Tussendoortje Schooljaar , nr. 5 ; week 44 (30 oktober)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Tussendoortje Schooljaar 2013-2014, nr. 5 ; week 44 (30 oktober)"

Transcriptie

1 Tussendoortje Schooljaar , nr. 5 ; week 44 (30 oktober) officieel mededelingenorgaan van de openbare basisschool Commissaris Gaarlandt te Nijeveen Rembrandtstraat AW Nijeveen info@obscommissarisgaarlandt.nl Website: BEDRIJVENDAG GROEP 8 Vrijdag was er bedrijvendag. Dan ga je in groepjes bedrijven bezoeken. Wij gingen naar Bertha, Piba en Voetenwerk. Je kon ook naar Gloooow, Boersma, Altena, Heidi, Primeur sloepen en Fotografie. Het was echt heel leuk en ik vind het jammer dat we het niet nog een keer kunnen doen. Jildau Vrijdag 18 oktober hadden we bedrijvendag. Ik ben naar kapper Berta geweest; daar mochten we krullen maken in de haren van een pop. Toen naar Piba daar liet ze zien hoe je kralen kon maken van glas en zelf mochten we een sleutelhanger maken. Daarna gingen we naar Voetenwerk en daar moesten we allemaal onze schoenen en sokken uitdoen. Toen ging ze onze voeten lezen; dat was erg grappig. Om kwart voor 12 gingen we weer terug naar De Schalle waar we ook waren begonnen en daar kregen we als afsluiting een kommetje soep. Het was een superleuke en gezellige dag. Floor. Ik vond de bedrijvendag erg leuk en heel leerzaam! Ik vond het ook leuk om er meer over te weten te komen.ze legden alles ook heel goed uit.ik heb er veel over geleerd. Aniek Wij gingen met ons groepje eerst naar Faber adviseurs. Daarna gingen we naar een ander bedrijf. Nu gingen we naar Boten.nl; dat was erg leuk. We hadden ook een quiz. We gaan naar het laatste bedrijf Boersma. Daar mochten we een muurtje stucen dat was erg leuk. We gaan nu naar De Schalle. Daar hebben we tomatensoep gehad. Geslaagde dag! Sjoerd GROEPEN 6 NAAR EELDE Groep 6 is dinsdag 15 oktober naar museum De Buitenplaats in Eelde geweest. Onder leiding van een gids gingen ze in kleine groepjes het museum in. Er was een tentoonstelling over de Cobra-beweging en de kinderen waren onder de indruk van de schilderijen. De gidsen hebben ook verteld over de bijzondere architectuur van het museum en de mooie tuin.

2 VOORSTELLING GROEP 3 EN 4 in OGTEROP Groep 3 en 4 gingen in de auto naar Ogterop om een voorstelling te bekijken. Het ging over veel meisjes die in een klas zaten en erg druk waren, maar ze zeiden bijna niets. Ze speelden tijgertje en liepen bijvoorbeeld door de hele zaal. We vonden het een hele mooie voorstelling, want het was bijzonder grappig en de juf van deze klas had een deftige stem. Richt en Leonie GROEPSVOORSTELLING GROEPEN 6 Groep 6 heeft met zijn groepsvoorstelling aangesloten bij het thema van de Kinderboekenweek Klaar voor de start. In groepjes hebben ze zelf een onderdeel uitgewerkt. Heel knap gedaan en prima samengewerkt. Op de foto s ziet u de openingsact: dansers op het toneel en cheerleaders met gekleurde pompons. STUDIEDAG WEES SLIM: BEWEEG! Onlangs was ik op een studiedag van vakleerkrachten gym en daar gaf Esther Hartman een lezing met het onderwerp Wees slim: Beweeg!. Zij legde uit dat er een sterke relatie bestaat tussen bewegen en cognitie. Het was een boeiend verhaal, maar niet altijd eenvoudig, want zij sprak over toegenomen effectiviteit in de frontale hersenkwab, neurochemische groeifactoren en executieve functies (inhibitie, shifting en planning). Het blijkt dat kinderen die veel bewegen een aantal enorme voordelen hebben: Maken een snellere ontwikkeling door (op meerdere gebieden) Ontwikkelen meer motorische, sportspecifieke vaardigheden Zijn fitter en ontwikkelen een beter conditie (dus betere concentratie & werkhouding) Ontwikkelen een fysiek actieve leefstijl (minder vaak ziek en minder vaak ontstekingsreacties). Middels verrijkte gymprogramma s heeft men geprobeerd aan te tonen dat extra bewegen leidt tot betere leerprestaties en dus hogere opbrengsten. Kinderen worden taakgerichter en minder onrustig. Het verschil tussen jongens en meisjes is in dit onderzoek niet meegenomen. Dit alles heeft geleid tot een aantal recente projecten, zoals: Baltoppers (balvaardigheid in het SBO), Hoe fitter, hoe slimmer (meer bewegen in de pauzes - BO) en Fit en vaardig op school (lessen bewegen combineren met rekenen en taal). De conclusies van de lezing luiden: Complex en intensief bewegen is essentieel voor de ontwikkeling van kinderen. Kinderen leren beter bewegen, worden fitter en lijken er ook slimmer van te worden (niet hun IQ, maar o.a. hun probleemoplossend vermogen). Het vak GYMNASTIEK vervult hierin een sleutelrol!

3 LAATSTE NIEUWS KINDERBOEKENWEEK Alle kinderen van groep 5 hebben zelf een prentenboek geschreven. Ze mochten zelf de titel bedenken en de inhoud van het verhaal. De tekeningen in hun zelfgemaakte prenten- boek hebben ze uiteraard ook zelf gemaakt. De laatste vrijdag voor de herfstvakantie mochten de kinderen door de hele school hun tweedehands boeken verkopen aan andere kinderen. De ouders waren ook welkom na de pauze en gelukkig waren er veel ouders om deze kinderboekenmarkt te bekijken. MUSEUMFOLDERS MAKEN IN GROEP 6. De kinderen van groep 6 werden uitgedaagd om in groepjes van twee zelf een folder te maken van een museum naar keuze. De variatie was groot. Marit en Xander maakten een folder van een boerderijmuseum en hebben daarvoor ook de computer geraadpleegd. Yaëlle, Linde en Eliza hebben een folder voor een dierenmuseum ontworpen. (Zie foto). CITO-SCORES (uit de Promesleeswijzer nr. 45) RTL-Nieuws deed 20 sept. jl. een persbericht uitgaan m.b.t. het openbaar stellen van Citoscores van diverse basisscholen. N.a.v. dit bericht kwamen er vragen binnen bij de scholen van Promes over dit onderwerp. Het antwoord op de vraag waarom zijn onze scores niet inzichtelijk is niet zo ingewikkeld: (bijna) alle basisscholen in Meppel maken nl. geen gebruik van de Cito-eindtoets. De gegevens die de Cito-eindtoets weergeeft zijn niet anders dan een conclusie van de reeds aanwezige gegevens in ons Cito Leerlingvolgsysteem (LVS). In het geval van de Eindtoets maken de kinderen van groep 8 een toets verdeeld over een aantal dagen. Het cognitieve niveau van de leerlingen wordt middels deze verzameltoets in beeld gebracht. Wij volgen onze kinderen al

4 gedurende 8 jaar in hun ontwikkeling. De gegevens die de Eindtoets oplevert, hebben we dus eigenlijk al in huis. Om de kinderen niet onnodig te belasten, doet Meppel niet mee met de Eindtoets. De afspraak met het VO (=Voortgezet Onderwijs) is dat we de leerlingen verwijzen op basis van het Cito Leerlingvolgsysteem en niet op basis van een eindtoets (er zijn overigens meerdere eindtoetsen voorhanden dan alleen de Cito). Mocht er in de toekomst een verplichting worden gesteld aan deelname aan de Eindtoets vanuit het Ministerie, zullen we uiteraard het beleid moeten veranderen. Wel geven we al jaren openheid over de uitstroom van de leerlingen van o.b.s. Commissaris Gaarlandt in onze schoolgids, zoals alle basisscholen van Promes. CONCEPT VAKANTIEROOSTER 2014 / 2015 In het afgelopen directie/overleg is het concept vakantierooster van besproken. Heeft u alvast enig idee hoe de vakanties er volgend schooljaar waarschijnlijk uit komen te zien (meestal verandert er niet veel aan het conceptrooster, maar u kunt er geen rechten aan ontlenen), mocht u hier alvast rekening mee willen houden i.v.m. vroegboekingen: Herfstvakantie t/m Kerstvakantie t/m Voorjaarsvakantie t/m Paasweekeinde t/m Koningsdag Meivakantie t/m Pinksterweekeinde Zomervakantie t/m KLEUTERS AAN HET KEGELEN Om het tellen en herkennen van de cijfers t/m 10 beter in te prenten hebben de kleuters deze week gekegeld. In het kleutergymlokaal hadden de leerkrachten een echte kegelbaan gemaakt met 10 kegels en na 2x gooien konden de kinderen hun omgegooide aantal kegels (blokjes in dit geval) tellen. Vervolgens moesten ze het juiste cijferkaartje pakken. De kleuters vonden het fantastisch om te doen en o.l.v. de snuffelstagiaires van S&E was dit een leuke, gecombineerde reken-gymles. LUIZENCONTROLE Vanochtend is er een luizencontrole geweest in alle groepen en er zijn behoorlijk wat neten gevonden. Er was al een mail naar alle ouders gegaan deze week over hoofdluis in de herfstvakantie; dus hadden de luizenmoeders dit wel enigszins verwacht.wij willen de moeders hartelijk danken voor hun werk en inzet!

5 activiteit(en) MEMO Meegegeven of per mail inleveren Mail over tafels oefenen groep Mail over slechte telefoonverbinding Mail over instuif DOS Mail over luizen in groep Mail over Schoolfoto's klaar Mail over Bedrijvenochtend groep Mail over schoolvoetbaltoernooi meisjes Mail over Hoofdluis, waterpokken en Roodvonk Mail over gymkleren groep Zie ook sportlink op onze fraaie website. MEDEDELINGEN: Het volgende Tussendoortje verschijnt op woensdag 13 nov NOV (de meeste data staan al in de schoolkalender vermeld) Vr. 1-11, 8-11, : Circuslessen o.l.v. combinatiefunctionarissen Ma. 4 nov. : Juf Rozemarijn begint weer op de ma. en di. (einde zwangerschapsverlof) Studiemiddag team- kinderen vrij Di. 5 nov. : Juf Marloes s morgens naar het ziekenhuis i.v.m. knie-operatie (overleg) Do. 7 nov. : Knie-operatie juf Marloes (zal 3 weken uit de roulatie zijn) Vr. 8 nov.: Juf Marijn zal juf Marloes vervangen voor de komende 3 weken. Do , vr : Studietweedaagse voor de directie (Reinard en Johan afwezig) Wo : Voorlichting VO voor de ouders van groep 8 (evt. groep 7) Wo. 20, do : Juf Ina afwezig (wordt aan haar been geholpen) Do : u. Sinterklaasvoorstelling in Ogterop voor de groepen 5-8 Di. 26 nov. : Juf Olga afwezig De school hoopt dat de vaste invallers de groepen mogen komen vervangen. verjaardagen van 31 oktober t/m 13 november 2-11 Kirsten Smit (gr.8) en Lucas Ensink (gr.8) 9-11 Sidney te Vaarwerk (gr.8) Mike Penning (gr.8) EN EEN FIJNE VERJAARDAG GEWENST! Te Koop Verloren Af te halen Gevraagd : Verloren: Wie heeft zijn zwarte handvat van zijn fiets verloren afgelopen maandag met de storm? Lag op het plein en is af te halen bij de directie.