DOOR RENATE EN CAROLINE

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "DOOR RENATE EN CAROLINE"

Transcriptie

1 DOOR RENATE EN CAROLINE Beste Overstappers, Deze laatste krant van 2013 is wel een hele sportieve want het thema is: sport en ontspanning! De redactie is druk bezig geweest met het verzamelen van sportweetjes, sportmoppen, kleurplaten en nog veel meer leuks om de krant te vullen. En laten we natuurlijk de prijsvraag niet vergeten. Zoals jullie misschien wel gemerkt hebben is er nog geen prijsuitreiking geweest. Wij zijn de winnaar van de afgelopen keer echter niet vergeten. In deze krant wordt hij of zij bekend gemaakt. Bij de inzendingen zaten twee goede antwoorden, dus we hebben moeten loten. Ben jij ook zo benieuwd wie toch die Overstapper was die met zijn hoofd onder de kopieermachine klem zat? Blader verder om hierachter te komen... Bij de keuzecursussen was deze keer weer genoeg te doen. In de gang waren een aantal kinderen met de naaimachine in de weer, om een prachtig uiltje te maken. Wel jammer dat die machines niet altijd willen meewerken... Naalden braken af, draden lieten los, stof liep vast...maar het resultaat mag er zijn: een prachtige uilenknuffel! Bij Liane konden de kinderen een ander diertje maken: een lief egeltje, niet van stof maar van fietsband! Gezina Koejemans (oma van Anna en Emma) is een nieuw gezicht binnen de school Zij is met pensioen gegaan en heeft nu tijd om op woensdag bij de keuzecursus te komen helpen. Van harte welkom! Verder zijn er nog veel herfst- en Sint-knutselwerken gemaakt. Ze waren allemaal te bewonderen in de hal. Verder in deze krant: -Wat doen de redactieleden aan sport en ontspanning? -Interview met Leen en Sophia over hun sport. -Leuke foto s, vaak zelf gemaakt door de kinderredactie. -Nieuwe prijsvraag!! -Klassenwerk -De laatste nieuwtjes En natuurlijk nog veel meer! Wij wensen iedereen fijne feestdagen en tot ziens in het nieuwe jaar! Namens de Kinderkrantredactie: Louelle, Pascal, Veda en Julian Renate en Caroline Drukwerk: Martin van Essen Advertenties: Marieke Meerkerk ( )

2 Kerstknutsels van groep 1,2 en 3

3 Door: Julian Wie doet er aan mee? Daan Leen Danae Lars Nick Daimy Mareen Lennard Thijs Wie geeft de Cursus? Liane (de moeder van Leen) Week 1. Week 2. Week 3. Week 4. Ze verven een half piepschuimen Ei, en ze knippen Fietsbanden in stukjes. We doen hetzelfde als vorige week. We maken kleine egeltjes van fietsbanden. We maken een egeltje van een klein boekje.

4 Week:1 Onderdelen van uiltjes uitknippen en stof verzamelen en uitknippen Nodig: Stof,overtrek papier,naaimachine,schaar,potlood,draad Week 2: Deze week naaien als je klaar bent met de stof knippen Week 3 en 4: Verder met naaien en het uiltje afmaken Cijfers: Perrl: 10 Sophia: 8 Lotte R: 10 Zerra: 9 Olle: 9 Mike: 8 Door Louelle Week 1: Een tekening maken en dat mozaïeken met zand Week 2: Iets aan het maken over sint en piet en mozaïeken met zand. Week 3: Een echte mozaïek met zand maken. Week 4: De mozaïek van vorige week aan het afmaken. Wie doen er aan mee? Caio, Jim, Kane, Emma, Ghylène Wie geeft het? Martha (de moeder van Lora)

5 Klassenwerk 4/5/6 Lotte Takes: Ik heb een kookkaart gedaan, samen met Dyanne. We moesten iets gezonds maken. We moesten kiezen uit de schijf van vijf. We hebben macaroni gemaakt. Sommige kinderen lustten geen macaroni. Anouk en de juf vonden het eten het lekkerst. Ik heb het eten zelf geproefd. En het was inderdaad erg lekker. Lotte de Ruiter: De kaart die ik gekozen heb heet mag ik van jou. Het is een hele leuke kaart, die ik samen met Dalycha heb gemaakt. We hebben een power point gemaakt over hip hop. Anouk: Ik heb de volgende kaart gemaakt: Wat moet je doen voor een sport. Ik heb een interview gehouden met mijn paardrij juf. Ik heb ook vragen gesteld aan een leerling. Mareen: Ik heb de kaart EHBO (Eerste Hulp Bij Ongelukken) gedaan. Ik heb samen met Dyanne gekeken wat er allemaal in een EHBO koffer zit. Mijn arm is verbonden. We hebben een power point presentatie van dit onderwerp gemaakt. Perrl: Ik heb de kaart gedaan: Wat moet je doen voor sport. Ik heb een interview gehouden met een sporter en ook met de meester ervan. Stan: Ik heb een kaart gemaakt en ik ga nu uitleggen hoe ik de kaart gemaakt heb. Eerst hebben we een papiertje gepakt. Dat papiertje gingen we daarna verknippen. Toen gingen we tekenen en toen waren we klaar. Stijn: Ik heb een vlieger gemaakt van een plastic boodschappentas. De stok was gemaakt van bamboe. Ik heb er nog allerlei slierten bij gemaakt. Ik heb de vlieger echt geprobeerd. Anna: Ik heb aan de kaart EHBO gewerkt en heb gekeken wat er in een EHBO doos allemaal te vinden is. Thijs: Met Topondernemers heb ik 3 kaarten gemaakt. Dat waren: Aan de kant, hier komt een olifant. Een aanloop naar de bal en knal. Een aardappel en een wortel zijn gezond. Bij de olifant moest je slome en snelle dieren opzoeken. Met de tweede kaart moest je koken en met de laatste kaart moest je 15 kinderen interviewen.

6 Ghylène: Met topondernemers had ik de kaart baas in eigen huis. Ik moest een papiertje pakken en een gedicht lezen en ik moest denken hoe juf Blij er uit zag. Daarna moest je juf Blij gaan tekenen. De presentatie ging goed. Damyen: Ik had de kaart ik kan mijn botten voelen. Ik moest opschrijven wat de namen van het geraamte waren. Ik moest ook zeggen hoeveel botten er in mijn vingers en tenen zaten. Eline: Ik heb de kaart zo sloom als een slak gekozen. Ik moest informatie opzoeken en een muurkrant maken. Ik heb geleerd over de schildpad en de haas. Een zeeschildpad wordt zo groot als 4 schooltafels. Groot hè. Louelle: Ik heb het over dansen gehad met topondernemers. De kaart heet swing de pan uit. We moesten een dans verzinnen en hebben voor ballet gekozen. Dalycha: Ik heb de kaart gemaakt van Swing de pan uit. We hebben het lied timber gekozen. We hebben het met een grote groep gedaan. Dat waren Louelle, Lotte, Anouk, Perrl, Dyanne en ik. Het was kaart nummer 1. Nick: Samen met Damyen heb ik de kaart ik kan mijn botten voelen gemaakt. Ik moest naar het geraamte kijken en tellen hoeveel botten er in je vingers zaten. We kregen ook een blad en toen moest ik allemaal kijken wat waar zat. Er zitten 208 botten in je geraamte. Dyanne: Ik heb de kaart swing de pan uit gedaan. We moesten zelf een dansje verzinnen. De kaart deed ik met een heleboel meiden. Gerben: Ik heb een presentatie gehouden over windmolens. Mijn oom heeft 17 windmolens en ook nog een gewone molen. De presentatie deed ik met een power point. Nick en Dyanne: Wij hebben veel lege flessen ingezameld voor de Filipijnen. Het waren er 174. We kregen er ook nog los geld bij. Totaal hebben we 76,20 opgehaald en daar zijn we erg trots op.

7 Interview: Leen & Sophia over Bunjinkan! 1. Hoe spel je bunjinkan? Bunjinkan. 2. Waarom zit je op Bunjinkan? Daar kan ik mijn energie in kwijt. 3. Wat zijn jullie attributen? Zwaarden, werpsterren, gebruikte cd s en nog veel meer!! 4. Wat voor sport is het? Niet echt een vechtsport, maar een verdedigingssport. 5. Hoe vaak train je in de week en waar? 1x per week aan de rand van Rotterdam. 6. Welke banden hebben jullie? Leen: Groen Sophia: Rood 7. Wat leer je ervan? Je leert jezelf verdedigen, er is altijd wel iets om te leren!!

8 Door Louelle Dalycha en Damyen: Mama gaat ergens anders wonen. Isa: Mijn vader is in Spanje. Isa: Ik heb een beugel. Dyanne: Ik heb met de speeltuin geschaatst. Yoeri: Ik ben morgen jarig. Eline: Mijn vader moet misschien opnieuw geopereerd worden. Louelle en Ghylène: We hebben een neefje Caesar gekregen. Lotte de Ruiter: mijn vader komt vrijdag terug uit spanje. Mike gaat naar ajax celtic. Olle: ik heb voor de eerste keer verloren met voetbal. Lotte Takes: ik heb een wedstrijd met paardrijden. Lotte Takes: ik heb gewonnen van ste doko. Sjoerd: ik heb een wedstrijd met paardrijden. Anouk heeft voor het eerst paard gereden. Daan heeft zijn enkel gekneusd. Indys neefje is morgen jarig. Nieuwtjes Week 2, door Julian Jesse: ik ga vanmiddag naar drumles. Kane: De staf van Sinterklaas is kwijt!! Ghylène: Ik heb een verhaaltje over Sinterklaas gemaakt. Yoeri: ik ben jarig geweest. Eline: ik ga een weekend weg met mijn familie! Juf Linda: Julian laat zelfs zijn hond uit in de regen. Lora: mijn Vader is jarig geweest. Yoeri: er is brand geweest! Thijs: over 2 weken komen mijn nichtjes logeren. Daimy: ik heb een beugel Danae: ik heb met de MD1 meegevoetbald. Mareen: mijn nichtje Sophie is geboren. Anna: ik ga volgende week een kleine wedstrijd schaatsen. Olle: Ik kan naaien!!

9 Week 3, door Veda: Dyanne:m n tand is er uit. Zerra/Perrl:we gaan 22 november naar de Efteling. Mike: 4-0 gewonnen. Stijn: Niek heeft in zijn vinger geknipt zonder te huilen. Eline:in het weekend komen mijn nichtjes logeren. Gerben: 20 november zijn mijn vader en moeder 15 jaar getrouwd. Lora: 20 november ga ik turnen. Danae:4-1 gewonnen. Daimy:ik ga 20 november naar het wellant college. Daan: mijn enkel is weer beter. Anna:ik ga 20 november naar de film. Lotte:14-03 verloren van vv asperen. Anouk:ik heb paard gereden. Week 4, 27 november, door Pascal Jesse: krijgt Marvel spel Dyanne: 100 meter schaatsen in 16 seconden Dalycha gaat naar Mc Donalds Olle: Ajax heeft gewonnen van Barcelona met 2-1 Mike is naar Ajax-Barcelona geweest Lora is 1.20 m geworden Yoeri is naar de dierentuin geweest met de gezinsdagbehandeling Niek is een halve kilo afgevallen Eline gaat naar een kinderfeestje Daimy krijgt EHBOles Daan: 4-3 gewonnen Anna gaat naar een kinderfeest Indy heeft haar pols gekneusd en een puppy verkocht Damyens moeder is verhuisd Stan Venis is ziek geweest Kevin heeft een hond gehad Wesley is ziek geweest Jim gaat bij Rens spelen en naar een Sinterklaasfilm Emma: Sinterklaas heeft gebeld Caio: de auto is gemaakt Ghylène: 100 meter geschaatst in 18 seconden

10 DE OVERSTAP DOET MEE AAN LIGHTWISE Brandwijk, 11 december 2013 Leerlingen van O.B.S. De Overstap deden afgelopen woensdag 11 december mee met de ANWB fietsverlichtingsactie Lightwise. In dit speciale programma voor basisscholen staat een veilige fietsverlichting voor leerlingen centraal. De Overstap vindt het belangrijk dat haar leerlingen met een veilig en goed verlichte fiets naar school gaan. Zeker nu de dagen korter worden. ANWB Lightwise bestaat uit een digitaal lespakket en een toolkit. Eerst bespreken de leerlingen in een speciale les de noodzaak van goede zichtbaarheid in het verkeer. Daarna controleren ze samen met de vrijwilligers hun fietsen op 15 belangrijke punten. Dit doen ze met behulp van de Lightwise gereedschapskoffer met daarin alle benodigdheden voor een veilige en verlichte fiets. Zo gaan alle leerlingen van De Overstap met een goed verlichte en veilige fiets de winter in. Er zijn deze ochtend heel veel fietsen gecontroleerd. En een groot aantal kreeg de Lightwise-oké sticker! Wat een geslaagde ochtend. Met dank aan de vrijwilligers: de moeder van Lora, de opa van Joey, de opa en oma van Anna en Emma, de moeder van Sade en onze plaatselijke fietsenmaker Cees IJzerman. Enorm bedankt voor jullie enthousiaste hulp!

11 Wie doen er aan mee? Geert Dyanne Dalycha Stan Isa Door: Opa Bons Week 1. De kinderen kregen allemaal een lampje in de vorm van een sneeuwpop, en ze moesten voor die sneeuwpop een achtergrond maken zodat er een gezellige Kerstsfeer komt. Week 2. Verven, schuren, drogen en figuurzagen Week 3. We verven de sneeuwpoppen Week 4. We maken als laatste een standaard voor de achtergrond! Julian

12

13 Hoe sporten en ontspannen de redactieleden? Louelle: Mijn manier van ontspannen is dansen. Ik doe ballet en urban-dance. Dat doe ik in de Til in Giessenburg. Pascal: Ik voetbal graag op school, maar zit niet op een sport. En ik ontspan door op de bank tv te kijken. Julian: Ik vind het fijn om buiten te zijn met vrienden. Ik doe niet echt aan sport. Wel aan twitter, instagram, enz. En ik ontspan in bad. Veda: Mijn sport is voetbal. Ik ontspan door tv kijken, vier op een rij spelen, op m n mobiel, op de bank zitten en fietsen.

14 L Autorijschool Kees Stolk voor een goede rijopleiding L Tevens het adres voor alle 15 jarige die het bromfietscertificaat willen behalen. Wij werken met prima lesmateriaal en een persoonlijke begeleiding. L Bel voor info of afspraak tel Brandwijksedijk 35 - Brandwijk L HIER HAD UW ADVERTENTIE KUNNEN STAAN! G. van Vianen Services Dienstverlening voor: * Grond-, Weg- en Waterbouw * Transport * Agrarische sector * Verhuur van Minigraver, shovel en hoogwerker MUZIEKSCHOOL Peter Vogel muziekles, het kan ook anders... Studio: Kerkweg 9 Prive: van Gentstraat 6 Brandwijk 2977 AN Goudriaan (0184) (06) `

15 Door Pascal en Louelle Week 1: nodig: toiletrol,papier,stof,schaar,lijm,kwastje,wol, soort oogjes. Week2: we gaan spatten Nodig: Ecoline/tandenborstel/blaadjes/spatraam/herfst blaadjes/potjes Week:4 Pietensilhouetten op een dak. Nodig: Zwarte vellen/blauwe vellen/schaar/lijm/geel vel voor ramen. Cijfers: Rens 8 Gerben 8 Yoeri 10 Eline 8,5 Niek 8 Lora 9 Stijn 10

16 pascal Week 1 : appel taartje in bladerdeeg nodig,pakje bladerdeeg,2 fris zoete appels 1 ei 2 eet lepels suiker cijfer 6,5 Hoe je het maakt : 1. Laat de bladerdeegplakjes 15min ontdooien voor je begint. 2. knip het bakpapier af en warm de oven voor op 200 C. 3. haal het klokhuis eruit snij de appel in dunne stukjes. 4. Leg de bladerdeegvelletjes op een snijplank leg de appelplakjes in het midden van elk velletje, snij een rondje uit het bladerdeeg om de appel plakjes heen. zorg dat je een rondje van 1/2 cm om de appel overhoudt. 5. Leg de rondjes bladerdeeg met de appelplakjes voorzichtig op de bakplaat. Doe het ei in een kommetje en roer het hard los, met een vork smeer de bladerdeeg taartjes dun met het ei in. 6. Strooi nu 2 eetlepels,suiker over de bladerdeegtaartjes zet de bakplaat in het midden van de ovenbak ze gaar in 20 t/m 25 min. en het was heerlijk Week 2 cijfer 7 Nasi Ze vonden het lekker ze hebben het nog niet thuis gemaakt en het was ook nog leuk om het te maken. Week 3 cijfer 8 Kruitnoten Nodig 1 zakje mix(160g) Koopmans kruidnoten Ca.1 el water(ca.20 ml of20 gram) Eventueel bloem om het aanrecht mee te bestuiven Week 4 cijfer 9,5 Nodig: pakketvoor taai taai (Home Made) 75 ml water

17 Voor de voetballiefhebbers (of juist niet): Wat moet je doen al NAC van Feyenoord wint? Je Playstation uit zetten Morgen wordt het dak van de arena gesloopt: ze willen nu eens echt sterren zien Herken de Overstapper Weet je het nog, de quiz in de vorige krant? Het bleek een moeilijke vraag: Weet jij wie dit is?? Verschillende antwoorden werden ingestuurd. Sommigen dachten Olle, anderen Geert en ook iemand dacht Louelle te zien. Het goede antwoord is Geert! Yoeri en Anna hadden dat goed. De redactie heeft geloot en ANNA mag aan het begin van de nieuwe keuzecursus een prijsje uitkiezen.

18

19 Door Louelle. Wat zijn ze aan het doen? Week 1: de hand aan het omtrekken en dat doen ze met katoen. Week 2: het zelfde als vorige week. Week 3: nog steeds hetzelfde. Week 4: hetzelfde en het op een plankje vast zetten. Wie doen eraan mee? Lotte Takes Anouk Sjoerd Joey Anna Wie geeft de lessen? Gezina (de oma van Anna en Emma)

20 Voor al uw familieen handelsdrukwerk en... alle soorten kunststof labels DRUKKERIJ Graafdijk West 23 Tel. (0184) XD Molenaarsgraaf Fax (0184) Workshops 4 Kids Iedere dag is een feestje! * kinderfeestjes op maat * iedere week kinderatelier * professionele workshops in de bso * origineel, creatief en betaalbaar * 20 jaar ervaring in het basisonderwijs Voor meer informatie * bezoek de website * bel naar * kom langs bij Anita Rademaker Molenhoek AG Molenaarsgraaf Een greep uit de workshops / kinderfeestjes... * sieraden maken * cupcakes versieren * mozaïeken * papier-maché vormen bewerken * sleutelhangers maken * vogelhuisjes pimpen * tas pimpen * textiel bewerken met 3D verf * memo bord maken * en nog veel meer leuks op de site

21 Lieve kinderen en ouders, Ik wil iedereen heel hartelijk bedanken voor alle belangstelling, bloemen, cadeau's en kaarten in de afgelopen maanden. Al met al duurt het mij ook veel te lang en mis ik jullie. Hopelijk zien we elkaar volgend jaar weer terug op school en ik wens jullie hele fijne feestdagen en een super goede jaarwisseling. Groetjes, Juf Edith. 1. Hoe lang woon je hier al? 1 maand 2. Uit welk land kom je? Uit Irak 3. Van welke school kom je? Don bosco in Dordrecht 4. Hoe oud ben je en in welke groep zit je? 6 jaar en in groep 2 5. Ben je grappig? Niet grappig 6. Kun je goed dansen? Ja 7. Op welke sport zit je? Geen één 8. Wat zijn je hobby s? Spelen en vechten met m n zus 9. Heb je broers of zussen? Ja, twee zussen Sarah en Burak 10. Hoeveel tanden heb je al gewisseld? 0 tanden 11. Wanneer ben je jarig? 27 juni 12. Hoe spreek je je naam uit? Achmed gewoon

22 De kerstwensen van groep 7 en 8:

23 De kerstwensen van groep 7 en 8

24 DOOR: Veda December 9 Damyen 9 Dalycha 20 Mike 27 Lora November 26 Perrl Januari 2 Ghylène 5 Gerben 20 Anna 18 Kevin KLEURPLAATJE

25 Wat vindt de redactie van het nieuws uit de landelijke kranten en het journaal van de afgelopen weken?: Over 100 dagen beginnen de Winterspelen. Het aftellen is begonnen. Over precies 100 dagen beginnen de Olympische Winterspelen in Sotsji in Rusland. Op sommige plekken is dat nu al reden voor een feestje. (Bron: Jeugdjournaal.nl, woensdag 30 oktober 2013) Heb jij al zin in de Olympische Winterspelen? Julian: Ja, dagen voor de tv Veda: Ja Louelle: Ja Pascal: Ja Welke sport vind jij het leukst om naar te kijken? Julian: Pingpong, bobslee en ijshockey Veda: Voetbal en snowboarden Louelle: Schaatsen Pascal: Snowboard en bobslee Heb je een favoriete sporter? Julian: Usain Bolt Veda: Nee Louelle: Nee Pascal: Nee Hoeveel medailles gaat Nederland winnen, denk je? Julian: 6 Veda: 10 of 9 Louelle: 5 of 6 Pascal: 5 En zit daar een gouden medaille bij? Julian: Ja Veda: Ja Louelle: Ja, 1 of 2 Pascal: Ja, 1

26 Sportweetjes Als je begint met speerwerpen moet je eerst oefenen met een tennisbal voordat je echt met een speer mag werpen! Wist je dat het bij het nemen van penalty s bij voetbal werkt om zo laat mogelijk te kijken naar de goal? De kans is dan groter dan als je al bij je aanloop kijkt waar je gaat schieten. Elke haar op je lichaam heeft een eigen spiertje! Als je kippenvel krijgt, trekt het spiertje van dat haartje samen. Wist je dat een hoogspringer op de Olympische spelen van 1968 met een heel nieuwe eigen techniek sprong? De Amerikaanse atleet Richard Fosbury was de eerste die achterover over de lat sprong, met zijn hoofd eerst en daarna zijn gekromde rug en benen. Het was sensationeel, want tot die tijd werd er heel anders gesprongen: met één been over de lat en dan zijdelings het lichaam erachteraan. Fosbury won met zijn nieuwe sprong een gouden medaille en nu springt iedereen zo. De sprong is ook naar hem vernoemd: Fosbury flop. Wist je dat kleine mensen een beter reactievermogen hebben dan lange mensen? Eigenlijk is het wel logisch, want de weg die het signaal tussen de hersenen en de armen en benen moet afleggen is gewoon korter bij kleinere mensen! Daardoor komt de boodschap net iets sneller aan. Deze leuke weetjes en heel veel meer kun je zien en bekijken in het Boek over sport en wetenschap van het Klokhuis!

27 n=p + -laatste t -j ge+ (engels geld) p=z +, (hier zit meestal iets te drinken in) -k en e=f b=n r=t zi+ (een.. van lego) s=t -e -kn j+ -i k=nt Wat is de oplossing van deze (best moeilijke) rebus?? Vraag eventueel je vader, moeder, broer of zus om hulp. Weet je het antwoord? Stuur het op naar schoolkrant@obsdeoverstap.nl en lees de oplossing en prijswinnaar in de volgende kinderkrant!

28 Kleuren maar! En zo springen we naar het nieuwe jaar. Fijn 2014!!