Alfabetische begrippenlijst

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Alfabetische begrippenlijst"

Transcriptie

1 Alfabetische begrippenlijst A Aanbestedende dienst De partij die de aanbesteding uitvoert. Dit is niet altijd de gemeente zelf. Aanbesteding De overheid koopt een product of dienst volgens vastgestelde regels voor een bepaalde periode in. Een (internationale) aanbesteding wordt ook wel omschreven als een bid. Advies Een advies is een op basis van deskundigheid of ervaring geformuleerde aanbeveling, ten behoeve van een adviesvrager, bijvoorbeeld een gemeente. Vrijblijvend advies hoeft niet te worden opgevolgd, bindend advies wel. Een bindend advies bestaat niet voor adviesraden. Een adviesraad kan ook ongevraagd advies geven. Dat wil zeggen dat een adviesraad niet hoeft te wachten op een vraag, maar ook kan aangeven wat ze zelf belangrijk vindt. Ambtenaar Medewerker van de gemeente of provincie. De ambtenaar bereidt beleidsvoorstellen voor en voert ze uit. B BAO Besluit Aanbestedingsregels voor Overheidsopdrachten (2005). Daarin heeft de Nederlandse overheid vastgelegd hoe de overheidsdiensten moeten aanbesteden. Deze wetgeving is gebaseerd op Europese regelgeving. Beïnvloedingsmomenten De tijdstippen waarop belangenbehartigers succesvol invloed op aanbestedingen kunnen uitoefenen, zoals de jaarlijkse begrotingsbehandeling of commissievergaderingen. Begroting De voorlopige berekening van de inkomsten en uitgaven van het komend jaar. De begroting van een gemeente of provincie dient jaarlijks te worden vastgesteld. Beladingsgraad De mate waarin voertuigen minimaal 1 betalende gebruiker hebben. De waarde is een percentage dat is afgerond op 1 getal achter de komma, bijvoorbeeld 3,5%. Het maximum is namelijk vaak 8, dan zit het voertuig helemaal vol. Belangenorganisatie Een organisatie met belangenbehartigers, die opkomt voor de belangen van een bepaalde groep mensen. Beleid Gedragslijn voor het behalen van een bepaald doel.

2 Beleidscyclus Het proces van voorbereiden, opstellen, vaststellen, uitvoeren en evalueren van beleid. Omdat dit proces zich steeds herhaalt, wordt het een cyclus (Latijns voor wiel ) genoemd. Bestek De beschrijving van de opdracht en de daaraan gestelde voorwaarden en bijlagen, evenals de Nota(s) van Inlichtingen. Bestekhouder (Rechts)persoon die een bestek heeft gekregen van de aanbestedende dienst en als zodanig is geregistreerd. C Code VVR Code voor Veilig Vervoer Rolstoelinzittenden. Code is geldig voor motorvoertuigen die zijn ingericht voor het vervoer van maximaal acht personen en de chauffeur. College (van B&W) Het College van Burgemeester en Wethouders (B&W) vormt het dagelijkse bestuur van elke gemeente en is verantwoordelijk voor het reilen en zeilen in de gemeente. Het College bereidt raadvergaderingen voor en voert raadsbesluiten uit. Combinant Een rechtspersoon die deel uitmaakt van een combinatie. Combinatie Een uit meerdere rechtspersonen bestaand samenwerkingsverband, dat inschrijft op een opdracht. Combinatiegraad Onder combinatiegraad wordt verstaan de mate waarin betalende gebruikers tegelijkertijd worden vervoerd. De waarde is in een getal uitgedrukt en afgerond op 1 getal achter de komma, bijvoorbeeld 1,5. Combinatieritten Het samenvoegen van reizigers in een voertuig. Commissie Doet voorbereidend werk voor de gemeenteraad. Raadscommissies bestaan meestal uit raadsleden, maar er kunnen ook burgers in worden benoemd. Contract Overeenkomst tussen partijen. Contractbeheer Toezicht of de gestelde eisen in het contract correct worden uitgevoerd. Controleprotocol Beschrijving van eisen die gesteld zijn aan de wijze waarop de financiële administratie wordt gevoerd en gecontroleerd.

3 CVV Collectief Vraagafhankelijk Vervoer: vervoer van deur tot deur op afroep met een deeltaxi. D Deur In vervoerskundige betekenis: iedere locatie, die ligt aan de openbare weg en bereikbaar is per personenauto. Of de voordeur van een woning of een ander gebouw. In het geval van een wooncomplex of flatgebouw is de deur de centrale hoofdingang van het woongebouw of het flatgebouw. Doelgroep Groep mensen die onder een bepaalde regeling vallen en als doelgroep zijn aangemerkt door de opdrachtgever. Doelgroepenvervoer Vervoer dat mensen met een lichamelijke, verstandelijke, psychische of zintuiglijke beperking indien nodig een alternatief biedt voor het reguliere openbaar vervoer. Drempelbedrag Eigen bijdrage die ouders in een aantal gevallen betalen voor de kosten van het leerlingenvervoer. Het drempelbedrag is gekoppeld aan de kilometergrens die gemeenten kunnen hanteren. E EHBO Eerste Hulp Bij Ongelukken. Eigen bijdrage Het bedrag dat de reiziger zelf betaalt voor het vervoer. Evaluatie De manier waarop de kwaliteit van het vervoer wordt beoordeeld. Evaluatieonderzoek Onderzoek naar de kwaliteit van het vervoer, bijvoorbeeld door middel van een enquête onder gebruikers. F Formeel advies- of inspraakorgaan Volgens regels ingesteld orgaan, dat bijvoorbeeld de gemeente adviseert wat zij het beste kan doen. G Gebruiker Iedereen die gebruik maakt van het doelgroepenvervoer. Gecombineerde aanbesteding Meerdere partijen besteden het vervoer gezamenlijk aan.

4 Gedeputeerde Staten Het dagelijks bestuur van de provincie, te vergelijken met een dagelijks bestuur van een organisatie of (bij gemeenten) met het College van B&W. Gemeenschappelijke Regeling (GR). Een overeenkomst tussen bepaalde bestuursorganen zoals gemeenten, waarbij bepaald wordt dat taken en bevoegdheden centraal worden uitgevoerd. Gemeentelijke verordening Een op gemeentelijk niveau vastgesteld algemeen verbindend voorschrift. Het is een wetgevende regeling op gemeentelijk niveau, een soort lokale wet. Gemeenteraad Het belangrijkste besluitvormings- en controlerend orgaan in de gemeente, vergelijkbaar met het algemeen bestuur van een organisatie. De gemeenteraad bepaalt het beleid van de gemeente en controleert het handelen van het College van B&W. Geschiktheidcriteria Voorwaarden waaraan een inschrijver moet voldoen om gekozen te kunnen worden om deel te nemen aan het gunningproces GPS-volgsysteem Global Positioning System. Via de satelliet kan men bepalen waar een voertuig zich bevindt. Gunning De toekenning van een opdracht aan een opdrachtnemer. Gunningscriteria Kenmerken op basis waarvan men een opdracht verleent. H Hoofdaannemer Verantwoordelijke opdrachtnemer die al dan niet gebruik maakt van onderaannemers bij de uitvoering van de opdracht. Onderaannemers zijn bedrijven die diensten verlenen, die binnen de opdracht een specifiek omschreven plaats innemen. Zij hebben alleen de verantwoordelijkheid voor het uitvoeren van die specifieke diensten, de hoofdaannemer heeft de verantwoordelijkheid over de gehele opdracht. I Incident Een gebeurtenis tijdens de levering van de dienst waarbij een verwonding en/of materiële en/of niettastbare of geestelijke schade is ontstaan. Indicatie Procedure waarin wordt bepaald of iemand recht heeft op een bepaalde vervoersvorm.

5 Indicatiecriteria Kenmerken aan de hand waarvan wordt bepaald of iemand recht heeft op een bepaalde vervoersvorm. Inschrijver De (rechts)persoon die een aanbod heeft gedaan om iets tegen een bepaalde prijs te doen en als zodanig geregistreerd is in een aanbesteding. Inspraak De mogelijkheid om je mening te laten horen. J K Klacht U laat weten dat u ontevreden bent over het vervoer. Klachtenprocedure De manier waarop klachten worden verzameld en hoe ermee wordt omgegaan. Kwaliteitseisen Aan welke voorwaarden moet het vervoer voldoen, bijvoorbeeld op tijd aankomen en de veiligheid. Kwaliteitsmeter Vragenlijsten voor gebruikers of betrokkenen, inclusief een beleidschecklist om de kwaliteit van het vervoer te meten ( Kwaliteitsmeting Een meting om te kijken hoe goed het vervoer in de praktijk is. L Leerlingenvervoer Door de gemeente georganiseerd vervoer van leerlingen naar scholen voor (speciaal) basis- en (speciaal) voortgezet onderwijs. Het gaat om kinderen die door hun beperking of levensovertuiging aangewezen zijn op het leerlingenvervoer. M Meld- en regiecentrale Het planningscentrum van een vervoersbedrijf, waar de ritaanname, -planning, -toewijzing en registratie plaatsvindt, inclusief de financiële administratie. Mysterie reiziger/mystery traveller Deze reiziger reist als 'gewone' klant mee met het vervoer, maar onderzoekt systematisch hoe de kwaliteit en service van het bedrijf zijn.

6 N No show De benaming voor een mislukt contact tussen chauffeur en gebruiker op het moment van ophalen op het ophaaladres. Dit kan zowel betekenen dat de chauffeur niet of niet op tijd is gearriveerd, alsook dat de reiziger niet of niet op tijd bij het ophaaladres was. Nota van Inlichtingen Reactie van de opdrachtgever op de gestelde vragen naar aanleiding van het bestek, informatiebijeenkomsten en eerdere Nota(s) van Inlichtingen. Notitie/nota Een geschreven beleidsstuk. O Offerte Een formele prijsopgave, waarin naast de prijs vaak ook andere aspecten zoals kwaliteit en/of hoeveelheden zijn weergegeven. Onafhankelijk adviesbureau Een bureau dat adviezen geeft zonder dat het zelf een belang heeft bij het advies. Openbaar vervoer (OV) Personenvervoer dat voor iedereen toegankelijk en te gebruiken is. Trein, bus, tram, metro en regiotaxi. OV-autoriteit Een overheid, zoals een provincie of een groep van gemeenten, die verantwoordelijk is voor het stads- en/of streekvervoer in een bepaald gebied. Ongeregeld vervoer Vervoer met een wisselend patroon. P Panel Een groep mensen, die veel weten over een bepaald onderwerp of daar veel ervaring mee hebben. Zij kunnen daarover vragen beantwoorden. Persoonsgebonden budget (Pgb) Het Pgb is een budget dat mensen met een beperking in bepaalde gevallen toegekend krijgen om zelf hun vervoer te regelen. Het Pgb bestaat ook in andere vormen, zoals het Pgb voor het zelf inkopen van voorzieningen. Prioriteitsritten Ritten die voorrang hebben op andere ritten bijvoorbeeld naar een huwelijk of begrafenis. Proces Verbaal Verslaglegging van het totale aanbestedingproces.

7 Programma van Eisen Een onderdeel van een aanbestedingsbestek waarin de opdrachtgever van het vervoer eisen stelt waaraan de vervoerder moet voldoen. Provinciale Staten De hoofdtaak van de Provinciale Staten is het controleren van het dagelijks bestuur van een provincie, dat gevormd wordt door de Gedeputeerde Staten. Q R Raadsleden Leden van de gemeenteraad. De gemeenteraad is het hoogste orgaan in de gemeente, te vergelijken met een algemeen bestuur van een organisatie. Raadsleden vertegenwoordigen het volk, stellen kaders en controleren het College van B&W of zij doelstellingen uitvoert binnen de door de gemeenteraad gestelde kaders. Regiotaxi-vervoer Een specifieke vorm van openbaar vervoer: - van deur naar deur, zoals van uw woning naar de woning van uw kind of familielid - op bestelling: u belt vooraf waarheen u wilt reizen en hoe laat - voor maximaal acht reizigers per Regiotaxi - dat het Openbaar Vervoer (OV) vervangt of een aanvulling daar op is Reservering Melding van de vervoersvraag door de gebruiker of diens vertegenwoordiger bij de vervoerder. ROCOV Regionaal Overleg Consumentenbelangen Openbaar Vervoer. Een regionaal georganiseerd inspraakorgaan voor onder andere aanbestedingen in het openbaar vervoer. S Stads- en streekvervoer Vervoer in de stad en in de regio. Stadsregio Binnen een stadsregio werken gemeenten met elkaar samen aan de ontwikkeling en uitvoering van beleid voor die stadsregio. Stadsregioraad Dit is het algemeen bestuur van de stadsregio. In de stadsregioraad zitten burgemeesters, wethouders en gemeenteraadsleden van de betrokken gemeenten. Statenlid Lid van de Provinciale Staten (zie ook Provinciale Staten).

8 T Taxipaspoort Paspoort met informatie over de reiziger die belangrijk is voor de taxichauffeur. U V Vervoerder De organisatie die verantwoordelijk is voor de uitvoering van het vervoer. De partij die hoofdaannemer is en waarmee de opdrachtgever een overeenkomst sluit. Vervoersgebied Het gebied waarin men vervoerd kan worden. Vervoerspas Een pas, die reizigers krijgen om zich te identificeren. Voorgesprek Een gesprek voorafgaand aan de aanbesteding tussen opdrachtgever en vervoerder. W Wegingsfactor Eenheid waarmee onder andere gunningscriterium kan worden gewogen. Met een wegingsfactor kunnen verschillen in het belang van gunningsriteria duidelijk worden. Als de opdrachtgever bijvoorbeeld bepaalde criteria zwaarder laat wegen dan andere. Wethouder Is onderdeel van het College van B&W, dat het dagelijks bestuur is van de gemeente. Iedere wethouder heeft een eigen taakgebied. Wmo De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) zorgt ervoor dat iedereen kan meedoen aan de maatschappij en zelfstandig kan blijven wonen. Het gaat bijvoorbeeld om mensen met beperkingen door ouderdom of handicap, een chronische psychische beperking, maar ook om vrijwilligers en mantelzorgers. Wmo-vervoer Vervoer voor mensen met een beperking, mantelzorgers en vrijwilligers ter compensatie van de beperkingen in hun zelfredzaamheid. Wmo-vervoer moet deelname van deze mensen aan de maatschappij mogelijk maken. X Y Z