Hoofdstuk 9 Vakoverstijgende onderwijscondities: kenmerken van de leeromgeving

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Hoofdstuk 9 Vakoverstijgende onderwijscondities: kenmerken van de leeromgeving"

Transcriptie

1 Hoofdstuk 9 Vakoverstijgende onderwijscondities: kenmerken van de leeromgeving In de voorgaande hoofdstukken is de vakspecifieke informatie uit de vragenlijsten behandeld. In dit hoofdstuk staan de zogenoemde vakoverstijgende onderwijscondities centraal. Ook van deze condities - veelal op het niveau van de school - wordt verwacht dat ze invloed hebben op de leerprestaties van leerlingen. Aangezien dergelijke condities niet verschillen voor de verschillende vakken, worden de resultaten van PIRLS en TIMSS gezamenlijk gerapporteerd. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om aspecten als de voorzieningen op een school, zoals de ICT-infrastructuur (paragraaf 9.1), maar ook de activiteiten van de schoolleider en het schoolbeleid (paragraaf 9.2) en het leerklimaat op school (paragraaf 9.3). Tenslotte geeft paragraaf 9.4 een korte opsomming van de belangrijkste resultaten. 9.1 Voorzieningen op de scholen Aanwezige voorzieningen Voorzieningen als een bibliotheek en practicalokalen en de ICT-infrastructuur geven leerkrachten een variatie aan instructiemogelijkheden en zorgen voor een stimulerende leeromgeving. Aangenomen wordt dat de beschikbaarheid van dergelijke voorzieningen kan leiden tot een hoger rendement ten aanzien van de leerlingprestaties. Een bibliotheek is aanwezig bij 81% van de deelnemende PIRLS- en TIMSS-scholen (n=222). Het merendeel van de scholen heeft meer dan 250 boeken ter beschikking in de schoolbibliotheek en 7% van de scholen heeft zelfs meer dan 2000 boeken opgenomen in hun schoolbibliotheek. Internationaal beschikt gemiddeld 87% van de scholen over een bibliotheek, al zijn er grote verschillen tussen landen ten aanzien van de manier waarop bibliotheekvoorzieningen zijn vormgegeven. Zo hebben veel Nederlandse klassen een bibliotheek (of boekencollectie) in het klaslokaal waar de leerlingen gebruik van kunnen maken (zie hoofdstuk 5). De resultaten beschreven in hoofdstuk 7 laten zien dat er binnen het Nederlandse natuuronderwijs relatief weinig aandacht is voor het uitvoeren van proefjes en experimenten. Dit blijkt ook uit de aanwezigheid van een practicumlokaal voor natuuronderwijs, slechts 12% van de scholen beschikt hierover. Slechts zes landen hebben een vergelijkbaar of lager percentage. Naast vragen over de aanwezigheid van een bibliotheek en/of een practicumlokaal is de schoolleider ook gevraagd informatie te geven over de aanwezigheid van computers. Gemiddeld is er in Nederland per 4,1 leerlingen één computer beschikbaar. In Nederland zijn er geen scholen die geen computers ter beschikking hebben voor instructiedoeleinden.

2 128 PIRLS- en TIMSS-2011 Knelpunten Tabel 9.1 geeft een overzicht van gebreken of onvolkomenheden in de infrastructuur die de schoolleider als knelpunten kan ervaren voor het onderwijs. Tabel 9.1 Mate waarin de schoolleiders gebreken of onvolkomenheden in de infrastructuur belemmerend vinden voor het onderwijs, in percentages (n=222) Gebrek aan of onvolkomenheid van: % Schoolleiders A. Leermaterialen en infrastuctuur niet belemmerend weinig of enigszins belemmerend * zeer belemmere nd Leermateriaal (bijv. leerboeken) Klein materiaal (bijv. papier, schrijfgerei) Schoolgebouwen, -terreinen Verwarming/airco en verlichting Klaslokalen Kundig ondersteunend ICT-personeel Computers voor onderwijskundig gebruik B. Leermaterialen voor leesonderwijs Leerkrachten met een specialisatie in leesonderwijs Software voor leesonderwijs Bibliotheekboeken Audiovisuele middelen voor leesonderwijs C. Gebreken specifiek voor rekenonderwijs Leerkrachten met een specialisatie in rekenonderwijs Software voor rekenonderwijs Bibliotheekmaterialen die gebruikt kunnen worden bij rekenonderwijs Audiovisuele middelen voor rekenonderwijs Zakrekenmachines voor rekenonderwijs D. Gebreken specifiek voor natuuronderwijs Leerkrachten met een specialisatie in natuuronderwijs Software voor natuuronderwijs Bibliotheekmaterialen die gebruikt kunnen worden voor natuuronderwijs Audiovisuele middelen voor natuuronderwijs Practicamaterialen voor natuuronderwijs (t.b.v. proefjes en experimenten) Noot: * % weinig en % enigszins samengenomen Over het algemeen ervaren Nederlandse schoolleiders in vergelijking met schoolleiders in andere landen weinig problemen. De meeste problemen worden ervaren met betrekking tot het natuuronderwijs. Zo n 10% van de scholen ervaart ernstige problemen bij het vinden van leerkrachten met een specialisatie op dit gebied. Ook het vinden van geschikte software en practicamaterialen voor natuuronderwijs is een probleem voor veel schoolleiders Uit hoofdstuk 7 is reeds gebleken dat in vergelijking met andere landen er

3 Vakoverstijgende onderwijscondities: kenmerken van de leeromgeving 129 relatief weinig aandacht is voor het uitvoeren van experimenten op scholen. De antwoorden van de schoolleiders lijken er op te duiden dat dit binnen Nederland als een gebrek wordt ervaren. In Tabel 9.2 staat de mening van de Nederlandse leerkrachten over de werkcondities op school. Tabel 9.2 Mate waarin de leerkrachten gebreken of problemen ten aanzien van hun werkcondities belemmerend vinden voor het onderwijs, in percentages (n=333) geen probleem % Leerkrachten klein enigszins probleem probleem ernstig probleem Stellingen Het schoolgebouw is dringend toe aan een onderhoudsbeurt De klassen zijn te groot Leerkrachten hebben te veel lesuren Leerkrachten hebben onvoldoende eigen werkruimte buiten het klaslokaal Leerkrachten hebben te weinig geschikte leermaterialen tot hun beschikking De werkcondities leveren voor weinig docenten ernstige problemen op. Volgens 15% van de leerkrachten is het gebrek aan onderhoud van de school een ernstig probleem. Slechts 3% ervaart een gebrek aan leermaterialen als een ernstig probleem. De percentages ten aanzien van de ervaren problemen liggen vrij dicht bij het internationale gemiddelde. 9.2 Schoolleiderschap en schoolbeleid Activiteiten schoolleider Hoewel het moeilijk is om een directe invloed tussen schoolleidersschap en leerlingenprestaties vast te stellen, is de verwachting dat het type leiderschapsstijl een positieve dan wel negatieve invloed op de leerlingprestaties kan hebben. Op basis van Nederlands onderzoek (ten Bruggencate, Luyten, Scheerens, & Sleegers, 2012) is een set van vragen over de leiderschapsstijl van schoolleiders opgenomen in de PIRLS- en TIMSS-schoolvragenlijst. In Tabel 9.3 staat een overzicht van de gebruikte stellingen. De stellingen zijn te verdelen in vier categorieën van leiderschapsmodellen (ten Bruggencate, 2009, blz.147): het rationele doel model: in dit model wordt door middel van planning en het stellen van doelen gestreefd naar efficiëntie en productiviteit; het interne proces model: in dit model zijn informatiemanagement en communicatie de middelen om beheersing en stabiliteit van de organisatie te bereiken; het human relations model: in dit model wordt door het bevorderen van inzet, samenhang en moreel de ontwikkeling van menselijk potentieel nagestreefd; het open systeem model: in dit model moet alertheid en aanpassingsvermogen leiden tot het verwerven van middelen en groei.

4 130 PIRLS- en TIMSS-2011 Tabel 9.3 Activiteiten schoolleider, volgens de schoolleider, in percentages (n=222) % Schoolleiders Het rationele doel model (α=0,72) geen tijd enige tijd veel tijd Het promoten van de onderwijskundige visie en doelen van de school Het ontwikkelen van het curriculum en de onderwijskundige doelen van de school Het monitoren van de implementatie van de onderwijskundige doelen van de school in het onderwijs van de leerkrachten Het monitoren van de leervorderingen van de leerlingen om er voor te zorgen dat de onderwijskundige doelen van de school gehaald worden Het interne proces model (α=0,79) Het handhaven van de orde op school Zorgen voor heldere gedragsregels voor de leerlingen Het aanpakken van leerlingen die zich niet aan de gedragsregels houden Het human relations model (α=0,66) Een klimaat van vertrouwen voor de leerkrachten creëren Het initiëren van gesprekken met leerkrachten die problemen hebben in hun onderwijs Het adviseren/ondersteunen van leerkrachten met vragen over of problemen met hun onderwijs Het open systeem model (α=0,55) Andere scholen of onderwijscongressen bezoeken om nieuwe ideeën op te doen Het initiëren van onderwijskundige vernieuwings- of verbeteringsprojecten Deelname aan scholingsactiviteiten speciaal voor schoolleiders Noot: * % weinig en % enigszins samengenomen Uit Tabel 9.3 blijkt dat schoolleiders in Nederland de meeste tijd besteden aan activiteiten die passen binnen het rationele doel model: het ontwikkelen en promoten van het curriculum en de onderwijskundige doelen van de school en het monitoren van de leervorderingen van de leerlingen om ervoor te zorgen dat deze doelen bereikt worden. Ook aan activiteiten die vallen binnen het human relations model, waarbij het ondersteunen van de leerkracht centraal staat, besteden schoolleiders veel tijd. Daarnaast geven relatief veel schoolleiders (17%) aan geen tijd te besteden aan het bezoeken van andere scholen of onderwijscongressen om nieuwe ideeën op te doen. Zelfevaluatie In Tabel 9.4 staat een overzicht van de gegevens die scholen gebruiken voor de evaluatie van de instructiepraktijk.

5 Vakoverstijgende onderwijscondities: kenmerken van de leeromgeving 131 Tabel 9.4 Wijze van evaluatie instructiepraktijken docenten (n=222) Stellingen % Schoolleiders Lesobservaties door de directie of senior leerkrachten 93 Observaties door onderwijsinspecteurs of andere functionarissen van buiten de school 70 Leerresultaten van de leerlingen 96 Beoordelingen door collega-leerkrachten 35 De meeste scholen gebruiken meerdere informatiebronnen voor de evaluatie van hun onderwijs. De leerresultaten van de leerlingen en lesobservaties worden door vrijwel alle scholen ingezet. Aan de scholen die deelnamen aan TIMSS is ook gevraagd in hoeverre zij het leerlingvolgsysteem hiervoor gebruiken. Dit blijkt door vrijwel alle TIMSS-scholen gedaan te worden. Ouderbetrokkenheid In de PIRLS- en TIMSS-schoolvragenlijst zijn er drie vormen van ouderbetrokkenheid aan de schoolleider voorgelegd: contact met ouders over individuele leerlingen, deelname van ouders aan schoolactiviteiten en activiteiten gericht op het voorlichten en informeren van ouders (zie Tabel 9.5).

6 132 PIRLS- en TIMSS-2011 Tabel 9.5 Ouderbetrokkenheid volgens de schoolleider, in percentages (n=222) % Schoolleiders 2 à 3 keer per jaar 1 keer per jaar meer dan 3 keer per jaar Contact met ouders over individuele leerlingen nooit Het informeren van ouders over de leervorderingen van hun kind Het informeren van ouders over het gedrag en welzijn van hun kind op school Het bespreken van de zorgen en wensen van ouders ten aanzien van het leren van hun kind Het bieden van ondersteuning aan individuele ouders als zij thuis hun kind helpen bij schoolwerk Verwachtingen omtrent de inzet van ouders Vrijwilliger zijn ter ondersteuning van onderwijstaken of bij schoolprojecten en -reisjes Lid zijn van schoolcommissies (bijv. ouderraad) Informeren ouders door de school Het informeren van ouders over de algehele onderwijsprestaties van de school (bijv. gemiddelde CITO-scores, Inspectierapporten) Het informeren van ouders over andersoortige schoolprestaties en -ontwikkelingen (bijv. resultaten van sportwedstrijden, verbeteringen in de school) Het informeren van ouders over de onderwijskundige doelen en pedagogische visie van de school Het informeren van ouders over de regels en richtlijnen van de school Het bespreken van de zorgen en wensen van ouders ten aanzien van de schoolorganisatie (bijv. regels en richtlijnen van de school, roosters, veiligheid) Het aan ouders beschikbaar stellen van extra leermaterialen (bijv. boeken, software) die het kind thuis kan gebruiken Het voor ouders organiseren van informatiebijeenkomsten of workshops over didactische of opvoedkundige onderwerpen In de meeste Nederlandse scholen ligt de nadruk op het bespreken van leervorderingen en het welzijn van een leerling. Hoewel een meerderheid van de scholen de ouders ook begeleidt bij de ondersteuning van hun kind in de thuissituatie, besteedt 28% van de scholen hier niet of slechts één keer per jaar aandacht aan. Verder vraagt meer dan de helft van de scholen regelmatig ouders om te helpen bij het ondersteunen van schoolactiviteiten en blijkt dat de grote meerderheid van de scholen ook andere voorlichtings-/informerende activiteiten onderneemt ten behoeve van de ouders. 9.3 Het leerklimaat Het leerklimaat op school behelst de mate waarin leerlingen zich prettig en veilig voelen op school, maar ook de mate waarin schoolleiders en leerkrachten hun werk goed willen

7 Vakoverstijgende onderwijscondities: kenmerken van de leeromgeving 133 uitvoeren en er op gericht zij om de prestaties van leerlingen op een goed niveau te brengen. Leerklimaat volgens de leerlingen Nederlandse leerlingen zijn positief over hun school (zie Tabel 9.6). Wel blijkt uit de vergelijking tussen jongens en meisjes, dat op alle drie de stellingen meisjes positiever zijn over hun school dan jongens (niet in tabel). Tabel 9.6 Leerklimaat volgens de leerlingen in gemiddelden en standaarddeviaties (sd) (n=7222) Stellingen Gemiddelde (sd)* Ik vind het leuk op school 3,3 (0,8) Ik voel me veilig op school 3,4 (0,8) Ik voel me thuis op deze school 3,2 (0,9) Noot:* 1= zeer mee oneens, 2 = beetje mee oneens, 3 = beetje mee eens, 4= zeer mee eens Aan de leerlingen is verder een aantal onveilige gebeurtenissen voorgelegd en aan hen is gevraagd in hoeverre deze wel eens voor zijn gekomen in het afgelopen jaar (zie Tabel 9.7). Tabel 9.7 Veiligheid op school volgens de leerlingen, in percentages (n=7222) Stellingen nooit enkele keren per jaar % Leerlingen 1 of 2 keer per maand minstens 1 keer per week Ik ben uitgelachen of uitgescholden Ik mocht van andere leerlingen niet meedoen aan hun spelletjes Iemand heeft leugens over mij verteld Er is iets van mij gestolen Andere leerlingen hebben mij pijn gedaan (zoals duwen, slaan, schoppen) Ik werd door andere leerlingen gedwongen iets te doen wat ik niet wilde Vrijwel alle leerlingen geven aan dat één van deze gebeurtenissen wel eens is voorgekomen. Bij minder dan een kwart van de leerlingen is in het afgelopen jaar iets gestolen of werden zij gedwongen iets tegen hun zin te doen. Jongens geven meer van dergelijke gebeurtenissen aan dan meisjes en ook allochtone leerlingen rapporteren meer incidenten dat autochtone leerlingen (niet in tabel). Leerklimaat volgens de schoolleiders en leerkrachten Ook aan de schoolleiders en leerkrachten van PIRLS en TIMSS is gevraagd hoe zij het leerklimaat op hun school ervaren. Aan de schoolleiders is gevraagd naar de ernst van probleemgedrag van leerlingen en leerkrachten (zie Tabel 9.8).

8 134 PIRLS- en TIMSS-2011 Tabel 9.8 Ernst probleemgedrag volgens schoolleiders, in gemiddelden en standaarddeviaties (sd) (n=218) Probleemgedrag door leerlingen Gemiddelde (sd) * Te laat op school komen 1,7 (0,6) Ongeoorloofde afwezigheid 1,2 (0,5) Ordeverstoring tijdens lessen 1,8 (0,8) Spieken 1,7 (0,7) Godslasterlijk taalgebruik 1,7 (0,7) Vandalisme 1,5 (0,6) Diefstal 1,2 (0,5) Intimidatie van of verbale agressie jegens medeleerlingen (inclusief schelden/bedreiging via msn, , etc.) 1,8 (0,8) Vechtpartijen tussen leerlingen 1,7 (0,7) Intimidatie van of verbale agressie jegens leerkrachten of ander schoolpersoneel (inclusief schelden/bedreiging via msn, , etc.) 1,2 (0,4) Probleemgedrag door leerkrachten Te laat op het werk verschijnen of te vroeg naar huis gaan 1,3 (0,5) Afwezigheid 1,1 (0,4) Noot: * 1=geen probleem, 2= klein probleem, 3= enigszins een probleem, 4=ernstig probleem In het algemeen ervaren schoolleiders weinig ernstige problemen. Probleemgedragingen die als meest verstorend wordt ervaren zijn ordeverstoring in de les en intimidatie en verbale agressie jegens medeleerlingen. Ongeoorloofde afwezigheid (spijbelen), agressie jegens leerkrachten en diefstal worden nauwelijks gerapporteerd. Aan de leerkrachten is een aantal stellingen over de veiligheid op school voorgelegd (Tabel 9.9). Tabel 9.9 Veiligheid op de school volgens de leerkrachten, in gemiddelden en standaarddeviaties (sd) (n=332) Stellingen over de veiligheid op school volgens de docent Gemiddelde (sd) * Deze school staat in een veilige buurt 3,5 (0,7) Ik voel me veilig op deze school 3,8 (0,4) De veiligheidsvoorschriften en -maatregelen op deze school zijn toereikend 3,6 (0,6) De leerlingen gedragen zich ordelijk 3,4 (0,6) De leerlingen zijn respectvol naar leerkrachten Noot: * 1= zeer mee oneens, 2= enigszins mee oneens, 3=enigszins mee eens, 4= zeer mee eens 3,5 (0,6) Net als de schoolleiders lijken de leerkrachten weinig problemen te ervaren op dit punt. Veel leerkrachten voelen zich veilig op school. Ook de overige stellingen beantwoordt een meerderheid van de leerkrachten positief. Het minst positief is men over het ordelijk gedrag van de leerlingen. Aan de schoolleiders en de leerkrachten zijn daarnaast een aantal stellingen voorgelegd over de wijze waarop zij het leerklimaat van hun school waarderen (Tabel 9.10).

9 Vakoverstijgende onderwijscondities: kenmerken van de leeromgeving 135 Tabel 9.10 Oordeel van de leerkrachten groep 6 en schoolleiders over het leerklimaat op hun school, in gemiddelden en standaarddeviaties (sd) Kenmerken Oordeel leerkracht (n=333) Oordeel schoolleider (n=218) Arbeidstevredenheid van de leerkrachten 3,6 (0,6) 3,8 (0,6) De mate waarin de leerkrachten de onderwijsdoelen van de school kennen 3,6 (0,6) 3,7 (0,7) De mate waarin de leerkrachten succesvol zijn in de realisatie van het curriculum van de school 3,5 (0,6) 3,6 (0,6) Verwachtingen van de leerkrachten omtrent de leerresultaten van de leerlingen 3,7 (0,6) 3,6 (0,6) Ondersteuning door ouders bij het leren van hun kind 3,2 (0,7) 3,2 (0,7) Betrokkenheid van ouders bij schoolactiviteiten 3,4 (0,8) 3,4 (0,8) Respect van leerlingen voor eigendommen van de school 3,1 (0,7) 3,2 (0,6) De wil van de leerlingen om goed te presteren op school 3,4 (0,6) 3,5 (0,6) Noot: *1= erg laag, 2 = laag, 3 = gemiddeld, 4= hoog, 5 = erg hoog Ook op deze stellingen is zowel door de leerkrachten als de schoolleiders positief geantwoord. De schoolleiders zijn over het algemeen iets positiever dan de leerkrachten. Het minst positief zijn leerkrachten en schoolleiders over het respect dat leerlingen voor de eigendommen van de school hebben en de mate waarin ouders het leren van hun kind ondersteunen. Het meest positief zijn de leerkrachten en schoolleiders over de verwachtingen die zij hebben ten aanzien van de leerresultaten van hun leerlingen. Zoals uit Tabel 9.10 blijkt, zijn zowel leerkrachten als schoolleiders redelijk positief over de betrokkenheid van de ouders bij het leren van hun kind en schoolse activiteiten. In verhouding tot de andere stellingen is er een relatief lage score op de mate waarin ouders hun kinderen kunnen ondersteunen bij leeractiviteiten. Uit Tabel 9.5 blijkt echter dat ook scholen hier relatief minder aandacht aan geven. De arbeidstevredenheid van de leerkracht lijkt erg hoog te zijn. Hoewel de leerkrachten over het team op hun school misschien iets minder positief zijn dan de schoolleiders, blijken zij zelf hun beroep als leerkracht positief te beoordelen (zie Tabel 9.11). Tabel 9.11 Tevredenheid van de docent over zijn beroep in gemiddelden en standaarddeviatie (sd) (n=332) Stelling over het beroep docent Gemiddelde (sd) * Ik ben tevreden in mijn beroep als leerkracht 3,6 (0,6) Ik ben tevreden met mijn baan als leerkracht op deze school 3,5 (0,6) Toen ik begon met lesgeven was ik positiever over mijn beroep dan nu 2,4 (1,1) Ik doe belangrijk werk als leerkracht 3,8 (0,4) Ik wil les blijven geven zolang als ik het kan 3,3 (0,8) Ik ben gefrustreerd in mijn beroep als leerkracht 1,9 (0,9) Noot: * 1= zeer mee oneens, 2= enigszins mee oneens, 3=enigszins mee eens, 4= zeer mee eens Weinig leerkrachten voelen zich gefrustreerd in hun beroep en zij vinden vrijwel allemaal dat zij belangrijk werk doen.

10 136 PIRLS- en TIMSS Samenvatting Het merendeel van de scholen beschikt over een bibliotheek. Slechts 12% beschikt over een practicumlokaal voor natuuronderwijs. Nederlandse schoolleiders en leerkrachten ervaren weinig knelpunten met betrekking tot de beschikbare materialen, voorzieningen of gespecialiseerd personeel. De problemen die worden aangegeven hebben voornamelijk betrekking op materialen voor natuuronderwijs en noodzakelijk onderhoud aan het schoolgebouw. Nederlandse schoolleiders besteden veel tijd aan het promoten en ontwikkelen van het curriculum en de onderwijskundige doelen van de school en het monitoren van de leervorderingen van de leerlingen om ervoor te zorgen dat deze doelen bereikt worden. Relatief weinig schoolleiders bezoeken andere scholen of onderwijscongressen om nieuwe ideeën op te doen. Met betrekking tot ouderbetrokkenheid ligt de nadruk op het bespreken van de leervorderingen en het welzijn van een leerling met de ouders. Ook vraagt de meerderheid van de scholen de ouders regelmatig te helpen bij schoolactiviteiten. Het merendeel van de Nederlandse leerlingen is positief over hun school en voelt zich veilig op school. Ook de meeste schoolleiders en leerkrachten ervaren de school als veilig en rapporteren weinig probleemgedrag. De arbeidstevredenheid - zoals gerapporteerd door de schoolleiders en de leerkrachten - lijkt hoog te zijn. De leerkrachten beoordelen hun beroep positief.

Hoofdstuk 5 Condities voor de ontwikkeling van leesvaardigheid: kenmerken van het leesonderwijs

Hoofdstuk 5 Condities voor de ontwikkeling van leesvaardigheid: kenmerken van het leesonderwijs Hoofdstuk 5 Condities voor de ontwikkeling van leesvaardigheid: kenmerken van het leesonderwijs Scholen in Nederland zijn vrij om hun eigen curriculum vorm te geven en dit aan te passen naargelang de behoefte

Nadere informatie

Hoofdstuk 8 Kenmerken van de thuisomgeving

Hoofdstuk 8 Kenmerken van de thuisomgeving Hoofdstuk 8 Kenmerken van de thuisomgeving De relatie tussen leesvaardigheid en de ervaringen die een kind thuis opdoet is in eerder wetenschappelijk onderzoek aangetoond: ouders hebben een grote invloed

Nadere informatie

leerlingen sociale veiligheid

leerlingen sociale veiligheid Verslag vragenlijst voor leerlingen over sociale veiligheid juni 2011 OBS De Rolpaal Samenvatting Eens in de 2 jaar wordt er een vragenlijst afgenomen over de sociale veiligheid op school. Dit is in 2009

Nadere informatie

Het vierde leerjaar lager onderwijs in Vlaanderen: Resultaten van TIMSS 2011 in internationaal perspectief en in vergelijking met TIMSS 2003

Het vierde leerjaar lager onderwijs in Vlaanderen: Resultaten van TIMSS 2011 in internationaal perspectief en in vergelijking met TIMSS 2003 Het vierde leerjaar lager onderwijs in Vlaanderen: Resultaten van TIMSS 2011 in internationaal perspectief en in vergelijking met TIMSS 2003 11 December 2012 KU Leuven, Centrum voor Onderwijseffectiviteit

Nadere informatie

Oudertevredenheidsonderzoek mei 2013

Oudertevredenheidsonderzoek mei 2013 Basisschool Bocholtz Wijngracht 11 6351 HJ Bocholtz 045 5443614 045 5445952 info.rkbsbocholtz@movare.nl Oudersonderzoek mei 2013 Doelstellingen van het onderzoek De onderzoeksdoelstellingen van het Landelijk

Nadere informatie

Driehoeksmeting. Rapport Tevredenheidsonderzoek Stichting Tabijn. Binnenmeer. te Uitgeest

Driehoeksmeting. Rapport Tevredenheidsonderzoek Stichting Tabijn. Binnenmeer. te Uitgeest Rapport Tevredenheidsonderzoek Stichting 2012 Binnenmeer te Uitgeest Tevredenheidsonderzoek Stichting, Binnenmeer, 2012 2 Inhoudsopgave rapport Driehoeksmeting Inleiding blz. 3 1. Respons blz. 5 2. Samenvatting

Nadere informatie

Hoofdstuk 7 Condities voor de ontwikkeling van vaardigheden in natuuronderwijs

Hoofdstuk 7 Condities voor de ontwikkeling van vaardigheden in natuuronderwijs Hoofdstuk 7 Condities voor de ontwikkeling van vaardigheden in natuuronderwijs In dit hoofdstuk wordt ingegaan op verschillende aspecten van Opportunity to Learn voor natuuronderwijs. De mate waarin leerlingen

Nadere informatie

Leerlingtevredenheidsonderzoek

Leerlingtevredenheidsonderzoek Rapportage Leerlingtevredenheidsonderzoek De Meentschool - Afdeling SO In opdracht van Contactpersoon De Meentschool - Afdeling SO de heer A. Bosscher Utrecht, juni 2015 DUO Onderwijsonderzoek drs. Vincent

Nadere informatie

Pedagogisch klimaat. Na.v. leerling-ouder en personeel enquête Beoordeling uitslagen

Pedagogisch klimaat. Na.v. leerling-ouder en personeel enquête Beoordeling uitslagen Pedagogisch klimaat Na.v. leerling-ouder en personeel enquête Beoordeling uitslagen De vragenlijsten zijn opgebouwd uit verschillende rubrieken. De vragen binnen de rubrieken worden items genoemd. Per

Nadere informatie

Leerlingtevredenheidsonderzoek De Kornalijn

Leerlingtevredenheidsonderzoek De Kornalijn De Kornalijn srapportage In opdracht van De Kornalijn december 2015 Dit rapport is opgesteld door DUO Onderwijsonderzoek in opdracht van De Kornalijn. DUO Onderwijsonderzoek drs. Vincent van Grinsven drs.

Nadere informatie

Voorbeeldschool OUDER RAPPORTAGE. Scholen met Succes Postbus DJ Haarlem tel:

Voorbeeldschool OUDER RAPPORTAGE. Scholen met Succes Postbus DJ Haarlem   tel: Voorbeeldschool OUDER RAPPORTAGE Scholen met Succes Postbus 3386 2001 DJ Haarlem www.scholenmetsucces.nl info@scholenmetsucces.nl tel: 023 534 11 58 Datum: 26-7-2019 LEESWIJZER Hartelijk dank voor uw deelname

Nadere informatie

Enkele gegevens evens over jezelf en de school:

Enkele gegevens evens over jezelf en de school: VEILIGHEID VRAGENLIJST LEERLINGEN Een belangrijke taak voor de school is te zorgen dat leerlingen zich prettig en veilig voelen. Dat lukt niet altijd. Bijvoorbeeld, omdat er soms wordt gediscrimineerd

Nadere informatie

Kwaliteitsvragenlijst

Kwaliteitsvragenlijst Samenvatting Kwaliteitsvragenlijst Ouders September 2011 Vragenlijst ingevuld door 79 ouders in september 2011 De ouders geven Octant een 7,2 als algemeen rapportcijfer We scoren het best op: Leer- en

Nadere informatie

TIMSS-2011: Nederland in TIMSS-2011: Rekenprestaties van leerlingen in groep 6 van het basisonderwijs in de afgelopen 16 jaar

TIMSS-2011: Nederland in TIMSS-2011: Rekenprestaties van leerlingen in groep 6 van het basisonderwijs in de afgelopen 16 jaar TIMSS-2011: Nederland in TIMSS-2011: Rekenprestaties van leerlingen in groep 6 van het basisonderwijs in de afgelopen 16 jaar Martina R.M. Meelissen Marjolein Drent Annemiek Punter Vakgroep Onderwijskunde

Nadere informatie

Hoofdstuk 6 Condities voor de ontwikkeling van rekenvaardigheid

Hoofdstuk 6 Condities voor de ontwikkeling van rekenvaardigheid Hoofdstuk 6 Condities voor de ontwikkeling van rekenvaardigheid In hoofdstuk 3 is beschreven welke van de getoetste leerstofonderdelen voor rekenen tot en met groep 6 aan bod zijn gekomen om hiermee een

Nadere informatie

- Samenvatting - Rapportage Oudertevredenheid Eben-Haëzerschool Emmeloord Juni 2013

- Samenvatting - Rapportage Oudertevredenheid Eben-Haëzerschool Emmeloord Juni 2013 - Samenvatting - Rapportage Oudertevredenheid Eben-Haëzerschool Emmeloord Juni 2013 ECM onderzoek Site: www.ecmonderzoek.nl E-mail: Info@ecmonderzoek.nl Telefoon: 0525661697 Inleiding en verantwoording

Nadere informatie

Ouderenquête 2014 CBS De Bron

Ouderenquête 2014 CBS De Bron Ouderenquête 2014 CBS De Bron Inhoud Voorwoord... 3 Kwaliteitszorg... 4 Aanbod... 11 Tijd... 16 Pedagogisch handelen... 19 Didactisch handelen... 25 Afstemming... 28 Schoolklimaat... 31 Zorg en begeleiding...

Nadere informatie

Leerlingtevredenheidsonderzoek

Leerlingtevredenheidsonderzoek Locatierapportage Leerlingtevredenheidsonderzoek In opdracht van Contactpersoon Pieter Brueghelschool de heer W. Leerink Utrecht, mei 2013 DUO Onderwijsonderzoek drs. Vincent van Grinsven drs. Marjan den

Nadere informatie

Welkom op de informatie-avond!

Welkom op de informatie-avond! Welkom op de informatie-avond! Programma: Presentatie over de uitslag van de tevredenheidsonderzoeken, de verbeterplannen en de resultaten van vorig schooljaar. Interactief met elkaar van gedachten wisselen

Nadere informatie

Overall rapportage Vensters voor verantwoording Leerlingen

Overall rapportage Vensters voor verantwoording Leerlingen Overall rapportage Vensters voor verantwoording Leerlingen In opdracht van: Contactpersoon: COLLEGE HAGEVELD De heer K. Annema Utrecht, mei 2012 DUO ONDERWIJSONDERZOEK drs. Vincent van Grinsven drs. Madelon

Nadere informatie

GROTE OUDER- EN LEERLINGENENQUETE 2010

GROTE OUDER- EN LEERLINGENENQUETE 2010 GROTE OUDER- EN LEERLINGENENQUETE 2010 1 Algemeen In 2010 is er een Grote Ouder- en Leerlingenenquete geweest. Het onderzoek is uitgevoerd door het bekende bureau Beekveld en Terpstra. Alle ouders en de

Nadere informatie

Basisschool 't Maxend, Nistelrode, Ouders

Basisschool 't Maxend, Nistelrode, Ouders Basisschool 't Maxend, Nistelrode, Ouders Aantal respondenten: 134 14-11-2010 Basisschool 't Maxend, Nistelrode, Ouders 1 / 9 Welkomstblad Fijn dat u mee wilt werken aan dit onderzoek. De vragen gaan over

Nadere informatie

Onderzoek Ouderbetrokkenheid in het basisonderwijs, het voortgezet onderwijs en het mbo

Onderzoek Ouderbetrokkenheid in het basisonderwijs, het voortgezet onderwijs en het mbo factsheet Onderzoek Ouderbetrokkenheid in het, het en het mbo Het Sociaal en Cultureel Planbureau heeft in 2012 een enquête over ouderbetrokkenheid gehouden onder ouders in het, het en het middelbaar beroepsonderwijs.

Nadere informatie

Ouders, het verborgen kapitaal van de school. Hans Christiaanse

Ouders, het verborgen kapitaal van de school. Hans Christiaanse Ouders, het verborgen kapitaal van de school Hans Christiaanse Initiatief OCW vanaf januari 2012 www.facebook.com/oudersenschoolsamen Samenwerken Noem wat erin je opkomt, als je denkt aan een goede samenwerking

Nadere informatie

Tevredenheids onderzoek

Tevredenheids onderzoek Tevredenheids onderzoek De uitslag van het De mening van de leerlingen De mening van de ouders De mening van het basisonderwijs Groevenbeek Het onderzoek Op Groevenbeek werken we steeds aan verbetering

Nadere informatie

2. Mijn kind wordt aangemoedigd

2. Mijn kind wordt aangemoedigd 1. Ik ben tevreden over wat mijn kind op school leert 2. Mijn kind wordt aangemoedigd meestal meestal niet niet meestal meestal niet niet geen oordeel/niet van 3. Mijn kind krijgt aangepaste hoeveelheid

Nadere informatie

Leerlingtevredenheid Het Ruimteschip. Cedin. Lianne Bleker

Leerlingtevredenheid Het Ruimteschip. Cedin. Lianne Bleker Leerlingtevredenheid Het Ruimteschip Cedin Lianne Bleker Februari 204 COLOFON Leerlingtevredenheid Het Ruimteschip Lianne Bleker Drachten, februari 204 Cedin Lavendelheide 2 9202 PD DRACHTEN T 088 0200300

Nadere informatie

Vragenlijst Sociale Veiligheid (lln)

Vragenlijst Sociale Veiligheid (lln) Vragenlijst Sociale Veiligheid (lln) Uitslagen Vragenlijst De Bakelgeert Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 Inleiding... 2 De vragenlijst... 3 Gegevens... 3 Schoolgegevens... 4 Periode van afname... 4 Aantal

Nadere informatie

3 november 2014. Onderzoek: Pesten

3 november 2014. Onderzoek: Pesten 3 november 2014 Onderzoek: Pesten 1 Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 30.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag

Nadere informatie

Grafiek 26.1a Het vóórkomen van verschillende vormen van discriminatie in Leiden volgens Leidenaren, in procenten 50% 18% 19% 17% 29%

Grafiek 26.1a Het vóórkomen van verschillende vormen van discriminatie in Leiden volgens Leidenaren, in procenten 50% 18% 19% 17% 29% 26 DISCRIMINATIE In dit hoofdstuk wordt ingegaan op het vóórkomen en melden van discriminatie in Leiden en de bekendheid van en het contact met het Bureau Discriminatiezaken. Daarnaast komt aan de orde

Nadere informatie

Vragenlijsten personeel

Vragenlijsten personeel Vragenlijsten personeel Uitslagen Vragenlijst De Brink Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 Inleiding... 3 De vragenlijst... 4 Gegevens... 6 Schoolgegevens... 6 Periode van afname... 6 Aantal respondenten...

Nadere informatie

Schoolportret samenwerkingsverband Roermond. vo- docenten over Passend onderwijs (vmbo tot en met gymnasium)

Schoolportret samenwerkingsverband Roermond. vo- docenten over Passend onderwijs (vmbo tot en met gymnasium) Schoolportret samenwerkingsverband Roermond vo- docenten over Passend onderwijs (vmbo tot en met gymnasium) Schoolportret samenwerkingsverband Roermond vo- docenten over Passend onderwijs (vmbo tot en

Nadere informatie

Tabel A: Wat is uw geslacht?

Tabel A: Wat is uw geslacht? Opmerking vooraf: het tabellenboek begint met een aantal alfabetisch genummerde tabellen die betrekking hebben op achtergrondvariabelen. Hierna volgen met cijfers genummerde tabellen. De nummering van

Nadere informatie

Onderwijsgemeenschap Titus Brandsma, Hengelo, Ouder vragenlijst oktober 2014 De Akker

Onderwijsgemeenschap Titus Brandsma, Hengelo, Ouder vragenlijst oktober 2014 De Akker Onderwijsgemchap Titus Brandsma, Hengelo, Ouder vragenlijst oktober 2014 De Akker Aantal respondenten: 76 02-10-2015 Onderwijsgemchap Titus Brandsma, Hengelo, Ouder vragenlijst oktober 2014 De Akker 1

Nadere informatie

Vragenlijsten personeel

Vragenlijsten personeel Vragenlijsten personeel Uitslagen Vragenlijst De Schakel Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 Inleiding... 3 De vragenlijst... 4 Gegevens... 6 Schoolgegevens... 6 Periode van afname... 6 Aantal respondenten...

Nadere informatie

Hoofdstuk 10 Conclusie, discussie en aanbevelingen

Hoofdstuk 10 Conclusie, discussie en aanbevelingen Hoofdstuk 10 Conclusie, discussie en aanbevelingen In dit rapport is verslag gedaan van het Nederlandse aandeel in PIRLS- en TIMSS-2011. In het voorjaar van 2011 zijn ruim 7000 leerlingen uit groep 6 getoetst

Nadere informatie

Oudertevredenheidsonderzoek Basisschool Panta Rhei

Oudertevredenheidsonderzoek Basisschool Panta Rhei Basisschool Panta Rhei Rapportage In opdracht van Kerobei december 2015 Dit rapport is opgesteld door DUO Onderwijsonderzoek in opdracht van Kerobei. DUO Onderwijsonderzoek drs. Vincent van Grinsven Chris

Nadere informatie

Mariaschool Reutum tevredenheidsmeting medewerkers 2014-2015

Mariaschool Reutum tevredenheidsmeting medewerkers 2014-2015 Mariaschool Reutum tevredenheidsmeting medewerkers 2014-2015 Aantal respondenten: 10/12 Vensters Voor Verantwoording PO Schoolklimaat 3,7 0% 0% 27% 73% 0% B1. In hoeverre gaan leerlingen graag naar school?

Nadere informatie

T e v r e d e n h e i d s p e i l i n g L e e r l i n g e n B s D e D o r e n h a g e n 2015

T e v r e d e n h e i d s p e i l i n g L e e r l i n g e n B s D e D o r e n h a g e n 2015 T e v r e d e n h e i d s p e i l i n g L e e r l i n g e n B s D e D o r e n h a g e n 2015 V e r k l a r i n g t e r m e n e n b e g r i p p e n Referentiegroep De resultaten van PC BS De Dorenhagen

Nadere informatie

Uitslag jaarlijks tevredenheidsonderzoek december 2018

Uitslag jaarlijks tevredenheidsonderzoek december 2018 Uitslag jaarlijks tevredenheidsonderzoek december 2018 alles wat lager gescoord is dan 2,5 alles wat tussen de 2,5 en 3,5 gescoord is (niet in onderstaand overzicht opgenomen) Zeer tevreden: alles wat

Nadere informatie

Tevredenheidsonderzoek leerlingen. Produs Praktijkonderwijs

Tevredenheidsonderzoek leerlingen. Produs Praktijkonderwijs leerlingen Produs Praktijkonderwijs Juni 2013 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1 Inleiding... 3 1.1 Kader... 3 1.2 Doelstelling tevredenheidsonderzoek... 3 1.3 Methode van onderzoek... 3 2 Onderzoek tevredenheid

Nadere informatie

Rapportage de Monitor de Bibliotheek op School. Gemeente Heemstede Schooljaar 2013-2014

Rapportage de Monitor de Bibliotheek op School. Gemeente Heemstede Schooljaar 2013-2014 Rapportage de Monitor de Bibliotheek op School Gemeente eemstede Schooljaar 2013-2014 De monitor is een landelijk meetinstrument dat onder andere het leesplezier van kinderen, het leesbevorderende gedrag

Nadere informatie

OBS De Notenkraker Othelloweg 8, 3194 GS Hoogvliet

OBS De Notenkraker Othelloweg 8, 3194 GS Hoogvliet Gedragsprotocol 2 0 1 4-2 0 1 5 Inhoud Inhoud 1 Inleiding 2 De huisregels 2 De vier sterregels 2 Ongewenst gedrag voorkomen 3 Wat te doen bij ongewenst gedrag? 3 Schorsing 3 Verwijdering 4 Bijlage 1: Formulier

Nadere informatie

Gemiddelde. Gemiddelde

Gemiddelde. Gemiddelde Aantal respondenten: 100 Ouders 2014 Vensters PO -- - + ++? De school 3,4 BIn hoeverre gaat uw kind met plezier naar school? 3,6 3 33 64 BHoe veilig voelt uw kind zich op school? 3,6 1 41 58 BHoe duidelijk

Nadere informatie

RESULTATEN. Rapportage Klimop, Aalten

RESULTATEN. Rapportage Klimop, Aalten RESULTATEN Rapportage Klimop, Aalten april 2016 1 ALGEMEEN 1.1 Inleiding Algemeen Het instrument de Kwaliteitsvragenlijst is een hulpmiddel om de kwaliteit van de school en/of het schoolbestuur in kaart

Nadere informatie

V e r k l a r i n g t e r m e n e n b e g r i p p e n

V e r k l a r i n g t e r m e n e n b e g r i p p e n SBO De Zonnewijzer Valkenswaard Leerlingtevredenheidspeiling Basisonderwijs 2015 V e r k l a r i n g t e r m e n e n b e g r i p p e n Referentiegroep De resultaten van SBO De Zonnewijzer worden per vraag

Nadere informatie

Enquête oudertevredenheid onderbouw DL feb.15

Enquête oudertevredenheid onderbouw DL feb.15 Enquête oudertevredenheid onderbouw DL feb.15 1. Vorig schooljaar was mijn kind leerling in de afdeling: Respondenten 122 A. Havo 53 43% B. Atheneum 61 50% C. Gymnasium 8 7% 2. Dit schooljaar is mijn kind

Nadere informatie

Gemiddelde. Gemiddelde

Gemiddelde. Gemiddelde Aantal respondenten: 57 Ouders 2014 Vensters voor verantwoording PO -- - + ++ Schoolklimaat 3,2 BIn hoeverre gaat uw kind met plezier naar school? 3,3 3 32 21 BHoe veilig voelt uw kind zich op school?

Nadere informatie

vragenlijsten leerlingen

vragenlijsten leerlingen vragenlijsten leerlingen Uitslagen Vragenlijst De Brink Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 Inleiding... 3 De vragenlijst... 3 Gegevens... 6 Schoolgegevens... 6 Periode van afname... 6 Aantal respondenten...

Nadere informatie

RESULTATEN. Rapportage Triangel, Aalten

RESULTATEN. Rapportage Triangel, Aalten RESULTATEN Rapportage Triangel, Aalten april 2016 1 ALGEMEEN 1.1 Inleiding Algemeen Het instrument de Kwaliteitsvragenlijst is een hulpmiddel om de kwaliteit van de school en/of het schoolbestuur in kaart

Nadere informatie

Doorstroom mbo-studenten naar lerarenopleidingen op de Hogeschool Rotterdam: de stand van zaken

Doorstroom mbo-studenten naar lerarenopleidingen op de Hogeschool Rotterdam: de stand van zaken Doorstroom mbo-studenten naar lerarenopleidingen op de Hogeschool Rotterdam: de stand van zaken Factsheet september 2009. Contactpersoon: Daphne Hijzen, onderzoeker en lid van de Kenniskring beroepsonderwijs

Nadere informatie

TWINTIG JAAR TIMSS. Ontwikkelingen in leerlingprestaties in de exacte vakken in het basisonderwijs

TWINTIG JAAR TIMSS. Ontwikkelingen in leerlingprestaties in de exacte vakken in het basisonderwijs TWINTIG JAAR TIMSS Ontwikkelingen in leerlingprestaties in de exacte vakken in het basisonderwijs 1995-2015 Martina Meelissen Annemiek Punter Vakgroep Onderzoeksmethodologie, Meetmethoden en Data-analyse

Nadere informatie

EFFECTEN VAN DE WEEKEND- SCHOOL VAN STICHTING WITTE TULP. - eindrapport - dr. Marga de Weerd. Amsterdam, november 2009

EFFECTEN VAN DE WEEKEND- SCHOOL VAN STICHTING WITTE TULP. - eindrapport - dr. Marga de Weerd. Amsterdam, november 2009 EFFECTEN VAN DE WEEKEND- SCHOOL VAN STICHTING WITTE TULP - eindrapport - dr. Marga de Weerd Amsterdam, november 2009 Regioplan Beleidsonderzoek Nieuwezijds Voorburgwal 35 1012 RD Amsterdam Tel.: +31 (0)20-5315315

Nadere informatie

tevredenheidsonderzoek

tevredenheidsonderzoek Christelijk College Groevenbeek tvwo - atheneum - havo - vmbo juni 2011 Groevenbeek Christelijk College 2011 tevredenheidsonderzoek DE MENING VAN DE LEERLINGEN / DE MENING VAN DE OUDERS / DE MENING VAN

Nadere informatie

Werkdocument Checklist positieve factoren in een Transfer-/Trajectklas

Werkdocument Checklist positieve factoren in een Transfer-/Trajectklas Werkdocument Checklist positieve factoren in een Transfer-/Trajectklas Doel Dit werkdocument is bedoeld voor scholen in het voorgezet onderwijs die een initiatief voor passend onderwijs aan het opzetten

Nadere informatie

De leer kracht van groene schoolpleinen

De leer kracht van groene schoolpleinen De leer kracht van groene schoolpleinen Het gebruik van de groene buitenruimte in het onderwijsleerproces Informatie over het onderzoek Leiden, september 2013 1. INFORMATIE OVER HET ONDERZOEK Achtergrond

Nadere informatie

Gemiddelde. Oneens. Gemiddelde. Oneens

Gemiddelde. Oneens. Gemiddelde. Oneens Aantal respondenten: 231 Ouder(s) 2011 Onderwijs en leren Leerstof en toetsen 3,6 1% 4% 27% 58% 10% B1. Het is mij duidelijk wat de school onderwijskundig wil bereiken. 3,6 1% 4% 27% 65% 3 % (?) B2. Mijn

Nadere informatie

Samenvatting en conclusies

Samenvatting en conclusies Samenvatting en conclusies Inleiding In het kader van de Monitor en evaluatie Tweede Fase HAVO / VWO heeft het ITS voor het Ministerie van OCenW, directie voortgezet onderwijs, onderzoek gedaan in het

Nadere informatie

Veiligheidsmonitor voor personeel (Eduniek) Vragenlijst School & Veiligheid Voor het personeel in het primair onderwijs. Naam:...

Veiligheidsmonitor voor personeel (Eduniek) Vragenlijst School & Veiligheid Voor het personeel in het primair onderwijs. Naam:... Veiligheidsmonitor voor personeel (Eduniek) Vragenlijst School & Veiligheid Voor het personeel in het primair onderwijs Naam:... Toelichting op de vragenlijst voor het personeel Doel van deze vragenlijst

Nadere informatie

Eindverslag Academische Opleidingsschool Sophianum, juni 2011

Eindverslag Academische Opleidingsschool Sophianum, juni 2011 Eindverslag Academische Opleidingsschool Sophianum, juni 2011 Welke middelen kan een docent tijdens zijn les gebruiken / hanteren om leerlingen van havo 4 op het Sophianum meer te motiveren? Motivatie

Nadere informatie

Leerlingtevredenheidsonderzoek

Leerlingtevredenheidsonderzoek Groepsrapportage Leerlingtevredenheidsonderzoek De Dorpsakker In opdracht van Contactpersoon Zaan Primair de heer T. Versteeg Utrecht, februari 2015 DUO Onderwijsonderzoek drs. Vincent van Grinsven Anja

Nadere informatie

Onderwijs en leren. Leerstof en toetsen 3,5 3,4. Begeleiding 3,6 3,6. Aantal respondenten: 72 Ouderenquete OPOD 2014 compleet.

Onderwijs en leren. Leerstof en toetsen 3,5 3,4. Begeleiding 3,6 3,6. Aantal respondenten: 72 Ouderenquete OPOD 2014 compleet. Aantal respondenten: 72 Ouderenquete OPOD 2014 compleet Onderwijs en leren 2010 2014 On Meer dan on Eens? Leerstof en toetsen 3,5 3,4 BHet is mij duidelijk wat de school onderwijskundig wil bereiken. 3,4

Nadere informatie

Samenvatting. BS De Schakel/ Broekhuizenvorst. Resultaten Leerlingtevredenheidspeiling (LTP) BS De Schakel

Samenvatting. BS De Schakel/ Broekhuizenvorst. Resultaten Leerlingtevredenheidspeiling (LTP) BS De Schakel BS De Schakel/ Broekhuizenvorst Samenvatting Resultaten Leerlingtevredenheidspeiling (LTP) BS De Schakel Eerder dit jaar heeft onze school BS De Schakel deelgenomen aan de leerlingtevredenheidspeiling.

Nadere informatie

Nederland in TIMSS rekenprestaties van leerlingen in groep 6 van het basisonderwijs in de afgelopen zestien jaar -

Nederland in TIMSS rekenprestaties van leerlingen in groep 6 van het basisonderwijs in de afgelopen zestien jaar - Nederland in TIMSS-2011 - rekenprestaties van leerlingen in groep 6 van het basisonderwijs in de afgelopen zestien jaar - M. Meelissen, M. Drent & A. Punter Universiteit Twente, Enschede 1 inleiding Begin

Nadere informatie

4 Rol sociale en nieuwe media in het onderwijs

4 Rol sociale en nieuwe media in het onderwijs 4 Rol sociale en nieuwe media in het onderwijs 4.1 Inleiding In dit hoofdstuk beschrijven we op basis van websurveys onder leraren, en de rol van sociale media (Facebook, Hyves, Twitter, Linkedin) 6 en

Nadere informatie

Waar staat je gemeente. Gemeente Enschede

Waar staat je gemeente. Gemeente Enschede Waar staat je gemeente Gemeente Enschede Inhoudsopgave Sheetnummer Samenvatting 3 Burgerpeiling Waar staat je gemeente & respons 4 Woon & leefomgeving Waardering & sociale samenhang 5 Veiligheid en overlast

Nadere informatie

Techniek voor jongens én meisjes

Techniek voor jongens én meisjes Techniek voor jongens én meisjes Over lesgeven aan jongens en meisjes en stereotiepe beelden over jongens, meisjes en techniek. Anne van de Ven, Science Center NEMO Techniek voor jongens én meisjes Over

Nadere informatie

Samenvatting. BS Sint Jozef/ Merkelbeek. Resultaten Leerlingtevredenheidspeiling (LTP) BS Sint Jozef

Samenvatting. BS Sint Jozef/ Merkelbeek. Resultaten Leerlingtevredenheidspeiling (LTP) BS Sint Jozef Samenvatting Resultaten Leerlingtevredenheidspeiling (LTP) BS Sint Jozef Eerder dit jaar heeft onze school BS Sint Jozef deelgenomen aan de leerlingtevredenheidspeiling. De verkregen gegevens kunnen worden

Nadere informatie

7 Ouderpeiling Toelichting

7 Ouderpeiling Toelichting 7 Ouderpeiling Toelichting Hoe denken ouders over het reilen en zeilen van de brede? Aan de hand van een schriftelijke vragenlijst proberen we deze vraag te beantwoorden. Thema s die in de vragenlijst

Nadere informatie

ipad-enquête Uitkomsten november/december 2013 en mei/juni 2014

ipad-enquête Uitkomsten november/december 2013 en mei/juni 2014 ipad-enquête Uitkomsten november/december 2013 en mei/juni 2014 Evaluatie leerlingen en ouders/verzorgers Rsg Simon Vestdijk 1.0 Inleiding - Ipads op rsg Simon Vestdijk Sinds dit schooljaar, 2013-2014,

Nadere informatie

Enquête leerlingtevredenheid onderbouw DL jan.15

Enquête leerlingtevredenheid onderbouw DL jan.15 Enquête leerlingtevredenheid onderbouw DL jan.15 1. Vorig schooljaar was ik leerling in de afdeling: Respondenten 191 A. Havo 102 53% B. Atheneum 73 38% C. Gymnasium 16 8% 2. Dit jaar zit ik in klas: Respondenten

Nadere informatie

RESULTATEN. Rapportage bs Overhoven, Sittard

RESULTATEN. Rapportage bs Overhoven, Sittard RESULTATEN Rapportage bs Overhoven, Sittard 2014 1 ALGEMEEN 1.1 Inleiding Algemeen Het instrument de Kwaliteitsvragenlijst is een hulpmiddel om de kwaliteit van de school en/of het schoolbestuur in kaart

Nadere informatie

Vragenlijst leerlingen Eureka! Oberon & Eureka!, januari 2012

Vragenlijst leerlingen Eureka! Oberon & Eureka!, januari 2012 Vragenlijst leerlingen Eureka! Oberon & Eureka!, januari 2012 Toelichting Beste leerling, Jij zit in de Eureka!-klas. We zijn benieuwd naar jouw mening. Die kun je geven in deze vragenlijst. Die bestaat

Nadere informatie

Samenvatting. BS Pius X/ Varsselder. Resultaten Leerlingtevredenheidspeiling (LTP) BS Pius X. De betrokkenheid van de ouders bij de school is 'groot'

Samenvatting. BS Pius X/ Varsselder. Resultaten Leerlingtevredenheidspeiling (LTP) BS Pius X. De betrokkenheid van de ouders bij de school is 'groot' Resultaten Leerlingtevredenheidspeiling (LTP) BS Pius X Eerder dit jaar heeft onze school BS Pius X deelgenomen aan de leerlingtevredenheidspeiling. De verkregen gegevens kunnen worden vergeleken met die

Nadere informatie

Nederlands (2 e graad); 12 lesuren

Nederlands (2 e graad); 12 lesuren Wij zoeken wegens zwangerschapsvervanging voor de periode na de meivakantie tot de zomervakantie een kandidaat met onderwijservaring voor het vak: Nederlands (2 e graad); 12 lesuren Voor deze functie ligt

Nadere informatie

19 maart Onderzoek: Leraren onder druk om schooladvies

19 maart Onderzoek: Leraren onder druk om schooladvies 19 maart 2018 Onderzoek: Leraren onder druk om schooladvies Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online

Nadere informatie

Da Costaschool - Hollanderstraat Den Haag. Resultaten Leerlingtevredenheidspeiling 2014

Da Costaschool - Hollanderstraat Den Haag. Resultaten Leerlingtevredenheidspeiling 2014 Den Haag Resultaten Leerlingtevredenheidspeiling 2014 S a m e n v a t t i n g Achtergrondgegevens Eerder dit jaar heeft deelgenomen aan de leerlingtevredenheidspeiling. De huidige referentiegroep bevat

Nadere informatie

Samenvatting. BS Ten Darperschoele. Resultaten Leerlingtevredenheidspeiling (LTP) BS Ten Darperschoele

Samenvatting. BS Ten Darperschoele. Resultaten Leerlingtevredenheidspeiling (LTP) BS Ten Darperschoele Resultaten Leerlingtevredenheidspeiling (LTP) BS Ten Darperschoele Eerder dit jaar heeft onze school BS Ten Darperschoele deelgenomen aan de leerlingtevredenheidspeiling. De verkregen gegevens kunnen worden

Nadere informatie

OBS De Wending Roosendaal. Leerlingtevredenheidspeiling Basisonderwijs Haarlem, april 2014

OBS De Wending Roosendaal. Leerlingtevredenheidspeiling Basisonderwijs Haarlem, april 2014 OBS De Wending Roosendaal Leerlingtevredenheidspeiling Basisonderwijs 2014 Haarlem, april 2014 Resultaten Leerlingpeiling 2014 Samenvatting Achtergrondgegevens Eerder dit jaar heeft OBS De Wending deelgenomen

Nadere informatie

Samenvatting rapportage tevredenheidsonderzoek leerlingen schooljaar 14-15

Samenvatting rapportage tevredenheidsonderzoek leerlingen schooljaar 14-15 Samenvatting rapportage tevredenheidsonderzoek leerlingen schooljaar 14-15 In januari is er een tevredenheidsonderzoek gehouden onder de leerlingen van de groepen 6, 7 en 8 van De Dijk. Uiteindelijk hebben

Nadere informatie

Leerling tevredenheidspeiling Basisschool Sint Franciscus 2015

Leerling tevredenheidspeiling Basisschool Sint Franciscus 2015 Achtergrondgegevens Eerder dit jaar hebben jullie deelgenomen aan de leerlingtevredenheidspeiling. Van BS Sint Franciscus hebben 49 leerlingen de vragenlijst ingevuld, waarvan 28 uit groep 7 en 8. Dit

Nadere informatie

A1) Kennismakingsgesprek over sociale media en internetgebruik

A1) Kennismakingsgesprek over sociale media en internetgebruik Mediawijsheid A1) Kennismakingsgesprek over sociale media en internetgebruik Ik heb samen met de kinderen een gesprek gevoerd over de sociale media en het internet gebruik. Ik heb voor mezelf thuis een

Nadere informatie

Geweld tegen leraren. Rapportage Geweld tegen leraren

Geweld tegen leraren. Rapportage Geweld tegen leraren Rapportage Geweld tegen leraren DUO Onderwijsonderzoek, Utrecht, december 2015 drs. Vincent van Grinsven drs. Liesbeth van der Woud In samenwerking met het Algemeen Dagblad Ellen van Gaalen Postbus 681

Nadere informatie

Oudertevredenheidsonderzoek De Kornalijn

Oudertevredenheidsonderzoek De Kornalijn De Kornalijn srapportage In opdracht van De Kornalijn december 2015 Dit rapport is opgesteld door DUO Onderwijsonderzoek in opdracht van De Kornalijn. DUO Onderwijsonderzoek drs. Vincent van Grinsven drs.

Nadere informatie

Ouderbetrokkenheid: interviewschema

Ouderbetrokkenheid: interviewschema Ouderbetrokkenheid: interviewschema Contactinformatie: Prof. dr. Johan van Braak, Lien Ghysens en Ruben Vanderlinde Vakgroep Onderwijskunde Universiteit Gent Inleiding Met dit interview willen we meer

Nadere informatie

Oudertevredenheidsonderzoek

Oudertevredenheidsonderzoek Rapportage Oudertevredenheidsonderzoek Basisschool Kleur-Rijk In opdracht van Contactpersoon Stichting Fortior de heer J. Vullings Utrecht, juni 2015 DUO Onderwijsonderzoek drs. Vincent van Grinsven Anja

Nadere informatie

Samenvatting. BS De Nieuw Veste/ Steenbergen. Resultaten Leerlingtevredenheidspeiling (LTP) BS De Nieuw Veste

Samenvatting. BS De Nieuw Veste/ Steenbergen. Resultaten Leerlingtevredenheidspeiling (LTP) BS De Nieuw Veste Resultaten Leerlingtevredenheidspeiling (LTP) BS De Nieuw Veste Eerder dit jaar heeft onze school BS De Nieuw Veste deelgenomen aan de leerlingtevredenheidspeiling. De verkregen gegevens kunnen worden

Nadere informatie

Werkbelevingsonderzoek 2013

Werkbelevingsonderzoek 2013 Werkbelevingsonderzoek 2013 voorbeeldrapport Den Haag, 17 september 2014 Ipso Facto beleidsonderzoek Raamweg 21, Postbus 82042, 2508EA Den Haag. Telefoon 070-3260456. Reg.K.v.K. Den Haag: 546.221.31. BTW-nummer:

Nadere informatie

Externe benchmark Aantal scholen: 692 Benchmark cijfer scholen Hoogste cijfer scholen Laagste cijfer scholen Cijfers Ouders Mariaschool 2016

Externe benchmark Aantal scholen: 692 Benchmark cijfer scholen Hoogste cijfer scholen Laagste cijfer scholen Cijfers Ouders Mariaschool 2016 Externe benchmark Aantal scholen: 692 Benchmark cijfer scholen Hoogste cijfer scholen Laagste cijfer scholen Cijfers Ouders Mariaschool 2016 Verschil met benchmark cijfer scholen Vensters PO Schoolklimaat

Nadere informatie

Leerlingtevredenheidsonderzoek

Leerlingtevredenheidsonderzoek Rapportage Leerlingtevredenheidsonderzoek In opdracht van Contactpersoon Basisschool Den Doelhof De heer P. Engels Utrecht, februari 2015 DUO Onderwijsonderzoek drs. Vincent van Grinsven drs. Madelon van

Nadere informatie

BS St. Martinus Millingen aan de Rijn. Leerlingtevredenheidspeiling Basisonderwijs 2014. Haarlem, maart 2014

BS St. Martinus Millingen aan de Rijn. Leerlingtevredenheidspeiling Basisonderwijs 2014. Haarlem, maart 2014 BS St. Martinus Millingen aan de Rijn Leerlingtevredenheidspeiling Basisonderwijs 2014 Haarlem, maart 2014 Scholen met Succes Postbus 3386 2001 DJ Haarlem www.scholenmetsucces.nl info@scholenmetsucces.nl

Nadere informatie

MANAGEMENT ZELFEVALUATIE. Indicator. Standaard

MANAGEMENT ZELFEVALUATIE. Indicator. Standaard ZELFEVLUTIE MNGEMENT Deze lijst is bestemd voor het management. De lijst is onderverdeeld in vijf domeinen (ruimtelijk, sociaal, onderwijs, incidenten, beleid). De vijf domeinen zijn van belang als het

Nadere informatie

RKBS Het Octaaf Nijmegen. Leerlingtevredenheidspeiling Basisonderwijs 2014. Haarlem, mei 2014

RKBS Het Octaaf Nijmegen. Leerlingtevredenheidspeiling Basisonderwijs 2014. Haarlem, mei 2014 RKBS Het Octaaf Nijmegen Leerlingtevredenheidspeiling Basisonderwijs 2014 Haarlem, mei 2014 Scholen met Succes Postbus 3386 2001 DJ Haarlem www.scholenmetsucces.nl info@scholenmetsucces.nl tel: 023 534

Nadere informatie

Vergelijkende rapportage

Vergelijkende rapportage KBS St. Joseph Vergelijkende rapportage In opdracht van Contactpersoon Stichting INOS Mevrouw D. van den Bogaard Utrecht, februari 2015 DUO Onderwijsonderzoek drs. Vincent van Grinsven drs. Madelon van

Nadere informatie

Oudertevredenheidsonderzoek

Oudertevredenheidsonderzoek Rapportage CBS De Windroos Oudertevredenheidsonderzoek In opdracht van Contactpersoon Noordkwartier Mevrouw W. Drenth Utrecht, juni 2014 DUO Onderwijsonderzoek drs. Vincent van Grinsven drs. Marjan den

Nadere informatie

Trends in International Mathematics and Science Study Martina Meelissen Marjolein Drent Vakgroep Onderwijsorganisatie en -management

Trends in International Mathematics and Science Study Martina Meelissen Marjolein Drent Vakgroep Onderwijsorganisatie en -management Trends in International Mathematics and Science Study Martina Meelissen Marjolein Drent Vakgroep Onderwijsorganisatie en -management Datum 23/01/09 Rekenoorlog woedt als een veenbrand Ruim een kwart van

Nadere informatie

KBS St. Jozef Rijen. Leerlingtevredenheidspeiling Basisonderwijs 2014. Haarlem, maart 2014

KBS St. Jozef Rijen. Leerlingtevredenheidspeiling Basisonderwijs 2014. Haarlem, maart 2014 KBS St. Jozef Rijen Leerlingtevredenheidspeiling Basisonderwijs 2014 Haarlem, maart 2014 Scholen met Succes Postbus 3386 2001 DJ Haarlem www.scholenmetsucces.nl info@scholenmetsucces.nl tel: 023 534 11

Nadere informatie

Borgloschool, locatie Groenewold, Deventer, Ouders

Borgloschool, locatie Groenewold, Deventer, Ouders Borgloschool, locatie Groenewold, Deventer, Ouders Aantal respondenten: 37 01-04-2011 Borgloschool, locatie Groenewold, Deventer, Ouders 1 / 11 Welkomstblad Fijn dat u mee wilt werken aan dit onderzoek.

Nadere informatie

Gemiddelde. BOp school komt mijn kind in aanraking met maatschappelijke en actuele thema's (onder andere het milieu en de politiek).

Gemiddelde. BOp school komt mijn kind in aanraking met maatschappelijke en actuele thema's (onder andere het milieu en de politiek). Aantal respondenten: 134 Ouders 2012 Onderwijs en leren On Meer on dan Meer dan on Eens? Leerstof en toetsen 3,3 BHet is mij duidelijk wat de school onderwijskundig wil bereiken. 3,5 4 9 37 79 4 BIk ben

Nadere informatie

Bestuursrapportage Personeel Tevredenheidsonderzoek 2010. De Meent

Bestuursrapportage Personeel Tevredenheidsonderzoek 2010. De Meent Bestuursrapportage Personeel Tevredenheidsonderzoek 2010 De Meent Gorinchem 08 december 2010 Inhoud I Voorwoord... 3 II Inleiding... 4 III Resultatenoverzicht... 5 IV Analyse... 23 V Conclusies... 25 2

Nadere informatie