Jan Harmenshof Nieuws 2016

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Jan Harmenshof Nieuws 2016"

Transcriptie

1 Jan Harmenshof Nieuws 2016 Wij wensen u allen een gelukkig en gezond 2016 Nieuwe leerlingen Als nieuwe leerlingen begroeten wij Shania van de Luijtgaarden in groep 3 en Loïs Verhagen in groep 6. Wij wensen hen een fijne tijd op obs Jan Harmenshof. Sinterklaas 2015 Op vrijdag 4 december heeft Sinterklaas onze school weer een bezoek gebracht. Het weer was ons gunstig gestemd, zodat we Sinterklaas en zijn pieten met zijn allen buiten op het plein konden verwelkomen. De Sint arriveerde in een politieauto met loeiende sirene. Juf Hannie stond al klaar om hem toe te spreken, maar was even sprakeloos toen de politieauto arriveerde. Ook de kinderen en ouders stonden met open mond te kijken wat er aan de hand was. Een piet bleek door rood licht te zijn gereden en had de rotonde linksom tegen het verkeer in genomen. De politie heeft Sint en zijn pieten na deze overtredingen meegenomen en bij ons gebracht, zodat piet op het nieuwe verkeersplein van de kleuters eerst eens kon oefenen voordat hij weer aan het verkeer ging deelnemen. Piet heeft op een kleuterfiets verschillende opdrachten uitgevoerd en gelukkig ging het na een paar keer oefenen toch goed. Hierna zongen de kleuters zwarte piet ging uit fietsen en bracht groep 8 twee Engelstalige sinterklaasliedjes ten gehore. Na deze spetterende opening ging de Sint met zijn pieten naar binnen om daar aan alle groepen een bezoekje te brengen. Na een gezamenlijke lunch in de klas hebben we de dag gezellig afgesloten met gezelschapsspelletjes. Kerstfeest Ook dit jaar kunnen we weer terug zien op een geslaagd kerstfeest. Veel ouders en soms ook kinderen hadden weer gezorgd voor de heerlijkste hapjes. Er was voor iedereen wel iets lekkers bij. Een kopje soep, rijst met een heerlijk sausje, gehaktballetjes, fruitspiesjes, appelflapjes, tiramisu, etc., etc. De tafels stonden weer vol. En het zag er ook fantastisch uit, kortom een echt kerstdiner. We hebben gesmuld. Geweldig!!! Alle koks en kokkinnen hartelijk bedankt!!! Na het kerstdiner hebben de kinderen gekeken naar de musical Scrooge. De kinderen leefden erg mee met Scrooge, Charlie en Miss Moneypenny. Scrooge, de gierige bankdirecteur, die helemaal verliefd was op al zijn geld. Hij wilde steeds maar meer en meer Hij had niets over voor zijn arme medemensen. Gelukkig kwam hij door Marley en de Geest van de Waarheid tot inkeer en zo kwam alles toch weer goed en kon iedereen vrolijk kerstfeest vieren. Dit stuk werd ten tonele gebracht door enkele ouders, leerkrachten en enkele leerlingen van groep 8, onder leiding van Remco van Zadelhoff. Hartelijk bedankt Remco voor je inzet, aanwijzingen en vrije tijd. Groot applaus voor alle acteurs, actrices en andere medewerkers! c

2 Certificering Engels De vakantie is voorbij, maar wij zijn nog steeds een beetje in de feeststemming na onze mooie afsluiting van het kerstfeest op school. Onze school behoort tot de top als het gaat om vroeg vreemde talen onderwijs in Nederland en daar zijn we erg trots op. Als een van de zeven scholen in heel Nederland behaalden wij het TalenT keurmerk A voor het Engelse onderwijs aan de groepen 1 t/m 8, een topprestatie! Onze leerlingen kijken niet meer op als de juf of meester Engels begint te praten en wij horen ook steeds meer van ouders dat ze verrast zijn als hun kinderen tijdens vakanties Engels beginnen te spreken. Bijna elke dag komt het Engels voorbij. Soms in de vorm van een liedje of verhaaltje, maar ook in een les over sport en andere zaken. Achter de kerstviering aan was er dit keer dan ook voor alle ouders en kinderen nog een speciaal feestje georganiseerd. Na de officiële toespraken door o.a. meneer Wiendels, wethouder van onderwijs, Klaas Hoorn, auditor, en onze algemeen directeur mevrouw Burlet kregen we nog een spetterend en knallend vuurwerk te zien. Wat een verrassing! Mede dankzij de sponsoring van de volgende bedrijven was dit alles een enorm succes: Garage De Waal, AH Maximaplein, AH Achter het Veer, De Melangeur, Administratiekantoor Rietbergen, Wijnhuis Heukelum, Schildersbedrijf Van Herpen, Cafetaria Plaza, vervoersonderneming Krol, De Formido en Firma Van Doorn. Daarnaast bedanken wij onze ouderraad die met grote betrokkenheid de festiviteiten mede heeft georganiseerd.

3 Foto s kerst Voor de website zijn wij nog op zoek naar leuke foto s van het kerstdiner, foto s van de uitreiking van het Keurmerk en van het vuurwerk. Graag doorsturen naar juf Wijnanda (w.hak@janharmenshof.nl). Alvast hartelijk bedankt! English afternoon Een paar keer per jaar besteden we extra aandacht aan het Engels in de vorm van een English afternoon. Vrijdag 15 januari is het weer zover. De hele middag is er door de hele school aandacht voor het Engels, ditmaal met als thema fairytales. De juffen en meesters bereiden zich tijdens een Engelse lunch vast voor. Het wordt zeker weer een gezellige middag en de kinderen leren op een leuke manier weer heel wat nieuws. Nieuws MR Tijdens de MR vergadering op 9 december jl. zijn de volgende onderwerpen aan bod gekomen: Felicitaties De MR feliciteert de Jan Harmenshof met het behalen van het A-certificaat voor de manier waarop onze school Engels integreert in de lesmethodes van groep 1 t/m 8. Contact OR en MR OR en MR hebben contact met elkaar gelegd en zullen dat voort blijven zetten om elkaar geïnformeerd te houden. Begroting Fluvium De begroting van Fluvium is positief geadviseerd door de GMR. Voor meer informatie kunt u altijd contact op nemen met een van de MR-leden (zie Onderwijscafé Ons bestuur Fluvium organiseert op maandag 18 januari weer een onderwijscafé. Ditmaal vindt het plaats op onze school en zal het gaan over de overgang van het primair naar het voortgezet onderwijs. De avond start om uur en duurt tot ongeveer uur. Op onze site vindt u de officiële uitnodiging met extra informatie. U bent allen van harte welkom. Nieuws van de logopedist In de vorige stukjes van de logopedist hebben we het gehad over (open en gesloten) nasaliteit. Deze keer gaan we hier nog wat verder op in. Mengvormen Open en gesloten nasaliteit kunnen ook tegelijkertijd voorkomen. Bijvoorbeeld wanneer iemand met een nog niet gesloten gehemeltespleet ook verkouden is. Door de spleet ontsnapt te veel lucht door de neus (open nasaliteit). Maar door de verkoudheid kan de lucht juist niet door de neus ontsnappen (gesloten nasaliteit). Tijdelijke nasaliteit Na het weghalen van de amandelen kan ook open nasaliteit ontstaan. Het zachte gehemelte zorgt normaal gesproken voor de afsluiting van de neusholte door tegen de achterkeelwand aan te sluiten. Maar wanneer de neusamandel erg groot is, volstaat aansluiting tegen de neusamandel, die vaak ter hoogte van de plek zit waar het zachte gehemelte de afsluiting maakt. Na het verwijderen van de neusamandel ontsnapt dan teveel lucht door de neus.

4 Meestal wordt het zachte gehemelte, door te spreken, vanzelf weer getraind om een goede afsluiting te maken en trekt die nasaliteit binnen een paar maanden weg. Soms blijft deze echter wel bestaan en moeten er logopedische oefeningen aan te pas komen. Verminderen van nasaliteit Soms kan met oefeningen geprobeerd worden de nasaliteit te verminderen. In andere gevallen is het verstandig om uw kind door een arts te laten onderzoeken. Dan weet u zeker of er voor de nasaliteit een lichamelijke oorzaak is of niet. De arts kan besluiten tot medische behandeling, bijvoorbeeld een operatie of een neusspray voorschrijven. Ook kan hij logopedie adviseren. Hartelijke groet, Elsmarijn van 't Wout-Beekman Logopediepraktijk BeekWout Knallende kurken in groep 8 In groep 8 werd op maandagochtend 4 januari de oud en nieuw viering nog eens dunnetjes overgedaan. Het wordt een bijzonder jaar voor de leerlingen. Het laatste jaar op de basisschool: de uitvoering van de musical en niet te vergeten met de hele klas op kamp. Voldoende reden om eventjes te feesten. Proost! Belangrijk nieuws voor de groepen 1 en 2 Zoals u misschien al hebt opgemerkt, worden de kleutergroepen van lieverlee wat groter. Om drukte bij het naar binnen brengen te voorkomen hebben we het volgende bedacht: - Vanaf volgende week (maandag 11 januari) gaan de kinderen van groep 2 zelfstandig naar de klas - Zij nemen in de gang afscheid en doen zelf hun hapje en drinken in de daarvoor bestemde bak - De ouders van de kinderen van groep 1 mogen hun kind wel in de groep brengen, maar zorgen ervoor dat ze de klas bij de eerste bel weer verlaten De voordelen zijn: - De kinderen van groep 2 oefenen op deze manier alvast om zelfstandig binnen te komen. Zij moeten dit straks in groep 3 ook gaan doen. - We in alle rust en op tijd kunnen beginnen. Wij hopen op uw begrip!

5 En dan nog Vrijdag 8 januari en vrijdag 22 januari hebben de kleuters een vrije dag. In tegenstelling tot eerdere berichtgeving zal de weeksluiting van groep 5 plaatsvinden op donderdag 28 januari in plaats van vrijdag 29 januari. Woensdag 13 januari is er weer onze jaarlijkse open dag. Met vriendelijke groet, Team obs Jan Harmenshof