SPEERPUNTEN. CBS 't Klinket. De kinderen. Beeldende vorming. Identiteit. Plusklas. De zorg. Rekenen. Engels. Taal. Voorleestassen ICT

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "SPEERPUNTEN. CBS 't Klinket. De kinderen. Beeldende vorming. Identiteit. Plusklas. De zorg. Rekenen. Engels. Taal. Voorleestassen ICT"

Transcriptie

1 SPEERPUNTEN De kinderen Beeldende vorming Identiteit Plusklas De zorg CBS 't Klinket Engels Rekenen Voorleestassen Taal ICT

2 Om te beginnen, onze identiteit CBS t Klinket is een open christelijke basisschool. We willen een open school zijn voor alle gezindten, maar met behoud van de eigen christelijke identiteit. Kinderen uit allerlei gezindten gaan naar onze school. Onze christelijke identiteit komt dagelijks tot uiting in grote en kleine dingen: het bidden en danken als momenten van bezinning, het luisteren naar en praten over verhalen uit de bijbel, het zingen van godsdienstige liederen, de vieringen, maar ook in de mate waarop we als volwassenen en kinderen met elkaar omgaan. Een goede sfeer vinden we erg belangrijk, zodat het eigene van het kind tot zijn recht komt. Wij zijn alert op discriminatie en pesten. We werken vooral aan het voorkomen ervan. Wanneer wij discriminatie of pesten signaleren, zullen wij als team er alles aan doen om dit bespreekbaar te maken en op te lossen. Op onze school is een pestprotocol aanwezig. Van de ouders verwachten we dat zij, ongeacht hun eigen levensovertuiging, het levensbeschouwelijke uitgangspunt van de school respecteren en naar eigen mogelijkheden eraan meewerken dit uitgangspunt gestalte te doen geven.

3 De kinderen op onze school Wij willen onze kinderen voorbereiden om de stap door het kleine deurtje naar de grote wereld te kunnen maken. In samenwerking met ouders willen wij met kinderen aan een stevige basis bouwen en ze veel leren waarop ze zich na de basisschool verder kunnen ontwikkelen. Wij willen dat kinderen zich vormen tot creatieve mensen, die zich kritisch en verantwoordelijk kunnen opstellen in de maatschappij. Dit zien we in het licht van hetgeen de Bijbel ons leert met betrekking tot God, onze naaste en de schepping. Kinderen leren optimaal als ze zich gewaardeerd, gerespecteerd en veilig voelen. Daarom streven we naar een prettige, positieve sfeer in de klas. Op t Klinket spelen, werken en leren veel kinderen en volwassenen. Om in zo n gemeenschap de goede sfeer te handhaven, moet je de met elkaar duidelijk afgesproken regels navolgen. We vinden het belangrijk dat de kinderen binnen die regels zo zelfstandig mogelijk hun weg kunnen gaan. Niet iedereen is hetzelfde en kan hetzelfde. Daarom is ons onderwijs erop gericht dat ieder kind naar vermogen functioneert en presteert. Zelfstandig een opdracht kunnen uitvoeren, bevordert het zelfvertrouwen en de zelfredzaamheid van een kind. Daarom hebben we een omschrijving gemaakt van groep 1 t/m 8 om het zelfstandig werken te bevorderen. Onderwijs moet effectief zijn. Daarom stellen we regelmatig onze doelen bij. Wij willen als school onze kinderen zoveel mogelijk leren aan kennis en vaardigheden. Dit doen wij zo kindvriendelijk mogelijk! Met overtuiging voeden wij onze kinderen op binnen de Christelijke traditie. Dat betekent dat wij de kinderen leren en proberen voor te leven dat je er in deze wereld niet alleen voor jezelf bent. Omzien naar de ander, jouw kennis en kunnen ten dienste stellen van de mensen en de wereld om je heen is het doel. Waarden en normen die daarbij horen zijn erg belangrijk. Dit heeft dus te maken met je houding. Dat betekent ook dat de kinderen de Bijbelverhalen leren kennen, Christelijke tradities, gebruiken en rituelen leren. Onze samenleving is doorspekt van elementen uit de Christelijke traditie: onze kalender, feestdagen, schilderijen en beelden, literatuur, gebouwen. Het is belangrijk dat onze kinderen hier weet van hebben en hierin worden opgevoed: een belangrijke bijdrage aan de vorming van hun identiteit. Dit heeft dus te maken met weten. Als je weet hebt van je eigen achtergrond en identiteit kun je trots en sterk staan in de maatschappij en ben je in staat anderen met een andere achtergrond en identiteit te respecteren. Een stapje op weg naar wereldvrede.

4 Zorg Op onze school willen wij al onze kinderen uitstekend onderwijs aanbieden. Wij zijn er van overtuigd dat onderwijs goed is voor kinderen. Kinderen worden door ons, volwassenen, ingeleid in de samenleving en hebben vaardigheden en kennis nodig om zich op een goede manier in die samenleving te kunnen bewegen en die samenleving tot dienst te zijn. Het aanleren van vaardigheden en het doen verwerven van kennis is onze taak en wij hebben dit in een onderwijsaanbod vorm gegeven. In het algemeen ontwikkelen kinderen zich op een ongeveer dezelfde manier. Omdat kinderen van elkaar kunnen verschillen, ontwikkelingsstoornis of ontwikkelingsvoorsprong, willen wij als school daar waar het mogelijk is, rekening houden met die verschillen en daar op in spelen door middel van aanpassingen in het leerstofaanbod, de aanpak en de (extra) aandacht. Er zijn kinderen die behoefte hebben aan extra zorg of juist aan extra uitdaging of beide. Op CBS t Klinket is heel veel expertise in huis om het onderwijs zo goed mogelijk af te stemmen op de behoeften en mogelijkheden van het kind. Zorg kan geboden op het gebied van achterstand maar ook op het gebied van een voorsprong.

5 REKENEN EN TAAL Er wordt uiteraard veel rekenen en taal gegeven binnen ons onderwijs. We willen werken met de beste materialen én het materiaal moet voldoen aan de referentieniveaus. Referentieniveaus zijn richtlijnen om de taal- en rekenprestaties van leerlingen te verbeteren. Rekenen De methode Wereld in Getallen voldoet aan al deze eisen. Er is veel oefening en herhaling. Ook is er een weektaak voor zelfstandig werken en praktische differentiatie op drie niveaus. M.b.v. van het digibord zijn we in staat rekenproblemen te visualiseren. Kortom: een geweldige methode! Taal Vanaf het schooljaar zijn we gaan werken met de allernieuwste taalmethode: Taal Actief. Deze methode werd in augustus 2014 uitgebracht en we waren een van de eerste scholen te zijn die er mee gingen werken. Ook deze methode werkt met differentiatieniveaus, digibordlessen, werk- en lesboeken en oefensoftware. Uiteraard voldoet de methode aan de referentieniveaus.

6 ICT Op CBS t Klinket wordt gewerkt met een modern (draadloos) computernetwerk dat beheerd wordt door Skool Automatisering. Praktisch alle leslokalen zijn voorzien van een digitaal schoolbord dat als ondersteuning van de lessen veelvuldig wordt ingezet. Bij veel lesmethodes is het digibord tegenwoordig onmisbaar, het vormt een wezenlijk onderdeel van de lesinstructie. In de klassen werken de kinderen met SkoolPads en met ipads. De SkoolPads zijn Windows 8 tablets waarop methodegebonden software voor de vakken taal, lezen, rekenen en wereldoriëntatie staat geïnstalleerd. Op de ipads worden diverse apps gebruikt voor het oefenen van de basisvaardigheden. Te denken valt aan breuken, tafels, hoofdrekenen, topografie, ontleden, werkwoordspelling, spreekwoorden e.d. Uiteraard kunnen de kinderen gebruik maken van Word en PowerPoint en hebben zij toegang tot internet. Het gaat er duidelijk niet om dat deze apparaten de boeken en schriften geheel gaan vervangen. Het zijn hulpmiddelen en worden verantwoord ingezet. Een SkoolPad / ipad wordt voornamelijk gebruikt om de aangeboden stof te automatiseren en paraat te houden.

7 Voorleestassen Wat is een voorleestas? Voorleestassen zijn mooie, stoffen tassen, met een of meerdere prentenboeken en allerlei materialen om kinderen en ouders te laten genieten van het samen lezen. De inhoud van de voorleestassen brengt verhalen voor kinderen tot leven, stimuleert het taalgevoel en de fantasie, vergroot de kennis van letters, cijfers en de wereld om hen heen. Door de voorleestassen ervaren kinderen dat boeken heel bijzonder zijn en dat zij respectvol met boeken om moeten gaan. Het is speciaal om zo n mooie tas mee naar huis te krijgen en er samen met moeder, vader, oma, opa of een ander familielid van te kunnen genieten. Er zijn drie soorten tassen. Naast de voorleestassen hebben we ook leestassen en boekentassen gemaakt. Leestassen voor beginnende lezers om zelf te lezen. Boekentassen voor de bovenbouw kinderen die de tas als extra / klaarwerk gebruiken en via de boeken in de tas doorverwezen worden naar webkwesties en intensief aan een onderwerp werken (voorbeelden: ontdekkingsreizen, Anne Frank, Picasso). Bij elke tas hebben wij een speciale boeklegger bedacht en gemaakt. In schooljaar hebben wij tassen gemaakt. De tassen zijn prachtig beschilderd door opa Jaap ("liefdewerk - oudpapier"). Daar kunst en cultuur een speerpunt is, hebben wij van de tassen bewust iets heel moois willen maken: onze kinderen zijn het waard. Bovendien gaat er zo 'verdiende' aandacht (een ode als het ware) naar de illustrator van het betreffende boek. Hoe gaat het uitlenen? Elke vrijdagmorgen komt mevrouw Sturm, oma van Tom, ons helpen met het uitlenen en controleren van de voorleestassen. Wanneer uw kind aan de beurt is, mag hij die dag zelf een voorleestas uitkiezen van de kar. Dit gebeurt onder schooltijd. Op vrijdag komt dus voortaan de voorleestas mee naar huis. Een leuk begin van het weekend! Wij vragen u of u de tas donderdagmorgen weer bij de juf in wilt leveren, dan hebben wij genoeg tijd voor het controleren van de tas.

8 Engels In de groepen 1 t/m 8 wordt gebruikt gemaakt van de methode: Take it Easy. In digitale methode Engels waarbij gebruik wordt gemaakt van een zgn. native speaker. Er is heel veel interactie tussen de kinderen, de leerkracht en de native speaker. Op t Klinket vinden wij het belangrijk dat de kinderen al vroeg in aanmerking komen met de Engels taal. In de groepen 1 t/m 4 is dit spelenderwijs. Er zijn thematische filmpjes en prentenboeken en tien thema s waar de leerkracht uit kan kiezen. Vanaf groep 5 is er een doorgaande lijn en heeft de methode een concentrische opbouw. De thema s die in de leerjaren 5 en 6 aan bod komen, worden in groep 7 en 8 voor de tweede keer aangeboden. Hierdoor beklijft de lesstof beter en breiden de leerlingen hun woordenschat verder uit.

9 Plusklas Op onze school wordt veel aandacht besteed aan de leerlingen die extra zorg nodig hebben. Voor kinderen die onder het gemiddelde te verwachten niveau presteren, zowel op cognitief als op sociaal-emotioneel gebied, zijn er volop mogelijkheden voor extra begeleiding en zorg. Maar ook kinderen die extra aanbod nodig hebben, krijgen de aandacht die ze nodig hebben. Deze meer- of hoogbegaafde leerlingen krijgen de mogelijkheid onderwijs te volgen in de Primas Plusklas. In de Plusklas ontmoeten de leerlingen andere (hoog)begaafde leerlingen. Deze kinderen komen uit verschillende groepen, en van verschillende scholen. In de Plusklas werken de kinderen in groepjes aan projecten. Deze projecten doen een beroep op vaardigheden als samenwerken, taken verdelen, discussiëren, verslagleggen, presenteren enz. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van De Pittige Plus Torens. Dit is een onderwijsprogramma dat speciaal voor deze doelgroep ontwikkeld is. (Zie ook de website ) Daarnaast zijn we dit schooljaar gestart met het verzorgen van extra opdrachten voor in de klas vanuit de Plusklas. De kinderen krijgen opdrachten mee, waarin de verschillende vakgebieden aan de orde komen. We gebruiken hier speciale materialen voor, die uitdagend zijn voor meer- en hoogbegaafde kinderen.

10 Techniek torens De techniektorens is een lesconcept voor wetenschap en techniek in het basisonderwijs. De torens zijn een prima manier om Onderzoekend en Ontwerpend leren (OOL) toe te passen in het schoolsysteem. De kinderen gaan samen metselen, maken tandpasta, zeep en haargel, plakken een fietsband, werken met spuitjes, slangetjes, katrollen en tandwielen, leren verstekzagen, werken met zonne- en windenergie, ontwerpen en bouwen een flipperkast, een brug en nog veel meer! De techniektorens worden ingezet in de groepen 1 tot en met 8. Elk leerjaar bestaat uit 10 lessen. CBS t Klinket is een ambassadeurschool voor Creative Kids Concepts, de bedenkers van de Pittige Plustorens en o.a. het Kunstkabinet. Verschillende basisscholen bezoeken onze school om te zien hoe wij het techniekonderwijs vormgeven.

11 BEELDENDE VORMING We leren op school de kinderen allemaal vaardigheden aan. Kinderen leren rekenen, schrijven, lezen. Ze leren over de geschiedenis en over hoe de aarde eruit ziet. In de 20ste eeuw ontdekte men dat tekenen en schilderen in het basisonderwijs niet alleen belangrijk was voor het aanleren van vaardigheden, men ging ook inzien dat kinderen d.m.v. tekenen en schilderen de wereld en zich zelf ontdekken. Door het ontdekken van wereld en zichzelf, bouwen kinderen aan een eigen identiteit. Al heel vroeg wordt het jonge kind gestimuleerd om zich te uiten op papier en om de werking van de verschillende teken- en schildermaterialen te ontdekken. Zo komen ze erachter hoe materie zich gedraagt en hoe je daarmee je zelf en de wereld om je heen kan uitbeelden. Niet minder belangrijk is dat jonge kinderen hiermee ook nog eens hun fijne motoriek oefenen. Wanneer kinderen naar groep 3 gaan, wordt veel tijd ingeruimd om het kind te leren schrijven, lezen en rekenen. Deze vakken zijn natuurlijk uiterst belangrijk, zo leren ze met name communiceren en dit is een centraal begrip binnen de ontwikkeling en educatie van kinderen. Het belang van beelden vorming voor de toekomst van het kind is dat het kind nieuwsgierig gemaakt moet worden, zelf kan ondernemen, creatief zijn en coöperatief kan werken. Het kind moet leren om zelf kritisch na te denken. De lessen beeldende vorming leveren hieraan een bijdrage. Werk van kinderen uit groep 4 en 6

De kinderen op onze school

De kinderen op onze school SPEERPUNTEN De kinderen op onze school Wij willen onze kinderen voorbereiden om de stap door het kleine deurtje naar de grote wereld te kunnen maken. In samenwerking met ouders willen wij met kinderen

Nadere informatie

Beste ouders, Juf Danitsja van der Veer Meester Louis Reijnhoudt

Beste ouders, Juf Danitsja van der Veer Meester Louis Reijnhoudt Welkom in groep 6 Beste ouders, In dit boekje staat een korte omschrijving van groep 6. U vindt er informatie over de dagelijkse gang van zaken en andere informatie die van belang is. Juf Danitsja van

Nadere informatie

Wat is de identiteit voor de schoolraad van de PBS?

Wat is de identiteit voor de schoolraad van de PBS? Wat is de identiteit voor de schoolraad van de PBS? 1. Levensbeschouwelijke (religieuze) identiteit : Over het algemeen geldt dat een ieder van het team zich achter de levensbeschouwelijke identiteit die

Nadere informatie

Uitgangspunten van de Koningin Julianaschool

Uitgangspunten van de Koningin Julianaschool Uitgangspunten van de Koningin Julianaschool Christelijke identiteit De Koningin Julianaschool is een open christelijke basisschool. Dat wil zeggen: iedereen is welkom. Daarbij is acceptatie van en respect

Nadere informatie

. De school uitgangspunten en visie. 1.1. Naam en logo. De naam Rehoboth komt uit de Bijbel (Genesis 26:22).

. De school uitgangspunten en visie. 1.1. Naam en logo. De naam Rehoboth komt uit de Bijbel (Genesis 26:22). . De school uitgangspunten en visie 1.1. Naam en logo De naam Rehoboth komt uit de Bijbel (Genesis 26:22). Het betekent: de Heer heeft ons ruimte gemaakt. De Heer geeft ruimte om in vrede en liefde met

Nadere informatie

2. Waar staat de school voor?

2. Waar staat de school voor? 2. Waar staat de school voor? Missie en Visie Het Rondeel gaat uit van de Wet op het Basisonderwijs. Het onderwijs omvat de kerndoelen en vakgebieden die daarin zijn voorgeschreven. Daarnaast zijn ook

Nadere informatie

Leren op een prachtige school

Leren op een prachtige school Meerwerf basisschool Tuindorpschool www.meerwerf.nl Leren op een prachtige school midden in Den Helder R Rust en ruimte In het oude centrum van Den Helder ligt onze prachtige Tuindorpschool. Al generaties

Nadere informatie

Identiteit. Roelofsbrink CK Den Ham (0546)

Identiteit. Roelofsbrink CK Den Ham (0546) Identiteit Roelofsbrink 6 7683 CK Den Ham (0546) 672542 juni 2017 Voor u ligt het identiteitsdocument van GBS Domino in Den Ham. In dit document beschrijven we aan de hand van vier bouwstenen wie we zijn

Nadere informatie

2013-2017. Actief burgerschap en sociale integratie

2013-2017. Actief burgerschap en sociale integratie 201-2017 Actief burgerschap en sociale integratie Inhoudsopgave: Kwaliteitszorg actief burgerschap en sociale integratie Visie en planmatigheid Visie Doelen Invulling Verantwoording Resultaten Risico s

Nadere informatie

& Sociale Integratie. Beleidsstuk ACTIEF BURGERSCHAP. Actief burgerschap & Sociale integratie. Het Palet MeerderWeert 1

& Sociale Integratie. Beleidsstuk ACTIEF BURGERSCHAP. Actief burgerschap & Sociale integratie. Het Palet MeerderWeert 1 Beleidsstuk ACTIEF BURGERSCHAP & Sociale Integratie Actief burgerschap & Sociale integratie. Het Palet MeerderWeert 1 INHOUDSOPGAVE Hoofdstuk 1: Visie op actief burgerschap & sociale integratieactie Hoofdstuk

Nadere informatie

Functieprofiel. Leraar. op OBS Het Toverkruid LA, 1,0 FTE. Aanstelling voor een jaar welke bij goed functioneren kan leiden tot een vaste aanstelling.

Functieprofiel. Leraar. op OBS Het Toverkruid LA, 1,0 FTE. Aanstelling voor een jaar welke bij goed functioneren kan leiden tot een vaste aanstelling. Functieprofiel Leraar op OBS Het Toverkruid LA, 1,0 FTE Aanstelling voor een jaar welke bij goed functioneren kan leiden tot een vaste aanstelling. April 2018 Specifieke competenties teamlid OBS Het Toverkruid

Nadere informatie

Huiswerk op de Triangel

Huiswerk op de Triangel Huiswerk op de Triangel Dit document is vastgesteld op 16 oktober 2018. Inleiding: Met enkele ouders en teamleden hebben we nagedacht over huiswerk en een voorstel geschreven. Dit voorstel is voorgelegd

Nadere informatie

Agenda onderwijsavond bovenbouw

Agenda onderwijsavond bovenbouw Agenda onderwijsavond bovenbouw Kerndoelen PO Referentieniveaus Onderwijsinhoud op de Bron Wat komt er aan bod in groep 6-7-8 Leren in de echte wereld Kerndoelen PO: Wat moeten kinderen kennen en kunnen

Nadere informatie

Visie en missie. Voorwoord. De Wingerd, samen groeien

Visie en missie. Voorwoord. De Wingerd, samen groeien Samen groeien door Visie en missie De Wingerd, samen groeien Vanuit de christelijke identiteit ontmoeten we elkaar, luisteren we naar elkaar, inspireren we elkaar, zijn we nieuwsgierig en gaan we de dialoog

Nadere informatie

Dans & drama o.b.s. De Eiber Dedemsvaart Januari 2015

Dans & drama o.b.s. De Eiber Dedemsvaart Januari 2015 Dans & drama o.b.s. De Eiber Dedemsvaart Januari 2015 Inleiding 2 INLEIDING DANS Leerlingen in het basisonderwijs dansen graag. Het sluit aan bij hun natuurlijke creativiteit, fantasie en bewegingsdrang.

Nadere informatie

ACTIEF BURGERSCHAP EN SOCIALE INTEGRATIE

ACTIEF BURGERSCHAP EN SOCIALE INTEGRATIE Heutink ICT ACTIEF BURGERSCHAP EN SOCIALE INTEGRATIE op de C.B.S. De Bruinhorst 22-5-2012 Inhoudsopgave Inleiding 3 Pagina 1. Burgerschap op de Bruinhorstschool 3 2. Kerndoelen 3 3. Visie 4 4. Hoofddoelen

Nadere informatie

Informatieboekje Groep 6

Informatieboekje Groep 6 Informatieboekje Groep 6 Schooljaar 2016-2017 Markelo, september 2016 Beste ouder(s) en verzorger(s), Voor u ligt het informatieboekje van groep 6 van Oecumenische Basisschool De Welp. In dit boekje vindt

Nadere informatie

Keuchenius: School met Talent. Groep 4 Schooljaar 2015-2016

Keuchenius: School met Talent. Groep 4 Schooljaar 2015-2016 Keuchenius: School met Talent Groep 4 Schooljaar 2015-2016 Groepssamenstelling Groep 4 17 leerlingen 7 meisjes 10 jongens Leerkrachten Juf Annelies Griepink-Roodenburg (maandag, dinsdag, en de woensdag

Nadere informatie

Belangrijk BO naar VO. Leerlingvolgsysteem. Leerling-kenmerken. november april

Belangrijk BO naar VO. Leerlingvolgsysteem. Leerling-kenmerken. november april Belangrijk BO naar VO Leerlingvolgsysteem Leerling-kenmerken november april leerstof groep 8 voorbereiding op de verwijzing VO CITO toetsen M8 LOVS VO informatieavond in oktober/november 2 verwijzingsgesprekken

Nadere informatie

Informatiefolder groep 3

Informatiefolder groep 3 Informatiefolder groep 3 Door middel van deze informatiefolder hopen wij u een beeld te geven van wat uw kind leert in groep 3 en welke methodes wij daarvoor gebruiken. Heeft u na het lezen van deze folder

Nadere informatie

Spelen, werken, leren op het Slingertouw

Spelen, werken, leren op het Slingertouw Spelen, werken, leren op het Slingertouw Leer mij het zelf te doen. Opvoeden is jezelf overbodig maken Gras groeit niet door eraan te trekken, maar door de wortels water te geven. (Afrikaans spreekwoord)

Nadere informatie

Identiteit van de Koos Meindertsschool

Identiteit van de Koos Meindertsschool Identiteit van de Koos Meindertsschool 1. Identiteit - het karakter van de school Wij zijn een open school waarin een ieder gelijkwaardig is. Wij heten elk kind welkom op de Koos Meindertsschool, ongeacht

Nadere informatie

Waarom Wetenschap en Techniek W&T2015

Waarom Wetenschap en Techniek W&T2015 Waarom Wetenschap en Techniek W&T2015 In het leven van alle dag speelt Wetenschap en Techniek (W&T) een grote rol. We staan er vaak maar weinig bij stil, maar zonder de vele uitvindingen in de wereld van

Nadere informatie

Talent nl: een uniek kindcentrum!

Talent nl: een uniek kindcentrum! Welkom bij Talent.nl, de christelijke basisschool van de Nieuwveense Landen. Met ons onderwijs sluiten wij aan bij de unieke manier van leren van uw kind - met hoofd, hart en handen. Belangrijk op onze

Nadere informatie

Aanbod burgerschap en sociale integratie

Aanbod burgerschap en sociale integratie Aanbod burgerschap en sociale integratie 1 Kanjertraing Dronenplein 7 2411 HE Bodegraven www.d4w.nl/prinses-beatrixschool 2 Visie Levensbeschouwelijke visie: Wij zijn een open Protestants Christelijke

Nadere informatie

Alles over. Take it easy. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen

Alles over. Take it easy. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Alles over Take it easy Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Wij vinden het belangrijk dat u goed geïnformeerd wordt om vervolgens de juiste keuze te kunnen maken. In samenwerking

Nadere informatie

Visiedocument. Actief Burgerschap. Januari 2010

Visiedocument. Actief Burgerschap. Januari 2010 Visiedocument Actief Burgerschap Januari 2010 Gereformeerde scholen voor speciaal basisonderwijs Het Baken en De Drieluik Inleiding Actief Burgerschap U staat op het punt ons visiestuk actief burgerschap

Nadere informatie

IDENTITEITSBEWIJS Helder zicht op leren

IDENTITEITSBEWIJS Helder zicht op leren IDENTITEITSBEWIJS Helder zicht op leren Verbondenheid, persoonsvorming en betekenisvol onderwijs De Lichtboei Protestants Christelijke Basisschool Luitstraat 7 1312 LH Almere www.lichtboei.nl (036) 536

Nadere informatie

Identiteitsdocument van Jenaplanschool de Sterrenwachter

Identiteitsdocument van Jenaplanschool de Sterrenwachter Identiteitsdocument van Jenaplanschool de Sterrenwachter Onze ideologie We zien iedereen als uniek en waardevol. Ieder kind heeft talenten en samen gaan we die ontdekken en ontwikkelen. Hierdoor kunnen

Nadere informatie

leren met uitzicht vmbo-basis/kader/tl, vmbo-tl/havo/(vwo)

leren met uitzicht vmbo-basis/kader/tl, vmbo-tl/havo/(vwo) leren met uitzicht vmbo-basis/kader/tl, vmbo-tl/havo/(vwo) informatie schooljaar 2018/2019 Over Groene Hart Rijnwoude Onze school is kleinschalig met een breed onderwijs- aanbod. Wij bieden de niveaus

Nadere informatie

Alles over. Take it easy. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen

Alles over. Take it easy. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Alles over Take it easy Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Wij vinden het belangrijk dat u goed geïnformeerd wordt om vervolgens de juiste keuze te kunnen maken. In samenwerking

Nadere informatie

2. Profiel van onze school

2. Profiel van onze school 2. Profiel van onze school Bij ons op school voelen kinderen zich gerespecteerd en gewaardeerd binnen een WARM pedagogisch klimaat, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen op zowel: COGNITIEF, CREATIEF,

Nadere informatie

Strategisch beleidsplan O2A5. De dialoog als beleid

Strategisch beleidsplan O2A5. De dialoog als beleid Strategisch beleidsplan O2A5 De dialoog als beleid Bij de tijd, open, boeiend en passend, dat zijn zowel het onderwijs als de werkwijze van O2A5. We hebben dan ook gekozen voor een vernieuwende en eigentijdse

Nadere informatie

Christelijke Basisschool De Bron. Frankenskamp 4 3848 DE Harderwijk 0341-426704 www.debronharderwijk.nl

Christelijke Basisschool De Bron. Frankenskamp 4 3848 DE Harderwijk 0341-426704 www.debronharderwijk.nl Christelijke Basisschool De Bron Frankenskamp 4 3848 DE Harderwijk 0341-426704 www.debronharderwijk.nl Huiswerkprotocol Visie op huiswerk Niet alle scholen geven huiswerk. Toch zijn er veel scholen, waaronder

Nadere informatie

Informatie voor ouders. schooljaar Rijnwoude volgens. Domino. Hart voor jouw talent! Leren met uitzicht

Informatie voor ouders. schooljaar Rijnwoude volgens. Domino. Hart voor jouw talent! Leren met uitzicht Informatie voor ouders schooljaar 2015-2016 Rijnwoude volgens Domino Hart voor jouw talent! Leren met uitzicht Leren met uitzicht Groene Hart Rijnwoude is kleinschalig met een breed onderwijsaanbod op

Nadere informatie

Achtergrond. Missie Onze missie op basis van deze situatie luidt:

Achtergrond. Missie Onze missie op basis van deze situatie luidt: Achtergrond Basisschool De Regenboog staat in de wijk Zuid-west in Boekel en valt onder het bestuur van Zicht PO. Evenals de andere scholen onder dit bestuur gaan wij de komende periode vorm geven aan

Nadere informatie

INFORMATIEBOEKJE GROEP 4

INFORMATIEBOEKJE GROEP 4 Godsdienstige Vorming INFORMATIEBOEKJE GROEP 4 Elke dag starten wij in de groep met een Bijbelverhaal of we zingen mooie christelijke liederen. We gebruiken hierbij de methode KIND OP MAANDAG. Op vrijdag

Nadere informatie

...paspoort naar grenzeloos onderwijs...

...paspoort naar grenzeloos onderwijs... OBS Waarom kiest u voor De Border? Engelse taal in elk lokaal! Wij bereiden onze leerlingen erop voor om goed te functioneren in de hedendaagse samenleving, die zowel binnen als buiten de Nederlandse grenzen

Nadere informatie

Elk kind heeft talent

Elk kind heeft talent Elk kind heeft talent Samen met ouders werken aan zo go Elk kind heeft talent en elk kind mag er zijn. Dit geldt ook voor ouders en leerkrachten. Samen met ouders werken aan zo goed mogelijk onderwijs

Nadere informatie

Informatie bovenbouw Donderdag 29 september: uur

Informatie bovenbouw Donderdag 29 september: uur Informatie bovenbouw 2016 2017 Donderdag 29 september: 14.30 16.00 uur CBS De Lichtbron Johan Frisostraat 2 9285 TS Buitenpost 0511 542 385 Welkom in onze groep, Vanmiddag krijgt u een rondleiding van

Nadere informatie

Informatieboekje Groep 6

Informatieboekje Groep 6 Informatieboekje Groep 6 Schooljaar 2014-2015 Markelo, september 2014 Beste ouder(s) en verzorger(s), Voor u ligt het informatieboekje van groep 6 van Oecumenische Basisschool Ichthus. In dit boekje vindt

Nadere informatie

Informatie groep

Informatie groep Informatie groep 6 2017-2018 Juf José Ditewig JULIANASCHOOL EDERVEEN Even voorstellen: Beste ouders/verzorgers, Ik ben José Ditewig. Ik werk sinds 2000 op de Julianaschool. Hiervoor heb ik in Barneveld

Nadere informatie

CBS t Klinket schooljaar 2015-2016 Pagina 1

CBS t Klinket schooljaar 2015-2016 Pagina 1 CBS t Klinket schooljaar 2015-2016 Pagina 1 Beste ouders, Tijdens deze ouderavond krijgt u veel informatie over groep 8. De belangrijkste informatie hebben we opgenomen in dit boekje. In dit boekje staat

Nadere informatie

Informatieboekje Groep 5

Informatieboekje Groep 5 Informatieboekje Groep 5 Schooljaar 2016-2017 Markelo, september 2016 Beste ouder(s) en verzorger(s), Voor u ligt het informatieboekje van groep 5 van Oecumenische Basisschool De Welp. In dit boekje vindt

Nadere informatie

kerndoelendekkend techniek

kerndoelendekkend techniek kerndoelendekkend techniek Structureel in t basisonderwijs Doorlopende leerlijnen voor groep 1-8; Alle lesbrieven en -materialen in vrolijke, verrijdbare opbergkasten; Kinderen werken zelfstandig in groepjes;

Nadere informatie

Meerwerf basisschool Prinses Margriet. www.meerwerf.nl. Leren voor het leven

Meerwerf basisschool Prinses Margriet. www.meerwerf.nl. Leren voor het leven Meerwerf basisschool Prinses Margriet www.meerwerf.nl Leren voor het leven B Baken in het dorp De Prinses Margrietschool is voor vele generaties een bekende plek. Vanouds hebben we aandacht voor een ieder:

Nadere informatie

Informatieboekje groep 5-6 schooljaar 2014-2015

Informatieboekje groep 5-6 schooljaar 2014-2015 Informatieboekje groep 5-6 schooljaar 2014-2015 Samenwerkingsschool de Lispeltuut Juf Teatske Juf Marleen Juf Judith Het informatieboekje voor groep 5/6 In dit boekje willen wij u in t kort vertellen hoe

Nadere informatie

Schrijven: We volgen de methode van Novoskript. Hiernaast zullen er ook opdrachten van internet worden gegeven.

Schrijven: We volgen de methode van Novoskript. Hiernaast zullen er ook opdrachten van internet worden gegeven. Informatie groep 6 De Gouden weken: Aan het begin van groep 6 starten we met het project de Gouden weken. We zullen veel groepsspelletjes doen om elkaar beter te leren kennen. We vinden het belangrijk

Nadere informatie

Schrijven: We volgen de methode van Novoskript. Hiernaast zullen er ook opdrachten van internet worden gegeven.

Schrijven: We volgen de methode van Novoskript. Hiernaast zullen er ook opdrachten van internet worden gegeven. Informatie groep 6 De Gouden weken: Aan het begin van groep 6 starten we met het project de Gouden weken. We zullen veel groepsspelletjes doen om elkaar beter te leren kennen. We vinden het belangrijk

Nadere informatie

Informatie voor ouders. schooljaar 2015-2016. Topmavo volgens. Mick. Hart voor jouw talent! Meer dan leren

Informatie voor ouders. schooljaar 2015-2016. Topmavo volgens. Mick. Hart voor jouw talent! Meer dan leren Informatie voor ouders schooljaar 2015-2016 Topmavo volgens Mick Hart voor jouw talent! Meer dan leren Meer dan leren Op de Groene Hart Topmavo komen leerlingen met een mavo (vmbo-tl) of mavo/havo-advies.

Nadere informatie

DE WERELD IN GETALLEN DIGITAAL

DE WERELD IN GETALLEN DIGITAAL DE WERELD IN GETALLEN DIGITAAL Rekenen Groep 3 tot en met 8 De wereld in getallen Digitaal 1 lnhoud De methode Waarom De wereld in getallen Digitaal? 2 lnhoud en didactiek Zorgvuldige opbouw en beproefde

Nadere informatie

Informatieavond groep 4

Informatieavond groep 4 Informatieavond groep 4 Dagindeling- weekrooster -Elke dag starten we met stillezen, om het lezen te bevorderen. Zo beginnen we de dag altijd heel rustig. -Daarna hebben we het vak; levensbeschouwing en

Nadere informatie

GIBO HEIDE. pedagogisch project

GIBO HEIDE. pedagogisch project GIBO HEIDE pedagogisch project gemeenteraadsbesluit van 26 mei 2015 Het pedagogisch project is de vertaling van de visie van directie en leerkrachten die betrekking heeft op alle aspecten van het onderwijs

Nadere informatie

Informatieboekje groep 7 schooljaar 2015-2016. Samenwerkingsschool De Lispeltuut

Informatieboekje groep 7 schooljaar 2015-2016. Samenwerkingsschool De Lispeltuut Informatieboekje groep 7 schooljaar 2015-2016 Samenwerkingsschool De Lispeltuut Oostkapelle, september 2015 Beste ouders, Voor u ligt het informatieboekje van groep 7. Hierin staat informatie over de vakken

Nadere informatie

Op expeditie naar waarde(n)

Op expeditie naar waarde(n) Op expeditie naar waarde(n) 21e eeuwse educatie Effectief leiderschap Vakmanschap: de leraar doet ertoe! Verbinding met de gemeenschap Waardengedreven onderwijs Op expeditie naar waarde(n) De hele opvoeding

Nadere informatie

Het onderwijs op de Bron: de onderbouw (groep 1-2)

Het onderwijs op de Bron: de onderbouw (groep 1-2) Het onderwijs op de Bron: de onderbouw (groep 1-2) Het onderwijs op de Bron De opdracht van de basisschool Het onderwijs op de Bron per bouw Onderwijsinhoud op de Bron Wat komt er aan bod in groep 1-2

Nadere informatie

Informatieboekje Groep 5

Informatieboekje Groep 5 Informatieboekje Groep 5 Schooljaar 2015-2016 Markelo, augustus 2015 Beste ouder(s) en verzorger(s), Voor u ligt het informatieboekje van groep 5 van Oecumenische Basisschool De Welp. In dit boekje vindt

Nadere informatie

Mind & Motion, Centrum voor BewustZijn

Mind & Motion, Centrum voor BewustZijn NIEUWSBRIEF Follow your it knows the way Mind & Motion, Centrum voor BewustZijn Nieuwsbrief 1 9 januari 2015 Lieve mensen, Een mooi en bijzonder nieuw jaar. Ik wens jullie allen een liefdevol, gezond,

Nadere informatie

Agenda onderwijsavond middenbouw

Agenda onderwijsavond middenbouw Agenda onderwijsavond middenbouw Kerndoelen PO Wat komt er aan bod in groep 3-4-5 Leren lezen nader bekeken Onderwijsinhoud op de Bron Leren in de echte wereld Kerndoelen PO: Wat moeten kinderen kennen

Nadere informatie

Presentatie ouders. Schooltijden voorstel Leeropbrengsten februari 2015 Tevredenheidsonderzoek Stand van zaken visie en vierjarenplan

Presentatie ouders. Schooltijden voorstel Leeropbrengsten februari 2015 Tevredenheidsonderzoek Stand van zaken visie en vierjarenplan Presentatie ouders Schooltijden voorstel Leeropbrengsten februari 2015 Tevredenheidsonderzoek Stand van zaken visie en vierjarenplan Programma Schooltijden Leeropbrengsten Tevredenheidsonderzoek Missie/visie

Nadere informatie

werken voor talent! MET DE IPAD!

werken voor talent! MET DE IPAD! Groene Hart Rijnwoude is kleinschalig met een breed onderwijsaanbod op het gebied van vmbo-b/k, tl en havo. Op onze school staat Leren met uitzicht centraal. We geven onze leerlingen uitzicht op een goede

Nadere informatie

Informatieboekje. Groep 4. Juliana van Stolbergschool

Informatieboekje. Groep 4. Juliana van Stolbergschool Informatieboekje Groep 4 Juliana van Stolbergschool Voorwoord Hierbij ontvangt u het informatieboekje van groep 4. In dit boekje staat informatie over het reilen en zeilen in de groep. U vindt in dit boekje

Nadere informatie

infogids 2013/2014 MASTER 1

infogids 2013/2014 MASTER 1 2013/2014 1 Vijftien beloften aan het kind 1 We beloven goed naar je te luisteren, als jij zegt wat je wilt leren. 2 We helpen je om goede vragen te stellen, zodat jij kunt bepalen wat je wilt leren. 3

Nadere informatie

Onderzoekend & Ontwerpend leren met De Techniek Torens!

Onderzoekend & Ontwerpend leren met De Techniek Torens! Onderzoekend & Ontwerpend leren met De Techniek Torens! 99 Structureel en kerndoelendekkend 99 Doorlopende leerlijnen voor groep 1-8 99 Alle lesbrieven en materialen in vrolijke, verrijdbare opbergkasten

Nadere informatie

Informatieboekje groep 5-6 schooljaar 2015-2016. Samenwerkingsschool de Lispeltuut

Informatieboekje groep 5-6 schooljaar 2015-2016. Samenwerkingsschool de Lispeltuut Informatieboekje groep 5-6 schooljaar 2015-2016 Samenwerkingsschool de Lispeltuut Oostkapelle, september 2015 informatieboekje voor groep 5/6 In dit boekje willen wij u in t kort vertellen hoe en met welke

Nadere informatie

Vakgebieden Methoden Omschrijving Taal Groep 1-2. Schatkist

Vakgebieden Methoden Omschrijving Taal Groep 1-2. Schatkist Nederlandse taal Kinderen ontwikkelen mondelinge en schriftelijke vaardigheden waarmee ze de Nederlandse taal leren gebruiken in situaties die zich in het dagelijkse leven voordoen. Tevens verwerven ze

Nadere informatie

christelijke school voor mavo-havo-vwo met elkaar voor elkaar voor nu en later

christelijke school voor mavo-havo-vwo met elkaar voor elkaar voor nu en later christelijke school voor mavo-havo-vwo met elkaar voor elkaar voor nu en later Onderwijs met aandacht voor iedereen! Op mavo, havo of drie jaar vwo onderbouw: Engels PLUS Sport PLUS Science PLUS Business

Nadere informatie

CREATIEF DENKEN in ONDERWIJS Worskhops, training, begeleiding en materialen.

CREATIEF DENKEN in ONDERWIJS Worskhops, training, begeleiding en materialen. in NDERWIJS Creativiteit en Creatief Denken Creativiteit is een unieke eigenschap van de mens. Kijk om je heen, alles wat verzonnen en gemaakt is, vindt zijn oorsprong in het menselijk brein. Dat geldt

Nadere informatie

De Klankhof t Kofschip waar iedereen tot zijn recht komt

De Klankhof t Kofschip waar iedereen tot zijn recht komt Positionering De Klankhof en t Kofschip, Etten-Leur Kernwoorden: Je mag er zijn Vertrouwen Positief kijken naar jezelf en anderen Meervoudige intelligentie Samen de merkbelofte van De Klankhof t Kofschip:

Nadere informatie

Moet je doen! Eigen-wijs

Moet je doen! Eigen-wijs 1 Welkom in de groep Beste ouders, wij heten u van harte welkom in groep 5/6. In dit boekje staat een korte omschrijving van groep 5/6. U vindt er informatie over de dagelijkse gang van zaken en andere

Nadere informatie

Rekenen staat vijf keer in de week op het rooster. We werken met de vierde versie van de methode De wereld in getallen.

Rekenen staat vijf keer in de week op het rooster. We werken met de vierde versie van de methode De wereld in getallen. Rekenen Rekenen staat vijf keer in de week op het rooster. We werken met de vierde versie van de methode De wereld in getallen. Niet alle kinderen rekenen even makkelijk en vlot. Onze methode houdt daar

Nadere informatie

kerndoelendekkend techniek

kerndoelendekkend techniek kerndoelendekkend techniek Structureel in t basisonderwijs 9 Doorlopende leerlijnen voor groep 1-8; 9 Alle lesbrieven en -materialen in vrolijke, verrijdbare opbergkasten; 9 Kinderen werken zelfstandig

Nadere informatie

werken voor talent! MET DE IPAD!

werken voor talent! MET DE IPAD! Op de Groene Hart Topmavo komen leerlingen met een mavo (vmbo-tl) of mavo/havo-advies. We hebben in klas 1 zowel tl-klassen als tl/havoklassen. Bij ons kunnen leerlingen Meer dan leren. Leerlingen doen

Nadere informatie

Samenwerking. Betrokkenheid

Samenwerking. Betrokkenheid De Missie Het Spectrum is een openbare school met een onderwijsaanbod van hoge kwaliteit. We bieden het kind betekenisvol onderwijs in een veilige omgeving. In een samenwerking tussen kind, ouders en school

Nadere informatie

EEN SCHOOL MET TALENTUITDAGEND ONDERWIJS

EEN SCHOOL MET TALENTUITDAGEND ONDERWIJS EEN SCHOOL MET TALENTUITDAGEND ONDERWIJS Een school met talentuitdagend onderwijs Een basisschool kiezen is moeilijk. Er is zoveel om op te letten. Is de school wat zij lijkt? Van buiten kan een schoolgebouw

Nadere informatie

Welkom. Wat leren we in groep 5? Psalm

Welkom. Wat leren we in groep 5? Psalm Welkom De eerste schoolweken liggen alweer achter ons. In uw handen heeft u nu de infobrief van groep 5. Hier kunt u belangrijke informatie vinden over groep 5, voor uw kind. Wanneer u vragen / opmerkingen

Nadere informatie

Informatieavond. Welkom! Groep 3 van de Torenuil

Informatieavond. Welkom! Groep 3 van de Torenuil Informatieavond Welkom! Groep 3 van de Torenuil Hoe ziet de avond eruit? Opening Een dag in groep 3 Bespreken van de basisvakken Voorstellen klassenouders Afronding ( koffie en vragen) Spannende start

Nadere informatie

Basisschool Op De Horst. Ervaringsgericht Onderwijs Als je mij het laat ervaren, zal ik leren Groep 5,6,7 en 8

Basisschool Op De Horst. Ervaringsgericht Onderwijs Als je mij het laat ervaren, zal ik leren Groep 5,6,7 en 8 Basisschool Op De Horst Ervaringsgericht Onderwijs Als je mij het laat ervaren, zal ik leren Groep 5,6,7 en 8 Methodes Groep 5 t/m 8 Rekenen: Wereld in getallen Spelling: Staal Taal: Staal Technisch lezen:

Nadere informatie

Christelijke basisschool De Melkfabriek 5, 1221 CE Hilversum 035-6859913 www.avonturijnhilversum.nl E-mail: avonturijn@proceon.nl

Christelijke basisschool De Melkfabriek 5, 1221 CE Hilversum 035-6859913 www.avonturijnhilversum.nl E-mail: avonturijn@proceon.nl Christelijke basisschool De Melkfabriek 5, 1221 CE Hilversum 035-6859913 www.avonturijnhilversum.nl E-mail: avonturijn@proceon.nl Beste ouders, 30 oktober 2015. Een eerste week na de herfstvakantie, waarbij

Nadere informatie

Groepsinfo-folder BS Theresia 1. Informatie folder groep 4. Welkom in groep 4.

Groepsinfo-folder BS Theresia 1. Informatie folder groep 4. Welkom in groep 4. Informatie folder groep 4 Postbus 16 5170AA Kaatsheuvel Tel: 0416-540 939 Email: directie@theresia-kaatsheuvel.nl Welkom in groep 4. Leuk dat uw kind in groep 4 zit. We zijn al enkele weken bezig en zoals

Nadere informatie

JAARPLAN Samen werken aan de toekomst! Bekkampstraat AH Hengevelde

JAARPLAN Samen werken aan de toekomst! Bekkampstraat AH Hengevelde JAARPLAN 2017-2018 Samen werken aan de toekomst! Bekkampstraat 49 7496 AH Hengevelde 0547-333420 www.petrushv.nl 1 Voorwoord Het onderwijs op de Petrusschool is continu in ontwikkeling. Wij streven naar

Nadere informatie

CBS t Klinket schooljaar Pagina 1

CBS t Klinket schooljaar Pagina 1 CBS t Klinket schooljaar 2017-2018 Pagina 1 Beste ouders, In dit boekje staat een korte omschrijving van groep 7/ 8. Daarnaast vindt u informatie over het traject wat we volgen richting het Voortgezet

Nadere informatie

Informatie avond groep 5 2011-2012

Informatie avond groep 5 2011-2012 Informatie avond groep 5 2011-2012 Even voorstellen Martin Geldermans Leerkracht groep 5, Theo Raateland Leekracht groep 5, Werff Thomas Gymleerkracht. Waar gaan we het over hebben? Het digibord, De vakken,

Nadere informatie

Informatieboekje Groep 6

Informatieboekje Groep 6 Informatieboekje Groep 6 Schooljaar 2015-2016 Markelo, augustus 2015 Beste ouder(s) en verzorger(s), Voor u ligt het informatieboekje van groep 6 van Oecumenische Basisschool De Welp. In dit boekje vindt

Nadere informatie

Rekenen staat vijf keer in de week op het rooster. We werken met de vierde versie van de methode De wereld in getallen.

Rekenen staat vijf keer in de week op het rooster. We werken met de vierde versie van de methode De wereld in getallen. Rekenen Rekenen staat vijf keer in de week op het rooster. We werken met de vierde versie van de methode De wereld in getallen. Niet alle kinderen rekenen even makkelijk en vlot. Onze methode houdt daar

Nadere informatie

Informatieboekje. Groep 8. Obs de Toermalijn 2015-2016

Informatieboekje. Groep 8. Obs de Toermalijn 2015-2016 Informatieboekje Groep 8 Obs de Toermalijn 2015-2016 De leerstof in groep 8 Nederlandse taal : Begrijpend lezen Voor het vak begrijpend lezen hanteren we de methode Nieuwsbegrip. Deze methode legt de nadruk

Nadere informatie

OBS De Hobbitstee Leerdam

OBS De Hobbitstee Leerdam BELEIDSPLAN PLUSKLAS OBS De Hobbitstee Leerdam INHOUDSOPGAVE KORTE INLEIDING pagina 3 1. OMSCHRIJVING pagina 4 2. DOELEN pagina 5 3. BELEID pagina 6 3.1 Signalering 3.2 Kerndoelen 3.3 Verrijkingswerk 4.

Nadere informatie

Meerwerf basisschool Thorbecke. Baken tussen centrum en zee

Meerwerf basisschool Thorbecke.  Baken tussen centrum en zee Meerwerf basisschool Thorbecke www.meerwerf.nl Baken tussen centrum en zee OOp volle kracht vooruit Basisschool Thorbecke ligt in het levendige centrum van Den Helder, maar vormt voor onze kinderen een

Nadere informatie

Teach32 Ontdek de toepassingen van Teach32 Sluit aan bij de digitale generatie Haviken en Muizen Samen Groeien Monitoring

Teach32 Ontdek de toepassingen van Teach32 Sluit aan bij de digitale generatie Haviken en Muizen Samen Groeien Monitoring Teach32 Teach32 is dè interactieve oplossing voor in de klas. Jouw klas werkt gelijktijdig óf in groepjes samen op het digitale schoolbord. Elke leerling heeft een eigen tablet en daarmee een directe interactie

Nadere informatie

Deel 1: Pedagogisch project Vrije Basisschool Lenteland

Deel 1: Pedagogisch project Vrije Basisschool Lenteland 1 ONZE SCHOOL en de SCHOLENGROEP ARKORUM Het katholiek basisonderwijs brengt al vele jaren een aanbod van kwalitatief onderwijs en opvoeding aan kleuters en leerlingen in de regio Roeselare- Ardooie. In

Nadere informatie

KOM JE OOK NAAR HET DALTON LYCEUM BARENDRECHT?

KOM JE OOK NAAR HET DALTON LYCEUM BARENDRECHT? Haal het beste uit jezelf! KOM JE OOK NAAR HET DALTON LYCEUM BARENDRECHT? Dynamisch Lerend Betrokken Contact Telefoon: 0180-64 21 80 E-mail: infogroep8@daltonbarendrecht.nl Internet: www.daltonbarendrecht.nl

Nadere informatie

Vraag 4: Draagt u uw overtuiging actief over aan uw kinderen?

Vraag 4: Draagt u uw overtuiging actief over aan uw kinderen? Enquête identiteit. Vraag 1: Ik vul deze vragenlijst in: Alleen 30 (85) Samen, ouder/verzorger/kind 55 Vraag 2: Hoeveel kinderen heeft u op Het klinket: totaal 112 kinderen Vraag 3: Wat is uw religie of

Nadere informatie

Informatie groep 5 Daltonschool In Balans Schooljaar 2015/2016

Informatie groep 5 Daltonschool In Balans Schooljaar 2015/2016 Informatie groep 5 Daltonschool In Balans Schooljaar 2015/2016 Leerkrachten: 4/5 Anja Smits en Jennie van Laarhoven 5A Marloes Bongers ALGEMEEN GEDEELTE Zelfstandig werken In de groepen 5 werken de leerlingen

Nadere informatie

CBS De Akker Protocol Identiteit

CBS De Akker Protocol Identiteit CBS De Akker Protocol Identiteit Datum eerste versie 28-01-2013 Datum laatste versie 01-06-2015 Documenteigenaar Team CBS De Akker Datum volgende toetsing Schooljaar 2015-2016 Datum volgende borging Schooljaar

Nadere informatie

Informatiefolder CBS Tamarinde

Informatiefolder CBS Tamarinde Informatiefolder CBS Tamarinde Plezier staat voorop. Kinderen komen met plezier naar school. Dat vinden wij een belangrijke voorwaarde. Als je je op je plek weet en mag zijn wie je bent ontstaat kan leren

Nadere informatie

Klassenkrant van groep 2 2015-2016

Klassenkrant van groep 2 2015-2016 Klassenkrant van groep 2 2015-2016 Beste ouder(s) en/of verzorger(s), Wat gaan we dit jaar allemaal doen? In het kort leest u hier iets over. Ontvangstgesprek Als de kinderen allemaal op hun stoel in de

Nadere informatie

STICHTING DE BROODTROMMEL. Pedagogisch Beleid Tussenschoolse Opvang

STICHTING DE BROODTROMMEL. Pedagogisch Beleid Tussenschoolse Opvang STICHTING DE BROODTROMMEL Pedagogisch Beleid Tussenschoolse Opvang Inleiding Tijdens de TSO (tussenschoolse opvang) houden wij rekening met het beleid van de basisschool St. Joseph. Om verwarring te voorkomen,

Nadere informatie

3 De visie van de Prinses Julianaschool

3 De visie van de Prinses Julianaschool 3 De visie van de Prinses Julianaschool 3.1 Visie op het onderwijs De missie: Prinses Julianaschool, school voor geborgenheid, (basis)kennis en zorg. De Prinses Julianaschool biedt kinderen een veilige

Nadere informatie

OBS De Eendragt. Een maximale leerprestatie voor ieder kind

OBS De Eendragt. Een maximale leerprestatie voor ieder kind OBS De Eendragt Een maximale leerprestatie voor ieder kind OBS De Eendragt Een maximale leerprestatie voor ieder kind Op Openbare Basisschool De Eendragt zijn alle kinderen van harte welkom. Met elke culturele

Nadere informatie

Rekenen staat vijf keer in de week op het rooster. We werken met de vierde versie van de methode De wereld in getallen.

Rekenen staat vijf keer in de week op het rooster. We werken met de vierde versie van de methode De wereld in getallen. Rekenen Rekenen staat vijf keer in de week op het rooster. We werken met de vierde versie van de methode De wereld in getallen. Niet alle kinderen rekenen even makkelijk en vlot. Onze methode houdt daar

Nadere informatie