Allereerst: W10TP heeft geen installatie-code nodig!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Allereerst: W10TP heeft geen installatie-code nodig!"

Transcriptie

1

2 Allereerst: W10TP heeft geen installatie-code nodig! Hij is er echter wel: NKJFK-GPHP7-G8C3J-P6JXR-HQRJR Voor het eerst in de geschiedenis heeft Microsoft de beslissing genomen om Test Software ter beschikking te stellen die nog in veel gevallen veranderd kan worden, de Technical Preview kan dus ook qua verschijnings vorm nog veranderen, en ook kan nog extra functionaliteit worden toegevoegd, voordat deze in de handel komt, het demonstreren is dus een voorlopig verhaal. Zowel een Release Candidate zoals we doe vroeger kenden, als de Technical Preview werken maar een bepaalde tijd, en zijn daarna niet meer te gebruiken, na de testperiode ( ) zal na verloop van tijd de definitieve versie beschikbaar komen, met ook nieuwe testversies, die tussen de 30 en 180 dagen zullen werken na installatie, zoals eerder ook het geval was.

3 Voor een (Nieuwe)laptop/PC zorg dat je terug kan naar de originele situatie, en maak dus herstel schijven met de software die op de Laptop of PC staat, heb je dit al gedaan, zorg dat ze niet kwijt raken. Deze software heeft soms de beperking dat deze maar 1 keer gebruikt kan worden, een reden temeer om deze niet kwijt te raken, het installeren van een nieuw besturingssyteem, b.v. Windows 10 Technical Preview kan het maken van herstel schijven onmogelijk maken, doordat het de opstartschijf (bootloader) aanpast, waardoor de herstel partitie onbenaderbaar wordt! Is het programma al niet meer benaderbaar, of de herstel partitie beschadigd, dan kan een extern harddisk-image programma nog een oplossing zijn, door deze te imagen naar een extern Harddisk.

4 Zit er in je PC of laptop een harde schijf van de merken Seagate of Western Digital, dan heb je geluk, zij stellen n.l. software beschikbaar om een harde schijf te kopiëren naar een image op een andere harde schijf, intern (bij meerdere schijven) of een USB externe harde schijf. Seagate harddisk kopieer software vindt je hier. Western Digital kopieer software vindt je hier. Heb je een ander merk Harde schijf dan werkt deze software niet, maar heb je b.v. een externe USB schijf van een van deze beide merken aan je PC hangen, dan werkt het wel, de software controleert bij opstarten. Er zijn ook gratis alternatieven om andere merken te imagen. Macrium Reflect free software vindt je hier. EaseUs Diskcopy free vindt je hier. Controleer bij nieuwe PC (Win8 of later) of GPT wordt ondersteund!

5 Waarom de noodzakelijke ondersteuning GPT (GUID Partition Table)? GPT is de nieuwe indeling van een harde schijf, bij het opstarten van een harde schijf volgens de oude methode MBR (Master Boot Record) wordt allereerst gekeken naar FAT (File Allocation Table) dit is een lijst die aan het begin staat van de Harde schijf, MBR is een soort landkaart waarin vermeld staat waar alle bestanden te vinden zijn. Nadeel van dit systeem is dat het begin van een harde schijf het meest gebruikt wordt bij het opstarten, en dus ook het meest slijt, met het risico dat de MBR snel beschadigd raakt, en dan werkt het niet meer. Bij GPT staat deze info in het midden, met reserve info aan het einde van de harde schijf, voorin staat alleen een tabel, die meestal te herstellen is bij foutieve werking, ondersteunt een kopieer programma geen GPT, dan kan deze kopie tabel foutieve informatie bevatten, waardoor de kopie niet meer in staat is om op te starten.

6 Heb je al Jaren een PC of Laptop, dan ken je de z.g. COA-sticker (Certificate of Authenticity) die door de fabrikant wordt aangebracht op de kast, met daarop de installatie code van de legale windows versie die de fabrikant heeft geïnstalleerd, zodat je met de herstel schijven die er bij zitten, of die je natuurlijk hebt gemaakt, een nieuwe installatie kan uitvoeren met deze CD s/dvd s en de code. Sinds Windows 8 worden PC s niet meer uitgevoerd met deze stickers, maar staat deze code voortaan in een nieuw bios genaamd UEFI (Unified ExtendedFirmware Interface), en wordt tijdens een herinstallatie weer ingelezen vanuit het UEFI. Als je dus een nieuwe Laptop/PC hebt waarin geen sticker aanwezig is op de kast, en het is een machine met een legaal besturingssysteem, dan heb je dus een UEFI installatie, meestal windows 8 systemen. Een eigen Windows 8 (10), is altijd niet volgens de UEFI methode.

7 Het is dus noodzakelijk om altijd de installatie code veilig te stellen De gratis Windows Key viewer vindt je hier. PC voorbeeld van moederbord UEFI, ook te besturen met een muis.

8 Een UEFI in een laptop, het lijkt een gewoon bios, maar het is UEFI. D.m.v. harddisk caddy extra harddisk toevoegen, en daar Windows 10 op installeren, let op een nieuwe windows past de bootloader aan.

9 Een heel veilige methode is het vervangen van de harde schijf, dus; * je gaat een nieuwe harde schijf aanschaffen. * Je hebt nog ergens een extra harde schijf hebt liggen. * Je gaat voor het plaatsen van een z.g. SSD (Snelle harde schijf met louter geheugen chips) of een SSHD (Gewone harde schijf kleine SSD). Dus eerst de originele hard schijf klonen, (let op of deze GPT is en de software GPT ondersteunt), en vandaar updaten naar Windows 10, of een z.g. Dual boot situatie opstelling maken op de kopie. Gratis software die GPT ondersteunt: Farstone Drive Clone 11 gratis software vind je hier. Easeus To Do Backup 7.5 gratis software vindt je hier. Er is natuurlijk ook andere kloon software op internet te vinden.

10 De meest veilige methode is om Windows 10 TP te laten draaien in een virtuele omgeving, dus binnen een draaiende Windows wordt door een virtuele machine een afgesloten omgeving opgezet waarin Windows op een veilige manier kan worden getest, heb je het allemaal wel gezien, dan is het simpel om deze virtuele machine te verwijderen, of zelfs de virtuele software in zijn geheel te de-installeren, en weg is alles. Om het goed te laten werken is een PC met minimaal 4Gb geheugen het beste, en er moet minimaal 25 Gb vrij gemaakt kunnen worden om Windows 10 op de harde schijf om het soepel te kunnen uitproberen. Windows 8 pro heeft de z.g. Hyper-V virtuele machine (wel aanzetten). De Oracle Virtual Box gratis software vind je hier. De VM-Ware gratis virtual machine vindt je hier. Dit systeem is echter wel voor de gevorderde computergebruiker!

11 Installatie als Dual boot in een extra vrijgemaakte partitie, let op ook hier past windows de Bootloader aan, dus een back up van te voren! Een upgrade naar windows 10, let op alles wordt engels!

12 Een prominente vraag: werkt alles nog met Windows 10, zoek op Standaard benadering van dit probleem, heb je alles werkend onder Windows 7 of Windows 8, dan werkt het hoogstwaarschijnlijk ook onder Windows 10, zijn er onder Windows 10 nog apparaten die niet goed herkend worden, dan is misschien ook een oplossing: * Zoek op internet naar apparaatdrivers voor Windows 7 of 8. * Laat Windows zoeken in de Windows 7/8 partitie bij dual boot. Deze Windows Compatibility site is op dit moment nog alleen voor Windows 8, maar er wordt uiteraard ook gewerkt aan een update. Geeft deze site echter geschikt voor Windows 8, dan gaat Windows 10 ook lukken, zelfs geeft deze site W8 updates van software/drivers, of waar je deze updates kunt vinden op de leveranciers-sites. Windows Compatibiliteits Centrum (Nederlands) vindt je hier

13 Wil je dit niet schakel je Microfoon uit, de Keylogger werkt altijd! Lees even onderstaande aanbevelingen nog even door, en je kan veilig aan de slag om je te verdiepen in windows 10, veel plezier ermee!

14 Nog vragen over deze lezing, let op het volgende: Windows 10TP software is ten alle tijden aan verandering onderhevig. Er kunnen dus updates komen die werking/user interface veranderen. Windows Technical Preview (ISO) downloaden kan hier. Meld je aan voor het Windows Insider-programma, als je dat nog niet hebt gedaan, dan blijf je op de hoogte. Lees de systeemvereisten. (neem minimaal het dubbele, is beter!) Klik op een van de Download-links op deze pagina en downloadt het speciale ISO-bestand waarmee je de Preview kunt installeren. Als de download is voltooid, zet je het ISO-bestand op een installatiemedium, zoals een dvd of USB-flashstation. In Windows 7, en later, zit een ISO brand programma of gebruik USB tool om een opstartbare USB stick (min. 4Gb) te maken.

15 Systeemvereisten Kort gezegd, als je pc geschikt is voor Windows 8.1, dan is er geen probleem. Maak je geen zorgen als je niet weet wat de vereisten zijn, Windows controleert vóór de installatie of je systeem voor de Preview geschikt is. Processor: 1 gigahertz (GHz) of sneller (2Ghz of hoger = optimaal) Geheugen: 1 gigabyte (GB) (32-bits) of 2 GB (64-bits) minimaal. 2 gigabyte (GB) (32-bits) of 4 GB (64-bits) is optimaal. Harddisk: 16 GB (Minimaal) 25Gb of meer (optimaal) Grafische kaart: Microsoft DirectX 9 grafisch apparaat met WDDM-stuurprogramma (Dit geldt voor de meeste VGA kaarten) Verder: Een Microsoft-account en internettoegang, (je kan echter ook zonder Microsoft account installeren). Om apps uit de Windows Store te kunnen downloaden en installeren, moet je een internetverbinding, een schermresolutie van minimaal 1024 x 768 en een Microsoft-account hebben. Als je de Preview hebt geïnstalleerd, kun je geen dvd's afspelen met Windows Media Player (Installeer VLC player). De Preview werkt niet op Windows RT 8.1 en Windows N-versies.

16 Wat opmerkingen bij deze software: * Een beperkt aantal oudere, 64-bits CPU's ondersteunen de installatie van de Preview mogelijk niet. * De Preview werkt het best met een muis en toetsenbord. Verbeteringen voor touch komen in latere updates. * Als je Windows 7 zonder SP1 hebt, kun je alleen naar de Preview upgraden door het ISO-bestand te downloaden. Als je Windows 7 SP1 installeert, kun je via Windows Update of door het downloaden van het ISO-bestand naar de Preview upgraden. * Talen: Technical Preview is beschikbaar in het Engels, Chinees (Vereenvoudigd) en Braziliaans-Portugees. * Als je Windows 8.1, Windows 8 of Windows 7 hebt en je systeemtaal is niet Engels, Chinees (vereenvoudigd) of Braziliaans- Portugees, dan kun je bij het upgraden alleen je persoonlijke bestanden behouden. Je kunt niet je apps of Windows-instellingen behouden. * Als je Windows 8.1, Windows 8 of Windows 7 hebt en je hebt een taalpakket of een language interface pack (LIP) geïnstalleerd, dan zullen deze worden verwijderd zodra je de Technical Preview installeert. Succes met het gebruik van deze software. Zoals altijd:

Workshop : Overstappen naar Windows 8

Workshop : Overstappen naar Windows 8 Workshop : Overstappen naar Windows 8 Inleiding Windows 8 is klaar en iedere pc met XP, Vista of Windows 7 komt volgens Microsoft in aanmerking voor een upgrade. Maar hoe upgraden zonder gegevens te verliezen?

Nadere informatie

1 Inleiding... 6 1.1 Wat is Acronis True Image 2015?... 6 1.2 Nieuw in deze versie... 6. 1.2.1 Alternatieven voor de verwijderde functies...

1 Inleiding... 6 1.1 Wat is Acronis True Image 2015?... 6 1.2 Nieuw in deze versie... 6. 1.2.1 Alternatieven voor de verwijderde functies... Inhoudsopgave 1 Inleiding... 6 1.1 Wat is Acronis True Image 2015?... 6 1.2 Nieuw in deze versie... 6 1.2.1 Alternatieven voor de verwijderde functies... 7 1.3 Systeemvereisten en ondersteunde media...

Nadere informatie

Toelichting - Harddisk vervangen

Toelichting - Harddisk vervangen Toelichting - Harddisk vervangen 1) Harddisk controle Voor een aantal problemen kan het belangrijk zijn om de harddisk te controleren op defecten. Defecte harddisk gevonden - Wat is het probleem a) De

Nadere informatie

Erratum en addendum op het boek Windows 7, installeren, configureren en onderhouden

Erratum en addendum op het boek Windows 7, installeren, configureren en onderhouden Erratum en addendum op het boek Windows 7, installeren, configureren en onderhouden Auteur: Erwin in de Braekt Co- auteurs: Gert Berends en Armand Lejeune In dit erratum en addendum willen wij het boek

Nadere informatie

RTM. Gebruikershandleiding

RTM. Gebruikershandleiding RTM Gebruikershandleiding Copyright Acronis International GmbH, 2002-2012. Alle rechten voorbehouden. 'Acronis', 'Acronis Compute with Confidence', 'Acronis Recovery Manager', 'Acronis Secure Zone', Acronis

Nadere informatie

WINDOWS 8 TIPS, TRUCS & INFORMATIE

WINDOWS 8 TIPS, TRUCS & INFORMATIE WINDOWS 8 Windows 8 zit vol met mooie nieuwe features, zoals de kleurrijke Metrointerface, een vernieuwde Explorer, aantrekkelijke desktop tiles, handige systeemherstel opties en nog veel meer. In deze

Nadere informatie

Overstappen op Linux voor Windows gebruikers

Overstappen op Linux voor Windows gebruikers Overstappen op Linux voor Windows gebruikers Een stap voor stap installatie handleiding en introductie in Linux document versie 0.72_1 Op dit werk is de Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel-

Nadere informatie

Onderhoud en Beveiliging van Windows (v2.1)

Onderhoud en Beveiliging van Windows (v2.1) Auteur: Arie van Wingerden Leercentrum Seniorweb Gorinchem www.seniorwebgorinchem.nl V2.1 02-12-2014 Versies Windows Vista, 7 8 en 8.1 Leercentrum Seniorweb Gorinchem 1 / 31 Start In deze cursus wordt

Nadere informatie

Cursus VirtualBox 4.3.14

Cursus VirtualBox 4.3.14 Cursus VirtualBox 4.3.14 Dieter Depuydt Mail: dieter@depuydt.eu Twitter: @dieterdepuydt Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Inleiding... 3 1 VirtualBox downloaden... 4 2 VirtualBox installeren (in Windows

Nadere informatie

Handleiding Telestick

Handleiding Telestick Handleiding Telestick Datum 22-03-2013 Status V 2.4 Pagina 2 Colofon Commando Diensten Centra IVENT Adres Kromhoutkazerne Herculeslaan 1 3584 AB Utrecht Contactpersoon Team Telestick Opdrachtgever DMO/IVENT

Nadere informatie

Het overzetten van WinDigipet data tussen PC (s) of Laptops

Het overzetten van WinDigipet data tussen PC (s) of Laptops Het overzetten van WinDigipet data tussen PC (s) of Laptops (versie ProX.3) Door: Bob vermeulen Versie: 1.1 Datum: 27-03-2009 2009-03-27 1 van 17 INHOUD 1 Inleiding... 3 2 De voorbereiding... 3 2.1 WindigiPet

Nadere informatie

Handleiding Notebook

Handleiding Notebook Handleiding Notebook Project Notebook 1 Inleiding Deze handleiding is bedoeld voor studenten van de Hogeschool Zuyd die in het bezit zijn van een notebook. In deze handleiding kunt u een aantal praktische

Nadere informatie

Gebruikersaccountbeheer (UAC)

Gebruikersaccountbeheer (UAC) Gebruikersaccountbeheer (UAC) Ook in Windows 7 is Gebruikersaccountbeheer (UAC) aanwezig. In Windows Vista is alleen de mogelijkheid om deze 'toestemmingen vensters' uit te schakelen. In Windows 7 is dit

Nadere informatie

Een Samba ADDC maken. Linux- wachtwoord: Domeinadministrator- wachtwoord: Hoi123!

Een Samba ADDC maken. Linux- wachtwoord: Domeinadministrator- wachtwoord: Hoi123! Een Samba ADDC maken Videoversie van deze handleiding: http://www.youtube.com/watch?v=ese8hd6g5- w In deze handleiding maken we een Active Directory Domain Controller gebaseerd op Linux met Samba. De instellingen

Nadere informatie

Herstellen van je pc (Disaster Recovery)

Herstellen van je pc (Disaster Recovery) Herstellen van je pc Disaster Recovery 1 Herstellen van je pc (Disaster Recovery) 0. Inleiding In het vorige hoofdstuk hebben we verschillende mogelijkheden gezien om een veiligheidskopie te nemen van

Nadere informatie

Een Image maken/terugzetten en een Backup maken/terugzetten

Een Image maken/terugzetten en een Backup maken/terugzetten Dick Grooters Raadhuisstraat 296 5683 GM Best tel: 0499-392579 e-mail: d.grooters@home.nl Een Image maken/terugzetten en een Backup maken/terugzetten Wat is een Image? Een image is een exacte kopie, gemaakt

Nadere informatie

Windows 7 / 8.1 Basis

Windows 7 / 8.1 Basis Windows 7 / 8.1 Basis Inhoudsopgave 0. Inleiding... 3 1. Functionaliteiten Windows 7 en 8.1... 4 1.1 Inloggen in Windows 7 en Windows 8.x... 4 1.2 Programma s en bestanden in de taakbalk... 8 1.3 Aero

Nadere informatie

Officiële Gebruikershandleiding

Officiële Gebruikershandleiding Officiële Gebruikershandleiding Linux Mint 17.1 CINNAMON Editie Pagina 1 van 48 Inhoudsopgave INTRODUCTIE LINUX MINT... 4 HISTORIE...4 DOEL...4 VERSIENUMMERS EN CODENAMEN...5 EDITIES...6 WAAR IS HULP TE

Nadere informatie

Rhino opgetuigd deel 4: de Back-up

Rhino opgetuigd deel 4: de Back-up Rhino opgetuigd deel 4: de Back-up Standaard applicaties zijn geïnstalleerd. We kunnen op Rhino werken! Maar... Wat velen vaak vergeten is de back-up. Iedereen weet dat het moet. Maar doen we het ook?

Nadere informatie

Een Image van Windows maken

Een Image van Windows maken Een Image van Windows maken Waar een back-up zich in het algemeen richt op het veiligstellen en zo nodig herstellen van uw bestanden, herstelt u met images de volledige inhoud van een partitie of harde

Nadere informatie

Pervasive Server V9 Installatiegids

Pervasive Server V9 Installatiegids Pervasive Server V9 Installatiegids 1 Inhoudsopgave 1. Om te beginnen... 3 2. Systeemeisen... 3 2.1 Server... 3 2.1.1 Hardware... 3 2.1.2 Software... 3 2.2 Client... 3 2.2.1 Hardware... 3 2.2.2 Software...

Nadere informatie

Back-up deel 1: introductie

Back-up deel 1: introductie Back-up deel 1: introductie In dit cursusdeel leer je wat een back-up is, waarom je deze moet maken en van welke bestanden. Je leert ook waar je de back-up het beste op kunt slaan. Zo leer je hoe je een

Nadere informatie

PC-Radio Express Handleiding

PC-Radio Express Handleiding PC-Radio Express Handleiding [right on track] oktober 2012 Copyright (C) 1989 -- 2012, Broadcast Partners Axelsestraat 58 4537 AL Terneuzen Nederland tel. (31) 115 683555 fax. (31) 115 631285 Handleiding

Nadere informatie

Introductie Mamut Online Backup

Introductie Mamut Online Backup Mamut Active Services Introductie Mamut Online Backup Versie 4 MOB.BKL.INTRO.NL.040.01 1 Mamut Online Backup Inhoud Mamut Online Backup... 3 Nieuw in versie 4... 5 Introductie... 6 Aan de slag... 12 Zo

Nadere informatie

Backup en Recovery. Een Introductie HCC Senioren Academie H.C.A.H. Moerkerken h.moerkerken@kader.hcc.nl

Backup en Recovery. Een Introductie HCC Senioren Academie H.C.A.H. Moerkerken h.moerkerken@kader.hcc.nl Backup en Recovery Een Introductie HCC Senioren Academie H.C.A.H. Moerkerken h.moerkerken@kader.hcc.nl Bekende scenario s? En toen had ik het bestand per ongeluk gewist en kon ik het niet meer terug vinden..

Nadere informatie

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding Gebruikershandleiding V1.0 Januari 2008 Inhoudsopgave 1. VOORWOORD....3 2. MINIMALE SYSTEEMEISEN....3 3. INSTALLATIE VAN DE SOFTWARE...4 3.1. INSTALLATIE WIZARD OPENEN....4 3.2. ACCEPTATIE VAN DE LICENTIEOVEREENKOMST....5

Nadere informatie

Technische Documentatie en Specificaties

Technische Documentatie en Specificaties Technische Documentatie en Specificaties Document versie : 7.0, t.b.v. Delta/W Document datum : 23-3-2015 Auteur : Richard van Gool, Ben Hofstede Inhoud 1. Delta/W systeem eisen 3 2. Delta/W software en

Nadere informatie

Back-uppen, fluitje van een cent...

Back-uppen, fluitje van een cent... Bijdrage van Gerard door Gerard en Hans... Copyright 2010, FDSE / Detransponsder/ Hans&Gerard. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd

Nadere informatie

GEMEENTE OVER-BETUWE SYSTEEM UPGRADE AUTOMATISERING. Rapportage naar aanleiding van Opdracht 4. De School voor ICT te Arnhem

GEMEENTE OVER-BETUWE SYSTEEM UPGRADE AUTOMATISERING. Rapportage naar aanleiding van Opdracht 4. De School voor ICT te Arnhem GEMEENTE OVER-BETUWE Rapportage naar aanleiding van Opdracht 4. De School voor ICT te Arnhem INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE...2 1. INLEIDING...3 2. AANLEIDING VAN HET ONDERZOEK...4 3. DE PROBLEEMSTELLING

Nadere informatie

Pagina 1. Online Back up. Webcreating Easy Back Up GEBRUIKERSHANDLEIDING. Webcreating IT Services 1

Pagina 1. Online Back up. Webcreating Easy Back Up GEBRUIKERSHANDLEIDING. Webcreating IT Services 1 Pagina 1 Online Back up Webcreating Easy Back Up GEBRUIKERSHANDLEIDING 1 INHOUDSOPGAVE Pagina 2 Voorwoord.. Blz. 3 Minimale systeemeisen...blz. 4 Installatie van Webcreating Easy Back-Up..Blz. 5 Inloggen..Blz.

Nadere informatie