Expeditie Mooi Noord-Holland Den Helder

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Expeditie Mooi Noord-Holland Den Helder"

Transcriptie

1 Expeditie Mooi Noord-Holland Den Helder

2 Processchema voor ruimtelijke ontwikkeling Is er behoefte aan ontwikkeling? (Bepalen op basis van prognoses en actuele trends en vastleggen in regionale afspraken) NEE JA Is ontwikkeling mogelijk binnen BBG? (Bepalen op basis van ontwerpanalyse) NEE (Ontheffing nodig) JA (Geen ontheffing nodig) Ontwikkelen binnen BBG (D.m.v. verdichting, transformatie of herstructurering) Klimaatbestendigheid en duurzaam ruimtegebruik (Naast ruimtelijke kwaliteit, meenemen bij locatiekeuze en -ontwikkeling) Locatiekeuze (D.m.v. ontwerpend onderzoek op verschillende schaalniveaus, ontwikkeling verbinden met bestaande kernkwaliteiten en toevoegen van nieuwe kwaliteit) Ontwikkelen op gekozen locatie buiten BBG (D.m.v. ontwerpend onderzoek op verschillende schaalniveaus, ontwikkeling verbinden met bestaande kernkwaliteiten en toevoegen van nieuwe kwaliteit)

3 Belangrijke aspecten bij het in beeld brengen van kernkwaliteiten: 1. De ondergrond: wat zijn de aardkundige en archeologische waarden, dat wil zeggen hoe is het gebied ontstaan en hoe is de mens met het landschap omgegaan? 2. Het landschaps-dna: wat zijn de aanwezige historische structuurlijnen, de cultuurhistorische objecten en de mate van openheid, stilte en donkerte? Welke ruimtelijke patronen, maat en schaal zijn bepalend voor de identiteit van het landschap? Wat zijn bepalende elementen en hoe verhouden die zich ten opzichte van elkaar? Kijk altijd breder dan een afzonderlijk element alleen. Bij een stolpboerderij is niet alleen de bebouwing, maar ook de ontsluiting en bijbehorende buitenruimte identiteitsbepalend, zoals grote erven met bomen. Houd rekening met de functies in het gebied. 3. Het dorps-dna: wat zijn de karakteristieken van de historische dorpsstructuur? Wat is de vorm van het dorp, bijvoorbeeld geconcentreerd, lint of kruis? Hoe is de relatie van het dorp met het omliggende land, de openheid van het landschap en hoe werken landschapspatronen door in het dorp? Wat is de landschappelijke structuurdrager waarlangs een dorp gegroeid is? Hoe ziet het verkavelingspatroon eruit: het samenhangende geheel van gebouwen, menging en ritmiek van de bebouwing, het patroon van de straten en openbare ruimten en het patroon van groen en water. Het type bebouwing, de grootte van de bebouwing en de groene voet daaromheen bepalen de sfeer en de verschijningsvormen van het landschap en het dorp. Kijk hierbij ook naar de entree, de wijze waarop je een gebouw binnengaat. Wat zijn karakteristieke bebouwings- en beplantingselementen? Wat zijn de functies in het gebied? Proces Als je de genoemde verkenningen uitvoert samen met bewoners en andere direct betrokkenen, krijg je een meerwaarde. Zij weten immers als geen ander wat de beleving en de betekenis is van alle genoemde zaken. Denk behalve aan bewoners die het gebied goed kennen ook aan maatschappelijke organisaties als waterschappen, natuur- en landschapsorganisaties, agrariërs. Hun kennis en verhalen over de locatie en de geschiedenis daarvan kunnen interessant zijn voor het ontwerp en verdieping geven.

4 Provincie Noord-Holland en Cultuurcompagnie Noord-Holland nodigen u uit om mee te gaan op reis een ontdekkingstocht langs aansprekende projecten waar cultuurhistorie en landschap van invloed zijn op de ruimtelijke ontwikkeling van een plek. Expeditie Mooi Noord-Holland is pure noodzaak. Het is van belang dat landschappelijke diversiteit en historisch erfgoed, die de identiteit van een gebied bepalen, een prominente plek hebben in nieuwbouwprojecten en ruimtelijke transformaties. Pas dan kan een project van betekenis zijn voor een grotere groep mensen, pas dan levert het een bijdrage aan de ruimtelijke kwaliteit van een plek of regio. Tijdens deze expeditie, bedoeld voor gemeenteambtenaren en bestuurders, doen we tal van ontdekkingen. Hoe wordt bepaald wat cultuurhistorische waarde heeft, en hoe is dat te vertalen naar ontwerpuitgangspunten? Welke belangen spelen een rol en wie heeft welke taak? De verkenningstochten staan onder leiding van experts die de deelnemers op professionele wijze langs voorbeeldprojecten leiden. De expedities vergen veel van onze zintuigen we kijken, we luisteren, we debatteren. Met een rijke vondst keert elke deelnemer terug naar huis. Expeditie Den Helder City with a view: 12 juni, 9.30 uur uur Leidraad Landschap en Cultuurhistorie De missie van beide expedities is duidelijk: cultuurhistorie en landschap leveren een bijdrage aan de ruimtelijke kwaliteit van Noord-Holland. Deze gedachtegang is niet nieuw en werd al in 2011 vastgelegd in de Structuurvisie Noord-Holland Daarin ziet de provincie ruimtelijke kwaliteit als een samenspel tussen gebruikswaarde, toekomstwaarde en belevingswaarde. Belevingswaarde betekent dat er aandacht is voor landschappelijke diversiteit, cultuurhistorie en identiteit. Deze denkwijze is geformaliseerd in de Leidraad Landschap en Cultuurhistorie. In de Leidraad zijn de kwaliteiten van Noord-Holland zoals lintdorpen, openheid, oude dijken, militaire structuren, archeologische vindplaatsen per landschapstype beschreven, zoals droogmakerijen, veenpolders of het jonge duinlandschap. De Leidraad bevat voorbeelden van hoe bij nieuwe ontwikkelingen met deze kwaliteiten kan worden omgegaan. Gemeenten kunnen dus in de Leidraad lezen hoe ze in nieuwe plannen en bouwprojecten rekening kunnen houden met landschappelijke en cultuurhistorische waarden.

5 Opgaven Expeditie Mooi Noord-Holland Den Helder Den Helder ligt grotendeels met achterkanten aan de hoge zeedijk. De vroegere bebouwing aan zee is in 1944 gesloopt ten behoeve van de Atlantikwall. Samen met het Deltaprogramma, het Hoogheemraadschap en de provincie Noord-Holland is Den Helder bezig met de vraag hoe de unieke mooie ligging van de stad aan zee weer beter tot zijn recht kan komen. Hoe kan de stad de cultuurhistorie van dijk, haven en stad hierbij als motor gebruiken?

6 Opgaven Expeditie Mooi Noord-Holland Den Helder Drie opgaven: Dijk, Haven en Stad De expeditievraag van de Expeditie Den Helder concentreert zich op drie casussen: de dijk, de haven en de stad. Na een plenaire start in Fort Kijkduin gaan de deelnemers in drie groepen uiteen. Onder leiding van professionele atelierleiders bezoeken zij bijzondere plekken aan de dijk, de haven en in de stad. Met drie individuele casusvragen verkennen de deelnemers hoe cultuurhistorische elementen van deze plekken ertoe bij kunnen dragen dat Den Helders unieke ligging aan de zee weer beter tot zijn recht komt.

7 Opgaven Expeditie Mooi Noord-Holland Den Helder Opgave Dijk Hoe kan de geschiedenis van de zeewering en de militaire geschiedenis (Stelling Den Helder, met name zeeforten en kustbatterijen), door bureau ZUS samengevat als FORT, inspiratiebron zijn voor de multifunctionele (klimaat)dijk en hoe kan dat worden vertaald in concrete voorbeelduitwerkingen voor de lange en voor de korte termijn? Opgave Haven De relatie van Den Helder met de zee is uiteraard voor een belangrijk deel verbonden met de economie van de haven. Hoe kan de haven in de beleving weer een relatie krijgen met de stad, ondanks de noodzakelijke beveiliging? Wat kunnen de plannen voor de haven betekenen voor het gebruik, de beleving en de bereikbaarheid van de cultuurhistorische ingrediënten in en om het havengebied (zoals Rijkswerf Willemsoord, Fort Harssens, Napoleondam)? Hoe kan de strook ten noorden van Rijkswerf Willemsoord (Hoofdgracht, toegang TESO en dijk) in de toekomst worden ingezet voor de beleving van landschap en cultuurhistorie door bewoners en bezoekers in relatie tot de havenontwikkeling met toegang tot het Marsdiep? Opgave Stad Hoe kan de betekenis van de cultuurhistorische structuur van de stad op strategische plekken vertaald worden in het herstel van de relatie tussen de zee en de stad? Locatie tussen Grachtengordel / Willemsoord en de zee: wat is de relatie tussen de grachtengordel en de multifunctionele (klimaat)dijk? Locatie voormalig Huijs Tijdverdrijf / Oostbatterij / Navgis: Hoe kan de historische spoorscheg, waar nu in stappen het Stadspark wordt gerealiseerd, worden doorgezet tot aan zee? Oud Den Helder: uitgevlakte historische kern, nu intact wederopbouwensemble in relatie tot bewonerswensen en initiatieven. Kaap Hoofd: meest dramatische plek in de kustverdediging (Deltares: Tijger voor de deur ) in relatie tot Fort Erfprins en batterij Kaap Hoofd.

8 Expeditie Mooi Noord-Holland Den Helder Colofon Expeditie Mooi Noord-Holland is een initiatief van provincie Noord-Holland en wordt uitgevoerd door Cultuurcompagnie Noord-Holland Opdrachtgever: Jan Simon Brouwer, sector Cultuur & Cultuurhistorie, provincie Noord-Holland Opdrachtnemer: Ellen Klaus (programmacoördinator), Judith Fraune (projectleider), Ceciel Nyst (adviseur Cultuurhistorie), Jorg Weber (communicatie) Redactieteam: Ton van Laar en Anne Könst (provincie Noord-Holland) Expeditieleiders: Lara Voerman (SteenhuisMeurs), Ruut van Paridon (van Paridon x de Groot) en Karen de Groot (van Paridon x de Groot) Ontwerp: Provincie Noord-Holland

Verslag Expeditie Mooi Noord-Holland Langedijk EDITIE NOORD EDITIE NOORD

Verslag Expeditie Mooi Noord-Holland Langedijk EDITIE NOORD EDITIE NOORD Verslag Een reis door de tijd Eerste Expeditie Mooi Noord-Holland door Langedijk Op het dak van de Allemanskerk de kerk kreeg zijn naam nadat het in 1969 na een brand met hulp van alleman uit de as herrees

Nadere informatie

Verslag Expeditie Mooi NH DEN HELDER DEN HELDER

Verslag Expeditie Mooi NH DEN HELDER DEN HELDER Expeditie Mooi NH Razende Bol Texel Marsdiep Kaap Hoofd Stadshart Haven Haven Balgzand Noordzee Vliegveld De Kooy City with a view De stad en de zee Expeditie Mooi Noord-Holland naar Den Helder Vooraf

Nadere informatie

Regionaal Beeldverhaal Noord-Holland. Joris Pieter Neuteboom EZ/Toerisme

Regionaal Beeldverhaal Noord-Holland. Joris Pieter Neuteboom EZ/Toerisme Regionaal Beeldverhaal Noord-Holland Joris Pieter Neuteboom EZ/Toerisme Gebiedsgericht werken Ambitie Gemeenten/regio s ondersteunen bij het vaststellen van hun identiteit (IM) Behoud door ontwikkeling

Nadere informatie

ILPENDAM - locatie Ilpenhof. concept mei 2012

ILPENDAM - locatie Ilpenhof. concept mei 2012 ILPENDAM - locatie Ilpenhof concept mei 2012 Inhoud 1 Inleiding 2 De locatie 3 Historische & landschappelijke ontwikkeling 4 Schatkaart 5 Ontwikkelingsmodel 1 Inleiding Aanleiding Eerdere plannen om een

Nadere informatie

Schouwburg de Kampanje Den Helder

Schouwburg de Kampanje Den Helder Schouwburg de Kampanje Den Helder van Dongen Koschuch Architects and Planners Inzending Arie Keppler Prijs 016 SCHOUWBURG DE KAMPANJE DEN HELDER INTRODUCTIE EEN MARITIEM ENSEMBLE Schouwburg De Kampanje

Nadere informatie

Beeldkwaliteitsplan. Uitbreiding bedrijfsgebouw Stichtse Kade 47a

Beeldkwaliteitsplan. Uitbreiding bedrijfsgebouw Stichtse Kade 47a Beeldkwaliteitsplan Uitbreiding bedrijfsgebouw Stichtse Kade 47a George Hintzenweg 85 Postbus 8520 3009 AM Rotterdam +31 (0)10 44 33 666 +31 (0)10 44 33 668 info@rotterdam.royalhaskoning.com www.royalhaskoning.com

Nadere informatie

Bijlagen Uitvoeringsprogramma Weardefol Fryslân 2016-2019

Bijlagen Uitvoeringsprogramma Weardefol Fryslân 2016-2019 Bijlagen Uitvoeringsprogramma Weardefol Fryslân 2016-2019 Bijlage 1 Beleidskader Hieronder worden de beleidsdoelen uit het Streekplan Fryslân en de thematische Structuurvisie Grutsk op e Romte en de ambities/resultaten

Nadere informatie

Verplaatst herbouwen stolp Mijzerweg 1a Beemster. Planbeoordeling ruimtelijke kwaliteit

Verplaatst herbouwen stolp Mijzerweg 1a Beemster. Planbeoordeling ruimtelijke kwaliteit Verplaatst herbouwen stolp Mijzerweg 1a Beemster Planbeoordeling ruimtelijke kwaliteit 1 INLEIDING... 3 1.1 algemeen... 3 1.2 instrumentarium... 3 2 ANALYSE... 4 2.1 uitgangspunten van beleid... 4 2.2

Nadere informatie

Handboek Ontwikkelen met Ruimtelijke Kwaliteit VOORBEELDEN VOOR HET ONTWERPEN MET LANDSCHAP EN CULTUURHISTORIE

Handboek Ontwikkelen met Ruimtelijke Kwaliteit VOORBEELDEN VOOR HET ONTWERPEN MET LANDSCHAP EN CULTUURHISTORIE Handboek Ontwikkelen met Ruimtelijke Kwaliteit VOORBEELDEN VOOR HET ONTWERPEN MET LANDSCHAP EN CULTUURHISTORIE Handboek Ontwikkelen met Ruimtelijke Kwaliteit VOORBEELDEN VOOR HET ONTWERPEN MET LANDSCHAP

Nadere informatie

Bijlage 1: Ambitie en kader

Bijlage 1: Ambitie en kader BIJLAGEN Bijlage 1: Ambitie en kader Provincie Fryslân In de provinciale Verordening Romte is aangegeven dat bij een ruimtelijk plan voor het landelijk gebied rekening moet worden gehouden met de herkenbaarheid

Nadere informatie

Mooi Prachtig Ongerept. En boeren?

Mooi Prachtig Ongerept. En boeren? Mooi Prachtig Ongerept En boeren? Schoonheid Pracht en praal Genieten Miljoenen mensen ORGANISATIE PROJECT OPDRACHTGEVER RCE LLTB Provincie Limburg OPDRACHTNEMER Heusschen Copier SatijnPlus EVALUATIE

Nadere informatie

Ruimtelijke kwaliteit van het Suikerunieterrein en omgeving

Ruimtelijke kwaliteit van het Suikerunieterrein en omgeving Ruimtelijke kwaliteit van het Suikerunieterrein en omgeving Analyse en aanbevelingen - Gemaakt als onderdeel van het beoordelingskader voor ontwikkelingsrichtingen voor het Suikerunieterrein - 6 mei 2010

Nadere informatie

Hoe ziet het Gelderse landschap eruit na 2020?

Hoe ziet het Gelderse landschap eruit na 2020? Hoe ziet het Gelderse landschap eruit na 2020? Uitnodiging netwerkbijeenkomst natuur en landschap Maandag 3 april 2017 17.00-20.00 uur, Doorwerth Netwerkbijeenkomst natuur en landschap De provincie nodigt

Nadere informatie

799874/ Zienswijze op het ontwerp van de Brabantse Omgevingsvisie

799874/ Zienswijze op het ontwerp van de Brabantse Omgevingsvisie V GEMEENTE VALKE SWAARD Aan de leden van de raad van de gemeente Valkenswaard Uw kenmerk Kenmer Onderwerp Be andeld door Bijlage(n) Datum 799874/830360 Zienswijze op het ontwerp van de Brabantse Omgevingsvisie

Nadere informatie

WERKBOE. STRUCTUURVISIEKAART versie 3.1 THEMAKAARTEN. Noord-Holland. Analyses en verkenning. Bijlage bij de Structuurvisie en het Uitvoeringsprogramma

WERKBOE. STRUCTUURVISIEKAART versie 3.1 THEMAKAARTEN. Noord-Holland. Analyses en verkenning. Bijlage bij de Structuurvisie en het Uitvoeringsprogramma Bijlage bij de Structuurvisie en het Uitvoeringsprogramma NH2040 STRUCTUURVISIEKAART versie 3.1 THEMAKAARTEN - Voldoende bescherming tegen overstroming en wateroverlast - Voldoende bescherming van grond-,

Nadere informatie

CULTUURHISTORISCHE WAARDENKAART TERNEUZEN

CULTUURHISTORISCHE WAARDENKAART TERNEUZEN CULTUURHISTORISCHE WAARDENKAART TERNEUZEN Terneuzen Cultuurhistorische Waardenkaart Datum: februari 2013 Opgesteld door: Gemeente Terneuzen Gemeente Terneuzen Stadhuisplein 1 Postbus 35 4530 AA Terneuzen

Nadere informatie

Havenhoofd Harderwijk

Havenhoofd Harderwijk Oktober 00000.B2016 Havenhoofd Harderwijk INHOUD VOORWOORD BEELDENREEKS PLATTEGROND LUCHTFOTO S ONTWERPVISIE CONCLUSIE IMPRESSIES VOORWOORD Gemeentebelang Harderwijk-Hierden maakt zich sterk voor het weer

Nadere informatie

Woningbouwlocatie Watergang t Schouw

Woningbouwlocatie Watergang t Schouw Woningbouwlocatie Watergang t Schouw Inspraakavond voor het Stedenbouwkundig programma van eisen Woningbouwlocatie Watergang t Schouw 20.00 uur Welkom en korte inleiding 20.10 uur Presentatie stedenbouwkundige

Nadere informatie

Verslag rondetafel klimaatbestendige stad en erfgoed. 16 februari 2017

Verslag rondetafel klimaatbestendige stad en erfgoed. 16 februari 2017 Verslag rondetafel klimaatbestendige stad en erfgoed 16 februari 2017 2 Klimaatbestendige stad en erfgoed Dat erfgoed plekken betekenis geeft, weten we. Daarnaast kan inzicht in het gebruik van erfgoed

Nadere informatie

dorpspaspoort Beneden-Leeuwen deel B van Dorpskwaliteitsplan West Maas en Waal

dorpspaspoort Beneden-Leeuwen deel B van Dorpskwaliteitsplan West Maas en Waal dorpspaspoort Beneden-Leeuwen deel B van Dorpskwaliteitsplan West Maas en Waal Colofon Titel: Dorpspaspoort Beneden-Leeuwen Deel B van Dorpskwaliteitsplan West Maas en Waal Projectnummer: 150371 Datum:

Nadere informatie

Erfgoed en de Omgevingswet 30 mei 2018

Erfgoed en de Omgevingswet 30 mei 2018 Erfgoed en de Omgevingswet 30 mei 2018 Omgevingswet: de zorg voor het cultureel erfgoed Uitgangspunten van de Verdragen van Granada en Valletta worden benoemd in de Omgevingswet. Op Amvb niveau een combinatie

Nadere informatie

CULTUREEL ERFGOED EN DE VERTALING NAAR RUIMTELIJKE PLANNEN

CULTUREEL ERFGOED EN DE VERTALING NAAR RUIMTELIJKE PLANNEN CULTUREEL ERFGOED EN DE VERTALING NAAR RUIMTELIJKE PLANNEN Onderzoek naar cultuurhistorische structuren, landschappen en panden Aansluitend op Belvedere- (Behoud door ontwikkeling) en het MoMo-beleid (Modernisering

Nadere informatie

Nieuwe Kijk. Wegen. in het. Landschap. Ontwerponderzoek december 2011

Nieuwe Kijk. Wegen. in het. Landschap. Ontwerponderzoek december 2011 Nieuwe Kijk op Wegen in het Landschap Ontwerponderzoek december 2011 14 1. Inleiding 15 16 1.1 AANLEIDING Infrastructuur is de ruggengraat van het landschap. De komende jaren wordt er veel geïnvesteerd

Nadere informatie

Erfgoed en de Omgevingswet 18 april Martin van Bleek

Erfgoed en de Omgevingswet 18 april Martin van Bleek Erfgoed en de Omgevingswet 18 april 2018 Martin van Bleek Omgevingswet: de zorg voor het cultureel erfgoed Uitgangspunten van de Verdragen van Granada en Valletta worden benoemd in de Omgevingswet. Op

Nadere informatie

19 december Teckop 18-18a Kamerik (Gem. Woerden) Landschappelijke inpassing woning

19 december Teckop 18-18a Kamerik (Gem. Woerden) Landschappelijke inpassing woning L a g e G o u w e 2 1 4 2 8 0 1 L M G o u d a 0 1 8 2 T 5 2 3 0 0 3 F 5 8 4 1 3 1 v a n H e e s t u i n - e n l a n d s c h a p s a r c h i t e c t u u r Teckop 18-18a Kamerik (Gem. Woerden) Landschappelijke

Nadere informatie

Theater de Kampanje Den Helder van Dongen Koschuch Architects and Planners. Inzending BNA Gebouw van het jaar 2016

Theater de Kampanje Den Helder van Dongen Koschuch Architects and Planners. Inzending BNA Gebouw van het jaar 2016 Theater de Kampanje Den Helder van Dongen Koschuch Architects and Planners Inzending BNA Gebouw van het jaar 2016 Theater de Kampanje Den Helder EEN MARITIEM ENSEMBLE DE GLAZEN THEATERZAAL Schouwburg De

Nadere informatie

Schouwburg de Kampanje Den Helder van Dongen Koschuch Architects and Planners ARC AWARD 2016

Schouwburg de Kampanje Den Helder van Dongen Koschuch Architects and Planners ARC AWARD 2016 Schouwburg de Kampanje Den Helder van Dongen Koschuch Architects and Planners ARC AWARD 2016 van Dongen Koschuch Architects & planners Schouwburg de Kampanje Den Helder EEN MARITIEM ENSEMBLE HET PROGRAMMA

Nadere informatie

Informatieavond over woningbouwlocatie Stiereveld Watergang

Informatieavond over woningbouwlocatie Stiereveld Watergang Informatieavond over woningbouwlocatie Stiereveld Watergang 1. Welkom en korte inleiding. 2. Woningbouwlocatie Stiereveld: a. De historie in het kort. b. Presentatie van de stedenbouwkundige visie door

Nadere informatie

Den Helder Stadshart 77

Den Helder Stadshart 77 76 Uitwerkingsplan Den Helder Stadshart 77 N 3.5.GRACHTENGORDEL / DE BEWONERS VAN DE GRACHTENGORDEL HEBBEN DE MOGELIJKHEID OM EEN BOOTJE VOOR DE DEUR AAN TE LEGGEN. DE SFEER WORDT BEPAALD DOOR DE FRAAIE

Nadere informatie

Leidraad Landschap en Cultuurhistorie

Leidraad Landschap en Cultuurhistorie Leidraad Landschap en Cultuurhistorie ONTWIKKELEN MET RUIMTELIJKE KWALITEIT Colofon Uitgave Provincie Noord-Holland Directie Beleid Postbus 123 2000 MD Haarlem Tel.: 023 514 31 43 Fax: 023 514 40 40 www.noord-holland.nl

Nadere informatie

Landschappelijke inpassing windlocatie Westpoortweg + visualisaties

Landschappelijke inpassing windlocatie Westpoortweg + visualisaties + visualisaties 7 juli 2016 Onderstaande tekst is overgenomen uit de Ruimtelijke onderbouwing windlocatie Westpoortweg. In de Ruimtelijk onderbouwing is ook de projectbeschrijving en het planologisch kader

Nadere informatie

Naar een koers duurzaam Middag Humsterland Ruimtelijk scenario onderzoek duurzame energie opwekking. tbv informerende raadspresentatie 14 juni 2017

Naar een koers duurzaam Middag Humsterland Ruimtelijk scenario onderzoek duurzame energie opwekking. tbv informerende raadspresentatie 14 juni 2017 Naar een koers duurzaam Middag Humsterland Ruimtelijk scenario onderzoek duurzame energie opwekking tbv informerende raadspresentatie 14 juni 2017 INLEIDING SCENARIO ONDERZOEK BOERDERIJEN DORPSOMGEVING

Nadere informatie

Erfgoed en de Omgevingswet

Erfgoed en de Omgevingswet Erfgoed en de Omgevingswet TILBURG, 7 JUNI 2018 DRS. ANNÉLIEN VAN KUILENBURG Omgevingswet: de zorg voor het cultureel erfgoed biedt kader voor behoud van cultureel erfgoed breed begrip van cultureel erfgoed

Nadere informatie

Bijlage 1 Nadere toelichting cultuurhistorie en archeologie

Bijlage 1 Nadere toelichting cultuurhistorie en archeologie Bijlage 1 Nadere toelichting cultuurhistorie en archeologie In onderstaand kader is een uitsnede van de cultuurhistorische waardenkaart van provincie Noord-Brabant opgenomen. Voor de locatie aan de Kerkstraat

Nadere informatie

Informatiecentrum en bedieningsgebouw Johan Frisosluis Stavoren Design & Build Stavoren m2. Ballast Nedam Bouw Noord

Informatiecentrum en bedieningsgebouw Johan Frisosluis Stavoren Design & Build Stavoren m2. Ballast Nedam Bouw Noord Titel Project Plaats Bouwjaar BVO Bouwkosten Opdrachtgever Informatiecentrum en bedieningsgebouw Johan Frisosluis Stavoren Design & Build Stavoren 2014 350m2 Ballast Nedam Bouw Noord Het nieuwe sluiscomplex

Nadere informatie

Structuurvisie Losser. Commissie Ruimte 24 april 2012

Structuurvisie Losser. Commissie Ruimte 24 april 2012 Structuurvisie Losser Commissie Ruimte 24 april 2012 Doel en status nwro verplicht gemeenten een structuurvisie op te stellen waarin het ruimtelijk beleid in hoofdzaak vastligt en de samenhang met andere

Nadere informatie

Industrieel erfgoed in Fryslân - een kansrijke opgave

Industrieel erfgoed in Fryslân - een kansrijke opgave 1 Industrieel erfgoed in Fryslân - een kansrijke opgave initiatiefnemers Doel: Het Atelierpodium is een open podium voor debat en gesprek met vakgenoten, bestuurders en vertegenwoordigers van gemeenten,

Nadere informatie

Leidraad Landschap en Cultuurhistorie ONTWIKKELEN MET RUIMTELIJKE KWALITEIT

Leidraad Landschap en Cultuurhistorie ONTWIKKELEN MET RUIMTELIJKE KWALITEIT Leidraad Landschap en Cultuurhistorie ONTWIKKELEN MET RUIMTELIJKE KWALITEIT Leidraad Landschap en Cultuurhistorie ONTWIKKELEN MET RUIMTELIJKE KWALITEIT Colofon Uitgave Provincie Noord-Holland Directie

Nadere informatie

Omgevingsvisie Westvoorne 2030 #WVN2030. Jeugdraad Westvoorne - 27 mei 2015 team Gebiedsontwikkeling, Henk Jan Solle

Omgevingsvisie Westvoorne 2030 #WVN2030. Jeugdraad Westvoorne - 27 mei 2015 team Gebiedsontwikkeling, Henk Jan Solle Omgevingsvisie Westvoorne 2030 #WVN2030 Jeugdraad Westvoorne - 27 mei 2015 team Gebiedsontwikkeling, Henk Jan Solle Opzet presentatie moment in het proces terugblik gesprekken waar zijn we nu mee bezig?

Nadere informatie

Handreiking herbestemming cultureel erfgoed

Handreiking herbestemming cultureel erfgoed Handreiking herbestemming cultureel erfgoed Herbestemming en hergebruik staan in het centrum van de belangstelling. Meer en meer gaat overheidsbeleid er vanuit dat we eerst het gebruik van bestaand gebied

Nadere informatie

HERIJKING PROVINCIALE MONUMENTENLIJST NOORD-HOLLAND

HERIJKING PROVINCIALE MONUMENTENLIJST NOORD-HOLLAND HERIJKING PROVINCIALE MONUMENTENLIJST NOORD-HOLLAND Op 18 januari 2011 onder GS-nummer 2011-1933 hebben GS als volgt besloten: 1. De provinciale monumentenlijst te herijken op basis van de Kernkwaliteiten

Nadere informatie

Streefkerk: de brede dijk als kans

Streefkerk: de brede dijk als kans Streefkerk: de brede dijk als kans Symposium De Brede Dijk; Veilig leven in de toekomst Jantsje M. van Loon-Steensma 9 december 2010 Kennis voor Klimaat studie: de Klimaatdijk in de Praktijk Gebiedsspecifiek

Nadere informatie

Expeditie Mooi Noord-Holland Lab gemeente Hoorn

Expeditie Mooi Noord-Holland Lab gemeente Hoorn Expeditie Mooi Noord-Holland Lab gemeente Hoorn 11 december 2014 1 2 Inleiding In het Centrum Varend Erfgoed, op het Oostereiland aan het Markermeer in Hoorn, vond op 11 december het lab De Galgenbocht

Nadere informatie

Theater de Kampanje Den Helder van Dongen Koschuch Architects and Planners. Inzending Nationale Staalprijs 2016

Theater de Kampanje Den Helder van Dongen Koschuch Architects and Planners. Inzending Nationale Staalprijs 2016 Theater de Kampanje Den Helder van Dongen Koschuch Architects and Planners Inzending Nationale Staalprijs 2016 Theater de Kampanje Den Helder EEN MARITIEM ENSEMBLE DE GLAZEN THEATERZAAL Schouwburg De Kampanje

Nadere informatie

Handleiding voor de aanwijzing van zaken en terreinen als gemeentelijk monument en gemeentelijk beschermd stads- of dorpsgezicht

Handleiding voor de aanwijzing van zaken en terreinen als gemeentelijk monument en gemeentelijk beschermd stads- of dorpsgezicht Handleiding voor de aanwijzing van zaken en terreinen als gemeentelijk monument en gemeentelijk beschermd stads- of dorpsgezicht Inhoud Inleiding 3 Bovengrondse monumenten en beschermde stads- of dorpsgezichten

Nadere informatie

achtergrond hoofdstuk 1 Structuurvisie 2020 keuzes van visie naar uitvoering inbreng samenleving achtergrond ruimtelijk en sociaal kader bijlagen

achtergrond hoofdstuk 1 Structuurvisie 2020 keuzes van visie naar uitvoering inbreng samenleving achtergrond ruimtelijk en sociaal kader bijlagen 28 hoofdstuk 1 achtergrond Structuurvisie 2020 keuzes samenvatting achtergrond ruimtelijk en sociaal kader inbreng samenleving thematisch van visie naar uitvoering bijlagen zones 1 2 3 4 5 6 7 29 1.1 Inleiding

Nadere informatie

Omgevingsvisie Westvoorne 2030 #WVN2030. Commissie Grondgebied - 12 mei 2015 team Gebiedsontwikkeling, Henk Jan Solle

Omgevingsvisie Westvoorne 2030 #WVN2030. Commissie Grondgebied - 12 mei 2015 team Gebiedsontwikkeling, Henk Jan Solle Omgevingsvisie Westvoorne 2030 #WVN2030 Commissie Grondgebied - 12 mei 2015 team Gebiedsontwikkeling, Henk Jan Solle Opzet presentatie moment in het proces terugblik dialoogavonden toelichting uitwerking

Nadere informatie

Samen Ontwikkelen. Stuurgroep Nationaal Landschap Groene Hart i.o. 19 september 2012 / concept

Samen Ontwikkelen. Stuurgroep Nationaal Landschap Groene Hart i.o. 19 september 2012 / concept Samen Ontwikkelen Stuurgroep Nationaal Landschap Groene Hart i.o. 19 september 2012 / concept Samen Ontwikkelen 2. Water Bodem & Gebruik 3. Het Groene Hart, met zijn veenweiden, Over de realisatie van

Nadere informatie

Verlengen stal op het perceel Dorpsstraat 74 te Zuidlaarderveen

Verlengen stal op het perceel Dorpsstraat 74 te Zuidlaarderveen Verlengen stal op het perceel Dorpsstraat 74 te Zuidlaarderveen NL.IMRO.1730.ABdorpsstr74zuidlv-0301 Projectgebied Situatie Dorpsstraat 74 Zuidlaarderveen 2 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Huidige en beoogde

Nadere informatie

Ladder voor duurzame verstedelijking

Ladder voor duurzame verstedelijking Ladder voor duurzame verstedelijking Klik om de modelstijlen te bewerken Tweede niveau Derde niveau Vierde niveau Vijfde niveau Ladder voor duurzame verstedelijking 1. Waar komt het vandaan? 2. Wat is

Nadere informatie

Toeristische visie Regio Alkmaar

Toeristische visie Regio Alkmaar Toeristische visie Regio Alkmaar Conceptvisie en uitvoeringsagenda Proces Toeristische visie Wat Wanneer 1. Start met de Regio Alkmaar Februari 2. Eerste Regioavond 5 maart 3. Stakeholderbijeenkomst 1

Nadere informatie

Themabijeenkomst natuur en landschap. Natuur- en recreatieplan Westfriesland

Themabijeenkomst natuur en landschap. Natuur- en recreatieplan Westfriesland Themabijeenkomst natuur en landschap Natuur- en recreatieplan Westfriesland Programma (Toekomst) kracht van het gebied in beeld krijgen Start (13.00 uur) Welkom en toelichting natuur- en recreatieplan

Nadere informatie

Buitengebied. Beeldkwaliteitsplan Schermer 26 augustus concept en inhoud: la4sale - Amsterdam

Buitengebied. Beeldkwaliteitsplan Schermer 26 augustus concept en inhoud: la4sale - Amsterdam Buitengebied Beeldkwaliteitsplan Schermer 26 augustus 2005 concept en inhoud: la4sale - Amsterdam structuurloze losse korrels in de mooie Eilandspolder korrelloos Schermereiland groene lijnen van stolpboerderijen

Nadere informatie

D A M S T A E T E S T E D E N B O U W K U N D I G P L A N L A N G E R A A R G E M E E N T E N I E U W K O O P A U G U S T U S

D A M S T A E T E S T E D E N B O U W K U N D I G P L A N L A N G E R A A R G E M E E N T E N I E U W K O O P A U G U S T U S S T E D E N B O U W K U N D I G P L A N L A N G E R A A R G E M E E N T E N I E U W K O O P A U G U S T U S 2 0 1 2 C O L O F O N Ontwerp: Gemeente Nieuwkoop Opdrachtgever: Gemeente Nieuwkoop Augustus

Nadere informatie

Format Ruimtelijke Onderbouwing (versie 1, aug 2014) INHOUDSOPGAVE

Format Ruimtelijke Onderbouwing (versie 1, aug 2014) INHOUDSOPGAVE Format Ruimtelijke Onderbouwing (versie 1, aug 2014) INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING 1.1. Algemeen 1.2. Aanleiding en doel 1.3. Plangebied 1.4. Leeswijzer 2. PLANBESCHRIJVING 2.1. Bestaande situatie 2.2. Gewenste

Nadere informatie

Lijnen & boeiend landschap

Lijnen & boeiend landschap Lijnen & boeiend landschap Hoe beleef je je wandeling? Sylvia Tuinder 20 juni 2013 Samenwerken aan het landschap. Doel wandelnetwerk is: breed netwerk van wandelpaden landschap toegankelijk en aantrekkelijk

Nadere informatie

Ruimtelijke Onderbouwing Westerklief 8 Hippolytushoef. Gemeente Hollands Kroon

Ruimtelijke Onderbouwing Westerklief 8 Hippolytushoef. Gemeente Hollands Kroon Ruimtelijke Onderbouwing Westerklief 8 Hippolytushoef Gemeente Hollands Kroon 12 oktober 2016 Toelichting Inhoud: 1. Inleiding... 3 1.1 Voorgeschiedenis... 3 1.2 Initiatiefnemer... 3 1.3 Planvoornemen...

Nadere informatie

Gemeente Haaksbergen. Rood voor Rood beleid 2015

Gemeente Haaksbergen. Rood voor Rood beleid 2015 Gemeente Haaksbergen Rood voor Rood beleid 2015 Ruimtelijke ontwikkeling 20-8-2015 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2 2. Begrippen 3 3. Beleidskaders 4 3.1 Kaders 4 3.2 Voorwaarden 4 3.3 Bijzondere gevallen

Nadere informatie

ONTWIKKEL EEN GEZAMENLIJKE VISIE OP HET DUURZAAM BODEMGEBRUIK. Bijeenkomst XXX dag-maand-jaar, Locatie

ONTWIKKEL EEN GEZAMENLIJKE VISIE OP HET DUURZAAM BODEMGEBRUIK. Bijeenkomst XXX dag-maand-jaar, Locatie ONTWIKKEL EEN GEZAMENLIJKE VISIE OP HET DUURZAAM BODEMGEBRUIK Bijeenkomst XXX dag-maand-jaar, Locatie OPZET VAN DE PRESENTATIE Bodemvisie Waarom? Doel Middel Ingrediënten SPRONG Wie, wat, waarom? Het proces

Nadere informatie

Historisch geografische typering van het landschap op Texel

Historisch geografische typering van het landschap op Texel Historisch geografische typering van het landschap op Texel Orienterend onderzoek in het kader van het masterplan Texel. Uitgevoerd door mw. Drs. M.A.C. Zwetsloot, MIMA milieu advies bureau, Dirkshorn.

Nadere informatie

Structuurvisie Noord-Holland. Achtergrondinformatie

Structuurvisie Noord-Holland. Achtergrondinformatie Structuurvisie Noord-Holland Achtergrondinformatie Structuurvisie: waarom en wat? - Inwerkingtreding Wro 1 juli 2008 - elke overheidslaag stelt eigen structuurvisie op (thema of gebied) - structuurvisies

Nadere informatie

1. Inleiding. 1.4 Plangebied

1. Inleiding. 1.4 Plangebied Stedenbouwkundige Invulling Binnenterrein Centrum Laren mei 2011 1. Inleiding 1.4 Plangebied 1.1 Aanleiding De voorliggende stedenbouwkundige visualisatie is gemaakt naar aanleiding van het verzoek dat

Nadere informatie

Handboek openbare ruimte. Gemeente Urk, december 2014

Handboek openbare ruimte. Gemeente Urk, december 2014 BIJLAGE 2 Handboek openbare ruimte Gemeente Urk, december 2014 Handboek openbare ruimte Documenttitel Gemeente Urk, Arjan Selles 15 december 2014 9Y3927 Opdrachtgever Datum Referentie Inhoud Inleiding

Nadere informatie

Omgevingsvisie De Fryske Marren Parels 30 oktober 2017 Locatie Het Haske Joure

Omgevingsvisie De Fryske Marren Parels 30 oktober 2017 Locatie Het Haske Joure Omgevingsvisie De Fryske Marren Parels 30 oktober 2017 Locatie Het Haske Joure AGENDA 1. Stand van zaken omgevingsvisie 2. Wat is er ingebracht vanuit de samenleving? a. Terugkoppeling waarden uitwerking

Nadere informatie

Holwert oan See. Annabel van de Sande Dirk Hogewoning Mia Rosa Hupkens Niels Langeveld Sjoerd de Boer. 13/06/2017, Delft

Holwert oan See. Annabel van de Sande Dirk Hogewoning Mia Rosa Hupkens Niels Langeveld Sjoerd de Boer. 13/06/2017, Delft Holwert oan See Annabel van de Sande Dirk Hogewoning Mia Rosa Hupkens Niels Langeveld Sjoerd de Boer 13/06/2017, Delft Visie Holwerd aan Zee, het begin van de perfecte vakantie naar Ameland. Laat je geheel

Nadere informatie

BEOORDELINGSCRITERIA BOMENERFGOEDLIJST EN LANDSCHAPPELIJKE BEPLANTINGSLIJST

BEOORDELINGSCRITERIA BOMENERFGOEDLIJST EN LANDSCHAPPELIJKE BEPLANTINGSLIJST BEOORDELINGSCRITERIA BOMENERFGOEDLIJST EN LANDSCHAPPELIJKE BEPLANTINGSLIJST INLEIDING Bomen in de gemeente Voerendaal vervullen een belangrijke rol. Ze verfraaien de buitenruimte, brengen natuur in de

Nadere informatie

Kwaliteitsbeeld Noord-Holland. Verkenning II 11 mei 2017

Kwaliteitsbeeld Noord-Holland. Verkenning II 11 mei 2017 Kwaliteitsbeeld Noord-Holland Verkenning II 11 mei 2017 Vorige keer vervallen weidevogel gebieden (subsidie) ±20.000 ha vervallen Nationale landschappen Aanleiding / het vervallen beschermingsregimes /

Nadere informatie

ERFGOED, ERFBETER, ERFBEST. Cultuurhistorische waarden: inventariseren, vastleggen en ontwerpen Februari 2012

ERFGOED, ERFBETER, ERFBEST. Cultuurhistorische waarden: inventariseren, vastleggen en ontwerpen Februari 2012 ERFGOED, ERFBETER, ERFBEST Cultuurhistorische waarden: inventariseren, vastleggen en ontwerpen Februari 2012 Cultureel Erfgoed Wat is er aan de hand De bescherming van het cultureel erfgoed koppelen aan

Nadere informatie

Bureauonderzoek Landschap & Cultuurhistorie en Recreatie & Infrastructuur regionale waterkering Westknollendam

Bureauonderzoek Landschap & Cultuurhistorie en Recreatie & Infrastructuur regionale waterkering Westknollendam Notitie / Memo Aan: Tom Groot (HHNK) Van: Johanna Bouma Datum: 21-3-2017 Kopie: Ronald Hoevers, Dave Groot Ons kenmerk: T&PBF2365N002D0.1 Classificatie: Open HaskoningDHV Nederland B.V. Transport & Planning

Nadere informatie

Î Seaport! Landschapstypologie. !#Efficiënter benutten OV-knooppunt. ! Linieforten. Kustplaats Zuiderzeeplaats

Î Seaport! Landschapstypologie. !#Efficiënter benutten OV-knooppunt. ! Linieforten. Kustplaats Zuiderzeeplaats 333 Kustplaats Zuiderzeeplaats #Efficiënter benutten OV-knooppunt % Nieuwe zeesluis IJmuiden Î Seaport # Greenport % Seedvalley 4 ) Agriport A7 onderdeel Greenport Noord-Holland Noord Aalsmeer onderdeel

Nadere informatie

Toekomstvisie Wageningse Eng. 18 april 2012

Toekomstvisie Wageningse Eng. 18 april 2012 Toekomstvisie Wageningse Eng 18 april 2012 Opzet avond Welkom Presentatie Bestemmingsplan Buitengebied Wageningen Rol Stichting Wageningse Eng Toekomstvisie Gesprek in themagroepen Korte plenaire terugkoppeling

Nadere informatie

WERELDCAFÉ OMGEVINGSVISIE KRIMPENERWAARD

WERELDCAFÉ OMGEVINGSVISIE KRIMPENERWAARD WERELDCAFÉ Programma: 19.00 u: Inloop 19.30 u: Welkom door wethouder Leon de Wit 19.35 u: Bevindingen uit voorgaande traject en uitleg programma 19.50 u: Pitches thema s (2 minuten per pitch) 20.00 u:

Nadere informatie

Analyse en stedenbouw. Borgvliet, Bergen op Zoom

Analyse en stedenbouw. Borgvliet, Bergen op Zoom 5 De gemeente Bergen op Zoom is voorstander van het herstructureren van wijken in nauw overleg met marktpartijen. Zij heeft een wijkontwikkelingsplan opgesteld op grond waarvan ontwikkelaars in concurrentie

Nadere informatie

Een tak, die niet meebuigt met de wind, zal breken

Een tak, die niet meebuigt met de wind, zal breken Een tak, die niet meebuigt met de wind, zal breken Inhoudsopgave 1. Locatie 1 2. Omgeving 1 3. Park 2 3.1 Sfeer 2 3.2 Ecologische verbindingszone 2 3.3 Vakantiewoningen 3 3.4 Plattegrond 3 3.5 Wandelbrug

Nadere informatie

Gebiedsontwikkeling en Platform Bodembeheer 19 maart 2009. Milou de Kort Maartje van Meeteren

Gebiedsontwikkeling en Platform Bodembeheer 19 maart 2009. Milou de Kort Maartje van Meeteren Gebiedsontwikkeling en Platform Bodembeheer 19 maart 2009 Milou de Kort Maartje van Meeteren Inhoud Wat kenmerkt gebiedsontwikkeling? Een link met bodem? Bodemadvies aan een rollenspel INVLOED OP KEUZEN

Nadere informatie

Houtskoolschets Asten april 2017

Houtskoolschets Asten april 2017 Houtskoolschets Asten2030 14 april 2017 Opzet Asten2030 Start A Verkenning B Verbreding C 3 Verankering Dag van de Toekomst Besluit vorming 1. Werk Conferentie intern 2. Werk Conferentie intern Internet

Nadere informatie

HERONTWIKKELING MOLENWAL

HERONTWIKKELING MOLENWAL STARTNOTITIE HERONTWIKKELING MOLENWAL (VOORMALIGE BUSREMISE) Maart 2011 Gemeente Oudewater Sector REV 1 Inhoudsopgave INHOUDSOPGAVE... 2 1 INLEIDING... 3 2 PLANGEBIED... 4 2.1 HET PLANGEBIED... 4 2.2 PROGRAMMA...

Nadere informatie

Keuzes voor een modern en duurzaam Spaarnwoude. Verkenning beeldkwaliteit. actualisatie maatregelen in beheergebied Spaarnwoude

Keuzes voor een modern en duurzaam Spaarnwoude. Verkenning beeldkwaliteit. actualisatie maatregelen in beheergebied Spaarnwoude Keuzes voor een modern en duurzaam Spaarnwoude actualisatie 4-11-2015 Verkenning beeldkwaliteit maatregelen in beheergebied Spaarnwoude Colofon Keuzes voor een modern en duurzaam Spaarnwoude, verkenning

Nadere informatie

Archeologie in een integrale omgevingsvisie

Archeologie in een integrale omgevingsvisie SIKB-jaarcongres Donderdag 21 september 2017 De Reehorst Ede Archeologie in een integrale omgevingsvisie Een kijkje in de keuken van gemeente Ede Charlotte Peen Inhoud presentatie Naar een integrale omgevingsvisie:

Nadere informatie

Ons kenmerk: EW Groningen, 22 juni 2016 Betreft: Noord-West 380 kv hoogspanningsverbinding Eemshaven - Vierverlaten

Ons kenmerk: EW Groningen, 22 juni 2016 Betreft: Noord-West 380 kv hoogspanningsverbinding Eemshaven - Vierverlaten Gemeente Zuidhorn t.a.v. de gemeenteraad email: gemeente@zuidhorn.nl Ons kenmerk: 16-032-EW Groningen, 22 juni 2016 Betreft: Noord-West 380 kv hoogspanningsverbinding Eemshaven - Vierverlaten Geachte heer,

Nadere informatie

DE STURING OP RUIMTELIJKE KWALITEIT IN DE ONTWIKKELING VAN NIEUWBOUWWIJKEN. 22 juni P5 - Roelof Achterveld

DE STURING OP RUIMTELIJKE KWALITEIT IN DE ONTWIKKELING VAN NIEUWBOUWWIJKEN. 22 juni P5 - Roelof Achterveld DE STURING OP RUIMTELIJKE KWALITEIT IN DE ONTWIKKELING VAN NIEUWBOUWWIJKEN 22 juni 2016 Inhoud 2 Aanleiding Probleemstelling Onderzoeksvragen Onderzoeksmethoden Beoogde resultaten Bevindingen Literatuurstudie

Nadere informatie

Ontwerpbesluit beschermd dorpsgezicht

Ontwerpbesluit beschermd dorpsgezicht Ontwerpbesluit beschermd dorpsgezicht informatiebijeenkomst beschermd dorpsgezicht 15 oktober 2015 Jacqueline Rosbergen (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed) Henk Jan Solle (Westvoorne, team Gebiedsontwikkeling)

Nadere informatie

Buitendijks erfgoed Congresgebouw de Doelen, Leeuwarden Buitendijks erfgoed in het kust gebied en het gemeentelijk beleid

Buitendijks erfgoed Congresgebouw de Doelen, Leeuwarden Buitendijks erfgoed in het kust gebied en het gemeentelijk beleid Buitendijks erfgoed Congresgebouw Buitendijks erfgoed de Doelen, in het kustgebied en het gemeentelijk Leeuwarden beleid Waarom buitendijks erfgoed op nemen in het gemeentelijk beleid? Bij de vaststelling

Nadere informatie

NAGELE. programmaboekje

NAGELE. programmaboekje NAGELE programmaboekje Januari 2013 GROEN Uit het ontwerp van Nagele en de beplantingsplannen valt af te leiden dat de groenstructuur van Nagele is opgebouwd uit verschillende typen beplantingen die elk

Nadere informatie

DIVERSITEIT ALS TROEF REGIONAAL OMGEVINGSBEELD REGIO ALKMAAR

DIVERSITEIT ALS TROEF REGIONAAL OMGEVINGSBEELD REGIO ALKMAAR DIVERSITEIT ALS TROEF REGIONAAL OMGEVINGSBEELD REGIO ALKMAAR REGIONALE RAADSAVOND 5 april 2017 AGENDA Oogst van de ronde door de regio Lezing van de regio Het Omgevingsbeeld voor de regio Alkmaar 2 OMGEVINGSBEELD

Nadere informatie

In deze presentatie: algemeen beeld uit startbijeenkomst, online enquête en alle gesprekken op locatie overeenkomsten en aanvullingen op het Tourteam

In deze presentatie: algemeen beeld uit startbijeenkomst, online enquête en alle gesprekken op locatie overeenkomsten en aanvullingen op het Tourteam LEESWIJZER In deze presentatie: algemeen beeld uit startbijeenkomst, online enquête en alle gesprekken op locatie overeenkomsten en aanvullingen op het Tourteam 29/5/18 1 INTEGRAAL KOERSDEBAT LANGETERMIJNVISIE

Nadere informatie

De gemeente Schermer. Beeldkwaliteitsplan Schermer 26 augustus concept en inhoud: la4sale - Amsterdam

De gemeente Schermer. Beeldkwaliteitsplan Schermer 26 augustus concept en inhoud: la4sale - Amsterdam De gemeente Schermer Beeldkwaliteitsplan Schermer 26 augustus 2005 concept en inhoud: la4sale - Amsterdam Landschap en bebouwing Eenheden van landschappelijke identiteit Vanuit het landschap gezien zijn

Nadere informatie

Landschap in de Omgevingsvisie Gelderland (dec 2015)

Landschap in de Omgevingsvisie Gelderland (dec 2015) Landschap in de Omgevingsvisie Gelderland (dec 2015) 4.2 Natuur en landschap in Gelderland De provincie en haar partners streven samen naar een compact en hoogwaardig stelsel van onderling verbonden natuurgebieden

Nadere informatie

A&O ERFGOED PROVINCIE UTRECHT. 10 december 2015 Roland Blijdenstijn

A&O ERFGOED PROVINCIE UTRECHT. 10 december 2015 Roland Blijdenstijn A&O ERFGOED PROVINCIE UTRECHT 10 december 2015 Roland Blijdenstijn A&O ERFGOED PROVINCIE UTRECHT ONDERWERPEN Herijking Provinciale Ruimtelijke Verordening 2013-2028 (PRV) UNESCO-nominatie NHW Cultuurnota

Nadere informatie

1. Branding en voorzieningen in gehele subregio Cultuurhistorie benadrukken Toegankelijkheid zorg vergroten (sociaal, fysiek) Wie: overheid,

1. Branding en voorzieningen in gehele subregio Cultuurhistorie benadrukken Toegankelijkheid zorg vergroten (sociaal, fysiek) Wie: overheid, Transformatie van de woningvoorraad Een afname van het aantal huishoudens heeft gevolgen voor de woningvoorraad. Dit geldt ook vergrijzing. Vraag en aanbod sluiten niet meer op elkaar aan. Problemen van

Nadere informatie

Management Summary. Woonmilieu en consument. Amersfoort, 30 mei 2013 MANAGEMENT SUMMARY

Management Summary. Woonmilieu en consument. Amersfoort, 30 mei 2013 MANAGEMENT SUMMARY Management Summary Woonmilieu en consument Een onderzoek naar de vraag- en aanbodbalans van consumenten en woonmilieus in Tilburg Amersfoort, 30 mei 2013 Een van de resultaten: Een kaart met de woonwensen

Nadere informatie

Publicatie beoordelingscriteria zonneparken op maaiveld Dalfsen

Publicatie beoordelingscriteria zonneparken op maaiveld Dalfsen Beoordelingskader (grote) zonneparken op maaiveld in Dalfsen Publicatie beoordelingscriteria zonneparken op maaiveld Dalfsen Zonneparken op maaiveld Op 26 juni 2017 heeft de gemeenteraad van Dalfsen besloten

Nadere informatie

Ontwerp wijziging PRVS

Ontwerp wijziging PRVS Model bekendmaking regeling provinciale staten 1 8 Ontwerp wijziging PRVS Ontwerp besluit van Provinciale Staten van Noord-Holland van [..], tot wijziging van de Provinciale Ruimtelijke Verordening Structuurvisie

Nadere informatie

Binden, bewaren, bezielen en betalen

Binden, bewaren, bezielen en betalen EGH/ZHL november 2013 Binden, bewaren, bezielen en betalen voor landschap en erfgoed in Zuid-Holland Zuid-Holland heeft veel te bieden qua natuur, landschap en erfgoed. Er zijn talrijke partijen die zich

Nadere informatie

Stedenbouwkundig plan Zandstraat te Made. Maart 2012

Stedenbouwkundig plan Zandstraat te Made. Maart 2012 Stedenbouwkundig plan Zandstraat te Made Maart 2012 WELMERS BURG S T E D E N B O U W 2 Stedenbouwkundig plan Zandstraat - Made - maart 2012 Inleiding Zwaluwe Bouw is eigenaar van een perceel grond ten

Nadere informatie

4. BELEVING & BEREIKBAARHEID

4. BELEVING & BEREIKBAARHEID 4. BELEVING & BEREIKBAARHEID De Afsluitdijk met het terpenlandschap en merengebied en de Wadden- en IJsselmeerkust biedt ultieme mogelijkheden voor recreatieve routes. Fietsen en wandelen langs en over

Nadere informatie

Wonen. bos. aan het. met. uitzicht op de snelweg

Wonen. bos. aan het. met. uitzicht op de snelweg Wonen aan het bos met uitzicht op de snelweg Kijk Boschkens Wonen aan het bos met uitzicht op de snelweg Waarom zouden we goed ontworpen woonwijken verstoppen achter geluidsschermen? Nota bene achter geluidsschermen

Nadere informatie

Typisch gemert. Stedenbouwkundige hoofdstructuur en beeldkwaliteit geven Gemert een nieuwe impuls

Typisch gemert. Stedenbouwkundige hoofdstructuur en beeldkwaliteit geven Gemert een nieuwe impuls Typisch gemert gemert Stedenbouwkundige hoofdstructuur en beeldkwaliteit geven Gemert een nieuwe impuls RUIJSCHENBERGH DE STROOM NAZARETH RUIJSCHENBERGH NAZARETH DE STROOM Typisch Gemert Stedenbouwkundige

Nadere informatie

Naam emailadres@natuurlijkezaken.nl. Een nieuw merk voor de zakelijke diensten

Naam emailadres@natuurlijkezaken.nl. Een nieuw merk voor de zakelijke diensten Naam emailadres@natuurlijkezaken.nl Een nieuw merk voor de zakelijke diensten Even voorstellen Wat is Natuurlijke Zaken? Een nieuw merk voor de zakelijke diensten van Landschap Noord-Holland Samenvoeging

Nadere informatie

Nieuw-Mathenesse Stedelijk, Modern en Gastvrij

Nieuw-Mathenesse Stedelijk, Modern en Gastvrij Nieuw-Mathenesse Stedelijk, Modern en Gastvrij Nieuw-Mathenesse Stedelijk, Modern en Gastvrij Rapportage onderzoek gebiedsbranding Nieuw-Mathenesse 2 3 Inhoud sop gave Hoofdstuk 1 Inleiding 6 Hoofdstuk

Nadere informatie