Informatieboekje groep 8 schooljaar

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Informatieboekje groep 8 schooljaar 2015-2016"

Transcriptie

1 Informatieboekje groep 8 schooljaar

2

3 Welkomstwoordje Beste ouders / verzorgers Groep 8 is voor de kinderen en misschien ook wel voor u, een speciaal jaar. Natuurlijk omdat het het laatste jaar op De Hofstee is, maar ook omdat er veel spannende en leuke dingen staan te gebeuren: huiswerk, de schoolkeuze voor het voortgezet onderwijs, het kamp, de musical, enzovoorts. Dit boekje is bedoeld om u een eerste korte impressie te geven van het komende jaar. Dit jaar zullen er nog verscheidene informatieavonden plaatsvinden. Hierover vindt u verderop in dit boekje meer details. Uiteraard kunt u dit schooljaar bij ons terecht voor vragen over uw kind en school. Met vriendelijke groet, Leerkrachten groep 8 Meneer Tom Neven Groep 8A Juf Judith Balemans Groep 8B Contact: Dit is op verschillende manieren mogelijk: inloopmiddagen (De data en tijden staan vermeld in de schoolkalender. Er wordt dan niet over de prestaties/het gedrag van de kinderen gesproken, maar u bekijkt met uw kind het werk en proeft zo een beetje van een dag in groep 8). ouderavonden (Wij bespreken tijdens deze ouderavonden voornamelijk het advies naar het voortgezet onderwijs). bij vragen, problemen of misverstanden kunt u voor of na schooltijd altijd even binnenlopen. Komt het op dat moment niet gelegen dan maken wij graag een afspraak. ouderhulp tneven@bshofstee.nl jbalemans@bshofstee.nl

4 De klassenorganisatie Een dag in groep 8. De kinderen komen tussen 8.30 en 8.45 uur naar binnen. Ze hangen hun jas op en gaan de klas in. Daar pakken zij hun stoel van tafel en gaan vervolgens iets doen. Dit kan variëren van een spelletje spelen tot even bijkletsen. Dit mag ook met de kinderen uit de andere groep 8. Tijdens de inloop mogen de kinderen dus in beide lokalen zijn, de flexibele wand is open. Om 8.45 uur start de les. Op maandag bespreken wij altijd wat er de komende twee weken op de agenda staat. De kinderen nemen in groep 8 iedere dag hun agenda mee naar school en naar huis. Als u één keer in de week met uw kind de agenda bespreekt, bent u meteen op de hoogte van het reilen en zeilen in groep 8. Ook maken wij gebruik van de social media tool Klasbord, hierop vindt u onder andere de agenda voor de komende week. In groep 8 krijgen de kinderen twee keer per week huiswerk mee. Op dinsdag is dat Nederlandse taal en op donderdag rekenen. Op deze manier kunnen de kinderen wennen aan het huiswerkritme dat voor het voorgezet onderwijs van groot belang is. Daarnaast is het huiswerk een extra oefening van de leerstof. Verder hebben de kinderen toetsen van de andere vakken. Om deze toets thuis te kunnen leren, krijgen de kinderen een week van tevoren de samenvatting en eventueel het gemaakte werk mee naar huis. Regelmatig worden de kinderen getoetst door middel van het CITO leerlingvolgsysteem. Dit zijn methode onafhankelijke toetsen die ons en u een beeld geven van de ontwikkeling van uw kind. Verlengde instructie: De meeste lessen worden gegeven volgens het model directe instructie. Dat wil zeggen, dat de les begint met een korte instructie. Hierna kan het grootste gedeelte van de leerlingen zelfstandig verder. Aan de instructietafel wordt extra uitleg gegeven aan kinderen die daar zijn komen zitten. Soms worden kinderen door de leerkracht aan de instructietafel uitgenodigd. Tijdens het zelfstandig werken maken de kinderen gebruik van de gedragscodekubus. Hiermee kan een kind aangeven of het hulp nodig heeft, samen wil werken of juist niet gestoord wil worden. De taakkaart: Ieder kind krijgt wekelijks een eigen taakkaart. Deze is gekoppeld aan het groepsplan. De extra hulp of uitdaging die kinderen nodig hebben staat omschreven in het groepsplan. Door middel van de taakkaart zetten wij deze extra hulp of uitdaging om in concrete activiteiten. Op de taakkaart staan basistaken en extra taken. Basistaken zijn taken die voor alle kinderen gelijk zijn. Extra taken zijn taken die worden aangepast aan de mogelijkheden van het kind. Bij het samenstellen van de taakkaart wordt bovendien rekening gehouden met het tempo van het kind.

5 Wanneer uw kind door onvoldoende inzet zijn/haar taken niet klaar heeft bestaat de mogelijkheid dat uw kind dit werk mee naar huis krijgt. Het dient dan de dag erna ingeleverd te worden. Pauze: Iedere dag hebben de leerlingen van groep 8 pauze van tot uur. Zij spelen dan buiten in het park. Tijdens die pauze kunnen zij hun meegebrachte koek of fruit opeten. Denk eraan dat de kinderen dus iets bij zich hebben. Ze zijn in de groei en ook met betrekking tot de concentratie is het belangrijk dat ze iets gezonds eten en drinken in de pauze (Denkt u aan dinsdag en donderdag aan groente of fruit?). Bij binnenkomst mogen de kinderen hun meegebrachte drinken opdrinken. Meestal wordt er tijdens het drinken voorgelezen. Wilt u er op letten dat uw kind een beker of flesje met drinken bij zich heeft en geen pakje. Dit i.v.m. het afval. Lichamelijke opvoeding: Groep 8 gymt iedere dinsdagmiddag 8a: uur 8b: uur De kinderen dienen gymkleding bij zich te hebben: een T-shirt, een korte broek en goede gymschoenen. Het is niet toegestaan om sieraden te dragen tijdens de gymles. Een kind doet niet mee met de gymles, wanneer hij of zij geen goede gymkleding bij zich heeft. Ze krijgen dan een vervangende opdracht. Ook kan het zijn, dat een kind niet mee mag doen vanwege een blessure. In dat geval heeft het kind een briefje bij zich van de ouders/verzorgers. Verzuim: Wanneer kinderen ziek zijn, moet dit altijd s ochtends voor 8.45 uur telefonisch of via de website doorgegeven worden. Indien dit niet gebeurt en een kind is afwezig, wordt u door ons gebeld. Medische afspraken kunt u minstens een dag van te voren persoonlijk of via een briefje aan ons doorgeven. Bij speciale gelegenheden (feest) dient u een verlofbrief aan te vragen bij de directie. Overblijven en naschoolse opvang: De kinderen regelen dit zelf. Zij gaan naar de afgesproken plaats. Wel is het handig (i.v.m. weekbeurt bijvoorbeeld) een briefje mee te geven op welke vaste dagen uw kind naar de naschoolse opvang gaat.

6 Weekbeurt: Ieder kind heeft ongeveer eens in de zes weken weekbeurt. Dit betekent dat hij of zij onder schooltijd helpt met bijvoorbeeld het uitdelen van schriften en tot uiterlijk een kwartier na schooltijd helpt met de klas op orde brengen. Hulpouders: Voor verschillende activiteiten zullen wij dit schooljaar een beroep doen op uw creativiteit, kennis en connecties! Bij het onderdeel afsluiting van de basisschoolperiode kunt u een inschatting maken op welke activiteiten wij doelen. Hoofdluis: Na iedere vakantie worden de kinderen gecontroleerd op hoofdluis. Liever die dag geen gel, staartjes, vlechtjes, e.d. in het haar. U krijgt bericht als uw kind hoofdluis heeft. Naar huis: De kinderen van groep 8 gaan zo veel mogelijk zelfstandig naar huis. Wanneer ze dichtbij school wonen niet met de fiets, aangezien de fietsenstalling aardig vol staat.

7 Traject advisering Na groep 8 gaat uw kind naar het voortgezet onderwijs. U hebt daar zeer waarschijnlijk al over nagedacht en het er eventueel al met de leerkracht van groep 7 over gehad. Wij als school streven ernaar een zo passend mogelijke school voor ieder kind te vinden. Dit vergt een uitgebreide procedure, die er als volgt uitziet: De leerling-gesprekken: Al vroeg in het schooljaar gaan wij met de leerlingen in gesprek, over wat zij willen en denken te kunnen. Zo krijgen wij een beeld van wat de leerling bezig houdt. Wij doen dit in een ontspannen sfeer en leerling voor leerling apart. Gesprek met groep 7 leerkracht: Er vindt een gesprek plaats met de leerkracht van groep 7. Zo wisselen wij gedachten uit over de prestaties en motivaties van elke leerling en komen zo tot een gedachte over de richting voor ieder kind. Groepsbespreking: Verder vinden er groepsbesprekingen plaats. Hierin praat de leerkracht van groep 8 met de directeur (dhr. Jack Slangen) en de intern begeleider (mevr. Hanneke van Dijk) onder andere over de (voorlopige) adviezen. Informatieavond voor de ouders: Op maandag 23 november is er een voorlichtingsavond voor u als ouder m.b.t. het voortgezet onderwijs. Tijdens deze avond wordt uitgelegd hoe wij tot een advies komen en wat u er mee kunt. Ook zal er uitleg gegeven worden over de mogelijkheden die er in het voortgezet onderwijs zijn. U krijgt hier alle informatie, die u kunt gebruiken om met uw kind te praten over zijn/haar mogelijkheden en wensen. Wij raden u allen aan te komen, aangezien wij tijdens deze informatieavond meer duidelijkheid kunnen geven over de vernieuwde aannameprocedure van de VO scholen. Voorlopige adviesgesprekken: Op donderdag 10 december en dinsdag 15 december vinden de voorlopig adviesgesprekken plaats. Tijdens dit gesprek tussen de leerkracht van groep 8 en de ouders/verzorgers van het kind worden er gedachten uitgewisseld. De leerkracht geeft een voorlopig advies, wat in de praktijk meestal niet veel afwijkt van het definitieve advies. Open dagen: In de maanden januari/februari houden de scholen voor het voortgezet onderwijs open dagen. Ons advies is om op zo veel mogelijk scholen te bezoeken. U heeft dan inmiddels het voorlopig advies gehad en heeft dus een globale richting om uzelf te oriënteren.

8 Adviesgesprekken: Op dinsdag 23 en donderdag 25 februari vinden de definitieve adviesgesprekken plaats. De leerkracht bespreekt met de ouders/verzorgers het advies van de basisschool en geeft tips over de te kiezen school. Ook het onderwijskundig rapport (Een rapport met daarin alle voor het voortgezet onderwijs belangrijke informatie over uw kind) wordt besproken en door u getekend voor gezien. U krijgt aan het eind van het gesprek een inschrijfformulier voor de betreffende school mee. De CITO eindtoets: Op 19, 20 en 21 april vindt de Cito Eindtoets plaats. Deze toets maakt vanaf dit schooljaar geen deel meer uit van onze adviesprocedure. Ongeveer 4 weken na het maken van deze toets ontvangen wij de uitslag.

9 Afsluiting van de basisschoolperiode Er wordt tot de laatste schoolweek gewerkt, maar het programma wordt hier en daar in de laatste weken wat aangepast. Het schoolkamp: Op maandag 25 april is er een informatieavond over het schoolkamp. Wij zullen u dan uitleggen, wat er globaal gedaan wordt op het schoolkamp. Wij proberen het ieder jaar weer iets aan te passen, zodat oudere broers/zussen niet alles kunnen verraden. Het schoolkamp zelf is 1, 2 en 3 juni. De kosten van het schoolkamp zullen ongeveer 70 euro per kind bedragen. De eindmusical: Wij zullen ook flink gaan oefenen en knutselen voor de eindmusical die voor groep 8a op donderdag 14 juli en voor groep 8b op maandag 18 juli gepland staat. Handige vaders en moeders die kunnen helpen bij het maken van decor, kleding en dansjes zijn meer dan welkom! Het uitglijden : Op woensdag 20 juli rond uur zullen de leerlingen van groep 8 uit hun basisschoolperiode glijden. Hierbij zijn natuurlijk de ouders aanwezig om leuke foto s te maken en de kinderen van groep 8 zullen uitgezwaaid worden door de overige leerlingen van De Hofstee. De afscheidsavond: Woensdagavond 20 juli vieren wij de afscheidsavond voor de kinderen van groep 8 met hun ouders. De precieze invulling van deze avond krijgt u tegen die tijd te horen, maar standaard is toch wel een gedeelte van de avond, waarop u allerlei acts voorbij ziet komen van leerkrachten, leerlingen en misschien ook wel van ouders. Op donderdag 21 en vrijdag 17 juli zijn de leerlingen van groep 8 vrij.

10 Voor het laatste nieuws kunt u onze facebook pagina liken : Voor het laatste nieuws kunt u uzelf ook abonneren op onze twitter pagina: