Focus op 9 Het leukste en grootste onderzoek naar kinderen van 9 jaar in Nederland!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Focus op 9 Het leukste en grootste onderzoek naar kinderen van 9 jaar in Nederland!"

Transcriptie

1 Het leukste en grootste onderzoek naar kinderen van 9 jaar in Nederland! 9 Generation R Wij kijken naar de groei, ontwikkeling en gezondheid van uw kind. Focus op 9 is dé complete bodycheck voor kinderen rond de leeftijd van 9 jaar. Het onderzoek bestaat uit twee bezoeken aan ons onderzoekscentrum.

2 Metingen bij uw kind Longen Astma Gedrag Tijdens de twee bezoeken aan ons Focus op 9 onderzoekscentrum kijken we naar de groei, ontwikkeling en gezondheid van uw kind. De metingen worden verricht door getrainde onderzoeksmedewerkers. De onderzoeken zijn leuk om te doen en absoluut niet schadelijk voor uw kind. Longen We meten de longfunctie en longinhoud. Uw kind mag blazen in een mondstuk, de computer registreert hoeveel en hoe lang uw kind kan uitblazen. Daarna doen we een huidtest waarmee we de gevoeligheid voor verschillende allergieën testen. Computerspelletjes Uw kind doet een aantal testjes en spelletjes waarmee we onderzoek doen naar gedrag. We onderzoeken onder andere het risicogedrag van kinderen door middel van een kaartspel op de computer. Ook mag uw kind op de computer een balspel spelen. Daarnaast doen we een tweetal motorische taken, onder andere op een evenwichtsbalk. Groei en ontwikkeling We maken een bodyscan van uw kind. We kijken naar de botten en de vetverdeling in het lichaam. Met een scan van alleen de botten in de linkerhand, kijken we naar de botleeftijd. Daarnaast meten we lengte, gewicht en de hoofdomtrek van uw kind om de groei te beoordelen. Ook doen we een bloeddrukmeting met een speciaal voor kinderen ontworpen meetband om de arm. Oren In een audio-cabine doen we een aantal gehoor-testjes. Uw kind krijgt een koptelefoon op en moet op een knop drukken zodra hij of zij een piepje hoort. Bij een andere test meten we de bewegelijkheid van het trommelvlies door middel van een dopje in het oor. Meten = weten Boek Uw kind krijgt bij deelname een mooi boek met informatie over het onderzoek en leuke weetjes over het lichaam. Bij sommige onderzoeken kan uw kind iets in het boek schrijven of plakken. Na het bezoek heeft uw kind een boek met informatie over het onderzoek met daarbij zijn of haar persoonlijke gegevens. Ook zitten er leuke puzzels en spelletjes in om thuis te doen.

3 9 Groei Hart Gehoor Bloedvaten Allergie Generation R Donkere kamer We maken een echo van de halsslagader van uw kind om te kijken naar de dikte van deze ader. Ook maken we een echo van het hart, we doen onderzoek naar de grootte en de hartfunctie. Vervolgens kijken we met een echo naar de bloedvaten. Ook maken we met een oogmeetapparaat een foto van het netvlies. Hiermee kijken we naar de kleinere bloedvaten in de ogen. Tanden en kaak We maken tandenfoto s waarmee we kijken naar gaatjes en eventuele ontwikkelingsstoornissen in het gebit. Vervolgens maken we 2D en 3D foto s van de kaak. Door middel van deze foto s kunnen we de gebitsontwikkeling en gelaats- en kaakgroei onderzoeken. Ook bij u maken we graag een paar 3D foto s van uw gezicht. Ogen Tijdens de oogmeting kijken we naar de brilsterkte van de ogen en eventuele oogafwijkingen. Hiervoor worden de ogen van uw kind eerst gedruppeld. Dit is nodig om een scan van het netvlies te kunnen maken en de sterkte van de ogen te kunnen meten. Door de druppels kan het zijn dat uw kind tijdelijk wat minder goed of wazig ziet. Het wazig zien geldt alleen voor dichtbij en houdt gemiddeld 6 tot 24 uur aan. Uw kind kan de volgende dag gewoon weer scherp zien. Kriebelen, knippen en prikken We nemen wat neusslijm en een neuskeelkweek waarmee we kijken naar de aanwezigheid van bacteriën in de neus. Ook verzamelen we speeksel, om te kijken naar de aanwezigheid van antistoffen tegen bacteriën & virussen en naar mineralen voor gezonde tanden. We knippen een klein plukje haar af om onderzoek te doen naar het stresshormoon cortisol. Tenslotte nemen we, indien u en uw kind het goed vinden, wat bloed af. Dit gebeurt op kindvriendelijke wijze door ervaren onderzoeksmedewerkers. Uw kind krijgt een verdovende zalf opgesmeerd. Goed gedaan! Na afloop krijgt uw kind natuurlijk een cadeautje mee naar huis. Ook maken we een mooie foto om het Meten = Weten boek echt persoonlijk te maken. Cadeau! Natuurlijk krijg je ook nog iets mee naar huis als je klaar bent met alle onderzoeken!! 9 Als er sprake is van afwijkende resultaten bij moeder of kind laten wij u dat weten. Indien nodig verwijzen we u door naar uw huisarts of een specialist.

4 Metingen bij moeder Laat uzelf onderzoeken in het Erasmus MC - Sophia Tijdens de zwangerschap hebben we bij veel moeders allerlei metingen gedaan. Indien mogelijk voeren we graag weer een aantal metingen uit bij moeder. Gebeurtenissen Een speciaal getrainde onderzoeksmedewerker neemt een interview bij u af over ingrijpende levensgebeurtenissen die uw kind of de familie meegemaakt hebben. Daarnaast doet u een computertaak waarbij u getoonde emoties moet benoemen. Aders en vaten We maken een echo van uw halsslagader. Hiermee kijken we naar de aanwezigheid van vet in de ader en de dikte van de wanden. Dit kan een indicator zijn van vroege vaatafwijkingen zoals slagaderverkalking. Lichamelijk onderzoek Wij meten uw lengte, gewicht, heupomtrek en tailleomtrek om de lichaamsverhoudingen in kaart te brengen. Ook maken we van u een bodyscan waarmee we naar de botten kijken. Daarna meten wij uw bloeddruk. Een te hoge bloeddruk is een belangrijke risicofactor voor hart- en vaatziekten op latere leeftijd. Voorgaande zwangerschappen Een onderzoeksmedewerker neemt een interview bij u af over zwangerschappen die u naast die van uw deelnemende kind heeft gehad. Hierbij wordt gevraagd naar de uitkomst van deze zwangerschap(pen) en eventuele complicaties. Lichaamsmateriaal Als u het goed vindt nemen we wat bloed af. Dit bloed is voor ons van groot belang voor onderzoek naar de ontwikkeling van ziekten zoals diabetes. Daarnaast meten we door middel van een vingerprik het glucosegehalte in uw bloed. Ook willen we u vragen om tijdens een toiletbezoek wat urine te verzamelen. Hiermee doen we onderzoek naar de nieren. Tweede deel Focus op 9 Aan het einde van het eerste bezoek plannen we graag een afspraak met u in voor het tweede deel van Focus op 9. Tijdens het tweede bezoek doen we met de MRI onderzoek naar de longen, het hart en de botten van uw kind. Dit bezoek duurt ongeveer 1,5 uur.

5 Overige informatie Vragenlijsten We zijn heel benieuwd hoe het met u en uw kind gaat. Daarom sturen wij u graag een aantal vragenlijsten. Deze krijgt u voorafgaand aan het bezoek opgestuurd. Eén vragenlijst is voor de hoofdverzorger van het kind (meestal de moeder), één voor de vader en voor het eerst is er ook een vragenlijst die uw kind zelf in mag vullen. De laatste vragenlijst krijgt u mee tijdens het bezoek. Wilt u deze lijsten invullen en opsturen in de retourenvelop? Bedankt! Mijn kind moet naar school U kunt voor deelname aan Focus op 9 vrij vragen van school. U krijgt van ons een brief tegelijk met de bevestigingsbrief welke u aan de leerkracht kunt geven. Mocht de leerkracht meer willen weten over ons onderzoek, dan kunt u verwijzen naar onze website De leerkracht mag ons ook bellen voor meer informatie ( ). Medicijnen Wanneer uw kind medicijnen gebruikt voor long- en of luchtwegproblemen vragen wij u om die als dat mogelijk is van tevoren niet meer te geven. Het gaat om de volgende medicijnen: 48 uur voor het onderzoek Foradil, Oxis, Seretide, Symbicort en Serevent, Aerobec, Becloforte, Becotide, Flixotide, Lomudal, Pulmicort, Qvar. 8 uur voor het onderzoek Aerolin, Airomir, Alvesco, Atrovent, Berodual, Berotec, Bricanyl, Combivent, Ventolin en Salbutamol. Ook willen we u vragen om de medicijnen voor long- of luchtwegproblemen die uw kind en uzelf gebruiken, mee te nemen naar het onderzoekscentrum. Ten slotte willen we u vragen om 3 dagen voor het onderzoek te stoppen met het geven van anti-histaminica (medicijnen om allergische reacties te onderdrukken). Broertjes en zusjes Het is helaas niet mogelijk broertjes of zusjes mee te nemen naar het onderzoekscentrum. Gelukkig kunnen we wel een oppas aanbieden. U kunt kosteloos gebruik maken van de kinderopvang van het Ronald McDonald huis (ma t/m vrij tussen 8:00 en 17:00). Belangrijk: laat wel van te voren weten dat u komt! Ronald McDonald Speeldek Bel of stuur een naar speeldek@ronaldmcdonaldhuis.nl Afspraak verzetten Wilt u het ons op tijd laten weten als u door omstandigheden niet kunt komen? U kunt ons bellen of mailen info@generationr.nl. Wij maken dan graag een nieuwe afspraak. Vervoer U kunt uw auto op onze kosten parkeren in de bezoekersgarage van het Erasmus MC Sophia of in de Museumpark parkeergarage. Let er op dat u hier alleen met een betaalpas kan betalen. Voor zowel auto als openbaar vervoer vergoeden wij de reiskosten.

6 Hoe komt u er? 9 Generation R Adres onderzoekscentrum Focus op 9 Erasmus MC-Sophia Wytemaweg 80, 3015 CN Rotterdam Kamer Sp 1473 begane grond Telefoon: info@generationr.nl Toegang en parkeren bezoekers Ingang Erasmus MC-Sophia Hoofdingang Erasmus MC P Ingang parkeergarage P Parkeergarage betaald parkeren K&R Kiss & Ride alleen bezoekers afzetten De parkeergarage is bereikbaar via de Westzeedijk. In de garage staan borden die u de weg wijzen naar de ingang van het Erasmus MC-Sophia. Openbaar vervoer Metro Calandlijn, metrostation Dijkzigt of Bus 44 halte Erasmus MC-Sophia

Focus op. Onderzoek. Focus op 5 is het grootste en leukste onderzoek naar opgroeiende kinderen in Nederland!

Focus op. Onderzoek. Focus op 5 is het grootste en leukste onderzoek naar opgroeiende kinderen in Nederland! Generation R Focus op Focus op 5 is het grootste en leukste onderzoek naar opgroeiende kinderen in Nederland! 5 Onderzoek Wij kijken naar de gezondheid, groei en ontwikkeling van uw kind. Het onderzoek

Nadere informatie

Longfunctieonderzoeken. Sophia Kinderziekenhuis

Longfunctieonderzoeken. Sophia Kinderziekenhuis Longfunctieonderzoeken Sophia Kinderziekenhuis Uw kind komt binnenkort om één of meer van de in deze folder beschreven longfunctieonderzoeken uit te voeren. De onderzoeken helpen de arts een beter beeld

Nadere informatie

Longfunctie onderzoek bij kinderen

Longfunctie onderzoek bij kinderen Longfunctie onderzoek bij kinderen 2 Met deze folder geven we je informatie over longfunctie. Ook leggen we uit waarom je een longfunctieonderzoek krijgt en wat er precies gaat gebeuren. Wat is een longfunctieonderzoek?

Nadere informatie

Longfunctieonderzoeken

Longfunctieonderzoeken Longfunctieonderzoeken In deze folder geeft het Spijkenisse Medisch Centrum u algemene informatie over longfunctieonderzoeken die op de longpolikliniek (route 77) worden uitgevoerd. Leest u deze informatie

Nadere informatie

Longfunctieonderzoeken bij kinderen

Longfunctieonderzoeken bij kinderen Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Longfunctieonderzoeken bij kinderen z 1e afspraak Uw kind wordt verwacht op de longfunctieafdeling (nr. 19) voor één of meer

Nadere informatie

Metacholineprovocatietest

Metacholineprovocatietest Metacholineprovocatietest bij patiënten van de Allergologie Praktijk In overleg met uw arts heeft u besloten een spirometrie- en een metacholineprovocatietest te laten doen. Bij deze test wordt vastgesteld

Nadere informatie

Longfunctieonderzoek bij kinderen

Longfunctieonderzoek bij kinderen Longfunctieonderzoek bij kinderen Binnenkort komt uw kind in het ziekenhuis voor een longfunctieonderzoek. Waarschijnlijk heeft de kinderarts u al het een en ander verteld over het onderzoek dat bij uw

Nadere informatie

Longfunctieonderzoek

Longfunctieonderzoek Longfunctieonderzoek Spiro Spiro met medicatie Let op: bij deze test mag bepaalde longmedicatie niet gebruikt worden, zie folder. NO meting Diffusie Whole Body Plethysmografie Functionele Residuale Capaciteit

Nadere informatie

LONGFUNCTIEONDERZOEKEN

LONGFUNCTIEONDERZOEKEN LONGFUNCTIEONDERZOEKEN In deze folder geeft Spijkenisse Medisch Centrum u algemene informatie over longfunctieonderzoeken die op de longpolikliniek (route 77) worden uitgevoerd. Leest u deze informatie

Nadere informatie

Longfunctieonderzoeken. Bij kinderen

Longfunctieonderzoeken. Bij kinderen Longfunctieonderzoeken Bij kinderen Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding De kinderarts heeft je al verteld dat je binnenkort een longfunctieonderzoek krijgt. In deze

Nadere informatie

LONGFUNCTIEONDERZOEKEN

LONGFUNCTIEONDERZOEKEN PATIËNTENINFORMATIE SPIJKENISSE Medisch Centrum LONGFUNCTIEONDERZOEKEN In deze folder geeft het Spijkenisse Medisch Centrum u algemene informatie over longfunctieonderzoeken die op de longpolikliniek (route

Nadere informatie

Functie-afdeling. Longfunctieonderzoeken

Functie-afdeling. Longfunctieonderzoeken Functie-afdeling Longfunctieonderzoeken Inleiding U bent doorverwezen naar de functieafdeling van het Lievensberg ziekenhuis. Op deze afdeling wordt onderzoek verricht naar het functioneren van bepaalde

Nadere informatie

Uitgebreide Longfunctietest

Uitgebreide Longfunctietest Uitgebreide Longfunctietest Longziekten Beter voor elkaar Inleiding Binnenkort wordt u in ons ziekenhuis verwacht voor een longfuntieonderzoek. Met dit onderzoek wordt de werking van de longen vastgesteld.

Nadere informatie

Generation R. Informatiefolder. tijdens de zwangerschap. Next. meer informatie? of

Generation R. Informatiefolder. tijdens de zwangerschap. Next. meer informatie?   of Informatiefolder Generation R tijdens de zwangerschap Fijn dat u mee doet aan Generation R! Met uw hulp kunnen wij de gezondheid van vrouwen en een nieuwe generatie Rotterdamse kinderen verbeteren. meer

Nadere informatie

KINDERGENEESKUNDE. De astma check-up KINDEREN

KINDERGENEESKUNDE. De astma check-up KINDEREN KINDERGENEESKUNDE De astma check-up KINDEREN U wordt op dag om uur verwacht op de poli/afdeling. Als u verhinderd bent, wilt u dit dan tijdig melden en een nieuwe afspraak maken? Wij verzoeken u om 10

Nadere informatie

Histamineprovocatietest

Histamineprovocatietest Histamineprovocatietest Wat is een histamine-provocatietest? Sommige mensen, bijvoorbeeld astmapatiënten, hebben last van overgevoelige luchtwegen die sterk reageren op bepaalde prikkels van buitenaf.

Nadere informatie

Longfunctieonderzoeken

Longfunctieonderzoeken Longfunctieonderzoeken In deze folder geeft Spijkenisse Medisch Centrum u algemene informatie over longfunctieonderzoeken die op de longpolikliniek (route 77) worden uitgevoerd. Leest u deze informatie

Nadere informatie

Longfunctieonderzoek. voor uw eerste bezoek aan het spreekuurcentrum

Longfunctieonderzoek. voor uw eerste bezoek aan het spreekuurcentrum Longfunctieonderzoek voor uw eerste bezoek aan het spreekuurcentrum Algemeen Uw huisarts heeft u doorverwezen naar de longarts. Voorafgaande aan dit bezoek zal er meestal nog een longfoto gemaakt worden

Nadere informatie

Longfunctieonderzoek bij kinderen (aankruisen wat van toepassing is) Flowvolume onderzoek/spirogram. Histamineprovocatietest

Longfunctieonderzoek bij kinderen (aankruisen wat van toepassing is) Flowvolume onderzoek/spirogram. Histamineprovocatietest Informatie Longfunctieonderzoek bij kinderen Longfunctieonderzoek bij kinderen (aankruisen wat van toepassing is) Flowvolume onderzoek/spirogram Reversibiliteit Bodybox Inspanningstest Histamineprovocatietest

Nadere informatie

Longfunctie-onderzoek bij kinderen

Longfunctie-onderzoek bij kinderen KINDERGENEESKUNDE Longfunctie-onderzoek bij kinderen Flow volume KINDEREN U wordt op dag om uur verwacht op de poli/afdeling. Als u verhinderd bent, wilt u dit dan tijdig melden en een nieuwe afspraak

Nadere informatie

Histamineprovocatietest. Polikliniek longziekten

Histamineprovocatietest. Polikliniek longziekten Histamineprovocatietest Polikliniek longziekten Over Alrijne Zorggroep Het Diaconessenhuis Leiden en Rijnland Zorggroep (Rijnland Ziekenhuis en de verpleeghuizen Leythenrode en Oudshoorn) zijn sinds 1

Nadere informatie

Longfunctie onderzoek

Longfunctie onderzoek Longfunctie onderzoek Longgeneeskunde 2 U heeft een afspraak voor een longfunctie-onderzoek. In deze folder leest u wat u kunt verwachten. Wat is een longfunctie onderzoek? Een longfunctieonderzoek geeft

Nadere informatie

Inspanningsonderzoek bij astma

Inspanningsonderzoek bij astma Inspanningsonderzoek bij astma Informatie voor patiënten Belangrijk: 3 dagen voor het onderzoek moet u stoppen met de medicijnen voor uw longen. Lees deze folder daarom bijtijds en goed door. F0714-1071

Nadere informatie

Histamine-provocatie test

Histamine-provocatie test Histamine-provocatie test Test die de prikkelbaarheid van de luchtwegen meet Let op: voor deze test mag bepaalde longmedicatie niet gebruikt worden, zie folder. Binnenkort komt u voor een longfunctieonderzoek

Nadere informatie

Medicijngebruik bij kinderen met astma

Medicijngebruik bij kinderen met astma Medicijngebruik bij kinderen met astma Afdeling kindergeneeskunde Vooraf Bijna alle kinderen met astma gebruiken medicijnen, meestal inhalatiemiddelen. In de praktijk blijken veel kinderen hun medicijnen

Nadere informatie

Parkeergarage Westzeedijk. Parkeergarage Wytemaweg. Parkeren

Parkeergarage Westzeedijk. Parkeergarage Wytemaweg. Parkeren Parkeergarage Westzeedijk Parkeergarage Wytemaweg Parkeren Voor informatie over bereikbaarheid en een reisadvies op maat: wwwerasmusmcnl/bereikbaarheid Het Erasmus MC (ziekenhuis) is te bereiken via de

Nadere informatie

Longfunctieonderzoeken

Longfunctieonderzoeken Longfunctieonderzoeken Bij kinderen Albert Schweitzer ziekenhuis maart 2013 pavo 0977 Inleiding De kinderarts heeft je al verteld dat je binnenkort een longfunctieonderzoek krijgt. In deze folder vertellen

Nadere informatie

Centrumlocatie Sophia Kinderziekenhuis. Parkeergarage Westzeedijk. Parkeergarage Wytemaweg. Parkeren

Centrumlocatie Sophia Kinderziekenhuis. Parkeergarage Westzeedijk. Parkeergarage Wytemaweg. Parkeren Centrumlocatie Sophia Kinderziekenhuis Parkeergarage Westzeedijk Parkeergarage Wytemaweg Parkeren Voor informatie over bereikbaarheid en een reisadvies op maat: wwwerasmusmcnl/bereikbaarheid Waar kunt

Nadere informatie

Longfunctieonderzoek bij kinderen 1

Longfunctieonderzoek bij kinderen 1 Longfunctie Longfunctieonderzoek bij kinderen 1 Spirometrie,Flow/Volume Histamine provocatietest Loopbandonderzoek 1 In deze folder vindt u informatie over enkele onderzoeken. De voorop aangekruiste onderzoeken

Nadere informatie

Duikkeuring. inspanningsonderzoek op de loopband

Duikkeuring. inspanningsonderzoek op de loopband Duikkeuring inspanningsonderzoek op de loopband U krijgt op de afdeling Longfunctie een onderzoek van uw longen omdat u wilt gaan duiken. Dit onderzoek is een inspanningsonderzoek op een loopband. Met

Nadere informatie

Longfunctie HISTAMINEDREMPEL BEPALING

Longfunctie HISTAMINEDREMPEL BEPALING Longfunctie HISTAMINEDREMPEL BEPALING INLEIDING U bent ingestuurd voor een histaminedrempel bepaling. In deze folder leest u wat dit onderzoek inhoudt en wat er van u verwacht wordt. VOORBEREIDING THUIS

Nadere informatie

Histamineprovocatietest

Histamineprovocatietest Histamineprovocatietest Longziekten Beter voor elkaar 2 Histamineprovocatietest Binnenkort wordt u in ons ziekenhuis verwacht voor een histamineprovocatietest. Deze test geeft belangrijke informatie over

Nadere informatie

Poliklinisch Zorgpad COPD

Poliklinisch Zorgpad COPD Longgeneeskunde Poliklinisch Zorgpad COPD www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl LON032 / Poliklinisch Zorgpad COPD / 11-12-2014 2 Poliklinisch

Nadere informatie

Dubbelblinde voedselprovocatietest bij uw kind; informatie voor ouders

Dubbelblinde voedselprovocatietest bij uw kind; informatie voor ouders Dubbelblinde voedselprovocatietest bij uw kind; informatie voor ouders Deze folder geeft u informatie over de dubbelblinde placebo gecontroleerde voedselprovocatie test bij uw kind. Uw kind heeft mogelijk

Nadere informatie

Inspanningsonderzoek

Inspanningsonderzoek Inspanningsonderzoek op de loopband U krijgt op de afdeling Longfunctie een onderzoek van uw longen: het Inspanningsonderzoek op de loopband. Met dit onderzoek wordt gekeken of er bij u sprake is van inspanningsastma.

Nadere informatie

SNELDIAGNOSTIEK bij ASTMA en COPD. In deze folder vindt u informatie over de onderzoeken behorende tot de sneldiagnostiek bij astma en COPD.

SNELDIAGNOSTIEK bij ASTMA en COPD. In deze folder vindt u informatie over de onderzoeken behorende tot de sneldiagnostiek bij astma en COPD. SNELDIAGNOSTIEK bij ASTMA en COPD In deze folder vindt u informatie over de onderzoeken behorende tot de sneldiagnostiek bij astma en COPD. Inleiding Binnenkort verwachten wij u op de polikliniek Longziekten

Nadere informatie

Longfunctieonderzoek op de polikliniek kindergeneeskunde. Informatie voor ouders en/of verzorgers

Longfunctieonderzoek op de polikliniek kindergeneeskunde. Informatie voor ouders en/of verzorgers Longfunctieonderzoek op de polikliniek kindergeneeskunde Informatie voor ouders en/of verzorgers Inhoudsopgave Inleiding... 1 Voorbereiding thuis... 1 Longfunctieonderzoek... 2 Onderzoeken... 2 Spirometrie

Nadere informatie

ZORGPAD ASTMA & COPD 784

ZORGPAD ASTMA & COPD 784 ZORGPAD ASTMA & COPD 784 Inleiding Binnenkort verwachten wij u op de polikliniek van het Sint Franciscus Gasthuis vanwege klachten van uw luchtwegen. Om de oorzaak van de klachten te achterhalen en om

Nadere informatie

Metacholine-provocatie test. Test die de prikkelbaarheid van de luchtwegen meet

Metacholine-provocatie test. Test die de prikkelbaarheid van de luchtwegen meet Metacholine-provocatie test Test die de prikkelbaarheid van de luchtwegen meet Binnenkort komt u voor een longfunctieonderzoek op de polikliniek longziekten B70. Een longfunctieonderzoek kan bestaan uit

Nadere informatie

Longfunctie-onderzoek bij kinderen

Longfunctie-onderzoek bij kinderen KINDERGENEESKUNDE Longfunctie-onderzoek bij kinderen Flow volume KINDEREN U wordt op dag om uur verwacht op de poli/afdeling. Als u verhinderd bent, wilt u dit dan tijdig melden en een nieuwe afspraak

Nadere informatie

Verrichtingen longziekten

Verrichtingen longziekten Verrichtingen longziekten Wat voor onderzoeken kunnen er gedaan worden als u last heeft van uw longen De longarts kan verschillende onderzoeken bij u laten doen. In deze folder leest u welke onderzoeken

Nadere informatie

Informatie over Generation R Next - Voor en tijdens de zwangerschap. Geachte mevrouw/meneer,

Informatie over Generation R Next - Voor en tijdens de zwangerschap. Geachte mevrouw/meneer, Informatie over Generation R Next - Voor en tijdens de zwangerschap Geachte mevrouw/meneer, Wij willen u vragen om mee te doen aan Generation R Next. Dit is een medisch-wetenschappelijk onderzoek opgezet

Nadere informatie

Longfunctieonderzoek

Longfunctieonderzoek Longfunctieonderzoek Medicijnen stoppen Informatie voor patiënten Belangrijk: 3 dagen voor het onderzoek moet u stoppen met de medicijnen voor uw longen en/of de medicijnen voor allergie. Lees deze folder

Nadere informatie

Longfunctieonderzoek. Functieafdeling

Longfunctieonderzoek. Functieafdeling Longfunctieonderzoek Functieafdeling Longfunctieonderzoek Inleiding Uw behandelend arts heeft u voor nader onderzoek naar de longfunctie afdeling verwezen. In deze folder vindt u informatie over de onderzoeken

Nadere informatie

Bodybox bij kinderen. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Bodybox bij kinderen. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Bodybox bij kinderen In overleg met je kinderarts heb je besloten dat je binnenkort een Bodyboxonderzoek ondergaat. In deze folder lees je wat je bij dit onderzoek kunt verwachten en hoe je je moet voorbereiden.

Nadere informatie

Longfunctieonderzoek op de longfunctieafdeling. Informatie voor ouders en/of verzorgers

Longfunctieonderzoek op de longfunctieafdeling. Informatie voor ouders en/of verzorgers Longfunctieonderzoek op de longfunctieafdeling Informatie voor ouders en/of verzorgers Inhoudsopgave Informatie voor ouders... 1 1. Inleiding... 1 2. Longfunctieonderzoek... 1 3. Voorbereiding... 1 4.

Nadere informatie

Parkeergarage Westzeedijk. Parkeergarage Wytemaweg. Parkeren

Parkeergarage Westzeedijk. Parkeergarage Wytemaweg. Parkeren Parkeergarage Westzeedijk Parkeergarage Wytemaweg Parkeren Het Erasmus MC (ziekenhuis) is te bereiken via de Hoofdingang ( s-gravendijkwal 230) of via Ingang 2 (vanuit de parkeergarage Westzeedijk) Het

Nadere informatie

Centrumlocatie Sophia Kinderziekenhuis. Betaald Parkeren

Centrumlocatie Sophia Kinderziekenhuis. Betaald Parkeren Centrumlocatie Sophia Kinderziekenhuis Betaald Parkeren Houdt u rekening met verbouwingswerkzaamheden en wegwerkzaamheden rondom het Erasmus MC. Voor actuele informatie over bereikbaarheid en een reisadvies

Nadere informatie

Functieafdeling. Longfunctieonderzoek

Functieafdeling. Longfunctieonderzoek Functieafdeling U krijgt een onderzoek naar het functioneren van uw longen. Er zijn verschillende onderzoeken mogelijk. Bij u wordt het volgende onderzoek gedaan: spirometrie en flow-volume onderzoek diffusie

Nadere informatie

Dyspneu. Functieafdeling

Dyspneu. Functieafdeling Dyspneu Functieafdeling Inhoudsopgave Afspraakgegevens...4 ECG-hartfilmpje (route 1.62)...5 ECHO doppler hart (route 1.62)...7 Longfunctie (route 1.62)...9 Röntgen (route 0.78)... 13 Poli longgeneeskunde

Nadere informatie

Pulmocheck inspanningsastma. Kinderlongpoli

Pulmocheck inspanningsastma. Kinderlongpoli Pulmocheck inspanningsastma Kinderlongpoli Pulmocheck inspanningsastma. Inleiding Kortademigheidsklachten bij inspanning, sport en/of spel kunnen passen bij de diagnose inspanningsastma. Om u en uw huisarts

Nadere informatie

Histamine provocatietest

Histamine provocatietest Histamine provocatietest Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding In deze folder vindt u informatie over de histamine provocatietest. De longfunctielaborant begeleidt

Nadere informatie

Hoe werken jouw longen als je je inspant Inspanningsprovocatietest

Hoe werken jouw longen als je je inspant Inspanningsprovocatietest UMC Utrecht Locatie WKZ Lundlaan 6 3584 EA Utrecht Tel 088 75 555 55 www.umcutrecht.nl www.hetwkz.nl Hoe werken jouw longen als je je inspant Inspanningsprovocatietest Wilhelmina Kinderziekenhuis Onder

Nadere informatie

Onderzoek op de afdeling longfunctie

Onderzoek op de afdeling longfunctie Onderzoek op de afdeling longfunctie Histaminedrempel, huidallergie, hyperventilatietest U krijgt op de afdeling Longfunctie een onderzoek. Hiervoor zijn verschillende onderzoeken mogelijk. Bij u wordt

Nadere informatie

Onderzoek op de afdeling longfunctie

Onderzoek op de afdeling longfunctie Onderzoek op de afdeling longfunctie Histaminedrempel, huidallergie, hyperventilatietest U krijgt op de afdeling longfunctie een onderzoek. Hiervoor zijn verschillende onderzoeken mogelijk. Bij u wordt

Nadere informatie

Aanvullend longfunctieonderzoek

Aanvullend longfunctieonderzoek Aanvullend longfunctieonderzoek Inleiding In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten tot het ondergaan van aanvullend longfunctieonderzoek in het Radboudumc. Dit onderzoek vindt plaats op de

Nadere informatie

Kinderwens? Doe mee aan Generation R Next! 3D echo s! We maken extra. meer informatie? of

Kinderwens? Doe mee aan Generation R Next! 3D echo s! We maken extra. meer informatie? of Kinderwens? Doe mee aan Generation R Next! Heeft u een kinderwens of bent u al zwanger? Doe dan mee aan Generation R Next! Een uniek onderzoek naar toekomstige ouders en een nieuwe generatie Rotterdamse

Nadere informatie

DIABETES EN VASCULAIR SPREEKUUR VOOR REUMAPATIËNTEN

DIABETES EN VASCULAIR SPREEKUUR VOOR REUMAPATIËNTEN DIABETES EN VASCULAIR SPREEKUUR VOOR REUMAPATIËNTEN 1198 Inleiding Deze folder is bedoeld voor reumapatiënten die zijn doorverwezen naar het Diabetes- & Vasculaircentrum van het Sint Franciscus Gasthuis.

Nadere informatie

Overgevoeligheid van je longen meten Metacholineprovocatietest

Overgevoeligheid van je longen meten Metacholineprovocatietest Wilhelmina Kinderziekenhuis Overgevoeligheid van je longen meten Metacholineprovocatietest Onder ouders verstaan wij ook verzorger(s), pleeg- of adoptieouder(s) U kunt wijzigingen of aanvullingen op deze

Nadere informatie

Overgevoeligheid van je longen meten Metacholineprovocatietest

Overgevoeligheid van je longen meten Metacholineprovocatietest Wilhelmina Kinderziekenhuis Overgevoeligheid van je longen meten Metacholineprovocatietest Wat staat er in deze folder Inleiding voor ouders 2 Informatie voor jongeren vanaf 12 jaar 4 Overgevoeligheid

Nadere informatie

Datum afspraak: LONGFUNCTIE- ONDERZOEK Inspanningstesten. Tijd en onderzoeksduur: Stoppen met uw longmedicatie. Ja (zie blz. 1) Nee.

Datum afspraak: LONGFUNCTIE- ONDERZOEK Inspanningstesten. Tijd en onderzoeksduur: Stoppen met uw longmedicatie. Ja (zie blz. 1) Nee. LONGFUNCTIE- ONDERZOEK Inspanningstesten 17952 Datum afspraak: Tijd en onderzoeksduur: Stoppen met uw longmedicatie Ja (zie blz. 1) Nee nvt Uw afspraak voor het longfunctieonderzoek Voor het onderzoek

Nadere informatie

Astma medicatie voor kinderen

Astma medicatie voor kinderen Astma medicatie voor kinderen Kindergeneeskunde mca.nl Inhoudsopgave De volgende medicatie wordt gebruikt bij kinderen met astma 3 Combinatiemedicijnen 4 Inhalatietechniek 4 Afbouwschema Ventolin/Salbutamol/Airomir

Nadere informatie

Longfunctieonderzoek bij kinderen

Longfunctieonderzoek bij kinderen Longfunctieonderzoek bij kinderen Binnenkort komt uw kind voor de in deze folder beschreven longfunctieonderzoeken. De onderzoeken helpen de kinderarts een beter beeld te krijgen van het functioneren van

Nadere informatie

Hoestpoli. Uw bezoek aan de hoestpoli. Afspraakbevestiging. Welke voorbereidingen zijn nodig?

Hoestpoli. Uw bezoek aan de hoestpoli. Afspraakbevestiging. Welke voorbereidingen zijn nodig? Hoestpoli De hoestpoli is voor mensen met chronische hoest. U heeft een chronische hoest als u langer dan drie weken hoest. Chronische hoest kan uitputtend zijn en er voor zorgen dat u niet normaal kunt

Nadere informatie

Interne Geneeskunde I Functiecentrum Allergologie I Fonteinstraat 13 Bronchusprovocatie

Interne Geneeskunde I Functiecentrum Allergologie I Fonteinstraat 13 Bronchusprovocatie Interne Geneeskunde I Functiecentrum Allergologie I Fonteinstraat 13 Bronchusprovocatie Onderzoek waarbij de luchtwegen geprikkeld worden Interne Geneeskunde Functiecentrum Allergologie Om meer te weten

Nadere informatie

Kinderwens? Doe mee aan Generation R Next! 3D echo s! We maken extra. meer informatie? of

Kinderwens? Doe mee aan Generation R Next! 3D echo s! We maken extra. meer informatie? of Kinderwens? Doe mee aan Generation R Next! Heeft u een kinderwens of bent u zwanger én woont u in postcodegebied 3011 t/m 3099 of 3191 t/m 3196?? Doe dan mee aan Generation R Next! Een uniek onderzoek

Nadere informatie

Inspanningsonderzoek bij astma op de longfunctieafdeling

Inspanningsonderzoek bij astma op de longfunctieafdeling Inspanningsonderzoek bij astma op de longfunctieafdeling Belangrijk: Lees deze folder bijtijds en goed door. Met sommige longmedicijnen moet u tijdelijk stoppen. Om vast te stellen of u inspanningsastma

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Longfunctie. onderzoek

PATIËNTEN INFORMATIE. Longfunctie. onderzoek PATIËNTEN INFORMATIE Longfunctie onderzoek 2 PATIËNTENINFORMATIE Door middel van deze informatiefolder wil het Maasstad Ziekenhuis u informeren over het longfunctieonderzoek en een aantal onderzoeksmethoden.

Nadere informatie

Longfunctie-onderzoeken

Longfunctie-onderzoeken Longziekten Longfunctie-onderzoeken i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Longfunctie-onderzoeken De longarts heeft met u besproken dat hij één of meer longfunctie-onderzoeken bij u wil laten verrichten.

Nadere informatie

INHALATIE Hanneke van Dijk kinderlongverpleegkundige

INHALATIE Hanneke van Dijk kinderlongverpleegkundige INHALATIE 30-06-2015 Hanneke van Dijk kinderlongverpleegkundige Doelstelling Aan het eind van deze workshop is de groep bekend met wat voor mogelijkheden er zijn om inhalatie medicatie toe te dienen en

Nadere informatie

Het Pufff... boekje. Máxima Medisch Centrum www.mmc.nl

Het Pufff... boekje. Máxima Medisch Centrum www.mmc.nl Het Pufff... boekje Máxima Medisch Centrum www.mmc.nl Locatie Eindhoven: Locatie Veldhoven: Ds. Th. Fliednerstraat 1 de Run 4600 Postbus 90 052 Postbus 7777 5600 PD Eindhoven 5500 MB Veldhoven Deze informatie

Nadere informatie

Waar gaat het YOUth-onderzoek over?

Waar gaat het YOUth-onderzoek over? Waar gaat het YOUth-onderzoek over? Youth betekent jeugd in het Engels, kinderen dus. En YOU is met hoofdletters omdat het staat voor Youth Of Utrecht: jeugd van Utrecht. We onderzoeken namelijk alleen

Nadere informatie

Allergie kind: Provocatietest bij kinderen

Allergie kind: Provocatietest bij kinderen Allergie kind: Provocatietest bij kinderen Algemeen Uw kind heeft verschijnselen die kunnen passen bij een allergie (overgevoeligheid) voor voedsel (bijvoorbeeld koemelkeiwit of pinda's) of medicijnen

Nadere informatie

Longfunctieonderzoek Medicijnen stoppen

Longfunctieonderzoek Medicijnen stoppen Longfunctieonderzoek Medicijnen stoppen Belangrijk: Drie dagen voor het onderzoek moet u stoppen met de medicijnen voor uw longen en/of de medicijnen voor allergie. Lees deze folder daarom bijtijds en

Nadere informatie

Hoe werken jouw longen als je je inspant Inspanningsprovocatietest

Hoe werken jouw longen als je je inspant Inspanningsprovocatietest Wilhelmina Kinderziekenhuis Hoe werken jouw longen als je je inspant Inspanningsprovocatietest Wat staat er in deze folder Inleiding voor ouders 2 Informatie voor jongeren vanaf 12 jaar 4 De inspanningsprovocatietest

Nadere informatie

Astma medicatie voor kinderen

Astma medicatie voor kinderen Astma medicatie voor kinderen Kindergeneeskunde mca.nl Inhoudsopgave De volgende inhalatiemedicatie wordt gebruikt bij kinderen met astma 3 Inhalatietechniek 5 Afbouwschema Ventolin/Salbutamol/Airomir

Nadere informatie

Sophia Kinderziekenhuis. Baby Gehoorspreekuur. Gehoor en Spraak Centrum Erasmus MC-Sophia

Sophia Kinderziekenhuis. Baby Gehoorspreekuur. Gehoor en Spraak Centrum Erasmus MC-Sophia Sophia Kinderziekenhuis Baby Gehoorspreekuur Gehoor en Spraak Centrum Erasmus MC-Sophia U en uw kind hebben een afspraak voor het Baby Gehoorspreekuur op het Gehoor-en Spraak Centrum (GSC) van de afdeling

Nadere informatie

Hoe is jouw longfunctie? Longfunctieonderzoek

Hoe is jouw longfunctie? Longfunctieonderzoek Wilhelmina Kinderziekenhuis Hoe is jouw longfunctie? Longfunctieonderzoek Onder ouders verstaan wij ook verzorger(s), pleeg- of adoptieouder(s) U kunt wijzigingen of aanvullingen op deze informatie doorgeven

Nadere informatie

Fluorescentie angiografie

Fluorescentie angiografie Centrumlocatie Fluorescentie angiografie Tijdens het spreekuur van uw oogarts is met u besproken dat voor nader onderzoek en behandeling een fluorescentie angiografie noodzakelijk is. Wat is fluorescentie

Nadere informatie

Kindergeneeskunde. Patiënteninformatie. Onderzoek naar geneesmiddelallergie. Provocatietest. Slingeland Ziekenhuis

Kindergeneeskunde. Patiënteninformatie. Onderzoek naar geneesmiddelallergie. Provocatietest. Slingeland Ziekenhuis Kindergeneeskunde Onderzoek naar geneesmiddelallergie i Patiënteninformatie Provocatietest Slingeland Ziekenhuis Algemeen Als uw kind klachten heeft gehad na het gebruik van een bepaald geneesmiddel, kan

Nadere informatie

Astmamedicijnwijzer & behandelplan voor kinderen

Astmamedicijnwijzer & behandelplan voor kinderen Astmamedicijnwijzer & behandelplan voor kinderen Deze astmamedicijnwijzer en behandelplan is van: Naam: Geboortedatum: Behandelend kinderarts: 0 R. Dekkers 0 G.J.M. Janssen 0 M.J. Koenen-Jacobs 0 P.W.T.

Nadere informatie

Longfunctieonderzoeken

Longfunctieonderzoeken Longfunctieonderzoeken Algemeen In overleg met uw behandelend arts worden bij u één of meerdere longfunctie onderzoeken uitgevoerd. Deze onderzoeken zijn nodig om een goede indruk te krijgen van de werking

Nadere informatie

Longfunctieonderzoek

Longfunctieonderzoek Longfunctieonderzoek Een longfunctieonderzoek is een onderzoek waarbij wordt gemeten wat de inhoud, de doorgankelijkheid, de elasticiteit en de gevoeligheid van de luchtwegen zijn. Ook kan worden vastgesteld

Nadere informatie

Vaatrisico-polikliniek (behandeling van vaatziekten)

Vaatrisico-polikliniek (behandeling van vaatziekten) Vaatrisico-polikliniek (behandeling van vaatziekten) Inleiding U bent door uw behandelend arts verwezen naar de vaatrisicopolikliniek omdat u een vaatziekte heeft en/of vanwege risicofactoren voor het

Nadere informatie

Inspanningsonderzoek / looptest

Inspanningsonderzoek / looptest Longgeneeskunde Inspanningsonderzoek / looptest Afspraak Dag en datum:... dag... Tijd:...uur Waar: Longgeneeskunde, functieonderzoeken. Gebouw C, verdieping 1, ontvangst 4 Kunt u op de datum van het onderzoek

Nadere informatie

Longfunctieonderzoeken

Longfunctieonderzoeken Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Longgeneeskunde Longfunctieen Eerste afspraak U wordt verwacht op de longfunctieafdeling (nr. 19): Er is aangekruist voor welk(e)

Nadere informatie

koemelkprovocatie-test Een onderzoek om te kijken of je allergisch bent voor koemelk

koemelkprovocatie-test Een onderzoek om te kijken of je allergisch bent voor koemelk koemelkprovocatie-test Een onderzoek om te kijken of je allergisch bent voor koemelk Wilhelmina Kinderziekenhuis Onder ouders verstaan wij ook verzorger(s), pleeg- of adoptieouder(s) U kunt wijzigingen

Nadere informatie

Combinatie afspraak vasculaire preventie poli

Combinatie afspraak vasculaire preventie poli Combinatie afspraak vasculaire preventie poli Inleiding U heeft een afspraak gekregen van uw huisarts of specialist voor de "vasculaire preventie polikliniek". Uw afspraak is op... om 07.45 uur. Meldt

Nadere informatie

Combinatie afspraak Hypertensie polikliniek

Combinatie afspraak Hypertensie polikliniek Combinatie afspraak Hypertensie polikliniek Inleiding U heeft een afspraak gekregen van uw huisarts of specialist voor de "Hypertensie polikliniek". U wordt verwacht op: dag., om 07.45 uur. Meldt u zich

Nadere informatie

Longfunctie-onderzoek. Longgeneeskunde

Longfunctie-onderzoek. Longgeneeskunde Longfunctie-onderzoek Longgeneeskunde Algemeen Uw longarts heeft u naar het longfunctielaboratorium verwezen om te onderzoeken hoe het met uw luchtwegen en/of longen gesteld is. In deze folder leest u

Nadere informatie

Tia Service Radboud universitair medisch centrum

Tia Service Radboud universitair medisch centrum Tia Service Inleiding In overleg met uw behandelend arts bent u doorverwezen naar de TIA poli op de polikliniek Neurologie of Spoedeisende Hulp van het Radoudumc. Dit omdat u kortgeleden mogelijk kortdurend

Nadere informatie

Benauwdheidsklachten bij kinderen

Benauwdheidsklachten bij kinderen Benauwdheidsklachten bij kinderen Informatie voor ouders en/of verzorgers In deze folder staat meer informatie over hoe u benauwdheidsklachten bij uw kind herkent en wat kunt u daar aan kunt doen. Neem

Nadere informatie

Risicofactoren voor hart- en vaatziekten

Risicofactoren voor hart- en vaatziekten Risicofactoren voor hart- en vaatziekten Programma Screening Vasculaire Risciofactoren Datum afspraak: Tijdstip Onderzoek Zorgverlener U heeft recent een herseninfarct/hersenbloeding (beroerte) of TIA

Nadere informatie

Medicatiestaking bij longfunctietest

Medicatiestaking bij longfunctietest Medicatiestaking bij longfunctietest In overleg met uw arts heeft u besloten om binnenkort een longfunctietest te ondergaan. Om deze longfunctietest goed te kunnen uitvoeren, kan het zijn dat u voorafgaand

Nadere informatie

Lumbaalpunctie (ruggenprik)

Lumbaalpunctie (ruggenprik) Sophia Kinderziekenhuis Uw kind moet een lumbaalpunctie (ruggenprik) ondergaan. In deze folder geven wij u graag antwoord op de 10 meest gestelde vragen over de puntie. Achter in de folder vindt u ook

Nadere informatie

FLUORESCENTIE ANGIOGRAFIE

FLUORESCENTIE ANGIOGRAFIE FLUORESCENTIE ANGIOGRAFIE 17301 Wat is een fluorescentie-onderzoek? Tijdens het fluorescentie-onderzoek worden de bloedvaten van het netvlies (retina) en het vaatvlies (chorioidea) van het oog met een

Nadere informatie

Histamine provocatietest Pneumologie. Patiënteninformatie

Histamine provocatietest Pneumologie. Patiënteninformatie Histamine provocatietest Pneumologie Patiënteninformatie Afspraak histamine provocatietest : Heilig Hart Ziekenhuis Leuven Brochure histamine, pneumologie 2 Inhoudstafel 1. Inleiding... 3 1.1. Wat is een

Nadere informatie

Ouder, Kind en Eten Onderzoek

Ouder, Kind en Eten Onderzoek Ouder, Kind en Eten Onderzoek Informatiebrochure Voorwoord Fijn dat u interesse heeft in het Ouder, Kind & Eten onderzoek. Op dit moment doen er al 165 ouders mee aan het onderzoek en we zoeken nog 40

Nadere informatie

Gebruik van de Aerochamber. Kindergeneeskunde

Gebruik van de Aerochamber. Kindergeneeskunde Gebruik van de Aerochamber Kindergeneeskunde Beter voor elkaar 1 2 Inleiding Uw kind heeft van de kinderarts een Aerochamber gekregen om medicijnen te inhaleren. In deze folder wordt uitgelegd hoe de Aerochamber

Nadere informatie

Informatiebrief voor deelname aan de Stop or Go studie zonder loting.

Informatiebrief voor deelname aan de Stop or Go studie zonder loting. Informatiebrief voor deelname aan de Stop or Go studie zonder loting. Geachte mevrouw, U bent zwanger. U bent door de onderzoekers van de Stop or Go studie benaderd voor deelname. U heeft aanvullende informatie

Nadere informatie