Unilever. in de Benelux 2011

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Unilever. in de Benelux 2011"

Transcriptie

1 Unilever in de Benelux 2011 Werken aan een betere toekomst, iedere dag

2 2 Inhoud

3 Onze visie + Voorwoord succesvol groeien is duurzaam groeien Over ons Unilever in de wereld en in de Benelux Onze merken roemrijk verleden, gouden toekomst terugblikken en vooruitkijken met Peter ter Kulve en hans Dröge. onze belangrijkste feiten en cijfers. Met een brede merkenportfolio zijn we geliefd bij een wereldwijd publiek. onze merken hebben een plek in vrijwel iedere badkamer en keuken Research & Development De kiem van ons succes USLP: duurzaam groeien, duurzaam leven Kleine acties, groot verschil Gezondheid en welzijn De weg naar gezonde groei 3 innovatie is Unilevers belangrijkste troef om duurzame groei te realiseren en onze ambities waar te maken op het gebied van gezondheid, welzijn en duurzaamheid. het Unilever sustainable living Plan geeft wereldwijd structuur aan al onze initiatieven op milieu- en gezondheidsgebied en onze ambitieuze doelstellingen voor Met onze producten en initiatieven willen we een wezenlijke bijdrage leveren aan de gezondheid en het welzijn van consumenten Duurzaamheid De weg naar duurzame groei Werken bij Unilever oog voor resultaat, hart voor je omgeving groei mag niet ten koste gaan van de afnemende natuurlijke hulpbronnen in de wereld, vinden we. Daarom werkt Unilever aan nieuwe manieren van duurzaam zakendoen. Unilever biedt je een carrière met internationale kansen en uitdagende perspectieven op een plek waar je echt een verschil kunt maken

4 4 Onze visie Wij werken aan een betere toekomst, iedere dag. Wij helpen mensen zich goed te voelen, er goed uit te zien en meer uit het leven te halen met merken en diensten die goed zijn voor hen én voor anderen. Wij zullen mensen inspireren tot kleine alledaagse acties die samen een groot verschil kunnen maken voor de wereld. Wij zullen nieuwe manieren van zakendoen ontwikkelen met als doel de omvang van ons bedrijf te verdubbelen en tegelijkertijd onze invloed op het milieu te verkleinen.

5 succesvol groeien is duurzaam groeien Peter ter Kulve CEO Unilever Benelux/ Voorzitter Directie Unilever Nederland Holdings B.V. Wereldwijd wordt bijna twee miljard keer per dag een Unilever-product gebruikt. Daarom heeft een kleine verbetering in de kwaliteit, de toegevoegde waarde of duurzaamheid van onze producten een enorme impact op de leefomstandigheden van miljoenen consumenten en de wereld waarin zij leven. En als je écht iets wilt veranderen in de wereld, dan is schaal belangrijk. Al onze kleine acties en productverbeteringen maken samen het verschil; in Bangladesh, in Brazilië en in de Benelux. 5 Ondanks de moeilijke marktomstandigheden heeft Unilever Benelux een goed jaar achter de rug. Zowel in België als in Nederland wisten we marktaandeel te winnen en de onderliggende volumegroei was de hoogste sinds jaren. Onze fabrieken draaiden op volle toeren en bij Research & Development zagen vele mooie innovaties het levenslicht. Ook voegden we een aantal Sara Lee-merken aan onze portfolio toe, waaronder Zwitsal, Neutral en Prodent. Sterke merken die mede zullen bijdragen aan duurzame omzetgroei. Ons bedrijf is pas 80 jaar jong. Jaren waarin we succesvol konden zijn door ons steeds weer aan te passen aan onze omgeving; geen revolutie maar evolutie, noem ik dat. En ook het komende jaar zullen we ons inspannen om, samen met u, de wereld en onszelf met al die kleine stapjes een beetje beter te maken. Hans Dröge Directeur Unilever Research & Development Vlaardingen Het beter maken van de wereld waarover Peter spreekt, gaat in Unilevers plannen samen met het verdubbelen van onze business. Een ongelooflijk inspirerende opdracht om aan te werken hier in Vlaardingen. Een opdracht ook die R&D meer dan ooit in het hart van het Unilever-universum plaatst. Om onze groeidoelstellingen waar te maken én onze milieu-impact te halveren, is het afleveren van krachtige innovaties cruciaal. Ik heb het over wetenschappelijke doorbraken die een bijdrage leveren aan de gezondheid en het welzijn van consumenten en die onze planeet zo min mogelijk belasten. Alleen zo kunnen we ons onderscheiden van de felle concurrentie en onze voorsprong in de markt behouden. Een van de belangrijkste uitdagingen daarbij is dat we het tempo in onze processen hooghouden. Speed is our currency : wetenschappelijke doorbraken moeten leiden tot kwalitatief hoogwaardige productinnovaties die bovendien steeds sneller de weg naar onze keukens en badkamers moeten vinden. Geen tijd te verliezen dus.

6 Over ons Unilever in de wereld en in de Benelux 6 Unilever in de wereld in 2010 Omzet 44,3 miljard Onderliggende volumegroei 5,8% Nettowinst 4,6 miljard Producten op de markt in meer dan 180 landen 400 merken medewerkers eind 2010 Wereldwijd marktleider in ijs, thee, culinaire producten, dressings, spreads, deodorants en huidverzorging voor de massamarkt Unilever in de Benelux in 2010 Omzet ruim 1,5 miljard* Onderliggende volumegroei 3,5% (excl. Unilever Food Solutions) Een van de hoogste volumegroeicijfers van Unilever in West-Europa Portfolio van ruim 40 sterke merken Circa medewerkers in de Benelux (ongeveer in Nederland en zo n 600 in België) Grootste A-merkenfabrikant van consumentenproducten in de Benelux Grootste adverteerder in België en Nederland * Cijfer gebaseerd op IFRS; cijfers gepubliceerd via Nationale Bank België zijn gebaseerd op Belgische GAAP. Onze activiteiten in de Benelux in 2010 Foods won marktaandeel in de meeste categorieën; o.a. Lipton Ice Tea en ijs deden het goed Home Care groeide sterk in Nederland Personal Care boekte aanzienlijke marktaandeelgroei, o.a. in deodorants en huidreiniging Unilever Food Solutions had een lastig jaar; met name daling verkopen in restaurants en professionele catering Unilever Research & Development Vlaardingen (investering in 2010 ca. 149 miljoen) ontwikkelde o.a. citrusvezeltechnologie (onder meer voor mayonaise met slechts 3% vet)

7 Paul Polman, CEO Unilever: 2010 was opnieuw een jaar met goede resultaten. Unilever vandaag de dag is wendbaarder en zelfverzekerder; volledig in staat om te concurreren. Onze focus blijft op onze consumenten en klanten en op het bouwen aan de gezondheid van onze merken op de lange termijn. 7 Onze fabrieken in de Benelux Amersfoort > tandpasta (Prodent, Zendium) Brussel > thee (Lipton) Hellendoorn > ijs (Ben & Jerry s, Hertog, Magnum after Dinner) Oss > soepen, sauzen, rookworst (Bertolli, Knorr en Unox) Rotterdam > margarine en pindakaas (o.a. Becel, Blue Band en Calvé) Partnerships in de Benelux World Food Programme van de Verenigde Naties Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) Belgisch Paralympisch Comité (BPC) Nederlands Olympisch Comité*Nederlandse Sport Federatie (NOC*NSF) Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond (KNVB) sponsor van Oranje VIASANO (BE) Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG) (NL) Diergaarde Blijdorp (NL) Koninklijk Concertgebouworkest (NL) Gergiev-festival (NL) Unilever Benelux in de prijzen in 2010 Award Voeding & Gezondheid 2010 Planta-margarine (BE) Solidaritest Award 2010 Lipton Brussel (BE) Sponsor van het Jaar 2010 (NL) Gouden Loeki Calvé Pindakaas (NL) Beste Buitendienst 2010 (NL) Zilveren MIXX Award 2010 (Marketing and Interactive Excellence Award) (BE) en Best of Customer Media Award (NL) voor online vrouwenplatform Yunomi

8 Onze merken axe, Becel, calvé, Dove, lipton, ola, omo en Unox: onze merkenportfolio is indrukwekkend en voorziet in de basisbehoeften van twee miljard consumenten wereldwijd. Merken met een roemrijk verleden, springlevend en klaar voor een duurzame toekomst. roemrijk verleden, gouden toekomst Axe Twist Meister Challenge: het spel der verleiding In 2009 mikte Axe met Axe Instinct op het stoere oergevoel van de jonge man (17-22 jaar) op oorlogspad. In 2010 onderstreepte het merk in België en Nederland zijn onderscheidende koers met Axe Twist: een nieuwe sensatie op deo-gebied waarvan de geur na het aanbrengen na enige tijd verandert. Arjan Baars, Brand Manager Axe: Om de aandacht van de doelgroep te trekken en vast te houden, bouwden we een aantrekkelijke game: een interactief verleidingsspel. De jonge man die de interesse van de virtuele babe online het best wist vast te houden, mocht zijn verleidingskunsten live op televisie meten met die van andere winnaars, waarna de overall winnaar zich uiteindelijk ultimate Axe Twist Meister mocht noemen. Een enorm succes: meer dan mannen namen deel aan de competitie.

9 Head of Marketing Unilever Benelux Nils van Dam: Als pioniers van het verleden én van de toekomst werken we voortdurend aan the next generation of marketing en dwingen we onszelf effectieve marketingvormen te ontwikkelen die onze merken en markten doen groeien. Denk aan unieke samenwerkingsvormen met de handel, zoals de succesvolle Beesies-campagne met Albert Heijn. Innovatieve marketingconcepten die vanzelfsprekend moeten aansluiten bij de behoeften van de consument en onze snelveranderende maatschappij. Van Dam: Steeds vaker eisen consumenten dat onze producten bijdragen aan een gezondere wereld. Bovendien willen zij daarover op een transparante manier worden geïnformeerd. Groen licht voor duurzame marketing Onze merken spelen een belangrijke rol bij het vertalen en behalen van Unilevers duurzaamheidsdoelstellingen. Van Dam: Duurzaamheid geeft een merk niet alleen concurrentievoordeel; het rechtvaardigt ook steeds vaker het bestaan ervan en kan een merk sterker maken. Als marketeers zoeken we steeds naar de juiste mix waarin de gezondheids- of milieuvoordelen de merkwaarden verder versterken. Bij Knorr bijvoorbeeld draait het om smaak en gemak. Het merk wil zoveel mogelijk van zijn groenten en kruiden uit duurzame landbouw betrekken, wat zorgt voor een nog betere smaak; één van Knorrs merkwaarden. En dus een toevoeging die het merk versterkt én die een positieve invloed heeft op het milieu. Lees verder een effectief een-tweetje: Beesies! 9 De Nederlandse supermarktketen Albert Heijn en Unilever hebben beide veel affiniteit met voetbal; Unilever door haar KNVB-partnership, Albert Heijn door de sponsoring van de Eredivisie. Milena van Not, Head of Sponsoring Unilever Benelux: Ook vinden we elkaar in onze gezondheidsmissie en staan we graag midden in de samenleving. We gingen daarom een meerjarensamenwerking aan op voetbalgebied: van de lokale KNVB Calvé Straatvoetbaltoernooien tot het nationale hoogtepunt, de gezamenlijk ontwikkelde WK-campagne met de Beesies. Deze aaibare supporters van het Nederlands elftal werden gratis verstrekt bij besteding van 15 en nog eens extra bij Unilever-producten. Naast een tv-commercial met Oranjespelers werd de Beesies-koorts aangewakkerd met het WK-lied van Guus & Marco en bijzondere acties in social media, waaronder Yunomi. Er gingen 31 miljoen Beesies over de toonbank. Proef en overtuig jezelf! Nils van Dam, Head of Marketing Unilever Benelux: Maar liefst Nederlandse huishoudens kregen in het voorjaar van 2010 de kans hun theepakje in te ruilen tegen twee doosjes Lipton Pyramids: de grootste deur-aan-deurinruilactie ooit. Een ludieke en persoonlijke actie die vrouwen tussen de 20 en 50 jaar met kinderen moest overtuigen van de smaak en kwaliteit van Lipton. En dat is gelukt ook!

10 Tijd voor een echte dialoog De digitale technieken en sociale netwerken stellen Unilever en haar merken vandaag de dag in staat om een échte dialoog met gebruikers aan te gaan. Van Dam: Communicatie waarin het draait om geloofwaardigheid, integriteit en transparantie. En dat Unilever ook in de digitale wereld de weg kent, bewijzen onder meer vrouwenplatform Yunomi en de receptensite Solo Open Kitchen. In één jaar tijd groeide Yunomi uit tot een van de drie grootste digitale platforms van de Benelux. Solo Open Kitchen is de grootste receptensite van België en een enorm succes; de site heeft sinds kort zelfs een eigen ipad-applicatie Calvé- Haal eruit wat erin zit Was Petje Pitamientje in Nederland ruim 25 jaar geleden al een succes, in 2010 sleepte zijn opvolger Pietertje als nieuw icoon een Gouden Loeki in de wacht. Zwitsal: het beste voor baby s Wie kent hem niet, de beroemde baby met het kuifje? Het symbool van de verzorgende Zwitsal-producten, speciaal voor de kwetsbare babyhuid. In Nederland bestaat Zwitsal al sinds Toen ontdekte apotheker Cornelis Jansen in Zwitserland een zalf met wonderbaarlijke genezingskracht die hij al snel op de Nederlandse markt introduceerde. Inmiddels is Zwitsal niet meer weg te denken in België en Nederland, met dank aan de vrolijke gele verpakking, het bekende logo, de vertrouwde milde producten en de zachte geur. We weten hoe het voelt is al jaren de gedachte achter alles wat Zwitsal doet. Een baby bezorgt ouders heel veel geluksmomenten. Maar Zwitsal kent ook de andere kant: slapeloze nachten, stress tijdens de 'ochtendspits'. Met de producten en communicatie speelt het merk in op alles wat ouders dagelijks met hun kleintje meemaken. In 2010 werd de Slaapzacht-range uitgebreid met een bodycrème en een massage-oliegel.

11 Unilever Food Solutions: inspiratie à la carte Chef-koks inspireren bij het bereiden van smaakvolle en gezonde gerechten. Dat is waar Unilever Food Solutions ook in 2011 onverminderd en gepassioneerd mee verdergaat. Peter Potters, Channel Marketing Director Unilever Food Solutions: We bieden chefs in onder andere de horeca kwalitatief hoogstaande producten waarmee ze kostbare tijd besparen zónder in te leveren op de smaak en uitstraling van hun gerechten. Daarnaast inspireren we ze om hun menu spannend te houden, zodat hun tevreden klanten blijven terugkomen. Unilever Food Solutions werkt in meer dan 70 landen samen met chefkoks en restaurateurs om hun bedrijf succesvoller te maken. We kennen de uitdagingen waar men in de horeca mee te maken heeft. Gasten die topkwaliteit en een ruime keuze eisen bijvoorbeeld, terwijl een chef-kok het vanwege stijgende kosten met minder keukenbudget moet doen. Met unieke services als Uw gasten (trends en inzichten over bezoekers), Uw menu (inspiratie voor voedzame, gezonde, winstgevende menu s) en Uw keuken (bewezen effectieve ideeën uit goedlopende keukens), bieden we chef-koks en restaurateurs graag de helpende hand. 11 Knorr doet chef-kok 4 beloftes 1. betere smaak 2. betere ingrediënten 3. betere efficiëntie 4. beter voor onze planeet In samenspraak met chefs en culinair experts ontwikkelde Knorr een serie nieuwe kwaliteitsproducten voor de professionele keuken. Deze sauzen, soepen en bouillons komen met 4 beloftes. Knorr en de chefs staken ruim man-uren in het ontwikkelen van nieuwe recepturen; authentiek en beter van smaak. Zij testten meer dan ingrediënten, waarvan alleen de allerbeste een plek kregen: vis afkomstig uit Noorse wateren, groenten geteeld op de vruchtbaarste akkers. Knorr luisterde bovendien aandachtig naar de behoeftes van chefs: de producten zijn kwalitatief hoogwaardig, betaalbaar en efficiënter dan ooit. En dankzij het gebruik van ingrediënten uit duurzame landbouw en herbruikbare verpakkingen, zijn ze ook nog eens stukken beter voor onze planeet.

12 Research & Development om duurzame groei te garanderen en onze ambities waar te maken op het gebied van gezondheid, welzijn en duurzaamheid, moet je kunnen vertrouwen op een krachtig r&d-apparaat. in vlaardingen zijn ze zich meer dan ooit bewust van deze positie en het belang van baanbrekende technologische doorbraken en slimme innovaties. R&D Vlaardingen: de kiem van ons succes Zichtbaar succes voor Dove Dove VisibleCare-douchecrème verkrijgbaar in de varianten Renewing, Brightening en Softening is een succes op de Belgische en Nederlandse markt. De VisibleCare-lijn mag de claim bewezen zichtbare verbetering van de huid in 7 dagen dragen. Met dank aan de unieke NutriumMoisture TM -technologie die de huid voedt en verzorgt. De technologie is grotendeels ontwikkeld door het R&D Centre in Buxtehude (Duitsland); Vlaardingen legde de laatste hand aan de innovatie.

13 Hans Dröge, directeur Unilever Research & Development Vlaardingen: Onze markten laten groeien en de milieuimpact verminderen, kan alleen met krachtige technologische doorbraken en met innovaties die onderscheidend zijn in de markt. Laat ik een voorbeeld geven: Becel meergranen volkorenbrood introduceren met 40% minder zout dan regulier volkorenbrood is fantastisch, maar we kijken verder dan zoutreductie alleen. Bij de ontwikkeling van nieuwe producten richten we ons ook op de reductiedoelstellingen op het gebied van afval, water, CO 2 en verpakkingsmaterialen. Speed is our currency Snelheid is voor 2011 een sleutelwoord en wordt steeds belangrijker bij het behouden van de gewenste voorsprong in de markt. Het 'first mover advantage' is van niet te onderschatten waarde; ben je de eerste en dan ook nog met een gedifferentieerde technologie zoals Klein & Krachtig (zie pagina 19) dan zul je dat terugzien in het marktaandeel. En na onze succesvolle introductie besliste de Belgische supermarktketen Colruyt zelfs alleen nog maar supergeconcentreerde wasmiddelen in het assortiment op te willen nemen. Méér dan sexy innovaties Maar de opdracht voor Research & Development in Vlaardingen met ongeveer 900 wetenschappers en technologen één van de grootste Unilever R&D-centra wereldwijd is breder dan het afleveren van technologische breakthroughs en sexy innovaties alleen. Ook de verpakking moet er top uitzien, kostenefficiënt geproduceerd zijn en aan de eisen van de supply chain voldoen. Ook dáár zorgen we in Vlaardingen voor. Met huid en haar Met de komst van de Sara Lee-merken en de activiteiten op het gebied van haar- en huidverzorging van de R&Dcentra in Duitsland en Frankrijk heeft Vlaardingen nu een bredere Home & Personal Care-portfolio te managen. Dröge: We onderzoeken waar onze rijke Foodskennis van waarde kan zijn in deze Personal Care-omgeving. Zo kunnen we onze cardiovasculaire kennis niet alleen gebruiken voor de ontwikkeling van gezondere margarines, maar wellicht ook inzetten voor het onderzoek naar innovatieve haarproducten ter verbetering van de conditie van de hoofdhuid. 13 R&D haalt meer uit sla De Vlaardingse researchafdeling Spreads & Dressings ontwikkelde in 2010 een unieke dressing voor de Amerikaanse markt die aansluit bij Unilevers ambities op het gebied van gezonde voeding. Want met Wish Bone Salad Dressings haalt de consument meer uit zijn salade. De claim luidt: The oils in Wish Bone dressings help better absorb vitamins A and E from salad. Jos Tettero, technisch projectleider Laundry: Unieke parfumtechnologie Sinds de introductie werden de Robijn Sensation-wasverzachters in Nederland al uitgeroepen tot Beste Nieuwe Productintroductie van 2009 (AC Nielsen) en Gekozen Product van het Jaar De range bevat aantrekkelijke parfums en werd ontwikkeld in nauwe samenwerking met parfumhuizen en onze afdelingen Processing, Formulation en Consumer Technical Insight. Robijn Sensation maakt bovendien gebruik van een parfumtechnologie die ervoor zorgt dat geurdeeltjes telkens opnieuw worden geactiveerd. In 2010 introduceerden we een vierde variant in een blauwe flacon: Robijn Sensation Passiebloem & Bergamot. Weer zo n verrassende geurencombinatie die de zintuigen prikkelt en nieuwe energie geeft. Met de vertrouwde zachtheid en kwaliteit van Robijn natuurlijk.

14 Unilever Sustainable Living Plan: DUURZAAM GROEIEN, GEZONDHEID EN WELZIJN VERBETEREN 14 In onze ogen is duurzaam ondernemen in de breedste zin van het woord de enige en de juiste manier om duurzaam te kunnen groeien. Het wereldwijde Unilever Sustainable Living Plan (USLP) wijst ons de weg bij het waarmaken van onze groeiambitie, terwijl we tegelijkertijd de gezondheid en het welzijn van meer dan 1 miljard mensen helpen verbeteren, onze milieu-impact halveren en 100% van onze landbouwgrondstoffen uit duurzame landbouw betrekken. Head of Sustainability Unilever Benelux Anniek Mauser: Onze business verdubbelen en tegen 2020 onze milieu-impact halveren, is een fantastische opdracht. Eén die komt met verplichtingen; de targets zijn scherp. Het USLP geeft wereldwijd structuur aan alle reeds bestaande initiatieven op milieu- en gezondheidsgebied en de ambitieuze doelstellingen voor Breedte, diepte, schaal Het USLP onderscheidt zich van andere duurzaamheidsplannen door de breedte, diepte en schaal. Mauser: Het gaat niet alleen over milieu-impactreductie, waarmee duurzaamheid vaak wordt geassocieerd, ook gezondheid en welzijn zijn aandachtsgebieden, net als het duurzaam betrekken van onze landbouwgrondstoffen. De breedte van het Plan kenmerkt zich doordat we overal ter wereld niet alleen kritisch naar onze eigen producten kijken, nee, we gaan verder dan dat en richten ons op het verduurzamen van de hele waardeketen. De diepte wordt zichtbaar in de vijftig concrete toezeggingen die we binnen de drie hoofddoelen doen op alle deelgebieden, van voeding tot duurzame landbouw. Tot slot de schaal van het Plan: maar liefst 2 miljard mensen wereldwijd gebruiken dagelijks een Unilever-product. Op zichzelf kleine acties van de consument, maar samen maken ze een gigantisch verschil. Tegen 2020 zullen we meer dan een miljard mensen helpen in actie te komen om hun gezondheid en welzijn te verbeteren. GEZONDHEID EN HYGIËNE Tegen 2020 zullen we meer dan een miljard mensen helpen hun gewoonten op het gebied van hygiëne te verbeteren en zullen we 500 miljoen mensen voorzien van veilig drinkwater. Dit zal helpen levensbedreigende aandoeningen als diarree terug te dringen. VOEDING We zullen continu werken aan verbetering van de smaak en voedingswaarde van al onze producten. Tegen 2020 zullen we het deel van onze portfolio verdubbelen dat voldoet aan de hoogste voedingskundige normen, gebaseerd op wereldwijd erkende voedingsrichtlijnen. Dit zal honderden miljoenen mensen helpen een gezonder voedingspatroon te realiseren

15 Kleine acties, groot verschil DUURZAAM LEVEN IMPACT OP HET MILIEU VERKLEINEN Het is ons doel tegen 2020 de milieuvoetafdruk van de productie en van het gebruik van onze producten te halveren, terwijl we ons bedrijf laten groeien.* LEVENSSTANDAARD VERHOGEN Tegen 2020 zullen we de levensstandaard van honderdduizenden mensen verhogen, terwijl we ons bedrijf laten groeien. 15 BROEIKAS- GASSEN Het halveren van de broeikasgasimpact van onze producten binnen de totale levenscyclus tegen 2020.* WATER Het halveren van de hoeveelheid water in relatie tot gebruik van onze producten door de consument tegen 2020.*/** AFVAL Het halveren van de hoeveelheid afval in relatie tot de verwijdering van onze producten tegen 2020.* DUURZAME LANDBOUW Tegen 2020 zullen we 100% van onze landbouwgrondstoffen betrekken uit duurzame landbouw. HOGERE LEVENS- STANDAARD Tegen 2020 zullen we meer dan kleine boerenbedrijven en kleinschalige distributeurs hebben opgenomen in onze productieketen. * Deze milieudoelstellingen zijn weergegeven op basis van 'gebruik per consument'. Er is uitgegaan van een levenscyclus met als basis het niveau van Met 'gebruik per consument' wordt een eenmalig gebruik of één portie van een product bedoeld. ** In zeven landen met waterschaarste die ongeveer de helft van de wereldbevolking vertegenwoordigen.

16 Gezondheid en welzijn Door onze producten steeds gezonder te maken, consumenten goed voor te lichten en hen te helpen op weg naar een gezondere leefstijl, levert Unilever ook in 2011 een wezenlijke bijdrage aan de gezondheid en het welzijn van consumenten. Het Unilever Sustainable Living Plan bevat concrete doelstellingen om tegen 2020 de gezondheid en het welzijn van meer dan 1 miljard mensen over de hele wereld te helpen verbeteren. Rianne Leenen, Head of Nutrition Unilever Benelux: Met vele initiatieven en partnerships werken we al lange tijd dag in dag uit aan deze opdracht. Om de kwaliteit van onze producten te De weg naar gezonde groei Minder zout Unilever wil bijdragen aan een lagere zoutconsumptie om uiteindelijk tussen 2015 en 2020 een zoutinname van 5 g per dag mogelijk te maken, zoals aanbevolen door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Ons eerste doel is helpen de huidige gemiddelde zoutinname van Belgen en Nederlanders te verlagen van ongeveer 9-12 g naar 6 g per dag zonder in te leveren op smaak. Resultaten op dit gebied: het zoutgehalte in Cup-a-Soup (NL) is verlaagd met gemiddeld 18% ten opzichte van 2006 en van soep-in-zak van Unox (NL) met gemiddeld 17%. Unilever Food Solutions realiseerde bovendien in de Benelux een gemiddelde zoutreductie van 13% in fonds, 15% in vloeibare soepen en 13% in het Knorr-assortiment Supérieur droge soepen. Om consumenten bewuster te maken van hun zoutinname lanceerde Unilever een online zouttest op:

17 verbeteren, lanceerden we bijvoorbeeld al in 2003 wereldwijd het Nutrition Enhancement Programme waarin we meer dan producten screenden op de hoeveelheid zout, suiker, verzadigd vet en transvet. En we bereikten sinds die tijd aanzienlijke reducties op alle gebieden. Gezond eten Goede voorlichting is noodzakelijk voor consumenten om bewustere en gezondere keuzes te kunnen maken op voedingsgebied. Leenen: We hechten daarom veel waarde aan duidelijke voedingskundige informatie op onze producten. Winnende partnerships Om de volksgezondheid te bevorderen, bundelt Unilever de krachten met overheden, bedrijfsleven, lokale en internationale organisaties in vele initiatieven. Leenen: In de Benelux werken we samen met tal van organisaties, waaronder de Nederlandse Hartstichting en de Belgische Cardiologische Liga. Het Unilever Health Institute in België is een van de partners van VIASANO, het programma dat de Belgen lokaal stimuleert tot een gezondere leefstijl. Een soortgelijk initiatief in Nederland dat door Unilever Benelux wordt ondersteund, is JOGG, Jongeren op Gezond Gewicht. Naast goede voeding en voorlichting is voldoende bewegen onmisbaar voor een gezonde leefstijl. Head of Sponsoring Unilever Benelux Milena van Not: Met onze langlopende partnerships met het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC), het Belgisch Paralympisch Comité (BPC) en het Nederlands Olympisch Comité*Nederlandse Sport Federatie (NOC*NSF) ondersteunen we meer dan 1,2 miljoen georganiseerde sporters in België en meer dan 4,9 miljoen in Nederland, en leveren we een directe bijdrage aan hun gezondheid. Daarnaast is er extra steun voor de olympische en paralympische sporters op hun weg naar goud. Hart voor het hart Op en kunnen consumenten hun Hartleeftijd berekenen. Op basis van de uitslag en een vragenlijst over eet- en beweeggewoonten krijgen zij via het Hartleeftijdplan 12 weken lang een persoonlijk voedings- en leefstijladvies om aan de gezondheid van hun hart te werken. Het doel: tegen 2020 wereldwijd 100 miljoen mensen motiveren de Hartleeftijdtest te doen en de verhoogde Hartleeftijden van de deelnemers aan het Hartleeftijdplan met gemiddeld drie jaar verlagen. Begin maart 2011 hadden mensen in België en mensen in Nederland hun Hartleeftijd getest. Ik Kies Voor 1 Logo In Nederland zijn het Ik Kies Bewustlogo en het Keuze Klavertje van Albert Heijn in maart 2011 samengevoegd tot één nieuw landelijk voedselkeuzelogo. Hiermee wordt het voor consumenten nog gemakkelijker een gezondere keuze te maken. Het groene logo staat voor een gezondere keuze in basisproducten als brood, groenten en fruit en het blauwe logo voor een bewuste keuze in producten die niet tot de basisproducten behoren, zoals soepen en sauzen. De producten die het logo dragen, zijn getoetst op de hoeveelheid vetten, zout, suiker, energie en voedingsvezel. In Nederland was Unilever in 2006 een van de initiatiefnemers van het Ik Kies Bewust-logo, dat in 2007 ook in België werd geïntroduceerd Vet goed Monique Gerichhausen, Nutrition Manager Unilever Benelux: Door de samenstelling van Blue Band- en Planta-smeervetten aan te passen, wisten we de hoeveelheid verzadigd vet terug te brengen tot een maximum van 30% van het totale vetgehalte. Tegelijkertijd verhoogden we de hoeveelheid alfa-linoleenzuur en behielden we de hoeveelheid linolzuur; essentiële vetten nodig voor de groei en ontwikkeling van kinderen. De smeervetten en vloeibare margarines bevatten nu minimaal 15% (2,1 g) en 30% (0,6 g) van de Dagelijkse Voedingsrichtlijn (GDA) per dagelijkse portie van 20 g. Hiermee is de portfolio van Blue Band- en Planta-margarineproducten significant verbeterd; deze kan nu nog beter voldoen aan de vetbehoefte van kinderen.

18 Duurzaamheid groei is voor Unilever van levensbelang. Maar groei mag niet ten koste gaan van de afnemende natuurlijke hulpbronnen in de wereld. Daarom werken we aan nieuwe manieren van duurzaam zakendoen. Manieren die helpen onze milieu-impact te halveren en die het gebruik van duurzame grondstoffen stimuleren. De weg naar duurzame groei Smaak zit in onze natuur Over smaak valt te twisten, maar niet over de smaak van Moeder Natuur. 85% van de ingrediënten in Knorr-producten komt uit de landbouw. Om duurzame landbouw te bevorderen en omdat Knorr wil beschikken over de beste natuurlijke ingrediënten, zullen alle Knorr-leveranciers van groenten en kruiden tegen 2012 deelnemen aan Growing for the Future, Unilevers programma voor duurzame landbouw. Dit betekent dat 50% van Knorrs top-13 groenten en kruiden in 2012 uit duurzame landbouw komt; tegen 2015 zal dit 100% zijn.

19 Aan duurzaamheid werken door de hele keten heen, is voor Unilever dé 'license to grow'. Anniek Mauser, Head of Sustainability Unilever Benelux: Het creëert voorkeur voor onze merken, verstevigt onze relatie met klanten, stimuleert innovatie, zorgt voor groei van onze markten en bespaart ons vaak ook geld. Nee tegen CO 2 Om de milieu-impact te reduceren, heeft Unilever zich in de Benelux een aantal scherpe doelen gesteld. Mauser: We willen waterverbruik, afval en broeikasgasuitstoot met ten minste 30% terugdringen tegen Om CO 2 - uitstoot te verminderen, maken we vaart met kleine acties en grote investeringen. Zo wordt donkergroene energie* de standaard op al onze Benelux-locaties en besparen we in onze margarinefabriek bijvoorbeeld 25% energie met een warmtekrachtcentrale. Deze en vele andere maatregelen leiden ertoe dat we onze doelstelling van 50% CO 2 -reductie in onze fabrieken al dit jaar behalen; vier jaar eerder dan beoogd. Geen water naar de zee dragen Ook water en afval spelen een belangrijke rol in de Benelux-actieplannen. Mauser: Op alle locaties hebben we verbeterprogramma s om verpakkingsmateriaal te verminderen. We doen er bovendien alles aan om in 2015 het drinkwatergebruik in onze kantoren ten opzichte van 2008 met 25% te verminderen. Onze fabrieken hebben zich met 40% vermindering een nog scherper doel gesteld. Een goed begin... Tegen 2020 wil Unilever alle agrarische grondstoffen betrekken uit duurzame landbouw. Dat een goed begin het halve werk is, bewijzen de al behaalde resultaten. Een aantal successen op rij: 100% van de palmolie voor de Benelux wordt gedekt door GreenPalm-certificaten voor duurzame palmolie. Theemerk Lipton maakte zich als eerste theeproducent sterk om alle thee voor zijn theezakjes te betrekken van door Rainforest Alliance gecertificeerde boeren en plantages. Ben & Jerry s zorgt dat eind % van z n ijssmaken in de Benelux Fairtradegecertificeerd is. De kip of het ei? Wat er het eerst was, zullen we nooit weten. Wat we wel weten, is dat alle Calvé-mayonaise in Nederland gemaakt wordt met vrije-uitloopeieren. * Energie van 100% gegarandeerd traceerbare en additionele (nieuwe, niet reeds bestaande) bronnen. 19 Met het Cleaner Planet Plan onze wereldwijde langetermijnstrategie op het gebied van duurzaam wassen willen we de milieu-impact verminderen bij de productie van was- en vaatwasmiddelen zónder daarbij in te leveren op productkwaliteit. Tegelijkertijd willen we consumenten motiveren tot duurzamer wasgedrag, aangezien de grootste besparingen bij de mensen thuis worden gerealiseerd. Doordat we onze wasmiddelen geconcentreerder hebben gemaakt (Klein & Krachtig), is daarnaast een derde minder brandstof nodig om onze vloeibare wasmiddelen te vervoeren. Waskracht In Nederland bespaarden we met de verkoop van alle Klein & Krachtig-producten tussen januari 2008 en december 2010 (in vergelijking met flessen van 1500 ml) al 12,2 miljoen liter water (5 olympische zwembaden), 567 ton plastic (81 miljoen plastic tasjes), 724 ton karton (114 miljoen A4 tjes) en kilometer transport (1.034 vrachtwagens). Rudi van der Arend, Sustainability Program Manager Ben & Jerry s: Groene energie uit afvalwater halen. Bij onze Ben & Jerry s-fabriek in Hellendoorn zijn we eind 2010 begonnen met de bouw van een biovergister. Deze zal vanaf medio 2011 afvalstoffen die vrijkomen bij de ijsproductie omzetten in energie. Het is een nieuw type biovergister waarin natuurlijke micro-organismen meer dan 24 biljard beestjes de afvalstoffen opeten en ze omzetten in biogas. We zijn wereldwijd een van de eerste met zo n vergistingsinstallatie, die zal voorzien in 40% van onze energiebehoefte.

20 Werken bij Unilever Werk je bij Unilever, dan ben je een onmisbare schakel bij het waarmaken van onze visie: de omzet verdubbelen, terwijl we onze milieu-impact halveren. of je nu werkt in research & development, marketing & sales of in een van onze fabrieken: iedereen draagt zijn steentje bij aan de invulling van deze inspirerende opdracht. sta je aan het begin van je loopbaan of ben je toe aan een volgende stap? Wij bieden je een uitdagende carrière in een wereldbedrijf. Oog voor resultaat, hart voor je omgeving Maarten Scholten (34) sinds oktober 2010 Category Manager Beverages Unilever Nederland: Met Lipton het verschil maken Na een traineeship bij ING en vijf mooie jaren bij Ahold, waaronder een periode in Praag, was ik toe aan de bekende nieuwe uitdaging. Eentje waar ik mijn plafond niet snel zou bereiken. Tijdens mijn studie Rechten liep ik stage bij Unilever op de juridische afdeling; een heel andere tak van sport dan mijn huidige functie, maar ik leerde het bedrijf Unilever wel degelijk kennen. Mijn keuze om hier te solliciteren was heel bewust: Ahold is de nummer-1 speler in Retail en ik wilde het speelveld graag eens vanuit een andere hoek bekijken daar waar de producten gemaakt worden. En dan is Unilever in Nederland en ver daarbuiten natuurlijk een topspeler. Bovendien weet ik dat een baan in het buitenland tot de mogelijkheden behoort, hetgeen ik absoluut ambieer. Wat me daarnaast enorm aanspreekt, is de verantwoordelijkheid die ik krijg. Het team waarin ik werk, bestaat uit jonge, ambitieuze mensen: samen bepalen we waar we naartoe gaan met het merk Lipton. Dat moet je als management dúrven, dat loslaten. Ik heb mede door dat vertrouwen echt het gevoel dat ik het verschil kan maken.

BENELUX 2011 Voortgangsverslag

BENELUX 2011 Voortgangsverslag BENELUX 2011 Voortgangsverslag In de Benelux spannen we ons in om bij te dragen aan de wereldwijde doelstellingen van het Unilever Sustainable Living Plan. In deze publicatie enkele resultaten sinds de

Nadere informatie

Voor op brood (kuipjes 41 % totaal vet) Voor op brood (kuipjes > 41 % vet) Twenty Four Brio Light Becel pro.activ Calorie Light

Voor op brood (kuipjes 41 % totaal vet) Voor op brood (kuipjes > 41 % vet) Twenty Four Brio Light Becel pro.activ Calorie Light INFOKAART n van margarine-, halvarine- en bak- en braadproducten December 2016 - Het assortiment margarineproducten wordt steeds groter en sluit steeds beter aan op de wensen en eisen van de consument.

Nadere informatie

Vitaliteit toevoegen aan het leven. Unilever Nederland 2007 mensen, merken, maatschappij

Vitaliteit toevoegen aan het leven. Unilever Nederland 2007 mensen, merken, maatschappij Vitaliteit toevoegen aan het leven Unilever Nederland 2007 mensen, merken, maatschappij Nieuwe dimensies in vitaliteit In 2006 heeft het begrip vitaliteit een nieuwe dimensie gekregen. We zijn verder en

Nadere informatie

Hero Benelux. Natuurlijk maatschappelijk verantwoord!

Hero Benelux. Natuurlijk maatschappelijk verantwoord! Hero Benelux. Natuurlijk maatschappelijk verantwoord! Milieubewuste inkoop Hero Benelux breidt haar inspanningen voor een duurzame inkoop van grondstoffen verder uit. We letten daarbij niet alleen op kwaliteit.

Nadere informatie

ENGAGING OUR PEOPLE ANNIEK MAUSER SUSTAINABILITY DIRECTOR UNILEVER BENELUX

ENGAGING OUR PEOPLE ANNIEK MAUSER SUSTAINABILITY DIRECTOR UNILEVER BENELUX ENGAGING OUR PEOPLE ANNIEK MAUSER SUSTAINABILITY DIRECTOR UNILEVER BENELUX Unilever is a global company UNILEVER IS EEN WERELDWIJD BEDRIJF 171.000 werknemers Vestigingen in 100 landen Onze producten worden

Nadere informatie

Unilever in België. Unilever Belgium Humaniteitslaan 292, 1190 Brussel Tel.: 02 333 66 66 Fax: 02 333 63 33 www.unilever.be

Unilever in België. Unilever Belgium Humaniteitslaan 292, 1190 Brussel Tel.: 02 333 66 66 Fax: 02 333 63 33 www.unilever.be Unilever Belgium bvba 2007 Deze brochure werd gedrukt op ecologisch FSC-papier dat houtvezels bevat van duurzame bossen Media Partners Belgium Unilever in België Unilever Belgium Humaniteitslaan 292, 1190

Nadere informatie

Studium Generale Duurzame voeding. Duurzaamheid & Groei. Nils van Dam Algemeen Directeur Unilever Belgium 6 maart 2012

Studium Generale Duurzame voeding. Duurzaamheid & Groei. Nils van Dam Algemeen Directeur Unilever Belgium 6 maart 2012 Studium Generale Duurzame voeding Duurzaamheid & Groei Nils van Dam Algemeen Directeur Unilever Belgium 6 maart 2012 Career highlights Education 1980 Commercial Engineer - University of Antwerp 2011 Non-executive

Nadere informatie

PROFIEL Global Category Marketing Manager Unilever Food Solutions

PROFIEL Global Category Marketing Manager Unilever Food Solutions PROFIEL Unilever Food Solutions Januari 2012 Pagina 2 van 5 Company Profiel - Algemeen UNILEVER WIE KENT UNILEVER EN HAAR PRODUCTEN NIET? Met meer dan 400 merken kent Unilever een productportefeuille die

Nadere informatie

Unilever Nederland 2006 mensen, merken, maatschappij. Vitaliteit toevoegen aan het leven. Voluit leven

Unilever Nederland 2006 mensen, merken, maatschappij. Vitaliteit toevoegen aan het leven. Voluit leven Unilever Nederland 2006 mensen, merken, maatschappij Vitaliteit toevoegen aan het leven Voluit leven Vitaliteit is tastbaar geworden Unilever Nederland doet het goed. Na enkele moeilijke jaren tekent het

Nadere informatie

Werken aan een betere. toekomst, iedere dag

Werken aan een betere. toekomst, iedere dag Werken aan een betere toekomst, iedere dag Unilever in de Benelux 2010 Inhoud en Visie Op elke pagina lichten we een van Inhoud 1 Visie Werken aan een betere toekomst, iedere dag 2 Voorwoord Ondernemen

Nadere informatie

Codewijzigingen Knorr Professional Visfumet 900g

Codewijzigingen Knorr Professional Visfumet 900g Newsletter mei 2015 V.U. / E.R.: NV Unilever Belgium SA, Humaniteitslaan 292, Boulevard de l Humanité B-1190 Brussels, RPM/RPR 0438.390.312 - A2944-15-0192 Codewijzigingen Knorr Professional Visfumet 900g

Nadere informatie

Taste the world. Komijn

Taste the world. Komijn Taste the world Komijn Spice Oil Pure smaken op olie gedragen We nemen u graag mee naar de keukens van de wereld, zo ook met Spice Oil. Verstegen is constant op zoek naar authentieke smaken, dat is onze

Nadere informatie

Wokken & Zo. Kijk voor meer informatie en recepten op www.conimex.nl

Wokken & Zo. Kijk voor meer informatie en recepten op www.conimex.nl Wokken & Zo De meest populaire wokgerechten die je zelf thuis kunt maken, plus veel inspirerende nieuwe wokgerechten. Met de authentieke Aziatische smaak. Snel en simpel, veelzijdig en verrassend. Kijk

Nadere informatie

Overzicht margarines, halvarines, bak- en braadvetten NEVO online 2016 / List of margarines, low fat margarines and cooking fats in NEVO online 2016

Overzicht margarines, halvarines, bak- en braadvetten NEVO online 2016 / List of margarines, low fat margarines and cooking fats in NEVO online 2016 Margarines 2062 Margarine 80% vet < 24 g verz vetz gezouten Markant margarine plantaardig, kuipje Perfekt margarine plantaardig, kuipje Vita d'or tafelmargarine, kuipje 2565 Margarine 80% vet < 24 g verz

Nadere informatie

Vitaliteit toevoegen aan het leven

Vitaliteit toevoegen aan het leven Unilever Nederland 2005 Vitaliteit toevoegen aan het leven mensen merken maatschappij Met vitaliteit de toekomst tegemoet Schittering: schoon, gezond en bruisend van energie. We hebben ons de afgelopen

Nadere informatie

no.1 in Gezond Frituren

no.1 in Gezond Frituren no.1 in Gezond Frituren A healthy story Kan een nieuw product een bewezen succes zijn? Ja. Romi introduceerde als eerste Gezond Frituren en werd daarmee voortrekker van een succesvolle trend. Een trend

Nadere informatie

Z O U T : TOP? ZOUT : STOP!

Z O U T : TOP? ZOUT : STOP! ZOUT : STOP! ZOUT : TOP? Zout, wat is dat nu eigenlijk? In feite is het zout dat we in onze voeding gebruiken natriumchloride of NaCl. Het element dat in deze formule voor problemen zorgt, is het natrium.

Nadere informatie

tasting Maak kennis met onze nieuwe lentegerechten

tasting Maak kennis met onze nieuwe lentegerechten tasting Maak kennis met onze nieuwe lentegerechten nieuwe lentegerechten Inleiding Een primeur! Onze eerste editie van het online Flavors magazine. We nemen je mee het voorjaar in met volop nieuwe gerechten.

Nadere informatie

UNILEVER SUSTAINABLE LIVING PLAN Kleine acties. Groot verschil.

UNILEVER SUSTAINABLE LIVING PLAN Kleine acties. Groot verschil. UNILEVER SUSTAINABLE LIVING PLAN Kleine acties. Groot verschil. INhoUd 3 Inleiding 5 De business case voor actie 6 Onze doelstellingen in het kort Gezondheid en welzijn verbeteren 8 Gezondheid en hygiëne

Nadere informatie

Vitaliteit toevoegen aan het leven. Unilever in de Benelux 2008 Een wereld van merken

Vitaliteit toevoegen aan het leven. Unilever in de Benelux 2008 Een wereld van merken Vitaliteit toevoegen aan het leven Unilever in de Benelux 2008 Een wereld van merken Verandering en beweging bas Unilever is stevig in beweging. Terugkijkend op 2007 kunnen we spreken van een roerig jaar

Nadere informatie

G e z o n d e t e n m e t d e Schijf van Vijf

G e z o n d e t e n m e t d e Schijf van Vijf G e z o n d e t e n m e t d e Schijf van Vijf De Schijf van Vijf in het kort Om fit en gezond te leven is het belangrijk om gezond te eten. Gezond eten is samen met voldoende bewegen dé basis voor een

Nadere informatie

Bijwerkingen van chemotherapie. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg

Bijwerkingen van chemotherapie. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg Bijwerkingen van chemotherapie Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies Jouw gezondheid is onze zorg Inhoud Mondverzorging 3 Huidverzorging 4 Voeding 5 Vermoeidheid 6 Haarverzorging 7 Diarree

Nadere informatie

Gezonde Voeding Tips

Gezonde Voeding Tips Gezonde Voeding Tips Waarom is een gezond dieet zo belangrijk? A) Voorkom risico s op aandoeningen Weet je dat de meeste aandoeningen kunnen worden voorkomen? Voorbeelden hiervan zijn:» Hartaandoeningen»

Nadere informatie

Unilever Sustainable Living Plan Voortgangsverslag 2013 Benelux

Unilever Sustainable Living Plan Voortgangsverslag 2013 Benelux Unilever Sustainable Living Plan Voortgangsverslag 2013 Benelux In de Benelux werken we met veel passie en inzet aan het realiseren van de wereldwijde doelstellingen van het Unilever Sustainable Living

Nadere informatie

Analyse innovatie van producten met het Vinkje

Analyse innovatie van producten met het Vinkje Analyse innovatie van producten met het Vinkje 28 april 216 Inleiding Stichting Ik Kies Bewust heeft twee doelstellingen: 1. producenten stimuleren gezondere producten te maken, en 2. consumenten helpen

Nadere informatie

KlasseLunch. Over gezond eten 1. Werkbladen KlasseLunch 2008:

KlasseLunch. Over gezond eten 1. Werkbladen KlasseLunch 2008: Werkbladen 2008: Over gezond eten 1 WAAROM IS GEZOND ETEN BELANGRIJK? Je bent nu in de groei. Je lichaam is nog lang niet klaar. Goed en gezond eten is daarom erg belangrijk. Want alleen dan krijg je voldoende

Nadere informatie

Het koken en eten mag je zelf doen, maar ik begeleid je daarbij. Stap voor stap.

Het koken en eten mag je zelf doen, maar ik begeleid je daarbij. Stap voor stap. Het koken en eten mag je zelf doen, maar ik begeleid je daarbij. Stap voor stap. EET PALEO 3 Inhoudsopgave Inleiding 6 Mijn Paleo verhaal 8 De 7 stappen in het kort 12 Stap 1 Richt je op de praktijk 14

Nadere informatie

KlasseLunch. Over gezond eten 1. Docentenhandleiding KlasseLunch 2008:

KlasseLunch. Over gezond eten 1. Docentenhandleiding KlasseLunch 2008: Over gezond eten 1 WAAROM IS GEZOND ETEN BELANGRIJK? Je bent nu in de groei. Je lichaam is nog lang niet klaar. Goed en gezond eten is daarom erg belangrijk. Want alleen dan krijg je voldoende voedingsstoffen

Nadere informatie

5 Daags Afvalprogramma

5 Daags Afvalprogramma 5 Daags Afvalprogramma Dag 1 Dieetsnel.nl De eerste dag van mijn dieet is aangebroken, het zal je vast meevallen wat er vandaag op het menu staat! s Morgens 2 crackers met melk, s middags 2 boterhammen

Nadere informatie

Beter voorkomen dan genezen.

Beter voorkomen dan genezen. Hoe raar is dat? Zorgorganisaties zijn er om mensen beter te maken, beter te laten functioneren en zich beter te laten voelen. Natuurlijk zijn allereerst de zorg en begeleiding daar op gericht, maar zou

Nadere informatie

Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig

Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig Grijp je Ambities Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig Je dromen verwezenlijken in 7 stappen. Grijp je ambities Brengt je dichterbij je ideaal Geeft je inzicht in jouw persoonlijke

Nadere informatie

DE VOORHOEDE VAN DIGITAL

DE VOORHOEDE VAN DIGITAL DE VOORHOEDE VAN DIGITAL Betalingen vormen het hart van e-commerce. Maar de digitalisering heeft voor banken veel meer potentie dan alleen betalingen. Daarom investeert ABN AMRO in de ontwikkeling van

Nadere informatie

Genieten. van lekker eten

Genieten. van lekker eten Genieten van lekker eten Food Connect Passie voor eten Een maaltijd die met liefde is gekookt, dat is elke dag weer een cadeautje. Aan onze maaltijden proef je dat ze met aandacht zijn bereid. We kiezen

Nadere informatie

Leiderschap in Turbulente Tijden

Leiderschap in Turbulente Tijden De Mindset van de Business Leader Leiderschap in Turbulente Tijden Onderzoek onder 175 strategische leiders Maart 2012 Inleiding.. 3 Respondenten 4 De toekomst 5 De managementagenda 7 Leiderschap en Ondernemerschap

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord 3. Voeding 6. Slaap 22. Houding 30. Naar de dokter 37. Kleding 65. Mode 74. Kleding wassen 77

Inhoud. Voorwoord 3. Voeding 6. Slaap 22. Houding 30. Naar de dokter 37. Kleding 65. Mode 74. Kleding wassen 77 Inhoud Voorwoord 3 Voeding 6 Slaap 22 Houding 30 Naar de dokter 37 Kleding 65 Mode 74 Kleding wassen 77 6 VOEDING Weet wat je eet Je eet elke dag. Alles wat je eet (en drinkt) heet voeding. Is elke voeding

Nadere informatie

Nieuwe wegen naar gezonde voeding

Nieuwe wegen naar gezonde voeding Nieuwe wegen naar gezonde voeding 1 Wat eten we en wordt het beter? Matthijs van den Berg Hoofd van het Centrum Voeding, Preventie en Zorg bij het RIVM. 2 Wat eten we en wordt het beter? Matthijs van den

Nadere informatie

Gezond leven betekent dat je; - voldoende beweegt - gezond eet

Gezond leven betekent dat je; - voldoende beweegt - gezond eet Gezond leven betekent dat je; - voldoende beweegt - gezond eet Waarom eet je eigenlijk? Je krijgt er energie van! Energie heb je nodig alle processen in je lichaam b.v. voor lopen, computeren Maar ook

Nadere informatie

Toespraak van staatssecretaris Dijksma bij het Groentecongres

Toespraak van staatssecretaris Dijksma bij het Groentecongres Toespraak van staatssecretaris Dijksma bij het Groentecongres Toespraak 26-03-2015 Toespraak van de staatssecretaris Dijksma (EZ) bij het Groentecongres op 26 maart 2015 in het World Trade Centrum in Rotterdam.

Nadere informatie

Duurzaamheidsverslag. Belgische voedingsindustrie Een samenvatting FEVIA-DUURZAAMHEID.BE

Duurzaamheidsverslag. Belgische voedingsindustrie Een samenvatting FEVIA-DUURZAAMHEID.BE Duurzaamheidsverslag Belgische voedingsindustrie 2014 Een samenvatting FEVIA-DUURZAAMHEID.BE 2 Een essentiële dialoog met de stakeholders Een verslag met een gestructureerde methodologie Het verslag 2014

Nadere informatie

Bachelor s Award 2014

Bachelor s Award 2014 Bachelor s Award 2014 Betreft: Opdracht en beoordelingscriteria Bachelor s Award 2014 Beste studenten, Welkom bij de speciale jubileumeditie van de Voedingscentrum Bachelor s Award. Slepen jullie straks

Nadere informatie

De supermarkt in de samenleving, de boer in de keten

De supermarkt in de samenleving, de boer in de keten De supermarkt in de samenleving, de boer in de keten Onderwijsdag PZ 23 november 2010 Marc Jansen Directeur Consumentenzaken en Kwaliteit Centraal Bureau Levensmiddelenhandel Inhoud CBL en de branche Trends

Nadere informatie

Welkom bij Forte kinderopvang

Welkom bij Forte kinderopvang Welkom bij Forte kinderopvang Gezonde voeding van 0-12 jaar Voedingsbureau PUUR! Donderdag 5 maart 2015 Inhoud 1. Belang gezonde voeding 2. Duurzaam & puur 3. Interactief informeren 4. Vragen 1. Belang

Nadere informatie

Oordeel inzake Voorstel ketenafspraak natriumgehalte in sauzen (CBL, FNLI, NVS) Utrecht, 14 november 2014 (laatst gewijzigd op 12 december 2014)

Oordeel inzake Voorstel ketenafspraak natriumgehalte in sauzen (CBL, FNLI, NVS) Utrecht, 14 november 2014 (laatst gewijzigd op 12 december 2014) Wetenschappelijke Advies Commissie Productverbetering Oordeel inzake Voorstel ketenafspraak natriumgehalte in sauzen (CBL, FNLI, NVS) Utrecht, 14 november 2014 (laatst gewijzigd op 12 december 2014) Inleiding

Nadere informatie

Gezonde recepten avondeten. Gezonde recepten avondeten

Gezonde recepten avondeten. Gezonde recepten avondeten Gezonde recepten Gezonde recepten Vraag jij je ook wel eens af wat gezonde recepten zijn en wat nu gezond is en wat niet? Er zijn zoveel geluiden in voedingsland, dat je soms de weg kwijt kunt raken. Wat

Nadere informatie

Eataly; de plaats waar foodshopping trends samenkomen

Eataly; de plaats waar foodshopping trends samenkomen Join us: Consumer & Shopper e-news juli 2014 Eataly; de plaats waar foodshopping trends samenkomen COLUMN DOOR CINDY VAN CAUTER Eataly is een droom voor de food liefhebber. Ik bezocht de nieuwe conceptwinkel

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 18 maart 2016 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 18 maart 2016 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 2008 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 25 VX Den Haag T 070 340 79 F 070 340 78 34

Nadere informatie

e-cooking VERRAS UW KLANTEN MET UW VAKMANSCHAP

e-cooking VERRAS UW KLANTEN MET UW VAKMANSCHAP e-cooking VERRAS UW KLANTEN MET UW VAKMANSCHAP WAT IS DE e-cooker? De e-cooker is een apparaat waarmee u vis of vlees binnen een paar minuten gaart tot producten met een sublieme smaak. Zelf zouden we

Nadere informatie

Menu-engineering. Beni Van Dam Unilever Foodsolutions

Menu-engineering. Beni Van Dam Unilever Foodsolutions Menu-engineering Beni Van Dam Unilever Foodsolutions Menu Engineering Beni Van Dam Channel Marketing Manager Unilever Food Solutions Menu Engineering Menu Engineering Is the process of using a marketing

Nadere informatie

BART VAN DEN NIEUWENHOF LA PLACE. CEO La Place

BART VAN DEN NIEUWENHOF LA PLACE. CEO La Place BART VAN DEN NIEUWENHOF LA PLACE CEO La Place 64 VASTHOUDEN AAN JE KERNWAARDEN Van het land tot op je bord, bij La Place wordt verantwoord vertaald naar 100% transparantie. Letterlijk vers bereid door

Nadere informatie

UFS Productspecification

UFS Productspecification Page 1 of 5 Algemene informatie Description Knorr Gourmet Aardappelpuree 5kg e Product Name Country Knorr Brand Name Gourmet Aardappelpuree Product Name Legal Description Country aardappelpureepoeder Descriptive

Nadere informatie

Gezonder eten, meer bewegen: leuk voor jezelf en goed voor je hart

Gezonder eten, meer bewegen: leuk voor jezelf en goed voor je hart Gezonder eten, meer bewegen: leuk voor jezelf en goed voor je hart Ontdek hoe kleine veranderingen elke dag een verschil maken Nicolas Guggenbühl, diëtist-voedingsdeskundige, met de medewerking van prof.

Nadere informatie

Samen duurzaam groeien

Samen duurzaam groeien Unilever 2013 IN DE BENELUX Samen duurzaam groeien Wereldwijd helpen zelfvertrouwen te vergroten Esther van Spronsen, Senior Brand Building Manager Skin Unilever Nederland Onze business laten groeien en

Nadere informatie

KOETSIER EXECUTIVE SEARCH

KOETSIER EXECUTIVE SEARCH FUNCTIEPROFIEL STEGEMAN Oktober 2014 CAMPOFRIO FOOD GROUP ALGEMENE INFORMATIE De basis van het moderne en innovatieve bedrijf Stegeman werd in 1858 gelegd door Johannes Stegeman in Deventer. Zijn slagerij

Nadere informatie

Nudge Finance Leadership Challenge

Nudge Finance Leadership Challenge Nudge Finance Leadership Challenge Extra informatie Wat is de Nudge Finance Leadership Challenge? De Nudge Finance Leadership Challenge is een ontwikkeltraject met een competitie voor de jonge leiders

Nadere informatie

Laat het voorjaar maar komen... Phase Vloeibare Bak & Braad Butter flavour Can 3.7 liter

Laat het voorjaar maar komen... Phase Vloeibare Bak & Braad Butter flavour Can 3.7 liter Uitgave april 2016 Acties geldig van 18 t/m 29 april 2016 Ster RestaurantNieuws Laat het voorjaar maar komen... Phase Vloeibare Bak & Braad Butter flavour Can 3.7 liter 12. 95 www.ster-inkoop.nl Ster RestaurantNieuws

Nadere informatie

Lekker eten met minder zout

Lekker eten met minder zout Lekker eten met minder zout Inleiding In deze brochure vindt u informatie over hoe u het zoutgehalte in uw voeding kunt verminderen en toch lekker kunt blijven eten. Gemiddeld krijgen we per dag 9 gram

Nadere informatie

Voortgangsverslag 2012 BENELUX

Voortgangsverslag 2012 BENELUX UNILEVER SUSTAINABLE LIVING PLAN Voortgangsverslag 2012 BENELUX In de Benelux werken we hard om bij te dragen aan de wereldwijde doelstellingen van het Unilever Sustainable Living Plan. In deze publicatie

Nadere informatie

onderneemt maatschappelijk verantwoord

onderneemt maatschappelijk verantwoord onderneemt maatschappelijk verantwoord www.coffeefresh.nl Coffee Fresh investeert in MVO Koffie is tegenwoordig meer dan zomaar een kopje koffie. Het is een beleving waarbij wij u nét dat beetje meer bieden.

Nadere informatie

Optimaliseren van recyclingprocessen via innovatie in productontwikkeling Duurzaamheidsdialoog TNS NIPO

Optimaliseren van recyclingprocessen via innovatie in productontwikkeling Duurzaamheidsdialoog TNS NIPO Optimaliseren van recyclingprocessen via innovatie in productontwikkeling Duurzaamheidsdialoog TNS NIPO Eelco Smit Philips Consumer Lifestyle 29 maart 2012 Een sterke diverse industriële groep leading

Nadere informatie

Lean and Green Personal Mobility

Lean and Green Personal Mobility Lean and Green Personal Mobility Connekt heeft in samenwerking met het ministerie van Infrastructuur en Milieu het programma Lean and Green ontwikkeld voor duurzame mobiliteit. Sinds de introductie in

Nadere informatie

Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig

Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig Grijp je Ambities Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig Je dromen verwezenlijken in 7 stappen. Grijp je ambities Brengt je dichterbij je ideaal Laat je talenten leven Helpt je het

Nadere informatie

Masters in Taste & Functionality

Masters in Taste & Functionality Rotterdam, 29 April 2015 Historie Snick EuroIngredients Founding by Philippe Snick Brugge Relocation to Nijverheidsstraat Brugge Relocation to industrial area in Beernem Acquisition TEFCO ( 1979) by Acomo

Nadere informatie

Zout. Opdracht 7B. Opdracht

Zout. Opdracht 7B. Opdracht Opdracht 7B Zout Opdracht Doel: Introductie en opdracht: 30-45 min. Aan de hand van de opdracht leren kinderen: Wat de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid zout is; Hoeveel zout verschillende producten bevatten;

Nadere informatie

Samenvatting. Samenvatting 9

Samenvatting. Samenvatting 9 Samenvatting Voedingsmiddenenbedrijven hebben verschillende manieren om consumenten erop te attenderen dat bepaalde producten goed zouden zijn voor de gezondheid. Sinds enkele jaren worden daar in Nederland

Nadere informatie

witsenburg natural products b.v. kokosolie

witsenburg natural products b.v. kokosolie witsenburg natural products b.v. kokosolie Geschikt voor gebruik op hoge temperaturen - Geen transvetzuren Geurloos en Extra Virgin - Biologisch gecertificeerd KOKOSOLIE In tegenstelling tot wat vaak wordt

Nadere informatie

Crop Care Competence Centre. Kverneland Group Nieuw-Vennep

Crop Care Competence Centre. Kverneland Group Nieuw-Vennep NL Crop Care Competence Centre Kverneland Group Nieuw-Vennep onze visie Techniek maakt een betere toekomst mogelijk. Wij ontwikkelen intelligente oplossingen voor een betere oogst en een hogere opbrengst.

Nadere informatie

It s time for us to do something about the health of our nation

It s time for us to do something about the health of our nation It s time for us to do something about the health of our nation april 2013 Aanleiding We maken ons zorgen over de verslechterende gezondheid van onze jeugd Percentage overgewicht jongeren blijft stijgen

Nadere informatie

Mijn manier Onze wereld uitgedaagd. Welke rol speelt de ondernemer? - Bilderbergconferentie 2016

Mijn manier Onze wereld uitgedaagd. Welke rol speelt de ondernemer? - Bilderbergconferentie 2016 Mijn manier Onze wereld uitgedaagd. Welke rol speelt de ondernemer? - Bilderbergconferentie 2016 Hasmik Matevosyan, mode-onderzoekster Mode-industrie zonder verspilling Hasmik Matevosyan (1987) studeerde

Nadere informatie

VAN WETENSCHAP CONSUMENT KATHELIJN VAN ELK VOEDINGSKUNDIGE, UNILEVER NEDERLAND. 3 december 2015

VAN WETENSCHAP CONSUMENT KATHELIJN VAN ELK VOEDINGSKUNDIGE, UNILEVER NEDERLAND. 3 december 2015 VAN WETENSCHAP CONSUMENT KATHELIJN VAN ELK VOEDINGSKUNDIGE, UNILEVER NEDERLAND 3 december 2015 WIE BEN IK? R&D Vlaardingen: India: Nederland: WAAR WERK IK? UNILEVER IS EEN WERELDWIJD OPEREREND BEDRIJF

Nadere informatie

De perfecte kop koffie in een wereld die continu beweegt

De perfecte kop koffie in een wereld die continu beweegt De perfecte kop koffie in een wereld die continu beweegt Nestlé Professional D LIKE A SKINNY LATTE CAPPUCCINO skimmed milk MOCHA OFFEE make it stronger cold WATER UNGO DRINK ESPRESSOAMERICANO LATTECHOCOLATEE

Nadere informatie

Een operatie? Let op uw voeding!

Een operatie? Let op uw voeding! Een operatie? Let op uw voeding! Belangrijk Om een operatie en uw herstel zo goed mogelijk te laten verlopen is het belangrijk dat u lichamelijk in een zo goed mogelijke conditie bent. Een goede voedingstoestand

Nadere informatie

Voorwoord. We behandelen hier de 7 verborgen suikers die je dik maken. Als je dit weet, kun je er vandaag nog wat aan doen en gezonder gaan leven!

Voorwoord. We behandelen hier de 7 verborgen suikers die je dik maken. Als je dit weet, kun je er vandaag nog wat aan doen en gezonder gaan leven! Voorwoord We behandelen hier de 7 verborgen suikers die je dik maken. Als je dit weet, kun je er vandaag nog wat aan doen en gezonder gaan leven! Mijn naam is Ria Kamelle en ik ben auteur van de boeken:

Nadere informatie

PRODUCT & PACK PRICE PROMOTION. Channel: Date. Category: KPI: ON-SHELF AVAILABILITY + ETIQUETTE KPI: NEW PRODUCT DISTRIBUTION AFTER 4 WEEKS

PRODUCT & PACK PRICE PROMOTION. Channel: Date. Category: KPI: ON-SHELF AVAILABILITY + ETIQUETTE KPI: NEW PRODUCT DISTRIBUTION AFTER 4 WEEKS PRODUCT & PACK Spreads 1-7-2014 KPI: ON-SHELF AVAILABILITY + ETIQUETTE 1. Becel Gold 500gr - 8712566411917 2. Latta 320 gr - 8712366298341 3. Becel Bak&Braad 450ml - 8712100365126 4. Becel Dieet 250gr

Nadere informatie

H.40025.0416. Voedingsadvies voor ouderen met (dreigende) ondervoeding

H.40025.0416. Voedingsadvies voor ouderen met (dreigende) ondervoeding H.40025.0416 Voedingsadvies voor ouderen met (dreigende) ondervoeding Inleiding Een gezond voedingspatroon is voor iedereen van belang. Gezonde voeding levert de energie en de voedingsstoffen die uw lichaam

Nadere informatie

aangenaam duurzaam het verhaal van

aangenaam duurzaam het verhaal van aangenaam duurzaam het verhaal van De consument besteedt steeds meer aandacht aan de herkomst van de producten, de impact op het milieu en de manier waarop bedrijven omgaan met hun personeel. Ruth Rosselson,

Nadere informatie

Leefstijlkoers. De koers van uw leefstijl is gezond. Kijk op de volgende pagina voor een overzicht van uw leefstijl. 1 / 7

Leefstijlkoers. De koers van uw leefstijl is gezond. Kijk op de volgende pagina voor een overzicht van uw leefstijl. 1 / 7 Leefstijlkoers De koers van uw leefstijl is gezond. Kijk op de volgende pagina voor een overzicht van uw leefstijl. 1 / 7 Leefstijloverzicht U ziet hieronder wat uw score is op de verschillende aspecten

Nadere informatie

NUTRILITE Phyto2GO: je weerstandsboost altijd binnen handbereik

NUTRILITE Phyto2GO: je weerstandsboost altijd binnen handbereik NUTRILITE Phyto2GO: je weerstandsboost altijd binnen handbereik Geef jezelf een boost van vitamine C en zink: ongeacht waar je bent, draai aan de dop en versterk je immuniteit met dit drankje van de toekomst.

Nadere informatie

Eet smakelijk René de Groot 15-06-2014

Eet smakelijk René de Groot 15-06-2014 Eet smakelijk René de Groot 15-06-2014 Inhoudsopgave: Kennis testen Waar is voeding eigenlijk goed voor? Waarmee moeten we dan ontbijten? Bloedsuiker spiegel Calorieën?? Schijf van 5 Hoeveel calorieën

Nadere informatie

Het gaf mij veel energie om een eigen evenement te organiseren.

Het gaf mij veel energie om een eigen evenement te organiseren. Het Cruyff Foundation Community Program De Johan Cruyff Foundation wil jongeren langdurig binden aan het Cruyff Court en de wijk. Wij willen jongeren meer zelfvertrouwen geven, kansen bieden om hun talent

Nadere informatie

Lieve lezers, Ik geniet ervan om in de keuken te staan met allerlei verse ingrediënten en superfoods om daar een mooi gerecht mee te bereiden.

Lieve lezers, Ik geniet ervan om in de keuken te staan met allerlei verse ingrediënten en superfoods om daar een mooi gerecht mee te bereiden. Lieve lezers, Ik ben Willeke Linneman, food, health & lifestylecoach en de schrijfster van dit boek. Dit boek is ontstaan vanuit mijn passie voor een gezonde en happy lifestyle. Ik hoop met dit boek mensen

Nadere informatie

Klok, een bewuste keuze!

Klok, een bewuste keuze! Klok, een bewuste keuze! Klok is hét ecologische merk als het gaat om was- en reinigingsmiddelen. In de recepturen zijn geen parfum en kleurstoffen toegevoegd en hierdoor is de kans op een allergische

Nadere informatie

Koffie en thee. met oog voor duurzaamheid en kwaliteit. Gastvrije zorg food special

Koffie en thee. met oog voor duurzaamheid en kwaliteit. Gastvrije zorg food special Koffie en thee met oog voor duurzaamheid en kwaliteit Kwalitatief hoogwaardige koffie en thee die op een aantrekkelijke manier gepresenteerd worden. Dat is waar zorginstellingen volgens de koffie- en theedeskundigen

Nadere informatie

BEHIND THE BOTTLE. De bijdrage van Coca-Cola aan de Nederlandse economie

BEHIND THE BOTTLE. De bijdrage van Coca-Cola aan de Nederlandse economie BEHIND THE BOTTLE De bijdrage van Coca-Cola aan de Nederlandse economie Bij Coca-Cola werken 800 werknemers Coca-Cola ondersteunt,3 miljard BBP in Nederland 22% van alle banen bij frisdranken-, water-,

Nadere informatie

Visie. Volharding. De diepte in De bestaande situatie ontregelen gebeurt niet door een oppervlakkige HAAL MEER RESULTAAT UIT JEZELF EN ANDEREN

Visie. Volharding. De diepte in De bestaande situatie ontregelen gebeurt niet door een oppervlakkige HAAL MEER RESULTAAT UIT JEZELF EN ANDEREN HAAL MEER RESULTAAT UIT JEZELF EN ANDEREN The privilege of a lifetime is to become who you truly are. - Carl Jung Visie Als authentiek leider ben je een kapitein aan het roer van een schip. Handen aan

Nadere informatie

OPDRACHTKAART DRANKEN

OPDRACHTKAART DRANKEN OPDRACHTKAART DRANKEN Ga naar de afdeling met de sappen, frisdranken en sportdranken. Opdracht 1: Zoek van één soort frisdrank (mét prik) van hetzelfde merk een gewone en de light-versie. Bekijk de ingrediënten:

Nadere informatie

Remia biedt u de mogelijkheid te variëren. Remia. Salata Dressing Naturel, Balsamico, Magere Yoghurt of Honing Mosterd 840 ml.

Remia biedt u de mogelijkheid te variëren. Remia. Salata Dressing Naturel, Balsamico, Magere Yoghurt of Honing Mosterd 840 ml. Uitgave februari 2017 Acties geldig van 20 februari t/m 3 maart 2017 Ster RestaurantNieuws Remia biedt u de mogelijkheid te variëren Remia Salata Dressing Naturel, Balsamico, Magere Yoghurt of Honing Mosterd

Nadere informatie

OPSCHALEN VOOR MEER IMPACT

OPSCHALEN VOOR MEER IMPACT UNILEVER SUSTAINABLE LIVING PLAN OPSCHALEN VOOR MEER IMPACT VOORTGANGSVERSLAG 2014 WERELDWIJD EN IN DE BENELUX OVER UNILEVER WERELDWIJD 2 miljard consumenten gebruiken iedere dag onze producten 190 landen

Nadere informatie

Rotie: Cleaning & Services Amsterdam: Tankstorage Amsterdam: Orgaworld: Biodiesel Amsterdam:

Rotie: Cleaning & Services Amsterdam: Tankstorage Amsterdam: Orgaworld: Biodiesel Amsterdam: Rotie maakt onderdeel uit van de Simadan Groep. De Simadan Groep is een wereldwijd uniek industrieel ecosysteem waarin bij het verwerken van organische reststromen en frituurvet geen bruikbare energie

Nadere informatie

Vetten Minder verzadigd vet, meer onverzadigd vet

Vetten Minder verzadigd vet, meer onverzadigd vet Vetten Minder verzadigd vet, meer onverzadigd vet In voeding zitten twee soorten vet: verzadigd vet en onverzadigd vet. Als je verzadigd vet vervangt door onverzadigd vet heeft dat een positief effect

Nadere informatie

Gastronomie Topkwaliteit; overal toepasbaar

Gastronomie Topkwaliteit; overal toepasbaar Gastronomie Topkwaliteit; overal toepasbaar Convotherm uw productspecialist De wortels van Convotherm gaan terug tot in de vorige eeuw. Eind jaren 60 werd door Convotherm de eerste stoomoven (Combi-Steamer)

Nadere informatie

Bijeenkomst Alumni Wageningen. Datum 15 april 2014. Bijdrage van de veredeling aan de wereldvoedselvoorziening

Bijeenkomst Alumni Wageningen. Datum 15 april 2014. Bijdrage van de veredeling aan de wereldvoedselvoorziening Bijeenkomst Alumni Wageningen Datum 15 april 2014 Bijdrage van de veredeling aan de wereldvoedselvoorziening Wageningen NM 10 1971 1979 Jan Omvlee 100% zelfstandig 100% mensen 100% groenten Onze aanpak

Nadere informatie

De cloud die gebouwd is voor uw onderneming.

De cloud die gebouwd is voor uw onderneming. De cloud die gebouwd is voor uw onderneming. Dit is de Microsoft Cloud. Elke onderneming is uniek. Van gezondheidszorg tot de detailhandel, van fabricage tot financiële dienstverlening: geen twee ondernemingen

Nadere informatie

Waar u op moet letten

Waar u op moet letten voedseldagboek datum van invullen naam diëtist OLVG patiëntensticker Voor de behandeling van uw kind is het belangrijk om te weten wat uw kind eet en drinkt. Wij vragen u om 3 dagen (2 weekdagen en 1 weekenddag)

Nadere informatie

UFS Productspecification

UFS Productspecification Page 1 of 5 Algemene informatie Description Knorr Fonds de Cuisine Bruine Roux 1kg Product Name Country Knorr Brand Name Bruine Roux Product Name Legal Description Country Bruine roux poeder Descriptive

Nadere informatie

Wat zijn vetten? Soorten vetten Onverzadigde vetten Verzadigde vetten Transvetten Vetpercentages Tips

Wat zijn vetten? Soorten vetten Onverzadigde vetten Verzadigde vetten Transvetten Vetpercentages Tips Vetten 1 Onderwerpen Wat zijn vetten? Soorten vetten Onverzadigde vetten Verzadigde vetten Transvetten Vetpercentages Tips 2 Wat zijn vetten? Vetten zijn naast eiwitten en koolhydraten, een van de drie

Nadere informatie

Gezonde voeding. voor Nederlanders. Zorg goed voor uw hart

Gezonde voeding. voor Nederlanders. Zorg goed voor uw hart Gezonde voeding voor Nederlanders Zorg goed voor uw hart Wat is het belang van goede voeding? Risicofactoren We eten om in leven te blijven. Maar we eten ook omdat we het gezellig vinden. En we willen

Nadere informatie

Gezonde voeding. voor Marokkaanse Nederlanders. Zorg goed voor uw hart

Gezonde voeding. voor Marokkaanse Nederlanders. Zorg goed voor uw hart Gezonde voeding voor Marokkaanse Nederlanders Zorg goed voor uw hart Wat is het belang van goede voeding? Risicofactoren We eten om in leven te blijven. Maar we eten ook omdat we het gezellig vinden. En

Nadere informatie

Tijdens deze challenge eet je volgens een vast, uitgebalanceerd schema en combineer je Clean Meals

Tijdens deze challenge eet je volgens een vast, uitgebalanceerd schema en combineer je Clean Meals Clean Meals 21 DAGEn CHALLENGE 3 WEKEN SUPER GEZOND ETEN, GEEN HONGER EN TOCH VET VERBRANDEN. Tijdens deze challenge eet je volgens een vast, uitgebalanceerd schema en combineer je Clean Meals met andere

Nadere informatie

CENSES YOUNG TOP CLASS TALENT VERBINDEN

CENSES YOUNG TOP CLASS TALENT VERBINDEN CENSES YOUNG TOP CLASS TALENT VERBINDEN ALLES DRAAIT OM TALENT Eigenlijk draait alles bij Censes om talent. Menselijk talent dat bedrijven in staat stelt hun prestaties en klantrelaties op een excellent

Nadere informatie