PAGINA 36 MOOIE KLUS VOOR MANNEN VAN MAMMOET

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "PAGINA 36 MOOIE KLUS VOOR MANNEN VAN MAMMOET"

Transcriptie

1 TON PAGINA 36 MOOIE KLUS VOOR MANNEN VAN MAMMOET Als het tegenzit, duurt het tien minuten. Maar dan hebben kraanmachinist Nico van Roosmalen en zijn twee collega s al weer een volgende sloep te water gelaten. Het is zaterdagmorgen 8 september Rotterdam maakt zich klaar voor de Wereldhavendagen. De mannen van Mammoet zorgen dat er een paar honderd mensen kunnen meevaren in de Sloepenrace. Met veel plezier, want zo vaak doen ze hun werk niet voor zó veel publiek. KRAAN O

2 TON PAGINA 37 P DE KADE

3 UITSTEMPELEN De laatste strepen donker verdwijnen uit de ochtendnevel. Twee mobiele kranen van Mammoet draaien de Rotterdamse Lloydstraat in. De kraanmachinisten posteren hun gevaartes naast elkaar op de twaalf meter brede kade. Eerst stempelen ze de kranen uit, zodat die stevig op hun poten blijven staan. En dan verschijnt tegen een uur of negen de stoet auto s met trailertjes. Daarop sloepen in allerlei soorten en maten. OTTO RENES KRAANBOOM Nico van Roosmalen (36) is één van de twee kraanmachinisten. Hij schuift de kraanboom van 27 meter uit. De top van de boom hangt 24 meter boven de grond. Een ketting eraan, met vier stroppen, leren touwen die onder de sloepen worden doorgehaald. Rigger Stephan van Berkel (28) zorgt dat de boten goed vastzitten en in balans hangen. Geeft dan een sein aan Nico. Die tilt de sloep van de trailer. Dan een meter of twintig naar rechts, richting water. Van de kade af, over een ponton. Met een stuurlijn houdt Stephan de last onder controle. Nu het water in. Vanaf de ponton maakt collega Otto Renes (26) de stroppen los. Hij heeft een portofoon bij de hand, voor de veiligheid. Als Nico zijn handsignalen niet goed kan zien, kunnen ze elkaar verbaal duidelijk maken wat er moet gebeuren. STEPHAN VAN BERKEL AANDACHT Nico, Stephan en Otto hebben lol. Ze genieten van het weer en van de aandacht die ze krijgen. Dit is een bijzondere klus voor de mannen van Mammoet. Heel iets anders dan een onderhoudsstop in de petrochemie, waarvoor ze ook vaker op een zaterdag in touw zijn. Maar dan ziet niemand ze bezig. Vandaag hebben ze meer dan genoeg publiek en direct contact met allerlei volk. Staan ze niet alleen letterlijk maar ook figuurlijk in het zonnetje.

4 NICO VAN ROOSMALEN

5 VEILIGHEID Waternimf. Caatje van Warmond. Visbyvaarder. Gouden Phoenix. Sirene. Azorean High. Wetter Tretten. De namen van de sloepen ver-tellen vast een verhaal. En net als de namen verschilt het uiterlijk. De een is prachtig onderhouden, bij een ander doet het plastic pijn aan je ogen. Nico ziet dat niet echt. Hij kijkt vooral of er niets mis kan gaan, let op de veiligheid. Echt zorgen maakt hij zich niet. Ja, als je met onervaren mensen werkt, die niet beseffen wat een kraan gaat doen, dan is het gevaarlijk. Maar Mammoet zet alleen gekwalificeerd personeel in. VOETSPOREN Nico zit al ruim elf jaar bij Mammoet. Hij is in de voetsporen van zijn vader getreden. Die was ook een gedreven kraanmachinist. Het is mooi werk, zegt Nico. Geen twee dagen zijn hetzelfde. Je moet je wel altijd goed voorbereiden. En het is ook niet zo dat hij de hele dag zit. Vanochtend bij het uitstempelen hielp hij gewoon mee. KLUS GEKLAARD Sloep na sloep zakt in het water. Om elf uur moeten er 42 klaar liggen voor de race. Dat lukt; als laatste komt een boot uit Salland aan de beurt. De mannen van Mammoet hebben een paar uur rust. Vanmiddag om drie uur tillen ze de sloepen weer op de wal, op de trailers. Rond vijf uur kan de kraanboom dan weer naar binnen, worden de stempels ingetrokken. Is de klus geklaard. MAMMOET is specialist in zwaar hijswerk en multimodaal transport. Mammoet transporteert, verscheept, plaatst (horizontaal en verticaal) en verwijdert grote en zware objecten van en naar elke locatie, te land en te water. Het bedrijf is actief in de petrochemie, de energiesector, civiel, maritiem en in de offshore industrie.

6