Naar een nieuw handhavingsprotocol ESF (rapportage verkenning frauderisico s ESF)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Naar een nieuw handhavingsprotocol ESF (rapportage verkenning frauderisico s ESF)"

Transcriptie

1 Naar een nieuw handhavingsprotocol ESF (rapportage verkenning frauderisico s ESF)

2 1 Inleiding In het verleden zijn onregelmatigheden geconstateerd bij het Europees Sociaal Fonds en zijn vermoedens van oneigenlijk gebruik, misbruik dan wel frauduleuze handelingen geconstateerd. Teneinde ten aanzien van de huidige ESF-periode voorbereid te kunnen zijn op mogelijke opsporings onderzoeken heeft de SIOD met medewerking van het Agentschap SZW een verkenning uitgevoerd naar potentiële frauderisico s. Tegen deze achtergrond wordt hier de probleemstelling behandeld: welke frauderisico s spelen een rol, wat kenmerkt de subsidieverlening in dit verband en wat betekent dat voor het voorkomen en bestrijden van fraude? In hoofdstuk 2 wordt allereerst op de frauderisico s ingegaan. Voor de verkenning hiervan heeft de SIOD strafrechtelijke onderzoeken bestudeerd en gesprekken met respondenten gevoerd. Aangezien over de huidige ESF-periode nog geen strafrechtelijke onderzoeken zijn uitgevoerd, heeft dit alleen betrekking op de ESF-periode Vervolgens wordt in hoofdstuk 3 ingegaan op de wijze waarop het Agentschap SZW misbruik en oneigenlijk gebruik voorkomt en bestrijdt in de huidige ESF periode en worden resterende risico s benoemd. De consequenties voor het voorkomen en bestrijden van fraude betekent, komt in hoofdstuk 4 en 5 aan de orde. In hoofdstuk 4 is specifiek nagegaan op welke wijze de gesignaleerde risico s van de oude situatie in de huidige situatie worden ondervangen. De rapportage sluit in hoofdstuk 5 af met de conclusie dat de uit de risico s met name via preventieve, controleen bestuursrechtelijke maatregelen worden voorkomen en bestreden, maar dat de noodzaak tot strafrechtelijke interventie desalniettemin nooit kan worden uitgesloten. Deze verkenning is dan ook aanleiding voor de SIOD en het Agentschap SZW om te komen tot een nieuw handhavingsprotocol, in samenwerking met het Openbaar Ministerie. 2 Frauderisico s In dit hoofdstuk worden potentiële fraudeconstructies/-risico s beschreven zoals die zich in de oude periode (kunnen) hebben voorgedaan. Onder potentiële fraudeconstructies verstaan we de methodieken die potentiële daders kunnen gebruiken. De potentiële frauderisico s omschrijven we als de factoren die gelegenheid kunnen bieden om te frauderen. Om de potentiële constructies en risico s in beeld te krijgen, zijn strafrechtelijke onderzoeken bestudeerd. Voor de subsidieperiode (de nieuwe ESF3-regeling) geldt dat er geen strafrechtelijke onderzoeken zijn uitgevoerd. Om die reden zijn onderzoeken uit de 1 (in afwijking van de oorspronkelijke onderzoeksopzet)

3 voorgaande periode ( ) bestudeerd. Tevens zijn gesprekken gevoerd met tweeëntwintig personen die op een of andere manier zijn of waren betrokken bij (opsporingsonderzoeken naar) ESF-subsidies. Uit de bestudeerde strafrechtelijke onderzoeken ESF-oud komen de volgende mogelijke fraudeconstructies naar voren. Deelnemersregistratie Een groot deel van de mogelijke fraudeconstructies bestond uit het manipuleren van de deelnemersregistraties. De basis voor subsidie bestond namelijk voor een groot deel uit het aantal deelnemers en het aantal uren dat zij aan het project deelnemen. In voorkomende en/of theoretische gevallen gaat het om: het dubbel indienen van deelnemerslijsten, het verhogen van het aantal uur dat een opleiding in werkelijkheid duurt, wanneer deelnemers vroegtijdig afhaken, toch opgeven dat zij de volledige cursus hebben afgemaakt, het toevoegen van fictieve deelnemers aan deelnemerslijsten, het zelf opstellen van fictieve deelnemerslijsten, dubbel klokken : wanneer wordt gewerkt met een kloksysteem ter verantwoording van de aanwezigheid van deelnemers, klokt één persoon voor meerdere personen, personen aan projecten laten deelnemen die niet voldoen aan de gestelde criteria. Kosten Er kon op verschillende manieren gefraudeerd worden met kostendeclaraties: kosten declareren die niet zijn gemaakt. Voorbeelden hiervan zijn: o declareren van fictieve interne opleidingen o het declareren van valse facturen het onjuist weergeven van de kosten door: o het declareren van een te hoog (niet marktconform) uurtarief van trainers en docenten, o het verhogen van het aantal uren van trainers en docenten, het subsidiabel maken van niet-subsidiabele kosten o declareren van niet-subsidiabele opleidingen o interne activiteiten opvoeren als externe activiteiten, waardoor interne loonkosten versluierd kunnen worden gedeclareerd.

4 Projectadministratie Op verschillende manieren konden fraudeconstructies plaatsvinden met (delen van) de projectadministratie: fictieve (deel-)projecten administreren het op papier opsplitsten van projecten, zodat de kosten voor de (externe) uitvoering van die projectonderdelen onder de aanbestedingsgrens blijven. Op die manier hoeft de aanvrager voor het inschakelen van externe uitvoerders geen aanbestedingsprocedure uit te voeren. De aanvrager kan dan kiezen met wie hij zaken doet, Rol van betrokkenen De rol van de aanvrager en van uitvoerders kon op de volgende manieren frauduleus zijn: dubbele subsidies: uitvoerders benaderen meerdere aanvragers om via hen subsidie aan te vragen voor hetzelfde project, ex-verdachten/ oude bekenden die onder valse naam of op de achtergrond (via katvanger ) subsidie laten aanvragen. 3 M&O-beleid Agentschap SZW Mede op basis van de ervaringen met de periode is de huidige programmaperiode op een andere manier vormgegeven, met onder meer de inrichting van het Agentschap SZW, andere cofinancieringsregels en een beperkte groep van aanvragers. Voor de omgang met de in het vorige hoofdstuk genoemde risico s is daarbij het beleid van het Agentschap SZW voor het voorkomen en bestrijden van misbruik en oneigenlijk gebruik (M&O-beleid) van belang. Het M&O-beleid van het Agentschap SZW is opgebouwd uit de schakels van wet- en regelgeving, preventie, controle, opsporing, afdoening, evaluatie en beleidsvoorbereiding. Deze schakels worden hieronder kort toegelicht. Wet- en regelgeving De ESF-3-regeling stelt onder meer inhoudelijke, financiële en beheerstechnische eisen aan projecten, bakent de groep van aanvragers af en schrijft een controleprotocol voor projectaccountants voor. Voorts geeft de regeling het Agentschap SZW bevoegdheden tot het ingrijpen op het recht en de hoogte van subsidies bij afwijkingen van de regeling bij de aanvraag, uitvoering en verantwoording/declaratie.

5 Preventie Het Agentschap SZW geeft prioriteit aan preventie. Met voorlichting worden betrokkenen uitgebreid geïnformeerd. Deze voorlichting strekt zich ook uit tot accountants en advies- en administratiekantoren. Aanvragers en accountants worden verder geïnstrumenteerd met standaardformulieren. In de uitvoering van de ESF-3- regeling speelt het preventieve effect een belangrijke rol. De controle-uitkomsten bieden betrokkenen de gelegenheid om verbeteringen door te voeren en bij te sturen. Controle Er is voorzien in aanvangcontrole, tussentijdse controle, eindcontrole en systeemcontrole Opsporing Wanneer daartoe aanleiding bestaat doet het Agentschap SZW aangifte van vermoedens van strafbare feiten gericht op een strafrechtelijk vervolg. Met betrekking tot ESF is dit nog niet het geval geweest. Afdoening Naar aanleiding van de uitkomsten van de verschillende controles kan het Agentschap SZW: i. de subsidie geheel of gedeeltelijk afwijzen, ii. bijzondere voorwaarden aan de subsidieverlening verbinden, iii. beslissingen heroverwegen, iv. eventuele bevoorschotting opschorten, v. de gedeclareerde subsidie geheel of gedeeltelijk weigeren. Teveel betaalde voorschotten worden teruggevorderd. Bij verschillen tussen declaratie en subsidievaststelling van meer dan wordt via een apart systeem een onregelmatigheidsmelding aan de Europese fraudebestrijdingsdienst OLAF afgegeven. Deze meldingen impliceren nog geen fraude omdat de subsidie om uiteenlopende redenen lager vastgesteld kan worden. Evaluatie & beleidsvoorbereiding Het M&O-beleid wordt regelmatig geactualiseerd. Daarnaast rapporteert het Agentschap SZW ieder trimester aan de opdrachtgever over de uitvoering van de ESF- 3-regeling. De Tweede Kamer wordt door middel van halfjaarlijkse voortgangsrapportages geïnformeerd. De eerste helft van de programmaperiode is

6 door externe onderzoekers geëvalueerd. Tevens is nu een evaluatie gaande die eind 2005 wordt opgeleverd. Hoewel niet specifiek hiervoor bedoeld, kan ook deze informatie aanleiding geven tot aanpassingen in regelgeving en het uitvoeringsproces. In de beleidsvoorbereiding heeft het Agentschap SZW een adviserende rol ten opzichte van de opdrachtgever (beleidsdirectie). Bij majeure wijzigingen van wet- en regelgeving voert het Agentschap SZW een uitvoeringstoets uit en voert de departementale Auditdienst (DAD) een M&O toets uit. 4. Voorkomen en bestrijden van gesignaleerde frauderisico s In dit hoofdstuk wordt ingegaan op de wijze waarop de gesignaleerde potentiële frauderisico s worden voorkomen en bestreden. In de handhavingsstrategie van het Agentschap SZW ligt daarbij de nadruk allereerst op preventie. Aanvragers en uitvoerders kunnen controle-uitkomsten benutten voor tijdige bijsturing en het Agentschap kan de bevoorschotting zonodig opschorten. Tevens rondt het Agentschap na het einde van een project eerst alle controles op de einddeclaratie af voordat de eindbeslissing over de uiteindelijke hoogte van de subsidie wordt genomen. Controle-uitkomsten worden daarbij ook meegenomen naar andere danwel volgende projecten van aanvragers en uitvoerders. Naar aanleiding van hetgeen in hoofdstuk 2 is opgemerkt over mogelijke frauderisico s, wordt hieronder achtereenvolgens ingegaan op de aspecten van deelnemersregistratie, de kosten, projectadministratie en de rol van betrokkenen in de huidige periode. Deelnemersregistratie De in hoofdstuk 2 gesignaleerde frauderisico s met betrekking deelnemers hebben betrekking op de registratie, waarachter een grote verscheidenheid aan verschillende soorten administraties schuil kon gaan. In de huidige situatie moet een complete deelnemersadministratie met bewijsstukken en door zowel deelnemers als trainers of docenten getekende urenstaten worden gevoerd. De deelnemersadministratie moet aansluiten bij onder meer de personeels- en salarisadministratie van de werkgever (in geval van verletkosten) en de leerlingenadministratie en lesroosters (bij projecten op scholen). In de sfeer van wet- en regelgeving zijn eisen gesteld aan de deelnemersadministratie en zijn specifieke met dit risico samenhangende kostensoorten (uitkeringen) uitgesloten. Op preventief gebied krijgt dit onderwerp onder meer uitgebreide aandacht in de handleiding projectadministratie en de bezoeken aan projecten. In de controle wordt hierop expliciet in gegaan (zie ondermeer het controleprotocol). Manipulatie van alleen de

7 deelnemersregistratie zou leiden tot tekortkomingen in bovengenoemde administraties. Deze tekortkomingen zouden in de controles zichtbaar worden of zou ingrijpende wijzigingen in die administraties veronderstellen. Tekortkomingen in de deelnemersadministratie met financiële consequenties worden in de praktijk bestuursrechtelijk aangepakt. Aangezien onregelmatigheden verschillende oorzaken kunnen hebben, zoals onder meer administratieve fouten en onvolledige administratie, zijn zij in de praktijk moeilijk aantoonbaar te herleiden tot misleidende, frauduleuze gedragingen. Kosten Op grond van de huidige regelgeving moeten de gedeclareerde kosten onderbouwd zijn uit de financiële administratie. Interne kosten zijn met name personeelskosten, waarvoor geldt dat de gemaakte kosten onderbouwd moeten zijn met bewijsstukken en in functiescheiding getekende urenstaten en dat ze moeten aansluiten bij de personeels- en salarisadministratie. Externe kosten moeten onderbouwd zijn met bewijsstukken over de gevolgde aanbestedings- cq. offerteprocedure, originele facturen en betaalbewijzen. Voor alle kosten geldt dat de activiteiten waarvoor ze gemaakt zijn overeen moeten stemmen met het projectplan uit de aanvraag en dat verschillen tussen begrootte en gerealiseerde kosten moeten worden toegelicht. De gesignaleerde risico s ten aanzien van de kosten zouden ook hier leiden tot tekortkomingen in de financiële administratie die bij de controles worden geconstateerd, danwel zouden ingrijpende manipulatie van de administratie veronderstellen. In de sfeer van preventie wordt hieraan uitgebreid aandacht besteed in de handleiding projectadministratie en bezoeken aan projecten. De kosten en financiële administratie zijn onderwerp van controle door de projectaccountant (nagenoeg integraal) en de door Interne Controle verrichte 5%-controles. Kosten die op grond van de regeling niet subsidiabel zijn of die niet toereikend onderbouwd zijn, worden niet geaccepteerd. Ook hierbij speelt dat tekortkomingen meerdere oorzaken kunnen hebben, zodat herleiding tot door de SIOD genoemde frauduleuze, misleidende gedragingen moeilijk is. Projectadministratie De regelgeving stelt eisen aan de projectadministratie en de te volgen aanbestedingsregels. In de sfeer van controle wordt diepgaand en gedetailleerd op tekortkomingen gecontroleerd. Tegen deze achtergrond zouden fictieve projecten complete fictieve projectadministraties impliceren.

8 Rol van betrokkenen Met verschillende maatregelen worden de door de SIOD gesignaleerde risico s beperkt. Daarbij wordt de kans van slagen van eventuele fraude sterk beperkt door de verschillende taken die betrokkenen in de huidige situatie vervullen. De groep van aanvragers is in de huidige regeling gelimiteerd tot gemeenten, UWV, CWI, erkende O&O-fondsen en enkele ministeries. Toetsing van toelatingsverzoeken vindt plaats door de beleidsdirectie waarbij het Agentschap SZW adviserende rol heeft. De status van aanvrager kan ook weer worden ingetrokken. Er wordt nagegaan of een project via de meest geëigende aanvrager is ingediend. Daarmee wordt al in een zeer vroeg stadium tegengegaan dat hetzelfde project meerdere malen gesubsidieerd zou worden. 5. Conclusie In deze rapportage is ingegaan op door de SIOD gesignaleerde frauderisico s uit ESF-oud, het beleid van het Agentschap SZW ter voorkoming en bestrijding van misbruik en oneigenlijk gebruik en de wijze waarop de gesignaleerde risico s worden voorkomen en bestreden. Hieruit komt het beeld naar voren dat onregelmatigheden die onder meer uit de gesignaleerde frauderisico s kunnen voortvloeien, worden voorkomen en bestreden door maatregelen op het vlak van regelgeving, preventie, voorlichting en controle. De onregelmatigheden worden veelal langs bestuursrechtelijke weg aangepakt. Door middel van gedetailleerde controle van projecten, verantwoordingen en achterliggende projectadministraties worden tekortkomingen daarin vastgesteld. Omdat onregelmatigheden niet alleen veroorzaakt kunnen worden door frauduleuze handelingen maar ook door administratieve fouten, onvolledigheden, interpretatieproblemen of wanprestatie, is identificatie van frauduleuze gedragingen van belang. Geconstateerde tekortkomingen in de verantwoording en projectadministratie betreffen niet per definitie fraude. Dit beeld wordt ondersteund door de praktijk. Redelijk vaak wordt de subsidie geheel of gedeeltelijk geweigerd, ook als het om kleine bedragen gaat. In 2004 ging het om zo n 20% van de gevallen, voor zo n 4% van het bedrag. Teruggevorderde voorschotten worden terugontvangen, zodat er in de praktijk ook geen geld verdwenen is. Het Agentschap SZW heeft daarbij geen aanleiding gezien om aangifte te doen van vermoedens van strafbare feiten. Desalniettemin kan de noodzaak tot strafrechtelijke interventie nooit uitgesloten worden. Er is dan ook aanleiding om hierop voorbereid te blijven en na te gaan waar afspraken en de aandacht voor strafrechtelijke implicaties verdiept kunnen worden. De verkenning is dan ook aanleiding voor de SIOD en het Agentschap SZW om in

9 samenwerking met het Openbaar Ministerie een nieuw handhavingsprotocol te ontwikkelen voor situaties waarin de bestuursrechtelijke aanpak alleen niet volstaat en opsporingsonderzoek naar (rechts-)personen die op grond van een redelijk vermoeden verdacht worden van strafbare feiten gerechtvaardigd is. In zijn algemeenheid gaat het hierbij om wanneer, voor welke delicten, op welke wijze en onder welke randvoorwaarden strafrechtelijke handhaving is aangewezen. Daarbij zullen tevens de feitelijke en juridische grenzen aan de orde komen, die bijvoorbeeld zouden kunnen liggen in de onderzoeksmogelijkheden en beperkingen aan de strafrechtelijke vervolgbaarheid van overheidsorganen. Om tot een nieuw protocol te komen zal onder meer overleg worden gevoerd met het Openbaar Ministerie, zullen procesafspraken inzake aangiften en strafrechtelijke onderzoeken vernieuwd worden en instrumenten als een modelaangifte worden doorontwikkeld. Vooralsnog is het streven om het protocol voor eind december 2005 te bekrachtigen en in te voeren. Tot die tijd blijven bestaande afspraken en procedures onverminderd van kracht.

Auditfilosofie. ESF-3 en EQUAL. Juli Paraaf Datum Opgesteld door : Annet Bek 01/07/2005. Vastgesteld door : Raquel Verwei 13/07/2005

Auditfilosofie. ESF-3 en EQUAL. Juli Paraaf Datum Opgesteld door : Annet Bek 01/07/2005. Vastgesteld door : Raquel Verwei 13/07/2005 Auditfilosofie ESF-3 en EQUAL Juli 2005 Paraaf Datum Opgesteld door : Annet Bek 01/07/2005 Vastgesteld door : Raquel Verwei 13/07/2005 Geautoriseerd door : Korrie Louwes 25/07/2005 1 Inhoudsopgave 1 Inleiding...3

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Binnenhof 1a 2513 AA 's-gravenhage AM/ESM/05/ voortgangsbrief ESF/EQUAL

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Binnenhof 1a 2513 AA 's-gravenhage AM/ESM/05/ voortgangsbrief ESF/EQUAL Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Binnenhof 1a 2513 AA 's-gravenhage Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Telefoon

Nadere informatie

d. Het controleprotocol is geen werkprogramma, maarde geeft een aantal minimale eisen ten aanzien van de verplicht uit te voeren controlepunten.

d. Het controleprotocol is geen werkprogramma, maarde geeft een aantal minimale eisen ten aanzien van de verplicht uit te voeren controlepunten. CONTROLEPROTOCOL AANGAANDE HET GEVEN VAN AANWIJZINGEN OVER DE REIKWIJDTE EN INTENSITEIT VAN DE ACCOUNTANTSCONTROLE IN HET KADER VAN INVESTERINGPROGRAMMA S AGENDA VAN TWENTE EN INNOVATIE PROGRAMMA TWENTE

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2011 2012 26 642 Europees Sociaal Fonds (ESF) Nr. 121 LIJST VAN VRAGEN EN ANTWOORDEN Vastgesteld 28 juni 2012 De vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Nadere informatie

Gelet op de met ESF gemoeide procedures en specialistische terminologie, licht ik onderstaand de opzet van het ESF kort toe.

Gelet op de met ESF gemoeide procedures en specialistische terminologie, licht ik onderstaand de opzet van het ESF kort toe. > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4

Nadere informatie

Instructie indienen einddeclaratie ESF Duurzame Inzetbaarheid Bedrijven e tijdvak

Instructie indienen einddeclaratie ESF Duurzame Inzetbaarheid Bedrijven e tijdvak Instructie indienen einddeclaratie ESF Duurzame Inzetbaarheid Bedrijven 2015 2 e tijdvak U heeft het project dat u heeft uitgevoerd met ESF-subsidie Duurzame Inzetbaarheid afgerond en nu is het van belang

Nadere informatie

PROCEDURES AANBESTEDINGEN

PROCEDURES AANBESTEDINGEN PROCEDURES AANBESTEDINGEN Achtergrond Artikel 9, eerste lid van de Subsidieregeling ESF-3 en artikel 12, eerste lid van Subsidieregeling ESF-EQUAL gaan over subsidiabele kosten. Beide vermelden dat Verordening

Nadere informatie

Controle- en rapportageprotocol Tijdelijke stimuleringsregeling SUWI- Bedrijfsverzamelgebouw 2002

Controle- en rapportageprotocol Tijdelijke stimuleringsregeling SUWI- Bedrijfsverzamelgebouw 2002 Controle- en rapportageprotocol Tijdelijke stimuleringsregeling SUWI- Bedrijfsverzamelgebouw 2002 1 ALGEMEEN 1.1 Doel en reikwijdte van het controle- en rapportageprotocol Dit controle- en rapportageprotocol

Nadere informatie

Toelichting op projectadministratie

Toelichting op projectadministratie Toelichting op projectadministratie 2010ESFN411 - Aanbod Augustus 2011 versie 1.0 Postbus 601 6710 BP Ede SOL brengt mensen T+31 (0)318 en 648 middelen 750 beweging Inhoudsopgave Inleiding 1 Algemene informatie

Nadere informatie

Handleiding Projectadministratie

Handleiding Projectadministratie Handleiding Projectadministratie Subsidieregeling kinderopvang (thema b) Aanvraagtijdvak 2009 1 Handleiding Projectadministratie Subsidieregeling kinderopvang (thema b) Aanvraagtijdvak 2009 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Subsidieregeling AMIF en ISF. mr JW Kempers

Subsidieregeling AMIF en ISF. mr JW Kempers Subsidieregeling AMIF en ISF 2014-2020 mr JW Kempers 11 februari 2015 Inleiding - In de Subsidieregeling zijn vier Verordeningen samengebracht in een ministeriële regeling: de Subsidieregeling AMIF en

Nadere informatie

Instructie indienen einddeclaratie

Instructie indienen einddeclaratie Instructie indienen einddeclaratie ESF Duurzame Inzetbaarheid Bedrijven 2016 3e tijdvak U heeft het project dat u heeft uitgevoerd met ESF-subsidie Duurzame Inzetbaarheid afgerond en nu is het van belang

Nadere informatie

ESF-spelregels 2011 Stichting O&O fonds voor de Uitvaartbranche (SOVU) Europese subsidie voor scholing van werkenden in de uitvaartsector!

ESF-spelregels 2011 Stichting O&O fonds voor de Uitvaartbranche (SOVU) Europese subsidie voor scholing van werkenden in de uitvaartsector! ESF-spelregels 2011 Stichting O&O fonds voor de Uitvaartbranche (SOVU) Europese subsidie voor scholing van werkenden in de uitvaartsector! SOVU is één van de fondsen die de staatssecretaris van SZW heeft

Nadere informatie

ACCOUNTANTSPROTOCOL INNOVATIEPROJECT LIMBURGMAKERS. 1 Inleiding

ACCOUNTANTSPROTOCOL INNOVATIEPROJECT LIMBURGMAKERS. 1 Inleiding ACCOUNTANTSPROTOCOL INNOVATIEPROJECT LIMBURGMAKERS 1 Inleiding Het instrument Innovatieproject maakt deel uit van het programma LimburgMakers. LimburgMakers is gericht op het structureel versterken van

Nadere informatie

LEADER Oost-Groningen Bijlage 2 Subsidieverplichtingen

LEADER Oost-Groningen Bijlage 2 Subsidieverplichtingen LEADER Oost-Groningen Bijlage 2 Subsidieverplichtingen Deze bijlage maakt integraal deel uit van de subsidieverleningsbeschikking. Artikel 1 Algemene bepalingen 1. De eindbegunstigde/subsidieontvanger

Nadere informatie

Controleprotocol Projecten Partnership STW KWF Technology for Oncology. Versie d.d. 2 september 2015

Controleprotocol Projecten Partnership STW KWF Technology for Oncology. Versie d.d. 2 september 2015 Controleprotocol Projecten Partnership STW KWF Technology for Oncology Versie d.d. 2 september 2015 1 UITGANGSPUNTEN 3 2 ONDERZOEKSAANPAK 4 3 ACCOUNTANTSPRODUCT 6 2 1 UITGANGSPUNTEN Achtergrond STW en

Nadere informatie

Ondergetekenden onder 1 en 2 hierna gezamenlijk aan te duiden als: Partijen.

Ondergetekenden onder 1 en 2 hierna gezamenlijk aan te duiden als: Partijen. VERSIE januari 2011 OVEREENKOMST INZAKE AANVRAAG ESF SUBSIDIES 2007-2013 AANVRAAGTIJDVAK FEBRUARI 2011 De Ondergetekenden: De Stichting Arbeidsmarkt Gehandicaptenzorg (StAG), gezeteld te Den Haag, aan

Nadere informatie

Toelichting Duurzame Inzetbaarheid

Toelichting Duurzame Inzetbaarheid Toelichting Duurzame Inzetbaarheid In deze toelichting leest u meer over de aanvraagprocedure van de ESF-subsidie voor Duurzame Inzetbaarheid. Ook leest u hierin wat wij van u verwachten en wat u van het

Nadere informatie

ACCOUNTANTSPROTOCOL INNOVATIEPROJECT LIMBURGMAKERS

ACCOUNTANTSPROTOCOL INNOVATIEPROJECT LIMBURGMAKERS ACCOUNTANTSPROTOCOL INNOVATIEPROJECT LIMBURGMAKERS 1 Inleiding Het instrument Innovatieproject maakt deel uit van het programma LimburgMakers. LimburgMakers is gericht op het structureel versterken van

Nadere informatie

CONCEPT UITVOERINGSOVEREENKOMST EN GARANTSTELLING. Sectorplan PM. de heer PM, voorzitter, en de heer PM, PM, hierna ook te noemen: Stichting PM ;

CONCEPT UITVOERINGSOVEREENKOMST EN GARANTSTELLING. Sectorplan PM. de heer PM, voorzitter, en de heer PM, PM, hierna ook te noemen: Stichting PM ; CONCEPT UITVOERINGSOVEREENKOMST EN GARANTSTELLING Sectorplan PM De ondergetekenden 1. De stichting met volledige rechtsbevoegdheid PM, statutair gevestigd (PM) en kantoorhoudende te PM aan de PM, ten deze

Nadere informatie

: Voorstel tot vaststelling van de Handhavingsverordening Participatiewet,

: Voorstel tot vaststelling van de Handhavingsverordening Participatiewet, Raadsbesluit Raadsvergadering d.d. : 20 oktober 2014 Besluit nummer Onderwerp IOAW en IOAZ : RB14.0119 : Voorstel tot vaststelling van de Handhavingsverordening Participatiewet, De raad van de gemeente

Nadere informatie

ESF Agentschap SZW. Pieter Melis

ESF Agentschap SZW. Pieter Melis ESF 2007-2013 Agentschap SZW Pieter Melis Agentschap SZW 17 juni 2010 Indeling presentatie Introductie in ESF Verantwoordelijkheden Agentschap SZW Actie B: re-integratie van gedetineerden Administratie

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Algemeen Subsidiereglement stichting Fonds voor Cultuurparticipatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Algemeen Subsidiereglement stichting Fonds voor Cultuurparticipatie STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 3714 25 januari 2017 Algemeen Subsidiereglement stichting Fonds voor Cultuurparticipatie Het bestuur van stichting Fonds

Nadere informatie

UITVOERINGSOVEREENKOMST

UITVOERINGSOVEREENKOMST UITVOERINGSOVEREENKOMST De ondergetekenden: 1. Zorg aan Zet, arbeidsmarktorganisatie voor Zorg en Welzijn in Limburg, hoofdaanvrager regionale sectorplan zorg hierna te noemen: (de) aanvrager, 2. Arbeidsorganisatie..

Nadere informatie

Europese subsidie voor scholing van werkenden in de havensector!

Europese subsidie voor scholing van werkenden in de havensector! ESF-spelregels 2011-2012 Stichting 631/634 Europese subsidie voor scholing van werkenden in de havensector! De havensector is door technologische ontwikkelingen voortdurend in beweging. De activiteiten,

Nadere informatie

Controleprotocol. Regionale Investeringssteun Groningen 2014 (RIG 2014) Regionale Investeringssteun Groningen 2015 (RIG 2015) Versie 1.

Controleprotocol. Regionale Investeringssteun Groningen 2014 (RIG 2014) Regionale Investeringssteun Groningen 2015 (RIG 2015) Versie 1. Controleprotocol Regionale Investeringssteun Groningen 2014 (RIG 2014) Regionale Investeringssteun Groningen 2015 (RIG 2015) Versie 1.1 Controleprotocol 1 Inleiding Dit controleprotocol bevat informatie

Nadere informatie

Kadernota Voorkoming misbruik en oneigenlijk gebruik (M&O-beleid)

Kadernota Voorkoming misbruik en oneigenlijk gebruik (M&O-beleid) Kadernota Voorkoming misbruik en oneigenlijk gebruik (M&O-beleid) Inhoud pagina - Inleiding 2 1. - Doel van de nota 2 2. - Verantwoordelijkheden en bevoegdheden 2 3. - Definities en begrippenkader 2 4.

Nadere informatie

TOELICHTING CONTROLEPROTOCOL STICHTING TRANSUMO. -versie 31 mei 2007- pag. 1. 1. Inleiding

TOELICHTING CONTROLEPROTOCOL STICHTING TRANSUMO. -versie 31 mei 2007- pag. 1. 1. Inleiding -versie 31 mei 2007- pag. 1 1. Inleiding Deze toelichting heeft betrekking op het controleprotocol Stichting Transumo, versie 31 mei 2007, en heeft tot doel een nader invulling te geven aan een aantal

Nadere informatie

Beleidsnota Misbruik en Oneigenlijk gebruik. Gemeente Velsen

Beleidsnota Misbruik en Oneigenlijk gebruik. Gemeente Velsen Beleidsnota Misbruik en Oneigenlijk gebruik Gemeente Velsen 2 Inhoudsopgave Inleiding blz. 4 Definities blz. 5 Kader gemeente Velsen blz. 7 Beleidsuitgangspunten blz. 7 Aandachtspunten voor de uitvoering

Nadere informatie

Toelichting Duurzame Inzetbaarheid (ESF-2014-2020)

Toelichting Duurzame Inzetbaarheid (ESF-2014-2020) Toelichting Duurzame Inzetbaarheid (ESF-2014-2020) In deze toelichting leest u meer over de aanvraagprocedure van de ESF-subsidie voor Duurzame Inzetbaarheid. Ook leest u hierin wat wij van u verwachten

Nadere informatie

Controleprotocol Jaarrekening Gemeente De Bilt 2014

Controleprotocol Jaarrekening Gemeente De Bilt 2014 Behoort bij raadsbesluit d.d. 29 januari 2015 tot vaststelling van het 'Controleprotocol 2014'. Controleprotocol Jaarrekening 2014 Inhoudsopgave 1. Samenvatting... 3 2. Inleiding... 3 2.1 Doelstelling...

Nadere informatie

Controleprotocol subsidies gemeente Amersfoort

Controleprotocol subsidies gemeente Amersfoort Controleprotocol subsidies gemeente Amersfoort Controleprotocol voor de accountantscontrole bij door de gemeente Amersfoort gesubsidieerde organisaties November 2014 # 4174019 Algemeen Op grond van de

Nadere informatie

Beheersing en controle bij ESF projecten

Beheersing en controle bij ESF projecten Beheersing en controle bij ESF projecten Wat is interne controle? De interne controle van een organisatie richt zich op het verkrijgen van een redelijke mate van zekerheid (assurance) omtrent het bereiken

Nadere informatie

UITVOERINGSOVEREENKOMST. 1. Werkgeversvereniging.., hoofdaanvrager regionale sectorplan zorg hierna te noemen: (de) aanvrager,

UITVOERINGSOVEREENKOMST. 1. Werkgeversvereniging.., hoofdaanvrager regionale sectorplan zorg hierna te noemen: (de) aanvrager, UITVOERINGSOVEREENKOMST De ondergetekenden: 1. Werkgeversvereniging.., hoofdaanvrager regionale sectorplan zorg hierna te noemen: (de) aanvrager, 2. Arbeidsorganisatie.. gevestigd te (..), hierna te noemen:

Nadere informatie

Stichting AGSZW/JA/2006/50174. Standpunt wijze van kostenafrekening externe opleidingskosten LRVV- en CZO-opleidingen. Geachte

Stichting AGSZW/JA/2006/50174. Standpunt wijze van kostenafrekening externe opleidingskosten LRVV- en CZO-opleidingen. Geachte Stichting Hoofdafdeling Bedrijfsvoering Postbus 93249 2509 AE Den Haag Wilhelmina van Pruisenweg 104 2595 AN Den Haag Telefoon (070) 333 44 44 Telefax (070) 333 4334 www.agentschapszw.nl Uw kenmerk Ons

Nadere informatie

Europees Sociaal Fonds Actie: B Re-integratie van gedetineerden en jongeren in jeugdinrichtingen

Europees Sociaal Fonds Actie: B Re-integratie van gedetineerden en jongeren in jeugdinrichtingen Europees Sociaal Fonds Actie: B Re-integratie van gedetineerden en jongeren in jeugdinrichtingen Aanvraagronde 2011 17 juni 2010 ECG ESF Actie B Doelgroep: gedetineerden en in Jeugdinrichtingen verblijvende

Nadere informatie

Op 15-09-2015 hebt u in het kader van de Regeling cofinanciering sectorplannen 2015 subsidie aangevraagd voor het project: StichtingLECRZ.

Op 15-09-2015 hebt u in het kader van de Regeling cofinanciering sectorplannen 2015 subsidie aangevraagd voor het project: StichtingLECRZ. > Retouradres Postbus 93249 2509 AE Den Haag Stichting Logistiek Expertise Centrum Regio Zwolle Emmastraat 8 8011AG ZWOLLE 8011AG8 Afdeling Uitvoering Rijnstraat 50 2515 XP Den Haag Postbus 93249 2509

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden Sectorplan FCB

Algemene Voorwaarden Sectorplan FCB Algemene Voorwaarden Sectorplan FCB I II III IV V VI Algemeen Te vergoeden kosten en hoogte van de vergoeding Indiening van de aanvraag Behandeling van de aanvraag Afhandeling van de vergoeding Slotbepalingen

Nadere informatie

Aanwijzing Controleprotocol Forensische Zorg 2011

Aanwijzing Controleprotocol Forensische Zorg 2011 Forensische Zorg 2011 Gefactureerde DB(B)C s 2011 en in 2011 afgesloten maar nog niet gefactureerde DB(B)C s Inhoud 1. Inleiding 2. Accountantsonderzoek 3. Procedures van onderzoeken 4. Inhoud van het

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 14894 30 september 2010 Herplaatsing regeling van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 17 september 2010,

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden Europees Vluchtelingenfonds (EVF) juli 2012 Kenmerk: BZK/PEF/EVF07-2012

Algemene Voorwaarden Europees Vluchtelingenfonds (EVF) juli 2012 Kenmerk: BZK/PEF/EVF07-2012 Algemene Voorwaarden Europees Vluchtelingenfonds (EVF) juli 2012 Kenmerk: BZK/PEF/EVF07-2012 1. Toepasselijkheid van deze Algemene Voorwaarden Deze Algemene Voorwaarden zijn van toepassing op alle subsidies

Nadere informatie

: Voorstel tot het vaststellen van de Handhavingsverordening WWB, IOAW en IOAZ 2013

: Voorstel tot het vaststellen van de Handhavingsverordening WWB, IOAW en IOAZ 2013 gemeente Den Helder Raadsbesluit Raadsvergadering d.d. 17 december 2012 Besluit nummer : RB 12.0222 Onderwerp : Voorstel tot het vaststellen van de Handhavingsverordening WWB, IOAW en IOAZ 2013 De raad

Nadere informatie

ESF Duurzame Inzetbaarheid Bedrijven e tijdvak

ESF Duurzame Inzetbaarheid Bedrijven e tijdvak ESF Duurzame Inzetbaarheid Bedrijven 2016 3 e tijdvak Nederland heeft vanuit het Europees Sociaal Fonds (ESF) geld beschikbaar gesteld voor de re-integratie van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt

Nadere informatie

Service Unit Eindhoven Fellenoord ZB Eindhoven Postbus AC Eindhoven Telefoon (040) Fax (040)

Service Unit Eindhoven Fellenoord ZB Eindhoven Postbus AC Eindhoven Telefoon (040) Fax (040) Adressen Landelijk Bureau & Service Unit Den Haag Wilhelmina van Pruisenweg 104 2595 AN Den Haag Postbus 93249 2509 AE Den Haag Telefoon (070) 333 41 94 Fax (070) 333 43 34 E-mail: ESF3@agentschapszw.nl

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2016 2017 34 725 Financieel jaarverslag van het Rijk 2016 Nr. 21 LIJST VAN VRAGEN EN ANTWOORDEN Vastgesteld 8 juni 2017 De vaste commissie voor Financiën

Nadere informatie

Departementale registratie van ernstige onregelmatigheden bij subsidies

Departementale registratie van ernstige onregelmatigheden bij subsidies Departementale registratie van ernstige onregelmatigheden bij subsidies Dit document is de uitwerking van Aanwijzing 20 van Aanwijzingen voor subsidieverstrekking en is ambtelijk vastgesteld door interdepartementale

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 14390 20 september 2010 Regeling van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 23 augustus 2010, nr. AG/2010/16767,

Nadere informatie

Controleprotocol subsidies gemeente Alkmaar voor verantwoording subsidies > 250.000

Controleprotocol subsidies gemeente Alkmaar voor verantwoording subsidies > 250.000 Controleprotocol subsidies gemeente Alkmaar voor verantwoording subsidies > 250.000 1 Algemeen Op grond van de Kaderverordening Subsidieverstrekking van de gemeente Alkmaar kunnen subsidies worden verstrekt.

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Organisatie: Gemeente Eindhoven Print datum: :11:08 Datum verzonden: :07:29. Regeling: ESF A 2016

Inhoudsopgave. Organisatie: Gemeente Eindhoven Print datum: :11:08 Datum verzonden: :07:29. Regeling: ESF A 2016 A 2016 Organisatie: Gemeente Eindhoven Inhoudsopgave Stap 1: Projectgegevens 2 Stap 2: Omschrijving projectactiviteiten 3 Stap 3: Projectcoördinatie en -administratie 5 Stap 4: Inkomsten uit activiteiten

Nadere informatie

CONTROLEPROTOCOL Technologische Milieu Innovatie-regeling 2008-2013 (TMI) In het kader van het EFRO programma KANSEN VOOR WEST 2007-2013

CONTROLEPROTOCOL Technologische Milieu Innovatie-regeling 2008-2013 (TMI) In het kader van het EFRO programma KANSEN VOOR WEST 2007-2013 CONTROLEPROTOCOL Technologische Milieu Innovatie-regeling 2008-2013 (TMI) In het kader van het EFRO programma KANSEN VOOR WEST 2007-2013 VERSIE 1.0 MEI 2009 HOOFDSTUK 1 ALGEMENE INFORMATIE Dit controleprotocol

Nadere informatie

Uitvoeringsregeling. Maatregel 7. Sectorplan Procesindustrie

Uitvoeringsregeling. Maatregel 7. Sectorplan Procesindustrie Uitvoeringsregeling Maatregel 7 Loopbaancheck Sectorplan Procesindustrie Uitvoeringsregeling Sectorplan Procesindustrie maatregel 7 vs 2 12-6-14 1/6 Inhoud 1 Algemeen... 3 1.1 Doel Uitvoeringsregeling...

Nadere informatie

Aanvraagformulier t.b.v. subsidieverlening o.b.v. de Subsidieregeling mobiliteitsbevordering thuiszorgsector 2009/2010

Aanvraagformulier t.b.v. subsidieverlening o.b.v. de Subsidieregeling mobiliteitsbevordering thuiszorgsector 2009/2010 Bijlage 1 Aanvraagformulier t.b.v. subsidieverlening o.b.v. de Subsidieregeling mobiliteitsbevordering thuiszorgsector 2009/2010 1. Gegevens aanvrager Naam instelling Postadres Postcode Plaats Objectnummer

Nadere informatie

beslist de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid tot het verlenen van de volgende subsidie:

beslist de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid tot het verlenen van de volgende subsidie: > Retouradres Postbus 93249 2509 AE Den Haag Noorderpoort Groningen Postbus 530 9700AM GRONINGEN 9700AM530 Afdeling Uitvoering Rijnstraat 50 2515 XP Den Haag Postbus 93249 2509 AE Den Haag www.agentschapszw.nl

Nadere informatie

Voorlichtingsbijeenkomst AMIF aanvraagtijdvak 2017

Voorlichtingsbijeenkomst AMIF aanvraagtijdvak 2017 Voorlichtingsbijeenkomst AMIF aanvraagtijdvak 2017 Hieronder volgt een overzicht van de vragen die zijn gesteld door de aanwezigen tijdens de Voorlichtingsbijeenkomst AMIF op 17 februari 2017. Vraag 1:

Nadere informatie

Convenant inzet onafhankelijk deskundige arts bij signalen en verdenkingen van fraude in de zorg

Convenant inzet onafhankelijk deskundige arts bij signalen en verdenkingen van fraude in de zorg Convenant inzet onafhankelijk deskundige arts bij signalen en verdenkingen van fraude in de zorg Sjaak Nouwt Beleidsadviseur gezondheidsrecht KNMG Bram Verwoert Senior adviseur opsporingsdeskundigheid

Nadere informatie

Wijziging van de Regeling OCW dagarrangementen en combinatiefuncties in verband met invoering van single information en single audit

Wijziging van de Regeling OCW dagarrangementen en combinatiefuncties in verband met invoering van single information en single audit Algemeen Verbindend Voorschrift Betreft de onderwijssector(en) Informatie CFI/ICO Primair Onderwijs po 079-3232.333 Wijziging van de Regeling OCW dagarrangementen en combinatiefuncties in verband met invoering

Nadere informatie

Controleprotocol subsidies Purmerend

Controleprotocol subsidies Purmerend Controleprotocol subsidies Purmerend B&W d.d. 10-2-2015 Pagina 1 van 5 Controleprotocol voor de verantwoording en de controle van subsidies die zijn verleend door de gemeente Purmerend op grond van de

Nadere informatie

Tips en trucs projectadministratie

Tips en trucs projectadministratie Tips en trucs projectadministratie November 2011 Horaplantsoen 18SOL 6717 LT Ede mensen 648 750 in beweging brengt en(0)318 middelen TF +31 Postbus 601 6710 BP Ede +31 (0)318 641 918 Horaplantsoen 18 6717

Nadere informatie

Algemene bepalingen en gebruiksvoorwaarden Pagina 1

Algemene bepalingen en gebruiksvoorwaarden Pagina 1 ALGEMENE BEPALINGEN EN VOORWAARDEN VOOR GEBRUIKERS CA-ICT biedt het webportal www.caict-esf.nl aan Gebruikers aan onder toepasselijk verklaring van de volgende bepalingen en voorwaarden. Lees deze overeenkomst

Nadere informatie

Aanvraagformulier t.b.v. subsidieverlening o.b.v. de Subsidieregeling mobiliteitsbevordering thuiszorgsector 2008

Aanvraagformulier t.b.v. subsidieverlening o.b.v. de Subsidieregeling mobiliteitsbevordering thuiszorgsector 2008 Bijlage 1 Aanvraagformulier t.b.v. subsidieverlening o.b.v. de Subsidieregeling mobiliteitsbevordering thuiszorgsector 2008 1. Gegevens aanvrager Naam instelling Postadres Postcode Plaats Objectnummer

Nadere informatie

BIJLAGE 1. Model l Controleprotocol algemene subsidieverordening Gemeente Dordrecht

BIJLAGE 1. Model l Controleprotocol algemene subsidieverordening Gemeente Dordrecht BIJLAGE 1 Model l Controleprotocol algemene subsidieverordening Gemeente Dordrecht Inhoud 1. Inleiding 4 1.1 Wettelijk kader 4 1.1.1 Obj eet van controle 4 1.1.2 Relevante geldstroom. 5 1.1.3 Betrokken

Nadere informatie

BIBOB beleidslijn horeca- en seksinrichtingen. Gemeente Voorst

BIBOB beleidslijn horeca- en seksinrichtingen. Gemeente Voorst BIBOB beleidslijn horeca- en seksinrichtingen Gemeente Voorst 1 Doel van de Wet BIBOB De wet BIBOB, de Wet Bevordering integriteitsbeoordelingen Openbaar Bestuur, is op 1 juni 2003 in werking getreden

Nadere informatie

Onderwerp: Aanvraag ESF-subsidie Actieve Inclusie 2014 2016 Reg.nummer: 2014/379169

Onderwerp: Aanvraag ESF-subsidie Actieve Inclusie 2014 2016 Reg.nummer: 2014/379169 Collegebesluit Onderwerp: Aanvraag ESF-subsidie Actieve Inclusie 2014 2016 Reg.nummer: 2014/379169 1 Inleiding; Sinds mei 2014 is er een nieuwe ESF-subsidieregeling van kracht. Een belangrijke wijziging

Nadere informatie

Accountantsprotocol 2008-2013 Europees Terugkeerfonds Nederland (herziene versie)

Accountantsprotocol 2008-2013 Europees Terugkeerfonds Nederland (herziene versie) Directoraat-Generaal Wonen, Bouwen en Integratie Accountantsprotocol 2008-2013 Europees Terugkeerfonds Nederland (herziene versie) Versie april 2013 Datum 25 april 2013 Status Definitief Colofon Afzendgegevens

Nadere informatie

Ministerie van Justitie en Veiligheid

Ministerie van Justitie en Veiligheid Ministerie van Justitie en Veiligheid > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Turfmarkt 147 2511 DP Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den Haag www.rijksoverheid.nh/jenv Contactpersoon Elze Aalbers MSc

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2002 2003 28 779 Accountantscontrole Nr. 2 BRIEF VAN DE MINISTER VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELE- GENHEID Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

Achtergronddocument ESF Toelichting bij de Nationale Verklaring 2014

Achtergronddocument ESF Toelichting bij de Nationale Verklaring 2014 Toelichting bij de Nationale Verklaring 2014 Europees Sociaal Fonds 21 mei 2014 Directie II Sector Doelmatigheids- en doeltreffendheidsonderzoek en Europese Unie Algemene Rekenkamer, Lange Voorhout 8,

Nadere informatie

Wijziging Stimuleringsregeling vacaturevervulling door. i.v.m. vaststelling nieuwe bijlagen 6 en 7

Wijziging Stimuleringsregeling vacaturevervulling door. i.v.m. vaststelling nieuwe bijlagen 6 en 7 SZW Wijziging Stimuleringsregeling vacaturevervulling door werklozen en met werkloosheid bedreigde werknemers i.v.m. vaststelling nieuwe bijlagen 6 en 7 3 mei 2002/nr. AAM/BR/2002/27950a Directie Algemeen

Nadere informatie

Is een intekenlijst afdoende bewijs bij de organisatie van een evenement?

Is een intekenlijst afdoende bewijs bij de organisatie van een evenement? Vraag 1: Is een intekenlijst afdoende bewijs bij de organisatie van een evenement? Antwoord: Een getekende presentielijst is een beter bewijs. Overigens is dit wel afhankelijk van het soort evenement.

Nadere informatie

CONVENANT. Veiligheid op scholen van het Voortgezet en Middelbaar Beroepsonderwijs in LELYSTAD

CONVENANT. Veiligheid op scholen van het Voortgezet en Middelbaar Beroepsonderwijs in LELYSTAD CONVENANT Veiligheid op scholen van het Voortgezet en Middelbaar Beroepsonderwijs in LELYSTAD Partijen komen het volgende overeen: De scholen zijn op grond van de Wet op de Arbeidsomstandigheden verantwoordelijk

Nadere informatie

Handleiding Projectadministratie Tijdelijke subsidieregeling Europees Jaar van gelijke kansen voor iedereen

Handleiding Projectadministratie Tijdelijke subsidieregeling Europees Jaar van gelijke kansen voor iedereen Handleiding Projectadministratie Tijdelijke subsidieregeling Europees Jaar van gelijke kansen voor iedereen Handleiding Projectadministratie: Tijdelijke subsidieregeling Europees Jaar van gelijke kansen

Nadere informatie

Cliëntnaam: Cliëntnummer: Jaar: Verantwoordelijk accountant: Ja Nee Opmerkingen OPDRACHTGERICHTE KWALITEITSBEOORDELING

Cliëntnaam: Cliëntnummer: Jaar: Verantwoordelijk accountant: Ja Nee Opmerkingen OPDRACHTGERICHTE KWALITEITSBEOORDELING Cliëntnaam: Cliëntnummer: Jaar: Verantwoordelijk accountant: Ja Nee Opmerkingen OPDRACHTGERICHTE KWALITEITSBEOORDELING Algemeen: De beoordeling van de werking van het kwaliteitsbeheersingssysteem omvat

Nadere informatie

Neem deze documenten goed door voordat u uw subsidieaanvraag indient.

Neem deze documenten goed door voordat u uw subsidieaanvraag indient. Factsheet POP 3 Gelderland Innovatieve Concepten 2018 Relevante regelgeving Openstellingsbesluit Innovatieve Concepten 2018. In het openstellingsbesluit zijn het subsidieplafond en de openstellingsperiode

Nadere informatie

beslist de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid tot het verlenen van de volgende subsidie:

beslist de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid tot het verlenen van de volgende subsidie: > Retouradres Postbus 93249 2509 AE Den Haag Stichting HRM Servicecentrum regio Helmond Postbus 272 5700AG HELMOND 5700AG272 Rijnstraat 50 2515 XP Den Haag Postbus 93249 2509 AE Den Haag www.agentschapszw.nl

Nadere informatie

Projectnummer: Begunstigde: Titel:

Projectnummer: Begunstigde: Titel: Projectnummer: Begunstigde: Titel: SUBSIDIEVOORWAARDEN MIND FONDS PSYCHISCHE GEZONDHEID Deze subsidievoorwaarden zijn van toepassing op het project waaraan onder bovengenoemd projectnummer een subsidie

Nadere informatie

Subsidieregeling milieumaatregel SCR-katalysatoren binnenvaart Zuid Holland 2014

Subsidieregeling milieumaatregel SCR-katalysatoren binnenvaart Zuid Holland 2014 Hier wordt geïnvesteerd in uw toekomst. Dit project is mede mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling van de Europese Unie. Subsidieregeling milieumaatregel

Nadere informatie

Algemene subsidieverordening Texel 2016

Algemene subsidieverordening Texel 2016 Algemene subsidieverordening Texel 2016 ASV Texel 2016 Vastgesteld in de openbare raadsvergadering van 23 maart 2016 onder nummer 019 Gemeenteblad Texel 2016 nr 35 datum 24-03-2016 Algemene subsidieverordening

Nadere informatie

Handleiding Projectadministratie

Handleiding Projectadministratie Handleiding Projectadministratie Subsidieregeling kinderopvang (thema a en b) Aanvraagtijdvak 2008 1 Handleiding Projectadministratie Subsidieregeling kinderopvang (thema a en b) Aanvraagtijdvak 2008 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Vaststellingsfase. Voorlichtingsbijeenkomst Subsidieontvangers - Deelsessie B

Vaststellingsfase. Voorlichtingsbijeenkomst Subsidieontvangers - Deelsessie B Vaststellingsfase Voorlichtingsbijeenkomst Subsidieontvangers - Deelsessie B Wat wordt van u verwacht in de eindfase? Presentatie: Peter ten Kate & Niels Abbing Inhoud deelsessie B 1. Indienen eindafrekening

Nadere informatie

Beleidslijn gemeente Amsterdam voor subsidieverlening in het kader van de Wet Bibob 1 ALGEMEEN

Beleidslijn gemeente Amsterdam voor subsidieverlening in het kader van de Wet Bibob 1 ALGEMEEN Onderwerp Beleidslijn gemeente Amsterdam voor subsidieverlening in het kader van de Wet Bibob 1 ALGEMEEN Inleiding Op 1 juni 2003 is de Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur

Nadere informatie

Handleiding administratieve vereisten, praktijksimulatie BPV en wervingsgesprekken (perceel 1)

Handleiding administratieve vereisten, praktijksimulatie BPV en wervingsgesprekken (perceel 1) Bij de uitvoering van een door het Agentschap SZW medegefinancierd project moet aan een aantal administratieve vereisten worden voldaan. De norm is een inzichtelijke en controleerbare projectadministratie.

Nadere informatie

Toezichtkader Regeling kinderopvang en buitenschoolse opvang alleenstaande ouders

Toezichtkader Regeling kinderopvang en buitenschoolse opvang alleenstaande ouders Toezichtkader Regeling kinderopvang en buitenschoolse opvang alleenstaande ouders 1. Algemeen De Regeling kinderopvang en buitenschoolse opvang alleenstaande ouders biedt gemeenten de mogelijkheid subsidie

Nadere informatie

Protocol huisbezoek

Protocol huisbezoek Protocol huisbezoek 2017-2018 1. De Wet huisbezoeken Vanaf 1 januari 2013 is de Wet houdende een regeling in de sociale zekerheid van de rechtsgevolgen van het niet aantonen van de leefsituatie na het

Nadere informatie

Controle protocol Stichting De Friesland

Controle protocol Stichting De Friesland Controle protocol Stichting De Friesland 1. Doelstelling Stichting De Friesland heeft van de Belastingdienst de ANBI (algemeen nut beogende instelling) verkregen. Ten aanzien van de verantwoording van

Nadere informatie

Controleprotocol provincie Utrecht

Controleprotocol provincie Utrecht Controleprotocol provincie Utrecht Controleprotocol voor de accountantscontrole bij door de provincie Utrecht gesubsidieerde instellingen Januari 2010 Controleprotocol provincie Utrecht 1 van 7 Controleprotocol

Nadere informatie

De subsidie is gebaseerd op artikel 4:23, derde lid, onder d, van de Algemene wet bestuursrecht.

De subsidie is gebaseerd op artikel 4:23, derde lid, onder d, van de Algemene wet bestuursrecht. > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag Stichting Nationaal Testcentrum Circulaire Plastics Rijnstraat 8 Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag Uw kenmerk Betreft Subsidieverlening inzake de realisatie

Nadere informatie

2b. Uitkeringsreglement Scholing B-deel cursusgroepen

2b. Uitkeringsreglement Scholing B-deel cursusgroepen 2b. Uitkeringsreglement Scholing B-deel cursusgroepen Artikel 1 Toepassing Dit reglement is per 1-1-2017 van toepassing op de sectoren: Glastuinbouw, Paddenstoelenteelt, Dierhouderij, Open Teelten (onderverdeeld

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Beleidskader intrekken erkenning als Jobcoachorganisatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Beleidskader intrekken erkenning als Jobcoachorganisatie STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 13672 27 mei 2013 Beleidskader intrekken erkenning als Jobcoachorganisatie Het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen,

Nadere informatie

Regeling subsidie armoedebeleid gemeente Oisterwijk 2019.

Regeling subsidie armoedebeleid gemeente Oisterwijk 2019. GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Oisterwijk Nr. 205711 27 september 2018 Regeling subsidie armoedebeleid gemeente Oisterwijk 2019 Wij willen dat geen van de inwoners van de gemeente Oisterwijk

Nadere informatie

Controleprotocol ten behoeve van de verantwoording van de subsidie

Controleprotocol ten behoeve van de verantwoording van de subsidie Controleprotocol ten behoeve van de verantwoording van de subsidie versie juli 2016 1. Kader Dit document is bedoeld voor instellingen en instanties aan wie één of meerdere subsidies zijn verleend krachtens

Nadere informatie

Q&A s Disclaimer: Aan deze Q&A s kunnen geen rechten worden ontleend.

Q&A s Disclaimer: Aan deze Q&A s kunnen geen rechten worden ontleend. Q&A s Disclaimer: Aan deze Q&A s kunnen geen rechten worden ontleend. Tijdelijke regeling cofinanciering projecten dienstverlening werkzoekenden en projecten samenwerking en regie arbeidsmarkt (DWSRA).

Nadere informatie

ESF Duurzame Inzetbaarheid Bedrijven 2018/2019

ESF Duurzame Inzetbaarheid Bedrijven 2018/2019 ESF Duurzame Inzetbaarheid Bedrijven 2018/2019 Nederland heeft vanuit het Europees Sociaal Fonds (ESF) geld beschikbaar gesteld voor de reintegratie van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en voor

Nadere informatie

Handleiding Projectadministratie

Handleiding Projectadministratie Handleiding Projectadministratie Subsidieregeling kinderopvang Tranche 2007 1 Handleiding Projectadministratie Subsidieregeling kinderopvang Tranche 2007 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Achtergrond

Nadere informatie

Regeling subsidie creativiteitsonderwijs gemeente Oisterwijk 2016

Regeling subsidie creativiteitsonderwijs gemeente Oisterwijk 2016 Regeling subsidie creativiteitsonderwijs gemeente Oisterwijk 2016 Datum vaststelling 15 september 2015 Datum publicatie Datum inwerkingtreding 1 oktober 2015 Geldigheidsduur Kalenderjaar 2016 Juridische

Nadere informatie

Controle protocol. 1 Doelstelling. 2 Eisen en aanwijzingen. 3 Toleranties en gewenste zekerheid

Controle protocol. 1 Doelstelling. 2 Eisen en aanwijzingen. 3 Toleranties en gewenste zekerheid Controle protocol 1 Doelstelling Het CZ Fonds moet voldoen aan de eisen van het convenant vastgelegd in 1998 tussen Zorgverzekeraars Nederland en de overheid van de Besteding Reserves Voormalige Vrijwillige

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 13497 4 juli 2012 Regeling van de Minister van Infrastructuur en Milieu, van 27 juni 2012, nr. IENM/BSK-2012/107338, tot

Nadere informatie

ESF en de Wet kinderopvang

ESF en de Wet kinderopvang ESF en de Wet kinderopvang Inleiding Sinds 1 januari 2005 is de Wet basisvoorziening kinderopvang in werking getreden. In de Wet kinderopvang wordt de financiering van de kinderopvang geregeld en wordt

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Algemeen reglement van de Stichting Fonds voor Cultuurparticipatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Algemeen reglement van de Stichting Fonds voor Cultuurparticipatie STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 22944 20 december 2011 Algemeen reglement van de Stichting Fonds voor Cultuurparticipatie De Stichting Fonds voor Cultuurparticipatie,

Nadere informatie

ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING GEMEENTE MAASTRICHT 2015

ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING GEMEENTE MAASTRICHT 2015 ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING GEMEENTE MAASTRICHT 2015 Algemene subsidieverordening gemeente Maastricht 2015 1 INHOUD Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen... 3 Artikel 1 Definities... 3 Artikel 2 Wettelijke

Nadere informatie