ABC. Trots en ontroering bij presentatie van herstelverhalen. Bewustwording

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "ABC. Trots en ontroering bij presentatie van herstelverhalen. Bewustwording"

Transcriptie

1 Trots en ontroering bij presentatie van herstelverhalen Met een indrukwekkende presentatie voor familie, vrienden en hun casemanagers hebben vier cliënten van ABC hun herstelverhaal verteld. De avond vormde de afronding van een cursus schrijven en presenteren waar cliënten leerden om hun eigen herstelverhaal te schrijven en te presenteren. Een van hen was Miriam, zij nam haar vriendin Angel mee naar de presentatie. ABC Ik was bang voor negatieve reacties, maar het ging heel goed, vertelt Miriam. De toehoorders waren ontroerd, ze hoorden vaak voor het eerst hoe wij cliënten dingen rondom ons ziekteproces en herstel beleefd hebben. De presentatie van mijn herstelverhaal heeft me meer zelfvertrouwen gegeven. Ik vond het ook heel bijzonder om de verhalen van de andere cliënten te horen, hun emoties te zien en te merken waar zij hun kracht uit halen. Je weet best veel van elkaar, maar op deze manier heb je elkaar nog nooit gesproken. Ik had niet gedacht dat het zo n impact zou hebben. Soms maken mensen heel erge dingen mee, je bent erbij, maar je hebt het niet gemerkt. Mensen beleven dingen soms anders dan je aan de buitenkant kunt zien. Bewustwording Angel is trots op Miriam. Het moet heel bijzonder zijn je verhaal op te schrijven, en dan niet alleen een feitenrelaas, maar juist ook wat het met je gedaan heeft. Ik denk dat er moed nodig is om zo je verhaal te vertellen en dat het je bij je herstel kan helpen. De familie wordt zich zo bewust van de worsteling die herstel is. Ik vond het heel mooi hoe Miriam gebruik maakte van symboliek. Ze vertelde dat de sleutel die ze kreeg op de gesloten Ik denk dat er moed nodig is om zo afdeling om naar buiten te gaan voor je verhaal te vertellen en dat het haar symbool stond voor de sleutel tot je bij je herstel kan helpen. herstel. Ik werk als groepsleider op een gesloten unit bij afdeling P&V en het heeft mij ervan bewust gemaakt wat het geven van een sleutel aan een cliënt betekent, nl. vertrouwen. Ik geef de cliënten als het kan nu vaker de sleutel. De cursus Schrijven en presenteren is gegeven door Jerry Allon, projectleider ervaringsdeskundigheid Altrecht, Jomar Bocar, ervaringsdeskundige ABC en Renée van Eersel, casemanager ABC. In het najaar zal deze cursus weer gegeven worden.

2 Voel je vrij cursus stoppen met roken, de eerste ervaringen De cursus Stoppen met roken bij ABC is 10 juli van start gegaan. Vooraf hebben we intakes gehouden om gemotiveerde cliënten en medewerkers te werven. Bij de start en informatiebijeenkomst was een grote opkomst. Alle cliënten en medewerkers die bij de intake aanwezig waren, zijn gestart met de cursus. Bijna alle cursisten doen nog steeds mee, zijn enthousiast en doen enorm hun best. Er zijn zelfs al cursisten gestopt met roken voor de stopdag! zich een beetje loosers, maar het geeft wel aan hoe moeilijk het is om daadwerkelijk te stoppen. Wel roken beiden al veel minder. Ik geniet ook niet meer echt van de sigaret, vertelt Gitty. Ze ervaren veel steun van de wekelijkse trainingsbijeenkomsten en de supportgroep. Je deelt de ervaringen en je hebt geen smoesjes meer om stoppen voor je uit te schuiven., aldus Lidwien. Ze hebben veel bewondering voor de cliënten in de groep die het gelukt is om te stoppen. Ze hebben veel meer tijd om te roken en ervaren ook vaak spanningen, dat maakt het veel lastiger om te stoppen met roken. Je deelt de ervaringen en je hebt geen smoesjes meer om stoppen voor je uit te schuiven. Tijdens de bijeenkomsten hebben we onder andere besproken dat er zowel veel voor als nadelen zitten aan stoppen met roken, stoppen met roken is dus moeilijk! Onlangs zijn veel van de cursisten daadwerkelijk gestopt, de meeste met behulp van nicotinepleisters. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat stoppen beter lukt met nicotinevervangers en daarnaast een gedragsmatige cursus. Tussen de trainingsbijeenkomsten door zijn er wekelijks ook supportgroepen waarin de cursisten elkaar steunen. De conditie van de cursisten is bekeken en ze hebben het gehad over het schoonmaken van hun omgeving, tanden, handen etc. Het lijkt erop dat de cursus een succes is! Hopelijk gaat het een aantal cursisten lukken echt te stoppen met roken. Moeilijk! Medewerkers Gitty en Lidwien zijn enthousiast over de cursus. Ze vinden het erg moeilijk om te stoppen met roken, de in de cursus afgesproken stopdatum was voor hen niet haalbaar. Ze voelen Gezond lichaam Dennis is gaan deelnemen aan de cursus omdat hij een zo gezond mogelijk lichaam wil en ook financieel levert stoppen met roken hem veel op. In de supportgroep en trainingsbijeenkomsten wisselt hij veel ervaringen en tips uit die helpen om weerstand te bieden aan een sigaret. Bijvoorbeeld kauwgom of een glas water nemen als je trek hebt. En hij koopt geen sigaretten meer om niet in de verleiding te komen. Belangrijk is dat hij bezig is, dan denkt hij niet aan roken. Hij is teruggegaan van één pakje naar minder dan één sigaret per dag. Als ik op mezelf woon moet ik echt gestopt zijn. Want in mijn huis en auto wil ik absoluut niet roken, aldus Dennis. Voor meer informatie kun je terecht bij Annelore of Aleece.

3 Psycho-educatiegroep voor familie en naast-betrokkenen Eind september gaat er weer een psycho-educatiegroep van start voor familie en naast betrokkenen van patiënten die de afgelopen maanden bij ABC in behandeling zijn gekomen. Voor ouders en naast betrokkenen is het een zeer ingrijpende gebeurtenis wanneer je kind, broer of zus een psychose doormaakt. Tijdens de bijeenkomsten van de psycho-educatiegroep geven we u nadere uitleg over de oorzaak van psychose en over de behandeling en hulp die ABC kan bieden. Ook is er gelegenheid om ervaringen uit te wisselen. In de afgelopen jaren is gebleken dat deze groep enthousiast wordt bezocht en voorziet in een behoefte bij ouders om meer te weten te komen over psychose, hoe daarmee om te gaan en het herstel met behulp van rehabilitatie en behandeling. De voorlichting en begeleiding worden gegeven door Just van der Linde, psychiater en Fred Marquenie, leidinggevende bij ABC. Het betreft vijf donderdagavonden van tot 21 uur, in het pand Lange Nieuwstraat 52 van ABC in Utrecht. De data zijn voorlopig vastgesteld op 26 september, 3, 10, 24 en 31 oktober. U kunt zich opgeven bij de persoonlijk begeleider of casemanager van uw zoon of dochter of via het secretariaat van ABC ( ). Sanna Martha nieuwe ervaringsdeskundig stagiaire bij ABC Begin september start Sanna Martha als ervaringsdeskundige haar stage bij ABC. Sanna zal vanuit haar ervaringsdeskundigheid ook een bijdrage leveren aan de inloop. Ze vindt het essentieel dat activiteiten aansluiten bij de fase waarin cliënten verkeren. Er moeten activiteiten zijn die je helpen om weer in het hier en nu te komen, maar ook activiteiten die uitdagen om dingen weer op te pakken. Uit eigen ervaring weet zij dat tijdens een psychose het nieuws je soms kan aanvliegen. Ontlopen kun je het niet, het komt aan alle kanten bij je naar binnen via radio, TV, Metro of Spits. Je kan het niet goed verwerken, omdat je je niet goed meer kunt concentreren en het fout interpreteert. Daarom wil ze een nieuwsgroepje beginnen om nieuwsberichten te lezen en te bespreken zodat je ze op de juiste wijze betekenis kunt geven. Ook wil Sanna iedere dag een tekst lezen met cliënten die inspireert, bemoedigt en helpt om je met een positieve blik naar de dag te kijken en zo positiever in het leven te staan. Het kan een fijne manier zijn om de dag te starten. Daarnaast vindt Sanna het erg belangrijk dat er ook activiteiten worden aangeboden zoals wandelen, yoga, hardlopen. Dynamische activiteiten die je afstemt op de mensen die er gebruik van maken en die eveneens bijdragen aan je herstel.

4 We hadden Impuls nooit willen missen Abigael en Désirée volgden de Impuls cursus en zijn heel enthousiast. Beiden hebben met de juiste steun op eigen kracht hun doel bereikt: in september starten ze met een opleiding. Ik wilde al veel langer een opleiding gaan volgen, maar kwam er uit mezelf niet toe, vertelt Abigael. Impuls heeft me precies de duw gegeven die ik nodig had. Ik merkte dat het leuk kan zijn om weer naar school te gaan, huiswerk te maken en ik kon nieuwe sociale contacten opdoen. Het voelde direct al veilig en toen ik iedereen kende wist ik dat ik niet meer zonder kon. Het heeft me zoveel vertrouwen gegeven. Désirée had al een opleiding zorg en welzijn afgerond en een jaar als vrijwilligster gewerkt en wilde heel graag terug naar school. Ik was erg onzeker, daarom heb ik me aangemeld voor de Impuls cursus. Ik durfde bijvoorbeeld nooit te bellen als er een open dag bij een opleiding was, omdat ik dacht dat ik het niet kon. Bij Impuls deed ik het gewoon. Ik voel me veel zekerder en geloof nu wel meer in mezelf. Bij Impuls deed ik het gewoon. Ik voel me veel zekerder en geloof nu wel meer in mezelf. Tips en steun in een veilige omgeving De meiden, die elkaar bij Impuls hebben leren kennen en nu een hechte vriendschap hebben, prijzen de tips en steun die ze kregen. Ook de veilige omgeving, de hechte groep en het feit dat de cursus op het ROC wordt gegeven hebben ze als belangrijk ervaren. Ze hebben ook nog tip voor verbetering van de cursus. Wat hen betreft mogen de cursusleiders zich strakker aan de cursustijden houden. Gewoon op tijd beginnen en op het afgesproken tijdstip eindigen en niet eerder. Op een opleiding moet je je ook aan de tijden houden, dan kun je daar vast aan wennen. In hun eindoordeel over de cursus zijn ze unaniem: ze hadden Impuls nooit willen missen! De toeleidingscursus Impuls is bedoeld voor jongeren met psychische klachten die gestagneerd zijn in hun studieloopbaan. Centraal in de cursus staat het vinden van de ideale opleiding, werken aan basisvaardigheden en het ontwikkelen van persoonlijke studievaardigheden. De cursus duurt twaalf weken en is een initiatief van de cliëntenraad Altrecht en afdeling ABC. Voor meer informatie kun je terecht bij Venu Nieuwenhuizen en Linda Que.

5 Vrijwilligerswerk heeft me zekerder gemaakt Yorick sportte al een tijdje bij psychomotoor therapeut George Hak in het Willem Arntsz Huis toen hij in 2009 vroeg of hij hem als vrijwilliger mocht komen assisteren. George aarzelde, vroeg zich af of Yorick het wel aan zou kunnen, maar besloot het gewoon te doen. Yorick werkt er sindsdien vier dagen in de week. Ik vond het in het begin best moeilijk om met de cliënten van de gesloten afdelingen om te gaan, vertelt Yorick. Ze reageren door hun ziekte soms fel en onverwacht. Ik begeleid ook de ABC-volleybalgroep. Dat blijft af en toe lastig omdat ik één van hen ben, maar in de sportzaal degene van wie ze gezag moeten accepteren. George vertelt dat Yorick een heel belangrijke ontwikkeling heeft doorgemaakt door zijn vrijwilligerswerk. Hij was liefdevol en dienstbaar, maar mensen zijn daar soms helemaal niet van gediend. Dat maakte Yorick kwetsbaar. Hij kan nu veel beter mensen inschatten en heeft natuurlijk gezag ontwikkeld. Opleiding In de afgelopen periode heeft Yorick het diploma voor recreatief sportleider bij Klein Galgenwaard behaald. Een nieuwe ontwikkeling is dat hij ook de meer therapeutische opleiding voor assistent cognitievefitnesstherapie heeft gevolgd. Hij was de enige ervaringsdeskundige tussen de hulpverleners en liep af en toe tegen beperkingen door zijn psychiatrische ziekte aan. Daarom besloot hij om de cursusleiders over zijn psychiatrische achtergrond te vertellen, waardoor zij in de opleiding hier rekening mee hielden. In september zet Yorick de volgende stap: dan gaat hij samen met trajectbegeleider Linda Qué van ABC uitzoeken welke vervolgopleiding voor sport hij wil gaan volgen. Dankzij hen kunnen we veel meer individuele aandacht geven aan de mensen die hier komen sporten. Door zijn vrijwilligerswerk is Yorick veel zekerder geworden en heeft hij geleerd hoe hij met groepen moet omgaan. Ook buiten zijn vrijwilligerswerk merkt Yorick dat hij zich minder onzeker voelt, ook omdat zijn medicatie intussen een heel stuk is afgebouwd. George is blij met Yorick en de andere vrijwilliger die bij hem werkt. Dankzij hen kunnen we veel meer individuele aandacht geven aan de mensen die hier komen sporten. Veranderingen voor Wajongers door wet Werken naar Vermogen en Participatiewet Voor mensen met een Wajong-uitkering staat er veel te gebeuren de komende jaren. Door de Wet Werken naar Vermogen (voorloper van de Participatiewet) zullen veel Wajongers aan het werk moeten en anders in de bijstand terecht komen. Mensen die kunnen werken moeten dat ook gaan doen. De Wajongers zullen worden herkeurd en iedereen die niet volledig en duurzaam arbeidsongeschikt is, moet aan het werk of zal in de bijstand belanden. Mensen met een bijstandsuitkering en gedeeltelijke arbeidsongeschikten vinden vaak moeilijk werk. Met de Participatiewet wil het kabinet hen helpen weer mee te doen in de samenleving. Er worden dus ook kansen geboden. Alleen diegenen die echt volledig arbeidsongeschikt zijn mogen in de Wajong blijven. Het gaat hier om voorgenomen beleid, nog niet alle veranderingen zijn definitief. Het is ook nog niet duidelijk wat dit alles betekent voor ABC-jongeren met een Wajong-uitkering. Mocht je je zorgen maken over het eventueel kwijtraken van je Wajonguitkering en hier vragen over hebben dan kun je dat natuurlijk altijd bespreken met je casemanager of begeleider.

6 Leefstijlbehandeling voor meer cliënten Vorig jaar is ABC een pilot gestart om een leefstijlinstrument, Leefstijl in beeld, binnen de kliniek te gaan gebruiken en cliënten bewust te maken van hun leefstijl en ze te coachen op de doelen die zij stellen op dit gebied, zoals bewuster en gezonder leven. De screening is breed en gaat over voeding, maar ook over bijvoorbeeld bewegen en middelengebruik (zie voor meer informatie ABC heeft het project inmiddels uitgebreid met leefstijlcoaches. Annelore van Heelsbergen, Steven Noorlander en Aleece Roosen hebben alle drie de training voor leefstijlcoach gevolgd en ondersteunen cliënten die werken aan een gezondere leefstijl. Tot nu toe richtte de leefstijlbehandeling zich op de cliënten van de kliniek, maar ABC wil ook graag de ambulante cliënten bij het project betrekken. Daarvoor is de hulp van de ambulante behandelaars nodig. Steven is daarom bezig een instrument te ontwikkelen voor ambulante behandelaars dat hen helpt een inschatting te maken van de behoefte aan of noodzaak van leefstijlbehandeling. Coaching belangrijk Julien krijgt ambulante behandeling bij ABC en is een half jaar geleden gaan deelnemen aan het Leefstijlproject. Hij vond het wel moeilijk om te beginnen, omdat je kritisch naar je leefstijl moet kijken, en dat is niet altijd leuk, aldus Julien. Ik heb mezelf drie doelen gesteld: vroeger opstaan, minder eten en water drinken in plaats van frisdrank. Mijn casemanager Annelore heeft samen met mij een activiteitenschema voor overdag opgesteld wat me goed heeft geholpen om op tijd uit bed te komen. Ik heb nu weer een goed dag-/nachtritme en dat is belangrijk, want volgende week studeer ik af en ik ben op zoek naar een baan. Ik eet ook minder en drink nu vooral water en thee. Ik heb gemerkt dat het Leefstijlproject voor mij op een goed moment is gekomen, nu ik binnenkort op mezelf ga wonen en op zoek ben naar werk. Ik was ook gestart met de cursus Stoppen met roken, maar helaas heb ik afgehaakt. Ik raad mensen die de cursus Stoppen met roken bij ABC volgen aan om ook deel te nemen aan het Leefstijlproject. Het ondersteunt elkaar goed, weet ik uit eigen ervaring.

7 Kantoortuin In de vorige nieuwsbrief kondigde ik een revolutie aan, het verpleegkantoor ging dicht. En nu, enkele maanden verder is het zover. Belangrijkste verschil? Ik schrijf dit stuk terwijl ik in de overvloedige zon in de tuin van ABC zit. Dat klinkt best fijn en ik kan je verzekeren, dat is ook fijn. Het is de afgelopen weken buitengewoon lekker weer geweest, zodat tot diep in de avond kantoor kon worden gehouden in de tuin. Maar ook de dagen dat het geen zomerweer was bevalt het in de woonkamer zitten werken met een laptop goed. Patiënten weten ons toch wel te vinden, nu ze er eenmaal aan gewend zijn en ach, dat muffe kantoor mis ik helemaal niet. Wennen Toch heerst er nog geen hosanna stemming. Het is namelijk ook erg wennen. Er moet meer gesjouwd worden met medicijnen, laptops, opladers (want helaas, accu s gaan nog steeds niet onbeperkt mee). Ook voldoet ICT nog lang niet altijd aan onze wensen, zijn er bij tijd en wijle inlogproblemen en heeft het draadloze netwerk net geen dekking in dat laatste stuk zon achterin de tuin. En nou is verdorie toch weer die accu leeg. Daarnaast komen we erachter dat er onbedoeld ook taken verschuiven. De nieuwe bewoners van ons kantoor komen erachter hoe verschrikkelijk vaak de voordeurbel gaat en de andere kantoortjes worden overvallen met cliënten die voor hun vragen een luisterend oor zoeken. Het zal nog wel even duren voordat iedereen eraan gewend is om alles op te moeten zoeken op de computer in plaats van op het prikbord, de taken zijn herverdeeld en de facilitaire diensten alles aan onze wensen hebben aangepast. Tot die tijd, en erna zolang de zon nog schijnt, kun je me vinden in de tuin. Pilot MijnAltrecht.nl Onlangs is bij ABC in het kader van implementatie van MijnAltrecht.nl een pilot gestart waarbij een aantal ABC-medewerkers en hun cliënten ervaringen op gaan doen met MijnAltrecht.nl. MijnAltrecht.nl biedt patiënten de mogelijkheid om online hun EPD in te zien. Je kan onder andere het intakeverslag en je behandelplan inzien en de verslaglegging van de gesprekken die met of voor jou hebben plaats gevonden nalezen. Voordelen hiervan zijn dat er een check plaats kan vinden op de interpretatie van het gesprek, de gemaakte afspraken etc. Daarnaast kan je je beter voorbereiden op afspraken, omdat je terug kan lezen wat er de vorige keer besproken is en wat gemaakte afspraken zijn. In eerste instantie zal er een beperkt aantal cliënten benaderd worden door hun casemanager of begeleider om hier gebruik van te maken, maar het voornemen is om in het najaar MijnAltrecht.nl voor alle ABC-cliënten beschikbaar te stellen. Contact Altrecht, ABC, voor jongeren met een psychosekwetsbaarheid Postadres: ABC-straat 8, 3512 PX Utrecht Bezoekadres: Lange Nieuwstraat 52, 3512 PK Utrecht tel: / fax: antone 260 (CMYK code ) Pantone 640 (CMYK code ) Afdelingsmanagement: Afdelingsmanager: Fred Marquenie Afdelingspsychiater: Steven Kuijl Teammanager ambulante zorg: Hans den Houdijker Teammanager kliniek: Ellen ten Napel ABC Vormgeving: Kees Reniers

ABC. ABC op de drempel van 2012. Ganesh:

ABC. ABC op de drempel van 2012. Ganesh: ABC op de drempel van 2012 In 2011 ging het vaak over de crisis: niet alleen in Nederland in zijn algemeenheid maar zeker ook in de ggz in het bijzonder. Ondanks een grote protestmanifestatie op het Malieveld

Nadere informatie

Martje volgt de opleiding HBO V. In dit kader heeft ze 20 weken stage gelopen bij ABC.

Martje volgt de opleiding HBO V. In dit kader heeft ze 20 weken stage gelopen bij ABC. Je hoeft niet altijd wat te zeggen om een cliënt te helpen Martje volgt de opleiding HBO V. In dit kader heeft ze 20 weken stage gelopen bij ABC. Het is haar prima bevallen. De doelgroep vind ik heel leuk

Nadere informatie

Nieuwe familiegroep start in september 2011. Nieuwe groep over seksualiteit en intimiteit

Nieuwe familiegroep start in september 2011. Nieuwe groep over seksualiteit en intimiteit Nieuwe groep over seksualiteit en intimiteit Jessica van Dongen, Aleece Roosen en Annelore van Heelsbergen zijn bezig geweest met het ontwikkelen van een nieuwe cursus bij ABC over seksualiteit en intimiteit.

Nadere informatie

6.2.1 Dealen met afleiding onderweg

6.2.1 Dealen met afleiding onderweg Stap 6: Deel 2 6.2.1 Dealen met afleiding onderweg In het tweede deel van jullie experiment ga je verder met het ondernemen van ACTies die je met de anderen hebt afgesproken te doen. Daarnaast krijg je

Nadere informatie

Aan de slag met de Werk Ster!

Aan de slag met de Werk Ster! Aan de slag met de Werk Ster! Werk Ster Copyright EgberinkDeWinter 2013-2014 Werk Ster Stappen naar werk De Werk Ster helpt je duidelijk te krijgen waar jij op dit moment staat op weg naar werk. Je krijgt

Nadere informatie

ABC. Atelier Totem: werkplaats waar je je zelf kunt ontplooien

ABC. Atelier Totem: werkplaats waar je je zelf kunt ontplooien Atelier Totem: werkplaats waar je je zelf kunt ontplooien Atelier Totem in Zeist is een open werkplaats waar mensen met afstand tot de reguliere arbeidsmarkt actief kunnen zijn en zichzelf weer kunnen

Nadere informatie

Trajectbegeleiding geeft Miriam toekomstperspectief

Trajectbegeleiding geeft Miriam toekomstperspectief Trajectbegeleiding geeft Miriam toekomstperspectief Miriam krijgt sinds de zomer van 2009 trajectbegeleiding van Linda en Mary. Ze volgt de opleiding life sciences, een vierjarige HBO biologie en medisch

Nadere informatie

ABC. WRAP bij ABC. Enkele reacties van deelnemers: Op donderdag 17 maart behaalden maar liefst 7 ABC ers hun WRAP*-certificaat.

ABC. WRAP bij ABC. Enkele reacties van deelnemers: Op donderdag 17 maart behaalden maar liefst 7 ABC ers hun WRAP*-certificaat. WRAP bij ABC Op donderdag 17 maart behaalden maar liefst 7 ABC ers hun WRAP*-certificaat. ABC Tien weken lang draaiden we aan het eind van de donderdagmiddag de eerste WRAP-groep bij ABC. Anne Evers en

Nadere informatie

Wat is Altrecht? Wier

Wat is Altrecht? Wier Wier Wier Centrum voor onderzoek en behandeling van moeilijk lerende mensen met ernstige problemen 2 Wier Wie kunnen zich aanmelden voor onderzoek en behandeling op Wier? Wier is een behandelafdeling speciaal

Nadere informatie

Wier. Behandelcentrum voor mensen die moeilijk leren, met gedragsproblemen en/of psychiatrische problemen. Patiënten & familie

Wier. Behandelcentrum voor mensen die moeilijk leren, met gedragsproblemen en/of psychiatrische problemen. Patiënten & familie Wier Behandelcentrum voor mensen die moeilijk leren, met gedragsproblemen en/of psychiatrische problemen Patiënten & familie 2 Voor wie is Wier? Wier is er voor mensen vanaf achttien jaar (en soms jonger)

Nadere informatie

Welkom bij de eerste ABC-Nieuwsbrief!

Welkom bij de eerste ABC-Nieuwsbrief! Welkom bij de eerste ABC-Nieuwsbrief! Al enige tijd zijn we bij ABC druk bezig allerlei relevante informatie voor cliënten, familieleden en andere relaties te verzamelen op de website van ABC. We vinden

Nadere informatie

Eerste nummer. Op kamers Eerst durfde ik de woonkamer niet naar binnen. Eetfobie. Het was moeilijk om te zien dat mijn nichtje van 5 meer at dan ik.

Eerste nummer. Op kamers Eerst durfde ik de woonkamer niet naar binnen. Eetfobie. Het was moeilijk om te zien dat mijn nichtje van 5 meer at dan ik. juni 2014 Op kamers Eerst durfde ik de woonkamer niet naar binnen. Eetfobie Eerste nummer Het was moeilijk om te zien dat mijn nichtje van 5 meer at dan ik. INHOUD juni 2014 Eten als een kind Op kamers

Nadere informatie

ABC. Ondersteunen van specifieke doelen van de cliënt. Doelen cliënt centraal

ABC. Ondersteunen van specifieke doelen van de cliënt. Doelen cliënt centraal Ondersteunen van specifieke doelen van de cliënt De maatschappelijke en politieke situatie zal niemand zijn ontgaan: er gaan fundamenteel dingen veranderen in Nederland. Ook bij de ggz. Ook bij ABC. ABC

Nadere informatie

De 5 stappen om goede voornemens te laten slagen

De 5 stappen om goede voornemens te laten slagen De 5 stappen om goede voornemens te laten slagen Op 1 januari worden volop goede voornemens gemaakt. We willen stoppen met roken, afvallen, meer bewegen, gezonder leven en ga zo maar door. Afvallen is

Nadere informatie

In 2009 heeft ABC de LPGGZ familiester gewonnen. Ook dit jaar is ABC weer in de race om de familiester van het Landelijk Platform GGZ te verwerven.

In 2009 heeft ABC de LPGGZ familiester gewonnen. Ook dit jaar is ABC weer in de race om de familiester van het Landelijk Platform GGZ te verwerven. ABC-Symposium Vroege Psychose ABC bestaat dit jaar tien jaar en daarom organiseert de afdeling op 8 oktober in samenwerking met de St. Rehabilitatie 92 en het lectoraat Rehabilitatie van de Hanzehogeschool

Nadere informatie

Special Cursusaanbod Bureau Herstel. Bureau Herstel organiseert.

Special Cursusaanbod Bureau Herstel. Bureau Herstel organiseert. Nummer 2, jaargang 4, juli 2015 Special Cursusaanbod Bureau Herstel Beste lezer.. Voor je ligt de Herstel nieuwsbrief. Deze keer met als onderwerp het cursusaanbod van Bureau Herstel. Cursusaanbod voor

Nadere informatie

Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg

Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg Informatie voor cliënten Cliënten en geestelijke gezondheidszorg Slachtoffers van mensenhandel hebben vaak nare dingen meegemaakt. Ze zijn geschokt

Nadere informatie

Brijder Verslavingszorg Hoofddorp

Brijder Verslavingszorg Hoofddorp Ons Team Ons team is zeer divers. We bestaan uit het secretariaat, psychologen, maatschappelijk werkers, sociaal psychiatrisch verpleegkundigen, cognitief gedragstherapeutisch werkers, ervaringsdeskundigen,

Nadere informatie

Eikenhorst (kliniek) Informatie voor patiënten. Eikenhorst

Eikenhorst (kliniek) Informatie voor patiënten. Eikenhorst Eikenhorst (kliniek) Informatie voor patiënten Eikenhorst Je komt mogelijk binnenkort op Eikenhorst. Daar is alles anders en nieuw vergeleken met waar je nu woont. Om je te laten wennen aan al dat nieuwe,

Nadere informatie

Cursus IMPULS weer van start

Cursus IMPULS weer van start Cursus IMPULS weer van start Op 1 februari 2016 start de IMPULS-cursus weer! Twaalf tot veertien jongeren van Altrecht bereiden zich twaalf weken lang intensief met elkaar voor op het starten van een opleiding.

Nadere informatie

Dialogen website Motiveren tot rookstop

Dialogen website Motiveren tot rookstop Dialogen website Motiveren tot rookstop Dialoog verandertaal uitlokken en versterken Goedemorgen. Heeft u problemen gehad sinds uw vorige controle? Ja, eigenlijk wel. Mijn tanden zijn sterk verkleurd.

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF JEUGD & JONGEREN December 2015. Column van Puck. Hallo Allemaal,

NIEUWSBRIEF JEUGD & JONGEREN December 2015. Column van Puck. Hallo Allemaal, NIEUWSBRIEF JEUGD & JONGEREN December 2015 Agenda Column van Puck 4 December Auti Soos 11 december Soep- en spellenavond 12 december Auti Actie Dag 29 december AutiJongerenCafé Vanaf Januari 2016 Auti

Nadere informatie

ik? Houd je spreekbeurt over GGNet

ik? Houd je spreekbeurt over GGNet ik? Houd je spreekbeurt over GGNet 1 Houd je spreekbeurt over GGNet Krijg je zelf hulp van GGNet Jeugd? Of je vader/moeder/broer(tje)/zus(je) of iemand anders die je kent? Werkt één van je ouders bij GGNet?

Nadere informatie

Praktijkvoorbeeld ABC team Altrecht oktober 2013

Praktijkvoorbeeld ABC team Altrecht oktober 2013 Praktijkvoorbeeld ABC team Altrecht oktober 2013 Samenvatting Altrecht is een GGZ-instelling met haar hoofdvestiging in Utrecht. Daar is ook het ABC-team gehuisvest. Het ABC-team werkt voor jongvolwassenen

Nadere informatie

Gezinsinterventie Gezinsgesprekken voor gezinnen waarbij de ouder psychische problemen heeft

Gezinsinterventie Gezinsgesprekken voor gezinnen waarbij de ouder psychische problemen heeft Gezinsinterventie Gezinsgesprekken voor gezinnen waarbij de ouder psychische problemen heeft Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Zorgen en vragen 1 Gezinsinterventie 2 Tien praktische

Nadere informatie

Met het hele gezin gezond het nieuwe jaar in

Met het hele gezin gezond het nieuwe jaar in Met het hele gezin gezond het nieuwe jaar in LINDA AMMERLAAN KINDERVOEDINGSCOACH Inleiding Wie ben ik? Als moeder van 2 kinderen weet ik hoe lastig het is om in deze tijd je kinderen gezond te laten opgroeien.

Nadere informatie

informatie voor cliënten FACT-team

informatie voor cliënten FACT-team informatie voor cliënten FACT-team FACT-team Voor een grote groep mensen is het leven moeilijk. Zij hebben niet alleen last van psychiatrische klachten, zoals bijvoorbeeld somberheid of het horen van stemmen,

Nadere informatie

Zwanger? Een goed moment om te stoppen met roken

Zwanger? Een goed moment om te stoppen met roken Zwanger? Een goed moment om te stoppen met roken Je bent in verwachting! Een nieuwe periode in je leven begint. Je wilt het beste voor je kindje. Stoppen met roken hoort daarbij. Het is goed voor je eigen

Nadere informatie

Zorgprogramma. Emergis, kinder- en jeugdpsychiatrie. Amares

Zorgprogramma. Emergis, kinder- en jeugdpsychiatrie. Amares Zorgprogramma Amares Emergis, kinder- en jeugdpsychiatrie Deze folder is bedoeld voor kinderen en jongeren die behandeling krijgen bij Amares. De folder is ook bedoeld voor ouder(s)/verzorger(s) die binnenkort

Nadere informatie

Training: Mindfulness. 22 september 2015 NOG 1 PLEK! 23 september 2015 NOG PLEK! 1 december 2015 start extra training

Training: Mindfulness. 22 september 2015 NOG 1 PLEK! 23 september 2015 NOG PLEK! 1 december 2015 start extra training Training: Mindfulness 22 september 2015 NOG 1 PLEK! 23 september 2015 NOG PLEK! 1 december 2015 start extra training Waarom? Leven in deze hectische tijd vraagt veel van ons dat maakt dat we ons vaak uitgeput

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

Hartrevalidatie. Uw afspraak. U wordt verwacht op: datum:. tijdstip:...

Hartrevalidatie. Uw afspraak. U wordt verwacht op: datum:. tijdstip:... Hartrevalidatie Uw afspraak U wordt verwacht op: datum:. tijdstip:... Inhoudsopgave Hartrevalidatie... 1 Waarom hartrevalidatie... 1 De belangrijkste doelen van hartrevalidatie zijn:... 1 Hoe komt u in

Nadere informatie

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd 1 Joppe (13): Mijn ouders vertelden alle twee verschillende verhalen over waarom ze gingen

Nadere informatie

Harry woont nu op zichzelf. Uitgave 8 november 2014 Ertoe Doen Nieuwsbrief voor en door cliënten van Pameijer

Harry woont nu op zichzelf. Uitgave 8 november 2014 Ertoe Doen Nieuwsbrief voor en door cliënten van Pameijer Uitgave 8 november 2014 Ertoe Doen Nieuwsbrief voor en door cliënten van Pameijer Harry woont nu op zichzelf > www.hoeverandertmijnzorg.nl > Recept voor heerlijke speculaas > Fer en Wilma enthousiast over

Nadere informatie

TRAININGSCENTRUM. Schakel naar een passend vervolgtraject. Voor jongeren met een licht verstandelijke beperking in de leeftijd van 16 tot 23 jaar

TRAININGSCENTRUM. Schakel naar een passend vervolgtraject. Voor jongeren met een licht verstandelijke beperking in de leeftijd van 16 tot 23 jaar TRAININGSCENTRUM Schakel naar een passend vervolgtraject Voor jongeren met een licht verstandelijke beperking in de leeftijd van 16 tot 23 jaar Wat is een Trainingscentrum? Bij de Trainingscentra van Lijn5

Nadere informatie

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster [PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster! Hoofdzaken Ster Copyright EffectenSter BV 2014 Hoofdzaken Ster SOCIALE VAARDIGHEDEN VERSLAVING DOELEN EN MOTIVATIE 10 9 8 10 9 8 7 6 4 3 2 1 7 6 4 3 2 1 10 9

Nadere informatie

Gedwongen opname met een IBS of RM *

Gedwongen opname met een IBS of RM * Gedwongen opname met een IBS of RM * Informatie voor cliënten Onderdeel van Arkin Inleiding In deze folder staat kort beschreven wat er gebeurt als u gedwongen wordt opgenomen. De folder bevat belangrijke

Nadere informatie

Het is niet het verleden dat telt, maar de toekomst! alleen bij ABC staan rehabilitatie en het betrekken van de

Het is niet het verleden dat telt, maar de toekomst! alleen bij ABC staan rehabilitatie en het betrekken van de Ingeborg Siteur verlaat ABC Onlangs heeft Ingeborg Siteur, afdelingspsychiater van ABC, ons laten weten dat zij met ingang van 1 oktober a.s. een andere functie heeft aangenomen bij Altrecht en ABC gaat

Nadere informatie

Praktijkervaring. Marloes 2012/2013

Praktijkervaring. Marloes 2012/2013 Praktijkervaring Marloes 2012/2013 Inhoud 1) Persoonlijke doelstelling... 2 2) Beschrijving activiteiten... 2 3) Feedback van 1 betrokken persoon... 3 Bijlage 1: Samenvatting Gedachtenmanagement door Herman

Nadere informatie

BETERapp pilot plan organisatie X. In twaalf weken een succesvolle pilot met de BETERapp.

BETERapp pilot plan organisatie X. In twaalf weken een succesvolle pilot met de BETERapp. BETERapp pilot plan organisatie X In twaalf weken een succesvolle pilot met de BETERapp. Ervaringen cliënt: BETERapp is trouwe vriend De Beterapp is absoluut een aanvulling op de reguliere behandeling.

Nadere informatie

Een land waar. mensen goed geïnformeerd zijn over handicaps

Een land waar. mensen goed geïnformeerd zijn over handicaps Een land waar mensen goed geïnformeerd zijn over handicaps Lilian (48) vraagt haar zoontje om even een handje te komen geven. Dat doet hij en dan gaat hij weer lekker verder spelen. Wij nemen plaats aan

Nadere informatie

Een vertrouwd thuis, een huiskamer zaterdag, 13 oktober 2012 00:00. Willem Braak

Een vertrouwd thuis, een huiskamer zaterdag, 13 oktober 2012 00:00. Willem Braak Willem Braak Maandag 15 oktober start Opleidingscentrum Granbeeuw met een fundraiser voor een nieuw initiatief: Vrienden van Opleidingscentrum Granbeeuw. Het bedrijfsleven zal benaderd en aangemoedigd

Nadere informatie

Hartrevalidatieprogramma Een hartaandoening Wat nu?

Hartrevalidatieprogramma Een hartaandoening Wat nu? Hartrevalidatieprogramma Een hartaandoening Wat nu? Bezoekadressen: Meander Medisch Centrum Maatweg 3 3813 TZ Amersfoort Locatie Baarn Molenweg 2 3743 CM Baarn Locatie Barneveld (Medisch Centrum de Burgt)

Nadere informatie

Een spreekbeurt houden

Een spreekbeurt houden Een spreekbeurt houden Groep 4 gaat voor het eerst een spreekbeurt voorbereiden en houden. Moeilijk? Eng?We hebben nu al een beetje geoefend met een boekbespreking, maar voor veel kinderen is praten met

Nadere informatie

Hieronder vind je informatie over de mindfulness trainingen die starten op 23 september en 1 december 2015!

Hieronder vind je informatie over de mindfulness trainingen die starten op 23 september en 1 december 2015! Agenda 2015 SEPTEMBER 22 september Start training: Mindfulness VOL! 23 september Start training: Mindfulness NOG 2 PLAATSEN! DECEMBER 1 december start extra training: Mindfulness In de onderstaande pagina

Nadere informatie

30 TIPS VOOR OUDERS EN BEGELEIDERS VAN LEERLINGEN MET LEERPROBLEMEN. Wijs ze op. www.lereniseenmakkie.nl. en de online coach.

30 TIPS VOOR OUDERS EN BEGELEIDERS VAN LEERLINGEN MET LEERPROBLEMEN. Wijs ze op. www.lereniseenmakkie.nl. en de online coach. 30 TIPS VOOR OUDERS EN BEGELEIDERS VAN LEERLINGEN MET LEERPROBLEMEN Wijs ze op en de online coach. Vermijd stressverhoging: dat blokkeert het leren nog meer. Wijs je kind steeds weer op wat het al wel

Nadere informatie

Lentis Kop 1, Ouderenpsychiatrie. Kop 2, pagina 1! Voortgezette Klinische Behandeling A-Borg Winschoten

Lentis Kop 1, Ouderenpsychiatrie. Kop 2, pagina 1! Voortgezette Klinische Behandeling A-Borg Winschoten Lentis Kop 1, Ouderenpsychiatrie pagina 1 Kop 2, pagina 1! Voortgezette Klinische Behandeling A-Borg Winschoten Ouderen kunnen door allerlei oorzaken last hebben van psychische problemen. Sommige mensen

Nadere informatie

HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN

HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN Gratis PDF Beschikbaar gesteld door vlewa.nl Geschreven door Bram van Leeuwen Versie 1.0 INTRODUCTIE Welkom bij deze gratis PDF! In dit PDF

Nadere informatie

- Waarschuwing- dit is een pittige les!

- Waarschuwing- dit is een pittige les! - Waarschuwing- dit is een pittige les! Herken je de volgende situatie: Je vraagt aan je partner (heb je deze niet denk dan even terug aan de tijd dat je deze wel had) of hij de vuilniszak wilt buiten

Nadere informatie

Presentatie kwalitatief onderzoek beleving respondenten moestuinproject Asten - Someren

Presentatie kwalitatief onderzoek beleving respondenten moestuinproject Asten - Someren Presentatie kwalitatief onderzoek beleving respondenten moestuinproject Asten - Someren Dia 1: Hallo allemaal en welkom bij mijn presentatie. Ik heb onderzoek gedaan bij Moestuin d n Erpel in Someren.

Nadere informatie

LUPUS: HOE GA JE ER MEE OM? Workshop voor de Lupus Patiënten Groep op zaterdag 7 november 2009 door Ditta van Dijk, MSc.

LUPUS: HOE GA JE ER MEE OM? Workshop voor de Lupus Patiënten Groep op zaterdag 7 november 2009 door Ditta van Dijk, MSc. LUPUS: HOE GA JE ER MEE OM? Workshop voor de Lupus Patiënten Groep op zaterdag 7 november 2009 door Ditta van Dijk, MSc. Twee thema s Ik, mijn ziekte en de buitenwereld Piekeren De oplossingsgerichte methode

Nadere informatie

Maatschappelijke Zorgboerderij. Amatheon. Nikki van Berlo. Jasmijn Borms. Joy Willems T4B

Maatschappelijke Zorgboerderij. Amatheon. Nikki van Berlo. Jasmijn Borms. Joy Willems T4B Maatschappelijke Zorgboerderij Amatheon Nikki van Berlo Jasmijn Borms Joy Willems T4B Inleiding Ons groepje bestaat uit Nil

Nadere informatie

Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen?

Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen? Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen? Samenwerkingsverband NIP-NVO zorg voor mensen met een verstandelijke beperking 2014 1 Inhoud Voorwoord 3 Wat doet de psycholoog of orthopedagoog? 5

Nadere informatie

Centrum voor Psychotherapie

Centrum voor Psychotherapie Centrum voor Psychotherapie Je zit al een langere tijd niet goed in je vel. Op steeds dezelfde punten in je leven loop je vast. Je hebt al geprobeerd te veranderen. Waarschijnlijk heb je ook al behandelingen

Nadere informatie

Maar verder ben ik heel gezond: ik sport en let op mijn voeding. Het is een deel van mijn sociale leven

Maar verder ben ik heel gezond: ik sport en let op mijn voeding. Het is een deel van mijn sociale leven Fase: Ik rook misschien wat te veel voor mijn., maar voor de rest is alles onder controle Voorbeeld hinderende gedachte: Mijn moeder had longkanker en zij rookte niet. Maar verder ben ik heel gezond: ik

Nadere informatie

Benzo de baas. Succesvol zelf uw slaap- en kalmeringsmiddelen afbouwen

Benzo de baas. Succesvol zelf uw slaap- en kalmeringsmiddelen afbouwen Werkboek van Benzo de baas Succesvol zelf uw slaap- en kalmeringsmiddelen afbouwen Dit werkboek helpt u om stap voor stap te stoppen met slaap- en kalmeringsmiddelen. Over zes weken kunt u weer zonder

Nadere informatie

Wat er ook aan de hand is, de gevolgen zijn hetzelfde. Je bent een aantal lichamelijke functies, die je voorheen als vanzelfsprekend aannam, kwijt.

Wat er ook aan de hand is, de gevolgen zijn hetzelfde. Je bent een aantal lichamelijke functies, die je voorheen als vanzelfsprekend aannam, kwijt. Hoofdstuk 7 Emoties Nu is het tijd om door te gaan. Je hebt je dwarslaesie, je bent hopelijk klaar met al de medische dingen, nu is het tijd om ook je gevoelens aandacht te geven. Dus: ga lekker zitten,

Nadere informatie

De PAAZ, wat is dat? Informatie voor kinderen van 8 tot 12 jaar

De PAAZ, wat is dat? Informatie voor kinderen van 8 tot 12 jaar De PAAZ, wat is dat? Informatie voor kinderen van 8 tot 12 jaar De afgelopen weken was het niet zo leuk bij Pim thuis. Zijn moeder lag de hele dag in bed. Ze stond niet meer op, deed geen boodschappen

Nadere informatie

UW PARTNER HEEFT KANKER EN HOE GAAT HET MET U?

UW PARTNER HEEFT KANKER EN HOE GAAT HET MET U? UW PARTNER HEEFT KANKER EN HOE GAAT HET MET U? Nadine Köhle, MSc. Contactdag Stichting Olijf 3 oktober 2015 Garderen EVEN VOORSTELLEN ACHTERGROND KANKER HEB JE NIET ALLEEN! 4 ACHTERGROND IMPACT VAN DE

Nadere informatie

30 TIPS VOOR OUDERS EN BEGELEIDERS VAN LEERLINGEN MET LEERPROBLEMEN

30 TIPS VOOR OUDERS EN BEGELEIDERS VAN LEERLINGEN MET LEERPROBLEMEN 30 TIPS VOOR OUDERS EN BEGELEIDERS VAN LEERLINGEN MET LEERPROBLEMEN Alle kinderen die wij gevraagd hebben om een tip voor jullie hebben gezegd: blijf je vertrouwen in mij tonen, behandel me niet als een

Nadere informatie

Uit de burn-out Therapiegroep werkstresshantering

Uit de burn-out Therapiegroep werkstresshantering Uit de burn-out Therapiegroep werkstresshantering Albert Schweitzer ziekenhuis mei 2009 pavo 0202 Inleiding Als u last heeft van een burn-out door stress op het werk kunt u de therapiegroep werkstresshantering

Nadere informatie

Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen?

Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen? Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen? Samenwerkingsverband NIP-NVO zorg voor mensen met een verstandelijke beperking 2014 1 Inhoud Wat doet de psycholoog of orthopedagoog? 5 Kijken wat

Nadere informatie

Werkboek Stoppen met roken

Werkboek Stoppen met roken Werkboek Stoppen met roken WWW.ZORROO.NL 1 2 Voorwoord Zorroo staat voor Zorggroep Regio Oosterhout & Omstreken. Wij ondersteunen u bij het stoppen met roken. Dit doen we samen met uw huisarts, praktijkondersteuner

Nadere informatie

Psychisch verzuim voorkomen kán! Zo werk je prettiger!

Psychisch verzuim voorkomen kán! Zo werk je prettiger! Psychisch verzuim voorkomen kán! Zo werk je prettiger! Vooraf Psychisch verzuim Problemen. Op het werk of privé. Die Psychisch verzuim is ziekteverzuim vanwege hebben we allemaal wel eens. Uw psychische

Nadere informatie

JEUGDIGEN. Hulp na seksueel misbruik. vooruitkomen +

JEUGDIGEN. Hulp na seksueel misbruik. vooruitkomen + > vooruitkomen + Hulp na seksueel misbruik JEUGDIGEN Heb jij seksueel misbruik meegemaakt of iemand in jouw gezin, dan kan daarover praten helpen. Het kan voor jou erg verwarrend zijn hierover te praten,

Nadere informatie

Juridische medewerker

Juridische medewerker 28-11-2013 Sectorwerkstuk Juridische medewerker Temel, Elif HET ASSINK LYCEUM Inhoudsopgave Inhoud Inhoudsopgave... 1 Inleiding... 2 Hoeveel procent van de opleiding bestaat uit stage?... 6 o Begeleiding...

Nadere informatie

Psychiatrie. De Stemmenpolikliniek

Psychiatrie. De Stemmenpolikliniek Psychiatrie De Stemmenpolikliniek Inhoud Inleiding 0 Stemmen horen 0 Klachten en symptomen 0 Oorzaken De behandeling 0 Doel 0 Voor wie 0 Tijdsduur 0 De inhoud van de behandeling 0 Coping-training 0 Psycho-educatie

Nadere informatie

De herfstvakantie is van 19 tot 23 oktober 2015

De herfstvakantie is van 19 tot 23 oktober 2015 Oktober 2015 Welkom op onze school. Nieuwe leerlingen in de maand oktober zijn: Stijn Zaaijer Lynn Bonvanie Jaylinn Meijering Luca Wildschut We wensen jullie allemaal een fijne tijd op onze school. De

Nadere informatie

Het medicijn Gammaglobuline onder je huid Subcutaan

Het medicijn Gammaglobuline onder je huid Subcutaan Het medicijn Gammaglobuline onder je huid Subcutaan Wilhelmina Kinderziekenhuis Wat staat er in deze folder Informatie voor ouders 2 Het medicijn Gammaglobuline onder je huid (subcutaan) 4 Wil je meer

Nadere informatie

Vangnetteam Parkstad. Secretariaat Meldpunt: T 045 573 65 99 Bezoekadres: Raadhuisstraat 3, 6444 AA Brunssum

Vangnetteam Parkstad. Secretariaat Meldpunt: T 045 573 65 99 Bezoekadres: Raadhuisstraat 3, 6444 AA Brunssum Secretariaat Meldpunt: Vangnetteam Parkstad Extra ondersteuning voor wie dat gebruiken kan... 1 2 3 4 5 9 10 6 Soms kunnen mensen wel eens wat extra hulp gebruiken. Al vinden veel mensen het lastig om

Nadere informatie

MENSEN MET EEN LICHT VERSTANDELIJKE BEPERKING

MENSEN MET EEN LICHT VERSTANDELIJKE BEPERKING 2016 OPLEIDING TOT ERVARINGSDESKUNDIGE MENSEN MET EEN LICHT VERSTANDELIJKE BEPERKING UIT EIGEN ERVARING Inge Mol Ik wil mijn stem laten horen. In het werkveld wordt er steeds meer gebruik gemaakt van kennis

Nadere informatie

Iedereen kan zijn leefstijl verbeteren. Doet u mee? Fotografie: DigiDaan. Uw leefstijl

Iedereen kan zijn leefstijl verbeteren. Doet u mee? Fotografie: DigiDaan. Uw leefstijl Iedereen kan zijn leefstijl verbeteren. Doet u mee? Fotografie: DigiDaan Uw leefstijl 2 Uw leefstijl Mensen die het psychisch zwaar hebben, vinden het vaak extra lastig om gezond te leven. Denken aan en

Nadere informatie

Recept voor heerlijke speculaas

Recept voor heerlijke speculaas Uitgave 8 - november 2014 Stap Verder Nieuwsbrief voor en door cliënten van Pameijer Recept voor heerlijke speculaas > www.hoeverandertmijnzorg.nl > Harry woont nu op zichzelf > Fer en Wilma enthousiast

Nadere informatie

Als u besluit tot deelname aan de training, is het belangrijk om die helemaal af te ronden (verhindering bij ziekte uitgezonderd).

Als u besluit tot deelname aan de training, is het belangrijk om die helemaal af te ronden (verhindering bij ziekte uitgezonderd). Stoppen met roken Samen stoppen met roken In het kader van uw Flow revalidatieprogramma gaat u stoppen met roken. Het is een essentieel onderdeel van uw revalidatie. Samen met u gaan we er alles aan doen

Nadere informatie

Ik heb een vraag over. zorg... ondersteuning... opvoeding... jeugdhulp... mijn arbeidsbeperking... mijn uitkering... werk...

Ik heb een vraag over. zorg... ondersteuning... opvoeding... jeugdhulp... mijn arbeidsbeperking... mijn uitkering... werk... Ik heb een vraag over zorg... ondersteuning... opvoeding... jeugdhulp... mijn arbeidsbeperking... mijn uitkering... werk... 1 Ik heb een laag inkomen en vind het moeilijk om werk te vinden... Ik wil me

Nadere informatie

Trauma en verslaving. Mondriaan. Verslavingszorg. Informatie voor patiënten

Trauma en verslaving. Mondriaan. Verslavingszorg. Informatie voor patiënten Verslavingszorg Trauma en verslaving Als u naast uw verslaving ook last heeft van een nare of ingrijpende gebeurtenis uit uw verleden Informatie voor patiënten Mondriaan voor geestelijke gezondheid Trauma

Nadere informatie

ABC. Even voorstellen. Hallo, mijn naam is Mirjam Langeler

ABC. Even voorstellen. Hallo, mijn naam is Mirjam Langeler Even voorstellen Hallo, mijn naam is Mirjam Langeler Ik ben twintig jaar en studeer Maatschappelijk Werk en Dienstverlening aan de Christelijke Hogeschool Ede. Vanaf 14 september kom ik stage lopen bij

Nadere informatie

A M E R S F O O R T & O M S T R E K E N

A M E R S F O O R T & O M S T R E K E N Volwassenen Geen paniek! Deze cursus wordt aangeboden door de afdeling Preventie en Generalistische Zorg van RIAGG Amersfoort & Omstreken in samenwerking met Indigo. Informatie en aanmelding Voor meer

Nadere informatie

Taalles werkt! Een fotoserie in het kader van de Week van de Alfabetisering 2013

Taalles werkt! Een fotoserie in het kader van de Week van de Alfabetisering 2013 Taalles werkt! Een fotoserie in het kader van de Week van de Alfabetisering 2013 Deze fotoserie is ontwikkeld in het kader van de Week van de Alfabetisering 2013. In Utrecht wonen zo n 30.000 mensen die

Nadere informatie

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang.

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang. Vanavond ga ik mijn man vertellen dat ik bij hem wegga. Na het eten vertel ik het hem. Ik heb veel tijd besteed aan het maken van deze laatste maaltijd. Met vlaflip toe. Ik hoop dat de klap niet te hard

Nadere informatie

ipad enquête - ouders - 18 reacties (van 29 ouders)!

ipad enquête - ouders - 18 reacties (van 29 ouders)! 18 responses View all Publish analytics 18 responses ipad enquête - ouders - 18 reacties (van 9 ouders) Summary View all responses Publish analytics In welke mate ziet u uw zoon of dochter de ipad thuis

Nadere informatie

Bijlage 2: Interview cliënten

Bijlage 2: Interview cliënten Bijlage 2: Interview cliënten Cliënt 1 vrijdag 28/03/2014 Persoonsgegevens Leeftijd: 39 jaar Geslacht: Man Periode van artikel 60: 2009-2010 (1 jaar) OCMW: Heers Werkplaats: TEAM Land van herkomst: Tsjetsjenië

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

OPLEIDING TOT ERVARINGSDESKUNDIGE

OPLEIDING TOT ERVARINGSDESKUNDIGE OPLEIDING TOT ERVARINGSDESKUNDIGE Mensen met een licht verstandelijke beperking 2017 Hogeschool Sociale Studies Uit eigen ervaring... Ik wil mijn stem laten horen. In het werkveld wordt er steeds meer

Nadere informatie

Stop met vergelijken. Je bent uniek

Stop met vergelijken. Je bent uniek Stop met vergelijken. Je bent uniek Deze week schrijft Tineke Franssen, een van de wandelcoaches van Het Coach Bureau, het artikel. Vlak voor de zomer rondt zij het wandelcoachtraject af met Hanneke (43).

Nadere informatie

Wist je dat... Nieuwsbrief Opvoedwinkel Twinkeltje maart 2015. In deze nieuwsbrief:

Wist je dat... Nieuwsbrief Opvoedwinkel Twinkeltje maart 2015. In deze nieuwsbrief: Nieuwsbrief Opvoedwinkel Twinkeltje maart 2015 In deze nieuwsbrief: Wist je dat... Thema's en cursussen in maart Lezersvraag: "Moet ik mijn zoon verplichten met andere kinderen te spelen?" Mamatijd Moeders

Nadere informatie

Zaken voor mannen. Verhalen van mannen met epilepsie

Zaken voor mannen. Verhalen van mannen met epilepsie Zaken voor mannen Verhalen van mannen met epilepsie Introductie Niet alle mannen vinden het prettig om over hun gezondheid te praten. Ieder mens is anders. Elke man met epilepsie ervaart zijn epilepsie

Nadere informatie

Jaarverslag St. Samen Redzaam

Jaarverslag St. Samen Redzaam Jaarverslag St. Samen Redzaam 2015 Op zoek naar werk? Een Jobmaatje helpt je op weg! Samen Redzaam 2015 Inhoud Inleiding 3 Bestuurlijk verslag 4 Activiteiten 2015 Publiciteit 5 Training jobmaatjes 6 Intervisie

Nadere informatie

Inknippen van je tongriempje

Inknippen van je tongriempje Wilhelmina Kinderziekenhuis Inknippen van je tongriempje Wat staat er in deze folder Inleiding voor ouders 2 Informatie voor jongeren vanaf 12 jaar 4 Inknippen van het tongriempje 6 Tips 9 Wil je meer

Nadere informatie

Namens Max: Tops: Tips: soms had je een beetje een houding van dat komt wel, probeer volgend project daar op te letten.

Namens Max: Tops: Tips: soms had je een beetje een houding van dat komt wel, probeer volgend project daar op te letten. 360 graden feedback Hieronder wordt door ieder groepslid een feedback gegeven op al zijn groepsgenoten. Zo kan iedereen zijn mening geven op de werkhouding van de betreffende persoon. Feedback van de groep

Nadere informatie

De draad weer oppakken

De draad weer oppakken De draad weer oppakken na een ingrijpende gebeurtenis 0900-0101 (lokaal tarief) Slachtofferhulp N e d e r l a n d Een ingrijpende gebeurtenis, zoals een misdrijf of verkeersongeluk, zet uw leven in meer

Nadere informatie

2012-2013. ervaringsdeskundige. Mensen met een licht verstandelijk beperking. Opleiding tot

2012-2013. ervaringsdeskundige. Mensen met een licht verstandelijk beperking. Opleiding tot 2012-2013 Opleiding tot ervaringsdeskundige Mensen met een licht verstandelijk beperking Uit eigen ervaring... Ik wil mijn stem laten horen, in een groot aantal werkvelden wordt er steeds meer gebruik

Nadere informatie

GGzE Centrum Bipolair. Centrum Bipolair. Specialistisch behandelcentrum voor mensen met een bipolaire stoornis. cliënten >>

GGzE Centrum Bipolair. Centrum Bipolair. Specialistisch behandelcentrum voor mensen met een bipolaire stoornis. cliënten >> GGzE Centrum Bipolair Centrum Bipolair Specialistisch behandelcentrum voor mensen met een bipolaire stoornis cliënten >> De bipolaire stoornis komt voor bij ongeveer 1 à 2 procent van de bevolking. Het

Nadere informatie

Het medicijn Gammaglobuline onder je huid Subcutaan

Het medicijn Gammaglobuline onder je huid Subcutaan Het medicijn Gammaglobuline onder je huid Subcutaan Onder ouders verstaan wij ook verzorger(s), pleeg- of adoptieouder(s) U kunt wijzigingen of aanvullingen op deze informatie doorgeven per E-mail: patienteninformatiewkz@umcutrecht.nl

Nadere informatie

Als er meer nodig is om uw verslaving de baas te worden

Als er meer nodig is om uw verslaving de baas te worden Als er meer nodig is om uw verslaving de baas te worden DAGBEHANDELING: DRIE DAGEN PER WEEK, TWAALF WEKEN LANG Onderdeel van Arkin De intensieve behandeling tijdens de Dagbehandeling helpt om uw verslaving

Nadere informatie

Vanjezelfhouden.nl 1

Vanjezelfhouden.nl 1 1 Kan jij van jezelf houden? Dit ontwerp komt eigenlijk altijd weer ter sprake. Ik verbaas mij erover hoeveel mensen er zijn die dit lastig vinden om te implementeren in hun leven. Veel mensen willen graag

Nadere informatie

Ertoe Doen. Vania werkt in het restaurant. Nieuwsbrief voor en door cliënten van Pameijer. Uitgave 7 augustus 2014

Ertoe Doen. Vania werkt in het restaurant. Nieuwsbrief voor en door cliënten van Pameijer. Uitgave 7 augustus 2014 Uitgave 7 augustus 2014 Ertoe Doen Nieuwsbrief voor en door cliënten van Pameijer Vania werkt in het restaurant > Veranderingen in de zorg > Wandelen tijdens de Nijmeegse 4daagse > Maak je eigen zomercocktail

Nadere informatie

centrum voor verstandelijke beperking en psychiatrie MET ELKAAR VOOR ELKAAR

centrum voor verstandelijke beperking en psychiatrie MET ELKAAR VOOR ELKAAR centrum voor verstandelijke beperking en psychiatrie MET ELKAAR VOOR ELKAAR De Swaai is een samenwerking tussen GGZ Friesland en Talant en biedt volwassenen met zowel een verstandelijke beperking als

Nadere informatie

Kliniek Wolfheze. Informatie voor patiënten

Kliniek Wolfheze. Informatie voor patiënten Kliniek Wolfheze Informatie voor patiënten We spreken van een verslaving wanneer bepaald gedrag zoals middelengebruik of gokken uw leven gaat beheersen. Soms lukt het niet om daar zelf uit te komen. Bij

Nadere informatie