GISTEREN MORGEN VANDAAG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "GISTEREN MORGEN VANDAAG"

Transcriptie

1

2 GISTEREN MORGEN VANDAAG Gisteren was gisteren vandaag En vandaag was gisteren nog morgen Maar vandaag wordt morgen gisteren En morgen wordt morgen vandaag

3 KINDERBOEKENWEEK 2015 Dit jaar wordt van 7 t/m 18 oktober de 61 e Kinderboekenweek gevierd. Het thema is deze keer: RAAR MAAR WAAR! Kinderen zijn van nature nieuwsgierig en niemand stelt betere vragen dan zij. En wij vieren dus dit jaar hun nieuwsgierigheid. Alle boeken staan in het teken van natuur, wetenschap, techniek en ook vreemde en rare uitvindin-gen en ontdekkingen. Enkele van deze boeken zijn: Het waanzinnige boek over het menselijk lichaam door Andy Griffiths en Terry Denton, Franky door Leo Timmers, Kobe maakt een museum door Ashild Kanstad Johnsen, Keepvogel, De uitvinding door Wouter van Reek, Hoeveel papier gaat er in een boom door Bas van Lier, Botje door Janneke Schotveld, Als iemand ooit mijn botjes vindt door Jaap Robben en ONGELOOFLIJK WAAR! -Onvoorstelbare ruimteweetjes door Govert Schilling. We hebben deze boeken en nog veel meer in onze bieb net als een aantal bekroonde griffel en penseel boeken. In dit boekje vinden jullie veel informatie over alles wat er tijdens de Kinderboekenweek gebeurt. Nieuws over het kinderboekenweekgeschenk, het prentenboekje, de Gouden en Zilveren griffels en penselen, wat er in de Wijchense Bibliotheek gebeurt, enz. Wil je nog meer weten, bijvoorbeeld wat er buiten de school aan activiteiten zijn, kijk dan op Wij wensen iedereen een hele leuke en spannende kinderboekenweek!!!

4 WAT DOEN WE OP SCHOOL TIJDENS DE KINDERBOEKENWEEK? De Kinderboekenweek wordt op woensdag 7 oktober met alle leerlingen geopend in de speelzaal van uur. Professor Gerard en professor Charles zijn op het podium druk doende met het uitvoeren van een aantal proefjes. Gaat alles goed of..? Misschien hebben zij de hulp van enkele kinderen of leerkrachten hierbij nodig? In ieder geval is hetgeen wat ze doen "Raar maar waar"!! Vervolgens dansen enkele kinderen uit groep 7 de Kinderboekenweekdans. Van tot uur kunnen de kinderen naar de kinderboekenmarkt in de zaal van de wijkvereniging waar ze voor een klein prijsje tweedehands-boeken kunnen kopen. Vrijdag 9 oktober is er een voorstelling in de speelzaal: Van 9.30 tot uur de voorstelling Raarrrr voor groep 1 t/m 4 en Unit J.K. Van tot uur de Mad science show voor de groepen 5 t/m 8. DE AFSLUITING is vrijdagmorgen 16 oktober. Iedere leerkracht laat in zijn klas een proefje zien en leest voor "uit eigen werk". De groepen worden door de juf of meester ingedeeld. VOORLEESWEDSTRIJD Groep 7 doet ook dit jaar weer mee aan de Voorleeswedstrijd. Wie wordt dit jaar voorleeskampioen?

5 KINDERJURY Wil je meedoen met de Kinderjury? Dan mag je kiezen uit de boeken die sinds vorig jaar zijn verschenen, met het logo van de Kinderjury. Er zijn twee leeftijdscategorieën: van 6 t/m 9 jaar en 10 t/m 12 jaar. Je kunt stemmen van 9 maart tot en met 18 mei Dit kan ook via NTR Schooltv biedt tijdens de Kinderboekenweek speciale collecties van filmpjes die aansluiten op het thema: wetenschap, natuur en techniek. Meer informatie vindt u op schooltv.nl en in het lespakket. Ook in de programma s aandacht voor de Kinderboekenweek, zoals in Het Klokhuis op donderdag 8 oktober met de auteur van het Kinderboekenweekgeschenk Simon van der Geest. Én met een verhalen/illustratiewedstrijd, zie hetklokhuis.nl.

6 HET KINDERBOEKENWEEKGESCHENK 2015 is geschreven door Simon van der Geest en geïllustreerd door Karst-Janneke Rogaar Je krijgt het tijdens de kinderboekenweek gratis bij aankoop van 10,- aan kinderboeken. SIMON VAN DER GEEST, geboren in Gouda in 1978, debuteerde in 2009 als schrijver met Geel Gras. Voor zijn Odysseebewerking Dissus en voor zijn jeugdroman Spinder kreeg hij in respectievelijk 2011 en 2013 een Gouden Griffel. In het voorjaar van 2015 verscheen zijn boek Spijkerzwijgen. KARST-JANNEKE ROGAAR, die de illustraties in Per Ongelukt! maakte, tekent en speelt live voor muziektheater, maakt illustraties voor (luister)boeken, ontwerpt en illustreert posters en uitnodigingen. Ze werkte ook samen met Frank Groothof (theatermaker) en Mercis (Nijntje, Dick Bruna). PER ONGELUKT! Stel, je moeder zit in de gevangenis, maar ze is onschuldig. En die gevangenis staat op een streng bewaakt eilandje in de Waddenzee. En je vader, daar heb je ook niets aan, want die zit de hele dag te gamen. Wat doe je dan? Dan bedenk je een onwaarschijnlijk bevrijdingsplan. Tenminste, dat doet Ro. Samen met zijn vrienden Archie en Lela begint hij in een afgelegen schuur aan een fantastische uitvinding te werken. Want soms moet je iets doen wat niemand ooit gedurfd heeft, hoe gevaarlijk en onmogelijk het ook is

7 HET KINDERBOEKENWEEKPRENTENBOEKJE 2015 is gemaakt door Mies van Hout. MIES VAN HOUT (geboren in Eindhoven in 1962) is al meer dan 25 jaar haar illustraties bij het werk van Paul Biegel, Hanna Kraan, Mathilde Stein en Vivian den Hollander. Voor Bang Mannetje, met tekst van Mathilde Stein, ontving ze in 2006 de Kinderboekwinkelprijs. Deze prijs kreeg ze in succesvol prenten- en kinderboeken-illustrator, bekend van onder meer de succesvolle liedjesprentenboeken Op een grote paddenstoel en Daar buiten loopt een schaap, en 2012 ook voor Vrolijk, en Vriendjes werd in 2013 bekroond met de Vlag en Wimpel van de Penseeljury. Haar prentenboeken zijn in meer dan 20 talen verschenen en voor de Duitse versie van Vrolijk werd zij genomineerd voor de prestigieuze Deutscher Jugendliteraturpreis. SPEELTUIN Mies van Hout neemt je mee op een tocht door de wonderlijkste werelden. Klauter op je vingertoppen mee door de bomen, zoek je weg over de krokodillenrivier en dwaal rustig door de bramentuin. Kijk uit voor de afgrond! Geen nood, we springen gewoon van wolk naar wolk en roetsjen daarna van de berg. Durf jij vervol-gens door de grot en dan héél stilletjes langs het monster? Dan zijn we er bijna... Al zoekend, dwalend en puzzelend doet Mies van Hout je in dit Prentenboek van de Kinderboekenweek vergeten waar je ook al weer naartoe op weg was, zoveel is er te zien en beleven. En op iedere pagina sluit een nieuw vrolijk dier zich aan bij de stoet. Het Prentenboek van de Kinderboekenweek is er een om opnieuw en opnieuw doorheen te springen en klauteren.

8 DE NATIONALE KINDERBOEKENRUIL Ken je dat? In je boekenkast staat een mooi boek, maar je hebt het al 3 x gelezen. Of je bent er uitgegroeid omdat je er te oud voor bent geworden. Het blijft vaak gewoon in de kast staan. Dat is toch eigenlijk zonde? Daar kan je misschien wel iemand anders blij mee maken. Daarom organiseert de NS op de laatste zondag van de Kinderboekenweek op ZONDAG 18 OKTOBER de Nationale Kinderboekenruil, waar je zomaar je boek mag komen ruilen voor een ander boek. Dat kan het boek zijn van een ander kind, of een van de mooie titels die NS voor je heeft weten te bemachtigen. Na afloop gaan de boeken die achterblijven naar een goed doel. Zo krijgen alle boeken die dag een nieuwe bestemming en in ieder geval een tweede leven. De Nationale Kinderboekenruil boekenkast staat op station Utrecht Centraal.

9 WINNAARS GRIFFELS Gouden Griffel??? Deze wordt bekend gemaakt op dinsdag 6 oktober 2015 tijdens het Kinderboekenbal! Zilveren Griffels Tot 6 jaar De krijtjes staken! Drew Daywalt (De Fontein Soms laat ik je even achter Daan Remmerts de Vries (Querido) Vanaf 6 jaar Bruno wordt een superheld Håkon Øvreås (Querido) Een afspraakje in het bos Sylvia Vanden Heede (Lannoo) Vanaf 9 jaar Hotel De Grote L Sjoerd Kuyper (Lemniscaat) De goochelaar, de geit en ik Dirk Weber (Querido) Informatief Lieve Stine, weet jij het? Stine Jensen (Kluitman) Hoe ik per ongeluk een boek schreef Annet Huizing (Lemniscaat) Poëzie Doodgewoon Bette Westera (Gottmer)

10 VLAG EN WIMPELS VAN DE GRIFFELJURY Tot 6 jaar Hoe je een wollige mammoet moet wassen in tien lessen Michelle Robinson (Querido) Kietel nooit een krokodil Bette Westera (Gottmer) Vanaf 6 jaar De wondertuin - Gerda Dendooven (Querido) Vanaf 9 jaar De jongen die met piranha s zwom David Almond (Querido) De duik Sjoerd Kuyper ( Lemniscaat) Valentine Joe Rebecca Stevens (Chicken House/Moon) Informatief Hond weet alles en Wolf niets Sylvia Vanden Heede en Inge Bergh (Lannoo)

11 WINNAARS PENSELEN EN PALETTEN Zilveren Penselen Monsterboek Alice Hoogstad (Lemniscaat) Sneeuwwitje breit een monster Annemarie van Haeringen (Leopold) Zilveren Paletten Is er dan niemand boos? Marc Boutavant (Querido) Het donker Jon Klassen (Gottmer) Vlag en Wimpels Vreemde vogels, bizarre beesten Adrienne Barman (Querido) In volle vaart Cruschiform (Rubinstein) Doodgewoon Sylvia Weve (Gottmer) GRAVEELTJE Zijn leven is saai als een steen. Eén dag als een graveeltje en je verveelt je meteen. Het enige diertje op aarde dat niet kan bewegen, ligt eenzaam op straten te wachten en hoopt op een bezem die hem verder wil vegen. Dus wil je een graveeltje iets laten beleven, dan kun je hem het beste een rotschop geven. Uit: Als iemand ooit mijn botjes vindt Uit: Doodgewoon van Bette Westera

12 DE PRIJS VAN DE NEDERLANDSE KINDERJURY 2015 in de leeftijdsgroep 6 t/m 9 jaar is gewonnen door Fantasia lx : De fenomenale reis Geronimo Stilton (De Wakkere Muis) en in de leeftijdsgroep 10 t/m 12 jaar door Het leven van een loser. Gedumpt Jeff Kinney (De Fontein) DE PLUIM VAN DE SENAAT GING in de leeftijdsgroep 6 t/m 9 jaar naar Superjuffie in de soep Janneke Schotveld (van Holkema & Warendorf) en in de leeftijdsgroep 10 t/m 12 jaar naar 100% Coco Paris Niki Smit (De Fontein) Alle prijswinnaars bij elkaar!

13 LABBEKAK Zitzak zonder botten. Hun bekken lijken slappe grotten die wachten tot de adem uit zichzelf naar binnen zweeft. Een labbekak droomt meer dan hij beleeft. Doet alleen zijn ogen open om die daarna weer dicht te laten zakken. Ze worden ongemerkt steeds dikker, niet omdat ze zoveel eten, maar te lui zijn om te kakken. Uit: Als iemand ooit mijn botjes vindt

14 IN DE BIBLIOTHEEK WIJCHEN woensdag 7 oktober uur: Opening Kinderboekenweek op een speciale manier. Hoe we dat precies gaan doen, merk je als je komt! uur: Moleculen zijn overal! - Hoor-, Kijk- en Verbaas-college door Prof. Dr. Floris Rutjes. Wat is lucht? Waarvoor is zuurstof nodig? Is stikstof giftig? Hoe zien moleculen eruit? Hoe ontstaat een explosie? Floris Rutjes is professor Synthetische Organische Chemie aan de Radboud Universiteit. Het wordt een knallend en spetterend college voor kinderen vanaf groep 6. Toegang: gratis uur: Doe-lab met Professor Rutjes. Een tweetal proefjes die Floris Rutjes heeft laten zien in zijn college, kunnen kinderen zelf uitvoeren in het Werkatelier op de Jeugdafdeling van de bibliotheek. Voor kinderen vanaf groep 6. Er is maar beperkte ruimte. Inschrijven via de site van de bibliotheek: Toegang: gratis Hapjes en drankjes van het Maaswaal College. Leerlingen van het Maaswaal College (Oosterweg) maken hapjes en drankjes rond het thema "Raar, maar waar". Proef je hetzelfde wat je ziet? donderdag 8 oktober uur: Muziekworkshop door Get Vibes. Lucht is eigenlijk als een kameleon. Als je lucht goed bewerkt, kun je er zelfs muziek mee maken. Twee docenten van Get Vibes Music Academy gaan in het Werkatelier met de kinderen allerlei proefjes doen met het thema lucht en trillingen met als einddoel Muziek maken op/met ongewone materialen. Voor kinderen vanaf Groep 5. Opgeven via Toegang: 2,- Dinsdag 13 oktober uur: Little Alchemy op de touchtafel in het Werk-atelier. Dit is een simpel, maar verslavend spel waarbij je elementen met elkaar moet laten reageren om nieuwe elementen te maken. Maak bakstenen met modder en vuur, bouw van de bakstenen een muur, vorm de muren tot een huis. Hoeveel dingen kun jij maken?

15 Woensdag 14 oktober uur: Wetenschap en Techniek. In het werk-atelier laten kinderen zien wat ze kunnen op het gebied van wetenschap en techniek. Een meisje dat goed is in bouwen met Fischer Technik, een jongen die zelf games programmeert voor Android. Dat is interessant voor andere kinderen. We zijn nog steeds op zoek naar kinderen die een leuk, interessant proefje kunnen laten zien of iets kunnen vertellen over hun technische hobby. Ben je zo'n kind of ken je zo'n kind, dan kan hij of zij contact opnemen met Martin Bergsma ). Bellen of langskomen mag natuurlijk ook. Donderdag 15 oktober uur: Techniekworkshop door De Bolster als tegenprestatie voor het feit dat zij uit de oude bibliotheek een paar mooie kasten hebben gekregen voor hun schoolbibliotheek. En daar profiteren niet alleen hun leerlingen van, maar ook an-dere kinderen uit Wijchen. Want zij kunnen meedoen aan de workshop die wordt uitgevoerd door leerkrachten van De Bolster. Vrijdag 16 oktober uur: Li Lefébure en Esther Walraven. Li en Esther hebben allebei een boek geschreven rond het thema van de Kinderboekenweek Raar maar waar. De kinderboeken De reis van Raaf en Papegaai van Li Lefébure en Waarom achtbanen te gek zijn! van Esther Walraven sluiten perfect aan bij dit thema over wetenschap, natuur en techniek. Beide boeken staan vol met weetjes, over de natuur, over dieren én over je hersenen en gedrag. Tijdens deze boeiende activiteit nemen Li en Esther kinderen van 6 tot 12 jaar mee op reis door de wereld en door hun hoofd. Ze lezen voor, spelen een uitdagende wetenschapsquiz en doen proefjes om meer te leren over de wereld om je heen. Doe je mee?! de Bibliotheek Wijchen Campuslaan HX Wijchen info@bibliotheek-wijchen.nl

16 RAAR MAAR WAAR Check, Come on, Yeah, Let s do this Refrein 2x Het is raar, het is raar maar waar Het is raar, het is raar maar waar Het is raar, het is raar maar waar Het is raar maar waar Zolang ik al kan denken zit ik vol met vragen Raadsels die van s ochtends vroeg tot s avonds aan me knagen M n hersens raken oververhit want ik wil weten hoe het zit Hoe kan een vogel zo lang zweven? En ik niet eens heel even? Weten, weten, wil alles weten Hoe diep de diepste zee is Hoe hoog de hoogste berg is Hoe ver de verste ster is Weten, weten, wil alles weten Waarom de zomer warm is En de winter juist zo koud is Het is raar maar waar dat een vliegtuig vliegen kan Dat een boot ook drijven kan, dat een auto rijden kan Het is raar maar waar dat de wind hard waaien kan Water bevriezen kan ik word er zo nieuwsgierig van Het is raar maar waar Het is raar, het is raar maar waar Het is raar, het is raar maar waar Het is raar, het is raar maar waar Het is raar maar waar Pak maar eens een paperclip, die kan echt drijven als een schip En een lamp die brandt op een citroen Geloof je dat niet? Moet je een proefje doen Wrijf een ballon tegen je kleren aan, die trekt dan al je haren aan Van experimenteren kun je nog zoveel leren

17 Weten, weten, wil alles weten Waarom de lucht onzichtbaar is Waarom de aarde rond is Waarom het vuur zo warm is Weten, weten, wil alles weten Waar komt de zwaartekracht vandaan? Zullen we ooit wonen op de maan? Het is raar maar waar, dat een vliegtuig vliegen kan Dat een boot ook drijven kan, dat een auto rijden kan Het is raar maar waar, dat de wind hard waaien kan Water bevriezen kan ik word er zo nieuwsgierig van Het is raar maar waar Het is raar, het is raar maar waar Het is raar, het is raar maar waar Het is raar, het is raar maar waar Het is raar maar waar Everybody clap your hands come on, come on Allemaal! Everybody clap your hands come on, come on Allemaal! Everybody clap your hands come on, come on Allemaal! Everybody, everybody scream Het is raar maar waar, dat een vliegtuig vliegen kan Dat een boot ook drijven kan, dat een auto rijden kan Het is raar maar waar, dat de wind hard waaien kan Water bevriezen kan, ik word er zo nieuwsgierig van Het is raar maar waar tekst: Jan Paul Schutten, Tjeerd P. Oosterhuis muziek: Tjeerd P. Oosterhuis

18 RUIMTEVAART Mijn opa was zijn hele leven buschauffeur En reed van Schellingwoude naar Buiksloot Mijn vader vond zo'n bus besturen sloom gezeur En zit nu in een vliegtuig als piloot Maar ik, ik heb gelezen van de ruimtevaart, Van Venus en Gagarin en zo meer Ik wil niet in een busje langs de poldervaart En zelfs niet met een vliegtuig op en neer. Astronaut wil ik worden, ik wil verder hier vandaan 'k Wil een ruimteschip besturen en dan landen op de maan Ik wil naar Venus en Mars en dan naar Jupiter En tenslotte wil ik landen op een ster! Mijn vader vliegt naar New York en naar Tokio En brengt heel vaak cadeautjes voor mij mee Maar ik geef die cadeautjes met plezier cadeau Voor een ruimtereisje van een week of twee Ik ga eerst in een parkeerbaan om de aarde heen Daarna geef ik vol gas met mijn raket Dan vlieg ik door de buitenlandse ruimte heen Totdat ik voet op Venus heb gezet Astronaut wil ik worden, ik wil verder hier vandaan 'k Wil een ruimteschip besturen en dan landen op de maan Ik wil naar Venus en Mars en dan naar Jupiter En tenslotte wil ik landen op een ster

19 QUEST JR: CADEAUTJE VAN JE BIBLIOTHEEK QUEST, het bekende populairwetenschappelijke tijdschrift, lanceert speciaal voor de Kinderboekenweek Quest JR, een magazine voor nieuwsgierige kinderen! Het tijdschrift past perfect bij het thema Raar, maar waar! want het staat vol verrassende artikelen, interessante weetjes en leuke wetenschappelijke proefjes.

20

Dorpsstraat VL Borkel en Schaft (040)

Dorpsstraat VL Borkel en Schaft (040) Nieuwsbrief Schooljaar : 2015-2016 Datum : 6 oktober 2015 Nummer : 3 Beste ouders / verzorgers, De website Deze is weer aangepast voor dit schooljaar. Hier kunt u de schoolgids, kalender en nog veel meer

Nadere informatie

Bemoediging en groet

Bemoediging en groet GEZINSDIENST 8 november 2015; Immanuëlkerk; ds. Wim Barenrecht; m.m.v.gerard de Waardt, de muziekgroep en Christelijke Basisschool de Groene Hoek De kaarsen worden aangestoken Moment van stilte voor persoonlijke

Nadere informatie

DE STROOM. Informatieblaadje Basisschool de Beerze

DE STROOM. Informatieblaadje Basisschool de Beerze DE STROOM JAARGANG 3 NUMMER 5 1 OKTOBER 2015 Informatieblaadje Basisschool de Beerze Inhoud: Afscheid juffrouw Carla Uitstapje dierendag groep 4 (MB) Project met je kont in de boter groep 6 (MB) Groep

Nadere informatie

kikkernieuws kikkernieuws Hoe meer boeken.hoe meer leesplezier!!! Basisschool Remigius Duiven

kikkernieuws kikkernieuws Hoe meer boeken.hoe meer leesplezier!!! Basisschool Remigius Duiven Basisschool Remigius Duiven kikkernieuws kikkernieuws website : www.bsremigiusduiven.nl e-mail : info@bsremigius.nl Redactie : Wilbert Arends en Anita Hendriks Jaargang 25 [nummer 06] ::: 08 oktober 2015

Nadere informatie

GEZINSDIENST 8 november 2015; Immanuëlkerk; ds. Wim Barendrecht; m.m.v.gerard de Waardt, de muziekgroep en Christelijke Basisschool de Groene Hoek

GEZINSDIENST 8 november 2015; Immanuëlkerk; ds. Wim Barendrecht; m.m.v.gerard de Waardt, de muziekgroep en Christelijke Basisschool de Groene Hoek GEZINSDIENST 8 november 2015; Immanuëlkerk; ds. Wim Barendrecht; m.m.v.gerard de Waardt, de muziekgroep en Christelijke Basisschool de Groene Hoek De kaarsen worden aangestoken Moment van stilte voor persoonlijke

Nadere informatie

de Leespromotie Kinderboekenweek Groep 7

de Leespromotie Kinderboekenweek Groep 7 L e e s p a r a de Leespromotie Kinderboekenweek Groep 7?! voor alle lessen: leesboeken, waaronder boeken rond het thema van de Kinderboekenweek; kerntitels behorend bij het thema van de Kinderboekenweek

Nadere informatie

Juryrapport kinderboekenonderzoek 2015

Juryrapport kinderboekenonderzoek 2015 Juryrapport kinderboekenonderzoek 2015 Sinds 2002 voert de Bond tegen vloeken jaarlijks een kinderboekenonderzoek uit. Het onderzoek vindt plaats in september-oktober. Het onderzoek beperkt zich tot de

Nadere informatie

Leespromotie Kinderboekenweek Groep 6

Leespromotie Kinderboekenweek Groep 6 L e e s p a a d e Feest! Leespromotie Kinderboekenweek Groep 6 voor alle lessen: leesboeken, waaronder boeken rond het thema van de Kinderboekenweek; kerntitels behorend bij het thema van de Kinderboekenweek

Nadere informatie

NB. Het is belangrijk dat de school de brieven vóór 1 december 2015 in haar bezit heeft. Na die datum moet u zelf de aanvraag verzorgen.

NB. Het is belangrijk dat de school de brieven vóór 1 december 2015 in haar bezit heeft. Na die datum moet u zelf de aanvraag verzorgen. Weekbericht 7 oktober 2015 Ook te lezen op www.obs-deploeg.nl Aan alle ouders/ verzorgers, SoZaWe tegemoetkoming schoolreis/schoolfonds Een aantal ouders dat hiervoor in aanmerking komt, krijgt of heeft

Nadere informatie

Info groep 3 1 oktober 2015

Info groep 3 1 oktober 2015 Info groep 3 1 oktober 2015 Maandag beginnen we alweer aan kern 3 van Veilig leren lezen. Uw kind heeft inmiddels de letters i, k, m, s, p, aa, r, e, v, ee, n, t, b en oo geleerd en daarmee woordjes leren

Nadere informatie

weekinfo Datum: vrijdag 2 oktober 2015

weekinfo Datum: vrijdag 2 oktober 2015 weekinfo Datum: vrijdag 2 oktober 2015 Bijbelverhalen voor de komende week Jezus bidt, Matteüs 11:25-30 Aren plukken op sabbat, Matteüs 12:1-8 Genezing op sabbat, Matteüs 12:9-14 Agenda: 7 oktober: opening

Nadere informatie

Aanbod onderwijs 2015/2016

Aanbod onderwijs 2015/2016 Aanbod onderwijs 2015/2016 Pagina LEESBEVORDERING EN TAALONTWIKKELING Lezen is van groot belang voor de ontwikkeling van het kind en zijn schoolprestaties. Met ons enthousiasme en expertise voor taal,

Nadere informatie

Leespromotie Kinderboekenweek Groep 5

Leespromotie Kinderboekenweek Groep 5 L e e s p a r a de Leespromotie Kinderboekenweek Groep?! voor alle lessen: leesboeken, waaronder boeken rond het thema van de Kinderboekenweek; kerntitels behorend bij het thema van de Kinderboekenweek

Nadere informatie

Info groep 5 5 november 2015

Info groep 5 5 november 2015 Info groep 5 5 november 2015 Vijfde ziekte Er heeft al eerder een stukje in een nieuwsbrief of info gestaan, maar er heerst nog steeds de vijfde ziekte op school. Een heel aantal kinderen in groep 5/6

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

Leespromotie Kinderboekenweek Groep 3-4

Leespromotie Kinderboekenweek Groep 3-4 L e s p a de Leespromotie Kinderboekenweek Groep 3-4?! voor alle lessen: leesboeken, waaronder boeken rond het thema van de Kinderboekenweek; kerntitels behorend bij het thema van de Kinderboekenweek (indien

Nadere informatie

Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij?

Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij? Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij? Wat een mooie luchtballonnen! Geel, oranje, groen en blauw. Kies maar uit Daan,

Nadere informatie

Culturele Haven Onze school doet mee aan de Culturele Haven Lelystad. In de klas zijn we, of gaan we, aan de slag met de bijbehorende lessen.

Culturele Haven Onze school doet mee aan de Culturele Haven Lelystad. In de klas zijn we, of gaan we, aan de slag met de bijbehorende lessen. woensdag 30 september 2015 nummer 2015/2016-2 Belangrijke data 7 oktobert/m 18 oktober: kinderboekenweek 2015 16 oktober: Afsluiting project culturele haven / opening bibliotheek 13.15 15.15uur 19 t/m

Nadere informatie

Koninginfo. Woensdag 30 september leerlingen vrij. Schoolverpleegkundige groep 7 IN DIT NUMMER. Onderwijs aan meer- en hoogbegaafde leerlingen

Koninginfo. Woensdag 30 september leerlingen vrij. Schoolverpleegkundige groep 7 IN DIT NUMMER. Onderwijs aan meer- en hoogbegaafde leerlingen Koninginfo Bezoek- en postadres Tsjerk Hiddesstraat 4 9291 AX KOLLUM 0511-451948 0511-451946 (kleuterafdeling) directie@kjschool.eu www.kjschool.eu 25 september 2015 Jaargang 22 nr. 4 IN DIT NUMMER 1.

Nadere informatie

Maandbrief oktober 2015

Maandbrief oktober 2015 Maandbrief oktober 2015 Agenda oktober 2015 28 september weekopening onderbouw 1 oktober - Start groep 0 - inloopspreekuur JGZ van 15.00 15.30 uur - voorstelling kunstmenu Mozart in Tripodia voor de groepen

Nadere informatie

de Leespromotie L e e s p a r a Kinderboekenweek Groep 3-4

de Leespromotie L e e s p a r a Kinderboekenweek Groep 3-4 L e e s p a r a de Leespromotie Kinderboekenweek Groep 3-4 voor alle lessen: leesboeken, waaronder boeken rond het thema van de Kinderboekenweek; kerntitels behorend bij het thema van de Kinderboekenweek

Nadere informatie

Programma Kinderboekenweek 2017

Programma Kinderboekenweek 2017 Programma Kinderboekenweek 2017 Elke dag: Een huis vol monsters Het werkatelier van de Bibliotheek Wijchen is omgetoverd tot een huis met monsters. Deze monsters komen uit het boek Dit is een boek vol

Nadere informatie

7 november 2015. WeB Najaarsspel Regio Neder Veluwe. VMBO Pantarijn in Wageningen.

7 november 2015. WeB Najaarsspel Regio Neder Veluwe. VMBO Pantarijn in Wageningen. 7 november 2015. WeB Najaarsspel Regio Neder Veluwe VMBO Pantarijn in Wageningen. Bij het begin Je houdt het draaiboek voor het WeB Najaarsspel 2015 in je handen. Dit jaar is het thema Raar maar Waar!?

Nadere informatie

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram,

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, mijn kleine broer Dat is niet van mij mama Dan zegt ze

Nadere informatie

De droom. De sneeuw dwarrelt in de ruimte.

De droom. De sneeuw dwarrelt in de ruimte. De droom Hassan droomt dat het sneeuwt. De sneeuw dwarrelt in het donker. Hij valt niet naar beneden, want er is geen beneden. En er is geen boven. Hij valt niet van de hemel naar de aarde, want er is

Nadere informatie

Leespromotie Kinderboekenweek Groep 3-4

Leespromotie Kinderboekenweek Groep 3-4 L e e s p a a d e Feest! Leespromotie Kinderboekenweek Groep 3-4 voor alle lessen: leesboeken, waaronder boeken rond het thema van de Kinderboekenweek; kerntitels behorend bij het thema van de Kinderboekenweek

Nadere informatie

Vaders Voor Lezen. Vaders die hun kind regelmatig voorlezen stimuleren het leesgedrag van hun kind in zeer positieve zin.

Vaders Voor Lezen. Vaders die hun kind regelmatig voorlezen stimuleren het leesgedrag van hun kind in zeer positieve zin. Vaders Voor Lezen Vaders die hun kind regelmatig voorlezen stimuleren het leesgedrag van hun kind in zeer positieve zin. Daarom lezen vaders dus voor?! Welnee, dat doen ze omdat ze het heel erg leuk vinden!

Nadere informatie

OKTOBER. MR vergadering (1) 19.30-21.30. Kennismakingsgesprekken groep 7 13.00 Schoolweek 6/41 5 ma DAG VAN DE LERAAR. 7 wo 13.00

OKTOBER. MR vergadering (1) 19.30-21.30. Kennismakingsgesprekken groep 7 13.00 Schoolweek 6/41 5 ma DAG VAN DE LERAAR. 7 wo 13.00 2015-2016 OKTOBER 1 do MR vergadering (1) 19.30-21.30 2 vr Kennismakingsgesprekken groep 7 Vanaf 13.00 Schoolweek 6/41 5 ma DAG VAN DE LERAAR 7 wo Kennismakingsgesprekken groep 7 Vanaf 13.00 9 vr Podium

Nadere informatie

de Leespromotie L e e s p a r a Kinderboekenweek Groep 5

de Leespromotie L e e s p a r a Kinderboekenweek Groep 5 L e e s p a r a de Leespromotie Kinderboekenweek Groep voor alle lessen: leesboeken, waaronder boeken rond het thema van de Kinderboekenweek; kerntitels behorend bij het thema van de Kinderboekenweek (indien

Nadere informatie

Vraag aan de zee. Vraag aan de tijd. wk 3. wk 2

Vraag aan de zee. Vraag aan de tijd. wk 3. wk 2 Bladzijde negen, Bladzijde tien, Krijg ik het wel ooit te zien? Ander hoofdstuk, Nieuw begin.. Maar niets, Weer dicht, Het heeft geen zin. Dan probeer ik achterin dat dikke boek. Dat ik daar niet vaker

Nadere informatie

EINSTEIN. Weet je wat, ik neem mijn neef mee naar het laboratorium. Daar werken mijn assistenten met stikstof. Dat vindt hij vast mooi.

EINSTEIN. Weet je wat, ik neem mijn neef mee naar het laboratorium. Daar werken mijn assistenten met stikstof. Dat vindt hij vast mooi. EINSTEIN ballon weer opblaast. Maar mijn assistenten vertellen dat het komt doordat de stikstof heel erg koud is en dat de lucht in de ballon dan kleiner wordt. Later warmt de lucht weer op en wordt weer

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF DE BRUG. Wist u dat???? Inhoud: SBO De Brug Zwanengat XC Vianen

NIEUWSBRIEF DE BRUG. Wist u dat???? Inhoud: SBO De Brug Zwanengat XC Vianen NIEUWSBRIEF DE BRUG Inhoud: Begrijp je het? Brugplatform Inloopmoment Herfst Spreekmiddag/ -avond Sportieve naschoolse activiteiten Week tegen pesten Kinderboekenweek Kalender oktober Kalender november

Nadere informatie

Hallo wereld! Schrijf een reisverhaal

Hallo wereld! Schrijf een reisverhaal Doel: Deze les is een oefening in creatief schrijven. De kinderen schrijven een reisverhaal. Doelgroep: Basisonderwijs groep 4 en hoger. Als voorbereiding op deze les kunt u het digitale boek Mus op het

Nadere informatie

Juryrapport. van de Senaat namens de Nederlandse Kinderjury 2007

Juryrapport. van de Senaat namens de Nederlandse Kinderjury 2007 Juryrapport van de Senaat namens de Nederlandse Kinderjury 2007 Bij deze 20 e editie van de Nederlandse Kinderjury verschijnt voor het tweede achtereenvolgende jaar een juryrapport. Dit juryrapport is

Nadere informatie

WETENSCHAPPELIJK ONDERZOEK. Wat is dat? Eva van de Sande. Radboud Universiteit Nijmegen

WETENSCHAPPELIJK ONDERZOEK. Wat is dat? Eva van de Sande. Radboud Universiteit Nijmegen WETENSCHAPPELIJK ONDERZOEK Wat is dat? Eva van de Sande Radboud Universiteit Nijmegen EERST.. WETENSCHAPSQUIZ 1: Hoe komen we dingen te weten? kdsjas Google onderzoek boeken A B C 1: We weten dingen door

Nadere informatie

Lesbrief. De vis op het droge. Laros & de Jong beeldmakerij. De vis op het droge. spreekwoorden en spelen met woorden

Lesbrief. De vis op het droge. Laros & de Jong beeldmakerij. De vis op het droge. spreekwoorden en spelen met woorden Laros & de Jong beeldmakerij spreekwoorden en spelen met woorden Beste leerkracht, Binnenkort gaat u met uw leerlingen naar de poppentheatervoorstelling de Vis op het Droge van Beeldmakerij Laros & de

Nadere informatie

Inhoud. Woord vooraf 7. Het allereerste begin 9. Oervaders 19. Israël als moeder 57. Wijsheid voor ouders en kinderen 83. Koninklijke vaders 113

Inhoud. Woord vooraf 7. Het allereerste begin 9. Oervaders 19. Israël als moeder 57. Wijsheid voor ouders en kinderen 83. Koninklijke vaders 113 Inhoud Woord vooraf 7 Het allereerste begin 9 Oervaders 19 Israël als moeder 57 Wijsheid voor ouders en kinderen 83 Koninklijke vaders 113 Profetische opvoedkunde 145 Kinderen in zijn koninkrijk 177 Leerling

Nadere informatie

Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 <Katelyne>

Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 <Katelyne> Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 Inleiding Timo is een ander mens geworden door zijn grote vriend Tommy. Toch was het niet altijd zo geweest, Timo had Tommy gekregen voor

Nadere informatie

KINDEREN VAN HET LICHT

KINDEREN VAN HET LICHT KINDEREN VAN HET LICHT Verteller: Het gebeurde in een donkere nacht, heel lang geleden, dat er herders in het veld waren, die de wacht hielden over hun schapen. Zij stonden net wat met elkaar te praten,

Nadere informatie

Lesbrief bij de voorstelling Eendagsvlieg. www.zondermouwen.com zondermouwen@gmail.com 06-42812244 (Annemarije Chamuleau)

Lesbrief bij de voorstelling Eendagsvlieg. www.zondermouwen.com zondermouwen@gmail.com 06-42812244 (Annemarije Chamuleau) Lesbrief bij de voorstelling Eendagsvlieg www.zondermouwen.com Beste docent, Binnenkort gaat u met uw klas naar de voorstelling Eendagsvlieg: een vrolijke, fantasievolle voorstelling voor iedereen vanaf

Nadere informatie

Hallo wereld! Schrijf een reisverhaal

Hallo wereld! Schrijf een reisverhaal Deze les sluit aan bij het kinderboekenweekthema 2012: Hallo wereld. Doel: Deze les is een oefening in creatief schrijven. De kinderen schrijven een reisverhaal. Doelgroep: Basisonderwijs groep 4 en hoger.

Nadere informatie

Raar, maar waar! deel 1. groep 3 en 4

Raar, maar waar! deel 1. groep 3 en 4 Raar, maar waar! deel 1 Natuur groep 3 en 4 Inhoud 1 Raar, maar waar! 3 2 Een vreemd ei 4 3 Spring er maar uit 5 4 Verstopt 6 5 Slim 7 6 Vlieg er niet in 8 7 Een kever met een luchtje 9 8 Een zware hap

Nadere informatie

de Leespromotie L e e s p a r a Kinderboekenweek Groep 7

de Leespromotie L e e s p a r a Kinderboekenweek Groep 7 L e e s p a r a de Leespromotie Kinderboekenweek Groep 7 voor alle lessen: leesboeken, waaronder boeken rond het thema van de Kinderboekenweek; kerntitels (indien mogelijk); Griffel- en Kinderjurywinnaars;

Nadere informatie

Nieuwsbrief 4, 7 oktober 2015

Nieuwsbrief 4, 7 oktober 2015 Nieuwsbrief 4, 7 oktober 2015 Agenda 07 t/m 18 oktober Kinderboekenweek 19 t/m 23 oktober Herfstvakantie 04 november Studiedag leerlingen vrij 11 november Studiedag leerlingen vrij Gymles groep 1 en 2

Nadere informatie

Tornado. Maartje gaat voor het eerst logeren. s Nachts belandt ze met haar vriendinnetje Eva in een tornado en beleven ze een heel spannend avontuur.

Tornado. Maartje gaat voor het eerst logeren. s Nachts belandt ze met haar vriendinnetje Eva in een tornado en beleven ze een heel spannend avontuur. Tornado Maartje gaat voor het eerst logeren. s Nachts belandt ze met haar vriendinnetje Eva in een tornado en beleven ze een heel spannend avontuur. Geschreven in januari 2012 (Geïllustreerd t.b.v. het

Nadere informatie

Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 5

Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 5 Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 5 5 Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 6 Zacheüs (1) Het is erg druk in de stad vandaag. Iedereen loopt op straat. Zacheüs wurmt zich

Nadere informatie

Veerle van den Berg Terre Gijsbers Evi Thiessen Nina Lucassen. Angel Mulders Lisanne Schouten Isa Lucassen Aїsha Bihari

Veerle van den Berg Terre Gijsbers Evi Thiessen Nina Lucassen. Angel Mulders Lisanne Schouten Isa Lucassen Aїsha Bihari Basisschool de Komeet Broeksingel 88 6581 HB Malden Telefoon: 024 357 31 82 E-mail: directie@dekomeetmalden.nl Website: www.dekomeetmalden.nl Kinderboekenweek 2015 Winnaars van de griffels: Veerle van

Nadere informatie

Kids. &Go. Informatieblad speciaal voor kinderen

Kids. &Go. Informatieblad speciaal voor kinderen Informatieblad speciaal voor kinderen Datum; Aalsmeer, jaar 2011 Gemaakt door; Bianca Wegbrands daar, Wat leuk dat je dit informatieblad speciaal voor kinderen wilt lezen. Ik zal me eerst even aan jou

Nadere informatie

Stel: je wordt op een ochtend wakker en je merkt dat je onzichtbaar bent geworden. Wat ga je doen? Hoe voel je je? Schrijf er een verhaaltje over.

Stel: je wordt op een ochtend wakker en je merkt dat je onzichtbaar bent geworden. Wat ga je doen? Hoe voel je je? Schrijf er een verhaaltje over. Stel: je komt een fee tegen en je mag één wens doen. Wat zou je wensen? Wat zou er daarna gebeuren? Hoe zou je je voelen? Schrijf hier een kort verhaaltje over. Stel: je wordt op een ochtend wakker en

Nadere informatie

Micha kijkt Ruben aan. Hij trekt een gek gezicht. Micha houdt niet van puzzelen, want de puzzels die oma maakt, zijn altijd heel erg moeilijk.

Micha kijkt Ruben aan. Hij trekt een gek gezicht. Micha houdt niet van puzzelen, want de puzzels die oma maakt, zijn altijd heel erg moeilijk. 1. Puzzelen Wie er het eerst is! Micha staat bij het schoolhek. Hij krijgt een harde klap op zijn schouder van Ruben, zijn grote broer. Oké. Micha is wel in voor een wedstrijdje. Hij begint meteen te rennen,

Nadere informatie

Gedicht van Berdie Bartels Uit: Er zit een feest in mij! Querido s Poëziespektakel 5

Gedicht van Berdie Bartels Uit: Er zit een feest in mij! Querido s Poëziespektakel 5 ik vier vandaag een feestje ik geef mezelf een pluim ik zeg hoera, ik zing hoezee proost olijk met mijn kopje thee geef aan mezelf een schouderklop hang fluitend al mijn slingers op geef mij twee dikke

Nadere informatie

PRIKBORD 1TWEEWEKELIJKSE INFORMATIE VOOR OUDERS

PRIKBORD 1TWEEWEKELIJKSE INFORMATIE VOOR OUDERS Uden, 11 september 2015 Beste ouders, De kop is eraf, het nieuwe schooljaar is met een razende vaart begonnen. Afgelopen maandag zijn we enthousiast gestart met IPC en daar hoor ik al mooie geluiden over.

Nadere informatie

VOORJAARSBLOK 2014-2015

VOORJAARSBLOK 2014-2015 VOORJAARSBLOK 04-05 WAT DOEN WE IN HET VOORJAAR? Dit is het boekje van het voorjaarsblok. Voorjaar? Maar het is toch winter? Het is inderdaad winter maar in de tijd dat dit blok loopt, beginnen ook de

Nadere informatie

Dit dier lijkt op mij

Dit dier lijkt op mij Dit dier lijkt op mij Ik heb een vos gekozen omdat ik meestal wel slim ben en soms een beetje sluw ben en als ik boos ben ga ik in de aanval. En ik ben erg nieuwsgierig net als een vos. Gemaakt door Rosalie

Nadere informatie

Als iemand zegt STOP, dan houd je op! Agenda: Schooljaar 2015-2016 Nr. 7

Als iemand zegt STOP, dan houd je op! Agenda: Schooljaar 2015-2016 Nr. 7 Schooljaar 2015-2016 Nr. 7 Wie wil de ouders van de luizencontrole komen ondersteunen? Na elke vakantie is een groep ouders actief bij de luizencontrole. Dankzij deze controle komt er bijna geen hoofdluis

Nadere informatie

LESBRIEF BIJ DE VOORSTELLING KNUFFEL OP ZEE. Figurentheater Propop vzw

LESBRIEF BIJ DE VOORSTELLING KNUFFEL OP ZEE. Figurentheater Propop vzw LESBRIEF BIJ DE VOORSTELLING KNUFFEL OP ZEE Figurentheater Propop vzw Figurentheater Propop en De Poppenzaal Steenweg op oosthoven 114 2300 Turnhout - België Tel : 014.423322 Email : info@propop.be Website

Nadere informatie

De Taallijn. Peuters Interactief met Taal

De Taallijn. Peuters Interactief met Taal De Taallijn. Peuters Interactief met Taal Beweeg je mee? Activiteitencyclus Dorien Stolwijk en Willy van Elsäcker Redactie Annie van der Beek Op de volgende pagina: Bijlage 1 Voorbeeld van een informatiebrief

Nadere informatie

E.H.B.O. Werkstuk Vera Kleuskens, groep 7

E.H.B.O. Werkstuk Vera Kleuskens, groep 7 E.H.B.O. Werkstuk Vera Kleuskens, groep 7 1 Vera Kleuskens groep 7 Inhoudsopgave Voorwoord... 3 Inleiding... 4 1. Wat is E.H.B.O... 5 2. E.H.B.O. vereniging... 6 3. Cursus... 7+8+9 4. Reanimatie en A.E.D....

Nadere informatie

Jouw avontuur met de Bijbel

Jouw avontuur met de Bijbel Nieske Selles-ten Brinke Jouw avontuur met de Bijbel Dagboek voor kinderen Uitgeverij Jes! Zoetermeer Uitgeverij Jes! is een samenwerking tussen Uitgeverij Boekencentrum en de HGJB. Kijk voor meer informatie

Nadere informatie

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA Hotel Hallo - Thema 4 Hallo opdrachten OPA EN OMA 1. Knip de strip. Strip Knip de strip los langs de stippellijntjes. Leg de stukken omgekeerd en door elkaar heen op tafel. Draai de stukken weer om en

Nadere informatie

Begrijpend luisteren. Annemarieke Kool. CPS Onderwijsontwikkeling en advies WWW.CPS.NL

Begrijpend luisteren. Annemarieke Kool. CPS Onderwijsontwikkeling en advies WWW.CPS.NL Begrijpend luisteren Annemarieke Kool CPS Onderwijsontwikkeling en advies WWW.CPS.NL Programma 1. Welkom 2. Doelen van workshop 3. Strategieën en voorbeelden 4. Differentiëren mbv taxonomie 5. Oefening

Nadere informatie

Noach bouwt een ark Genesis 6-8

Noach bouwt een ark Genesis 6-8 2 Noach bouwt een ark Genesis 6-8 Het is niet fijn meer op de aarde. De mensen maken ruzie, ze vechten en ze zijn God vergeten. Maar er is één man die anders is. Dat is Noach. Op een dag praat God met

Nadere informatie

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet.

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Bezoek op kantoor Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Ton en Toya hebben wat problemen thuis.

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

Tafel met laatje en stoel Etui en papieren op tafel, evt. speelgoed/mooi blaadje o.i.d. Schilderstape Lege dozen Lege jerrycan o.i.d.

Tafel met laatje en stoel Etui en papieren op tafel, evt. speelgoed/mooi blaadje o.i.d. Schilderstape Lege dozen Lege jerrycan o.i.d. Titel van deze les: De piloot, dat ben jij! Uitdaging: Zelfstandig werken Denkwolk onderwerp: Zelfstandig werken blz. 22 Vakgebied(en): Psycho-educatie, drama Doelgroep (OB/MB/BB): MB/BB Maker: Marloes

Nadere informatie

Johanna Kruit. Gedichten, geïnspireerd door bomen. Geheimen

Johanna Kruit. Gedichten, geïnspireerd door bomen. Geheimen 1 Gedichten, geïnspireerd door bomen Geheimen In het donker huizen bomen die overdag gewoner zijn. Wij slaan de bochten van een pad mee om en gaan, ontkomen aan het licht af op geheimen.kleine geluiden

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN Dit thema is opgesplitst in drie delen; gevoelens, ruilen en familie. De kinderen gaan eerst aan de slag met gevoelens. Ze leren omgaan met de gevoelens van anderen. Daarna

Nadere informatie

Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Prentenboeken: Les 10: Hoe zeg ik nee. Lesoverzicht. Basis

Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Prentenboeken: Les 10: Hoe zeg ik nee. Lesoverzicht. Basis Les 10: Hoe zeg ik nee Lesoverzicht Lesdoelen: Kinderen weten het verschil tussen prettige en onprettige situaties en kunnen deze herkennen. Kinderen weten dat ze onprettige aanrakingen mogen weigeren.

Nadere informatie

Aan de ouders van de kinderen van groep 1en 2: Nieuwbrief voor het nieuwe thema.

Aan de ouders van de kinderen van groep 1en 2: Nieuwbrief voor het nieuwe thema. Aan de ouders van de kinderen van groep 1en 2: Nieuwbrief voor het nieuwe thema. Allereerst willen we alle ouders en kinderen een heel goed 2015 wensen. We wensen u veel gezondheid en geluk toe. We hopen

Nadere informatie

De herfstvakantie is van 19 tot 23 oktober 2015

De herfstvakantie is van 19 tot 23 oktober 2015 Oktober 2015 Welkom op onze school. Nieuwe leerlingen in de maand oktober zijn: Stijn Zaaijer Lynn Bonvanie Jaylinn Meijering Luca Wildschut We wensen jullie allemaal een fijne tijd op onze school. De

Nadere informatie

FIONA REMPT - KINDERBOEKEN - WORKSHOPS - GROEP 1 T/M 8

FIONA REMPT - KINDERBOEKEN - WORKSHOPS - GROEP 1 T/M 8 FIONA REMPT - KINDERBOEKEN - WORKSHOPS - GROEP 1 T/M 8 Kinderboeken schrijven is een prachtig vak. Verhalen bedenken en die in stilte uitwerken staat in schril contrast met het ontmoeten van lezers en

Nadere informatie

1. Liedje Welkom welkom http://www.youtube.com/watch?v=t5ajdsxwmhu 2. Liedje: Jij mag er zijn.

1. Liedje Welkom welkom http://www.youtube.com/watch?v=t5ajdsxwmhu 2. Liedje: Jij mag er zijn. NIEUWSBRIEF 2 Oktober 2013-20142014 Geachte Ouders/verzorgers, De eerste 9 weken zitten erop. De leerlingen en leerkrachten hebben hard gewerkt. Met z n allen hebben we goed ons best gedaan op de leervakken,

Nadere informatie

Liedjes Kerstmusical: Volg die ster

Liedjes Kerstmusical: Volg die ster 14-1: Waar ben je geboren Waar ben je geboren, waar kom je vandaan Waar is het begonnen, waar is het ontstaan Waar ken jij de weg zelfs met je ogen dicht Waar ben je geboren, waar zag jij het licht Iedereen

Nadere informatie

Liturgie voor de scholendienst 2015

Liturgie voor de scholendienst 2015 Liturgie voor de scholendienst 2015 Kerk van de Nazarener & Christelijke Basisschool De Vliet Klaaswaal Zondag 1 februari Thema: Bestaat God (eigenlijk wel)? Welkomstwoord Uitleg over de kerk Kinderopwekking

Nadere informatie

Voor u ligt de nieuwsbrief met informatie voor u en de kinderen. Wij willen u vragen om deze nieuwsbrief zorgvuldig te lezen.

Voor u ligt de nieuwsbrief met informatie voor u en de kinderen. Wij willen u vragen om deze nieuwsbrief zorgvuldig te lezen. Nieuwsbrief 4, 14 oktober 2015 Beste ouder(s), verzorger(s), Voor u ligt de nieuwsbrief met informatie voor u en de kinderen. Wij willen u vragen om deze nieuwsbrief zorgvuldig te lezen. Voorwoord De afgelopen

Nadere informatie

Er was eens een heel groot bos. Met bomen en bloemen. En heel veel verschillende dieren. Aan de rand van dat bos woonde, in een grot, een draakje. Dat draakje had de mooiste grot van iedereen. Lekker vochtig

Nadere informatie

1. Kinderboekenweek - 3 t/m 13 oktober 2007 - Sub Rosa-boeken vol geheimen

1. Kinderboekenweek - 3 t/m 13 oktober 2007 - Sub Rosa-boeken vol geheimen Inhoud van deze nieuwsbrief 1. Kinderboekenweek 2. Griffels en penselen 2007 3. Thematitels Kinderboekenweek 4. Activiteiten Kinderboekenweek bij Boekhandel Plukker 5. Harry Potter 6. Bestellen via webwinkel

Nadere informatie

September 2015 Woensdag 23 September Sportdag Start gesprek ouders. Oktober 2015 Woensdag 7 oktober Start kinderboekenweek

September 2015 Woensdag 23 September Sportdag Start gesprek ouders. Oktober 2015 Woensdag 7 oktober Start kinderboekenweek Schoolnieuws schooljaar 2015-2016 Vrijdag 18 September 2015 September 2015 Woensdag 23 September Sportdag Start gesprek ouders Donderdag 24 September Start gesprek ouders Maandag 28 September Algemene

Nadere informatie

Inhoud. Mijn leven. de liefde en ik

Inhoud. Mijn leven. de liefde en ik Inhoud Inleiding...3 Hoofdstuk 1 Gevoelens... 4 Hoofdstuk 2 Ontmoeten... 6 Hoofdstuk 3 Verliefd... 8 Hoofdstuk 4 Date... 10 Hoofdstuk 5 Verkering... 12 Hoofdstuk 6 Intimiteit... 14 Hoofdstuk 7 Seks...

Nadere informatie

Voor de leeftijdscategorie 10 t/m 12 jaar werden de volgende boeken gelezen:

Voor de leeftijdscategorie 10 t/m 12 jaar werden de volgende boeken gelezen: Juryrapport van de Senaat namens de Nederlandse Kinderjury 2007 Bij deze 20 e editie van de Nederlandse Kinderjury verschijnt voor het tweede achtereenvolgende jaar een juryrapport. Dit juryrapport is

Nadere informatie

Lesbrief. Introductie

Lesbrief. Introductie Lesbrief Introductie Deze lesbrief hoort bij Lieve Stine, weet jij het? van Stine Jensen en Sverre Fredriksen. Dit boek bestaat uit 20 brieven en antwoorden van filosoof Stine. Deze lesbrief bestaat uit

Nadere informatie

(Naar Antoine de Saint- Exupéry)

(Naar Antoine de Saint- Exupéry) (Naar Antoine de Saint- Exupéry) Tekst: Yvon Haan Toegevoegde teksten verteller: Pieter Kromhout Personages 1. Kleine prins 2. Piloot (de volgende personages kunnen dubbelrollen spelen) 3 Bloem 4. Koning

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Geachte ouders. Hierbij ontvangt u de nieuwsbrief van week 7

Nieuwsbrief. Geachte ouders. Hierbij ontvangt u de nieuwsbrief van week 7 Nieuwsbrief Donderdag 12 februari 2015 Geachte ouders. Hierbij ontvangt u de nieuwsbrief van week 7 Bijbelverhalen Het thema voor volgende week is: Liefde is alles! Februari is een maand waarin we extra

Nadere informatie

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel Veertien leesteksten Leesvaardigheid A1 Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek Ad Appel Uitgave: Appel, Aerdenhout 2011-2016 Verkoopprijs: 1,95 Ad Appel Te bestellen via www.adappelshop.nl

Nadere informatie

WEEKBRIEF. Cursusjaar 2015-2016. d.d. 9 oktober 2015 Ons internetadres is: http://www.cbsdeacker.nl cbsdeacker

WEEKBRIEF. Cursusjaar 2015-2016. d.d. 9 oktober 2015 Ons internetadres is: http://www.cbsdeacker.nl cbsdeacker WEEKBRIEF Cursusjaar 2015-2016 d.d. 9 oktober 2015 Ons internetadres is: http://www.cbsdeacker.nl cbsdeacker 13 oktober Vrij i.v.m. studiedag 16 oktober continurooster i.v.m. herfstvakantie 16 oktober

Nadere informatie

Zin in schrijven! Workshop vrij en creatief schrijven voor jonge anderstaligen door Fros van der Maden - auteur Op Schrift -

Zin in schrijven! Workshop vrij en creatief schrijven voor jonge anderstaligen door Fros van der Maden - auteur Op Schrift - Zin in schrijven! Workshop vrij en creatief schrijven voor jonge anderstaligen door Fros van der Maden - auteur Op Schrift - I Oefenen met observeren 1. Het woordenschilderij A Kijk 60 seconden heel goed

Nadere informatie

Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting

Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting Zwijsen Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting Inhoud Inleiding 3 Materialen 3 Voor het eerst naar school 4 Doelstelling 4 Opbouw prentenboek en plakboek 4 Werkwijze 5 Ouders 5 2 Inleiding Voor

Nadere informatie

Basisschool de Triangel. Het houden van een spreekbeurt.

Basisschool de Triangel. Het houden van een spreekbeurt. Basisschool de Triangel Het houden van een spreekbeurt. 1 INHOUDSOPGAVE SPREEKBEURT GROEP 5 1 GROEP 6 5 GROEP 7 EN 8 9 2 HOE BEREID IK MIJN SPREEKBEURT VOOR? SPREEKBEURT IN GROEP 5 Wat is een spreekbeurt?

Nadere informatie

Theresia School Nieuws

Theresia School Nieuws Theresiaschool Braakven 19 5258 AG Berlicum 073-5037117 Theresia School Nieuws 19 e jaargang nummer 3, 02 oktober 2014 * Uitnodiging Algemene Ledenvergadering Oudervereniging (ALV) Theresiaschool Beste

Nadere informatie

Matteüs 25:1-13 - Gezinsdienst: Wachten duurt lang!

Matteüs 25:1-13 - Gezinsdienst: Wachten duurt lang! Matteüs 25:1-13 - Gezinsdienst: Wachten duurt lang! Liturgie Zingen: -Opwekking 654 Dank U voor deze nieuwe dag -Zoek eerst het Koninkrijk van God -Weet je waar het hemels koninkrijk op lijkt (Elly en

Nadere informatie

Doe middag. Nummer 29, 15 januari 2015. Activiteiten:

Doe middag. Nummer 29, 15 januari 2015. Activiteiten: Nummer 29, 15 januari 2015 Verjaardagen: Verjaardagen 14-01 Julia Zhou Jiang groep 7 16-01 Dries v Kemenade groep 5 18-01 Mick Simons groep 4 20-01 Flinn vd Zandt groep 6 26-01 Lara Schouteten groep 1-2A

Nadere informatie

LES 3 Ik leer Nederlands. TESTEN TEST 1

LES 3 Ik leer Nederlands. TESTEN TEST 1 12/11/14 1 LES 3 Ik leer Nederlands. TESTEN TEST 1 1. (lezen) Ik.... een lange tekst. 2 Hij.... een moeilijk boek. 3. Zij.... een gemakkelijk tekstje. 4..... jullie veel? Ja, wij.... graag kinderboeken.

Nadere informatie

Copyright Beertje Anders

Copyright Beertje Anders Copyright Beertje Anders Beren hebben allerlei gevoelens. Kun jij zien hoe Beertje Anders zich nu voelt? Blij. Ik ben blij als ik jarig ben, als ik spelen mag met Beertje Bruin, als ik met de andere beren

Nadere informatie

Mijn naam is:! Mijn Pietennaam is:

Mijn naam is:! Mijn Pietennaam is: Mijn naam is: Mijn Pietennaam is: Dit boekje is gemaakt door Bas Wesseling, leerkracht op RKBS Klippeholm en docent aan PABO INHolland, i.s.m Bazar Media. Inhoudsopgave Vak Onderwerp Bladzijde Rekenen

Nadere informatie

Lesbrief Ezel en Beer. Beste kleuters,

Lesbrief Ezel en Beer. Beste kleuters, Lesbrief Beste kleuters, Binnenkort speelt de voorstelling op jullie school of in een theater in de buurt. De voorstelling is gebaseerd op de boeken Pas op voor de ezel en de beer en Dansen met de ezel

Nadere informatie

Eerste week vd advent

Eerste week vd advent Advent vieren en beleven derde graad Eerste week vd advent De adventskrans staat centraal. Er speelt zachte muziek. De kinderen nemen bij het binnenkomen een sparrentakje uit de mand en leggen dit rond

Nadere informatie

Verhaal: Jozef en Maria

Verhaal: Jozef en Maria Verhaal: Jozef en Maria Er was eens een vrouw, Maria. Maria was een heel gewone jonge vrouw, net zo gewoon als jij en ik. Toch had God haar uitgekozen om iets heel belangrijks te doen. Iets wat de hele

Nadere informatie

Het kasteel van Dracula

Het kasteel van Dracula Uit het dagboek van Jonathan Harker: Het kasteel van Dracula 4 mei Eindelijk kom ik bij het kasteel van Dracula aan. Het kasteel ligt in de bergen. Er zijn geen andere huizen in de buurt. Ik ben moe. Het

Nadere informatie