Dilemma-evaluatie Vluchtelingenvraagstuk op 30 januari 2018

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Dilemma-evaluatie Vluchtelingenvraagstuk op 30 januari 2018"

Transcriptie

1 Dilemma-evaluatie Vluchtelingenvraagstuk op 30 januari 2018 De deelnemers Aan de evaluatie hebbende volgende personen deelgenomen: Fred van den Bosch (inwoner en actief binnen Udenaar de Toekomst) Ferry Groenendijk (inwoner en actief binnen Udenaar de Toekomst) Hetty van Lemmen (inwoner en actief binnen Udenaar de Toekomst) Pieter van Etten (inwoner) René Jetten (raadslid) Jaap Lommerse (burgerraadslid) Robert van den Berg (raadslid) Jan Verbruggen (raadslid) Henk Hellegers (burgemeester) Gerrit Overmans (wethouder) Thelma van den Akker (beleidsadviseur) Gerald Gnodde (raadsgriffier) Een dilemmabijeenkomst door Debat.NL De bijeenkomst is georganiseerd in de vorm van een plenaire dilemma-evaluatie en begeleid door dhr. Ruud de Joode, senior-trainer en gemeente expert bij Debat.NL. De geformuleerde dilemma s! Hoe zijn ze tot stand zijn gekomen? Met het oog op de opzet van het Testlab Udense Democratie (hierna TUD) is ingezet op een procesevaluatie en meer in bijzonder op de samenwerking tussen burgers, organisaties en overheid. Dit uitgangspunt - afgezet tegen de informatie die is opgehaald in de bijeenkomst van het TUD op 26 oktober jl. (zie bijlage 1) en casus 6 uit het rapport Burgerparticipatie van WG1 (zie bijlage 2) - ligt als basis achter de geformuleerde doelstelling:

2 DOELSTELLING EVALUATIE VLUCHTELINGENVRAAGSTUK TESTLAB UDENSE DEMOCRATIE We evalueren het proces van het samenspel tussen inwoners, organisaties en gemeente met betrekking tot de Maatschappelijke Dialoog Vluchtelingenopvang in theater Markant op 12 mei 2016; de samenstelling van de Werkgroep Locatiekeuze, en formuleren de aanbevelingen voor de (nieuwe) gemeenteraad. In onderstaand kader kunt u vervolgens eenvoudig herleiden welke input heeft gediend als basis voor de geschetste dilemma s (zie bijlage 3) en het gesprek: (UITGANGSPUNTEN VOOR) DE DILEMMA S: Legenda: TUD = Testlab Udense Democratie op 26 oktober 2017 (zie bijlage 1) WG1 = WG1 burgerparticipatie, casus 6 Vluchtelingen (zie bijlage 2) DELIBERATIE (besluiten na een open gesprek met alle belanghebbenden) TUD - Is dit proces voor herhaling vatbaar bij complexe bestuurlijke/politieke processen? TUD - Welke aanbevelingen geef je dan mee aan de nieuwe raad? Wanneer betrek je bewoners en wanneer juist niet? CHECKS & BALANCES (ruimte voor onafhankelijke vormen van inspraak) TUD - Waren de kaders van tevoren duidelijk? TUD - Waren de kaders (van de mate van invloed) vooraf voldoende helder? Verwachtingsmanagement over ieders rol. WG1 - Rollen en verwachtingen goed definiëren en afstemmen. Het is voor burgers, zeker als ze nieuw zijn in dit proces, niet bij voorbaat helder hoe de hazen lopen -> tip WG1. WG1 Er was discussie over de rol van het raadsleden binnen burgerparticipatie. Waarom dan niet de standpunten hierover verdiepen en een gemeenschappelijk denkkader ontwikkelen? Hoe laat je bewoners meepraten bij complexe beslissingen? INCLUSIEF (zorgt ervoor dat iedereen een stem kan laten horen in een besluitvormingsproces) TUD- Welke inwoners zijn hiervoor geselecteerd? En hoe borg je dat dit een juiste afspiegeling is van Uden? TUD - Voelen mensen zich veilig om een bepaalde mening te uiten? Kan een deel van de bevolking spreken voor alle inwoners? ZEGGENSCHAP (organiseert dat inwoners (gedeelde) zeggenschap hebben) TUD - In hoeverre zijn deelnemers in staat geweest invloed uit te oefenen op het proces en in hoeverre zijn zij daar tevreden mee? TUD - Is dit (de dialoog in Theater Markant) een nieuwe vorm van burgerparticipatie? TUD - Uitnodigingen waren at random, moet je niet meer (gerichter) selecteren? TUD - Is het door inwoners gewaardeerd dat ze konden meepraten? Zouden ze vaker over thema s willen meepraten? WG1 - Het eerder betrekken van burgers in dergelijke dossiers kan beter. Kan meepraten zin hebben zonder meebeslissen?

3 TRANSPARANT (overwegingen, besluiten en activiteiten zichtbaar en toegankelijk) TUD - In welke mate zijn de betrokken inwoners blijvend geïnformeerd gehouden of opnieuw ingezet bij vervolgstappen? TUD - Is voor iedereen duidelijk wie uiteindelijk de eindbeslissing neemt? TUD - Er lopen verschillende processen door elkaar heen => ontwarren? TUD - In hoeverre is er terugkoppeling geweest naar de deelnemers en in hoeverre zijn zij daar tevreden mee geweest (beladen informatie)? TUD - Hoe zorg je ervoor dat betrokkenen leren en deze leerervaringen meenemen in de volgende processen? WG1 - De rol van de raadsleden (observerend) van tevoren niet alleen benoemen maar ook uitleggen vanuit hun standpunt en positie. Hoe hou je bewoners betrokken bij het proces na hun inspraak? BURGERSCHAP (investeert in democratisch professionalisme van ambtenaren én democratische vaardigheden van inwoners) TUD - Zou het goed zijn geweest om ook nadrukkelijk vluchtelingen een rol te geven in dit proces? TUD - Hoe is de werkgroep (locatiekeuze) samengesteld? Is iedereen vertegenwoordigd? TUD - Hebben de leden van de werkgroep (locatiekeuze) voldoende onafhankelijkheid/neutraliteit getoond? Kun je dit bij burgers neerleggen? Hoe kun je dit (beter) waarborgen? Hoe selecteer je inwoners voor werkgroepen zonder onnodige blokkades? LEGITIMITEIT (kunnen besluiten kunnen rekenen op draagvlak en vertrouwen van inwoners) TUD - Wie voelde zich/was eigenaar van het vraagstuk? College, raad, ambtenaren, inwoners, etc.? TUD - Heeft dit proces bijgedragen aan het verkrijgen van draagvlak? Of helpt het niet? TUD - Was deze aanpak representatief voor het draagvlak? TUD - Conclusie: uiteindelijke voorstel locatie strookte niet met de uitkomst avond in Markant. Hoe had dat beter (anders) gekund? Kan de politiek na inspraak nog legitiem een andere beslissing nemen? De inzichten en aanbevelingen per dilemma Hieronder leest u terug wat de evaluatie per dilemma heeft opgeleverd. De algemeen gedeelde inzichten en aanbevelingen zijn weergegeven. Waar mogelijk en/of nodig is een achterliggende conclusie van de gespreksleider geformuleerd en/of melding gemaakt van een minderheidsstandpunt. 1. Wanneer betrek je bewoners en wanneer juist niet? Bewoners betrekt je bij thema s: 1.1 met een algemene impact op alle Udense inwoners; 1.2 met een maatschappelijke relevantie; 1.3 waar je als bestuursorgaan zelf meer informatie, feedback en inspraak nodig hebt om je van de opinie en het draagvlak te verwittigen; 1.4 waar inwoners zelf over willen meepraten.

4 Bewoners betrekt je niet bij de thema s: 1.5 over bevoegdheden die onder de van verantwoordelijkheid van de bestuursorganen zelf moet blijven. 2. Hoe laat je bewoners meepraten bij complexe beslissingen? Gedeelde inzichten en aanbevelingen over de vraag hoe je bewoners kunt laten meepraten bij complexe beslissingen: 2.1 Vaak is de wijze waarop maatwerk en afhankelijk van de situatie en het vraagstuk. 2.2 Bewoners moeten juist geïnformeerd zijn over de situatie en het vraagstuk om zich een mening te vormen én daarnaast op het juiste moment betrokken worden (vaak beeldvormend voorafgaand op besluitvorming). Het is belangrijk om geen onduidelijkheid te laten bestaan over wie er uiteindelijk bevoegd is om te besluiten. Dat is in veel gevallen het college of de raad zelf 2.3 Het is in veel gevallen verstandig om vooraf een speelveld af te bakenen. Leg je 1 of meerdere keuzes voor óf is het mogelijk dat inwoners zelf een keuze kunnen bedenken (of betrokken worden bij het proces daartoe. Het is goed om dit vooraf te bepalen voordat er keuzes worden gemaakt over de inrichting van het proces. 2.4 Ook de hoe-vraag kun je voorleggen aan de inwoners. Bespreek en bedenk met inwoners het proces op welke wijze ze willen participeren. Een gremium van burgers als Udenaar de toekomst kan in hier in algemene zin en rol vervullen. 2.5 De raad moet vooraf nadenken over zijn rol. In veel situaties is het wellicht raadzaam om niet mee te praten, maar om te luisteren en je als raad te laten informeren. In sommige situaties kan de raad in een andere rol meedoen, zoals bijvoorbeeld als de vragenstellers. Hierbij is ook relevant dat je als raad in de gelegenheid moet blijven om zo nodig (impopulaire) beslissing te nemen die afwijken van een de mening van (een deel van) de inwoners. 2.6 De G1000 methodiek is in algemene zin een goede manier om met een grote groep mensen in gesprek te gaan op een gestructureerde manier. De methodiek is transparant, niet in de laatste plaats omdat de opbrengsten als afsluiting wordt gedeeld met de deelnemers. Ook de wijze zoals deze in gezet in het vluchtelingenvraagstuk is als prettig, efficiënt en effectief ervaren. Dhr. De Joode schetste het als gespreksleiders als volgt: Hoe je bewoners laat meepraten is: afhankelijk van het thema en de situatie (2.1); voldoet aan een aantal preferenties als: - beeldvormend, ter voorbereiding op besluitvorming (2.2); - afbakening van het speelveld (2.2, 2.3 en 2.4); - leg je een keuze voor? Of meedenken over de oplossing (2.3); - een afgewogen rol van de raad (2.5).

5 3. Kan een deel van de bevolking spreken voor alle inwoners? Bij aanvang in het gesprek over dit dilemma was er direct sprake van enkele tegengestelde opvattingen: Absoluut, ook omdat anderen er (al dan niet bewust) voor kiezen om zich niet uit te spreken. Nee, een dergelijke groep is niet gekozen, dus er is geen democratische legitimatie. Wij zijn gekozen is niet meer van nu. Is sommige situaties is het ook een burgerplicht om zelf mee te doen. Een groep van een bepaalde omvang (i.c. van ca 200 mensen) die een mening ventileert op basis van de juiste informatie kan representatief zijn. De discussie kwam al snel op de vraag Wanneer een deel van de bevolking representatief kan spreken voor alle inwoners. Hieronder de gedeelde inzichten en aanbevelingen: 3.1 Ben uitnodigend en zorgvuldig met het uitzetten van de uitnodiging. 3.2 T.b.v. de dialoog in Markant is een open uitnodiging, naast een ad random -selectie en het gericht uitnodigen van maatschappelijke organisaties, ervaren als zorgvuldig en goed bevallen. 3.3 Op een bepaald moment is het wellicht goed om te anticiperen op het aanvullen van de groep. Wat en wie missen we nog? 3.4 Maak het zo inclusief mogelijk. Sommige groepen kun je alternatieve wijze benaderen, bijvoorbeeld via Social Media, internetpeilingen of anderszins digitale mogelijkheden. 3.5 In aanvulling op 3.4 zou je voor het benaderen voor jongeren een samenwerking met onderwijs kunnen zoeken, bijvoorbeeld via het vak Maatschappijleer. 3.6 Er zijn mogelijkheden om het groter te benaderen, bijvoorbeeld referenda. 3.7 Onduidelijkheid over representativiteit kun je ondervangen door de status duidelijk te framen ; wegzeten als de mening van die groep mensen op dat moment. En niet als de algemene mening van de inwoners van Uden. Dhr. De Joode schetste het als gespreksleiders als volgt: Kan het representatief? Nee! Is dat erg? Nee! In kleinere situaties kun je zo representatief mogelijk zijn door de relevante stakeholders te betrekken! Bij grotere thema s wordt de input onder 3.1 en 3.7 relevanter en is het de opzet om zo uitnodigend mogelijk te acteren. Maar het blijft de eigen keuze van de burger!

6 4. Kan meepraten zin hebben zonder meebeslissen? De inzichten en aanbevelingen: 4.1 Het politiek mandaat ligt bij de raad en het college. Het ver- of afschuiven van deze verantwoordelijkheid moet t.a.t. worden voorkomen. Ook de schijn of het beeld hiervan. 4.2 Duidelijkheid over het proces, de status van het meepraten en de uiteindelijk besluitvorming is (vooraf) geboden. 4.3 Meepraten verrijkt de beeldvorming met expertise, meningen en ervaringen. 4.4 Er ligt hier ook een belangrijk vraagstuk vanuit het perspectief van de rol, impact en de veiligheid voor deelnemende burgers zelf. Het is belangrijk om goed af te wegen waar je burgers voor inzet (bijvoorbeeld in een structuur als die van de werkgroep locatiekeuze). Veiligheid en het voorkomen van (de schijn van) eigen belang zijn belangrijke aandachtspunten. 5. Hoe hou je bewoners betrokken bij het proces na hun inspraak? Belangrijke punten zijn: 5.1 Communicatie (vooraf) is erg belangrijk, maar is niet het doel op zichzelf: a. schets vooraf duidelijk het proces (van begin tot eind), voorkom valse en niet reële verwachtingen; b. geef daarbij ook de grenzen van de inhoud van de informatie aan (waar communiceren we niet over); c. ook wanneer en proces een onverwachte wending krijgt of afloopt moet dat los van eerdere afspraken duidelijk gecommuniceerd worden. Voorkom waar mogelijk dat betrokkene via andere kanalen informatie eerder ontvangen of een volgende keer niet meer wil meedoen. 5.2 Bedenk en bespreek (waar mogelijk met de betrokkene zelf) de wijze hoe bewoners betrokken kunnen en willen blijven na inspraak. Als het mogelijk is kunnen de kansen en mogelijkheden binnen (aan)verwanten processen hier in meegenomen worden. 6. Hoe selecteer je inwoners voor werkgroepen zonder onnodige blokkades? In het gesprek is de format en de samenstelling van de werkgroep Locatiekeuze gebruikt. Deze voorbeelden worden niet aangehaald in deze notitie. Hieronder vindt u de gedeelde conclusies: 6.1 Als overheid kun je niet vooraf selecteren wie wel of niet mee mogen doen. 6.2 Maar je moet vooraf goed nadenken in welke situatie je burgers brengt (en of je ze daar in wilt of mag brengen). Dit speelt m.n. bij de relevantie maatschappelijke thema s. Je wilt niemand bloostellen aan onveilige of precaire situaties, dit vraagt maatwerk 6.3 Vooraf dient er een gedegen risicoanalyse plaats te vinden. 6.4 Ontstaan er problemen of belangen gedurende in het proces dan moeten we dat bespreekbaar maken (zelfcorrigerend vermogen van een dergelijke werkgroep).

7 6.5 In de fase van beeldvorming kun je verder gaan met participatie dan in de fase van besluitvorming. Daar hoort zeker bij maatschappelijke relevante thema s onomstreden vast te staan dat het mandaat bij college of raad ligt. 7. Kan de politiek na inspraak nog legitiem een andere beslissing nemen? Het behoud van het besluitvormingsmandaat was op zichzelf niet het punt van discussie. De aanbevelingen richten zich dan ook meer op transparantie. Zie ook het 2 e, 3 e en 5 e punt van inzichten en aanbevelingen. 7.1 Ben als bestuursorgaan transparant over het proces. Verklaar de verschillen in beeldvorming, oordeelsvorming en besluitvorming en dat het college en de raad uiteindelijk beslissingsbevoegd is. 7.2 Naast raad en college kunnen politieke fracties ook zelf beter communiceren over waarom ze bepaalde standpunten innemen. 7.3 Politiek, organisaties en besturen denken in kaders en regels, maar burger denken op een eigen individuele manier na over meedoen. Die hebben daar een eigen beeld van en idee over. Raymond Wouters, 5 februari 2018 Raadsadviseur gemeente Uden

Opbrengsten Testlab Udense democratie

Opbrengsten Testlab Udense democratie Opbrengsten Testlab Udense democratie Adviezen voor versterking van de samenwerking tussen inwoners, organisaties en gemeente Inleiding Er is de afgelopen jaren veel gedaan rond democratische vernieuwing

Nadere informatie

LOKAAL SAMENSPEL. enqueteresultaten: de verschillen tussen de interne en externe beelden

LOKAAL SAMENSPEL. enqueteresultaten: de verschillen tussen de interne en externe beelden LOKAAL SAMENSPEL enqueteresultaten: de verschillen tussen de interne en externe beelden 1 ALGEMEEN BEELD geen onverklaarbare uitkomsten verschillen in waardering van het samenspel intern en extern, en

Nadere informatie

RAADSBIJEENKOMST BESPREKING RESULTATEN FOTO GEMEENTE VOORST LOKALE DEMOCRATIE. 20 november 2017 Erik Koopman Vincent van Stipdonk

RAADSBIJEENKOMST BESPREKING RESULTATEN FOTO GEMEENTE VOORST LOKALE DEMOCRATIE. 20 november 2017 Erik Koopman Vincent van Stipdonk RAADSBIJEENKOMST BESPREKING RESULTATEN FOTO LOKALE DEMOCRATIE GEMEENTE VOORST 20 november 2017 Erik Koopman Vincent van Stipdonk Agenda 19.30 uur Opening door burgemeester 19.35 uur Presentatie foto lokale

Nadere informatie

Kaders voor burgerparticipatie

Kaders voor burgerparticipatie voor burgerparticipatie 1 Inhoud Pagina Hoofdstuk 3 1. Inleiding 1.1 Doel van deze notitie 1.2 Opbouw van deze notitie 4 2. Algemeen 2.1 Twee niveaus: uitvoering en meedenken over beleid 2.2 Tweerichtingsverkeer

Nadere informatie

Agenda voor vanavond. Raads-info-bijeenkomst 12 oktober 2017

Agenda voor vanavond. Raads-info-bijeenkomst 12 oktober 2017 Agenda voor vanavond 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. Opening Instellen raadsbegeleidingscommissie democratic challenge Aan de slag met Democratic Challenge Toelichting stand van zaken implementatie omgevingswet Intermezzo

Nadere informatie

Verordening op de Burgeragendering en het Burgerinitiatief gemeente Utrecht 2018

Verordening op de Burgeragendering en het Burgerinitiatief gemeente Utrecht 2018 Initiatiefvoorstel Opgesteld door Kenmerk Vergaderdatum Portefeuille Geheim Has Bakker (raadslid D66) 0000 27 september (aanbieding) Wijkgericht werken en participatie Nee Verordening op de Burgeragendering

Nadere informatie

stap 1 stappen naar een lokaal democratisch akkoord 104 democratisch zakboekje 105 Beginpunt- Analyse van de lokale democratie: de bouwstenen

stap 1 stappen naar een lokaal democratisch akkoord 104 democratisch zakboekje 105 Beginpunt- Analyse van de lokale democratie: de bouwstenen In 5 stappen naar een lokaal democratisch akkoord stap Beginpunt- Analyse van de lokale democratie: de bouwstenen Maak eerst een foto van de lokale democratie: wat voor democratie past bij deze gemeente,

Nadere informatie

Deelnemers: denktank uit de samenleving, gemeenteraad, college en ambtelijk managementteam

Deelnemers: denktank uit de samenleving, gemeenteraad, college en ambtelijk managementteam Samen bouwen aan het huis van de democratie in Bloemendaal Verslag werkatelier over participatie en samenspel tussen samenleving en gemeentebestuur op 4 juni 2015 van 20:00 tot 23:00 uur in het Dorpshuis

Nadere informatie

(Burger) participatie. De raad aan zet!? ZomerRaad Dinsdag 14 juli 2015 Tessa van den Berg

(Burger) participatie. De raad aan zet!? ZomerRaad Dinsdag 14 juli 2015 Tessa van den Berg (Burger) participatie De raad aan zet!? ZomerRaad Dinsdag 14 juli Tessa van den Berg AGENDA - Welke soorten en vormen van (burger)participatie zijn er? - Een korte theoretische introductie - Wat is en

Nadere informatie

Spoorboekje. Beeldvorming. Oriëntatie op de bestuurlijke toekomst van de gemeente Landsmeer. Oordeelsvorming Besluitvorming

Spoorboekje. Beeldvorming. Oriëntatie op de bestuurlijke toekomst van de gemeente Landsmeer. Oordeelsvorming Besluitvorming Spoorboekje Oriëntatie op de bestuurlijke toekomst van de gemeente Landsmeer Beeldvorming Oordeelsvorming Besluitvorming maart 2014 november 2014 Inleiding De gemeenteraad heeft op 29 oktober 2013 het

Nadere informatie

Ruimte voor verbetering. Testlab Lokale Democratie gemeente Lochem

Ruimte voor verbetering. Testlab Lokale Democratie gemeente Lochem Welkom Ruimte voor verbetering Testlab Lokale Democratie gemeente Lochem 2 Programma vandaag 19:30 19:35 1. Opening 19:35 19:50 2. Ervaringen 19:50 20:00 3. Interview 1.0 20:00 20:20 4. Bevindingen Berenschot

Nadere informatie

Nieuwsbrief Resultaten evaluatie

Nieuwsbrief Resultaten evaluatie Nieuwsbrief Resultaten evaluatie Toen het project 2030 werd gestart, is aan de gemeenteraad toegezegd dat na vier afgeronde en het project geëvalueerd zou worden. In april heeft het projectteam 2030 een

Nadere informatie

Burgerparticipatie en de rol van de gemeenteraad

Burgerparticipatie en de rol van de gemeenteraad Burgerparticipatie en de rol van de gemeenteraad 5 juli 2018 Raadswerkgroep Burgerparticipatie In november 2017 heeft een aantal raadsleden zich opgegeven om de Raadswerkgroep Burgerparticipatie te vormen

Nadere informatie

Leidraad communicatie en participatie particuliere (bouw)initiatieven

Leidraad communicatie en participatie particuliere (bouw)initiatieven Leidraad communicatie en participatie particuliere (bouw)initiatieven Versie 1.0 Augustus 2018 Omwonenden en belanghebbenden eerder betrekken De gemeente Dalfsen wil dat inwoners in een vroeg stadium betrokken

Nadere informatie

Testlab democratie Gezamenlijke bijeenkomst Voorst Oude IJsselstreek

Testlab democratie Gezamenlijke bijeenkomst Voorst Oude IJsselstreek Testlab democratie Gezamenlijke bijeenkomst Voorst Oude IJsselstreek Alinda van Bruggen Marion van der Vorst Erik Koopman 17 januari 2017 Opzet bijeenkomst 19.30 uur Opening en welkom door..? 19.35 uur

Nadere informatie

Ridderkerk dragen we samen!

Ridderkerk dragen we samen! Ridderkerk dragen we samen! Inleiding In mei 2015 heeft de gemeenteraad de startnotitie vastgesteld met de titel Ridderkerk dragen we samen! De subtitel luidt: van burgerparticipatie naar overheidsparticipatie.

Nadere informatie

Evaluatie werkwijze gemeenteraad Bloemendaal Verslag & Uitslag Enquête

Evaluatie werkwijze gemeenteraad Bloemendaal Verslag & Uitslag Enquête Evaluatie werkwijze gemeenteraad Bloemendaal 2014-2018 Verslag & Uitslag Enquête Bloemendaal, 23 februari 2018 Evaluatie werkwijze gemeenteraad Bloemendaal 2014-2018 1 Inleiding Verslag & Uitslag Enquête

Nadere informatie

Welkom, doel en spelregels door Natasja van den Berg Introductie door de burgemeester, de heer Hellegers

Welkom, doel en spelregels door Natasja van den Berg Introductie door de burgemeester, de heer Hellegers Programma 19.15 19.25 uur Welkom, doel en spelregels door Natasja van den Berg 19.25 19.45 uur Introductie door de burgemeester, de heer Hellegers 19.45 20.35 uur Open gesprekken aan de tafels over de

Nadere informatie

Initiatiefvoorstel klankbordgroepen

Initiatiefvoorstel klankbordgroepen Initiatiefvoorstel klankbordgroepen Inleiding In Langedijk lopen momenteel een aantal grote, ingrijpende projecten. Hierbij wordt gebruik gemaakt van door de gemeente ingestelde klankbordgroepen. Daarnaast

Nadere informatie

Evaluatie college participatie Evenementenkader Ouderkerkerplas

Evaluatie college participatie Evenementenkader Ouderkerkerplas Evaluatie college participatie Evenementenkader Ouderkerkerplas Van: Ron Keesom, projectleider Ouderkerkerplas en Judith Riemersma, projectleider participatie Datum: 3 mei 2017 In opdracht van: college

Nadere informatie

Zo kijkt VVJ naar participatie 1

Zo kijkt VVJ naar participatie 1 Zo kijkt VVJ naar participatie Groeien naar meer participatief besturen Groeien naar, want kun je niet snel snel, en niet in je eentje Participatief besturen : is voor VVJ een voorwaarde voor goed beleid

Nadere informatie

Gebieds- en Stedelijke Programma s. Leiding en Staf Stedelijke Programma s. Gemeente Vlaardingen RAADSVOORSTEL

Gebieds- en Stedelijke Programma s. Leiding en Staf Stedelijke Programma s. Gemeente Vlaardingen RAADSVOORSTEL RAADSVOORSTEL Registr.nr. 1423468 R.nr. 52.1 Datum besluit B&W 6juni 2016 Portefeuillehouder J. Versluijs Raadsvoorstel over de evaluatie van participatie Vlaardingen, 6juni 2016 Aan de gemeenteraad. Aanleiding

Nadere informatie

Wat voor lokale democratie wil je zijn? (workshopronde 1) Festival Lokale Democratie dr. Laurens de Graaf Amersfoort, 13 oktober 2016

Wat voor lokale democratie wil je zijn? (workshopronde 1) Festival Lokale Democratie dr. Laurens de Graaf Amersfoort, 13 oktober 2016 Wat voor lokale democratie wil je zijn? (workshopronde 1) Festival Lokale Democratie dr. Laurens de Graaf Amersfoort, 13 oktober 2016 Waarom ben jij hier? Waarom zijn we hier? Hoe je kijkt, bepaalt wat

Nadere informatie

OP ZOEK NAAR...NIEUWE GEMEENTEGRENZEN. EEN PRAATSTUK

OP ZOEK NAAR...NIEUWE GEMEENTEGRENZEN. EEN PRAATSTUK OP ZOEK NAAR...NIEUWE GEMEENTEGRENZEN. EEN PRAATSTUK Leeuwarden, 21 maart 2013 Een praatstuk over de toekomstige grenzen van Leeuwarden Het bestuurlijk landschap in Friesland zal er de komende jaren waarschijnlijk

Nadere informatie

De parels benutten! Meedoen, meepraten en meedenken! Samenspraak! Medezeggenschap en participatie van vrijwilligers in de besluitvorming!

De parels benutten! Meedoen, meepraten en meedenken! Samenspraak! Medezeggenschap en participatie van vrijwilligers in de besluitvorming! Drie workshops over medezeggenschap en participatie van vrijwilligers in de besluitvorming 1. De parels benutten - voor leidinggevenden en medewerkers van organisaties 2. Meedoen, meepraten en meedenken

Nadere informatie

Testlab democratie Gemeente Voorst

Testlab democratie Gemeente Voorst Testlab democratie Gemeente Voorst Alinda van Bruggen Erik Koopman 28 augustus 2017 Doel workshop Inventariseren beelden ten aanzien van Ist & Soll vanuit die inventarisatie: 1. Vaststellen gedeelde behoefte/ambitie:

Nadere informatie

Burgerbetrokkenheid in Beweging. Wat vraagt succesvolle participatie van en met burgers van uw gemeente?

Burgerbetrokkenheid in Beweging. Wat vraagt succesvolle participatie van en met burgers van uw gemeente? Burgerbetrokkenheid in Beweging Wat vraagt succesvolle participatie van en met burgers van uw gemeente? 12/19/2017 Wie ben ik en wat doe ik? Burgerbetrokkenheid in beweging Waar hebben we het eigenlijk

Nadere informatie

Burgerparticipatie en burgerinitiatieven 14 juni 2016

Burgerparticipatie en burgerinitiatieven 14 juni 2016 Burgerparticipatie en burgerinitiatieven 14 juni 2016 Update Expeditie Ruimte Etappe 2 2 ROUTES 180 DEELNEMERS 3 ROUTES 200 DEELNEMERS 160530_sde 2 Dag 2: Burgerparticipatie en burgerinitiatieven Procesmanagement

Nadere informatie

Wat doet de yup met Lombok? - Komst van de yup zet eensgezindheid in volkswijk onder druk.

Wat doet de yup met Lombok? - Komst van de yup zet eensgezindheid in volkswijk onder druk. Bijdrage Has Bakker 13 april 2017 Geachte voorzitter, leden van de raad, het college, Utrechters, Wat doet de yup met Lombok? - Komst van de yup zet eensgezindheid in volkswijk onder druk. Een ronkende

Nadere informatie

Opstellen visie voor Marken

Opstellen visie voor Marken -Waarom? -Stappen tot nu toe -Definities -Plan van Aanpak -Planning 2014 Waarom? Leefbaarheidsplan Marken 2001 actualiseren? TROP gemeente Waterland 2001 actualiseren? Bestaande ontwikkelingen woningbouw

Nadere informatie

Discussie notitie Aan Van Datum Onderwerp Basisprincipes als afspraak Discussie voor raadsleden Extra informatie Gevraagd

Discussie notitie Aan Van Datum Onderwerp Basisprincipes als afspraak Discussie voor raadsleden Extra informatie Gevraagd Discussie notitie Aan : Gemeenteraad Van : Inge Schopenhouer Datum : maandag 21 mei 2012 Onderwerp : Social media, spelregels voor effectief gebruik: een discussie waard! Onder Social media verstaan we

Nadere informatie

Handreiking besluitvorming over opvang asielzoekers en huisvesting statushouders

Handreiking besluitvorming over opvang asielzoekers en huisvesting statushouders Handreiking besluitvorming over opvang asielzoekers en huisvesting statushouders Laurens van der Varst, 22 februari 2016 Doel themasessie vandaag Doelen 1. Toelichten van handreiking besluitvorming 2.

Nadere informatie

Maatwerkdemocratie. Naar een krachtiger, trefzekere gemeenteraad als kruispunt in de lokale democratie. Denktank VNG Jaarbericht

Maatwerkdemocratie. Naar een krachtiger, trefzekere gemeenteraad als kruispunt in de lokale democratie. Denktank VNG Jaarbericht Maatwerkdemocratie Naar een krachtiger, trefzekere gemeenteraad als kruispunt in de lokale democratie Denktank VNG Jaarbericht 2015-2016 8 juni aanbieding Denktank VNG - jaarlijks - Jaarlijks wisselende

Nadere informatie

Interactief werken gemeente Zeist:

Interactief werken gemeente Zeist: Interactief werken gemeente Zeist: 'Samen doen door interactie' 1. Inleiding Eén van de projecten van Op Weg Naar De Kern ging om het vormgeven van interactieve planvorming. In dat kader hebben we het

Nadere informatie

Wijkraad Lent - Rekenkamer Nijmegen

Wijkraad Lent - Rekenkamer Nijmegen Wijkraad Lent - Rekenkamer Nijmegen Hieronder een eerste en tweede reactie van de Rekenkamer. 1 Bijlage: Ambitiedocument Burgerparticipatie met bijbehorende Verordening te downloaden via deze link. Eerste

Nadere informatie

Verslag Evaluatiebijeenkomst 28/09/2016

Verslag Evaluatiebijeenkomst 28/09/2016 Verslag Evaluatiebijeenkomst 28/09/2016 Over dit stuk Het experiment met de burgerbegroting in Geffen is voorbij. Het is belangrijk om het project goed te evalueren, om twee redenen: 1. Het project zit

Nadere informatie

Evaluatie participatieproces Afdeling 8a APV Hof van Twente (para commerciële bepalingen Drank- en Horecawet)

Evaluatie participatieproces Afdeling 8a APV Hof van Twente (para commerciële bepalingen Drank- en Horecawet) Evaluatie participatieproces Afdeling 8a APV Hof van Twente (para commerciële bepalingen Drank- en Horecawet) November 2013 Evaluatie participatieproces Drank- en Horecawet De raad heeft op 23 april 2013

Nadere informatie

Edith van Dijk 3427

Edith van Dijk 3427 Agendapunt commissie: steller telefoonnummer email Edith van Dijk 3427 edith.van.dijk@valkenswaard.nl agendapunt kenmerk 29-5-2019 987621/1006276 portefeuillehouder Wethouder Kees Marchal onderwerp Startnotitie

Nadere informatie

Samenvatting : In deze startnotitie worden de uitgangspunten en het proces om tot een Basisdocument Burgerparticipatie te komen beschreven.

Samenvatting : In deze startnotitie worden de uitgangspunten en het proces om tot een Basisdocument Burgerparticipatie te komen beschreven. Voorstel aan : Gemeenteraad van februari 2011 Nummer : 9 Onderwerp : Burgerparticipatie Bijlage(n) : 1. Overzicht participanten 2. Manieren van participeren 3. Concept raadsbesluit Samenvatting : In deze

Nadere informatie

Aan de raad van de gemeente LEIDSCHENDAM-VOORBURG. Duivenvoordecorridor

Aan de raad van de gemeente LEIDSCHENDAM-VOORBURG. Duivenvoordecorridor Aan de raad van de gemeente LEIDSCHENDAM-VOORBURG Datum 25 juni 2015 Onderwerp Raadsbrief: Reactie college op onderzoeksrapport raadsonderzoek grondexploitatie Duivenvoordecorridor Categorie B Verseonnummer

Nadere informatie

De stem van ouders. succesvolle samenwerking. voor. Sardes Special

De stem van ouders. succesvolle samenwerking. voor. Sardes Special De stem van ouders voor succesvolle samenwerking Sardes Special Nummer 22 november 2017 Arline Spierenburg De Staat van de Ouder in het primair en voortgezet onderwijs In het voorjaar van 2017 voerde Ouders

Nadere informatie

Workhop 4 Participatie en medewerkersbetrokkenheid. Saraï Sapulete, Ecorys Camiel Schols, SBI Formaat

Workhop 4 Participatie en medewerkersbetrokkenheid. Saraï Sapulete, Ecorys Camiel Schols, SBI Formaat Workhop 4 Participatie en medewerkersbetrokkenheid Saraï Sapulete, Ecorys Camiel Schols, SBI Formaat 2 3 Vernieuwingen in de praktijk Directe participatie bevorderen 1. Modern werkoverleg 2. OR-leden als

Nadere informatie

Vragenlijst Delft Internet Panel Delftse Participatie Aanpak 2016

Vragenlijst Delft Internet Panel Delftse Participatie Aanpak 2016 Vragenlijst Delft Internet Panel Delftse Participatie Aanpak 2016 Introductie In de uitnodigingsmail komt: In 2019 wordt de Omgevingswet landelijk ingevoerd. Die wet vervangt alle wet- en regelgeving voor

Nadere informatie

*V Gemeente rs. Jur Botter, MPA

*V Gemeente rs. Jur Botter, MPA *V Gemeente rs. Jur Botter, MPA y Haarlem Wethouder Jeugd en Onderwijs, Vastgoed, Nieuwe Democratie, Bedrijfsvoering en Dienstverlening De Wijkraden van de gemeente Haarlem De Stichting Stadsgesprekken

Nadere informatie

Een betrouwbare overheid. Gemeentelijke samenwerking en financiën

Een betrouwbare overheid. Gemeentelijke samenwerking en financiën Een betrouwbare overheid Gemeentelijke samenwerking en financiën 1 Een betrouwbare overheid Bij de ChristenUnie staat de samenleving centraal. Een samenleving die niet het werk is van de overheid maar

Nadere informatie

De interne communicatieadviseur

De interne communicatieadviseur De interne communicatieadviseur Dit zijn de kenmerken van een complex Verschillende ideeën Kleine wijzigingen kunnen grote gevolgen hebben Beweeglijke doelen Het pad ontrolt zich met iedere stap??? Geen

Nadere informatie

Voorbeeldprogramma werksessie communicatiekalender

Voorbeeldprogramma werksessie communicatiekalender Voorbeeldprogramma - 1 Voorbeeldprogramma Voorbeeldprogramma werksessie communicatiekalender Hier vindt u een voorbeeldprogramma voor een werksessie/trainingsmodule communicatiekalender Factor C, met een

Nadere informatie

COMMUNICATIEPLAN OPVANG ASIELZOEKERS

COMMUNICATIEPLAN OPVANG ASIELZOEKERS COMMUNICATIEPLAN OPVANG ASIELZOEKERS Inleiding Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Marum is na de zomer van 2015 gestart met een onderzoek binnen de gemeente naar mogelijk geschikte

Nadere informatie

Voorstel voor een Tweeledige Wijkraad

Voorstel voor een Tweeledige Wijkraad Voorstel voor een Tweeledige Wijkraad M.E. van der Tuuk Democratie-modellen lopen altijd aan tegen het probleem van representativiteit versus slagvaardigheid. Een raad samengesteld uit meer dan 350 bewoners

Nadere informatie

Onderzoek naar vormen van lokale democratie die past bij de inwoners van onze dorpen en bij onze gemeente. Pilot Lokale Democratie

Onderzoek naar vormen van lokale democratie die past bij de inwoners van onze dorpen en bij onze gemeente. Pilot Lokale Democratie Onderzoek naar vormen van lokale democratie die past bij de inwoners van onze dorpen en bij onze gemeente Pilot Lokale Democratie Aanleiding Van boven af: Gemeente vraagt steeds vaker om mening van het

Nadere informatie

Notitie. Aanbevelingen Voor elk onderwerp beschrijven we onze aanbevelingen vanuit de vragen: Wat? Waarom? Wanneer? Wie? Hoe?

Notitie. Aanbevelingen Voor elk onderwerp beschrijven we onze aanbevelingen vanuit de vragen: Wat? Waarom? Wanneer? Wie? Hoe? Notitie kenmerk V17.0252.RZ betreft conclusies en aanbevelingen bij het rapport Door en voor huurders aan bestuur Stichting Huurdersvertegenwoordiging Woonbedrijf, t.a.v. de heer Jacques Zegveld, voorzitter

Nadere informatie

IN ZES STAPPEN MVO IMPLEMENTEREN IN UW KWALITEITSSYSTEEM

IN ZES STAPPEN MVO IMPLEMENTEREN IN UW KWALITEITSSYSTEEM IN ZES STAPPEN MVO IMPLEMENTEREN IN UW KWALITEITSSYSTEEM De tijd dat MVO was voorbehouden aan idealisten ligt achter ons. Inmiddels wordt erkend dat MVO geen hype is, maar van strategisch belang voor ieder

Nadere informatie

Gemeenteblad van Zaltbommel 2006 Nr. 2.2

Gemeenteblad van Zaltbommel 2006 Nr. 2.2 Gemeenteblad van Zaltbommel 2006 Nr. 2.2 Gedragscode bestuurlijke integriteit voor de leden van de gemeenteraad van de gemeente Zaltbommel Status In werking Algemene informatie Deze gedragscode bevat richtlijnen

Nadere informatie

De mening van de bewoners in onze gemeente. Resultaten Participatieonderzoek Voorjaar 2019

De mening van de bewoners in onze gemeente. Resultaten Participatieonderzoek Voorjaar 2019 De mening van de bewoners in onze gemeente Resultaten Participatieonderzoek Voorjaar 2019 Inhoudsopgave 1. Aanleiding 2. Digitale peiling 3. Straatinterviews 4. Conclusies en aanbevelingen 5. Het vervolg

Nadere informatie

Communicatie verenigingen KNVB 2014

Communicatie verenigingen KNVB 2014 1 Communicatie verenigingen KNVB 2014 1. Achtergrond van de notitie: veranderde rollen De kern van de bestuurlijke vernieuwing is het realiseren van een efficiëntere besluitvorming in het amateurvoetbal.

Nadere informatie

EERSTE HULP BIJ HET OPSTELLEN VAN EEN EVALUATIERAPPORT

EERSTE HULP BIJ HET OPSTELLEN VAN EEN EVALUATIERAPPORT EERSTE HULP BIJ HET OPSTELLEN VAN EEN EVALUATIERAPPORT In deze EHB geven we een voorstel van inhoudstafel met de onderdelen waaruit een goed evaluatierapport bestaat. Bij elk onderdeel volgt een korte

Nadere informatie

Participatie binnen het gemeentelijk mobiliteitsbeleid Specialisatiecursus VSV 28ǀ02ǀ2013. Samenvatting en conclusies

Participatie binnen het gemeentelijk mobiliteitsbeleid Specialisatiecursus VSV 28ǀ02ǀ2013. Samenvatting en conclusies Participatie binnen het gemeentelijk mobiliteitsbeleid Specialisatiecursus VSV 28ǀ02ǀ2013 Samenvatting en conclusies Bart Meert Projectmanager Verkeer en Mobiliteit Imagine the result Inhoudsopgave 1.

Nadere informatie

Verschillen in beantwoording enquêtevragen raadslid of Drechtraadslid. Significante verschillen

Verschillen in beantwoording enquêtevragen raadslid of Drechtraadslid. Significante verschillen Verschillen in beantwoording enquêtevragen raadslid of Drechtraadslid. Significante verschillen Thema 1 De belangrijkste redenen voor samenwerking: Vergroten van uitvoeringsgerichtheid regionale opgave

Nadere informatie

Maatschappelijke aandeelhouders. Nijmegenaren als volwaardige gesprekspartners van corporaties, zorg- en onderwijsinstellingen

Maatschappelijke aandeelhouders. Nijmegenaren als volwaardige gesprekspartners van corporaties, zorg- en onderwijsinstellingen Maatschappelijke aandeelhouders Nijmegenaren als volwaardige gesprekspartners van corporaties, zorg- en onderwijsinstellingen Debatstuk GroenLinks Nijmegen Pepijn Boekhorst Juni 2014 Woningcorporaties,

Nadere informatie

HOE WERKT DE GEMEENTE? Het beïnvloeden van beleid en besluitvorming

HOE WERKT DE GEMEENTE? Het beïnvloeden van beleid en besluitvorming HOE WERKT DE GEMEENTE? Het beïnvloeden van beleid en besluitvorming Beleidsvorming in de gemeente volgt redelijk vaste stappen. In dit document leest u welke stappen dat zijn. Daardoor kunt u op tijd bij

Nadere informatie

Aardgasvrij én democratisch? Dag van de Lokale Democratie, 16 november 2018

Aardgasvrij én democratisch? Dag van de Lokale Democratie, 16 november 2018 Aardgasvrij én democratisch? Dag van de Lokale Democratie, 16 november 2018 Merel Ooms, Saskia Buitelaar (Platform31), Angelina Scalzo (gemeente Haarlem) Wat gaan we doen? Nederland naar aardgasvrije wijken

Nadere informatie

Samenvatting Resolutie. Democratie van Nu. D66 krijgt het voor elkaar

Samenvatting Resolutie. Democratie van Nu. D66 krijgt het voor elkaar Samenvatting Resolutie Democratie van Nu D66 krijgt het voor elkaar 20190115162135_1090.adpro.indd 1 1/15/2019 4:21:51 PM Samenvatting Democratie van Nu 3 De oprichters van D66 maakten zich zorgen. Ze

Nadere informatie

Onderzoeksopzet Communicatie

Onderzoeksopzet Communicatie Onderzoeksopzet Communicatie Rekenkamercommissie Heerenveen Februari 2009 Rekenkamercommissie Heerenveen: onderzoeksopzet communicatie 1 Inhoudsopgave A. Wat willen we bereiken 1. Aanleiding en achtergronden

Nadere informatie

Raad en inwoners naar nieuwe verhoudingen. Samenvatting. Christa van Oorsouw juni 2007

Raad en inwoners naar nieuwe verhoudingen. Samenvatting. Christa van Oorsouw juni 2007 Raad en inwoners naar nieuwe verhoudingen Samenvatting Christa van Oorsouw juni 2007 Thesis in het kader van de opleiding Public Management en Policy Open Universiteit Nederland Engelse titel: City Council

Nadere informatie

Hoofdstuk 3. Algemene beoordeling

Hoofdstuk 3. Algemene beoordeling Hoofdstuk 3. Algemene beoordeling Samenvatting Tweederde van de Leidenaren zegt bekend te zijn met de taken van het college van Burgemeester en Wethouders en één op de tien heeft in het afgelopen jaar

Nadere informatie

In welke mate kunt u zich vinden in het benoemen van vrijheid, gelijkheid/gelijkwaardigheid en solidariteit als basiswaarden voor

In welke mate kunt u zich vinden in het benoemen van vrijheid, gelijkheid/gelijkwaardigheid en solidariteit als basiswaarden voor Ontwikkelteam Burgerschap Ronde Derde ronde () REFERENTIE BU000880 Naam Coen Gelinck Organisatie Nederlandse Vereniging van Leraren Maatschappijleer (NVLM) E-mailadres coengelinck@nvlm.nl Namens wie geeft

Nadere informatie

LABO 2 WERKGROEP PARTICIPATIE

LABO 2 WERKGROEP PARTICIPATIE LABO 2 WERKGROEP PARTICIPATIE 23.6.14 Omgevingskwaliteit is geen eenduidig gegeven Omgevingskwaliteit is een begrip dat in hoge mate subjectief is en door verschillende partijen anders wordt ingevuld 6

Nadere informatie

Verslag bijeenkomst woensdag 5 oktober visievorming toekomst relatie dorpen-gemeente

Verslag bijeenkomst woensdag 5 oktober visievorming toekomst relatie dorpen-gemeente Verslag bijeenkomst woensdag 5 oktober visievorming toekomst relatie dorpen-gemeente Aanwezig: ongeveer 75 inwoners De bijeenkomst startte om 19.30 uur met een korte introductie van wethouder Hans Nijhof

Nadere informatie

Agendapunt BV7a, Kaderstelling opvang vluchtelingen in een AZC gemeente Ede

Agendapunt BV7a, Kaderstelling opvang vluchtelingen in een AZC gemeente Ede Onderwerp: afspraken met regio en provincie over evenredige verdeling en maximum aantal van 1,25% van de Edese bevolking de opvang van vluchtelingen een gedeelde verantwoordelijkheid is van alle gemeenten

Nadere informatie

(Zelf)vertrouwen in samenwerken Handreiking voor de gemeenteraad

(Zelf)vertrouwen in samenwerken Handreiking voor de gemeenteraad (Zelf)vertrouwen in samenwerken Handreiking voor de gemeenteraad Verkenning van ambtelijke samenwerking tussen Haarlem en Zandvoort De gemeenten Haarlem en Zandvoort verkennen momenteel de mogelijkheden

Nadere informatie

De 7 stappen van je participatieproces - handleiding

De 7 stappen van je participatieproces - handleiding De 7 stappen van je participatieproces - handleiding 1 1) Doelstellingen helder krijgen De eerste vraag die we moeten beantwoorden is niet Hoe gaan we dit doen? maar wel vragen zoals: - Waarom doen we

Nadere informatie

Aan de slag met de Startwijzer-mbo Handleiding

Aan de slag met de Startwijzer-mbo Handleiding Aan de slag met de Startwijzer-mbo Handleiding Inleiding De Startwijzer-mbo is een digitale scan die in beeld brengt hoe starters op dit moment worden ingewerkt en begeleid en op welke onderdelen er (nog)

Nadere informatie

De Oldenzaalse participatieroute

De Oldenzaalse participatieroute In 9 stappen van idee naar uitvoering De Oldenzaalse participatieroute Oldenzaal bruist. Dit komt door de ideeën en initiatieven van inwoners, organisaties en ambtenaren. En om deze ideeën en initiatieven

Nadere informatie

Werkwijzen ervaringsgerichte evaluatie 1. Open evaluatieverhaal 2. Gestructureerde evaluatievragen

Werkwijzen ervaringsgerichte evaluatie 1. Open evaluatieverhaal 2. Gestructureerde evaluatievragen Werkwijzen ervaringsgerichte evaluatie Het ervaringsgericht evalueren gebeurt bij voorkeur door een gesprek in een groep. Mensen vertellen hun verhaal over het van tevoren vastgestelde evaluatieonderwerp.

Nadere informatie

Werkvorm: Bouw je krachtveld

Werkvorm: Bouw je krachtveld Werkvorm: Bouw je krachtveld Het krachtenveld om je co-creatie project heen kan worden ingedeeld in verschillende lagen. Dit document bevat tips en denkvragen om je bewust te maken van het krachtenveld

Nadere informatie

Aanpassingen vergaderstructuur. Voorstel. Inleiding. Toelichting vergaderstructuur

Aanpassingen vergaderstructuur. Voorstel. Inleiding. Toelichting vergaderstructuur Aanpassingen vergaderstructuur Voorstel 1. kennis nemen van de concept jaaragenda 2. vaststellen thematische indeling commissies 3. toevoegen beeldvormend deel, voorafgaand aan de reguliere commissievergadering

Nadere informatie

Functies van medezeggenschap

Functies van medezeggenschap Functies van medezeggenschap Medezeggenschap of participatie wordt vandaag de dag steeds meer gezien als functioneel voor de organisatie: de organisatie heeft er wat aan. We worden vaak gevraagd om mee

Nadere informatie

AVI-activiteiten 2014-2015. Aanbod van programma Aandacht voor iedereen

AVI-activiteiten 2014-2015. Aanbod van programma Aandacht voor iedereen AVI-activiteiten 2014-2015 Aanbod van programma Aandacht voor iedereen Januari 2014 Inhoudsopgave AVI-activiteiten 2014-2015... 3 Aandachtspunten... 4 Aandacht voor iedereen Het programma Aandacht voor

Nadere informatie

Gemeente Leusden. Bomenplan 2012-2021. Module E: Bomen en burgers

Gemeente Leusden. Bomenplan 2012-2021. Module E: Bomen en burgers Gemeente Leusden Bomenplan 2012-2021 Module E: Bomen en burgers Colofon Gemeente Leusden 't Erf 1 3831 NA LEUSDEN september 2011 Samenvatting Goede communicatie is een van de peilers van goed bomenbeleid.

Nadere informatie

Maak je sterk VOOR WERK. Stappenplan

Maak je sterk VOOR WERK. Stappenplan Maak je sterk VOOR WERK Stappenplan 1 Stappenplan voor lokale belangenbehartiging Goede belangenbehartiging staat of valt met goede voorbereiding. Dat is een hele klus en kost veel tijd. Wees dus realistisch

Nadere informatie

Nationaal Programma. Positionering van volksvertegenwoordigers in de Regionale Energie Strategie. Opgesteld door Directie Democratie en Bestuur, BZK

Nationaal Programma. Positionering van volksvertegenwoordigers in de Regionale Energie Strategie. Opgesteld door Directie Democratie en Bestuur, BZK Nationaal Programma Positionering van volksvertegenwoordigers in de Regionale Energie Strategie Opgesteld door Directie Democratie en Bestuur, BZK Positionering van volksvertegenwoordigers in de Regionale

Nadere informatie

BURGERPARTICIPATIE April 2013 (2 e versie)

BURGERPARTICIPATIE April 2013 (2 e versie) BURGERPARTICIPATIE April 2013 (2 e versie) Inleiding: De gemeente Zederik wil haar burgers betrekken bij het beleid met als motto: De burger centraal. Deze nota gaat over de rol van de gemeente in relatie

Nadere informatie

Hanteer de volgende criteria en voorwaarden:

Hanteer de volgende criteria en voorwaarden: DOORLOPENDE STAGE 2016-2017 SEMESTER 1 Vervangende opdrachten als je (nog) geen zwangere hebt gevonden. Module 1 Verloskunde in vogelvlucht Werkcollege Doorlopende stage Al snel in het begin van module

Nadere informatie

Meerjarenplan Stichting inzet voor Zorg

Meerjarenplan Stichting inzet voor Zorg Meerjarenplan Stichting inzet voor Zorg 2018-2021 Inleiding Het meerjarenplan 2016-2018 eindigt dit jaar, dat vraagt om een vervolg met inzicht naar een zeer dynamisch zorglandschap in een samenleving

Nadere informatie

Agenda Toekomst van het (interbestuurlijk) Toezicht:

Agenda Toekomst van het (interbestuurlijk) Toezicht: Agenda Toekomst van het (interbestuurlijk) Toezicht: wat willen we veranderen En wat denken we daarvoor te doen? Hans Smit,.., juni 2019 Agenda Toekomst van het (interbestuurlijk) Toezicht: wat willen

Nadere informatie

Uitwerking aanbevelingen adviescommissies & overlegtafels tussenevaluatie. Presentatie t.b.v. adviescommissies

Uitwerking aanbevelingen adviescommissies & overlegtafels tussenevaluatie. Presentatie t.b.v. adviescommissies Uitwerking aanbevelingen adviescommissies & overlegtafels tussenevaluatie Presentatie t.b.v. adviescommissies Aanleiding 14 aanbevelingen uit Tussenevaluatie Gemeenschappelijke Regeling (sept 2017) worden

Nadere informatie

Trainingstraject Gemeenteraad Geldermalsen

Trainingstraject Gemeenteraad Geldermalsen Trainingstraject Gemeenteraad Geldermalsen Datum 1 december 2014 Op verzoek van Gemeente Geldermalsen Max Vermeulen, Hermie van Ommeren & Conny Smeekes Contactpersoon Debat.NL Alex Klein klein@debat.nl

Nadere informatie

Verslag. Onderwerp: Omgevingswerkgroep Baarlo Hout-Blerick. Plaats/datum bespreking: Baarlo, Voorzitter: mevr. Cals, dhr.

Verslag. Onderwerp: Omgevingswerkgroep Baarlo Hout-Blerick. Plaats/datum bespreking: Baarlo, Voorzitter: mevr. Cals, dhr. Verslag Onderwerp: Omgevingswerkgroep Baarlo Hout-Blerick Plaats/datum bespreking: Baarlo, 12-04-2017 Voorzitter: mevr. Cals, dhr. Spaans 1. Inleiding Marita Cals, omgevingsmanager Waterschap Limburg,

Nadere informatie

De nieuwe ambtenaar in de praktijk

De nieuwe ambtenaar in de praktijk De nieuwe ambtenaar in de praktijk Handwerk voor de nieuwe ambtenaar Deze praktijk oriëntatie ontleend aan: Beleid begint bij de samenleving van Leo Klinkers Verdraaide organisaties van Wouter Hart Essenties

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2011 2012 33 223 Evaluatie Wet medezeggenschap op scholen Nr. 1 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP Aan de Voorzitter van de Tweede

Nadere informatie

10% 23% 40% 20% 7% 0% 20% 40% 60% 80% 100% Figuur 2 Bent u bekend met het werk van de gemeenteraad van Zeewolde? (n=547) in grote lijnen.

10% 23% 40% 20% 7% 0% 20% 40% 60% 80% 100% Figuur 2 Bent u bekend met het werk van de gemeenteraad van Zeewolde? (n=547) in grote lijnen. Burgerpanel Zeewolde Resultaten peiling 6: gemeenteraad juni 2013 Inleiding Deze nieuwsbrief beschrijft de resultaten van de 6 e peiling met het burgerpanel van Zeewolde. De vragen gingen deze keer over

Nadere informatie

Gereedschapskist co-creatie

Gereedschapskist co-creatie Gereedschapskist co-creatie Samen werken aan een betere samenleving Mei 2018 Mayke ten Bos Carine Kleine Haar Kate Snellens Beste collega, Heel goed dat je erover denkt om een project in co-creatie te

Nadere informatie

Jasper Loots onderzoek advies debat

Jasper Loots onderzoek advies debat ZomerRaad, 22 juli 2014 ProDemos Jasper Loots onderzoek advies debat Wat betekent burgerparticipatie voor je rol als raadslid? Hoe maak je afspraken met het college over burgerparticipatie? Hoeveel ruimte

Nadere informatie

Plan van aanpak Onderzoek kwaliteit raadsvoorstellen. Mei 2018

Plan van aanpak Onderzoek kwaliteit raadsvoorstellen. Mei 2018 Plan van aanpak Onderzoek kwaliteit raadsvoorstellen Mei 2018 Rekenkamer Maastricht Samenstelling: Mevrouw prof. dr. Klaartje Peters (voorzitter) Mevrouw prof. dr. Jacobine van den Brink De heer drs. Ton

Nadere informatie

Aardgasvrije wijken van en voor bewoners

Aardgasvrije wijken van en voor bewoners Aardgasvrije wijken van en voor bewoners Congres Vooruit met de Wijk 11 oktober 2018 Henk Jan Bierling, Merel Ooms Agenda Kennismaking Waarom aandacht voor democratische besluitvorming over aardasvrije

Nadere informatie

Het doel van deze notitie is een inleiding op de discussie over de doorontwikkeling van de crisisorganisatie in het Algemeen Bestuur van 3 juli.

Het doel van deze notitie is een inleiding op de discussie over de doorontwikkeling van de crisisorganisatie in het Algemeen Bestuur van 3 juli. Agendapunt - opiniërend aan Algemeen Bestuur datum 03 juli 2019 agendapunt onderwerp proceseigenaar portefeuillehouder In te vullen door secretariaat Doorontwikkeling crisisorganisatie Arjen Schepers Henk

Nadere informatie

Er zijn (grote) belangen van burgers gemoeid met het onderwerp: neen stop ja ga door. Er is voldoende beïnvloedingsruimte voor inbreng van betrokkenen

Er zijn (grote) belangen van burgers gemoeid met het onderwerp: neen stop ja ga door. Er is voldoende beïnvloedingsruimte voor inbreng van betrokkenen Stroomschema Burgerparticipatie Stap 1 situatieschets Omschrijf de beleidssituatie: Wat is het probleem? Breng de complexiteit in beeld. Wie zijn de spelers en wat zijn hun belangen? Maak een krachtenveldanalyse

Nadere informatie

Dialoog veehouderij Venray

Dialoog veehouderij Venray Dialoog veehouderij Venray aanbevelingen dialoog veehouderij gemeente Venray Datum 21 december 2016 Portefeuillehouder Martijn van der Putten Team RO Naam steller Jos Kniest De onderstaande aanbevelingen

Nadere informatie

Het Socratisch Gesprek als methode voor kritisch denken

Het Socratisch Gesprek als methode voor kritisch denken Ontwerponderzoek Paper 2 Naam auteur(s) Vakgebied Titel Onderwerp Opleiding Doelgroep Sleuteltermen Links Bibliografische referentie I.F. Hazewindus, drs. Filosofie Het Socratisch Gesprek als methode voor

Nadere informatie

laboratoria mobiele alternatieven

laboratoria mobiele alternatieven Drie jaar LaMA laboratoria mobiele alternatieven Wat is Lama? LaMA is een participatief modeltraject dat vertrekt vanuit co-creatie. we brengen één zone in kaart waarbinnen we werken en testen we gaan

Nadere informatie