Verslag aan de Provincieraad

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Verslag aan de Provincieraad"

Transcriptie

1 7 e Directie Dienst 71 Personeelsbeheer, Wedden en Pensioenen Verslag aan de Provincieraad registratienr betreft verslaggever PROVINCIALE SCHOLEN - VOLLEDIG LEERPLAN Oprichting schoolraden: algemene principes - kiesreglementen de heer Ivan Verleyen Mevrouwen en mijne Heren, Op 2 april 2004 bekrachtigde de Vlaamse regering het decreet betreffende participatie op school en de Vlaamse Onderwijsraad. Dit decreet regelt verschillende aspecten inzake participatie in het basis- en secundair onderwijs. Het participatiedecreet wil in de eerste plaats een efficiënte en effectieve participatiecultuur op school nastreven. Het decreet voorziet dan ook een aantal voorwaarden waarbinnen deze participatie kan gerealiseerd worden. Deze bepalingen zijn van toepassing op alle basis- en secundaire scholen, zowel gewoon als buitengewoon. De in het participatiedecreet gegarandeerde rechten inzake informatie, advies en overleg doen echter geen afbreuk aan de vrijheid van onderwijs. De inspraakrechten moeten uitgeoefend worden rekening houdend met het pedagogisch project. De inrichtende macht behoudt steeds de eindbeslissing evenals de verantwoordelijkheid. Vanaf 1 september 2004 traden de bepalingen inzake de pedagogische raden, leerlingenraden en ouderraden in werking. In zitting van 13 oktober 2004 keurde u de oprichting van een pedagogische raad, leerlingenraad en ouderraad goed in alle provinciale secundaire en basisscholen. Tevens keurde u de kiesreglementen voor de eerste verkiezingen van bovenvermelde raden goed. De oprichting van leerlingenraden is decretaal verplicht in het secundair onderwijs en door provincieraadsbesluit verplicht voor het buitengewoon lager onderwijs. In elke school is inmiddels een leerlingenraad van start gegaan. De oprichting van pedagogische en ouderraden zijn door provincieraadsbesluit verplicht als er voldoende kandidaten zijn. De procedure voor de oproep van kandidaten en eventuele verkiezingen is in de meeste scholen afgerond.

2 p. 2/12 Een pedagogische raad wordt momenteel in elke school opgericht, behalve in de Provinciale Middenschool Gent, in het Provinciaal Instituut Burgemeester Van Driessche te Hamme en in de Provinciale School voor Buitengewoon Lager Onderwijs Meetjesland. In de Provinciale Middenschool Gent werd slechts één kandidaat gevonden. Deze kandidaat is dan ook van rechtswege verkozen voor de vertegenwoordiging van het personeel in de schoolraad. In het Provinciaal Instituut Burgemeester Van Driessche te Hamme stelden vier personeelsleden zich kandidaat. Dit is onvoldoende om een pedagogische raad op te richten (zes leden vereist), maar voor de schoolraad dienen wel verkiezingen georganiseerd te worden omdat er meer dan drie kandidaten zijn voor de vertegenwoordiging van het personeel in de schoolraad. In de Provinciale School voor Buitengewoon Lager Onderwijs Meetjesland reageerde geen enkele kandidaat op de oproep voor de pedagogische raad. Hier dient opnieuw een oproep te gebeuren voor kandidaatstelling voor de vertegenwoordiging van het personeel in de schoolraad en desgevallend verkiezingen. In geen enkele school wordt momenteel een ouderraad opgericht wegens geen of onvoldoende kandidaten. In volgende scholen werd geen ouderraad opgericht wegens onvoldoende kandidaten en dienen geen verkiezingen voor de vertegenwoordiging van de ouders in de schoolraad georganiseerd te worden omdat er minder dan drie of drie kandidaten zijn (deze zijn dan van rechtswege verkozen voor de vertegenwoordiging van de ouders in de schoolraad): - Provinciale School voor Buitengewoon Secundair Onderwijs Spectrum : 1 kandidaat - Provinciale School voor Buitengewoon Lager Onderwijs Meetjesland: 1 kandidaat - Provinciaal Instituut voor Haartooi en Schoonheidszorgen: 3 kandidaten - Provinciaal Instituut Vlaamse Ardennen: 3 kandidaten. - Provinciaal Technisch Instituut Zottegem: 2 kandidaten. In volgende scholen werd geen ouderraad opgericht wegens onvoldoende kandidaten, maar dienen wel verkiezingen georganiseerd te worden omdat er meer dan drie kandidaten zijn voor de vertegenwoordiging van de ouders in de schoolraad: - Provinciale Middenschool en Provinciaal Technisch Instituut Eeklo: 4 kandidaten - Provinciale Middenschool Gent: 5 kandidaten. - Provinciaal Instituut Burgemeester Van Driessche Hamme: 4 kandidaten. In volgende scholen werd geen ouderraad opgericht wegens gebrek aan kandidaten. Bijgevolg dient een tweede oproep te gebeuren voor de vertegenwoordiging van de ouders in de schoolraad en dienen desgevallend verkiezingen georganiseerd te worden: - Provinciale School voor Buitengewoon Lager Onderwijs Claevervelt - Provinciaal Handels- en Taalinstituut Gent - Provinciaal Technisch Instituut Ninove - Provinciaal Instituut Heynsdaele.

3 p. 3/12 Met ingang van 1 april 2005 treden eveneens de andere bepalingen die betrekking hebben op lokale participatie van het decreet van 2 april 2004 in werking. Vanaf 1 april 2005 moet elke basis- en secundaire school die gefinancierd of gesubsidieerd wordt door de Vlaamse Gemeenschap, met uitzondering van de scholen van type 5, een schoolraad oprichten. Deze schoolraden vervangen de huidige participatieraden. Oprichting De verplichting tot het oprichten van een schoolraad wordt gesitueerd op het individuele schoolniveau. Men gaat er immers van uit dat een efficiënte participatiestructuur schoolgebonden is. Een uitzondering op dit principe is echter mogelijk: men kan één schoolraad oprichten voor scholen waarvan de vestigingen gelegen zijn in dezelfde gemeente, dan wel binnen een straal van twee kilometer. Als voorwaarde geldt dat alle betrokken scholen behoren tot ofwel het basisonderwijs, ofwel het secundair onderwijs. Deze regeling geldt voor de duur van het mandaat van de schoolraad. Voorgesteld wordt om voor de Gentse secundaire scholen (Provinciale Middenschool, Provinciaal Handels- en Taalinstituut en Provinciaal Instituut voor Haartooi en Schoonheidszorgen) één schoolraad op te richten. Voor de secundaire scholen in Eeklo (Provinciale Middenschool en Provinciaal Technisch Instituut) zou eveneens een uitzondering gemaakt worden door ook hier één schoolraad op te richten. Zowel in Eeklo als in Gent werken de scholen nauw samen. Eén schoolraad voor respectievelijk de Gentse scholen en de scholen in Eeklo is dan ook de meest efficiënte oplossing. Samenstelling In het basisonderwijs wordt de schoolraad samengesteld uit vertegenwoordigers van de volgende geledingen: - de ouders - het personeel - de lokale gemeenschap. In het secundair onderwijs wordt de schoolraad samengesteld uit vertegenwoordigers van de volgende geledingen: - de ouders - het personeel - de leerlingen In het buitengewoon onderwijs (Provinciale School voor Buitengewoon Secundair Onderwijs Spectrum) oordeelt de inrichtende macht over de opportuniteit van de opname van één of meer leerlingen in de schoolraad, rekening houdend met de mogelijkheden en de draagkracht van de leerlingen. Wanneer de school opleidingsvorm 4 aanbiedt (Provinciaal Instituut Heynsdaele), is de opname van één of meer leerlingen verplicht - de lokale gemeenschap.

4 p. 4/12 De schoolraad legt het aantal leden per geleding vast. Dit aantal bedraagt ten minste twee en ten hoogste vijf leden. Het aantal leden per geleding zal dus per schoolraad in het huishoudelijk reglement worden vastgelegd. Bij de oprichting van de schoolraad telt elke geleding drie leden zoals decretaal bepaald. Indien voor één bepaalde geleding zich minder vertegenwoordigers aandienen dan het vastgelegde aantal, dan blijft het vooropgestelde aantal gelden voor de andere geledingen. Indien bijvoorbeeld een schoolraad vastlegt dat elke geleding drie leden dient te tellen en er voor de oudergeleding slechts twee verkozen zijn, dan betekent dit niet dat de andere geledingen ook slechts uit twee vertegenwoordigers kunnen bestaan. Voor hen blijft het principe van drie leden per geleding gelden. De inrichtende macht kan wel waarborgen uitwerken opdat geledingen uit verschillende vestigingsplaatsen of verschillende scholen in de schoolraad zouden worden vertegenwoordigd. Wat betreft de vertegenwoordiging van de leerlingen, ouders en het personeel in de schoolraad van de Gentse secundaire scholen (3 leden van elke groep nodig bij de opstartvergadering) wordt de volgende verdeling voorgesteld: PIHS: 1 ouder, 1 personeelslid en 2 leerlingen PHTI: 1 ouder, 1 personeelslid en 1 leerling PM: 1 ouder, 1 personeelslid. De Provinciale Middenschool Gent heeft geen vertegenwoordiger van de leerlingen in de schoolraad en dit omdat men rekening moet houden met de draagkracht en de mogelijkheden van de leerlingen. De vergaderingen van de schoolraad vinden s avonds plaats en duren vaak een paar uur. De aanwezigheid van de jonge leerlingen van de Provinciale Middenschool op deze vergaderingen zou een te grote belasting betekenen zowel voor henzelf als voor hun ouders. Dit betekent echter niet dat hun mening niet aan bod zal komen. Via de werking van de leerlingenraad kunnen ze hun adviezen aan de schoolraad bezorgen. Het Provinciaal Instituut voor Haartooi en Schoonheidszorgen levert twee leerlingen voor de vertegenwoordiging van de leerlingen in de schoolraad omdat er een grotere doorstroming is van leerlingen van de Provinciale Middenschool Gent naar het Provinciaal Instituut voor Haartooi en Schoonheidszorgen. Wat betreft de vertegenwoordiging van de leerlingen en het personeel in de schoolraad van de Provinciale Middenschool en het Provinciaal Technisch Instituut te Eeklo wordt de volgende verdeling voorgesteld: PTI: 2 personeelsleden, 3 leerlingen PM: 1 personeelslid. De Provinciale Middenschool Eeklo levert geen vertegenwoordiger van de leerlingen in de schoolraad en dit om dezelfde redenen als uitgelegd voor de Provinciale Middenschool Gent. Bij gebrek aan een ouderraad komt er een gezamenlijke verkiezing voor beide scholen. Deze gezamenlijke verkiezing komt er omdat de Provinciale Middenschool de onderbouw is van het Provinciaal Technisch Instituut Eeklo.

5 p. 5/12 De directeur woont de vergaderingen van rechtswege bij met raadgevende stem. Op die manier wordt de informatiestroom tussen bestuur van de school en schoolraad verzekerd. De schoolraad bepaalt in het huishoudelijk reglement de wijze waarop het mandaat wordt beëindigd. Indien geen uitdrukkelijke regels over de beëindiging van het mandaat in het reglement worden opgenomen, vervalt het mandaat van rechtswege indien niet meer is voldaan aan de voorwaarden om lid van de schoolraad te worden, namelijk: - het personeel: wanneer het niet langer effectief tewerkgesteld is in de school - de leerlingen: wanneer ze de school verlaten hebben - de ouders: wanneer hun kinderen de school verlaten hebben. Wijze van samenstelling van de schoolraad Als de school over een pedagogische, leerlingen- of ouderraad beschikt, dan duiden deze hun afgevaardigden aan voor de betrokken geleding in de schoolraad. De vertegenwoordigers worden aangeduid op de wijze bepaald door deze raden zelf. De raden bepalen zelf wanneer deze aanduiding wordt hernieuwd. Waar dergelijke raden niet bestaan, worden de vertegenwoordigers van het personeel, de leerlingen en de ouders rechtstreeks verkozen. De stemming is geheim. De stemming is verplicht voor het personeel. De inrichtende macht regelt de verkiezingsprocedure voor de eerste verkiezing. In het buitengewoon secundair onderwijs duidt de inrichtende macht in overleg met de pedagogische raad, de leerlingengeleding in de schoolraad aan. Voor wat het PI Heynsdaele (opleidingsvorm 4) betreft is deze aanduiding van de leerlingengeleding verplicht. Voor wat het PSBSO Spectrum betreft heeft het provinciebestuur de keuze om al dan niet een leerlingengeleding aan te duiden. Voorgesteld wordt om voor de Provinciale School voor Buitengewoon Secundair Onderwijs Spectrum geen leerlingengeleding aan te duiden omdat men rekening moet houden met de draagkracht en de mogelijkheden van de leerlingen. De leerlingen wonen te verspreid zodat hun aanwezigheid op de vergaderingen een te grote belasting zou vormen zowel voor henzelf als voor hun ouders. De vertegenwoordigers van de lokale gemeenschap worden gecoöpteerd door de andere leden. De schoolraad wordt om de vier jaar opnieuw samengesteld. Deze periode heeft slechts betrekking op de algehele hersamenstelling van de schoolraad. De pedagogische -, leerlingen- en ouderraden kunnen immers zelf bepalen wanneer ze nieuwe vertegenwoordigers voor de schoolraad aanduiden.

6 p. 6/12 Bij de oprichting van de schoolraden dient de inrichtende macht het initiatief te nemen voor het organiseren van verkiezingen indien nodig. De organisatie van deze eerste verkiezingen gebeurt volgens bijgevoegde ontwerpkiesreglementen. Het decreet zelf bepaalt niets over de wijze waarop de verkiezingen moeten plaatsvinden. De bepalingen in de ontwerpkiesreglementen hebben tot doel om het democratisch karakter van de verkiezingen te waarborgen. Ze kunnen na de eerste verkiezingen tevens gebruikt worden als model voor toekomstige verkiezingen van de leden van de raden. De ontwerpreglementen bevatten volgende onderdelen: - de voorwaarden om kiesgerechtigd of verkiesbaar te zijn - de samenstelling en taken van het kiesbureau - de kandidatuurstelling: de manier waarop men zich kandidaat kan stellen, de verplichting tot tijdig aankondiging van de verkiezingen en tot bekendmaking van de kandidaten - de stemming: wijze waarop de verkiezingen worden georganiseerd en waarop de telling gebeurt, de verplichting tot bekendmaking van de resultaten en de mogelijkheid tot beroep. Indien er geen kandidaten zijn bij de eerste oproep voor ouderraden en pedagogische raden dan komt er een tweede oproep voor kandidaatstelling voor de vertegenwoordiging van ouders en personeel in de schoolraad. Indien er minder dan drie of drie kandidaten zijn, dan dienen er geen verkiezingen georganiseerd te worden. Deze kandidaten zijn dan van rechtswege verkozen. Bevoegdheden van de schoolraad De schoolraad oefent zijn bevoegdheden in principe uit tegenover de inrichtende macht. Enkel over de algemene organisatie en de werking oefent de raad zijn bevoegdheden rechtstreeks uit tegenover de directeur. De inrichtende macht kan evenwel bevoegdheden overdragen aan de directeur. In zitting van 13 oktober 2004 besliste u om de directeurs te mandateren voor een aantal bevoegdheden (zie pagina s 7, 8 en 9 van dit verslag). Rechten en plichten inzake informatie en communicatie De leden van de schoolraad hebben een algemeen informatierecht en het recht op eigen verzoek of op vraag te worden gehoord. Het informatierecht betreft de aangelegenheden waarover de schoolraad haar advies- en overlegbevoegdheid uitoefent. De inrichtende macht treedt ten aanzien van personeel, ouders en leerlingen op als bestuursinstantie voor wat betreft de toepassing van het decreet van 18 mei 1999 betreffende de openbaarheid van bestuur. Dit wil zeggen dat het personeel, ouders en leerlingen op grond van het

7 p. 7/12 informatierecht uit voormeld decreet van 18 mei 1999, de inrichtende macht kunnen verzoeken een bepaald document openbaar te maken. Dit informatierecht komt ook de schoolraad en de verschillende geledingen toe. In een aantal gevallen die in het decreet terug te vinden zijn, is de inrichtende macht verplicht een verzoek tot inzage af te wijzen. Het inzagerecht voor documenten wordt geregeld door een eigen inzagereglement. Dit stelt dat een aanvraag tot inzage schriftelijke aan de provinciegriffier dient gesteld te worden. Bij de vraag tot inzage van documenten door de schoolraad dient met deze procedure rekening gehouden te worden. De schoolraad heeft ook een communicatie- en informatieplicht over haar werking. Zij moet personeelsleden, leerlingen en ouders regelmatig informeren over de standpunten die door de schoolraad worden verdedigd en de principes die zij bij het uitoefenen van haar functies hanteert. Adviesbevoegdheid Adviesbevoegdheid houdt in dat de schoolraad een schriftelijk standpunt verstrekt over de aangegeven aangelegenheden. Hierbij wordt een onderscheid gemaakt tussen facultatief advies en verplicht advies. In het geval van facultatief advies kan de schoolraad uit eigen beweging een schriftelijk advies uitbrengen over alle aangelegenheden die personeel, leerlingen of ouders aanbelangen. Eveneens facultatief advies: de schoolraad kan aan de directeur uit eigen beweging een schriftelijk advies uitbrengen over de algemene organisatie en werking van de school. De directeur brengt na ontvangst van een schriftelijk advies binnen de dertig dagen een met redenen omklede reactie uit in de vorm van een voorstel. Verplicht advies: de inrichtende macht vraagt de schoolraad advies over elk ontwerp van beslissing inzake : - de bepaling van het profiel van de directeur - het studieaanbod - het aangaan van samenwerkingsverbanden met andere inrichtende machten en met externe instanties - de opstapplaatsen en de busbegeleiding in het kader van het door de inrichtende macht aangeboden vervoer - de vaststelling van het nascholingsbeleid - het beleid inzake experimenten en projecten.

8 p. 8/12 Van voormelde bevoegdheden besliste u om volgende zaken aan de directeur over te dragen: - de opstapplaatsen en de busbegeleiding in het kader van het door de inrichtende macht aangeboden vervoer - volgende aspecten van de organisatie van het schooljaar:. de spreiding van de lessen over de week, inclusief de vaststelling van het aanvangs- en einduur. vaststellen van het aantal lesdagen dat aan evaluatie besteed wordt. vastleggen van de facultatieve vrije dagen en de pedagogische studiedagen. Het advies wordt schriftelijk of mondeling uitgebracht en is gemotiveerd. De adviezen dienen te worden geformuleerd binnen een termijn van 21 dagen, te rekenen vanaf de dag na die van de aanvraag. Wordt geen advies uitgebracht binnen deze termijn, dan wordt het advies geacht gunstig te zijn. De termijn wordt geschorst tijdens de schoolvakanties. Wanneer de directeur of de inrichtende macht geen gehoor geeft aan een advies, dan dienen zij te verantwoorden waarom dit niet werd gevolgd. Deze motivering wordt binnen een termijn van dertig kalenderdagen meegedeeld aan de schoolraad. De termijn gaat in de dag na deze waarop de beslissing van de inrichtende macht wordt genomen. Niet elk advies is echter gericht op een eindbeslissing. De verantwoording is slechts vereist in het geval dat een eindbeslissing volgt op het uitgebrachte advies en ervan afwijkt. De directeur of de inrichtende macht bepalen zelf welke vorm deze verantwoording dient aan te nemen. Bij voorkeur wordt één en ander vastgelegd door een overeenkomst tussen de schoolraad, de directeur en de inrichtende macht. Overlegbevoegdheid Overlegbevoegdheid houdt de bevoegdheid in over de aangegeven aangelegenheden in discussie te treden en wordt uitgeoefend op vraag voorafgaand aan een beslissing of op eigen initiatief. De inrichtende macht overlegt met de schoolraad over:? het opstellen of wijzigen van volgende regelingen: - het schoolreglement; - de lijst van bijdragen die aan de ouders kunnen worden gevraagd, evenals de regeling inzake de afwijkingen die op deze bijdrageregeling worden toegekend, voor zover deze regelingen niet zijn opgenomen in het schoolreglement; - het schoolwerkplan; - het beleidsplan of het beleidscontract dat de samenwerking regelt tussen de school en het CLB;

9 p. 9/12? elk ontwerp van beslissing inzake: - de jaarplanning van extra muros-activiteiten en parascolaire activiteiten; - de infrastructuurwerken die niet onder het toepassingsgebied vallen van artikel 17, 2, 1 a) en c) van de wet van 24 december 1993 betreffende de overheidsopdrachten en sommige opdrachten voor aanneming van werken, leveringen en diensten (Infrastructuurwerken waarvan de kosten op minder dan euro worden geraamd of werken met een dringend karakter ingevolge niet te voorziene gebeurtenissen maken geen voorwerp uit van verplicht overleg); - de vaststelling van de criteria voor de aanwending van lestijden, uren, urenleraar en punten; - het welzijns- en veiligheidsbeleid van de school (deze bevoegdheid raakt niet aan de bevoegdheid terzake van het comité voor welzijn op het werk, maar moet eerder als complementair gezien worden); - de duur van de stageactiviteiten van de leerlingen en het tijdstip waarop zij worden georganiseerd. Naast de uitdrukkelijk opgesomde bevoegdheden moet ook verwezen worden naar artikel III.7 van het decreet betreffende gelijke onderwijskansen-i. Hierin wordt gesteld dat de inrichtende macht beslist over de doorverwijzing van een leerling naar het buitengewoon onderwijs in overleg met de ouders, maar ook in overleg met de participatie- of schoolraad. U besliste om volgende bevoegdheden aan de directeurs over te dragen: - de lijst van bijdragen die aan de ouders kunnen worden gevraagd voor die zaken die niet vastgelegd zijn door de inrichtende macht (momenteel zijn de vergoedingen vastgelegd voor: - huur van handboeken - aandeel in het vervoer bij studiebezoeken, - verstrekte fotokopieën) - het schoolwerkplan - de vaststelling van de criteria voor de aanwending van lestijden, uren, urenleraar en punten - de duur van de stageactiviteiten van de leerlingen en het tijdstip waarop zij worden georganiseerd Dit overleg heeft plaats in een gezamenlijke vergadering van inrichtende macht en schoolraad. Het overleg leidt tot een akkoord of niet-akkoord tussen de inrichtende macht en de schoolraad. Een akkoord wordt uitgevoerd door de inrichtende macht. In geval van niet-akkoord neemt de inrichtende macht een eindbeslissing.

10 p. 10/12 De werking van de schoolraad Interne werking De werking van de schoolraad wordt geregeld in een huishoudelijk reglement. Dit huishoudelijk reglement bepaalt ten minste: - de wijze van bijeenroeping; - de wijze van besluitvorming, inzonderheid de aanwezigheidsquota en de stemverhoudingen; - het aantal mandaten per geleding; - de wijze waarop de communicatie- en informatieplicht gerealiseerd wordt. De schoolraad duidt de voorzitter van de raad aan. De voorzitter kan buiten de leden van de raad worden aangeduid, in welk geval hij niet stemgerechtigd is. De directeur noch een lid van de inrichtende macht kunnen als voorzitter worden aangeduid aangezien zij de gesprekspartners voor de schoolraad vormen. Relaties met de directeur en de inrichtende macht De directeur, de inrichtende macht en de schoolraad bepalen in een overeenkomst de procedureregels die bij het uitoefenen van de participatierechten in acht moeten genomen worden. Inzonderheid wordt het vergaderritme bepaald en de wijze waarop de mededeling verzekerd wordt van de verslagen van de schoolraad, de pedagogische raad, de leerlingenraad en/of de ouderraad. De overeenkomst kan bijkomende rechten en bevoegdheden aan de schoolraad toekennen. Adviesbevoegdheid kan in overlegbevoegdheid worden omgezet. De inrichtende macht verstrekt de schoolraad de nodige infrastructurele ondersteuning. Op verzoek van de schoolraad voorziet de inrichtende macht tevens in de nodige administratieve ondersteuning. Relaties met het lokaal comité Wanneer een ontwerpbeslissing betrekking heeft op de aangelegenheden die onder de bevoegdheid van de schoolraad vallen, dan wordt de ontwerpbeslissing eerst ter advies of overleg aan de schoolraad voorgelegd. Vervolgens wordt zij onderhandeld binnen het lokaal comité (in casu het basisoverlegcomité of het tussenoverlegcomité).

11 p. 11/12 In de mate van het mogelijke werd bij het toekennen van de bevoegdheden aan de schoolraden vermeden dat deze enige personeelsconsequenties zouden inhouden. Indien de bevoegdheden van schoolraad en lokaal comité evenwel toch raakvlakken vertonen, geldt zeer uitdrukkelijk de regel dat de schoolraad zich niet uitspreekt over de personeelseffecten van een regeling. Geschillen Op vraag van hetzij de inrichtende macht hetzij de schoolraad kan een bemiddelingscommissie optreden. Deze commissie is samengesteld uit drie personen. De inrichtende macht en de schoolraad duiden elk één persoon aan. Deze twee personen kiezen de derde persoon, die optreedt als voorzitter. Men kan er voor opteren om de bemiddelaars ad hoc vast te leggen naar aanleiding van een concreet geschil. Men kan de bemiddelaars ook aanduiden in de overeenkomst. In deze overeenkomst bepalen de schoolraad en de inrichtende macht welke bevoegdheid zij aan de bemiddelaars toekennen. Zo kunnen zij op voorhand vastleggen dat de bemiddelaars bijvoorbeeld enkel een adviserende rol spelen maar ook dat zij een uitspraak doen die bindend is voor alle partijen. Wanneer de rechten van de schoolraad worden geschonden, dan kan zij een klacht indienen bij de Commissie Zorgvuldig Bestuur. Medezeggenschapscollege Schoolraden bij scholen die tot dezelfde scholengemeenschap behoren, organiseren in een overeenkomst een medezeggenschapscollege bij de scholengemeenschap. Het medezeggenschapscollege wordt door de organen van de scholengemeenschap geraadpleegd over alle aangelegenheden die hen aanbelangen. Het medezeggenschapscollege heeft ten minste overlegbevoegdheid over de ordening van het rationeel onderwijsaanbod en het maken van afspraken over een objectieve leerlingenoriëntering en begeleiding. De vertegenwoordiging van de verschillende schoolraden en de wijze waarop de toegewezen bevoegdheden worden uitgeoefend, wordt vastgelegd in een overeenkomst. Deze overeenkomst geldt voor de duur van het mandaat van de betrokken schoolraden.

12 p. 12/12 Uw vergadering wordt uitgenodigd - het ontwerpbesluit betreffende de oprichting van scholenraden in alle provinciale secundaire en basisscholen: algemene principes goed te keuren - de ontwerpbesluiten betreffende de oprichting van schoolraden: kiesreglementen goed te keuren. Gent, Namens de Bestendige Deputatie : de Provinciegriffier, Albert De Smet de Gouverneur-Voorzitter, André Denys

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad 7 e Directie Dienst 71 Personeelsbeheer, Wedden en Pensioenen Verslag aan de Provincieraad registratienr. 0411839 betreft verslaggever PROVINCIALE SCHOLEN - VOLLEDIG LEERPLAN Oprichting van een pedagogische

Nadere informatie

Tussen de hierna vermelde schoolraad. Via-scholen Secundair onderwijs. vertegenwoordigd door Tom Sevenants, voorzitter

Tussen de hierna vermelde schoolraad. Via-scholen Secundair onderwijs. vertegenwoordigd door Tom Sevenants, voorzitter 1 Bijlage: Model van overeenkomst tussen de schoolraad, het schoolbestuur en de directeur over de procedureregels bij het uitoefenen van de participatierechten Tussen de hierna vermelde schoolraad Via-scholen

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE SCHOOLRAAD

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE SCHOOLRAAD SINT-JORISSCHOOL Fabiolalaan 2 Kloosterstraat 15 8930 Menen 8940 Geluwe Tel.: 056 51 36 82 Tel./Fax : 056 51 47 51 Fax : 056 51 99 12 056 53 14 20 www.sint-jorisschool.be HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE

Nadere informatie

Sint-Donatusinstituut Middenschool Bovenbouw Merchtem

Sint-Donatusinstituut Middenschool Bovenbouw Merchtem Sint-Donatusinstituut Middenschool Bovenbouw Merchtem Ouderraad: huishoudelijk reglement Hoofdstuk 1 Oprichting Art. 1. In uitvoering van het Decreet van 2 april 2004 betreffende participatie op school

Nadere informatie

Overeenkomst tussen de schoolraad, het schoolbestuur en de directeur over de procedureregels bij het uitoefenen van de participatierechten

Overeenkomst tussen de schoolraad, het schoolbestuur en de directeur over de procedureregels bij het uitoefenen van de participatierechten 1 Overeenkomst tussen de schoolraad, het schoolbestuur en de directeur over de procedureregels bij het uitoefenen van de participatierechten Tussen de hierna vermelde schoolraad schoolraad van de scholen

Nadere informatie

Art. 2. De zetel van de schoolraad is gevestigd op het volgend adres: Apostoliekenstraat 26, 2300 Turnhout

Art. 2. De zetel van de schoolraad is gevestigd op het volgend adres: Apostoliekenstraat 26, 2300 Turnhout Huishoudelijk reglement voor de schoolraad Basisschool Heilig Graf, Apostoliekenstraat Hoofdstuk 1 Oprichting Art. 1. In uitvoering van het Decreet van 2 april 2004 betreffende participatie op school en

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VOOR DE SCHOOLRAAD

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VOOR DE SCHOOLRAAD HUISHOUDELIJK REGLEMENT VOOR DE SCHOOLRAAD Hoofdstuk 1 - Oprichting Art.1 In uitvoering van het Decreet van 2 april 2004 betreffende participatie op school en de Vlaamse Onderwijsraad, B.S. 6 augustus

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT

HUISHOUDELIJK REGLEMENT HUISHOUDELIJK REGLEMENT 1. Oprichting In uitvoering van het Decreet van 2 april 2004 betreffende participatie op school en de Vlaamse Onderwijsraad, gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad op 6 augustus

Nadere informatie

Model van huishoudelijk reglement voor de schoolraad

Model van huishoudelijk reglement voor de schoolraad Vlaams Secretariaat van het Katholiek Onderwijs vzw Guimardstraat 1 1040 BRUSSEL Model van huishoudelijk reglement voor de schoolraad Hoofdstuk 1 Oprichting Art. 1. In uitvoering van het Decreet van 2

Nadere informatie

SCHOOLRAAD HUISHOUDELIJK REGLEMENT

SCHOOLRAAD HUISHOUDELIJK REGLEMENT BIJLAGE Bijlage nr. 2 Huishoudelijke reglementen voor de schoolraden van Kasterlinden, secundair onderwijs voor jongeren met gehoor- of gezichtsproblemen (Dilbeekstraat 1, 1082 Brussel); Kasterlinden,

Nadere informatie

Ouderraad : Huishoudelijk reglement

Ouderraad : Huishoudelijk reglement Ouderraad : Huishoudelijk reglement Hoofdstuk 1 Oprichting Art.1. Art.2. In uitvoering van het Decreet van 2 april 2004 betreffende participatie op school en de Vlaamse Onderwijsraad, B.S. 6 augustus 2004,

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement

Huishoudelijk Reglement Schoolraad van De Dageraad Lange Altaarstraat 4-20, 2018 Antwerpen Huishoudelijk Reglement Art. 1. Art. 2. Hoofdstuk 1 Oprichting In uitvoering van het Decreet van 2 april 2004 betreffende participatie

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement voor de schoolraad BO

Huishoudelijk reglement voor de schoolraad BO Huishoudelijk reglement voor de schoolraad BO 1 Oprichting 1.1 In uitvoering van het Decreet van 2 april 2004 betreffende participatie op school en de Vlaamse Onderwijsraad, B.S. 6 augustus 2004, zoals

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement voor de schoolraad van vrije basisschool de Vlinder

Huishoudelijk reglement voor de schoolraad van vrije basisschool de Vlinder Huishoudelijk reglement voor de schoolraad van vrije basisschool de Vlinder Hoofdstuk 1 Oprichting Art. 1. In uitvoering van het Decreet van 2 april 2004 betreffende participatie op school en de Vlaamse

Nadere informatie

Commissie Zorgvuldig Bestuur

Commissie Zorgvuldig Bestuur Commissie Zorgvuldig Bestuur CZB/KL/P/KBO/2013/336 BETREFT: ontslag lid van de schoolraad 1. PROCEDURE 1.1. Ontvangst: 7 november 2013 1.2. Verzoeker [X] 1.3. Betrokken school/schoolbestuur - School: gemeentelijke

Nadere informatie

Model van huishoudelijk reglement voor de schoolraad

Model van huishoudelijk reglement voor de schoolraad Model van huishoudelijk reglement voor de schoolraad Hoofdstuk 1 Oprichting Art. 1. In uitvoering van het Decreet van 2 april 2004 betreffende participatie op school en de Vlaamse Onderwijsraad, B.S. 6

Nadere informatie

Samenstelling van de ouderraad

Samenstelling van de ouderraad DECRETALE OUDERRAAD Inhoudstabel Inhoudstabel... 2 Samenstelling van de ouderraad... 3 Werking van de ouderraad en het huishoudelijk reglement... 3 Wijziging Participatiedecreet vanaf 1 september 2014:...

Nadere informatie

1.2 De zetel van de schoolraad is gevestigd op het volgende adres:

1.2 De zetel van de schoolraad is gevestigd op het volgende adres: 1 Huishoudelijk reglement voor de schoolraad 1 Oprichting 1.1 In uitvoering van het Decreet van 2 april 2004 betreffende participatie op school en de Vlaamse Onderwijsraad, B.S. 6 augustus 2004, zoals

Nadere informatie

Onze-Lieve-Vrouwinstituut lagere school, Kloosterweg 1, 1640 Sint-Genesius-Rode inst. nr. 4853

Onze-Lieve-Vrouwinstituut lagere school, Kloosterweg 1, 1640 Sint-Genesius-Rode inst. nr. 4853 BASISSCHOOL 5 oktober 2017 BETREFT: Huishoudelijk reglement van de schoolraad 1 Oprichting 1.1 In uitvoering van het Decreet van 2 april 2004 betreffende participatie op school en de Vlaamse Onderwijsraad,

Nadere informatie

Vrije Basisschool De Papaver Adegemdorp 16a 9991 Adegem. Ouderraad: huishoudelijk reglement

Vrije Basisschool De Papaver Adegemdorp 16a 9991 Adegem. Ouderraad: huishoudelijk reglement Vrije Basisschool De Papaver Adegemdorp 16a 9991 Adegem Tel en fax 050/71.15.93 e-mail vbs.depapaver@telenet.be Hoofdstuk 1 Oprichting Ouderraad: huishoudelijk reglement Art.1. Art. 2. In uitvoering van

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement schoolraad basisscholen Sint-Victor

Huishoudelijk reglement schoolraad basisscholen Sint-Victor 1 Huishoudelijk reglement schoolraad basisscholen Sint-Victor 1 Oprichting 1.1 In uitvoering van het Decreet van 2 april 2004 betreffende participatie op school en de Vlaamse Onderwijsraad, B.S. 6 augustus

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement voor de schoolraad Heilig Graf Secundair onderwijs

Huishoudelijk reglement voor de schoolraad Heilig Graf Secundair onderwijs Huishoudelijk reglement voor de schoolraad Heilig Graf Secundair onderwijs Hoofdstuk 1 Oprichting Art. 1. In uitvoering van het Decreet van 2 april 2004 betreffende participatie op school en de Vlaamse

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement van de schoolraad van Vrije basisschool IZOO

Huishoudelijk reglement van de schoolraad van Vrije basisschool IZOO Huishoudelijk reglement van de schoolraad van Vrije basisschool IZOO Hoofdstuk 1 Oprichting Art. 1 In uitvoering van het decreet betreffende participatie op school van de Vlaamse Onderwijsraad van 2 april

Nadere informatie

H U I S H O U DELIJK REGLEMENT V A N D E SCHOOLRAAD

H U I S H O U DELIJK REGLEMENT V A N D E SCHOOLRAAD Gemeenteschool DE ZONNEBLOEM Geneikenstraat 15 3560 LUMMEN tel: 013 390 485 fax: 013 390 591 e-mail: gemeenteschool@lummen.be website: www.zonnebloem.lummen.be H U I S H O U DELIJK REGLEMENT V A N D E

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement voor de schoolraad in het basisonderwijs

Huishoudelijk reglement voor de schoolraad in het basisonderwijs Hoofdstuk 1 Oprichting Huishoudelijk reglement voor de schoolraad in het basisonderwijs Art. 1. In uitvoering van het Decreet van 2 april 2004 betreffende participatie op school en de Vlaamse Onderwijsraad,

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement voor de schoolraad

Huishoudelijk reglement voor de schoolraad Huishoudelijk reglement voor de schoolraad Hoofdstuk 1 Oprichting Art. 1. In uitvoering van het Decreet van 2 april 2004 betreffende participatie op school en de Vlaamse Onderwijsraad, B.S. 6 augustus

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement ouderraad Sint-Ritacollege

Huishoudelijk reglement ouderraad Sint-Ritacollege Huishoudelijk reglement ouderraad Sint-Ritacollege 1 Oprichting 1.1 In uitvoering van het Decreet van 2 april 2004 betreffende participatie op school en de Vlaamse Onderwijsraad, B.S. 6 augustus 2004,

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement SCHOOLRAAD

Huishoudelijk reglement SCHOOLRAAD Huishoudelijk reglement SCHOOLRAAD Aangepast augustus 2017 HOOFDSTUK 1 SAMENSTELLING VAN DE SCHOOLRAAD Artikel 1 In de schoolraad zetelen de vertegenwoordigers van volgende geledingen: de ouders; het personeel;

Nadere informatie

SINT-JOZEFSCOLLEGE vzw Pontstraat AALST. Huishoudelijk reglement voor de schoolraad (basisonderwijs)

SINT-JOZEFSCOLLEGE vzw Pontstraat AALST. Huishoudelijk reglement voor de schoolraad (basisonderwijs) 1 SINT-JOZEFSCOLLEGE vzw Pontstraat 7 9300 AALST Huishoudelijk reglement voor de schoolraad (basisonderwijs) 1 Oprichting 1.1 In uitvoering van het Decreet van 2 april 2004 betreffende participatie op

Nadere informatie

GEMEENTEBESTUUR VAN SINT-JANS-MOLENBEEK

GEMEENTEBESTUUR VAN SINT-JANS-MOLENBEEK GEMEENTEBESTUUR VAN SINT-JANS-MOLENBEEK HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE OUDERRAAD (deelraad van de schoolraad) BINNEN HET NEDERLANDSTALIG GEMEENTELIJK ONDERWIJS GOEDGEKEURD BIJ BESLISSING VAN DE GEMEENTERAAD

Nadere informatie

Verzoekster dient een klacht in bij de Commissie m.b.t. volgende punten:

Verzoekster dient een klacht in bij de Commissie m.b.t. volgende punten: Commissie Zorgvuldig Bestuur CZB/P/KSO/2009/241 BETREFT: Onvoldoende inspraak schoolraad. 1 PROCEDURE 1.1 Ontvangst: 24 februari 2009 1.2 Verzoeker - ouder van een leerling 1.3 Verweerder - School; - Schoolbestuur.

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement schoolraad

Huishoudelijk reglement schoolraad Huishoudelijk reglement schoolraad Hoofdstuk 1 Oprichting Art. 1. In uitvoering van het Decreet van 2 april 2004 betreffende participatie op school en de Vlaamse Onderwijsraad, B.S. 6 augustus 2004, hierna

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE SCHOOLRAAD VAN DE GEMEENTELIJKE SCHOLEN VAN HOUTHALEN-HELCHTEREN

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE SCHOOLRAAD VAN DE GEMEENTELIJKE SCHOLEN VAN HOUTHALEN-HELCHTEREN HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE SCHOOLRAAD VAN DE GEMEENTELIJKE SCHOLEN VAN HOUTHALEN-HELCHTEREN HOOFDSTUK 1: SAMENSTELLING VAN DE SCHOOLRAAD Artikel 1 In de schoolraad zetelen de vertegenwoordigers van

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement schoolraad VBS De Schatkist Ichtegem

Huishoudelijk reglement schoolraad VBS De Schatkist Ichtegem Huishoudelijk reglement schoolraad VBS De Schatkist Ichtegem 1 Oprichting 1.1 In uitvoering van het Decreet van 2 april 2004 betreffende participatie op school en de Vlaamse Onderwijsraad, B.S. 6 augustus

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement voor de schoolraad van de gemeentelijke basisscholen van schoolbestuur Lubbeek

Huishoudelijk reglement voor de schoolraad van de gemeentelijke basisscholen van schoolbestuur Lubbeek Huishoudelijk reglement voor de schoolraad van de gemeentelijke basisscholen van schoolbestuur Lubbeek HOOFDSTUK 1 SAMENSTELLING VAN DE SCHOOLRAAD Artikel 1 In de schoolraad zetelen de vertegenwoordigers

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad 7 e Directie Dienst 71 Personeelsbeheer, Wedden en Pensioenen Verslag aan de Provincieraad registratienr. 0508136 betreft verslaggever PSBLO MEETJESLAND Verlenging van de scholengemeenschap basisonderwijs

Nadere informatie

16/11/ april 2017 Herverkiezing schoolraad en KOOGO ondersteunt de ouderraden

16/11/ april 2017 Herverkiezing schoolraad en KOOGO ondersteunt de ouderraden 1 april 2017 Herverkiezing schoolraad en KOOGO ondersteunt de ouderraden 1 WIE ZIJN WE, WAT DOEN WE? KOOGO Koepel van Ouderverenigingen van het Officieel Gesubsidieerd Onderwijs MISSIE VAN KOOGO Het bevorderen

Nadere informatie

Evaluatie van het participatiedecreet

Evaluatie van het participatiedecreet l Evaluatie van het participatiedecreet 1 Inleiding 1.1 Situatieschets Het participatiedecreet 1 is sinds 1 september 2004 van kracht. Vanaf dat moment waren de scholen verplicht om een pedagogische raad,

Nadere informatie

OUDERRAAD De KLiNKER HUISHOUDELIJK REGLEMENT

OUDERRAAD De KLiNKER HUISHOUDELIJK REGLEMENT OUDERRAAD De KLiNKER HUISHOUDELIJK REGLEMENT Hoofdstuk 1 Oprichting/Ouderraad/Oudervereniging Art.1. In uitvoering van het Decreet van 2 april 2004 betreffende de participatie op school en de Vlaamse onderwijsraad,

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad Verslag aan de Provincieraad registratienr. 0700646 betreft verslaggever PROVINCIAAL ONDERWIJS Aanduiding van provinciale vertegenwoordigers in Huis van het Nederlands Gent, Huis van het Nederlands Oost-

Nadere informatie

2. Secretarie - Gemeentelijk onderwijs - Schoolraad - Huishoudelijk reglement - Aktename. De Gemeenteraad in openbare zitting,

2. Secretarie - Gemeentelijk onderwijs - Schoolraad - Huishoudelijk reglement - Aktename. De Gemeenteraad in openbare zitting, KNOKKE-HEIST Overzichtslijst overgemaakt op 5 JULI 2005 Aanwezig : Afwezig : UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD ZITTING VAN 30 juni 2005 Graaf L. Lippens: Burgemeester, M. Willems: Eerste Schepen,

Nadere informatie

Ouderraad Basisschool De Vogelzang

Ouderraad Basisschool De Vogelzang Ouderraad Basisschool De Vogelzang Huishoudelijke reglement 1. Oprichting - ontbinding Art.1. In de onderwijsinstelling Basisschool De Vogelzang, Goedlevenstraat 78, 9041 Oostakker, wordt een ouderraad

Nadere informatie

BEVOEGDHEDEN EN BEVOEGDHEIDSMATERIES SCHOOLRAAD

BEVOEGDHEDEN EN BEVOEGDHEIDSMATERIES SCHOOLRAAD VERSLAG VERGADERING SCHOOLRAAD Datum: dinsdag 1 oktober 2013 Aanvang: 19:30 uur Locatie: GBS De Kleine Wijzer Drogebroodstraat 5 2250 Olen de vergadering gaat door in het personeelslokaal van de kleuterschool

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement

Huishoudelijk reglement Inleiding Inleiding Waar mensen zich verenigen en willen samenwerken zijn basisafspraken noodzakelijk. Dit om een vlotte werking te waarborgen. Volgens het nieuwe participatiedecreet zijn ouderraden trouwens

Nadere informatie

CURSIEF weergegeven. 1 De punten die decretaal bepaald zijn of die bepaald zijn door het kiesreglement zijn VET en

CURSIEF weergegeven. 1 De punten die decretaal bepaald zijn of die bepaald zijn door het kiesreglement zijn VET en HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE SCHOOLRAAD VAN SCHOOL X 1 ( versie met orde - en tuchtprocedure ) 1. Samenstelling en bevoegdheden 1.1. De schoolraad is samengesteld uit: 1.1.1. drie stemgerechtigde leden,

Nadere informatie

Commissie Zorgvuldig Bestuur

Commissie Zorgvuldig Bestuur Commissie Zorgvuldig Bestuur CZB/V/P/GV/2016/383 BETREFT: oprichting van meerdere schoolraden per school. 1. PROCEDURE 1.1. Ontvangst: 18 oktober 2016 1.2. Verzoeker [X], VCOV vzw. 1.3. CZB Bij e-mail

Nadere informatie

CURSIEF weergegeven. 1 De punten die decretaal bepaald zijn of die bepaald zijn door het kiesreglement zijn VET en

CURSIEF weergegeven. 1 De punten die decretaal bepaald zijn of die bepaald zijn door het kiesreglement zijn VET en versie 5/10/2001 HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE SCHOOLRAAD VAN SCHOOL X 1 1. Samenstelling en bevoegdheden 1.1. De schoolraad is samengesteld uit: 1.1.1. drie stemgerechtigde leden, rechtstreeks verkozen

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE SCHOOLRAAD VAN SCHOOL De Pit

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE SCHOOLRAAD VAN SCHOOL De Pit HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE SCHOOLRAAD VAN SCHOOL De Pit 1. Samenstelling en bevoegdheden 1.1. De schoolraad is samengesteld uit: 1.1.1. drie stemgerechtigde leden, rechtstreeks verkozen door en uit

Nadere informatie

GEMEENTE KNOKKE-HEIST

GEMEENTE KNOKKE-HEIST GEMEENTE KNOKKE-HEIST Overzichtslijst overgemaakt op 29 MAART 2005 Aanwezig : UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD ZITTING VAN 24 maart 2005 Graaf L. Lippens: Burgemeester, M. Willems: Eerste

Nadere informatie

Infosessie Evaluatie van het participatiedecreet. Hendrik Consciencegebouw (13-15 uur)

Infosessie Evaluatie van het participatiedecreet. Hendrik Consciencegebouw (13-15 uur) Infosessie Evaluatie van het participatiedecreet Hendrik Consciencegebouw 21.12.2017 (13-15 uur) Overzicht Wie is wie? Context: het participatiedecreet? Context: evaluatie van het participatiedecreet?

Nadere informatie

2 CLB : een centrum voor leerlingenbegeleiding bedoeld in het decreet van 1 december 1998 betreffende de centra voor leerlingenbegeleiding;

2 CLB : een centrum voor leerlingenbegeleiding bedoeld in het decreet van 1 december 1998 betreffende de centra voor leerlingenbegeleiding; U bent hier: Onderwijs en Vorming > Edulex Decreet datum laatste wijziging: 01/09/2008 inhoudstafel Decreet betreffende participatie op school en de Vlaamse Onderwijsraad goedkeuringsdatum : 02 APRIL 2004

Nadere informatie

3.1 De ouderraad bestaat uit ouders, waarvan het(de) kind(eren) regelmatig is(zijn) ingeschreven in de school.

3.1 De ouderraad bestaat uit ouders, waarvan het(de) kind(eren) regelmatig is(zijn) ingeschreven in de school. Sint-Jozefscollege Aarschot Ouderraad Huishoudelijk reglement 1 Oprichting 1.1 In uitvoering van het Decreet van 2 april 2004 betreffende participatie op school en de Vlaamse Onderwijsraad, B.S. 6 augustus

Nadere informatie

Inhoud 1 Inleiding...2

Inhoud 1 Inleiding...2 Guimardstraat 1 1040 BRUSSEL +32 2 507 06 01 www.katholiekonderwijs.vlaanderen MEDEDELING Referentienummer: MLER_018 Datum: 2015-05-22 Gewijzigd: 2017-01-25 Contact: Dienst Lerenden lerenden@katholiekonderwijs.vlaanderen

Nadere informatie

Commissie Zorgvuldig Bestuur. BETREFT: rechten van stiefouders op grond van het participatiedecreet.

Commissie Zorgvuldig Bestuur. BETREFT: rechten van stiefouders op grond van het participatiedecreet. Commissie Zorgvuldig Bestuur CZB/V/P/KSO/2013/322 BETREFT: rechten van stiefouders op grond van het participatiedecreet. 1. PROCEDURE 1.1. Ontvangst: 25 februari 2013. 1.2. Vraagsteller [X], VVKSO. 1.3.

Nadere informatie

SCHOOLRAAD OUDERGELEDING VERKIEZINGSREGLEMENT

SCHOOLRAAD OUDERGELEDING VERKIEZINGSREGLEMENT BIJLAGE Bijlage nr. 3 Verkiezingsreglementen oudergeleding voor de schoolraden van Elishout, school voor voeding (E. Gryzonlaan 1, 1070 Brussel); Kasterlinden, secundair onderwijs voor jongeren met gehoor-

Nadere informatie

Decreet betreffende participatie op school en de Vlaamse Onderwijsraad

Decreet betreffende participatie op school en de Vlaamse Onderwijsraad Decreet betreffende participatie op school en de Vlaamse Onderwijsraad goedkeuringsdatum : 02 APRIL 2004 publicatiedatum : B.S.06/08/2004 TITEL I. - Inleidende bepalingen Artikel 1. Dit decreet regelt

Nadere informatie

Statuten jeugdraad Glabbeek

Statuten jeugdraad Glabbeek Statuten jeugdraad Glabbeek 2018-2025 Algemeen Art 1. In de gemeente Glabbeek wordt een gemeentelijke jeugdraad opgericht in uitvoering van het decreet van 14 februari 2003 houdende de ondersteuning en

Nadere informatie

Reglement voor verkiezing van de geleding personeel in de schoolraden

Reglement voor verkiezing van de geleding personeel in de schoolraden Reglement voor verkiezing van de geleding personeel in de schoolraden Goedgekeurd in de gemeenteraad van 19 december 2016 Bekendgemaakt op 20 december 2016 Inhoudstafel Hoofdstuk I. Doel en doelgroep...

Nadere informatie

1. Het oudercomité bespreekt intern de omvorming naar een ouderraad. Indien consensus

1. Het oudercomité bespreekt intern de omvorming naar een ouderraad. Indien consensus STAPPENPLAN VAN OUDERCOMITÉ NAAR OUDERRAAD 1. Het oudercomité bespreekt intern de omvorming naar een ouderraad Indien consensus 2. Het oudercomité bespreekt de omvorming met de inrichtende macht & directie

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement Ouderraad Wakkerzeel

Huishoudelijk reglement Ouderraad Wakkerzeel 1. BENAMING Onder de benaming Ouderraad van de Vrije Basisschool te Wakkerzeel wordt de ouderraad als officieel participatieorgaan opgericht. 2. ZETEL De zetel van de ouderraad is gevestigd te 3150 Wakkerzeel,

Nadere informatie

GEMEENSCHAPS- EN GEWESTREGERINGEN GOUVERNEMENTS DE COMMUNAUTE ET DE REGION GEMEINSCHAFTS- UND REGIONALREGIERUNGEN

GEMEENSCHAPS- EN GEWESTREGERINGEN GOUVERNEMENTS DE COMMUNAUTE ET DE REGION GEMEINSCHAFTS- UND REGIONALREGIERUNGEN 59197 GEMEENSCHAPS- EN GEWESTREGERINGEN GOUVERNEMENTS DE COMMUNAUTE ET DE REGION GEMEINSCHAFTS- UND REGIONALREGIERUNGEN N. 2004 3089 VLAAMSE GEMEENSCHAP COMMUNAUTE FLAMANDE MINISTERIE VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP

Nadere informatie

Commissie Zorgvuldig Bestuur

Commissie Zorgvuldig Bestuur Commissie Zorgvuldig Bestuur CZB/V/P/KBO/2017/389 BETREFT: vertegenwoordiging geleding ouders in de schoolraad. 1. PROCEDURE 1.1. Ontvangst: 2 juni 2017. 1.2. Verzoeker [A], gemeentesecretaris. - Betrokken

Nadere informatie

STATUTEN GEMEENTELIJKE ADVIESRAAD LOKAAL OVERLEG KINDEROPVANG DE PINTE

STATUTEN GEMEENTELIJKE ADVIESRAAD LOKAAL OVERLEG KINDEROPVANG DE PINTE STATUTEN GEMEENTELIJKE ADVIESRAAD LOKAAL OVERLEG KINDEROPVANG DE PINTE 1. Oprichting Art 1. Het lokaal overleg kinderopvang is een gemeentelijke adviesraad. Met de oprichting van deze gemeentelijke adviesraad

Nadere informatie

COMMISSIE ZORGVULDIG BESTUUR

COMMISSIE ZORGVULDIG BESTUUR COMMISSIE ZORGVULDIG BESTUUR CZB/P/BO/2007/172 BETREFT: Basisonderwijs: Advies inzake profiel van de directeur. 1. PROCEDURE 1.1 Ontvangst: 03.09.2007 1.2 Verzoeker Voorzitter oudercomité. 1.3 Betrokken

Nadere informatie

AGENDAPUNT VAN DE GEMEENTERAAD VAN HAMME IN ZITTING VAN 29/03/2017 Referentienummer agendapunt: GR/2017/041

AGENDAPUNT VAN DE GEMEENTERAAD VAN HAMME IN ZITTING VAN 29/03/2017 Referentienummer agendapunt: GR/2017/041 1/2 AGENDAPUNT VAN DE GEMEENTERAAD VAN HAMME IN ZITTING VAN 29/03/2017 Referentienummer agendapunt: GR/2017/041 GBS DE DOBBELSTEEN: OPRICHTING OUDERRAAD - HUISHOUDELIJK REGLEMENT - GOEDKEURING - BESLUIT

Nadere informatie

Commissie Zorgvuldig Bestuur

Commissie Zorgvuldig Bestuur Commissie Zorgvuldig Bestuur CZB/V/P/KBO/2014/345 BETREFT: oprichting schoolraad 1 PROCEDURE 1.1. Ontvangst: 24 februari 2014 1.2. Verzoeker [A] en [B], ouders van een leerling 1.3. Verweerder / 1.4. CZB

Nadere informatie

De commissie vergadert na bijeenroeping door de voorzitter of, als de voorzitter verhinderd is, de ondervoorzitter.

De commissie vergadert na bijeenroeping door de voorzitter of, als de voorzitter verhinderd is, de ondervoorzitter. HUISHOUDELIJK REGLEMENT Artikel 1 : Doelstelling Dit huishoudelijk reglement bepaalt de wijze waarop de GECORO zijn bevoegdheid uitoefent overeenkomstig het besluit van de gemeenteraad van 17 december

Nadere informatie

Schoolraad 23/11/ p. 1 -

Schoolraad 23/11/ p. 1 - Schoolraad 23/11/2009 - p. 1 - Agenda 1. hoe bouwen aan communicatie en communicatiestructuren 2. vraag aan het schoolbestuur over de schoolinfrastructuur 3. verslag en beknopt verslag schoolraad 15 september

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement OUDERRAAD BO. De Boomgaard Gent.

Huishoudelijk Reglement OUDERRAAD BO. De Boomgaard Gent. Huishoudelijk Reglement OUDERRAAD BO. De Boomgaard Gent. Ouderwerking omvat alle vormen van participatie door ouders in de Stedelijke Freinetschool De Boomgaard. De ouderraad overkoepelt de ouderwerking

Nadere informatie

Commissie Zorgvuldig Bestuur

Commissie Zorgvuldig Bestuur Commissie Zorgvuldig Bestuur CZB/P/KBO/2009/233 BETREFT: Onvoldoende inspraak schoolraad. 1 PROCEDURE 1.1 Ontvangst: 30 januari 2009 1.2 Verzoeker - Vertegenwoordiger van de ouders 1.3 Betrokken school

Nadere informatie

MEDEDELING. Participatiedecreet: de schoolraad. Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel

MEDEDELING. Participatiedecreet: de schoolraad. Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel MEDEDELING referentienr. : M-VVKSO-2014-044 datum : 2014-07-03 gewijzigd : 2014-09-09 contact : Dienst Leerlingen en schoolorganisatie,

Nadere informatie

MEDEDELING. Participatiedecreet: de schoolraad. Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel

MEDEDELING. Participatiedecreet: de schoolraad. Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel MEDEDELING referentienr. : M-VVKSO-2005-011 datum : 2005-02-10 gewijzigd : 2013-01-10 contact : Dienst Leerlingen en schoolorganisatie,

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad 7e Directie Dienst 71 Personeelsbeheer, Wedden en Pensioenen Verslag aan de Provincieraad registratienr. 0809422 betreft verslaggever PROVINCIAAL INSTITUUT HEYNSDAELE - TEHUIS Protocol van verblijf, opvang,

Nadere informatie

Seniorenadviesraad Galmaarden

Seniorenadviesraad Galmaarden Seniorenadviesraad Galmaarden DE GEMEENTERAAD Gelet op het decreet van 7 december 2012 van de Vlaamse Regering houdende de stimulering van een inclusief Vlaams ouderenbeleid en de beleidsparticipatie van

Nadere informatie

Toelichting bij het model van huishoudelijk reglement voor de schoolraden

Toelichting bij het model van huishoudelijk reglement voor de schoolraden Toelichting bij het model van huishoudelijk reglement voor de schoolraden Inleiding Het Bijzonder Decreet betreffende het Gemeenschapsonderwijs (BDGO) bepaalt dat in elke school een schoolraad wordt opgericht.

Nadere informatie

Gelieve hierbij de beslissing van de Gemeenteraad te vinden betreffende de schoolraden in het basis- en secundair onderwijs.

Gelieve hierbij de beslissing van de Gemeenteraad te vinden betreffende de schoolraden in het basis- en secundair onderwijs. STAD BRUSSEL Département Openbaar Onderwijs Brussel, 21 januari 2005 PVR 2004/2005-02/03 Aan de leden van het onderwijzend personeel Betreft: Schoolraden Gelieve hierbij de beslissing van de Gemeenteraad

Nadere informatie

Evaluatie van het participatiedecreet: conclusies en beleidsaanbevelingen

Evaluatie van het participatiedecreet: conclusies en beleidsaanbevelingen l Evaluatie van het participatiedecreet: conclusies en beleidsaanbevelingen 1 Inleiding 1.1 Situatieschets Het participatiedecreet 1 is sinds 1 september 2004 van kracht. Vanaf dat moment waren de scholen

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement ouderrraad Sint-Lambertusschool

Huishoudelijk reglement ouderrraad Sint-Lambertusschool Huishoudelijk reglement ouderrraad Sint-Lambertusschool Artikel 1: Algemene bepalingen Dit reglement is het huishoudelijk reglement van de ouderraad van de Vrije Basisschool Sint Lambertus, Waversebaan

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad 7e Directie Dienst 71 Personeelsbeheer, Wedden en Pensioenen Verslag aan de Provincieraad betreft PROVINCIALE CENTRA VOOR VOLWASSENENONDERWIJS Samenwerking tussen de Provinciale Centra voor Volwassenenonderwijs

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit 7e Directie Dienst 71 Personeelsbeheer, Wedden en Pensioenen Provincieraadsbesluit betreft verslaggever FLANKEREND ONDERWIJSBELEID Wijziging aan het reglement subsidiëring projecten ter bevordering van

Nadere informatie

3) onderzoek verrichten naar de culturele behoeften in het werkingsgebied en documentatie en informatie verzamelen over het cultureel leven;

3) onderzoek verrichten naar de culturele behoeften in het werkingsgebied en documentatie en informatie verzamelen over het cultureel leven; GEMEENTELIJKE RAAD VOOR CULTUURBELEID 8755 RUISELEDE Huishoudelijk reglement: In Ruiselede wordt een gemeentelijke raad voor cultuurbeleid opgericht in uitvoering van het decreet van 24 juli 1991 houdende

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad IVA Provinciaal Onderwijs Verslag aan de Provincieraad registratienr. 1003312 betreft verslaggever PROVINCIAAL ONDERWIJS Wijziging aan de schoolreglementen en aan het centrumreglement deeltijds onderwijs

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT

HUISHOUDELIJK REGLEMENT Samenwerkingsovereenkomst - bijlage 10A CENTRUMRAAD VAN VCLB 2 ANTWERPEN MIDDENGEBIED Sint Benedictusstraat 14b HUISHOUDELIJK REGLEMENT 2640 Mortsel VAN DE CENTRUMRAAD Tel. 03/443.90.20 Fax 03/443.90.21

Nadere informatie

Commissie Zorgvuldig Bestuur

Commissie Zorgvuldig Bestuur Commissie Zorgvuldig Bestuur CZB/P/KBO/2010/274 BETREFT: geen inspraak schoolraad bij herlocalisatie 3e graad 1 PROCEDURE 1.1 Ontvangst: 28 mei 2010 1.2 Verzoeker [X], voorzitter ouderraad [Y], ondervoorzitter

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement van de ouderraad Vrije Kleuterschool De Beverburcht Maaseik

Huishoudelijk reglement van de ouderraad Vrije Kleuterschool De Beverburcht Maaseik Huishoudelijk reglement van de ouderraad Vrije Kleuterschool De Beverburcht Maaseik Artikel 1. Situering De vrije Kleuterschool De Beverburcht Maaseik ouderraad, verder de ouderraad genoemd, is een feitelijke

Nadere informatie

Gecoördineerde statuten Ouderraad Gemeentelijke Basisschool Tervuren

Gecoördineerde statuten Ouderraad Gemeentelijke Basisschool Tervuren Gecoördineerde statuten Ouderraad Gemeentelijke Basisschool Tervuren Titel I. Naam, zetel Artikel 1 1. De vereniging zonder winstoogmerk draagt de benaming Ouderraad Gemeentelijke Basisschool Tervuren.

Nadere informatie

MEDEZEGGENSCHAPSREGLEMENT

MEDEZEGGENSCHAPSREGLEMENT MEDEZEGGENSCHAPSREGLEMENT Medezeggenschapsreglement van Samenwerkingsverband Passend Primair Onderwijs Rotterdam ( het samenwerkingsverband ). Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Begripsbepalingen

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit directie Onderwijs & Vorming --- dossiernummer: 1505515 Provincieraadsbesluit betreft verslaggever Flankerend onderwijsbeleid Reglement met betrekking tot het subsidiëren van projecten ter bevordering

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit directie Onderwijs & Vorming --- dossiernummer: 1109135 Provincieraadsbesluit betreft verslaggever Flankerend onderwijsbeleid Wijzigingen reglement subsidiëring projecten ter bevordering van gelijke onderwijskansen

Nadere informatie

STATUTEN VAN DE GEMEENTELIJKE CULTURELE RAAD TE LICHTERVELDE

STATUTEN VAN DE GEMEENTELIJKE CULTURELE RAAD TE LICHTERVELDE STATUTEN VAN DE GEMEENTELIJKE CULTURELE RAAD TE LICHTERVELDE Gelet op de eerdere oprichting van de gemeentelijke Culturele Raad in uitvoering van het decreet van 24 juli 1991 houdende organisatie van het

Nadere informatie

huishoudelijk reglement

huishoudelijk reglement huishoudelijk reglement 1. BENAMING: Ouderraad van het Sint- Jozefscollege, afdeling Pontstraat (instellingsnummer 022764), huisnummer 18 behorende tot de vzw IÑIGO, ignatiaanse scholen. Bij onderhavig

Nadere informatie

Medezeggenschapsreglement van RSV Breda e.o. te Breda ( het samenwerkingsverband )

Medezeggenschapsreglement van RSV Breda e.o. te Breda ( het samenwerkingsverband ) Medezeggenschapsreglement van RSV Breda e.o. te Breda ( het samenwerkingsverband ) Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Begripsbepalingen a. wet: de Wet medezeggenschap op scholen (Stb. 2006, 658);

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad 7 e Directie Dienst 71 Personeelsbeheer, Wedden en Pensioenen Verslag aan de Provincieraad registratienr. 0703712 betreft verslaggever PROVINCIAAL ONDERWIJS Begrafenisvergoeding niet-gesubsidieerd ondersteunend

Nadere informatie

Commissie Zorgvuldig Bestuur

Commissie Zorgvuldig Bestuur Commissie Zorgvuldig Bestuur CZB/KL/P/KBO/2017/392 BETREFT: vertegenwoordiging geleding ouders in de schoolraad. 1. PROCEDURE 1.1. Ontvangst: 14 juni 2017. 1.2. Verzoekster [Z], lid ouderraad. 1.3. Verweerder

Nadere informatie

1902 ( ) Nr. 1 5 februari 2013 ( ) stuk ingediend op. Voorstel van decreet. van de heer Filip Dewinter

1902 ( ) Nr. 1 5 februari 2013 ( ) stuk ingediend op. Voorstel van decreet. van de heer Filip Dewinter stuk ingediend op 1902 (2012-2013) Nr. 1 5 februari 2013 (2012-2013) Voorstel van decreet van de heer Filip Dewinter houdende wijziging van het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking,

Nadere informatie

STATUTEN RAAD VOOR TOERISME

STATUTEN RAAD VOOR TOERISME STATUTEN RAAD VOOR TOERISME Artikel 1. Oprichting en doel 1. Het gemeentebestuur richt een adviesraad op met de naam "Raad voor Toerisme". Het betreft een adviesraad conform artikel 200 van het Gemeentedecreet

Nadere informatie

ARTIKELNUMMER TOEL OMSCHRIJVING VROEGER BEDR. VERHOGING VERLAGING NIEUW BEDR.

ARTIKELNUMMER TOEL OMSCHRIJVING VROEGER BEDR. VERHOGING VERLAGING NIEUW BEDR. 10102 Bestendige Deputatie 04 04 10102 620 10 1 335 000,00 0,00 13 330,00 1 321 670,00 04 04 10102 621 10 63 000,00 13 330,00 0,00 76 330,00 10101 Provincieraad TOT.ECON.GROEP 70 2 704 199,00 13 330,00

Nadere informatie

2 STANDPUNTEN van de INDIENERS VAN DE KLACHTEN

2 STANDPUNTEN van de INDIENERS VAN DE KLACHTEN Commissie Zorgvuldig Bestuur CZB/P/BO/2008/196 BETREFT: geen inspraak bij de sluiting van een kleuterschool. 1 PROCEDURE 1.1 Ontvangst: - 21.02.2008: klacht van een ouder van twee kleuters; - 25.02.2008:

Nadere informatie

Reglement met betrekking tot de gekwalificeerde uitstroom uit het leerplichtonderwijs.

Reglement met betrekking tot de gekwalificeerde uitstroom uit het leerplichtonderwijs. PAULO Reglement met betrekking tot de gekwalificeerde uitstroom uit het leerplichtonderwijs. Het Reglement met betrekking tot het subsidiëren van projecten ter bevordering van de gekwalificeerde uitstroom

Nadere informatie