Stotteren levenslang? Kom nou!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Stotteren levenslang? Kom nou!"

Transcriptie

1 Instituut de Pauw

2 Introductie Bij niet meer stotteren komt meer kijken dan alleen het beheersen van een techniek. Niet meer stotteren betekend ook dat je anders moet leren denken en kijken naar jezelf en de wereld om je heen. Stotteren wordt voor een groot deel in stand gehouden door de spanning en de angst die men ervaart tijdens de alledaagse spreek situaties. De mening van de ander over het eigen spreekgedrag is in de meeste gevallen de katalysator voor deze spanning. Het is dus belangrijk naast een techniek om vloeiend te spreken de juiste instelling te bewerkstelligen, zodat vloeiend spreken het nieuwe gedrag word. Stotteren levenslang? Kom nou! De BOMA Methode De BOMA Methode is een methodiek waarin de balans gevonden wordt tussen het fysieke en mentale aspect rondom het stotterprobleem. De methode is dan ook een totaal therapie. De BOMA Methode is gebaseerd op een regelmatige ademhaling in combinatie met een ontspannen spreektechniek en ondersteunend handgebaar. Dit handgebaar is een onopvallende ondersteuning in het dagelijks leven. De Boma methode stelt u direkt in staat te reageren op gestelde vragen. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan het zogenaamde stottergevoel. Het stottergevoel is een gevolg van herhaaldelijke negatieve ervaringen op doen tijdens het spreken. Uiteindelijk leidt het tot angst, paniek en schaamte gevoel voor het spreken. De therapie wordt in 10 dagen gegeven met daar tussen een weekend om het nieuw geleerde spreekgedrag in de thuis situatie toe te passen.

3 De volgende elementen vormen de basis voor de BOMA methode - Ademhalings techniek - Klanktraining - Spreektechniek en ondersteunend handgebaar - Telefoontraining - Rollenspelen Waarom de BOMA Methode - Totaaltherapie - Complete nazorg - Oog voor het individu - Hoog slagingspercentage - Praktijkgericht - Drama - Mental Coaching - Praktijkoefeningen - Realiteitstraining - Ontspanningsoefeningen - Leesoefeningen - Presentatie training - SMART - Exposure Stotteren samen overwinnen. Bij de Pauw zit je goed! Kosten BOMA Methode De BOMA Methode, van Instituut de Pauw, wordt gedeeltelijk vergoed door de meeste zorgverzekeraars mits u aanvullend verzekerd bent. Voor informatie omtrent de vergoeding dient u contact op te nemen met uw zorgverzekeraar. Instituut de Pauw is aangesloten bij de klachtencommissie van de Nederlandse Stottervereniging Demosthenes

4 Visie Samen met u wil Instituut de Pauw bereiken dat het stotteren uw leven niet langer beheerst. Na het volgen van onze groepstherapie, kindertherapie of privécursus zien wij u graag als een zelfverzekerd persoon deelnemen aan de maatschappij. Als iemand die met behulp van onze voortdurend verbeterde Boma-methode zo vloeiend mogelijk spreekt. Om dit doel te kunnen realiseren, gaan wij uit van u als individu. Voorafgaand aan de therapie bekijkt Instituut de Pauw met u of we gaan werken met SMART en/of met Exposure. SMART Haalbare doelen stellen vergroot de kans op een goed spreekresultaat. Dat is mogelijk door doelen SMART te formuleren: Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden. Met SMART geformuleerde doelen werkt u doelgericht aan uw spreken en kunt u uw eigen gedrag sturen. Exposure Exposure richt zich op vermijdingsgedrag. Want als u dat gedrag kunt veranderen, heeft dat een gunstig effect op de angst- en schaamtegevoelens die u mogelijk parten spelen. Ook een motivatietraining zal niet ontbreken. Zelfvertrouwen SMART en/of Exposure zijn een verrijking van de Boma-methode. Stotteren mag, maar samen streven wij er naar dat u zo vloeiend mogelijk leert spreken. Dagelijks maximaal tien tot vijftien hapers is een uitstekend resultaat. Ook iemand die niet stottert, heeft immers elke dag tien versprekingen of hapers. Belangrijk is dat u met zelfvertrouwen en zonder spreekangst verder kunt. Wilt u meer informatie? Meer weten over Instituut de Pauw en de Boma-methode? Of over de therapie- en verblijfsmogelijkheden of de vergoedingen van zorgverzekeraars? Mail of bel ons: (bereikbaar op dinsdag en donderdag van uur).

5 Pauw team Jolanda Boonstra Directeur - ervaringsdeskundige Docente- grondlegger Boma-methode (Bewust Omgaan Met Ademhaling en gedrag) Even een kopje koffie bestellen, gewoon de telefoon pakken en zeggen wat je wilt! Geen angst meer hebben om je mening te geven of spanning te voelen bij een gesprek, alledaagse dingen die voor mij niet gemakkelijk waren. Tijdens mijn zoektocht naar een oplossing voor deze problemen heb ik meerdere therapieen en methoden gevolgd. In iedere therapie heb ik wel iets geleerd maar het bracht mij niet wat ik verlangde, een zelfverzekerd en vloeiend sprekend mens te zijn die met vertrouwen in de maatschappij staat. Daarop heb ik mijn ervaring gebundeld en ben op zoek gegaan naar een manier om mijn doel te bereiken. Hieruit is de succesvolle en effectieve Boma-methode ontstaan die ik heb laten monitoren door een arts en een psycholoog. Daarnaast heb ik nog diverse trainingen gevolgd op het gebied van gedrag en communicatie. Ik volg nauwlettend de ontwikkelingen op stottergebied, hierdoor blijft de Boma methode vernieuwend en actueel! Het gecertificeerde team van de Pauw staat graag voor u klaar! Ik hoop ook u binnenkort te mogen begroeten in Instituut de Pauw. Stotteren overwinnen? Samen staan we sterk!

6 Pauw team Heleen Hilverink ABNLP coach Eigenaar Het Waterland Coaching Het Waterland Coaching, is een Praktijk voor individuele en groepsgerichte coaching. Zij verzorgt naast coachsessies, tevens trainingen en workshops voor particulieren en organisaties op het gebied van communicatie. De werkwijze van Het Waterland Coaching is gebaseerd op het gedachtegoed van NLP, oftewel Neuro Linguïstisch Programmeren. Deze methodiek geeft inzicht in de communicatie, zowel verbaal als non-verbaal, en geeft handvatten om veelal onbewuste gedachtepatronen zichtbaar te maken en desgewenst te veranderen. De trainingen, coachsessies en workshops worden uitsluitend uitgevoerd door een gekwalificeerde en ABNLPgecertificeerde coach. Het Waterland Coaching is aangesloten bij de Nederlandse Orde voor Beroeps Coaches. Geïnspireerd door de mooie locatie Vlieland, integreert Het Waterland Coaching haar activiteiten met de elementen van de natuur. Een coachingsgesprek langs de vloedlijn is dan ook een van de mogelijkheden die Het Waterland Coaching, te bieden heeft. Daarnaast biedt het de mogelijkheid een coachtraject op diverse locaties te volgen. Wat verbindt Het Waterland met Instituut de Pauw? Jij bent uniek en alleen jij, kan jouw wereld, creëren en veranderen!

7 Pauw team Thijs de Fooy Motivatie Trainer/ervaringsdeskundige In mijn werk als leidinggevende binnen de psychiatrie en verslavingszorg heb ik veel ervaring opgedaan in het voeren van groepsgesprekken en het veranderen en/of aanpassen van gedrag. De vaardigheden die ik hierbij heb ontwikkelt zetten we in bij de Pauw om te werken aan motivatie. Motivatie is een sleutelbegrip om je persoonlijke doelen te behalen. Denk hierbij aan hoe je in het dagelijks leven de Boma methode kan implementeren. 2 jaar geleden heb ik zelf de Boma methode bij Instituut de Pauw gevolgd en viel voor mij na een lang therapie verleden alles op zijn plek. Privécursus Bij Instituut De Pauw kunnen mensen die stotteren groepstherapie volgen. Deze tiendaagse therapie is gebaseerd op de Boma-methode. Lukt het u niet om tien dagen vrij te plannen voor deze therapie? Of wilt u sneller resultaat bereiken? Kiest u dan voor de privécursus van Instituut De Pauw. Wat kunt u verwachten? Tijdens de privécursus gaat u vijf dagen op rij samen met docente Jolanda Boonstra werken aan uw spreken. Van maandag tot en met vrijdag ( uur) leert u de Boma-methode toepassen en oefent u bijvoorbeeld met telefoneren. Op onze website instituutdepauw.nl kunt u meer informatie vinden en tevens uzelf aanmelden.

8 Netwerk Instituut de Pauw onderscheid zich van andere therapieën door haar bewuste kleinschaligheid en maatwerk. Wij hebben oog voor uw specifieke knelpunten in het stotterprobleem. Stotteren is een complex fenomeen. Vergelijk het met een ijsberg. Het topje is het hoorbare stotteren, het grootste deel bevindt zich onzichtbaar onder het wateroppervlak: de emoties en nare ervaringen die gepaard gaan met het stotteren. Bovendien stottert iedereen op een andere manier en gaat iedereen daar zelf anders mee om. En geen situatie is hetzelfde. Maatwerk Bij Instituut de Pauw staan u en uw stotterprobleem centraal. Wij bieden u maatwerk in een kleinschalige omgeving. Met oog voor kwaliteit en innovatie. Dat is waarin onze Boma-methode zich onderscheidt van andere therapieën. Instituut de Pauw biedt u de handvatten om in elke situatie te spreken zoals u dat zelf graag wilt. Nazorg Om ook na de therapie zo vloeiend mogelijk te blijven spreken, is nazorg essentieel. Na de laatste dag van de therapie staat u er dus niet alleen voor. Instituut de Pauw biedt u de volgende nazorgmogelijkheden: - Opfrisdagen - Telefonische begeleiding - Netwerk oud-cursisten U staat dus ook na de therapie niet alleen!

9 Ervaringen In december 2009 kwam ik op een informatieochtend bij Instituut de Pauw in Harlingen. Voor een jongen uit Amsterdam niet de meest logische keuze. Maar na vele stottertherapieën gevolgd te hebben zonder het gewenste resultaat, toch maar weer een poging gewaagd. Ten einde raad, doch sceptisch, reed ik het vredige plaatsje Harlingen binnen en kreeg er meteen een vakantiegevoel van. Het instituut was niet wat ik me ervan had voorgesteld, geen grote mensenmassa, geen grote zaal met lotgenoten, maar gewoon een ongedwongen sfeer alwaar de koffie al klaar stond. De twee weken therapie die volgden waren zwaar en uitputtend, maar dat was het meer dan waard. Al na de eerste dag sprak ik stottervrij! Achteraf niet zo verwonderlijk, omdat de Boma-methode een methode is die een ieder onder de knie kan krijgen. Waar de schoen bij de meeste therapieën wringt is, de toepasbaarheid van de methode. Ik heb de Boma-methode echter ervaren als een buitenwereld vriendelijke methode. De methode kan na enige oefening vrij onopvallend toegepast worden, waardoor je vrij snel volledig mee kan doen in de snelle maatschappij. Verder werd in de twee weken cursus veel aandacht besteed aan je zelfbeeld. Waarom zou je minder zijn dan een niet stotteraar? Ook aan het leven na de cursus werd de nodige aandacht besteed. Wat doe je dan? Welke valkuilen zijn er? Hoe behoed je jezelf voor die valkuilen? Nu een jaar later kan ik terugkijken op een geweldig jaar. Ik ben volledig uit mijn schulp gekropen. Er is er een duidelijke trend de goede richting ingezet. Ik kan volledig meedoen in de snelle maatschappij. Wat een gewaarwording is dat! Ik kan alles bereiken wat ik wil, zonder die vervelende handicap die me al die jaren heeft afgeremd. Nieuwe deuren zijn voor mij opengegaan. Ik heb zelfs een talent voor presenteren ontdekt(!) Dank je wel Jolanda en Instituut de Pauw. Jullie zullen mij nog regelmatig terugzien voor opfrisdagen om die sluipmoordenaar voorgoed de das om te doen. Groet, Danny Djasidin

10 Ervaringen Een voormalig werkgever wilde graag verder groeien met het bedrijf en was van mening dat ik de juiste man was om de financiën op orde te brengen, aan te sturen en klaar te stomen voor de groei van de komende jaren. Er was echter één nadeel. Ik kon geen 2 woorden achter elkaar zeggen zonder dat een ander bij wijze van spreken al 3 telefoon gesprekken had gevoerd. Zelf had ik geen minderwaardigheidscomplex ook al stotterde ik behoorlijk. Ik vertelde echt wel wat ik wilde vertellen en als het wat langer duurde moest de ontvanger maar even op mij wachten. Toch moest ik wilde ik meegroeien met de organisatie naar stottertherapie. Logopedie had ik jaren al gedaan en iedere keer viel ik behoorlijk terug. Waarschijnlijk miste ik een stukje discipline en waren de logopedistes allemaal veel te lief. Maar ik zat echt niet voor de lol een paar minuten op de b-d-k-p en de t de duwen alvorens het woord als een explosie mijn mond verliet! Na veel zoeken kwam ik terecht in lisse. Na een gesprek met Jolanda Boonstra besloot ik de 2 weekse cursus te gaan volgen. Ik ging niet intern maar besloot iedere dag naar mijn huis in Vianen te gaan. De dagelijkse oefeningen gingen steeds beter en het eindresultaat was en is nog steeds echt super. Ik heb best nog wel eens een haper maar die zijn op de vinger van één hand te tellen. Het spreken met een handbeweging en het spreken met een intonatie op het eerste woord is voor mij de ideale oplossing voor mijn voormalige communicatie probleem. Het gesprek gaat in het tempo dat ik wil. Met de Boma methode is iedere cursist zijn eigen leraar / lerares. Je kunt het gebruiken als je wilt en als je denkt / voelt dat je het nodig hebt. Om het jaar ga ik een dagje naar Harlingen, waar instituut de Pauw nu is gevestigd, om mijn techniek op te frissen. Wat mij betreft had ik deze cursus niet 10 maar 30 jaar geleden al moeten volgen. Rene van Elteren

11 Contact Heiligeweg EA Harlingen Tel: Web: Mail: K.v.K. nr Een uitgebreide routebeschrijving met met kaartoverzicht kunt u vinden op onze website bij contactgegevens Instituut de Pauw is te bereiken op dinsdag en donderdagochtend van 9.00 uur tot uur. Eigen Vervoer Op een deel van de Heiligeweg kunt u voor een klein bedrag een hele dag Parkeren en op de waddenpromenade is een parkeergarage.

12

Neem je leven in eigen hand

Neem je leven in eigen hand NLP & Communicatie NLP Practitioner & meer... - 22 november 2013 Neem je leven in eigen hand Herken je jezelf? Je vraagt je af of je je talenten wel genoeg kent en inzet. Je wilt meer uit jezelf halen

Nadere informatie

Communicatie & Leven

Communicatie & Leven Academie voor Communicatie & Leven Stef de Beurs - - - Erkend als onderwijsinstelling voor beroepsonderwijs: Inhoud Even voorstellen 3 Dagworkshop Spreken vanuit je Hart 4 Dagworkshop Speaking Circle de

Nadere informatie

Beginnen met leidinggeven en. Dé zeven dingen die je moet weten over leidinggeven.

Beginnen met leidinggeven en. Dé zeven dingen die je moet weten over leidinggeven. Beginnen met leidinggeven en dan Dé zeven dingen die je moet weten over leidinggeven. S o n j a v a n B e v e r e n, M e l k w e g 2 3, K l i j n d i j k R e g i e & R e s u l t a a t r e g i e @ s o n

Nadere informatie

Waarderen. Mensen. Verbondenheid. Inspireren. Delen. Goede Dingen. Leider. Missie. Empathie. Erkennen. Peter van Dam

Waarderen. Mensen. Verbondenheid. Inspireren. Delen. Goede Dingen. Leider. Missie. Empathie. Erkennen. Peter van Dam Waarderen ESSENTIES Zingeving LEIDERSCHAP Delen Goede Dingen Missie Verbondenheid Resultaatgericht Bewustzijn VAN Inspireren Visie Leider Samen Empathie Erkennen Mensen Peter van Dam Versie 2, Februari

Nadere informatie

The manager in me. 1. Achtergrond van de methodiek Interactief leren Empowerment Action learning Peercoaching en netwerken Zelfmanagement

The manager in me. 1. Achtergrond van de methodiek Interactief leren Empowerment Action learning Peercoaching en netwerken Zelfmanagement The manager in me Inhoudsopgave pagina 1. Achtergrond van de methodiek Interactief leren Empowerment Action learning Peercoaching en netwerken Zelfmanagement 2. Toepassing van de methodiek Opzet/trainingsonderdelen

Nadere informatie

VERKOPEN ZONDER TE VERKOPEN

VERKOPEN ZONDER TE VERKOPEN INTRODUCTIE... 5 MINDSET ALS BASIS VOOR SUCCES... 6 DE MEEST VOORKOMENDE ANDERE WERKZAAMHEDEN VAN ONDERNEMERS:... 6 UITSTELGEDRAG... 7 STARTEN MAAR SNEL WEER AFHAKEN... 8 HET GEVAAR VAN UITSTELGEDRAG...

Nadere informatie

Hand out behorende bij de training VOBSPAN. 5644 NG EINDHOVEN Toren C, level 14 040 2115020 1077 NX AMSTERDAM www.itasc.

Hand out behorende bij de training VOBSPAN. 5644 NG EINDHOVEN Toren C, level 14 040 2115020 1077 NX AMSTERDAM www.itasc. Hand out behorende bij de training VOBSPAN Itasc Nederland B.V. Itasc Nederland B.V. St. Gerardusplein 26 33 WTC Amsterdam 5644 NG EINDHOVEN Toren C, level 14 040 2115020 1077 NX AMSTERDAM www.itasc.nl

Nadere informatie

Master in. Leadership MAAK HET VERSCHIL IN 2015 VERBIND HART EN HARD START: FEB 2015 KLANTWAARDERING:

Master in. Leadership MAAK HET VERSCHIL IN 2015 VERBIND HART EN HARD START: FEB 2015 KLANTWAARDERING: Master in Leadership MAAK HET VERSCHIL IN 2015 VERBIND HART EN HARD START: FEB 2015 KLANTWAARDERING: Master in Leadership Weet jij wat jouw hart sneller doet kloppen? Collega s die precies doen wat jij

Nadere informatie

Welkom. bij Djoj training & opleiding

Welkom. bij Djoj training & opleiding Cursusprogramma najaar 2011 Welkom bij Bedrijven hebben te maken met snelle en complexe veranderingen. Dit is niet voor iedereen gemakkelijk. Sterker nog, het beroep dat op flexibiliteit en improvisatievermogen

Nadere informatie

Namens alle medewerkers van Houthoff Training & WAT IS ASSERTIVITEIT?

Namens alle medewerkers van Houthoff Training & WAT IS ASSERTIVITEIT? NIEUWSBRIEF V O O R J A A R 2 0 0 5 Krachtig in het contact maken met ieders (verborgen) talenten. Beste lezer, deze voorjaarsnieuwsbrief staat geheel in het teken van assertiviteit. Waarom, vraagt u zich

Nadere informatie

Workshoplijst Stichting Humanistische Uitvaartbegeleiding 2013

Workshoplijst Stichting Humanistische Uitvaartbegeleiding 2013 Workshoplijst Stichting Humanistische Uitvaartbegeleiding 2013 Persoonlijke Presentatie - Willy Maasdam Door een goede Persoonlijke Presentatie wordt het zelfvertrouwen en het imago van de Humanistische

Nadere informatie

Iedereen zei dat het onmogelijk was, totdat er iemand langs kwam die dat niet wist

Iedereen zei dat het onmogelijk was, totdat er iemand langs kwam die dat niet wist ERVARINGSPROFESSIONALS IN EETSTOORNISSEN Iedereen zei dat het onmogelijk was, totdat er iemand langs kwam die dat niet wist Kennismaken met Human Concern 1 Als je een muur opricht, denk dan aan wat er

Nadere informatie

CNV Cursusprogramma. > Leren werkt!

CNV Cursusprogramma. > Leren werkt! 2013 CNV Cursusprogramma > Leren werkt! 1 WORKSHOPS > Alle workshops duren 1 dag of 2 losse dagdelen. Profileren kun je leren dagdelen worden een aantal netwerken geïntro- Workshops Profileren kun je leren

Nadere informatie

Klantgerichte communicatie

Klantgerichte communicatie Hand out behorende bij de training Klantgerichte communicatie Itasc Nederland B.V. Sint Gerardusplein 26 33 5644 NG EINDHOVEN 040 2115020 www.itasc.nl Itasc Nederland B.V. WTC Amsterdam Toren C, Level

Nadere informatie

tips om een top manager te worden

tips om een top manager te worden 5 Gratis tips om een top manager te worden ebook voor managers die meer impact en betere resultaten willen. 2013 Frederike Mewe, psycholoog NIP 2 Welkom! Je bent jonge manager. Hiermee bedoel ik niet dat

Nadere informatie

Hand-out behorende bij de training. Ten behoeve van ERAcademy. ERAcademy Zwarte Woud 2 3524 SJ UTRECHT 030-2899900 www.teamera.nl

Hand-out behorende bij de training. Ten behoeve van ERAcademy. ERAcademy Zwarte Woud 2 3524 SJ UTRECHT 030-2899900 www.teamera.nl Hand-out behorende bij de training ERAcademy Zwarte Woud 2 3524 SJ UTRECHT 030-2899900 www.teamera.nl Een nadere kennismaking ERAcademy is een partner in ontwikkeling van mensen en organisaties. Trainen

Nadere informatie

Cultuur opbouwen: open en veilig

Cultuur opbouwen: open en veilig Hoofdstuk 10 83 HOOFDSTUK 10 Cultuur opbouwen: open en veilig Het rommelt een beetje in de groep van Joel. De kinderen zijn vaak onrustig, luisteren matig en werken maar weinig mee. Joel vermoedt dat dit

Nadere informatie

Moving Forward. Brengt vrouwen een stap dichter bij de arbeidsmarkt

Moving Forward. Brengt vrouwen een stap dichter bij de arbeidsmarkt Methodiekbeschrijving voor (zelf) organisaties die vrouwen helpen deel te nemen aan het economisch verkeer en richting te geven aan hun toekomst. Moving Forward Brengt vrouwen een stap dichter bij de arbeidsmarkt

Nadere informatie

Hand-out behorende bij de training

Hand-out behorende bij de training Hand-out behorende bij de training ITASC BV Aalsterweg 289 5644 RE Eindhoven 040 2115020 www.itasc.nl Een nadere kennismaking Itasc is een partner in ontwikkeling van mensen en organisaties. Trainen is

Nadere informatie

Jezelf Presenteren. Handboek voor trainers

Jezelf Presenteren. Handboek voor trainers Jezelf Presenteren Handboek voor trainers Colofon Het Zelfregiecentrum richt zich in eerste instantie op mensen met een lichamelijke, verstandelijke of psychische beperking. We vatten beperking in de meest

Nadere informatie

Attract. Retain. and. Handboek 2007-2009

Attract. Retain. and. Handboek 2007-2009 Attract and Retain Handboek 2007-2009 Lifelong Learning Programme Grundtvig Multilateral Project AaR Attract and Retain 134672-Llp-1-2007-1-nl-GRUNDTVIGGMP Grant Agreement: 2007-3457/001-001 Dit project

Nadere informatie

Duurzame trainingen in dienstverlening

Duurzame trainingen in dienstverlening Duurzame trainingen in dienstverlening Wat lees je in dit boek? Waarvoor kun je terecht bij PubliContact? 4 Wat gebeurt er allemaal in dienstverlening? 5 Waarom zou je kiezen voor PubliContact? 6 Hoe werkt

Nadere informatie

het persoonlijk ontwikkelingsplan zestor

het persoonlijk ontwikkelingsplan zestor arbeidsmarkt- en opleidingsfonds hbo Handreiking HET PERSOONLIJK ONTWIKKELINGSPLAN ondersteuning bij de invoering van het Persoonlijk Ontwikkelingsplan 1 2 Handreiking HET PERSOONLIJK ONTWIKKELINGSPLAN

Nadere informatie

Als managen uw vak is

Als managen uw vak is Anton van den Dungen Coen Dirkx Als managen uw vak is Basisvaardigheden voor leidinggevenden Thema, bedrijfswetenschappelijke en educatieve uitgeverij 2 U blijft leren Dit hoofdstuk gaat over leren en

Nadere informatie

INCOMPANY WORKSHOPS NAJAAR 2014 / 2015

INCOMPANY WORKSHOPS NAJAAR 2014 / 2015 INCOMPANY WORKSHOPS NAJAAR 2014 / 2015 INHOUDSOPGAVE WORKSHOPS THINK DIFFERENT? FUTURE PROOF? TOON LEF EN MAAK HET VERSCHIL! FUEL YOUR FUTURE HOE? Gezien de veranderingen in je vak, ben je gespitst op

Nadere informatie

E-training met 4 high-tech NLP technieken voor Authentiek Leiderschap

E-training met 4 high-tech NLP technieken voor Authentiek Leiderschap E-training met 4 high-tech NLP technieken voor Authentiek Leiderschap Hallo, fantastisch dat je dit e-book In iedereen schuilt een leider! hebt aangeschaft. Laten we de gebruikelijke introductie eens een

Nadere informatie

Scott de Jong http://www.positiefleren.nl 1

Scott de Jong http://www.positiefleren.nl 1 Scott de Jong http://www.positiefleren.nl 1 Je leest op dit moment versie 3.0 van het Gratis Ebook: Zelfvertrouwen Vergroten Bij Kinderen Geschreven door Scott de Jong. Download de allernieuwste versie

Nadere informatie

VPTZ Academie. Voor professionele organisaties en deskundige vrijwilligers

VPTZ Academie. Voor professionele organisaties en deskundige vrijwilligers VPTZ Academie Voor professionele organisaties en deskundige vrijwilligers Inhoudsopgave VPTZ Academie Voor professionele organisaties en deskundige vrijwilligers VPTZ Academie 3 Even voorstellen 4 Accommodaties

Nadere informatie

Logboek Instituut voor brein leiderschap

Logboek Instituut voor brein leiderschap Logboek Instituut voor brein leiderschap logboek instituut voor breinleiderschap Beste deelnemer, Je hebt je ingeschreven voor de Basistraining Breinleiderschap. Het is onze goede gewoonte om deelnemers

Nadere informatie

Nieuws over GAC Assessment & Coaching

Nieuws over GAC Assessment & Coaching special non-profit no. 2 Nieuws over GAC Assessment & Coaching Inhoud: 3 Assessment center 4 Ervaring van... 5 Weg met de rimpels 6 Ervaring van... 7 Luisteren=een talent=de oorsprong 8 Eigen training,

Nadere informatie