Artikel 2 1. De hierna volgende artikelen hebben betrekking op de "officiële competitie" en daar waar vermeld de "bekercompetitie"

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Artikel 2 1. De hierna volgende artikelen hebben betrekking op de "officiële competitie" en daar waar vermeld de "bekercompetitie""

Transcriptie

1 WEDSTRIJDREGLEMENT COMPETITIE Wedstrijdreglement Artikel 1 1. In de periode van 1 september tot 1 juli van het erop volgende jaar wordt een competitie georganiseerd, hierna te noemen de "officiële competitie". Daarnaast wordt ook nog een zogenaamde knock-out competitie georganiseerd, hierna te noemen de "bekercompetitie". 2. Wanneer de D.V.S. andere competities organiseert, wordt dit meegedeeld via het officiële orgaan, de website van de D.V.S. 3. De D.V.S. deelt eveneens mede in hoeverre de regels van de "niet-officiële competitie" afwijken van die van de "officiële competitie". 4. De hierna te noemen divisieleiders dienen conform het wedstrijdreglement te handelen. Aan toezeggingen van divisieleiders in strijd met de regels, kan men geen rechten ontlenen. Artikel 2 1. De hierna volgende artikelen hebben betrekking op de "officiële competitie" en daar waar vermeld de "bekercompetitie" Organisatie van de "officiële competitie" Artikel 3 1. De D.V.S. organiseert de "officiële competitie". De D.V.S. kent hiervoor één of meerdere divisies. Deze divisies zijn onderverdeeld in: a. één eredivisie; b. één eerste divisies; c. één of twee tweede divisies; d. eventueel één of meerdere derde en lagere divisies; 2. Elke divisie moet tenminste 8 en ten hoogste 13 teams bevatten. 3. Elk team zal er naar streven een zo hoog mogelijke plaats in de eindrangschikking in te nemen. Tevens is elk team verplicht zich aan de promotie- en degradatieregeling te onderwerpen. 4. Het bestuur kan een wedstrijdcommissie benoemen, die bestaat uit een voorzitter en twee of meer leden. 5. De wedstrijdcommissie of competitieleider stelt het wedstrijdschema vast. De divisieleider houdt toezicht op de ingevoerde wedstrijden c.q. uitslagen uit zijn of haar divisie ( s). Deelname "officiële competitie" Artikel 4 1. Deelname aan de "officiële competitie" is uitsluitend mogelijk voor teams van minimaal 4 geregistreerde spelers. Er is geen maximum. 2. Uit hun midden wijzen de voor een team geregistreerde spelers een teamcaptain aan. De teamcaptain wordt geacht aan de, uit de deelname aan de competitie voortvloeiende, verplichtingen van het team te voldoen. Ieder lid van het team blijft hier ook persoonlijk verantwoordelijk voor.

2 3. De teamcaptain dient onder andere zorg te dragen voor de contributie afdracht van het gehele team. Hij verplicht zich ook tot het bijwonen van de T.C. vergadering, alwaar de spelerspassen worden uitgereikt. Indien hij verhinderd is, dan dient hij te zorgen voor een vervanger. 4. Indien een gewoon lid, erelid, lid van verdienste c.q. lid wedstrijdofficial aan de "officiële competitie" wenst deel te nemen, dient bij de inschrijving te worden vermeld voor welk team men wenst uit te komen. 5. Indeling in het gewenste team geschiedt uitsluitend met toestemming van de teamcaptain van dat team. 6. Om deel te nemen aan de "officiële competitie" dient men de leeftijd van 16 jaar bereikt te hebben. De teamcaptain en de medespelers zijn verantwoordelijk voor het mee laten spelen van een speler in hun team welke de leeftijd van 16 jaar nog niet bereikt heeft. Voorwaarden Artikel 5 1. Het bestuur kan aan de inschrijving voorwaarden verbinden, in het bijzonder voor wat de naam van het team betreft. Teams Artikel 6 1. Een team dat een naam heeft gekozen die betrekking heeft op een fysieke karakteristiek van haar spelers en die door het bestuur is geaccepteerd, moet de naam respecteren. 2. De teamleden moeten in het bezit zijn van een geldige spelerspas, welke voorzien is van naam, pasfoto en dartvereniging. Het bestuur moet in het bezit zijn van een "verklaringsbewijs". Als men hier niet aan voldoet, dan is het lid niet speelgerechtigd, dus ook niet met toestemming van de tegenstander. Indien een niet speelgerechtigde speler meespeelt in een wedstrijd is ook de tegenstander hiervoor verantwoordelijk, of er moet voor aanvang van de wedstrijd een aantekening zijn gemaakt door de tegenstander op het wedstrijdformulier. 3. Een speler mag alleen spelen in het team waarvoor hij geregistreerd staat bij de D.V.S. 4. Een speler mag zich opgeven voor een team op het moment dat hij speelgerechtigd is en niet eerder. 5. Een speler mag ten hoogste (1) één keer per competitie van team wisselen. De wijziging gaat pas in als de spelerspas is gewijzigd en gewaarmerkt. 6. Wijzigingen, zoals een onderlinge teamcaptains wissel, veranderen van dart locatie, mag de gehele duur van de competitie. Het verloop van de competitie mag hierdoor echter niet gehinderd worden. Het is echter niet toegestaan om een speler uit een ander team over te schrijven, wanneer de (2 de ) tweede helft van de competitie is gestart, dit om mogelijke competitie vervalsing te voorkomen. Wanneer men een nieuwe speler aanmeldt, die nog niet bekend is bij de D. V. S. en dus geen dartverleden heeft, is toegestaan tot (6) weken voor het einde van deze competitie. Dit om te voorkomen dat het betreffende team niet uit de competitie behoeft te worden genomen wegens te weinig spelers.

3 7. Indien een team de speelavond wijzigt gaat deze wijziging pas in nadat men schriftelijk het bestuur, de divisieleider, de bekercompetitieleider en de teams waar men nog tegen moet spelen in een competitie, inclusief de bekercompetitie heeft ingelicht. De schades en de gevolgen die voortvloeien uit het niet naleven hiervan, zijn voor verantwoording van het gehele team. 8. a. Indien de absolute meerderheid van de leden van een team onder een andere of dezelfde naam in dezelfde - of een andere speelgelegenheid wenst te spelen, behouden die spelers die deze wijziging wensen, hun plaats in de divisie waarin zij spelen. b. Is er geen absolute meerderheid van de leden van een team en de stemmen staken, dan geldt de uitgebrachte stem van de aanvoerder voor twee stemmen. c. De overige leden van het team die onder dezelfde naam, in dezelfde - of in een andere speelgelegenheid, blijven of gaan spelen, worden geacht zich als nieuw team in te schrijven. d. Een team dat stopt tijdens de competitie, wordt als zij zich niet compleet aanmeldt voor het nieuwe competitie seizoen, in de laagste divisie gezet. e. Een team dat zich als een nieuw team inschrijft, wordt geplaatst in de laagste divisie. 9. Indien een team tijdens het seizoen de competitie verlaat om welke reden dan ook, dan zullen alle punten van het desbetreffende seizoen geschrapt worden, ook de punten van de andere teams behaald tegen dit team. Dit geldt niet als het team uit de competitie gaat na de helft van het competitieschema, ook al hebben ze niet alle wedstrijden voor de helft van het competitieschema gespeeld, de wedstrijden na de helft van het competitieschema tellen niet meer mee. 10. Van een team dat tijdens de officiële competitie stopt, worden alle teamleden die daar schuld aan hebben, of oorzaak daarvan zijn, voor 2 jaar geschorst als lid van de D.V.S.. Zij die vinden dat ze daar geen schuld aan hebben kunnen met behulp van een downloadformulier de reden daarvan invullen en naar het secretariaat toezenden. Het bestuur onderzoekt dan wie er wel en wie er niet geschorst wordt. In geval van twijfel beslist het bestuur, eventueel na een uitspraak van de tuchtcommissie. Invaller Artikel 7 1. Een team mag in een wedstrijd gebruik maken van één invaller, welke geregistreerd moet zijn voor dat team. 2. De invaller mag pas worden ingezet na afloop van een partij of indien men dermate gewond raakt dat verder spelen onmogelijk is, de score blijft echter gehandhaafd. 3. De speler die door de invaller is vervangen, mag niet meer deelnemen aan de wedstrijd. 4. De aankondiging van het gebruik maken van de invaller dient tussen twee partijen te geschieden. Protest Artikel 8 1. Indien daartoe aanleiding bestaat, kan een wedstrijd onder protest gespeeld worden. Tevens dient dit schriftelijk, met uitleg, gemeld te worden bij de divisieleider.

4 Controle registratiekaarten Artikel 9 1. Controle van de spelerspassen dient te geschieden door de teamcaptains voorafgaande aan de wedstrijd. 2. Controle van de spelerspas kan ook geschieden door het bestuur of door personen die door het bestuur aangewezen zijn. 3. De personen die controleren, zullen zich als zodanig moeten kunnen legitimeren. 4. Indien een speler op het wedstrijdformulier staat die niet bevoegd is om te spelen in het desbetreffende team, dan wordt de speler geschorst en is dus ook niet meer gerechtigd om elders onder de vlag van de N.D.B. te spelen. 5. Indien een speler op het wedstrijdformulier staat vermeld, en die niet bevoegd is om te spelen, toch speelt in het desbetreffende team, dan worden beide teams bestraft en krijgen beide teams dan ook 0 punten. Zoals vermeld in artikel 9 punt 1 dienen beide teamcaptains de spelerspassen te controleren en dus zijn zij beiden verantwoordelijk en strafbaar. Materiële bepalingen Artikel Het dartbord moet voldoen aan de volgende eisen: - in goede staat, zonder beschadiging - volkomen vlak - de draden moeten goed zichtbaar zijn en niet glimmend - de nummering aanwezig en op de juiste wijze aangeven - de dubbel 20 moet rood zijn 2. De roos van het dartbord moet zich op een hoogte van 1.73 meter (+ of - 1 cm) bevinden, verticaal gerekend ten opzichte van de werplijn. 3. a. De achterkant van de oche moet zich op 2,37 meter bevinden, horizontaal ten opzichte van de voorzijde van het dartbord. De werpafstand begint achter de raised oche. De diagonale afstand voorzijde oche en midden bull is 2,935 meter. b. Een raised oche is een verhoogde drempel met een minimale lengte van 61 cm minimale hoogte van 38 mm. De spelers moeten tijdens de partij op de hoogte zijn van de score. Deze wordt aangetekend op een scorebord voor de in lid 2 vermelde werplijn. Dit scorebord moet naast het dartbord zijn opgehangen en in goede staat zijn. 4. Rondom de speler moet een vrije ruimte van minimaal 1 meter zijn. 5. Het dartbord moet zijn voorzien van een goede verlichting welke geleverd moet worden door ten minste twee spots. Deze verlichting moet aan de volgende waarden uit de onderstaande tabel voldoen: De verlichting moet zijn uitgevoerd met kappen die alle licht afleiden van de ogen van de spelers wanneer de speler aan de oche staat. De verlichting mag geen verblindende werking hebben op de spelers en de scheidsrechters. Darts Artikel Elk soort darts kan worden gebruikt, voor zover hun lengte niet meer is dan 305 mm en het gewicht niet meer is dan 50 gram.

5 Datum en tijd Artikel De competitieweek loopt vanaf maandag tot en met vrijdag daaropvolgend. 2. Wedstrijden vinden plaats binnen de competitieweek waarin de wedstrijden zijn uitgeschreven. Is de wedstrijd niet gespeeld in die week, dan wordt de uitslag van de wedstrijd 0 0 verklaard, met uitzondering van het geval genoemd in artikel 13 lid 4 en artikel 14 lid 1en 3, als mede overmacht, te bepalen door het bestuur. De wedstrijd dient alsnog gespeeld te worden (artikel 14 lid 4). Beide teams worden in dit geval beschouwd als afzeggende teams, men ontvangt alleen tegenpunten evenals de legs. 3. Uitslagen dienen uiterlijk op de zondagavond van die speelweek, voor uur, te zijn ingevuld op de D.V.S. site door de teamcaptain bij de thuiswedstrijden. 4. De aanvang van de competitiewedstrijd is 20:00 uur; dus niet later (artikel 13 lid 1) 5. Het dartbord waar de wedstrijd op gespeeld gaat worden, moet minimaal een half uur voor aanvang van een wedstrijd beschikbaar zijn om in te werpen. Het bezoekende team moet in de gelegenheid worden gesteld om minimaal een kwartier op dit wedstrijdbord in te werpen. 6. Indien een speelavond op een feestdag, carnaval of dergelijke valt (dus eigenlijk verkeerd gepland) is, dan dient het thuisspelende team actie te ondernemen, door contact op te nemen met de betreffende divisieleider; de divisieleider kan eventueel beslissen om de uit- en thuiswedstrijd om te draaien. Afwezigheid Artikel Een team dat te laat komt verliest van rechtswege de wedstrijd, voor zover van het te laat komen schriftelijk melding is gemaakt aan de divisieleider door de teamcaptain van de tegenpartij en dit bevestigd is door getuigen. 2. Een wedstrijd kan worden aangevangen met een onvolledig team. De ontbrekende speler(s) moet(en) echter tijdig aankomen om een wedstrijdverloop zonder onderbrekingen mogelijk te maken. 3. Een onvolledig team kan een wedstrijd spelen. De ontbrekende speler wordt geacht al zijn darts buiten het bord te hebben geworpen. Een team moet uit ten minste drie spelers bestaan. 4. Het team dat op de officieel vastgestelde datum afwezig was, wordt 5 punten in mindering gebracht, de wedstrijd dient alsnog gespeeld te worden. 5. In het geval dat een team voor een vastgestelde wedstrijd afwezig was en de wedstrijd later in dat seizoen niet gespeeld wordt, ontvangt de tegenpartij haar gemiddeld aantal punten, berekend aan het einde van de competitie en afgerond naar boven of naar beneden, plus 1 punt, met een minimum van 5 en een maximum van 9 punten. 6. Een team dat driemaal voor een wedstrijd afwezig is geweest, wordt door het bestuur uit de competitie genomen. Afzeggen Artikel Afzeggen is niet toegestaan, tenzij men hiervoor een gegronde reden heeft en dit in overleg is gebeurd met de divisieleider.

6 2. Afzeggen dient minimaal 24 uur van te voren geschieden. Indien men later afzegt worden 2 punten in mindering, tenzij er sprake is van overmacht. Dit wordt door het bestuur vastgesteld. 3. Het afzeggende team vult een afzeggingsformulier volledig in en stuurt dit per post of naar de divisieleider. Het afzeggingsformulier dient uiterlijk op de zondagavond van deze speelweek, aanwezig te zijn bij de door het bestuur aangewezen functionaris (divisieleider). Het afgezegde team neemt telefonisch contact op met de divisieleider en zegt welke afspraken gemaakt zijn met het afzeggende team over de nieuwe speeldatum en over de eventueel nog overgebleven niet afgezegde wedstrijd (zijn de uit en thuis wedstrijd eventueel omgedraaid). 4. Een wedstrijd dient ten alle tijde gespeeld te worden, niet spelen houdt voor het afzeggende team in dat er volgend jaar één divisie lager gespeeld wordt, tenzij er sprake was van overmacht, hetgeen door het bestuur wordt geratificeerd. 5. Afzeggen is alleen toegestaan bij overmacht. Als het afzeggende team 3 spelers heeft mag de wedstrijd niet worden afgezegd. 6. Afzeggen mag maximaal vier keer per seizoen. Zegt men vaker af dan wordt men door het bestuur uit de competitie genomen. 7. Alle wedstrijden dienen gespeeld te zijn voor het eind van de laatste speelweek, volgens het competitieschema. Als er aan het eind van het seizoen toch nog teams zijn die niet alle wedstrijden gespeeld hebben, dan geldt daarvoor dat het afzeggende team in het nieuwe seizoen een divisie lager speelt. 8. De laatste 6 wedstrijden van de competitie mogen onder geen enkele voorwaarden meer worden verzet. Indien toch of helemaal niet spelen dan volgen er sancties te weten dan begint men het volgende seizoen met minpunten. Dan wordt de 1 e wedstrijd 10 punten in mindering en de 2 e wedstrijd 5 punten in mindering gebracht. 9. De wedstrijden van de eerste helft van de competitie dienen gespeeld te zijn voor de datum van 30 maart 2016 dit in overleg met de divisieleiders. 10. Een team dat bestraft is met puntenmindering voor het nieuwe seizoen kan deze straf ook niet ontlopen door de teamnaam te wijzigen. Als het team uit 3 spelers of meer blijft voortbestaan onder een andere naam blijft de straf gehandhaafd, op navolging hiervan houd het bestuur hierover de controle. Scheidsrechter wedstrijdofficial Artikel Het opschrijven van de score wordt uitgevoerd door het thuis spelende team. De schrijver is tevens scheidsrechter. 2. Het bestuur kan neutrale scheidsrechters aanwijzen. 3. Tijdens het werpen blijft de scheidsrechter onbeweeglijk staan. Hij mag geen aanwijzingen geven. 4. Slechts op verzoek van de speler die aan de beurt is, mag de scheidsrechter mededelen hoeveel punten gescoord zijn met één of meerdere darts. 5. De score mag pas geschreven worden nadat de speler zijn drie darts heeft geworpen. 6. De darts mogen pas uit het bord worden genomen nadat de score is genoteerd. 7. Nadat de volgende speler zijn eerste darts heeft geworpen, is geen beroep op de score meer mogelijk. Evenmin is op de behaalde score beroep mogelijk nadat de darts uit het dartsbord zijn verwijderd.

7 8. De scheidsrechter let op het correct houden van de werpafstand (bijvoorbeeld moet men met de voeten achter de raised oche blijven). Indien een speler zich na een waarschuwing niet aan de officiële werpafstand houdt, kan de scheidsrechter de worp ongeldig verklaren. Deze worp mag niet worden overgespeeld. Hierop is geen beroep mogelijk. Competitiewedstrijd Artikel a. Een wedstrijd bestaat uit een aantal partijen, te weten: 4 maal beste uit 5\501 individueel 4 maal beste uit 5\701 paren 1 maal beste uit 5\501 individueel (z.g.n. captains game) Het bepalen welke speler de "Captains Game" moet spelen, mag direct vóór deze partij. b. Een wedstrijd bestaat uit een aantal partijen, te weten: 4 maal beste uit 5\501 individueel 4 maal beste uit 5\501 paren 1 maal beste uit 3\701 gehele team c. Een wedstrijd bestaat uit een aantal partijen, te weten: 4 maal beste uit 5\501 individueel 4 maal beste uit 3\501 paren 1 maal beste uit 3\701 gehele team d. Een wedstrijd bestaat uit een aantal partijen, te weten: 4 maal beste uit 5\501 individueel 4 maal beste uit 3\501 paren 1 maal beste uit 3\701 gehele team e. Alle partijen hebben een open start en eindigen op een dubbel, de partijen worden gespeeld in de volgorde en samenstelling conform het officiële wedstrijdformulier van die divisie. 2. Voor de divisie`s in de competitie geldt: Eredivisie speelt speltype genoemd onder lid 1 sub a. Eerste divisie speelt speltype genoemd onder lid 1 sub b. Tweede divisie speelt speltype genoemd onder lid 1 sub b. Derde divisie speelt speltype genoemd onder lid 1 sub c. Vierde divisie speelt speltype genoemd onder lid 1 sub d. Lagere divisie`s spelen het speltype zoals dat door het bestuur wordt vastgesteld. 3. In alle divisie`s wordt voor de bull gegooid, het uitspelende team begint. Degene die het dichts bij de bull gooit begint de partij. Gooien beide een enkele of dubbele bull, dan wordt er opnieuw gebulld, waarbij de ander begint. Een pijl in de dubbele bull wordt direct verwijderd. 4. Voor aanvang van de wedstrijd bepalen de aanvoerders de spelersvolgorde waarin de individuele partijen gespeeld worden. Dit doen zij onafhankelijk van elkaar. 5. Bij het spelen van het hele team wordt de volgorde van de individuele partijen aangehouden. 6. Alle partijen moeten eindigen met een dubbel. Deze eindigen wanneer met het werpen van een dubbel precies nul bereikt is. Is het aantal gescoorde punten hoger dan nodig om de leg te beëindigen, of houdt men 1 punt over, dan blijft het aantal punten op het scorebord ongewijzigd. 7. Voor iedere gewonnen partij ontvangt men één punt.

8 8. Rookbeleid Rookpauze. De voortgang van een competitie- of bekerwedstrijd mag niet worden onderbroken door spelers die geacht worden om te gaan gooien om eerst een rookpauze om te lassen. Roken is alleen toegestaan als men niet aan de beurt is om te spelen.. Wedstrijdformulieren Artikel De wedstrijdformulieren zijn te downloaden via de website van de D.V.S. 2. De teamcaptain van het thuisteam vult de 2 wedstrijdformulieren in. Eerst schrijft hij zijn eigen spelers in, met eventueel een reservespeler, en dekt dan de wedstrijd formulieren af. Vervolgens vraagt hij de teamcaptain van het bezoekende team de spelerspassen op volgorde van spelen van 1 tot en met 4 aan hem te overhandigen en vult dan deze in de juiste volgorde in. Dan is het niet meer mogelijk te manipuleren met sterkere of zwakkere spelers, ook de reservespelers dienen vooraf ingevuld te worden. 3. De teamcaptain van het thuisteam zorgt er voor dat de 2 wedstrijdformulieren juist worden ingevuld en na afloop van de wedstrijd worden ondertekend door beide teamcaptains. Beide teamcaptains zijn verplicht deze wedstrijdformulieren te bewaren, tot 4 weken na de laatste competitiewedstrijd, om eventuele ongeregeldheden nog te kunnen controleren. 4. De teamcaptain van het thuisspelende team draagt ook de verantwoording dat de volledige uitslag en HF en 180 van de wedstrijd correct wordt ingevoerd op de DVS site. 5. Alle eventuele opmerkingen of protesten over de gespeelde wedstrijd kunnen beide teamcaptains melden bij de Divisieleider. Deze treft dan indien nodig de maatregelen. Promotie degradatie kampioen Artikel Kampioen: Het team dat het hoogst aantal punten (bij gelijke stand geld art. 18 lid. 8) heeft behaald is kampioen en promoveert naar een hogere divisie. Bij meerdere gelijke divisies wordt er een beslissingswedstrijd gespeeld voor de deelname aan de landelijke kampioenschapwedstrijden van de N.D.B. 2. De wedstrijden worden gespeeld volgens de regels en speltype van de hoogste divisie. 3. Kampioen van de Eredivisie is kampioen en wordt uitgezonden naar de Nederlandse Kampioenschappen. De nummer 12 uit de Eredivisie degradeert. De nummers 10 en 11 uit de Eredivisie spelen degradatie wedstrijden tegen de nummers 2 en 3 uit de 1 ste divisie. 4. De nummer 1 en kampioen uit de 1 ste divisie, promoveert naar de Eredivisie, en wordt uitgezonden naar de Nederlandse Kampioenschappen. De nummers 11 en 12 uit de 1 ste divisie degraderen.

9 De nummers 2 en 3 spelen promotie wedstrijden tegen de nummers 10 en 11 uit de Ere divisie. De nummer 10 uit de 1 ste divisie speelt in poulevorm degradatie wedstrijden tegen de nummers 2, uit de 2 de divisie A en B. 5. De nummers 1 uit de 2 de divisie A en B promoveren naar de 1 ste divisie. Deze 2 Teams spelen nog wel wedstrijden voor uitzending naar de Nederlandse Kampioen - schappen. De nummers 11 en 12 uit de 2 de divisie A en B, degraderen. De nummer 10 uit de 2 de divisie A speelt in poulevorm promotie wedstrijden tegen de nummer 2, uit de 3 de divisie A en C. De nummer 10 uit de 2 de divisie B speelt in poulevorm promotie wedstrijden tegen de nummer 2, uit de 3 de divisie B en D. 6. De nummers 1 uit de 3 de divisie s A/B/C/D promoveren naar de 2 de divisie s A en B. Deze 4 teams spelen nog wel wedstrijden voor uitzending naar de Nederlandse Kampioenschappen. De nummers 12 uit de 3 de divisie A/B/C/D degraderen. De nummers 11 uit de 3 de divisie s A/B/C/D spelen degradatie wedstrijden ( uit en thuis ) tegen de 2 nummers 3 en de 2 nummers 4 uit de 4 de divisie B/C (via loting). 7. De nummers 1 van de 4de divisie A/B/C promoveren naar de 3 de divisie. A/B/C/D. De 3 nummers 1 spelen nog wel wedstrijden voor uitzending naar de Nederlandse Kampioenschappen. De nummer 2 uit de 4 de divisie A promoveert gelijk naar de 3 de divisie A/B/C/D. De overige 2 nummers 2 van de 4 de divisie B/C spelen promotiewedstrijden (uit en thuis) tegen de nummers 11 uit de 3 de divisie A/B/C/D. 8. Bij gelijke standen gelden de volgende regels in deze volgorde: - het meest aantal punten voor - het minst aantal punten tegen - het meest aantal legs voor - het minst aantal legs tegen - het spelen van een beslissingspartij, aansluitend aan de laatste wedstrijd,1 maal best uit 5/501 individueel. 9. Kampioenen. De kampioenen zijn verplicht de divisie kampioenswedstrijden te spelen, voor uitzending naar de Nederlandse Kampioenschappen. Niet spelen betekent: volgend seizoen geen promotie, maar degradatie naar een lagere divisie. Teams die uitgezonden worden naar de Nederlandse Kampioenschappen, en daar niet verschijnen worden bestraft met een boete van 250,00 door de N.D.B. Deze boete moet door het desbetreffende team worden betaald. Voldoet men niet aan deze regel, dan volgt een schorsing voor alle spelers van het gehele team van 3 jaar bij de D.V.S. Tevens moet de 100,00 zakgeld van de D.V.S. worden terug betaald.

10 Bekercompetitie Artikel De bekercompetitie wordt gespeeld met een knock-out systeem met een verliezersen een winnaarsronde. Alle dartteams die deelnemen aan de "officiële competitie" spelen alleen mee in de "bekercompetitie" als zij zich bij de inschrijving daarvoor hebben opgegeven. 2. De "bekercompetitie" bestaat uit de volgende partijen: 4 maal beste uit 5\501 individueel 4 maal beste uit 5\501 paren, vanaf de kwartfinale winnaarsronde maal beste uit 3\701 gehele team 3. De "bekercompetitie" bestaat in de verliezersronde uit de volgende partijen: 4 maal beste uit 3\501 individueel 4 maal beste uit 3\501 paren 1 maal beste uit 3\701 gehele team 4. Alle partijen hebben een open start en eindigen op een dubbel. De partijen worden gespeeld in de volgorde en samenstelling conform het officiële wedstrijdformulier. 5. Voor iedere partij van de wedstrijd in de "bekercompetitie" wordt voor de bull gegooid, het uitspelende team begint. Degene die het dichts bij de bull gooit begint de partij. Gooien beiden een enkele of dubbele bull, dan wordt er opnieuw gebulld, waarbij de ander begint. Een pijl in de dubbele bull wordt direct verwijderd. 6. De reglementen van de "officiële competitie" zijn ook van toepassing op de "bekercompetitie" voor zover dit natuurlijk redelijkerwijs mogelijk is, uiteraard geld eerst artikel 19. Strafbepaling Artikel De secretaris van de D.V.S. bewaart een afschrift van elke uitspraak van het bestuur of de Tuchtcommissie gedurende ten minste vijf jaar. 2. Bij het niet naleven van dit reglement houdt het bestuur zich het recht voor om sancties toe te passen. 3. De "bekercompetitie" en de "officiële competitie" worden wat betreft het overtreden en toepassen van de regels gezien als één competitie, bijvoorbeeld voor afwezigheid, afzeggen en dergelijke. 4. Wedstrijden in de bekercompetitie moeten in de daarvoor bestemde weken gespeeld worden. Uit- en thuiswedstrijden mogen, in overleg met de tegenstander en de bekercompetitieleider, gewisseld worden, maar moet wel in die betreffende week gespeeld worden. Wanneer de 1ste wedstrijd is gespeeld en is gewonnen, en men zegt de 2 de wedstrijd af, of men stopt, dan word het afzeggende team onmiddellijk uit de bekercompetitie en de officiële competitie gehaald. Kan een team in de 1 ste week niet spelen, dan mag men ook in overleg met de tegenstander en de bekercompetitieleider de 2 wedstrijden in de 2 de week spelen. 5. Elk team dat vergeet de uitslag van de wedstrijd voor de afgesproken tijd in te vullen op de DVS site, wordt voor verdere deelname aan de bekerwedstrijden geschorst.

11 Klachtenafhandeling Artikel 21 A. Alle klachten, telefoontjes, , brieven of vragen vanuit de spelersgroep moeten via de teamcaptain worden doorgegeven aan de Divisieleider. Indien nodig kan de Divisieleider het doorgeven aan het Secretariaat van de D.V.S.. Hierdoor komt het automatisch bij het Dagelijks Bestuur terecht, die dan op haar beurt de nodige maatregelen onderneemt voor een oplossing. B. Alleen persoonlijke zaken en zaken in de privé sfeer kunnen zowel schriftelijk als per rechtstreeks naar het Secretariaat gestuurd worden. C. De vragen die rechtstreeks aan het D.B. worden gesteld door spelers, hetzij telefonisch en/of worden niet meer beantwoord. Stel uw teamcaptain op de hoogte, zodat hij verdere stappen kan ondernemen naar de Divisieleider en dan naar de D.B. D. Ook bij klachten over de pasjes, baan, verlichting enz. neemt de Teamcaptain contact op (en niet zijn spelers) met de Divisieleider en die neemt contact op met het Secretariaat en D.B.. Zij nemen vervolgens de nodige stappen naar de banencommissie. E. Er zal strenger worden gecontroleerd op de spelerspasjes. Geen pasje betekent NIET spelen. Speel je wel, dan houdt dit in dat dit gebeurt met toestemming van de teamcaptain (hij deelt het team in voor een wedstrijd) en dan wordt het gehele team streng gestraft. De strafmaatregelen worden dan door het bestuur van de D.V.S. en/of Tuchtcommissie vastgesteld en uitgevoerd. F. Wedstrijdbanen. Zijn er veranderingen, vernieuwingen, verbeteringen aan een wedstrijdbaan geweest of heeft er een verplaatsing van de wedstrijdbaan plaatsgevonden, dan is het de plicht van iedere teamcaptain de Divisieleider hiervan op de hoogte te stellen. Hij neemt dan contact op met het Secretariaat van de D.V.S. voor een Verplichte keuring van de Wedstrijdbaan, door de Banencommissie. Slotbepaling Artikel In alle gevallen waarin deze artikelen niet voorzien, beslist het bestuur. Artikel 4 lid 3 is veranderd in Teamcaptain.,,,, 4 lid 5,,,,,,,,,,,, 6 lid 3 de DVS,,,, 6 lid 8 regel d is weggevallen,,,, 6 lid 10 regel is voor een deel weggevallen,, 9 lid 1 veranderd is teamcaptains,, 14 lid 6,7,8, en 9 is veranderd door de datum 30 maart 2016,, 16 lid 1 punt d is 4 maal de best 501/3,, 18 lid 9 is er bij gekomen