Rugklachten: In dit nummer: Rugklachten en dan? Vervolg bedweter. Waardoor worden rugklachten veroorzaakt?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Rugklachten: In dit nummer: Rugklachten en dan? Vervolg bedweter. Waardoor worden rugklachten veroorzaakt?"

Transcriptie

1 In dit nummer: Rugklachten en dan? Vervolg bedweter. Rugklachten: Wat doe ik eraan? Stijve spieren, moeilijk kunnen bewegen, een zeurende pijn... Iedereen heeft er wel eens last van: rugklachten. Vooral het lage rugsyndroom (een stijve en pijnlijke onderrug) zal veel medewerkers in de Zorg bekend in de oren klinken. Maar hoeveel mensen hebben er nu precies last van? Waardoor worden rugklachten veroorzaakt? En wat valt ertegen te doen? Waardoor worden rugklachten veroorzaakt? De meeste rugklachten worden veroorzaakt door een te zware belasting (te zwaar tillen, duwen, trekken, etc.) of een belastende houding (lang achter elkaar hurken, bukken, voorover buigen, etc.). Door het te tillen gewicht, maar vooral door de sterke aanspanning van de spieren komt er een grote druk op de tussenwervelschijven te staan, die daardoor (na verloop van tijd) als een soort spons worden uitgeknepen. Hierdoor wordt de ruimte tussen de wervels kleiner en kan druk op de zenuwbanen ontstaan. Door te zorgen voor voldoende afwisseling in houding, beweging en rust, kunnen de spieren en de tussenwervelschijven zich herstellen.

2 Hoe zit het met psychische oorzaken? je rug in de juiste positie te ondersteunen. Behalve een te zware fysieke belasting kunnen ook psychische factoren rugklachten veroorzaken. Denk daarbij aan stress door een te hoge werkdruk of huiselijke spanning na een echtscheiding. Al deze zaken hebben invloed op de algemene fysieke gesteldheid en daarmee de weerbaarheid van de rug. Ook angst voor de pijn zelf kan de klachten in stand houden. Voor veel mensen is deze angst namelijk een reden om minder te bewegen, waardoor de klachten vaak alleen maar toenemen. Hoe groot is het risico voor mij persoonlijk? Of en wanneer je rugklachten krijgt, hangt niet alleen af van de manier waarop je jezelf belast. Het hangt ook af van de mate waarin je belast kúnt worden (je belastbaarheid) en die hangt weer af van allerlei factoren zoals leeftijd, geslacht, lichaamsbouw, fysieke gesteldheid, etc. Met andere woorden: voor elk individu ligt het risico anders. Wat kun je doen om rugklachten te voorkomen? Het belangrijkste is: zorgen dat je niet overbelast wordt. Een veelvoorkomend probleem voor veel medewerkers in de Zorg is dat ze vaak voor langere tijd voorovergebogen staan (bijvoorbeeld aan een bed). Probeer deze houding niet langer dan één minuut per keer vol te houden, en houd vier minuten aan als de absolute bovengrens. Gerekend over een hele werkdag, zou je in totaal nooit langer dan vier uur voorovergebogen mogen staan. Buigen is beleeft maar niet gezond In de tweede plaats: let kritisch op welke handelingen je als (te) zwaar ervaart en breng deze ter sprake in het werkoverleg of meld ze bij je ergocoach. Wellicht kunnen de taken anders verdeeld worden, waardoor je minder belast wordt. Ten derde: zorg goed voor je rug, door taken voldoende af te wisselen, regelmatig rechtop te gaan staan, hulpmiddelen te gebruiken, goed door je knieën te gaan en regelmatig een rondje te lopen. Let ook goed op hoe je zit tijdens de koffiepauze: een goede stoel geeft je rug heel wat meer ondersteuning dan een krukje. Tot slot kan het nooit kwaad om wat buikspieroefeningen te doen. Stevige buikspieren helpen namelijk als een soort korset Wat kun je doen als je eenmaal rugklachten hebt? Als je eenmaal rugklachten hebt, zorg dan vooral dat je rug niet onnodig belast word.

3 De psoas-houding Ontspanningsoefeningen en extra beweging kunnen de klachten verminderen. Om je wervel schijven zich te laten herstellen, kun je ook op je rug op de grond gaan liggen, met je onderbenen op een verhoging (waarbij je bovenbenen een hoek van 90 graden maken met je lichaam, terwijl je onderbenen op hun beurt een hoek van 90 graden maken met je bovenbenen). In deze houding zal de spons weer vocht opnemen. Blijf ongeveer een kwartier liggen. Dit is de beste ontspanning voor een vermoeide onderrug. Ruitenwisser Rug-lig met opgetrokken knieën, en de voeten plat op de grond. Probeer rustig met de knieën van links naar rechts te bewegen. Ontspanningsoefeningen voor de nek en schouders. Het hoofd rechtop naar rechts draaien tot het niet verder meer kan, 6 seconden vasthouden. Omgekeerd via de kin op de borst naar links draaien. Het hoofd draait dus maximaal een halve cirkel. PROBLEEM Het doel van de oefening is het ontspannen van de nekspieren. Met name bij de achterwaartse beweging ontstaat er een grote druk op de tussenwervelschijven in de halswervelkolom. Bovendien kan er duizeligheid optreden. Dus nooit geen hele cirkel maken. rondcirkelen met het hoofd FOUT De schouders voorwaarts en/of achterwaarts "rollen" terwijl de ellebogen bij het lichaam blijven en de armen ontspannen naar beneden hangen. Schouders optrekken De schouders één voor één of tegelijk optrekken richting oren. Deze stand 6 seconden vasthouden en dan rustig laten vallen. De armen ontspannen laten hangen. hoofd draaien Schouderrollen

4 Mark zich sportief bezighoud. Judo is een sport waar tiltechnieken heel belangrijk zijn! Sport is goed voor je lijf en dat hoeft geen judo te zijn maar regelmatig bewegen zoals fietsen, wandelen en bijvoorbeeld zwemmen. Ik ken collega s uit verschillende teams die dit regelmatig samen doen en hun motto is: Ontspannen door inspanning Mark is zo galant zijn stoel af te staan als hij Mieke op haar knieën ziet zitten om maar niet krom te hoeven staan. Want onder de groene regels voor hurken en knielen staat: Er word niet langer dan 30 seconden aaneengesloten gehurkt. Bij werkzaamheden onder kniehoogte wordt in principe gebruik gemaakt van een zithulpmiddel. Er wordt per dag maximaal gedurende 30 minuten gewerkt in gehurkte of geknielde houding. Ramen wassen. Arbo-tips. Werktactiek met gebruik van een trap: Zorg voor een trap die voldoende hoog is voor de te wassen ramen. Zorg voor voldoende ruimte, zodat de trap goed kan staan en uzelf veilig op en af de trap kunt stappen. Zorg dat de trap op een stabiele ondergrond staat. Plaats de emmer en de overige hulpmiddelen op het platform. Gebruik de zeem zo weinig mogelijk en spoel hem niet na ieder gebruik uit. Vervang de zeem door een microvezeldoek. Werktactiek zonder gebruik van een trap: Zorg voor voldoende ruimte. Zet de emmer en overige hulpmiddelen op een verhoging dicht bij het raam. Werktechniek met gebruik van een trap: Ga op de juiste hoogte staan: elleboog maximaal tot schouderhoogte tijdens het werk. Zorg dat u stabiel op de trap staat: niet met beide voeten op dezelfde tree. Steun met een heup tegen de trap. Houd met een hand de trap vast of steun tegen de muur. Werk binnen uw steunvlak.

5 Gebruik de werkmaterialen op een zodanige manier dat de pols in de middenstand (niet gebogen) blijft. Knijp niet in het materiaal. Werktechniek zonder gebruik van een trap: Werk niet hoger dan ongeveer 25 cm. boven hoofdhoogte (elleboog op schouderhoogte). Was het gedeelte van de ruit onder schouderhoogte van boven naar beneden, ga daarvoor parallel aan het raam staan. Steun met de vrije hand op het bovenbeen. Stabiele voetenstand. Niet rekken en boven de macht werken. Gebruik hulpmiddelen om op de juiste hoogte te werken. Arbocheck van het hulpmiddel. De huishoudtrap. Minimale eisen om professionele hulp te kunnen bieden. Kleine trap met 3 of 4 treden. Hoogste trede:110 cm. Steunbeugel op 60 cm. Antislip onder poten, op treden en platform. Minimaal 1 stabilisatiebalk. Niet zwaarder dan 10 kilo. Sectorfondsen meewerken aan RTL 5-serie. Vanaf 21 november 2004 zendt RTL 5 wekelijks het televisieprogramma visie op zorg uit. Het 25 minuten durende programma gaat in op de ontwikkelingen, visies en ervaringen in de sector zorg en welzijn. Per uitzending worden 3 of 4 onderwerpen behandeld, experimenten en het werk in de zorg. De onderwerpen zijn: Veilige zorg. Gevaarlijke stoffen Werkdruk en psychische belasting. Fysieke belasting/het zorgbed. Verzuim en reïntegratie Vakbeurs voor de zorgsector. 2-4 februari 2005 In de Jaarbeurs Utrecht Zorgprofessionals hebben dagelijks te maken met veranderingen in de zorgsector. Wat zijn de gevolgen van de vergrijzing? Wat zijn de effecten van marktwerking in de medische sector? Op Medica 2005 vinden exposanten en bezoekers elkaar voor vraag en antwoord. Toegang is gratis en op de site kun je voorregistreren.

6 Vervolg van goed gebruik van het zorgbed. Recht je rug Voor een zorgverlener is het werken met een rechte rug heel erg belangrijk om rug- of nekklachten te voorkomen. Naar mate iemand verder voorover staat te werken nemen de krachten op de rug toe en daar kan de rug niet al te lang tegen. Daarvoor hebben we de volgende tips: Zet het bed zo hoog dat de zorgverlener niet voorover hoeft te staan. Deze ideale lengte is niet alleen afhankelijk van het bed bij taken die precisie vereisen (bijvoorbeeld wondverzorging) wat hoger dan bijvoorbeeld bij een transfer. Het is dus niet voldoende om het bed één keer in te stellen. Zet het bed niet te hoog. Wanneer de zorgverlener met opgetrokken schouders werkt staat het bed te hoog. Gebruik de rand van het bed om met je buik of bekken tegen te leunen. De rug is dan recht. Zet jet bed wel op de juiste hoogte en blijf niet steeds op dezelfde plaats staan. Loop mee met waar je mee bezig bent, anders moet je te ver reiken. Ga op het bed zitten. De zorgverlener zit op deze manier dichter bij het werk en de rug wordt daardoor minder belast. Ga niet gedraaid zitten (een gedraaide rug is net zoals een gebogen rug niet gezond) maar zet bijvoorbeeld een knie in bed. Zet het bed niet alleen op de juiste hoogte tijdens de zorg, maar bijvoorbeeld ook bij het opmaken van het bed. Zet het bed lekker hoog bij het stofzuigen onder het bed. Zet de voetensteun van het bed omhoog bij het aantrekken van (steun)kousen. De zorgverlener staat dan in een betere houding en het been blijft zo dun mogelijk (dunner dan wanneer de steunkous bijvoorbeeld pas op de stoel aangetrokken zou worden. Handig werken. Door logisch na te denken en de dingen niet te doen omdat ze altijd zo gedaan worden is het mogelijk dat de klant meer zelf doet en de zorgverlener minder belast wordt. Denk eens aan het volgende: Doe alles in de meest handige volgorde. Worden bijvoorbeeld de schoenen al in bed aangedaan? Of het overhemd juist in de rolstoel? Scheren in bed of juist in de rolstoel? De volgorde waarin dit soort zaken gedaan wordt kan veel rugbelasting schelen voor de zorgverlener. Denk er eens over na wat het meest handig is. Zet het bed zodat je er van drie kanten goed bij kunt. Het liefst zelfs helemaal vrij in de kamer, maar dat kan lang niet altijd. De zorgverlener hoeft dan minder ver te reiken. Wel moet er wat vaker even om het bed gelopen worden. Dat laatste is misschien wat vermoeiender, maar beter voor de rug, nek en schouders. Het kan handig zijn de voetenplank uit bed te halen. Er is dan meer ruimte voor bijvoorbeeld voetverzorging. Dat zelfde geldt ook voor de hoofdplank. Het kan makkelijk zijn om deze weg te halen voor bijvoorbeeld het wassen van de haren.

7 Bij wondverzorging of wassen op de zij kan het handig zijn als de klant het bedhek vasthoudt. De zorgverlener heeft dan de handen vrij. Zelf doen Het mooie van de moderne elektrische hoog-laag bedden is dat ze de klant in staat stellen zo veel mogelijk zelfstandig te zijn: Zet de hoofdsteun omhoog als de klant rechtop wil gaan zitten in bed. Zet ook de knieknik omhoog zodat de klant niet onderuit zakt, er minder kans op doorliggen en kleding of beddengoed niet opstroopt. Zet altijd eerst het voeteneind en/of de knieknik omhoog, pas daarna het hoofdeinde. Anders glijdt de klant onderuit. Stel het bed vaak bij als de klant veel in bed moet liggen. Zet bijvoorbeeld de knieknik en de hoofdsteun af en toe hoger of lager. De druk op het lichaam varieert daardoor steeds. Op den duur is dat prettiger en minder kans op doorliggen. Als er iets op de grond gevallen is, zet dan het bed op de laagste stand. Met een grijparm (of helping hand ) kan de patiënt dan zelf bij de grond. Prettig en veilig Stel het bed zo in dat de klant op gelijke hoogte zit met het bezoek of gemakkelijk tv kan kijken. Wanneer er sprake is van spataderen of wanneer de benen vocht vasthouden kan het prettig zijn het hele bed een klein beetje achterover te kantelen (anti Trendelenburg) of het voeteneinde wat omhoog zetten. Er is dan minder druk op de benen. Het aantrekken van steunkousen gaat dan s morgens ook gemakkelijker. Raadpleeg eerst een arts. Met een goed ingesteld bed is het vaak prima mogelijk vanuit bed te werken met een laptop. Denk aan de veiligheid. Om nare gevolgen van een eventuele valpartij te verminderen is het verstandig om het bed s nachts altijd op de laagste stand te zetten. En zet bij transfers het bed (en de eventuele rolstoel) altijd op de rem. Nog meer mogelijkheden. In deze afleveringen van bedweter gaat het met name om de gewone hoog-laag bedden. Hoewel deze bedden ook al van alles kunnen, zijn er tegenwoordig ook bedden met speciale functies.

8 Aarzel niet een ergotherapeut in te schakelen, men heeft recht op 10 uur ergotherapie per jaar. (Zie folder) Zo is er bijvoorbeeld het draaibed Daarin kan de patiënt helemaal automatisch gedraaid worden. Het stoelbed heeft als speciale functie dat het zich tot stoel kan omvormen. Vraag de ergotherapeut voor meer informatie of neem contact op met het instituut voor Revalidatie Vraagstukken (IrV) of Info gehaald uit het bedboekje dat uitgereikt is op de ergocoachdag Andere nuttige websites o.a.: centrum.nl De homepage van Johan, een site met allerhande informatie: * J-Popper ringblikopener voor 1.70 bij Blokker te koop. * Een ergonomisch handvat waarin u uw sleutel(s) steekt. Door gebruik van het handvat ontstaat een hefboomtechniek waarbij u kracht uit uw arm haalt in plaats van uw hand. Uitermate geschikt voor mensen met een verminderde handfunctie. Voor 1 sleutel 7.00 Euro Voor 3 sleutels Euro * Met de Rian sopdoekwringer wringt u in een handomdraai sopdoeken, spons en zeem uit. De bijgeleverde emmer heeft een inhoud van 8 liter. De wringer is afneembaar, gebruiksvriendelijk en vergt weinig onderhoud. Voor rechtshandig gebruik. Voor veel mensen met handen polsklachten een uitkomst wel duur maar als je daardoor minder afhankelijk bent van zorg. Neem eens een kijkje in de thuiszorgwinkel.

9 P R A K T I J K R E G E L S V H U L P M I D D E L E N H E R T D N E K A L J I L G U R # U I R G B F L E W Z U R P S P G L O N T E E S T I K L N A E K L O I I I I K L T A E S L R L I W T D T B E S A M S E T G A F T S U C O R T O I G T A O C T N A W A M S K E U A I R C H N A L E N E R F E B U L I O T A R E N N O K B G J B L E A E A E B W O E K N I E E E G C N T V E V N G I L I E V N N H! S Streep de gevonden woorden weg. De overgebleven letters vormen een advies. ACTIEF BELASTING BEUGEL DUWEN ERGOCOACH GLIJLAKEN HULPMIDDELEN HURK KNIE MOBIEL NEK PASSIEF PRAKTIJKREGELS REK RUG RUGKLACHTEN STAAN TILLEN TILLIFT VEILIG VERANTWOORD VERPLAATSEN VOORKOMEN ZIT Kopieer deze pagina als je de puzzel wilt maken en leg de oplossing in mijn postvak. Succes! Gerry Broers

10

www.locomotion.nu Het BedBoekje Tips en trucs voor optimaal gebruik van het zorgbed

www.locomotion.nu Het BedBoekje Tips en trucs voor optimaal gebruik van het zorgbed www.locomotion.nu Het BedBoekje Tips en trucs voor optimaal gebruik van het zorgbed nog meer mogelijkheden In dit BedBoekje gaat het met name om de gewone elektrische hoog-laag bedden. Hoewel deze bedden

Nadere informatie

Tips en trucs voor optimaal gebruik van het zorgbed

Tips en trucs voor optimaal gebruik van het zorgbed Het bedboekje Tips en trucs voor optimaal gebruik van het zorgbed Voor meer informatie Stichting Arbeidsmarkt Ziekenhuizen Postbus 556, 2501 CN Den Haag E staz@caop.nl I www.staz.nl Ziekenhuizen 14 Het

Nadere informatie

Oefeningen voor thuis en op het werk.

Oefeningen voor thuis en op het werk. Oefeningen voor thuis en op het werk. Adviezen over wat je wel en beter niet kan doen. In Nederland is in de laatste twintig jaar veel onderzoek gedaan naar de invloed van oefeningen op het bewegingsapparaat.

Nadere informatie

Stenose- en/of herniaoperatie Oefeningen voor herstel

Stenose- en/of herniaoperatie Oefeningen voor herstel Stenose- en/of herniaoperatie Oefeningen voor herstel H15.016-01 Inhoudsopgave Inleiding... 2 Vóór de operatie... 2 Thuis oefenen... 2 Lees deze adviezen vast goed door... 2 De dag van de operatie... 3

Nadere informatie

Hernia met een radiculair syndroom in de lage rug Adviezen & oefeningen. Afdeling Fysiotherapie IJsselland Ziekenhuis

Hernia met een radiculair syndroom in de lage rug Adviezen & oefeningen. Afdeling Fysiotherapie IJsselland Ziekenhuis Hernia met een radiculair syndroom in de lage rug Adviezen & oefeningen Afdeling Fysiotherapie IJsselland Ziekenhuis Inleiding U bent patiënt op de afdeling neurologie van het IJsselland Ziekenhuis. Er

Nadere informatie

Fysiotherapie na een hernia

Fysiotherapie na een hernia Fysiotherapie na een hernia Oefeningen voor herniapatiënten Algemeen Deze informatie heeft betrekking op de fysiotherapeutische behandeling, die u krijgt na een hernia-operatie in de lage rug. Hoewel deze

Nadere informatie

Lage Rugpijn, Aspecifieke Lage Rugpijn, Lumbago, Spit,

Lage Rugpijn, Aspecifieke Lage Rugpijn, Lumbago, Spit, Lage Rugpijn, Aspecifieke Lage Rugpijn, Lumbago, Spit, Wat is lage rugpijn? Lage rugpijn zit onderin de rug. Soms straalt de pijn uit naar de billen of naar een of beide bovenbenen. De pijn kan plotseling

Nadere informatie

Oefeningen. Uitademen als u kracht zet, inademen als u ontspant.

Oefeningen. Uitademen als u kracht zet, inademen als u ontspant. Oefeningen Sterke en geoefende buikspieren zijn belangrijk. Omdat ongetrainde en slappe buik- en rugspieren kunnen zorgen voor een slechte houding en rugklachten. Bouw het oefenen van de buikspieren langzaam

Nadere informatie

Bekkenkanteling: maak afwisselend een bolle- en holle rug, waarbij romp en hoofd stil blijven liggen op de onderlaag.

Bekkenkanteling: maak afwisselend een bolle- en holle rug, waarbij romp en hoofd stil blijven liggen op de onderlaag. www.gezondbewegen.nl Rugoefeningen Algemene adviezen: Creëer een vaste plaats en een vast tijdstip en voer de oefeningen twee keer per dag uit Realiseer u, indien de klachten verminderd of verdwenen zijn,

Nadere informatie

Oefeningen bij osteoporose

Oefeningen bij osteoporose Oefeningen bij osteoporose Algemeen In deze folder staan oefeningen die u kunt doen bij osteoporose. Tips voor het uitvoeren van de oefeningen Ademt u rustig door tijdens de oefeningen (adem niet vasthouden

Nadere informatie

Fysiotherapie na hernia

Fysiotherapie na hernia Fysiotherapie na hernia Deze informatie gaat over fysiotherapie na een herniaoperatie in de lage rug. Hoewel deze operaties niet allemaal hetzelfde zijn, kan er toch een aantal oefeningen worden aangegeven

Nadere informatie

Geen tijd om elke dag te sporten? Kom thuis in actie met 1-minuut oefeningen!

Geen tijd om elke dag te sporten? Kom thuis in actie met 1-minuut oefeningen! Geen tijd om elke dag te sporten? Kom thuis in actie met 1-minuut oefeningen! Astrid Witte zomer 2014 Even vooraf: - Deze oefeningen zijn bedoeld voor gezonde volwassenen - Heb je klachten, overleg dan

Nadere informatie

Oefeningen en adviezen na een totale heupoperatie

Oefeningen en adviezen na een totale heupoperatie Oefeningen en adviezen na een totale heupoperatie FYSIOTHERAPIE Voelt beter Uw heupgewricht is vervangen door een kunstheup (heupprothese). Een mogelijke complicatie is het uit de kom schieten van de

Nadere informatie

Lage rugpijn. Voor meer informatie over onze organisatie kijkt u op: www.fydee.nl

Lage rugpijn. Voor meer informatie over onze organisatie kijkt u op: www.fydee.nl Lage rugpijn Voor meer informatie over onze organisatie kijkt u op: www.fydee.nl Inleiding Lage rugpijn Rugklachten komen veel voor. 4 van de 5 mensen heeft weleens te maken met rugpijn. In veel gevallen

Nadere informatie

Oefeningen ter Verbetering van je Lichaamshouding

Oefeningen ter Verbetering van je Lichaamshouding Oefeningen ter Verbetering van je Lichaamshouding Verkeerde lichaamshoudingen veroorzaken klachten. Eén van de meest voorkomende verkeerde houdingen, wordt veroorzaakt door een naar vorend hangend hoofd,

Nadere informatie

Cambridge Health Plan Benelux BV

Cambridge Health Plan Benelux BV Wanneer doet u deze oefeningen? Doe deze minstens 3 keer per week en al vrij snel voelt u verandering in uw lichaam. Ook krijgt u meer zelfvertrouwen. Naast deze oefeningen zorgt een dagelijkse wandeling

Nadere informatie

Subject: Taak 1.2.20

Subject: Taak 1.2.20 Taak 1.2.20 Tutor : vd Biggelaar Mentor : vd Biggelaar Klas : MT1A Gemaakt door : Tommy & Paul van der Linden 1 Inhoud! Taak 1.2.20 Inhoud!... 2 Inleiding... 3 Trekken en Duwen... 4 Tillen... 4 Zitten...

Nadere informatie

Ga op de rug liggen. Buig de knieën en zet de voeten plat op de grond. Klap beide knieën naar één kant.

Ga op de rug liggen. Buig de knieën en zet de voeten plat op de grond. Klap beide knieën naar één kant. BUIKSPIEREN Klap beide knieën naar één kant. Beweeg de kin naar de borst en kom met de romp een klein stukje recht omhoog. Houd 4 tellen vast en ga langzaam weer terug. Bij nekklachten, nek ondersteunen

Nadere informatie

Belangrijke aanwijzingen voordat u met de oefeningen begint:

Belangrijke aanwijzingen voordat u met de oefeningen begint: Belangrijke aanwijzingen voordat u met de oefeningen begint: Rek/Strek oefeningen mogen nooit pijn veroorzaken. Mocht u pijn krijgen stop dan onmiddellijk met de oefening. Het is belangrijk om de rek niet

Nadere informatie

Oefenprogramma revalidatie rechterzijde

Oefenprogramma revalidatie rechterzijde Oefenprogramma revalidatie rechterzijde Dit oefenprogramma ontvangt u van uw revalidatiearts. Oefen dit programma bij voorkeur 2x per dag. Oefeningen moet u pijnvrij kunnen doen, en adem door! In de oefengids

Nadere informatie

Adviezen na een keizersnee

Adviezen na een keizersnee Adviezen na een keizersnee Informatie voor patiënten F0030-3415 juli 2013 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam 070

Nadere informatie

Jouw rug de hele dag door beschermen

Jouw rug de hele dag door beschermen Jouw rug de hele dag door beschermen 1.Zitten Zorg zo veel mogelijk dat de natuurlijke kromming in je rug bewaard blijft. Rug lichtjes hol en hoofd boven het lichaam. Zorg er voor dat je knieën iets lager

Nadere informatie

Adviezen na rugoperatie (rug)hernia / vernauwing van het wervelkanaal

Adviezen na rugoperatie (rug)hernia / vernauwing van het wervelkanaal 00 Adviezen na rugoperatie (rug)hernia / vernauwing van het wervelkanaal Afdeling Fysiotherapie U bent momenteel herstellende van een operatie in verband met een (rug)hernia of vernauwing van het wervelkanaal.

Nadere informatie

Oefenenprogramma na een HNP (hernia)operatie of een kanaalstenoseoperatie

Oefenenprogramma na een HNP (hernia)operatie of een kanaalstenoseoperatie Oefenenprogramma na een HNP (hernia)operatie of een kanaalstenoseoperatie Inleiding U wordt binnenkort geopereerd aan een hernia en/of stenose in de rug. Rondom deze operatie krijgt u fysiotherapie. In

Nadere informatie

2012 Editie v1.0 EquestrianMassage.nl F.S.A. Tuinhof. Oefeningen voor een gezond lichaam en geest

2012 Editie v1.0 EquestrianMassage.nl F.S.A. Tuinhof. Oefeningen voor een gezond lichaam en geest 2012 Editie v1.0 EquestrianMassage.nl F.S.A. Tuinhof Oefeningen voor een gezond lichaam en geest De Soldaat Dit is de eerste van de vier warming up oefeningen waarbij het doel is de hartslag te verhogen

Nadere informatie

Til les, les 2. A : Hogerop in bed verplaatsen bij een persoon die nog veel zelf kan Beginsituatie: Een persoon onderuitgezakt in bed

Til les, les 2. A : Hogerop in bed verplaatsen bij een persoon die nog veel zelf kan Beginsituatie: Een persoon onderuitgezakt in bed Til les, les 2 Inhoudsopgave : Algemene instructies : blz. 1 A : hogerop in bed verplaatsen (geleid) actief blz. 1 A 1 : even uit bed blz. 1 A 2 : met een bruggetje blz. 2 A 3 : bruggetje en glijzeil blz.

Nadere informatie

Oefenprogramma revalidatie linkerzijde

Oefenprogramma revalidatie linkerzijde Oefenprogramma revalidatie linkerzijde Dit oefenprogramma ontvangt u van uw revalidatiearts. Oefen dit programma bij voorkeur 2x per dag. Oefeningen moet u pijnvrij kunnen doen, en adem door! In de oefengids

Nadere informatie

Zwanger (geweest)? Spieren rondom uw bekken trainen? Klachten voorkomen en/of verminderen? voorkom bekkenpijn FYSIOHOLLAND

Zwanger (geweest)? Spieren rondom uw bekken trainen? Klachten voorkomen en/of verminderen? voorkom bekkenpijn FYSIOHOLLAND FYSIOHOLLAND voorkom bekkenpijn Zwanger (geweest)? Spieren rondom uw bekken trainen? Klachten voorkomen en/of verminderen? De therapeuten van FysioHolland geven tips. Veel vrouwen krijgen tijdens of na

Nadere informatie

De trap op of aflopen: Probeer uw lichaam rechtop te houden en niet voorover te kantelen.

De trap op of aflopen: Probeer uw lichaam rechtop te houden en niet voorover te kantelen. GEBRUIKSAANWIJZING Welkom! Een gezonde wervelkolom: Stress en de dagelijkse bezigheden dragen bij aan het ontwikkelen van slechte gewoontes als het gaat om de zorg voor onze wervelkolom. Er zijn bijvoorbeeld

Nadere informatie

Oefenprogramma revalidatie

Oefenprogramma revalidatie Oefenprogramma revalidatie Dit oefenprogramma ontvangt u van uw revalidatiearts. Oefen dit programma bij voorkeur 2x per dag. Oefeningen moet u pijnvrij kunnen doen, en adem door! Schouder en arm oefeningen:

Nadere informatie

Trainingsprogramma Spierkrachtversterking

Trainingsprogramma Spierkrachtversterking Trainingsprogramma Spierkrachtversterking Ook zonder blessures kun je bepaalde spieren of spiergroepen te versterken. Als spierversterkende oefeningen deel uitmaken van een trainingsprogramma met als einddoel

Nadere informatie

Bouw en werking van de rug

Bouw en werking van de rug Hou je rug gezond 60% tot 90% van de volwassenen krijgt ooit te maken met rugklachten. Nochtans kan je rugklachten voorkomen door rekening te houden met een aantal principes. In deze folder komen allerlei

Nadere informatie

Adviezen na een keizersnee

Adviezen na een keizersnee Adviezen na een keizersnee U heeft onlangs een keizersnee gehad. Dit betekent dat u een buikwond heeft die moet herstellen. Het is verstandig om na de keizersnee rustig aan te doen en naar uw lichaam te

Nadere informatie

BOEKJE. Alles wat medewerkers van ondersteunende diensten in de VVT moeten weten om klachten aan rug, nek en schouders te voorkomen

BOEKJE. Alles wat medewerkers van ondersteunende diensten in de VVT moeten weten om klachten aan rug, nek en schouders te voorkomen DOE BOEKJE Alles wat medewerkers van ondersteunende diensten in de VVT moeten weten om klachten aan rug, nek en schouders te voorkomen Armheffing Het werken met de handen boven schouderhoogte noemen we

Nadere informatie

O m t e b e g i n n e n : V e i l i g h e i d s r e g e l s : G e n i e t e n f o r c e e r n i e t s!

O m t e b e g i n n e n : V e i l i g h e i d s r e g e l s : G e n i e t e n f o r c e e r n i e t s! Wanneer doet u deze oefeningen? Doe deze minstens 3 keer per week en al vrij snel voelt u verandering in uw lichaam. Ook krijgt u meer zelfvertrouwen. Naast deze oefeningen zorgt een dagelijkse wandeling

Nadere informatie

ADVIEZEN EN OEFENINGEN NA HALSKLIERDISSECTIE (VERWIJDEREN VAN LYMFEKLIEREN UIT DE HALS) Ontwikkeld door de :

ADVIEZEN EN OEFENINGEN NA HALSKLIERDISSECTIE (VERWIJDEREN VAN LYMFEKLIEREN UIT DE HALS) Ontwikkeld door de : ADVIEZEN EN OEFENINGEN NA HALSKLIERDISSECTIE (VERWIJDEREN VAN LYMFEKLIEREN UIT DE HALS) Ontwikkeld door de : Gevolgen van de operatie Door de operatie is de nek en of schouder vaak pijnlijk. Na het verwijderen

Nadere informatie

2. De V-Beweging De V-Beweging of V-sit is een oefening waarmee je vrijwel alle buikspieren goed kunt trainen.

2. De V-Beweging De V-Beweging of V-sit is een oefening waarmee je vrijwel alle buikspieren goed kunt trainen. 1. De Halve Banaan De halve banaan is een van de meest populaire buikspieroefeningen. Het is voor beginners een prima oefening om uit te voeren. Hierbij kun je er zelf voor kiezen hoever je bovenlichaam

Nadere informatie

Buikspieroefeningen (basis)

Buikspieroefeningen (basis) Buikspieroefeningen (basis) Crunch Stap 1: Ga plat op de grond liggen met de knieën gebogen. Vouw je handen achter het hoofd, achter de oren (sla de handen dus NIET achter je hoofd in elkaar). Stap 2:

Nadere informatie

Oefeningen en adviezen na een schouderoperatie

Oefeningen en adviezen na een schouderoperatie Oefeningen en adviezen na een schouderoperatie FYSIOTHERAPIE Voelt beter U bent recent geopereerd aan uw schouder. Deze folder geeft u informatie over wat u na de operatie kunt doen om uw herstel te bespoedigen

Nadere informatie

Fysiotherapie na een hernia- of stenose operatie

Fysiotherapie na een hernia- of stenose operatie Fysiotherapie na een hernia- of stenose operatie Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding U bent in het Albert Schweitzer ziekenhuis aan uw rug geopereerd. In deze folder

Nadere informatie

MASSAGECENTRUM DE KRACHTBRON RUGSPIEROEFENINGEN

MASSAGECENTRUM DE KRACHTBRON RUGSPIEROEFENINGEN Dendermondsesteenweg 29 9270 LAARNE-KALKEN 0474 30 85 84 www.dekrachtbron.be info@dekrachtbron.be MASSAGECENTRUM DE KRACHTBRON RUGSPIEROEFENINGEN LAGE RUGPIJN Lage rugpijn komt vaak voor bij acht op tien

Nadere informatie

TIPS EN OEFENINGEN OM UW RUG STERK EN FIT TE MAKEN

TIPS EN OEFENINGEN OM UW RUG STERK EN FIT TE MAKEN TIPS EN OEFENINGEN OM UW RUG STERK EN FIT TE MAKEN Maximale ontspanning voor uw rug De rug is zo maximaal ontspannen. De armen liggen langs het lichaam. De knieën zijn 90 graden gebogen en liggen op een

Nadere informatie

H.303557.0215. Adviezen voor en na een verzakkingoperatie

H.303557.0215. Adviezen voor en na een verzakkingoperatie H.303557.0215 Adviezen voor en na een verzakkingoperatie 2 Inleiding U behandelend arts heeft u geadviseerd een verzakkingsoperatie te ondergaan om uw klachten te verhelpen. Tijdens de voorlichting heeft

Nadere informatie

Informatie Oefeningen na de bevalling

Informatie Oefeningen na de bevalling Informatie Oefeningen na de bevalling s-hertogenbosch, mei 2015 Inleiding Na de bevalling begint er een bijzondere, maar ook drukke periode terwijl je lichaam door de zwangerschap en bevalling toch wel

Nadere informatie

Uw heupgewricht is vervangen vangen door een kunstheup (heupprothese

Uw heupgewricht is vervangen vangen door een kunstheup (heupprothese Fysiotherapie na een heupoperatie Uw heupgewricht is vervangen vangen door een kunstheup (heupprothese prothese). Een mogelijke complicatie is het uit de kom schieten van de heupprothese. Dit wordt ook

Nadere informatie

Fysiotherapie na een hernia-operatie

Fysiotherapie na een hernia-operatie Fysiotherapie na een hernia-operatie Albert Schweitzer ziekenhuis maart 2015 pavo 0292 Inleiding U bent in het Albert Schweitzer ziekenhuis geopereerd aan een hernia in uw rug. In deze folder willen wij

Nadere informatie

Hou je rug en nek gezond! Oefeningen om rug-, buik-, en nekspieren in goede conditie te houden

Hou je rug en nek gezond! Oefeningen om rug-, buik-, en nekspieren in goede conditie te houden WN Hou je rug en nek gezond! Oefeningen om rug-, buik-, en nekspieren in goede conditie te houden Oefeningen voor rug-, buik- en beenspieren Tillen, dragen, duwen en trekken van lasten is belastend voor

Nadere informatie

PECTUS REVALIDATIE. De pectoralisspieren. De rugspieren

PECTUS REVALIDATIE. De pectoralisspieren. De rugspieren PECTUS REVALIDATIE Het doel van de pectus revalidatie (training borst- en rugspieren) is het versterken van de spieren van de borst en de rug en hiermee het verbeteren van je lichaamshouding. De volgende

Nadere informatie

Oefeningen voor reumapatiënten

Oefeningen voor reumapatiënten Oefeningen voor reumapatiënten afdeling fysiotherapie U bent bekend met reuma en heeft oefeningen gekregen voor uw ontstoken gewrichten. In deze folder staan deze oefeningen beschreven. Doel van de oefeningen

Nadere informatie

De medische term voor doorliggen is decubitus. Het is een beschadiging van de huid. U kunt het krijgen als u veel in één houding ligt of zit.

De medische term voor doorliggen is decubitus. Het is een beschadiging van de huid. U kunt het krijgen als u veel in één houding ligt of zit. Voorkom doorliggen LIGGEN ZITTEN PRAKTISCHE TIPS Wat is het? De medische term voor doorliggen is decubitus. Het is een beschadiging van de huid. U kunt het krijgen als u veel in één houding ligt of zit.

Nadere informatie

ergotherapie informatiebrochure Schouderoefeningen

ergotherapie informatiebrochure Schouderoefeningen ergotherapie informatiebrochure Schouderoefeningen Inhoudstafel 1. Inleiding 4 2. Oefeningen in stand 5 3. Oefeningen in lig 11 4. Oefeningen in zit 13 5. Oefeningen met Thera-band 14 6. Contactgegevens

Nadere informatie

Uw conditie op niveau

Uw conditie op niveau Uw conditie op niveau Beweeg je beter! Bewegen tijdens uw opname www.nwz.nl Inhoud Waarom zou ik meer bewegen? 3 Mag ik wel bewegen? 3 Algemene beweegtips 4 Bewegen en oefenen 4 Meer informatie 8 Bewegen

Nadere informatie

Mobiliserende oefeningen voor thuis

Mobiliserende oefeningen voor thuis Mobiliserende oefeningen voor thuis Oefeningen om het lichaam zo soepel mogelijk te houden Oefeningen Cervicale wervelkolom HCWK 1) Extensie: Ga rechtop zitten op een stoel en plaats de middelvingers van

Nadere informatie

Fysiotherapie na een lage rugoperatie

Fysiotherapie na een lage rugoperatie Fysiotherapie na een lage rugoperatie Inleiding U wordt binnenkort geopereerd aan een lage rughernia. In het algemeen wordt de dag na de operatie gestart met fysiotherapie. De behandelend fysiotherapeut

Nadere informatie

Richtlijnen na een rugoperatie. Paramedische afdeling

Richtlijnen na een rugoperatie. Paramedische afdeling Richtlijnen na een rugoperatie Paramedische afdeling Inleiding U bent in ons ziekenhuis opgenomen voor een rugoperatie. Dit kan bijvoorbeeld een operatie zijn aan een hernia of stenose. Om het herstel

Nadere informatie

10 OEFENINGEN VOOR THUIS

10 OEFENINGEN VOOR THUIS 10 OEFENINGEN VOOR THUIS Zoek een rustig plekje voor jezelf en neem deze 20 minuten voor jou en jouw lijf. Een gezonde start van de dag, als opwarmer of goede afsluiter. En vergeet niet te genieten! Start:

Nadere informatie

Fitnessbal training. Kern training / Core stability

Fitnessbal training. Kern training / Core stability Fitnessbal training Kern training / Core stability De spieren van je buik, billen en onderrug vormen de 'kern'. Deze zone is verantwoordelijk voor alle acties waarbij je draait, reikt en buigt en is het

Nadere informatie

Oefening 1. Oefening 3 Oefening Oefening. Oefening 2 Oefening 2

Oefening 1. Oefening 3 Oefening Oefening. Oefening 2 Oefening 2 Oefening 1 Doe deze ligoefeningen met rust en aandacht. Concentreer op wat je waarneemt in je lichaam en wees bewust van waar je grenzen liggen. Is een oefening te zwaar pas deze desnoods aan, of doe deze

Nadere informatie

REVALIDATIE 8.1 KINESITHERAPIE. 2. Voeten op en neer bewegen:

REVALIDATIE 8.1 KINESITHERAPIE. 2. Voeten op en neer bewegen: 08 REVALIDATIE 8.1 KINESITHERAPIE 2. Voeten op en neer bewegen: Zowel voor als na de operatie is een goede beweeglijkheid van de heup belangrijk. Tijdens het verblijf in het ziekenhuis komt de kinesist

Nadere informatie

Eenvoudige bovenbeen spieroefeningen

Eenvoudige bovenbeen spieroefeningen Oefeningen menselijk lichaam Eenvoudige bovenbeen spieroefeningen Eenvoudige oefeningen voor de bovenbeen spieren bijvoorbeeld na een operatie aan het kniegewricht of immobilisatie van het kniegewricht.

Nadere informatie

1. De Fiets De zijkant van de buikspieren worden nog wel eens vergeten bij workouts. Met deze oefening richt je je juist op deze groep spieren.

1. De Fiets De zijkant van de buikspieren worden nog wel eens vergeten bij workouts. Met deze oefening richt je je juist op deze groep spieren. 1. De Fiets De zijkant van de buikspieren worden nog wel eens vergeten bij workouts. Met deze oefening richt je je juist op deze groep spieren. Ga op je rug op de vloer liggen met je handen achter je hoofd.

Nadere informatie

Houd een oogje op de bodem!

Houd een oogje op de bodem! Houd een oogje op de bodem! Preventie van bekkenbodemgerelateerde klachten na de bevalling Informatie en oefenadviezen VSV: Verloskundige kringen van de Kempen-Eindhoven-Geldrop Máxima Medisch Centrum,

Nadere informatie

Oefeningen nekklachten. Paramedischcentrum Landauer

Oefeningen nekklachten. Paramedischcentrum Landauer Oefeningen bij nekklachten Paramedischcentrum Landauer Rekken: Buig je hoofd naar een zijde, hand andere zijde hoofd en lichte druk tegen hoofd naar de zijde waar naar toe gebogen wordt. Breng geheel zover

Nadere informatie

Fysiotherapie. Adviezen en oefeningen na een hernia operatie

Fysiotherapie. Adviezen en oefeningen na een hernia operatie Fysiotherapie Adviezen en oefeningen na een hernia operatie 1 Locatie Scheper Ziekenhuis Boermarkeweg 60 7824 AA Emmen Afdeling fysiotherapie, straat 11 Tel 0591-69 11 81 2 Adviezen en oefeningen na een

Nadere informatie

1. Abdominal Crunch - Rechte buikspieren

1. Abdominal Crunch - Rechte buikspieren Belangrijk voor de buikspieren Ga bij de buikspieroefeningen nooit vanuit je nek bewegen. Blijf naar boven kijken en beweeg ook richting het plafond en niet richting je knieën. Plaats eventueel 1 hand

Nadere informatie

Adviezen en oefeningen na een halsklierdissectie. (verwijderen van de lymfeklieren uit de hals)

Adviezen en oefeningen na een halsklierdissectie. (verwijderen van de lymfeklieren uit de hals) Adviezen en oefeningen na een halsklierdissectie (verwijderen van de lymfeklieren uit de hals) Inhoudsopgave A. Inleiding... 1 B. Verloop van het herstel... 2 C. Adviezen voor het dagelijks leven... 2

Nadere informatie

M_6_003. Toetsingsformulier "Vanuit rugligging in bed zijwaarts verplaatsen en op de zij draaien" M.C. de Vries - Hoefakker ROC Utrecht

M_6_003. Toetsingsformulier Vanuit rugligging in bed zijwaarts verplaatsen en op de zij draaien M.C. de Vries - Hoefakker ROC Utrecht Toetsingsformulier "Vanuit rugligging in bed zijwaarts verplaatsen en op de zij draaien" M.C. de Vries - Hoefakker Inleiding op transfers en zorg voor een juiste lichaamshouding van een zorgvrager. Liggend,

Nadere informatie

Calcimatics start steeds met een opwarming. Zo is de overgang dan niet-bewegen naar actief worden niet te bruusk en voorkom je letsels.

Calcimatics start steeds met een opwarming. Zo is de overgang dan niet-bewegen naar actief worden niet te bruusk en voorkom je letsels. CALCIMATICS 1. De opwarming Calcimatics start steeds met een opwarming. Zo is de overgang dan niet-bewegen naar actief worden niet te bruusk en voorkom je letsels. Als een vogel in de lucht - Houding:

Nadere informatie

Oefeningen bij schouderklachten

Oefeningen bij schouderklachten Oefeningen bij schouderklachten Uw behandelend arts heeft u geadviseerd oefeningen te doen om uw schouderklachten te helpen verminderen. Het is, in eerste instantie, niet nodig om de oefeningen onder begeleiding

Nadere informatie

Adviezen na een open-hart-operatie. Afdeling Fysiotherapie

Adviezen na een open-hart-operatie. Afdeling Fysiotherapie 00 Adviezen na een open-hart-operatie Afdeling Fysiotherapie U bent herstellende van een operatie aan uw hart. De fysiotherapeut heeft u na de operatie begeleid bij het weer oppakken van activiteiten en

Nadere informatie

Een acuut letsel is een blessure die plots op treed (bvb een enkel verzwikking, een spierscheur, )

Een acuut letsel is een blessure die plots op treed (bvb een enkel verzwikking, een spierscheur, ) Sporten is hoe dan ook gezond, maar brengt ook een verhoogd risico op bepaalde letsels met zich mee. Er zijn echter enkele aandachtspunten en preventie oefeningen die dit risico sterk kunnen verlagen.

Nadere informatie

Oefeningen met de fitnessbal

Oefeningen met de fitnessbal Oefeningen met de fitnessbal Praktische trainingstips Zorg dat u voldoende ruimte om u heen hebt. Zorg dat uw voeten stevig op de grond staan en niet kunnen wegglijden. Leg een stroef matje eronder of

Nadere informatie

Oefeningen bij nekklachten

Oefeningen bij nekklachten Oefeningen bij nekklachten Inleiding U bent in het het Kennemer Gasthuis geweest voor uw nekklachten. In deze folder bieden wij u tips en oefeningen betreffende nekklachten. Het is een aanvulling op de

Nadere informatie

Tips voor het omgaan met artrose van de hand

Tips voor het omgaan met artrose van de hand Tips voor het omgaan met artrose van de hand 10 praktische tips om een eerste stap te zetten naar beter omgaan met beschadigde gewrichten Tips bij artrose Inleiding Artrose is een aandoening van de gewrichten

Nadere informatie

Droogtraining op zwemschoolniveau

Droogtraining op zwemschoolniveau Droogtraining op zwemschoolniveau publicaties uit Pacokrant 20062011 Onderstaande publicaties rond lichaamsscholing komen uit de vroegere edities van de Pacokrant en zijn onder voorbehoud. Tijdens de workshop

Nadere informatie

Revalidatie na een hernia-operatie of een operatie aan een vernauwing van het lendenwervelkanaal

Revalidatie na een hernia-operatie of een operatie aan een vernauwing van het lendenwervelkanaal Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Revalidatie na een hernia-operatie of een operatie aan een vernauwing van het lendenwervelkanaal z 1 Als u een hernia-operatie

Nadere informatie

Adviezen voor een goed herstel in de eerste weken na de ingreep

Adviezen voor een goed herstel in de eerste weken na de ingreep Weer op de been na een hernia-operatie Adviezen voor een goed herstel in de eerste weken na de ingreep Extra aandacht voor uw houding Uw herniaoperatie is achter de rug. En natuurlijk wilt u het alledaagse

Nadere informatie

PATIËNTENFOLDER Wervelkolomcentrum Fysiotherapie na een Spondylodese

PATIËNTENFOLDER Wervelkolomcentrum Fysiotherapie na een Spondylodese PATIËNTENFOLDER Wervelkolomcentrum Fysiotherapie na een Spondylodese Inleiding In deze folder vindt u adviezen en instructies over houding en beweging en oefeningen. Alle oefeningen die voor u van toepassing

Nadere informatie

Oefeningen voor patiënten met reumatoïde artritis

Oefeningen voor patiënten met reumatoïde artritis Het is belangrijk om de oefeningen die u in het ziekenhuis hebt gedaan thuis dagelijks voort te zetten. Dit om de gewrichten en spieren in een goede conditie te houden. Probeer op een vast tijdstip te

Nadere informatie

Rekoefeningen voor de Gehandicapte schutter

Rekoefeningen voor de Gehandicapte schutter Rekoefeningen voor de Gehandicapte schutter Rekken is een essentieel onderdeel van een evenwichtig trainingsprogramma. Het dagelijks uitvoeren van rekoefeningen kan de flexibiliteit en gezonde gewrichten

Nadere informatie

Over de arm en hand wrijven

Over de arm en hand wrijven Over de arm en hand wrijven Doel: stimuleren van aangedane hand en arm, aandacht op de arm. 1 Leg de niet-aangedane hand op de aangedane arm. Kijk naar uw arm. 2 Wrijf met hand over de arm tot aan de schouder

Nadere informatie

10 minuten training 1 Total Body

10 minuten training 1 Total Body 10 minuten training 1 Total Body Met deze 10 Minuten training train je het hele lichaam. Alle spiergroepen komen aan bod. Waarom 10 minuten trainingen? Voor veel mensen is het nog steeds moeilijk om een

Nadere informatie

Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu?

Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu? Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu? Adviezen voor de hantering van uw baby Als uw baby in de eerste levensmaanden altijd met z n hoofd op dezelfde kant ligt, kan hij een afgeplat hoofd krijgen.

Nadere informatie

RUGREVALIDATIE THUISPROGRAMMA STRETCHING-MOBILISATIE-STABILISATIE. - Patiëntinformatie -

RUGREVALIDATIE THUISPROGRAMMA STRETCHING-MOBILISATIE-STABILISATIE. - Patiëntinformatie - RUGREVALIDATIE THUISPROGRAMMA STRETCHING-MOBILISATIE-STABILISATIE - Patiëntinformatie - Algemene richtlijnen Alle stretchingsoefeningen, mobilisatie-en stabilisatieoefeningen uitvoeren binnen de pijngrens

Nadere informatie

Platte Buik In 10 Minuten -Bonus

Platte Buik In 10 Minuten -Bonus Platte Buik In 10 Minuten -Bonus Met dank aan 50 jaar onderzoek en bijna 90 onderzoeken, hebben wetenschappers de beste oefeningen voor een platte buik ontdekt. Het geheim is om je buikspieren echt uit

Nadere informatie

RUG ERGONOMIE. Oefeningen voor lage rugpijn en nekrevalidatie.

RUG ERGONOMIE. Oefeningen voor lage rugpijn en nekrevalidatie. RUG ERGONOMIE Oefeningen voor lage rugpijn en nekrevalidatie. oefeningen voor rugpatiënten BAL OEFENINGEN RUG AANDACHTSPUNTEN: Voer de bewegingen traag uit Blijf doorademen Herhaal deze oefeningen meermaals

Nadere informatie

13. MICROBEWEGINGEN VOOR IN DE BADKAMER

13. MICROBEWEGINGEN VOOR IN DE BADKAMER 13. MICROBEWEGINGEN VOOR IN DE BADKAMER De badkamer is een uitgelezen plek voor MicroBewegingen. Als het goed is, kom je er ook meerdere malen per dag. Een mooie ruimte om eens te bekijken wat je daar

Nadere informatie

Omgaan met fysieke belasting in de zorgsector

Omgaan met fysieke belasting in de zorgsector Omgaan met fysieke belasting in de zorgsector Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van klachten en uitval door lichamelijk zwaar werk 1 Inhoud Inleiding 3 A Omgaan met fysieke belasting

Nadere informatie

Beeldschermwerk en werken in de e-gemeente

Beeldschermwerk en werken in de e-gemeente Beeldschermwerk en werken in de e-gemeente Inhoudsopgave 3 Stap 1: Stoel instellen 3 Stap 2: Aan het bureau 4 Stap 3: Verfijnen 5 Stap 4: Houding 7 Ten slotte 7 2 Stap 1: Stoel instellen De stoel - hoogte

Nadere informatie

OEFENSCHEMA HARTREVALIDATIE

OEFENSCHEMA HARTREVALIDATIE OEFENSCHEMA HARTREVALIDATIE 17601 Inleiding In deze folder vindt u een algemeen oefenschema en beweegadvies. Deze kunt u gebruiken ter voorbereiding op de revalidatie, maar ook tijdens en na de revalidatieperiode.

Nadere informatie

Totale heupoperatie. Oefeningen en leefregels voor de eerste maanden

Totale heupoperatie. Oefeningen en leefregels voor de eerste maanden Totale heupoperatie Oefeningen en leefregels voor de eerste maanden Na ontslag uit ziekenhuis Eens ontslagen uit het ziekenhuis komt er een fysiotherapeut bij u aan huis om met u te oefenen. In de periode

Nadere informatie

Lenig worden. Inhoud: Inleiding Warming up Stretchen Cooling-down Poses. M.koning

Lenig worden. Inhoud: Inleiding Warming up Stretchen Cooling-down Poses. M.koning Lenig worden Inhoud: Inleiding Warming up Stretchen Cooling-down Poses M.koning Inleiding: Leniger worden, dat willen we allemaal wel. Maar hoe word je nou eigenlijk lening? En wat is de beste manier om

Nadere informatie

Praktische tips In dit boekje vind je enkele handige tips om fysieke overbelasting te voorkomen als je werkt met kinderen.

Praktische tips In dit boekje vind je enkele handige tips om fysieke overbelasting te voorkomen als je werkt met kinderen. Praktische tips In dit boekje vind je enkele handige tips om fysieke overbelasting te voorkomen als je werkt met kinderen. Bron: http://www.fcb.nl/kinderopvang/arbo/fysieke-belasting/tips/ Gemakkelijk

Nadere informatie

Door Wout Verhoeven & Maarten Thysen OPWARMING CORE STABILITY

Door Wout Verhoeven & Maarten Thysen OPWARMING CORE STABILITY Deze work-out neemt ongeveer drie kwartier in beslag. Je hoeft niet elke oefening te doen, je kan zelf kiezen aan welke zones je extra aandacht wil besteden. 'Toch is het gezond om elke work-out te starten

Nadere informatie

PATIËNTENINFO Postnatale oefeningen

PATIËNTENINFO Postnatale oefeningen PATIËNTENINFO Postnatale oefeningen REVALIDATIE INHOUD 1 Circulatieoefeningen... 6 2 Bekkenbodemspieroefeningen... 7 3 Bekkenkanteling en buikspieroefeningen... 9 4 Oefeningen schoudergordel...11 5 Verdere

Nadere informatie

Hou je rug gezond. afdeling Preventie en Bescherming

Hou je rug gezond. afdeling Preventie en Bescherming Hou je rug gezond afdeling Preventie en Bescherming 60% tot 90% van de volwassenen krijgt ooit te maken met rugklachten. Nochtans kan je rugklachten voorkomen door rekening te houden met een aantal principes.

Nadere informatie

AMICA MANU SPORTMEDISCH GEZIEN

AMICA MANU SPORTMEDISCH GEZIEN AMICA MANU SPORTMEDISCH GEZIEN De liesblessure Wat is het? Pijn in de lies wordt vaak een liesblessure genoemd. Automatisch denkt men dan vaak aan een blessure van de aanvoerende beenspieren (adductoren),

Nadere informatie

PATIËNTENINFO Postnatale oefeningen

PATIËNTENINFO Postnatale oefeningen PATIËNTENINFO Postnatale oefeningen REVALIDATIE INHOUD 1 Circulatieoefeningen... 6 2 Bekkenbodemspieroefeningen... 7 3 Bekkenkanteling en buikspieroefeningen... 9 4 Oefeningen schoudergordel...11 5 Verdere

Nadere informatie

Mobilisatie- en oefenschema na een standaard hernia-operatie

Mobilisatie- en oefenschema na een standaard hernia-operatie Nog enkele algemene opmerkingen Heeft u vragen, aarzel dan niet ze te stellen aan uw arts, therapeut, of verpleegkundige. Ten aanzien van de periode tussen ontslag uit het ziekenhuis en de eerstvolgende

Nadere informatie

Optimale instelling beeldschermwerkplek

Optimale instelling beeldschermwerkplek Optimale instelling beeldschermwerkplek STAP 1: STOEL INSTELLEN De stoel - hoogte Ga recht voor de stoel staan en stel de zitting vervolgens zo in dat deze vlak onder de knieschijf zit. Als het goed is

Nadere informatie