Lezing uit het boek Exodus: 15: 1-21

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Lezing uit het boek Exodus: 15: 1-21"

Transcriptie

1 Lezing uit het boek Exodus: 15: Toen zong Mozes, samen met de Israëlieten, dit lied ter ere van de HEER: Ik wil zingen voor de HEER, zijn macht en majesteit zijn groot! Paarden en ruiters wierp hij in zee. 2 De HEER is mijn sterkte, hij is mijn beschermer, de HEER kwam mij te hulp. Hij is mijn God, hem wil ik eren, de God van mijn vader, hem loof en prijs ik. 3 Zijn naam is HEER, hij is een krijgsheld. 4 De wagens van de farao slingerde hij in zee. Daar, in de Rietzee, verdronk het leger, zijn beste officieren kwamen om. 5 Wild kolkend water overspoelde hen, ze verdwenen in de diepte, zonken als een steen. 6 Uw hand, HEER, ontzagwekkend in kracht, uw hand, HEER, verplettert de vijand. 7 U toont uw majesteit en breekt uw tegenstanders, uw toorn ontbrandt en verteert hen als stro. 8 De adem van uw neus stuwde het water omhoog, de wilde watermassa s stonden als een wal, het kolkende water stolde in het diepst van de zee. 9 De vijand dacht: Ik achtervolg hen, haal hen in, verdeel de buit. Weldra wordt mijn wraaklust bevredigd, ik trek mijn zwaard, ik onderwerp hen weer. 10 Maar u blies, uw adem waaide en de zee bedekte hen, zij kwamen om in het ontzagwekkende water, ze zonken weg als lood. 11 Wie onder de goden is uw gelijke, HEER? Wie is uw gelijke, zo ontzagwekkend en heilig, wie dwingt zo veel eerbied af met roemrijke daden, wie anders verricht zulke wonderen? 12 U strekte uw hand uit en de aarde verzwolg hen. 13 U bevrijdde dit volk en ging het liefdevol voor, sterk en machtig leidde u het naar uw heilige woning. 14 Alle volken hoorden het, alle volken huiverden, de Filistijnen beefden, ze krompen van angst ineen, 15 ontzetting maakte zich meester van de stamvorsten van Edom, van de machtigen van Moab. Ze waren verlamd van schrik. De Kanaänieten sidderden, allen waren doodsbang. 16 Angst overviel hen, vrees beving hen toen zij hoorden van uw machtige daden, zij werden stom als steen, terwijl uw volk voorbijtrok, HEER, terwijl uw volk voorbijtrok, het volk door u geschapen. 17 U brengt hen naar de berg die uw domein is, HEER,

2 en daar zult u hen planten, in uw eigen woning, het heiligdom door u gebouwd. 18 De HEER is koning voor eeuwig en altijd! 19 Toen de paarden, wagens en ruiters van de farao de zee in waren getrokken, had de HEER het water over hen heen terug laten stromen, maar de Israëlieten waren dwars door de zee gegaan, over droog land. 20 De profetes Mirjam, Aärons zuster, pakte haar tamboerijn, en alle vrouwen volgden haar, dansend en op de tamboerijn spelend. 21 En Mirjam zong dit refrein: Zing voor de HEER, zijn macht en majesteit zijn groot! Paarden en ruiters wierp hij in zee. Lezing uit Handelingen 16: Ook de verzamelde menigte keerde zich tegen Paulus en Silas, waarna de stadsbestuurders hun de kleren van het lijf lieten scheuren en bevel gaven hen met stokslagen te straffen. 23 Nadat ze een groot aantal slagen hadden gekregen, werden ze opgesloten in de gevangenis, waar de gevangenbewaarder opdracht kreeg hen streng te bewaken. 24 Overeenkomstig dit bevel bracht hij hen naar de binnenste kerker en sloot hun voeten in het blok. 25 Om middernacht waren Paulus en Silas aan het bidden en zongen ze lofliederen voor God. De andere gevangenen luisterden aandachtig naar hen. 26 Plotseling deed zich een hevige aardschok voor, zodat de gevangenis op haar grondvesten trilde; alle deuren sprongen open en bij iedereen schoten de boeien los. Lezing uit het evangelie Mattheus 26:30 En na de lofzang gezongen te hebben vertrokkenen ze naar de Olijfberg.. Gemeente van onze Heer Jezus Christus, ZINGEN IS de meest beoefende vrijetijdsbesteding in Nederland, meer dan voetballen. Dat heeft NIPO-onderzoek uitgewezen. Ongeveer Nederlanders besteden meer dan een uur per week aan hun zanghobby - meestal in koorverband.

3 Meedoen en meezingen is heel populair. Dat blijkt mede uit het overweldigende succes van bijvoorbeeld de Meezing-Mattheus, Daarbij zingt de hele zaal mee en telt het enthousiasme zwaarder dan het niveau van de uitvoering. Hoe zanglustig de Nederlander is blijkt ook uit de concerten van de Toppers in de Arena. Gerard Jolink, Jeroen van der Boom, René Froger en dit jaar ook Jan Smit treken veel mensen met hun meezingprogramma.

4 Wie de concerten van Marco Borsato bezoekt die weet hoeveel er mee gezongen wordt en hoe met name ook kinderen en jongeren deze liedjes uit het hoofd kennen. Daar hoeft niemand badinerend over te doen. Borsato is op zijn minst net zo populair als Johannes Sebastian Bach in zijn tijd. Veel koren hebben meer een sociale functie, dan een muzikaal doel. Daar is niets tegen, maar leuker en bevredigender is het als het ook mooi klinkt en de toehoorders ervan kunnen genieten. Grote concertkoren zoals het Nederlands Concert Koor, Toonkunstkoor Amsterdam, Philharmonisch koor Toonkunst in Rotterdam en Brabant Koor in Eindhoven bestaan uit geschoolde amateurs en treden regelmatig op in grote concertzalen met bekende orkesten en dirigenten. De meeste koren hebben problemen met de jonge aanwas. Grote oratoriumkoren in de provincie vergrijzen. De leegloop van de kerken, want ja in kerken leerde je te zingen, maar vooral de onderwijshervormingen in de jaren zeventig, waardoor het zingen op scholen vrijwel de nek om is gedraaid, hebben hun tol geëist.,,kinderen en jongeren vinden zingen leuk, maar hun cultuur wordt beheerst door popmuziek, ze zingen veel na'', zegt de directeur van de SNK.

5 Als ik op de basisscholen kom in Hoogeveen, dan wordt er niet meer uit het hoofd gezongen maar vanaf het digibord, de tablet en de telefoon. Ook als we een kinderlied in de kerkdienst laten zingen doen we dat met behulp van de beamer. Anders lukt het niet meer. Als ik doopdiensten voorbereid met jonge ouders, dan doe je dat niet meer met de liedboeken op tafel maar met behulp van telefoons en tablets. Ook jonge mensen houden van zingen, maar we zullen kinderen en jongeren alleen anders moeten benaderen. Anders verliezen wij het contact. Daarom zijn er zangwedstrijden als the voice en the voice kids om jongeren vanuit hun leefwereld te laten zingen. Zingen is zo belangrijk, omdat de lofzang is het hart van alles wat bestaat. In de morgenstond van de schepping in de oude Schriftverhalen zongen alle kinderen Gods. Zingen is ouder dan spreken. Zingen is niet een overdreven manier van spreken, maar spreken is een afgetakelde manier van zingen. De grondtoon van het pademonisch concert van de wereldgeschiedenis is de lofstem van duizenden als van vele wateren. De dingen zelf zijn met het feit van hun bestaan een onafgebroken loflied. Zoals het regent kunnen we zingen: het zingt. Je tikt er tegen en het zingt, zei Achterberg over Den haag. Dat geldt van heel de schepping. De mens kwam later dan het lied. Alles zong al toen de dirigent verscheen. het duizendvoudig vogellied viel stil als een mislukt begin, nog geen begin, als een verward gestem der instrumenten en glanzende rees Adam in de stilte en riep: Muziek! schreef Bertus Aafjes.

6 De mens is naar zijn wezen lofzegger, handenklapper, opperzangmeester. Het oudste gedicht is meteen een gezang: jij bent vlees van mijn vlees. Dat is poëzie: Maninne mag ik deze dans van u. Zo is de mens bedoeld twee aan twee,..in een concertgebouw van heesters en lijsters. Maar als een vreemd teken schuifelt een slang de notenbalk binnen en het eerste wat sterft is het lied. Eva hangt haar harp aan de wilgen De psalmen van Adam hebben een einde. De dirigent wordt de laan uitgestuurd.

7 Maar de zondeval is niet zo diep als wij wel eens gedacht hebben. De vogels blijven zingen, het water klettert maar door en de regen de regen tikt nog steeds zachtjes.. En dan dan komen de eerst twee zingende stemmen in de Schriften: Mozes en Miriam. Twee zangstemmen die ons weer terugbrengen bij de oorspronkelijke bedoeling van het bestaan, omdat ze in de duisternis zingen van de Heer die hoog verheven is. Deze God wil ons weer terugbrengen bij onze bron, wil de breuk tussen ons weer herstellen en ons leiden naar het beloofde land. Daar kun je niet van spreken, maar alleen van zingen. Want dat raakt de diepste laag in je bestaan. We zouden kunnen zeggen dat Mozes de zangstem is van Pasen, want Pasen is in Israël altijd uittocht, doortocht en intocht. En we staan hier voor de doortocht door de Schelfzee en de woestijn. Het tweede deel van een Pasen in drieën. Zingt de Heer, want Hij is hoog verheven. En dan volgt de breuk met de duisternis in de diepte van de zee. Aan de andere kant horen wij de stem van Miriam, die aan de andere kant van de oever staat, haar tamboerijn pakt en speelt, alle vrouwen volgen haar, dansend en op de tamboerijn spelend. En Miriam zingt het refrein van Mozes: Zingt de Heer want Hij is hoog verheven. Als Mozes de stem is van Pasen, dan kunnen zeggen dat Miriam de zangstem is die naar Pinksteren vooruitwijst. Pinksteren is namelijk een ander Pasen. Door de Geest maken wij ons de tocht van Jezus door de dood eigen. En Mozes ging Jezus hierin voor door met het volk door de doodszee te trekken. Pinksteren is gewoon een telwoord, vijftigste, het is de vijftigste Paasdag, waarop duidelijk wordt dat Pasen voor een ieder is bedoeld. Miriam speelt en de anderen stemmen in, ze zingt, maar ze zingt een refrein het is voor allen bedoeld. Miriam heft een lied aan, dat naar Pinksteren wijst. En na Miriam komt het zanglustige in het volk Israël weer boven. Alsof het uit moet dijen als een druppel olie op de waterspiegel. Alsof flarden uit het scheppingsmotief er zijn blijven hangen. S Nachts zingen de wachters op de muur, s morgens zingen de vrouwen bij de put; kinderen en de vrolijke bruidegom zingen op straat, de pelgrims op de heuvels en de maaiers op het veld. Miriam zingt bij de Schelfzee, Debora, de dochter van Jefta, de vrouwen na Davids overwinning op Goliat, David als de herder bij zijn citer, tussen de tweede en derde strofe bij zijn leeuw. En als koning stelt hij 4000 koorzangers aan, die vijf jaar studeren onder leiding van 288 zangmeesters die betaald worden voor hun vakkennis. De tempel van Salomo heeft een orkest van 4000 man. Er wordt veel meer gezongen dan de 150 psalmen: Salomo heeft 1005 liederen gemaakt. Waar heeft dat ene lied van Miriam toe geleid? Zingt de Heer want Hij is hoog verheven..

8 Mozes zingt van Pasen. Miriam wijst op deze zondag naar Pinksteren en wat daarna komt. Het is couplet en refrein. Het is woord en antwoord. Daar zijn we gelijk in het hart van de liturgie van de kerk. Van Gods heilsgeheimen kunnen wij alleen maar zingen in woord en antwoord. Wij applaudisseren niet voor de grootse stem van Mozes. We zitten niet in een concertzaal waar schone kunsten worden uitgevoerd. We stemmen in zoals Miriam instem met tamboerijn, dansend en zingend. Wij zijn geen toeschouwers, die genieten. Eerder geloofsgenoten die mee willen zingen. Wij worden zingend betrokken bij wat ons hart raakt: de gang van duisternis naar licht. Dat raakt onze diepste lagen. Zingen is daarom een must voor een gemeente. Hoe willen wij anders het heil aan elkaar overdragen als wij dat niet zingend in woord en antwoord doen zoals Mozes en Miriam dat deden. Hoe willen wij anders Pasen en Pinksteren en verder vieren. Dat is ook wat wij vandaag samen met jullie vieren. Zingend hier in de Vredehorst. Eigenlijk zie je hetzelfde gebeuren bij de apostel Paulus in de gevangenis. Een Pasen dat vooruitgrijpt naar Pinksteren op deze zondag. Om middernacht waren Paulus en Silas aan het bidden en lofliederen aan het zingen. Het werd een Paasnacht. Door een enorme aardschok die de grond deed trillen, sprongen alle deuren van de gevangenis open en sprongen alle boeien bij de gevangenen los (Handelingen 16: 25,26). Een aardbeving zou je denken, maar dan wel een met een bijzonder gevolg. De gevangenis stortte niet in, ook niet ten dele, maar alleen de boeien schoten los en de deuren sprongen open. Er waren ook geen slachtoffers te betreuren. Dit was Gods werk, Die er ook voor zorgde dat de gevangenen niet vluchtten. Dit was Gods antwoord op de lof die Paulus en Silas Hem toezongen. God als Bevrijder, zoals Mozes het heeft ervaren. Zingt de Heer, wat Hij is hoog verheven. De gevangenbewaarder dacht dat alle gevangen waren ontsnapt en wilde zelfmoord plegen. Handelingen 16: 28: Maar Paulus riep hem luidkeels toe: Doe uzelf niets aan, we zijn immers nog allemaal hier! Door dit onbegrijpelijke positieve gevolg van de aardschok, moet de gevangenbewaarder overtuigd zijn geraakt van de goede bedoelingen van Paulus en Silas. Mogelijk was hij al genegen geweest om naar hen te luisteren, maar hij zal zeker onder de indruk zijn geraakt van hun gebeden en lofliederen in de gevangenis. Daarom vroeg hij aan Paulus en Silas wat hij moest doen om gered te worden. Hij wilde als een Mirjam instemmen met het loflied. Wij kunnen alleen maar zingen van Gods bevrijding. Twee Mirjams wil ik vanmorgen aan u voortellen Aliena van Dalen en Anne Verhart. Ze zijn nieuw en gaan aan de slag als kerkelijke medewerkers muziek. Ze vangen de stem van Mozes en Jezus op en nemen die over. Zij zullen niet alleen de vrouwen in reidans voorgaan, maar ook de mannen. En.zingen willen we uiteraard ook met de cantorij o.l.v. Peter Smedinga. Zingen is verklappen dat het anders kan, boven Amen. jezelf uitstijgen en tweemaal bidden.

ZOMERAVONDGEBED 11 JUNI 2017 GROTE KERK GOES. U hebt een Liedboek nodig! Stilte. Orgelspel. We gaan staan

ZOMERAVONDGEBED 11 JUNI 2017 GROTE KERK GOES. U hebt een Liedboek nodig! Stilte. Orgelspel. We gaan staan ZOMERAVONDGEBED 11 JUNI 2017 GROTE KERK GOES U hebt een Liedboek nodig! Stilte Orgelspel We gaan staan Vrede aan ieder die hier komt in nood VREDE AAN IEDER DIE KOMT IN VREUGDE Vrede aan ieder die hier

Nadere informatie

LITURGIE voor de Eredienst van de Hervormde Gemeente "De Hoeksteen" op zondag

LITURGIE voor de Eredienst van de Hervormde Gemeente De Hoeksteen op zondag LITURGIE voor de Eredienst van de Hervormde Gemeente "De Hoeksteen" op zondag 05-05-2019 Aanvang: 09.30 uur Voorganger: Ds. H.J. van Maanen Ouderling van dienst: Wout Limburg Organist: Jeroen van der Scheer

Nadere informatie

Zondag 12 juni Welkom in de avonddienst in De Regenboog!

Zondag 12 juni Welkom in de avonddienst in De Regenboog! Zondag 12 juni 2016 Welkom in de avonddienst in De Regenboog! Voorganger: drs. J. Eertink Ouderling van dienst: Gerdinand Piksen Organist: Henk de Gooijer Koster: Dirk Slooijer Voorzang: G22: 1, 2 en 3

Nadere informatie

Orde van dienst Kinderbiddag

Orde van dienst Kinderbiddag Orde van dienst Kinderbiddag op woensdag 11 maart 2015, aanvang 14.30 uur Thema: Altijd dichtbij Handelingen 16: 22-34 Ds. Ria Scheltens- Ritzema zal de dienst leiden Muzikale begeleiding : Sipke de Boer

Nadere informatie

Zing een nieuw lied! zondag jubilate. 11 mei 2014, Hoflaankerk ds Ilse Hogeweg. orgelspel: Andante & Adagio uit Concerto 4 G.F.

Zing een nieuw lied! zondag jubilate. 11 mei 2014, Hoflaankerk ds Ilse Hogeweg. orgelspel: Andante & Adagio uit Concerto 4 G.F. Protestants Kralingen zondag jubilate Zing een nieuw lied! 11 mei 2014, Hoflaankerk ds Ilse Hogeweg orgelspel: Andante & Adagio uit Concerto 4 G.F. Händel verwelkoming door de ouderling aanvangslied 96

Nadere informatie

Oecumenische viering: Week van Gebed voor de eenheid

Oecumenische viering: Week van Gebed voor de eenheid Oecumenische viering: Week van Gebed voor de eenheid zondag 21 januari 2018 Sint Catharijnekerk Orgelmuziek Welkom Woord van welkom en mededelingen door een lid van de Raad van Kerken. Openingslied: Ik

Nadere informatie

Altijd dichtbij. Liturgie van de dienst op biddag 11 maart 2015 met de kinderen van de hervormde basisscholen in de Oude Kerk van Barneveld.

Altijd dichtbij. Liturgie van de dienst op biddag 11 maart 2015 met de kinderen van de hervormde basisscholen in de Oude Kerk van Barneveld. Altijd dichtbij Liturgie van de dienst op biddag 11 maart 2015 met de kinderen van de hervormde basisscholen in de Oude Kerk van Barneveld. Voorganger Ouderling van dienst Organist : ds. S.J. Verheij :

Nadere informatie

Kinderdienst: Muziek brengt je bij God!.

Kinderdienst: Muziek brengt je bij God!. Kinderdienst: Muziek brengt je bij God!. Welkom: muziek! Sing-in voor de dienst: -Klap in je handen van blijdschap -Ben je groot of ben je klein -Sta eens even op als je Jezus liefhebt -U maakt ons een

Nadere informatie

Oecumenische dienst zondag 28 januari 2018

Oecumenische dienst zondag 28 januari 2018 Oecumenische dienst zondag 28 januari 2018 door de Raad van Kerken Borculo Parochiekerk: Onze Lieve Vrouw Tenhemelopneming, Steenstraat 26 Voorgangers ds. Co Janssen em. past. Wil Matti m.m.v. RK koor

Nadere informatie

duisternis moet wijken voor het licht: God is groter dan uw nood of probleem

duisternis moet wijken voor het licht: God is groter dan uw nood of probleem - 1 - God is groter dan uw nood of probleem God is groter dan uw nood of wat voor probleem dan ook. We zien al direct vanaf het begin der schepping dat God groter en sterker is dan de duisternis. Gen.

Nadere informatie

Filippenzen 3: 20 NBG 20 Want wij zijn burgers van een rijk in de hemelen, waaruit wij ook de Here Jezus Christus als verlosser verwachten, Efeziërs

Filippenzen 3: 20 NBG 20 Want wij zijn burgers van een rijk in de hemelen, waaruit wij ook de Here Jezus Christus als verlosser verwachten, Efeziërs Filippenzen 3: 20 NBG 20 Want wij zijn burgers van een rijk in de hemelen, waaruit wij ook de Here Jezus Christus als verlosser verwachten, Efeziërs 2: 6 HSV 6 en heeft ons met Hem opgewekt en met Hem

Nadere informatie

10 maart uur E Brink muziekgroep schriftlezing: fam. Toonstra. Votum en groet: Sela. LB 84a (PvN84), Wat hou ik van uw huis.

10 maart uur E Brink muziekgroep schriftlezing: fam. Toonstra. Votum en groet: Sela. LB 84a (PvN84), Wat hou ik van uw huis. 10 maart 10.00 uur E Brink muziekgroep schriftlezing: fam. Toonstra Votum en groet: Sela LB 84a (PvN84), Wat hou ik van uw huis Kind moment +lied Handelingen 16: 16-24 GK 16a (PvN16), Ik val niet uit zijn

Nadere informatie

21 januari om uur R.K. Kerk Maria Sterre der Zee Voorganger ds. J. Zondag met medewerking van het Parochiekoor

21 januari om uur R.K. Kerk Maria Sterre der Zee Voorganger ds. J. Zondag met medewerking van het Parochiekoor 21 januari om 10.00 uur R.K. Kerk Maria Sterre der Zee Voorganger ds. J. Zondag met medewerking van het Parochiekoor Opening Zingen: Rond het licht dat leven doet 2. Rond het boek van zijn verbond noemen

Nadere informatie

Leven vanuit Dankbaarheid

Leven vanuit Dankbaarheid Leven vanuit Dankbaarheid Vrijdagavond 11 maart (conferentie Shaken not Stirred ) Intro Shaken not Stirred (voorbeeld verbouwingen badweg/sjuxumerweg) Uit diverse studies blijkt dat mensen die hun dankbaarheid

Nadere informatie

Oecumenische viering zondagavond 21 januari 2018 aanvang uur in de Gereformeerde kerk te Ter Aar (aardam).

Oecumenische viering zondagavond 21 januari 2018 aanvang uur in de Gereformeerde kerk te Ter Aar (aardam). om aan armen het goede nieuws te brengen, om aan gevangenen hun vrijlating bekend te maken en aan blinden het herstel van hun zicht, om onderdrukten hun vrijheid te geven, om het genadejaar van de Heer

Nadere informatie

Welkom in de Hoeksteen. Voorganger: ds. H.J.J. Pomp

Welkom in de Hoeksteen. Voorganger: ds. H.J.J. Pomp Welkom in de Hoeksteen Voorganger: ds. H.J.J. Pomp Lezen : Psalm 124 Psalm 100 : 1, 2, 3 en 4 Gezang 176a : 1 en 2 Gezang 176a : 12 en 13 Psalm 65 : 1 en 3 Psalm 124 Gezang 145 Welkom in de Hoeksteen

Nadere informatie

Bevrijding. Gezinsdienst Zondag 6 mei Met medewerking van:

Bevrijding. Gezinsdienst Zondag 6 mei Met medewerking van: Bevrijding Gezinsdienst Zondag 6 mei 2018 Locatie: Voorganger: Organist: Met medewerking van: Oosterkerk Ds. J. Schuitemaker Chris Hengeveld Joy4All Voor de dienst zingen we: A van Almachtig A van Almachtig

Nadere informatie

Processielied:Wij zoeken hier uw aangezicht (voor de cantorij nr. 281B) Na vers 6 staat de gemeente op om mee te zingen. Cantorij

Processielied:Wij zoeken hier uw aangezicht (voor de cantorij nr. 281B) Na vers 6 staat de gemeente op om mee te zingen. Cantorij Festival of Lessons and Carols in de Lichtkring 11 december 2016 Voorganger Organist Lector Licht : Mario Boelen : Mark Dijkstra : Marijke Drewes M.m.v. de cantorij o.l.v. Marianne Voskamp Wij komen in

Nadere informatie

Uitzending via Radio Bloemendaal 1116AM Zondag 28 januari 2018 om uur Herhaling zondag 4 februari 2018 om 11.

Uitzending via Radio Bloemendaal 1116AM   Zondag 28 januari 2018 om uur Herhaling zondag 4 februari 2018 om 11. Uitzending via Radio Bloemendaal 1116AM www.radiobloemendaal.nl Zondag 28 januari 2018 om 19.00 uur Herhaling zondag 4 februari 2018 om 11.30 uur Ds. Aart Mak Orde van dienst voor de oecumenische viering

Nadere informatie

Gezongen vespers 11 maart Thema: Loven en Bidden

Gezongen vespers 11 maart Thema: Loven en Bidden Gezongen vespers 11 maart 2018 Thema: Loven en Bidden Met medewerking van: De Stefanuscantorij o.l.v. Heleen Steenbergen Jan Braakman (orgel) Onder muziek willen we ons in stilte voorbereiden op deze dienst

Nadere informatie

Orde van dienst Hervormde Gemeente te Sellingen

Orde van dienst Hervormde Gemeente te Sellingen Orde van Dienst Zondag 10 september 2017 Woord van Welkom Psalm 66: 1 en 2 Breek, aarde, uit in jubelzangen, Gods glorierijke naam ter eer. Laat van alom Hem lof ontvangen. Geducht zijn uwe daden, Heer.

Nadere informatie

ORDE VAN DIENST De Kern 26 maart 2017 om uur. 4e zondag in de 40 dagen, zondag Laetare, verheug u... Thema: Meer dan genoeg

ORDE VAN DIENST De Kern 26 maart 2017 om uur. 4e zondag in de 40 dagen, zondag Laetare, verheug u... Thema: Meer dan genoeg ORDE VAN DIENST De Kern 26 maart 2017 om 10.00 uur 4e zondag in de 40 dagen, zondag Laetare, verheug u... Thema: Meer dan genoeg voorganger: ds. Harry Gijsen organist: Peter de Rijke Orgelspel voor de

Nadere informatie

14 God ging steeds voor hen uit, overdag in een wolk, s nachts in licht en vuur.

14 God ging steeds voor hen uit, overdag in een wolk, s nachts in licht en vuur. Psalmen Psalm 78 1 Een lied van Asaf. De lessen van het verleden Luister allemaal naar mijn woorden. Luister goed, want ik wil jullie iets leren. 2 Wijze woorden wil ik spreken, wijze woorden over het

Nadere informatie

Hoe reageerde de mensen in Israël op de overwinning op de Filistijnen?

Hoe reageerde de mensen in Israël op de overwinning op de Filistijnen? Saul probeert David te doden. Hoe reageerde de mensen in Israël op de overwinning op de Filistijnen? 1 Samuel 18:6 6 Toen David en zijn mannen terugkwamen na het verslaan van de Filistijnen, gebeurde het

Nadere informatie

Orde van dienst Protestantse Gemeente Heemskerk Morgensterkerk. Zondag 24 juni Anders dan Anders Dienst Over de Tien Woorden. What s in a Name?

Orde van dienst Protestantse Gemeente Heemskerk Morgensterkerk. Zondag 24 juni Anders dan Anders Dienst Over de Tien Woorden. What s in a Name? Orde van dienst Protestantse Gemeente Heemskerk Morgensterkerk Zondag 24 juni 2012 Anders dan Anders Dienst Over de Tien Woorden What s in a Name? Voorganger: Marco Visser Muzikale leiding: Muziekgroep

Nadere informatie

Protestantse wijkgemeente 'Open Hof' te Kampen Morgengebed op nieuwjaarsdag, zondag 1 januari 2017 om uur. Orgelspel - Woord van welkom - Stilte

Protestantse wijkgemeente 'Open Hof' te Kampen Morgengebed op nieuwjaarsdag, zondag 1 januari 2017 om uur. Orgelspel - Woord van welkom - Stilte Protestantse wijkgemeente 'Open Hof' te Kampen Morgengebed op nieuwjaarsdag, zondag 1 januari 2017 om 10.30 uur Orgelspel - Woord van welkom - Stilte Openingsvers O HEER, open mijn lippen. Mijn mond zal

Nadere informatie

Welkom in deze dienst Voorganger is ds. P. Molenaar

Welkom in deze dienst Voorganger is ds. P. Molenaar Welkom in deze dienst Voorganger is ds. P. Molenaar Schriftlezing: Exodus 14 vers 1 t/m 22 Gezang 343 vers 1 t/m 5 (Liedboek) Psalm 130 vers 3 (Schoolpsalm) Psalm 65 vers 1 en 2 (Nieuwe Psalmberijming)

Nadere informatie

Liturgie zondag 19 november W.J.V. dienst Thema: Delen

Liturgie zondag 19 november W.J.V. dienst Thema: Delen Liturgie zondag 19 november W.J.V. dienst Thema: Delen Voorganger: Ds. Margriet van de Bunt Muzikale begeleiding: The True Colors Welkom en mededelingen- ouderling van dienst Opwekking 194 U maakt ons

Nadere informatie

Het verhaal van de schepping (Genesis 1 en 2)

Het verhaal van de schepping (Genesis 1 en 2) Het verhaal van de schepping (Genesis 1 en 2) Toen God begon met zijn schepping, was het donker en leeg. Maar God zei: Laat er licht zijn! En opeens was er licht. Nu was het niet donker meer, maar nog

Nadere informatie

Viering van Schrift en Tafel. 30 augustus 2015 Knoptorenkerk in St. Oedenrode Thema: Komt dat zien!!

Viering van Schrift en Tafel. 30 augustus 2015 Knoptorenkerk in St. Oedenrode Thema: Komt dat zien!! Viering van Schrift en Tafel 30 augustus 2015 Knoptorenkerk in St. Oedenrode Thema: Komt dat zien!! VOORBEREIDING Begroeting en aanvangswoord. Hoe onmisbaar zijn je ogen! Elke dag begint er mee. Je slaat

Nadere informatie

Liederen voor zondag 3 december 2017

Liederen voor zondag 3 december 2017 Liederen voor zondag 3 december 07 Hemelhoog 94 / Opwekking 64 Al mijn zonden, al mijn zorgen, neem ik mee naar de rivier. Heer, vergeef mij en genees mij. Vader, kom, ontmoet mij hier. Want dit water

Nadere informatie

Mededelingen. De bloemen gaan vandaag naar Broeder F.L. Milané. Schoollied Opwekking 331 >

Mededelingen. De bloemen gaan vandaag naar Broeder F.L. Milané. Schoollied Opwekking 331 > Mededelingen De bloemen gaan vandaag naar Broeder F.L. Milané Schoollied Opwekking 331 > Breng dank aan de Eeuwige, breng dank aan de Heilige, breng dank aan onze Vader die ons Jezus zond. Opwekking 331

Nadere informatie

Zondag 17 maart Voorganger: Ds. Jennie Lambers-Niers. Organist: Eril Nijzink

Zondag 17 maart Voorganger: Ds. Jennie Lambers-Niers. Organist: Eril Nijzink Zondag 17 maart 2019 Voorganger: Ds. Jennie Lambers-Niers Organist: Eril Nijzink Liederen in deze dienst: Intochtslied: Psalm 25: 1 en 2 Psalm 25: 3 en 4 Lied 273: 1, 2 en 3 Lied 825: 1, 2 en 3 Lied 825:

Nadere informatie

Liturgie kerkdienst God maakt vrij! Kindslaven uit de seksindustrie 16 oktober 2016

Liturgie kerkdienst God maakt vrij! Kindslaven uit de seksindustrie 16 oktober 2016 Liturgie kerkdienst God maakt vrij! Kindslaven uit de seksindustrie 16 oktober 2016 Samenzang 1 Opw 720 God maakt vrij In de naam van de Vader, in de naam van de Zoon, in de naam van de Geest voor Uw troon,

Nadere informatie

Wat was de reden dat het volk van God begon te klagen en wat riepen de mensen uit?

Wat was de reden dat het volk van God begon te klagen en wat riepen de mensen uit? Het volk van God gestraft. Wat was de reden dat het volk van God begon te klagen en wat riepen de mensen uit? Numeri 14:1-3 1 Toen begon heel de gemeenschap luid te weeklagen en bleef het volk in die nacht

Nadere informatie

VOORBEREIDING. Aanvangslied: Psalm 66 vers 1 en 2 (Allen gaan staan)

VOORBEREIDING. Aanvangslied: Psalm 66 vers 1 en 2 (Allen gaan staan) Orde van dienst voor de viering van zondag Jubilate en de Maaltijd van de Heer op 12 mei 2019 ds. Reinier Kleijer Muzikale begeleiding: Bram Hulsebos Kind van de zondag: Lucien Krans Welkom en mededelingen

Nadere informatie

Er zit muziek in de kerk! STARTZONDAG. 15 september 2013 Kerkgemeente Edam. Grote Kerk

Er zit muziek in de kerk! STARTZONDAG. 15 september 2013 Kerkgemeente Edam. Grote Kerk STARTZONDAG 15 september 2013 Kerkgemeente Edam Grote Kerk Illustratie: Marijke ten Cate Er zit muziek in de kerk! Voorganger ds. Juup van Werkhoven- Romeijn Organist/pianist Frans Koning m.m.v. Marika

Nadere informatie

25 oktober uur K Beiboer

25 oktober uur K Beiboer 25 oktober 10.00 uur K Beiboer EER AAN GOD Psalm 95, 1.2, 3 Gez 131, 1,2.3.4 (Barmhartig Vader..) Welkom Belijdenis van afhankelijkheid Wet Gez 146, 1.2.3 Gebed LUISTEREN NAAR GOD Inleiding preek : Lezen

Nadere informatie

Binnenkomst in stilte in de donkere kerk. We zingen:

Binnenkomst in stilte in de donkere kerk. We zingen: Jaargang 8, nummer 19 Voorganger: ds. Piet Jan Rebel Koor o.l.v. Tanja van Dijk Piano: Myrre van Dijk, David van Dijk Zaterdag 20 april 2019 Paaswake Een nacht vol hoop Binnenkomst in stilte in de donkere

Nadere informatie

Opening van de dienst

Opening van de dienst Liturgie voor de kerkdienst op 26 januari 2014 Introductie van het nieuwe liedboek Lector : Eline van der Kwast Opening van de dienst Welkom en mededelingen en aansteken van de kaarsen Prelude Votum en

Nadere informatie

Dankbaar leven zegenrijk leven

Dankbaar leven zegenrijk leven Protestants Kralingen Dankbaar leven zegenrijk leven Protestantse Gemeente Kralingen Hoflaankerk, 4 oktober 2015 Israëlzondag Protestants Kralingen Dankbaar leven zegenrijk leven orgelspel : Praeludium

Nadere informatie

Protestantse Wijkgemeente 'Open Hof' te Kampen

Protestantse Wijkgemeente 'Open Hof' te Kampen Protestantse Wijkgemeente 'Open Hof' te Kampen Welkom op de startzondag van onze wijkgemeente. Welkom in kerkelijk centrum Open Hof. Op deze zondag nemen we het verbouwde en vernieuwde Open Hof in gebruik.

Nadere informatie

Liedboekje kinderkoor de Bubbel. september t/m december 2017

Liedboekje kinderkoor de Bubbel. september t/m december 2017 Liedboekje kinderkoor de Bubbel september t/m december 2017 Volg het spoor : Kijk eens naar een vlinder luister naar een eend die kwaakt kijk eens naar de bloemen zie hoe mooi ze zijn gemaakt kijk eens

Nadere informatie

WELKOM. Zondag 5 juli Voorganger : Ds. Pieter van Winden Muzikale leiding : Willem Blonk Met medewerking van: Open Hof Cantorij

WELKOM. Zondag 5 juli Voorganger : Ds. Pieter van Winden Muzikale leiding : Willem Blonk Met medewerking van: Open Hof Cantorij WELKOM Zondag 5 juli 2015 Voorganger : Ds. Pieter van Winden Muzikale leiding : Willem Blonk Met medewerking van: Open Hof Cantorij Laudato si - Een bewerking van het Zonnelied van Franciscus van Assisi

Nadere informatie

Protestants Kralingen. Protestantse Gemeente Kralingen Hoflaankerk, 31 mei zondag Trinitatis (Drie-eenheid)

Protestants Kralingen. Protestantse Gemeente Kralingen Hoflaankerk, 31 mei zondag Trinitatis (Drie-eenheid) Protestants Kralingen Protestantse Gemeente Kralingen Hoflaankerk, 31 mei 2015 zondag Trinitatis (Drie-eenheid) Protestants Kralingen orgelspel: Allein Gott in der Höh sei Ehr J.S. Bach zondag Trinitatis

Nadere informatie

2 U geeft mij moed, God! Ik wil muziek maken en zingen, met heel mijn hart.

2 U geeft mij moed, God! Ik wil muziek maken en zingen, met heel mijn hart. 108 1 Een lied van David. God geeft mij moed 2 U geeft mij moed, God! Ik wil muziek maken en zingen, met heel mijn hart. 3 Ik wil mijn harp laten klinken, ik wil de zon wakker maken met mijn lied. 4 Heer,

Nadere informatie

Ontsteken Tafelkaarsen onder het zingen van: Vlis-singers (samenzang) 64 Psalm 139

Ontsteken Tafelkaarsen onder het zingen van: Vlis-singers (samenzang) 64 Psalm 139 Orde van dienst 19 maart 2017 10.00 uur Protestantse Kerk Heinkenszand Voorganger: dhr Geert de Boo uit Leiden Organist: Danny de Feijter M.m.v: Koorgroep de Vlis-singers Welkom / mededelingen Ontsteken

Nadere informatie

Liturgie aangepaste kerkdienst

Liturgie aangepaste kerkdienst Liturgie aangepaste kerkdienst JAKOB IN BETHEL Zondagmiddag 4 november 2018 Aanvang: 14:30 uur Voorganger: Ds. A.J. Post 1 2 Voorzang (2 kinderliederen) Weerklank 595 vers 1, 2 en 3 1 s Zondags gaan we

Nadere informatie

Voorganger: ds. Jan Willem Drost Organist: Els Dijkerman Namens de kerkenraad: Johan Meijer Lector: Gieneke van Nus T Toenadering Orgelspel

Voorganger: ds. Jan Willem Drost Organist: Els Dijkerman Namens de kerkenraad: Johan Meijer Lector: Gieneke van Nus T Toenadering Orgelspel Orde van dienst voor 28 mei 2017 in de Witte Kerk te Lochem Voorganger: ds. Jan Willem Drost Organist: Els Dijkerman Namens de kerkenraad: Johan Meijer Lector: Gieneke van Nus T Toenadering Orgelspel Verstilling

Nadere informatie

Hebreeën 11:29 Geen weg terug

Hebreeën 11:29 Geen weg terug Hebreeën 11:29 Geen weg terug De Israëlieten zijn vrij, maar hebben heimwee naar het slavenleven in Egypte. Bij de Rode Zee bevrijd God hen daarvan, zodat ze écht vrij zijn. Ook ons wil God echt vrij maken:

Nadere informatie

14:15 uur 7-jun. Ds H D Bondt. Opw 708 : Efeze 2 : Opw 174 : Opw 717 : Opw 698 : Opw 616 : Opw 347 : Opw 733 :

14:15 uur 7-jun. Ds H D Bondt. Opw 708 : Efeze 2 : Opw 174 : Opw 717 : Opw 698 : Opw 616 : Opw 347 : Opw 733 : 14:15 uur 7-jun Ds H D Bondt Opw 708 : Efeze 2 : 4-10 Opw 174 : Opw 717 : Opw 698 : Opw 616 : Opw 347 : Opw 733 : Opwekking 708 - Hoe groot is uw trouw Kom, zing voor de Heer, die eeuwig regeert, die nooit

Nadere informatie

Welkom. Opwekking 771. Gebed. Opwekking 630. Voor de dienst speelt de band: Breng ons samen (Sela)

Welkom. Opwekking 771. Gebed. Opwekking 630. Voor de dienst speelt de band: Breng ons samen (Sela) Voor de dienst speelt de band: Breng ons samen (Sela) Welkom Opwekking 771 Wij zijn gekomen voor een ontmoeting met U en wij verlangen met heel ons hart naar meer van U. Wat geweldig dat U hier bent! Heer,

Nadere informatie

Liturgie. zondag 11 juni :30 uur Ds H D Bondt. 14:15 uur Ds R Prins

Liturgie. zondag 11 juni :30 uur Ds H D Bondt. 14:15 uur Ds R Prins zondag 11 juni 2017 Liturgie 09:30 uur Ds H D Bondt 14:15 uur Ds R Prins 09:30 uur 11-jun Ds H D Bondt NLB 217 : 1-5 Ps 101 : 1, 2, 3 Exodus 34 : 4-9 NLB 195 : Matt 28 : 16-20 2 Kor 13 : 11-13 Opw 661

Nadere informatie

ALS ER EEN GOD IS WAAROM IS ER DAN ZOVEEL ELLENDE IN DE WERELD?

ALS ER EEN GOD IS WAAROM IS ER DAN ZOVEEL ELLENDE IN DE WERELD? ALS ER EEN GOD IS WAAROM IS ER DAN ZOVEEL ELLENDE IN DE WERELD? Nieuwe Kerkviering 28 oktober 2018 Met medewerking van gospelkoor Laetare onder leiding van Willemdirk van den Berg Muzikale begeleiding

Nadere informatie

Liturgie. Thema: Yes! God is onzichtbaar

Liturgie. Thema: Yes! God is onzichtbaar Liturgie voor de jeugddienst op zondag 5 maart 2017 in de Hervormde Johanneskerk te Heerde. Aanvang 19.00 uur, samenzang vanaf 18.45 uur. Thema: Yes! God is onzichtbaar Voorganger: ds. C.A. van der Graaf

Nadere informatie

Remonstranten Den Haag. Voorganger: Ds. Antje van der Hoek. Hans Jacobi: organist. Lezingen: Henny Rijsdijk. Welkom: Andre Meiresonne

Remonstranten Den Haag. Voorganger: Ds. Antje van der Hoek. Hans Jacobi: organist. Lezingen: Henny Rijsdijk. Welkom: Andre Meiresonne Remonstranten Den Haag Voorganger: Ds. Antje van der Hoek. Hans Jacobi: organist. Lezingen: Henny Rijsdijk. Welkom: Andre Meiresonne De weg, jouw weg... zondag 26 augustus 2018 Voorbereiding Orgelspel/

Nadere informatie

God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig.

God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig. zondag 1 januari NIEUWJAARSDAG God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig. Psalm 67:2 God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig. Wees bij ons en bescherm ons. Dan zal iedereen zien dat u

Nadere informatie

Palmpasen zondag 20 maart 2016 doopfeest van Jacob Ferdinand Bos

Palmpasen zondag 20 maart 2016 doopfeest van Jacob Ferdinand Bos Palmpasen zondag 20 maart 2016 doopfeest van Jacob Ferdinand Bos Orgelspel Terwijl de kaarsen worden aangestoken zingen we: NLB 598 Als alles duister is 1 Welkom Stilte Bemoediging: V: Onze hulp is in

Nadere informatie

WILHELMINAKERK SOEST-ZUID ORDE VAN DIENST 7 AUGUSTUS 2016 Voorganger : ds Nel Walet-Kooij Ambtsdragers : Fred van Knobelsdorff, Denise Smit

WILHELMINAKERK SOEST-ZUID ORDE VAN DIENST 7 AUGUSTUS 2016 Voorganger : ds Nel Walet-Kooij Ambtsdragers : Fred van Knobelsdorff, Denise Smit WILHELMINAKERK SOEST-ZUID ORDE VAN DIENST 7 AUGUSTUS 2016 Voorganger : ds Nel Walet-Kooij Ambtsdragers : Fred van Knobelsdorff, Lector Organist Beamer Denise Smit : Suze Deelen : Jan Meurs + Gert Muts

Nadere informatie

Welke opdracht ontving Mozes van God?

Welke opdracht ontving Mozes van God? Door de Schelfzee. Welke opdracht ontving Mozes van God? Exodus 14:1-2 1 Toen sprak de HEERE tot Mozes: 2 Spreek tot de Israëlieten en zeg dat zij terugkeren en hun kamp opslaan voor Pi-Hachiroth, tussen

Nadere informatie

DANKDAG 2 november U brengen wij dank!

DANKDAG 2 november U brengen wij dank! DANKDAG 2 november 2016 U brengen wij dank! voorganger: ds. Hans van Solkema organist: Margreeth Hartman m.m.v. het ouderenkoor in de Maat en de kinderen van de basiscatechese In de Maat zingt - Dank u

Nadere informatie

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = We vieren de dienst aan tafels in de voorhal

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = We vieren de dienst aan tafels in de voorhal Orde van de maaltijdviering op Witte Donderdag 2018 (29 maart 2018) Kerk: Brugkerk, Kroonplein 1 te Lemelerveld Aanvang: 18.00 uur Muzikale begeleiding: Anky Pekkeriet Voorganger: ds. Kees Benard = = =

Nadere informatie

Iiturgie voor de -12 jeugddienst van zondagmorgen 28 Juni in de Westerkerk te Veenendaal

Iiturgie voor de -12 jeugddienst van zondagmorgen 28 Juni in de Westerkerk te Veenendaal Iiturgie voor de -12 jeugddienst van zondagmorgen 28 Juni in de Westerkerk te Veenendaal Op Toon Hoogte 182 Door Uw genade Vader Door Uw genade, Vader, mogen wij hier binnengaan. Niet door rechtvaardige

Nadere informatie

DIENST VAN DE EENHEID 17 JANUARI Oecumenische viering in Het Schip. Thema: Het woord is aan jou!

DIENST VAN DE EENHEID 17 JANUARI Oecumenische viering in Het Schip. Thema: Het woord is aan jou! DIENST VAN DE EENHEID 17 JANUARI 2016 Oecumenische viering in Het Schip Thema: Het woord is aan jou! Voorgangster: Pastor Evelien Reeuwijk m.m.v. Bel Canto o.l.v. Mirjam Bastiaanse orgel: Cor van Kooten

Nadere informatie

Liturgie voor de ochtenddienst op zondag 17 juni 2018, Voorbereiding Heilig Avondmaal. Ouderling van dienst: Welkom

Liturgie voor de ochtenddienst op zondag 17 juni 2018, Voorbereiding Heilig Avondmaal. Ouderling van dienst: Welkom Liturgie voor de ochtenddienst op zondag 17 juni 2018, Voorbereiding Heilig Avondmaal. Voorganger: Ouderling van dienst: Organist: Ds. G. de Goeijen Hans Bosch Bram Jaspers Welkom Lied: Psalm 118, 5 en

Nadere informatie

Naar welke berg trokken zij op en hoe lang waren zij toen uit Egypte?

Naar welke berg trokken zij op en hoe lang waren zij toen uit Egypte? Mozes op de berg Sinaï. Naar welke berg trokken zij op en hoe lang waren zij toen uit Egypte? Exodus 19:1-2 1 In de derde maand, op dezelfde dag dat de Israëlieten uit het land Egypte waren vertrokken,

Nadere informatie

Kerkdienst in de Brugkerk te Lemelerveld 18 augustus 2013 om 9.30 uur. Welkom door de ouderling van dienst die ook de kaars van de knd aansteekt

Kerkdienst in de Brugkerk te Lemelerveld 18 augustus 2013 om 9.30 uur. Welkom door de ouderling van dienst die ook de kaars van de knd aansteekt 1 Kerkdienst in de Brugkerk te Lemelerveld 18 augustus 2013 om 9.30 uur OM TE BEGINNEN Welkom door de ouderling van dienst die ook de kaars van de knd aansteekt Aanvangslied (staande): Psalm 107: 1, 4

Nadere informatie

Bemoediging en gebed van toenadering:

Bemoediging en gebed van toenadering: VREDESKAPEL zondag 6 oktober 2013 Wijkgemeente Archipel-Benoordenhout voorganger ds. C. van Duinen; ouderling van dienst V. van Bijlert ; diaken van dienst Th. Smit; organist Roelfien Folkersma. M.m.v.

Nadere informatie

Liturgie 10 maart 2019

Liturgie 10 maart 2019 Liturgie 10 maart 2019 Votum en groet Zingen Hemelhoog 493 U bent welkom We zijn hier bij elkaar om de Koning te ontmoeten We zijn hier bij elkaar om te eren onze Heer We zijn hier bij elkaar Om te vieren

Nadere informatie

24 mei 2015, uur, Amersfoort-West(+Oost) Pinkstermiddag

24 mei 2015, uur, Amersfoort-West(+Oost) Pinkstermiddag 24 mei 2015, 17.00 uur, Amersfoort-West(+Oost) Pinkstermiddag Zingen: Gez. 145 : 1 4 Gesproken verwachting, groet Zingen: Ps. 67 : 1, 2 Gebed Schriftlezing: Johannes 15 : 26 16 : 16 Zingen: Gez. 106 :

Nadere informatie

OOSTERLICHTKERK - HUIZEN

OOSTERLICHTKERK - HUIZEN OOSTERLICHTKERK - HUIZEN 12 februari 2017 Orde van dienst doop van Lilly Jacoba Klein Vreugde vinden Welkom door ouderling van dienst Lied 212: 1, 3, 4 en 5 1. Laten wij zingend deze dag beginnen! Geven

Nadere informatie

Protestantse Gemeente te Rijssen Open Hof. Zondag 29 Juli 2018

Protestantse Gemeente te Rijssen Open Hof. Zondag 29 Juli 2018 Protestantse Gemeente te Rijssen Open Hof Zondag 29 Juli 2018 Voorganger: Ds. H. Nekeman, Olst Ouderling van Dienst: Mevr. Marjon Smelt Organist: Dhr. Piet van Blanken Na de dienst is er gelegenheid om

Nadere informatie

Liturgie 23 juni bevestiging ambtsdragers

Liturgie 23 juni bevestiging ambtsdragers Liturgie 23 juni 2019 bevestiging ambtsdragers Votum en groet Zingen Hemelhoog 475 God maakt vrij In de naam van de Vader, in de naam van de Zoon, in de naam van de Geest voor Uw troon, zijn wij hier gekomen

Nadere informatie

Datum Voorganger Kerkgebouw 3 juli 2016, 9.30 uur ds. Rein den Hertog Jeruzalemkerk

Datum Voorganger Kerkgebouw 3 juli 2016, 9.30 uur ds. Rein den Hertog Jeruzalemkerk Jeruzalemkerk Liturgie 3 juli 2016 ochtend RdH Ontmoetingsdienst Datum Voorganger Kerkgebouw 3 juli 2016, 9.30 uur ds. Rein den Hertog Jeruzalemkerk Muzikale begeleiding: Peter Tiggelaar (orgel) Kindernevendienst:

Nadere informatie

PAASWAKE VIERING Protestantse Gemeente Beverwijk 26 MAART 2016, uur Grote Kerk

PAASWAKE VIERING Protestantse Gemeente Beverwijk 26 MAART 2016, uur Grote Kerk PAASWAKE VIERING Protestantse Gemeente Beverwijk 26 MAART 2016, 20.30 uur Grote Kerk Voorganger: Ds. Dick van Arkel Ouderling: Jan Kramer Diaken: Jaap Bubberman Geluid: Dries van Duinen Organist: Ton Veltkamp

Nadere informatie

Orde van Dienst. in de Exoduskerk te Sommelsdijk, 9.30 u. Andries de Kramer. voor zondag, 1 juli In deze dienst zal.

Orde van Dienst. in de Exoduskerk te Sommelsdijk, 9.30 u. Andries de Kramer. voor zondag, 1 juli In deze dienst zal. Orde van Dienst voor zondag, 1 juli 2018 in de Exoduskerk te Sommelsdijk, 9.30 u In deze dienst zal Andries de Kramer worden gedoopt Organist: Dhr. Johan van Broekhoven Voorganger: Ds. Dick ter Horst Welkom

Nadere informatie

Mededelingen. Psalm 121: 1 >

Mededelingen. Psalm 121: 1 > Mededelingen Psalm 121: 1 > Ik sla mijn ogen op en zie de hoge bergen aan, waar komt mijn hulp vandaan? Mijn hulp is van mijn HERE, die dit alles heeft geschapen. Mijn herder zal niet slapen. Psalm 121:

Nadere informatie

Orde van dienst voor zondag 16 augustus 2015, negende zondag van de zomer

Orde van dienst voor zondag 16 augustus 2015, negende zondag van de zomer Orde van dienst voor zondag 16 augustus 2015, negende zondag van de zomer Kerk: Brugkerk, Kroonplein 1 te Lemelerveld Aanvang: 9.30 uur Organist: Wim Pardoen Voorganger: ds. Kees Benard = = = = = = = =

Nadere informatie

Orde van Dienst 16 april 2017 Eerste Paasdag. Welkom en mededelingen

Orde van Dienst 16 april 2017 Eerste Paasdag. Welkom en mededelingen Orde van Dienst 16 april 2017 Eerste Paasdag Welkom en mededelingen Zingen Psalm 146c: 1, 5 en 7 Alles wat adem heeft love de Here, zinge de lof van Isrels God! Zolang ik hier in het licht mag verkeren,

Nadere informatie

Liturgie zondag 28 oktober 2018 Gezinsdienst Thema: superhelden

Liturgie zondag 28 oktober 2018 Gezinsdienst Thema: superhelden Liturgie zondag 28 oktober 2018 Gezinsdienst Thema: superhelden Voorganger: Ds. Margriet van de Bunt Muzikale begeleiding: True Colors Voor de dienst: Was ik maar een held- Claudia de Breij via: https://www.youtube.com/watch?v=yspkjrb2rsm

Nadere informatie

Dienst van Schrift en Tafel in de Morgensterkerk 30 september Gezinsdienst: Brood in de storm

Dienst van Schrift en Tafel in de Morgensterkerk 30 september Gezinsdienst: Brood in de storm Dienst van Schrift en Tafel in de Morgensterkerk 30 september 2012 Gezinsdienst: Brood in de storm DIENST VAN DE VOORBEREIDING Muziek Welkom door de ouderling Stilte (gemeente gaat staan) Bemoediging en

Nadere informatie

Orde van de doopdienst zondag 27 november 2016 waarin Celine en Milan Dik worden gedoopt.

Orde van de doopdienst zondag 27 november 2016 waarin Celine en Milan Dik worden gedoopt. Orde van de doopdienst zondag 27 november 2016 waarin Celine en Milan Dik worden gedoopt. Welkom en mededelingen. Zingen: Psalm 121: 1 en (staand) Ik sla mijn ogen op en zie de hoge bergen aan, waar komt

Nadere informatie

Oecumenische gebedsviering in de week van gebed om eenheid. ont-ketend

Oecumenische gebedsviering in de week van gebed om eenheid. ont-ketend Oecumenische gebedsviering in de week van gebed om eenheid ont-ketend 28 januari 2018 St. Bonifatiuskerk Leeuwarden Aan deze viering werken mee: Voorgangers: Ds. A.M Roest en Pastor G. Kamsma-Kunst Lector:

Nadere informatie

MORGENGEBED. in de morgen van de achtste dag. Volheid der dagen. Gereformeerde Kerk Nieuwe Pekela 1 januari Welkom

MORGENGEBED. in de morgen van de achtste dag. Volheid der dagen. Gereformeerde Kerk Nieuwe Pekela 1 januari Welkom MORGENGEBED Welkom -2- in de morgen van de achtste dag Volheid der dagen Openingswoorden Wij zijn hier bijeengekomen op de vroege ochtend in dit nieuwe jaar om God te bidden om licht en wijsheid, om vuur

Nadere informatie

Orde voor de oecumenische dienst in de Gereformeerde Kerk te Loosdrecht op zondag 28 januari 2018 om uur

Orde voor de oecumenische dienst in de Gereformeerde Kerk te Loosdrecht op zondag 28 januari 2018 om uur Orde voor de oecumenische dienst in de Gereformeerde Kerk te Loosdrecht op zondag 28 januari 2018 om 10.00 uur voorgangers: diaken Randy Simileer en ds. Hillegonda Ploeger organist: Dick Ridder Welkom

Nadere informatie

E.B Zing met ons mee uit alle macht, zing met ons mee te middernacht;

E.B Zing met ons mee uit alle macht, zing met ons mee te middernacht; E.B. 8. Zing met ons mee uit alle macht, zing met ons mee te middernacht; al zien wij nog de morgen niet, wij zingen toch dit vrolijk lied! 5. Hier straalt, nog voor de zon opgaat, het licht dat nimmer

Nadere informatie

Liturgie voor de ochtenddienst op zondag 28 februari 2016 in de Westerkerk te Veenendaal

Liturgie voor de ochtenddienst op zondag 28 februari 2016 in de Westerkerk te Veenendaal Liturgie voor de ochtenddienst op zondag 28 februari 2016 in de Westerkerk te Veenendaal Psalm 65 : 1, 2 en 3 (NB) 1.De stilte zingt U toe, o Here, in uw verheven oord. Wij zullen ons naar Sion keren waar

Nadere informatie

Orde van dienst Zuiderkerk, 4 november Voorganger: Peter Smilde Organist Evert Bremer Muziekgroep olv Pieter van der Zwan

Orde van dienst Zuiderkerk, 4 november Voorganger: Peter Smilde Organist Evert Bremer Muziekgroep olv Pieter van der Zwan Orde van dienst Zuiderkerk, 4 november 2018 Voorganger: Peter Smilde Organist Evert Bremer Muziekgroep olv Pieter van der Zwan Bij binnenkomst, muziekgroep Welkom Psalm 105: 1 en 3 1 Loof God de Heer,

Nadere informatie

Orde van de kleuterdienst op zondag 22 mei 2016, om 9.30 uur in Kerkelijk Centrum Het Anker te Vroomshoop

Orde van de kleuterdienst op zondag 22 mei 2016, om 9.30 uur in Kerkelijk Centrum Het Anker te Vroomshoop Orde van de kleuterdienst op zondag 22 mei 2016, om 9.30 uur in Kerkelijk Centrum Het Anker te Vroomshoop M.m.v.: Ds. F. Schipper en kinderkoor Stralende Sterren o.l.v. Hilde Drees en Jorinde Immink (dwarsfluit)

Nadere informatie

Paasviering. Sing-in 2017

Paasviering. Sing-in 2017 Paasviering Sing-in 2017 Welkom en gebed Psalm 100:1 Juich, aarde, juich alom den HEER; Dient God met blijdschap, geeft Hem eer; Komt, nadert voor Zijn aangezicht; Zingt Hem een vrolijk lofgedicht. Wij

Nadere informatie

Paasgezinsdienst 6 april 2015

Paasgezinsdienst 6 april 2015 Welkom in de Paasgezinsdienst 6 april 2015 God wint, dat geloven wij 1. Samenzang Opwekking 167 (2 en 3 bovenstem) 2. Welkom en gebed 3. Samenzang Opwekking voor kids 85 4. Uitleg paasproject 5. Samenzang

Nadere informatie

Liturgie 24 maart Geert Jan van Dijk (TEAR) / Evert ten Ham

Liturgie 24 maart Geert Jan van Dijk (TEAR) / Evert ten Ham Liturgie 24 maart 2019 Geert Jan van Dijk (TEAR) / Evert ten Ham Mededelingen en welkom Votum en groet Zingen Hemelhoog 44 Uit de diepte roep ik U Uit de diepten roep ik u HEER, mijn God. Ik heb u nodig,

Nadere informatie

wil zeggen: van onze belijdenis met de tong, om Wat wij zeggen heeft gevolgen

wil zeggen: van onze belijdenis met de tong, om Wat wij zeggen heeft gevolgen - 1 - Wat wij zeggen heeft gevolgen Iemand zei: "ik kan het niet" en op hetzelfde ogenblik, dat hij dat uitsprak, kon hij het ook niet. Een ander zei, dat hij geen geloof had en op hetzelfde moment dat

Nadere informatie

Zondag 17 november 2013

Zondag 17 november 2013 Zondag 17 november 2013 aansteken tafelkaarsen lichtlied Stilte Welkom v Onze hulp is in de naam van de Heer a DIE HEMEL EN AARDE GEMAAKT HEEFT v in de naam van de Heer die de weerstand van de nacht wil

Nadere informatie

Zondag 20 mei 2018 Pinksteren in de Pelgrimskerk Te Zoetermeer

Zondag 20 mei 2018 Pinksteren in de Pelgrimskerk Te Zoetermeer Zondag 20 mei 2018 Pinksteren in de Pelgrimskerk Te Zoetermeer -1- Thema: Adem van de Geest Orgelspel en trompet Welkom Aanvangslied: psalm 146c: 1, 7 Alles wat adem heeft love de Here Voorganger: Organist:

Nadere informatie

Exodus God zal er zijn

Exodus God zal er zijn Exodus 3-4 - God zal er zijn Gezinsdienst Liturgie Welkom Voorzang Maak een vrolijk geluid voor de Heer (Elly en Rikkert) Opw voor Kids 18 (Ben je groot of ben je klein) Gez 132 (Dank U voor deze nieuwe

Nadere informatie

Exodus 3-4 God zal er zijn

Exodus 3-4 God zal er zijn Exodus 3-4 God zal er zijn Gezinsdienst Liturgie Welkom Voorzang Maak een vrolijk geluid voor de Heer (Elly en Rikkert) Opw voor Kids 18 (Ben je groot of ben je klein) Gez 132 (Dank U voor deze nieuwe

Nadere informatie

Kinderdienst: Helden Over David en Goliath.

Kinderdienst: Helden Over David en Goliath. Kinderdienst: Helden Over David en Goliath. Voor de dienst: *Wat is dat, dat is Goliath *Trek je wapenrusting aan *Ik volg de Heer *Groot en machtig zijt Gij 387 *Van A tot Z 241 opwekking voor kids Welkom

Nadere informatie

1) zingen aanvangslied - Evangelische Liedbundel 161:1,2,3 = Komt laat ons vrolijk zingen

1) zingen aanvangslied - Evangelische Liedbundel 161:1,2,3 = Komt laat ons vrolijk zingen ORDE VAN DIENST 'REGENBOOGKERK' - ZONDAGMORGEN 08-04-2018 Thema: De wereld als schat welkom & mededelingen 1) zingen aanvangslied - Evangelische Liedbundel 161:1,2,3 = Komt laat ons vrolijk zingen 1 Komt,

Nadere informatie