Stress, hart- en vaatziekten, mindfulness (TAB) (1) Les 3/7: Het ontwikkelen van draagkracht Jos van Erp Psycholoog / Beleidsadviseur De

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Stress, hart- en vaatziekten, mindfulness (TAB) (1) Les 3/7: Het ontwikkelen van draagkracht Jos van Erp Psycholoog / Beleidsadviseur De"

Transcriptie

1 Stress, hart- en vaatziekten, mindfulness (TAB) (1) Les 3/7: Het ontwikkelen van draagkracht Jos van Erp Psycholoog / Beleidsadviseur De Hart&Vaatgroep / Hartstichting j.v.erp@hartstichting.nl 1

2 Indeling (2) Huiswerk 1. Draaglast en draagkracht 2 Vechten tegen blijvende draaglast 3 Het vergroten van draagkracht 4 Balans tussen denken en directe ervaring 5 De verstrengeling van gedachten en de directe waarneming 6 Het verhelderen van de beleving Huiswerk voor de volgende keer

3 Huiswerk: (3) Wat zijn je ervaringen tijdens de body-scan? Ik probeer tijdens de oefening niet te denken en mijn hoofd leeg te maken, zodat ik me beter kan concentreren op het voelen van mijn lichaam. Dit lukt echter niet, elke keer komen er weer gedachten op en lukt het me niet goed om mijn lichaam te voelen. Commentaar: Het is niet de bedoeling van de oefening om je hoofd leeg te maken. Als er gedachten komen, merk ze dan op en ga met je aandacht weer terug naar het lichaam. Ten tweede is het vechten tegen gedachten dé ultieme manier om de gedachtestroom juist te vergroten. Als ik tegen je zeg: Denk de komende 10 seconden niet aan een roze olifant, dan zal je eerst aan die olifant moeten denken waarna je aan iets anders gaat proberen te denken. Erg ingewikkeld en vermoeiend. Dus nogmaals; heb aandacht voor de gedachten die opkomen en vecht er niet tegen. Ten derde is de crux van de oefening om een balans te vinden tussen concentratie en ontspanning. Om concentratie op te wekken hebben wij de neiging om onszelf streng toe te spreken. Met instructies als: Ik mag niet denken. Ik moet mijn lichaam gaan voelen. Ik mag niet bewegen. Ik moet afleidende geluiden in mijn omgeving elimineren. Ik moet ontspannen. Deze zelfinstructie leidt tot nog meer denken en spanning. Dit kun je voorkomen door een meer afwachtende houding aan te nemen en vooral proberen op te merken wat er zich voordoet tijdens de oefening. Te veel proberen te bereiken tijdens de oefening werkt contraproductief. Dus ga zitten, volg de instructies, merk op wat er op te merken valt en probeer niet te veel te bereiken. Tijdens het doen van de oefening komen bij mij regelmatig gedachten naar boven over vervelende gebeurtenissen uit het verleden. Commentaar: Waarschijnlijk ontstaat er, door de oefening, ruimte voor deze zaken die er daarvoor niet was. Dit is een teken dat je beoefening vooruit gaat. De gedachten kunnen naar boven komen zonder dat ze onmiddellijk verdrongen of bestreden worden. Je wordt je er bewust van. Het kan helpen om tijdens dat soort momenten na te gaan of er bepaalde plekken in je lichaam zijn die gespannen raken tijdens die gedachtes. Blijf wat langer met je aandacht aanwezig bij die gedachten en merk op wat het doet met je lichaamsgevoel. Als dit te veel wordt voor je om te verdragen, ga dan met je aandacht naar een plek in je lichaam waar je jezelf prettig voelt en blijf je aandacht daarop richten.

4 Wat waren de meest ontspannen momenten de afgelopen week? Sta eens stil bij enkele van die momenten en ga na: 1. Wat je tijdens deze momenten doet. Ben je aan het rusten, aan het bewegen of in gesprek met anderen? 2. Wat voor gebeurtenis of activiteit vormt het begin van deze momenten? 3. Wat denk je tijdens dergelijke momenten? Denk je veel, of juist heel weinig? Is het druk in je hoofd of juist niet? 4. Ben je met veel dingen tegelijk bezig, of niet? 5. Ga je misschien op in een bepaalde activiteit, of juist in rust. 6. Wat voel je tijdens dergelijke momenten? Hoe voel je de ontspanning in je lichaam, en waar voel je die nog het meest? 7. Als je terugkijkt op deze momenten, wat maakt ze tot prettige of ontspannen momenten? 8. Welke persoonlijke vaardigheid zorgt voor het ontstaan van dergelijke momenten? 9. Welke omstandigheid in de omgeving helpt bij het ontstaan van deze momenten? 10. Wat zou je zelf kunnen doen om méér van dergelijke momenten te creëren?

5 1. Draaglast en draagkracht (TAB) (4) Evenwicht (5) Als confrontatie met ziekte het evenwicht verstoort tussen draaglast en draagkracht, moet je zoeken naar manieren om die balans weer te herstellen. De draaglast bestaat uit drie componenten: gevolgen op lichamelijk, maatschappelijk en psychisch gebied. De draagkracht bestaat uit iemands vermogens om deze gevolgen te hanteren. De beste metafoor voor draagkracht en draaglast is de weegschaal. Met aan de ene kant de problemen die je te dragen krijgt - draaglast - en aan de andere kant je persoonlijke eigenschappen en vermogens die je helpen die last te dragen - draagkracht. Als bij confrontatie met ziekte de draaglast groter wordt dan de draagkracht, zijn er twee manieren om een nieuw evenwicht te vinden. Het verminderen van (het gewicht van) de draaglast, en het vergroten van (het contragewicht van) de draagkracht.

6 Van bestrijden van draaglast naar het vergroten van draagkracht (6) Aanvankelijk, net na de confrontatie met de ziekte gaat de aandacht vooral naar het bestrijden van draaglast. Ergo: medische therapie, revalidatie en leefstijlaanpassingen. Ook het herstel van veiligheid hoort hierbij: denk aan de implantatie van een pacemaker of een ICD, een inwendige defibrillator. Verder kunnen er zich qua werk ingrijpende gevolgen voordoen, die men zo veel mogelijk wil beheersen. Als het maximaal haalbare op het gebied van herstel en veiligheid is bereikt, kan er meer aandacht zijn voor (h)erkenning van blijvende draaglast. Dus voor de blijvende gevolgen van de aandoening. Je staat stil bij deze gevolgen en maakt ze onderdeel van het leven. Pas als je jezelf bewust bent van de blijvende beperkingen, kun je onderzoeken wat er desondanks nog wél mogelijk is. Dat is dus aandacht, gericht op het vergroten van draagkracht. Je focust op je vaardigheden, mogelijkheden, doelen, prettige en waardevolle momenten. Er zit een logica in de volgorde van deze fases: tijdens het bestrijden van de draaglast loop je op een gegeven moment tegen de grenzen van herstel aan. Zo word je jezelf bewust van de blijvende gevolgen van de aandoening. Op basis hiervan kun je op een realistische manier zoeken naar je mogelijkheden.

7 2 Vechten tegen blijvende draaglast (TAB) (7) Een balans tussen het richten van aandacht op draaglast en draagkracht (8) Wat aandacht krijgt, dat groeit. Dat geldt ook voor draaglast en draagkracht. Hoe meer aandacht voor draaglast, hoe meer die groeit. (Voor draagkracht geldt hetzelfde.) Dus: hoe meer je de aandacht richt op draaglast, hoe meer draaglast je zult ervaren. Als je al je beschikbare energie en aandacht dáár aan besteedt, heb je niets meer over om de draagkracht te bevorderen. Een nieuw evenwicht vinden terwijl je met ziekte leert omgaan doe je voor een deel door je energie anders te verdelen. Je besteedt minder aan de aandacht voor draaglast (problemen) en méér energie om te focussen op draagkracht (mogelijkheden). Het doel: een evenwichtige verdeling. Hierbij is belangrijk om je te beseffen dat draaglast niet alleen bestaat uit de directe lichamelijke en maatschappelijke gevolgen, maar ook uit de weerstand die je tegen die gevolgen hebt. Dus als je jezelf blijft verzetten tegen gevolgen, ook tegen gevolgen waarvan op de lange termijn duidelijk is geworden dat er niets meer aan te doen is, dan neemt de draaglast toe. Alle aandacht en energie gaat zitten in het niet te winnen gevecht tegen de draaglast. Tegen die tijd is het dus belangrijk om het gevecht te staken, om stil te staan bij de blijvende gevolgen. En te focussen op mogelijkheden die er nog zijn ondanks die gevolgen. Het bewust anders leren richten van de aandacht is daarom een belangrijk onderdeel bij het leren omgaan met een chronische aandoening.

8 Weerstand tegen blijvende beperkingen vergroot de draaglast in iemands leven (9) Met alle energie en aandacht blijvende beperkingen bevechten, doet vooral de frustratie toenemen. De beperkingen of veranderingen nemen in iemands leven een steeds grotere plaats in. Totdat bijna alle activiteiten in het hele leven te maken hebben met klachten. Voor de prettige kanten van het leven is geen energie of aandacht meer over. Alles wat men denkt, voelt, ziet en doet heeft te maken met die klacht. Kortom, juist door de pogingen de draaglast te verwijderen, wordt die alleen maar groter. Het is alsof iemand s ochtends plotseling een zwaar rotsblok in zijn achtertuin vindt, waarschijnlijk een meteoor die daar s nachts terecht is gekomen. In eerste instantie gaat hij proberen dit rotsblok uit zijn tuin te duwen. Het rotsblok is zo zwaar dat er geen beweging in te krijgen is. Elke keer als hij duwt, wordt hij weer geconfronteerd met het gewicht van het rotsblok. Als hij rust, is hij bezig met het bedenken van methodes om het rotsblok te verplaatsen. Als het wéér niet lukt, is hij boos of verdrietig. Als hij slaapt droomt hij erover. Zijn partner en vrienden zijn inmiddels al die verhalen over het rotsblok beu en vinden dat ze te weinig aandacht krijgen. Al zijn aandacht en energie gaan naar het rotsblok, hij ziet niks anders meer en heeft nergens anders tijd voor. Het rotsblok is nog geen centimeter verschoven. Als je het rotsblok uit dit verhaal vervangt voor een chronische ziekte die plotseling in je leven verschijnt, wordt duidelijk hoe de draaglast van die ziekte vergroot kan worden door al je energie en aandacht te steken in het bestrijden van die ziekte.

9 3 Het vergroten van draagkracht (TAB) (10) Het vergroten van draagkracht (11) Ondanks de aandoening zijn er vaak nog voldoende mogelijkheden om ontspanning, plezier en waardevolle momenten te ervaren. Die mogelijkheden ziet men vaak niet, of men vindt ze onbelangrijk, omdat de aandacht vooral is gericht op problemen en mogelijke oplossingen. Het idee is: alles moet weer als vroeger worden, min of meer althans, en pas daarna is er weer tijd voor familie, vrienden, hobby s en ontspanning. Echter: zeker bij blijvende beperkingen of veranderingen is het belangrijk om - ondanks de problemen - te zoeken naar waardevolle, plezierige momenten, die de draagkracht doen groeien. Dus focus niet alleen op het rotsblok, maar ook op de tuin er omheen, de familie en vrienden die langskomen. Richt je aandacht op het zoeken van dingen die je wél wilt in plaats van het bestrijden van dingen die je niet wilt. Maar hoe doe je dat? Je doet dat op basis van eigen krachten, mogelijkheden en eigenschappen die je misschien al lang was vergeten of die je niet meer gebruikte omdat je zo door probleemoplossing in beslag was genomen. Hiervoor is het nodig om je aandacht anders te richten. Behulpzame tips zijn: Hou op met dingen doen die niet werken. Als na lang duwen dat rotsblok nog steeds niet van zijn plaats is, zal je moeten stoppen met duwen. Als een oplossing niet werkt, doe dan niet méér van hetzelfde. Heb aandacht voor dingen die wél goed gaan. Voor de momenten waarop het leven prettiger is, minder vervelend, ontspannen of minder gespannen. Momenten waarop je geniet, of waarop anderen aardig zijn of minder onaardig. Et cetera. Kijk wat je doet tijdens dat soort momenten. En wat denk en voel je dan? Wat in jou zorgt voor het ontstaan van die momenten? Probeer méér van die momenten te creëren. Heb aandacht voor dingen die je wel wilt, in plaats van dingen die je niet wilt. Aandacht voor dingen die je wilt bereiken in plaats van dingen die je wilt bevechten. Nadruk op doelen en niet op problemen.

10 Het vergroten van draagkracht door de aandacht te richten op waardevolle momenten (12) Een effectieve manier om draagkracht te vergroten is om in het dagelijks leven de aandacht meer te richten op de waardevolle en ontspannen momenten. Zoals: wandelen in het herfstbos, luisteren naar muziek of verbondenheid ervaren met een goede vriend of kinderen. Dit zijn geen van allen gebeurtenissen die vanuit zichzelf voldoening schenken. Die voldoening heeft te maken met de manier waarop jij die gebeurtenissen beïnvloedt en ervaart. Wat - tijdens deze mooie momenten maakt dat je het anders dan anders ervaart? Mensen die deze belevingsaspecten beschrijven, gebruiken vaak woorden als openheid, rust, leeg in mijn hoofd, ontspannen. Verder worden vaak zintuigelijke indrukken beschreven: de wind voelen, of het warme badwater, vogels horen zingen, et cetera. Het zijn allemaal directe ervaringen, ervaringen vanuit de stabiele basis. Blijkbaar zijn mensen in staat om zich tijdens bepaalde momenten méér open te stellen voor dergelijke ervaringen. We willen even de tijd nemen om te zoeken naar persoonlijke waardevolle momenten omdat die de basis vormen voor de huiswerkopdracht. Met een waardevol moment doelen we op een ervaring waarbij je: los bent van de alledaagse routine, openstaat voor wat er in de directe omgeving waarneembaar is, een gevoel hebt van tevredenheid, welbevinden, verbondenheid, ontroering, schoonheid of geluk, denken tot rust is gekomen, niet afgeleid worden door allerlei achtergrondgedachtes, in het hier en nu bent, met volle overgave ergens mee bezig bent, een gevoel van ontspanning ervaart, het gevoel hebt dingen intenser te ervaren dan normaal gesproken. Breng zo n moment in herinnering. Het maakt niet uit hoe lang het geleden is, als de ervaring nog maar opgeroepen kan worden. Als je een dergelijk moment, of meerdere momenten, hebt gevonden, noteer ze dan even kort in steekwoorden. Je hebt ze nodig bij de huiswerkoefeningen voor de volgende keer.

11 Waardevolle momenten en de directe ervaring (13) Kenmerkend voor waardevolle of prettige momenten is de intensivering van de ervaring op dat moment. De focus ligt op het nu, en er zijn minder afleidende gedachten. Het lijkt wel alsof dit vanzelf gebeurt, - als de omstandigheden goed zijn, als je even niet te veel aan je hoofd hebt, en de beleving van dat moment jou soepel op sleeptouw neemt. Een dergelijke flow ervaring is niet alleen afhankelijk van de gebeurtenis, maar véél meer nog van iemands houding. Niet alleen de muziek doet schoonheid of ontroering ervaren, vooral de manier waarop je luistert. Je kunt jezelf trainen in het aannemen van die houding. Van een wandeling kun je meer genieten door tijdens die wandeling eerst met je aandacht naar je lichaamsgevoel te gaan, waardoor je gedachten tot rust komen en vervolgens je aandacht te richten op wat er is waar te nemen. Zo kun je eens wat langer stilstaan bij een oeroude eik, kwetterende spreeuwen, de harsachtige geur van de dennenbomen. Et cetera. Steeds als je merkt dat gedachten weer de kop opsteken, ga je terug naar je lichaamsgevoel en als je hoofd dan weer wat rustiger is, richt je je volle aandacht op je directe omgeving, op hetgeen gebeurt in het Hier en Nu. Doe dit op een ontspannen manier, vecht niet tegen gedachtes, merk ze even op en ga weer terug naar het lichaamsgevoel en de beleving van de directe omgeving. Als dit niet lukt zoals je zou willen, accepteer het en pas je aan. Wellicht een volgende keer beter. Te hoge doelen of verwachtingen vormen ook storende achtergrondgedachten. Deze houding is ook toepasbaar op allerlei andere activiteiten, zoals het luisteren naar muziek, sporten, creatief bezig zijn, koken, eten, rustig in de tuin zitten. De kern van deze houding is: zien wat er te zien is op dat moment en niét: bedenken hoe het zou moeten zijn, of denken aan de verplichtingen die op je wachten. Het is eigenlijk een meer kinderlijke manier van ervaren, waarnemen wat er is, en niet nadenken over het nut van dit moment en de manier waarop die past in je persoonlijke plan of planning.

12 Filmpje (14)

13 4 Balans tussen denken en directe ervaring (TAB) (15) Een balans tussen denken en directe ervaring (16) Anders dan dieren kunnen wij leren van ons verleden en plannen maken voor de toekomst. Bij het richting geven aan ons leven is denken onontbeerlijk. Naast denken is directe zintuiglijke ervaring belangrijk om te ervaren hoe het met onszelf en onze directe omgeving gesteld is. Het is een ankerpunt of thuisbasis die rust biedt en richting geeft vanuit die rust. Verder kan die directe ervaring een onmiddellijke voldoening schenken over het hier en nu die met denken onhaalbaar is. Kortom: zowel het denken als de directe ervaring hebben we hard nodig.

14 Als het denken de directe ervaring overheerst (17) We zijn in het westen tijdens opvoeding en onderwijs voortdurend getraind om te focussen op het bereiken van doelen: examens halen, een project voltooien, streven naar gezondheid, een carrière opbouwen. Logisch dat we vooral aandacht hebben voor nuttige en functionele dingen die het realiseren van een doel dichterbij brengen. Iets simpels als een appel eten wordt zo een te voltooien deelproject in het kader van de verbetering van onze gezondheid. Ondertussen vergeten we bijna de appel te proeven. Melig of sappig, zoet of zuur, we merken het slechts zijdelings op. We zijn zo getraind in deze manier van denken, dat het een automatisme is geworden. Bijna alles dat we waarnemen staat in het licht van doelen en plannen die daarmee samenhangen. Zo proberen we grip te krijgen op onze omgeving. Jonge kinderen doen dat niét, en daarmee onderscheiden ze zich op een belangrijke manier van volwassenen. Als een kind een paardenbloem ziet, ziet het een mooie bloem, een volwassene ziet in een paardenbloem vaak onkruid dat niet thuishoort in het gazon, dat trouwens snel gemaaid moet worden. Dat verschil heeft te maken met zijn en doen. De volwassene staat meer in de doe-stand, de paardenbloem past niet in het ideaalbeeld van een gazon en moet verwijderd worden. Op die manier kunnen we onzuiverheden waarnemen die niet passen in ons ideale zelfbeeld of wereldbeeld. Hoe harder we streven naar het realiseren van dergelijke ideaalbeelden, hoe meer we in die doe-stand komen en hoe minder we onze omgeving op een directe manier ervaren. We zijn veel bezig met zaken die in de toekomst gerealiseerd moeten worden. Onze beleving of waarneming wordt dan steeds meer gestuurd door problemen en plannen die te maken hebben met die ideaalbeelden. Deze wijze van waarnemen overheerst onze beleving op een automatische manier. We zien niet meer onze omgeving, maar vooral de plannen die we ermee hebben. Wat we waarnemen is het plan of de kaart van onze omgeving en niet de omgeving zelf. We hebben meer oog voor de kaart die het gebied beschrijft dan voor het gebied zelf. Anders gezegd: we nemen onze beschrijvingen van de omgeving waar en niet de omgeving zelf.

15 Gedachten zijn geen feiten (18) Als we sterk hechten aan een zelfbeeld - gebaseerd op bijvoorbeeld werk, sportiviteit, onafhankelijkheid - en we blijven hieraan vasthouden, ook al kunnen we er door ziekte niet meer aan voldoen, dan levert die fixatie vooral frustratie op. Dat geldt ook voor bepaalde overtuigingen, gewoontes en levensdoelen die we niet meer kunnen waarmaken omdat we met beperkingen worden geconfronteerd. Als de werkelijkheid niet voldoet aan ons ideaalbeeld, zien we dat als een inbreuk op de natuurlijke gang van zaken. De werkelijkheid dient zich te houden aan onze planning en onze overtuigingen. Onze gedachten en overtuigingen lijken soms hardere feiten te zijn dan de werkelijkheid zelf. Als we onwrikbaar vasthouden aan gedachten of interpretaties van de werkelijkheid, bepalen die onze beleving. We zien niet meer dat we die gedachten zelf gefabriceerd hebben. Gedachten zijn geen feiten! Gedachten zijn indirecte ervaringen, beschrijvingen of interpretaties die wij zelf maken. Waar we in deze training aan werken, is het onderscheid kunnen maken tussen gedachten en een directe ervaring, gedachten laten voor wat ze zijn, en contact maken met die directe ervaring.

16 Belemmeringen voor het hebben van directe ervaringen: denken als oplossing (19) Als je teleurstellingen (of frustraties, spanningen en angsten) alleen verwerkt door te denken, kan dit de problematiek doen toenemen. Terwijl je, paradoxaal genoeg, juist nadenkt om de problematiek te verlichten. Dit komt door de kloof tussen enerzijds de werkelijkheid en anderzijds de verwachtingen, wensen, en plannen. De volgende punten houden die kloof in stand, of maken hem groter; Vasthouden aan onhaalbare zelfbeelden en overtuigingen, ze leiden tot frustratie. Omdat we leren de wereld te plannen en doelmatig te benaderen, hebben we de neiging om de wereld te ordenen via overtuigingen en ideeën. We nemen overtuigingen en gedachten waar als feiten. Gedachten zijn geen feiten maar indirecte ervaringen. Een directe ervaring is een zintuiglijke waarneming en een indirecte ervaring is de interpretatie van die directe ervaring in het licht van een doel, plan, overtuiging, zelfbeeld, angstscenario of wereldbeeld. In de praktijk bestaat onze waarneming uit een samenstelling van zintuiglijke waarnemingen en denken. Als het denken overheerst, is er steeds minder contact met onze directe omgeving en wordt onze waarneming vooral bepaald door plannen, verwachtingen, overtuigingen, angsten en doelen. Alles wat er om je heen gebeurt, moet dan een plaats krijgen in jouw gedachtenpatronen. Omdat je omgeving veel veranderlijker en beweeglijker is dan je gedachtenpatronen, voldoet die niet aan die gedachtenpatronen. De wereld klopt dan niet met hoe jij vindt dat die zou moeten zijn, waardoor frustratie ontstaat. Vervolgens probeer je controle te krijgen door nog meer te gaan denken, te plannen et cetera, en kom je in een vicieuze cirkel terecht. Om aan die vicieuze cirkel te ontsnappen is het zaak weer in contact te komen met de directe ervaring. Dit kan door de aandacht te richten op de stabiele basis, het lichaamsgevoel en andere zintuigelijke ervaringen, en vandaar uit opkomende gedachten te laten voor wat ze zijn: slechts gedachten. Waar we naar streven is het loslaten van gedachtes en het meer meebewegen met wat zich in de omgeving voordoet in het hier en nu.

17 Belemmeringen voor het hebben van directe ervaringen: ongewenste ervaringen vermijden (20) Het gevaar bestaat dat, nu je wat meer weet over de mindfulness-methode, je hier een soort ideaalbeeld over gaat scheppen waarbinnen bepaalde ervaringen ongewenst zijn. Binnen dat ideaalbeeld móet je ontspannen, mág je niet denken en moet je alles intensief ervaren. Waardoor,paradoxaal genoeg, weer een doe-stand ontstaat, focus op een doel in de toekomst en een plan om zaken te bereiken. Het gevolg: het denken overschaduwt de directe ervaring wederom. Daarom is het belangrijk alle ervaringen welkom te heten. Ook vervelende gedachtes of gevoelens. Je zoekt dan een balans tussen de ervaringen waardoor je aandacht getrokken wordt én datgene waar je je aandacht op wilt richten. Dus behalve concentratie op wat je doet op dat moment, bijvoorbeeld een bodyscan, een wandeling of het beluisteren van muziek, is ook aandacht hebben voor concentratie verstorende gedachtes en gevoelens van groot belang. Schenk er even aandacht aan, door alleen te registreren dat ze er zijn, en ga dan weer met je aandacht terug naar waarmee je bezig was. Bij bepaalde opdringerige gedachtes of gevoelens - die elke keer weer de kop op steken - loont het om er wat langer bewust bij stil te staan. Als je ze probeert weg te drukken, werkt dat als in het gedachtenexperiment met de roze olifant. Als ik tegen je zeg: Denk de komende 10 seconden niet aan een roze olifant, dan zal je eerst aan die olifant moeten denken waarna je aan iets anders gaat proberen te denken. Erg ingewikkeld en vermoeiend. Heb dus aandacht voor de gedachten die opkomen en vecht er niet tegen, want er gaat veel aandacht en energie in zitten. Probeer kortom op een ontspannen en vriendelijke manier om te gaan met opkomende gedachtes en gevoelens.

18 5 De verstrengeling van gedachten en de directe waarneming (TAB) (21) De verstrengeling van gedachten en de directe waarneming (22) Over het algemeen hebben we niet in de gaten hoezeer onze zintuiglijke ervaring en ons denken met elkaar verstrengeld zijn. Ook proeven, toch één van onze meest directe ervaringen, staat zwaar onder invloed van onze denkprocessen. Als we van bekenden een goed restaurant aanbevolen krijgen waar een geweldige zalmcarpaccio geserveerd wordt, en als we daar in het menu lezen waar de zalm is gevangen, en hoe die langzaam werd gerookt, boven een vuurtje van snippers eiken- en beukenhout, en hoe de chef eigenhandig dillemayonaise heeft staan kloppen, dan moet dit gerecht wel fantastisch smaken. En inderdaad: we menen een zeer exclusief gerecht te proeven. Maar wat proeven we nu? De beschrijving van het voedsel? Of het voedsel zelf? De directe ervaring trainen gaat over voedsel proeven en niet over een menu lezen.

19 6 Het verhelderen van de beleving (TAB) (23) Het verhelderen van de beleving, waarneming, ervaring (24) Het trainen van mindfulness vergt geduld en een houding waarin dingen kunnen gebeuren zonder dat we pogen om alles te controleren en beheersen. We hoeven niet te streven naar een bepaalde toestand of een bepaald doel. We nemen eenvoudigweg de rust om te zien wat er gebeurt. Juist door die rust worden zaken helderder. Op dezelfde manier waarop een glas modderig water helder wordt. Niet door ermee te schudden, maar door het ongemoeid te laten, zakken alle gronddeeltjes, langzaam en dwarrelend naar de bodem. Richt een gedeelte van je aandacht op je concentratiepunt en gebruik een ander gedeelte van je aandacht om te observeren wat er verder in je geest gebeurt.

20 De kleren van de keizer (25) In het sprookje De kleren van de Keizer maken de wevers van de nieuwe kleren van de Keizer hem wijs dat ze een stof weven die alleen zichtbaar is voor degenen die intelligent genoeg zijn om deze te zien. In werkelijkheid ziet niemand de stof, maar omdat men niet als dom te boek wil staan, ontstaat er een cultuur of samenleving waarin iedereen de nieuwe kleren bewondert. Pas als de keizer paradeert met zijn nieuwe kleren, roept een kind dat de keizer naakt is. Hierdoor ziet iedereen plots de naakte waarheid. Door een meer directe waarneming middels mindfulness speur je naar wat zichtbaar is en niet naar wat je gedachten over de waarneming zeggen. Het gaat over het leren waarnemen wat er te zien is. En het gaat niét over meegesleept worden door de waan van de dag.

21 Huiswerk voor de volgende keer (26) Bodyscan: link Bodyscan, binnenkant lichaam: link Waardevol moment: link De tekst nog eens nalezen: link Extra informatie over mindfulness: link Wissel komende week een van de bodyscanoefeningen af met de oefening Waardevol moment. Voor deze laatste oefening kun je een moment gebruiken dat je ontdekt hebt tijdens de oefening aandacht voor waardevolle momenten. Had je nog niet zo n moment gevonden, lees de oefening nog eens na en probeer er alsnog een te vinden.

Het vergroten van draagkracht na confrontatie met een harta andoening

Het vergroten van draagkracht na confrontatie met een harta andoening Het vergroten van draagkracht na confrontatie met een harta andoening Draaglast en draagkracht Als door de confrontatie met ziekte de balans tussen draaglast en draagkracht wordt verstoord, moet gezocht

Nadere informatie

Stressmanagement-training: Vaardig door ontspanning

Stressmanagement-training: Vaardig door ontspanning Stressmanagement-training: Vaardig door ontspanning Veel mensen met een hart- of vaatziekte (HVZ) en hun partners ervaren ook nog stress als ze thuis hun leven weer proberen op te bouwen. Dit is dus ná

Nadere informatie

Illustraties: Wilfred Ottenheim

Illustraties: Wilfred Ottenheim Stress, hart- en vaatziekten, mindfulness (TAB) (1) Inleiding Jos van Erp Psycholoog / Beleidsadviseur De Hart&Vaatgroep / Hartstichting j.v.erp@hartstichting.nl Illustraties: Wilfred Ottenheim 1 Indeling

Nadere informatie

Stress, hart- en vaatziekten, mindfulness (TAB) (1) Les 6/7: Motivatie Jos van Erp Psycholoog / Beleidsadviseur De Hart&Vaatgroep / Hartstichting

Stress, hart- en vaatziekten, mindfulness (TAB) (1) Les 6/7: Motivatie Jos van Erp Psycholoog / Beleidsadviseur De Hart&Vaatgroep / Hartstichting Stress, hart- en vaatziekten, mindfulness (TAB) (1) Les 6/7: Motivatie Jos van Erp Psycholoog / Beleidsadviseur De Hart&Vaatgroep / Hartstichting j.v.erp@hartstichting.nl 1 Indeling (2) Huiswerk 1 Ontwikkelen

Nadere informatie

Het aanpassingsproces na confrontatie met een hart- of vaataandoening

Het aanpassingsproces na confrontatie met een hart- of vaataandoening Auteur: Jos van Erp j.v.erp@hartstichting.nl Het aanpassingsproces na confrontatie met een hart- of vaataandoening Maakbaarheid en kwetsbaarheid Dood gaan we allemaal. Deze realiteit komt soms sterk naar

Nadere informatie

mindfulness workshop

mindfulness workshop mindfulness workshop 1 mindfulness workshop Deze workshop wordt gegeven om een indruk te krijgen wat mindfulness inhoudt. Ook kan worden gekeken in welke training de workshop als onderdeel kan worden ingezet,

Nadere informatie

Zonder dieet lekkerder in je vel!

Zonder dieet lekkerder in je vel! Zonder dieet lekkerder in je vel! Vijf vragen en vijf stappen om te ontdekken hoe je jouw eetpatroon kunt veranderen en succesvol kunt afvallen. Overgewicht neemt ernstige vormen aan, veel volwassenen

Nadere informatie

Stress, hart- en vaatziekten, mindfulness (TAB) (1) Les 7/7: Mindfulness Jos van Erp Psycholoog / Beleidsadviseur De Hart&Vaatgroep / Hartstichting

Stress, hart- en vaatziekten, mindfulness (TAB) (1) Les 7/7: Mindfulness Jos van Erp Psycholoog / Beleidsadviseur De Hart&Vaatgroep / Hartstichting Stress, hart- en vaatziekten, mindfulness (TAB) (1) Les 7/7: Mindfulness Jos van Erp Psycholoog / Beleidsadviseur De Hart&Vaatgroep / Hartstichting j.v.erp@hartstichting.nl 1 Indeling (2) Huiswerk 1 Uitgangspunten

Nadere informatie

Leren leven met een hart- of vaataandoening (Het herstel van het evenwicht tussen draagkracht en draaglast)

Leren leven met een hart- of vaataandoening (Het herstel van het evenwicht tussen draagkracht en draaglast) Leren leven met een hart- of vaataandoening (Het herstel van het evenwicht tussen draagkracht en draaglast) 1 Voorwoord In het najaar van 2014 verzorgde de heer Jos van Erp, psycholoog bij de Nederlandse

Nadere informatie

MODULE #7 CORE PURPOSE

MODULE #7 CORE PURPOSE MODULE #7 CORE PURPOSE Welkom bij het 90 dagen mindset coachings programma. Dit programma heeft de potentie om jouw leven compleet te veranderen de komende 90 dagen. Daarin is het belangrijk dat je de

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Johan Vosbergen Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Johan Vosbergen... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Johan,

Nadere informatie

waar denkt u aan bij het woord opvoeden? De kracht van Positief opvoeden Overzicht Hoop en verwachting

waar denkt u aan bij het woord opvoeden? De kracht van Positief opvoeden Overzicht Hoop en verwachting Overzicht De kracht van Positief opvoeden 1 Hoop en verwachting Opvoeden in de praktijk Waarom positief opvoeden? De 5 principes van positief opvoeden Tijd voor vragen en discussie 2 Hoop en verwachting

Nadere informatie

Het landschap van stress

Het landschap van stress Sessie 4 Het landschap van stress Omgaan met moeilijkheden Moeilijke dingen vormen een deel van het leven. Daar hebben we niets over te zeggen. Situaties die je als onaangenaam ervaart, kunnen zorgen voor

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Lisa Westerman Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Lisa Westerman... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Lisa,

Nadere informatie

Doelstellingen van PAD

Doelstellingen van PAD Beste ouders, We kozen er samen voor om voor onze school een aantal afspraken te maken rond weerbaarheid. Aan de hand van 5 pictogrammen willen we de sociaal-emotionele ontwikkeling van onze leerlingen

Nadere informatie

sochicken helpt je broeden op een leuker leven. Met talloze praktische tips en dagelijkse inspiratie, www.sochicken.nl

sochicken helpt je broeden op een leuker leven. Met talloze praktische tips en dagelijkse inspiratie, www.sochicken.nl 47 manieren om meer mindful te leven Mindfulness is zo simpel. En tóch zo ingewikkeld. Want hoe blijf je in het moment? Hoe laat je tijdelijk je gedachten los en ervaar je het leven zoals het is? Wij hebben

Nadere informatie

Dé 14 fundamentele stappen naar geluk

Dé 14 fundamentele stappen naar geluk Dé 14 fundamentele stappen naar geluk Van de Amerikaanse psycholoog Michael W. Fordyce 1. Wees actief en ondernemend. Gelukkige mensen halen meer uit het leven omdat ze er meer in stoppen. Blijf niet op

Nadere informatie

Susanne Hühn. Het innerlijke kind. angst loslaten

Susanne Hühn. Het innerlijke kind. angst loslaten Susanne Hühn Het innerlijke kind angst loslaten Inhoud Inleiding 7 Hoe ontstaat angst? 11 Wegen uit de angst 19 Het bange innerlijke kind leren kennen 35 Meditatie Het bange innerlijke kind leren kennen

Nadere informatie

Mindfulness Training. Leer binnen acht weken anders om te gaan met stress, ontwikkel aandacht voor het nu en ervaar meer rust.

Mindfulness Training. Leer binnen acht weken anders om te gaan met stress, ontwikkel aandacht voor het nu en ervaar meer rust. Mindfulness Training Leer binnen acht weken anders om te gaan met stress, ontwikkel aandacht voor het nu en ervaar meer rust. Mindfulness training Per dag schieten er duizenden, vaak stressvolle, gedachten

Nadere informatie

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster [PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster! Hoofdzaken Ster Copyright EffectenSter BV 2014 Hoofdzaken Ster SOCIALE VAARDIGHEDEN VERSLAVING DOELEN EN MOTIVATIE 10 9 8 10 9 8 7 6 4 3 2 1 7 6 4 3 2 1 10 9

Nadere informatie

Stress, hart- en vaatziekten, mindfulness (TAB) (1) Les 2/7 Aanpassing en verwerking Jos van Erp Psycholoog / Beleidsadviseur De Hart&Vaatgroep /

Stress, hart- en vaatziekten, mindfulness (TAB) (1) Les 2/7 Aanpassing en verwerking Jos van Erp Psycholoog / Beleidsadviseur De Hart&Vaatgroep / Stress, hart- en vaatziekten, mindfulness (TAB) (1) Les 2/7 Aanpassing en verwerking Jos van Erp Psycholoog / Beleidsadviseur De Hart&Vaatgroep / Hartstichting j.v.erp@hartstichting.nl 1 Indeling (2) Huiswerk

Nadere informatie

Ontdek je kracht voor de leerkracht

Ontdek je kracht voor de leerkracht Handleiding les 1 Ontdek je kracht voor de leerkracht Voor je ligt de handleiding voor de cursus Ontdek je kracht voor kinderen van groep 7/8. Waarom deze cursus? Om kinderen te leren beter in balans te

Nadere informatie

HEADS LARGER THAN HANDS

HEADS LARGER THAN HANDS HEADS LARGER THAN HANDS Op zoek naar meer balans Drs. Annemarije Struik Psycholoog HOE ZIT HET MET JOU?? Quotes uit de praktijk Ik vind het allemaal zo leuk Ik geef dingen niet graag uit handen Als ik

Nadere informatie

Kwaliteit van leven Een hulpmiddel bij de voorbereiding van een zorgplan

Kwaliteit van leven Een hulpmiddel bij de voorbereiding van een zorgplan Kwaliteit van leven Een hulpmiddel bij de voorbereiding van een zorgplan De zorg en begeleiding van mensen met een verstandelijke beperking moet erop gericht zijn dat de persoon een optimale kwaliteit

Nadere informatie

Mindfulness programma. Leer binnen acht weken anders om te gaan met stress, ontwikkel aandacht voor het nu en ervaar meer rust.

Mindfulness programma. Leer binnen acht weken anders om te gaan met stress, ontwikkel aandacht voor het nu en ervaar meer rust. Mindfulness programma Leer binnen acht weken anders om te gaan met stress, ontwikkel aandacht voor het nu en ervaar meer rust. Per dag schieten er duizenden, vaak stressvolle, gedachten door je hoofd.

Nadere informatie

EHBOnrust in. EHBOnrust in een (werk)relatie. EHBOnrust als leidinggevende. EHBOnrust in teams

EHBOnrust in. EHBOnrust in een (werk)relatie. EHBOnrust als leidinggevende. EHBOnrust in teams EHBOnrust in Er zijn nog 3 brieven die wellicht interessant voor je zijn of voor iemand die je kent: EHBOnrust in een (werk)relatie EHBOnrust als leidinggevende EHBOnrust in teams Briska Smit Briska ontspant

Nadere informatie

Meditatie legt de kiem om bewuster te worden te midden van de chaos van alledag.*

Meditatie legt de kiem om bewuster te worden te midden van de chaos van alledag.* nazomer 2014 Meditatie legt de kiem om bewuster te worden te midden van de chaos van alledag.* In de drukte van alledag Ons dagelijks leven is voor velen druk. Vol met wat we willen, moeten, kunnen, ontwikkelen.

Nadere informatie

Workshop Mindfulness Gemeente Halderberge Betsie Wagemakers. Het enige moment wat telt is:

Workshop Mindfulness Gemeente Halderberge Betsie Wagemakers. Het enige moment wat telt is: Workshop Mindfulness Gemeente Halderberge Betsie Wagemakers Het enige moment wat telt is: NU Programma 1. Wat is mindfulness? 2. Wat levert mindfulness op? 3. Evaluatie van de ingevulde enquête. 4. De

Nadere informatie

Disclosure belangen spreker

Disclosure belangen spreker Disclosure belangen Jos van Erp Geen belangenverstrengeling d.m.v. Sponsoring of onderzoeksgeld Honorarium of andere vergoeding Aandeelhouder Of anders Disclosure belangen spreker Bewegen én berusten:

Nadere informatie

Stap 6. Stap 6: Deel 1. Changes only take place through action Dalai Lama. Wat ga je doen?

Stap 6. Stap 6: Deel 1. Changes only take place through action Dalai Lama. Wat ga je doen? Stap 6. Changes only take place through action Dalai Lama Wat ga je doen? Jullie hebben een ACTiePlan voor het experiment gemaakt. Dat betekent dat je een nieuwe rol en andere ACTies gaat uitproberen dan

Nadere informatie

Stress, hart- en vaatziekten, mindfulness (TAB) (1) Les 5/7: Omgaan met anderen Jos van Erp Psycholoog / Beleidsadviseur De Hart&Vaatgroep /

Stress, hart- en vaatziekten, mindfulness (TAB) (1) Les 5/7: Omgaan met anderen Jos van Erp Psycholoog / Beleidsadviseur De Hart&Vaatgroep / Stress, hart- en vaatziekten, mindfulness (TAB) (1) Les 5/7: Omgaan met anderen Jos van Erp Psycholoog / Beleidsadviseur De Hart&Vaatgroep / Hartstichting j.v.erp@hartstichting.nl 1 Indeling (2) Huiswerk

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

Timemanagement? Manage jezelf!

Timemanagement? Manage jezelf! Timemanagement? Manage jezelf! Trefwoorden Citeren timemanagement, zelfmanagement, stress, overtuigingen, logische niveaus van Bateson, RET, succes citeren vanuit dit artikel mag o.v.v. bron: www.sustrainability.nl

Nadere informatie

Succes: jouw eigen formule Oefeningen Opgedragen aan iedereen die bereid is om te groeien

Succes: jouw eigen formule Oefeningen Opgedragen aan iedereen die bereid is om te groeien Succes: jouw eigen formule Oefeningen Opgedragen aan iedereen die bereid is om te groeien Praktijk Sterre Groenendijk Je bent welkom om dit ebook naar anderen te sturen, mits je het in zijn geheel stuurt

Nadere informatie

Deel 12/12. Ontdek die ene aanpak waarmee je al je problemen oplost

Deel 12/12. Ontdek die ene aanpak waarmee je al je problemen oplost Beantwoord eerst de volgende vragen: 1. Welke inzichten heb je gekregen n.a.v. het vorige deel en de oefeningen die je hebt gedaan? 2. Wat heb je er in de praktijk mee gedaan? 3. Wat was het effect op

Nadere informatie

STRESS EN HARTCOHERENTIE

STRESS EN HARTCOHERENTIE Dendermondsesteenweg 29 9270 LAARNE-KALKEN 0474 30 85 84 www.dekrachtbron.be info@dekrachtbron.be MASSAGECENTRUM DE KRACHTBRON STRESS EN HARTCOHERENTIE Het autonome zenuwstelsel is verantwoordelijk voor

Nadere informatie

Behandeling chronische pijn en vermoeidheid bij tieners

Behandeling chronische pijn en vermoeidheid bij tieners Behandeling chronische pijn en vermoeidheid bij tieners Afdeling revalidatie mca.nl Inhoudsopgave Wat is chronische pijn en vermoeidheid? 3 Chronische pijn en vermoeidheid bij tieners 4 Rustig aan of toch

Nadere informatie

WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT. Ann Weiser Cornell en Egbert Monsuur

WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT. Ann Weiser Cornell en Egbert Monsuur WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT Ann Weiser Cornell en Egbert Monsuur 1 Les één Welkom bij deze e-cursus waarin we je zullen laten zien hoe jij groter kunt worden en je problemen kleiner! Zijn er

Nadere informatie

OEFENINGEN: NEEM UW GEDACHTEN ONDER DE LOEP

OEFENINGEN: NEEM UW GEDACHTEN ONDER DE LOEP OEFENINGEN: NEEM UW GEDACHTEN ONDER DE LOEP Denken, voelen en doen staan sterk met elkaar in verband. Via uw gedachten kunt u invloed uitoefenen op hoe u zich voelt. Op deze manier kunt u ongewenste gevoelens

Nadere informatie

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou!

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou! DEEL 1 1 WERKBOEK 5 Eigen keuze Inhoud 2 1. Hoe zit het met je keuzes? 3 2. Hoe stap je uit je automatische piloot? 7 3. Juiste keuzes maken doe je met 3 vragen 9 4. Vervolg & afronding 11 1. Hoe zit het

Nadere informatie

is geraden, kan er besproken worden welke eigenschappen er allemaal bij dat dier passen.

is geraden, kan er besproken worden welke eigenschappen er allemaal bij dat dier passen. Introductie De kaarten zijn bestemd voor kinderen, maar kunnen ook goed gebruikt worden door volwassenen. Op de voorkant van elke kaart staat een tekening van een dier, een eigenschap die kenmerkend is

Nadere informatie

De Budget Ster: omgaan met je schulden

De Budget Ster: omgaan met je schulden De Budget Ster: omgaan met je schulden Budget Ster Copyright EffectenSter BV 2014 Budget Ster MOTIVATIE EN VERANTWOORDELIJKHEID STRESS DOOR SCHULDEN BASISVAARDIGHEDEN STABILITEIT FINANCIEEL ADMINISTRATIEVE

Nadere informatie

Mindfulness omgaan met wat er is workshop Parkinson café

Mindfulness omgaan met wat er is workshop Parkinson café Mindfulness omgaan met wat er is workshop Parkinson café Yvonne Kuijsters Kennismaken met mindfulness Wat is mindfulness Wat brengt het mij, wat heb ik eraan? Aandacht Aandacht is een vorm van oplettendheid.

Nadere informatie

Week 1 Focus Mindfulness beoefenen

Week 1 Focus Mindfulness beoefenen Week 1 Focus Mindfulness beoefenen Vaak schenkt onze geest geen aandacht aan wat er nu gebeurt, maar denken we na over iets dat gebeurd is of maken we ons zorgen over de toekomst. Dat zorgt ervoor dat

Nadere informatie

Openingsgebeden INHOUD

Openingsgebeden INHOUD Openingsgebeden De schuldbelijdenis herzien Openingsgebeden algemeen Openingsgebeden voor kinderen Openingsgebeden voor jongeren INHOUD De schuldbelijdenis herzien De schuldbelijdenis heeft in de openingsritus

Nadere informatie

Zelfmanagement: Van model naar praktijk

Zelfmanagement: Van model naar praktijk Zelfmanagement: Van model naar praktijk Jos van Erp Psycholoog/Programmacoördinator Hart voor Mensen Nederlandse Hartstichting j.v.erp@hartstiching.nl www.hartvoormensen.nl Indeling 1. Ingrediënten 2.

Nadere informatie

Inleiding. Autisme & Communicatie in de sport

Inleiding. Autisme & Communicatie in de sport Sanne Gielen Inleiding Starten met een nieuwe sport is voor iedereen spannend; Hoe zal de training eruit zien? Zal de coach aardig zijn? Heb ik een klik met mijn teamgenoten? Kán ik het eigenlijk wel?

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

MEE Nederland. Raad en daad voor iedereen met een beperking. Moeilijk lerend. Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind

MEE Nederland. Raad en daad voor iedereen met een beperking. Moeilijk lerend. Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind MEE Nederland Raad en daad voor iedereen met een beperking Moeilijk lerend Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind Moeilijk lerend Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind Inhoudsopgave

Nadere informatie

4 Denken. in het park een keer gebeten door een hond. Als Kim een hond ziet wil ze hem graag aaien. Als

4 Denken. in het park een keer gebeten door een hond. Als Kim een hond ziet wil ze hem graag aaien. Als 4 Denken In dit hoofdstuk vertellen we hoe jij om kan gaan met je gedachten. Veel gedachten maak je zelf. Ze bepalen hoe jij je voelt. We geven tips hoe jij jouw gedachten en gevoelens zelf kunt sturen.

Nadere informatie

Werkboek voor de. Veerkracht Versterkende meditatiecursus.

Werkboek voor de. Veerkracht Versterkende meditatiecursus. Werkboek voor de Veerkracht Versterkende meditatiecursus www.veerkrachtmanagement.nl Toelichting Les 6 Vriendelijk en compassievol zijn voor jezelf in moeilijke tijden. In deze meditatie leer je hoe je

Nadere informatie

Stress, spanningen, en psychosociale problematiek na confrontatie met een hart- of longaandoening

Stress, spanningen, en psychosociale problematiek na confrontatie met een hart- of longaandoening Stress, spanningen, en psychosociale problematiek na confrontatie met een hart- of longaandoening 1. Wat is stress? 2. Een aandoening als oorzaak voor stress en psychosociale problematiek 3. Problematiek

Nadere informatie

Doorbreek je belemmerende overtuigingen!

Doorbreek je belemmerende overtuigingen! Doorbreek je belemmerende overtuigingen! Herken je het dat je soms dingen toch op dezelfde manier blijft doen, terwijl je het eigenlijk anders wilde? Dat het je niet lukt om de verandering te maken? Als

Nadere informatie

Leer hoe je effectiever kunt communiceren

Leer hoe je effectiever kunt communiceren Leer hoe je effectiever kunt communiceren De kracht van geweldloze communicatie Hoe vaak kom je in een gesprek terecht waarin je merkt dat je niet meer zegt wat je wilt zeggen; dat je iets doet wat de

Nadere informatie

Luisteren naar de Heilige Geest

Luisteren naar de Heilige Geest Luisteren naar de Heilige Geest Johannes 14:16-17 En Ik zal de Vader bidden en Hij zal u een andere Trooster geven om tot in eeuwigheid bij u te zijn, de Geest der waarheid, die de wereld niet kan ontvangen,

Nadere informatie

Wat is Keuzeloos Gewaarzijn ofwel Meditatie?

Wat is Keuzeloos Gewaarzijn ofwel Meditatie? Wat is Keuzeloos Gewaarzijn ofwel Meditatie? door Nathan Wennegers Trefwoord: zelfkennis / meditatie 2015 Non2.nl Zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever mag niets uit deze uitgave

Nadere informatie

Geluksgevoel hangt meer af van je mentale vermogen dan van wat je overkomt

Geluksgevoel hangt meer af van je mentale vermogen dan van wat je overkomt "Geluk is vooral een kwestie van de juiste levenshouding" Geluksgevoel hangt meer af van je mentale vermogen dan van wat je overkomt Ons geluk wordt voor een groot stuk, maar zeker niet alleen, bepaald

Nadere informatie

[IN 3 STAPPEN JE EX TERUG.]

[IN 3 STAPPEN JE EX TERUG.] 2011 Life Coach Désirée Snelling Berg Desirée [IN 3 STAPPEN JE EX TERUG.] Leer de technieken om met behulp van je onderbewuste en het universum je ex weer terug te krijgen. Inleiding Het is geen geheim

Nadere informatie

Eerst je eigen toekomst bedenken, voordat je samen een toekomst bedenkt. Aantrekkelijk voelen Pak je echte wens

Eerst je eigen toekomst bedenken, voordat je samen een toekomst bedenkt. Aantrekkelijk voelen Pak je echte wens Trainen en coachen Psycholoog Mirella Brok Skype Tilburg Made Den Bosch psycholoog@psycholoogmirellabrok.nl 06 1771 2728 KvK 51743256 Lid Nederlandse Beroepvereniging voor Toegepaste Psychologie Opwarmoefening

Nadere informatie

KINDEREN LEKKER IN HUN VEL

KINDEREN LEKKER IN HUN VEL KINDEREN LEKKER IN HUN VEL 1. Welkom wij zijn Karin Hallegraeff en Noelle van Delden van Praktijk IKKE Karin stelt zich voor en er komt een foto van Karin in beeld. Noelle stelt zich voor en er komt een

Nadere informatie

- 1 -

- 1 - - 1 - Hallo, ik ben Agnes Jaspers Als Coach help ik mensen door middel van Mindfulness rust en ruimte te creëren in hun leven. Dit ebook heb ik speciaal voor jou geschreven. Je vindt in dit ebook een aantal

Nadere informatie

Wil jij minderen met social media?

Wil jij minderen met social media? Wil jij minderen met social media? Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2016 Hulpboekje social media 1 Hoe sociaal zijn social media eigenlijk? Je vindt dat je teveel tijd doorbrengt op social media.

Nadere informatie

Beter omgaan met STRESS. E-book

Beter omgaan met STRESS. E-book Beter omgaan met STRESS E-book In het kort - - - - - X 1. Bij stress helpt het om op een rij te zetten wat bij u spanning geeft en wat u juist energie geeft. 2. Praat er met iemand over die u vertrouwt.

Nadere informatie

1. Ik merk vaak dat ik probeer iets te bereiken wat op de een of andere manier op een mislukking uitloopt. -----

1. Ik merk vaak dat ik probeer iets te bereiken wat op de een of andere manier op een mislukking uitloopt. ----- Test: Je persoonlijke afweerprofiel Met de volgende test kun je bepalen welk afweermechanisme je het meest gebruikt. Iedereen gebruikt alle afweervormen, maar er bestaan verschillen in de frequentie waarmee

Nadere informatie

Deze folder legt uit hoe je SNAP kan gebruiken voor een blijvende verandering.

Deze folder legt uit hoe je SNAP kan gebruiken voor een blijvende verandering. Bij SNAP leren we ouders en kinderen vaardigheden om problemen op te lossen en meer zelfcontrole te ontwikkelen. Deze folder legt uit hoe je SNAP kan gebruiken voor een blijvende verandering. SNAP (STOP

Nadere informatie

Training - Begeleiding - Coaching BALANS DE BAAS VOOR VROUWEN DIE MAMA ZIJN OF WORDEN

Training - Begeleiding - Coaching BALANS DE BAAS VOOR VROUWEN DIE MAMA ZIJN OF WORDEN Training - Begeleiding - Coaching BALANS DE BAAS VOOR VROUWEN DIE MAMA ZIJN OF WORDEN HERKEN JE DIT? Heb je steeds het gevoel het net niet goed genoeg te doen voor iedereen? Zijn de dagen te kort voor

Nadere informatie

In dit e-book geef ik je een aantal tips en oefeningen die je heel gemakkelijk kunt toepassen in jouw dagelijks leven. Probeer ze maar snel uit!

In dit e-book geef ik je een aantal tips en oefeningen die je heel gemakkelijk kunt toepassen in jouw dagelijks leven. Probeer ze maar snel uit! In dit e-book geef ik je een aantal tips en oefeningen die je heel gemakkelijk kunt toepassen in jouw dagelijks leven. Probeer ze maar snel uit! Hartelijke groeten, Petra Melkert Ergotherapeut en mindfulnesstrainer

Nadere informatie

Voel je vrij en liefdevol 7 oefeningen

Voel je vrij en liefdevol 7 oefeningen Voel je vrij en liefdevol 7 oefeningen Soms voel je je gevangen door het leven. Vastgezet door de drukte, en beklemd in je eigen hoofd. Je voelt je niet vrij en je voelt geen liefde. Met deze tips breng

Nadere informatie

Over Kwartjes, met aandacht eten, Je adem en een bijzonder Museum.

Over Kwartjes, met aandacht eten, Je adem en een bijzonder Museum. Over Kwartjes, met aandacht eten, Je adem en een bijzonder Museum. Hatseflats! Vandaag begin je aan een nieuwe, andere manier van omgaan met jezelf, je tijd, je omgeving en alles wat je op je pad tegen

Nadere informatie

8-weken training. Mindfulness. Sessie 1: De automatische piloot

8-weken training. Mindfulness. Sessie 1: De automatische piloot 8-weken training Mindfulness Sessie 1: De automatische piloot Vrede Vrede kan alleen in dit moment bestaan. Je kunt wel steeds zeggen: Wacht tot ik dit af heb, daarna ben ik vrij om in vrede te leven.

Nadere informatie

Wat je voelt is wat je denkt! De theorie van het rationeel denken

Wat je voelt is wat je denkt! De theorie van het rationeel denken Wat je voelt is wat je denkt! De theorie van het rationeel denken Mensen zoeken hulp omdat ze overhoop liggen met zichzelf of met anderen. Dit kan zich op verschillende manieren uiten. Sommige mensen worden

Nadere informatie

Hoe kan ik het beste voor mezelf zorgen?

Hoe kan ik het beste voor mezelf zorgen? Sessie 7 Hoe kan ik het beste voor mezelf zorgen? Hoe kan ik het beste voor mezelf zorgen? Goed voor jezelf zorgen begint met het ontwikkelen van een bewuste respons op die situaties in je leven waarvan

Nadere informatie

Waar een wil is, is een Weg!

Waar een wil is, is een Weg! 5 tips om moeiteloos voor jezelf te kiezen en een stap te zetten. Waar een wil is, is een Weg! - Lifecoach http://www.facebook.com/arlettevanslifecoach 0 Je bent een ondernemende 40+ vrouw die vooral gericht

Nadere informatie

Luisteren, hoe leren kinderen dat?

Luisteren, hoe leren kinderen dat? Leren luisteren Luisteren, hoe leren kinderen dat? Kinderen hebben grenzen en regels nodig. Ze zorgen voor duidelijkheid en veiligheid en ze leren hen omgaan met anderen. Verwacht niet van kinderen dat

Nadere informatie

5. Overtuigingen. Gelijk of geluk? Carola van Bemmelen Food & Lifestylecoaching. Jouw leven op dit moment weerspiegelt exact jouw overtuigingen

5. Overtuigingen. Gelijk of geluk? Carola van Bemmelen Food & Lifestylecoaching. Jouw leven op dit moment weerspiegelt exact jouw overtuigingen 5. Overtuigingen Jouw leven op dit moment weerspiegelt exact jouw overtuigingen Een overtuiging is een gedachte die je hebt aangenomen als waarheid doordat ie herhaaldelijk is bevestigd. Het is niet meer

Nadere informatie

Leer je aandacht te richten en je zult rust vinden.

Leer je aandacht te richten en je zult rust vinden. Leer je aandacht te richten en je zult rust vinden. Belangrijke boodschap: Het is illegaal om dit ebook te kopiëren, verkopen of verdelen! Dit ebook hoor je te krijgen van www.emotivo.nl of een andere

Nadere informatie

Stap 3 De adem als anker

Stap 3 De adem als anker Stap 3 De adem als anker De verdeelde geest naar één punt brengen De adembeweging is vergelijkbaar met de beweging van de oceaan: je voelt in- en uitademing als eb en vloed, contractie en extensie, opname

Nadere informatie

Module 4 : Krachtbronnen

Module 4 : Krachtbronnen Module 4 : Krachtbronnen Vertrouwen Krachtbron: positieve mindset krachtbron: emoties hanteren Krachtbron: loslaten Moment voor jezelf en jouw verhaal opdrachten oefeningen Inleiding Veerkracht bouw je

Nadere informatie

Compassie leven. 52 wekelijkse inspiraties vanuit Geweldloze Communicatie. PuddleDancer Press Samengesteld door Monie Doodeman

Compassie leven. 52 wekelijkse inspiraties vanuit Geweldloze Communicatie. PuddleDancer Press Samengesteld door Monie Doodeman Compassie leven 52 wekelijkse inspiraties vanuit Geweldloze Communicatie PuddleDancer Press Samengesteld door Monie Doodeman Inhoudsopgave Voorwoord Wekelijkse inspiraties 01 Geweld in de taal? Wie, ik?

Nadere informatie

De vier onmetelijke vermogens van de geest

De vier onmetelijke vermogens van de geest De vier onmetelijke vermogens van de geest Geluk is alleen mogelijk als er liefde is. Ware liefde heeft het vermogen iedere situatie waarin we ons bevinden te genezen en te veranderen, en ons leven een

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

Jouw Belang Jouw ouders bespreken gezamenlijk over én met jou wat jouw belang is. Zodat jouw ouders

Jouw Belang Jouw ouders bespreken gezamenlijk over én met jou wat jouw belang is. Zodat jouw ouders - Dit basis Kindplan kan als onderdeel worden ingevoegd in het ouderschapsplan of los worden gebruikt door ouders al dan niet met hulp van een professional - Ouders ga na de eerste afspraak met een professional

Nadere informatie

Hoe je je voelt. hoofdstuk 10. Het zal je wel opgevallen zijn dat je op een dag een heleboel verschillende gevoelens hebt. Je kunt bijvoorbeeld:

Hoe je je voelt. hoofdstuk 10. Het zal je wel opgevallen zijn dat je op een dag een heleboel verschillende gevoelens hebt. Je kunt bijvoorbeeld: hoofdstuk 10 Hoe je je voelt Het zal je wel opgevallen zijn dat je op een dag een heleboel verschillende gevoelens hebt. Je kunt bijvoorbeeld: zenuwachtig wakker worden omdat je naar school moet, vrolijk

Nadere informatie

1.Inleiding: De Plug & Play Business Formule

1.Inleiding: De Plug & Play Business Formule Werkboek Inhoudsopgave: 1.Inleiding: De Plug & Play Business Formule 2. Het H.A.R.T. model 2.1. H.A.R.T. staat voor: 2.1.1. Mijn verhaal over oprechte communicatie 2.1.1: Hoofd Gebruik de rest van deze

Nadere informatie

Als opvoeden even lastig is

Als opvoeden even lastig is Als opvoeden even lastig is Hoe pak je dat dan aan? Soms weet ik niet meer wat ik moet doen om hem stil te krijgen. Schattig? Je moest eens weten. Hoezo roze wolk? Mijn dochter kan af en toe het bloed

Nadere informatie

Magie voor het verkopen van je huis Leer hoe je in korte tijd je huis kunt verkopen en ook nog voor een gunstige prijs. Desirée

Magie voor het verkopen van je huis Leer hoe je in korte tijd je huis kunt verkopen en ook nog voor een gunstige prijs. Desirée Life Coach Désirée Snelling Berg Magie voor het verkopen van je huis Leer hoe je in korte tijd je huis kunt verkopen en ook nog voor een gunstige prijs. Desirée 2011 Magie voor het verkopen van je huis

Nadere informatie

Welkom! Bij de kennismaking met Acceptance and Commitment Therapy (ACT)

Welkom! Bij de kennismaking met Acceptance and Commitment Therapy (ACT) Welkom! Bij de kennismaking met Acceptance and Commitment Therapy (ACT) Even mezelf voorstellen Boeken - Jansen, G.: Denk wat je wilt, doe wat je droomt - Jansen, G.: Leef! - Jansen, G.: Laat los: ruimte

Nadere informatie

een dierbare verliezen

een dierbare verliezen een dierbare verliezen een dierbare verliezen U heeft kort geleden iemand verloren. Dat kan heel verwarrend zijn. Vaak is het moeilijk te accepteren dat iemand er niet meer is. Soms is het verdriet of

Nadere informatie

Online Titel Competentie Groepsfase Lesdoel Kwink van de Week

Online Titel Competentie Groepsfase Lesdoel Kwink van de Week onderbouw Les 1 Online Dit ben ik! Besef van jezelf Forming Ik kan mezelf voorstellen aan een ander. Ken je iemand nog niet? Vertel hoe je heet. Les 2 Online Hoe spreken we dit af? Keuzes maken Norming

Nadere informatie

Laat de jongeren de test conflictstijlen maken (zie bijlage 1). Naar aanleiding van de uitslag ga je in gesprek.

Laat de jongeren de test conflictstijlen maken (zie bijlage 1). Naar aanleiding van de uitslag ga je in gesprek. Conflicten hanteren Tijd: verdelen over twee bijeenkomsten. Bijeenkomst 1 Laat de jongeren de test conflictstijlen maken (zie bijlage 1). Naar aanleiding van de uitslag ga je in gesprek. De uitkomst van

Nadere informatie

Overzicht Groepsaanbod. Mindfulness Chronische pijn Instapgroep Kerngroep SOVA Weerbaarheid Angst en depressie

Overzicht Groepsaanbod. Mindfulness Chronische pijn Instapgroep Kerngroep SOVA Weerbaarheid Angst en depressie Overzicht Groepsaanbod Mindfulness Chronische pijn Instapgroep Kerngroep SOVA Weerbaarheid Angst en depressie Waarom een groep of cursus? Waarom in een groep? Het kan zijn dat je het zelf prettiger vindt

Nadere informatie

Inleiding voor de. Veerkracht Versterkende meditatiecursus. veerkrachtmanagement.nl

Inleiding voor de. Veerkracht Versterkende meditatiecursus. veerkrachtmanagement.nl Inleiding voor de Veerkracht Versterkende meditatiecursus veerkrachtmanagement.nl Inleiding In ons Veerkracht programma ontmoeten we vaak mensen die worden geconfronteerd met ingrijpende gebeurtenissen

Nadere informatie

Mindfulness, de weg naar meer geluk in uw leven

Mindfulness, de weg naar meer geluk in uw leven Cursusboek Mindfulness, de weg naar meer geluk in uw leven Mindfulness, de weg naar meer geluk in uw leven Beste cursist, De eerste stap is gezet! U gaat starten met een mindfulnesstraining van 8 lessen.

Nadere informatie

Spiritueel dagboek. Met teksten en inzichten van MORYA zoals opgetekend door Geert Crevits

Spiritueel dagboek. Met teksten en inzichten van MORYA zoals opgetekend door Geert Crevits Spiritueel dagboek Met teksten en inzichten van MORYA zoals opgetekend door Geert Crevits Voorwoord: Een spiritueel dagboek 5 Waarom een spiritueel dagboek? 7 Om bewuster te leven en te handelen Aandachtspunten

Nadere informatie

Relatie tussen Mindfulness, veranderen en leren.

Relatie tussen Mindfulness, veranderen en leren. Relatie tussen Mindfulness, veranderen en leren. Inez Dirkzwager I.Dirkzwager@vumc.nl VUmc Amstel Academie http://www.vumc.nl/afdelingen/amstelacademie/ http://www.vumc.nl/afdelingen/amstelacademie/expertisecentrum/

Nadere informatie

Luisteren en samenvatten

Luisteren en samenvatten Luisteren en samenvatten Goede communicatie, het voeren van een goed gesprek valt of staat met luisteren. Vaak denk je: Dat doe ik van nature. Maar schijn bedriegt: luisteren is meer dan horen. Vaak luister

Nadere informatie

Tel: 06 239 475 38 esther@ikhouvanmij.eu www.ikhouvanmij.eu

Tel: 06 239 475 38 esther@ikhouvanmij.eu www.ikhouvanmij.eu Tel: 06 239 475 38 esther@ikhouvanmij.eu www.ikhouvanmij.eu Met dit Ebook wil ik je graag inzichten geven in hoe je van jezelf kunt (leren) houden. Dit bereik je (wellicht helaas) niet door even een knop

Nadere informatie

En hoe blijf jij Fit in je Hoofd?

En hoe blijf jij Fit in je Hoofd? En hoe blijf jij Fit in je Hoofd? 1,2,3,..., 10 stappen Fit in je Hoofd, Goed in je Vel. Je lekker in je vel voelen, daar kun je aan werken. Lees rustig de tien stappen. Ze inspireren je om fit te blijven

Nadere informatie

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij.

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij. Lied: Ik ben ik (bij thema 1: ik ben mezelf) (nr. 1 en 2 op de CD) : Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Ik heb een mooie naam, van achter en vooraan.

Nadere informatie