zijn er denk je? Zijn het er rond de tien, rond de duizend of zelfs meer? ... Hiernaast is de lancering van de eerste spaceshuttle te zien (in 1981). Bij de lancering krijgt de raketmotor van de spaceshuttle zijn brandstof uit de enorme tank waarop de spaceshuttle is gemonteerd.

Nadere informatie

- WAT IS BRAND? - BRANDKLASSEN - HOE EEN BRAND BESTRIJDEN? - KLEINE BLUSMIDDELEN - WAT TE DOEN BIJ BRAND - VOORKOMEN VAN BRAND

- WAT IS BRAND? - BRANDKLASSEN - HOE EEN BRAND BESTRIJDEN? - KLEINE BLUSMIDDELEN - WAT TE DOEN BIJ BRAND - VOORKOMEN VAN BRAND - WAT IS BRAND? - BRANDKLASSEN - HOE EEN BRAND BESTRIJDEN? - KLEINE BLUSMIDDELEN - WAT TE DOEN BIJ BRAND - VOORKOMEN VAN BRAND Brand of verbranding is een oxydatieverschijnsel waarbij een brandbaar product

Nadere informatie

Proef 51 Vingerafdrukken aantonen met jodiumdampen

Proef 51 Vingerafdrukken aantonen met jodiumdampen Proef 51 Vingerafdrukken aantonen met jodiumdampen 1. Onderzoeksvraag Met welke chemisch methode kan men snel een vingerafdruk vinden op een stukje papier? 2. Voorbereiding a. Begrippen als achtergrond

Nadere informatie