Doopsgezinde Gemeente Aalsmeer 11 maart 2012 ds. J.T. de Jong Schriflezingen: Exodus 20:1-17, Johannes 2:13-25

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Doopsgezinde Gemeente Aalsmeer 11 maart 2012 ds. J.T. de Jong Schriflezingen: Exodus 20:1-17, Johannes 2:13-25"

Transcriptie

1 Doopsgezinde Gemeente Aalsmeer 11 maart 2012 ds. J.T. de Jong Schriflezingen: Exodus 20:1-17, Johannes 2:13-25 Aansteken van de kaars, en een moment van stilte. Dit licht, ontstoken in het midden van de gemeente zal met ons meegaan als teken van de vernieuwende kracht die uitgaat van God in deze wereld ook door al het lijden heen ons geopenbaard in Jezus Christus, zijn zoon, die voor ons is geworden : LICHT DER WERELD. ZINGEN : Psalm 103 : 1, 2. ONZE HULP. In geloof spreken we uit dat onze hulp is in de naam van God Die hemel en aarde gemaakt heeft, die trouw is tot aan deze dag, En trouw zal blijven tot in eeuwigheid Die nooit laat varen het werk wat zijn hand begon. Zijn genade en vrede zij met ons, amen ZINGEN : Psalm 103 : 3,4. GEBED. Goede God, U die wij vader mogen noemen, door uw zoon, onze Heer, Op deze morgen komen we samen voor uw aangezicht. We komen God, met al dat wat ons bezig houdt, wat ons leven in deze bepaalt. Met onze vreugde en dankbaarheid, ons verdriet en zorgen. Ons gevoel van onmacht en woede om dat wat er in de wereld gebeurt of misschien ook wel in ons eigen leven. We hebben elkaar opgezocht, God, zijn hier samen gekomen. Om de gemeenschap met U en met elkaar te mogen ervaren. Om daardoor getroost te worden en bemoedigd. Te mogen weten dat we er niet alleen voor staan. Goede God, wees met uw Geest hier aanwezig. en maak ons vrij om te kunnen worden aangeraakt.wees ook bij hen God die met ons meeluisteren. Opdat we weer verder kunnen in de dagen die komen, We vragen dit in Jezus naam Amen. ZINGEN : Psalm 103 5, 9. SCHRIFTLEZING : Exodus 20 : Voor een groot deel uit de nieuwe vertaling, met hier en daar een vertaling van Pieter Oussoren God spreekt al deze woorden en zegt : Ik ben de AANWEZIGE. God over jou, Die jou uit Egypte, uit de slavernij heeft bevrijd. Vereer naast mij geen andere goden. Maak geen godenbeelden, geen enkele afbeelding van iets dat in de hemel hier boven is of van iets beneden op de aarde, of in het water onder de aarde

2 Kniel voor zulke beelden niet neer, vereer ze niet. Want ik, de AANWEZIGE, God over jou, duld geen andere goden naast mij. Voor de schuld van de ouders laat ik de kinderen boeten en ook het derde geslacht en het vierde, wanneer zij mij haten. Maar als zij mij liefhebben en mijn geboden bewaren, bewijs ik hun mijn liefde tot in het duizendste geslacht. Misbruik de naam van de AANWEZIGE, God over jou,niet. want wie zijn naam misbruikt laat hij niet vrijuit gaan. Houd de sabbat in ere, het is een heilige dag. Zes dagen lang kun je werken en al je arbeid verrichten, maar de zevende dag is een rustdag, die gewijd is aan DE AANWEZIGE, God over jou. Dan mag je niet werken Dat geldt voor jou, voor je zonen en dochters, voor je slaven en slavinnen, voor je vee, Maar ook voor vreemdelingen die in je stad wonen,de zwerver te gast die in je poorten is. Want in zes dagen heeft de AANWEZIGE de hemelen en de aarde gemaakt, de zee en alles wat er in leeft. En op de zevende dag rustte hij. Daarom heeft de AANWEZIGE de sabbat gezegend en hem geheiligd! Eer je vader en je moeder.dan wordt je gezegend met een lang leven in het land dat de AANWEZIGE je geven zal. Pleeg geen moord. Pleeg geen overspel. Steel niet Leg over een ander geen vals getuigenis af Zet je zinnen niet op het huis van een ander, en evenmin op zijn vrouw, of zijn slaaf, zijn slavin, zijn rund of zijn ezel, of wat hem ook toebehoort. ZINGEN : gezang 62. SCHRIFTLEZING : Johannes 2 : Uit de nieuwe bijbelvertaling Kort voor Pesah, het Joodse paasfeest, reisde Jezus naar Jeruzalem. Daar trof hij op het tempelplein de handelaars in runderen, schapen en duiven aan, en de geldwisselaars die daar altijd zaten. Hij maakte een zweep van touw en joeg ze allemaal de tempel uit, met hun schapen en runderen. Hij smeet het geld van de wisselaars op de grond, en gooide hun tafels omver en riep tegen de duivenverkopers : weg ermee! Jullie maken een markt van het huis van mijn Vader. Zijn leerlingen dachten aan wat er geschreven staat : de hartstocht voor uw huis zal mij verteren. Maar de Joden vroegen : met welk teken kunt u bewijzen dat u dit mag doe? Jezus antwoordde hun : Breek deze tempel maar af, en ik zal hem in drie dagen weer opbouwen. Zesenveertig jaar heeft de bouw van deze tempel geduurd, zeiden de Joden, en u wilt hem in drie dagen weer opbouwen? Maar Jezus sprak over de tempel van zijn lichaam. Na zijn opstanding uit de dood herinnerden zijn leerlingen zich dat hij dit gezegd had en zij geloofden de Schriften en alles wat Jezus gezegd had. ZINGEN : gezang 173. STAANDE.

3 OVERDENKING Zusters en broeders, Afgelopen vrijdag was ik voor de weeksluiting in het Kloosterhof. Na afloop zei een van de vrouwen tegen me : Ik had het allemaal al eerder gehoord, maar het was goed om het nog een keer te horen Er is een grote kans dat velen van jullie dat straks ook zeggen. In de lezingen op deze derde zondag in de Veertig dagen tijd gaat het over de geboden en de tempel in Jeruzalem. Zo in de tijd voor Pasen was het een hele drukte daar op het tempel plein. Heel veel mensen wilden dan in de stad zijn.om daar Pasen te vieren, het feest van de bevrijding uit de slavernij. Er werd blijkbaar ook heel wat geofferd. Velen hadden het er druk mee. Zeker ook de Farizeeën en de Schriftgeleerden. Want zij leefden voor een deel van wat er geofferd werd. Zij moesten ook het dier wat geofferd zou worden keuren.of het gaaf was. Ogenschijnlijk gebeurde hier wat in de wet werd voorgeschreven. De eerste boeken van de bijbel staan daar vol van. Die geboden hebben betrekking op het hele leven van de mens.. Denk maar aan het brengen van een deel van de oogst of het eerste jong van de dieren die naar de tempel moesten worden gebracht. Alles eerste kwaliteit en een gaaf jong dier.het beste van het beste. Bij geboorte, ziekte huwelijk en dood. Zo weten we dat Maria en Josef met Jezus naar de tempel gingen om hem daar aan de Heer aan te bieden, en om twee tortelduiven te offeren. Dit was overeenkomstig de wet, zo lezen we bij Lukas. Waarschijnlijk veertig dagen na de bevalling. Als Jezus 12 jaar oud is gaan ze ook weer naar Jeruzalem.Om ook dan een offer te brengen. Is het dan niet vreemd dat Jezus hier zo radicaal optreedt en het hele tempelplein schoonveegt Het geld van de wisselaars op de grond gooit en tegen de duivenverkopers roept : weg ermee! Ja het is vreemd en roept heel wat vragen op. Voor mij roept het de vraag op over de plaats van de geboden en daarmee verbonden het offeren.in de geloofsbeleving van de Joden. De oorsprong en de bedoeling daarvan. Wij kennen dat niet meer, een offer brengen, ergens op een daarvoor bestemde plaats. Waarschijnlijk steken we nog wel eens een kaarsje aan als we in een kerk komen. En je ziet meer en meer dat bij het herdenken van een overlede een kaars wordt aangestoken. Maar dat heeft niets met een offer te maken. In de geschiedenis van de volkeren, het mensdom dat leeft op deze aarde, lezen we over allerlei vormen van offeren. Tot op de huidige dag. Mijn gedachten gaan dan meteen naar Balie, waar ik het zelf heb gezien. Hoe iemand in een familie er een dagtaak aan heeft. Om ieder morgen overal in en om het huis kleine bakjes neer te leggen. Gemaakt van bladeren met daarop een paar bloemetjes en bladen en wat koekjes. Ze liggen op de hoeken van de straat en b.v voor in een auto. Op het erf van iedere familie staan de offerhuisjes. Het hele leven wordt mede bepaald door alle rituelen en offers. Bij geboorte huwelijk en dood.

4 Dit alles om de gestorven zielen tevreden te stellen en de onbekende machten buiten hen. Uit angst voor onheil. Daar gaat het om. En bij iedere ziekte, ongeval en ander leed wat hen treft vraagt men zich af waarmee ze die krachten buiten hen boos hebben gemaakt. Ontevreden. De geboden die mensen worden opgelegd en de offers die gebracht worden komen daar uit voort. Uit de angst voor het noodlot dat een mens kan treffen. Daar probeert men invloed op uit te oefenen. In hun macht te krijgen. Maar hoe is dat bij het volk Israël? Bij de Joden? Bij hen was het vanaf het begin heel anders. Om er iets van te begrijpen moeten we, denk ik, naar het begin van Genesis. Naar de eerste mens. Die werden in het paradijs geplaatst.de meest ideale omstandigheden om in te leven. Bij dat leven in alle volheid hoorde het eerste gebod. Je zult niet eten van de vruchten van die ene boom. Waarom die ene boom.? Ik denk en geloof dat dit eerste gebod gegeven is om de mens er steeds weer aan te herinneren wie dit alles geschapen heeft. Om er maar niet zomaar op los te kunnen leven. Maar te leven vanuit het besef door wie hij geschapen is en wie haar hier heeft geplaatst. Dat Hij De AANWEZIGE vanaf het begin een relatie wilde hebben met de mens. Hij zocht hen op, wilde hen ontmoeten. Die relatie met de mens ging vanaf het begin uit van God. Het is de tegenkracht die hen op het idee bracht dat de vrucht misschien helemaal niet zo gevaarlijk was. Dat ze toch voor zichzelf konden beslissen.niet afhankelijk hoefde te zijn van God. Als God daarna komt en de mens zich verstopt heeft roept God : Adam, mens, waar ben je. Onlangs hoorde ik van joodse zijde dat de vraag ook kon zijn : waar sta je. Hoe sta je in het leven hoe sta je tegenover mij, je schepper? God laat de mens niet zitten in het verborgene, Hij roept hen. Het eerste dier waarover de bijbel spreekt wat is geofferd, werd door God zelf geslacht. Om de mens te kleden toen die zich realiseerde dat hij naakt was. Ondanks de ongehoorzaamheid van de mens was er de zorg en de barmhartigheid. De genade. En dan de Tien geboden. Die kun je niet losmaken van dat wat als eerste wordt gezegd. Ik ben de AANWEZIGE, God over jou. Die jou uit Egypte, uit de slavernij heeft bevrijd. Bij de geboden en de offers die gebracht worden gaat het hierom. De bevrijding van de mens. De bevrijding van ieder mens. Vanuit het besef dat God, de bevrijder, ook de schepper is. De AANWEZIGE voor de hele schepping. Alle geboden staan ten dienste van een samenleving waarin ieder mensenkind en al het geschapene het goed zal hebben.. Waar ieder en alles tot haar recht kan komen. Tot haar bestemming. Ze staan ook ten dienste van een nieuw begin als er toch iets fout gaat.als de mens toch hierin heeft gefaald. We kunnen hier denken aan het joodse feest van vergeving. De Grote verzoendag.waarop de zondebok wordt geofferd.wat ieder jaar wordt gevierd. Om de mens erbij te bepalen dat

5 God barmhartig is en genadig..dat voor God de relatie met de mens belangrijk is. Daarom is er altijd een nieuw begin mogelijk, van God uit. Als je zo in het leven staat valt het niet zwaar om aan de geboden gehoorzaam te zijn. Want het gaat hier om de relatie met God en de naaste. Om het grote gebod. God liefhebben met heel je hart en ziel en al je krachten, en je naaste als jezelf. Daartoe zoekt God de mens, roept hem om zijn partner te worden.steeds weer. In de tijd van Jezus waren de geboden geworden tot een zware last. Zoals zo vaak in de geschiedenis tot in onze tijd. Doordat de Farizeeën en de Schriftgeleerden ze liefdeloos gingen toepassen. Tot in de kleinste onderdelen werd vastgesteld hoe de mens zich moest gedragen.de Farizeeën en de Schriftgeleerden hadden daarin een belangrijke rol. Zij waren de genen die met vaste hand waakten over het ziele heil van het volk. Zo geloofden zij. Door hen werd vooral benadrukt dat de mens zondig is en dat God straft. Daar bij de tempel werd er door hen op toe gezien dat het juiste offer werd gebracht. Blijkbaar was daar bij de tempel een handel ontstaan, waar mensen van profiteerden. Daar tegenover ging Jezus heel anders om met de medemens. Hij toonde liefde en barmhartigheid.was genadig. Zo liet hij de mensen ervaren wie God, die Aanwezig van af het begin wil zijn.over jou. Over iedereen. De manier waarop Jezus omgaat met de geboden en met de medemens heeft Hem het leven gekost. DE Farizeeën en Schriftgeleerden ging het om hun macht over de medemens.door hen afhankelijk van hun oordeel te maken. Die macht wilden ze niet opgeven. Vanaf het moment dat Jezus de zweep maakte en inging tegen hun macht daar op het tempelplein. zochten ze een manier om Hem te doden. Johannes plaatst dit verhaal aan het begin, Matteus en Lukas aan het einde van de weg die Jezus is gegaan. Zo getuigt Johannes ervan dat hij gelooft dat Jezus vanaf het begin op weg was naar Pasen. Dat Hij, Jezus, in alles wat Hij heeft gedaan of heeft gezegd de mensen liet ervaren dat God, zijn Vader vol van liefde is, genadig en vol erbarmen. Dat het altijd weer gaat een leven samen waar gerechtigheid en vrede heerst. In zijn antwoord op de vraag van de Joden, om een teken liet Jezus weten dat de tempel zou verdwijnen. Dat vanaf dat moment de mens daar niet meer op terug zou kunnen vallen. De rol van de leiders van het volk ook zou veranderen. Dat het vanaf dat moment zal gaan om de eigen manier van leven.dat het er om zal gaan uit welke bron de mens wil leven. Door welke geest hij zich laat bezielen. Gelukkig is er de mogelijkheid om te leven vanuit het besef deel uit te maken van Gods schepping. En daarin geroepen te zijn om partner te worden van God. De vader van Jezus Christus. Om zo mede verantwoordelijk te zijn voor de wereld waarin we wonen. Als je daar voor kiest vind je het niet erg om op de ringweg bij Amsterdam je te houden aan de 80 km. Want dan weet je dat het gaat om de medemens die daar woont. Het gaat immers om de relatie tot God en tot je naaste. In gehoorzaamheid te leven aan de geboden is niet zo eenvoudig. Wordt zeker niet altijd geaccepteerd door de mensenmens.

6 Maar met Jezus zijn we op weg naar Pasen, het feest van de bevrijding. Met dat uitzicht kon Jezus de weg gaan. Wij mogen Hem daarin volgen. Aan God, die aanwezig wil zijn in ieders leven, zal het niet liggen. Hij wil ons daartoe steeds weer bezielen. Laten we elkaar bemoedigen om uit zijn Geest te leven. Amen. ORGELSPEL. OPEN RUIMTE. VOORBEDE STIL GEBED ONZE VADER Goede God, u die wij vader mogen noemen, hier in het midden van de gemeente willen we denken aan de mensen van wie het leven totaal veranderd is door een ernstige ziekte of een ongeluk wat hen zelf is over komen of iemand in de familie. Geef hen voor iedere dag de kracht Heer om vol te houden. Daarbij denken we ook aan hen die in afhankelijkheid van anderen moeten leven. Dat er mensen om hen heen mogen zijn om hen bij te staan. We denken aan mensen in die ongevraagd moeten leven in een gebied waar oorlog heerst. Die daar het slachtoffer van zijn.vooral aan de kinderen.en jonge mensen. Steeds meer mensen leven in onzekerheid, God, zonder uitzicht, ook aan hen willen we denken, hier in ons midden. We denken aan het jeugdwerk in onze Broederschap en in onze gemeente. Wij vragen U het te zegenen, opdat jonge mensen mogen worden aangeraakt. Wij danken U voor uw geduld met ons mensen en voor uw trouw. Dat U ons steeds weer aanneemt en ons roept.help ons God om er op te vertrouwen dat u ook de kracht wilt geven, het inzicht om er te kunnen zijn voor onze naaste. Hier vlak bij.help ons om als gemeente daarin een weg te vinden. In stilte komen we heel persoonlijk voor u met wat ons aangaat. Samen bidden we : ONZE VADER, DIE IN DE HEMEL ZIJT UW NAAM WORDE GEHEILIGD UW KONINKRIJK KOME UW WIL GESCHIEDE, GELIJK IN DE HEMEL, ALZO OOK OP AARDE. GEEF ONS HEDEN ONS DAGELIJKS BROOD EN VERGEEF ONS ONZE SCHULDEN, GELIJK OOK WIJ VERGEVEB ONZE SCHULDENAREN, EN LEIDT ONS NIET IN VERZOEKING MAAR VERLOS ONS VAN HET KWADE. WANT VANU IS HET KONINKRIJK EN DE KRACHT EN DE HEERLIJKHEID, TOT IN EEUWIGHEID AMEN. ZINGEN : gezang 480.

7 OPDRACHT Zo dadelijk is er koffie of thee, en tijd om nog na te praten en elkaar te ontmoeten. Daarna gaan we naar huis, We mogen gaan met woorden van Andries Govaart. Het ga je goed.. Moge, wat op je weg komt jou tot zegen zijn : de vreugde van de ontmoeting, de pijn van de ontbering, de tijd van de verwachting, het genot van de volheid, de kaalte van het gemis. Moge jouw leven anderen tot zegen zijn : dat je ogen met mildheid kijken, dat je handen open zijn en opbouwen, dat je luistert tot in het zwijgen, dat je woorden oprecht zijn, en dat je met hart en nieren bewogen bent om de mens op je weg. God zegene jouw weg moge jouw leven zijn tot Gods eer. ZINGEN : gezang 456.

lied 119: 5 ( Diep in mijn hart berg ik uw heilig woord )

lied 119: 5 ( Diep in mijn hart berg ik uw heilig woord ) Orde van dienst voor 4 maart 2018 in de Witte Kerk te Lochem Voorganger: ds. Jan Willem Drost Organist: Gerrit te Rietstap Ouderling van dienst: Diny Nijkamp Lector: Janneke Koornstra Protestantse Gemeente

Nadere informatie

Liturgie. Datum 4 maart Exodus 20: Johannes 2: Lezingen

Liturgie. Datum 4 maart Exodus 20: Johannes 2: Lezingen Liturgie Naam van de zondag Derde zondag van de 40 dagentijd Datum 4 maart 2018 Kerkgebouw Carnisse Haven Lezingen Exodus 20: 12-17 Johannes 2: 13-22 Voorganger Ds. Henk-Jan Ketelaar - Woord van welkom

Nadere informatie

Ontmoetingskerk Heerde Zondag 14 januari 2018 Voorganger: Ds. Hanneke Diermanse Koster: Gijsbert Pap Organist: Henk van der Maten Lector: Muriëlle

Ontmoetingskerk Heerde Zondag 14 januari 2018 Voorganger: Ds. Hanneke Diermanse Koster: Gijsbert Pap Organist: Henk van der Maten Lector: Muriëlle Ontmoetingskerk Heerde Zondag 14 januari 2018 Voorganger: Ds. Hanneke Diermanse Koster: Gijsbert Pap Organist: Henk van der Maten Lector: Muriëlle Stijf Beamer: Hanneke Gerritsen Zingen: Psalm 66:1,2,7

Nadere informatie

Wij zingen voor de dienst: Lied 216:1, 2 en 3

Wij zingen voor de dienst: Lied 216:1, 2 en 3 Wij zingen voor de dienst: Lied 216:1, 2 en 3 Wij zingen als Intochtslied: Lied 89: 1 en 3 Stil gebed, votum en groet Wij zingen als Intochtslied: Lied 89: 1 en 3 Gebed van verootmoediging Woord

Nadere informatie

16 Leg over een ander geen vals getuigenis af. Exodus 20

16 Leg over een ander geen vals getuigenis af. Exodus 20 1Toen sprak God deze woorden: 2 Ik ben de HEER, uw God, die u uit Egypte, uit de slavernij, heeft bevrijd. 3Vereer naast mij geen andere goden. 4Maak geen godenbeelden, geen enkele afbeelding van iets

Nadere informatie

Zondag 17 maart Voorganger: Ds. Jennie Lambers-Niers. Organist: Eril Nijzink

Zondag 17 maart Voorganger: Ds. Jennie Lambers-Niers. Organist: Eril Nijzink Zondag 17 maart 2019 Voorganger: Ds. Jennie Lambers-Niers Organist: Eril Nijzink Liederen in deze dienst: Intochtslied: Psalm 25: 1 en 2 Psalm 25: 3 en 4 Lied 273: 1, 2 en 3 Lied 825: 1, 2 en 3 Lied 825:

Nadere informatie

De tien Geboden. Tien belangrijke regels. Aangepaste dienst Zondag 17 april 2016 Ds. Henk Bondt

De tien Geboden. Tien belangrijke regels. Aangepaste dienst Zondag 17 april 2016 Ds. Henk Bondt De tien Geboden Of Tien belangrijke regels Aangepaste dienst Zondag 17 april 2016 Ds. Henk Bondt Welkom Mededelingen Votum en groet Zingen: Gezang 119: 1 en 2 De kerk van alle tijden kent slechts één vaste

Nadere informatie

Orde van dienst Protestantse Gemeente Heemskerk Morgensterkerk. Zondag 3 juni 2012 Trinitatis

Orde van dienst Protestantse Gemeente Heemskerk Morgensterkerk. Zondag 3 juni 2012 Trinitatis Orde van dienst Protestantse Gemeente Heemskerk Morgensterkerk Zondag 3 juni 2012 Trinitatis Voorganger: Ds. J. Timmerman Geestelijk Verzorger in het MC Alkmaar Organist: Sybren Boukes 2 In de oude kerk

Nadere informatie

TIEN GEBODEN TIEN SCHILDERIJEN. Bart Jan Bakker. en teksten

TIEN GEBODEN TIEN SCHILDERIJEN. Bart Jan Bakker. en teksten TIEN GEBODEN TIEN SCHILDERIJEN en teksten Bart Jan Bakker Deze bundel met afbeeldingen van schilderingen op papier en begeleidende teksten bevat mijn werk uit de periode augustus 2013 tot en met oktober

Nadere informatie

Ochtenddienst 25 juni Zondag 17

Ochtenddienst 25 juni Zondag 17 Ochtenddienst 25 juni 2017 Zondag 17 Voorganger Organist : Ds. J.H. den Braber : Jaap Dekker Welkom Mededelingen door Diaken Mirjam Pegels. Voor verdere bijzonderheden wordt verwezen naar de weekbrief.

Nadere informatie

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = Orde van dienst voor zondag 23 februari 2014, zevende zondag na Epifanie Kerk: Brugkerk, Kroonplein 1 te Lemelerveld Aanvang: 10.00 uur Organist: Ton Timmerman Voorganger: ds. C.Th. Benard = = = = = =

Nadere informatie

DIENST VAN SCHRIFTLEZING EN GEBED. 7 e Zondag van Pasen. 8 mei 2016 Oud-katholieke parochie van de H. Georgius, Amersfoort

DIENST VAN SCHRIFTLEZING EN GEBED. 7 e Zondag van Pasen. 8 mei 2016 Oud-katholieke parochie van de H. Georgius, Amersfoort DIENST VAN SCHRIFTLEZING EN GEBED 7 e Zondag van Pasen 8 mei 2016 Oud-katholieke parochie van de H. Georgius, Amersfoort Welkom door een kerkmeester Openingslied:, hoe Hij zijn belofte houdt, die de mens

Nadere informatie

Zondag 1 juli Thema: Leven met de woorden. Welkom en mededelingen VOORBEREIDING. Drempelgebed. Lied 25: 1, 2

Zondag 1 juli Thema: Leven met de woorden. Welkom en mededelingen VOORBEREIDING. Drempelgebed. Lied 25: 1, 2 Welkom en mededelingen VOORBEREIDING Drempelgebed Lied 25: 1, 2 1 Heer, ik hef mijn hart en handen op tot U, beslecht mijn zaak. Weer van mij de smaad en schande van mijns vijands leedvermaak. Ja, zij

Nadere informatie

Orde I Schrift, zegen en gebed

Orde I Schrift, zegen en gebed Orde I Schrift, zegen en gebed groet en inleidend woord Vrede voor jou N en vrede voor jou N. Alles wat goed is en gelukkig maakt, het kome over jullie beiden. Vrede voor u allen, zoals wij hier bij elkaar

Nadere informatie

voor zondag 4 maart 2018, om uur, in de PKN kerk aan de Mente te Schoonebeek

voor zondag 4 maart 2018, om uur, in de PKN kerk aan de Mente te Schoonebeek Orde van Dienst voor zondag 4 maart 2018, om 10.00 uur, in de PKN kerk aan de Mente te Schoonebeek 2 E OPBOUWZONDAG Thema: Gezamenlijke verbondenheid. Groei in onderlinge betrokkenheid. MET PROJECT 40

Nadere informatie

Stilteviering zondag 9 november Geloofsgemeenschap H. Theresia Borne. Huis van God

Stilteviering zondag 9 november Geloofsgemeenschap H. Theresia Borne. Huis van God Stilteviering zondag 9 november 2014 Geloofsgemeenschap H. Theresia Borne Huis van God Opening Welkom allemaal in deze stilteviering. Een moment van gebed en bezinning. Moge Gods vrede rusten op ons samenzijn,

Nadere informatie

WIE IS JEZUS? EN WIE BEN IK?

WIE IS JEZUS? EN WIE BEN IK? WIE IS JEZUS? EN WIE BEN IK? Zondag 5 maart 2017 in het Kruispunt in Voorschoten Orgelspel Welkom en mededelingen VOORBEREIDING Zingen: Lied (Psalm) 91a. Bemoediging: voorganger : Onze hulp is in de naam

Nadere informatie

1 Korintiёrs 1:9. Marcus 10:45. Handelingen 4:12. Johannes 17:3. 1 Korintiёrs 3:16. Johannes 15:9,10. Psalm 32:8

1 Korintiёrs 1:9. Marcus 10:45. Handelingen 4:12. Johannes 17:3. 1 Korintiёrs 3:16. Johannes 15:9,10. Psalm 32:8 [1] [2] [3] Johannes 3:16 1 Korintiёrs 1:9 Johannes 3:19 God wil met ons omgaan God wil met ons omgaan Zonde brengt scheiding [4] [5] [6] Romeinen 3:23 Marcus 10:45 Romeinen 5:8 Zonde brengt scheiding

Nadere informatie

verzoeking = verleiden om verkeerde dingen te doen dewijl = omdat wederstand doen = tegenstand bieden de overhand behouden= de overwinning behalen

verzoeking = verleiden om verkeerde dingen te doen dewijl = omdat wederstand doen = tegenstand bieden de overhand behouden= de overwinning behalen Zondag 52 Zondag 52 gaat over de zesde bede. Leid ons niet in verzoeking, maar verlos ons van de boze. Want van U is het Koninkrijk en de kracht en de heerlijkheid, in der eeuwigheid. Amen. Lees de tekst

Nadere informatie

Philadelphiadienst Zondag 8 november 2015 Dorpskerk Bodegraven Aanvang: 17.00 uur

Philadelphiadienst Zondag 8 november 2015 Dorpskerk Bodegraven Aanvang: 17.00 uur Philadelphiadienst Zondag 8 november 2015 Dorpskerk Bodegraven Aanvang: 17.00 uur Voorganger: Organiste: Koster: Ds. M.J. van Oordt Bep Veenstra Dirk Bouwman 2 Voorzang: Psalm 116 vers 1 en 11 God heb

Nadere informatie

Oecumenische Viering. 20 augustus, 2017, Grote of St. Gudulakerk

Oecumenische Viering. 20 augustus, 2017, Grote of St. Gudulakerk Oecumenische Viering 20 augustus, 2017, Grote of St. Gudulakerk Thema: Grenzeloze naastenliefde Voorgangers: Pastor Jaap van Kranenburg Met medewerking van: Orgel: Els Dijkerman Werkgroep Vieren van de

Nadere informatie

DIENST VAN SCHRIFTLEZING EN GEBED

DIENST VAN SCHRIFTLEZING EN GEBED DIENST VAN SCHRIFTLEZING EN GEBED Zondag van de tien melaatsen Zondag na Pinksteren 23 Zondag 9 oktober 2016 Oud-katholieke parochie van de H. Georgius, Amersfoort Welkom door een kerkmeester Openingsgezang

Nadere informatie

Orde van dienst Laren 8 mei 2016, Moederdag

Orde van dienst Laren 8 mei 2016, Moederdag Orde van dienst Laren 8 mei 2016, Moederdag Met medewerking van Deo Gratias Voorganger : ds. Jaap Jonk Orgelspel: Stefan Potman De Voorbereiding Orgelspel Woord van welkom Moment van stilte Aansteken van

Nadere informatie

DIENST VAN DE EENHEID 17 JANUARI Oecumenische viering in Het Schip. Thema: Het woord is aan jou!

DIENST VAN DE EENHEID 17 JANUARI Oecumenische viering in Het Schip. Thema: Het woord is aan jou! DIENST VAN DE EENHEID 17 JANUARI 2016 Oecumenische viering in Het Schip Thema: Het woord is aan jou! Voorgangster: Pastor Evelien Reeuwijk m.m.v. Bel Canto o.l.v. Mirjam Bastiaanse orgel: Cor van Kooten

Nadere informatie

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten De gelijkenis van de twee zonen Lees : Mattheüs 21:28-32 Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

DIENST VAN DE VOORBEREIDING

DIENST VAN DE VOORBEREIDING Orde van dienst voor zondag 5 maart 2017 Invocabit- Roept hij Mij aan viering hl. Avondmaal. orgelspel DIENST VAN DE VOORBEREIDING allen blijven zitten en zingen Psalm 91a Wie in de schaduw Gods mag wonen

Nadere informatie

ORDE VOOR DE DIENST op 14 oktober 2018 in de Slangenburgse kerk. Thema: VOLG MIJ

ORDE VOOR DE DIENST op 14 oktober 2018 in de Slangenburgse kerk. Thema: VOLG MIJ ORDE VOOR DE DIENST op 14 oktober 2018 in de Slangenburgse kerk Thema: VOLG MIJ voorganger organist m.m.v. ds. Helma van Loon Theo Rougoor Cantorij Laudate o.l.v. Theo Menting VOORBEREIDING Orgelmuziek

Nadere informatie

Vraag 62 : Maar waarom kunnen onze goede werken niet de gerechtigheid voor God of een stuk daarvan zijn?

Vraag 62 : Maar waarom kunnen onze goede werken niet de gerechtigheid voor God of een stuk daarvan zijn? Voor 16 jaar en ouder! Zondag 24 Zondag 24 gaat over de goede werken. Zondag 24 vraag en antwoord 62, 63 en 64. Vraag 62 : Maar waarom kunnen onze goede werken niet de gerechtigheid voor God of een stuk

Nadere informatie

Liturgie van zondag 28 juni 2015 Viering van Woord en Gebed 4 e zondag na Trinitatis Liturgische kleur - groen

Liturgie van zondag 28 juni 2015 Viering van Woord en Gebed 4 e zondag na Trinitatis Liturgische kleur - groen Liturgie van zondag 28 juni 2015 Viering van Woord en Gebed 4 e zondag na Trinitatis Liturgische kleur - groen Voorganger Ouderling Diaken Lector Organist Kind en Kerk KeK Ds. Peter Verhoeff uit Alkmaar

Nadere informatie

Onze Vader. Amen. www.bisdomdenbosch.nl

Onze Vader. Amen. www.bisdomdenbosch.nl Onze Vader Onze Vader Onze Vader, die in de hemel zijt, Uw Naam worde geheiligd, Uw Rijk kome, Uw wil geschiede op aarde zoals in de hemel, Geef ons heden ons dagelijks brood, en vergeef ons onze schuld,

Nadere informatie

Chr. Geref. Kerk Ontswedde LITURGIE. voor de morgendienst op zondag 2 september 2012. in deze dienst zal. Julia Brugge.

Chr. Geref. Kerk Ontswedde LITURGIE. voor de morgendienst op zondag 2 september 2012. in deze dienst zal. Julia Brugge. Chr. Geref. Kerk Ontswedde LITURGIE voor de morgendienst op zondag 2 september 2012 in deze dienst zal Julia Brugge gedoopt worden thema: Zoals klei in de hand van de pottenbakker Voorganger: ds. J.J.

Nadere informatie

Liturgie Ds L. Compagnie

Liturgie Ds L. Compagnie Liturgie 26-2-2017 Ds L. Compagnie Votum en Groet Zingen Hemelhoog 612 O, kom nu en jubel O, kom nu en jubel, breng dank aan de Heer, en juich voor de Rots van ons heil. O, kom voor zijn aangezicht, breng

Nadere informatie

DIENST VAN SCHRIFTLEZING EN GEBED. 11 januari 2015. Eerste Zondag na Epifanie De doop van de Heer in de Jordaan

DIENST VAN SCHRIFTLEZING EN GEBED. 11 januari 2015. Eerste Zondag na Epifanie De doop van de Heer in de Jordaan DIENST VAN SCHRIFTLEZING EN GEBED Oud-Katholieke Parochie van de H.Georgius St. Joris op t Zand te Amersfoort 11 januari 2015 Eerste Zondag na Epifanie De doop van de Heer in de Jordaan Welkom door kerkmeester

Nadere informatie

Stilte vooraf. Wees stil voor het aangezicht van God, want heilig is de Heer. Uitleg

Stilte vooraf. Wees stil voor het aangezicht van God, want heilig is de Heer. Uitleg Stilte vooraf Wees stil voor het aangezicht van God, want heilig is de Heer. Uitleg Witte donderdag. Nacht van de overlevering, met een dubbelzinnige betekenis. Het is de overlevering (de traditie) van

Nadere informatie

Zondag 16 februari 2014. Protestantse Gemeente Biddinghuizen THEMA: Ho, stop, help!

Zondag 16 februari 2014. Protestantse Gemeente Biddinghuizen THEMA: Ho, stop, help! Zondag 16 februari 2014 Protestantse Gemeente Biddinghuizen THEMA: Ho, stop, help! Voorganger: ds. Bram Bregman Organist: dhr. Klaas Keimpema Pianist en dirigent schoolkoor: dir. Adriaan Stuij Welkom -

Nadere informatie

Psalmgebed: Psalm 25:15, 16 en 22;

Psalmgebed: Psalm 25:15, 16 en 22; Liturgie Stil Moment op vrijdag 6 maart 2015. Stilte vooraf. -Word stil om in Gods aanwezigheid te zijn.- Inleiding Als thema voor de Stille Momenten is dit jaar gekozen voor : Open je handen Want we geloven

Nadere informatie

Orde voor de viering van het heilig Avondmaal

Orde voor de viering van het heilig Avondmaal Orde voor de viering van het heilig Avondmaal Prediking Geloofsbelijdenis Onderwijzing bij het Avondmaal De apostel Paulus beschrijft hoe onze Heer Jezus Christus het heilig Avondmaal heeft ingesteld:

Nadere informatie

21 februari 2016 ONLINE MET GOD. Voorganger: Ds.H.Bondt Begeleiding: Entheos / Els Cornelisse

21 februari 2016 ONLINE MET GOD. Voorganger: Ds.H.Bondt Begeleiding: Entheos / Els Cornelisse 21 februari 2016 ONLINE MET GOD. Voorganger: Ds.H.Bondt Begeleiding: Entheos / Els Cornelisse Votum en groet Ps. 65,1 (U luistert als wij bidden) De lofzang klinkt uit Sions zalen tot U met stil ontzag.

Nadere informatie

Liturgie zondagmorgen 8 januari 2017 Jeugddienst 12-

Liturgie zondagmorgen 8 januari 2017 Jeugddienst 12- Liturgie zondagmorgen 8 januari 2017 Jeugddienst 12- Voorganger: ds W.G. Teeuwissen Samen in de naam van Jezus 1 Samen in de naam van Jezus heffen wij een loflied aan, want de Geest spreekt alle talen

Nadere informatie

Menze Fernandus van Houten

Menze Fernandus van Houten Liturgieboekje bij het afscheid van Menze Fernandus van Houten * Groningen, 10 februari 1931 Tolbert, 21 februari 2016 in een samenkomst op donderdag 25 februari 2016, om 11.00u in de Gereformeerde Kerk

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 5 Bidden Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 5 blz. 1 Joris is vader aan het helpen in de tuin. Ze zijn

Nadere informatie

Pastoor Reneerkens. De volgende mensen zijn er ook bij:

Pastoor Reneerkens. De volgende mensen zijn er ook bij: 2 Papa Mama Peter Meter.... Pastoor Reneerkens De volgende mensen zijn er ook bij: 3 BEGROETING EN WELKOMSTWOORD Alles went, zeggen we wel eens, zelfs het wonder wat altijd weer opnieuw gebeurt, wordt

Nadere informatie

Orde van de dienst zondag 20 januari 2013 Tweede zondag van Epifanie De bruiloft te Kana

Orde van de dienst zondag 20 januari 2013 Tweede zondag van Epifanie De bruiloft te Kana Orde van de dienst zondag 20 januari 2013 Tweede zondag van Epifanie De bruiloft te Kana Orgelspel Woord van welkom Kaarsen aansteken Zingen: Psalm 66 vers 1 en 2 Bemoediging en Groet vg.: Onze hulp is

Nadere informatie

Avondwake. Mientje van Dijk - van Halteren. Dinsdag 27 juli 2010 om 19:00 uur Sint Jozefkerk Achterveld

Avondwake. Mientje van Dijk - van Halteren. Dinsdag 27 juli 2010 om 19:00 uur Sint Jozefkerk Achterveld Avondwake Mientje van Dijk - van Halteren Dinsdag 27 juli 2010 om 19:00 uur Sint Jozefkerk Achterveld 1 2 Begroeting Tijdens begroeting steken zusjes van Mientje kaarsen aan: Nel, Joke, Corry, Marjan en

Nadere informatie

Orde III Schrift, zegen en gebed

Orde III Schrift, zegen en gebed Orde III Schrift, zegen en gebed bemoediging en groet Onze hulp is in de naam van de Heer, die hemel en aarde gemaakt heeft, Ps. 124:8 [die trouw houdt tot in eeuwigheid Ps. 146:6 en niet laat varen het

Nadere informatie

Protestantse Gemeente De Levensbron te Rilland. Tweede zondag in de Advent, 6 december 2015 Kerkdienst van Woord en Sacrament

Protestantse Gemeente De Levensbron te Rilland. Tweede zondag in de Advent, 6 december 2015 Kerkdienst van Woord en Sacrament Protestantse Gemeente De Levensbron te Rilland. Tweede zondag in de Advent, 6 december 2015 Kerkdienst van Woord en Sacrament Voor de dienst luisteren we naar: In de hemel is de Heer (Andre van Zyl). In

Nadere informatie

Zondag 15 december 2013 derde zondag in Advent

Zondag 15 december 2013 derde zondag in Advent Bemoediging en drempelgebed Orgelspel Aansteken van de kaarsen Lichtlied Het engelenlied-3 Zondag 15 december 2013 derde zondag in Advent Moment van stilte Bemoediging en drempelgebed V onze hulp is in

Nadere informatie

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = Orde van dienst voor zondag 6 juli 2014, 3 e zondag van de zomer Kerk: Brugkerk, Kroonplein 1 te Lemelerveld Aanvang: 9.30 uur Organist: Ad Huetink Voorganger: ds. Kees Benard = = = = = = = = = = = = =

Nadere informatie

Orde van dienst voor de ochtenddienst op zondag 28 maart 2016 in de Dorpskerk te Twello

Orde van dienst voor de ochtenddienst op zondag 28 maart 2016 in de Dorpskerk te Twello Orde van dienst voor de ochtenddienst op zondag 28 maart 2016 in de Dorpskerk te Twello waarin Reinier Cornelis en Maryse Elisabeth Breg, Emily Nina Hanna Caranfil, Sarah Dina en Thirza Simone Jansen van

Nadere informatie

Oasemoment "Onze Vader" Emmaüsparochie - donderdag 17 oktober 2013

Oasemoment Onze Vader Emmaüsparochie - donderdag 17 oktober 2013 Oasemoment "Onze Vader" Emmaüsparochie - donderdag 17 oktober 2013 Muziek Inleiding en evangelietekst In het hoofdstuk 6 van zijn evangelie laat de apostel Mattheüs Jezus aan het woord over hoe we horen

Nadere informatie

ORDE VAN DIENST. voor dienst voor jong en oud op 5 maart 2017 in de Nieuwe Kerk te Haarlem. Wandtegel Huis Bergh, s Heerenberg

ORDE VAN DIENST. voor dienst voor jong en oud op 5 maart 2017 in de Nieuwe Kerk te Haarlem. Wandtegel Huis Bergh, s Heerenberg ORDE VAN DIENST voor dienst voor jong en oud op 5 maart 2017 in de Nieuwe Kerk te Haarlem Wandtegel Huis Bergh, s Heerenberg Bij de symbolische bloemschikking: De beproeving van Jezus in de woestijn is

Nadere informatie

Het onze Vader. Naam:

Het onze Vader. Naam: Het onze Vader Naam: Onze Vader Onze Vader, Die in de hemelen zijt. Uw Naam worde geheiligd. Uw Koninkrijk kome. Uw wil geschiede, zoals in de hemel zo ook op de aarde. Geef ons heden ons dagelijks brood.

Nadere informatie

Preek in de Jom hasjoa dienst in de Laurenskerk Op zondag 22 april

Preek in de Jom hasjoa dienst in de Laurenskerk Op zondag 22 april Preek in de Jom hasjoa dienst in de Laurenskerk Op zondag 22 april Lezingen De Tien Woorden, Deuteronomium 5: 6-21 6 Ik ben de HEER, uw God, die u uit Egypte, uit de slavernij, heeft bevrijd. 7 Vereer

Nadere informatie

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar Gemeente van de Heer Jezus Christus, Jongeren, ouderen, kinderen van God, Zoals ik voor de lezing al gezegd heb; het gaat vanmorgen niet over trouwen of getrouwd zijn, dat is alleen een voorbeeld verhaal.

Nadere informatie

Liturgie voor de ochtenddienst op zondag 5 maart 2017, met de Spoorzoekers, aanvang: uur.

Liturgie voor de ochtenddienst op zondag 5 maart 2017, met de Spoorzoekers, aanvang: uur. Liturgie voor de ochtenddienst op zondag 5 maart 2017, met de Spoorzoekers, aanvang: 10.00 uur. Voorganger: Ouderling van dienst: Organist: Pianist: Muzikale medewerking: Koster: Ds. G. de Goeijen Willem

Nadere informatie

Zondagmorgen 6 maart

Zondagmorgen 6 maart Zondagmorgen 6 maart 4 e zondag 40dagentijd, kleur paars Voorganger: Ds. J.E. Schelling Organist: Jan van der Meulen Piano: Judith Schep Ouderling van dienst: Joop van den Dool Lector: Emiel de Jager Kosters:

Nadere informatie

De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan.

De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel dingen

Nadere informatie

Als wij dan eten van dit brood en drinken uit deze beker, verkondigen wij de dood des Heren totdat Hij komt.

Als wij dan eten van dit brood en drinken uit deze beker, verkondigen wij de dood des Heren totdat Hij komt. Huwelijk Eucharistische gebeden 2. Eucharistisch Gebed XII-b Jezus, onze Weg. Brengen wij dank aan de Heer, onze God. Heilige Vader, machtige eeuwige God, om recht te doen aan uw heerlijkheid, om heil

Nadere informatie

De Tien Woorden. In de versies 1-5 en 7 worden de aanhef en de afsluiting altijd door de voorganger gesproken; de Tien Woorden door een lector.

De Tien Woorden. In de versies 1-5 en 7 worden de aanhef en de afsluiting altijd door de voorganger gesproken; de Tien Woorden door een lector. De Tien Woorden In de versies 1-5 en 7 worden de aanhef en de afsluiting altijd door de voorganger gesproken; de Tien Woorden door een lector. 1. DE TIEN WOORDEN ALS SMEKING (Ex. 20:2-17) U roepen wij

Nadere informatie

DIENST VAN SCHRIFTLEZING EN GEBED

DIENST VAN SCHRIFTLEZING EN GEBED DIENST VAN SCHRIFTLEZING EN GEBED De zondag van de lichte last 9 juli 2017 Oud- Katholieke parochie van de H. Georgius, Amersfoort Welkom door de kerkmeester Openingslied: 837 Van kerk en wereld (liedboek)

Nadere informatie

ORDE VAN DIENST. Zondag 5 mei Bevrijd. Derde zondag van Pasen

ORDE VAN DIENST. Zondag 5 mei Bevrijd. Derde zondag van Pasen ORDE VAN DIENST Zondag 5 mei 2019 Bevrijd Derde zondag van Pasen Voorganger mw. Angeliek Knol, organist Anton Pauw, ouderling Jur Visser, diaken Henk Vonk Voor het eerst hier in de kerk? Welkom! We hopen

Nadere informatie

Orde I Schrift, zegen en gebed

Orde I Schrift, zegen en gebed Orde I Schrift, zegen en gebed begroeting Vrede voor jou N en vrede voor jou N. Alles wat goed is en gelukkig maakt, het kome over jullie beiden. Vrede voor u allen, zoals wij hier bij elkaar gekomen zijn,

Nadere informatie

Zondag 26 oktober 2014, Hoflaankerk Bijbelzondag

Zondag 26 oktober 2014, Hoflaankerk Bijbelzondag Protestants Kralingen Zondag 26 oktober 2014, Hoflaankerk Bijbelzondag de afdaling naar sodom marc chagall, 1931 orgelspel verwelkoming door de ouderling [allen gaan staan] stilte bemoediging: Liedboek

Nadere informatie

Voor de dienst zingen we:

Voor de dienst zingen we: Voor de dienst zingen we: Looft de Here, alle gij volken, prijst Hem, alle gij natiën, want zijn goedertierenheid is machtig over ons, en des Heren trouw is tot in eeuwigheid. Halleluja (8x) Ben je groot

Nadere informatie

Uitvaart. Orde I Gebedsdienst. Allen staan terwijl de gestorvene wordt binnengedragen Kaarsen kunnen worden aangestoken

Uitvaart. Orde I Gebedsdienst. Allen staan terwijl de gestorvene wordt binnengedragen Kaarsen kunnen worden aangestoken In kerk aula Uitvaart Orde I Gebedsdienst Allen staan terwijl de gestorvene wordt binnengedragen Kaarsen kunnen worden aangestoken bemoediging Onze hulp is in de naam van de Heer, die hemel en aarde gemaakt

Nadere informatie

Wees barmhartig, zoals uw Vader.

Wees barmhartig, zoals uw Vader. PAROCHIE IN HERZELE-HOUTEM 23-24 februari 2019 7 de zondag door het jaar C Wees barmhartig, zoals uw Vader. Intredelied: Wie naar het altaar gaat (ZJ 534) Wie naar het altaar gaat, moet kennen goed en

Nadere informatie

Openluchtdienst! speelruimte om te leven!

Openluchtdienst! speelruimte om te leven! Openluchtdienst speelruimte om te leven liturgie bij de openluchtdienst op zondag 15 juni 2014 in de tuin van het Wooldhuis uitgaande van de Protestantse Gemeente Heino-Laag Zuthem voorganger: ds. Hans

Nadere informatie

PROTESTANTSE GEMEENTE ELST

PROTESTANTSE GEMEENTE ELST PROTESTANTSE GEMEENTE ELST 27 mei 2018 Zondag van de Drie-eenheid Viering Heilig Avondmaal voorganger: ds. Dick Snijders organist: Jaap Jansma VOORBEREIDING Welkom en mededelingen Moment van stilte Groet

Nadere informatie

Binnenkomst in stilte in de donkere kerk. We zingen:

Binnenkomst in stilte in de donkere kerk. We zingen: Jaargang 8, nummer 19 Voorganger: ds. Piet Jan Rebel Koor o.l.v. Tanja van Dijk Piano: Myrre van Dijk, David van Dijk Zaterdag 20 april 2019 Paaswake Een nacht vol hoop Binnenkomst in stilte in de donkere

Nadere informatie

Liturgie voor zondagochtend 21 augustus in de Westerkerk te Veenendaal

Liturgie voor zondagochtend 21 augustus in de Westerkerk te Veenendaal Liturgie voor zondagochtend 21 augustus in de Westerkerk te Veenendaal Aan Tafel [VBW-themalied] De allergrootste Koning de allergrootste Koning Heeft aan jou een vraag: heeft aan jou een vraag Mag ik

Nadere informatie

Remonstranten en Vrijzinnige Protestanten. zondag 20 februari 2011 thema: adem

Remonstranten en Vrijzinnige Protestanten. zondag 20 februari 2011 thema: adem Remonstranten en Vrijzinnige Protestanten zondag 20 februari 2011 thema: adem voorganger: Dik Mook organist: Erik Visser cantorij o.l.v. Leenke de Lege Orde van de dienst . orgelspel:. luiden van de klokken.

Nadere informatie

JEZUS VERGEEFT EN GENEEST

JEZUS VERGEEFT EN GENEEST LITURGIE voor de themadienst ter afsluiting van de VBW De bouwplaats op zondag 25 oktober 2015 om 9.30 uur in de Elimkerk te t Harde. JEZUS VERGEEFT EN GENEEST Voorganger: ds. D. Dekker Organist: dhr.

Nadere informatie

Bij het gekozen thema: Het verlangen van God heb ik mij in de afgelopen dagen afgevraagd wat is mijn verlangen naar God?

Bij het gekozen thema: Het verlangen van God heb ik mij in de afgelopen dagen afgevraagd wat is mijn verlangen naar God? Geliefde mannen, Nog een poosje en dan wordt de mannenconferentie van 2015 gehouden. Bij het gekozen thema: Het verlangen van God heb ik mij in de afgelopen dagen afgevraagd wat is mijn verlangen naar

Nadere informatie

Welkom, stil gebed, drempelgebed door ouderling(e) van dienst - hierna de handdruk van de ouderling(e) aan de voorganger

Welkom, stil gebed, drempelgebed door ouderling(e) van dienst - hierna de handdruk van de ouderling(e) aan de voorganger Orde van dienst zondag 18 oktober 2015 Oecumenische Avondmaalsviering in het kader van Wereldvoedseldag Voorgangers: ds. Dick Steenks en Marja van der Horst Organist: Sander Booij Mmv: de cantorij o.l.v.

Nadere informatie

DIENST VAN SCHRIFTLEZING EN GEBED

DIENST VAN SCHRIFTLEZING EN GEBED DIENST VAN SCHRIFTLEZING EN GEBED Zondag van de rijke 11 oktober 2015 Oud-katholieke parochie van de H. Georgius, Amersfoort Welkom door een kerkmeester Openingslied: Gezangboek nr. 816 Tijdens het gezang

Nadere informatie

PASEN. 31 maart 2013 Protestantse Gemeente Edam. Grote Kerk. Thema: Houd me (niet) vast

PASEN. 31 maart 2013 Protestantse Gemeente Edam. Grote Kerk. Thema: Houd me (niet) vast PASEN 31 maart 2013 Protestantse Gemeente Edam Grote Kerk Thema: Houd me (niet) vast Voorganger ds. Juup van Werkhoven-Romeijn Organist Frans Koning m.m.v. Projectkoor o.l.v. Frans Koning Gerro de Boer,

Nadere informatie

Zondag 21 oktober Zuiderkerk. Voorganger: ds Harmen Jansen Organist: E. Bremer. Orgelspel. Welkom. Zingen: lied 217 vers 1, 3, 4 en 5

Zondag 21 oktober Zuiderkerk. Voorganger: ds Harmen Jansen Organist: E. Bremer. Orgelspel. Welkom. Zingen: lied 217 vers 1, 3, 4 en 5 1 Zondag 21 oktober Zuiderkerk Voorganger: ds Harmen Jansen Organist: E. Bremer Orgelspel Welkom Zingen: lied 217 vers 1, 3, 4 en 5 1 De dag gaat open voor het woord des Heren, zon die wij zoeken, kracht

Nadere informatie

Orde II Schrift, zegen en gebed

Orde II Schrift, zegen en gebed Orde II Schrift, zegen en gebed begroeting Vrede voor jou N en vrede voor jou N. Alles wat goed is en gelukkig maakt, het kome over jullie beiden. Vrede voor u allen, zoals wij hier bij elkaar gekomen

Nadere informatie

Goede buren. Startzondag 13 september 2015 m.m.v. Jeugdkoor Joy uit Streefkerk o.l.v. Vincent van Dam

Goede buren. Startzondag 13 september 2015 m.m.v. Jeugdkoor Joy uit Streefkerk o.l.v. Vincent van Dam Goede buren Startzondag 13 september 2015 m.m.v. Jeugdkoor Joy uit Streefkerk o.l.v. Vincent van Dam Voorganger: ds. Joke van der Neut Organist: Alex Hommel Orgelspel Welkom door ouderling van dienst Jan

Nadere informatie

Doopviering. Ik doop je in de naam van de vader en de zoon en de heilige geest

Doopviering. Ik doop je in de naam van de vader en de zoon en de heilige geest Doopviering Ik doop je in de naam van de vader en de zoon en de heilige geest Welkom Beste, Wij zijn hier samengekomen om de geboorte te vieren van dit nieuwe leven. Dagelijks worden er kinderen geboren,

Nadere informatie

School Gezinsdienst. Prinses Julianakerk Scheveningen. Zondag 5 februari 2017

School Gezinsdienst. Prinses Julianakerk Scheveningen. Zondag 5 februari 2017 School Gezinsdienst Prinses Julianakerk Scheveningen Zondag 5 februari 2017 Thema: Heb je naaste lief! Voorganger: Arjo van der Steen Organist: Frans van Riessen Het verloop van de dienst Welkom Zingen:

Nadere informatie

Zondag 28 september 2014 gaan we in ballingschap wel of niet aan het werk in de wijngaard

Zondag 28 september 2014 gaan we in ballingschap wel of niet aan het werk in de wijngaard Zondag 28 september 2014 gaan we in ballingschap wel of niet aan het werk in de wijngaard De Heilige Teresia van Lisieux, wier feest gevierd wordt op 1 oktober, zei eens: "Al had ik alle mogelijke zonden

Nadere informatie

3e zondag in de 40 dagen tijd: Immanuëlkerk; ds. Wim Barendrecht; Orgel Gerard de Waardt.

3e zondag in de 40 dagen tijd: Immanuëlkerk; ds. Wim Barendrecht; Orgel Gerard de Waardt. 3e zondag in de 40 dagen tijd: Immanuëlkerk; ds. Wim Barendrecht; Orgel Gerard de Waardt. Zingen vóór de dienst: Samen in de naam van Jezus, ELB 218 O, Heer, mijn God, ELB 374 God kent jou vanaf het begin.

Nadere informatie

DIENST VAN SCHRIFTLEZING EN GEBED

DIENST VAN SCHRIFTLEZING EN GEBED DIENST VAN SCHRIFTLEZING EN GEBED De tweede zondag na Epifanie 14 januari 2018 Oud- Katholieke parochie van de H. Georgius, Amersfoort Welkom door de kerkmeester Openingslied: 816 (Gezangboek) Tijdens

Nadere informatie

Uitvaart. Orde II Schrift en Gebed. Allen staan terwijl de gestorvene wordt binnengedragen Kaarsen kunnen worden aangestoken

Uitvaart. Orde II Schrift en Gebed. Allen staan terwijl de gestorvene wordt binnengedragen Kaarsen kunnen worden aangestoken Uitvaart Orde II Schrift en Gebed In de kerk intrede Allen staan terwijl de gestorvene wordt binnengedragen Kaarsen kunnen worden aangestoken groet en inleidend woord Genade zij u en vrede van God, onze

Nadere informatie

Gebedsmoment. Openingslied. Openingsgebed

Gebedsmoment. Openingslied. Openingsgebed Gebedsmoment Ondanks alles goed proberen zijn, goed proberen doen is een teken van Gods liefde. Doorheen het licht dat andere mensen voor ons betekenen en het licht dat wij voor andere mensen zijn, kunnen

Nadere informatie

DIENST VAN SCHRIFTLEZING EN GEBED

DIENST VAN SCHRIFTLEZING EN GEBED DIENST VAN SCHRIFTLEZING EN GEBED Zondag van de tekenen der tijden 14 augustus 2016 Oud-katholieke parochie van de H. Georgius, Amersfoort Welkom door een kerkmeester Openingszang: Gezangboek nr. 754 Tijdens

Nadere informatie

DE VOORBEREIDING. HET EERSTE LIED: De dag gaat open voor het woord des Heren, lied 217

DE VOORBEREIDING. HET EERSTE LIED: De dag gaat open voor het woord des Heren, lied 217 Protestantse gemeente De Bron Groningen Zondag: 15 november 2015 Aanvang 10:00 uur 9e van de herfst kleur: rood Voorganger: da Alberte van Ess Piano: Yohanes Siem Wilt U zich voorzien van een liedboek!

Nadere informatie

Nada te turbe Laudate Omnes gentes

Nada te turbe Laudate Omnes gentes Gebedsviering Ten Bos op zondag 19 juni 2011 VOORAF INSTRUMENTAAL Nada te turbe Laudate Omnes gentes INLEIDING Le. 1 Welkom op deze eerste zondag na Pinksteren waarop we het feest van de Drievuldigheid

Nadere informatie

De kaarsen worden aangestoken moment van stilte voor persoonlijke bezinning

De kaarsen worden aangestoken moment van stilte voor persoonlijke bezinning 4 augustus 2019; Immanuëlkerk; ds. Pim Brouwer; Piet George Klootwijk liederen uit Nieuwe Liedboek, tenzij anders aangegeven De kaarsen worden aangestoken moment van stilte voor persoonlijke bezinning

Nadere informatie

Ziekenzondag. 14 september 2014. Thema: Er kan zoveel meer. Voorgangers: pastor M.Vet en ds Marina Slot. : jongerenkoor Aloud

Ziekenzondag. 14 september 2014. Thema: Er kan zoveel meer. Voorgangers: pastor M.Vet en ds Marina Slot. : jongerenkoor Aloud Ziekenzondag 14 september 2014 Thema: Er kan zoveel meer. Voorgangers: pastor M.Vet en ds Marina Slot. Ouderling Diaken Mmv. : Tineke Hupkens. : Simon Oudt. : jongerenkoor Aloud Openingslied door jongerenkoor

Nadere informatie

Jezus vertelt, dat God onze Vader is

Jezus vertelt, dat God onze Vader is Eerste Communieproject 26 Jezus vertelt, dat God onze Vader is Jezus als leraar In les 4 hebben we gezien dat Jezus wordt geboren. De engelen zeggen: Hij is de Redder van de wereld. Maar nu is Jezus groot.

Nadere informatie

GEBEDEN AMEN. beland. zodat ik niet in moeilijkheid. Leid mij veilig aan Uw hand, vandaan. gaan, haal me daar dan vlug. Mocht ik verkeerde wegen

GEBEDEN AMEN. beland. zodat ik niet in moeilijkheid. Leid mij veilig aan Uw hand, vandaan. gaan, haal me daar dan vlug. Mocht ik verkeerde wegen ijn lieve engel, bewaar en help mij altijd goed. God heeft U aan mij gegeven, als een helper in dit leven. Mocht ik verkeerde wegen gaan, haal me daar dan vlug vandaan. Leid mij veilig aan Uw hand, zodat

Nadere informatie

DE WEEK VOOR WE HET AV0NDMAAL VIEREN

DE WEEK VOOR WE HET AV0NDMAAL VIEREN DE WEEK VOOR WE HET AV0NDMAAL VIEREN AVONDMAAL VIEREN Het Avondmaal is meer dan zomaar een maaltijd. Om dat te begrijpen, is dit boekje gemaakt. Vooral is daarbij gedacht aan de kinderen, omdat zij met

Nadere informatie

Preek deel 1 Psalm 50: 6, 7 Preek deel 2 Liedboek 110: 1, 2, 3, 4 << Regenboog Gebed Gezongen Onze Vader Collecte Heer wij loven en aanbidden U Zegen

Preek deel 1 Psalm 50: 6, 7 Preek deel 2 Liedboek 110: 1, 2, 3, 4 << Regenboog Gebed Gezongen Onze Vader Collecte Heer wij loven en aanbidden U Zegen Eredienst 22 januari 10 uur Voorganger: ds G. Treurniet Liturgie Votum / zegengroet Gezang 133: 1, 2, 3 Wet Gezang 133: 4, 5 Gebed Markus 11: 15-19, 27-33 Psalm 56: 1 14: 55-59 Joh. 2: 13-19 (22) Psalm

Nadere informatie

3e zondag in de 40 dagen tijd: Immanuëlkerk; ds. Wim Barendrecht; Orgel Gerard de Waardt, m.mv. de samenspeelgroep

3e zondag in de 40 dagen tijd: Immanuëlkerk; ds. Wim Barendrecht; Orgel Gerard de Waardt, m.mv. de samenspeelgroep 3e zondag in de 40 dagen tijd: Immanuëlkerk; ds. Wim Barendrecht; Orgel Gerard de Waardt, m.mv. de samenspeelgroep Zingen vóór de dienst: Samen in de naam van Jezus, ELB 218 O, Heer, mijn God, ELB 374

Nadere informatie

Zondag 17 november 2013

Zondag 17 november 2013 Zondag 17 november 2013 aansteken tafelkaarsen lichtlied Stilte Welkom v Onze hulp is in de naam van de Heer a DIE HEMEL EN AARDE GEMAAKT HEEFT v in de naam van de Heer die de weerstand van de nacht wil

Nadere informatie

PROTESTANTSE GEMEENTE te ELST

PROTESTANTSE GEMEENTE te ELST PROTESTANTSE GEMEENTE te ELST 28 mei 2017 zevende zondag van Pasen voorganger: ds. Dick Snijders organist: Dirk Luijmes In deze dienst worden gedoopt: Loïs-Mae Buurman en Aron Lucas van Deelen VOORBEREIDING

Nadere informatie

Remonstranten en Vrijzinnige Protestanten

Remonstranten en Vrijzinnige Protestanten Remonstranten en Vrijzinnige Protestanten zondag 27 juli 2014 De vriend eist brood van zijn vriend Jan Luyken voorganger: ds R. F. Philipp organist: Erik Visser Orde van de dienst. orgelspel: Johann Sebastian

Nadere informatie