Eelco de Vries Bianca Schaeffer Arjen-Kars Boer Alexander van Zandvoort Saskia Wijnands Rob Smits COMMISSIE:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Eelco de Vries Bianca Schaeffer Arjen-Kars Boer Alexander van Zandvoort Saskia Wijnands Rob Smits COMMISSIE:"

Transcriptie

1 BRAZILIE

2 Eelco de Vries Bianca Schaeffer Arjen-Kars Boer Alexander van Zandvoort Saskia Wijnands Rob Smits COMMISSIE:

3 A. MAYA SPEL OB: spel 1 - BB: spel 1 Een tweestrijd tussen de Maya s en hun goden. De goden hebben het gemikt op het water van de Maya s. Maar de Maya s verdedigen het weinige water wat ze hebben.

4 goden MAYA SPEL OB: spel 1 - BB: spel 1 Maya s Organisatievorm: De goden gooien vanaf 2 kanten met ballen de flessen met water om. De verdedigende partij staat loodrecht hierop en holt om de beurt om de flessen recht te zetten (bij spel 1 ben je een van de goden) Puntentelling: goden: aantal omgegooide flessen Maya s: totaal aantal cm resterend water is aantal punten

5 B. CHRISTO S BANDS OB: spel 3 - BB: spel 11 Het beroemde Christo beeld in Rio de Janeiro wacht met open armen. Er zijn drie mogelijkheden om een fietsband over het Christo-beeld te gooien, de 2 armen en het hoofd. Ieder kind mag drie keer gooien. Aan het einde worden alle punten bij elkaar opgeteld.

6 CHRISTO S BANDS OB: spel 3 - BB: spel 11 Organisatievorm: Er is een half cirkelvormig veld afgezet rondom het Christo beeld. Doel is om hoepels/fietsbanden om het beeld te gooien. Puntentelling: Elke hoepel om de armen telt voor 1 punt. Elke hoepel om het hoofd telt voor 2 punten

7 C. BOUW EEN SEQUOIA OB: spel 5 - BB: spel 3 Op het rechte stuk van de atletiekbaan is een stuk afgezet van 20 meter. Er loopt steeds 1 kind in de baan. Geef het kind dat begint met lopen een deel van de boom. Na het startsignaal lopen de kinderen om de beurt zo snel mogelijk naar de overkant. Daar aangekomen (over de streep) legt het kind de steen neer en rent terug naar zijn groepje.

8 BOUW EEN SEQUOIA OB: spel 5 - BB: spel 3 Organisatievorm: Een stuk van 20 m is afgezet op de atletiekbaan. Er is een beginlijn en een eindlijn, afgezet met pionnen. Er zijn 15 boomdelen. Puntentelling: Het aantal boomdelen dat opgestapeld is, in de hoogte, wordt geteld. Een rechtopstaande doos, telt voor 2 punten, en elke liggende doos telt voor 1 punt.

9 D. LIMBO DANSEN OB: spel 4 - BB: spel 4 Gevaarlijk spel met vuur. Onder de dreigende vlammen door dansen en ongeschonden de andere kant halen.

10 LIMBO DANSEN OB: spel 4 - BB: spel 4 Organisatievorm: Op het veld is een limbo dans opstelling. Bedoeling is dat de kinderen zonder het touw/stok eraf te laten vallen er onder door gaan. Puntentelling: Elke geslaagde poging is een punt. Maximaal 1 punt per hoogte

11 E. ZUID-AMERIKA QUIZ OB: spel 13 - BB: spel 5 Een quiz met verschillende vragen over Zuid-Amerika. De bedoeling is om zoveel mogelijk vragen goed te beantwoorden.

12 ZUID-AMERIKA QUIZ OB: spel 13 - BB: spel 5 Organisatievorm: De kinderen zitten in een kring van rondom de quizmaster. Puntentelling: Voor elk goed antwoord krijg je 1 punt.

13 F. RINGEN AAN TIKKEN OB: spel 6 - BB: spel 6 Afgeleid van het Braziliaanse spel QUEBRA-PANELA hangen 5 cd s op verschillende hoogtes. Het doel is om zoveel mogelijk punten te scoren door tegen die cd s te slaan. De cd die het hoogst hangt, is het meest waard, en de cd die het laagst hangt is dus ook het minst aantal punten waard.

14 RINGEN AAN TIKKEN OB: spel 6 - BB: spel 6 Organisatievorm: Er hangen 5 CD s naast elkaar op verschillende hoogten. Van laag naar hoog. Puntentelling: De eerste CD is 1 punt waard, de 2 e 2 punten enzovoort.

15 G. LAMBADA OB: spel 2 - BB: spel 7 Krijg het op je heupen met al die hoepels. Het hele team gaat proberen zo lang mogelijk de hoepel te laten draaien om hun lichaam.

16 LAMBADA OB: spel 2 - BB: spel 7 Organisatievorm: Op een stuk terrein gaan de kinderen op voldoende afstand van elkaar staan. Ieder krijgt een hoepel en probeert zo lang mogelijk de te hoepelen Puntentelling: De tijd van het langst hoepelende kind wordt bijgehouden. In de volgende ronde kan vervolgens iedereen opnieuw proberen de tijd te verbeteren

17 H. PENALTY SPEL OB: spel 17 - BB: spel 8 Het doel van dit spel is om zoveel mogelijk doelpunten te maken. Je kan kiezen om te voetballen of om te hockeyen. Je moet eerst een slalom maken, en daarna in het doel, slaan of schieten.

18 PENALTY SPEL OB: spel 17 - BB: spel 8 Organisatievorm: Er is een doeltje, en daarvoor een slalom uitgezet. Er is keus uit scoren met een hockeystick en hockeybal of een voetbal. Puntentelling: Elk doelpunt telt als 1 punt.

19 I. WELK DIER WORDT GETEKEND OB: SPEL 18 - BB: SPEL 9 Er is een afbeelding die moet zo goed mogelijk nagetekend worden. Het enige probleem is dat je een heel groot potlood hebt dat je vast moet houden. Je hebt 20 seconden, dan moet je de volgende persoon in het rijtje het potlood geven en die moet verder tekenen.

20 WELK DIER WORDT GETEKEND OB: spel 18 - BB: spel 9 Organisatievorm: kinderen in een kring rondom het white-board. Puntentelling: elk goed geraden/getekend plaatje levert 1 punt op

21 J. RETURN VAN DE MAYA S OB: spel 10 - BB: spel 10 Nu is het de beurt aan de Maya s om al het water te redden wat zij in hun bezit hebben (zie spel 1).

22 goden RETURN VAN DE MAYA S OB: spel 10 - BB: spel 10 Maya s Organisatievorm: De goden gooien vanaf 2 kanten met ballen de flessen met water om. De verdedigende partij staat loodrecht hierop en holt om de beurt om de flessen recht te zetten (bij spel 10 hoor je bij de Maya s) Puntentelling: goden: aantal omgegooide flessen Maya s: totaal aantal cm resterend water is aantal punten

23 K. REGENDANS OB: spel 14 - BB: spel 15 WATER UIT HET REGENWOUD, om de beurt moeten de kinderen, met een helm op hun hoofd, het parcours zo snel mogelijk afleggen. Op de helm is een bekertje bevestigd. Vanaf het startpunt moet geprobeerd worden om een bekertje vol met water naar de andere kant brengen en te legen in de bak die daar staat. Dan rennen ze snel mogelijk terug, vullen de bekertjes met water en kan de volgende beginnen.

24 REGENDANS OB: spel 14 - BB: spel 15 Organisatievorm: Er is een veld uitgezet met hindernissen/hordes. De kinderen moeten over de hindernissen gaan met een gevulde beker op hun hoofd. Aan het einde van het veld staat een grote bak waarin het water moet worden gegoten. Puntentelling: Het aantal cm water wordt genoteerd.

25 L. PLANT EEN BOOM OB: spel 9 - BB: spel 13 De kinderen moeten zo ver mogelijk springen om daar hun boom te planten. Waar je voeten terechtkomen, daar plant je de boom.

26 PLANT EEN BOOM OB: spel 9 - BB: spel Organisatievorm: De verspringbak is hierbij nodig, en in het midden van de baan staan twee pionnen, daar moet je starten. Naast de verspringbak staan pionnen om aan te geven hoe ver je bent gesprongen. Puntentelling: De eerste pion is 1 punt waard, de 2e pion is 2 punten waard etc. Waar je met je voeten land, daar moet je tellen.

27 M. FLESSEN TENNIS OB: spel 7 - BB: spel 2 Tennissen zonder tegenstander? Tijdens dit spel proberen de kinderen om flessen van een balk te slaan. Ze mogen om de beurt met een tennisracket een bal slaan.

28 FLESSEN TENNIS OB: spel 7 - BB: spel 2 Organisatievorm: Op een balk staan flessen met water. Het is de bedoeling om met een tennisracket ballen tegen de flessen te slaan. De kinderen slaan om de beurt. Puntentelling: Voor elke fles die door een geslagen tennisbal omvalt krijg je 1 punt.

29 N. PAUSA OB: spel 8 - BB: spel 14 El tiempo de pausa, limonada e batatas fritas.

30 PAUSA OB: spel 8 - BB: spel 14 Organisatievorm: Er is een tafel met limonade en koffie. Voor de leerkrachten de mogelijkheid om een groepsfoto te maken van hun eigen leerlingen

31 O. OERWOUD PARCOURS OB: spel 11 - BB: spel 12 Het ondoordringbare oerwoud van het Amazone gebied. Wie durft het aan, om omringd door insecten en wilde dieren door het duistere woud te gaan

32 OERWOUD PARCOURS OB: spel 11 - BB: spel 12 Organisatievorm: Er is een draad die onder een doek doorgaat, over een horde, en om pionnen. Puntentelling: Elke keer dat iemand aan het einde komt is er een punt verdiend.

33 P. AMAZONE OVERSTEEK OB: spel 12 - BB: spel 18 De kinderen moeten in groepjes van vier naar de overkant van de rivier zonder de grond aan te raken. M.b.v. een hoepels, waar ze met maximaal 4 kinderen in kunnen staan moeten ze naar de overkant zien te komen. Als er teveel kinderen zijn, dan doe je 1 groep heen en 1 groep terug

34 AMAZONE OVERSTEEK OB: spel 12 - BB: spel 18 Organisatievorm: Er is een veld afgezet met pionnen, met twee lijnen. Daar mag je op de grond staan. Er zijn ook nog 2/4 hoepels/matjes nodig om naar de overkant te komen. Puntentelling: Elke keer heen is een punt, en elke keer terug is een punt.

35 Q. SPONZEN SPEL OB: spel 16 - BB: spel 17 Het speelveld is in tweeën verdeeld door een zwart zeil. Aan iedere kant staat eem helft van het team. De bedoeling is om natte sponzen over het zeil te gooien naar de andere groep. Zij vangen en knijpen de spons uit in een emmer. Aan het einde van het spel wordt gekeken hoeveel water er in de emmer zit.

36 SPONZEN SPEL OB: spel 16 - BB: spel 17 Organisatievorm: Het speelveld is afgezet met pionnen. Er is een zwart zeil in het midden gespannen. Aan beide kanten van het zeil staan de kinderen. Achter het veld staat een bak water met sponzen. Puntentelling: Elke cm water in de emmer is een punt

37 R. BRAZILIAANSE POLONAISE OB: spel 15 - BB: spel 16 De Braziliaanse polonaise wordt op lange ski's gelopen. Met 5/6 kinderen tegelijk moet zo snel mogelijk langs drie posten worden gelopen, waar Braziliaanse kledij klaar ligt die onderweg moet worden aan gedaan. De tijd wordt bijgehouden en het gaat erom om de snelste tijd te hebben.

38 BRAZILIAANSE POLONAISE OB: spel 15 - BB: spel 16 Organisatievorm: Er is een veld uitgezet met 3 posten waar de mutsen, sjaals en handschoenen liggen. Puntentelling: Elke keer heen telt voor 2 punten, en elke keer terug telt voor 2 punten.

39 OB 1. Maya spel 2. Lambada 3. Ringgooien beeld cristo 4. Limbo dansen 5. Bouw een sequoia 6. ringen aantikken 7. flessentennis 8. pauze spel 9. bomen planten 10. Return of the Maya s 11. oerwoudparcours 12. Amazone oversteek 13. Zuid- Amerika landen quiz 14. regendans 15. Braziliaanse polonaise 16. Sponzenspel 17. Penalty spel 18. Welk dier wordt er getekend Spelindeling: BB 1. Maya spel 2. flessentennis 3. Bouw een sequoia 4. Limbo dansen 5. Zuid- Amerika landen quiz 6. ringen aantikken 7. Lambada 8. Penalty spel 9. Welk dier wordt er getekend 10. Return of the Maya s 11. Ringgooien beeld cristo 12. oerwoudparcours 13. bomen planten 14. pauze spel 15. regendans 16. Braziliaanse polonaise 17. Sponzenspel 18. Amazone oversteek

40 Baanindeling 2014: EHBO & & OB 8 BB 14