Informeert. Justitiële Informatiedienst. JD-Online beschikbaar via Dienstenportaal. De handtekening voor de Rechtspraak

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Informeert. Justitiële Informatiedienst. JD-Online beschikbaar via Dienstenportaal. De handtekening voor de Rechtspraak"

Transcriptie

1 Justitiële Informatiedienst Informeert December 2015 Voorwoord > Digitaal Werken in de strafrechtsketen > De handtekening voor de Rechtspraak JD-Online beschikbaar via Dienstenportaal Verhuizing datacenter naar Apeldoorn De handtekening voor de Rechtspraak > Rol Justid bij Europese grenscontroles > Strafrechtketennummer naar 8 cijfers > EDDA nu ook in Zutphen gehuisvest > Vijfde nieuwsbrief GCOS > VVI: Rol identificatie en verificatie > Gegevenswoordenboek strafrechtsketen > Korte berichten > Digitale Europese samenwerking > In het kader van de digitalisering van de overheid bereidt de minister van Veiligheid en Justitie wet geving voor om bestaande wettelijke belemmeringen voor digitalisering weg te nemen én de digitalisering zo veel mogelijk te stimuleren. Eén aspect van de nieuwe wetgeving is een nieuwe regeling voor de elektronische handtekening voor zowel civiel-, bestuurs- en strafrecht. Lees meer > Om zelfstandig digitale persoonsinformatie uit het Justitieel Documentatie Systeem (JDS) te halen, gebruiken diverse ketenpartners JD-Online. De digitale toegang van JD-Online is verhuisd naar ons Dienstenportaal. Lees meer > Eind augustus 2015 heeft het Directoraat-Generaal Rechtspleging en Rechtshandhaving van het ministerie van Veiligheid en Justitie akkoord gegeven op het plan om het huidige datacenter van de Justitiële Informatiedienst te verhuizen naar het datacenter van de Belastingdienst in Apel doorn. Met deze verhuizing is de Justitiële Informatiedienst vanaf 2016 gebruiker van een overheidsdatacenter. Lees meer >

2 Voorwoord Johan Wiltvank aan het woord Ook dit jaar kwam er weer veel op ons af. Nieuwe ontwikkelingen in de samenleving vragen om nieuwe oplossingen en technologieën, aldus algemeen directeur Johan Wiltvank. Aan het eind van het jaar wil ik graag met u terugkijken op onze mooie resultaten én natuurlijk vooruitkijken naar onze uitdagingen in het nieuwe jaar. Handtekening voor de Rechtspraak opgeleverd Onderhoud aan onze technische infrastructuur Justitiële Informatiedienst viert tinnen jubileum Eindejaarsgroet Handtekening voor de Rechtspraak opgeleverd Onlangs hebben we de valideringsdienst GAAV voor de Rechtspraak opgeleverd. GAAV staat voor Gemeenschappelijke Authenticatie Associatie en Valideringsdienst. Hiermee kan de Rechtspraak elektronische ondertekende stukken valideren, zodat er zekerheid ontstaat over de afkomst en ongewijzigde staat van digitale stukken. De verwachting is dat de Rechtspraak de dienst GAAV vanaf eind november 2015 gaat testen en medio 2016 van ons gaat afnemen. Ik ben er trots op dat we dit in een relatief korte tijd hebben kunnen ontwikkelen. Daarnaast ben ik benieuwd hoe GAAV zich verder ontwikkelt, want het kan ook zeker voor andere onderdelen van VenJ een uitkomst bieden.

3 Voorwoord Johan Wiltvank aan het woord Ook dit jaar kwam er weer veel op ons af. Nieuwe ontwikkelingen in de samenleving vragen om nieuwe oplossingen en technologieën, aldus algemeen directeur Johan Wiltvank. Aan het eind van het jaar wil ik graag met u terugkijken op onze mooie resultaten én natuurlijk vooruitkijken naar onze uitdagingen in het nieuwe jaar. Handtekening voor de Rechtspraak opgeleverd Onderhoud aan onze technische infrastructuur Justitiële Informatiedienst viert tinnen jubileum Eindejaarsgroet Onderhoud aan onze technische infrastructuur Als informatiedienst van Veiligheid en Justitie zijn wij hét centrale punt bij de informatievoorziening in het domein van de rechtshandhaving en rechtspleging. Dat betekent natuurlijk wel dat onze ketenpartners moeten kunnen rekenen op onze betrouwbare informatie, op tijd, op maat en op niveau. Twee grote calamiteiten in het afgelopen jaar maakten ons pijnlijk duidelijk dat we onze technische infrastructuur moesten verbeteren en op zaterdagavond 14 november jl. hebben we dat gedaan. Deze onderhoudsactie is probleemloos verlopen en we gaan er vanuit dat we ook de komende tijd weer gewoon die betrouwbare informatiedienst zijn voor onze ketenpartners.

4 Voorwoord Johan Wiltvank aan het woord Ook dit jaar kwam er weer veel op ons af. Nieuwe ontwikkelingen in de samenleving vragen om nieuwe oplossingen en technologieën, aldus algemeen directeur Johan Wiltvank. Aan het eind van het jaar wil ik graag met u terugkijken op onze mooie resultaten én natuurlijk vooruitkijken naar onze uitdagingen in het nieuwe jaar. Handtekening voor de Rechtspraak opgeleverd Onderhoud aan onze technische infrastructuur Justitiële Informatiedienst viert tinnen jubileum Eindejaarsgroet Justitiële Informatiedienst viert tinnen jubileum In deze laatste nieuwsbrief van 2015 wil ik graag nog even vooruitkijken. Juist ook omdat de Justitiële Informatiedienst volgend jaar tien(!) jaar bestaat. We gaan in 2016 ons tinnen jubileum vieren. Het komende jaar nodigen we u dus van harte uit om, naast het heffen van het glas, met ons in gesprek te gaan en gezamenlijk te onderzoeken op welke manier we binnen ons ministerie van VenJ verder vorm kunnen geven aan die o zo belangrijke informatievoorziening. Met andere woorden: wat staat ons te wachten in de toekomst en wat is onze rol daarin. Een uitnodiging kunt u in het voorjaar tegemoet zien.

5 Voorwoord Johan Wiltvank aan het woord Ook dit jaar kwam er weer veel op ons af. Nieuwe ontwikkelingen in de samenleving vragen om nieuwe oplossingen en technologieën, aldus algemeen directeur Johan Wiltvank. Aan het eind van het jaar wil ik graag met u terugkijken op onze mooie resultaten én natuurlijk vooruitkijken naar onze uitdagingen in het nieuwe jaar. Handtekening voor de Rechtspraak opgeleverd Onderhoud aan onze technische infrastructuur Justitiële Informatiedienst viert tinnen jubileum Eindejaarsgroet Eindejaarsgroet Tot slot wens ik u allen een ontzettend mooi einde van het jaar 2015 toe. Dat u maar onder de kerstboom mag vinden wat u daar in het begin van dit jaar hebt willen vinden; ook u had vast mooie voornemens. Daarnaast wens ik u en de mensen die u dierbaar zijn al het goeds toe voor Mijn verwachting is dat het weer een jaar vol uitdagingen gaat worden. Enerzijds omdat de financiële positie van het ministerie van Veiligheid en Justitie, en daarmee alle partners in de keten, onder druk staat. Anderzijds vraagt de samenleving, mede door gebeurtenissen zoals in Parijs, dat we als keten doen wat nodig is om die veilige en rechtvaardige samenleving te vormen en te beschermen. Want daar doen we het voor. Voor nu, een mooie afsluiting gewenst!

6 DWS Digitaal Werken in de strafrechtsketen Afronding proeftuin Noord-Nederland In de nieuwsbrief van juni jl. schreven wij al over de proeftuin Noord-Nederland, waarin centraal scannen van processenverbaal wordt beproefd. In de tweede helft van dit jaar hebben we ons gericht op een aantal noodzakelijke verbeteringen: 1. Verkrijgen van substitutie, zodat de papieren stukken na digitalisering vernietigd mogen worden. 2. Digitalisering van stukken voor meervoudige kamer zittingen. 3. Verbeteren van de efficiëntie van het digitaliseringsproces, zodat dit geschikt is voor landelijke uitrol. De stand van zaken van zaken is als volgt. De Audit Dienst Rijk heeft het digitaliseringsproces ge-audit. De resultaten van deze audit maken het mogelijk om vanaf 1 januari 2016 de papieren processenverbaal te vernietigen, nadat ze door de Justitiële Informatiedienst zijn gedigitaliseerd. Daarnaast zijn we gestart met het digitaliseren van overige papieren stukken van het Openbaar Ministerie in Noord- Nederland en met het parket Oost-Nederland wordt ervaring opgedaan met een alternatief, efficiënter werkproces om de te digitaliseren stukken bij Justid aan te leveren. Het digitaliseren van stukken voor meervoudige kamer zittingen is voorbereid. Begin 2016 wordt een proefzitting gehouden met gedigitaliseerde stukken. Met het afronden van de proeftuin Noord- Nederland komt de weg vrij om het centraal scannen landelijk te implementeren. Proeftuin geeft vertrouwen Met het afronden van de proeftuin Noord- Nederland komt de weg vrij om het centraal scannen landelijk te implementeren. Op dit moment wordt met Politie, OM en Rechtspraak afgestemd hoe deze uitrol plaats gaat vinden. De verwachting is dat in de komende jaren vrijwel alle papieren stukken die in de strafrechtsketen worden uitgewisseld, door Justid gedigitaliseerd gaan worden. Een flinke klus waar we mede dankzij de proeftuin alle vertrouwen in hebben! Digitaal uitwisselen >

7 DWS Digitaal Werken in de strafrechtsketen Digitaal uitwisselen De Justitiële Informatiedienst werkt samen met de strafrechtsketenpartners Politie, OM en Rechtspraak in een project waarin Digitaal Uitwisselen gaat worden beproefd. Hiermee wordt invulling gegeven aan de opdracht van de Minister om informatie niet langer rond te pompen tussen ketenpartners, maar via één ketenvoorziening uit te wisselen. Het digitaal uitwisselen is onderdeel van het tweede spoor van Digitaal Werken in de Strafrechtsketen (DWS). Spoor twee heeft als doelstelling dat er volledig digitaal gewerkt wordt in 2020 en dat hiervoor documenten en gegevens digitaal worden uitgewisseld. In spoor één wordt gewerkt aan het digitaliseren van papieren stukken en het digitaal archiveren in Op dit moment wordt in kaart gebracht welke aanpassingen nodig zijn op de bestaande voorzieningen in de strafrechtsketen om het digitaal uitwisselen vorm te geven. Dit wordt voor Justid een belangrijk thema in Gelukkig hebben we al goede ervaringen met het ondersteunen van digitaal uitwisselen in de vreemdelingenketen. Die kennis zetten we nu natuurlijk in om ook de strafrechtsketen hierin te ondersteunen. Het digitaal uitwisselen wordt in 2016 beproefd in de praktijk. Hierover zijn een aantal belangrijke afspraken gemaakt: - Multimedia stukken worden digitaal aangeleverd aan het CDD door de Politie. - Stukken met een digitale handtekening blijven digitaal en worden digitaal uitgewisseld. - Stukken met een handtekening op papier worden vroegtijdig omgezet Doelstelling is dat er volledig digitaal gewerkt wordt in 2020 naar een digitaal formaat en vanaf dat moment digitaal uitgewisseld. - De digitale stukken (inclusief multimedia) kunnen op zitting worden getoond. - Uitwisseling tussen systemen van Politie, OM en Rechtspraak vindt plaats via een ketendepot (CDD). Met deze afspraken in het achterhoofd wordt op dit moment onderzocht op welke locatie de proef met digitaal uitwisselen het beste kan worden uitgevoerd. Een belangrijk onderdeel van de beproeving is om samen met de gebruikers te ondervinden hoe op een efficiënte manier digitaal gewerkt kan worden. Op basis van de bevindingen worden vervolgens definitieve voorzieningen ontwikkeld en beschikbaar gesteld. Met andere woorden, de overgang naar digitaal werken vindt de komende jaren geleidelijk plaats. < Afronding Proeftuin Noord-Nederland

8 GAAV De handtekening voor de Rechtspraak Aanleiding In het kader van de digitalisering van de overheid bereidt de minister van Veiligheid en Justitie wetgeving voor om bestaande wettelijke belemmeringen voor digitalisering weg te nemen én de digitalisering zo veel mogelijk te stimuleren. Eén aspect van de nieuwe wetgeving is een nieuwe regeling voor de elektronische handtekening voor zowel civiel-, bestuurs- en strafrecht. Opdracht GAAV Valideringsdienst voor de Rechtspraak De Mijn Zaak en Mijn Werkomgeving systemen van de rechtspraak (KEI Civiel en Bestuur) ondersteunen het elektronisch ondertekenen. Ontvangers van deze elektronisch ondertekende stukken krijgen de mogelijkheid om deze met een gemeenschappelijke VenJ breed inzetbare voorziening te valideren, de GAAV Valideringsdienst. Zekerheid over afkomst en ongewijzigde staat van digitale stukken Met de GAAV Valideringsdienst ontstaat zekerheid over afkomst en ongewijzigde staat van deze digitale stukken. Ook voor afschriften uit registers, die niet aan een dossier in Mijn Zaak of Mijn Werkomgeving worden toegevoegd, wordt overwogen om de mogelijkheid te bieden om deze met de GAAV Valideringsdienst te valideren. Het gaat hier niet om elektronische handtekeningen, maar wel om het geven van vertrouwen dat afschriften uit GAAV Lees verder >

9 GAAV < Terug GAAV registers die afkomstig zijn van de Rechtspraak authentiek en ongewijzigd zijn. Validatieportaal Via een validatieportaal kunnen elektronisch ondertekende stukken worden gevalideerd. Na het aanklikken van de knop controleren gaat het systeem achter de valideringsdienst draaien met behulp van de metadata die in het document verwerkt zitten : Het checkt bij de organisatie van herkomst of het daar bekend is (voor deze opdracht: de Rechtspraak); Als dit zo blijkt te zijn, worden de bewijsrecords uit het systeem van de Rechtspraak opgehaald. Het aangeboden stuk is nu authentiek verklaard. Vervolgens berekent de valideringsdienst van de Justitiële Informatiedienst de hashwaarde van het stuk (een cijfer) en vergelijkt deze met de hashwaarde die er volgens het systeem van de Rechtspraak bij hoort. Als die waarden hetzelfde zijn, is daarmee de onveranderde staat van het aangeboden stuk vastgesteld: de integriteit is aangetoond. De Rechtspraak kan testen in proefomgeving valideringsdienst Op 1 oktober jl. leverde de Justitiële Informatiedienst de valideringsdienst in een proefomgeving op. De weg is vrij voor de Rechtspraak om te testen, mogelijk vanaf midden november In een tweede fase (november 2015 juli 2016) wordt de proefomgeving omgezet naar een productiewaardige omgeving en worden de organisatorische voorzieningen verder ingericht. De verwachting is dat de Rechtspraak de valideringsdienst medio 2016 in productie gaat nemen. De dienst wordt nu ingericht voor de Rechtspraak en is ook geschikt om te worden ingericht voor andere onderdelen van VenJ.

10 Grenscontroles Als Justitiële Informatiedienst zijn we nauw betrokken bij de ontwikkeling van geautomatiseerde grenscontroles in heel Europa. Een belangrijke voorwaarde hiervoor is de mogelijkheid om een paspoort elektronisch op echtheid te verifiëren, aldus Cor de Jonge, manager Public Key Infrastructure. Rol Justid bij Europese grenscontroles Grenscontroles: een veel besproken thema de afgelopen maanden. Door de toestroom van vluchtelingen kiezen veel landen er voor om de controles aan de grens op te voeren. Nederland heeft sinds een aantal jaren een voortrekkersrol wanneer het om grensautomatisering gaat. Vanuit de Europese Commissie zijn verschillende werk- en overleggroepen ingericht om documenten en de manier van werken met elkaar af te stemmen. De Jonge: Onze rol is vooral het ter beschikking stellen van applicaties en infrastructuur waarmee de chip in paspoorten kan worden geopend, de data op de chip kunnen worden uitgelezen en getoond aan de bevoegde functionaris. Denk daarbij aan de Koninklijke Marechaussee, de Nationale Politie en medewerkers van de Immigratie- en Naturalisatiedienst. Uitwisseling van CSCA-certificaten Een belangrijke ontwikkeling op het gebied van geautomatiseerde grens controles is Cor de Jonge: Onze rol is vooral het ter beschikking stellen van applicaties en infrastructuur de uitwisseling van CSCA-certificaten tussen de deelnemende landen. Deze zijn nodig voor het controleren van de authenticiteit van de gegevens in de chip. Feitelijk zegt het CSCA dat het document waar het over gaat, is uitgegeven door het land van herkomst en dat de houder van Grenscontrole Lees verder >

11 Grenscontroles lijst een zogeheten Masterlist worden gepubliceerd waarin deze gegevens zijn opgenomen. < Terug Grenscontrole het document, de reiziger, is, zoals vermeld staat op de chip. 150 certificaten van bijna 100 landen in beheer De Justitiële Informatiedienst beheert voor deze toepassing bijna 150 CSCA-certificaten van bijna 100 verschillende landen. Om andere landen in kennis te stellen van een overzicht van welke CSCA-certificaten we hebben en welke landen het betreft, moet volgens internationale regelgeving een Echt en authentiek Het principe achter de Masterlist is dat daarmee zo breed mogelijk tussen landen onderling kenbaar wordt gemaakt, wie welke certificaten heeft welke door het betreffende land worden vertrouwd. Hoe meer lijsten met uitwisseling, hoe groter de hoeveelheid van betrouwbare bronnen om er zo zeker mogelijk van te kunnen zijn dat de CSCA-certificaten waarmee wordt gewerkt ook echt en authentiek zijn. Schengen Masterlist voor ondersteuning elektronische verificaties Voortbouwend op dit soort inspanningen heeft de Europese Commissie onlangs een project kunnen starten voor de creatie en het management van een zogenaamde 'Schengen Masterlist' om die elektronische verificaties te ondersteunen. Het succes van dit project hangt af van de nauwe samenwerking van een aantal lidstaten, Frontex, eu-lisa en de Europese Commissie. De Jonge: Gelet op de ervaringen die wij als Justitiële Informatiedienst hebben, is een beroep op ons gedaan om in dit initiatief te participeren. Natuurlijk zijn wij bereid om als Core Team lid mee te werken binnen dit project. Alleen al vanwege het belang om te kunnen beschikken over zoveel mogelijk en zo betrouwbaar mogelijke CSCA-certificaten. Zonder dat heeft de keten zwakke schakels met alle risico s van inbreuken daarop van dien. Dat kunnen en willen we niet hebben.

12 Strafrechtketennummer SKN naar acht cijfers Om de administratieve persoonsgegevens van een justitiabele uniek vast te leggen, gebruiken we het strafrechtketennummer (SKN) en deze nummers wordt uitgegeven door de Strafrechtketendatabank (SKDB). Ondertussen zijn er bijna tien miljoen nummers uitgegeven. Binnenkort gaan we dus over naar acht cijfers in plaats van zeven. Het SKN is het leidende persoons identificerend nummer in de strafrechtketen en wordt uitgegeven op grond van de wet en het protocol Identiteitsvaststelling verdachten, veroordeelden en getuigen. Het SKN heeft nu zeven cijfers in de SKDB. Deze range is echter bijna verbruikt. Het SKN gaat naar verwachting eind eerste kwartaal 2016 over naar acht cijfers. Dit gebeurt automatisch in de SKDB. Dat wil zeggen, is het SKN uitgegeven, dan is het eerstvolgende SKN De Justitiële Informatiedienst heeft deze aanstaande overgang van zeven naar acht cijfers op verschillende manieren bij de organisaties die gebruik maken van het SKN onder de aandacht gebracht. Wij deden dit via de CIS, de VKI, de gebruikersraad JDS-SKDB en via functioneel beheer in diverse operationele overleggen. Ons verzoek was om de eventuele consequenties van de overgang voor de eigen applicaties te checken. Diverse ketenpartners hebben dit gedaan en deze blijken mee te vallen. Voor de duidelijkheid merken we op dat het berichtenverkeer het volgende aantal cijfers voor het SKN kent: * BRT: 8 * EBV: 10 Een SKN van acht cijfers mag dus geen problemen opleveren. Mochten organisaties, die van het SKN gebruik maken, nog geen check op de mogelijke consequenties voor de eigen applicaties uitgevoerd hebben, dan bevelen we aan om dit alsnog te doen. Hieronder een berekening wanneer het SKN naar verwachting van zeven naar acht cijfers over gaat. Let wel op, dit is een indicatie. Het kan zijn dat er minder of meer SKN's worden uitgegeven, waardoor deze grens later of eerder bereikt wordt. - Laatst uitgegeven SKN op : ; - Er zijn nog SKN s uit te geven; - Per maand worden er gemiddeld nieuwe SKN's uitgegeven. Dit betekent dat april 2016 het eerste acht cijfers SKN uitgegeven gaat worden.

13 EDDA Justitiële Informatiedienst nu ook in Zutphen gehuisvest Op woensdag 2 december jl. is de nieuwe locatie van de Justitiële Informatiedienst in Zutphen officieel geopend. De afdeling Expertise-en Dienstencentrum Digitale Archivering (EDDA) is nu in Zutphen gehuisvest. Bij het officiële openingsmoment waren de burgemeester van Zutphen, de heer J.A. Gerritsen, en de Directeur-Generaal Rechtspleging en Rechtshandhaving, de heer mr. G.N. Roes, aanwezig. Bij de foto s: de burgemeester van Zutphen, de heer J.A. Gerritsen en de Directeur-Generaal Rechtspleging en Rechtshandhaving, de heer mr. G.N. Roes verrichten de officiële openingshandeling en worden toegesproken door algemeen directeur Justitiële Informatiedienst Johan Wiltvank. Linksonder luistert Gerald van Zuthem, manager EDDA, ook mee. De dienstverlening van EDDA blijft ongewijzigd. Vanaf de Henri Dunantweg 3 in Zutphen beheert EDDA, net als voorheen in Almelo, het Centraal Digitaal Depot (CDD). Daarnaast bestaat EDDA uit een digitaliseringsdienst, die onder meer zorg draagt voor het scannen van de dubbelen van de akten van de Burgerlijke Stand en het scannen van processen-verbaal voor de strafrechtsketen.

14 GCOS JD-Online Vijfde nieuwsbrief Generiek Casusoverleg Ondersteunend Systeem (GCOS) blijft in ontwikkeling JD-Online beschikbaar via Dienstenportaal Het project Doorontwikkeling GCOS realiseert de komende maanden een groot aantal verbeteringen. Om alle betrokken partijen zo goed mogelijk te informeren, stelt het project regelmatig een nieuwsbrief op. Deze vijfde nieuwsbrief gaat in op de recente en komende ontwikkelingen rond GCOS. Daarnaast heeft het ministerie van Veiligheid en Justitie een informatieblad GCOS uitgebracht. Dit informatieblad beschrijft wat het Generiek Casusoverleg Ondersteunend Systeem is en hoe het werkt. In dit informatieblad worden ook de kenmerken en mogelijkheden van GCOS en de ontwikkelingen in het speelveld beschreven. Beide zijn ook te vinden op de GCOSstartpagina (voor GCOS-gebruikers) en/of op Ontvangt u het informatieblad en/of de nieuwsbrief liever per post? Stuur dan een met uw verzoek naar: info@justid.nl. Om zelfstandig digitale persoonsinformatie uit het Justitieel Documentatie Systeem (JDS) te halen, gebruiken diverse ketenpartners JD-Online. De digitale toegang van JD-Online is verhuisd naar ons Dienstenportaal. Dienstenportaal Het Dienstenportaal is de centrale toegang in opbouw tot de verschillende diensten van de Justitiële Informatiedienst. Injus en de SKDB waren al via het Dienstenportaal te benaderen. JD-Online is daaraan nu toegevoegd. De tot dusver bestaande toegang tot JD-Online blijft tot 1 maart 2016 beschikbaar. Na 1 maart is de toegang tot JD-Online uitsluitend via de nieuwe link van het Dienstenportaal toegankelijk. Informatie over de JD-Online infrastructuur is te vinden op de startpagina van het Dienstenportaal.

15 Matching Autoriteit VVI Structurele rol in proces identificatie en verificatie Om vingerafdrukken in de strafrechtsketen digitaal vast te leggen, volgens het protocol identiteitsvaststelling, wordt sinds december 2010 de tijdelijke Voorziening Verificatie en Identificatie (VVI) gebruikt. De vingerafdrukken van verdachten worden bij aanhouding opgeslagen in de VVI. Tegelijkertijd worden de persoonsgegevens opgeslagen in de strafrechtsketendatabank (SKDB), waarbij het strafrechtketennummer (SKN) uitgegeven wordt. Bij volgende stappen in de strafrechtsketen wordt de identiteit van personen geverifieerd op basis van de bij dit SKN en de VVI vastgelegde vingerafdrukken. Het was de bedoeling dat Havank uiteindelijk de functie van de VVI zou overnemen. De inzichten zijn de afgelopen jaren echter gewijzigd, waardoor de VVI nog steeds het leidende biometrieregister is in de uitvoering van het protocol. Nu wordt, in opdracht van de directeur-generaal Rechtspleging en Rechtshandhaving, een traject gestart om de VVI aan alle eisen van een structurele voorziening te laten voldoen, om de continuïteit in het niveau van deze dienstverlening ook op de middellange termijn te garanderen. Stappen naar de toekomst Samen met de leverancier is een analyse gemaakt van de huidige situatie. Op basis daarvan is een stappenplan gemaakt met zaken die op korte termijn moeten worden opgepakt en in de toekomst. En verder is al een aantal extra functionaliteiten ontwikkeld. Een voorbeeld daarvan is dat de beheerders van de Justitiële Informatiedienst belangrijke informatie uit de VVI makkelijker kunnen delen met vingerafdrukken specialisten van de politie. Een volgende belangrijke stap is de snelheid van de VVI. Het aanbod van vingerafdrukken groeit, waardoor er ook steeds meer vingerafdrukken vergeleken moeten worden. Dit moet kunnen zonder dat dit tot extra wachttijd voor de gebruikers leidt. Een laatste stap naar de toekomst is de voorbereiding van functionaliteit waarmee ook op andere kenmerken vergeleken kan worden, zoals aangezichtsfoto s, irisscans of misschien wel stemopnamen. Kortom, op dit moment zijn we bezig om de door de VVI gebruikte infrastructuur op te waarderen om de verwerkingssnelheid te behouden. Vervolgens gaan we kijken naar de software die gebruikt wordt voor het vergelijken van vingerafdrukken. In de tweede helft van volgend jaar moeten deze maatregelen ertoe bijgedragen hebben dat de VVI niet alleen in de nabije toekomst, maar ook in de daarop volgende jaren de belangrijke rol bij het bepalen van de identiteit binnen de strafrechtsketen kan blijven vervullen.

16 EBV In de afgelopen periode heeft de afdeling Elektronisch Berichtenverkeer (EBV) van de Justitiële Informatiedienst alle doorontwikkelingen in de diverse ketenprocessen en de bijhorende proceswoordenboeken binnen de straf rechtsketen in kaart gebracht. Vervolgens is dit verwerkt tot een nieuwe versie van het Gegevenswoordenboek voor de Strafrechtsketen. nities ook de structuur waarmee deze gegevensgroepen en -elementen met elkaar samenhangen. Het gegevenswoordenboek is zoveel mogelijk aangesloten op de tabellen van het Bureau Referentiegegevens. Doordat dit ketenbrede gegevenswoordenboek eenduidig wordt toegepast in de processen binnen de keten, wordt de semantische interoperabiliteit tussen de ketenpartners bevorderd. Bij de ontwikkeling van ketenprocessen worden aan de hand van het gegevenswoordenboek berichtspecificaties gedefinieerd die daarmee automatisch voldoen aan de standaarden. Vernieuwd Gegevenswoordenboek strafrechtsketen Op 15 september heeft de Gebruikersraad Gegevenswoordenboek Strafrechtsketen deze nieuwe versie in gebruik genomen. De strafrechts keten beschikt hiermee over een nieuwe standaard voor de gegevensuitwisseling binnen de keten. Het gegevenswoordenboek speelt een belangrijke rol voor het berichtenverkeer in de strafrechtsketen. De inhoud van het gegevenswoordenboek wordt op ketenniveau afgestemd. Het bevat naast gegevensgroepen, -elementen en hun defi- EBV voert het operationeel en tactisch beheer over het gegevenswoordenboek, adviseert de Gebruikersraad over wijzigings verzoeken en publiceert het gegevenswoordenboek. Het Gegevenswoordenboek Strafrechtsketen is vanaf rijkswerkplekken beschikbaar via Het Interoperabiliteitsplatform (HIP): Voor vragen over het gegevenswoordenboek kunt u mailen info@justid.nl.

17 Korte berichten Benoeming Lead Enterprise Architect Verhuizing datacenter Justitiële Informatiedienst naar Apeldoorn De wervingsprocedure voor de functie van Lead Enterprise Architect (LEA) is succesvol afgerond. Barend Koster is met ingang van 1 december 2015 aangesteld als Lead Enterprise Architect van de Justitiële Informatiedienst. Manager Matching Autoriteit (Matching): Gerard Slootweg teruggetreden Gerard Slootweg, manager Matching, heeft om gezondheidsredenen per direct zijn leidinggevende taken moeten neerleggen. De werving van de nieuwe manager voor de afdeling Matching is inmiddels gestart. Totdat de nieuwe manager aan de slag gaat, wordt de leiding van de afdeling Matching, onder aansturing van directeur Operatie Iris Passchier, door Han Assink, Peter van den Bosch en Richard Hendriks waargenomen. We informeren u te zijner tijd over de invulling van de ontstane vacature. Eind augustus 2015 heeft het Directoraat- Generaal Rechtspleging en Rechtshandhaving van het ministerie van Veiligheid en Justitie akkoord gegeven op het plan om het huidige datacenter van de Justitiële Informatiedienst te verhuizen naar het datacenter van de Belastingdienst in Apeldoorn. Met deze verhuizing is de Justitiële Informatiedienst vanaf 2016 gebruiker van een overheidsdatacenter. Dirk Scholten, directeur Technologie van de Justitiële Informatiedienst: Het voornemen is de verhuizing met een maximale productieonderbreking van twee uur uit te voeren. De fysieke verhuizing van de huidige computerzalen staat gepland in het voorjaar van Het feit dat het huidige datacenter van de Justitiële Informatiedienst twee locaties heeft, maakt het mogelijk om tijdens de verhuizing de dienstverlening zo min mogelijk te onderbreken. Het succes van deze verhuizing ligt in de voorbereiding. De eerste maanden van 2016 worden dan ook gebruikt om uitgebreid te testen en proefverhuizingen uit te voeren.

18 Elektronisch Berichten Verkeer Digitale Europese samenwerking bereikt mijlpaal Op 2 november jl. is een belangrijke mijlpaal bereikt in het kader van digitale Europese samenwerking tussen organisaties in het domein van Veiligheid en Justitie. Vanaf die datum is het mogelijk geworden om internationale rechtshulpverzoeken volledig geautomatiseerd uit te wisselen tussen het Internationale Rechtshulp Centrum (IRC) Limburg en zijn partners in de Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen. De komende maanden sluiten ook een aantal parketten in België aan. Het aantal deelnemende landen zal daarna geleidelijk toenemen. Deze digitale samenwerking is ontstaan vanuit het e-codex project. Dit project maakt het mogelijk om op basis van verregaande standaardisatie, volledig geautomatiseerd samen te werken en gegevens uit te wisselen. De toegepaste standaarden zijn vergelijkbaar met de standaarden die al enige jaren in Nederland binnen het domein van Veiligheid en Justitie worden toegepast. Partners België Bulgarije Duitsland Estland Frankrijk Griekenland Hongarije Ierland Italië Jersey Letland Malta Nederland Noorwegen Oostenrijk Polen Portugal Roemenië Slowakije Spanje Tsjechië Turkije Verenigd Koninkrijk Zweden Het binnen Nederland in gebruik nemen van dit Europese uitwisselingsplatform voor de rechtshulpverzoeken is in die zin een belangrijke mijlpaal omdat het platform dusdanig is opgezet dat het voor vrijwel elke grensoverschrijdende uitwisseling met judiciële entiteiten toepasbaar is. Hoewel er op dit moment nog geen formele besluitvorming over de implementatie is, zijn er al wel meerdere zogenaamde use cases in voorbereiding waarin DJI, CJIB en de Rechtspraak mogelijk een rol gaan spelen. Wordt vervolgd dus.

19 Justitiële Informatiedienst De Justitiële Informatiedienst maakt het integer en integraal persoonsbeeld binnen de justitiële ketens toegankelijk door digitale justitiële informatie voor de ketenpartners te ontsluiten: veilig, op tijd, op maat en op niveau. Wij faciliteren daarmee de informatie-uitwisseling in de keten en bieden een actieve ondersteuning aan ketenwerkprocessen. Tijdige en juiste informatie voor de partners maakt rechtspleging effectiever en efficiënter wat uiteindelijk bijdraagt aan een veilige en rechtvaardige samenleving. Colofon De Justitiële Informatiedienst Informeert is een uitgave van de Justitiële Informatiedienst Redactie: Communicatie, met dank aan ieders bijdrage Reacties, abonnementen en opzeggingen: Vormgeving: Ineke Oerlemans De Staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor schade, van welke aard ook, die verband houdt met risico s verbonden aan het elektronisch verzenden van berichten. The State accepts no liability for damage of any kind resulting from the risks inherent in the electronic transmission of messages.

Digitaal archief. Een Centraal Digitaal Depot. Dé gemeenschappelijke voorziening in de justitiële ketens

Digitaal archief. Een Centraal Digitaal Depot. Dé gemeenschappelijke voorziening in de justitiële ketens Digitaal archief Een Dé gemeenschappelijke voorziening in de justitiële ketens Dé gemeenschappelijke voorziening in de justitiële ketens Een : digitaal opslaan van dossiers van ketenpartners voor een wettig

Nadere informatie

Ondertekenen & validatie bij de digitale Rechtspraak

Ondertekenen & validatie bij de digitale Rechtspraak Ondertekenen & validatie bij de digitale Rechtspraak Programma Kwaliteit & Innovatie Björn Henselmans 20 april 2016 Modernisering van de rechtspraak Digitaal procederen in civiele- en bestuurs- en strafzaken

Nadere informatie

Justitiële Informatiedienst Informeert

Justitiële Informatiedienst Informeert Justitiële Informatiedienst Informeert April 2016 Voorwoord 2 Ketenadapter als helpende hand 5 Ketenadapter als helpende hand Drinkt u ook zeewater? Handtekening onder contract datacenter Apeldoorn Drinkt

Nadere informatie

Informeert. Justitiële Informatiedienst. Digitaal loket voor flitsfoto s hardrijders. GAAV: Nieuwe ondertekendienst. Continue screening kinderopvang

Informeert. Justitiële Informatiedienst. Digitaal loket voor flitsfoto s hardrijders. GAAV: Nieuwe ondertekendienst. Continue screening kinderopvang Justitiële Informatiedienst Informeert September 2015 Voorwoord > GAAV: Nieuwe ondertekendienst > GAAV: Nieuwe ondertekendienst Continue screening kinderopvang Digitaal loket voor flitsfoto s hardrijders

Nadere informatie

Informeert. Justitiële Informatiedienst. Jaarplan 2013. Stapsgewijs naar digitaal werken. Portaal om basisregistraties. op te vragen.

Informeert. Justitiële Informatiedienst. Jaarplan 2013. Stapsgewijs naar digitaal werken. Portaal om basisregistraties. op te vragen. Justitiële Informatiedienst Informeert April Voorwoord Johan Wiltvank > Jaarplan > Jaarplan Portaal om basisregistraties op te vragen Stapsgewijs naar digitaal werken Stapsgewijs naar digitaal werken binnen

Nadere informatie

Wat is het gevolg van het vervallen van de geldigheid van de bijschrijving?

Wat is het gevolg van het vervallen van de geldigheid van de bijschrijving? I Geldigheid kinderbijschrijving Wat is het gevolg van het vervallen van de geldigheid van de bijschrijving? Om naar het buitenland te reizen hebben kinderen vanaf 26 juni 2012 een eigen paspoort of Nederlandse

Nadere informatie

Met een bijschrijving kan na 26 juni 2012 niet meer gereisd worden.

Met een bijschrijving kan na 26 juni 2012 niet meer gereisd worden. Geldigheid kinderbijschrijving Wat is het gevolg van het vervallen van de geldigheid van de bijschrijving? Om naar het buitenland te reizen hebben kinderen vanaf 26 juni 2012 een eigen paspoort of Nederlandse

Nadere informatie

Vragen en antwoorden over het burgerinitiatief

Vragen en antwoorden over het burgerinitiatief Vragen en antwoorden over het burgerinitiatief EU-burgers kunnen de EU binnenkort vragen nieuwe wetgeving in te voeren indien zij daarvoor een miljoen handtekeningen kunnen verzamelen. Dit nieuwe instrument

Nadere informatie

Informeert. Justitiële Informatiedienst. Informatie Detentieverloop. Ambtelijke Conferentie BIJ. Beheer ICT jeugdketen.

Informeert. Justitiële Informatiedienst. Informatie Detentieverloop. Ambtelijke Conferentie BIJ. Beheer ICT jeugdketen. Justitiële Informatiedienst Informeert Januari 2013 Voorwoord Johan Wiltvank 2 Informatie Detentieverloop 3 Elektronische handtekening voor zakelijke e-mails 4 Audit CIOT 4 Communiceren met het buitenland

Nadere informatie

Justitiële. Justitiële Informatiedienst

Justitiële. Justitiële Informatiedienst Justitiële Justitiële Informatiedienst JDS Voor MA CDD een + integer EBV CIOT PIDS JDS MA CDD PIDS en JDS integraal MA CDD persoonsbeeld + EBV CIOT PIDS JDS MA CIOT PIDS JDS MA CDD + EBV CIOT PIDS JD EBV

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Datum 8 december 2017 Betreft Beantwoording van de Kamervragen van het

Nadere informatie

Informeert. bij de Justitiële Informatiedienst. Nieuwe dienstverlening JEP in ontwikkeling: JEP_Lite. ECRIS is operationeel, nu nog de puntjes op de i

Informeert. bij de Justitiële Informatiedienst. Nieuwe dienstverlening JEP in ontwikkeling: JEP_Lite. ECRIS is operationeel, nu nog de puntjes op de i Justitiële Informatiedienst Informeert Juli 2013 Voorwoord Johan Wiltvank > ECRIS: Europese uitwisseling van strafrechtelijke gegevens > Nieuwe dienstverlening JEP > Stap voor stap digitaler werken > Verhuizing

Nadere informatie

VenJ op iavontuur. Nicole Stolk psg en CIO VenJ. Dick Heerschop CIO Nationale Politie

VenJ op iavontuur. Nicole Stolk psg en CIO VenJ. Dick Heerschop CIO Nationale Politie VenJ op iavontuur Nicole Stolk psg en CIO VenJ Dick Heerschop CIO Nationale Politie VenJ op iavontuur Nicole Stolk psg en CIO VenJ Dick Heerschop CIO Nationale Politie Nederlands Forensisch Instituut Dienst

Nadere informatie

DE BRIEVEN BRIGADE HET VERHAAL VAN DE EUROPESE UNIE TIJDSLIJN

DE BRIEVEN BRIGADE HET VERHAAL VAN DE EUROPESE UNIE TIJDSLIJN DE BRIEVEN BRIGADE HET VERHAAL VAN DE EUROPESE UNIE TIJDSLIJN INTRO VOOR DE LEERKRACHT Deze tijdslijn illustreert het verhaal van de Europese Unie. U kunt de tijdslijn in verschillende stukken afdrukken

Nadere informatie

In Nederland veroordeeld, in eigen land de straf of maatregel ondergaan Informatie voor buitenlandse gedetineerden in Nederland over de mogelijkheid

In Nederland veroordeeld, in eigen land de straf of maatregel ondergaan Informatie voor buitenlandse gedetineerden in Nederland over de mogelijkheid In Nederland veroordeeld, in eigen land de straf of maatregel ondergaan Informatie voor buitenlandse gedetineerden in Nederland over de mogelijkheid om de in Nederland opgelegde sanctie (verder) in eigen

Nadere informatie

Veelgestelde vragen over (kinderbijschrijving in) een paspoort

Veelgestelde vragen over (kinderbijschrijving in) een paspoort Veelgestelde vragen over (kinderbijschrijving in) een paspoort I Geldigheid kinderbijschrijving Wat is het gevolg van het vervallen van de geldigheid van de bijschrijving? Om naar het buitenland te reizen

Nadere informatie

Raad van de Europese Unie Brussel, 18 mei 2017 (OR. en)

Raad van de Europese Unie Brussel, 18 mei 2017 (OR. en) Raad van de Europese Unie Brussel, 18 mei 2017 (OR. en) 9438/17 ADD 1 MAP 12 BEGELEIDENDE NOTA van: ingekomen: 17 mei 2017 aan: de heer Jordi AYET PUIGARNAU, directeur, namens de secretaris-generaal van

Nadere informatie

TRACTATENBLAD VAN HET

TRACTATENBLAD VAN HET 34 (2007) Nr. 5 TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN JAARGANG 2012 Nr. 9 A. TITEL Verdrag van Lissabon tot wijziging van het Verdrag betreffende de Europese Unie en het Verdrag tot oprichting

Nadere informatie

Wat is het gevolg van het vervallen van de geldigheid van de bijschrijving?

Wat is het gevolg van het vervallen van de geldigheid van de bijschrijving? I Geldigheid kinderbijschrijving Wat is het gevolg van het vervallen van de geldigheid van de bijschrijving? Om naar het buitenland te reizen hebben kinderen vanaf 26 juni 2012 een eigen paspoort of Nederlandse

Nadere informatie

Forum Standaardisatie. Wilhelmina van Pruisenweg AN Den Haag. Postbus JE Den Haag.

Forum Standaardisatie. Wilhelmina van Pruisenweg AN Den Haag. Postbus JE Den Haag. Forum Standaardisatie Wilhelmina van Pruisenweg 52 2595 AN Den Haag Postbus 96810 2509 JE Den Haag www.forumstandaardisatie.nl Aan: Forum Standaardisatie Van: Bureau Forum Standaardisatie : Versie 1.0

Nadere informatie

2 3 MEI 28H. uw kenmerk. ons kenmerk. Lbr. 14/042

2 3 MEI 28H. uw kenmerk. ons kenmerk. Lbr. 14/042 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad 2 3 MEI 28H Vereniging van Nederlandse Gemeenten informatiecentrum tel. (070) 373 8393 uw kenmerk bījlage(n) betreft Voortgang Informatieveiligheid ons

Nadere informatie

AEG deel 3 Naam:. Klas:.

AEG deel 3 Naam:. Klas:. AEG deel 3 Naam:. Klas:. 1-Video Grensverleggend Europa; Het moet van Brussel. a-in welke Europese stad staat Jan Jaap v.d. Wal? b-beschrijf in het kort waarom een betere Europese samenwerking nodig was.

Nadere informatie

Informeert. Justitiële Informatiedienst. Volledig beheer JDS dit jaar in eigen huis. Gegevenswoordenboek vreemdelingenketen.

Informeert. Justitiële Informatiedienst. Volledig beheer JDS dit jaar in eigen huis. Gegevenswoordenboek vreemdelingenketen. Justitiële Informatiedienst Informeert Maart 2014 Voorwoord > Berichtenverkeer jeugdzorgpartijen technisch gereed > Volledig beheer JDS dit jaar in eigen huis > Gegevenswoordenboek vreemdelingenketen in

Nadere informatie

Gezondheid: uw Europese ziekteverzekeringskaart altijd mee op vakantie?

Gezondheid: uw Europese ziekteverzekeringskaart altijd mee op vakantie? MEMO/11/406 Brussel, 16 juni 2011 Gezondheid: uw Europese ziekteverzekeringskaart altijd mee op vakantie? Vakantie verwacht het onverwachte. Gaat u binnenkort op reis in de EU of naar IJsland, Liechtenstein,

Nadere informatie

Handreiking Digipoort SMTP, POP3 en FTP Overheden

Handreiking Digipoort SMTP, POP3 en FTP Overheden Handreiking Digipoort SMTP, POP3 en FTP Overheden Versie 1.1.1. Datum 16 september 2010 Status Definitief Colofon Projectnaam Digipoort Versienummer 1.1.1. Organisatie Logius Postbus 96810 2509 JE Den

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 60576 30 oktober 2018 Regeling van de Minister voor Medische Zorg van 22 oktober 2018, kenmerk 1432459-182639, houdende

Nadere informatie

VRAAG & ANTWOORD. Wat is het bestuurlijk ketenberaad (BKB)? BKB, LKB, directie strafrechtketen September 2016 WELKE DEELNEMERS ZITTEN IN HET BKB?

VRAAG & ANTWOORD. Wat is het bestuurlijk ketenberaad (BKB)? BKB, LKB, directie strafrechtketen September 2016 WELKE DEELNEMERS ZITTEN IN HET BKB? VRAAG & ANTWOORD BKB, LKB, directie strafrechtketen September 2016 In oktober 2015 is besloten de opgebouwde samenwerking tussen de ketenorganisaties in de strafrechtketen te bestendigen en een duurzaam

Nadere informatie

Handreiking Digipoort X400, SMTP, POP3 en FTP Bedrijven

Handreiking Digipoort X400, SMTP, POP3 en FTP Bedrijven Handreiking Digipoort X400, SMTP, POP3 en FTP Bedrijven Versie 1.01 Datum 16 september 2010 Status Definitief Colofon Projectnaam Digipoort Versienummer 1.01 Organisatie Logius Postbus 96810 2509 JE Den

Nadere informatie

Hyarchis.Net MKB. Hyarchis.Net MKB voor efficiënte ondernemers. Stroomlijn al uw digitale- en papierstromen

Hyarchis.Net MKB. Hyarchis.Net MKB voor efficiënte ondernemers. Stroomlijn al uw digitale- en papierstromen Hyarchis.Net MKB Hyarchis.Net MKB voor efficiënte ondernemers Stroomlijn al uw digitale- en papierstromen Heeft uw bedrijf door alle uitpuilende archiefkasten soms meer weg van een papieropslag? Kunt u

Nadere informatie

Keteninformatisering: casus GCOS

Keteninformatisering: casus GCOS Keteninformatisering: casus GCOS Overzicht 1. Wat was er vóór GCOS 2. Wat is GCOS 3. Resultaten 4. GCOS als ketenvoorziening 5. Goede en mindere momenten 6. De toekomst 2 Aanleiding 6-7 jaar geleden: sterke

Nadere informatie

Elektronisch factureren

Elektronisch factureren Elektronisch factureren 1 Waarom deze brochure Wanneer u als ondernemer goederen of diensten levert aan een andere ondernemer, bent u meestal verplicht een factuur uit te reiken aan die andere ondernemer.

Nadere informatie

26 januari Hoe gaat het er in Nederland aan toe? Nederlandse DNA-databank voor Stafzaken (I) Nederlandse DNA-databank voor Stafzaken (II)

26 januari Hoe gaat het er in Nederland aan toe? Nederlandse DNA-databank voor Stafzaken (I) Nederlandse DNA-databank voor Stafzaken (II) Hoe gaat het er in Nederland aan toe? Dr.Ir. C.P. (Kees) van der Beek MBA Beheerder Nederlandse DNA-databank voor strafzaken Brussel 26 januari 2012 Nederlandse DNA-databank voor Stafzaken (I) Op te nemen

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2009 235 Besluit van 2 juni 2009, houdende regels aangaande de registratie van elektronische adressen van derden en het elektronisch betekenen in

Nadere informatie

Publicatieblad van de Europese Unie L 165 I. Wetgeving. Niet-wetgevingshandelingen. 61e jaargang. Uitgave in de Nederlandse taal. 2 juli 2018.

Publicatieblad van de Europese Unie L 165 I. Wetgeving. Niet-wetgevingshandelingen. 61e jaargang. Uitgave in de Nederlandse taal. 2 juli 2018. Publicatieblad van de Europese Unie L 165 I Uitgave in de Nederlandse taal Wetgeving 61e jaargang 2 juli 2018 Inhoud II Niet-wetgevingshandelingen BESLUITEN Besluit (EU) 2018/937 van de Europese Raad van

Nadere informatie

TRACTATENBLAD VAN HET

TRACTATENBLAD VAN HET 49 (1994) Nr. 7 TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN JAARGANG 2015 Nr. A. TITEL Overeenkomst inzake Partnerschap en Samen waarbij een partnerschap tot stand wordt gebracht tussen de Europese

Nadere informatie

Handleiding voor aansluiten op Digilevering

Handleiding voor aansluiten op Digilevering Handleiding voor aansluiten op Digilevering Versie 1.0 Datum 1 augustus 2013 Status definitief Colofon Projectnaam Digilevering Versienummer 1.0 Contactpersoon Servicecentrum Logius Organisatie Logius

Nadere informatie

Datum 12 november 2013 Onderwerp GPS (Geïntegreerd processysteem strafrecht) in relatie tot VPS en KEI

Datum 12 november 2013 Onderwerp GPS (Geïntegreerd processysteem strafrecht) in relatie tot VPS en KEI > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Directoraat-Generaal Rechtspleging en Rechtshandhaving Directie Veiligheid

Nadere informatie

Tactisch beheer informatievoorziening AWBZ

Tactisch beheer informatievoorziening AWBZ Tactisch beheer informatievoorziening AWBZ Spreker Sandra Landa Plaats Den datum Haag 27 januari 2012 Tactisch beheerder Wat is beheer van de informatievoorziening? In samenspraak met ketenpartijen de

Nadere informatie

Voorwaarden Digilevering

Voorwaarden Digilevering Voorwaarden Digilevering 3 juni 2015 Plaatsbepaling De Voorwaarden Digilevering bevatten de specifieke voorwaarden die gelden tussen Logius en Afnemers en tussen Logius en Basisregistratiehouders bij het

Nadere informatie

Bevordering van Interoperabiliteit tussen Overheidsorganisaties

Bevordering van Interoperabiliteit tussen Overheidsorganisaties Bevordering van Interoperabiliteit tussen Overheidsorganisaties Fineke Beukema Mariska Scherphof Pim Keizer Justitiële Informatiedienst Ministerie van Veiligheid en Justitie Almelo, Nederland ABSTRACT:

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Informatie voor grensarbeiders

Inhoudsopgave. Informatie voor grensarbeiders Inhoudsopgave WERKEN IN TWEE LANDEN 2 Wonen in Nederland en werken buiten Nederland Waar verzekerd bij werken in twee landen Voorkom dubbele premiebetaling Werkgevers- en werknemersverklaring DE PROCEDURE

Nadere informatie

TRACTATENBLAD VAN HET

TRACTATENBLAD VAN HET 66 (1991) Nr. 6 TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN JAARGANG 2014 Nr. 39 A. TITEL Overeenkomst betreffende samenwerking en een douane-unie tussen de Europese Gemeenschap en haar lidstaten,

Nadere informatie

Volume: 0-49 zendingen per jaar Europa 0 2 kg 2-10 kg kg kg

Volume: 0-49 zendingen per jaar Europa 0 2 kg 2-10 kg kg kg Wanneer u op basis van uw daadwerkelijkaantal zendingen boven de 49 zendingen per jaar uitkomt, dan kunt u ons contacteren voor verbeterde tarieven. Wij passen uw prijzen dan direct aan. Volume: 0-49 zendingen

Nadere informatie

Ontstaan van de EU Opdrachtenblad Schooltv-beeldbank

Ontstaan van de EU Opdrachtenblad Schooltv-beeldbank Ontstaan van de EU Opdrachtenblad Schooltv-beeldbank GROEP / KLAS.. Naam: Ga www.schooltv.ntr.nl Zoek op trefwoord: EU Bekijk de clip Het ontstaan van de EU en maak de volgende vragen. Gebruik de pauzeknop

Nadere informatie

Nieuwsbrief IBI Nummer 36, 23-07-2012

Nieuwsbrief IBI Nummer 36, 23-07-2012 Nummer 36, 23-07-2012 Nieuwsbrief IBI Nummer 36, 23-07-2012 Hierbij ontvangt u de zesendertigste nieuwsbrief Interbestuurlijke informatie (IBI). De nieuwsbrief IBI brengt informatie over het brede terrein

Nadere informatie

Beschrijving pseudonimisatieplatform ZorgTTP

Beschrijving pseudonimisatieplatform ZorgTTP Beschrijving pseudonimisatieplatform ZorgTTP copyright ZorgTTP 2016 De rechten van intellectuele en industriële eigendom, waaronder het auteursrecht, op alle informatie in dit document berusten bij ZorgTTP

Nadere informatie

EBV. Elektronisch uitwisselen van gegevens met EBV. tussen twee of meer ketenpartners

EBV. Elektronisch uitwisselen van gegevens met EBV. tussen twee of meer ketenpartners EBV tussen twee of meer ketenpartners Optimalisering van informatieuitwisseling tussen ketenpartners Informatie hebben, is informatie delen. Dit moet veilig en betrouwbaar gebeuren. Het belang van digitaal

Nadere informatie

Bijlage 2 behorend bij de Algemene Voorwaarden Caresharing B.V.: Security Statement

Bijlage 2 behorend bij de Algemene Voorwaarden Caresharing B.V.: Security Statement Bijlage 2 behorend bij de Algemene Voorwaarden Caresharing B.V.: Security Statement Colofon Document : Security Statement (SS) Service : Caresharing Leverancier : Caresharing B.V. Auteur : Caresharing

Nadere informatie

MODULE III BESLISSINGEN NEMEN IN EUROPA? BEST LASTIG!!!

MODULE III BESLISSINGEN NEMEN IN EUROPA? BEST LASTIG!!! MODULE III BESLISSINGEN NEMEN IN EUROPA? BEST LASTIG!!! De Europese Unie bestaat uit 27 lidstaten. Deze lidstaten hebben allemaal op dezelfde gebieden een aantal taken en macht overgedragen aan de Europese

Nadere informatie

Protocol van 3 juni Houdende wijziging van het Verdrag betreffende het internationale spoorwegvervoer (COTIF) van 9 mei 1980 (Protocol 1999)

Protocol van 3 juni Houdende wijziging van het Verdrag betreffende het internationale spoorwegvervoer (COTIF) van 9 mei 1980 (Protocol 1999) Protocol van 3 juni 1999 Houdende wijziging van het Verdrag betreffende het internationale spoorwegvervoer (COTIF) van 9 mei 1980 (Protocol 1999) Met toepassing van de artikelen 6 en 19, 2 van het Verdrag

Nadere informatie

BIJLAGE. bij. Voorstel voor een Besluit van de Raad

BIJLAGE. bij. Voorstel voor een Besluit van de Raad EUROPESE COMMISSIE Brussel, 3.8.2017 COM(2017) 412 final ANNEX 1 BIJLAGE bij Voorstel voor een Besluit van de Raad betreffende de ondertekening, namens de Europese Unie en haar lidstaten, en de voorlopige

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2012 2013 22 112 Nieuwe Commissievoorstellen en initiatieven van de lidstaten van de Europese Unie Nr. 1474 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN BUITENLANDSE

Nadere informatie

Grensoverschrijdende dienstverlening in Nederland

Grensoverschrijdende dienstverlening in Nederland Grensoverschrijdende dienstverlening in Nederland In artikel 1e van het Besluit uitvoering Wet arbeid vreemdelingen is vastgesteld dat voor een vreemdeling die in het kader van grensoverschrijdende dienstverlening

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2015 2016 21 501-07 Raad voor Economische en Financiële Zaken Nr. 1317 BRIEF VAN DE MINISTER VAN FINANCIËN Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

De informatierotonde. Een betrouwbaar en overzichtelijk circuit voor de JenV-coureur. Wijnand Lodder Dany Venema Paul Nijenhuis Johan Rauwerda

De informatierotonde. Een betrouwbaar en overzichtelijk circuit voor de JenV-coureur. Wijnand Lodder Dany Venema Paul Nijenhuis Johan Rauwerda De informatierotonde JenV Een betrouwbaar en overzichtelijk circuit voor de JenV-coureur Wijnand Lodder Dany Venema Paul Nijenhuis Johan Rauwerda Jeugdketen GCOS Europa JDS Strafrechtketen SKDB Vorig jaar

Nadere informatie

VOORBEREIDEND KNUTSELWERK

VOORBEREIDEND KNUTSELWERK WERKEN MET DE KAART KAART VAN EUROPA Bemachtig een zo groot mogelijke kaart van Europa VOORBEREIDEND KNUTSELWERK Maak knutselmateriaal om de verschillen tussen de landen te duiden. Hieronder staan de benodigde

Nadere informatie

Directoraat-Generaal Rechtspleging en Rechtshandhaving

Directoraat-Generaal Rechtspleging en Rechtshandhaving ϕ1 Ministerie van Justitie Directoraat-Generaal Rechtspleging en Rechtshandhaving Directie Juridische en Operationele Aangelegenheden Postadres: Postbus 20301, 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de

Nadere informatie

Informeert. Justitiële Informatiedienst. Ingebruikname nieuwe release GCOS. Centralisatie ZyLAB/LURIS. IND-archief in CDD succesvol geschoond

Informeert. Justitiële Informatiedienst. Ingebruikname nieuwe release GCOS. Centralisatie ZyLAB/LURIS. IND-archief in CDD succesvol geschoond Justitiële Informatiedienst Informeert Juni 2015 Voorwoord > Centralisatie ZyLAB/LURIS > Centralisatie ZyLAB/LURIS Ingebruikname nieuwe release GCOS IND-archief in CDD succesvol geschoond IND-archief in

Nadere informatie

BRUSSEL Wat gebeurt daar? Peter N. Ruys

BRUSSEL Wat gebeurt daar? Peter N. Ruys BRUSSEL Wat gebeurt daar? Peter N. Ruys INHOUD 1. Algemene kennis over de EU 2. Wat ging eraan vooraf 3. Structuur 4. Totstandkoming wetten De Europese Unie: 500 miljoen mensen 27 landen EU-landen Kandidaat-EU-landen

Nadere informatie

HOE BETAALT U? HOE ZOU U WILLEN BETALEN?

HOE BETAALT U? HOE ZOU U WILLEN BETALEN? HOE BETAALT U? HOE ZOU U WILLEN BETALEN? 2/09/2008-22/10/2008 Er zijn 329 antwoorden op 329 die voldoen aan uw criteria DEELNAME Land DE - Duitsland 55 (16.7%) PL - Polen 41 (12.5%) DK - Denemarken 20

Nadere informatie

digitale overheidsdienstverlening aan bedrijven

digitale overheidsdienstverlening aan bedrijven digitale overheidsdienstverlening aan bedrijven Uitkomsten consultatiesessies met leveranciers administratieve software, accountants en administratiekantoren 15 februari 2017 1. Ondernemers willen gemak,

Nadere informatie

Starten met elektronisch aangeven

Starten met elektronisch aangeven Starten met elektronisch aangeven Bereidt u voor! Vanaf 1 januari 2005 zijn ondernemers die binnenlands belastingplichtig zijn, verplicht hun aangiften inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting en omzetbelasting

Nadere informatie

Bewerkersovereenkomst. Afnemer Logius. behorende bij het aanvraagformulier MijnOverheid

Bewerkersovereenkomst. Afnemer Logius. behorende bij het aanvraagformulier MijnOverheid Bewerkersovereenkomst Afnemer Logius behorende bij het aanvraagformulier MijnOverheid De ondergetekenden: [ ], verder te noemen : Afnemer en De Staat der Nederlanden, te dezen rechtsgeldig vertegenwoordigd

Nadere informatie

TRACTATENBLAD VAN HET

TRACTATENBLAD VAN HET 34 (2007) Nr. 4 TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN JAARGANG 2010 Nr. 245 A. TITEL Verdrag van Lissabon tot wijziging van het Verdrag betreffende de Europese Unie en het Verdrag tot oprichting

Nadere informatie

CIOT-bevragingen Proces en rechtmatigheid

CIOT-bevragingen Proces en rechtmatigheid CIOT-bevragingen Proces en rechtmatigheid 2015 Veiligheid en Justitie Samenvatting resultaten Aanleiding Op basis van artikel 8 van het Besluit Verstrekking Gegevens Telecommunicatie is opdracht gegeven

Nadere informatie

Procedure identificatieplicht

Procedure identificatieplicht Procedure identificatieplicht In dit document wordt stap voor stap uitgelegd wat er van u wordt verwacht in het geval van het vaststellen van de identiteit van de medewerker. 1. Vraag de medewerker een

Nadere informatie

Ieder document direct beschikbaar

Ieder document direct beschikbaar Slide 1 Ieder document direct beschikbaar 4 februari 2016 1 Slide 2 Over Expansion Implementatiespecialist op gebied van digitale documentverwerking en archivering Verantwoordelijk voor volledig implementatietraject

Nadere informatie

Gecoördineerde handhavingsmaatregelen voor betere naleving consumentenrechten op reiswebsites

Gecoördineerde handhavingsmaatregelen voor betere naleving consumentenrechten op reiswebsites #sweep2013 Gecoördineerde handhavingsmaatregelen voor betere naleving consumentenrechten op reiswebsites Brussel, 14 april 2014 In 2013 bleek uit een gezamenlijke, door de Europese Commissie gecoördineerde

Nadere informatie

Brochure Geldige identiteitsdocumenten. Voor gebruik bij verkiezingen en referenda in het stemlokaal vanaf 2018

Brochure Geldige identiteitsdocumenten. Voor gebruik bij verkiezingen en referenda in het stemlokaal vanaf 2018 Brochure Geldige identiteitsdocumenten Voor gebruik bij verkiezingen en referenda in het stemlokaal vanaf 2018 Brochure Geldige identiteitsdocumenten Voor gebruik bij verkiezingen en referenda in het

Nadere informatie

2015; definitief Verslag van bevindingen

2015; definitief Verslag van bevindingen Inspectie SZW Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Gemeenteraad van Nederweert Postbus 2728 6030AA NEDERWEERT Programma 8 Postbus 90801 2509 LV

Nadere informatie

m.b.v. digitale certificaten en PKI Versie: mei 2002 Beknopte Dienstbeschrijving beveiligen van e-mail

m.b.v. digitale certificaten en PKI Versie: mei 2002 Beknopte Dienstbeschrijving beveiligen van e-mail Beknopte dienstbeschrijving Beveiligen van e-mail m.b.v. digitale certificaten en PKI Document: Versie: mei 2002 Beknopte Dienstbeschrijving beveiligen van e-mail Inhoudsopgave 1. Inleiding 2 2. Snel te

Nadere informatie

r'h'hil-lli'h'i'-i'l-ll-ll-ll

r'h'hil-lli'h'i'-i'l-ll-ll-ll Inspectie SZW Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Gemeenteraad van Albrandswaard Postbus 1000 3160 GA RHOON r'h'hil-lli'h'i'-i'l-ll-ll-ll reg.

Nadere informatie

Tarieven Europa: staffel 1

Tarieven Europa: staffel 1 Tarieven Europa: staffel 1 Wanneer u op basis van uw daadwerkelijkaantal zendingen boven de 49 zendingen per jaar uitkomt, dan kunt u ons contacteren voor verbeterde tarieven. Wij passen uw prijzen dan

Nadere informatie

TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN. JAARGANG 2015 Nr. 70

TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN. JAARGANG 2015 Nr. 70 13 (2013) Nr. 2 TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN JAARGANG 2015 Nr. 70 A. TITEL Euro-mediterrane luchtvaartovereenkomst tussen de Europese Unie en haar lidstaten, enerzijds, en de regering

Nadere informatie

Ad van der Meijden Operationeel Specialist

Ad van der Meijden Operationeel Specialist Workshop 3 Ad van der Meijden Operationeel Specialist Politie Den Haag Expertisecentrum Vreemdelingen, Identificatie en Mensenhandel Bezoekadres: Kwekerijweg 6, 3709 JA Zeist Postadres: Postbus 238, 3984

Nadere informatie

De kracht van incourcing bij de rechtspraak

De kracht van incourcing bij de rechtspraak De kracht van incourcing bij de rechtspraak Peter van Schaik Directeur spir-it 29-11-2016 Agenda Even voorstellen Achtergrond Aanpak programma KEI 2 Wat is spir-it Het full service ICT bedrijf voor de

Nadere informatie

Brochure Geldige identiteitsdocumenten. Voor gebruik bij verkiezingen en referenda in het stemlokaal vanaf 2016

Brochure Geldige identiteitsdocumenten. Voor gebruik bij verkiezingen en referenda in het stemlokaal vanaf 2016 Brochure Geldige identiteitsdocumenten Voor gebruik bij verkiezingen en referenda in het stemlokaal vanaf 2016 Brochure Geldige identiteitsdocumenten Voor gebruik bij de Tweede Kamerverkiezing van 15

Nadere informatie

Eén manier van betalen in Europa

Eén manier van betalen in Europa Eén manier van betalen in Europa Op 1 februari 2014 is de Europese betaalmarkt een feit. Zorg ervoor dat u ruim op tijd klaar bent voor de nieuwe manier van betalen. De Europese betaalmarkt Op 1 februari

Nadere informatie

Marjon Opgenoort-Peeters; Karin Klooswijk; Manon Bieleman; Erna van de Peppel; Ben Lampe CC:

Marjon Opgenoort-Peeters; Karin Klooswijk; Manon Bieleman; Erna van de Peppel; Ben Lampe CC: Gera Gerritsen Van: Hermine van den Berg-van Zijl Verzonden: woensdag 17 september 2014 18:01 Aan: Marjon Opgenoort-Peeters; Karin Klooswijk; Manon Bieleman; Erna van de Peppel; Ben Lampe CC: Peter Spitteler;

Nadere informatie

Aanvragen en gebruik Overheids IdentificatieNummer (OIN)

Aanvragen en gebruik Overheids IdentificatieNummer (OIN) Aanvragen en gebruik Overheids IdentificatieNummer (OIN) Versie 1.0 Datum 02/06/2014 Status Definitief Colofon Logius Servicecentrum: Postbus 96810 2509 JE Den Haag t. 0900 555 4555 (10 ct p/m) e. servicecentrum@logius.nl

Nadere informatie

ANNEX BIJLAGE. bij VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

ANNEX BIJLAGE. bij VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 21.9.2018 COM(2018) 651 final ANNEX BIJLAGE bij VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD over de werking van Richtlijn 2011/24/EU betreffende de toepassing

Nadere informatie

Workshop SEPA. Over Congressus. Incasso stappenplan SEPA. Terminologie. Mandaten. Tijdlijn

Workshop SEPA. Over Congressus. Incasso stappenplan SEPA. Terminologie. Mandaten. Tijdlijn SEPA incasso s Workshop LKvV - november 2014 Workshop SEPA Over Congressus Incasso stappenplan SEPA Terminologie Mandaten Tijdlijn Over Congressus Over Congressus Website, ledenadministratie en financiën

Nadere informatie

de heer Jordi AYET PUIGARNAU, directeur, namens de secretarisgeneraal van de Europese Commissie

de heer Jordi AYET PUIGARNAU, directeur, namens de secretarisgeneraal van de Europese Commissie Raad van de Europese Unie Brussel, 8 augustus 2017 (OR. en) Interinstitutioneel dossier: 2017/0184 (NLE) 11636/17 ADD 1 COEST 212 ELARG 62 VOORSTEL van: ingekomen: 3 augustus 2017 aan: de heer Jordi AYET

Nadere informatie

BIJLAGE. bij het. Voorstel voor een besluit van de Raad

BIJLAGE. bij het. Voorstel voor een besluit van de Raad EUROPESE COMMISSIE Brussel, 18.2.2016 COM(2016) 70 final ANNEX 1 BIJLAGE bij het Voorstel voor een besluit van de Raad betreffende de ondertekening, namens de Europese Unie en haar lidstaten, van het protocol

Nadere informatie

Brochure Geldige identiteitsdocumenten. Voor gebruik bij verkiezingen en referenda in het stemlokaal vanaf 2018

Brochure Geldige identiteitsdocumenten. Voor gebruik bij verkiezingen en referenda in het stemlokaal vanaf 2018 Brochure Geldige identiteitsdocumenten Voor gebruik bij verkiezingen en referenda in het stemlokaal vanaf 2018 Brochure Geldige identiteitsdocumenten Voor gebruik bij verkiezingen en referenda in het

Nadere informatie

PGI 2. Europese Raad Brussel, 19 juni 2018 (OR. en) EUCO 7/1/18 REV 1

PGI 2. Europese Raad Brussel, 19 juni 2018 (OR. en) EUCO 7/1/18 REV 1 Europese Raad Brussel, 19 juni 2018 (OR. en) Interinstitutionele dossiers: 2017/0900 (E) 2013/0900 (E) EUCO 7/1/18 REV 1 INST 92 POLGEN 23 CO EUR 8 RECHTSHANDELINGEN Betreft: BESLUIT VAN DE EUROPESE RAAD

Nadere informatie

Vragen en antwoorden

Vragen en antwoorden Vragen en antwoorden 1) Wat is de reikwijdte van de Ethics Open Talk-site van L ORÉAL? Afhankelijk van de vervulling van de voorwaarden zoals vermeld bij vraag 2 hieronder kun je op de Ethics Open Talk-site

Nadere informatie

Ad 2. Verbetering regeling identiteitsvaststelling verdachten en veroordeelden Dit onderdeel van het wetsvoorstel bevat drie wijzigingen.

Ad 2. Verbetering regeling identiteitsvaststelling verdachten en veroordeelden Dit onderdeel van het wetsvoorstel bevat drie wijzigingen. POSTADRES Postbus 93374, 2509 AJ Den Haag BEZOEKADRES Juliana van Stolberglaan 4-10 TEL 070-88 88 500 FAX 070-88 88 501 E-MAIL info@cbpweb.nl INTERNET www.cbpweb.nl AAN De Minister van Veiligheid en Justitie

Nadere informatie

Ministerie van Veiligheid en Justitie. Modernisering Wetboek van Strafvordering

Ministerie van Veiligheid en Justitie. Modernisering Wetboek van Strafvordering Ministerie van Veiligheid en Justitie Modernisering Wetboek van Strafvordering Inleiding In het Wetboek van Strafvordering staan de regels waaraan de opsporingsdiensten, het Openbaar Ministerie (OM), rechters

Nadere informatie

Audit Centraal Informatiepunt Onderzoek Telecommunicatie (CIOT) Beheeronderzoek 2013

Audit Centraal Informatiepunt Onderzoek Telecommunicatie (CIOT) Beheeronderzoek 2013 Auditdienst Rijk Ministerie van Financiën Audit Centraal Informatiepunt Onderzoek Telecommunicatie (CIOT) Beheeronderzoek 2013 ADR/20 14/1087 Datum 16 september 2014 Status Definitief Pagina 1 van 14 MUOIt

Nadere informatie

Vanaf 21 april is de website van Agentschap NL in een nieuw jasje gestoken. De toegankelijkheid en leesbaarheid zijn aanzienlijk verbeterd.

Vanaf 21 april is de website van Agentschap NL in een nieuw jasje gestoken. De toegankelijkheid en leesbaarheid zijn aanzienlijk verbeterd. nummer 2, april 2011 EVOA Nieuwsbrief nummer 2, april 2011 Nieuwsbrief voor internationaal afvaltransport Inhoud Website van EVOA in een nieuw jasje Nieuwe tool om de hoogte van de financiële zekerheid

Nadere informatie

9079/17 JVS/bb 1 DGC 2A

9079/17 JVS/bb 1 DGC 2A Raad van de Europese Unie Brussel, 30 mei 2017 (OR. en) 9079/17 Interinstitutioneel dossier: 2017/0082 (NLE) COEST 99 ELARG 36 WETGEVINGSBESLUITEN EN ANDERE INSTRUMENTEN Betreft: Protocol bij de Partnerschaps-

Nadere informatie

Deze vragen werden ingezonden op 11 april 2018 met kenmerk 2018Z06698.

Deze vragen werden ingezonden op 11 april 2018 met kenmerk 2018Z06698. 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Turfmarkt 147 2511 DP Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den Haag www.rijksoverheid.nl/jenv

Nadere informatie

We willen na twee jaar wel bezien in hoeverre de doorgevoerde maatregelen het beoogde effect hebben gehad.

We willen na twee jaar wel bezien in hoeverre de doorgevoerde maatregelen het beoogde effect hebben gehad. 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Turfmarkt 147 2511 DP Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den Haag www.rijksoverheid.nl/venj

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2008 275 Besluit van 3 juli 2008, houdende regels aangaande de betrouwbaarheid en vertrouwelijkheid van het elektronisch verzenden van verzoeken en

Nadere informatie

#BeActive Reglement ondersteuning clubs in het kader van Europese uitwisseling

#BeActive Reglement ondersteuning clubs in het kader van Europese uitwisseling #BeActive Reglement ondersteuning clubs in het kader van Europese uitwisseling Artikel 1: Situering De Europese Week van de Sport is een initiatief van de Europese Commissie om sport en lichaamsbeweging

Nadere informatie