llll lllliiii III! INI

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "llll lllliiii III! INI 3782773"

Transcriptie

1 Strategic Board Delta Region llll lllliiii III! INI Boschstraat GB BREDA T KVK IBAN NL07RABO info@deltaregion.eu Aan Provincie Noord-Brabant T.a.v. Commissaris van de Koning, Dr. W.B.H.J. van de Donk Postbus MC 's -Hertogenbosch ingekomen 2 5 FEB 2015 Provincie Moord-Bmhanï Plaats: Breda Onderwerp: Manifest Delta Region Datum: 23 februari 2015 Uw brief: - Ons kenmerk: Uw referentie: - DR VB Geachte heer Van de Donk, Provincie Noord-Brabant is een belangrijke stakeholder van Strategie Board Delta Region. In de afgelopen twee jaar zijn samen met uw provincie succesvolle stappen gezet om de triple helix samenwerking in West- en Midden-Brabant alsook met Provincie Zeeland, Drechtsteden en Vlaamse partijen op een hoger plan te tillen. De eerste contouren en successen van deze bovenregionale samenwerking worden al zichtbaar. Van belang is deze prille basis in Delta Region verband de komende jaren verder uit te bouwen naar een duurzame, renderende samenwerking over de provincie- en landsgrenzen heen. In aanloop naar de Provinciale Staten verkiezingen op 18 maart a.s., bieden wij u het Manifest Delta Region aan, dat na de verkiezingen door ons zal worden aangeboden aan de (in)formateur. In het Manifest Delta Region vragen wij aandacht en support van het nieuw te vormen GS college voor de realisatie van de Strategische Agenda van de Delta Region, inclusief uitvoering van de Regionale Innovatie Strategie voor Slimme Specialisatie in Zuid-Nederland (RIS3). Wij willen u graag op voorhand in kennis stellen van ons voornemen en de inhoud van dit manifest. Hoogachtend, Strategie Board Delta Region, Namens deze, Mw. E.P.M:-Vjbermans, \ Directeur Delta Region office.

2 Strategic Board Delta Region MANIFEST DELTA REGION Breda, 12 februari 2015 Aan de formateur, In het licht van de Provinciale Staten verkiezingen op 18 maart as. en coalitievorming daarna vragen wij aandacht en steun van de nieuwe coalities in Zeeland en Noord-Brabant voor de realisatie van de Strategische Agenda van Strategie Board Delta Region en daarbinnen van de uitvoering van de Regionale Innovatie Strategie voor Slimme Specialisatie Zuid-Nederland (RIS3). Vanaf 2013 zijn de economische ambities van de Delta Region (Zeeland- West- en Midden Brabant, Drechtsteden en Vlaanderen) gebundeld in de Strategie Board Delta Region. Het Delta Region netwerk is een triple helix samenwerking die slimme verbindingen mogelijk maakt voor meer innovatie, bedrijvigheid en werkgelegenheid. De ambitie van de Strategie Board is om samen met Zeeland, Noord-Brabant en Vlaanderen het deltagebied vanuit een missie en visie door te ontwikkelen naar een Europese koploperregio. Deze ambitie is uitgewerkt voor drie innovatieve topclusters: Biobased, Logistiek en Maintenance. Uitdaging vormt de regionale transitie naar een nieuwe, duurzame (maak)industrie in de regio; een aantrekkelijke, economisch gezonde Delta Region met ruimte voor innovatief ondernemerschap. Hiervoor is nodig: kennisgroei, nieuwe producten, slimmere processen en nieuwe concepten van (grensoverschrijdende) samenwerking in de Delta Region. Ofwel regionaal innoveren in hardware, software én orgware. De regionale transitie naar een nieuwe, toekomstgerichte, circulaire economie in de Delta Region vereist een meerjarige sturing en programmering in triple helix verband en waar mogelijk intensivering van strategische acties voor versnelde uitvoering van onderdelen uit de Strategische Agenda. Hier zet de Strategie Board samen met de nieuwe Provinciale Staten graag actief de schouders onder; vanuit één visie, vanuit één gezamenlijk doel, onder één vlag. Om de prille basis van afgelopen twee jaar meer solide te maken is het van belang om met elkaar te borgen dat aan bedrijven, kennisinstellingen, lokale overheden en overige relevante partners een meerjarig perspectief wordt geboden in de realisatie van de Koepelvisie en Strategische Agenda van de Board.

3 Essentieel hiervoor is politieke steun van de nieuwe Provinciale Staten van Zeeland en Noord-Brabant voor onze Strategische Agenda en uitvoering van de RIS3 in de regio Zuidwest Nederland (onderdeel van Delta Region) en deze uitvoering waar mogelijk te faciliteren en ondersteunen. Immers, samen maken we ons sterk voor de concurrentiepositie van de Delta Regio en zorgen we voor een resultaat dat meer is dan de som der delen. Op korte termijn ligt onze focus op de realisatie van de High Impact projecten uit het 'Actieplan Delta Region in de hoogste versnelling'. Dit actieplan is opgesteld door de Taskforce Regionale Economische Structuurversterking Delta Region naar aanleiding van de sluiting van Philip Morris in Bergen op Zoom. In het actieplan staan een aantal prioritaire investeringsdossiers uit de Strategische Agenda Delta Region, waarmee gezamenlijk een versnelling op de economische transitie in de Delta Regio en groei van regionale werkgelegenheid kunnen realiseren. Het actieplan is op 3 februari jl. aangeboden aan Henk Kamp, Minister van Economische Zaken, die zijn medewerking hieraan heeft toegezegd. Wij verzoeken de toekomstige coalitiepartners binnen de Provinciale Staten van Provincie Zeeland en Provincie Noord-Brabant om in de coalitieakkoorden voor de nieuwe bestuursperiode de triple helix samenwerking binnen de Delta Region alsook de financiering van de activiteiten van Strategie Board meer duurzaam te verankeren. Graag gaan wij nog dit voorjaar hierover het gesprek met u aan. Namens de Strategie Board Delta Region, "f L van Do D.v oorn, voorzitter. G. van Hórten, vice-voorzitter. Bijlage 1: Context en koepelvisie 'Delta Region 2030, slim specialiseren en versneld duurzaam innoveren' Bijlage 2 Visual koepelvisie

4 Bijlage 1 Context Europa concurreert rechtstreeks met Amerika, Zuidoost Azië en opkomende economieën in de BRIC landen. Traditionele industrieën in Europa, ook in de Delta Region, verplaatsen steeds vaker hun productie naar landen met lagere lonen, lagere energiekosten of andere gunstiger vestigingsvoorwaarden. Grond- en hulpstoffen worden schaars en duur en het klimaat staat onder toenemende druk. Mondiaal bevinden technologische ontwikkelingen zich in een ongekende stroomversnelling. De belangrijkste economieën in de wereld, waaronder Europa, staan voor een ongekende transitie naar een nieuwe circulaire, dus duurzame (maak)economie. Die uitdaging is geen 'wishful thinking' maar een noodzaak. Van belang is dat de Delta Region, waarbinnen Zeeland en West- en Midden Brabant in deze transitie voorop gaat waar het kan. Koepelvisie Delta Region 2030 en Strategische Agenda Onze missie en visie om de Delta Region door te ontwikkelen naar een Europese koploperregio op drie innovatieve topclusters: Biobased, Logistiek en Maintenance is neergelegd in de 'Koepelvisie Delta Region 2030 Slim Specialiseren en Versneld Duurzaam Innoveren'. L ÌŠÊ& Wl i SLIM SPECIALISEREN, VERSNELD DUURZAAM INNOVEREN KOEPELVISIE DELTA REGIO 2030 Bestaande structuren blijven doen wat ze doen. Toegevoegde waarde van de Delta Region is meerledig: triple helix samenwerking, regionale en grensoverschrijdende schaalgrootte, een gezamenlijke investerings- en lobbyagenda én Euregionale positionering onder een vlag: Delta Region. De economische opgave voor het Nederlandse deel van de Delta Region is ambitieus:» Jaarlijkse groei toegevoegde waarde aan BNP van 2,596 (267 miljard in miljard in 2030) «Jaarlijks groei werkgelegenheid met 0,596» Investeringsopgave tot 2020 van C 970 min. voor het Nederlandse deel Gelijktijdig met de koepelvisie is de Strategische Agenda Delta Region opgesteld met vijf actielijnen waarlangs we deze visie gaan realiseren. Centraal staat de bereidheid van bedrijven, kennisinstellingen en regionale overheden om te willen investeren in deze agenda. Bedrijven onderschrijven deze visie en zijn bereid fors te investeren in de ambities van de Delta Region. De Strategische Agenda is opgebouwd uit vijf elkaar versterkende actiedomeinen: Business, Technology, Basics en People, verbonden door het overkoepelende actiedomein Connections. Binnen elk actiedomein zijn programma's, projecten en activiteiten geformuleerd. De activiteiten binnen het Connections domein zijn gericht op het leggen van renderende verbindingen binnen en buiten de Delta Region in de breedste zin van het woord.

5 Onder de koepel Delta Region bouwen we aan nieuwe netwerken en verbinden we bestaande netwerken. Vanuit onze drie topclusters maken we slimme cross-overs met de andere RIS3 topclusters Agro, Chemie, High Tech systems en Life Sciences S Health, maar ook met andere sectoren zoals Energie, Water en Maritiem. Tevens maken we connecties met de topsectoren van het Rijk en het actieplan Smart Industries. De verbeeldingskracht van en connectie met de creatieve sector zal hierbij maximaal worden benut. In cross-sectorale samenwerking zit immers de échte open innovatie. Verbinding tussen bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheden is onmisbaar om dit gedachtegoed inhoud te geven. De arbeidsmarktagenda houden we hierbij nauwlettend in het vizier. Vernieuwend en veelbelovend werken bedrijven en kennisinstellingen meer en meer grensoverschrijdend samen met Vlaamse en andere Europese partners en regio's. Met relevante uitvoerende partners waaronder de Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen maken we samenwerkingsafspraken om de uitvoering van de Strategische Agenda te realiseren. Koepelvisie en Strategische Agenda zijn in 2014 in aanwezigheid van de beide Commissarissen der Koning én beide Gedeputeerden voor Economische Zaken van Zeeland en Noord-Brabant in Brussel aangeboden aan een vertegenwoordiging van de Europese Commissie en aan het Europees Parlement. Tevens is deze aangeboden aan Henk Kamp, Minister van Economische Zaken, en aan leden van de 2 e kamer. Meer informatie over de samenwerking binnen het Delta Region netwerk is beschikbaar op onze website: RIS3 De economische agenda van de Delta Region is een belangrijke onderlegger geweest voor de totstandkoming van de Regionale Innovatie Strategie voor Slimme Specialisatie Zuid-Nederland (RIS3). Deze innovatiestrategie is in opdracht van de Provincies Zeeland, Noord-Brabant en Limburg tot stand gekomen via een interactief proces tussen bedrijven, kennisinstellingen, regionale overheden en Ministerie van EZ. Focus in de RIS3 ligt op zeven innovatie topclusters waarin Zuid- Nederland nu al sterk is. In de Delta Region ligt het accent op de topclusters Biobased, Logistiek en Maintenance; in Zuidoost op Chemie, Agrofood, Hightech Systems en Life Sciences 8t Health. Gelijktijdig met de bestuurlijke vaststelling van de RIS3 strategie hebben de provincies besloten de triple helices Delta Region en Brainport (met partners) verantwoordelijk te stellen voor de uitvoering hiervan. Inmiddels werken Delta Region en Brainport nauw samen om vanuit bestaande kracht en potentie te komen tot toonaangevende innovatieprogramma's per topcluster op schaal van Zuid-Nederland. Voor elk van de topclusters zijn onlangs de programmahoofdlijnen en daarbinnen specifieke focusgebieden bepaald. De betrokken bedrijven en kennisinstellingen in Delta Region en Brainport hebben de verwachting dat als het komend decennium de uitvoeringskracht en samenwerking op deze focusgebieden wordt gericht en gebundeld de regio Zuid-Nederland binnen Europa daarop een koploperpositie kan bereiken.

6 Propositie Delta Region Het gemeenschappelijke doel is een aantrekkelijke, economisch gezonde Delta Regio met ruimte voor innovatief ondernemerschap en een transitie naar een nieuwe, duurzame (maak)industrie. En in 2030 een koploperpositie in Europa op de topclusters Biobased. Logistiek en Maintenance. Hier zet de Strategie Board samen met de Provincies Zeeland en Noord-Brabant graag actief de schouders onder; vanuit één visie, vanuit één gezamenlijk doel. Het midden- en kleinbedrijf heeft hierin nadrukkelijk een plek als het gaat om creativiteit en innovatief samenwerken. In combinatie met de grotere bedrijven en onderzoekscentra creëren we een unieke basis voor lange termijn groei en nieuwe werkgelegenheid in Zuidwest Nederland. De triple helix aanpak op schaal van de Delta Region begint haar eerste vruchten af te werpen. De contouren van de nieuwe circulaire, dus meer duurzame, regionale economie alsook de nieuwe, grensoverschrijdende economische ordening worden langzaam maar zeker zichtbaar. Genoemd kunnen worden de succesvolle lobby voor het motorenonderhoud van de F35 op Woensdrecht, verbinding kennisinstellingen in Zuidwest tot een kenniscluster Delta Region, totstandkoming projectenportfolio's Biobased Delta, Maintenance Delta en Logistiek Delta. Daarnaast uitwerking RIS3 innovatieprogramma's Zuid-Nederland samen met Brainport, bevordering nieuwe business door MKB bedrijven te koppelen aan de industrie, coördinatie lobbyagenda's van bedrijven, kennisinstellingen en regionale overheden e.a. Cruciaal voor de economische toekomst van de Delta Region is dat Strategie Board en de GS-colleges van Zeeland en Noord-Brabant het komende decennium als strategische partners blijven optrekken en samen uitvoering geven aan en waar mogelijk versnellen te creëren op onderdelen van de Strategische Agenda van de Delta Region. Door gebruik te maken van eikaars sterkten, via gecoördineerde Haagse en Brusselse lobby, door MKB-bedrijven te verbinden met de industrie, kennisontwikkeling op een hoger niveau te brengen en te verbinden aan het bedrijfsleven. En door te investeren in de ontwikkeling van Human Capital, onderzoekinfrastructuur (proeftuinen, living labs), aantrekken internationaal talent, optimaliseren van (grensoverschrijdende) transport- en vervoersverbindingen en toekomstgerichte bedrijvenlocaties et cetera. Alleen samen realiseren we dit succes.

7 Bijlage 2: Visual Koepelvisie Delta Region: Slim specialiseren Versneld duurzaam innoveren Missie Delta Region is in 2030 innovatie-, kennis én businesshotspot voor de innovatieve maakindustrie. Zo levert de Delta Region een onderscheidende bijdrage aan de wereldwijde transitie naar een circulaire economie. Vijf actiedomeinen Realisatie Koepelvisie Delta Region via domeinen Business, Technology, Basics en People op basis van nieuwe verbindingen: Connections Topcluster Logistiek I I 11 fimiil Topcluster Biobased Ambitie Jaarlijkse groei toegevoegde waarde bnp van C 267 miljard in 2011, naar É 375 miljard in 2030 (jaarlijkse groei 2,5 0 7o) en groei werkgelegenheid jaarlijks 0,5 0 7o. Totale investeringsambitie is circa f 970 miljoen (Nederlands deel). 1 Topcluster Maintenance Visie Realisatie Focus op drie topclusters en strategische actielijnen Business, Technology, Basics en People als kader voor concrete projecten, samengebracht door nieuwe vormen van verbinding. Vanuit één Strategische Agenda en onder één vlag werken aan valorisatie, systeemversterking, ontwikkelen van een open innovatie-ecosysteem, passend talent en duurzaam ondernemerschap. Nieuwe vormen van (samen)werken en kennisontwikkeling leiden tot kansrijke duurzame bedrijvigheid en werkgelegenheid. Uitdaging Europese groei- en innovatiedoelstellingen, Nationaal beleid en Regionale innovatiestrategie voor Slimme Specialisatie Zuid-Nederland (RIS3) in samenwerking met Triple Helix partners in Zuid-Nederland en Vlaanderen. Potentie Sterke industriële basis, deltaligging en multimodale bereikbaarheid. Topclusters hebben onderscheidende kracht en potentie voor sterke (inter)nationale concurrentiepositie. Nog versterkt door cross overs met andere sterke economische topclusters. Samenwerking Triple helix samenwerking bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheden, grensoverschrijdend, binnen en buiten de Delta Region op basis van Koepelvisie, vanuit één Strategische Agenda en met bedrijfsleven in the lead.

innovatiebevordering RIS3 MKB OPZuid Europees Innovatieprogramma voor Zuid-Nederland overheden living labs koolstofarme economie cross-overs design

innovatiebevordering RIS3 MKB OPZuid Europees Innovatieprogramma voor Zuid-Nederland overheden living labs koolstofarme economie cross-overs design OPZuid Europees Innovatieprogramma voor Zuid-Nederland BIObased logistiek maintenance hightech systems agrofood overheden RIS3 innovatiebevordering duurzaamheid schone energie welzijn samenwerking gezondheid

Nadere informatie

Tussenstand OP EFRO Noord-Nederland 2014 2020. SNN PS bijeenkomst 25 juni Yvonne van Mastrigt

Tussenstand OP EFRO Noord-Nederland 2014 2020. SNN PS bijeenkomst 25 juni Yvonne van Mastrigt Tussenstand OP EFRO Noord-Nederland 2014 2020 SNN PS bijeenkomst 25 juni Yvonne van Mastrigt Noordelijke specialisatie in beeld Samengestelde behoeften Samengestelde oplossingen Achtertuin als proeftuin/

Nadere informatie

ZUIDOOST-NEDERLAND: DÉ EUROPESE OPEN INNOVATIEREGIO

ZUIDOOST-NEDERLAND: DÉ EUROPESE OPEN INNOVATIEREGIO ZUIDOOST-NEDERLAND: DÉ EUROPESE OPEN INNOVATIEREGIO TOP ECONOMY, SMART SOCIETY 2- Zuidoost-Nederland: dé Europese open innovatieregio AIRPORT AIRPORT SEAPORT BRAINPORT NETWORK -3 4 - OVER BRAINPORT NETWORK

Nadere informatie

Linco Nieuwenhuyzen Adviseur Strategie Brainport Development

Linco Nieuwenhuyzen Adviseur Strategie Brainport Development Linco Nieuwenhuyzen Adviseur Strategie Brainport Development Brainport Development ontwikkelingsmaatschappij nieuwe stijl Bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheid Strategie-ontwikkeling-uitvoering

Nadere informatie

Campus Zeeland Investeren in economische structuurversterking in de Zuidwestelijke Delta

Campus Zeeland Investeren in economische structuurversterking in de Zuidwestelijke Delta Campus Zeeland Investeren in economische structuurversterking in de Zuidwestelijke Delta Bijpraten Raadsleden Vlissingen, 10 april 2017 Agenda > Welkom: Harry van der Maas (voorzitter stuurgroep) > Stand

Nadere informatie

SLIM SPECIALISEREN, VERSNELD DUURZAAM INNOVEREN KOEPELVISIE DELTA REGIO 2030 STRATEGISCHE AGENDA

SLIM SPECIALISEREN, VERSNELD DUURZAAM INNOVEREN KOEPELVISIE DELTA REGIO 2030 STRATEGISCHE AGENDA 2030 SLIM SPECIALISEREN, VERSNELD DUURZAAM INNOVEREN KOEPELVISIE DELTA REGIO 2030 STRATEGISCHE AGENDA Voorwoord Voor u ligt een belangrijke visie op de economische toekomst van onze regio: de Vlaams-Nederlandse

Nadere informatie

Campus Zeeland Investeren in economische structuurversterking in de Zuidwestelijke Delta

Campus Zeeland Investeren in economische structuurversterking in de Zuidwestelijke Delta Campus Zeeland Investeren in economische structuurversterking in de Zuidwestelijke Delta BZW Bijeenkomst Middelburg, 4 april 2017 Inhoudsopgave 1. Campus Zeeland 2. Bèta College 3. Kennis & Innovatie Netwerken

Nadere informatie

Europese EFRO-subsidies voor innovatie en CO 2 -reductie

Europese EFRO-subsidies voor innovatie en CO 2 -reductie Europese EFRO-subsidies voor innovatie en CO 2 -reductie Europese EFRO-subsidies voor innovatie en CO 2 -reductie Via het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) stimuleert Europa de regionale

Nadere informatie

Samen realiseren we de koers van Zuid-Limburg

Samen realiseren we de koers van Zuid-Limburg Samen realiseren we de koers van Zuid-Limburg Ambitie programma Toegevoegde waarde/bijdrage aan BNP: 40 miljard euro op ZON niveau 8,5 miljard op het niveau van Zuid- Limburg Complete werkgelegenheid:

Nadere informatie

Aanpak arbeidsmarkt Zuidoost-Nederland 2016-2020. Illustratie regionaal arbeidsmarkt dashboard. Inleiding

Aanpak arbeidsmarkt Zuidoost-Nederland 2016-2020. Illustratie regionaal arbeidsmarkt dashboard. Inleiding Aanpak arbeidsmarkt Zuidoost-Nederland 2016-2020 Illustratie regionaal arbeidsmarkt dashboard. Inleiding Wil Zuidoost-Nederland als top innovatie regio in de wereld meetellen, dan zal er voldoende en goed

Nadere informatie

Europese EFRO-subsidies voor innovatie en CO 2 -reductie

Europese EFRO-subsidies voor innovatie en CO 2 -reductie Europese EFRO-subsidies voor innovatie en CO 2 -reductie Europese EFRO-subsidies voor innovatie en CO 2 -reductie Via het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) stimuleert Europa de regionale

Nadere informatie

Toegevoegde waarde Delta Region

Toegevoegde waarde Delta Region Toegevoegde waarde Delta Region Bovenregionale transitie naar een nieuwe circulaire economie (Koepelvisie) De begin 2014 gelanceerde bovenregionale ontwikkelingsvisie alsook de triple helix aanpak in Delta

Nadere informatie

SLIM SPECIALISEREN, VERSNELD DUURZAAM INNOVEREN KOEPELVISIE DELTA REGIO 2030

SLIM SPECIALISEREN, VERSNELD DUURZAAM INNOVEREN KOEPELVISIE DELTA REGIO 2030 2030 SLIM SPECIALISEREN, VERSNELD DUURZAAM INNOVEREN KOEPELVISIE DELTA REGIO 2030 Delta Regio 2030: innovatie- en kennishotspot Den Haag Utrecht De Delta Regio gaat binnen Europa een onderscheidende Rotterdam

Nadere informatie

Inhoud presentatie Cohesiebeleid 2014-2020 Situatie 2007-2013 Uitdaging 2014-2020 EU2020

Inhoud presentatie Cohesiebeleid 2014-2020 Situatie 2007-2013 Uitdaging 2014-2020 EU2020 OP EFRO OOST-NEDERLAND 2014-2020PRESENTATIE KENNISPARK, 23 APRIL 2014 JOLANDA VROLIJK, PROGRAMMAMANAGER EFRO OP EFRO Oost-Nederland 2014-2020 Inhoud presentatie 1. Inleiding Europese Fondsen: cohesie beleid

Nadere informatie

Analyse integrale aanpak arbeidsmarktbeleid Zuidoost-Nederland Samenvatting

Analyse integrale aanpak arbeidsmarktbeleid Zuidoost-Nederland Samenvatting Analyse integrale aanpak arbeidsmarktbeleid Zuidoost-Nederland Samenvatting Versie 28 november 2012 In opdracht van de Brainport 2020-commissie Samenvatting Brainport 2020 heeft de ambitie om Zuidoost-Nederland

Nadere informatie

Topsectoren. Hoe & Waarom

Topsectoren. Hoe & Waarom Topsectoren Hoe & Waarom 1 Index Waarom de topsectorenaanpak? 3 Wat is het internationale belang? 4 Hoe werken de topsectoren samen? 5 Wat is de rol voor het MKB in de topsectoren? 6 Wat is de rol van

Nadere informatie

Samenwerkingsagenda Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en de Provincie Gelderland

Samenwerkingsagenda Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en de Provincie Gelderland en de Provincie Gelderland 22 maart 2016 Overwegende dat: De provincie Gelderland veel waarde hecht aan de aanwezigheid van onderwijs/kennisinstellingen in haar Provincie. Uiteraard in hun functie van

Nadere informatie

Topsectoren en de Samenwerkingsagenda EZ-provincies-MKB

Topsectoren en de Samenwerkingsagenda EZ-provincies-MKB High Tech Systems & Materials Life Sciences & Health Agro-Food Logistiek BEDRIJVEN Water Topsectoren en de Samenwerkingsagenda EZ-provincies-MKB Creatieve Industrie Energie Meer geld en betere dienstverlening

Nadere informatie

2 1 OKT. 20U. 2014-43.160/43/A.7, EZP 542347 Otten J.A. (050)316 4292 n.v.t.

2 1 OKT. 20U. 2014-43.160/43/A.7, EZP 542347 Otten J.A. (050)316 4292 n.v.t. provincie groningen Martinikerkhof 12 Aan Provinciale Staten Datum Briefnummer Zaaknummer Behandeld door Telefoonnummer E-mail Antwoord op Bijlage nderwerp 2 1 KT. 20U 2014-43.160/43/A.7, EZP 542347 tten

Nadere informatie

Campus Zeeland. Regiobijeenkomst Zeeuws Vlaanderen. 22 juni 2017

Campus Zeeland. Regiobijeenkomst Zeeuws Vlaanderen. 22 juni 2017 Campus Zeeland Regiobijeenkomst Zeeuws Vlaanderen 22 juni 2017 1 Agenda 1. Campus Zeeland 2. Bèta College 3. Kennis & Innovatie Netwerken 4. Versterken hele onderwijskolom 5. Financiering 6. Conclusies

Nadere informatie

Naar meer scherpte in de Rijk-Regio agenda voor innovatiestimulering. Berry Roelofs Principal Consultant

Naar meer scherpte in de Rijk-Regio agenda voor innovatiestimulering. Berry Roelofs Principal Consultant Naar meer scherpte in de Rijk-Regio agenda voor innovatiestimulering Berry Roelofs Principal Consultant Utrecht, 17 december 2015 Goede uitgangssituatie, maar Nederland doet het goed 16 e economie van

Nadere informatie

Operationeel Programma EFRO Noord-Nederland

Operationeel Programma EFRO Noord-Nederland Samenvatting Operationeel Programma EFRO Noord-Nederland 2014-2020 Inzet op innovatie en een koolstofarme economie In het Europa van 2020 wil Noord-Nederland zich ontwikkelen en profileren als een regio

Nadere informatie

Nota inzake Economic Development Board

Nota inzake Economic Development Board Nota inzake Economic Development Board Inleiding De economische ontwikkeling van Noord-Limburg krijgt een grote impuls met de campusontwikkeling, maar daarmee zijn niet alle economische uitdagingen deze

Nadere informatie

Van strategische ligging naar strategische positie. Henk Rosman directeur REWIN West Brabant

Van strategische ligging naar strategische positie. Henk Rosman directeur REWIN West Brabant Van strategische ligging naar strategische positie 17 mei 2017 Henk Rosman directeur REWIN West Brabant Context: de uitdaging Globalisering = internationale concurrentieslag Sleutel: innovatie en vernieuwing

Nadere informatie

Campus Zeeland. Regiobijeenkomst Schouwen Duiveland en Tholen. Bruinisse, 20 juni 2017

Campus Zeeland. Regiobijeenkomst Schouwen Duiveland en Tholen. Bruinisse, 20 juni 2017 Campus Zeeland Regiobijeenkomst Schouwen Duiveland en Tholen Bruinisse, 20 juni 2017 1 Agenda 1. Campus Zeeland 2. Bèta College 3. Kennis & Innovatie Netwerken 4. Versterken hele onderwijskolom (onderwijs

Nadere informatie

Toekomst van het innovatiebeleid. Adviestraject innovatiebeleid BrabantAdvies December 2016

Toekomst van het innovatiebeleid. Adviestraject innovatiebeleid BrabantAdvies December 2016 Toekomst van het innovatiebeleid Adviestraject innovatiebeleid BrabantAdvies December 2016 Aanleiding & Context Coalitieakkoord GS 2015-2020: Ambitie: Brabant één groot living lab testomgeving voor wereld

Nadere informatie

PROEFTUIN VOOR HET EUROPESE ENERGIESYSTEEM VAN DE TOEKOMST

PROEFTUIN VOOR HET EUROPESE ENERGIESYSTEEM VAN DE TOEKOMST NOORD-NEDERLAND: PROEFTUIN VOOR HET EUROPESE ENERGIESYSTEEM VAN DE TOEKOMST PROEFTUIN ENERGIE- TRANSITIE REGIONALE PARTNER IN DE EUROPESE ENERGIE UNIE Noord-Nederland is een grensoverschrijdende proeftuin

Nadere informatie

Innovatieprogramma LOGISTIEK Zuid-Nederland

Innovatieprogramma LOGISTIEK Zuid-Nederland Innovatieprogramma LOGISTIEK Zuid-Nederland Bedrijven, kennisinstellingen en overheden in Zuid-Nederland delen met de RIS3 dezelfde ambitie. Zuid-Nederland wil Europees koploper worden binnen zeven innovatieve

Nadere informatie

KvK dienstverlening topsectoren

KvK dienstverlening topsectoren MIT regeling 2014 KvK dienstverlening topsectoren Bon Uijting senior adviseur KvK 15 mei 2014 KvK verzorgt vele MKB loketten topsectoren Telnr MKB Loket MKB loketten topsectoren MKB loket Agro Food 088-585

Nadere informatie

Innovatieprogramma PERFORMANCE MATERIALS Zuid-Nederland

Innovatieprogramma PERFORMANCE MATERIALS Zuid-Nederland Innovatieprogramma PERFORMANCE MATERIALS Zuid-Nederland Zuid-Nederland heeft binnen het topcluster Performance Materials haar focusarea s bepaald die én regionaal onderscheidend zijn én door marktpartijen

Nadere informatie

Inspirerende sessie Brainport Network Kapitaal tijdens High Tech Capital

Inspirerende sessie Brainport Network Kapitaal tijdens High Tech Capital A.van Beerendonk Van: Brainport Network Verzonden: woensdag 1 juni 2016 15:08 Aan: M Wolfs Onderwerp: Nieuwsbrief Brainport Network Mei Klik hier als u deze nieuwsbrief niet

Nadere informatie

Aan de Statenleden van de provincies Fryslân, Groningen en Drenthe. Groningen 30 juni 2015 Behandeld door bestuurszaken SNN Telefoonnummer 050 5224942

Aan de Statenleden van de provincies Fryslân, Groningen en Drenthe. Groningen 30 juni 2015 Behandeld door bestuurszaken SNN Telefoonnummer 050 5224942 Aan de Statenleden van de provincies Fryslân, Groningen en Drenthe Groningen 30 juni 2015 Behandeld door bestuurszaken SNN Telefoonnummer 050 5224942 E-mail bestuur@snn.eu Briefnummer UP-15-15096 Bijlage

Nadere informatie

Holland High Tech High Tech Solutions for Global Challenges Topsector High Tech Systemen en Materialen

Holland High Tech High Tech Solutions for Global Challenges Topsector High Tech Systemen en Materialen Holland High Tech High Tech Solutions for Global Challenges Topsector High Tech Systemen en Materialen Amandus Lundqvist Voorzitter Topteam HTSM 21 maart 2014 Topteam HTSM advies toename private én publieke

Nadere informatie

DORDRECHT. Aan. de gemeenteraad

DORDRECHT. Aan. de gemeenteraad *P DORDRECHT Retouradres: Postbus 8 3300 AA DORDRECHT Aan de gemeenteraad Gemeentebestuur Spuiboulevard 300 3311 GR DORDRECHT T 14 078 F (078) 770 8080 www.dordrecht.nl Datum 4 december 2012 Begrotingsprogramma

Nadere informatie

Beleidscommissie Strategische raadsagenda. Visie op positionering Harderwijk 9 februari 2017

Beleidscommissie Strategische raadsagenda. Visie op positionering Harderwijk 9 februari 2017 Beleidscommissie Strategische raadsagenda Visie op positionering Harderwijk 9 februari 2017 Opdracht strategische raadsagenda Wat willen we bereiken: Visie op de positionering van Harderwijk in de context

Nadere informatie

PROJECT PRESENTATIE TIM-15. Project-B: Verbinden

PROJECT PRESENTATIE TIM-15. Project-B: Verbinden PROJECT PRESENTATIE TIM-15 Project-B: Verbinden 1 INTRODUCTIE Team: Louis Derks zelfstandig consultant Toon Kleinhout Koninklijke Landmacht Hans Slotema DSM Resolve René Verhoeven KvK Limburg Opdracht:

Nadere informatie

Maintenance Innovatie in de Delta Regio, de strategie van Zuid Nederland tot 2020. Gerard Blom & Patrick Essers

Maintenance Innovatie in de Delta Regio, de strategie van Zuid Nederland tot 2020. Gerard Blom & Patrick Essers Maintenance Innovatie in de Delta Regio, de strategie van Zuid Nederland tot 2020 Gerard Blom & Patrick Essers Contents Koepelvisie Strategic Board Delta Region Strategische Innovatie Agenda Innovatiethema

Nadere informatie

Begroting lees meer. Provincie Noord-Brabant TE HUUR TE HUUR

Begroting lees meer. Provincie Noord-Brabant TE HUUR TE HUUR Begroting 2017 Provincie Noord-Brabant In de tweede begroting van deze bestuursperiode schakelt de provincie op allerlei terreinen door van beleidsvorming naar uitvoering. Financieel staat Brabant er met

Nadere informatie

SAMENWERKINGSARRANGEMENT LANDSDEEL ZUIDWEST PLATFORM BÈTA TECHNIEK 2014-2016

SAMENWERKINGSARRANGEMENT LANDSDEEL ZUIDWEST PLATFORM BÈTA TECHNIEK 2014-2016 SAMENWERKINGSARRANGEMENT LANDSDEEL ZUIDWEST & PLATFORM BÈTA TECHNIEK 2014-2016 --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

G100 TERUGBLIK G100. 28 maart 2011

G100 TERUGBLIK G100. 28 maart 2011 G100 28-03-2011 Thema: Industriebeleid TERUGBLIK G100 28 maart 2011 Programma 17.00 uur Ontvangst deelnemers 17.30 uur Openingswoord en inleidingen Rob de Wijk en Peter Swinkels 18.15 uur Discussie onder

Nadere informatie

Krachten bundelen, kennis delen en allianties vormen

Krachten bundelen, kennis delen en allianties vormen The Next Step: Coalition of the Willing Krachten bundelen, kennis delen en allianties vormen The Next Step: Coalition of the Willing Krachten bundelen, kennis delen en allianties vormen Een regio om trots

Nadere informatie

Start nieuw Europees innovatieprogramma OP-Zuid uitgesproken als voorzitter Comité van Toezicht in Gouvernement aan de Maas, 29 oktober 2014

Start nieuw Europees innovatieprogramma OP-Zuid uitgesproken als voorzitter Comité van Toezicht in Gouvernement aan de Maas, 29 oktober 2014 Start nieuw Europees innovatieprogramma OP-Zuid 2014-2020 uitgesproken als voorzitter Comité van Toezicht in Gouvernement aan de Maas, 29 oktober 2014 1 Dames en heren, Ik heette u welkom als gouverneur

Nadere informatie

Samenstelling bestuur

Samenstelling bestuur Presentatie KvO 2.0 Samenstelling bestuur Krachtteam Peter Beckers : voorzitter Jan van Loon : initiatiefnemer Theo Vinken : initiatiefnemer Paul Jansen : aanvoerder werkorganisatie 2a Karel Jan van Kesteren

Nadere informatie

B & W datum 11 juni 2019 Afdeling/Team Concern/Concern Naam steller Roel Reijnders Portefeuillehouder Jan Loonen

B & W datum 11 juni 2019 Afdeling/Team Concern/Concern Naam steller Roel Reijnders Portefeuillehouder Jan Loonen B en W Adviesnota Onderwerp Raadsinformatiebrief Investeringsagenda RegioNoord Limburg Zaaknummer Teammanager B & W datum 11 juni 2019 Afdeling/Team Concern/Concern Naam steller Roel Reijnders Portefeuillehouder

Nadere informatie

PROVINCIAAL BLAD. Achtste wijzigingsregeling Subsidieregeling Operationeel Programma Zuid-Nederland

PROVINCIAAL BLAD. Achtste wijzigingsregeling Subsidieregeling Operationeel Programma Zuid-Nederland PROVINCIAAL BLAD Officiële uitgave van de provincie Noord-Brabant Nr. 8545 20 november 2018 Achtste wijzigingsregeling Subsidieregeling Operationeel Programma Zuid-Nederland 2014-2020 Gedeputeerde Staten

Nadere informatie

hos hogeschool IIIIIIIIIMI llll INI DIV.STAN śftf Ingekomen -3 JUL 2017

hos hogeschool IIIIIIIIIMI llll INI DIV.STAN śftf Ingekomen -3 JUL 2017 v hos J Aan de Provinciale Staten Noord Brabant t.a.v. Griffier, mevrouw mr. K.A.E. ten Cate Postbus 90151 5200 MC 's-hertogenbosch IIIIIIIIIMI llll INI 4203976 DIV.STAN śftf Ref.: 17-06/106/03 Type: PD/ChL/gw

Nadere informatie

Subsidie voor innovatieve projecten. Informatie over het Innovatief Actieprogramma Groningen. provincie groningen

Subsidie voor innovatieve projecten. Informatie over het Innovatief Actieprogramma Groningen. provincie groningen Subsidie voor innovatieve projecten Informatie over het Innovatief Actieprogramma Groningen provincie groningen Subsidie voor innovatieve projecten INFORMATIE OVER HET INNOVATIEF ACTIEPROGRAMMA GRONINGEN

Nadere informatie

Smart City Rotterdam. Een visie op een slimme toekomst

Smart City Rotterdam. Een visie op een slimme toekomst Smart City Rotterdam Een visie op een slimme toekomst Opdracht Deze studie is verricht in opdracht van de dienst Stadsontwikkeling van de gemeente Rotterdam. Contactpersonen voor de begeleiding van deze

Nadere informatie

Begrotingswijziging 76/17A

Begrotingswijziging 76/17A Begrotingswijziging 76/17A Voorgestelde behandeling : Procedurevergadering : 20 november 2017 Onderwerp Begrotingswijziging gereserveerde middelen Energie voor uitvoering Energietransitie 2018-2019 Aan

Nadere informatie

4. Relatie met Programmabegroting 10

4. Relatie met Programmabegroting 10 Samenvatting dossier OP Zuid Inhoudsopgave 0. Inleiding 2 1. Beoogd resultaat (output/outcome) 2 2. Toelichting 2 2.1 Procesgang OP Zuid 3 2.2 Inhoud OP Zuid 5 2.3 Strategie OP Zuid Nederland en de in

Nadere informatie

Inleiding RIS3 en OPZuid

Inleiding RIS3 en OPZuid Inleiding RIS3 en OPZuid Inhoud RIS3 OPZuid 2014-2020 Toekomst structuurfondsen Call Systeemversterking Human Capital (1B3) Regionale Innovatie Strategie voor Slimme Specialisatie (RIS3) OPZuid 2014-2020

Nadere informatie

EU subsidies voor KRW opgaven

EU subsidies voor KRW opgaven EU subsidies voor KRW opgaven Themabijeenkomst op 26 november 2015 Govert Kamperman en Wimjan van der Heijden Waar staan we bij stil Kerndoelstellingen Europa Europa 2020-strategie EU subsidies, waar begint

Nadere informatie

Kennisnemen van Informatie over voortgang proces Oorlogsmuseum Overloon en erfgoed van de Tweede Wereldoorlog

Kennisnemen van Informatie over voortgang proces Oorlogsmuseum Overloon en erfgoed van de Tweede Wereldoorlog Statenmededeling Onderwerp Militair erfgoed Tweede Wereldoorlog en Oorlogsmuseum Overloon Aan Provinciale Staten van Noord-Brabant, Kennisnemen van Informatie over voortgang proces Oorlogsmuseum Overloon

Nadere informatie

Tuinbouwakkoord. Preambule

Tuinbouwakkoord. Preambule Tuinbouwakkoord Preambule Ondergetekenden beogen een Nationale Tuinbouwagenda 2019 2030, onder het motto Circulaire tuinbouw in de praktijk, zoals voorbereid en opgesteld door bedrijfsleven, kennispartners

Nadere informatie

Werkconferentie agenda omgevingsvisie Limburg

Werkconferentie agenda omgevingsvisie Limburg Werkconferentie agenda omgevingsvisie Limburg Op 11 september 2018 zijn zo n 80 medewerkers van verschillende Noord- en Midden-Limburgse gemeenten, het Waterschap, het Rijk, Provinciale Staten, andere

Nadere informatie

F4-GEMEENTEN. Manifest voor de vorming van een nieuw provinciaal coalitieakkoord. Versterk Economie en Werkgelegenheid

F4-GEMEENTEN. Manifest voor de vorming van een nieuw provinciaal coalitieakkoord. Versterk Economie en Werkgelegenheid LEEUWARDEN SÚDWEST-FRYSLÂN SMALLINGERLAND HEERENVEEN Versterk Economie en Werkgelegenheid Manifest voor de vorming van een nieuw provinciaal coalitieakkoord SAMEN WERKEN AAN EEN SLAGVAARDIG FRYSLÂN 2 3

Nadere informatie

AANTEKENEN. Provinciale Staten van Noord-Brabant Prof. Dr. W.B.H.J. van de Donk Postbus 90151 5200 MC s-hertogenbosch

AANTEKENEN. Provinciale Staten van Noord-Brabant Prof. Dr. W.B.H.J. van de Donk Postbus 90151 5200 MC s-hertogenbosch AANTEKENEN Provinciale Staten van Noord-Brabant Prof. Dr. W.B.H.J. van de Donk Postbus 90151 5200 MC s-hertogenbosch referentie doorkiesnummer datum CS/bhe (013) 594 47 28 16 maart 2015 onderwerp Position

Nadere informatie

Advies Uitvoeringsprogramma OP Zuid Internationaal Topcluster Agrifood en Tuinbouw & Uitgangsmaterialen

Advies Uitvoeringsprogramma OP Zuid Internationaal Topcluster Agrifood en Tuinbouw & Uitgangsmaterialen Advies Uitvoeringsprogramma OP Zuid Internationaal Topcluster Agrifood en Tuinbouw & Uitgangsmaterialen Inleiding De agrifood sector (incl. tuinbouw en uitgangsmaterialen, verder te noemen agrifood ) is

Nadere informatie

Economisch Manifest. Noord-Limburg

Economisch Manifest. Noord-Limburg Noord-Limburg Inleiding In de vorm van een Plan van aanpak programma Greenport Venlo heeft de Provincie najaar 2014 haar visie gegeven op de koers die men voor Noord-Limburg van belang acht: het komen

Nadere informatie

Strategische Agenda. Concept strategische agenda Regio Midden-Holland Vast te stellen in: AB Regio Midden-Holland 6 juli 2016

Strategische Agenda. Concept strategische agenda Regio Midden-Holland Vast te stellen in: AB Regio Midden-Holland 6 juli 2016 Strategische Agenda Concept strategische agenda Regio Midden-Holland Vast te stellen in: AB Regio Midden-Holland 6 juli 2016 Versie 14 juni 2016 Kernboodschap Vitaal, duurzaam en innovatief Versterken

Nadere informatie

Topsector en de Buitenland Promotie Logistiek

Topsector en de Buitenland Promotie Logistiek Topsector en de Buitenland Promotie Logistiek Presentatie ALV NDL 20/11/2014 Agenda 1. Topsector logistiek 2. Organisatie en uitgangspunten 3. Cross-overs 4. Logistiek Koffertje en lonkend perspectief

Nadere informatie

Nieuwe kansen in de verhouding tussen huurder en verhuurder van laboratoria. Jeff Gielen, 28 oktober 2014. www.biofacilities.nl

Nieuwe kansen in de verhouding tussen huurder en verhuurder van laboratoria. Jeff Gielen, 28 oktober 2014. www.biofacilities.nl Nieuwe kansen in de verhouding tussen huurder en verhuurder van laboratoria Jeff Gielen, 28 oktober 2014 www.biofacilities.nl Inhoud 1. Kadans Biofacilities 2. Expertise en support + services 3. Lessons

Nadere informatie

OP Zuid. Programmaperiode 2014-2020

OP Zuid. Programmaperiode 2014-2020 OP Zuid Programmaperiode 2014-2020 1 Europees kader Europees Programma 2014-2020 Cohesiebeleid EFRO OP -zuid 2 Programmagebied 3 Vertrekpunten voor het nieuwe programma Houtskoolschets OP-Zuid Schatgraven

Nadere informatie

DE INDUSTRIE: MOTOR VAN VERNIEUWING. Drie acties voor een nieuw Kabinet. Manifest 2017

DE INDUSTRIE: MOTOR VAN VERNIEUWING. Drie acties voor een nieuw Kabinet. Manifest 2017 DE INDUSTRIE: Drie acties voor een nieuw Kabinet MOTOR VAN Manifest 2017 VERNIEUWING Nederlandse industriële bedrijven behoren tot de top van de wereld. We zijn wereldmarktleider in chipmachines en medische

Nadere informatie

BUSINESS EVENT DELTA REGION DINSDAG 15 DECEMBER 2015

BUSINESS EVENT DELTA REGION DINSDAG 15 DECEMBER 2015 BUSINESS EVENT DELTA REGION DINSDAG 15 DECEMBER 2015 WELKOM Lia Voermans - dagvoorzitter PROGRAMMA 10.00 uur De Nieuwe Economie Marga Hoek 10.45 uur Video Delta Region Daan van Doorn 11.00 uur Concrete

Nadere informatie

DOWNLOAD OR READ : ZUID NEDERLAND PDF EBOOK EPUB MOBI

DOWNLOAD OR READ : ZUID NEDERLAND PDF EBOOK EPUB MOBI DOWNLOAD OR READ : ZUID NEDERLAND PDF EBOOK EPUB MOBI Page 1 Page 2 zuid nederland zuid nederland pdf zuid nederland Zuid-Nederland heeft een sterke concurrentiepositie. Niet alleen vanwege de sterke economische

Nadere informatie

Europa 2014-2020 voor gemeenten en provincies

Europa 2014-2020 voor gemeenten en provincies Europa 2014-2020 voor gemeenten en provincies Vincent Ketelaars ERAC B.V. Binnenlands Bestuur Europa-debat Houten, 21 november 2013 Inhoud van presentatie Indeling 1 Uw ervaringen in eerdere projecten?

Nadere informatie

Het Bedrijfslevenbeleid

Het Bedrijfslevenbeleid Het Bedrijfslevenbeleid NAAR DE TOP! Sjoerd Visser Programmadirectie Topsectoren i.o. Inhoud Regeerakkoord Bedrijfslevenbeleid - ambitie - topsectoren - ruimtelijke aspecten - financiering - Proces fasering

Nadere informatie

Zeeland in stroomversnelling. Op weg naar het Actieprogramma voor duurzame economische groei, regionale inbedding en bestuurlijke daadkracht

Zeeland in stroomversnelling. Op weg naar het Actieprogramma voor duurzame economische groei, regionale inbedding en bestuurlijke daadkracht Zeeland in stroomversnelling Op weg naar het Actieprogramma voor duurzame economische groei, regionale inbedding en bestuurlijke daadkracht Wat is er gebeurd sinds 2 juni? Het advies van de Commissie Balkenende

Nadere informatie

Ruimte voor de maatschappij van morgen BRAINPORT SMART VILLAGE

Ruimte voor de maatschappij van morgen BRAINPORT SMART VILLAGE Ruimte voor de maatschappij van morgen BRAINPORT SMART VILLAGE Ruimte voor de maatschappij van morgen De maatschappij van morgen is fundamenteel anders dan die van gisteren. De wereld wordt kleiner door

Nadere informatie

Toekomst Europese programma s. Ivka Orbon Commissie Europa 13 oktober 2006

Toekomst Europese programma s. Ivka Orbon Commissie Europa 13 oktober 2006 Toekomst Europese programma s Ivka Orbon Commissie Europa 13 oktober 2006 Inhoud - Operationeel Programma Zuid (doelstelling 2, EFRO) - Stand van zaken andere Europese programma s: - Doelstelling 3, grensoverschrijdende

Nadere informatie

Openbaar bestuur in regionale ecosystemen voor ondernemerschap

Openbaar bestuur in regionale ecosystemen voor ondernemerschap Openbaar bestuur in regionale ecosystemen voor ondernemerschap G32 BESTUURLIJKE NETWERKDAG 2 Ecosysteem voor ondernemerschap 3 Onderzoeksvraag Hoofdvraag: Wat is de rol van het openbaar bestuur in regionale

Nadere informatie

Mogelijkheden MKB in EFRO en INTERREG

Mogelijkheden MKB in EFRO en INTERREG Mogelijkheden MKB in EFRO en INTERREG www.food-future.eu Innovatie steun voor MKB in food sector in D en NL Yvette Lammers EZ Coördinatieteam Structuurfondsen EFRO EFRO: Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling

Nadere informatie

Bereikbaarheidsagenda Zuid-Oost Brabant:

Bereikbaarheidsagenda Zuid-Oost Brabant: BEREIKBAARHEIDSAGENDA ZUID OOST BRABANT BEREIKBAARHEIDSAKKOORD ZUID OOST BRABANT Bereikbaarheidsagenda Zuid-Oost Brabant: Bereikbaarheidsagenda als basis voor een bereikbaarheidsakkoord De directe aanleiding

Nadere informatie

Bedrijven willen elkaar opzoeken, overheden faciliteren

Bedrijven willen elkaar opzoeken, overheden faciliteren Bedrijven willen elkaar opzoeken, overheden faciliteren Kempen broedplaats voor grensoverschrijdende samenwerking Meer dan 250 ondernemers, bestuurders en intermediairs uit Nederland en België waren aanwezig

Nadere informatie

Het creëren van een innovatieklimaat

Het creëren van een innovatieklimaat Het creëren van een innovatieklimaat Bertholt Leeftink Directeur- Generaal Bedrijfsleven & Innovatie Inhoud 1. Waarom bedrijven- en topsectorenbeleid? 2. Verdienvermogen en oplossingen voor maatschappelijke

Nadere informatie

REGIO WEST-BRABANT BIJDRAGEPOTENTIE VTE SECTOR

REGIO WEST-BRABANT BIJDRAGEPOTENTIE VTE SECTOR REGIO WEST-BRABANT BIJDRAGEPOTENTIE VTE SECTOR TOPSECTORENBELEID GROEIPOTENTIE Logistiek - de logistieke sector is, ten opzichte van de andere twee speerpuntsectoren, steeds meer gezien als een internationaal

Nadere informatie

'Maak werk van Vrije tijd in Brabant'

'Maak werk van Vrije tijd in Brabant' 'Maak werk van Vrije tijd in Brabant' OPROEP VANUIT DE VRIJETIJDSSECTOR Opgesteld door: Vrijetijdshuis Brabant, TOP Brabant, Erfgoed Brabant, Leisure Boulevard, NHTV, MKB, BKKC, Stichting Samenwerkende

Nadere informatie

S Kennisalliantie. ~emeente Werken~am. ~ngek.: 16 AUG ~aknummer:

S Kennisalliantie. ~emeente Werken~am. ~ngek.: 16 AUG ~aknummer: S Kennisalliantie Gemeente Werkendam t.a.v. burgemeester mevrouw drs. C.GJ. Breuer Postbus 16 4250 DA Werkendam ~emeente Werken~am ~ngek.: 16 AUG 2013 Delft, 12 augustus 2013 ~aknummer: Onderwerp: voorstel

Nadere informatie

Nederland: de Maritieme Wereldtop

Nederland: de Maritieme Wereldtop 1 Nederland: de Maritieme Wereldtop Veilig, duurzaam en economisch sterk Maritiem Cluster in de Topsector Water: Innovatiecontract en Topconsortium Kennis en Innovatie V2.0, Samenvatting, 23 december 2011

Nadere informatie

Counterfacts Launchfase Delta Region. Slim specialiseren, versneld duurzaam innoveren

Counterfacts Launchfase Delta Region. Slim specialiseren, versneld duurzaam innoveren Counterfacts 2013-2014 Launchfase Delta Region Slim specialiseren, versneld duurzaam innoveren Counterfacts 2013-2014 Delta Region Begin 2013 is de Strategic Board aan de slag gegaan. Onder de vlag Delta

Nadere informatie

Topsectoren aanpak en de Nederlandse Defensie & Veiligheid gerelateerde industrie. Samen naar de top!

Topsectoren aanpak en de Nederlandse Defensie & Veiligheid gerelateerde industrie. Samen naar de top! Ministerie van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie Topsectoren aanpak en de Nederlandse Defensie & Veiligheid gerelateerde industrie Samen naar de top! Drs. G.M. Landheer Directeur Topsectoren en Industriebeleid

Nadere informatie

Cluster Agro en Food Regio Zwolle

Cluster Agro en Food Regio Zwolle Cluster Agro en Food Regio Zwolle Dé proeftuin voor duurzame, innovatieve systemen en nieuwe verdienmodellen: een living lab voor Agro en Food Cluster Agro en Food Regio Zwolle Werk en innovatie Sterk

Nadere informatie

Europastrategie van Velsen EU-strategie die als leidraad geldt voor alle activiteiten en investeringen van Velsen op dit vlak

Europastrategie van Velsen EU-strategie die als leidraad geldt voor alle activiteiten en investeringen van Velsen op dit vlak Europastrategie van Velsen EU-strategie die als leidraad geldt voor alle activiteiten en investeringen van Velsen op dit vlak 1. Wat willen wij: Visie op Velsen Met het vaststellen van de Visie op Velsen

Nadere informatie

Subsidies in de regio

Subsidies in de regio Subsidies in de regio Noord Nederland Subsidies in de regio -- Noord-Nederland Om bepaalde regio s binnen Nederland direct of indirect te versterken zijn er verschillende regionale, nationale en Europese

Nadere informatie

Europa wil slim, duurzaam en inclusief

Europa wil slim, duurzaam en inclusief Europa wil slim, duurzaam en inclusief Noord-Nederland bereidt zich intensief voor op de Europese programma s in de periode 2014 2020. Het SNN biedt u met dit bericht inzicht in voortgang en verwachtingen.

Nadere informatie

Public Affairs. Public Affairs. Adaptieve Agenda Zuidelijke Randstad november 2013

Public Affairs. Public Affairs. Adaptieve Agenda Zuidelijke Randstad november 2013 Public Affairs Adaptieve Agenda Zuidelijke Randstad 2040 5 november 2013 Public Affairs Directeur Ruimtelijk-Economische Strategie de heer Ten Dolle Inhoud Onduidelijkheid terminologie Resultaten Toekomst

Nadere informatie

Commissie voor Ruimtelijke Ontwikkeling en Wonen

Commissie voor Ruimtelijke Ontwikkeling en Wonen Griffie Commissie voor Ruimtelijke Ontwikkeling en Wonen Datum commissievergadering : - Document nummer : 2833947 Behandelend ambtenaar : T. de Graaf Directie/bureau : Economie & Mobiliteit/ Bureau Mobiliteitsbeleid

Nadere informatie

Food Tech Brainport...

Food Tech Brainport... Metropoolregio Eindhoven- Regionaal Platform Heeze, 12 april 2017 Food Tech Brainport... Food Tech Brainport is een internationaal expertisecluster voor technologie, product- en marktinnovaties. Het centrum

Nadere informatie

Zakendoen met België. Jurgen Moors, MA Adviseur Internationale Zaken/Euregio Centre of Excellence België

Zakendoen met België. Jurgen Moors, MA Adviseur Internationale Zaken/Euregio Centre of Excellence België Zakendoen met België Jurgen Moors, MA Adviseur Internationale Zaken/Euregio Centre of Excellence België Overzicht 1. Kamer van Koophandel 2. KvK: afdeling Internationale Zaken 3. België: kansen en ontwikkelingen

Nadere informatie

Analyse en uitdaging economie West-Brabant: materiegerichte actviteiten en agrofood i.h.b.

Analyse en uitdaging economie West-Brabant: materiegerichte actviteiten en agrofood i.h.b. ATELIER TORDOIR Analyse en uitdaging economie West-Brabant: materiegerichte actviteiten en agrofood i.h.b. ECONOMISCH. OVDì-ĪDEK EN MMES B18-013337 Presentatie Werkconferentie Agrofood-ontwikkeling West-Brabant,

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2013 2014 21 501-08 Milieuraad Nr. 525 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den

Nadere informatie

Kansrijke doorgroeiers maximaal de ruimte bieden

Kansrijke doorgroeiers maximaal de ruimte bieden pagina 1 van 5 Klik hier als u deze nieuwsbrief niet goed ziet. MEI 2017 Kansrijke doorgroeiers maximaal de ruimte bieden Waar moet je zijn, er zijn zoveel loketten. En hoe pak je dat aan? Dat zijn vragen

Nadere informatie

Bijlage 2. Human Capital Agenda s

Bijlage 2. Human Capital Agenda s Bijlage 2 Capital s De topsectoren gaan een human (onderwijs en scholing) voor de langere termijn opstellen en zullen onderwijsinstellingen hierbij betrekken. De s bevatten o.a. een analyse van de behoefte

Nadere informatie

Adaptieve Gebiedsagenda / Investeringsprogramma. Victor / Klaas

Adaptieve Gebiedsagenda / Investeringsprogramma. Victor / Klaas Adaptieve Gebiedsagenda / Investeringsprogramma Victor / Klaas Ondertussen in de regio Roadmap Next Economy Oeso-rapport Investeringsprogramma / Tordoir Real Life Testing Ground NOA / NOVI REOS Monitor

Nadere informatie

1. Wethouder Tiemens te machtigen voor het ondertekenen van het Gelders Energie Akkoord.

1. Wethouder Tiemens te machtigen voor het ondertekenen van het Gelders Energie Akkoord. Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Deelname Gelders Energieakkoord Programma Duurzaamheid Portefeuillehouder H. Tiemens Samenvatting Het Klimaatverbond, Alliander en Gelderse Natuur en Milieufederatie

Nadere informatie

Pact Brabant Brabants Arbeidsmarktakkoord oktober 2011

Pact Brabant Brabants Arbeidsmarktakkoord oktober 2011 Pact Brabant Brabants Arbeidsmarktakkoord 2012-2015 19 oktober 2011 Pact Brabant 19 oktober 2011 p/a PSW s-hertogenbosch 073-6124325 f.aarten@psw.nl Brabants Arbeidsmarktakkoord 2012-2015, Pact Brabant,

Nadere informatie

Onderwerp Reactie op het advies van BrabantAdvies betreffende het adviesrapport Brabant: testomgeving van de wereld van morgen

Onderwerp Reactie op het advies van BrabantAdvies betreffende het adviesrapport Brabant: testomgeving van de wereld van morgen Statenmededeling Onderwerp Reactie op het advies van BrabantAdvies betreffende het adviesrapport Brabant: testomgeving van de wereld van morgen Aan Provinciale Staten van NoordBrabant, Kennisnemen van

Nadere informatie

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Kenmerk Uw kenmerk Goede voortgang in uitvoering samenwerkingsafspraken

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Kenmerk Uw kenmerk Goede voortgang in uitvoering samenwerkingsafspraken > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Ministerie van Turfmarkt 147 Den Haag Postbus 20011 2500 EA Den Haag

Nadere informatie

Ingek. d.d.: 2 5 SEP Beh. afd.: Ontv.bev. Afqed.

Ingek. d.d.: 2 5 SEP Beh. afd.: Ontv.bev. Afqed. De colleges van burgemeester en wethouders van de gemeenten in de provincie Noord-Brabant en akį^gigįíļţ^igję^gļiingmarkt in Brabant.rabantlaan 1 Postbus 90151 5200 MC 's-hertogenbosch Telefoon (073) 681

Nadere informatie