ABC. Trots en ontroering bij presentatie van herstelverhalen. Bewustwording

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "ABC. Trots en ontroering bij presentatie van herstelverhalen. Bewustwording"

Transcriptie

1 Trots en ontroering bij presentatie van herstelverhalen Met een indrukwekkende presentatie voor familie, vrienden en hun casemanagers hebben vier cliënten van ABC hun herstelverhaal verteld. De avond vormde de afronding van een cursus schrijven en presenteren waar cliënten leerden om hun eigen herstelverhaal te schrijven en te presenteren. Een van hen was Miriam, zij nam haar vriendin Angel mee naar de presentatie. ABC Ik was bang voor negatieve reacties, maar het ging heel goed, vertelt Miriam. De toehoorders waren ontroerd, ze hoorden vaak voor het eerst hoe wij cliënten dingen rondom ons ziekteproces en herstel beleefd hebben. De presentatie van mijn herstelverhaal heeft me meer zelfvertrouwen gegeven. Ik vond het ook heel bijzonder om de verhalen van de andere cliënten te horen, hun emoties te zien en te merken waar zij hun kracht uit halen. Je weet best veel van elkaar, maar op deze manier heb je elkaar nog nooit gesproken. Ik had niet gedacht dat het zo n impact zou hebben. Soms maken mensen heel erge dingen mee, je bent erbij, maar je hebt het niet gemerkt. Mensen beleven dingen soms anders dan je aan de buitenkant kunt zien. Bewustwording Angel is trots op Miriam. Het moet heel bijzonder zijn je verhaal op te schrijven, en dan niet alleen een feitenrelaas, maar juist ook wat het met je gedaan heeft. Ik denk dat er moed nodig is om zo je verhaal te vertellen en dat het je bij je herstel kan helpen. De familie wordt zich zo bewust van de worsteling die herstel is. Ik vond het heel mooi hoe Miriam gebruik maakte van symboliek. Ze vertelde dat de sleutel die ze kreeg op de gesloten Ik denk dat er moed nodig is om zo afdeling om naar buiten te gaan voor je verhaal te vertellen en dat het haar symbool stond voor de sleutel tot je bij je herstel kan helpen. herstel. Ik werk als groepsleider op een gesloten unit bij afdeling P&V en het heeft mij ervan bewust gemaakt wat het geven van een sleutel aan een cliënt betekent, nl. vertrouwen. Ik geef de cliënten als het kan nu vaker de sleutel. De cursus Schrijven en presenteren is gegeven door Jerry Allon, projectleider ervaringsdeskundigheid Altrecht, Jomar Bocar, ervaringsdeskundige ABC en Renée van Eersel, casemanager ABC. In het najaar zal deze cursus weer gegeven worden.

2 Voel je vrij cursus stoppen met roken, de eerste ervaringen De cursus Stoppen met roken bij ABC is 10 juli van start gegaan. Vooraf hebben we intakes gehouden om gemotiveerde cliënten en medewerkers te werven. Bij de start en informatiebijeenkomst was een grote opkomst. Alle cliënten en medewerkers die bij de intake aanwezig waren, zijn gestart met de cursus. Bijna alle cursisten doen nog steeds mee, zijn enthousiast en doen enorm hun best. Er zijn zelfs al cursisten gestopt met roken voor de stopdag! zich een beetje loosers, maar het geeft wel aan hoe moeilijk het is om daadwerkelijk te stoppen. Wel roken beiden al veel minder. Ik geniet ook niet meer echt van de sigaret, vertelt Gitty. Ze ervaren veel steun van de wekelijkse trainingsbijeenkomsten en de supportgroep. Je deelt de ervaringen en je hebt geen smoesjes meer om stoppen voor je uit te schuiven., aldus Lidwien. Ze hebben veel bewondering voor de cliënten in de groep die het gelukt is om te stoppen. Ze hebben veel meer tijd om te roken en ervaren ook vaak spanningen, dat maakt het veel lastiger om te stoppen met roken. Je deelt de ervaringen en je hebt geen smoesjes meer om stoppen voor je uit te schuiven. Tijdens de bijeenkomsten hebben we onder andere besproken dat er zowel veel voor als nadelen zitten aan stoppen met roken, stoppen met roken is dus moeilijk! Onlangs zijn veel van de cursisten daadwerkelijk gestopt, de meeste met behulp van nicotinepleisters. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat stoppen beter lukt met nicotinevervangers en daarnaast een gedragsmatige cursus. Tussen de trainingsbijeenkomsten door zijn er wekelijks ook supportgroepen waarin de cursisten elkaar steunen. De conditie van de cursisten is bekeken en ze hebben het gehad over het schoonmaken van hun omgeving, tanden, handen etc. Het lijkt erop dat de cursus een succes is! Hopelijk gaat het een aantal cursisten lukken echt te stoppen met roken. Moeilijk! Medewerkers Gitty en Lidwien zijn enthousiast over de cursus. Ze vinden het erg moeilijk om te stoppen met roken, de in de cursus afgesproken stopdatum was voor hen niet haalbaar. Ze voelen Gezond lichaam Dennis is gaan deelnemen aan de cursus omdat hij een zo gezond mogelijk lichaam wil en ook financieel levert stoppen met roken hem veel op. In de supportgroep en trainingsbijeenkomsten wisselt hij veel ervaringen en tips uit die helpen om weerstand te bieden aan een sigaret. Bijvoorbeeld kauwgom of een glas water nemen als je trek hebt. En hij koopt geen sigaretten meer om niet in de verleiding te komen. Belangrijk is dat hij bezig is, dan denkt hij niet aan roken. Hij is teruggegaan van één pakje naar minder dan één sigaret per dag. Als ik op mezelf woon moet ik echt gestopt zijn. Want in mijn huis en auto wil ik absoluut niet roken, aldus Dennis. Voor meer informatie kun je terecht bij Annelore of Aleece.

3 Psycho-educatiegroep voor familie en naast-betrokkenen Eind september gaat er weer een psycho-educatiegroep van start voor familie en naast betrokkenen van patiënten die de afgelopen maanden bij ABC in behandeling zijn gekomen. Voor ouders en naast betrokkenen is het een zeer ingrijpende gebeurtenis wanneer je kind, broer of zus een psychose doormaakt. Tijdens de bijeenkomsten van de psycho-educatiegroep geven we u nadere uitleg over de oorzaak van psychose en over de behandeling en hulp die ABC kan bieden. Ook is er gelegenheid om ervaringen uit te wisselen. In de afgelopen jaren is gebleken dat deze groep enthousiast wordt bezocht en voorziet in een behoefte bij ouders om meer te weten te komen over psychose, hoe daarmee om te gaan en het herstel met behulp van rehabilitatie en behandeling. De voorlichting en begeleiding worden gegeven door Just van der Linde, psychiater en Fred Marquenie, leidinggevende bij ABC. Het betreft vijf donderdagavonden van tot 21 uur, in het pand Lange Nieuwstraat 52 van ABC in Utrecht. De data zijn voorlopig vastgesteld op 26 september, 3, 10, 24 en 31 oktober. U kunt zich opgeven bij de persoonlijk begeleider of casemanager van uw zoon of dochter of via het secretariaat van ABC ( ). Sanna Martha nieuwe ervaringsdeskundig stagiaire bij ABC Begin september start Sanna Martha als ervaringsdeskundige haar stage bij ABC. Sanna zal vanuit haar ervaringsdeskundigheid ook een bijdrage leveren aan de inloop. Ze vindt het essentieel dat activiteiten aansluiten bij de fase waarin cliënten verkeren. Er moeten activiteiten zijn die je helpen om weer in het hier en nu te komen, maar ook activiteiten die uitdagen om dingen weer op te pakken. Uit eigen ervaring weet zij dat tijdens een psychose het nieuws je soms kan aanvliegen. Ontlopen kun je het niet, het komt aan alle kanten bij je naar binnen via radio, TV, Metro of Spits. Je kan het niet goed verwerken, omdat je je niet goed meer kunt concentreren en het fout interpreteert. Daarom wil ze een nieuwsgroepje beginnen om nieuwsberichten te lezen en te bespreken zodat je ze op de juiste wijze betekenis kunt geven. Ook wil Sanna iedere dag een tekst lezen met cliënten die inspireert, bemoedigt en helpt om je met een positieve blik naar de dag te kijken en zo positiever in het leven te staan. Het kan een fijne manier zijn om de dag te starten. Daarnaast vindt Sanna het erg belangrijk dat er ook activiteiten worden aangeboden zoals wandelen, yoga, hardlopen. Dynamische activiteiten die je afstemt op de mensen die er gebruik van maken en die eveneens bijdragen aan je herstel.

4 We hadden Impuls nooit willen missen Abigael en Désirée volgden de Impuls cursus en zijn heel enthousiast. Beiden hebben met de juiste steun op eigen kracht hun doel bereikt: in september starten ze met een opleiding. Ik wilde al veel langer een opleiding gaan volgen, maar kwam er uit mezelf niet toe, vertelt Abigael. Impuls heeft me precies de duw gegeven die ik nodig had. Ik merkte dat het leuk kan zijn om weer naar school te gaan, huiswerk te maken en ik kon nieuwe sociale contacten opdoen. Het voelde direct al veilig en toen ik iedereen kende wist ik dat ik niet meer zonder kon. Het heeft me zoveel vertrouwen gegeven. Désirée had al een opleiding zorg en welzijn afgerond en een jaar als vrijwilligster gewerkt en wilde heel graag terug naar school. Ik was erg onzeker, daarom heb ik me aangemeld voor de Impuls cursus. Ik durfde bijvoorbeeld nooit te bellen als er een open dag bij een opleiding was, omdat ik dacht dat ik het niet kon. Bij Impuls deed ik het gewoon. Ik voel me veel zekerder en geloof nu wel meer in mezelf. Bij Impuls deed ik het gewoon. Ik voel me veel zekerder en geloof nu wel meer in mezelf. Tips en steun in een veilige omgeving De meiden, die elkaar bij Impuls hebben leren kennen en nu een hechte vriendschap hebben, prijzen de tips en steun die ze kregen. Ook de veilige omgeving, de hechte groep en het feit dat de cursus op het ROC wordt gegeven hebben ze als belangrijk ervaren. Ze hebben ook nog tip voor verbetering van de cursus. Wat hen betreft mogen de cursusleiders zich strakker aan de cursustijden houden. Gewoon op tijd beginnen en op het afgesproken tijdstip eindigen en niet eerder. Op een opleiding moet je je ook aan de tijden houden, dan kun je daar vast aan wennen. In hun eindoordeel over de cursus zijn ze unaniem: ze hadden Impuls nooit willen missen! De toeleidingscursus Impuls is bedoeld voor jongeren met psychische klachten die gestagneerd zijn in hun studieloopbaan. Centraal in de cursus staat het vinden van de ideale opleiding, werken aan basisvaardigheden en het ontwikkelen van persoonlijke studievaardigheden. De cursus duurt twaalf weken en is een initiatief van de cliëntenraad Altrecht en afdeling ABC. Voor meer informatie kun je terecht bij Venu Nieuwenhuizen en Linda Que.

5 Vrijwilligerswerk heeft me zekerder gemaakt Yorick sportte al een tijdje bij psychomotoor therapeut George Hak in het Willem Arntsz Huis toen hij in 2009 vroeg of hij hem als vrijwilliger mocht komen assisteren. George aarzelde, vroeg zich af of Yorick het wel aan zou kunnen, maar besloot het gewoon te doen. Yorick werkt er sindsdien vier dagen in de week. Ik vond het in het begin best moeilijk om met de cliënten van de gesloten afdelingen om te gaan, vertelt Yorick. Ze reageren door hun ziekte soms fel en onverwacht. Ik begeleid ook de ABC-volleybalgroep. Dat blijft af en toe lastig omdat ik één van hen ben, maar in de sportzaal degene van wie ze gezag moeten accepteren. George vertelt dat Yorick een heel belangrijke ontwikkeling heeft doorgemaakt door zijn vrijwilligerswerk. Hij was liefdevol en dienstbaar, maar mensen zijn daar soms helemaal niet van gediend. Dat maakte Yorick kwetsbaar. Hij kan nu veel beter mensen inschatten en heeft natuurlijk gezag ontwikkeld. Opleiding In de afgelopen periode heeft Yorick het diploma voor recreatief sportleider bij Klein Galgenwaard behaald. Een nieuwe ontwikkeling is dat hij ook de meer therapeutische opleiding voor assistent cognitievefitnesstherapie heeft gevolgd. Hij was de enige ervaringsdeskundige tussen de hulpverleners en liep af en toe tegen beperkingen door zijn psychiatrische ziekte aan. Daarom besloot hij om de cursusleiders over zijn psychiatrische achtergrond te vertellen, waardoor zij in de opleiding hier rekening mee hielden. In september zet Yorick de volgende stap: dan gaat hij samen met trajectbegeleider Linda Qué van ABC uitzoeken welke vervolgopleiding voor sport hij wil gaan volgen. Dankzij hen kunnen we veel meer individuele aandacht geven aan de mensen die hier komen sporten. Door zijn vrijwilligerswerk is Yorick veel zekerder geworden en heeft hij geleerd hoe hij met groepen moet omgaan. Ook buiten zijn vrijwilligerswerk merkt Yorick dat hij zich minder onzeker voelt, ook omdat zijn medicatie intussen een heel stuk is afgebouwd. George is blij met Yorick en de andere vrijwilliger die bij hem werkt. Dankzij hen kunnen we veel meer individuele aandacht geven aan de mensen die hier komen sporten. Veranderingen voor Wajongers door wet Werken naar Vermogen en Participatiewet Voor mensen met een Wajong-uitkering staat er veel te gebeuren de komende jaren. Door de Wet Werken naar Vermogen (voorloper van de Participatiewet) zullen veel Wajongers aan het werk moeten en anders in de bijstand terecht komen. Mensen die kunnen werken moeten dat ook gaan doen. De Wajongers zullen worden herkeurd en iedereen die niet volledig en duurzaam arbeidsongeschikt is, moet aan het werk of zal in de bijstand belanden. Mensen met een bijstandsuitkering en gedeeltelijke arbeidsongeschikten vinden vaak moeilijk werk. Met de Participatiewet wil het kabinet hen helpen weer mee te doen in de samenleving. Er worden dus ook kansen geboden. Alleen diegenen die echt volledig arbeidsongeschikt zijn mogen in de Wajong blijven. Het gaat hier om voorgenomen beleid, nog niet alle veranderingen zijn definitief. Het is ook nog niet duidelijk wat dit alles betekent voor ABC-jongeren met een Wajong-uitkering. Mocht je je zorgen maken over het eventueel kwijtraken van je Wajonguitkering en hier vragen over hebben dan kun je dat natuurlijk altijd bespreken met je casemanager of begeleider.

6 Leefstijlbehandeling voor meer cliënten Vorig jaar is ABC een pilot gestart om een leefstijlinstrument, Leefstijl in beeld, binnen de kliniek te gaan gebruiken en cliënten bewust te maken van hun leefstijl en ze te coachen op de doelen die zij stellen op dit gebied, zoals bewuster en gezonder leven. De screening is breed en gaat over voeding, maar ook over bijvoorbeeld bewegen en middelengebruik (zie voor meer informatie ABC heeft het project inmiddels uitgebreid met leefstijlcoaches. Annelore van Heelsbergen, Steven Noorlander en Aleece Roosen hebben alle drie de training voor leefstijlcoach gevolgd en ondersteunen cliënten die werken aan een gezondere leefstijl. Tot nu toe richtte de leefstijlbehandeling zich op de cliënten van de kliniek, maar ABC wil ook graag de ambulante cliënten bij het project betrekken. Daarvoor is de hulp van de ambulante behandelaars nodig. Steven is daarom bezig een instrument te ontwikkelen voor ambulante behandelaars dat hen helpt een inschatting te maken van de behoefte aan of noodzaak van leefstijlbehandeling. Coaching belangrijk Julien krijgt ambulante behandeling bij ABC en is een half jaar geleden gaan deelnemen aan het Leefstijlproject. Hij vond het wel moeilijk om te beginnen, omdat je kritisch naar je leefstijl moet kijken, en dat is niet altijd leuk, aldus Julien. Ik heb mezelf drie doelen gesteld: vroeger opstaan, minder eten en water drinken in plaats van frisdrank. Mijn casemanager Annelore heeft samen met mij een activiteitenschema voor overdag opgesteld wat me goed heeft geholpen om op tijd uit bed te komen. Ik heb nu weer een goed dag-/nachtritme en dat is belangrijk, want volgende week studeer ik af en ik ben op zoek naar een baan. Ik eet ook minder en drink nu vooral water en thee. Ik heb gemerkt dat het Leefstijlproject voor mij op een goed moment is gekomen, nu ik binnenkort op mezelf ga wonen en op zoek ben naar werk. Ik was ook gestart met de cursus Stoppen met roken, maar helaas heb ik afgehaakt. Ik raad mensen die de cursus Stoppen met roken bij ABC volgen aan om ook deel te nemen aan het Leefstijlproject. Het ondersteunt elkaar goed, weet ik uit eigen ervaring.

7 Kantoortuin In de vorige nieuwsbrief kondigde ik een revolutie aan, het verpleegkantoor ging dicht. En nu, enkele maanden verder is het zover. Belangrijkste verschil? Ik schrijf dit stuk terwijl ik in de overvloedige zon in de tuin van ABC zit. Dat klinkt best fijn en ik kan je verzekeren, dat is ook fijn. Het is de afgelopen weken buitengewoon lekker weer geweest, zodat tot diep in de avond kantoor kon worden gehouden in de tuin. Maar ook de dagen dat het geen zomerweer was bevalt het in de woonkamer zitten werken met een laptop goed. Patiënten weten ons toch wel te vinden, nu ze er eenmaal aan gewend zijn en ach, dat muffe kantoor mis ik helemaal niet. Wennen Toch heerst er nog geen hosanna stemming. Het is namelijk ook erg wennen. Er moet meer gesjouwd worden met medicijnen, laptops, opladers (want helaas, accu s gaan nog steeds niet onbeperkt mee). Ook voldoet ICT nog lang niet altijd aan onze wensen, zijn er bij tijd en wijle inlogproblemen en heeft het draadloze netwerk net geen dekking in dat laatste stuk zon achterin de tuin. En nou is verdorie toch weer die accu leeg. Daarnaast komen we erachter dat er onbedoeld ook taken verschuiven. De nieuwe bewoners van ons kantoor komen erachter hoe verschrikkelijk vaak de voordeurbel gaat en de andere kantoortjes worden overvallen met cliënten die voor hun vragen een luisterend oor zoeken. Het zal nog wel even duren voordat iedereen eraan gewend is om alles op te moeten zoeken op de computer in plaats van op het prikbord, de taken zijn herverdeeld en de facilitaire diensten alles aan onze wensen hebben aangepast. Tot die tijd, en erna zolang de zon nog schijnt, kun je me vinden in de tuin. Pilot MijnAltrecht.nl Onlangs is bij ABC in het kader van implementatie van MijnAltrecht.nl een pilot gestart waarbij een aantal ABC-medewerkers en hun cliënten ervaringen op gaan doen met MijnAltrecht.nl. MijnAltrecht.nl biedt patiënten de mogelijkheid om online hun EPD in te zien. Je kan onder andere het intakeverslag en je behandelplan inzien en de verslaglegging van de gesprekken die met of voor jou hebben plaats gevonden nalezen. Voordelen hiervan zijn dat er een check plaats kan vinden op de interpretatie van het gesprek, de gemaakte afspraken etc. Daarnaast kan je je beter voorbereiden op afspraken, omdat je terug kan lezen wat er de vorige keer besproken is en wat gemaakte afspraken zijn. In eerste instantie zal er een beperkt aantal cliënten benaderd worden door hun casemanager of begeleider om hier gebruik van te maken, maar het voornemen is om in het najaar MijnAltrecht.nl voor alle ABC-cliënten beschikbaar te stellen. Contact Altrecht, ABC, voor jongeren met een psychosekwetsbaarheid Postadres: ABC-straat 8, 3512 PX Utrecht Bezoekadres: Lange Nieuwstraat 52, 3512 PK Utrecht tel: / fax: antone 260 (CMYK code ) Pantone 640 (CMYK code ) Afdelingsmanagement: Afdelingsmanager: Fred Marquenie Afdelingspsychiater: Steven Kuijl Teammanager ambulante zorg: Hans den Houdijker Teammanager kliniek: Ellen ten Napel ABC Vormgeving: Kees Reniers

Goed bezig! GGz jongeren over opleiding en werk. Annemarie Kolenberg

Goed bezig! GGz jongeren over opleiding en werk. Annemarie Kolenberg Goed bezig! GGz jongeren over opleiding en werk Annemarie Kolenberg COLOFON In opdracht van het LPGGz gemaakt. Financieel mogelijk gemaakt door het Fonds Psychische Gezondheid Interviews, tekst en redactie:

Nadere informatie

Uitnodiging. Familiemaand bij Mediant. herfst 2011. In deze uitgave:

Uitnodiging. Familiemaand bij Mediant. herfst 2011. In deze uitgave: herfst 2011 De Mediant FamilieKrant is een speciale uitgave van Mediant Geestelijke Gezondheidszorg en geeft een beeld wat Mediant voor de familie doet. Familiemaand bij Mediant Van 10 oktober (landelijke

Nadere informatie

Cliënten in beeld - deel 2. Dilemma s van burgers met een hulpvraag

Cliënten in beeld - deel 2. Dilemma s van burgers met een hulpvraag Cliënten in beeld - deel 2 Dilemma s van burgers met een hulpvraag COLOFON Cliënten in beeld - deel 2 Dilemma s van burgers met een hulpvraag Voorwoord Toen vorig jaar het boekje Cliënten in beeld - Portretten

Nadere informatie

Portretten uit de praktijk

Portretten uit de praktijk Portretten uit de praktijk In het kader van de campagne aan het werk met een psychische stoornis Mede mogelijk gemaakt door Instituut Gak Rotterdam, juli 2014 Portretten uit de praktijk In het kader van

Nadere informatie

Heeft u Reumatoïde Artritis en bent u regelmatig moe?

Heeft u Reumatoïde Artritis en bent u regelmatig moe? Heeft u Reumatoïde Artritis en bent u regelmatig moe? Inhoud 1. Voor wie is deze brochure?...4 2. Introductie...5 3. Vermoeidheid een klacht?...5 4. Geen gewone vermoeidheid...5 5. Oorzaken van vermoeidheid...11

Nadere informatie

Steun voor ouder(s) en kind(eren) na zelfdoding van een gezinslid

Steun voor ouder(s) en kind(eren) na zelfdoding van een gezinslid Steun voor ouder(s) en kind(eren) na zelfdoding van een gezinslid Handleiding voor organisatie en begeleiding survivalkid.nl Monique van t Erve, Rouw na zelfdoding Petra Windmeijer, Indigo Drenthe Beilerstraat

Nadere informatie

Postbankrekeningnummer 6933420 CONTACTBLAD. http://www.kankerpatient.nl/ppc. 9 e jaargang, nr.31, maart 2003

Postbankrekeningnummer 6933420 CONTACTBLAD. http://www.kankerpatient.nl/ppc. 9 e jaargang, nr.31, maart 2003 Postbankrekeningnummer 6933420 CONTACTBLAD Internet site: http://www.kankerpatient.nl/ppc 9 e jaargang, nr.31, maart 2003 Redactie: Het bestuur PPC Inge van Leeuwen Hans Vasen Redactieadres: Janneke en

Nadere informatie

HOE GAAT HET MET U? Tips voor familieleden en vrienden van mensen met psychische problemen

HOE GAAT HET MET U? Tips voor familieleden en vrienden van mensen met psychische problemen HOE GAAT HET MET U? Tips voor familieleden en vrienden van mensen met psychische problemen 1 INHOUD p a g i n a p a g i n a p a g i n a p a g i n a 5 Psychische problemen 6 Leven met iemand met psychische

Nadere informatie

Zelfmanagement voor studenten met ASS. Handleiding Trainers

Zelfmanagement voor studenten met ASS. Handleiding Trainers Zelfmanagement voor studenten met ASS Handleiding Trainers 1 Colofon 2013 HAN. HAN SENECA heeft bij het samenstellen van deze handleiding de uiterste zorg nagestreefd. Desondanks kan niet volledig worden

Nadere informatie

Stigma. Thema. 2013-kl. Begrip en luisterend oor voor familie. Ouderen terug naar de wijk. Het gevoel van stigma & zelfstigma

Stigma. Thema. 2013-kl. Begrip en luisterend oor voor familie. Ouderen terug naar de wijk. Het gevoel van stigma & zelfstigma Alter Gratis magazine over geestelijke gezondheid 2013-kl Jaargang 14 - maart 2013 + Begrip en luisterend oor voor familie Thema Stigma Ouderen terug naar de wijk + + Het gevoel van stigma & zelfstigma

Nadere informatie

Nabestaan na zelfdoding

Nabestaan na zelfdoding Nabestaan na zelfdoding over verliesverwerking en de waarde van lotgenotencontact Werkgroep Nabestaan na Zelfdoding Friesland 1 Leeuwarden, najaar 2001 eigen uitgave ter gelegenheid van het tienjarig bestaan

Nadere informatie

ZELFHULPKRANT MEEDRAAIEN IN EEN GROEP INTERVIEW JOKE DE HAAS SCHIZOFRENIE

ZELFHULPKRANT MEEDRAAIEN IN EEN GROEP INTERVIEW JOKE DE HAAS SCHIZOFRENIE ZELFHULPKRANT STICHTING NETWERK ZUIDOOST - BRABANT DAK-, EN THUISLOZEN MEEDRAAIEN IN EEN GROEP INTERVIEW JOKE DE HAAS SCHIZOFRENIE LICHAMELIJKE AANDOENING EEN PROBLEEM, JA OF NEE? ERVARINGS VERHALEN ALLOCHTONEN

Nadere informatie

Beginnen met leidinggeven en. Dé zeven dingen die je moet weten over leidinggeven.

Beginnen met leidinggeven en. Dé zeven dingen die je moet weten over leidinggeven. Beginnen met leidinggeven en dan Dé zeven dingen die je moet weten over leidinggeven. S o n j a v a n B e v e r e n, M e l k w e g 2 3, K l i j n d i j k R e g i e & R e s u l t a a t r e g i e @ s o n

Nadere informatie

Wat u zelf kunt doen

Wat u zelf kunt doen Als u een manisch-depressieve (bipolaire) stoornis heeft Wat u zelf kunt doen Wij hebben het ook meegemaakt. Wij kunnen helpen. Lotgenoten- en betrokkenenlijn: 0900-5 123 456 Elke dag van 09.00 tot 21.00

Nadere informatie

Palliatieve zorg; wat als je niet meer beter wordt

Palliatieve zorg; wat als je niet meer beter wordt Palliatieve zorg; wat als je niet meer beter wordt Welke zorg kunt u ontvangen als genezing niet meer mogelijk is? Palliatieve zorg is de zorg, die u ontvangt wanneer u ongeneeslijk ziek bent. Het is gespecialiseerde

Nadere informatie

Kadans in beweging. 21 jaar kadans

Kadans in beweging. 21 jaar kadans Kadans, eenentwintig jaar Kadans biedt beschermd wonen voor jongeren met psychiatrische problematiek en is in zijn opzet altijd tamelijk uniek geweest. Als onderdeel van de Stichting Anton Constandse voorziet

Nadere informatie

Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen?

Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen? Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen? Inhoud Voor wie is deze brochure? 3 Volmaakte ouders bestaan niet 4 Vertellen of niet? 6 Reacties van kinderen 13 Helpen verwerken 20 Als de dood ter sprake

Nadere informatie

Deze steun heb ik nodig

Deze steun heb ik nodig Deze steun heb ik nodig Ouders over goed ouderschap en gewenste ondersteuning Dr. Margreth Hoek Bureau Hoek, in opdracht van LOC/LCFJ Inhoudsopgave Inleiding: Ouders willen steun die henzelf en hun kind

Nadere informatie

Evaluatieverslag Training Op Eigen Kracht

Evaluatieverslag Training Op Eigen Kracht Evaluatieverslag Training Op Eigen Kracht Training financiële zelfredzaamheid en empowerment voor klanten van de Voedselbank Amsterdam Amsterdam, juni 2010 Drs. Hille Hoogland Drs. Adinda van de Beek Voorwoord

Nadere informatie

Gezond? Dat is als je je goed voelt. Een verkenning van de behoefte aan preventieve gezondheidszorg onder jongeren van 13 tot 19 jaar.

Gezond? Dat is als je je goed voelt. Een verkenning van de behoefte aan preventieve gezondheidszorg onder jongeren van 13 tot 19 jaar. Gezond? Dat is als je je goed voelt. Een verkenning van de behoefte aan preventieve gezondheidszorg onder jongeren van 13 tot 19 jaar. Een publicatie van het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ) Churchilllaan

Nadere informatie

Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen?

Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen? Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen? KWF Kanker Infolijn 0800-022 66 22 (gratis) Informatie en advies voor kankerpatiënten en hun naasten www.kwfkankerbestrijding.nl Voor informatie over kanker

Nadere informatie

Regie over eigen leven; wonen, werken, vrije tijd

Regie over eigen leven; wonen, werken, vrije tijd Meninge Informatief magazine over leven met een beperking in Zuidoost-Brabant Jaargang 5, oktober 2009 Regie over eigen leven; wonen, werken, vrije tijd Nummer 19 4 Stichting Regie over Eigen Leven 10

Nadere informatie

Een Bijzondere Broer of Zus

Een Bijzondere Broer of Zus Een Bijzondere Broer of Zus Informatiemap voor jongeren met een broer of zus met een handicap, chronische ziekte of psychische stoornis Uitgave: GGNet, regio Apeldoorn Team Preventie Postbus 2003 7230

Nadere informatie

Cliënten in beeld. Portretten van burgers met een hulpvraag

Cliënten in beeld. Portretten van burgers met een hulpvraag Cliënten in beeld Portretten van burgers met een hulpvraag COLOFON Cliënten in beeld Portretten van burgers met een hulpvraag Cliënten in beeld 2 Uitgave Gemeente Leiden Afdeling Sociaal en Economisch

Nadere informatie

...over psychische problemen

...over psychische problemen OPEN...over psychische problemen LEEF! spreekuur met de stemmen in JE hoofd Mama of mantelzorger? Komt een psycholoog bij de dokter de Omgekeerde Wereld 2011 / nummer 01 (advertentie) Niet lekker in je

Nadere informatie

Actenz. meedenken meedoen

Actenz. meedenken meedoen Actenz meedenken meedoen 2 Welkom bij Actenz Ieder mens wil zijn leven vormgeven naar eigen inzicht, wil deelnemen aan het alledaagse leven en aan het maatschappelijke verkeer. Actenz begeleidt mensen

Nadere informatie

Meldactie. Bezuinigingen in de ggz: meer pillen, minder kwaliteit

Meldactie. Bezuinigingen in de ggz: meer pillen, minder kwaliteit Meldactie Bezuinigingen in de ggz: meer pillen, minder kwaliteit januari 2015 Landelijk Platform GGz Maliebaan 87, 3581 CG Utrecht Ontwerp: Suggestie & illusie Voorwoord Aanleiding: klachten over de kwaliteit:

Nadere informatie

Wat als mijn kind een eetstoornis heeft?

Wat als mijn kind een eetstoornis heeft? Wat als mijn kind een eetstoornis heeft? Handleiding door ouders voor ouders 2 / Handleiding eetstoornissen voor ouders / Buro PUUR Sponsoren Deze handleiding is gesponsord door : TDS Schiedam www.tds.nu

Nadere informatie

Over de Kansengids 4. Met de Kansengids komt je droom dichterbij 5. De Nederlandse taal oefenen 7. Onderzoeken van eigen kansen en mogelijkheden 16

Over de Kansengids 4. Met de Kansengids komt je droom dichterbij 5. De Nederlandse taal oefenen 7. Onderzoeken van eigen kansen en mogelijkheden 16 Kansengids 2012 Colofon Dit is een uitgave van de Vrijwilligerscentrale Utrecht en de Gemeente Utrecht. Samenstelling: Vrijwilligerscentrale Utrecht Opmaak en vormgeving: Avant la lettre Interviews: Tineke

Nadere informatie

Studeren met steun reeks UNLIMITED. Succesvol studeren met een borderline persoonlijkheidsstoornis. Eddy Hofman Lies Korevaar

Studeren met steun reeks UNLIMITED. Succesvol studeren met een borderline persoonlijkheidsstoornis. Eddy Hofman Lies Korevaar Studeren met steun reeks UNLIMITED Succesvol studeren met een borderline persoonlijkheidsstoornis Eddy Hofman Lies Korevaar Inhoudsopgave Voorwoord 5 Anita 6 Studeren met een borderline persoonlijkheidsstoornis

Nadere informatie