Filosoferen in de Basisschool

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Filosoferen in de Basisschool"

Transcriptie

1 Filosoferen in de Basisschool Hoe kun je filosoferen met kinderen verankeren in het onderwijsprogramma? Welke keuzes maak je daarbij als basisschool en hoe zorg je ervoor dat wat je bedenkt aansluit bij de het team en situatie op je eigen school? Tijdens de KCR-netwerkbijeenkomst op 6 november 2013 in De Machinist, wisselden collega s van diverse Rotterdamse basisscholen en vakdocenten filosofie van gedachten over deze thematiek. Dit is het verslag van die bijeenkomst met de belangrijkste conclusies en aanbevelingen.

2 2 Marja van Rossum, docent filosoferen met kinderen Diversiteit in ervaring en wensen Ruim dertig vertegenwoordigers van scholen en de culturele sector bezochten de netwerkmiddag in de Machinist. Aanwezig was een gemêleerd gezelschap met verschillende (onderwijs)achtergronden: openbare basisscholen, scholen op Islamitische grondslag, Montessorischolen, Daltononderwijs, de Reconvalescentenschool, brede scholen, Speciaal Basisonderwijs. Ook de aanleiding om aan het programma deel te nemen was divers. Een deel van de scholen kwam om inspiratie op te doen omdat zij met een filosofieprogramma wilde starten, een ander deel kwam om hun huidige programma weer eens onder de loep te nemen en hun ervaringen te delen. Ervaringsdeskundigen aan het woord Als eerste presenteerde filosofiedocente Marja van Rossum haar werk als vakleerkracht filosoferen op een basisschool in Delft. Toen zij net daarmee begon heeft zij enkele voorbereidende gesprekken met de directie gehad. Vraag was hoe zij om zou gaan met een thema als geloof in relatie tot het gegeven dat het om christelijk onderwijs ging. Zij heeft in de praktijk hier een goede vorm voor gevonden, er is altijd sprake van voldoende openheid om dit onderwerp te onderzoeken. Marja filosofeert met groepjes van tien tot maximaal veertien kinderen; de groepsleerkrachten kiezen samen met haar uit wie mee doen met filosoferen. Het gaat dan altijd om kinderen die meer uitdaging kunnen gebruiken, bijvoorbeeld om hoogbegaafde of hele stille kinderen. Het kan zijn dat een kind een half jaar komt, of zijn hele schoolloopbaan.

3 3 Elk half jaar is er een overleg met de directie om op de hoogte te raken van de nieuwste ontwikkelingen. Met de leerkrachten heeft zij kort contact bij vragen heeft over gedrag of onderwerpen. Marja is een volwaardig lid van het team, ook al kan zij niet bij alle teamactiviteiten zijn. Heel belangrijk is laten zien wat er gebeurt in de filosofielessen, de communicatie met de leerkrachten én de ouders is heel belangrijk. Zo ontstond er op een gegeven moment bij de ouders ontevredenheid dat alleen een klein groepje kinderen filosofeerde. Het team heeft toen duidelijk laten zien waarom zij die keuze hebben gemaakt en nu is dat geaccepteerd. Daarna was het de beurt aan Nienke Jerphanion en Ivanna Heijboer van OBS Het Landje, een basisschool die zich al lange tijd bezighoudt met cultuureducatie en filosoferen met kinderen. De school ligt in de directe omgeving van een groot aantal culturele instellingen deze zijn al in de jaren 80 vaak uitgenodigd om daar op bezoek te komen of mee te werken aan projecten. Het Landje heeft met zo n zes andere basisscholen de Stichting Kunstzinnige Basisscholen (KUBAS) opgericht. Deze scholen overlegden regelmatig en werkten samen. Op Het Landje zelf bespraken leerkrachten, ouders, directie en de Interne Cultuurcoördinator in een denktank het hoe en waarom van kunst op school. Dit leidde tot filosofische vragen: wat is mooi en lelijk, waarom kunst? Het team is toen rond 2002 aan de slag gegaan met mensen van de SKVR om een aantal lessen te ontwerpen rond het boekje Koningin van de kleuren (van Jutta Bauer). Ivanna Heijboer, OSB Het Landje

4 4 Naast filosofielessen zijn ook lessen theater, dans, beeldend ontwikkeld. De map Mooi zo! wordt nog altijd gebruikt. Zij hebben ervoor gekozen filosoferen in het rooster op te nemen, het is dus structureel en wordt daarom ook beoordeeld. Dat is moeilijk, in de praktijk. Wat aandacht vraagt in de loop van de jaren is het inwerken van nieuwe collega s. Een goed voorbeeld is hoe Ivanna is ingewerkt. Zij is gestart met gezamenlijk lessen voorbereiden aan de hand van het boekje Klein maar dapper, met verhalen en daarbij vragen. Later is zij gebruik gaan maken van Filosoferen doe je zo van Marja van Rossum en Rob Bartels. Zij start elk jaar bij de kleuters met het hoofdstuk over wat vragen zijn en kiest daarna lessen die aansluiten bij thema s in de klas. Nu is zij altijd alert op boeken en verhalen die aanleiding kunnen zijn voor filosoferen. Ivanna signaleert dat het werken met een grote groep kleuters leidt tot kortere filosofielessen. Het beoordelen is lastig omdat vaak een paar kinderen veel praten en de anderen in stilte meeluisteren. Nienke heeft groep 8. Zij filosofeert meestal met een deel van de klas het andere deel is dan bij Humanistische Vorming. De kinderen geven haar lijstjes met onderwerpen, over maatschappelijke thema s als armoede. Na het gesprek in de kleine groep worden de thema s met de hele klas besproken. Jaarlijks is er veel aandacht voor het bombardement van Rotterdam in 1940, en dat is aanleiding tot filosoferen over bijvoorbeeld goed en fout in de Tweede Wereldoorlog. Voor hen leeft nu de vraag hoe zij het hele team betrokken kunnen blijven houden bij het filosoferen, met name de mensen die het begin niet hebben meegemaakt. En hoe om te gaan met het werken met zulke grote klassen.

5 5 Vierkante tafelgesprekken Het tweede deel van de bijeenkomst stond in het teken van drie deelgesprekken. Iedere gesprekstafel kreeg een thema mee en de vraag om aan het einde van het gesprek tot enkele aanbevelingen te komen waar andere scholen van kunnen profiteren. Groep A: Wie filosofeert met de kinderen? De groepsleerkracht of de vakleerkracht? Een prettige uitwisseling waarbij de focus al snel lag op de start en de voortgang in een team in plaats van op de vraag waarom je voor het een zou kiezen of voor het ander, aldus één van de gespreksdeelnemers. Uit het gesprek kwam naar voren dat dit afhankelijk is van de doelen die de school zich stelt. Gespreksleider Jim de Vries, consulent bij het KCR: Op basis van de doelen die voor de hand liggen bij filosoferen in de basisschool, zijn we tijdens het gesprek tot de conclusie gekomen dat filosoferen met kinderen eigenlijk door een groepsleerkracht gegeven moet worden. Volgens de groep kunnen vakleerkrachten filosofie daarbij de rol van coach vervullen die het lerarenteam inhoudelijk ondersteunt. Jim: Zorg dus eerst met je team dat je de doelstelling van de school helder krijgt. Daarna is het aan te raden om een vakleerkracht in te schakelen en coaching te organiseren. Ook is het belangrijk om het proces te borgen, bijvoorbeeld door in de algemene teamvergaderingen met het team te gaan filosoferen. Het KCR kan adviseren bij het in kaart brengen van het draagvlak, het formuleren van de doelen en het matchen van school en filosofiedocent. Groep A: Wie filosofeert met de kinderen?

6 6 Groep B: Een vaste plek voor filosoferen, hoe kan dat? Om deze vraag uit te diepen nam de tweede groep verschillende elementen onder de loep. Gespreksleider Hildegard de Graaf, consulent bij het KCR: We hebben gekeken naar de kinderen. Wat betekent het filosoferen voor de kinderen en wat komt er allemaal bij kijken om het vast te kunnen houden? Vervolgens hebben we ingezoomd op de groepsleerkracht en als laatste op de structuur van de school. Volgens de groep kan filosofie kinderen helpen anders naar de wereld te kijken en het blijkt dat, net als bij andere kunst- en cultuurvakken, er bij kinderen andere talenten boven komen drijven dan bij de reguliere cognitieve vakken. Hildegard: Het wakkert iets aan waardoor andere dingen zichtbaar worden. Om te kunnen filosoferen hoef je volgens de groep niet een specifieke leerintelligentie te hebben, het kan ook met leerlingen van het speciaal onderwijs. Iedere leerling is in staat om te filosoferen. Wel zag de groep een verschil tussen jongere kinderen en oudere kinderen, de laatsten kunnen wat terughoudender worden en hun onbevangenheid verliezen. Dat vraagt dus in de hogere klassen een andere vorm van filosoferen. De groep vond ook dat iedere leerkracht kan leren filosoferen met kinderen. Iedere leerling is in staat om te filosoferen. Groep B: Een vaste plek voor filosoferen

7 7 Het vraagt echter wel om een andere vaardigheid van leerkrachten. Het gaat om het gezamenlijk onderzoek, er is geen goed of fout antwoord. Je moet daarom eigenlijk om je handen gaan zitten en de activiteit bij de kinderen leggen. Dat is niet voor iedereen even makkelijk. Ook moet een leerkracht de juiste vragen kunnen stellen: open vragen en doorvragen. Als docent moet je bovendien heel scherp hebben wat het verschil is tussen gewoon praten en filosoferen. Er bleek behoefte aan handreikingen voor verdiepingsvragen, het doorvragen vergt meer deskundigheid. Een website om de ervaringen te delen zou ook kunnen bijdragen aan het continueren van filosoferen op school. Wat betreft de schoolstructuur beval de groep aan regelmatig een inspirator op school uit te nodigen om het filosoferen levend te houden. In plaats van te toetsen is een vorm van intercollegiaal overleg over het belang en de aandachtspunten bij het filosoferen met kinderen belangrijk. Het schoolteam kan het filosoferen soms zelf toepassen tijdens een vergadering. Verder is het creëren van draagvlak bij de ouders heel belangrijk en moet je veel aandacht besteden aan intervisie. Vanuit de groep kwam daarbij de bruikbare tip om je eigen lessen op te nemen en terug te kijken of luisteren. Je moet op je handen zitten en de activiteiten bij de kinderen leggen.

8 8 Groep C: Succesvol starten met filosoferen op school De derde groep boog zich over dit onderwerp onder leiding van KCR-programmaleider begeleiding en onderzoek Annemarie Timmermans. De groep bestond uit zowel uit leerkrachten die erg nieuwsgierig zijn hoe ze hun enthousiasme over filosoferen met kinderen in hun school kunnen verspreiden, als uit ervaren groepsleerkrachten en filosofiedocenten. Tijdens het levendige gesprek kwam vooral naar voren dat het integreren van een filosofie-component in het onderwijsprogramma maatwerk is. Annemarie noemde als aanbevelingen: Een standaardmethode is goed als basis en als inspiratie om te beginnen met filosoferen als school, maar kijk wel naar de situatie van de school. Welke doel en welke vorm past bij deze school en bij dit team? Een methode hoeft niet perse leidend te zijn. Ook concludeerde groep dat het goed werkt om een werkgroep te starten met vertegenwoordigers uit de verschillende lagen van de school. Dat werkt als een olievlek. Je start met een paar gemotiveerde mensen, waarna het enthousiasme voor filosoferen in de klas zich steeds meer kan verspreiden door de school heen. Maar hoe een directeur of een leerkracht die niets heeft met filosoferen mee te krijgen? Daar is geen eenduidig antwoord op gekomen We zijn wel tot de conclusie gekomen dat het belangrijk is om leerkrachten zelf te laten ervaren wat de kracht van filosoferen is. Anderzijds is het ook belangrijk om met concrete argumenten te onderbouwen waarom je wilt filosoferen. Daarvoor zou je bestaand onderzoek in kunnen zetten. Ook is het mogelijk om een school te bezoeken die al actief met filosoferen bezig is. Groep C: Succesvol starten met filosoferen op school

9 9 Groep C: Succesvol starten met filosoferen op school Samenvattend Om een goede start te maken is het advies om een traject op maat van de school op te zetten. Daarbij concludeerde de eerste groep dat groepsleerkrachten heel goed het filosoferen in hun onderwijs kunnen verweven. De derde groep stelde dat enthousiasme en een concrete argumentatie voor het invoeren van filosoferen zijn belangrijke factoren. Ook het ervaren van de kracht van filosoferen kan leerkrachten overtuigen. Een goed startpunt kan zijn het gebruik van een methode, maar dat is niet noodzakelijk. Op de langere termijn is het advies van de tweede groep om het filosoferen regelmatig op de agenda te zetten door bijvoorbeeld het versterken van de vaardigheden van leerkrachten om een filosofisch gesprek te leiden, het uitnodigen van inspiratoren en het filosoferen met het team over onderwerpen, die relevant zijn voor het onderwijs.

10 10 Werkend leren De netwerkbijeenkomst Filosoferen in de basisschool maakt onderdeel uit van de programmalijn Werkend Leren van het KCR. Wij ondersteunen scholen bij het ontwikkelen van hun visie en praktijk op cultuuronderwijs. Daarbij richten we ons op de school als organisatie en daarmee op schoolbesturen, directeuren, locatieleiders, ICC-ers, groepsleerkrachten en kunstvakdocenten. We informeren, stimuleren, adviseren en begeleiden zowel scholen als culturele instellingen en brengen hen met elkaar in contact. Het KCR organiseert regelmatig netwerkbijeenkomsten, studiemiddagen en conferenties voor beide werkvelden. Daarnaast ontwikkelt het KCR in het kader van de programmalijn Werkend Leren vormen van scholing op school en op de werkvloer. De netwerkbijeenkomsten uit de programmalijn Werkend Leren maken onderdeel uit van het landelijke programma Cultuureducatie met Kwaliteit en worden mede mogelijk gemaakt door Gemeente Rotterdam en Fonds voor Cultuurparticipatie. Meer informatie en deelname De volgende netwerkbijeenkomst vindt plaats op woensdagmiddag 5 maart Interesse om deel te nemen? Meld je dan aan voor de mailinglijst via info@kc-r.nl. Wil je meer weten over het KCR en/of de programmalijn Werkend Leren? Je kunt hiervoor contact opnemen met Wil Walvis, consulent KCR, , w.walvis@kc-r.nl of Anna van der Goot, projectleider Werkend Leren KCR, / , a.van.der.goot@kc-r.nl Kenniscentrum Cultuureducatie Rotterdam (KCR) Tekst: Marleen Paalvast, Wil Walvis foto s: Dimitri Hakke

Inhoudsopgave. Inleiding 4. Les 1. Introductie filosofie Hebben alle vragen een antwoord? 10. Les 2. Denken Kunnen dieren denken?

Inhoudsopgave. Inleiding 4. Les 1. Introductie filosofie Hebben alle vragen een antwoord? 10. Les 2. Denken Kunnen dieren denken? >> Inhoudsopgave Inleiding 4 Les 1. Introductie filosofie Hebben alle vragen een antwoord? 10 Les 2. Denken Kunnen dieren denken? 14 Les 3. Geluk Wat is het verschil tussen blij zijn en gelukkig zijn?

Nadere informatie

Cultuureducatie in Amsterdam. Ada Nieuwendijk. SCHOLINGSAANBOD 2014-2015 Onderwijs

Cultuureducatie in Amsterdam. Ada Nieuwendijk. SCHOLINGSAANBOD 2014-2015 Onderwijs Cultuureducatie in Amsterdam. Ada Nieuwendijk SCHOLINGSAANBOD 2014-2015 Onderwijs Inleiding De MoccaAcademie biedt iedereen die werkzaam is in cultuureducatie in Amsterdam de mogelijkheden om zich verder

Nadere informatie

Nieuwe ogen. kijken naar De Cultuur Loper. } auteur Ria Timmermans, KPC Groep

Nieuwe ogen. kijken naar De Cultuur Loper. } auteur Ria Timmermans, KPC Groep nieuwe ogen Hoe kijken scholen, aanbieders en gemeenten die niet met De Cultuur Loper werken naar de effecten van het programma? Eind 2016, begin 2017 hebben niet-deelnemers een blik geworpen op wat De

Nadere informatie

Cultuureducatie in het PO en SO

Cultuureducatie in het PO en SO Cultuureducatie in het PO en SO 04-10-2015/JD Inhoud Introductie 1. PR8cultuurprogramma 2. Expertisecentrum Kunst en Scholen 3. Cultuureducatie met Kwaliteit 4. Aanvullende educatieve projecten Introductie

Nadere informatie

Alvast hartelijk dank voor het invullen! De teams van Kunststation C, IVAK de Cultuurfabriek, Cultuur Educatie Stad en Museumhuis Groningen

Alvast hartelijk dank voor het invullen! De teams van Kunststation C, IVAK de Cultuurfabriek, Cultuur Educatie Stad en Museumhuis Groningen Wij verzoeken u vriendelijk de volgende vragen over cultuureducatie op uw school te beantwoorden. Uw antwoorden zijn voor ons van groot belang om de ondersteuning van cultuureducatie op de scholen de komende

Nadere informatie

ONDERWIJS. Vlaardingse Schatten. Cultuurlijn 2015/2016

ONDERWIJS. Vlaardingse Schatten. Cultuurlijn 2015/2016 O ONDERWIJS Vlaardingse Schatten Cultuurlijn 2015/2016 Vlaardingse Schatten Cultuurlijn 2015/2016 Beste mensen, Ik ben verheugd u de Cultuurlijn 2015-2016 aan te mogen bieden. Cultuureducatie is één van

Nadere informatie

Lesbrief Theater Dakota

Lesbrief Theater Dakota Lesbrief Theater Dakota In de film #Niet Gemeen Bedoeld! vertellen kinderen van drie scholen uit Wateringse Veld hun gedachten en ervaringen met social media en pesten. Kijk de film samen met je klas.

Nadere informatie

Kunstgebouw Beleidsplan 2013-2016

Kunstgebouw Beleidsplan 2013-2016 Kunstgebouw Beleidsplan 2013-2016 Kunstgebouw Broekmolenweg 16 2289 BE Rijswijk www.kunstgebouw.nl B e l e i d s p l a n 2 0 1 3-2 0 1 6 Z I C H T B A AR M AK E N W AT E R I S, S T I M U L E R E N W AT

Nadere informatie

Kunstgebouw Beleidsplan

Kunstgebouw Beleidsplan Kunstgebouw Beleidsplan 2017-2020 Kunstgebouw Broekmolenweg 20 2289 BE Rijswijk www.kunstgebouw.nl Beleidsplan 2017-2020 ZICHTBAAR MAKEN WAT ER IS, STIMULEREN WAT ER KAN ZIJN Inleiding Kunstgebouw is expert

Nadere informatie

Verslag Netwerkbijeenkomst Kunstvakdocenten

Verslag Netwerkbijeenkomst Kunstvakdocenten Verslag Netwerkbijeenkomst Kunstvakdocenten 21 mei 2014 Op 21 mei 2014 organiseerde de MoccaAcademie de zesde netwerkbijeenkomst voor kunstvakdocenten in het primair onderwijs. De bijeenkomst vond plaats

Nadere informatie

Veel gestelde vragen aanvragen Cultuureducatie met Kwaliteit

Veel gestelde vragen aanvragen Cultuureducatie met Kwaliteit Veel gestelde vragen aanvragen Cultuureducatie met Kwaliteit Met deze vragenlijst proberen we antwoord te geven op vragen die er over de regeling Cultuureducatie met Kwaliteit (CmK) en het aanvragen daarvan

Nadere informatie

Waarom Wetenschap en Techniek W&T2015

Waarom Wetenschap en Techniek W&T2015 Waarom Wetenschap en Techniek W&T2015 In het leven van alle dag speelt Wetenschap en Techniek (W&T) een grote rol. We staan er vaak maar weinig bij stil, maar zonder de vele uitvindingen in de wereld van

Nadere informatie

Verslag Netwerkbijeenkomst Erfgoedinstellingen

Verslag Netwerkbijeenkomst Erfgoedinstellingen Verslag Netwerkbijeenkomst Erfgoedinstellingen 12 november 2014 Speciaal M voor erfgoedinstellingen CCA in Amsterdam organiseerde de MoccaAcademie op 12 november een netwerkbijeenkomst. In een eerder verstuurde

Nadere informatie

Algemene voorwaarden cultuurcoördinator

Algemene voorwaarden cultuurcoördinator 1 Algemene voorwaarden cultuurcoördinator Opleidingsniveau & denkniveau HBO denk- & werkniveau Opleiding; (Master) opleiding Richtlijn uren coördinatie; 40 uur Randvoorwaarden; Open en transparante communicatie

Nadere informatie

Teamtrainingen & ouderavond

Teamtrainingen & ouderavond Teamtrainingen & ouderavond Een teamtraining is een bijeenkomst van 1,5 tot 2 uur voor een heel schoolteam. Op actieve en enthousiasmerende wijze verdiep je je samen in een onderwerp. Er zijn verschillende

Nadere informatie

Visie op ouderbetrokkenheid

Visie op ouderbetrokkenheid Visie op ouderbetrokkenheid Basisschool Lambertus Meestersweg 5 6071 BN Swalmen tel 0475-508144 e-mail: info@lambertusswalmen.nl website: www.lambertusswalmen.nl 1 Maart 2016 Inleiding: Een beleidsnotitie

Nadere informatie

Cultuur op school; een hele kunst

Cultuur op school; een hele kunst G:\Beleid & Regelingen\Beleid\Cultuur op school een hele kunst.doccultuur op school; een hele kunst - 1 - ONDERWIJSPR PR1MAIR Openbaar Primair Onderwijs Krimpenerwaard, Montfoort & Oudewater Cultuur op

Nadere informatie

Jaarplan De leerkrachten samen eigenaar van het onderwijs Juni 2015

Jaarplan De leerkrachten samen eigenaar van het onderwijs Juni 2015 Bas Bresters pagina 1 22-2- - 1 - Jaarplan De leerkrachten samen eigenaar van het onderwijs Juni Gebouw, huisvestingsplannen Dit is de hoofdprioriteit dat het huidige gebouw rust uitstraalt. Dat betekent

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding 4. Les 1. Introductie filosofie Hebben alle vragen een antwoord? 10. Les 2. Denken Kunnen dieren denken?

Inhoudsopgave. Inleiding 4. Les 1. Introductie filosofie Hebben alle vragen een antwoord? 10. Les 2. Denken Kunnen dieren denken? >> Inhoudsopgave Inleiding 4 Les 1. Introductie filosofie Hebben alle vragen een antwoord? 10 Les 2. Denken Kunnen dieren denken? 14 Les 3. Geluk Wat is het verschil tussen blij zijn en gelukkig zijn?

Nadere informatie

Cultuureducatie in het VMBO. Karin Hoogeveen Peter van der Zant

Cultuureducatie in het VMBO. Karin Hoogeveen Peter van der Zant Cultuureducatie in het VMBO Karin Hoogeveen Peter van der Zant Opzet sessie Korte presentatie onderzoek: 1. Waarom extra aandacht voor cultuureducatie in het vmbo? 2. Wat is gelukt, wat is minder gelukt?

Nadere informatie

Cultuuronderwijs op zijn Haags

Cultuuronderwijs op zijn Haags Cultuuronderwijs op zijn Haags De Haagse Ladekast U U R WI C U LT JS OP JN HAA GS ZI RONDE Doorlopende leerlijnen voor Haagse basisscholen in een digitale ladekast met 128 projecten voor de groepen 1-8

Nadere informatie

Achtergrondinformatie subsidieregeling Cultuureducatie met Kwaliteit 2018

Achtergrondinformatie subsidieregeling Cultuureducatie met Kwaliteit 2018 Achtergrondinformatie subsidieregeling Cultuureducatie met Kwaliteit 2018 Scholen en cultuuraanbieders in 21 gemeenten in Overijssel (alle gemeenten behalve de steden Zwolle, Deventer, Enschede en Hengelo)

Nadere informatie

Basispakket Kunst- en Cultuureducatie. Naam spreker: Dick Bentvelzen Functie spreker: beleidsadviseur Jeugd en Onderwijs Amsterdam, 20 maart 2013

Basispakket Kunst- en Cultuureducatie. Naam spreker: Dick Bentvelzen Functie spreker: beleidsadviseur Jeugd en Onderwijs Amsterdam, 20 maart 2013 Basispakket Kunst- en Cultuureducatie Naam spreker: Dick Bentvelzen Functie spreker: beleidsadviseur Jeugd en Onderwijs Amsterdam, 20 maart 2013 Voor alle kinderen in Amsterdam Een gemeenschappelijke visie

Nadere informatie

EXPERTISECENTRUM CULTUURONDERWIJS. Ada Nieuwendijk RAPPORTAGE CULTUUREDUCATIE AMSTERDAM ZUIDOOST

EXPERTISECENTRUM CULTUURONDERWIJS. Ada Nieuwendijk RAPPORTAGE CULTUUREDUCATIE AMSTERDAM ZUIDOOST Ada Nieuwendijk RAPPORTAGE CULTUUREDUCATIE AMSTERDAM ZUIDOOST November 2016 Inleiding Stadsdeel Zuidoost is uniek. Het hoort bij Amsterdam, maar het is ook een stad apart, waar de inwoners zich zeer betrokken

Nadere informatie

Jaarplan SOPOH 2014-2018. Personeel. Onderwijs. Organisatie. Voor ieder kind het beste bereiken, met passie, plezier en professionaliteit.

Jaarplan SOPOH 2014-2018. Personeel. Onderwijs. Organisatie. Voor ieder kind het beste bereiken, met passie, plezier en professionaliteit. SOPOH Jaarplan 2014-2018 Voor ieder kind het beste bereiken, met passie, plezier en professionaliteit Personeel Onderwijs Organisatie Huisvesting Pr-Marketing Financiën 1 Voorwoord Stichting Openbaar Primair

Nadere informatie

Aanbod Kunst- en Cultuureducatie voor de basisscholen in De Lier

Aanbod Kunst- en Cultuureducatie voor de basisscholen in De Lier Aanbod Kunst- en Cultuureducatie voor de basisscholen in De Lier Dario Fo, ondernemers in de kunst Poeldijk, 13 december 2012 Inleiding Op de vraag van de gezamenlijke basisscholen uit De Lier voor een

Nadere informatie

Met ingang van het schooljaar hanteert de Vosseschans structureel beleid rond het omgaan met hoogbegaafdheid.

Met ingang van het schooljaar hanteert de Vosseschans structureel beleid rond het omgaan met hoogbegaafdheid. Beleid rond begaafdheid voor leerlingen van De Vosseschans Met ingang van het schooljaar 2009-2010 hanteert de Vosseschans structureel beleid rond het omgaan met hoogbegaafdheid. Dit wil niet zeggen dat

Nadere informatie

Beleidsplan Leerlingenraad o.b.s. de Schuthoek 2012-2013

Beleidsplan Leerlingenraad o.b.s. de Schuthoek 2012-2013 Document leerlingenraad Beleidsplan Leerlingenraad o.b.s. de Schuthoek 2012-2013 Inhoud: 1. wat verstaan we onder een leerlingenraad? 2. opzet en organisatie van een leerlingenraad a. samenstelling van

Nadere informatie

Kunst, Cultuur en Educatie in gemeente Westland

Kunst, Cultuur en Educatie in gemeente Westland Kunst, Cultuur en Educatie in gemeente Westland Wat is Westland Cultuurweb? In 2013 opgericht Op initiatief van de gemeente Zelfstandige en onafhankelijke stichting Raad van Toezicht en directeur-bestuurder

Nadere informatie

Nieuwsbrief. jaargang 20 nummer 2 oktober 2015

Nieuwsbrief. jaargang 20 nummer 2 oktober 2015 Nieuwsbrief jaargang 20 nummer 2 oktober 2015 Bouwcoördinator onderbouw: groepen 1 en 2 Mijn naam is Trudy Scharroo, leerkracht van groep 1 2a. In januari 2003 ben ik op Daltonschool Rijnsweerd gaan werken

Nadere informatie

Gratis cultuuronderwijs voor Haagse basisscholen: een digitale ladekast met 128 projecten voor de groepen 1-8

Gratis cultuuronderwijs voor Haagse basisscholen: een digitale ladekast met 128 projecten voor de groepen 1-8 Gratis cultuuronderwijs voor Haagse basisscholen: een digitale ladekast met 128 projecten voor de groepen 1-8 Cultuuronderwijs op zijn Haags Met het project Cultuuronderwijs op zijn Haags (COH) zorgen

Nadere informatie

OBS De Hobbitstee Leerdam

OBS De Hobbitstee Leerdam BELEIDSPLAN PLUSKLAS OBS De Hobbitstee Leerdam INHOUDSOPGAVE KORTE INLEIDING pagina 3 1. OMSCHRIJVING pagina 4 2. DOELEN pagina 5 3. BELEID pagina 6 3.1 Signalering 3.2 Kerndoelen 3.3 Verrijkingswerk 4.

Nadere informatie

TAKEN EN COMPETENTIES CULTUURCOÖRDINATOR

TAKEN EN COMPETENTIES CULTUURCOÖRDINATOR TAKEN EN COMPETENTIES CULTUURCOÖRDINATOR Cultuurbeleid en cultuurbeleidsplan Uren Wie doet wat Hier ben ik goed in - een overzicht hebben van het cultuurbeleid van de overheden: ministerie, gemeente etc.

Nadere informatie

Draaiboek voor een gastles

Draaiboek voor een gastles Draaiboek voor een gastles Dit draaiboek geeft jou als voorlichter van UNICEF Nederland een handvat om gastlessen te geven op scholen. Kinderen, klassen, groepen en scholen - elke gastles is anders. Een

Nadere informatie

De combinatiefunctionaris in Zwartewaterland: niet alleen de verbindende factor, vooral ook een verbindende actor!

De combinatiefunctionaris in Zwartewaterland: niet alleen de verbindende factor, vooral ook een verbindende actor! De combinatiefunctionaris in Zwartewaterland: niet alleen de verbindende factor, vooral ook een verbindende actor! Verbindingen leggen en onderhouden. Dat is de belangrijkste taak van de combinatiefunctionaris.

Nadere informatie

IMPLEMENTEREN KUN JE LEREN teamontwikkeling

IMPLEMENTEREN KUN JE LEREN teamontwikkeling IMPLEMENTEREN KUN JE LEREN teamontwikkeling Observaties team/werkgroep in steekwoorden STARTNOTITIE LEERLIJN PROMOTIE Sterke punten Betrokkenheid, veel inzet, welwillendheid, improviserend vermogen, gretigheid,

Nadere informatie

Schooljaarplan Sint Gerardusschool

Schooljaarplan Sint Gerardusschool Directie Mevr. M.C. Sijmons Adres Splitting 145 Plaats Emmen Telefoon 0591-622465 E-mail stgerardus@primenius.nl Website www.sintgerardus.nl Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Borgingstrajecten 4 3 Verbetertrajecten

Nadere informatie

M CCA EXPERTISENETWERK CULTUUREDUCATIE

M CCA EXPERTISENETWERK CULTUUREDUCATIE Keizersgrach T 020-6 info@mocca-amsterdam.nl Factsheet Basispakket, Overgangsregeling Kunstkijkuren en de Cultuurbus Amsterdam Juli 2014 Inhoud Het Basispakket Kunst- en Cultuureducatie 2 MoccaAcademie

Nadere informatie

Jaarplan 2015-2016. Jaarplan 2015-2016

Jaarplan 2015-2016. Jaarplan 2015-2016 In het jaarplan worden de doelstellingen en activiteiten beschreven waar wij het komend aandacht aan gaan besteden. De onderwerpen komen uit het schoolplan, de evaluatie van het huidige jaarplan en onderwerpen

Nadere informatie

Projectplan. Cultuur als middel om onderwijs en omgeving te verbinden Mw. N. Remerie, P. Holland, M. Jakubowski en dhr. C. van Herkhuizen(penvoerder)

Projectplan. Cultuur als middel om onderwijs en omgeving te verbinden Mw. N. Remerie, P. Holland, M. Jakubowski en dhr. C. van Herkhuizen(penvoerder) Projectplan Titel van het project: Naam van de lokale projectleiders: Betrokken partijen binnen het project: Cultuur als middel om onderwijs en omgeving te verbinden Mw. N. Remerie, P. Holland, M. Jakubowski

Nadere informatie

Beleidsplan OBS de Rietschoof

Beleidsplan OBS de Rietschoof Beleidsplan OBS de Rietschoof Hoe ziet het beleidsplan eruit? Basisschool de Rietschoof heeft een opzet voor het cultuurbeleidsplan, maar ook een bovenschoolscultuurbeleidsplan. De opzet voor het cultuurbeleidsplan

Nadere informatie

Create to explore yourself'

Create to explore yourself' Het Openbaar Primair Onderwijs Dordrecht Onlosmakelijk verbonden met de Omgeving de Samenleving Bedrijven en Maatschappelijke organisaties Leren & Samenleving als natuurlijke bondgenoot van leerlingen

Nadere informatie

PRESENTEERT. onderwijsteam MIKspecials. onderwijsteam MIKxer. onderwijsteam deskundigheidsbevordering

PRESENTEERT. onderwijsteam MIKspecials. onderwijsteam MIKxer. onderwijsteam deskundigheidsbevordering PRESENTEERT onderwijsteam MIKspecials onderwijsteam MIKxer onderwijsteam deskundigheidsbevordering Deskundigheidsbevordering De nieuwe beleidsperiode voor cultuureducatie is op 1 januari 2013 van start

Nadere informatie

Ik geloof, geloof ik. Levensbeschouwelijk dossier Griftland college Bovenbouw. Mijn naam en klas:

Ik geloof, geloof ik. Levensbeschouwelijk dossier Griftland college Bovenbouw. Mijn naam en klas: Ik geloof, geloof ik Levensbeschouwelijk dossier Griftland college Bovenbouw Mijn naam en klas: Bezinningsmomenten In de godsdienstlessen stonden de afgelopen jaren verhalen centraal en de verschillende

Nadere informatie

Descartes, Heraclitus,. ontmoetingen met denkers

Descartes, Heraclitus,. ontmoetingen met denkers Descartes, Heraclitus,. ontmoetingen met denkers Centrum voor Kinderfilosofie Postbus 403 1800 AK Alkmaar Tel: 072-51 83 584 Coördinatoren: Marja van Rossum, e-mail: marja.vanwijk@inholland.nl Rob Bartels,

Nadere informatie

Onderwijskundig jaarplan GBS Het Talent 1

Onderwijskundig jaarplan GBS Het Talent 1 Onderwijskundig jaarplan Jaar: 2017-2018 School: Gbs Het Talent Schoolleider: W.Bos Datum: juni 2017 Laatst geactualiseerd: 8 juni 2017 Inleiding In ons jaarplan 2017-2018 geven we per onderdeel aan welke

Nadere informatie

cultuureducatie ZMART-ARTZ AANLEIDING Projectomschrijving DOEL PROJECT CULTUUREDUCATIE MET KWALITEIT

cultuureducatie ZMART-ARTZ AANLEIDING Projectomschrijving DOEL PROJECT CULTUUREDUCATIE MET KWALITEIT ZMART-ARTZ PROJECT CULTUUREDUCATIE MET KWALITEIT AANLEIDING In het kader van het project Cultuureducatie met Kwaliteit werkt de Muzehof Centrum voor de Kunsten samen met 8 scholen in Zutphen, Lochem en

Nadere informatie

Achtergrondinformatie subsidieregeling Cultuureducatie met Kwaliteit 2019

Achtergrondinformatie subsidieregeling Cultuureducatie met Kwaliteit 2019 Achtergrondinformatie subsidieregeling Cultuureducatie met Kwaliteit 2019 Scholen en cultuuraanbieders in 21 gemeenten in Overijssel (alle gemeenten behalve de steden Zwolle, Deventer, Enschede en Hengelo)

Nadere informatie

Kaarten op tafel. Kaarten op tafel. Kaarten op tafel. Spelregels. Rol. Rol. Doel van het spel. Duur. Aantal spelers

Kaarten op tafel. Kaarten op tafel. Kaarten op tafel. Spelregels. Rol. Rol. Doel van het spel. Duur. Aantal spelers Spelregels Doel van het spel Probeer met elkaar een aanpak te formuleren die de volgende vraag beantwoordt: Hoe zorgen we ervoor dat er meer leerlingen doorstromen naar het buitenschoolse aanbod? Bedenk

Nadere informatie

Ik ben pedagogisch medewerker bij TintelTuin

Ik ben pedagogisch medewerker bij TintelTuin Ik ben pedagogisch medewerker bij TintelTuin De pedagogisch medewerkers aan het woord over de pedagogische kwaliteit van TintelTuin 1 VEILIGHEID + UITDAGING = GROEI Waarom kiezen ouders kinderopvang van

Nadere informatie

Handboek Faalangstreductie/Examenvreestraining 2015-2016

Handboek Faalangstreductie/Examenvreestraining 2015-2016 Handboek Faalangstreductie/Examenvreestraining 2015-2016 INHOUD 1. INLEIDING... 3 2. INFORMATIE FAALANGST... 3 3. SELECTIEPROCEDURE... 4 4. TRAINING... 5 5. ORGANISATIE... 5 Handboek Leerlingbegeleiding

Nadere informatie

Zuid-Holland in onderzoeken, ontwerpen en ondernemen!

Zuid-Holland in onderzoeken, ontwerpen en ondernemen! Zuid-Holland in onderzoeken, ontwerpen en ondernemen! Ondersteuning vanuit het Expertisecentrum Wetenschap & Technologie Zuid-Holland Zuid-Holland in onderzoeken, ontwerpen en ondernemen! In 2020 moeten

Nadere informatie

Inspiratie door de brede school. Pilot kunst en cultuur in de brede school van het voortgezet onderwijs 2006-2009

Inspiratie door de brede school. Pilot kunst en cultuur in de brede school van het voortgezet onderwijs 2006-2009 Inspiratie door de brede school Pilot kunst en cultuur in de brede school van het voortgezet onderwijs 2006-2009 Deelnemende scholen: CSG Calvijn Maarten Luther OSG Nieuw Zuid: Putsebocht Nova College

Nadere informatie

Projectinformatie MONGENS EN JEISJES. Groep 5-6 Dansvoorstelling Primair Onderwijs

Projectinformatie MONGENS EN JEISJES. Groep 5-6 Dansvoorstelling Primair Onderwijs Projectinformatie MONGENS EN JEISJES Groep 5-6 Dansvoorstelling Primair Onderwijs BESTE LEERKRACHT Graag informeren wij u over het project Mongens en Jeisjes waaraan uw school binnenkort mee doet. In dit

Nadere informatie

Sport op Basisscholen in uw gemeente? Waarom? Omdat kinderen de toekomst zijn

Sport op Basisscholen in uw gemeente? Waarom? Omdat kinderen de toekomst zijn Sport op Basisscholen in uw gemeente? Waarom? Omdat kinderen de toekomst zijn Sport op Basisscholen is een initiatief van De Friesland Zorgverzekeraar en Sport Fryslân. Samen met de Friese gemeenten, onderwijs

Nadere informatie

Veilig en vertrouwd Hoge cito-scores Elke dag met plezier naar school

Veilig en vertrouwd Hoge cito-scores Elke dag met plezier naar school Werelds leren in landelijk Amsterdam Veilig en vertrouwd Hoge cito-scores Elke dag met plezier naar school Welkom op De Weidevogel! De Weidevogel is niet zomaar een openbare basisschool. Onze school ligt

Nadere informatie

Algemene inleiding. Twee voorbeelden van definities:

Algemene inleiding. Twee voorbeelden van definities: Protocol hoogbegaafdheid Rotterdamse Montessorischool December 2017 Inhoud Algemene inleiding... 3 Doel van het protocol... 4 Signalering... 5 Onderbouw... 5 Midden- en bovenbouw... 5 Kerndoelen en verrijking...

Nadere informatie

Cultuureducatie met Kwaliteit

Cultuureducatie met Kwaliteit Cultuureducatie met Kwaliteit 2017-2020 Presentatie Rijnbrink Cultuureducatie / Natascha Hanegraaf Waarom cultuureducatie? Door het ontwikkelen en vergroten van creativiteit, het empathisch vermogen, zelfreflectie

Nadere informatie

Succesvolle leerlingen in een kleurrijke omgeving februari 2015

Succesvolle leerlingen in een kleurrijke omgeving februari 2015 - Missie/Visie - Succesvolle leerlingen in een kleurrijke omgeving februari 2015 Op AMS staat de leerling centraal. Dat betekent dat alles wat we doen er op gericht is om iedere leerling zo goed mogelijk

Nadere informatie

Planmatig samenwerken met ouders

Planmatig samenwerken met ouders Ouderparticipatie Team Planmatig samenwerken met ouders Samen vooruit! Tamara Wally Tamara Wally (MSc.) is werkzaam bij de CED- Groep. Ze werkte mee aan de publicatie Samen vooruit, over planmatig werken

Nadere informatie

Stichtse Vrije School

Stichtse Vrije School Studiewijzer Eindwerkstuk Stichtse Vrije School Klas 11A / 11B Schooljaar 2014-2015 Algemeen Je sluit je vrijeschooltijd af door een eindwerkstuk te maken. Je bent vrij in de keuze van de vorm en inhoud

Nadere informatie

De Brede School Academie Utrecht

De Brede School Academie Utrecht OOK IN uw wijk! De Brede School Academie Utrecht Er gebeurt iets nieuws in Utrecht. Iets bijzonders. Basisscholen uit de wijken Overvecht, Hoograven, Ondiep/Zuilen, Kanaleneiland en Lombok/Oog in Al werken

Nadere informatie

De Schoolwerkplaats school van nu

De Schoolwerkplaats school van nu 2015 De Schoolwerkplaats school van nu Visie en uitgangspunten Manon van der Linde Ilse Overzier Marjan van Baekel- Kan 1. Waar de Schoolwerkplaats voor staat Missie Wat we willen is dat alle kinderen

Nadere informatie

Ruimte voor Talent in Gelderland Professionaliseringstrajecten Excellentie, Wetenschap en Techniek

Ruimte voor Talent in Gelderland Professionaliseringstrajecten Excellentie, Wetenschap en Techniek Ruimte voor Talent in Gelderland Professionaliseringstrajecten Excellentie, Wetenschap en Techniek - Staat talentherkenning en ontwikkeling bij u op school de komende jaren op de agenda? - Wilt u een rijke

Nadere informatie

Instructie 1. Heb jij je voelsprieten uitstaan? De relatie met je cliënt

Instructie 1. Heb jij je voelsprieten uitstaan? De relatie met je cliënt Instructie 1 De relatie met je cliënt Heb jij je voelsprieten uitstaan? Met behulp van dit werkblad onderzoek je of je je voelsprieten hebt uitstaan naar de cliënt. Kies een cliënt en vul met die cliënt

Nadere informatie

Nieuwsbrief mei Meedoen aan STEL NOU EENS DAT?

Nieuwsbrief mei Meedoen aan STEL NOU EENS DAT? Nieuwsbrief mei 2016 Viermaal per jaar, in maart, mei, september en december informeren we onze klanten en onderwijsvrienden met een nieuwsbrief over ontwikkelingen binnen het bureau, nodigen we belangstellenden

Nadere informatie

Brabantse aanpak Cultuureducatie met Kwaliteit

Brabantse aanpak Cultuureducatie met Kwaliteit Brabantse aanpak Cultuureducatie met Kwaliteit Hoe breng je meer lijn en structuur in je cultuureducatie en hoe werk je gericht aan de persoonlijke (creativiteits)- ontwikkeling van leerlingen? Basisscholen

Nadere informatie

CKV Festival 2012. CKV festival 2012

CKV Festival 2012. CKV festival 2012 C CKV Festival 2012 Het CKV Festival vindt in 2012 plaats op 23 en 30 oktober. Twee dagen gaan de Bredase leerlingen van het voortgezet onderwijs naar de culturele instellingen van Breda. De basis van

Nadere informatie

Creativiteitsontwikkeling

Creativiteitsontwikkeling Creativiteitsontwikkeling 27 mei 2015 Op 27 mei organiseerde de MoccaAcademie de achtste netwerkbijeenkomst voor kunstvakdocenten in het primair onderwijs sinds haar oprichting. De bijeenkomst vond plaats

Nadere informatie

Basispakket Kunst- en Cultuureducatie

Basispakket Kunst- en Cultuureducatie Basispakket Kunst- en Cultuureducatie Convenant Basispakket Kunst- en Cultuureducatie Het Basispakket Cultuureducatie: Biedt een kader voor het invullen van de landelijke kerndoelen voor cultuur educatie

Nadere informatie

Aanbod O2G2 Academie 2013-2014 www.o2g2.nl

Aanbod O2G2 Academie 2013-2014 www.o2g2.nl Uren (incl. Voorbereiding /oefenen) Planning Voor wie? 1. Esis voor leerkrachten Trainen van basisvaardigheden Esis op groepsniveau. In een computerlokaal met de gegevens van de eigen groep. 10 uur a.

Nadere informatie

KEK DE FRIESE MEREN: VINDBAARHEID EN VERBONDENHEID

KEK DE FRIESE MEREN: VINDBAARHEID EN VERBONDENHEID KEK DE FRIESE MEREN: VINDBAARHEID EN VERBONDENHEID Aanleiding: Scholen in de regio hebben geen behoefte aan een verruiming van het aanbod, maar aan het inzichtelijk maken van het aanbod en de keuzemogelijkheden,

Nadere informatie

Jaarplan - jaarverslag

Jaarplan - jaarverslag Jaarplan - jaarverslag 2018 - Basisschool Benedictus Heiloo Datum: 23 juni 2018 www.mijnschoolplan.nl JAARPLAN 2018 - JAARVERSLAG 2018 - School Basisschool Benedictus School Basisschool Benedictus Datum

Nadere informatie

Cultuureducatie in Amsterdam. Ada Nieuwendijk. SCHOLINGSAANBOD 2014-2015 Culturele instellingen & kunstenaars

Cultuureducatie in Amsterdam. Ada Nieuwendijk. SCHOLINGSAANBOD 2014-2015 Culturele instellingen & kunstenaars Cultuureducatie in Amsterdam. Ada Nieuwendijk SCHOLINGSAANBOD 2014-2015 Culturele instellingen & kunstenaars Inleiding De MoccaAcademie biedt iedereen die werkzaam is in de mogelijkheden om zich verder

Nadere informatie

Het kader voor de evaluatie van de regeling Cultuureducatie met Kwaliteit

Het kader voor de evaluatie van de regeling Cultuureducatie met Kwaliteit Het kader voor de evaluatie van de regeling Cultuureducatie met Kwaliteit 1. Aanleiding voor het evaluatiekader Zoals overeengekomen in de bestuurlijke afspraak die ten grondslag ligt aan de regeling Cultuureducatie

Nadere informatie

Projectinformatie 1,2,3 STA STIL. Groep 1-2 Project Nieuwe Media Primair Onderwijs

Projectinformatie 1,2,3 STA STIL. Groep 1-2 Project Nieuwe Media Primair Onderwijs Projectinformatie 1,2,3 STA STIL Groep 1-2 Project Nieuwe Media Primair Onderwijs BESTE LEERKRACHT Graag informeren wij u over het project Grote Kunst voor kleine mensen - 1,2,3 Sta stil! waaraan uw school

Nadere informatie

PLAYING FOR SUCCESS ALKMAAR

PLAYING FOR SUCCESS ALKMAAR PLAYING FOR SUCCESS ALKMAAR Nieuwsbrief nummer 1 September 2013 Playing for Success Alkmaar van start! Na een intensieve voorbereidingsperiode zijn we begin september van start gegaan met Playing for Success

Nadere informatie

Jaarplan o.b.s. De Boomhut 2015-2016

Jaarplan o.b.s. De Boomhut 2015-2016 Jaarplan o.b.s. De Boomhut 2015-2016 Inleiding Elk jaar stellen wij als team van o.b.s. De Boomhut gezamenlijk een jaarplan op. Vanuit de evaluatie van het vorige jaarplan, gekoppeld aan de strategische

Nadere informatie

Handreiking voor het onderwijs

Handreiking voor het onderwijs Handreiking voor het onderwijs (behorend bij Heeft de dood een kleur? ) Hoe doe je dat, filosoferen? Filosoferen is in de kern verwonderen: durf je te verbazen over zaken die we vaak als normaal of anderszins

Nadere informatie

Reflectiegesprekken met kinderen

Reflectiegesprekken met kinderen Reflectiegesprekken met kinderen Hierbij een samenvatting van allerlei soorten vragen die je kunt stellen bij het voeren van (reflectie)gesprekken met kinderen. 1. Van gesloten vragen naar open vragen

Nadere informatie

2. Waar staat de school voor?

2. Waar staat de school voor? 2. Waar staat de school voor? Missie en Visie Het Rondeel gaat uit van de Wet op het Basisonderwijs. Het onderwijs omvat de kerndoelen en vakgebieden die daarin zijn voorgeschreven. Daarnaast zijn ook

Nadere informatie

De effecten van combifuncties in het onderwijs

De effecten van combifuncties in het onderwijs De effecten van combifuncties in het onderwijs Peter Gramberg Jessica van der Linden 8 december 2011 Waarom een onderzoek naar de effecten? Combifunctionarissen zijn sinds 2008 o.a. aan de slag gegaan

Nadere informatie

Het White Box model:

Het White Box model: Het White Box model: Een krachtige veranderstrategie die mensen in beweging brengt. Visie, aanpak en trainingsadvies Een waardevol gespreksmodel voor, WMO en Jeugdwet, consulenten om eigen initiatief en

Nadere informatie

Geachte docent, Met vriendelijke groeten, Medewerkers van Stichting Vredesburo Eindhoven

Geachte docent, Met vriendelijke groeten, Medewerkers van Stichting Vredesburo Eindhoven Geachte docent, Door moderne communicatiemiddelen zijn we tegenwoordig verbonden met alle plekken op aarde. We zien de opstanden in de Arabische wereld net zo makkelijk aan ons voorbijtrekken, als het

Nadere informatie

Gymmen in de grote gymzaal

Gymmen in de grote gymzaal 1 november 2011 Deelsessie bewegingsonderwijs voor jonge kinderen: Gymmen in de grote gymzaal Sprekers: Joost Brandt Harry van der Meer www.grotegymzaal.nl Joost Brandt en Harry van der Meer Even voorstellen

Nadere informatie

Reflectieverslag Master pedagogiek

Reflectieverslag Master pedagogiek Reflectieverslag Master pedagogiek Voor + achternaam: Jan- Hessel Boermans Studentnummer: 277827 Soort verslag: reflectieverslag Master Pedagogiek Cohortjaar: 2013 Opleiding: Master Pedagogiek, Leren en

Nadere informatie

kultueredukaasje mei kwaliteit programma 2016-2017 Inspiratieprojecten en deskundigheidsbevordering voor leerkrachten

kultueredukaasje mei kwaliteit programma 2016-2017 Inspiratieprojecten en deskundigheidsbevordering voor leerkrachten kultueredukaasje mei kwaliteit programma 2016-2017 Inspiratieprojecten en deskundigheidsbevordering voor leerkrachten 1 Wy Dûnsje Inspiratiecursus voor leerkrachten uit het primair onderwijs. Ontdek in

Nadere informatie

Teamtrainingen & ouderavond

Teamtrainingen & ouderavond Teamtrainingen & ouderavond Een teamtraining is een bijeenkomst van 1,5 tot 2 uur voor een heel schoolteam. Op actieve en enthousiasmerende wijze verdiep je je samen in een onderwerp. Er zijn verschillende

Nadere informatie

Onderwijskundig jaarplan GBS Het Talent 1

Onderwijskundig jaarplan GBS Het Talent 1 Onderwijskundig jaarplan Jaar: 2018-2019 School: Gbs Het Talent Schoolleider: W.Bos Datum: juni 2018 Laatst geactualiseerd: 5 juli 2018 Inleiding In ons jaarplan 2018-2019 geven we per onderdeel aan welke

Nadere informatie

Programma Kinderen Maken Muziek

Programma Kinderen Maken Muziek Programma Kinderen Maken Muziek Periode 2015-2017 Inleiding Kinderen Maken Muziek wil een bijdrage leveren aan het versterken van de sociale cohesie door kinderen samen een instrument te leren bespelen.

Nadere informatie

Succesvol implementeren

Succesvol implementeren Succesvol implementeren Waarom begeleiding bij implementeren? Idealiter wordt een verandering op een school ingezet vanuit de onderwijsvisie. Deze veranderingen zijn veelal geformuleerd in het schoolplan

Nadere informatie

* de rol van de ouders en de school op gebied van gebruik van social media.

* de rol van de ouders en de school op gebied van gebruik van social media. Samenvatting vergadering 9 december 2015 Na het vaststellen van de notulen van de vergadering van 28 oktober 2015 werd, in lijn met de eerder vastgetselde centrale onderwerpen, door 2 ouders van de oudervereniging

Nadere informatie

VISIEWIJZER TALENTENKRACHT

VISIEWIJZER TALENTENKRACHT VISIEWIJZER TALENTENKRACHT Doel: -schoolteam krijgt door middel van discussie inzicht over zaken rond Talentenkracht (kennis vergroten, eye-openers, vragen laten ontstaan) -schoolteam ontwikkelt visie

Nadere informatie

Een Positief. leer en leefklimaat. op uw school

Een Positief. leer en leefklimaat. op uw school Een Positief leer en leefklimaat op uw school met TOPs! positief positief denken en doen Leerlingen op uw school ontwikkelen zich het beste in een positief leer- en leefklimaat; een klimaat waarin ze zich

Nadere informatie

Paradijsplein 2 1093 NJ Amsterdam T 020 6941138 E directie@kunstmagneetschooldekraal.nl

Paradijsplein 2 1093 NJ Amsterdam T 020 6941138 E directie@kunstmagneetschooldekraal.nl Paradijsplein 2 1093 NJ Amsterdam T 020 6941138 E directie@kunstmagneetschooldekraal.nl 13 e nieuwsbrief, vrijdag 7 maart 2014 Beste ouders, In deze nieuwsbrief kunt u ons nieuwe voetbalelftal zien, leest

Nadere informatie

Bestuurlijk overleg Jeugd & Onderwijs: Operatie Amersfoort Jong II 2013-2014. 9 december 2013

Bestuurlijk overleg Jeugd & Onderwijs: Operatie Amersfoort Jong II 2013-2014. 9 december 2013 Bestuurlijk overleg Jeugd & Onderwijs: Operatie Amersfoort Jong II 2013-2014 9 december 2013 Vooraf Formele bekrachtiging evaluatie doelstellingen 2013 en vaststellen doelstelling 2014 In tegenstelling

Nadere informatie

Scholen en culturele instellingen vinden elkaar. Goed cultuuronderwijs. partnerschap. Foto s kinderen en Paul Loermans: Hans Roggen

Scholen en culturele instellingen vinden elkaar. Goed cultuuronderwijs. partnerschap. Foto s kinderen en Paul Loermans: Hans Roggen Scholen en culturele instellingen vinden elkaar Goed cultuuronderwijs dankzij partnerschap 12 Foto s kinderen en Paul Loermans: Hans Roggen Muziek, dans en drama zijn goed voor de ontwikkeling van het

Nadere informatie

Basisschool Extralent, jaarplan Jaarplan

Basisschool Extralent, jaarplan Jaarplan Basisschool Extralent, jaarplan 2017-2018 1 Jaarplan 2017-2018 Voorwoord Voor u ligt het jaarplan 2017-2018 van basisschool Extralent, een basisschool voor voltijd onderwijs aan hoogbegaafde kinderen (voorheen

Nadere informatie

Annemieke Huizinga. Een basisschool kies je met zorg. directeur

Annemieke Huizinga. Een basisschool kies je met zorg. directeur Een basisschool kies je met zorg De basisschooltijd is een belangrijke tijd. Niet alleen voor uw kind, maar ook voor u. Acht jaar lang vertrouwt u uw kind toe aan de leerkrachten op school. Elke school

Nadere informatie