DE ETRUSKENROUTE. Een individuele fietsvakantie in Toscane van 8 dagen / 7 nachten

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "DE ETRUSKENROUTE. Een individuele fietsvakantie in Toscane van 8 dagen / 7 nachten"

Transcriptie

1 DE ETRUSKENROUTE Een individuele fietsvakantie in Toscane van 8 dagen / 7 nachten Tijdens deze etruskenroute ontdekt u een zeer gevarieerd en betoverend Toscane met zijn bekende kunststeden Pisa en Lucca, kleine gezellige dorpjes, middeleeuwse burchten, de elegante badplaatsen van de regio Versilia, de ruigere kustlijn van de Maremma, de riviergebieden van de Arno en Serchio, het meer van Massaciucoli, het typische Toscaanse landschap waarin rijke herenboerderijen met groene wijngaarden afgewisseld worden met de pijnbossen van de etruskische kust. Natuurlijk is deze fietsreis ook een uitstekende gelegenheid om de heerlijke Toscaanse keuken en de uitstekende wijnen te leren kennen. Deze fietstoer wordt de La via degli Etruschi (de etruskische route) genoemd omdat de routes voor een groot deel het etruskische Toscane doorkruisen. De Etrusken leefden in Toscane voornamelijk langs de kustlijn. Het was een vreedzaam en cultureel volk, dat in harmonie met de natuur en het omringende landschap leefde. Zij waren liefhebbers van lekker eten en mooie dingen, wat duidelijk wordt uit hun fresco s, de mozaïeken, de glimlachende gezichten op de sarcofagen en het aardewerk uit hun tomben zien. Tijdens deze mooie tocht waant u zich in hun voetspoor zonder haast op de fiets voorttrappend over rustige landwegen en fietspaden, lekker eten en heerlijke wijnen, zon en zee 100% Italië!

2 Hoogtepunten van deze reis De kunststeden en middeleeuwse dorpen in de provincie Pisa en Lucca De aanlokkelijke kust van Versilia De bekende wijnroute van Bolgheri en Castagneto Carducci, thuisland van de bekende de 'Supertuscans' Levendige badplaatsen, uitnodigende parken, oude pijnbossen en de mooie zandstranden De fietsroutes 1.Aankomst in Lucca 2.Rondrit in de omgeving van Lucca 36 / 59 km 3.Lucca - Versilia 38 km 4.Versilia Pisa 42 km 5.Castiglioncello - Castagneto Carducci 35 km 6.Rondrit: de wijnroute van Bolgheri 35 km 7.Castagneto Carducci Follonica (Puntone) 48/54 km 8. Na het ontbijt einde reis Programma dag per dag Dag 1 Individuele aankomst in Lucca Routebriefing s avonds (overhandigen fietsen en kaarten, uitleg gebruik van de gps). Bij een vroege aankomst kunt u alvast Lucca verkennen. Er is veel te zien s Avonds lekker met een glaasje wijn op het terras genieten van de Italiaanse nacht, een goed begin van deze vakantie. Dag 2 Rondrit door de omgeving van Lucca Een heerlijke fietstocht ver weg van het drukke toerisme. U fietst door het Toscaanse platteland met zijn middeleeuwse dorpjes, boerderijen en oude olijfmolens (frantoi) waar de bekende extra vergine olijfolie vandaan komt. U kunt uit een langere of kortere tocht kiezen. Na de fietsrit heeft u nog tijd genoeg om Lucca te bezoeken. Afstand 34 km; duur ca 3 ½ uur)

3 Dag 3 Lucca - Versilia Vanmorgen verdient Lucca nog een sightseeing toer en op de fiets doorkruis je de levendige drukke straatjes met gezellige winkels. Het bruisende centrum weer verlatend passeert de route een oud kartuizer klooster en Nozzano, een klein dorp dat door de eeuwen heen zijn originele aanzien en fortificaties goed heeft weten te bewaren. Een licht stijgende landweg brengt je naar het Massaciuccoli park, dat langs het Massaciuccolimeer ligt. Vanaf de heuveltop heb je u een fantastisch uitzicht over het park, de grillage kustlijn en de blauwe zee. Afdalend is het landschap veranderd in een zeezicht en bereik je Viareggio, Marina di Pietrasanta en de aanlokkelijke stranden van Versilia. Afstand 38km; duur 4 uur; hoogteverschil max 130m Dag 4 Versilia - Pisa De derde etappe van deze toer volgt de Versilia promenade, éen van de meest bekende promenades in Toscane. Vervolgens door het Viareggio, bekend als het vakantieverblijf voor beroemdheden en vanwege de uitbundige carnevalsoptochten en de productie van zeejachten en andere luxe boten. Het landschap verandert en al rustige trappend door het natuurpark van Migliarino San Rossore- Massaciuccoli, geniet je van de frisse pijnbomengeur en het mooie uitzicht op de zandduinen. Het is zeker de moeite waard om even een pauze in te lassen in het dorp Torre del Lago Puccini. U fiets terug naar Pisa voor weer een overnachting in deze mooie kunststad. Afstand 42km; duur 4 uur Dag 5 Castiglioncello Castagneto Carducci Na een korte treintransfer van Pisa naar Castiglioncello, fiets je zuidwaarts langs de kust. De route volgt natuurlijke onstane fietspaden in eeuwenoude pijnbossen en komt zo nu en dan bij kleine zandstranden, zoals de witte stranden van Vada, de Mazzanta, Marina di Cecina gezien het zachte klimaat in dit deel van Toscane is het vaak mogelijk om al in het voor- en najaar een verfrissende duik te nemen of gewoon te genieten van de vroege zonwarmte op het strand. Afstand 35 km; duur 3 uur (+35 min treinreis) Dag 6 De wijnroute van de Bolgheri Deze vierde dag heeft als décor het prachtige golvende Toscaanse landschap met zijn statige cypressen, uitnodigende wijngaarden en oude herenboerderijen. Het is een ideale dag voor wie van uitstekende wijnen houdt! Maakt u zich niet ongerust want de route blijft dicht bij de zee en er zijn dus niet zoveel hellingen te overwinnen. Je volgt de bekende Wijnroute van de Etruskische kust, die door het gebied van superwijnen als Sassicaia end Ornellaia loopt. Niets

4 houdt u natuurlijk tegen om een bezoek aan een wijnboer te brengen en zijn wijnen te proeven. Afstand 35 km; duur 4 uur Dag 7 Castagneto Carducci Follonica (Puntone) Nog steeds de kustlijn volgend kom je in San Vincenzo, weer een bekende badplaats met een gezellige promenade, mooie brede zandstranden en knusse restaurantjes die vlak aan de zee liggen. Weer in het zadel bereik je de golf van Baratti, een spectaculaire baai met een uitnodigend breed zandstrand afgeschermd door wilde kliffen en waar meestal een verfrissend zeebriesje waait. Hier is de natuur nog ongerept, er zijn maar weinig huizen langs de kust en er is slechts een kleine haven voor zeilboten. Dit gebied is vooral bekend vanwege de archaeologische opgravingen van Populonia, waar goed bewaarde etruskische graftombes met sarcofagen en muurschilderingen te bewonderen zijn. De fietstocht gaat verder over het vlakke land met uitzicht op het eiland Elba en keert dan terug naar Torre Mozza, waar een oude toren staat, die direct gebouwd is op het zandstrand. Verder fietsend bereik je Follonica voor een laatste overnachting. Afstand 48 of 54 km; duur 5 of 5½ uur Dag 8 vertrek na het ontbijt Na een laatste afscheid van de Toscaanse zee neem je de trein om de auto op te halen of om naar het vliegveld in Pisa te gaan (de huurfiets blijft in het hotel achter). Een goede tipi s ook om je vakantie te verlengen en een dag het eiland Elba te bezoeken. Niveau 1/2 Makkelijk, een toer voor iedereen. Hoewel Toscane bekend is vanwege het heuvellandschap, is deze tour veelal over vlak terrein, want het volgt de kustlijn of rivierdalen. Er zijn alleen wat korte klimmetjes rond Lucca en zacht glooiende heuvels langs de Bolgheri wijnroute. Het maximale hoogteverschil is ca. 130m wanneer u van Lucca naar Massaciuccoli fietst. Er wordt vnl. over rustige wegen, asfalt- of gravellandwegen of fietspaden gefietst Hotels: Overnachtingen in goede 3 of 4 sterren hotels. Routes: op de avond van aankomst wordt er tijdens de briefing een Gps overhandigd, die aan het stuur van de fiets vastgemaakt kan worden. Er zijn 6 tracks en toeristische informatie ingevoerd en je krijgt ook een kaart met de routes overhandigd. Periode: iedere zaterdag van begin april tot november (overige perioden op verzoek)

5 Deelnemers: minimum twee (alleenreizenden op verzoek) Prijs: Per persoon in een tweepers. kamer 780,00 Toeslag éénpers. kamer 255,00 Hoogseizoenstoeslag:juni en september 50,00 p.p.; Augustus 130,00 p.p. Inbegrepen in de reis: 7 overnachtingen met een continentaal ontbijt. Gps met de 6 tracks en een kaart Bagagetransport van hotel naar hotel Back-up service route briefing op aankomstdag toerinformatie De reis omvat niet: De reis van en naar Toscane De transfer vliegveld hotel - vliegveld fietsverhuur treinkaartje op dag 4 (ca.euro 3,50) De huurfietsen trekking bikes model man of vrouw met 24 versnellingen frame: aluminium Prijs: 100,00 (van zaterdagavond tot vrijdagavond) ebike huur 180,00 Iedere extra dag: 15,00