Geschiedenis: 30 maart 2010 coalitieakkoord gesloten onder verbindend aan de slag. 2 januari 2013 coalitie ten einde 1008 dagen na start.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Geschiedenis: 30 maart 2010 coalitieakkoord gesloten onder verbindend aan de slag. 2 januari 2013 coalitie ten einde 1008 dagen na start."

Transcriptie

1 1 Geschiedenis: 30 maart 2010 coalitieakkoord gesloten onder verbindend aan de slag. 2 januari 2013 coalitie ten einde 1008 dagen na start. - Democratie functioneert op basis van meerderheden. - Vormen van coalitie ontstaat ook een oppositie. Verschillende rollen in politieke bestel. - Coalitie kiest voor een college om te uitvoering te leiden. - College moet met de medewerkers of anderen de uitvoering realiseren. - College wordt gesteund door de coalitie moet ook kunnen rekenen op coalitie tenzij - Oppositie heeft niet gekozen voor een college, steun voor voorstellen, solidariteit op basis van argumenten, is altijd welkom. - Coalitie draagt ook verantwoordelijkheid dat college zijn werk kan doen. - Een oppositiepartij draagt die verantwoordelijkheid niet. Zo kijken wij aan tegen de verhoudingen tussen gemeenteraad, coalitie, oppositie en het college. Dit is tijdens de coalitiebesprekingen als vanzelfsprekend aangenomen. Coalitie ontstaan CDA RO PvdA: - Hebben meerderheid in de raad en hebben de verantwoordelijkheid opgepakt om de gemeente te besturen en daarvoor ook een college voor te dragen. - CDA RO en PvdA hebben zich in een coalitieakkoord aan elkaar verbonden op een aantal terreinen: Leefbaarheid, financieel beleid, sociaal beleid, economie en werkgelegenheid, buitengebied, regionale samenwerking en bestuur. - Geen uitgebreid dichtgetimmerd coalitieakkoord met tal van onderwerpen tot achter de komma dichtgetimmerd maar een aantal zaken op hoofdlijnen. Over een aantal onderwerpen zijn bewust in het coalitieakkoord opgenomen: een krachtig en gezaghebbend bestuur, het voorkomen van juridische scherpslijperij, het oplossingsgericht en klantgericht werken en een zowel efficiënte als effectieve regionale samenwerking. College moet dan ook op coalitie kunnen rekenen. Coalitiepartijen hebben hierin naar elkaar en naar het college ook een verantwoordelijkheid. Coalitie is een samenwerkingsverband en geen cafetariamodel, waar je kiest wat je op dat moment lekker vindt. De coalitietijd: Uiteraard zijn in de afgelopen jaren besluiten in goede harmonie genomen en onderlinge afstemming genomen. Het is goed om dit ook te noemen maar het is niet allemaal rozengeur en maneschijn.

2 2 Het totaal aantal zaken waarbij coalitie niet op een lijn zat van laatste twee jaren is een behoorlijke lijst. Verschillen zitten ook soms op onderdelen van besluiten. Niet allemaal van doorslaggevend betekenis maar het zegt wel iets. Er zaten ook een aantal verzoeken om handhaving of net niet handhaving bij die op basis van een individueel belang door Ronduit Open in de raad werden geagendeerd. Jori: handhaven, straalbedrijf Bruijnen: handhaven en Ruiter Barel: niet handhaven. Individuele belangenbehartiging in de raad ondermijnt het gezag van de gemeente als handhavende instantie. Vervolgens komen ook een aantal onderwerpen aan de orde die in het coalitieakkoord zijn vastgelegd. Ook voor het CDA belangrijk. Coalitie heeft hier ook een verantwoordelijkheid in de richting van het college. Regionale samenwerking / N280 N280 door Leudal ingebracht in de Regionale samenwerking. Voor Leudal belangrijk. Leudal ligt midden in het gebeid van de Regionale samenwerking Komt de principiële vraag over financieren van de N280. Als de N280 wil en belangrijk vindt wil je dan ook financieel bijdragen. Door RO en PvdA ingebracht: geen cent van Leudal naar de N280. Hoe kun je met een dergelijk standpunt ook nog een serieuze reactie van anderen verwachten in de Regionale samenwerking. Ronduit open en PvdA lopen hier dus weg voor hun verantwoordelijkheid zowel ten aanzien van het college als richting het CDA zoals vastgelegd in het coalitieakkoord. OML. Het gaat dan over de ontwikkeling van industrieterreinen, echt iets wat op schaal van Midden- Limburg moet gebeuren. Gemeenten worden anders onderling uitgespeeld. De coalitie zit niet op een lijn. Ronduit Open wil niet deelnemen aan de OML. Ronduit Open loopt dus weg voor zijn verantwoordelijkheid richting College en ook voor zijn verantwoordelijkheid richting PvdA en CDA zoals vastgelegd in het coalitieakkoord. Het college kan dus niet rekenen op steun van de eigen coalitiepartijen. Een coalitiepartij kiest gewoon even voor oppositierol en wil dus geen verantwoordelijkheid dragen voor het besturen van de gemeente op dat onderwerp. Met het gemak of je even een andere jas aantrekt. Opmerkingen hierover worden door andere coalitiepartijen afgedaan als het uiteindelijke resultaat toch nog in lijn met coalitieakkoord is. Eigenlijk waar klaag je over; je hebt toch je zin gekregen, al was met steun van de oppositie. Toevallige ad hoc meerderheid. In beide kwesties zowel OML als de N280 nemen partijen die in de coalitie zitten en ook een verantwoordelijkheid hebben naar het college plaats op de publieke tribune van de oppositie en geven niet thuis als een beroep op hun verantwoordelijkheid wordt gedaan. Door deze gebeurtenissen werd het voor de CDA-fractie wel steeds moeilijker om je verantwoordelijkheid naar het college en de coalitiepartijen waar te maken. Voor ons als fractie komt de vraag op, op wie je echt kunt rekenen.

3 3 Voor het college speelt ook iets anders. Hoe wil je vragen om steun van andere gemeenten als je niet weet of je als college door je eigen raad wel gesteund wordt. Geen krachtig bestuur. Ruiter - Barel. Evaluatiecommissie is ingesteld na een unaniem verzoek van de raad om die dag te evalueren en aanbevelingen te doen. In augustus heeft de CDA-fractie tussentijds een suggestie gedaan om uitkopen te verkennen. Reacties waren heel divers. Een kwestie waarin de burgemeester keihard aan het werk is, bijna dagelijks. Hij geeft uitvoering aan een handhavingtraject: een collegetaak. Hij draagt ook verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid. De veiligheid voor alle partijen; ook voor Ruiter Barel. De burgemeester doet ook als lid van het college een voorstel. Dit komt overeen met het voorstel uit de tussenrapportage. Drie onderwerpen: helder uiteengezet. 1. de dag van de actie, 21 juni wordt onder de loep genomen en er volgen aanbevelingen. 2 vraagtekens bij de verschillende rollen van dhr Wagemans als lid van de ge meenteraad, adviseur van familie Ruiter - Barel en individuele belangenbe hartiger die naar eigen zeggen honderden uren in de kwestie heeft geïnves teerd. 3 oplossen van deze kwestie kan alleen door partijen te scheiden. Welke drie partijen: Gemeente, bewoners woonwagenkamp en Ruiter Barel. Alleen Ruiter Barel uitkopen is uitvoerbaar. Bij dit alles geldt bovendien dat publiciteit oplossen alleen moeilijker en ingewikkeld maakt. Vandaar een besloten vergadering met geheimhouding en uitvoering zonder dat alles in de media uitgebreid aan de orde komt. Ook in deze kwestie wordt er een topprestatie van de burgemeester verwacht in de uitvoering van een collegetaak. Burgemeester vraagt steun voor zijn voorstel en verkennen of uitkopen een optie kan zijn. Op zo'n moment komt het aan op daadkrachtig bestuur van een gemeente en een bestuur met visie. De burgemeester mag, nee, moet ook op steun kunnen rekenen, zeker van de coalitie. Ik heb het dan ook over verantwoordelijkheid dragen zeker als coalitie. We doen ten slotte niet aan punniken of kantklossen. Wederom de oppositie heeft een andere verantwoordelijkheid. Als dit voorstel verzoek van tafel wordt geveegd onder het mom van openbaarheid en twee dagen later een optreden voor de camera van L1 en SBS6 en dan gaat het dus om de publieke aandacht, de media en niet op het oplossen van dit conflict. Ik vind dit weglopen voor verantwoordelijkheid die je als coalitiepartij hebt richting het college of collegeleden die je zelf hebt voorgedragen. Ik heb dan last van plaatsvervangende schaamte.

4 4 Dit is niet oplossingsgericht en het torpederen van een burgemeester die verantwoordelijkheid draagt, moed en daadkracht toont. Door Ronduit Open wordt nota bene vaker gezegd dat zij aanspreekbaar is op alle zaken die de gemeente aangaan. Mocht er in de tussentijd iets gebeuren dan voorzie ik van Ronduit Open de vraag of de burgemeester de veiligheid van de mensen wel voldoende heeft gewaarborgd. Wat gebeurt er op het moment in zo n vergadering: - Burgemeester doet het voorstel. - dhr Wagemans voegt een extra onderwerp aan de discussie toe. In dit voorbeeld is het de openbaarheid. - Dit wordt met veel woorden en omhalen gebracht en met deze voorwaarden als eis gaat Ronduit Open op de tribune zitten, gedraagt zich als oppositiepartij en onttrekt zich aan de verantwoordelijkheid die zij als coalitiepartij heeft in de richting van het college of zoals nu de burgemeester. Vervolgens de organisatieontwikkeling. November 2011 veel kritiek op organisatie vanuit Ronduit Opel met name aansturing, algemene termen zonder concreet te worden of verbeteringen aan te reiken. Uitleg en concretisering gevraagd in raad, commissie of presidium, openbaar of besloten: er komt niets. In de begroting 2013/meerjarenraming staat ook nog een bezuiniging op het personeel die eerste vraagt om een investering. Dit voorstel heeft met die bezuiniging te maken. Tussentijds blijft er altijd kritiek op de organisatie. Op basis van opdracht van de gemeenteraad gaat organisatie aan de slag. Zonder inhuren van dure organisatiebureaus. Verbetertraject door eigen organisatie gericht op klantvriendelijkheid integraal werken: allemaal zaken die de raad wil. Maar die ook nodig zijn om de bezuiniging in de begroting/meer jarenraming, goedgekeurd door de coalitie, te realiseren. Het college komt met een voorstel gesteund door het management en gedragen door de medewerkers. De organisatie staat klaar om aan de uitvoering te beginnen. De organisatie heeft driekwart jaar aan het voorstel gewerkt. Ook opknippen in concrete delen, het maandelijks betrekken van de raad maakt deel uit van het voorstel. RO komt met een eigen voorstel dat besluit om een aantal uitgangspunten vast te stellen. Het voorstel bevat alleen uitgangspunten en geen oplossingen of wijziging van de organisatie of wijziging van het collegevoorstel. Voorstel wordt in de raadsvergadering besproken. Wordt door burgemeester helder gemaakt: of niet uitvoerbaar of niet goed in te passen in voorstel college. Duidelijke handreiking van burgemeester gesteund door andere collegeleden. Coalitiepartij Ronduit Open komt vervolgens met een nieuw voorstel om op korte termijn te gaan overleggen met raad en college. Dit krijgt een meerderheid door steun van een oppositiepartij. Gewoon vooruitschuiven en geen verantwoordelijkheid dragen.

5 5 Bijzonder deprimerend voor College, directeuren en teammanagers. Als je niet op een lijn zit, werk er dan aan om wel op een lijn te komen, en kom met amendementen zodat het college wel door kan. Faalkosten noemen ze dat in de bouw. Een slag in het gezicht van het college. College staat in zijn hemd niet binnen maar buiten met dit weer en dan wordt je ziek. Coalitiepartijen hebben verantwoordelijkheid voor kunnen functioneren van het college. Coalitiepartijen hebben de begroting goedgekeurd met een bezuinigingsopdracht waaraan het college aan moet werken. Dit voorstel van het college als Ronduit Open zo amenderen, ik heb er geen woorden meer voor. Wat gebeurt er op het moment in zo n vergadering: - Burgemeester doet het voorstel. - dhr Wagemans voegt een extra onderwerp aan de discussie toe. - In dit voorbeeld zijn het een aantal uitgangspunten geen alternatiefvoorstel. Dit wordt met veel woorden en omhalen gebracht en met deze voorwaarden als eis gaat Ronduit Open op de tribune zitten, gedraagt zich als oppositiepartij en onttrekt zich aan de verantwoordelijkheid die zij als coalitiepartij heeft in de richting van het college. - De burgemeester fileert de uitgangspunten als inpasbaar in het voorstel of niet reëel en zet Ronduit Open weer in de vergadering met een oproep om verantwoordelijkheid te dragen als coalitiepartij. - Ronduit Open doet opnieuw een voorstel nu voor uitstel voor nader overleg als vraag en gaat met dat voorstel weer op de tribune zitten en gedraagt zich als oppositiepartij en onttrekt zich aan de verantwoordelijkheid die zij als coalitiepartij heeft in de richting van het college maar ook naar zichzelf, het is immers een onderdeel van de bezuinigingen in de begroting. Het coalitieakkoord van Ronduit Open, PvdA en CDA onder de vlag Verbindend aan de Slag staat voor: - een krachtig en gezaghebbend bestuur, - het voorkomen van juridische scherpslijperij, - het oplossingsgericht en klantgericht werken en - een zowel efficiënte als effectieve regionale samenwerking. Naar aanleiding van de laatste raadsvergadering van 18 december heeft de fractie aantal keren heel intensief overleg gevoerd. Ook met de vraag of coalitieoverleg hierover zin heeft. Kijken naar eerder coalitieoverleg hebben wij geen gevoel dat verbetering haalbaar is. Ronduit Open blijft oppositie voeren in de coalitie. Dit is Ronduit Open. De CDA-fractie kan en wil daar, als partij in de coalitie geen verantwoordelijkheid meer voor dragen. De CDA-fractie is zo zorgvuldig mogelijk geweest naar onze wethouders, waarnemend burgemeester en andere partijen in en buiten de raad. Dit waren geen gemakkelijke gesprekken; dit kan ik u verzekeren. Wij hebben bewust gekozen voor een tijdstip voor nieuwjaarsreceptie. Geen toneelspel.

6 6 Wethouders: Wij hebben vragen gekregen over positie van wethouders. CDA uitgangspunt is dat een coalitie een meerderheid heeft in de raad. Die coalitie draagt vervolgens een college voor en dit kan aan de slag. Het werk van de collegeleden staat nu ook niet ter discussie. Reactie op voorstel van Ronduit Open en PvdA dat zij de coalitie willen voortzetten en dat de wethouders door kunnen blijven gaan. In het verlengde van wat ik gezien heb. Bij het eerste moeilijke voorstel vanuit het college zitten deze beide "coalitiepartijen" als eerste op de publieke tribune en gedragen zich als oppositiepartijen, afwachtend wie het college gaat steunen. Als een meerderheid van de raad instemt met die minderheidscoalitie zullen wij de wethouders heel dringend adviseren vanavond nog hun werkzaamheden neerleggen. Onze wethouders zijn geen schietschijven. Hoe ziet het CDA de vervolgstappen. Leudal heeft een goed en krachtig bestuur nodig. CDA heeft zich steeds constructief en bouwend opgesteld, dat is geen eigen dunk maar wordt ook op meerdere plaatsen/organisatie en burgers ervaren. Onze voorkeur gaat uit op een loyale en werkbare meerderheidscoalitie, die zich richt op een relatief korte periode, maar wel voor Leudal belangrijke zaken moet afwerken. Dat is nodig, zeker nu er meerdere zaken vanuit Den Haag naar de gemeenten worden doorgeschoven. O ja, ook nog met minder geld. Er is meer dan genoemd werk aan de winkel. Onze constructieve en bouwende ambitie willen wij zeker inzetten om van Leudal alsnog een bestuurbare en vooruitwerkende gemeente te maken. Wij spreken niet van een crisis maar van een omslag naar een goed functionerende gemeenteraad waar burgers vertrouwen kunnen hebben.

Gemeenteraadsverkiezingen Verslag van informateur Marianne Smitsmans, GroenLinks

Gemeenteraadsverkiezingen Verslag van informateur Marianne Smitsmans, GroenLinks Gemeenteraadsverkiezingen 2018 Verslag van informateur Marianne Smitsmans, GroenLinks Roermond, 9 april 2018 Inhoud Inleiding... 3 Plenaire bijeenkomst... 4 Gesprekken met de vertegenwoordigers van alle

Nadere informatie

Op 31 maart 2014 heeft de gemeenteraad van Enschede mij benoemd tot informateur.

Op 31 maart 2014 heeft de gemeenteraad van Enschede mij benoemd tot informateur. INFORMATIEVERSLAG 1 Inleiding Op 31 maart 2014 heeft de gemeenteraad van Enschede mij benoemd tot informateur. Als verkenner heb ik van 26 tot en met 28 maart 2014 al vertrouwelijke gesprekken gevoerd

Nadere informatie

M.H.J.C. Nienhuis Van Doremaele Verkenner. Gemeenteraad van Ridderkerk Koningsplein 1 Ridderkerk. Zaltbommel, 23 november 2012

M.H.J.C. Nienhuis Van Doremaele Verkenner. Gemeenteraad van Ridderkerk Koningsplein 1 Ridderkerk. Zaltbommel, 23 november 2012 M.H.J.C. Nienhuis Van Doremaele Verkenner Gemeenteraad van Ridderkerk Koningsplein 1 Ridderkerk Zaltbommel, 23 november 2012 Geachte leden van de gemeenteraad, Op 16 oktober jongstleden gaf u mij opdracht

Nadere informatie

Welkom. bij de. gemeenteraad

Welkom. bij de. gemeenteraad Welkom bij de gemeenteraad Welkom bij de gemeenteraad Aan het hoofd van de gemeente staat de gemeenteraad. De raad neemt beslissingen over allerlei belangrijke zaken in de gemeente. Of het nu gaat om toeristenbelasting

Nadere informatie

Samen de schouders eronder!

Samen de schouders eronder! Samen de schouders eronder! Voorzitter, Als leider van het informatie- en formatieproces om te komen tot een regeringscoalitie in Leudal leg ik een verklaring af waarin ik dit proces uit de doeken doe

Nadere informatie

Memo. Memo griffier inz Coalitievorming - formatie.doc\ blz. 1

Memo. Memo griffier inz Coalitievorming - formatie.doc\ blz. 1 Memo Aan : politieke partijen die in Oirschot aan de gemeenteraadsverkiezingen mee doen CC : presidium Van : Han Struijs, griffier Datum : 28 januari 2014 Onderwerp : Verkiezingen 19 maart 2014. Een handreiking

Nadere informatie

ADVIES VOOR TE VORMEN BREDE EN WERKBARE COALITIE(S)

ADVIES VOOR TE VORMEN BREDE EN WERKBARE COALITIE(S) Informatie gemeente Enschede naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen 2018 ADVIES VOOR TE VORMEN BREDE EN WERKBARE COALITIE(S) 2018-2022 Vooraf De Enschedese kiezer heeft gekozen voor een brede

Nadere informatie

Inbreng Tweede Termijn Kaderbrief Gijs Holla

Inbreng Tweede Termijn Kaderbrief Gijs Holla Inbreng Tweede Termijn Kaderbrief Gijs Holla Dank u wel voorzitter, Graag wil ik beginnen met het danken van het college en haar ambtenaren voor de uitvoerige beantwoording van alle vragen die wij hadden.

Nadere informatie

Besluitenlijst van de openbare raadsvergadering van de gemeente Leudal van 6 november 2012 aanvang uur te Heythuysen.

Besluitenlijst van de openbare raadsvergadering van de gemeente Leudal van 6 november 2012 aanvang uur te Heythuysen. Besluitenlijst van de openbare raadsvergadering van de gemeente Leudal van 6 november 2012 aanvang 18.00 uur te Heythuysen. Aanwezig: De voorzitter De griffier De griffiesecretaresse : de heer ing. J.C.G.J.

Nadere informatie

Gedragslijn integriteit Haarlemmermeer

Gedragslijn integriteit Haarlemmermeer Voorwoord Voor u ligt de gedragslijn integriteit van de gemeenteraad van Haarlemmermeer. Deze gedragslijn is een akkoord dat berust op commitment en betrokkenheid van raadsleden. De gedragslijn dient ter

Nadere informatie

Conform deze nieuwe nota zijn er richtlijnen voor de ontwerpbegroting 2017 opgesteld die ter vaststelling aan de raad worden voorgelegd.

Conform deze nieuwe nota zijn er richtlijnen voor de ontwerpbegroting 2017 opgesteld die ter vaststelling aan de raad worden voorgelegd. Raadsvoorstel Datum (datum) Agenda nr.: (in te vullen door griffie) raadsvergadering: Portefeuillehouder: Dhr. Theunis Registratiecode: (in te vullen door griffie) Onderwerp: Nota Verbonden Partijen Aan

Nadere informatie

Ruimte voor de Raad. Onderzoek naar de ontwikkeling van het debat in de Woerdense gemeenteraad heden. Ruimte voor de raad pagina 1

Ruimte voor de Raad. Onderzoek naar de ontwikkeling van het debat in de Woerdense gemeenteraad heden. Ruimte voor de raad pagina 1 Ruimte voor de Raad Onderzoek naar de ontwikkeling van het debat in de Woerdense gemeenteraad 2006 - heden Ruimte voor de raad pagina 1 1. Voorwoord Onder leiding van D66 als grootste coalitiepartner,

Nadere informatie

Ad Jongenelen, Carola van t Schip en Frank Reiber

Ad Jongenelen, Carola van t Schip en Frank Reiber Spelregels Jongerengemeenteraad 19 februari 2015 Er zijn 2 onderwerpen (agendapunten): - Veiligheid - Openings- en sluitingstijden van de horeca Regels van de vergadering - Ieder onderwerp/ agendapunt

Nadere informatie

18 DECEMBER 2008: Besluit project Atalanta ( project dierenpark / centrum / theater)

18 DECEMBER 2008: Besluit project Atalanta ( project dierenpark / centrum / theater) 18 DECEMBER 2008: Besluit project Atalanta ( project dierenpark / centrum / theater) Bijdrage 1 e termijn Voorzitter, Hoe staat de DOP tegenover het project dierenpark / centrum / theater? Wij zouden er

Nadere informatie

Reglement van orde voor de raad, verordening op de raadscommissies en huishoudelijk reglement van het presidium

Reglement van orde voor de raad, verordening op de raadscommissies en huishoudelijk reglement van het presidium Reglement van orde voor de raad, verordening op de raadscommissies en huishoudelijk reglement van het presidium Inleiding In het presidium van 31 maart 2016 is afgesproken dat de voorstellen m.b.t.: Reglement

Nadere informatie

= = Besluitvormende raadsvergadering d.d. 28 mei 2013 Agendanr. 7.

= = Besluitvormende raadsvergadering d.d. 28 mei 2013 Agendanr. 7. *ZE946A470E0* = = Besluitvormende raadsvergadering d.d. 28 mei 2013 Agendanr. 7. Aan de Raad No.ZA.13-22432/DV.13-190, afdeling Ruimte. Sellingen, 16 mei 2013 Onderwerp: Beleidsvisie Wonen en Leven Inleiding

Nadere informatie

Het draaiboek is gebaseerd op de gang van zaken tijdens de coalitieonderhandelingen in 2010. De belangrijkste verschillen zijn:

Het draaiboek is gebaseerd op de gang van zaken tijdens de coalitieonderhandelingen in 2010. De belangrijkste verschillen zijn: Opmerkingen vooraf Het draaiboek is gebaseerd op de gang van zaken tijdens de coalitieonderhandelingen in 2010. De belangrijkste verschillen zijn: 1. Er is nu geen pré-informatiefase nodig om te onderzoeken

Nadere informatie

Politieke vragen die voorafgaan aan het verbeteren van de kwaliteit van het vergaderen

Politieke vragen die voorafgaan aan het verbeteren van de kwaliteit van het vergaderen Bij15-386 Politieke vragen die voorafgaan aan het verbeteren van de kwaliteit van het vergaderen Aanleiding In 2014 is het vergaderstelsel van Heerhugowaard aan de hand van een enquête geëvalueerd. De

Nadere informatie

Evaluatie Klachtencommissariaat. Conclusies en aanbevelingen

Evaluatie Klachtencommissariaat. Conclusies en aanbevelingen Evaluatie Klachtencommissariaat Conclusies en aanbevelingen Rekenkamercommissie gemeente Enschede 3 maart 2016 1 Aanleiding Met ingang van 1 januari 2015 heeft de gemeente Enschede een functie Klachtencommissaris.

Nadere informatie

Want doen we nu echt zoveel samen?

Want doen we nu echt zoveel samen? Dames en heren, Welkom in het DOEK en welkom in 2014. Dit welkom spreek ik uit namens de organisatoren van deze Ommer Nieuwjaarsreceptie; de Ondernemersvereniging Ommen, de Handelsvereniging Ommen, Koninklijke

Nadere informatie

Gentle agreement over de handhaving van de integriteit van de politiek

Gentle agreement over de handhaving van de integriteit van de politiek Gentle agreement over de handhaving van de integriteit van de politiek Een vrijwillige overeenkomst van raadsleden en raadsfracties over wat te doen bij vermeende integriteitschendingen. januari 2014 Dit

Nadere informatie

Voorzitter, Er is al heel veel gezegd. Dat gaat de VVD niet doen.

Voorzitter, Er is al heel veel gezegd. Dat gaat de VVD niet doen. Er is al heel veel gezegd. Dat gaat de VVD niet doen. Toen wij over het coalitieakkoord spraken, telde de VVD Den Haag haar zegeningen. Er werd ruimte geboden voor een aantal van onze ideeën. Bijvoorbeeld

Nadere informatie

Docentenhandleiding Rollenspel Politiek

Docentenhandleiding Rollenspel Politiek Docentenhandleiding Rollenspel Politiek Voorbereiding 1. Bepaal hoeveel tijd er is: kies voor 45, 60 of 90 uten versie 2. Deel tijdschema uit en bespreek dit met de leerlingen 3. Verdeel de rollen, zie

Nadere informatie

OPINIERONDE 7 maart 2013. Casenr: 13.00148 Onderwerp: Aanbevelingen n.a.v. Raadsonderzoek Kafi en Rekenkamerrapport "Lage Zwaluwe West"

OPINIERONDE 7 maart 2013. Casenr: 13.00148 Onderwerp: Aanbevelingen n.a.v. Raadsonderzoek Kafi en Rekenkamerrapport Lage Zwaluwe West Aan de Raad Made, 29 januari 2013 OPINIERONDE 7 maart 2013 Agendapuntnummer: 6 Raadsvergadering 21 maart 2013 Registratienummer: 13int00406 Casenr: 13.00148 Onderwerp: Aanbevelingen n.a.v. Raadsonderzoek

Nadere informatie

Algemene Beschouwingen behorende bij de kadernota 2014

Algemene Beschouwingen behorende bij de kadernota 2014 Algemene Beschouwingen behorende bij de kadernota 2014 24 juni 2014, Jacob Spiker Herriët Brinkman Genevive Compagner Henk Courtz Inleiding Noord-Holland, Utrecht en Flevoland hoeven niet te fuseren tot

Nadere informatie

Advies Informatie Soest 2014

Advies Informatie Soest 2014 Advies Informatie Soest 2014 Geachte mevrouw Kemmerling, beste Yvonne, Bij deze heb ik het genoegen u mijn bevindingen in het kader van de informatie rond de vorming van een nieuw college in de gemeente

Nadere informatie

Rapportage van de informateurs. 1. Inleiding.

Rapportage van de informateurs. 1. Inleiding. Rapportage van de informateurs 1. Inleiding. In de raadsvergadering van 11 oktober 2016, besloot de gemeenteraad tot het volgende: 1. De te benoemen informateur de volgende opdracht mee te geven: op korte

Nadere informatie

Beschouwingen SP Voorjaarsnota 2012

Beschouwingen SP Voorjaarsnota 2012 Beschouwingen SP Voorjaarsnota 2012 Voorjaarsnota VZ, de voorjaarsnota is een belangrijk moment om richting te geven. Dit is het moment om onze wensen te uiten zodat deze in de begroting kunnen worden

Nadere informatie

Verordening Functioneringsgesprekken burgemeester en raad een voorbeeld

Verordening Functioneringsgesprekken burgemeester en raad een voorbeeld Verordening Functioneringsgesprekken burgemeester en raad een voorbeeld Het voorbeeld is gebaseerd op de Handreiking functioneringsgesprek burgemeester, BZK 2008, alsmede op diverse op internet circulerende

Nadere informatie

Memorie van antwoord. Convenant actieve informatieplicht

Memorie van antwoord. Convenant actieve informatieplicht Memorie van antwoord Aan : de leden van de gemeenteraad Van : het college van burgemeester en wethouders en de griffier Datum : 26 januari 2015 Onderwerp : memorie van antwoord bij Nota geheimhouding,

Nadere informatie

Tussenbalans en richten van het vervolgproces

Tussenbalans en richten van het vervolgproces Raadsnotitie Samen bouwen aan het huis van de democratie in Bloemendaal: Tussenbalans en richten van het vervolgproces Aan De gemeenteraad van Bloemendaal Van Waarnemend burgemeester van gemeente Bloemendaal

Nadere informatie

Politiek periodiek vereniging Helder en Gedreven

Politiek periodiek vereniging Helder en Gedreven H&G Informeert! Politiek periodiek vereniging Helder en Gedreven Nummer 1 Wij, het bestuur van Helder en Gedreven, zijn voornemens om onze leden en overige sympathisanten periodiek te voorzien van informatie

Nadere informatie

Nr Vergadering: 24 mei 2016 Onderwerp: Besluitenlijst raadsvergadering 21 juni 2016

Nr Vergadering: 24 mei 2016 Onderwerp: Besluitenlijst raadsvergadering 21 juni 2016 1 Nr. 5.16 Vergadering: 24 mei 2016 Onderwerp: Besluitenlijst raadsvergadering 21 juni 2016 Aanwezig: De heer J.B. Wassink, voorzitter raad Mevrouw J. Hofman, griffier Mevrouw C. Oosterbaan, PvdA De heer

Nadere informatie

Verklarende woordenlijst

Verklarende woordenlijst Bijlage 4 Verklarende woordenlijst Ambtenaar persoon die een baan heeft bij de overheid Amendement de Tweede Kamer wil iets aan een voorstel voor een wet veranderen B en W de burgemeester en de wethouders

Nadere informatie

CONCEPT-NOTULEN COMMISSIE SENIORENCONVENT. Datum vergadering : 10 juni 2004

CONCEPT-NOTULEN COMMISSIE SENIORENCONVENT. Datum vergadering : 10 juni 2004 CONCEPT-NOTULEN COMMISSIE SENIORENCONVENT Datum vergadering : 10 juni 2004 Tijdstip : 19.00 uur Aanwezig voorzitter : mevr. J.A. Ie/de heer J.M. Janssen notulist : mevr. W. van de Laar leden : de heer

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2012 2013 33 681 Verlenging van de zittingsduur van gemeenteraden in gemeenten waarvoor met ingang van 1 januari 2015 een wijziging van de gemeentelijke

Nadere informatie

Onderwerp Programmabegroting 2012 Samenwerkingsverband Regio Eindhoven

Onderwerp Programmabegroting 2012 Samenwerkingsverband Regio Eindhoven Raadsvoorstel Bevoegdheid Raad Vergadering Gemeenteraad Oirschot Vergaderdatum: 31 mei 2011 Registratienummer: 2011/45 Agendapunt nummer: 16 Onderwerp Programmabegroting 2012 Samenwerkingsverband Regio

Nadere informatie

VLAAMS PARLEMENT HANDELINGEN COMMISSIEVERGADERING COMMISSIE VOOR BINNENLANDSE AANGELEGENHEDEN, HUISVESTING EN STEDELIJK BELEID

VLAAMS PARLEMENT HANDELINGEN COMMISSIEVERGADERING COMMISSIE VOOR BINNENLANDSE AANGELEGENHEDEN, HUISVESTING EN STEDELIJK BELEID C284 BIN30 VLAAMS PARLEMENT Zitting 2002-2003 10 juli 2003 HANDELINGEN COMMISSIEVERGADERING COMMISSIE VOOR BINNENLANDSE AANGELEGENHEDEN, HUISVESTING EN STEDELIJK BELEID Vraag om uitleg van de heer Bart

Nadere informatie

Protocol Coalitiebesprekingen Bussum 2014

Protocol Coalitiebesprekingen Bussum 2014 Protocol Coalitiebesprekingen Bussum 2014 Voorstel ter bespreking op 22 april 2014 Auteurs: Marieke Munneke Smeets René Sweijen 18 april 2014!1 Inhoud 1. Inleiding 2. Doelstelling 3. Uitgangspunten 4.

Nadere informatie

De colleges, burgemeesters en raden van Alblasserdam, Hendrik Ido Ambacht, Papendrecht, Sliedrecht en Zwijndrecht

De colleges, burgemeesters en raden van Alblasserdam, Hendrik Ido Ambacht, Papendrecht, Sliedrecht en Zwijndrecht Postadres: Postbus 350 3300 AJ Dordrecht De colleges, burgemeesters en raden van Alblasserdam, Hendrik Ido Ambacht, Papendrecht, Sliedrecht en Zwijndrecht Gemeente Dordrecht Spuiboulevard 300 3311 GR Dordrecht

Nadere informatie

WIE BESTUURT DE GEMEENTE?

WIE BESTUURT DE GEMEENTE? WIE BESTUURT DE GEMEENTE? De gemeente dichtbij Dagelijks heeft u met de gemeente te maken. Zo zorgt de gemeente ervoor dat uw vuilnis wordt opgehaald en dat er wegen en fietspaden worden aangelegd. Bij

Nadere informatie

MdV UITGESPROKEN TEKST GELDT

MdV UITGESPROKEN TEKST GELDT MdV De begroting is wederom een knap staaltje werk waar door heel veel medewerkers in dit huis veel energie en vakmanschap in is gestoken. Dat verdient waardering, zowel richting college als richting al

Nadere informatie

Initiatiefvoorstel Beter debatteren in commissie en raad

Initiatiefvoorstel Beter debatteren in commissie en raad 1 gemeente Eindhoven Griffie gemeenteraad Raadsnummer O4.RZOP8.OOZ Initiatiefvoorstel Beter debatteren in commissie en raad Samenvatting Door GroenLinks is in een motie aan de deelnemers van de debattraining

Nadere informatie

Ondertekening overeenkomsten t.b.v. voortzetting regionale

Ondertekening overeenkomsten t.b.v. voortzetting regionale gemeente Langedijk Datum 12 september 2017 Agendanummer 3 Adviseur L.A.M. (Leonie) Bruin Afdeling I team BP/Projecten en Economische Zaken Vertrouwelijk Nee Onderwerp Ondertekening overeenkomsten t.b.v.

Nadere informatie

De Bilt - Maartensdijk

De Bilt - Maartensdijk De Bilt - Maartensdijk Nieuwsbrief november 2016 In deze nieuwsbrief: - Algemene Ledenvergadering woensdag 7 december 2016 - Update Ledenadministratie - Special: CDA-bijdrage bij behandeling Begroting

Nadere informatie

Mediation in goed overleg tot een oplossing komen

Mediation in goed overleg tot een oplossing komen Mediation in goed overleg tot een oplossing komen Voor de oplossing van klachten in het onderwijs biedt Onderwijsgeschillen mediation aan. Deze folder legt uit hoe mediation werkt. Als er een klacht is

Nadere informatie

Participatief leiderschap. Hoe leid je een samenwerkingsverband?

Participatief leiderschap. Hoe leid je een samenwerkingsverband? Participatief leiderschap Hoe leid je een samenwerkingsverband? Mr. Drs. Lucien Stöpler Justice in Practice December 2014 Participatief leiderschap: Hoe leid je een samenwerkingsverband? 2014 Justice in

Nadere informatie

RVB Gewijzigd voorstel

RVB Gewijzigd voorstel Gemeente f Bergen op Zoom RVB03-0128 RAADSVERGADEI o -j y, d.d. L l R BajUssing: l^hssing: ^> 9?-.U«,. Lou-^ * ^^t^v.v,, Datum raadsvergadering Nummer Onderwerp : 27 maart 2003 : Grif/03/06 : Invulling

Nadere informatie

Beantwoording schriftelijke vragen SP over dreigend faillissement TSN Thuiszorg

Beantwoording schriftelijke vragen SP over dreigend faillissement TSN Thuiszorg Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Beantwoording schriftelijke vragen SP over dreigend faillissement TSN Thuiszorg Programma Zorg & Welzijn BW-nummer Portefeuillehouder B. Frings Samenvatting Op 30 november

Nadere informatie

10A # Advies van de informateur. Gemeente Lisse Op weg naar een nieuwe bestuursperiode. "Robuust, daadkrachtig eh innovatief"

10A # Advies van de informateur. Gemeente Lisse Op weg naar een nieuwe bestuursperiode. Robuust, daadkrachtig eh innovatief -0-10A # LISSE Advies van de informateur Gemeente Lisse 2018-2022 Op weg naar een nieuwe bestuursperiode "Robuust, daadkrachtig eh innovatief" Gemeente Lisse 30 maart 2018 Inleiding De gemeente Lisse kent

Nadere informatie

Registratienummer: GF12.20060 Datum: 21 mei 2012 Agendapunt: 21

Registratienummer: GF12.20060 Datum: 21 mei 2012 Agendapunt: 21 Aan de gemeenteraad Registratienummer: GF12.20060 Datum: 21 mei 2012 Agendapunt: 21 Portefeuillehouder: de heer T. Waterlander Behandelend ambtenaar: Mevrouw W.J.M.A. Jansen, griffier Onderwerp: Verordening

Nadere informatie

Wat is en wat doet de gemeenteraad eigenlijk?

Wat is en wat doet de gemeenteraad eigenlijk? Wat is en wat doet de gemeenteraad eigenlijk? Aan het hoofd van de provincie en de gemeente staan provinciale staten onderscheidenlijk de gemeenteraad. Artikel 125 van de Grondwet begint met deze woorden.

Nadere informatie

w gemeente NOTA VOOR DE RAAD

w gemeente NOTA VOOR DE RAAD NOTA VOOR Datum: 28 april 2006 Nummer raadsnota: 0006038 Ondererp: a. Wijziging taak en samenstelling Presidium. b. Benoeming leden van het Presidium. Portefeuillehouder: Burgemeester Bijlagen: 1. n..t.

Nadere informatie

D66 INITIATIEFVOORSTEL HAAGSE REFERENDUMVERORDENING

D66 INITIATIEFVOORSTEL HAAGSE REFERENDUMVERORDENING rv 307 RIS 91131_011108 D66 INITIATIEFVOORSTEL HAAGSE REFERENDUMVERORDENING 8 november 2001 Robert van Lente Albert van der Zalm Arthur van Buitenen 1 Inleiding Op vrijdag 28 september 2001 heeft de commissie

Nadere informatie

Notulen van de openbare commissievergadering ABM

Notulen van de openbare commissievergadering ABM NotulenvandeopenbarecommissievergaderingABM Datum: Aanvangstijd: Eindtijd: Locatie: donderdag21juni2018 20.00uur 20.40uur RaadzaalgemeentehuisvanHuizen Aanwezig Voorzitterencommissiegriffier J.W.Meijerman(voorzitter)

Nadere informatie

Onderwerp Besluit Toezegging aan/afspraak met commissie of raad

Onderwerp Besluit Toezegging aan/afspraak met commissie of raad BESLUITEN- EN ACTIELIJST GEMEENTERAADSVERGADERING Datum vergadering Aanwezig: Voorzitter: Griffier: College: Afwezig: 14 juli 2016 Ing R.M.M.J. Duijm, H. Geluk, mw. K. 't Hart-Tekamp, drs. J.P.M. Heshof,

Nadere informatie

agendanummer afdeling Simpelveld VII mei 2016 Verzoek tot verruiming van de zondag-openstelling 64101

agendanummer afdeling Simpelveld VII mei 2016 Verzoek tot verruiming van de zondag-openstelling 64101 Aan de raad agendanummer afdeling Simpelveld VII - 29 24 mei 2016 onderwerp Verzoek tot verruiming van de zondag-openstelling 64101 zaakkenmerk Inleiding In februari 2012 heeft de gemeenteraad de Verordening

Nadere informatie

Agenda. tweede openbare bijeenkomst formatieproces. 3. Uitleg De Lokale Partij tav benoeming formateurs Ab Krook en Arjan Dros

Agenda. tweede openbare bijeenkomst formatieproces. 3. Uitleg De Lokale Partij tav benoeming formateurs Ab Krook en Arjan Dros Agenda tweede openbare bijeenkomst formatieproces Datum: 3 april 2018 Aanvang: 20.00 uur Locatie: raadzaal Voorzitters: Arjan Dros en Ab Krook 1. Opening 2. Vaststelling agenda 3. Uitleg De Lokale Partij

Nadere informatie

2. De opdracht. Advies van de informateur. 1. Inleiding. 3. Het informatieproces. Bergen op Zoom, 5 april 2018

2. De opdracht. Advies van de informateur. 1. Inleiding. 3. Het informatieproces. Bergen op Zoom, 5 april 2018 Bergen op Zoom, 5 april 2018 Advies van de informateur Drs. Ing. A.B.M. (Ad) Verbogt Aan de opdrachtgever de heer A.G.J. van der Weegen 1. Inleiding Bergen op Zoom kent net als veel andere gemeenten in

Nadere informatie

Informatierapport Collegevorming 2018 gemeente Emmen

Informatierapport Collegevorming 2018 gemeente Emmen Rapportage naar aanleiding van de op 28 maart 2018 gevoerde informatiegesprekken met de elf in de gemeenteraad vertegenwoordigde politieke partijen. A. Aanleiding Op 21 maart 2018 zijn de verkiezingen

Nadere informatie

Welkom bij de gemeenteraad

Welkom bij de gemeenteraad Welkom bij de gemeenteraad De gemeenteraad is het hoogste orgaan van onze gemeente. De raad vertegenwoordigt u, als inwoner van de gemeente Raalte en neemt beslissingen over allerlei belangrijke zaken

Nadere informatie

Eindexamen maatschappijleer 2 vmbo gl/tl 2003 - I

Eindexamen maatschappijleer 2 vmbo gl/tl 2003 - I Meerkeuzevragen Schrijf alleen de hoofdletter van het goede antwoord op. POLITIEK 1p 1 Welk orgaan behoort niet tot de overheid? A de Provinciale Staten B de vakcentrale FNV C het college van burgemeester

Nadere informatie

Lesmateriaal voor het (V)MBO

Lesmateriaal voor het (V)MBO Lesmateriaal voor het (V)MBO Binnenkort nemen uw leerlingen deel aan een Jongerengemeenteraad. Het project Jongerengemeenteraad laat jongeren in de leeftijd van 14 19 jaar zien hoe beleid tot stand komt

Nadere informatie

NOTA AUDITCOMMISSIE GEMEENTE SIMPELVELD

NOTA AUDITCOMMISSIE GEMEENTE SIMPELVELD NOTA AUDITCOMMISSIE GEMEENTE SIMPELVELD Nota auditcommissie gemeente Simpelveld In deze nota wordt een beschrijving gegeven van een auditcommissie. Deze nota bestaat uit de volgende onderdelen: 1. Wat

Nadere informatie

Gratis parkeren... wat is het nut? Wat brengt het de ondernemers in Geldermalsen? Wat denken de winkeliers?

Gratis parkeren... wat is het nut? Wat brengt het de ondernemers in Geldermalsen? Wat denken de winkeliers? 7 maart 2014 Gratis parkeren... wat is het nut? Wat brengt het de ondernemers in Geldermalsen? Wat denken de winkeliers? www.gratisparkeren.nu gratisparkeren@sgpgeldermalsen.nl Gratis parkeren.. Heeft

Nadere informatie

Eindrapport informateur Gemeenteraad Hengelo Wim Boomkamp, 17 april 2018

Eindrapport informateur Gemeenteraad Hengelo Wim Boomkamp, 17 april 2018 Eindrapport informateur Gemeenteraad Hengelo 2018-2022 Wim Boomkamp, 17 april 2018 Inleiding en proces Op woensdag 21 maart 2018 heeft de kiezer in Hengelo zijn stem uitgebracht. In een overleg op 27

Nadere informatie

GEMEENTE BOEKEL VOORSTEL AAN DE RAAD. Datum : 23 januari Voorstel van : college van burgemeester en wethouders. Onderwerp : Kadernota ODBN 2019

GEMEENTE BOEKEL VOORSTEL AAN DE RAAD. Datum : 23 januari Voorstel van : college van burgemeester en wethouders. Onderwerp : Kadernota ODBN 2019 GEMEENTE BOEKEL VOORSTEL AAN DE RAAD Datum : 23 januari 2018 Voorstel van : college van burgemeester en wethouders Onderwerp : Kadernota ODBN 2019 Samenvatting De gemeente Boekel werkt op diverse beleidsgebieden

Nadere informatie

Presidium en in het verlengde daarvan Papendrechtse Raad functioneren anno 2015 ondemocratisch.

Presidium en in het verlengde daarvan Papendrechtse Raad functioneren anno 2015 ondemocratisch. Aan de voorzitter van de commisse ABZ T.a.v. de heer A. Vogel p/a gemeentehuis Papendrecht per e-mail via de griffier, de heer Bergmans. Papendrecht, maandag 9 februari 2015 Onderwerp: agendapunt 8 verzoek

Nadere informatie

Governance FUMO Samen aan het stuur

Governance FUMO Samen aan het stuur Governance FUMO Samen aan het stuur Vastgesteld door het algemeen bestuur van de FUMO pm Inhoud 1 Governance op hoofdlijnen... 3 1.1 Governance FUMO... 3 1.2 Doel... 3 2 De governance toegelicht... 4 2.1

Nadere informatie

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad Gemeente Langedijk Raadsvergadering van : 14 februari 2012 Agendanummer : 10 Portefeuillehouder : -- Afdeling : Rekenkamer Castricum/Langedijk Opsteller : Voorstel aan de raad Onderwerp Programma : Rapport

Nadere informatie

Nr Houten, 22 oktober Beslispunten: De raad besluit: - de verordening Functioneringsgesprekken burgemeester en raad vast te stellen;

Nr Houten, 22 oktober Beslispunten: De raad besluit: - de verordening Functioneringsgesprekken burgemeester en raad vast te stellen; Nr. 2008-047 Houten, 22 oktober 2008 Aan de gemeenteraad Onderwerp: Vaststellen Verordening Functioneringsgesprekken burgemeester en raad Beslispunten: De raad besluit: - de verordening Functioneringsgesprekken

Nadere informatie

V e rg ad e ri ng v an h et colleg e v an burgemeest e r en w ethouders v an de g em e ent e K a ag en

V e rg ad e ri ng v an h et colleg e v an burgemeest e r en w ethouders v an de g em e ent e K a ag en V e rg ad e ri ng v an h et colleg e v an burgemeest e r en w ethouders v an de g em e ent e K a ag en Braass e m gehouden op: 13 januari 2009, om 9.30 uur in het Gemeentehuis te Kaag en Braassem Aanwezig:

Nadere informatie

Raadsvoorstel Reg. nr : 1110021 Ag. nr : Datum : 22-02-11

Raadsvoorstel Reg. nr : 1110021 Ag. nr : Datum : 22-02-11 Raadsvoorstel Reg. nr : 1110021 Onderwerp Vaststellen Verordening functioneringsgesprekken burgemeester en raad. Status Besluitvormend. Voorstel De Verordening functioneringsgesprekken burgemeester en

Nadere informatie

Meer info: http://members.home.nl/janrlunsing/oe_schaper.htm UITNODIGING

Meer info: http://members.home.nl/janrlunsing/oe_schaper.htm UITNODIGING De Jan Schaper-leergang 2 Jan Schaper, in 1897 in Groningen gekozen als het eerste SDAP-raadslid in Nederland. Een van de 12 oprichters (de 12 apostelen) van de SDAP. Meer info: http://members.home.nl/janrlunsing/oe_schaper.htm

Nadere informatie

De VVD vraagt het college om met alle gemeenschappelijke regelingen afspraken gaat maken over het hanteren van een 0-lijn.

De VVD vraagt het college om met alle gemeenschappelijke regelingen afspraken gaat maken over het hanteren van een 0-lijn. In dit nummer: Algemene beschouwingen blz. 1 Windenergie blz. 5 Algemene beschouwingen in de raadsvergadering van 15 juli 2014 In de raadsvergadering van 15 juli is de kadernota 2015 behandeld. Hieronder

Nadere informatie

INFORMATIEVE RAAD 16 juni 2011

INFORMATIEVE RAAD 16 juni 2011 Voorzitter: De heer F. Mulder Griffier: De heer H. Nubé INFORMATIEVE RAAD 16 juni 2011 Notulen van de vergadering Tevens aanwezig: mevrouw F.A.L. Polsbroek (PvdA), de heer R. Pengel (PvdA), de heer J.

Nadere informatie

Geachte collega raadsleden, Dagelijks bestuur, Publiek op de tribune, En misschien ook publiek thuis via de webcam,

Geachte collega raadsleden, Dagelijks bestuur, Publiek op de tribune, En misschien ook publiek thuis via de webcam, Geachte collega raadsleden, Dagelijks bestuur, Publiek op de tribune, En misschien ook publiek thuis via de webcam, Deze voorjaarsnota is de eerste stap naar drastische bezuinigingen voor de komende jaren.

Nadere informatie

Antwoord op vragen fractie VVD over behoud gerechtshof in Arnhem

Antwoord op vragen fractie VVD over behoud gerechtshof in Arnhem Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Antwoord op vragen fractie VVD over behoud gerechtshof in Arnhem Programma Economie & Werk BW-nummer Portefeuillehouder T. Tankir / H. Bruls Samenvatting Op 7 mei jl.

Nadere informatie

Protocol collegeonderhandelingen Woerden 2014. handreiking Presidium aan de onderhandelaars

Protocol collegeonderhandelingen Woerden 2014. handreiking Presidium aan de onderhandelaars Protocol collegeonderhandelingen Woerden 2014 handreiking Presidium aan de onderhandelaars Presidium gemeenteraad Woerden Januari 2014 Inleiding Het Presidium, zoals dat fungeerde in de raadsperiode van

Nadere informatie

Raadsvoorstel Registratienr: [ 38917] Onderwerp Raadsvoorstel benoeming en herbenoeming van leden voor de commissie Ruimtelijke Kwaliteit.

Raadsvoorstel Registratienr: [ 38917] Onderwerp Raadsvoorstel benoeming en herbenoeming van leden voor de commissie Ruimtelijke Kwaliteit. Agendapuntnummer: Aantal bijlagen: -- Onderwerp Raadsvoorstel benoeming en herbenoeming van leden voor de commissie Ruimtelijke Kwaliteit. Voorgesteld besluit 1. te benoemen als lid voor de commissie Ruimtelijke

Nadere informatie

Adviezen commissie Algemene Bestuurlijke Zaken d.d. 30 augustus 2004 van 20.00 uur tot 23.00 uur.

Adviezen commissie Algemene Bestuurlijke Zaken d.d. 30 augustus 2004 van 20.00 uur tot 23.00 uur. Adviezen commissie Algemene Bestuurlijke Zaken d.d. 30 augustus 2004 van 20.00 uur tot 23.00 uur. 0. verslag Aanwezig zijn: De heer A. van Leeuwen, voorzitter. De heren W. Goudriaan, E.A.R. Meesters (vanaf

Nadere informatie

Vergadering van De commissie Onderzoek van de Rekening. 15 april 2009 COR2008-11. Status verslag Concept. de heer Romijn

Vergadering van De commissie Onderzoek van de Rekening. 15 april 2009 COR2008-11. Status verslag Concept. de heer Romijn Verslag Vergadering van De commissie Onderzoek van de Rekening Vergaderdatum Kenmerk 15 april 2009 COR2008-11 Status verslag Concept Verslaglegging door Telefoonnummer W.L. Walkate (Notuleerservice Nederland)

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2016 2017 Aanhangsel van de Handelingen Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden 898 Vragen van het lid

Nadere informatie

Vijfde nieuwsbrief. Terugblik op de verkiezingen. CDA nieuwsbrief 28 mei Met daarin:

Vijfde nieuwsbrief. Terugblik op de verkiezingen. CDA  nieuwsbrief 28 mei Met daarin: CDA e-mail nieuwsbrief 28 mei 2010 Vijfde nieuwsbrief Met daarin: Terugblik op de verkiezingen De nieuwe fractie is er klaar voor! Wij krijgen een vlag en wapen van West- Friesland Onderzoek bureau Berenschot

Nadere informatie

Voordracht voor de raadsvergadering van 7 en 8 november 2012

Voordracht voor de raadsvergadering van 7 en 8 november 2012 Gemeenteblad Voordracht voor de raadsvergadering van 7 en 8 november 2012 Jaar 2012 Publicatiedatum 2 november 2012 Agendapunt 19 Datum besluit B&W 2 oktober 2012 Onderwerp Instemmen met de hoofdlijnen

Nadere informatie

Notitie functioneringsgesprekken

Notitie functioneringsgesprekken Notitie functioneringsgesprekken In de handreiking voor functioneringsgesprekken met burgemeesters, enkele jaren terug opgesteld door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, wordt

Nadere informatie

Programma van de vergadering, lijst met onderwerpen die op de vergadering worden behandeld.

Programma van de vergadering, lijst met onderwerpen die op de vergadering worden behandeld. Begrippenlijst gemeenteraad Absolute meerderheid Manier van besluiten waarbij een voorstel is aangenomen als meer dan de helft van alle uitgebrachte stemmen vóór is. Agenda Programma van de vergadering,

Nadere informatie

Eindrapport informatieproces raadsperiode

Eindrapport informatieproces raadsperiode Eindrapport informatieproces raadsperiode 2018-2022 De opdracht Bij de raadsverkiezingen van 21 maart 2018 is GemeenteBelangen met zes zetels als grootste partij uit de bus gekomen in de gemeente Loon

Nadere informatie

IN.1310432 08/04/2013

IN.1310432 08/04/2013 IN.1310432 08/04/2013 Aan de raad van de gemeente Oosterhout (NB): Slotjesveld 1 postbus 10150 4900 GB OOSTERHOUT Gemeentehuis Postadres Raadhuisstraat 14 6942 BE Didam Postbus 47 694Ũ BA Didam (0316)

Nadere informatie

Zoals verwacht: wethouder Eric Kleissen in 2016 oneigenlijk en onnodig weggestuurd

Zoals verwacht: wethouder Eric Kleissen in 2016 oneigenlijk en onnodig weggestuurd Zoals verwacht: wethouder Eric Kleissen in 2016 oneigenlijk en onnodig weggestuurd Inleiding Op 28 november 2017 is in de raad het voorstel behandeld en aangenomen om een aanvraag voor het wijziging van

Nadere informatie

HOE WERKT DE GEMEENTE? Het beïnvloeden van beleid en besluitvorming

HOE WERKT DE GEMEENTE? Het beïnvloeden van beleid en besluitvorming HOE WERKT DE GEMEENTE? Het beïnvloeden van beleid en besluitvorming Beleidsvorming in de gemeente volgt redelijk vaste stappen. In dit document leest u welke stappen dat zijn. Daardoor kunt u op tijd bij

Nadere informatie

verordening op het raadspresidium

verordening op het raadspresidium nummer 1.1.6 regeling verordening op het raadspresidium nr. 1.1.6 de raad van de gemeente Gouda Gelezen het voorstel van het presidium van 28 juni 2014; Gelet op artikel 4 van het Reglement van Orde voor

Nadere informatie

Raad V200701046 versie 3 december 2007. Verordening functioneringsgesprekken burgemeester

Raad V200701046 versie 3 december 2007. Verordening functioneringsgesprekken burgemeester Raadsvoorstel Inleiding:In 2006 is met de fractievoorzitters de afspraak gemaakt dat er in de loop van 2007 een functioneringsgesprek zou worden gehouden met de burgemeester. In het kader van de voorbereiding

Nadere informatie

Hoofdstuk 21. Functioneren B&W en Raad

Hoofdstuk 21. Functioneren B&W en Raad Hoofdstuk 21. Functioneren B&W en Raad Samenvatting Van de Leidenaren geeft 51% aan bekend te zijn met de taken van het college van Burgemeester en Wethouders. Vier op de tien Leidenaren weet taken van

Nadere informatie

GENTLE AGREEMENT VAN DE GEMEENTERAAD IJSSELSTEIN

GENTLE AGREEMENT VAN DE GEMEENTERAAD IJSSELSTEIN GENTLE AGREEMENT VAN DE GEMEENTERAAD IJSSELSTEIN Voorwoord Voor u ligt een Gentle Agreement over integriteit en het handhaven van de kwaliteit van besluitvorming. Een Gentle Agreement is een akkoord dat

Nadere informatie

Voor ons ligt de Perspectiefmota , de opmaat voor de begroting in november.

Voor ons ligt de Perspectiefmota , de opmaat voor de begroting in november. Inleiding. Voor ons ligt de Perspectiefmota 2015-2019, de opmaat voor de begroting in november. Wij danken alle ambtenaren, die antwoord hebben gegeven tijdens het vragenuurtje of mailwisselingen. Een

Nadere informatie

Begripsomschrijvingen. Algemene bepalingen. Procedure en tijdschema. Samenstelling commissie. Voorzitterschap van de evaluatiecommissie

Begripsomschrijvingen. Algemene bepalingen. Procedure en tijdschema. Samenstelling commissie. Voorzitterschap van de evaluatiecommissie Verordening Evaluatiegesprekken burgemeester en raad Begripsomschrijvingen Artikel 1 In deze verordening wordt verstaan onder: a gesprekken: evaluatiegesprekken namens de raad met de burgemeester; b evaluatiecommissie:

Nadere informatie

Fractie CDA Jan Zwemer. ons kenmerk. datum

Fractie CDA Jan Zwemer. ons kenmerk. datum Gemeente Middelburg Bestuursondersteuning Kanaalweg 3 Postbus 6000 4330 LA Middelburg Tel 14 0118 Fax (0118) 623 717 info@middelburg.nl www.middelburg.nl Fractie CDA Jan Zwemer uw kenmerk uw brief van

Nadere informatie

Nota van zienswijzen ontwerpbestemmingsplan Oude Wehlseweg 15-2014

Nota van zienswijzen ontwerpbestemmingsplan Oude Wehlseweg 15-2014 Nota van zienswijzen ontwerpbestemmingsplan Oude Wehlseweg 15-2014 28 juli 2014 14zk009287 / 14g0010584 (anonieme versie) 2 Inhoud plan Voor een bijbehorend bouwwerk bij de woning Oude Wehlseweg 15 te

Nadere informatie

Vragen en antwoorden over de motiemarkt. Praktische zaken

Vragen en antwoorden over de motiemarkt. Praktische zaken Vragen en antwoorden over de motiemarkt De gemeenteraad van Beuningen organiseert weer een motiemarkt op donderdagavond 5 oktober. Voor alle duidelijkheid hebben we een aantal mogelijke vragen (met antwoorden)

Nadere informatie