Sponsoring Handvatten voor bibliotheken

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Sponsoring Handvatten voor bibliotheken"

Transcriptie

1 Sponsoring Handvatten voor bibliotheken Definitie en doel van sponsoring Volgens de literatuur Meenaghan (1983) stelt dat sponsoring gezien kan worden als het geven van assistentie, zowel financieel als in natura, aan een activiteit van een commerciële organisatie met het oog op het bereiken van commerciële doelen. Echter, in de literatuur zijn nog vele andere definities terug te vinden. O Hagan en Harvey (2000) definiëren sponsoring als een tweezijdige commerciële uitwisseling tussen een bedrijf en een organisatie waarbij het bedrijf bronnen geeft (meestal geld maar ook andere donaties) aan het sponsoringevenement. Daar staat tegenover, dat het bedrijf promotionele of andere voordelen ontvangt doordat het een evenement sponsort. De producten van het bedrijf dat sponsort moeten te identificeren zijn met de organisatie of het evenement dat gesponsord wordt. Van Maren (2001) omschrijft sponsoring als de financiële of materiële bijdrage aan een project of een programma of een persoon op het gebied van sport, cultuur, entertainment of een maatschappelijk doel; in ruil voor toegang tot het exploiteerbare, commerciële potentieel dat is geassocieerd met het betreffende project, programma of persoon. Lokerman en Westermann (1999) zien sponsoring als communicatie door middel van associatie. Volgens hen is sponsoring een overeenkomst met rechten en plichten tussen twee partijen: de sponsor en de gesponsorde. De sponsor stelt geld, goederen en/of diensten ter beschikking aan de gesponsorde. De gesponsorde stelt daar prestaties tegenover, die bijdragen aan de marketing- en/of communicatiedoelstellingen van de sponsor. De theorie maakt duidelijk dat sponsoring tweezijdig is. Het gaat bij sponsoring om een prestatie (door de sponsor geleverd) en een tegenprestatie (door de gesponsorde geleverd). Wanneer het enkel om een prestatie gaat spreekt men niet van sponsoring, maar van liefdadigheid. Floor en van Raaij (1998) maken onderscheid tussen sponsoring en liefdadigheid. Er is enkel sprake van sponsoring wanneer er sprake is van een tegenprestatie van de gesponsorde. Zij omschrijven sponsoring dan ook als het leveren van geld, goederen, diensten en knowhow waarvoor in ruil de gesponsorde zich verplicht mee te werken aan de realisatie van de communicatiedoelstellingen van de sponsor. Is er geen sprake van een tegenprestatie dan is het liefdadigheid. Ook van der Westen (2003) maakt onderscheiden tussen het geven met en het geven zonder een tegenprestatie. Hij spreekt van sponsoring en fondsen. Benadrukt wordt nog wel dat, hoewel er wellicht geen duidelijke tegenprestatie wordt vastgelegd, men ervan kan uitgaan dat bijna iedereen iets terug wil zien van zijn donatie. Het bovenstaande onderscheid tussen sponsoring en fondsen (wel/geen tegenprestatie) is dan ook vooral in theorie terug te vinden.

2 Kortom Sponsoring is een zakelijke overeenkomst, gericht op profijt voor beide partijen, waarbij de ene partij (sponsor) een persoon, instelling of evenement financieel en/of materieel ondersteunt en waarbij de andere partij (de gesponsorde) een tegenprestatie levert die de sponsor helpt bij het bereiken van diens doelen. Sponsoring is dus altijd een zakelijke transactie tussen sponsor en gesponsorde, met vastgestelde prestaties en tegenprestaties. Anders spreken we van donatie. Sponsoring brengt commercie en maatschappelijke activiteiten een stuk dichter bij elkaar. De overheid draait de subsidiekraan steeds verder dicht. Daarom is een groot deel van het maatschappelijk en sociaal 'buurtwerk' dat niet binnen de kaders van een formele regeling valt, deels of geheel afhankelijk geworden van de bijdragen van bedrijven. Via sponsoring kan een organisatie laten zien midden in de samenleving te staan. Een organisatie kan verschillende motieven hebben te gaan sponsoren: 1. zakelijke motieven, zoals vergroten naamsbekendheid of verbeteren imago 2. bereiken specifieke doelgroepen 3. verkoopmotieven, zoals verhogen omzet 4. maatschappelijke verantwoordelijkheid / betrokkenheid 5. lokale, regionale betrokkenheid 6. persoonlijke motieven, zoals een band via vrienden of bekenden 7. product- of dienstgerelateerde motieven 8. taak ten opzichte van openbare orde, veiligheid en leefbaarheid 9. meer betrokkenheid creëren 10. opbouwen langdurige relaties Criteria die sponsors hanteren: 1. imago 2. publiek 3. koppeling met eigen product/dienst 4. organisatie Bedrijven kunnen op verschillende manieren sponsoren: 1. financiële bijdrage 2. mankracht 3. kennis 4. materialen 5. diensten

3 De stappen Stap 1 Voorbereiding 1.1 Onderzoek, strategie en planning 1.2 Selectie potentiële sponsors 1.3 Conceptontwerp 1.4 Ontwerp brochure en presentatie Stap 2 Sponsoracquisitie 2.1 Benadering potentiële sponsors 2.2 Presentatie en oriënterend gesprek 2.3 Ontwerp aanbod op maat 2.4 Onderhandeling en contract Stap 3 Implementatie 3.1 Activering en coördinatie 3.2 Effectmeting en evaluatie Stap 1 - Voorbereiding 1.1 Onderzoek, strategie en planning Een goede voorbereiding is essentieel voor een goede wervingscampagne. Wat is uw uitgangspositie? Past sponsoring binnen uw organisatie? Wegen de voordelen van sponsoring op tegen het extra werk en de tegenprestaties die geleverd moeten worden? In hoeverre kan sponsoring bijdragen aan uw financiële positie en draagkracht op de langere termijn? De voorbereiding begint met een onderzoek naar uw propositie. Wat houdt uw project in? Wat heeft u te bieden? En hoe draagt u de boodschap over? Welk budget is er nodig? Voor welke bedrijven is uw project interessant? Wat maakt uw project bijzonder? Wat is de huidige situatie? En waar wilt u naartoe? Inventariseer de sterke en zwakke punten van uw organisatie. Wat zijn uw ambities? Welke rol speelt uw organisatie in de buurt? Hebben lokale media interesse? Wat zijn de sponsordoelstellingen? Wat wil uw organisatie door middel van sponsoring bereiken? Gaat het puur om een financiële doelstelling of zijn er ook nog bijkomende doelstellingen? Hierbij kan gedacht worden aan het opdoen van ervaring met sponsors, het ontwikkelen van netwerken en het werken aan de naamsbekendheid en het imago van de organisatie. Geen project is hetzelfde, en u concurreert in feite met alle projecten, overal in Nederland. De meeste bedrijven worden overspoeld met aanvragen en brochures. Daarom is er maar één manier om aan sponsors te komen, en dat is het doen van een uniek aanbod aan bedrijven waarbij de kans op een 'match' het grootste is. Daarmee moeten rekening gehouden worden bij het bepalen van de strategie voor de wervingscampagne.

4 Waarschijnlijk zoekt u naar resultaat op de korte termijn, maar sponsorwerving is een langdurig proces. Het kost tijd voordat alle bedrijven zijn benaderd, en als ze geïnteresseerd zijn, dan duurt het meestal lang voordat ze een beslissing nemen. Om toch zo snel mogelijk aan de slag te gaan en de activiteiten te coördineren, is het verstandig een tijdsplanning op te stellen voor de wervingscampagne Selectie potentiële sponsors Nederland heeft honderdduizenden bedrijven, maar het is niet waarschijnlijk dat die allemaal 'matchen' met uw sponsorproject. Daarom moeten potentiële sponsors worden geselecteerd op basis van een aantal factoren die bepalend zijn voor een goede match. Hieronder een overzicht van een aantal aanknopingspunten om tot een long list te komen: Imago, uitstraling van het bedrijf Communicatie en campagne Grootte en omvang van het bedrijf (kies je maat) Locatie waar het bedrijf gevestigd is Producten Doelgroepen Sponsors met vergelijkbare activiteiten Vergeet ook uw persoonlijke relaties en relatienetwerk niet en maak verder gebruik van de relaties van uw gebruikers, vrijwilligers, donateurs, etc. Bedrijven buiten deze netwerken zijn te vinden via de Kamer van Koophandel. Bedenk goed, als u niemand in de organisatie persoonlijk kent, welke persoon u benadert. Breng de long list vervolgens, op basis van onderstaande vragen, terug tot een short list van 5 à 10 bedrijven, waaruit u uiteindelijk één of twee bedrijven selecteert. Welke sponsors passen echt bij uw organisatie? Welke sponsors lijken kansrijk? Waar heeft u een entree? Sponsoren werken het liefst samen met een organisatie die past bij hun doelgroep. Van beide kanten geldt dat u geassocieerd wilt worden met de samenwerkende organisatie en dat een samenwerking geen negatieve invloed heeft. Van belang is dat de kernwaarden van de sponsor en de gesponsorde op één lijn liggen. Sponsoring moet toegevoegde waarde bieden voor beide partijen. Verder moet er een hoge mate van affiniteit en passendheid zijn. Het product of de dienst van de sponsor moet aansluiten bij de activiteiten van de organisatie Conceptontwerp en voorstel Het concept is het document waarin de positionering en strategie concreet tot uiting komen. Dit concept moet uniek en onderscheidend van concurrerende sponsorprojecten zijn.

5 Een voorstel aan een sponsor kan als volgt worden opgebouwd: Het aanbod: duidelijke, puntsgewijze omschrijving. schematische samenvatting. leg verband tussen uw organisatie en de marketingdoelstelling van het bedrijf. koppel de gevraagde sponsorbijdrage aan de tegenprestatie die u levert. geef inzicht in de begroting en de plaats van de gevraagde sponsorbijdrage daarin. laat blijken dat de begroting met de gevraagde sponsorbijdrage sluitend is. de beoogde periode. informatie over uw organisatie. Het project of de activiteit waarvoor u sponsoring zoekt: vermijd vakjargon, de lezer is misschien niet bekend met de materie. geef aan waarom het voorstel interessant is voor de eventuele sponsor. benoem daarbij ook de maatschappelijke effecten. noem successen uit het verleden. onderbouw alles met cijfers. Zorg ervoor dat uw boodschap krachtig is. Waarom zouden potentiële sponsors zich bij u aansluiten? Ze moeten het idee hebben dat ze er echt iets aan hebben, zeker als ze met flink wat geld over de brug komen. What s in it for me? is de vraag die men beantwoord wil zien. Het antwoord op deze vraag is uw boodschap. Wat heeft uw organisatie de sponsor als tegenprestatie te bieden: maatschappelijke betrokkenheid lokale/regionale betrokkenheid communicatie activiteiten: unieke ervaringen imago eigen medewerkers kennis Tegenprestaties moeten aansluiten bij de communicatiedoelstellingen van de sponsor, moeten de sponsor ondersteunen zicht te onderscheiden en als uniek te positioneren en moeten passen bij de organisatie die ze aanbiedt. Het voorstel moet een duidelijk overzicht geven van de faciliteiten die u de sponsor kunt bieden of biedt. de mogelijkheid van eigen inbreng. een reële belofte en een reële vraagprijs. evenwicht tussen prestatie en tegenprestatie. branche exclusiviteit (geen sponsoring door andere bedrijven in dezelfde branche).

6 In het voorstel formuleert u uw aanbod. Het is aan te bevelen flexibel te zijn door een keuze uit meerdere 'pakketten' te bieden. Dit maakt niet alleen een doordachte indruk, het vergroot ook de kans dat er voor de sponsor een (financieel) passend pakket bij zit. In de taal van het sponsorjargon noemt men de keuze uit verschillende pakketten welke rechten u aan een sponsor wilt verlenen. Men onderscheidt drie soorten rechten: communicatieve rechten (dat wat bijdraagt aan de naamsbekendheid van de sponsor) associatieve rechten (de sponsor verbindt zijn merk met uw activiteiten) hospitality rechten (de sponsor krijgt bijvoorbeeld vrijkaartjes voor personeel of relaties) 1.4 Ontwerp brochure en presentatie Een brochure of powerpoint presentatie is een instrument om de interesse te wekken van potentiële sponsors en kan bijvoorbeeld worden ingezet tijdens een oriënterend gesprek. Houd hierbij altijd rekening met de motieven van bedrijven om te sponsoren. Stap 2 - Sponsoracquisitie 2.1 Benadering potentiële sponsors De potentiële sponsors die zijn geselecteerd, worden in deze stap benaderd met behulp van bijvoorbeeld de sponsorbrochure. Het doel is om de interesse te wekken van de potentiële sponsor, zodat de volgende stap gezet kan worden. Dat is het voeren van een oriënterend gesprek. 2.2 Presentatie en oriënterend gesprek Als bedrijven interesse getoond hebben in uw project, gaat u bij hen op bezoek en presenteert u allereerst uzelf en uw organisatie. Vervolgens gaat u meer gedetailleerd in op de mogelijkheden die uw sponsorproject biedt. Tegelijkertijd wordt onderzocht wat de behoeften van de potentiële sponsor zijn. Waardoor is zijn interesse gewekt? Wat wil de sponsor bereiken met de sponsoring? Voor welke problemen is de sponsoring een oplossing? Doe geen afspraken die u niet kunt nakomen en probeer tot afspraken te komen. 2.3 Ontwerp aanbod op maat De potentiële sponsor heeft tijdens de vorige stap kenbaar gemaakt wat zijn behoeften zijn. Die zijn het uitgangspunt bij het ontwerpen van een aanbod op maat. Op maat wil zeggen dat de sponsor geen standaard aanbod ontvangt, maar een specifiek pakket dat aansluit bij zijn wensen. Dan is de kans het grootste dat hij akkoord gaat met het aanbod. 2.4 Onderhandeling en contract Indien nodig kunnen eventuele verdere onderhandelingen gevoerd worden over de invulling van het sponsorschap. Als een akkoord is bereikt dan wordt een contract of een intentieverklaring afgesloten. Onderstaande punten moet men in gedachten houden in deze stap: Zijn er afspraken te maken of gemaakt over de door de gesponsorde partij te leveren tegenprestatie(s)?

7 Kan de gesponsorde partij vrijelijk het bedrag besteden of zijn er afspraken gemaakt over specifieke objecten (drukwerk, media-activiteiten, verbetering van de accommodatie, premies, optreden van een belangrijke spreker/musicus)? Wordt de naam van de sponsor gekoppeld aan het evenement/de organisatie? Hoe heeft de sponsor invloed op het beleid (door bestuursfunctie)? Is er een sponsorcoördinator of -commissie bij het gesponsorde evenement, project of object? Wie is bij dit sponsorobject verantwoordelijk, wie heeft bevoegdheid en hoe is de rapportage? Hoe groot is het aandeel van de sponsor in de uitvoering en hoe groot is het aandeel van de gesponsorde hierin? Is er bij de sponsorcommissie/-coördinator ervaring aanwezig op het gebied van dit sponsorobject? Hoe is het sponsorpakket samengesteld? Welke mogelijkheden biedt het pakket op het gebied van: reclame en sales promotion, free publicity/persbijeenkomsten, hospitality/vip-programma s, etc.? Hoe lang loopt het project/contract? Zorg ervoor dat u het sponsorcontract schriftelijk vastlegt. Stap 3 - Implementatie 3.1 Activering en coördinatie Sponsors profiteren het meest van hun sponsoring als zij deze verder laten activeren en coördineren. Door een goede activering benutten sponsors het volle potentieel van hun sponsoring. Wat de uitvoerende werkzaamheden zijn, hangt uiteraard af van hetgeen de sponsor is aangeboden. 3.1 Effectmeting en evaluatie Terwijl bedrijven voor andere communicatie-instrumenten vaak wel indicatoren hebben om het succes van de campagne te meten, ontbreken die vaak bij sponsoring. Sponsoring heeft wel degelijk effect, maar omdat het succes niet inzichtelijk wordt gemaakt, weet de sponsor niet of hij tevreden moet zijn. Toch is het belangrijk om de effectiviteit van de sponsoring te meten. Een stap die veel te vaak wordt vergeten is de evaluatie van de sponsoring. Hoe vaak gaat u om de tafel zitten met de sponsor om te horen hoe tevreden hij is? Regelmatige aandacht voor de sponsors is essentieel. De drie belangrijkste niveaus waarop doorgaans het effect van sponsoring wordt gemeten zijn: Communicatie: hoe vaak is de naam van uw bedrijf in de media genoemd? Merkbekendheid en attitude: is de naamsbekendheid toegenomen en/of zijn potentiële afnemers anders naar uw merk gaan kijken? Verkoop: hoe heeft de omzet zich gedurende de sponsorperiode ontwikkeld? Naams- en merkbekendheid en attitudeverandering moeten over een langere periode worden gemeten. Soms is het effect ook direct merkbaar: als in een tv-programma een bepaald product wordt getoond, is er de volgende dag mogelijk direct grote vraag naar dit product.

8 Sponsors willen weten welk effect de sponsoring heeft gehad. Een bedrijf heeft een bedoeling met de sponsoring en als u kunt laten zien dat de sponsoring effect heeft gehad, zal het in de toekomst gemakkelijker zijn een nieuw contract af te sluiten of een nieuwe sponsor te vinden. Bespreek de resultaten en ga na wat een volgende keer anders en beter moet. Zorg ook dat de sponsor zijn mening geeft over het gepresenteerde resultaat, want het is belangrijk te weten of de sponsor tevreden is of niet. Zaken waarmee in deze stap rekening gehouden moet worden zijn: Hoe en wanneer wordt het sponsorproject geëvalueerd (tussentijds en achteraf)? Hoe meten we de effectiviteit van de sponsoring (vooraf nul-meting; achteraf effect-meting)? Wat wordt gedaan als het project mislukt? Wanneer wordt -als het project dreigt te mislukken -ingegrepen en wie neemt dan deze beslissing? Is er geregeld dat we onder het sponsorcontract uitkunnen, als het schadelijk blijkt te kunnen worden voor het imago van de organisatie? Besluiten we door te gaan of te stoppen met sponsoring van het project? Betekent stoppen met sponsoring tevens het einde van het evenement/de vereniging/de tentoonstelling/het project? Welke voorzorgsmaatregelen en zekerstellingen zijn er voor de toekomst nodig? Is het gesponsorde evenement, object of project succesvol verlopen en afgerond? Belangrijk zijn daarbij of de verwachte bezoekersaantallen, inkomsten, publiciteit e.d. zijn behaald. Wegen de kosten op tegen de opbrengsten, al of niet in omzet of exposure uitgedrukt? Voordelen van sponsoring Voor de sponsor Extra en/of betere publiciteit Verbetering van het imago Toename van de motivatie bij eigen personeel Verbetering van de afzet van product/dienst Ontwikkeling van extra en nieuwe activiteiten Verbetering van de financiële positie Voor de gesponsorde partij nieuwe inkomstenbron: voor organisaties die afhankelijk zijn van giften en subsidies is sponsoring een welkome aanvullende inkomstenbron. verminderen van afhankelijkheid van de overheid: financiering door de overheid is aan het verminderen. Steeds meer lijkt er een overgang gaande te zijn van structurele subsidies naar projectmatige financiering. Daarbij kan privaat geld een welkome aanvulling zijn. multiplier effect: het genereren van meer geld met het geld van de sponsor (trekt andere partijen mogelijk over de streep) bevorderen van betrokkenheid burgers en bedrijven in de omgeving

9 Nadelen van sponsoring Financiële aspecten; Afwijzende houding van sommige media; Ethische bezwaren; Afhankelijkheid van de prestaties van gesponsorde; Beperkte continuïteit. Bij sponsoring moet men altijd voorzichtig zijn. Vaak bestaat er een sterke relatie tussen de persoonlijke voorkeuren van u als ondernemer en de te sponsoren activiteit. Dat impliceert willekeur, maar ook kans op discontinuïteit. Ook wil geen enkel bedrijf geassocieerd worden met instellingen die negatief in de publiciteit komen. Verder moet men bij het overwegen van sponsoring die gebruikt gaat worden om de begroting rond te krijgen, zorgen voor een constante geldstroom. Ook is het niet verstandig al te zeer afhankelijk te worden van sponsoring. De organisatie zou moeten kunnen draaien op de normale inkomsten. Sponsoring is in deze opvatting iets extra s. Is het bedrag dat via sponsoring binnenkomt heel erg groot en deze bron zou opdrogen dan moet de organisatie de broekriem aanhalen en dat komt meestal erg ongelukkig uit. Interessante literatuur over sponsoring Sponsoring & Openbare Bibliotheken Carla Martens 1991 Sponsoring, hoe maak je sponsoractiviteiten profijtelijk Kees van Maren 2002 Sponsoring Marcel Dellebeke, Arjo Kramer, A.H.C.M. de Heij 2002 Sponsoring als communicatie-instrument Jan-Willem Lokerman, Maarten Westerman 1999 Sponsors werven voor secundair onderwijs Hans van der Westen 2001 Onderwijssponsoring: samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven L. Pieters

10 Overige titels: (literatuurlijst) Interessante sites over sponsoring Geraadpleegde bronnen /6502/itemId/14925/realItemId/14925/pageId/1002/instanceId/6506/

11 Handleiding sponsoring voor natuur en landschap, een project van LBN, BMB en CLM op initiatief van en geïnitieerd door het ministerie LNV, Directie Natuurbeheer Natasja Oerlemans, Rita Joldersma en Henk Kloen, CLM 2003 Sponsoren waarom zou ik?, afstudeerscriptie voor de opleiding Toegepaste Communicatiewetenschap, Universiteit Twente Mariska de Wols 2006 Fondswerving en sponsoring: voor sportverenigingen en andere organisaties met locale en regionale belangen. Jan Verhaert. [S.l): Wietse Verhaert, p ) Training Sponsoring en Fondsenwerving, Probiblio, Trainers: Silvia Settels en Petra Jellema

Vandaag 27 september. Sponsoring en Financiering. Voorstellen individueel. Minor - 4 lessen. Filmpje Teaser The Green Miles

Vandaag 27 september. Sponsoring en Financiering. Voorstellen individueel. Minor - 4 lessen. Filmpje Teaser The Green Miles Sponsoring en Financiering Minor - 4 lessen Docent Arjen van Eijk Vandaag 27 september Voorstellen Basis theorie sponsoring financiering Doen: Event Sponsoring Voorstellen individueel Individueel Korte

Nadere informatie

Financiering en sponsoring. docent Nicole de Boer 4 lessen

Financiering en sponsoring. docent Nicole de Boer 4 lessen Financiering en sponsoring docent Nicole de Boer 4 lessen overzicht lessen Les 1 1 maart 2 1 april 3 8 april 4 8 juni ALG Theorie Doen Huiswrk Onderwerp Voorstellen Sponsoring Kernelementen event (5p s,

Nadere informatie

Beleid Externe Sponsoring. GGD Rotterdam-Rijnmond

Beleid Externe Sponsoring. GGD Rotterdam-Rijnmond Beleid Externe Sponsoring GGD Rotterdam-Rijnmond Inleiding Sponsoring is één van de instrumenten die door de GGD Rotterdam-Rijnmond wordt gehanteerd om de realisatie van de communicatiedoelstellingen te

Nadere informatie

Structurele Sponsor- en Fondsenwerving Kansen & hobbels

Structurele Sponsor- en Fondsenwerving Kansen & hobbels Structurele Sponsor- en Fondsenwerving Kansen & hobbels Voor het goede begrip - Vermogensfondsen en loterijen - Particulieren zoals leden,vrienden, donateurs, grote giften van vermogende particulieren,

Nadere informatie

Beleidsnotitie Stichting Vrienden van Bernhoven

Beleidsnotitie Stichting Vrienden van Bernhoven Beleidsnotitie Stichting Vrienden van Bernhoven 2018-2019 Datum : mei 2018 Versie : 1.0 1. Ziekenhuis Bernhoven Ziekenhuis Bernhoven is een algemeen ziekenhuis voor de inwoners van de regio Oss- Uden-

Nadere informatie

Sponsoring in moeilijke tijden en alternatieven. Jan Verhaert KNSB Verenigingsdag

Sponsoring in moeilijke tijden en alternatieven. Jan Verhaert KNSB Verenigingsdag in moeilijke tijden en alternatieven Jan Verhaert KNSB Verenigingsdag Inhoud Sponsoring (bedrijven) Fondswerving (particulieren) Subsidies (overheden) Ontwikkelingen Overheden Consumenten Sponsoren Houden

Nadere informatie

Wegwijs in fondsen- en subsidieland Een korte inleiding in het Wat en Hoe

Wegwijs in fondsen- en subsidieland Een korte inleiding in het Wat en Hoe Wegwijs in fondsen- en subsidieland Een korte inleiding in het Wat en Hoe Ermen Consult, Pieternel Ermen Fondsenwerving Wat verstaan we daar onder? Alle manieren van geld verwerven zonder dat daarvoor

Nadere informatie

Gemeente Eemsmond September 2009. Notitie Sponsorbeleid

Gemeente Eemsmond September 2009. Notitie Sponsorbeleid Gemeente Eemsmond September 2009 Notitie Sponsorbeleid Inhoud 1 Aanleiding.. 3 2 Definitie sponsoring en sponsorbeleid... 3 3 Visie & Doel.. 4 4 Toetsingskader. 5 5 Financieel kader 6 6 Uitvoeringskader..

Nadere informatie

Sponsorplan Triathlon Team H.O.P.E.

Sponsorplan Triathlon Team H.O.P.E. Sponsorplan Triathlon Team H.O.P.E. 2014-2016 Inhoudsopgave Voorwoord... 3 Wie zijn wij en wat doen wij... 4 Contactgegevens Team H.O.P.E.... 4 Logo en shirt Team H.O.P.E.... 4 Sponsoring bij Team H.O.P.E....

Nadere informatie

LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK!

LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK! LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK! In dit E-book leer je hoe je door het inzetten van je eigen netwerk je bedrijf kan laten groeien. WAAROM DIT E-BOOK? Veel ondernemers beginnen

Nadere informatie

Beleidsplan sponsorcommissie D.O.S.C.

Beleidsplan sponsorcommissie D.O.S.C. Beleidsplan sponsorcommissie D.O.S.C. Samengesteld door de sponsorcommissie van D.O.S.C. versie 18 januari 2017 Inleiding Algemeen Dit plan beschrijft het algemene beleid ten aanzien van sponsoring en

Nadere informatie

PARTNERPLAN. Geen woorden maar Zaken. 2011 AM Communicatie & Design / M. van Amsterdam

PARTNERPLAN. Geen woorden maar Zaken. 2011 AM Communicatie & Design / M. van Amsterdam PARTNERPLAN 2012 2015 Geen woorden maar Zaken 2011 AM Communicatie & Design / M. van Amsterdam 1. MKB Rotterdam Naast het nastreven van een optimaal rendement vinden steeds meer ondernemingen het van belang

Nadere informatie

WONINGSTICHTING WOENSDRECHT

WONINGSTICHTING WOENSDRECHT SPONSORBELEID WONINGSTICHTING WOENSDRECHT INLEIDING Woningstichting Woensdrecht is een non-profit organisatie. Een organisatie die streeft haar opbrengsten te investeren in haar werkgebied. Om onze doelen

Nadere informatie

1 e Nederlands Tennis Congres

1 e Nederlands Tennis Congres 1 e Nederlands Tennis Congres Workshop Plezier beleven aan een sponsorplan Amersfoort, 29 oktober 2011 nr. Triple Double B.V. Alle rechten voorbehouden. >> Speelschema 1. Rondje langs de velden; 2. Doelstellingen

Nadere informatie

Beleidsplan Sponsoring Brinkschool Haren

Beleidsplan Sponsoring Brinkschool Haren Beleidsplan Sponsoring Brinkschool Haren Datum: 1 november 2012 Van: de sponsorcommissie Fenny Wichers, Jolanda Nanninga, Auke Cnossen en Jeroen Reiziger Samenvatting De Brinkschool heeft een actief beleid

Nadere informatie

Sponsor- en donatiebeleid van de Alliantie Gooi en Vechtstreek

Sponsor- en donatiebeleid van de Alliantie Gooi en Vechtstreek Sponsor- en donatiebeleid van de Alliantie Gooi en Vechtstreek Deze beleidsnotitie is als volgt opgebouwd: Inleiding 1. Plaats in de organisatie 2. Randvoorwaarden 3. Doelstelling 4. Boodschap 5. Doelgroep

Nadere informatie

Format Projectplan. Zo kan het ook! 20 juni 2013 1

Format Projectplan. Zo kan het ook! 20 juni 2013 1 Format Projectplan Onbeperkt Sportief biedt u een format voor het maken van een projectplan. Met zeven hoofdvragen krijgt u helder op papier wat uw project inhoudt. Het projectplan heeft als doel het stimuleren

Nadere informatie

Stichting Vrienden van PARK VOSSENBERG

Stichting Vrienden van PARK VOSSENBERG Beleidsnotitie 2018-2022 Stichting Vrienden van PARK VOSSENBERG Opgesteld door het bestuur van Stichting Vrienden van Park Vossenberg Kaatsheuvel, 29 maart 2018 Inleiding Stichting Maasduinen vervult een

Nadere informatie

ANBI en communicatie. Margriet Cobben Hoofd Communicatie SupportPunt

ANBI en communicatie. Margriet Cobben Hoofd Communicatie SupportPunt ANBI en communicatie Margriet Cobben Hoofd Communicatie SupportPunt Inhoud presentatie 1 Wat is ANBI waard? 2 Fondswerving in Nederland 3 Plan van aanpak 4 Ondersteuning SupportPunt Wat is ANBI waard?

Nadere informatie

Maatschappelijke sportsponsoring: #sportontbijt. wat en hoe? #sportontbijt

Maatschappelijke sportsponsoring: #sportontbijt. wat en hoe? #sportontbijt Welkom Maatschappelijke sportsponsoring: #sportontbijt wat en hoe? #sportontbijt Karin Groendijk Manager communicatie & marketing Minke Booij Projectmanager Sport en Goede doelen Jeroen Weijermars Adviseur

Nadere informatie

Beleidsnotitie Stichting Vrienden van Bernhoven

Beleidsnotitie Stichting Vrienden van Bernhoven Beleidsnotitie Stichting Vrienden van Bernhoven 2018-2019 Datum : Februari 2019 Versie : 2.0 1. Bernhoven Toekomstbestendige zorg voor de regio Oss, Uden en Veghel. Dat is waar Bernhoven voor staat. Hoe

Nadere informatie

ONDERZOEKSRAPPORT CONTENT MARKETING EEN ONDERZOEK NAAR DE BEHOEFTE VAN HET MKB IN REGIO TWENTE AAN HET TOEPASSEN VAN CONTENT MARKETING

ONDERZOEKSRAPPORT CONTENT MARKETING EEN ONDERZOEK NAAR DE BEHOEFTE VAN HET MKB IN REGIO TWENTE AAN HET TOEPASSEN VAN CONTENT MARKETING ONDERZOEKSRAPPORT CONTENT MARKETING EEN ONDERZOEK NAAR DE BEHOEFTE VAN HET MKB IN REGIO TWENTE AAN HET TOEPASSEN VAN CONTENT MARKETING VOORWOORD Content marketing is uitgegroeid tot één van de meest populaire

Nadere informatie

Workshop Sponsorwerving

Workshop Sponsorwerving Workshop Sponsorwerving Vrijwilligerssteunpunt Ommen DE BELANGRIJKSTE TIPS & LESSEN OM SUCCESVOLLER SPONSORS TE WERVEN Wat is sponsoring? Sponsoring is communicatie door associatie Sponsoring is het aangaan

Nadere informatie

Sponsoring is vooral gebaat bij het opbouwen van een duurzame relatie. In deze folder krijgt u daarvoor handige tips.

Sponsoring is vooral gebaat bij het opbouwen van een duurzame relatie. In deze folder krijgt u daarvoor handige tips. Sponsoring Bouwen aan duurzame relaties Sponsoring is vooral gebaat bij het opbouwen van een duurzame relatie. In deze folder krijgt u daarvoor handige tips. ONDERDEEL VAN www.pep-eboek.nl, De praktische

Nadere informatie

Sponsorbeleid van de Kober groep

Sponsorbeleid van de Kober groep Sponsorbeleid van de Kober groep Beleid De Kober groep krijgt regelmatig sponsorverzoeken binnen. Om willekeur van sponsortoezeggingen te vermijden en eenduidig sponsorverzoeken te beoordelen is dit sponsorbeleid

Nadere informatie

Cursus Fondsenwerven. Ben Hekkema & Martijn Pool 7 november 2014

Cursus Fondsenwerven. Ben Hekkema & Martijn Pool 7 november 2014 Cursus Fondsenwerven Ben Hekkema & Martijn Pool 7 november 2014 Ochtend Programma 09.30 inloop 10.00 introductie 11.00 pauze 11.15 wat is fondsenwerving 12.05 aan het werk 12.30 lunch Ben Hekkema Emmen

Nadere informatie

Sponsorbeleid de Woningstichting

Sponsorbeleid de Woningstichting Sponsorbeleid de Woningstichting Als maatschappelijk ondernemer hebben wij een belangrijke rol in de stad Wageningen. We willen laten zien dat we meer doen dan alleen woningen verhuren en verkopen. Om

Nadere informatie

Subsidies, fondsen & sponsoring. Bart de Wolf 4 november 2015

Subsidies, fondsen & sponsoring. Bart de Wolf 4 november 2015 Subsidies, fondsen & sponsoring Bart de Wolf Programma Subsidies & fondsen Hoe ziet deze wereld eruit? Do s en don t s Belangrijkste voorbeelden Handige (overzichtelijke) sites Sponsoring Trends & stappenplan

Nadere informatie

Beleidsplan 2012-2014

Beleidsplan 2012-2014 Inleiding De is in februari 2012 opgericht om een formeel kader te vormen voor 1. de activiteiten voor jongeren met een grote afstand tot de arbeidsmarkt (zoals onder meer - zwerfjongeren, dak- en thuislozen)

Nadere informatie

Social Media Marketing strategie

Social Media Marketing strategie Social Media Marketing strategie --= werkboek =-- 1. Bepaal je doelstelling Vaak zal SMM een onderdeel zijn van bestaande marketingcommunicatieplannen. Een extra kanaal om je doelgroep te bereiken. Soms

Nadere informatie

Tips voor lokale sponsoring: een win-win voor milieu, lokale verenigingen en bedrijven

Tips voor lokale sponsoring: een win-win voor milieu, lokale verenigingen en bedrijven Tips voor lokale sponsoring: een win-win voor milieu, lokale verenigingen en bedrijven Een vereniging heeft verschillende bronnen van inkomsten: lidgelden, giften, subsidies, enz In dit rijtje hoort ook

Nadere informatie

DEFINITIES EN AFBAKENING VAN SPONSORING

DEFINITIES EN AFBAKENING VAN SPONSORING Beleidsplan sponsoring Antares 2015-2019 pagina : 2 van 6 1. INLEIDING In deze notitie benoemen we de uitgangspunten die gelden bij sponsoring. Daarmee hebben we een kader om sponsorvragen te beoordelen

Nadere informatie

Meerjarig Beleidsplan

Meerjarig Beleidsplan Meerjarig Beleidsplan Monica Desain Foundation Beleidsplan van de Stichting Monica Desain Foundation 2015-2016 1. Inleiding Het eerste beleidsplan van de Monica Desain Foundation is qua periode gericht

Nadere informatie

Nonprofit financiering: werken naar een overzichtelijke en inzichtelijk financieringsmatrix

Nonprofit financiering: werken naar een overzichtelijke en inzichtelijk financieringsmatrix Nonprofit financiering: werken naar een overzichtelijke en inzichtelijk financieringsmatrix Lucas Meijs & Lonneke Roza RSM Erasmus University 2014 1 Achtergrond Nonprofit organisaties (NPO s) hebben eigenlijk

Nadere informatie

Verder met (fondsenwerving voor) Historie in de bibliotheek

Verder met (fondsenwerving voor) Historie in de bibliotheek Verder met (fondsenwerving voor) Historie in de bibliotheek Slotbijeenkomst 29 november 2012 Hans van der Westen hans@leenaersverloop.nl; 06-22397980 BRINGING TOGETHER THE BEST OF BOTH WORLDS 1 Enkele

Nadere informatie

`Grenzeloos stage lopen. Evenementen

`Grenzeloos stage lopen. Evenementen `Grenzeloos stage lopen Evenementen Inhoudsopgave 1. HET EVENEMENT 3 1.2 DE DOELGROEP 3 2. VAN SPONSORING NAAR NAAMSBEKENDHEID 5 3. SPONSORING EN HET BELEID VAN HET EVENEMENT 6 4. VORMEN VAN SPONSORING

Nadere informatie

Beleidsplan Sponsoring 2011-2014 LTC LOENEN

Beleidsplan Sponsoring 2011-2014 LTC LOENEN Beleidsplan Sponsoring 2011-2014 LTC LOENEN Periode 2011-2014 Sponsorcommissie Versie 3.2010.10.28 Inhoudsopgave Beleidsplan Sponsoring 2011-2014... 1 LTC LOENEN... 3 Waarom is er een beleidsplan Sponsoring?...

Nadere informatie

Gedragscode Fondsenwerving

Gedragscode Fondsenwerving Gedragscode Fondsenwerving Inleiding Financiering van de Vereniging VGnetwerken vindt plaats langs vier hoofdstromen: 1. structurele financiering (subsidiëring) vanuit de overheid, bedoeld voor de instandhouding

Nadere informatie

Beleidsplan 2014 Stichting Fonds Welkomhuis

Beleidsplan 2014 Stichting Fonds Welkomhuis Beleidsplan 2014 Stichting Fonds Welkomhuis Beldhuismolenweg 8a 7562 PC Deurningen Telefoon: 088 45 46 700 E-mail: info@welkomhuis-twente.nl Website: www.welkomhuis-twente.nl Beleidsplan 2014 Pagina 1

Nadere informatie

Gymnastiekvereniging ALDO Westervoort zoekt sponsors

Gymnastiekvereniging ALDO Westervoort zoekt sponsors Gymnastiekvereniging ALDO Westervoort zoekt sponsors U kunt ons helpen! Gymnastiekvereniging ALDO Missie Gymnastiekvereniging ALDO Westervoort stimuleert zoveel mogelijk mensen om zijn of haar sportieve

Nadere informatie

TIME TO CHANGE ROOT & BRANCH

TIME TO CHANGE ROOT & BRANCH TIME TO CHANGE ROOT & BRANCH Alternatieve financiering Cultuurplatform Alternatieve financiering Sponsoring van profit bedrijven aan cultuurinstellingen Alle vormen van inkomsten /samenwerkingen die geen

Nadere informatie

Duurzaamheidsbeleid Doingoood

Duurzaamheidsbeleid Doingoood Duurzaamheidsbeleid Doingoood Over Doingoood Doingoood bestaat uit 2 delen: Doingoood volunteer work (sociale onderneming) en Doingoood foundation (stichting). In al onze werkwijzen en procedures gaan

Nadere informatie

CROWDFUNDINGSPLATFORMEN

CROWDFUNDINGSPLATFORMEN Als je aan de gang Ga gaat voor met je crowdfunding droom! Geniet vraag je van je wellicht de reis! af welk platform past bij mij? Dit schrijven helpt je op weg. CROWDFUNDINGSPLATFORMEN WELKE PAST MIJ?

Nadere informatie

Sponsorbeleid gemeente Aalten

Sponsorbeleid gemeente Aalten gemeente Aalten December 2013 1. Aanleiding 3 2. Definities 3 3. 4 4. Doel van sponsoring 4 5. Toetsingskader (afwegingen) 5 6. Financieel kader 6 7. Uitvoeringskader 7 8. Procedure sponsorverzoeken 8

Nadere informatie

Mogelijkheden financiering accommodatie. Emiel Krijt, beleidsadviseur NOC*NSF

Mogelijkheden financiering accommodatie. Emiel Krijt, beleidsadviseur NOC*NSF Mogelijkheden financiering accommodatie Emiel Krijt, beleidsadviseur NOC*NSF Wat is de investering? Kostenraming bouwwerk Aangevuld met overige kosten zoals: Rente tijdens de bouw Architect CAR verzekering

Nadere informatie

Wat is maatschappelijk verantwoord ondernemen?

Wat is maatschappelijk verantwoord ondernemen? Wat is maatschappelijk verantwoord ondernemen? Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) wordt ook wel maatschappelijk ondernemen, maatschappelijk betrokken ondernemen, duurzaam ondernemen of ethisch

Nadere informatie

VERENIGING IS EEN WERKWOORD

VERENIGING IS EEN WERKWOORD 21 november 2015 1 VERENIGING IS EEN WERKWOORD IN GESPREK OVER VERSCHILLENDE MANIEREN OM VANUIT JE ROL ALS BESTUURDER MENSEN BINNEN JE VERENIGING TE BEREIKEN EN MOBILISEREN 21 NOVEMBER, AMSTERDAM NBB CONGRES

Nadere informatie

Handbalvereniging HV Delta Sport

Handbalvereniging HV Delta Sport Handbalvereniging HV Delta Sport Sponsorbeleid 2015-2018 1. Algemeen Op 29 juni 1969 is handbalvereniging Delta Sport opgericht, in eerste instantie als handbalafdeling van sportvereniging Delta Sport.

Nadere informatie

Directie. Vormgeving, Concept development. Administratie. Logistiek Sales Marketing

Directie. Vormgeving, Concept development. Administratie. Logistiek Sales Marketing Quickscan Danique Beeks Studentnummer: 2054232 Advanced Business Creation Stagebedrijf: JH Busines Promotions Bedrijfsbegeleider: John van den Heuvel Datum: 26 augustus 2013 JH Business Promotions heeft

Nadere informatie

Sheet 1: Welkom. Sheet 2: Toepassen kennis

Sheet 1: Welkom. Sheet 2: Toepassen kennis Sheet 1: Welkom We gaan nu het laatste gedeelte in van deze training en dat is de eindopdracht. In de eindopdracht gaan we alles toepassen wat we in de afgelopen weken geleerd hebben. Sheet 2: Toepassen

Nadere informatie

Creat4u. www.icreat4u.nl COMPLETE WEBSITE. voor ondernemers. 47,50,- per maand zonder opstartkosten. ONZE VOORDELEN! EEN ALL-IN WEBSITE

Creat4u. www.icreat4u.nl COMPLETE WEBSITE. voor ondernemers. 47,50,- per maand zonder opstartkosten. ONZE VOORDELEN! EEN ALL-IN WEBSITE COMPLETE WEBSITE voor ondernemers 47,50,- per maand zonder opstartkosten. Een complete website voor uw onderneming en die ook nog goed vindbaar is, dat is wat we willen! Maar hoe? EEN ALL-IN WEBSITE ONZE

Nadere informatie

Beurstips. Naar de beurs?

Beurstips. Naar de beurs? Beurstips 1 Naar de beurs? 2 NL EXPO, laat zien wie U bent! Hollandse nuchterheid & creativiteit in combinatie met jarenlange ervaring in presentatieoplossingen. Met een frisse blik helpen wij u uw bedrijf

Nadere informatie

Sponsoring & Wielrennen. Paul van den Berg, Manager Wielersponsoring Rabobank Nederland

Sponsoring & Wielrennen. Paul van den Berg, Manager Wielersponsoring Rabobank Nederland Sponsoring & Wielrennen Paul van den Berg, Manager Wielersponsoring Rabobank Nederland Sponsoring is een ideaal platform Emotie In het hart Identificatie Maatschappelijke betrokkenheid Waarom sponsort

Nadere informatie

Introduceren thema Broeikaseffect. Startopdracht. gekeken. http://bit.ly/1vqs19u. Thema: Broeikaseffect. laten stoppen? centraal:

Introduceren thema Broeikaseffect. Startopdracht. gekeken. http://bit.ly/1vqs19u. Thema: Broeikaseffect. laten stoppen? centraal: Natuur & Techniek het broeikaseffect Omschrijving van de opdracht: Introductie Thema: Broeikaseffect In deze les staan de volgende hogere- orde denkvragen centraal: 1. Hoe zou je het broeikaseffect kunnen

Nadere informatie

Ondernemersruimte bij De Goudse

Ondernemersruimte bij De Goudse Ondernemersruimte bij De Goudse Informatie voor startende ondernemers Ik ben 1 Beste ondernemer, U bent het vast met mij eens: een goede werkruimte is voor een ondernemer erg belangrijk. Maar dat is niet

Nadere informatie

Voor en met elkaar : burgerinitiatieven worden beloond

Voor en met elkaar : burgerinitiatieven worden beloond Voor en met elkaar : burgerinitiatieven worden beloond Verenigingen, stichtingen en instellingen barsten doorgaans van de ambities en toekomstplannen. Maar om ze te realiseren heb je financiële middelen

Nadere informatie

Beurstips 3. Standbemanning

Beurstips 3. Standbemanning Beurstips 3 Standbemanning 2 NL EXPO, laat zien wie U bent! Hollandse nuchterheid & creativiteit in combinatie met jarenlange ervaring in presentatieoplossingen. Met een frisse blik helpen wij u uw bedrijf

Nadere informatie

Stichting Dierenhulpverlening Woerden e.o. Sponsoring en fondsenwerving

Stichting Dierenhulpverlening Woerden e.o. Sponsoring en fondsenwerving Sponsoring en fondsenwerving Weet wat je aan wie vraagt Bronnen van geldgevers: Particulieren (eenmalige gift of donateurs) Bedrijven (eenmalige gift of sponsoring) Vermogensfondsen (financiering initiatief)

Nadere informatie

Public Relations Plan 2012 Harmonie De Drie Horens Horn

Public Relations Plan 2012 Harmonie De Drie Horens Horn Public Relations Plan 2012 Harmonie De Drie Horens Horn Opdrachtgever: Uitvoerder: Bestuur Harmonie De Drie Horens Paul van Kempen (bestuurslid PR) Datum: 01 Oktober 2011 Versie: H3H.PR.2012.01 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Inleiding CUSTOMER TOUCH MODEL. Is het mogelijk klanten zo goed te kennen dat je kunt voorspellen wat ze gaan kopen voordat ze dat zelf weten?

Inleiding CUSTOMER TOUCH MODEL. Is het mogelijk klanten zo goed te kennen dat je kunt voorspellen wat ze gaan kopen voordat ze dat zelf weten? Inleiding Is het mogelijk klanten zo goed te kennen dat je kunt voorspellen wat ze gaan kopen voordat ze dat zelf weten? Er zijn geruchten dat Amazon een dergelijke gedetailleerde kennis van haar klanten

Nadere informatie

Talent inspireert Bouw mee aan een sportieve en culturele regio

Talent inspireert Bouw mee aan een sportieve en culturele regio Talent inspireert Bouw mee aan een sportieve en culturele regio STERA De Stichting Top Events regio Alkmaar (STERA) stimuleert talentontwikkeling. Dit doet de stichting door top-events naar de regio Alkmaar

Nadere informatie

Werken aan persoonlijke ontwikkeling en sturen van eigen loopbaan

Werken aan persoonlijke ontwikkeling en sturen van eigen loopbaan 08540 LerenLoopbaanBurgerschap 10-04-2008 08:28 Pagina 1 ontwikkelingsproces 1+2 1 2 3 4 5 6 7 Werken aan persoonlijke ontwikkeling en sturen van eigen loopbaan Leren, Loopbaan en Burgerschap Wat laat

Nadere informatie

KLANTEN WERVEN IN 5 STAPPEN

KLANTEN WERVEN IN 5 STAPPEN KLANTEN WERVEN IN 5 STAPPEN In dit E-book help ik jou als zelfstandig ondernemer in vijf stappen meer klanten te werven. Niet door vage tips te geven, maar door je in vijf stappen naar een plan te leiden.

Nadere informatie

MAANDAG 16 MEI 2016 SPONSORPAKKETTEN

MAANDAG 16 MEI 2016 SPONSORPAKKETTEN MAANDAG 16 MEI 2016 SPONSORPAKKETTEN Stichting Hollands Talent Postbus 76 7700 AB Dedemsvaart Tel: 0651173888 Sponsorpakketten Dedemsvaart Natuurlijk 2016! Pagina 1 van 7 Sponsorpakketten Hieronder vindt

Nadere informatie

Beleidsplan. Stichting Vrienden van. Service Bureau Ouderen. Hellevoetsluis

Beleidsplan. Stichting Vrienden van. Service Bureau Ouderen. Hellevoetsluis Beleidsplan Stichting Vrienden van Service Bureau Ouderen Hellevoetsluis 2016 2017 Beleidsplan 2016-2017 Inhoudsopgave: 1. Doel en beleidsplan 2. Aanvragen 3. Historie van de Vrienden van het SBO 4. Beschrijving

Nadere informatie

Beleidsplan Sponsoring Hockey Club Winschoten

Beleidsplan Sponsoring Hockey Club Winschoten Beleidsplan Sponsoring 2017 2022 Hockey Club Winschoten Periode 2017-2022 Versie 0.2017.12.06 Sponsorcommissie Inhoudsopgave Inhoud Inhoudsopgave... 2 1. Inleiding... 3 2. Doelstelling en uitgangspunten...

Nadere informatie

Beleidsplan Randolph Fellowship

Beleidsplan Randolph Fellowship Beleidsplan Randolph Fellowship Inleiding Voor u ligt het beleidsplan van de stichting Randolph Fellowship, hierin kunt u alles lezen met betrekking tot de stichting en de plannen voor de komende jaren.

Nadere informatie

Sponsorbrochure SportClub Den Dungen, Maart 2016 Pagina 1

Sponsorbrochure SportClub Den Dungen, Maart 2016 Pagina 1 Sponsorbrochure SportClub Den Dungen, Maart 2016 Pagina 1 Voorwoord Sponsoring is een onmisbaar fenomeen en kostbaar bezit in de sportwereld. Dus ook voor onze vereniging SportClub Den Dungen. Met een

Nadere informatie

2013-2014. Beleidsplan. Festivals Tegen Dierenleed. Versie 1.1 Jasper Coolen. Festivals Tegen Dierenleed

2013-2014. Beleidsplan. Festivals Tegen Dierenleed. Versie 1.1 Jasper Coolen. Festivals Tegen Dierenleed 2013-2014 Beleidsplan Festivals Tegen Dierenleed Versie 1.1 Jasper Coolen Festivals Tegen Dierenleed 4/27/2013 Inhoud 1. Voorwoord ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Aan Van Datum Ministerie van OCW Rebel

Aan Van Datum Ministerie van OCW Rebel Memo Onderwerp Verdieping voormalig gesubsidieerde Aan Van Datum Ministerie van OCW Rebel 4-6- 2015 Inleiding In dit memo wordt ingegaan op de effecten van bezuinigingen, waarbij we ons verdiepen in in

Nadere informatie

Beleidsplan. Stichting Vrienden van. Service Bureau Ouderen. Hellevoetsluis

Beleidsplan. Stichting Vrienden van. Service Bureau Ouderen. Hellevoetsluis Beleidsplan Stichting Vrienden van Service Bureau Ouderen Hellevoetsluis 2017 2018 Beleidsplan 2017-2018 Inhoudsopgave: 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. Doel en beleidsplan Aanvragen Historie van de Vrienden

Nadere informatie

2. In deze voorwaarden worden de afspraken tussen GO en Donateurs en tussen GO en Projecthouders vastgelegd.

2. In deze voorwaarden worden de afspraken tussen GO en Donateurs en tussen GO en Projecthouders vastgelegd. Algemene Voorwaarden Voorwaarden Donateurs 1. Geef Onderwijs (hierna: GO, www.geefonderwijs.nl) is een crowdfundingplatform dat zich volledig richt op het Nederlandse onderwijs. Via Geef Onderwijs kan

Nadere informatie

Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële

Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële uitingen. Als startend ondernemer is alles nieuw. De boekhouding,

Nadere informatie

Klantgericht communiceren met donateurs

Klantgericht communiceren met donateurs Klantgericht communiceren met donateurs 4orange, 2016 4orange, 2013 Hogehilweg 24 1101 CD Amsterdam Zuidoost www.4orange.nl 2 Klantgericht communiceren met donateurs Iedereen in de non-profit branche die

Nadere informatie

Marketing vanuit je hart

Marketing vanuit je hart Waardecreatie en identiteitsmarketing Marketing vanuit je hart Voor zelfstandige ondernemers die hun droom najagen Ingrid Langen INHOUD 1. Inleiding 4 2. Wie moet het lezen 5 3. Het Waarom van dit boek

Nadere informatie

Beleidsplan sponsorzaken

Beleidsplan sponsorzaken Beleidsplan sponsorzaken Versie 1.0 Juli 2015 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Voorwoord... 3 Doelstelling... 4 Topsponsor pakket... 5 Kledingsponsor pakketten... 6 Sponsorpakketten... 8 2 Voorwoord Sponsoring

Nadere informatie

BELEID LEEFBAARHEIDSBIJDRAGEN. FidesWonen

BELEID LEEFBAARHEIDSBIJDRAGEN. FidesWonen BELEID LEEFBAARHEIDSBIJDRAGEN FidesWonen Versie 2.0 Sommelsdijk, 10 april 2014 Doel leefbaarheidsbijdragen Naamsbekendheid, een goede reputatie, het bereiken van specifieke doelgroepen en klantenbinding,

Nadere informatie

Werven van leden en klanten. WHISE Allard Jongsma

Werven van leden en klanten. WHISE Allard Jongsma Werven van leden en klanten WHISE Allard Jongsma Geven? Het brein Is de bron van: wie wij zijn wat wij doen hoe wij het doen Het begin van zelfbegrip... Vier denkstijlen DENKEN Cerebraal Links RATIO Rechts

Nadere informatie

1. Duurzame ontwikkeling

1. Duurzame ontwikkeling Communicatie en maatschappelijk verantwoord ondernemen 1. Duurzame ontwikkeling Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen is een begrip dat nauw verbonden is met het begrip duurzaam ondernemen, dat in 1987

Nadere informatie

GOUDEN TIPS voor Professioneel Relatiebeheer

GOUDEN TIPS voor Professioneel Relatiebeheer 10 GOUDEN TIPS voor Professioneel Relatiebeheer www.fokjeritsma.nl info@fokjeritsma.nl 2 Inhoudsopgave Inleiding... 5 Wees je bewust van je doel... 6 Bellen: een uitstekend instrument... 6 Systeem... 7

Nadere informatie

HET PROJECTPLAN. a) Wat is een projectplan?

HET PROJECTPLAN. a) Wat is een projectplan? HET PROJECTPLAN a) Wat is een projectplan? Vrijwel elk nieuw initiatief krijgt de vorm van een project. In het begin zijn het wellicht vooral uw visie, ideeën en enthousiasme die ervoor zorgen dat de start

Nadere informatie

CROWDFUNDING ZONNEPANELEN

CROWDFUNDING ZONNEPANELEN CROWDFUNDING ZONNEPANELEN Je wilt graag zonnepanelen crowdfunden. Wat een geweldig doel! Wij helpen je graag op weg met goede ideeën en zorgen dat je met alle belangrijke elementen rekening houdt! Hiervoor

Nadere informatie

Stichting De Tuinen van Het Groot Hontschoten. - Teuge BELEIDSPLAN

Stichting De Tuinen van Het Groot Hontschoten. - Teuge BELEIDSPLAN Stichting De Tuinen van Het Groot Hontschoten - Teuge BELEIDSPLAN 2017 2020 Februari 2017 1 De Stichting De Tuinen van Het Groot Hontschoten opgericht op 21 juni 1996. De stichting is ingeschreven bij

Nadere informatie

WERVINGSCIRKEL. De juiste persoon op de juiste plaats

WERVINGSCIRKEL. De juiste persoon op de juiste plaats WERVINGSCIRKEL De juiste persoon op de juiste plaats Werving gaat om het aantrekken van vrijwilligers die passen bij de organisatie en bij de taken die ze gaan uitvoeren. Kort samengevat: de juiste persoon

Nadere informatie

G e e n a p a r t p e r s o o n l i j k s t a t u u t, m a a r g e h e e l v a n SPONSORING r e g e l i n g e n o m t r e n t a r t i s

G e e n a p a r t p e r s o o n l i j k s t a t u u t, m a a r g e h e e l v a n SPONSORING r e g e l i n g e n o m t r e n t a r t i s SPONSORING Wat? Sponsoring is een vorm van fundraising =het bekomen van werkingsmiddelen, mits een tegenprestatie Het staat dus tegenover mecenaat dat geen tegenprestatie kent. Voor wie? Zowel voor de

Nadere informatie

Beleidsplan

Beleidsplan Beleidsplan 2016-2019 Stichting Akyazili Nederland Dit document maakt inzichtelijk welke plannen het bestuur heeft gemaakt naar aanleiding van haar toekomst. Het bestuur 3 februari 2016 Diergaardesingel

Nadere informatie

Europese projecten in de praktijk. Maandag 8 december, Provincie West-Vlaanderen

Europese projecten in de praktijk. Maandag 8 december, Provincie West-Vlaanderen Europese projecten in de praktijk Maandag 8 december, Provincie West-Vlaanderen Europese projecten in de praktijk Waarom een Europees project? Hoe begin je aan een Europees project? Hoe stel je de aanvraag

Nadere informatie

Sponsorbrochure BSV Boeimeer

Sponsorbrochure BSV Boeimeer Sponsorbrochure BSV Boeimeer 2014-2015 In dit document staat een korte introductie over de vereniging BSV Boeimeer en de bijbehorende sponsordoelen en mogelijkheden vermeld. INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave...

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 1. Inleiding pag. 3 2. Maatschappelijke paragraaf pag. 4 3. Financiële paragraaf pag. 7

Inhoudsopgave. 1. Inleiding pag. 3 2. Maatschappelijke paragraaf pag. 4 3. Financiële paragraaf pag. 7 Beleidsplan 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding pag. 3 2. Maatschappelijke paragraaf pag. 4 3. Financiële paragraaf pag. 7 2 1. Inleiding De Stichting Return heeft als doel het bevorderen van de sociale samenhang

Nadere informatie

CO 2 Communicatieplan

CO 2 Communicatieplan CO 2 Communicatieplan CO2 communicatieplan Opgesteld d.d.: 24-01-2018 Akkoord bevonden door Rein Tempel (directeur) Versie: 1 Inhoudsopgave Opgesteld door: Marijke Schat () 1. Inleiding 3 2. Communicatiedoelstellingen

Nadere informatie

Sponsoring PVC Voetbal

Sponsoring PVC Voetbal Sponsoring PVC Voetbal Doel De sponsorcommissie heeft zich ten doel gesteld het genereren van gelden ten behoeve van de PVC Voetbal. Met de gelden die bijeengebracht worden kan PVC Voetbal de kwaliteit

Nadere informatie

WAT HOUDT DEELNAME IN?

WAT HOUDT DEELNAME IN? WAT HOUDT DEELNAME IN? De Europa om de Hoek Kijkdagen worden gerealiseerd dankzij de vele organisaties die op 12 en 13 mei 2017 hun deuren voor het publiek openen. Zij laten de kennis en kunde van hun

Nadere informatie

Plan Aanpak promotie en programmering Kulthus Wekerom

Plan Aanpak promotie en programmering Kulthus Wekerom Plan Aanpak promotie en programmering Kulthus Wekerom Geschreven door: Daan Boers Inleiding Om het Kulturhus Wekerom bekendheid te geven en om de mensen te informeren over de activiteiten in het Kulturhus,

Nadere informatie

Twitter: #petervanbaak of #sponsorvisie

Twitter: #petervanbaak of #sponsorvisie EVEN VOORSTELLEN Mede-oprichter SponsorVisie en Crowdfunding voor Clubs Opgestart in februari 2010 Nationaal actief bij bijna 200 sportclubs Totaal bereik > 190.000 leden van sportverenigingen Hockey,

Nadere informatie

Beleidsplan Cavent Support.

Beleidsplan Cavent Support. Beleidsplan Cavent Support. Cavent Support spant zich in om financiële middelen te verwerven om daarmee de activiteiten van de Stichting Cavent te ondersteunen of om individuele cliënten van de Stichting

Nadere informatie

80% VAN DE NEDERLANDERS TYPEERT ZICH ALS GOEDE-DOELENGEVER,

80% VAN DE NEDERLANDERS TYPEERT ZICH ALS GOEDE-DOELENGEVER, Meting juni 2013 Het Nederlandse Donateurspanel van WWAV wordt mede mogelijk gemaakt door het CBF en is uitgevoerd door Peil.nl 80% VAN DE NEDERLANDERS TYPEERT ZICH ALS GOEDE-DOELENGEVER, AL ZIEN MINDER

Nadere informatie

Het succes van sponsoring is slechts één idee verder. Hiswa 2011

Het succes van sponsoring is slechts één idee verder. Hiswa 2011 Het succes van sponsoring is slechts één idee verder Hiswa 2011 Koninklijke Watersportvereniging Sneek Een van de toonaangevende vereniging op het gebied van organisatie zeilwedstrijden. Ca. 1280 leden

Nadere informatie

Sponsoring en fondsenwerving Openbaar primair onderwijs Lochem

Sponsoring en fondsenwerving Openbaar primair onderwijs Lochem Sponsoring en fondsenwerving Openbaar primair onderwijs Lochem Maart 2007 Sponsoring en fondsenwerving in het Lochemse openbaar basisonderwijs Inleiding Sponsoring en fondswerving zijn veelbesproken onderwerpen.

Nadere informatie

MEERJARENBELEIDSPLAN Editie 2017 BEKNOPTE SAMENVATTING

MEERJARENBELEIDSPLAN Editie 2017 BEKNOPTE SAMENVATTING MEERJARENBELEIDSPLAN 2015-2018 Editie 2017 BEKNOPTE SAMENVATTING Inleiding De bewegingen van de Krajicek Foundation We leven in een dynamische tijd. De maatschappij waarvan de Krajicek Foundation en haar

Nadere informatie

Haal meer rendement uit uw sponsoring! Sponsoring & Evenementen, SponsorVisie, Sponsit Arnoud van Tol Peter van Baak Arnout Luitse

Haal meer rendement uit uw sponsoring! Sponsoring & Evenementen, SponsorVisie, Sponsit Arnoud van Tol Peter van Baak Arnout Luitse Haal meer rendement uit uw sponsoring! Sponsoring & Evenementen, SponsorVisie, Sponsit Arnoud van Tol Peter van Baak Arnout Luitse Oranje is liefde voor voetbal Oranje is ING ING helpt het Nederlandse

Nadere informatie