alle lachbuien door stilletjes onze nieuwsbrief. Maar we sturen gevraagdo..? het ook aan alle werkgevers, die

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "alle lachbuien door stilletjes onze nieuwsbrief. Maar we sturen gevraagdo..? het ook aan alle werkgevers, die"

Transcriptie

1 l a i c e p S Van de voorzitter de belangen van de werkgevers dienen. -Mogelijkheden tot versterking van Eigen Kracht van de werknemers Dit symhet werk van vakbonden en posiumver- door het houden van teambuilding slag is binnen de bedrijven. bedoeld voor de U vindt in dit nummer een kort deelneverslag van alle presentaties, de mers, de uitgewerkt. gastheer, evaluatie Wat ik zelf het meest indrukwekde sprevond was onze Toos toen ze kers en de kend tussen alle lachbuien door stilletjes lezers van vroeg: Ik heb er toch niet om onze nieuwsbrief. Maar we sturen gevraagdo..? het ook aan alle werkgevers, die jammer genoeg bijna geen gehoor Dat is waar het om gaat: mantelhebben gegeven aan de overkomt je en je hebt weinig uitnodigingen. Zodat ze alsnog op zorg Dan hangt het van ons de hoogte zijn van de mogelijkhe- keus. allemaal af hoe de kwaliteit van den tot besparen door zoveel leven en het welzijn van de mogelijk een mantelzorgvriende- het lijk personeelsbeleid in te voeren. mantelzorger is. -Mogelijkheden tot ondersteuning Eveline van de Kamp door gemeenten en Steunpunten Mantelzorg; -mogelijkheden tot begeleiding van mantelzorgmakelaars en gespecialiseerde bedrijven, die ook 1 van 6 Attentie Ons postbusnummer 3294 in Delft van RMO DWO is per 1 8 december jl. opgeheven. Postadres s.v.p. aanpassen Nu naar adres: Secretaris RMO DWO, Oostblok 36, PC Delft.

2 S p e ci al E-NIEUWSBRIEF Regionale Mantelzorgers Organisatie Delft Westland Oostland Evaluatie Symposium Hoe werkt de mantelzorger: "Doorwerken of Doordraaien?" Bij ieder gebeurtenis is het bijna een vaste gewoonte om een evaluatie formulier in te vullen. Zo ook bij dit symposium. Er was verzocht aan alle 54 bezoekers van dit symposium het evaluatieformulier in te vullen. We hebben slechts 22 stuks geretourneerd gekregen. Hierbij is te kennen gegeven dat onder de invullers: 1 0 mensen mantelzorger zijn of zijn geweest en 4 niet ( de rest had dit niet ingevuld). Een paar ervaringen willen we u toch niet onthouden: -Goed( 7) -Prima, heel erg informatief (3), -Goede informatie, prima onderwerp(2), -Mooie map, Professioneel gedaan, -Goed verzorgd -duidelijk -goed initiatief goed voorbereid -fijne sprekers -Jammer dat er geen werkgevers zijn, -Meer balans aanbrengen tussen zenden en ontvangen( groepjes maken). -Veel zenden, vragen tussendoor is prettig -Te laat tijdstip( opmerking: dit tijdstip is gedaan op advies van het MKB om werkgevers over de streep te trekken ivm. Tijdverlies). Op de vraag wat u nuttig vond -Ik ben toen minder gaan werken op slechts een kleine greep: -Alles, -kennis overbrengen eigen initiatief, misschien was een gesprek met de leidinggevende over -Nieuwe initiatieven, -verbinding gemeente werkgevers, -verhaal van alternatieven beter geweest. ervaringsdeskundige, -korte -Voor ex schoonmoeder gezorgd. presentaties en natuurlijk Toos Kreeg volledig doorbetaald. -Mede door het mantelzorgen moest mooie afwisseling ik eigen bedrijf sluiten. Ook op de vraag wat in uw ogen Op de vraag hoe dit symposium als minder geslaagd was is op gereageerd en we noemen: geheel werd gewaardeerd zijn de volgende antwoorden heel duidelijk: -begin filmpje, -het laatste vragen (2)

3 S p e ci al E-NIEUWSBRIEF Regionale Mantelzorgers Organisatie Delft Westland Oostland rondje, -lange verhalen, -presentaties met veel tekst, te veel informatie, -meer ruimte creëren voor vragen/discussie, -mag iets concreter. Enkele cijfers ( gemiddelden) De locatie: 8,7 - het tijdstip 7,2 - Presentatie 8,1 - communicatie 7,5 - catering 7,8 Ook de sprekers werden gewaardeerd en die cijfers liepen van 6,7 t/m een 8. Toos kreeg een aparte beoordeling: -Toos was super! -Op humoristische wijze een schrijnende situatie beschrijven, -Complimenten, de sketch een succes! -Top om zo op de kaart te zetten! -Goede lading aan thema. Alles overwegende kunnen we concluderen dat er weliswaar enkele onderdelen de volgende keer beter kunnen, maar dat dit symposium door de aanwezigen als 'zeer goed' is gewaardeerd. Het hiernaast afgedrukte gedicht was bedoeld als afsluiting, maar de tijd was ook voor de voorzitter te kort. Dus nu alsnog als groet. Gedicht WARMTE, EEN WOONPLAATS, Liefde en het besef van liefde daartussen bouwen mensen een warmende woonplaats en sprekende zeggen ze: liefste open je ogen nu langzaam en eet ik heb het licht voor je aangesneden of: open je ogen niet drink nu het donker ik heb de nacht voor je omgekocht want liefde en het besef van liefde daaraan ontsteken ogen en stemmen hun licht daarin ontbloeien de lippen daaruit ontstaat het gedicht Ellen Warmond Het RMODWO bestuur wenst u en uw dierbaren een heel warm Kerstfeest en in alle opzichten een gelukkig nieuwjaar (3)

4 ci a l S p ee-nieuwsbrief Regionale mantelzorgers organisatie Delft Westland Oostland Verslag symposium : Hoe werkt de mantelzorger: Doorwerken of doordraaien? 21 november, uur, bij PRIVA in De Lier de Goeij: De mantelzorgers doen het al zo goed; wat kunnen zij nog meer doen? Er komt steeds meer De voorzitter heet iedereen hartelijk terecht op het bordje van de welkom en vertelt dat het een soort mantelzorger, waarvoor de speeddate geworden is: veel info in werkgever ook oog hoort te hebben. Mantelzorgers zijn nu korte tijd. steeds meer werknemers en moeten nu ook elkaar meer Er werd een filmpje gedraaid van verschillende opstellingen van kar- bevragen. Westland doet alles tonnen dieren. Die grappige beest- achter de voordeur en een echte Westlander zal niet gauw hulp jes staan ook op de tafels in de prachtige zaal van PRIVA. De finale vragen. van het Carnaval der Dieren past goed bij die beelden van iedereen Eveline vertelt dat de gemeente Westland opdracht aan JSO heeft is anderso.! gegeven om een onderzoek te doen over werk en mantelzorg in Priva staat bekend als zeer het Westland. mantelzorgvriendelijk en als dank voor de geweldige (gratis) ontvangst Shirley Ramdas van JSO: verleden jaar gesproken over verkenning krijgt Arie Dijkstra bloemen. allochtone jonge mantelzorgers. De eerste spreker is de wethouder van het Westland, mevrouw Marga Werkende mantelzorgers kunnen in het Westland een beroep doen op het Steunpunt Mantelzorg, gevestigd bij Vitis Welzijn. Shirley heeft een korte enquête gehouden, zestig bedrijven zijn aangeschreven, dat leverde slechts vijf reacties op. Daarna 1 0 Bedrijven gebeld, maar die gaven (4) te kennen dat zij het te druk hadden om de enquête in te vullen of hebben het in de prullenbak gedaan. Zij doet een oproep aan de aanwezigen om naar hun eigen organisatie te kijken. Margreet Woessner van Werk en Mantelzorg = initiatief van Mezzo/Qidos. Zij liet een heel goed filmpje zien, waarin alle cijfers en feiten op een rijtje werden gezet in mooi paars en groen. Werk en mantelzorg combineren moet goed bespreekbaar zijn, maar wordt steeds moeilijker. Steunpunten: wijs vooral op verschil mantelzorg en vrijwilligerswerk. Nederland telt 2,6 miljoen mantelzorgers en tot zijn gestopt met werken. Tussen jaar is 1 op de 8 werknemers mantelzorger. Hoogste tijd voor mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid. Verplichte gemeentelijke ondersteuning vanuit WMOregelgeving. Goede voorbeelden zijn Zwolle, Emmen en Noordwijk. Maak afspraken met collega s; levert veel op. Contacten van Werk en Mantelzorg: 90 organisaties, 37 ambassadeurs en 1 3 Secretariaat Oostblok 36, PC Delft samenwerkingspartners. Herman Eitjes: legt project Aandacht Voor Iedereen (AVI) uit. Beoogde kringgesprekken alleen in Delft/Diva gehouden. De nadruk ligt nu vooral op zelfregie/zelfredzaamheid. Beperken overheidsuitgaven (AWBZ); langer zelfstandig thuis wonen. In worden 9

5 S p e ci a l prestatievelden 3 doelen. Compensatieplicht wordt vervangen door resultaatverplichting. Gemeente moet mantelzorgers en vrijwilligers ondersteunen, minder rechten, meer maatwerk en geen taak meer voor rechtstreeks aanspreken, maar sinds 2007 wel verantwoordelijk. Blijven werken zorgt bovendien voor extra energie bij de mantelzorger. E-NIEUWSBRIEF Regionale mantelzorgers organisatie Delft Westland Oostland (5) voorlichting. Ook organiseren zij spreekuren op bedrijven. Cora Postema: ervaringsdeskundige. Van huis uit diëtiste. Vergeleek ook haar werkervaring als getrouwde vrouw. Het is ook een kwestie va emancipatie van de werknemer, ook met zorgtaken. Zij heeft over haar eigen ervaringen een boek geschreven: Zorg jij of zorg ik? Zij is een vurig voorstander van het PGB, Jong en Veer: Gretha v.d. Veer: 5/6 waarmee iedereen naar eigen kunnen en willen gebruik van kan jaar ervaring met ondersteuning bedrijven laat filmpje zien over maken. Haar man betaalt haar bepaald bedrijf. Oudere man met daaruit en zij ervaart dat als een grote vrijheid. rollator inzetbaar. Zij werken in eerste instantie vanuit het Plotsklaps werd zij onderbroken werkgeversperspectief. Historie mantelzorg Twente. Mantelzorg in door schoonmaakster Toos, die bedrijf: Unipro Haaksbergen. Van aankondigde dat ze op het toilet een stapel papieren had gevonden. 4% naar 1 % verzuim. Loyaliteit vice versa werknemers, Vervolgens vroeg ze toestemming om haar zegje te doen over de waarvan zwaar belast. Diverse berekeningen van hoeveel mantelzorreg. Zij was echt het de werkgever bespaart als er doorgedraaid en ze legde op geen oneigenlijk ziekteverzuim op komische doch zeer rake wijze uit wat de knelpunten zijn in het leven hoeft te treden of als er geen van een werkende vrouw met een sprake is van een te groot te dementerende moeder en een zorgvermijden verloop onder de vragende man. De cabaretière hield werknemers. Mantelzorg moet opgenomen worden als thema in ons moeiteloos in haar ban, en we cao-afspraken. Jong en Veer biedt lagen echt dubbel om haar verspreondersteuning, training, en goede kingen in het onvervalst 01 0-jargon. Het vragenrondje was kort iedereen was toch best behoorlijk verzadigd en had dorst. De voorzitter bedankte iedereen en vergat in de haast het mooie gedicht voor te dragen van Ellen Warmond (zie elders in deze nieuwsbrief). RMO DWO Bestuursleden De netwerkborrel met heerlijke hapjes werd ons aangeboden door de vriendelijke gastvrouw van PRIVA en is, net als het drukwerk, betaald door de gemeente Westland. Na een geslaagde bijeenkomst ging iedereen met het Zorgbelangmapje vol informatie en een Zorgbelang sleutelhangertje huiswaarts. Secretaris: Willy Wijnmaalen- van Leenen, Delft Tel. nr wwynmaal@ziggo.nl / willyw1 944@hotmail.com Wat is Werk & Mantelzorg op de kaart? Een landkaart op de website van werk en mantelzorg brengt in beeld welke organisaties goed bezig zijn met het thema werk en mantelzorg. Zij onderscheiden de volgende categorieen: Voorzitter: Eveline van de KampRuiter, Delft Tel.nr / evelinevandekamp@hetnet.nl Penningmeester: Helmi FaessenGröne, Delft h.faessen@ziggo.nl ; Westland en redactie : Theo Mulder, Wateringen thmulder@rmodwo.nl; Website RMO DWO: redactie@rmodwo.nl Oostland: Vacature Erelid: Zetta Kloostra-de Waal, Delft zettakloostra@casema.nl

6 S p e ci a l Erkende organisaties: dit zijn organisaties die aantoonbaar mantelzorgvriendelijk beleid in hun HR beleid hebben geïntegreerd en daarvoor de Erkenning hebben ontvangen. Ambassadeurs: Erkende E-NIEUWSBRIEF Regionale mantelzorgers organisatie Delft Westland Oostland (6) Nederland kunnen laten zien dat we het thema werk en mantelzorg op de kaart hebben en houden! Onderstaande criteria zijn bedoeld als indicatie, uitgebreide informatie hierover kunt u zien op de website van Werk en Mantelzorg langdurig zorgverlof. Het kan per CAO verschillen. Onderstaande regeling is wel het minimum waaronder een werkgever zich dient te houden. Langdurend zorgverlof heeft. Bijvoorbeeld als het bedrijf door het verlof in ernstige problemen komt. Is het zorgverlof begonnen, dan mag uw werkgever dit niet meer stoppen. Uw werkgever mag wel achteraf vragen naar bijvoorbeeld een doktersrekening of een afspraakbevestiging voor een medisch onderzoek. Langdurend zorgverlof is er om organisaties die als rolmodel naar voor langere tijd voor uw ernstig buiten treden en actief andere zieke partner, kind of ouders te 1. De combinatie werk en organisaties stimuleren om het zorgen. Uw werkgever hoeft uw mantelzorg is bekend en thema werk en mantelzorg te salaris tijdens het verlof niet door te Inkomen en vakantie tijdens bespreekbaar. agenderen. 2. De verlofregelingen zijn bekend betalen. verlof en worden actief toegepast Uw werkgever hoeft uw salaris Samenwerkingspartners: Duur langdurend zorgverlof 3.Leidinggevenden en tijdens het langdurend zorgverlof Organisaties die vanuit hun medewerkers zoeken samen naar U kunt per 1 2 maanden maximaal 6 niet door te betalen. In de invalshoek en werkveld het thema maatwerk- oplossingen. keer het aantal uren dat u per week verlofperiode bouwt u wel werk en mantelzorg bij hun werkt opnemen. U kunt ook een vakantiedagen op. achterban agenderen. aaneengesloten periode van Andere afspraken in cao Aan de slag: Organisaties die bezig ktijk/wm-organisaties maximaal 1 2 weken de helft van uw zijn mantelzorgvriendelijk beleid te contracturen werken. In overleg In uw CAO of regeling tussen uw implementeren, in aanloop naar de met uw werkgever mag u het verlof werkgever en de Erkenning. over maximaal 1 8 weken verdelen. ondernemingsraad kunnen andere Geeft uw organisatie ook het Bestaat er Zorgverlof? U mag ook het aantal uren per afspraken staan. Als dit zo is, goede voorbeeld? week in overleg met uw werkgever gelden die afspraken. Wettelijk zijn er regels en afspraken anders regelen. Zie voor complete regelingen: Voldoet uw organisatie al aan de gemaakt voor diverse soorten onderstaande criteria om de Langdurend zorgverlof zorgverlof. erkenning te verkrijgen? Dit zijn minimum afspraken en daar aanvragen rpen/verlof-en-vakantie/ Of wilt u stappen zetten richting een heeft de werkgever zich ( onder Langdurend zorgverlof vraagt u mantelzorgvriendelijk schriftelijk aan bij uw werkgever. voorwaarden) aan te houden. Let personeelsbeleid? Wij plaatsen wel: Ook wij als RMO DWO pleiten Dat moet minstens 2 weken graag uw organisatie op onze altijd voor een goed overleg tussen voordat het verlof ingaat. landkaart ter inspiratie van Uw werkgever kan het verlof alleen u en de werkgever. anderen. Zodat we samen heel weigeren als hij goede redenen Hieronder een regeling voor