Ananda Nieuwsbrief Special

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Ananda Nieuwsbrief Special"

Transcriptie

1 Ananda Nieuwsbrief Special Lieve Ananda vrienden, Op 21 april j.l. is Swami Kriyananda overgegaan. Kriyananda was een directe discipel van Paramhansa Yogananda en de oprichter van Ananda wereldwijd. In deze nieuwsbrief special willen we graag aandacht besteden aan het leven van Kriyananda. Diverse discipelen van Yogananda zullen hun herinneringen aan en ervaringen met Kriyananda met ons delen.

2 Swami Kriyananda Kriyananda (geboren als James Donald Walters), werd geboren op 19 mei, Hij was een directe discipel van Paramhansa Yogananda en is sinds 1948 nauw met hem verbonden geweest. Hij is door Yogananda geautoriseerd in het onderwijzen van de kriya yoga en het geven van lezingen over de yoga-filosofie en -levenswijze. Kriyananda heeft in 1968 Ananda opgericht en van daaruit verschillende spirituele gemeenschappen, in Amerika, India en in Europa nabij Assisi in Italië. Kriyananda heeft wel meer dan zestig boeken geschreven, en meer dan driehonderd stukken muziek gecomponeerd. Sommige van zijn boeken zijn vertaald en verkocht in negentig landen. Hij heeft in verschillende landen onderwezen en sprak naast Engels ook Italiaans, Roemeens, Grieks, Frans, Spaans, Duits, Hindoestaans, Bengaals en Indonesisch. In 2009 heeft hij een nieuwe swami orde opgericht, de Nayaswami orde. Swami Kriyananda eindigt zijn biografie, Het Pad, met deze woorden: Deze middag, kijkend naar de glimlachende gezichten die zich zegenend rondom mij verzameld hadden, dacht ik aan onze Goddelijke Geliefde wiens liefde zij uitstraalden. Gezegend zijn zij, citeerde ik, die komen in naam van de Heer! Het is avond nu. Ik zit vredig in mijn huis. Mijn blik overziet het weidse uitzicht door het grote huiskamerraam: heuvels, de hemel en langzaam oplichtende sterren. Zo, bedenk ik, is het Pad: waar de mens zich er ook maar op bevindt, de evolutie van zijn ziel strekt zich voor hem uit tot in de oneindigheid. De stadia van de spirituele reis zijn maar tijdelijk. Tijdelijk zijn ook de beproevingen ervan, evenals de vervullingen. God alleen is werkelijk. Heer, bid ik stil, moge ik nooit gehecht raken aan Uw scheppingsdroom, noch aan het pad dat uit de droom leidt, maar alleen aan U: aan Uw liefde, aan Uw eeuwige Vreugde!

3 In Memoriam Swamiji, door Gyandevi Vanaf 5 mei 2007 tot 30 December 2012 heb ik met Swami Kriyananda gecorrespondeerd en heb ik al zijn mails opgeslagen, zodat het nu niet moeilijk is om er iets over te vertellen. Swamiji gaf in zijn mails altijd antwoord op mijn vragen, op een respectvolle, vriendelijke manier. De antwoorden kwamen meestal al na drie dagen, waar hij ook ter wereld was. Swamiji stond altijd om twee uur s nachts op om eerst zijn inkomende post te beantwoorden. Om een uur of vijf kwam men hem vragen of hij iets wilde eten en daarna ging hij mediteren. De mails van Swami waren altijd liefdevol en ook met humor geschreven maar toch ook met een serieus tintje. Er liep al een paar jaar een afspraak om Swami te ontmoeten. Uiteindelijk werd dat Augustus Ik had Hollandse kaas voor hem mee willen nemen maar hij was net ziek geweest dus wist niet of dat verstandig was. Ik besloot ter plekke een boeket wilde bloemen voor hem te plukken en in een beker water zolang te bewaren op mijn kamer. Toen ik na de lunch daar terug kwam, hingen de bloemen en was de beker leeg. Ik had nog maar een half uur voordat ik naar Swami zou gaan. De bloemen trokken iets bij, na de beker weer gevuld te hebben. Swami vond het helemaal niet erg en moest er om lachen en liet de bloemen in een vaas zetten. Later hoorde ik dat hij wel kaas mocht hebben en heb ik bij thuiskomst een groot pakket met Hollandse kaas verstuurd. Per omgaande kwam er een mail van Swami dat hij en het hele huis er enorm van genoten had. Het gesprek wat ik met hem gevoerd heb werd opgenomen door zijn secretaris en heb ik ook opgeslagen en zo prijs ik me gelukkig dat ik dit gesprek nog altijd beluisteren kan. Over het gesprek: Swamiji overhandigde me eerst een boek wat me veel inzicht over mijn zeldzame slijmvlies ziekte heeft gegeven. Ik kreeg het te leen en heb het na het gelezen te hebben terug gestuurd. Daardoor kon ik beter met deze ziekte omgaan en betere stappen ondernemen voor de juiste medische zorg. Ik ben Swamiji hier zeer dankbaar voor. In zijn laatste mail heeft hij mij ook een groot geschenk gegeven maar dat komt later aan de orde. Swamiji zal met zijn geest, vreugde en liefde een groot voorbeeld voor mij blijven.

4 Herinneringen aan Swami van Dakshini In de morgen van 21 april vernam ik eerst van Yogesh en later van Gurupriya en Shantanu dat Swami zijn lichaam had verlaten. Dat was een behoorlijke schok. Ik wist wel dat hij uitermate zwak was en ondersteund moest worden, maar steeds krabbelde hij weer op. Het leek of de tijd ook voor ons even stilstond. Die dag hadden we net de Jaarvergadering en de Ananda Nederland Ontmoeting. We hebben Swami herdacht en samen gemediteerd en ons op hem en op alle Ananda Gemeenschappen afgestemd. We hebben ook jou gelijk laten weten dat Swami was overgegaan en velen hebben daarop gereageerd. Hoewel ook velen Swami nooit hebben ontmoet, veroorzaakte het ook voor hen een schok en een lege plek. Op 24 april hebben we de uitvaartdienst gevolgd via Internet en het was alsof we ook in de Temple of Light in Assisi lijfelijk aanwezig waren te midden van al onze Anandavrienden. Ik heb het voorrecht gehad om tot 2 keer toe, in 1996 en 1997, een Kriya-inwijding van hem te mogen ontvangen. Padma, spiritueel leidster van Ananda Seattle, zei eens: "Dat is ons in tientallen jaren niet overkomen. Je hebt geluk." Ik ben blij dat ik mijn spirituele naam van hem heb mogen ontvangen. Ik had hem om een nieuwe naam gevraagd en de volgende dag vond ik die al in m'n mailbox. Hij had de naam Dakshini in z'n meditatie ontvangen en hij hoopte dat ik er blij mee was. En ik ben er erg blij mee. Toen ik vorig jaar in Assisi was en Swami ook, zei hij op een dag na de maaltijd in de eetzaal tegen me: "Jij lijkt op mijn grootmoeder!" Ik vind het symbolisch dat Swami tussen India en Amerika in Europa zijn lichaam heeft verlaten. Hij is in Roemenië geboren en niet ver daarvandaan in Italië overleden. Wat hij ons heeft gegeven zal in de toekomst van een steeds grotere betekenis blijken te zijn. Hij zal zeker Yogananda niet teleurgesteld hebben als toegewijd discipel. Hij heeft met uiterste krachtinspanning zijn medewerking verleend aan de 3 films die Ananda heeft gemaakt over het leven van Yogananda en over Ananda en hij heeft daarin een hoofdrol gespeeld. We hopen de première van één van de films - "Finding Happiness" - in Nederland te mogen vertonen. We laten het je weten, wellicht gebeurt dat in oktober van dit jaar als Uma Macfarlaine in Nederland is.

5 Ondergaande zon vanaf het terrein van Ananda Assisi. Op verzoek schreef Yogesh ons het volgende: Lieve spirituele familie, Lily had mij gevraagd om een verslag te schrijven over mijn ervaring met Swami, alsook over zijn heengaan. In 1999 kwam ik voor het eerst in Ananda Assisi. Daarvoor had ik eerst al 1,5 jaar gemediteerd bij Johanna Blokland in Rotterdam. Van haar kreeg ik een bandopname met Swami s chants. Reeds toen vond ik dat deze man zo n mooie volle stem had, het raakte me op slag. Toen ik voor de eerste maal in Assisi kwam had ik het geluk dat ook Swami daar was. Hij leidde de Sunday Service en ik kreeg een blessing van hem. Ik voelde onmiddellijk dat hier meer dan een gewoon mens stond. Hij sprak met zoveel wijsheid en zijn woorden vloeiden als een waterval. Nooit moest hij naar een woord zoeken. Zijn gesprekken gingen steeds gepaard met de nodige portie humor. Na verloop van een paar jaar werd er door Ananda in het Grand Hotel in Assisi een satsang en workshop georganiseerd. Ook Swami sprak daar. Ik was er samen met Daan naartoe gegaan. Hij had net de vertaling van Het Pad gedaan (Engels- Nederlands). Daan raakte in gesprek met Swami. Swami liet zich ontvallen dat hij graag naar Nederland zou willen gaan en vroeg of Daan hem hierin zou willen begeleiden. Daar Daan geen auto had werd er op mij beroep gedaan om chauffeur te zijn. Dit was een eerste grote ervaring met Swamiji. We pikten hem op aan een hotel in Kijkduin en bezochten Keukenhof in Lisse. Ik had het gevoel dat ik in hogere sferen verkeerde. Zijn aanwezigheid had grote invloed op mij. Hij stond open voor alle mogelijke vragen. Daar ik zoveel onder de indruk was van zijn nabijheid, kwamen er maar weinig vragen in me op. Nochtans voelde ik me heel erg op mijn gemak. Het voelde alsof we mekaar al lange tijd kenden. We aten nog wat in een cafetaria in Leiden. Door de krachtige wind waaide zijn pet van zijn hoofd, het water in. Het was een heel leuke, gezellige dag. De sinds kort overleden Lila (Swami s vaste kokkin) was er ook bij, alsook Lakshman. Op onze terugweg verstilde Swami. Hij leek zich in een diepe meditatie terug te trekken. Bij het hotel aangekomen pakte hij mijn hand en zei you are blessed. Dit herhaalde hij enige keren. Dit raakte me diep vanbinnen.

6 Daarna heb ik nog verschillende ontmoetingen met hem gehad. Eentje is me echter steeds sterk bij gebleven. Ik kwam bij Ananda Assisi van de parkeerplaats aanlopen. Anand stuurde net zijn auto de oprit op. Naast hem zat Swami. Hij kwam een satsang geven in de tempel. Gevolgd door een groep mensen wandelde hij richting tempel. Anand zag me aankomen en zei Hey Rinus (wat toen mijn naam nog was). Dit trok Swami s aandacht en hij stak zijn beide handen naar me uit. Een enorm gevoel van liefde overspoelde mij. Hij zei dat hij het zo fijn vond om me weer te zien. Tijdens zijn satsang had ik steeds het diepe gevoel dat zijn woorden rechtstreeks tot mij gericht waren. Ik werd constant doordrongen door dat diepe gevoel van liefde. Het was zo intens dat ik het eigenlijk niet met woorden kan beschrijven. Het is nu alweer een week geleden dat Swami is overleden. In de afgelopen week is er zoveel gebeurd, echt ongelooflijk. Het was zondagochtend, 21 april. Ik zat thuis en wilde net gaan mediteren. Ik hoorde dat er een binnen kwam. Ik besloot deze toch eerst te lezen en zag dat Lakshman vroeg om gebeden voor Swami, en dat het echt ernstig was. Ik zette mij onmiddellijk in gebed en meditatie. Ik was nog maar net bezig of er kwam een nieuwe binnen en de telefoon rinkelde. In deze tweede stond vermeld dat Swami zijn lichaam had verlaten. Een heel vreemd gevoel maakte zich van mij meester. Ik wist eigenlijk niet goed hoe ik diende te reageren. Ik begon onmiddellijk aum te chanten en vroeg de Meesters hem op te vangen en te begeleiden naar het licht. Via de telefoon vernam ik dat zijn lichaam na een uur naar de tempel zou worden gebracht. Daar toegekomen zag ik dat zijn lichaam reeds in de tempel lag opgebaard. Vele mensen kwamen toe. Iedereen was zwaar onder de indruk. Het ging gepaard met huilen doch ook met een moeilijk te verwoorden gevoel van zegen. Er hing een hele intens gevoel over Ananda. Het voelde als in een waas, zeer irreëel, net alsof het niet echt was. We mochten allen zijn lichaam aanraken. Verschillende mensen deelden hun ervaringen met Swami en er werd gechant. De daarop volgende dagen kwamen spirituele leiders en devotees van over de hele wereld toegestroomd naar Ananda Italië om Swami een laatste eer te betuigen. Er was een sterk, ongezien gevoel van samenhorigheid en broederschap. Het voelde alsof Swami s bewustzijn en energie verspreid werd over gans Ananda. De tempel was 24 uur op 24 toegankelijk voor iedereen om te mediteren. Ik mediteerde er dikwijls tot diep in de nacht. Voordat ik mediteerde raakte ik telkens eerst zijn lichaam aan. Zijn bewustheid en zijn aanwezigheid was enorm sterk voelbaar tijdens elke meditatie. Om dit te beschrijven bestaan er in onze taal niet voldoende woorden. In één der meditaties werd ik compleet bedolven onder een immens liefdegevoel. Er werden meerdere satsangs georganiseerd waarbij alle ministers wereldwijd hun visie en ervaringen betreffende Swami deelden. Dit maakte diepe indruk op mij. Vooral Jyotish en Devi voerden een krachtige toespraak. Jyotish zei dat Swami reeds als een 15 jarige jongen bezield was van het idee om spirituele gemeenschappen op te richten. Hij vertelde erbij dat die gedachten hem werden ingegeven door Meester en dat hij was voorbestemd om die gemeenschappen wereldwijd op te richten. Jyotish getuigde dat als Meester aan Swami zou gevraagd hebben om in een grot in de Himalaya te leven, hij dit zonder verpinken zou gedaan hebben. Maar in deze incarnatie had hij echter een andere rol te vervullen.

7 Het verhaal dat me ook sterk aangreep was dat Devi vertelde dat toen ze nog jonger was, ze net uit een diepe meditatie kwam en daarna al wandelend sterk aan God moest denken. Swami was zo n 550m verderop aan het werk aan een of andere elektriciteitspaal op de Village met een paar andere mannen. Hij stond met zijn rug naar Devi gekeerd. Plots draaide hij zich om en rende naar haar toe. Hij pakte haar beide handen en zei Goed zo Devi, goed zo en gaf haar een blessing op haar spirituele oog. Voor mij persoonlijk heeft Swami een belangrijke rol in mijn leven gespeeld. Ook heb ik door hem Yogananda beter leren kennen en heb ik een nieuw leven gekregen. Het klinkt misschien heel gek maar zijn muziek en liederen hebben na zijn heengaan een grotere betekenis voor mij gekregen. Voorheen was Swami meestal in zijn huis terug te vinden, omgeven door een vaste kern van mensen. Nu echter voel ik dat zijn bewustzijn veel sterker en overal aanwezig is. Door het verlaten van zijn lichaam is hij nu alom en in iedereen aanwezig. Dit gevoel wordt door velen ervaren. Zelf heb ik Swami vaak horen zeggen het enige wat ik wil, is een goede discipel van Meester te zijn. Hierin is hij volgens mij volledig geslaagd. Een bijkomend kenmerk van Swami was ook dat hij altijd sterk zichzelf bleef, het maakte niet uit of hij tegen tien mensen praatte of tegen een grote menigte. Voor velen van ons heeft Swami de fundering gelegd. Het is nu aan ons om te bepalen of wij hierop verder willen bouwen of niet. Onlangs vroeg Narya nog aan Swami wat men zou moeten aanvangen indien hij er niet meer zou zijn. Hij antwoordde dat hij in ons allen aanwezig zou zijn en blijven, waardoor ieder wie er zich voor open zet, gesteund zal worden. Tijdens zijn laatste toespraak in de tempel, met Pasen, zei hij nog dat er niets in deze wereld hem nog kon boeien en niets hem aan deze planeet gebonden hield. Zijn enige wens was weer één te worden met God. Dit wou hij ieder van ons toewensen. Hierbij wil ik mijn oprecht gevoel van dankbaarheid naar Swami toe uiten. Moge zijn eeuwige aanwezigheid mij ondersteunen in mijn zoektocht naar God. In liefde en broederschap Yogesh

8 Uit een uitgebreid verslag in woord en beeld van Shantanu en Gurupriya: We zagen hem met Pasen enkele keren. Hij zag er erg fragiel uit en ondanks de pure liefde die hij uitstraalde kon je zien dat zijn lichaam op was. Zijn Paasboodschap was dan ook in die richting. Hij wilde zo graag terug naar Goddelijke Moeder, hij wilde ons graag allemaal mee nemen op die reis naar het licht. Het leek wel een afscheidsbrief! We beseften toen niet hoe waar dit was. We waren druk bezig met zoeken naar vliegtickets voor de US, om bij Swami te zijn in Ananda Village. Het wilde om een of andere reden maar niet lukken. Op vrijdagavond lazen we de Paasboodschap van Swami opnieuw en toen besloten we dat we geen tickets moesten kopen want dat Swami misschien Italië niet zou verlaten. Het was zulk een sterk gevoel, dat we onze zoektocht naar tickets stopzetten. Zaterdagmorgen zaten we in meditatie met zo'n 15 mensen in de tempel, toen we lopende voetstappen hoorden vanaf het pad naar de tempel. Jaidhara, de kok van Swami, kwam Anand en Kirtani roepen, het was dringend. Shantanu en Gurupriya wierpen een blik naar elkaar, we wisten beiden dat het dit was wat we gisterenavond voelden. Vanaf dat moment heerste er een mystieke hoge energie in Ananda. De energie waarin alles in snel tempo werd geregeld om mensen van overal ter wereld te herbergen en van voedsel te voorzien. Een Astrale Hemelvaart ceremonie voor een grote ziel als Swami regelen was buiten het gewone.

9 Onmiddellijk werd Swami's verlichting gevoeld door iedere aanwezige en ver daarbuiten over de hele wereld. Nu Swami's lichamelijke beperkingen verdwenen zijn, kan hij ons eindelijk de liefde en uplifting geven die hij altijd al wilde geven. Doorheen alle drukte heerste er een serene sfeer. Iedereen werd upgelift. Er werd een 24uren wake georganiseerd voor Swami. Wij namen de eerste dagen 2 nachtshifts van elk 2 uur voor onze rekening, daarna gingen we elke nacht minstens 2 uren mediteren bij Swami. Het was fenomenaal, te mediteren bij het lichaam van onze Swami. Uren vlogen voorbij. Mensen kwamen en gingen, legden hun mala's bij Swami. De gevoelens waren erg dubbel. We waren natuurlijk blij voor Swami's verlichting, maar tegelijk misten we hem ook. Toch voelden velen hem nader dan ooit, in hun hart. De dagen regen zich aan mekaar, met eerbetoon aan Swami door satsangs met alle leiders, die hun ervaringen met Swami deelden, zodat velen een nog beter inzicht kregen wie Swami eigenlijk was. We begrepen ook beter hoe en waarom Swami reageerde op mensen of net niet. De hoogtepunten waren natuurlijk de Ceremony, met zo'n 400 aanwezigen en het weekend daarop waarin de film Finding Happiness zou vertoond worden. Dit werd een memorial weekend voor Swami met vele verhalen. De film gaf hoge verwachting, deze werd echter volledig ingelost. De film heeft een magnetiserend effect, waardoor hopelijk velen zullen gaan inzien dat we op andere manieren moeten en kunnen gaan leven, in harmonie met anderen alsook met onze planeet. Het was een levend en vruchtbaar bewijs van Swami's werk en Meesters aandringen om gemeenschappen op te richten. De film zal wereldwijd gedistribueerd en vertoond worden. Narayani, de assistente van Swami, zei dat toen Swami de film gezien had, het was alsof hij besloot dat zijn werk af was en dat anderen het konden verder zetten. Deze gebeurtenissen hebben een grote invloed op ons. Er is iets in onszelf 'geshift', er was een transformatie door elke nacht te mediteren bij Swami. We voelden het diep in ons hart. We hebben echter nog geen idee hoe dit zich in het dagdagelijkse leven gaat manifesteren. We voelen Swami meer nabij dan ooit. Hij voelt voor ons meer bereikbaar dan toen hij nog in leven was. We hebben deze dagen vele en mooie lessen gekregen.

10 Gisteren werd er nog een laatste groet gebracht vooraleer de kist van Swami voorgoed gesloten werd. We waren er met zijn allen bij aanwezig. We zongen het afscheidslied: Go With Love alsook Gioia, Gioia, Gioia &... Daarna werd de kist in een lijkwagen geplaatst en werd zijn lichaam naar de luchthaven van Rome gebracht. We volgden de wagen tot op straat. Miriam, Swami's verpleegster, begon hem na te wuiven op Swami's manier en onmiddellijk nam iedereen het over onder vrolijk gejuich en met tranen in de ogen. Geliefde Swami Kriyananda Je bent ons voorgegaan, je bent een rijk binnengaan, dat onze ziel zich herinnert als een plaats van vrijheid, licht en vrolijkheid. Neem onze zegen en onze liefde met je mee op reis. Goddelijke Moeder, ontvang Uw kind Swami Kriyananda. Zegen hem in Uw volmaakt licht en Uw volmaakte liefde. Verleen hem eeuwige vrijheid in U. Amen. Aum Aum Aum

LES 4. Handelingen 12:1-19; Van Jeruzalem tot Rome: Verlost uit de gevangenis blz.109-116

LES 4. Handelingen 12:1-19; Van Jeruzalem tot Rome: Verlost uit de gevangenis blz.109-116 LES 4 Handelingen 12:1-19; Van Jeruzalem tot Rome: Verlost uit de gevangenis blz.109-116 De boodschap God hoort en verhoort onze gebeden voor elkaar. Leertekst: Terwijl Petrus onder zware bewaking zat

Nadere informatie

rijm By fightgirl91 Submitted: October 17, 2005 Updated: October 17, 2005

rijm By fightgirl91 Submitted: October 17, 2005 Updated: October 17, 2005 rijm By fightgirl91 Submitted: October 17, 2005 Updated: October 17, 2005 Provided by Fanart Central. http://www.fanart-central.net/stories/user/fightgirl91/21803/rijm Chapter 1 - rijm 2 1 - rijm Gepaard

Nadere informatie

Nieuwsbrief SHIB september 2013

Nieuwsbrief SHIB september 2013 Nieuwsbrief SHIB september 2013 www.shib.nl info@shib.nl Postbus 250, 3770 AG Barneveld Bankrekening 1526.55.018 t.n.v. SHIB SHIB 10 jaar en meer Al eerder lieten we weten: SHIB bestaat dit jaar 10 jaar!

Nadere informatie

Verhaal: Jozef en Maria

Verhaal: Jozef en Maria Verhaal: Jozef en Maria Er was eens een vrouw, Maria. Maria was een heel gewone jonge vrouw, net zo gewoon als jij en ik. Toch had God haar uitgekozen om iets heel belangrijks te doen. Iets wat de hele

Nadere informatie

Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 <Katelyne>

Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 <Katelyne> Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 Inleiding Timo is een ander mens geworden door zijn grote vriend Tommy. Toch was het niet altijd zo geweest, Timo had Tommy gekregen voor

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 5 Bidden Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 5 blz. 1 Joris is vader aan het helpen in de tuin. Ze zijn

Nadere informatie

Liederen solozang Prijs: 7,= euro per stuk

Liederen solozang Prijs: 7,= euro per stuk Liederen solozang Prijs: 7,= euro per stuk GEWASSEN IN WATER Inhoud: Vanuit de dopeling gezien een statement dat hij in het watergraf alles wat oud is achter zich laat. Hij weet niet alles, kent nog niet

Nadere informatie

Er was eens een heel groot bos. Met bomen en bloemen. En heel veel verschillende dieren. Aan de rand van dat bos woonde, in een grot, een draakje. Dat draakje had de mooiste grot van iedereen. Lekker vochtig

Nadere informatie

Liturgie Jeugddienst Nijbroek in samenwerking met de jeugddienstcommissie van Terwolde 19 oktober 2014. Selfie? Ie-self!

Liturgie Jeugddienst Nijbroek in samenwerking met de jeugddienstcommissie van Terwolde 19 oktober 2014. Selfie? Ie-self! Liturgie Jeugddienst Nijbroek in samenwerking met de jeugddienstcommissie van Terwolde 19 oktober 2014 Selfie? Ie-self! Voorganger: Dhr. G.J. Heinen Muzikale medewerking: koor van Groot Schuylenburg uit

Nadere informatie

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar Gemeente van de Heer Jezus Christus, Jongeren, ouderen, kinderen van God, Zoals ik voor de lezing al gezegd heb; het gaat vanmorgen niet over trouwen of getrouwd zijn, dat is alleen een voorbeeld verhaal.

Nadere informatie

Er was eens een Kleine Ziel die tegen God zei: Ik weet wie ik ben, ik ben het licht net als alle andere zielen.

Er was eens een Kleine Ziel die tegen God zei: Ik weet wie ik ben, ik ben het licht net als alle andere zielen. Een klein gesprekje met God Er was eens een Kleine Ziel die tegen God zei: Ik weet wie ik ben, ik ben het licht net als alle andere zielen. God lachte breed. Dat is waar!, zei God. Jij bent ook het licht.

Nadere informatie

Goede buren. Startzondag 13 september 2015 m.m.v. Jeugdkoor Joy uit Streefkerk o.l.v. Vincent van Dam

Goede buren. Startzondag 13 september 2015 m.m.v. Jeugdkoor Joy uit Streefkerk o.l.v. Vincent van Dam Goede buren Startzondag 13 september 2015 m.m.v. Jeugdkoor Joy uit Streefkerk o.l.v. Vincent van Dam Voorganger: ds. Joke van der Neut Organist: Alex Hommel Orgelspel Welkom door ouderling van dienst Jan

Nadere informatie

DE RIJKE MAN, DE ARME MAN

DE RIJKE MAN, DE ARME MAN Bijbel voor Kinderen presenteert DE RIJKE MAN, DE ARME MAN Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: M. Maillot en Lazarus Aangepast door: M. Maillot en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd

Nadere informatie

Philadelphiadienst Zondag 8 november 2015 Dorpskerk Bodegraven Aanvang: 17.00 uur

Philadelphiadienst Zondag 8 november 2015 Dorpskerk Bodegraven Aanvang: 17.00 uur Philadelphiadienst Zondag 8 november 2015 Dorpskerk Bodegraven Aanvang: 17.00 uur Voorganger: Organiste: Koster: Ds. M.J. van Oordt Bep Veenstra Dirk Bouwman 2 Voorzang: Psalm 116 vers 1 en 11 God heb

Nadere informatie

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang.

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang. Vanavond ga ik mijn man vertellen dat ik bij hem wegga. Na het eten vertel ik het hem. Ik heb veel tijd besteed aan het maken van deze laatste maaltijd. Met vlaflip toe. Ik hoop dat de klap niet te hard

Nadere informatie

Veel mooie herinneringen verzachten onze smart. Voorgoed uit ons midden, voor altijd in ons hart. Iedere moeder is uniek: Zij was dat heel speciaal

Veel mooie herinneringen verzachten onze smart. Voorgoed uit ons midden, voor altijd in ons hart. Iedere moeder is uniek: Zij was dat heel speciaal Veel mooie herinneringen verzachten onze smart. Voorgoed uit ons midden, voor altijd in ons hart. Iedere moeder is uniek: Zij was dat heel speciaal De mensen van voorbij Zij worden niet vergeten De mensen

Nadere informatie

Liturgie voor de scholendienst 2015

Liturgie voor de scholendienst 2015 Liturgie voor de scholendienst 2015 Kerk van de Nazarener & Christelijke Basisschool De Vliet Klaaswaal Zondag 1 februari Thema: Bestaat God (eigenlijk wel)? Welkomstwoord Uitleg over de kerk Kinderopwekking

Nadere informatie

Openingsgebeden INHOUD

Openingsgebeden INHOUD Openingsgebeden De schuldbelijdenis herzien Openingsgebeden algemeen Openingsgebeden voor kinderen Openingsgebeden voor jongeren INHOUD De schuldbelijdenis herzien De schuldbelijdenis heeft in de openingsritus

Nadere informatie

Eerste nummer. Op kamers Eerst durfde ik de woonkamer niet naar binnen. Eetfobie. Het was moeilijk om te zien dat mijn nichtje van 5 meer at dan ik.

Eerste nummer. Op kamers Eerst durfde ik de woonkamer niet naar binnen. Eetfobie. Het was moeilijk om te zien dat mijn nichtje van 5 meer at dan ik. juni 2014 Op kamers Eerst durfde ik de woonkamer niet naar binnen. Eetfobie Eerste nummer Het was moeilijk om te zien dat mijn nichtje van 5 meer at dan ik. INHOUD juni 2014 Eten als een kind Op kamers

Nadere informatie

Een greep uit een presentatieviering met als thema: Licht zijn voor anderen

Een greep uit een presentatieviering met als thema: Licht zijn voor anderen Een greep uit een presentatieviering met als thema: Licht zijn voor anderen Openingstekst: (Door een ouder en kind) A. Zeg zou jij het licht aandoen? Je moet opschieten, want het is bijna tijd. Dadelijk

Nadere informatie

Nadieh Jolyn Siekmans

Nadieh Jolyn Siekmans Vlinder, fladderend in de lucht doe je hen de groeten in jouw vlucht als je ze boven de hoogste bomen wellicht zult tegenkomen Samenkomst voor het afscheid van Nadieh Jolyn Siekmans * 9 mei 1994 17 januari

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Ik weet niet of het u is opgevallen, maar het trof mij dat de lezingen van vandaag vol tegenstellingen zitten: het begint al bij Jesaja 41: mensen zijn

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen. presenteert JACOB DE BEDRIEGER

Bijbel voor Kinderen. presenteert JACOB DE BEDRIEGER Bijbel voor Kinderen presenteert JACOB DE BEDRIEGER Geschreven door: E. Duncan Hughes Illustraties door: M. Maillot en Lazarus Aangepast door: M. Kerr en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd

Nadere informatie

LES 11. Respect tonen of een lesje leren? Sabbat

LES 11. Respect tonen of een lesje leren? Sabbat LES Respect tonen of een lesje leren? Heb je ooit het gevoel dat je niet respectvol of eerlijk werd behandeld? Behandel jij anderen altijd op die manier? Omdat we allemaal Gods kinderen zijn, moeten we

Nadere informatie

Verteld door Schulp en Tuffer

Verteld door Schulp en Tuffer Verteld door Schulp en Tuffer Het allereerste kerstfeest Het allereerste kerstfeest Verteld door Schulp en Tuffer Vertaald en bewerkt door Maria en Koos Stenger Getekend door Etienne Morel en Doug Calder

Nadere informatie

In de eeuwigheid van het leven waarin ik ben is alles volmaakt, heel en compleet en toch verandert het leven voortdurend. Er is geen begin en geen

In de eeuwigheid van het leven waarin ik ben is alles volmaakt, heel en compleet en toch verandert het leven voortdurend. Er is geen begin en geen 14 In de eeuwigheid van het leven waarin ik ben is alles volmaakt, heel en compleet en toch verandert het leven voortdurend. Er is geen begin en geen einde, alleen een voortdurende kringloop van materie

Nadere informatie

Apostolische rondzendbrief

Apostolische rondzendbrief oktober 9, 2011 Jaargang 1, nummer 1 Lieve mensen, Zo bent u een voorbeeld voor alle gelovigen in Macedonië en Achaje geworden. Wij zijn nu al weer een tijdje hier in het zuiden van Griekenland, in de

Nadere informatie

Zendingsmoment voor het sterzingen, opgebouwd rond Mt. 2, 1-12

Zendingsmoment voor het sterzingen, opgebouwd rond Mt. 2, 1-12 Pagina 1 Didactisch materiaal Affiche, sterreflectoren, veiligheidsjasjes, van het sterzingen Projectfiche sterzingen 2015 Verkleedmateriaal voor Driekoningen CD met sterzangerslied Teksten van de liederen

Nadere informatie

Teksten van Wereldlichtjesdag 12 december 2015. Gedicht: Kaarsenlicht

Teksten van Wereldlichtjesdag 12 december 2015. Gedicht: Kaarsenlicht Teksten van Wereldlichtjesdag 12 december 2015 Gedicht: Kaarsenlicht Omdat ieder lichtje een verhaal is groter dan alle woorden van missen en dood van liefde levensgroot die we ooit spraken en hoorden

Nadere informatie

DE WONDEREN VAN JEZUS

DE WONDEREN VAN JEZUS Bijbel voor Kinderen presenteert DE WONDEREN VAN JEZUS Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Byron Unger en Lazarus Aangepast door: E. Frischbutter en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd

Nadere informatie

Gebeden voor jongeren

Gebeden voor jongeren Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 Gebeden voor jongeren... 2 Gebed van het licht... 2 Mijn leven tot een licht... 2 Gebed voor sterke benen... 2 Dankgebed... 3 Gebed van Franciscus... 3 Dankgebed als je

Nadere informatie

Inhoud. Woord vooraf 9. 1. Ik haat de dood 11 Overdenking bij 1 Korintiërs 15: 1-7 42

Inhoud. Woord vooraf 9. 1. Ik haat de dood 11 Overdenking bij 1 Korintiërs 15: 1-7 42 Inhoud Woord vooraf 9 1. Ik haat de dood 11 Overdenking bij 1 Korintiërs 15: 1-7 42 2. Papa, ik ben bang dat jij ook dood gaat 44 Overdenking over 1 Korintiërs 15: 35-49 78 3. Ik ben mijzelf niet meer

Nadere informatie

JEZUS VERGEEFT EN GENEEST

JEZUS VERGEEFT EN GENEEST LITURGIE voor de themadienst ter afsluiting van de VBW De bouwplaats op zondag 25 oktober 2015 om 9.30 uur in de Elimkerk te t Harde. JEZUS VERGEEFT EN GENEEST Voorganger: ds. D. Dekker Organist: dhr.

Nadere informatie

A. God, wij bidden U voor alle mensen die onzeker zijn over zichzelf: dat zij het vertrouwen in zichzelf hervinden.

A. God, wij bidden U voor alle mensen die onzeker zijn over zichzelf: dat zij het vertrouwen in zichzelf hervinden. Bidden met jongeren Voorbede Ben je teleurgesteld in het leven? Ben je gekwetst door anderen? Draag je vervelende herinneringen met je mee? A. God, wij bidden U voor alle mensen die hun leven graag anders

Nadere informatie

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen GODS GEZIN Studielessen voor 4-7 jarigen 2003 Geschreven door Beryl Voorhoeve en Judith Maarsen Oorspronkelijk bedoeld voor studie in kleine groepen in de Levend Evangelie Gemeente Gebruikte Bijbelvertaling

Nadere informatie

De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan.

De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel dingen

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF MET EEN LACH EN EEN TRAAN

NIEUWSBRIEF MET EEN LACH EN EEN TRAAN NIEUWSBRIEF MET EEN LACH EN EEN TRAAN Na een lange zomer met zon en regen is het weer tijd voor een nieuwe nieuwsbrief. Het is misschien een beetje gek maar onze nieuwsbrief lijkt een beetje op de zomer,

Nadere informatie

JAN STEVENS. Voorjaarsdroom. De Wielewaal" Dordrecht 1945

JAN STEVENS. Voorjaarsdroom. De Wielewaal Dordrecht 1945 JAN STEVENS Voorjaarsdroom De Wielewaal" Dordrecht 1945 r JAN STEVENS 4 Voorjaarsdroom De Wielewaal" Dordrecht 1945 voor Minke « Die lentemorgen, vroeg - ben ik door de boomgaard gegaan en het was of

Nadere informatie

Oasemoment 'Leer mij hoe ik bidden moet' Emmaüsparochie - donderdag 26 juni 2014

Oasemoment 'Leer mij hoe ik bidden moet' Emmaüsparochie - donderdag 26 juni 2014 Oasemoment 'Leer mij hoe ik bidden moet' Emmaüsparochie - donderdag 26 juni 2014 Muziek: Klokkengelui Gedicht Gij badt op enen berg alleen, en... Jesu, ik en vind er geen waar 'k hoog genoeg kan klimmen

Nadere informatie

Ervaringen Voorbeeld jouw ervaring delen? formulier

Ervaringen Voorbeeld jouw ervaring delen? formulier Ervaringen Voorbeeld jouw ervaring delen? formulier Vraag 1 Hoe heb je zielsliefde ontdekt, en ontdekte je zielsliefde het ook op dat moment? Ik ontmoette haar op mijn werk in de rookruimte. We konden

Nadere informatie

De eerste liefde van God

De eerste liefde van God De eerste liefde van God Trouwpreek over 1 Johannes 3:16 (ds. Jos Douma) gehouden in de trouwdienst van Jeroen en Marjoke Wij hebben Gods liefde, die in ons is, leren kennen en vertrouwen daarop. God is

Nadere informatie

Filippenzen 1. Begin van de brief

Filippenzen 1. Begin van de brief Filippenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Filippi 1 Dit is een brief van Paulus, aan alle mensen in de stad Filippi die dankzij Jezus Christus bij God horen. De brief is ook voor de

Nadere informatie

Johannes 20, 1-18 20 april Pasen 2014 Wehl. (ds. A. Oude Kotte-de Boon) Thema: 'Het verhaal van Maria van Magdala ' Gemeente,

Johannes 20, 1-18 20 april Pasen 2014 Wehl. (ds. A. Oude Kotte-de Boon) Thema: 'Het verhaal van Maria van Magdala ' Gemeente, Johannes 20, 1-18 20 april Pasen 2014 Wehl (ds. A. Oude Kotte-de Boon) Thema: 'Het verhaal van Maria van Magdala ' Gemeente, We zijn er doorheen gegaan, Veertig dagen en nachten, Tijd van voorbereiding...

Nadere informatie

Maria, de moeder van Jezus

Maria, de moeder van Jezus Maria, de moeder van Jezus Kerstoverdenking Rotary 2014 1. Maria in de kerkgeschiedenis 2. Maria in de Bijbel 3. Boodschap 1. Wees gegroet Wees gegroet Maria, vol van genade. De Heer is met u. Gij zijt

Nadere informatie

Klein Kontakt. Jarigen. in april zijn:

Klein Kontakt. Jarigen. in april zijn: A Klein Kontakt Het is alweer eind maart wanneer dit Kontakt uitkomt, het voorjaar lijkt begonnen, veel kinderen hebben kweekbakjes met groentes in de vensterbank staan, die straks de tuin in gaan. Over

Nadere informatie

Hij had dezelfde soort helm op als in het beeld vooraf...2 Mijn vader was verbaasd dat ik alles wist...3 Ik zat recht overeind in mijn bed te

Hij had dezelfde soort helm op als in het beeld vooraf...2 Mijn vader was verbaasd dat ik alles wist...3 Ik zat recht overeind in mijn bed te Hij had dezelfde soort helm op als in het beeld vooraf...2 Mijn vader was verbaasd dat ik alles wist...3 Ik zat recht overeind in mijn bed te kijken...4 De mensenmenigte opende zich in het midden...5 Toen

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen. presenteert DE VERLOREN ZOON

Bijbel voor Kinderen. presenteert DE VERLOREN ZOON Bijbel voor Kinderen presenteert DE VERLOREN ZOON Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Lazarus Aangepast door: Ruth Klassen en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd door: Bible

Nadere informatie

Thema: De wereld in! Zondag 1 juli Overstapdienst in de Ontmoetingskerk. Orgel: Peter Veen Piano en gitaar: Dick en Antoinette van der Garde

Thema: De wereld in! Zondag 1 juli Overstapdienst in de Ontmoetingskerk. Orgel: Peter Veen Piano en gitaar: Dick en Antoinette van der Garde Zondag 1 juli 2018 Overstapdienst in de Ontmoetingskerk Thema: De wereld in! Orgel: Peter Veen Piano en gitaar: Dick en Antoinette van der Garde Met medewerking van: Jaco, Janco, Rick, Roosmarijn, Sanne,

Nadere informatie

0-3 maanden zwanger. Zwanger. Deel 1

0-3 maanden zwanger. Zwanger. Deel 1 Zwanger Ik was voor het eerst zwanger. Ik voelde het meteen. Het kon gewoon niet anders. Het waren nog maar een paar cellen in mijn buik. Toch voelde ik het. Deel 1 0-3 maanden zwanger Veel te vroeg kocht

Nadere informatie

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij.

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij. Lied: Ik ben ik (bij thema 1: ik ben mezelf) (nr. 1 en 2 op de CD) : Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Ik heb een mooie naam, van achter en vooraan.

Nadere informatie

Jezus zoekt ruzie. en tussen een schoondochter en haar schoonmoeder

Jezus zoekt ruzie. en tussen een schoondochter en haar schoonmoeder Jezus zoekt ruzie Inleiding Denk niet dat ik gekomen ben om op aarde vrede te brengen. Ik ben niet gekomen om vrede te brengen, maar het zwaard. Want ik kom een wig drijven tussen een man en zijn vader,

Nadere informatie

,!7IJ0I6-abbcbg! Zo ben jij! jij! Willem de Vink. tiener BIJBEL

,!7IJ0I6-abbcbg! Zo ben jij! jij! Willem de Vink. tiener BIJBEL Willem de Vink Wie ben jij? Mag de belangrijkste persoon die er bestaat dat zeggen? God de Vader ziet in jou zijn kind. Hij zegt dat jij net zo mooi, waardevol en geliefd bent als Jezus. Wow, zo ben jij!

Nadere informatie

Om mee te beginnen: boekfragment en opdrachten

Om mee te beginnen: boekfragment en opdrachten Om mee te beginnen: boekfragment en opdrachten Bron: http://ninabrackman.blogspot.nl/p/de-alchemist-paulo-coelho.html Dit is een deel van een blog over De Alchemist van Paulo Coelho door Nina Brackman.

Nadere informatie

Jezus vertelt, dat God onze Vader is

Jezus vertelt, dat God onze Vader is Eerste Communieproject 26 Jezus vertelt, dat God onze Vader is Jezus als leraar In les 4 hebben we gezien dat Jezus wordt geboren. De engelen zeggen: Hij is de Redder van de wereld. Maar nu is Jezus groot.

Nadere informatie

Voor de dienst: "Laat Het Zien" van Reni en Elisa Welkom Lied 216 ( Morning has broken ) Bemoediging en groet Gebed Lied 780 (naar Psalm 139) Psalm 23

Voor de dienst: Laat Het Zien van Reni en Elisa Welkom Lied 216 ( Morning has broken ) Bemoediging en groet Gebed Lied 780 (naar Psalm 139) Psalm 23 Voor de dienst: "Laat Het Zien" van Reni en Elisa Welkom Lied 216 ( Morning has broken ) Bemoediging en groet Gebed Lied 780 (naar Psalm 139) Psalm 23 1 Een psalm van David. De HEER is mijn herder, het

Nadere informatie

Zondag 13 december 2009 Tekst: Lucas 1: 39-55

Zondag 13 december 2009 Tekst: Lucas 1: 39-55 Zondag 13 december 2009 Tekst: Lucas 1: 39-55 Maria gaat op visite bij Elisabet. Maria was natuurlijk helemaal vol van het geweldige nieuws dat ze van de Gabriël had gehoord. Ze wilde het heel graag aan

Nadere informatie

Kerstfeest 2014. Ds. W.E. den Hertogschool

Kerstfeest 2014. Ds. W.E. den Hertogschool Kerstfeest 2014 Ds. W.E. den Hertogschool Kling klokjes klingelingeling, kling klokjes kling. Laat de boodschap horen: Jezus is geboren, Voor die blijde klanken, willen wij God danken. Kling klokjes klingelingeling,

Nadere informatie

Zondag 12 april 2015 is er om 15 uur een aangepaste gezinsdienst in de Opstandingskerk te Terneuzen. Voorganger: de heer G.A. Slabbekoorn uit Goes

Zondag 12 april 2015 is er om 15 uur een aangepaste gezinsdienst in de Opstandingskerk te Terneuzen. Voorganger: de heer G.A. Slabbekoorn uit Goes LITURGISCHE WERKGROEP VOOR AANGEPASTE GEZINSDIENSTEN Corr. Adr.: Mevr. J. Pelle - Tel. 0115-694737 e-mail: japelle@zeelandnet.nl Dhr. A. Scheele - Tel. 0115-563188 e-mail: ascheele@hetnet.nl THEMA: Zondag

Nadere informatie

EVANGELIE. 25 ste zondag door het jaar. Bidden met het Evangelie. Bidden met dit Evangelie: zie achterzijde

EVANGELIE. 25 ste zondag door het jaar. Bidden met het Evangelie. Bidden met dit Evangelie: zie achterzijde Bidden met dit Evangelie: zie achterzijde EVNGELIE 25 ste zondag door het jaar I MTTHEÜ 20:1-16 n die tijd vertelde Jezus aan zijn leerlingen de volgende gelijkenis: Want met het koninkrijk der hemelen

Nadere informatie

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen.

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen. De familieblues Tot mijn 15e noemde ik mijn ouders papa en mama. Daarna niet meer. Toen noemde ik mijn vader meester. Zo noemde hij zich ook als hij lesgaf. Hij was leraar Engels op een middelbare school.

Nadere informatie

Hoe moeilijk had Jozef het in het begin in de gevangenis?

Hoe moeilijk had Jozef het in het begin in de gevangenis? Hoe moeilijk had Jozef het in het begin in de gevangenis? Psalm 105:17-18 De de bakker 17 Hij zond een man voor hen uit: Jozef werd als slaaf verkocht. 18 Men drukte zijn voeten vast in de boeien, hijzelf

Nadere informatie

De Robijn Nieuwsbrief Januari 2008. Het wonder komt ongemerkt je geest binnen wanneer die even pas op de plaats maakt en stil is.

De Robijn Nieuwsbrief Januari 2008. Het wonder komt ongemerkt je geest binnen wanneer die even pas op de plaats maakt en stil is. De Robijn Nieuwsbrief Januari 2008 Lieve mensen, Allereerst wens ik iedereen een vreugdevol nieuw jaar toe. Misschien begin je dit jaar met de beste voornemens, zoals altijd en heb je bewust gekeken naar

Nadere informatie

Bijbelstudie lessen voor 8-12 jaar

Bijbelstudie lessen voor 8-12 jaar Deze handleiding is van Bijbelstudie lessen voor 8-12 jaar Gebruikte Bijbelvertaling HET BOEK Lessen zijn oorspronkelijk geschreven als dagelijkse Bijbelstudie tijdens een GO KIDS zendingsreis naar Roemenië.

Nadere informatie

Kindvriendelijke liturgie 20 september 2009. Begin schooljaar Boekentassenwijding

Kindvriendelijke liturgie 20 september 2009. Begin schooljaar Boekentassenwijding Kindvriendelijke liturgie 20 september 2009 Begin schooljaar Boekentassenwijding alle kinderen mogen hun boekentas meebrengen kinderen met boekentas in de intredeprocessie ze zetten die vooraan in de kerk

Nadere informatie

Hoe zagen de omringende volken David, en waar was de tabernakel op dat moment?

Hoe zagen de omringende volken David, en waar was de tabernakel op dat moment? Het erfelijk koningschap aan David toegezegd. Hoe zagen de omringende volken David, en waar was de tabernakel op dat moment? Zie 2 Samuel 7 Veel van de omringende volken, die de voorspoed van Israël zagen,

Nadere informatie

Handelsstraat 3, 6135 KK Sittard 046-451 23 86 www.veelzijdig.com. Korte zinnen. Handelsstraat 3, 6135 KK Sittard www.veelzijdig.

Handelsstraat 3, 6135 KK Sittard 046-451 23 86 www.veelzijdig.com. Korte zinnen. Handelsstraat 3, 6135 KK Sittard www.veelzijdig. Handelsstraat 3, 6135 KK Sittard 046-451 23 86 www.veelzijdig.com Korte zinnen 046-451 23 86 Want je kunt niets zeker weten en alles gaat voorbij Maar ik geloof, ik geloof in jou en mij 046-451 23 86 Het

Nadere informatie

Er zal geen verzengende hitte, geen dorst en geen honger meer zijn want Hij zal ze weiden aan water dat vloeit uit het hart der woestijn.

Er zal geen verzengende hitte, geen dorst en geen honger meer zijn want Hij zal ze weiden aan water dat vloeit uit het hart der woestijn. VESPER op woensdag maart 016 in de Dorpskerk te Bloemendaal aanvang: 19.15 uur Liturgen: Agneta Markusse en Ali Bos Pianist: Janny van der Meer Thema: 'De vreemdeling in ons midden' STILTE VOOR DE VESPER

Nadere informatie

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school.

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school. Voorwoord Susan schrijft elke dag in haar dagboek. Dat dagboek is geen echt boek. En ook geen schrift. Susans dagboek zit in haar tablet, een tablet van school. In een map die Moeilijke Vragen heet. Susan

Nadere informatie

Noveen tot de H. Teresia van het kindje Jezus III

Noveen tot de H. Teresia van het kindje Jezus III Noveen tot de H. Teresia van het kindje Jezus III Bijgedragen door Johfrael Tuesday 14 April 2009 Laatst bijgewerkt op Tuesday 14 April 2009 in de Geest van Gebed Noveen tot de H. Teresia van het kindje

Nadere informatie

Kom erbij Tekst: Ron Schröder & Marianne Busser Muziek: Marcel & Lydia Zimmer 2013 Celmar Music / Schröder & Busser

Kom erbij Tekst: Ron Schröder & Marianne Busser Muziek: Marcel & Lydia Zimmer 2013 Celmar Music / Schröder & Busser Kom erbij Kom erbij, want ik wil je iets vertellen, het is heel bijzonder, dus luister allemaal. Ik ken honderdduizend prachtige verhalen, maar dit is echt het mooiste van allemaal. Het gaat over twee

Nadere informatie

LES 6. Nu zie je Hem wel, nu zie je Hem niet.

LES 6. Nu zie je Hem wel, nu zie je Hem niet. LES Nu zie je Hem wel, Sabbat Doe Lees Lukas 4. 40 nu zie je Hem niet. Heb je weleens een moment gehad dat je het gevoel had dat God heel dicht bij je was? Misschien door een liedje, een bijbelvers, een

Nadere informatie

Bij wie vroeg Jakob hulp toen zijn zonen de tweede reis naar Egypte gingen maken?

Bij wie vroeg Jakob hulp toen zijn zonen de tweede reis naar Egypte gingen maken? De tweede reis van Jozefs broers naar Egypte. Bij wie vroeg Jakob hulp toen zijn zonen de tweede reis naar Egypte gingen maken? Genesis 43:14 14 God, de Almachtige, geve jullie barmhartigheid in de ogen

Nadere informatie

Geboortegedichtjes. Wie zegt dat er geen wonderen gebeuren. En ook nog nooit gebeurd zijn bovendien. Die moet beslist met eigen ogen

Geboortegedichtjes. Wie zegt dat er geen wonderen gebeuren. En ook nog nooit gebeurd zijn bovendien. Die moet beslist met eigen ogen Geboortegedichtjes Wie zegt dat er geen wonderen gebeuren En ook nog nooit gebeurd zijn bovendien Die moet beslist met eigen ogen Dit schitterende wonder komen zien We hebben ze geteld Je armpjes en je

Nadere informatie

Een leerling van Jezus vertelt ('walking sermon' langs kunstwerken)

Een leerling van Jezus vertelt ('walking sermon' langs kunstwerken) Een leerling van Jezus vertelt ('walking sermon' langs kunstwerken) Doek achter de tafel Even kijken hoor. U en jullie hebben er al naar kunnen kijken, maar ik nog niet. Nu wil ik het goed zien. Ja, zo

Nadere informatie

21 februari 2016 ONLINE MET GOD. Voorganger: Ds.H.Bondt Begeleiding: Entheos / Els Cornelisse

21 februari 2016 ONLINE MET GOD. Voorganger: Ds.H.Bondt Begeleiding: Entheos / Els Cornelisse 21 februari 2016 ONLINE MET GOD. Voorganger: Ds.H.Bondt Begeleiding: Entheos / Els Cornelisse Votum en groet Ps. 65,1 (U luistert als wij bidden) De lofzang klinkt uit Sions zalen tot U met stil ontzag.

Nadere informatie

Vandaag is rood. Pinksteren 2014. Rood is al lang het rood niet meer Het rood van rode rozen De kleur van liefde van weleer Lijkt door de haat gekozen

Vandaag is rood. Pinksteren 2014. Rood is al lang het rood niet meer Het rood van rode rozen De kleur van liefde van weleer Lijkt door de haat gekozen Vandaag is rood. Pinksteren 2014 Rood is al lang het rood niet meer Het rood van rode rozen De kleur van liefde van weleer Lijkt door de haat gekozen Dat mooie rood was ooit voor mij Een kleur van passie

Nadere informatie

Kerk- School- en Gezinsdienst op zondag 29 maart 2015 in de Martinikerk

Kerk- School- en Gezinsdienst op zondag 29 maart 2015 in de Martinikerk Kerk- School- en Gezinsdienst op zondag 29 maart 2015 in de Martinikerk Voorganger: Ds. M.N. Ariesen-Holwerda Organist: Kees Nottrot Pianist: Peter Wagenaar Afkondigingen Zingen van een psalm 122: 1 en

Nadere informatie

Handreiking bij 40 DAGEN GEBED voor groep 4-8 van de basisschool

Handreiking bij 40 DAGEN GEBED voor groep 4-8 van de basisschool Handreiking bij 40 DAGEN GEBED voor groep 4-8 van de basisschool NAAM September 2009 In september en oktober 2009 was de Levend evangelie Gemeente bezig met het onderwerp 40 DAGEN GEBED. Om gemeente breed

Nadere informatie

Boek1. Les 1. Dit is het verhaal van Maria. Dit is het verhaal van de engel. Dit is het verhaal van Jezus.

Boek1. Les 1. Dit is het verhaal van Maria. Dit is het verhaal van de engel. Dit is het verhaal van Jezus. Boek1. Les 1. Dit is het verhaal van Maria. Dit is het verhaal van de engel. Dit is het verhaal van Jezus. De engel zei: God zal jou een kind geven. God zal jou Zijn Kind geven. God zal jou Jezus geven.

Nadere informatie

Wetten van oorzaak en gevolg

Wetten van oorzaak en gevolg Wetten van oorzaak en gevolg Eerste druk, april 2012 2012 John Warnas isbn: 978-90-484-2372-9 nur: 718 Uitgever: Free Musketeers, Zoetermeer www.freemusketeers.nl Hoewel aan de totstandkoming van deze

Nadere informatie

naar God Verlangen Thema: juni welkom in de open deur dienst voorganger: ds. W. Dekker muziekteam: Theda, Lisette, Rik Aart-Jan en Nathan

naar God Verlangen Thema: juni welkom in de open deur dienst voorganger: ds. W. Dekker muziekteam: Theda, Lisette, Rik Aart-Jan en Nathan welkom juni in de open deur dienst 19 2016 Thema: Verlangen naar God n.a.v. Psalm 42 voorganger: ds. W. Dekker muziekteam: Theda, Lisette, Rik Aart-Jan en Nathan organist: Christian Boogaard Welkom en

Nadere informatie

Avondwake. Mientje van Dijk - van Halteren. Dinsdag 27 juli 2010 om 19:00 uur Sint Jozefkerk Achterveld

Avondwake. Mientje van Dijk - van Halteren. Dinsdag 27 juli 2010 om 19:00 uur Sint Jozefkerk Achterveld Avondwake Mientje van Dijk - van Halteren Dinsdag 27 juli 2010 om 19:00 uur Sint Jozefkerk Achterveld 1 2 Begroeting Tijdens begroeting steken zusjes van Mientje kaarsen aan: Nel, Joke, Corry, Marjan en

Nadere informatie

Matteüs 25:1-13 - Gezinsdienst: Wachten duurt lang!

Matteüs 25:1-13 - Gezinsdienst: Wachten duurt lang! Matteüs 25:1-13 - Gezinsdienst: Wachten duurt lang! Liturgie Zingen: -Opwekking 654 Dank U voor deze nieuwe dag -Zoek eerst het Koninkrijk van God -Weet je waar het hemels koninkrijk op lijkt (Elly en

Nadere informatie

Beertje Anders. Lief zijn voor elkaar. Afspraak 2

Beertje Anders. Lief zijn voor elkaar. Afspraak 2 Beertje Anders Lief zijn voor elkaar. Afspraak 2 H. Vos Beertje Anders Wat zonlicht is voor bloemen, is een glimlach voor een beer. Beertje Anders en Beertje Bruin gaan bij oma spelen. Het was maar even

Nadere informatie

10. Bijbel, Lucas 15. Vertaling L. ten Kate. Vertaling NBG/BBG, Haarlem/Brussel 1951.

10. Bijbel, Lucas 15. Vertaling L. ten Kate. Vertaling NBG/BBG, Haarlem/Brussel 1951. 10. Bijbel, Lucas 15. Vertaling L. ten Kate. Vertaling NBG/BBG, Haarlem/Brussel 1951. 5. Bijbel, Lucas 15. Vertaling L. ten Kate. Vertaling NBG/BBG, Haarlem/Brussel 1951. Lucas 15 Vertaling L. ten Kate

Nadere informatie

DE DUIVELSKERK IN 3. Luister, hoe je ketel zing! Hij neuriet de oude wijs van. Maar stop, hier is iets! Er zijn ook zware dromen...

DE DUIVELSKERK IN 3. Luister, hoe je ketel zing! Hij neuriet de oude wijs van. Maar stop, hier is iets! Er zijn ook zware dromen... 1 DE DUIVELSKERK IN 3 AKTEN Vrouw, heb je iets te lappen? Oude ketels, kruiken, pannen? Zo'n schurk! Hemel!... en hel! Dat wil je wel zeggen, boerin? Luister, hoe je ketel zing! Hij neuriet de oude wijs

Nadere informatie

LIEDERENBLAD TIME 2 SING 18 september 2011 Thema: Je steentje bijdragen. Refrein

LIEDERENBLAD TIME 2 SING 18 september 2011 Thema: Je steentje bijdragen. Refrein LIEDERENBLAD TIME 2 SING 18 september 2011 Thema: Je steentje bijdragen 19.00 uur LAAT HET FEEST ZIJN IN DE HUIZEN (Opw. 533) Laat het feest zijn in de huizen, mensen dansen op de straat, als het onrecht

Nadere informatie

Waar wil je heengaan?

Waar wil je heengaan? Waar wil je heengaan? Viering Oecumenische Basisgroep 3 maart 2013 Aansteken van de kaars Kaars, jij mag branden, Jij geeft ons je licht Jij bent een teken: God houdt ons in het zicht. Openingslied: Verborgen

Nadere informatie

Johannes 6,1-15 - We danken God, want Jezus zorgt voor ons

Johannes 6,1-15 - We danken God, want Jezus zorgt voor ons Johannes 6,1-15 - We danken God, want Jezus zorgt voor ons Dankdag voor gewas en arbeid Liturgie Voorzang LB 448,1.3.4 Stil gebed Votum Groet Zingen: Gez 146,1.2 Gebed Lezen: Johannes 6,1-15 Zingen: Ps

Nadere informatie

Heilig Jaar van Barmhartigheid

Heilig Jaar van Barmhartigheid Heilig Jaar van Barmhartigheid van 8 december 2015 tot 20 november 2016 Paus Franciscus heeft alle mensen van de hele wereld uitgenodigd voor een heilig Jaar van Barmhartigheid. Dit hele jaar is er extra

Nadere informatie

NOACH EN DE ZONDVLOED

NOACH EN DE ZONDVLOED Bijbel voor Kinderen presenteert NOACH EN DE ZONDVLOED Geschreven door: E. Duncan Hughes Illustraties door: Byron Unger en Lazarus Aangepast door: M. Maillot en Tammy S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd

Nadere informatie

Luisteren: muziek (B2 nr. 3)

Luisteren: muziek (B2 nr. 3) OPDRACHTEN LUISTEREN: MUZIEK www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. U

Nadere informatie

NOACH EN DE ZONDVLOED

NOACH EN DE ZONDVLOED Bijbel voor Kinderen presenteert NOACH EN DE ZONDVLOED Geschreven door: E. Duncan Hughes Illustraties door: Byron Unger en Lazarus Aangepast door: M. Maillot en Tammy S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd

Nadere informatie

Spreekbeurt Dag. Oglaya Doua

Spreekbeurt Dag. Oglaya Doua Spreekbeurt Dag Oglaya Doua Ik werd wakker voordat m n wekker afging. Het was de dag van mijn spreekbeurt. Met m n ogen wijd open lag ik in bed, mezelf afvragend waarom ik in hemelsnaam bananen als onderwerp

Nadere informatie

Neem nu even tijd om de Heilige Geest te vragen je te helpen bij deze studie en inzicht te geven in zowel het Woord als in je eigen leven.

Neem nu even tijd om de Heilige Geest te vragen je te helpen bij deze studie en inzicht te geven in zowel het Woord als in je eigen leven. Doel B: Relatie met Jezus de Koning : studenten ontwikkelen zich, vanuit een persoonlijke overtuiging, als leerling, vertrouweling en toegewijde volgeling van Jezus op elk terrein van hun leven. Doel van

Nadere informatie

Waar de hemel de aarde raakt daar wordt de mens bewogen...

Waar de hemel de aarde raakt daar wordt de mens bewogen... Waar de hemel de aarde raakt daar wordt de mens bewogen... Ton Schulten Woord vooraf Al van jongs af heeft Ton Schulten zich aangetrokken gevoeld tot schilderkunst en vormgeving. Op 53-jarige leeftijd

Nadere informatie

LES 10. Sluipaanval. Doe Lees 1 Samuël 24.

LES 10. Sluipaanval. Doe Lees 1 Samuël 24. LES Sluipaanval Ben je wel eens gepest? Is er iemand die altijd vervelend tegen jou doet? Heb je ooit geprobeerd om die persoon terug te pakken? (Zie 1 Samuël 24; Patriarchen en Profeten, blz. 603-615)

Nadere informatie

Iris marrink Klas 3A.

Iris marrink Klas 3A. Iris marrink Klas 3A. 1 Inhoud. 1- Voorpagina 2- Inhoud, inleiding & mijn mening 3- Dag 1 4- Dag 2 5- Dag 3 6- Dag 4 7- Dag 5 Inleiding. Ik kreeg als opdracht om een dagverslag te maken over Polen. 15

Nadere informatie

Hoe het verloren schaap werd gevonden

Hoe het verloren schaap werd gevonden Hoe het verloren schaap werd gevonden Evangelie-nieuws voor eeuwige redding Hoe het verloren schaap werd gevonden Een waar voorval in het leven van J.N. Darby Vele jaren geleden werd hem gevraagd een

Nadere informatie

Beste Lezer. Voor u ligt de bundel met als thema afscheid, de dood, rouwverwerking. Het heeft mij jaren gekost om deze bundel vorm te geven.

Beste Lezer. Voor u ligt de bundel met als thema afscheid, de dood, rouwverwerking. Het heeft mij jaren gekost om deze bundel vorm te geven. Beste Lezer Voor u ligt de bundel met als thema afscheid, de dood, rouwverwerking Het heeft mij jaren gekost om deze bundel vorm te geven. De flarden waren er al heel lang, maar ik kreeg het niet voor

Nadere informatie