De Molenaar. Oktober 2014 STICHTING ZORGCOMBINATIE. Herfst 2014

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De Molenaar. Oktober 2014 STICHTING ZORGCOMBINATIE. Herfst 2014"

Transcriptie

1 De Molenaar STICHTING ZORGCOMBINATIE Oktober 2014 Herfst 2014

2

3 Als ik achter de computer zit om een stukje te schrijven voor De Molenaar, dan lijkt het buiten wel herfst. Donkere wolken en hevige regenbuien teisteren Nederland. De meeste mensen hebben de vakantie er op zitten of zijn met de laatste paar dagen bezig. Zelf heb ik nog geen vakantie gehad en twijfel of ik met de caravan op stap ga of dat ik nog gauw een vliegreisje moet gaan boeken. Je wilt tenslotte wel een beetje zon in je vakantie. Colofon De redactie van De Molenaar houdt zich het recht voor om een artikel niet te plaatsen als het artikel kwetsend voor anderen is, onwaarheden bevat of discriminerend is. De redactie meldt dit aan de schrijver van het gewraakte stuk. Redactie Peter Hulshof coördinator vrijwilligers Ria Ars secretaresse sector zorg/wonen-zorg Groenlo Lida Wissink afdelingshoofd Het Kindervakantiefestijn zit er op en veel kinderen hebben met plezier De Molenberg bezocht. Soms moesten ze huilen als ze met mama of papa mee naar huis moesten. Want wat is er nog leuker dan koekjes en taartjes bakken, vogelhuisjes maken of het gezicht van de leidsters beschilderen. Het buiten spelen was dit jaar iets minder, want de weergoden hadden niet voor voldoende zon gezorgd. Al met al was het opnieuw een geweldig festijn waar de kinderen veel plezier beleefden en waar medewerkers hun kinderen met een gerust hart naar toe konden brengen. Bij het zoeken naar inspiratie voor De Molenaar kwam ik de derde Molenaar van 1995 tegen. Daarin stond nog de eerste bladzijde uit het kasboek van 1895 van het toen opgerichte Sint Vincentius Gasthuis. De pastoor zorgde voor het eerste kasgeld ter grootte van fl. 57,34. Er werd wollen goed gekocht voor de zieken. Dat kostte toen fl 7,65 en kruisbeelden voor fl. 6,32. Ondertussen kunnen we wel zeggen dat de zorg een stuk duurder en anders is geworden. Nu praten we over de participatiesamenleving. Dat betekent dat iedereen die dat kan verantwoordelijkheid neemt voor zijn of haar eigen omgeving en we dus meer voor elkaar gaan zorgen. Misschien is de participatiesamenleving wel een heel mooi woord wat er vroeger al lang was. Peter Hulshof Bernadette Tilley verzorgende

4 SZMK Oktober 2014 Studenten Graafschap College ondersteunen beweegactiviteiten door bewoners van De Molenberg in Groenlo Op 12 juni was er in De Molenberg een zeer succesvolle ochtend vol activiteiten georganiseerd voor bewoners van het woonzorgcentrum. Deze ochtend werd ingevuld door acht tweedejaars studenten medewerker maatschappelijke zorg (MMZ) van het Graafschapcollege te Groenlo. Deze studenten hebben een draaiboek opgesteld met de doelstelling om de ouderen een leuke ochtend te bezorgen door middel van sport- en spelactiviteiten. Hierbij moet gedacht worden aan activiteiten die uitgevoerd kunnen worden zittend in een stoel in een grote kring. Onder andere het overschoppen van een bal, omgooien van kegels met een bal en verschillende raadspelletjes waren onderdeel hiervan. De groep bestond uit 13 ouderen die wekelijks meedoen aan een Meer Bewegen voor Ouderen groep (MBvO). Deze groep wordt iedere donderdagochtend begeleid door fysiotherapeuten werkzaam in De Molenberg. De activiteiten van 12 juni zijn samen met stagiaires fysiotherapie ingevuld, die onder andere het draaiboek beoordeelden op de haalbaarheid van de activiteiten. Zowel de deelnemers aan de activiteiten als de studenten MMZ en de begeleiding vanuit De Molenberg waren erg enthousiast over de invulling van de ochtend. Daarom is besloten er een terugkerend project van te maken. De volgende activiteitenochtend verzorgd door MMZstudenten van het Graafschap College staat gepland op de eerste donderdag van november.

5 Zomerpauze Meer Bewegen voor Ouderen De Molenberg Op 1 juli was de laatste Meer Bewegen voor Ouderen groep (MBvO) voor de zomervakantie. Bewoners van woonzorgcentrum De Molenberg kunnen het hele jaar iedere donderdagochtend deelnemen aan een uurtje stoelgym. Deze beweeggroep wordt begeleid door de fysiotherapie. In de maanden juli en augustus hebben de deelnemers van de groep vakantie. Maar eerst was er nog een gezellige afsluiting van het jaar in De Moriaan. Nadat de deelnemers eerst een uur fanatiek geoefend hadden, werd in De Moriaan onder begeleiding van accordeonmuziek met z n allen een sorbet gegeten en werd met volle teugen meegezongen met de muziek.

6 SZMK Oktober 2014 Optreden Evergreenkoor uit Aalten Dinsdag 1 juli s avonds kwam het Evergreenkoor uit Aalten optreden in De Molenberg. Er waren 28 koorleden aanwezig en het koor werd begeleid door accordeon muziek. De dirigent was Henk Nijhoff uit Groenlo, die ook nog een aantal van onze cliënten kende en er een prachtige avond van maakte. Hij praatte alle liederen vrolijk en met leuke verhalen aan elkaar. Ook betrok hij de aanwezigen in zijn verhaal en onder zijn leiding werden de mooiste liederen gezongen, o.a. Het Aaltens volkslied, Als het lente wordt in Amsterdam, Het kleine café aan de haven, Schön ist die jugendzeit, Droomland enz. Omdat het wereldkampioenschap voetbal werd gespeeld, werd natuurlijk ook Hup Holland Hup gezongen, wat door bijna iedereen uit volle borst werd mee gezongen. Door het enthousiasme van de koorleden begonnen veel mensen in de zaal spontaan mee te zingen. Zo werd het een hele gezellige avond.

7 Optreden smartlappenkoor n Lach en n Traan in Mariënhof Maandag 7 juli jl. was het een prachtige zomerse dag. s Avonds trad op het terras van brasserie De Heerlyckheid smartlappenkoor n Lach en n Traan op. De aanwezigen hebben genoten en volop meegezongen met verschillende bekende liedjes.

8 SZMK Oktober 2014 Vakantieverhalen augustus-september 2014 De zomer loopt ten einde. De vakantieperiode is bijna voorbij. Terwijl u dit leest, ben ik even nog op reis. Naar Griekenland deze keer. Samen met zo n 30 dominees en pastores gaan we op verkenning om een toekomstige reis voor te bereiden. Het thema van de reis is: In de voetsporen van Paulus. U kent hem wel: De apostel Paulus, de reizende apostel. Hij bracht het geloof, de verhalen van Jezus verder naar Joodse gemeenschappen in Turkije en Griekenland. Maar de blijde boodschap was niet alleen aan Joden gericht. Het evangelie werd bij ieder gebracht die er van wilde horen. Al gauw werd het verhaal van Jezus overal rondverteld. Maar het aantal niet-joden groeide heel sterk. Dat werd een probleem voor de Joodse gemeenschappen. Daarnaast kwamen er grote verschillen in inzicht. Zo ontstond op den duur het Christendom als zelfstandige religie. Het Christendom heeft dus Joodse wortels. Dat is ook geen wonder: Alle Bijbelse geschriften zijn door Joden geschreven. Jezus en alle apostelen waren ook Joden. Paulus schreef brieven en die zijn in het Nieuwe Testament keurig bewaard gebleven. In deze Griekenlandreis willen we daar meer over te weten komen. Want Paulus ging o.a. ook naar Athene. Het zal een informatieve, maar ook een gezellige reis worden. De Griekse cultuur met haar mythen en grote wijsgeren vormen een grote bron van inspiratie. Maar Griekenland is ook een EG-land. Haar economie moet er bovenop krabbelen en dat benieuwt me ook. Het klimaat is er lekker warm en zonnig en ook weten ze wat lekker eten is. Het is een interessant volk. Dus alle reden om antwoord te krijgen op de vraag: Hoe gaat het met de Grieken? Dit jaar voel ik me zelf net als de H. Paulus ook zo n reizende apostel. Na de Filippijnenreis volgt dan deze kortere reis. Heel anders. Maar ook nu vraag ik me af: Hoe komen de Grieken er bovenop? Helpt hun geloof hen ook daarbij? Kortom, genoeg om er later dit jaar u veel over te kunnen vertellen. In De Molenberg en Mariënhof kunt u me zo toch een beetje volgen, meereizen als het ware. Simon Nagelmaeker geestelijk verzorger

9 Expositie in De Molenberg Bij deze doe ik een oproep aan enthousiaste medewerkers om samen met mij structureel verschillende exposities in De Molenberg te organiseren. Dit staat momenteel op een laag pitje en het zou leuk zijn om dit, met een groepje, nieuw leven in te blazen. Tevens wil ik een oproep doen aan creatieve medewerkers die materiaal kunnen aanleveren om te exposeren. Achter veel collega s schuilt een kunstenaar. Heb je interesse, meld je dan aan bij Lida Wissink, afdelingshoofd somatiek, De Molenberg. l.wissink@szmk.nl. Tel:

10 SZMK Oktober 2014 Veranderingen in de zorg Zoals jullie allemaal weten zijn er grote veranderingen gaande in de zorg. En dan vooral de ouderenzorg. Ouderen willen graag zo lang mogelijk thuis blijven wonen. De ondersteuning die mensen thuis nodig hebben wordt vanaf 1 januari 2015 geregeld door de gemeente. Mensen die zware zorg nodig hebben, bijvoorbeeld mensen met een ernstige vorm van dementie, forse beperkingen of een psychische stoornis kunnen terecht in een zorginstelling. Dit heeft nu al tot gevolg dat het aanbod van cliënten in verpleeghuizen is verminderd. In De Molenberg is deze ontwikkeling aangegrepen om op verpleegafdelingen eenpersoonskamers te realiseren. Iedere cliënt heeft nu een eigen kamer. Een paar jaar geleden was dit alleen nog maar weggelegd voor een paar cliënten. Vaak waren zij ernstig ziek. Ook is het werk van de verzorgenden hier gemakkelijker door geworden. Er is nu genoeg ruimte om de cliënt te verzorgen, zonder ergens tegen aan te lopen of te botsen. Vooral voor de cliënten die met tilliften geholpen worden is de extra ruimte erg prettig. De privacy is nu gewaarborgd. Iedereen kan zich terugtrekken op zijn eigen kamer als dit gewenst is. Aan het eind van 2013 begon de grote verhuizing. Mensen die lang samen met een medecliënt op een kamer hadden gelegen, kregen nu een eigen plek. En het enthousiasme van meerdere cliënten was erg groot. De kamers kregen nu een persoonlijke uitstraling. Van een cliënt kwamen haar zonen om samen de kamer in te richten. Ze was hier bijzonder trots op en iedereen die ze kende, alle verzorgenden en vrijwilligers, natuurlijk ook haar eigen familie moesten haar kamer zien. Ze straalde van blijdschap. Een andere cliënt heeft een klein zitje gecreëerd waar ze 's middags rust en als haar man op bezoek komt zitten ze hier beiden, soms allebei te dutten. Ook bij haar straalde het enthousiasme eraf, en ook zij vroeg ons om te komen kijken naar haar nieuwe kamer. Het heeft op elke afdeling van de somatiek een ander gevolg. Op afdeling Oosteresch zitten veel cliënten 's avonds op hun kamer tv te kijken, wat erg prettig is. Iedereen kan zijn eigen programma volgen. Maar toen het wereldkampioenschap voetbal erop was, zat ook iedereen op zijn eigen kamer naar de wedstrijden te kijken, wat op de huiskamers wel een leeg gevoel gaf. Want voor mij is voetbal samen kijken. De veranderingen zijn nog niet klaar. Afdeling Koerboom krijgt nog een grote opknapbeurt en daarna worden op de drie somatische afdelingen de puntjes op de i gezet. Er zal voor het eind van het jaar nog veel gebeuren. Laten we er dan ook van uitgaan dat er in de toekomst ook nog zorg is voor iedereen die dit nodig heeft. Bernadette Tilley

11 HETE BLIKSEM Hoofdgerecht, 4 personen Ingrediënten: 3 kilo aardappelen ½ kilo zoete appels 1 kilo zure appels (James Grieve, goudrenetten) ½ kilo mager spek zout en peper kaneel en nootmuskaat Basismateriaal: stamper Bereiding: 1. Schil de aardappelen en snijd ze in vieren 2. Schil de appels en verwijder de klokhuizen 3. Snijd de appels in vieren 4. Snijd het spek in dobbelsteentjes 5. Leg de aardappelen in de pan met water en zout 6. Voeg de appels en het spek toe en zorg dat ze half onder water staan 7. Kook alles gaar in 45 minuten 8. Giet het water af 9. Stamp of roer alles goed door elkaar 10. Breng op smaak met de specerijen (bron: Aan de kook 101 keer koken met ouderen)

12 SZMK Oktober 2014 Langer werken In ons land is 65 jaar niet meer de leeftijd waarop mensen met pensioen gaan. Geleidelijk aan wordt toegegroeid naar de leeftijd van 67 jaar. Dat heeft tot heel wat discussie geleid. Van de zomer kwam ik een echtpaar tegen dat volgens mij kampioen langer doorwerken mag worden genoemd namelijk Thelma en George Nopoulos. Beiden wonen in de Verenigde Staten en zijn de kinderen van Griekse voorouders die in 1907 voet zetten op Amerikaanse bodem. Ze verlieten een arm Griekenland dat hen weinig tot geen kansen bood. Samen met duizenden anderen kwamen ze per schip aan in een land dat in het midden en het westen nog leeg was en buitenlanders een kans op een nieuw leven bood. Dat nieuwe begin wordt mooi geïllustreerd door het feit dat de vader van George bij aankomst zijn naam veranderde van Chimpanis in Nopoulos. Hij wilde echt opnieuw beginnen en daar hoorde een nieuwe naam bij weet George mij te vertellen. Zowel George als Thelma werden beiden in de Verenigde Staten geboren, in Lowa om precies te zijn, een staat in het midden van het land. In 1910 kocht de vader van George een ijssalon. De vader van Thelma werkte bij de spoorwegen. Het was niet altijd even makkelijk. In de jaren dertig van de vorige eeuw was er sprake van een diepe economische depressie. Heimwee hadden ze niet want in Griekenland was het nog slechter vertelt George. George kwam op zesjarige leeftijd in de winkel te werken. Zijn eerste taak bestond uit het telkens opdraaien van de grammofoon om de zaak te voorzien van muziek. Daarnaast deed hij allerlei andere werkjes. Omdat hij niet groot van stuk was, had hij een krukje nodig om over de toonbank heen te kijken. Thelma kwam als tienjarige in de zaak werken. Ze deed de afwas. Het was hard werken herinnert ze zich. De winkel was en is nog steeds zeven dagen per week open en trok eigenlijk vanaf het begin al veel mensen. Ze maakte lange dagen. Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak, werd George opgeroepen voor militaire dienst. Hij zat bij de geneeskundige troepen en zag de oorlog van zijn meest afschuwelijke kant. In 1946 keerde hij terug, nam de ijssalon van zijn vader over en trouwde met Thelma. Samen kregen ze vier kinderen. Met trots vertellen ze dat ze alle vier hebben kunnen studeren en nu goede banen hebben. De Amerikaanse droom kwam voor hun familie uit. De ijssalon is hun leven. George staat nog steeds iedere dag om 5 uur s morgens op. Hij doet voorbereidingen zodat de winkel stipt om 7 uur geopend kan worden. Zijn werk is zijn leven en hij houdt van mensen. Hij serveert geluk is de mening van Thelma die het wat rustiger aandoet. Ze begint pas om 8 uur. Een vaste sluitingstijd is er niet. Voor ze naar bed gaan, ruimt George de zaak op en doet Thelma de administratie. De ijssalon is er niet voor de snelle hap. Je moet je tijd nemen, want George heeft zijn eigen tempo en hij weigert dat aan te passen. Je moet tijd hebben voor elkaar is zijn devies. In zijn manier van werken is niets van het jachtige Amerika terug te vinden. Hij is inmiddels 94 en Thelma is 83. Aan stoppen moeten ze niet denken. We zijn nog gezond en werken is goed voor een mens zegt Thelma. Het werk houdt hen beiden vitaal. D. Plessius

13 Winterswijkse initiatiefneemster achter bijzonder kinderboek over dementie Oma s hoofd is versleten De moeder van Pascal van Diest-van Hoorn is jong dementerend en al op 60-jarige leeftijd opgenomen in een verpleeghuis. De in Winterswijk woonachtige Pascal zocht een boek voor haar kinderen waarin dementie in kindertaal wordt uitgelegd maar dit was er helaas nog niet. Ze zocht contact met de Fiep Westendorp foundation en Alzheimer Nederland. Beide omarmden Pascal s idee. Samen met illustratrice en auteur Marieke van Ditshuizen is het boek gemaakt. Pascal legt haar drive achter de totstandkoming van het boek uit. Als je vader of moeder aan dementie lijdt, komt er heel wat op je af. Het is in het begin moeilijk te bevatten en hoe leg je het aan je kinderen uit? Het is heel belangrijk om je kinderen erbij te betrekken, zodat er geen angsten ontstaan voor het gedrag van oma of opa, of angst voor het verpleeghuis waar zich ook vreemde en verdrietige situaties kunnen voordoen. Het prentenboek is gebaseerd op situaties uit de realiteit en herkenbaar voor iedereen die een naaste heeft met dementie. Het boek is door de vrolijke kleuren, heldere verhaallijn en eigentijdse tekeningen begrijpelijk voor kinderen van 3 tot 7 jaar. Het boek is o.a. te verkrijgen via de website De opbrengst (het boek kost 12,95) komt geheel ten goede aan Alzheimer Nederland. Begin april kregen de koninginnen Sylvia van Zweden en onze koningin Maxima tijdens een werkbezoek aan De Hogeweyk in Weesp het boek overhandigd. Voor de Zweedse koningin zat er een vertaling bij. Het boek is inmiddels een groot succes. Het is o.a. opgenomen in de collectie van alle bibliotheken in ons land. Op 4 april 2014 hebben koningin Maxima (op de foto) en koningin Silvia (van Zweden) het voorlichtingsboek over dementie Oma s hoofd is versleten, geschreven door Gea Broekema, directeur Alzeimer Nederland in ontvangst genomen. Beide reageerden zeer enthousiast. Het boek is te koop via de webwinkel van Alzheimer Nederland (fotograaf Paul Tolenaar).

14 SZMK Oktober 2014 Mag ik u even voorstellen? Aan de medewerkers van de afdeling service en bemiddeling van Stichting Zorgcombinatie Marga Klompé (SZMK). Sinds 1 juli is het voormalige cliëntenbureau getransformeerd naar de afdeling service en bemiddeling. Binnen service en bemiddeling werken 3 medewerkers vanuit het serviceloket. Zij zorgen voor een continue telefonische bereikbaarheid op werkdagen van uur. Bij het serviceloket kunt u terecht voor al uw vragen m.b.t. de diensten die u ontvangt of wenst te ontvangen van SZMK. Het serviceloket is zowel voor vragen van interne als externe klanten bereikbaar op Daarnaast werken er op de afdeling service en bemiddeling 5 adviseurs wonen, zorg en services. Zij zijn per 1 september in iedere gemeente binnen het werkgebied van SZMK op vaste tijden aanwezig. Door fysieke aanwezigheid op locatie hopen we makkelijker met u in contact te komen en uw vragen snel te kunnen beantwoorden. U kunt met vragen gerust bij de adviseur van uw (dichtstbijzijnde) locatie binnenlopen, zij helpen u graag verder. Zoals de naam het al zegt is de adviseur gespecialiseerd in wonen, zorg en services. U kunt o.a. op het gebied van de volgende vragen bij uw adviseur terecht: - Hoe kom ik aan een aanleunwoning? - Kunt u voor mij een indicatie aanvragen? - Waar sta ik op de wachtlijst? - Ik wil graag personenalarmering, kunt u dit voor mij aanvragen? - Ik zou graag gebruik maken van de maaltijdvoorziening van SZMK, kunt u mij helpen? - De situatie thuis verslechterd, kan mijn familielid een hogere urgentie krijgen? - Ik heb de indruk dat ik meer zorg nodig heb dan ik op dit moment krijg. Is er een indicatieophoging mogelijk? - Ik zou graag willen verhuizen naar een andere locatie van SZMK, kunt u mij hierin begeleiden? - Wat moet ik betalen voor de wasverzorging? - Hoe werkt de eigen bijrage van het CAK? Indien u in contact wenst te komen met de adviseur van uw locatie kunt u het makkelijkst op de momenten dat zij op locatie aanwezig is binnen lopen. Indien u een vraag heeft op een ander moment dan kunt u via het serviceloket naar de betreffende adviseur vragen. M. Klein Gunnewiek

15 Trudy Verstegen adviseur wonen, zorg en services Pronsweide iedere maandag en donderdag van uur De Hoge Weide iedere dinsdag en woensdag van uur Anuschka Damen adviseur wonen, zorg en services De Berkhof iedere maandag van uur Vredense Hof iedere vrijdagmorgen van uur. Hoge Veld iedere dinsdagmorgen van uur Stegemanhof iedere donderdag van uur Carla Rabe adviseur wonen, zorg en services De Molenberg PG iedere maandag van uur. Beth San iedere dinsdag van uur. De Hassinkhof iedere woensdagmorgen Ambthuis iedere vrijdagmorgen Christine Simmelink adviseur wonen, zorg en services De Pelkwijk iedere maandag Meddo iedere woensdag De Rikker iedere woensdag Mariënhof iedere donderdag van uur Karin Nijhof adviseur wonen, zorg en services De Molenberg somatiek, woonzorgcentrum en dagcentrum iedere dinsdag en vrijdag De Hoge Weide PG iedere vrijdag

16 SZMK Oktober 2014 Vertel nog eens! Waarom verhalen zo belangrijk zijn Elkaar verhalen vertellen; we doen het dagelijks. Tijdens de koffie, als we aan de (klein)kinderen vertellen hoe iets vroeger ging, tijdens de verzorging en ga zo maar door. Het lijkt zo gewoon, maar als je er goed over nadenkt, besef je dat verhalen belangrijk zijn. Ze geven het leven kleur en maken ons tot een persoon. Een Ierse filosoof zegt het als volgt: Verhalen vertellen is voor mensen even belangrijk als eten. Eigenlijk nog fundamenteler, want voedsel houdt ons in leven, maar verhalen geven ons leven waarde. Zij maken ons mensen tot wat we zijn. Je merkt eigenlijk pas hoe belangrijk het is om je verhaal te kunnen vertellen als je het omdraait: als je niet meer kunt vertellen wat je hebt meegemaakt, als mensen je niet geloven of als niemand geïnteresseerd is jouw verhaal. Hoe pijnlijk kan dit zijn. Grote verhalen Verhalen zijn zo oud als de mensheid. Mensen hebben elkaar altijd verhalen verteld. Onder andere om greep te krijgen op het leven, op de wereld. Want vroeg of laat vragen mensen zich af: Waar komen we vandaan? Waar ga ik naar toe? Waarom zijn we hier op deze aarde? Hoe moeten we leven? Antwoorden op deze verhalen zijn onder andere te vinden in scheppingsverhalen en in verhalen over het eind der tijden. Elke cultuur heeft een eigen arsenaal aan verhalen. De meeste ouderen zijn opgegroeid in een groot verhaal. Voorbeelden hiervan zijn: een christelijk verhaal protestants of katholiek, een socialistisch of humanistisch verhaal. Opgroeien in zo n groot verhaal, zo n traditie, maakt je deel van een groter geheel. Je hoort ergens bij en de verhalen uit jouw traditie geven je aanwijzingen of zelfs geboden over hoe te leven. De tijd van de grote verhalen in onze westerse cultuur is voorbij. De meeste mensen voelen zich geen deel meer van een groter geheel en er is geen leidend verhaal meer. Dat betekent niet dat voor iemand persoonlijk bijvoorbeeld bijbelverhalen minder waarde hebben gekregen. Het betekent wel dat voor de meeste mensen in onze samenleving deze verhalen niet meer richtinggevend zijn.

17 Kleine verhalen Door het ontbreken van overkoepelende verhalen, zijn persoonlijke of kleine verhalen steeds belangrijker geworden. Je ziet dat terug in kranten, op de tv en op internet. Overal zie je persoonlijke verhalen verschijnen. Mensen houden namelijk de behoefte om grip te krijgen op het (samen)leven. Vooral in een tijd als de onze, waarin zoveel verandert, doet zich dat extra gelden. Er is verwarring. Wat is er allemaal gaande? Welke kant moet het op? Verhalen zijn dan een soort baken in onzekere tijden. De kleine verhalen nemen een deel van de functies van grote verhalen over. In bedrijven en instellingen wordt ook steeds meer met verhalen gewerkt. Een gemeenschappelijk verhaal geeft inhoud, een stuk identiteit. Bij Stichting Zorgcombinatie Marga Klompé is dat het verhaal van Marga Klompé ( ). De waarden die in haar leven en haar werk als minister naar voren kwamen zijn leidend voor de organisatie. Het inspireert de werknemers om betrokken zorg te verlenen en zorgvuldig met elkaar om te gaan. Functies van verhalen We noemden het al: mensen vertellen verhalen om greep te krijgen op het leven. Dat greep krijgen op kun je onderverdelen in verschillende functies van verhalen. In de eerste plaats zorgen verhalen voor verbinding tussen mensen. Je kunt je herkennen in het verhaal van anderen of meer begrijpen van andermans levensloop. Verhalen kunnen ook richting geven. We zagen dat al bij de grote verhalen. Ze fungeren als gids of ijkpunt. Die kant moet je op, dit is een voorbeeldige manier van leven. Verhalen kunnen ook helen. Als verhalen van lijden en pijn, van oorlog en misbruik, gehoord worden, is dat voor de slachtoffers een vorm van erkenning. Hun verhaal zal niet uit de geschiedenis verdwijnen. Tenslotte kun je je ook spiegelen aan verhalen. Dat kan je helpen om oplossingen te vinden voor eigen vragen. Je komt op ideeën of je denkt: dat zou ik anders doen. Samenvattend kun je zeggen dat verhalen je oriëntatie en identiteit bieden. Dat verklaart ook de drang om te vertellen: je hebt behoefte aan een zekere eenheid in je leven. Tijdens de koffie vertellen we elkaar verhalen

18 SZMK Oktober 2014 Verhalen vertellen Welke verhalen werden er vroeger bij u thuis verteld of voorgelezen? Welke verhalen vertelt u zelf graag. Wat is uw meest dierbare verhaal? Welk verhaal / welke verhalen wilt u aan jonge mensen meegeven? Verhalen oproepen Veel verhalen ontstaan spontaan. Je kunt het vertellen ook stimuleren. Binnen onze stichting gebeurt dat ook. In Groenlo loopt het project Verhalen van vroeger. In samenwerking met Boogie Woogie, instituut voor kunst en cultuur, worden er verhalen van vroeger voorgedragen, uitgespeeld en muzikaal omlijst. De mooiste verhalen komen er te voorschijn. In de woonzorgcentra van Winterswijk gaan herinneringskoffers rond. Het museum stelde deze koffers met voorwerpen van vroeger samen. Met onderwerpen als koffie zetten, kleding en huwelijk komen de verhalen los. Ouderen dragen een leven vol verhalen met zich mee. Het zijn verhalen van vroeger. Al vertellend gaat het echter niet alleen over het verleden. Het gaat ook over wat er tijdens het vertellen weer ontstaat. Verhalen worden steeds weer bewerkt en aangepast. De mensen die luisteren vertellen het weer verder en spiegelen zich eraan. Blijf daarom vertellen! Aan uw familie, kinderen, kleinkinderen, medebewoners, kennissen en verzorgenden. En blijf luisteren, zodat de ander op verhaal kan komen. J. Aartsen Cliënt en verzorgende wisselen vaak verhalen uit

19 WOORDZOEKER G S I O E O O E T A S W P S E Z L E E P A A S E I C E L B R G G W L S P E L L E T J E S F Z O P E I Q L B L A D E R E N L O B A A M L B T L C E D D D L B L N R P I E D P E H S E G S N E N A A D T C K A S T A N J E O E S Z P O L R S F S M P N G T D T R O L V E A S F W A A E S N N Y N M U S J T R B N A R N A R X O Q E N E P E R E N N E B O E C J L R L L H B L O E D W O R S T D Y E L E Y E C H D I H O R C P K K Z A S L A K A E K K M I P D O E K L E N R P X E T Z E I N S D Q Z H G X R H E F K I T L A S P P T R H I F O J R A H W R S A K T T M C G A L D P O M P O E N S U C T Zoek de volgende woorden: peren banden slachtmaand bladeren nazomer herfst spelletjes paraplu dennenboom kastanje eekhoorn slak pompoen jas bloedworst wild paddenstoel eikels regenboog RAADSEL 1. Ik ben een klein beestje en ik draag mijn huisje op mijn rug. 2. Ik val van de bomen en ik ben bruin en rond. Ik groei in een bolletje met stekels. 3. Ik weef een web van tak naar tak zodat ik wat te eten heb. 4. Mijn kleur is roodbruin en mijn staart lijkt een pluim. Ik hou van nootjes tussen mijn pootjes. 5. Ik kan prikken als je aan mij komt. Je kunt het binnenste opeten, rara wat ben ik? 6. Als je aan mij komt dan prik ik. Als ik bang ben rol ik in een bolletje. Oplossing1. slak; 2. kastanje; 3. spin; 4. eekhoorn; 5. bolster of tamme kastanje; 6. egel

20 SZMK Oktober 2014

WZW Courant. Najaar 2014. oktober, november en december 2014. Bewonersblad voor locatie De Berkhof ZORGCOMBINATIE STICHTING

WZW Courant. Najaar 2014. oktober, november en december 2014. Bewonersblad voor locatie De Berkhof ZORGCOMBINATIE STICHTING WZW Courant oktober, november en december 2014 STICHTING ZORGCOMBINATIE Najaar 2014 Bewonersblad voor locatie De Berkhof SZMK Oktober 2014 Langer werken In ons land is 65 jaar niet meer de leeftijd waarop

Nadere informatie

Bewonersblad. sector Aalten-Beltrum. Oktober 2014 STICHTING ZORGCOMBINATIE. Herfst 2014

Bewonersblad. sector Aalten-Beltrum. Oktober 2014 STICHTING ZORGCOMBINATIE. Herfst 2014 Bewonersblad sector Aalten-Beltrum STICHTING ZORGCOMBINATIE Oktober 2014 Herfst 2014 SZMK Oktober 2014 Dank je wel! Van de opbrengst van de collectes die gehouden zijn voor onze stichting Stichting Kindertehuis

Nadere informatie

Beertje Bruin zegt dan: Ik heb van moeder Beer gehoord dat je erg verdrietig

Beertje Bruin zegt dan: Ik heb van moeder Beer gehoord dat je erg verdrietig Beertje Anders zit stil in een hoekje als Beertje Bruin langskomt. Beertje Bruin zegt dan: Ik heb van moeder Beer gehoord dat je erg verdrietig bent. Kan ik je helpen, want ik ben je vriend en vrienden

Nadere informatie

D E P A U L U S C A K E of de suiker is niet méér waard dan het zout

D E P A U L U S C A K E of de suiker is niet méér waard dan het zout D E P A U L U S C A K E of de suiker is niet méér waard dan het zout Personen Verteller Huisvrouw Cake ingrediënten; o Bloem o Zout o Suiker o Eieren o Kersen o Sukade o Krenten o Boter (Bij dit toneelstuk

Nadere informatie

Jezus vertelt, dat God onze Vader is

Jezus vertelt, dat God onze Vader is Eerste Communieproject 26 Jezus vertelt, dat God onze Vader is Jezus als leraar In les 4 hebben we gezien dat Jezus wordt geboren. De engelen zeggen: Hij is de Redder van de wereld. Maar nu is Jezus groot.

Nadere informatie

Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen

Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen www.edusom.nl Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen Het is belangrijk om veel woorden te leren. In deze extra les vindt u extra woorden bij de Opstartlessen 1 t/m 5. Kijk ook eens naar

Nadere informatie

Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting

Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting Zwijsen Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting Inhoud Inleiding 3 Materialen 3 Voor het eerst naar school 4 Doelstelling 4 Opbouw prentenboek en plakboek 4 Werkwijze 5 Ouders 5 2 Inleiding Voor

Nadere informatie

Johannes 20, 1-18 20 april Pasen 2014 Wehl. (ds. A. Oude Kotte-de Boon) Thema: 'Het verhaal van Maria van Magdala ' Gemeente,

Johannes 20, 1-18 20 april Pasen 2014 Wehl. (ds. A. Oude Kotte-de Boon) Thema: 'Het verhaal van Maria van Magdala ' Gemeente, Johannes 20, 1-18 20 april Pasen 2014 Wehl (ds. A. Oude Kotte-de Boon) Thema: 'Het verhaal van Maria van Magdala ' Gemeente, We zijn er doorheen gegaan, Veertig dagen en nachten, Tijd van voorbereiding...

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF MET EEN LACH EN EEN TRAAN

NIEUWSBRIEF MET EEN LACH EN EEN TRAAN NIEUWSBRIEF MET EEN LACH EN EEN TRAAN Na een lange zomer met zon en regen is het weer tijd voor een nieuwe nieuwsbrief. Het is misschien een beetje gek maar onze nieuwsbrief lijkt een beetje op de zomer,

Nadere informatie

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen.

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen. De familieblues Tot mijn 15e noemde ik mijn ouders papa en mama. Daarna niet meer. Toen noemde ik mijn vader meester. Zo noemde hij zich ook als hij lesgaf. Hij was leraar Engels op een middelbare school.

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

Zondag 19 januari 2014. Viering in de Week van Gebed. voor de eenheid van de christenen. Paulusgemeenschap en. Protestantse Gemeente de Eshof

Zondag 19 januari 2014. Viering in de Week van Gebed. voor de eenheid van de christenen. Paulusgemeenschap en. Protestantse Gemeente de Eshof Zondag 19 januari 2014 Viering in de Week van Gebed voor de eenheid van de christenen Paulusgemeenschap en Protestantse Gemeente de Eshof Hoevelaken Thema: Is Christus dan verdeeld? (1 Kor. 1,13) 1 / 7

Nadere informatie

0-3 maanden zwanger. Zwanger. Deel 1

0-3 maanden zwanger. Zwanger. Deel 1 Zwanger Ik was voor het eerst zwanger. Ik voelde het meteen. Het kon gewoon niet anders. Het waren nog maar een paar cellen in mijn buik. Toch voelde ik het. Deel 1 0-3 maanden zwanger Veel te vroeg kocht

Nadere informatie

Een therapeutisch voorleesverhaal voor jonge kinderen van gescheiden ouders. Via-Art. Door Shantella de Visser, Via-Art.nl

Een therapeutisch voorleesverhaal voor jonge kinderen van gescheiden ouders. Via-Art. Door Shantella de Visser, Via-Art.nl Een therapeutisch voorleesverhaal voor jonge kinderen van gescheiden ouders. Door Shantella de Visser,.nl Vooraf: Je kunt dit verhaal aan je kind voorlezen wanneer je zelf in staat bent om met de emoties

Nadere informatie

Liturgie voor de scholendienst 2015

Liturgie voor de scholendienst 2015 Liturgie voor de scholendienst 2015 Kerk van de Nazarener & Christelijke Basisschool De Vliet Klaaswaal Zondag 1 februari Thema: Bestaat God (eigenlijk wel)? Welkomstwoord Uitleg over de kerk Kinderopwekking

Nadere informatie

Niet veel mensen krijgen deze ziekte en sommige volwassenen hebben er vaak nog nooit van gehoord of weten er weinig vanaf.

Niet veel mensen krijgen deze ziekte en sommige volwassenen hebben er vaak nog nooit van gehoord of weten er weinig vanaf. Je leest waarschijnlijk dit boekje omdat je mama of papa of iemand anders speciaal in je familie Amyotrofische Lateraal Sclerose heeft. Het is een lang woord en het wordt vaak afgekort tot ALS. Niet veel

Nadere informatie

Liederen solozang Prijs: 7,= euro per stuk

Liederen solozang Prijs: 7,= euro per stuk Liederen solozang Prijs: 7,= euro per stuk GEWASSEN IN WATER Inhoud: Vanuit de dopeling gezien een statement dat hij in het watergraf alles wat oud is achter zich laat. Hij weet niet alles, kent nog niet

Nadere informatie

Beertje Anders. Lief zijn voor elkaar. Afspraak 2

Beertje Anders. Lief zijn voor elkaar. Afspraak 2 Beertje Anders Lief zijn voor elkaar. Afspraak 2 H. Vos Beertje Anders Wat zonlicht is voor bloemen, is een glimlach voor een beer. Beertje Anders en Beertje Bruin gaan bij oma spelen. Het was maar even

Nadere informatie

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN Dit thema is opgesplitst in drie delen; gevoelens, ruilen en familie. De kinderen gaan eerst aan de slag met gevoelens. Ze leren omgaan met de gevoelens van anderen. Daarna

Nadere informatie

Hij had dezelfde soort helm op als in het beeld vooraf...2 Mijn vader was verbaasd dat ik alles wist...3 Ik zat recht overeind in mijn bed te

Hij had dezelfde soort helm op als in het beeld vooraf...2 Mijn vader was verbaasd dat ik alles wist...3 Ik zat recht overeind in mijn bed te Hij had dezelfde soort helm op als in het beeld vooraf...2 Mijn vader was verbaasd dat ik alles wist...3 Ik zat recht overeind in mijn bed te kijken...4 De mensenmenigte opende zich in het midden...5 Toen

Nadere informatie

BASISSCHOOL DE ZEVENSPRONG. Beste wensen voor 2015! Dat het maar een prachtig jaar in volle gezondheid mag worden. Team bs de Zevensprong

BASISSCHOOL DE ZEVENSPRONG. Beste wensen voor 2015! Dat het maar een prachtig jaar in volle gezondheid mag worden. Team bs de Zevensprong T KLEPPERTJE BASISSCHOOL DE ZEVENSPRONG Beste wensen voor 2015! Dat het maar een prachtig jaar in volle gezondheid mag worden. Team bs de Zevensprong Nummer 8 jaargang 16 verschijnt iedere twee schoolweken

Nadere informatie

Nieuwsflits juli 2014

Nieuwsflits juli 2014 Nieuwsflits juli 2014 Samen bouwen in Vertrouwen Nog maar een kleine 2 weken en dan is het vakantie wat is het weer enorm snel gegaan. En wat hebben we allemaal weer ontzettend veel geleerd! Vanaf deze

Nadere informatie

Refrein: Als het regent in jouw hart en je kunt alleen maar huilen, kom dan bij me, hou me vast, in mijn armen mag je schuilen.

Refrein: Als het regent in jouw hart en je kunt alleen maar huilen, kom dan bij me, hou me vast, in mijn armen mag je schuilen. Ellen en Patrick Nooit meer je stem, nooit meer je lach, Alles gaat terug, naar die éne dag. De pijn vanbinnen, het doet zo n zeer, Ze zeggen dat het mindert, maar wanneer... Intredelied: M n oma is gestorven

Nadere informatie

REKENDAG. De 27e schoolweek

REKENDAG. De 27e schoolweek De 25e schoolweek Na een heerlijke week vakantie zijn we weer met veel plezier aan de slag gegaan. Deze week hebben we nog gewerkt over bouwen. We hebben het lied Een dwaas man bouwde zijn huis op het

Nadere informatie

Agenda 15 t/m 17 juni Kamp groep 8 24 juni Onderbouwdag (groep 1 t/m 4 is vrij) We luisteren naar elkaar.

Agenda 15 t/m 17 juni Kamp groep 8 24 juni Onderbouwdag (groep 1 t/m 4 is vrij) We luisteren naar elkaar. Vrijdag 10 juni 2016 Agenda 15 t/m 17 juni Kamp groep 8 24 juni Onderbouwdag (groep 1 t/m 4 is vrij) Regel van de week: We luisteren naar elkaar. Storing bij het versturen van e-mails Afgelopen week hebben

Nadere informatie

WANNEER EEN SPECIAAL IEMAND ALS HEEFT

WANNEER EEN SPECIAAL IEMAND ALS HEEFT WANNEER EEN SPECIAAL IEMAND ALS HEEFT 1 Je leest waarschijnlijk dit boekje omdat je mama of papa of iemand anders speciaal in je familie Amyotrofische Laterale Sclerose heeft. Het is een lang woord en

Nadere informatie

Al heel snel hadden ze ruzie met elkaar. Het spelen was niet leuk meer.

Al heel snel hadden ze ruzie met elkaar. Het spelen was niet leuk meer. Beertje Anders en Beertje Bruin gingen bij oma spelen. Al heel snel hadden ze ruzie met elkaar. Het spelen was niet leuk meer. Oma hoorde: Ik wil de bal, Ik wil de blokken, Ik ga kleuren, Ik wil de kleurpotloden

Nadere informatie

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen.

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Wat is PDD-nos? 4 PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Eigenlijk vind ik stoornis een heel naar woord. Want zo lijkt het net of er iets niet goed aan me

Nadere informatie

Eerste week vd advent

Eerste week vd advent Advent vieren en beleven derde graad Eerste week vd advent De adventskrans staat centraal. Er speelt zachte muziek. De kinderen nemen bij het binnenkomen een sparrentakje uit de mand en leggen dit rond

Nadere informatie

Mijn naam is Fons. Ze noemen me een groene jongen. Weet je hoe dat komt?

Mijn naam is Fons. Ze noemen me een groene jongen. Weet je hoe dat komt? Beste kinderen, Mijn naam is Fons. Ze noemen me een groene jongen. Weet je hoe dat komt? In mijn vrije tijd ben ik natuurgids. Met mijn verrekijker en vergrootglas trek ik naar allerlei plekjes om de natuur

Nadere informatie

Copyright Beertje Anders

Copyright Beertje Anders Copyright Beertje Anders Beren hebben allerlei gevoelens. Kun jij zien hoe Beertje Anders zich nu voelt? Blij. Ik ben blij als ik jarig ben, als ik spelen mag met Beertje Bruin, als ik met de andere beren

Nadere informatie

Zending wereldwijd. Najaarsactiviteiten GZB. Concerten Psalm Project. GZB-jongerenevent. Driebergen, september 2015

Zending wereldwijd. Najaarsactiviteiten GZB. Concerten Psalm Project. GZB-jongerenevent. Driebergen, september 2015 Najaarsactiviteiten GZB Concerten Psalm Project De GZB organiseert samen met The Psalm Project twee concerten: op 3 oktober in Nijkerk en 10 oktober in Waddinxveen. De avonden staan in het teken van het

Nadere informatie

Liturgie Jeugddienst Nijbroek in samenwerking met de jeugddienstcommissie van Terwolde 19 oktober 2014. Selfie? Ie-self!

Liturgie Jeugddienst Nijbroek in samenwerking met de jeugddienstcommissie van Terwolde 19 oktober 2014. Selfie? Ie-self! Liturgie Jeugddienst Nijbroek in samenwerking met de jeugddienstcommissie van Terwolde 19 oktober 2014 Selfie? Ie-self! Voorganger: Dhr. G.J. Heinen Muzikale medewerking: koor van Groot Schuylenburg uit

Nadere informatie

Eenzaam. De les. Inhoud. Doel. Materiaal. Belangrijk. les

Eenzaam. De les. Inhoud. Doel. Materiaal. Belangrijk. les 8 Inhoud 1 Eenzaam De Soms ben je alleen en vind je dat fijn. Als alleen zijn niet prettig aanvoelt, als je niet in je eentje wilt zijn, dan voel je je eenzaam. In deze leren de leerlingen het verschil

Nadere informatie

De twee zaken waarover je in dit boek kunt lezen, zijn de meest vreemde zaken die Sherlock Holmes ooit heeft opgelost.

De twee zaken waarover je in dit boek kunt lezen, zijn de meest vreemde zaken die Sherlock Holmes ooit heeft opgelost. Sherlock Holmes was een beroemde Engelse privédetective. Hij heeft niet echt bestaan. Maar de schrijver Arthur Conan Doyle kon zo goed schrijven, dat veel mensen dachten dat hij wél echt bestond. Sherlock

Nadere informatie

Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen gekregen. Wilt u meer weten over dit keurmerk kijk dan op de website: www.stichtingmakkelijklezen.nl.

Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen gekregen. Wilt u meer weten over dit keurmerk kijk dan op de website: www.stichtingmakkelijklezen.nl. Chatten Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen gekregen. Wilt u meer weten over dit keurmerk kijk dan op de website: www.stichtingmakkelijklezen.nl. Colofon Een uitgave van Eenvoudig Communiceren

Nadere informatie

Zonne(blad)wijzer Nieuws uit de groepen

Zonne(blad)wijzer Nieuws uit de groepen 08/04 T/M 15/4 2014 WEEKNUMMER 15/16 Kalender 17/4 Paasviering in de klassen 18/4-21/4 Zijn de leerlingen vrij(goede Vrijdag en tweede Paasdag) 25/4 Oranjedag(alle leerlingen zijn na de rommelmarkt vrij)

Nadere informatie

Eerwraak. Naam: Paul Rustenhoven Klas: 4GTL1 Inlever datum : Titel: Eerwraak Schrijver: Karin Hitlerman. Blz 1.

Eerwraak. Naam: Paul Rustenhoven Klas: 4GTL1 Inlever datum : Titel: Eerwraak Schrijver: Karin Hitlerman. Blz 1. Eerwraak Naam: Paul Rustenhoven Klas: 4GTL1 Inlever datum : Titel: Eerwraak Schrijver: Karin Hitlerman Blz 1. Vra!n. 1) Wat voor soort verhaal is je boek? Mijn boek is een eigentijdsverhaal/roman 2) Waar

Nadere informatie

Adam en Eva eten van de boom

Adam en Eva eten van de boom Adam en Eva eten van de boom God maakt een prachtig paradijs. Hij zegt: Het is heel goed. Maar God heeft ook een vijand, En weet jij wel wat hij doet? Het mooie wat God heeft gemaakt, maakt hij juist graag

Nadere informatie

IK OVERLEEFDE AUSCHWITZ

IK OVERLEEFDE AUSCHWITZ Ferenc Göndör IK OVERLEEFDE AUSCHWITZ Uitgeverij Eenvoudig Communiceren 3 Mijn vader Lang geleden kwam een jonge, joodse man naar het land Hongarije. Mohr Goldklang was zijn naam. Dat was mijn opa. Mohr

Nadere informatie

Voorwoord Met oprechte blijdschap schrijf ik het voorwoord voor dit boek. Ik ken Henk Rothuizen al vele jaren en heb hem zien opgroeien tot een man van God, met een bediening die verder reikt dan zijn

Nadere informatie

3 Bijna ruzie. Maar die Marokkanen en Turken horen hier niet. Ze moeten het land uit, vindt Jacco.

3 Bijna ruzie. Maar die Marokkanen en Turken horen hier niet. Ze moeten het land uit, vindt Jacco. 1 Het portiek Jacco ruikt het al. Zonder dat hij de voordeur opendoet, ruikt hij al dat er tegen de deur is gepist. Dat gebeurt nou altijd. Zijn buurjongen Junior staat elke avond in het portiek te plassen.

Nadere informatie

Voor de ouders/leerlingen van Daltonschool Talentrijk - vrijdag 06 nov. 2015 - nr. 5

Voor de ouders/leerlingen van Daltonschool Talentrijk - vrijdag 06 nov. 2015 - nr. 5 Voor de ouders/leerlingen van Daltonschool Talentrijk - vrijdag 06 nov. 2015 - nr. 5 Op de agenda 09-11-2015 16-11-2015 26-11-2015 inleveren Studiedag Dalton. Alle kinderen zijn vrij Deze week muurschildering

Nadere informatie

Kerstviering groep 4. Welkom. Als de kerstklokken luiden Dan zingen wij een lied Voor God die met veel liefde Naar alle mensen ziet.

Kerstviering groep 4. Welkom. Als de kerstklokken luiden Dan zingen wij een lied Voor God die met veel liefde Naar alle mensen ziet. Kerstviering groep 4 Welkom Als de kerstklokken luiden Dan zingen wij een lied Voor God die met veel liefde Naar alle mensen ziet. Als de kerstklokken luiden Dan horen wij steeds weer Dat Jezus is geboren.

Nadere informatie

Voor kleuters is het belangrijk om een knuffel vast te houden, het geeft houvast, een knuffel troost, geeft vertrouwen, een veilig gevoel.

Voor kleuters is het belangrijk om een knuffel vast te houden, het geeft houvast, een knuffel troost, geeft vertrouwen, een veilig gevoel. Pasen Wat lijkt het lang geleden dat we met Kerst de geboorte van Jezus vierden. Het thema van Pasen is vasthouden en loslaten. Om te ontdekken dat het geloof in Jezus houvast biedt, moeten de mensen om

Nadere informatie

Jouw avontuur met de Bijbel

Jouw avontuur met de Bijbel Nieske Selles-ten Brinke Jouw avontuur met de Bijbel Dagboek voor kinderen Uitgeverij Jes! Zoetermeer Uitgeverij Jes! is een samenwerking tussen Uitgeverij Boekencentrum en de HGJB. Kijk voor meer informatie

Nadere informatie

GELOOFSVRAGEN EN LEVENSVRAGEN

GELOOFSVRAGEN EN LEVENSVRAGEN WAAROM??? DAAROM!!! Soms sta je met je mond vol tanden, wanneer je kind je met een vraag overvalt. "Waarom zijn de bomen groen?", "Waarom regent het vandaag?" Waarom... waarom..., steeds weer waarom. De

Nadere informatie

Jouw reis door de Bijbel. Uitgeverij Jes! Zoetermeer

Jouw reis door de Bijbel. Uitgeverij Jes! Zoetermeer Nieske Selles-ten Brinke Jouw reis door de Bijbel Dagboek voor kinderen Uitgeverij Jes! Zoetermeer Onder de naam Jes! Junior verschijnen boeken voor kinderen tot twaalf jaar. Jes! Junior is een imprint

Nadere informatie

September 2015 Woensdag 23 September Sportdag Start gesprek ouders. Oktober 2015 Woensdag 7 oktober Start kinderboekenweek

September 2015 Woensdag 23 September Sportdag Start gesprek ouders. Oktober 2015 Woensdag 7 oktober Start kinderboekenweek Schoolnieuws schooljaar 2015-2016 Vrijdag 18 September 2015 September 2015 Woensdag 23 September Sportdag Start gesprek ouders Donderdag 24 September Start gesprek ouders Maandag 28 September Algemene

Nadere informatie

Janusz Korczak. door Renée van Eeken

Janusz Korczak. door Renée van Eeken Janusz Korczak door Renée van Eeken Hoofdstukken 1. Inleiding 2. Wie was Janusz Korczak? 3. Zijn levensverhaal 4. Janusz Korzcak in deze tijd 5. Waarom ik hem gekozen heb 6. Nawoord 7. Bronvermelding 1

Nadere informatie

Preek Psalm 78:1-8 20 september 2015 In het spoor van Opening winterwerk Spiegelbeeld I

Preek Psalm 78:1-8 20 september 2015 In het spoor van Opening winterwerk Spiegelbeeld I Preek Gemeente van Christus, De mooiste dingen in het leven kun je niet als erfernis wegschenken Let er maar eens op. De belangrijkste dingen zijn geen erfstuk. Zeker, je kunt mooie spulletjes erven. Of

Nadere informatie

Wat mevrouw verteld zal ik in schuin gedrukte tekst zetten. Ik zal letterlijk weergeven wat mevrouw verteld. Mevrouw is van Turkse afkomst.

Wat mevrouw verteld zal ik in schuin gedrukte tekst zetten. Ik zal letterlijk weergeven wat mevrouw verteld. Mevrouw is van Turkse afkomst. Interview op zaterdag 16 mei, om 12.00 uur. Betreft een alleenstaande mevrouw met vier kinderen. Een zoontje van 5 jaar, een dochter van 7 jaar, een dochter van 9 jaar en een dochter van 12 jaar. Allen

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 5 Bidden Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 5 blz. 1 Joris is vader aan het helpen in de tuin. Ze zijn

Nadere informatie

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram,

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, mijn kleine broer Dat is niet van mij mama Dan zegt ze

Nadere informatie

Als je ergens heel erg bang voor bent, dan heb je angst. Je hebt bijvoorbeeld angst voor de tandarts.

Als je ergens heel erg bang voor bent, dan heb je angst. Je hebt bijvoorbeeld angst voor de tandarts. Thema 5 Les 1: De angst: Als je ergens heel erg bang voor bent, dan heb je angst. Je hebt bijvoorbeeld angst voor de tandarts. De schrik: Als iemand ineens achter je staat, dan schrik je. Je bent dan ineens

Nadere informatie

Een weg door de geestelijke stromingen vragenlijst voor het Christendom. Naam:

Een weg door de geestelijke stromingen vragenlijst voor het Christendom. Naam: Een weg door de geestelijke stromingen vragenlijst voor het Christendom Naam: Het Christendom Hallo, dit is de vragenlijst die hoort bij de website over geestelijke stromingen. Je kunt de website vinden

Nadere informatie

Gijsje zonder staart geschreven door Henk de Vos (in iets gewijzigde vorm) Er was eens een klein lief konijntje, dat Gijs heette. Althans, zo noemden

Gijsje zonder staart geschreven door Henk de Vos (in iets gewijzigde vorm) Er was eens een klein lief konijntje, dat Gijs heette. Althans, zo noemden Gijsje zonder staart geschreven door Henk de Vos (in iets gewijzigde vorm) Er was eens een klein lief konijntje, dat Gijs heette. Althans, zo noemden zijn ouders hem, maar alle andere konijntjes noemden

Nadere informatie

Stappenplan voor je spreekbeurt in groep 3/4

Stappenplan voor je spreekbeurt in groep 3/4 Stappenplan voor je spreekbeurt in groep 3/4 Naam: Hallo allemaal, Dit boekje heb ik gemaakt om je te helpen bij het maken van je spreekbeurt. Want het is best lastig, zeker als je het voor het eerst gaat

Nadere informatie

A G E N D A. Project DANS Inloopochtend als afsluiting van het project DANS. 15.00 uur begin van de voorjaarsvakantie

A G E N D A. Project DANS Inloopochtend als afsluiting van het project DANS. 15.00 uur begin van de voorjaarsvakantie W E E K B R I E F 24 19 februari 2016 Datum Omschrijving A G E N D A 16, 18 en 23 februari Definitieve adviesgesprekken VO voor groep 8 Woensdag 24 februari 8.30 9.30 uur Project DANS Inloopochtend als

Nadere informatie

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen. Bidden Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.nl en kinderactiviteiten www.lambertuskerk-rotterdam.nl

Nadere informatie

Openingsgebeden INHOUD

Openingsgebeden INHOUD Openingsgebeden De schuldbelijdenis herzien Openingsgebeden algemeen Openingsgebeden voor kinderen Openingsgebeden voor jongeren INHOUD De schuldbelijdenis herzien De schuldbelijdenis heeft in de openingsritus

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

Het onze Vader. Naam:

Het onze Vader. Naam: Het onze Vader Naam: Onze Vader Onze Vader, Die in de hemelen zijt. Uw Naam worde geheiligd. Uw Koninkrijk kome. Uw wil geschiede, zoals in de hemel zo ook op de aarde. Geef ons heden ons dagelijks brood.

Nadere informatie

Dienst Geestelijke Verzorging

Dienst Geestelijke Verzorging Dienst Geestelijke Verzorging Patiënt en dan? U bent in het ziekenhuis opgenomen en er komt veel op u af. Deze situatie kan veel vragen oproepen en geestelijk behoorlijk zwaar zijn. Als u behoefte hebt

Nadere informatie

Dino en het ei. Duur activiteit: 30 minuten Lesdoelen: De kleuters: kunnen een prent linken aan een tekst; kunnen het verhaal navertellen.

Dino en het ei. Duur activiteit: 30 minuten Lesdoelen: De kleuters: kunnen een prent linken aan een tekst; kunnen het verhaal navertellen. Dino en het ei Bibliografie: Demyttenaere, B. (2004). Dino en het ei. Antwerpen: Standaard. Thema: niet alles is steeds wat het lijkt, illusies Korte inhoud: Elke nacht staat er een groot wit ei tussen

Nadere informatie

KOPPen bij elkaar en schouders eronder. Informatie voor kinderen van ouders met psychiatrische problemen

KOPPen bij elkaar en schouders eronder. Informatie voor kinderen van ouders met psychiatrische problemen KOPPen bij elkaar en schouders eronder Informatie voor kinderen van ouders met psychiatrische problemen Mama, waarom huil je? Mama, ben je nu weer verdrietig? Papa, gaan we naar het zwembad? Waarom niet?

Nadere informatie

explore the big questions of life Een introductie

explore the big questions of life Een introductie explore the big questions of life Een introductie www.youthalpha.nl Youth Alpha is een programma van Youth for Christ Nederland en stichting Alpha-cursus Nederland. 2 Youth for Christ Nederland www.yfc.nl

Nadere informatie

Lees Zoek op Om over na te denken

Lees Zoek op Om over na te denken Welkom bij de Online Bijbelcursus van Praise De bijbelcursus is wat voor jou als je: 1. Als je wilt weten wat christenen geloven. 2. Als je meer wilt begrijpen van de bijbel. 3. Als je wilt groeien in

Nadere informatie

INFORMATIEBRIEF nr.6 VRIENDJES - KIKKER IS VERLIEFD. Aan de ouders van groep 1 en 2

INFORMATIEBRIEF nr.6 VRIENDJES - KIKKER IS VERLIEFD. Aan de ouders van groep 1 en 2 Aan de ouders van groep 1 en 2 INFORMATIEBRIEF nr.6 VRIENDJES - KIKKER IS VERLIEFD De eerste weken van het nieuwe jaar zijn al weer voorbij. We hebben met de kinderen gewerkt over de kalender. Hoe ziet

Nadere informatie

Nieuwsbrief van juli 2015. Peuterspeelzaal De Ringkantertjes. Hazeweg 1 2441 AD Nieuwveen 0172-530531 www.deringkantertjes.nl

Nieuwsbrief van juli 2015. Peuterspeelzaal De Ringkantertjes. Hazeweg 1 2441 AD Nieuwveen 0172-530531 www.deringkantertjes.nl Nieuwsbrief van juli 2015 Peuterspeelzaal De Ringkantertjes Hazeweg 1 2441 AD Nieuwveen 0172-530531 www.deringkantertjes.nl Vakanties 2015/2016 Herfstvakantie 19-10 t/m 23-10-15 Kerstvakantie 21-12-15

Nadere informatie

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar Gemeente van de Heer Jezus Christus, Jongeren, ouderen, kinderen van God, Zoals ik voor de lezing al gezegd heb; het gaat vanmorgen niet over trouwen of getrouwd zijn, dat is alleen een voorbeeld verhaal.

Nadere informatie

GROEIEN IN CHRISTUS. samen werken aan geloofsgroei

GROEIEN IN CHRISTUS. samen werken aan geloofsgroei GROEIEN IN CHRISTUS samen werken aan geloofsgroei 14 samen werken aan geloofsgroei TER INTRODUCTIE... 4 GROEIEN!... 5 AANWIJZINGEN VOOR LEIDER/LEIDSTER... 12 TRAINEN!... 16 SAMEN GROEIEN IN CHRISTUS...

Nadere informatie

Luisteren: muziek (B1 nr. 4)

Luisteren: muziek (B1 nr. 4) OPDRACHTEN LUISTEREN: MUZIEK www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. Kijk

Nadere informatie

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA Hotel Hallo - Thema 4 Hallo opdrachten OPA EN OMA 1. Knip de strip. Strip Knip de strip los langs de stippellijntjes. Leg de stukken omgekeerd en door elkaar heen op tafel. Draai de stukken weer om en

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

Nieuws uit groep 1/ 2 d.

Nieuws uit groep 1/ 2 d. Nieuws uit groep 1/ 2 d. Dit schooljaar begonnen we met 15 oudste kleuters en 9 jongste kleuters. In september kwamen Jake en Indy erbij. Ons eerste thema van schatkist was Erop uit: het verhaal van Kleine

Nadere informatie

Leerlingen hand-out stadswandeling Amsterdam

Leerlingen hand-out stadswandeling Amsterdam Leerlingen handout stadswandeling Amsterdam Groep 1: de Surp Hoki Armeens Apostolische kerk Adres: Kromboomsloot 22, Amsterdam Namen leerlingen: In deze handout staat alle informatie die je nodig hebt

Nadere informatie

Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS)

Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS) Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS) Stel dat dat (te grote wonder) gebeurt, ik betwijfel of dat zal gebeuren, maar stel je voor dat, wat zou je dan doen dat je nu niet doet? (p36)

Nadere informatie

Op zoek naar leuke activiteiten en verenigingen in De Stichtse Hof?

Op zoek naar leuke activiteiten en verenigingen in De Stichtse Hof? Meer informatie? Welzijnsprogramma 2015 Vivium De Stichtse Hof Neem voor meer informatie gerust even contact op met het Uitbureau van De Stichtse Hof. Wij helpen u graag! Op zoek naar leuke activiteiten

Nadere informatie

december ------------------------------------------------------------------------------------------------ ------- kalender december Kalender Januari

december ------------------------------------------------------------------------------------------------ ------- kalender december Kalender Januari CBS De Regenboog Mars 1 Postbus 285 9600AG Hoogezand 0598-321031 december ------------------------------------------------------------------------------------------------ ------- kalender december Kalender

Nadere informatie

OPDRACHT: Lees de vier tekstgedeelten en beantwoord de 4 bijbehorende vragen. Luk 15:11-32 Joh 3:14-17, Joh 15:9-17 Matt 5:43-48, Joh 13:33-35

OPDRACHT: Lees de vier tekstgedeelten en beantwoord de 4 bijbehorende vragen. Luk 15:11-32 Joh 3:14-17, Joh 15:9-17 Matt 5:43-48, Joh 13:33-35 God en je naasten liefhebben LES 3 DEEL 5 DISCIPLE OPDRACHT: Lees de vier tekstgedeelten en beantwoord de 4 bijbehorende vragen. Luk 15:11-32 Joh 3:14-17, Joh 15:9-17 Matt 5:43-48, Joh 13:33-35 Wat leer

Nadere informatie

3.5. Vertellenderwijze, niet moraliseren! 3.5.1. Verkenning van het verhaal " #

3.5. Vertellenderwijze, niet moraliseren! 3.5.1. Verkenning van het verhaal  # 3.5. Vertellenderwijze, niet moraliseren 1 3.5.1. Verkenning van het verhaal "# $$ %& " # 1 H. BERGHMANS & G. EVRARD, Bijbelverhalen in beeld, het leven van Jezus, Altoria Averbode, 1999. ' 3.5.2. Uitdieping

Nadere informatie

Stichting Zorgcombinatie Marga Klompé

Stichting Zorgcombinatie Marga Klompé Stichting Zorgcombinatie Marga Klompé Ieder mens telt Stichting Zorgcombinatie Marga Klompé biedt wonen, welzijn, diensten, zorg en behandeling aan met name ouderen in de Achterhoek. Naast thuiszorg hebben

Nadere informatie

U schrijft ook dat wij Belgen bang zijn voor elkaar. Hoezo?

U schrijft ook dat wij Belgen bang zijn voor elkaar. Hoezo? Wablieft praat met Paul Verhaeghe De maatschappij maakt mensen ziek Materieel hebben we het nog nooit zo goed gehad. De meesten van ons hebben een inkomen, een dak boven ons hoofd Toch voelen veel mensen

Nadere informatie

werkt voor en met bewoners in wijken en buurten

werkt voor en met bewoners in wijken en buurten werkt voor en met bewoners in wijken en buurten Oma Geertje vertelt. 2 Welbions: we werken er allemaal. Wij zijn dé woningcorporatie van Hengelo en verhuren meer dan 13.000 woningen aan in totaal 25.000

Nadere informatie

Karin de Galan. Karin de Galan (1967) is sinds 1991 trainer en coach.

Karin de Galan. Karin de Galan (1967) is sinds 1991 trainer en coach. Karin de Galan Karin de Galan (1967) is sinds 1991 trainer en coach. Ze heeft zich gespecialiseerd in het trainen van trainers en richtte in 2007 de galan school voor training op. Eerder werkte ze als

Nadere informatie

Een greep uit een presentatieviering met als thema: Licht zijn voor anderen

Een greep uit een presentatieviering met als thema: Licht zijn voor anderen Een greep uit een presentatieviering met als thema: Licht zijn voor anderen Openingstekst: (Door een ouder en kind) A. Zeg zou jij het licht aandoen? Je moet opschieten, want het is bijna tijd. Dadelijk

Nadere informatie

RECEPTEN. > Tajer pag 2 > Cassave pag 3 > Gort pag 4 > Bakbanaan pag 4 > Over het boek pag 5

RECEPTEN. > Tajer pag 2 > Cassave pag 3 > Gort pag 4 > Bakbanaan pag 4 > Over het boek pag 5 RECEPTEN In het boek Als slavin geboren lees je wat de hoofdpersonen koken en eten. Ze maken bijvoorbeeld tajer en cassavesoep. Auteur Marian Hoefnagel schreef een paar recepten bij het boek. > Tajer pag

Nadere informatie

Een van de agenten komt naar hem toe. Nou, het is me het dagje wel, zegt hij. Nu zijn er toch rellen in de stad.

Een van de agenten komt naar hem toe. Nou, het is me het dagje wel, zegt hij. Nu zijn er toch rellen in de stad. Een dode De voetbalwedstrijd is afgelopen. Het stadion is bijna leeg. Het is koud, de zon schijnt bleek. Munck staat op de tribune van vak H en staart naar de dode man op de bank. Wat vreselijk, denkt

Nadere informatie

DE WEEK VOOR WE HET AV0NDMAAL VIEREN

DE WEEK VOOR WE HET AV0NDMAAL VIEREN DE WEEK VOOR WE HET AV0NDMAAL VIEREN AVONDMAAL VIEREN Het Avondmaal is meer dan zomaar een maaltijd. Om dat te begrijpen, is dit boekje gemaakt. Vooral is daarbij gedacht aan de kinderen, omdat zij met

Nadere informatie

Rondetafelgesprek Mantelzorg 22 november 2012

Rondetafelgesprek Mantelzorg 22 november 2012 22 november 2012 Voor u ligt het verslag van het rondetafelgesprek over mantelzorg op 22 november 2012. Dit gesprek was een eerste aanzet - een experiment - om met sleutelfiguren en vrijwilligers uit verschillende

Nadere informatie

Vredense Hof. Wonen Welzijn Zorg en behandeling. Dagopvang speciaal. Woonzorgcentrum. Appartementen te huur. Groepswonen

Vredense Hof. Wonen Welzijn Zorg en behandeling. Dagopvang speciaal. Woonzorgcentrum. Appartementen te huur. Groepswonen Vredense Hof Dagopvang speciaal Woonzorgcentrum Appartementen te huur Groepswonen Wonen Welzijn Zorg en behandeling Welkom in de Vredense Hof Aan de oostelijke rand van Winterswijk nabij weilanden en de

Nadere informatie

Lisa Van Damme. Ik hou ervan om het juiste moment af te wachten!

Lisa Van Damme. Ik hou ervan om het juiste moment af te wachten! 2 portfolio Lisa Van Damme Lisa Van Damme begon, geïnspireerd door sociaal geëngageerde fotografen, op 17-jarige leeftijd aan een studie fotografie. Voor haar is fotografie meer dan een doel; het is eerst

Nadere informatie

CNS basisschool Prins Floris, Catharinadaal 70, 6715 KD Ede 0318-621450

CNS basisschool Prins Floris, Catharinadaal 70, 6715 KD Ede 0318-621450 CNS basisschool Prins Floris, Catharinadaal 70, 6715 KD Ede 0318-621450 30 ste jaargang, nummer 13, 21 april 2016 Publicatie eveneens op onze website www.prinsfloris.cnsede.nl PRIKBORD Vooruitblik 22 april

Nadere informatie

Rivka voelt tranen in haar ogen. Vader aait over haar wang. Hij zegt: Veel plezier, prinsesje. Vergeet je nooit wie je bent? Dan draait vader zich

Rivka voelt tranen in haar ogen. Vader aait over haar wang. Hij zegt: Veel plezier, prinsesje. Vergeet je nooit wie je bent? Dan draait vader zich 1942-1943 1 Rivka! Het is tijd om te gaan!, roept vader. Rivka is blij. Ze gaat logeren. Ze weet niet bij wie. En ze weet ook niet hoe lang. Maar ze heeft er wel zin in. Vader heeft gezegd: Je gaat in

Nadere informatie

2.2. Het Nieuwe Testament, of het verhaal van Jezus en de eerste kerk 1

2.2. Het Nieuwe Testament, of het verhaal van Jezus en de eerste kerk 1 2.2. Het Nieuwe Testament, of het verhaal van Jezus en de eerste kerk 1! " #$% & #& '$' '& + ()" *% $, $ -% 1 H. Jagersma en M. Vervenne, Inleiding in het Oude Testament, Kampen, 1992. J. Bowker, Het verhaal

Nadere informatie

René op vakantie. 10-17 mei 2013 P U T T E N

René op vakantie. 10-17 mei 2013 P U T T E N René op vakantie 10-17 mei 2013 P U T T E N Begeleider Theo Vrijdag 10 mei Vertrek naar Landal Tegen 12 uur rijdt de Tendens bus de Ranonkelweg in en René straalt als hij mij ziet. Na de lunch nemen we

Nadere informatie

Ik besloot te verder te gaan en de zeven stappen naar het geluk eerst helemaal af te maken. We hadden al:

Ik besloot te verder te gaan en de zeven stappen naar het geluk eerst helemaal af te maken. We hadden al: Niet meer overgeven Vaak is de eerste zin die de klant uitspreekt een aanwijzing voor de hulpvraag. Paula zat nog maar net toen ze zei: ik ben bang om over te geven. Voor deze angst is een mooie naam:

Nadere informatie

Luisteren: muziek (A2 nr. 7)

Luisteren: muziek (A2 nr. 7) OPDRACHTEN LUISTEREN: MUZIEK www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. Kijk

Nadere informatie

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij.

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij. Lied: Ik ben ik (bij thema 1: ik ben mezelf) (nr. 1 en 2 op de CD) : Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Ik heb een mooie naam, van achter en vooraan.

Nadere informatie