Laatste nieuwe binnenkomer. Nieuw verblijf voor drills. Beste dierenvriend,

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Laatste nieuwe binnenkomer. Nieuw verblijf voor drills. Beste dierenvriend,"

Transcriptie

1 Beste dierenvriend, Hierbij ontvang jij weer het laatste nieuws over de apen in het Limbe WIldlife Centrum in Kameroen: Laatste nieuwe binnenkomer Limbe Wildlife Centre heeft dit jaar tot nu toe al 100 dieren opgevangen. Dit is skipper, een Putty Nosed Guenon. Skipper is door zijn eigenaar naar het LWC opvangcentrum gebracht. Skipper heeft 2 jaren als huisdier bij deze mijnheer gewoond. De eigenaar had Skipper 2 jaren geleden gekocht van een stroper. De stroper had Skippers familie vermoord en Skipper was 1 jaar oud toen hij als huisdier werd verkocht. De eigenaar wilde van Skipper af, omdat hij begon te bijten en omdat Skipper eten bleef stelen van de eigenaar. Het gaat goed met Skipper in de quarantaine. Hij heeft zijn eerste testen gehad en als alle testen goed zijn, zal hij bij soortgenoten worden geplaatst. Dan krijgt hij eindelijk, na 2 jaren alleen opgesloten te zitten bij mensen, weer een nieuwe familie! Nieuw verblijf voor drills In juli heeft het opvangcentrum een nieuw drill verblijf gebouwd. Dit is het 3e verblijf voor de 106 drills waar het opvangcentrum voor zorgt. De verblijven worden gebruikt voor kleine operaties of voor dieren die een speciale dieet krijgen. De verblijven zijn dag en nacht open. Zodat de drills zelf kunnen besluiten of ze buiten of binnen willen zitten..sommige drills vinden het fijn om binnen te zijn als de zon heel erg heet is of om te schuilen voor de regen. Door het hele verblijf zijn dan ook klimrekken geplaatst waar alle drills onder kunnen schuilen als het regent. Drills zijn een van de meest bedreigde apensoorten in Afrika. Ze leven oorspronkelijk in Nigeria, Kameroen en Guinea. Er zijn nog maar 3000 drills over in de hele wereld. De 106 drills zullen uiteindelijk in het wild worden terug geplaatst.

2 Verbouwing quarantaine!! Momenteel wordt er hard gewerkt aan het vernieuwen van de hele quarantaine. De quarantaine is een van de belangrijkste onderdelen van het hele opvangcentrum. Hier komen de nieuwe dieren binnen, verblijven de dieren die ziek zijn en dieren die extra verzorging nodig hebben. De dieren blijven minimaal 90 dagen in de quarantaine. Gedurende deze periode krijgen ze minimaal 3 gezondheidschecks van de dierenartsen. Het is enorm belangrijk dat dit gebied zo schoon mogelijk blijft om verspreiding van ziektes te voorkomen. De hele vloer was in zeer slechte staat. Deze moest nodig vernieuwd worden. Door de hulp van WWAR!!!!!! kunnen we dit nu gaan realiseren x dank voor hun hulp! Niet alleen zal de hele vloer worden vernieuwd, maar ook worden de verblijven groter, komen er barrières tussen de verblijven te staan en komen er 2 nieuwe verblijven bij. Daarnaast wordt ook het gebied om zieke apen op te vangen (ziekenhuis gedeelte) vergroot. Dit alles om alle dieren op te kunnen blijven vangen en ook om ervoor te blijven zorgen dat er voldoende over blijft om zieke en/of gewonde dieren te kunnen verzorgen. Inmiddels zijn alle verblijven afgebroken en is ook de oude vloer uitgebroken. Frames voor de verblijven zijn inmiddels al klaar en ook is er al cement gestort van de vloeren van nieuwe verblijven (zie foto). Het is veel werk, maar wij verheugen ons enorm op onze nieuwe quarantaine zodat we alle dieren op kunnen blijven vangen! Door de donatie van WWAR kunnen we dit gaan realiseren!!

3 Van de dierenkliniek Hier in Kameroen is het regenseizoen bijna voorbij. Het regenseizoen is voor de dierenartsen altijd een zeer drukke periode. Om te voorkomen dat de apen ziek worden, krijgen ze iedere dag extra vitamines. Ook krijgen alle gorilla s en alle chimpansee iedere ochtend ginger- en honing thee. Ginger is goed tegen virussen en bacteriën en is ook goed voor de luchtwegen. Sinds de dierenartsen begonnen zijn met het geven van de ochtendthee, is het aantal aan zieke (griep) en verkouden apen enorm gedaald! De arm van de jonge Mandrill Zambii was gebroken. Dierenarts Dr. John (rechts op de foto) heeft de arm met succes geopereerd. Inmiddels is de kleine Zambii volledig hersteld en weer terug in de groep. Ilor, de chimpansee met een gezwel aan zijn arm, is ook weer helemaal genezen. Hij heeft even in het ziekenhuisgedeelte van de quarantaine gezeten. Daar werd hij enorm verwend met lekkere dingen. Voor Ilor was het meer een vakantie dan een ziekenhuisbezoek. Toch miste hij zijn maten enorm. Maar hij is weer terug in de groep. Oh wat waren zijn vrienden weer blij om hem weer te zien. Hij werd direct door iedereen geknuffeld..zoals je hier kunt zien, is hij weer blij om terug bij zijn familie te zijn. De 4 jaar oude Lolo had een infectie aan haar luchtwegen. Ze voelde zich enorm zieke en was depressief (zie foto). De dierenartsen hebben haar medicijnen gegeven en nu is ze weer helemaal opgeknapt. Door donateurs zoals jij, konden we Lolo medicijnen geven!!!!nu lacht ze weer en is ze weer enorm ondeugend!.

4 Drill Joanna Alle dierenverzorgers zijn helemaal weg van Joanna. Joanne is een drill die suikterziekte heeft. Door haar suikerziekte is ze blind geworden. Ze leeft daarom continue in de quarantaine. Hier kunnen de dierenartsen haar iedere dag een injectie insuline geven. Joanne heeft ook een speciaal suikervrij dieet. Ook al is ze blind en heeft ze suikerziekte, toch heeft ze een fijn leven in het opvangcentrum. Ze kan enorm van haar eten genieten (zie foto). Momenteel zit ze alleen, omdat de quarantaine wordt verbouwd. Zodra de quarantaine klaar is, komt ze naast haar vaste buurapen te zitten. Ook al kan ze niets zien, toch kan ze goed met hun door de spijlen heen spelen! Dan zie je haar genieten!

5 Nog meer nieuwe binnenkomers Terwijl ik deze nieuwsbrief aan het schrijven ben, zijn er alweer 2 nieuwe apen binnen gebracht. Deze 4 maanden oude putty-nosed guenons Manyi en Tanyi, werden illegaal als huisdier in het dorpje Ossing gehouden nadat hun moeders vermoord werden voor het apenvlees. Beide weesjes waren enorm bang, vies en in een slechte conditie. Direct na aankomst zijn ze gecheckt door het LWC dierenarts team. De kleintjes zijn inmiddels schoon en zitten in de quarantaine. Ze zijn zo enorm mager. Waarschijnlijk hebben ze zeer weinig te eten gekregen. Kijk maar eens op de foto hieronder! Wat enorm sneu dat dit nog steeds gebeurd en wat fijn dat ze nu veilig in het opvangcentrum zijn. Mede door donateurs zoals jij, kunnen we ze op blijven vangen!

6 Fondsenwervend feest groot succes! Het Indonesische feest van zondag 29 juni 2014 was een groot succes!!! Ruim 150 mensen kwamen op het feest af. Het was een geweldig gezellig feest met gave muziek van de Band Barrel of Fun! De totale opbrengst van de verkoop van het eten, de entree, de loterij en de drankjes is 2082,24. Inmiddels hebben we al voor 2000 euro medicijnen voor de apen besteld. Er is 82,24 gegaan naar de website Om deze in de lucht te houden, zodat mensen ontdekken dat er veel ellende door palmolie wordt veroorzaakt en palmolie-vrij gaan inkopen. Foto: Gave muziek van de band Barrel of Fun! Foto: Korte presentatie over het doel van het feest: opvang van de apen!! Foto: Dankzij de hulp van deze kanjers Arthur Willemsen (links) en Rob Lammerts Van Bueren (rechts) werd het feest een groot succes. Zij hebben mij (midden Liesbeth van der Burgt) enorm geholpen met het organiseren van dit feest voor de apen! Onze dank is groot aan alle bezoekers, vrijwilligers die deze dag mee hebben geholpen, de band Barrel Of Fun, Miss J ley en De Stemvork! Door jullie hulp was het een groot succes!

7 En.nog een nieuwe binnenkomer Chimpansee Madame Totaal onverwachts, werd op woensdag 1 oktober een 4 jaar oude chimpansee binnen gebracht. Wanneer zij 1 jaar oud was, en waarschijnlijk haar familie is afgeslacht voor het apenvlees, werd zij verkocht als huisdier. De chimpansee werd illegaal als huisdier gehouden in Yabassi. Dit is een plaatsje dichtbij Douala in Kameroen. De man die haar heeft gekocht als huisdier, heeft haar Madame genoemd. En aan haar conditie te zien, is ze goed door de man behandeld. Nadat de eigenaar erachter kwam, dat het houden van chimpansees als huisdier verboden was, werd hij bang. Chimpansees behoren tot de klasse A van de diersoorten in Kameroen. Wat betekent dat het verboden is om op chimpansees te jagen, chimpansees te kopen /verkopen en om chimpansees als huisdier te houden. De straffen zijn hiervoor zijn: 1-3 jaren in de gevangenis en/of een boete van 3,000,000 to 10,000,000 FCFA ( 5000,- tot ). Door deze straffen heeft de eigenaar zelf contact opgenomen met de Ministerie van Bos en Wildlife (MINFOF) om Madame af te staan en naar het Limbe WIldlife Centre te brengen ( zie foto hieronder: Madame tijdens het transport naar het opvangcentrum). Foto: Madame wordt door de MINFOF naar het opvangcentrum getransporteerd.

8 Vervolg Chimpansee Madame Bij binnenkomst bleek dat Madame in redelijk goede conditie was, in vergelijking tot de slechte staat wanneer ze normaal in binnen komen. Ze heeft alleen veel last van haar rechter pols. Waarschijnlijk is deze tijdens haar gevangenschap ( of tijdens het vermoordenvan haar ouders) gebroken. Hierdoor kan ze met haar rechterhand niet gebruiken. Ook heeft ze een opgezette maag en griep door parasieten. De dierenartsen zijn haar hiervoor nu aan het behandelen. Madame zit nu in de quarantaine, waar Killi de hoofdverzorger van de quarantaine (en betaald door Stichting Weesaapjes) goed voor haar zorgt. Madame is helemaal weg van Killi. Killi is enorm geduldig en is zo lief voor alle apen. Foto: dierenverzorger Killi samen met Madame in de quarantaine. Madame heeft al even een kijkje bij de andere chimpansees mogen nemen. Nog wel van een afstand (zie foto hiernaast) omdat ze nog andere onderzoeken zal gaan krijgen. Dit om er zeker van te zijn dat ze gezond is en dat ze de andere apen niet ziek zal maken. Madame heeft al helemaal een eigen persoonlijkheid. Ze is enorm actief, speelt, klimt in bomen en lacht heel luid! Ze krijgt nu yoghurt. Dit is ter vervanging van de moederrmelk die ze hard nodig heeft gehad. Ook krijgt ze groente, fruit en bladeren. Binnenkort krijgt ze haar 1 e onderzoek van de 3 gezondheidsonderzoeken. Als alles goed is en Madame helemaal gezond is, zal ze na 90 dagen bij de andere babychimpansees komen te zitten. Dan kan ze eindelijk na al die jaren alleen te hebben gewoond bij mensen, weer eindelijk met haar soortgenoten gaan spelen en krijgt ze een hele nieuwe familie!

9 Kameroen vrij van Ebola Wekelijks krijgt zowel Stichting Weesaapjes alsook het Limbe WIldlife Centre in Kameroen vragen over Ebola. Wij hebben in het opvangcentrum en in Kameroen geen last van Ebola. Ook de apen in het Limbe WIldlife opvangcentrum hebben geen ebola. Ebola is ver van het opvangcentrum vandaag! Foto: bron In Nigeria, het land wat aan Kameroen grenst, heerst Ebola, maar die grenzen zijn potdicht. Ook wordt er door Kameroen alles aan gedaan om de lokale inwoners te beschermen. Echter door de grote media aandacht, zijn de mensen bang geworden. Hierdoor komen er minder bezoekers en vrijwilligers naar het opvangcentrum toe. Dit heeft grote gevolgen voor de inkomsten van het opvangcentrum. Van de inkomsten van de bezoekers, wordt vooral eten voor de ruim 300 dieren ingekocht. De speciale voeding, medicijnen, onderdak, verbouwingen etc komt via sponsoren binnen. Omdat we ons zorgen maken of dat we alle dieren kunnen blijven voeden, wil ik jou dan ook graag vragen om ( EXTRA) hulp. Geloof mij, als het niet nodig zou zijn, zouden we het niet vragen. Zou jij eens een keer een (extra) donatie willen doen? Of zou jij eens kunnen kijken of je iets zou kunnen organiseren voor extra inkomsten voor de apen. Het mag niet zo zijn dat we dadelijk geen geld meer hebben om eten te kunnen kopen voor alle 300 apen. Misschien dat je eens een etentje kunt organiseren en hiervoor een bijdrage vraagt voor de apen. Of met kinderen in de buurt lege flessen in gaat zamelen of wat dan ook. Wellicht heb je zelf nog veel leukere en betere ideeën. Wij kunnen het echt allemaal niet alleen, ook de apen hebben JOUW extra hulp hiervoor hard nodig!!!!!!!!!!!!! Mag ik jou vragen of je de apen (nog) een keer zou willen helpen met een donatie? Klein of groot we zijn met alles blij! Rekening zie onderaan de pagina. Want zonder jouw hulp kunnen we de apen niet opvangen, niet voldoende te eten geven en dat zou toch echt verschrikkelijk zijn! Warme groet, Liesbeth van der Burgt Oprichter & Voorzitter Stichting Weesaapjes P.S. Wil je een keertje een extra donatie overmaken voor de apen? Heel erg graag, de apen hebben het keihard nodig, dan kun je doneren op rekeningnummer: NL92 INGB t.n.v. Stichting Weesaaapjes Uden

OVER CHIMPANSEES LENGTE

OVER CHIMPANSEES LENGTE OVER CHIMPANSEES Wil je graag iets weten over chimpansees? Hier vind je van alles over hun! Handig voor als je bijvoorbeeld iets over ze wilt vertellen op school, een spreekbeurt wilt houden of een werkstuk

Nadere informatie

De PAAZ, wat is dat? Informatie voor kinderen van 8 tot 12 jaar

De PAAZ, wat is dat? Informatie voor kinderen van 8 tot 12 jaar De PAAZ, wat is dat? Informatie voor kinderen van 8 tot 12 jaar De afgelopen weken was het niet zo leuk bij Pim thuis. Zijn moeder lag de hele dag in bed. Ze stond niet meer op, deed geen boodschappen

Nadere informatie

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Informatieboekje over de Kindertelefoon Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Landelijk Bureau Kindertelefoon Juli 2014 1 Inhoud 1 Wat is de Kindertelefoon?... 3 2 Wat doet de Kindertelefoon voor je?...

Nadere informatie

JONGEREN RAPPORTEREN OVER KINDERRECHTEN IN NEDERLAND

JONGEREN RAPPORTEREN OVER KINDERRECHTEN IN NEDERLAND Inhoudsopgave Inleiding Praat mee met je rechten! Jonge vluchtelingen Kinderen in armoede Gehandicapte kinderen Jongeren in de jeugdzorg 1 Inleiding Dit is een rapport waarin jongeren in Nederland hun

Nadere informatie

Wanneer één van je ouders ALS heeft

Wanneer één van je ouders ALS heeft Wanneer één van je ouders ALS heeft Introductie ALS komt niet zo vaak voor en het is onwaarschijnlijk dat je nog iemand kent die een ouder of stiefouder heeft met deze ziekte. Het is gemakkelijk te begrijpen

Nadere informatie

Gratis Rapport : Wat Te Doen Voor, Tijdens En Na Je Eerste Marathon. - Eelco de Boer -

Gratis Rapport : Wat Te Doen Voor, Tijdens En Na Je Eerste Marathon. - Eelco de Boer - Gratis Rapport : Wat Te Doen Voor, Tijdens En Na Je Eerste Marathon - Eelco de Boer - Gratis Rapport : Wat Te Doen Voor, Tijdens En Na Je Eerste Marathon Beste lezer, Ik hoop dat jouw doorzettingsvermogen

Nadere informatie

Palliatieve zorg; wat als je niet meer beter wordt

Palliatieve zorg; wat als je niet meer beter wordt Palliatieve zorg; wat als je niet meer beter wordt Welke zorg kunt u ontvangen als genezing niet meer mogelijk is? Palliatieve zorg is de zorg, die u ontvangt wanneer u ongeneeslijk ziek bent. Het is gespecialiseerde

Nadere informatie

Kinderfolder ALS JE EEN GELEIDEHOND TEGENKOMT

Kinderfolder ALS JE EEN GELEIDEHOND TEGENKOMT Kinderfolder ALS JE EEN GELEIDEHOND TEGENKOMT ROOS Roos (27) is zeer slechtziend. Ze heeft een geleidehond, Noah, een leuke, zwarte labrador. Roos legt uit hoe je het beste met geleidehond en zijn baas

Nadere informatie

Hoe je nooit meer gepest wordt... Voorgoed!!

Hoe je nooit meer gepest wordt... Voorgoed!! Hoe je nooit meer gepest wordt... Voorgoed!! Door: Izzy Kalman, MS www.bullies2buddie.com [Izzy Kalman is in het Engels te bereiken via email: Izzy@bullies2buddies.com. Binnen Nederland: www.pesten.net

Nadere informatie

Het bi!ere kruid. Naam: Paul Rustenhoven Klas: 3GTL1 Inlever datum : 29-10-2010 Titel: Het bittere kruid Schrijver: Margo Minco. Blz.

Het bi!ere kruid. Naam: Paul Rustenhoven Klas: 3GTL1 Inlever datum : 29-10-2010 Titel: Het bittere kruid Schrijver: Margo Minco. Blz. Het bi!ere kruid. Naam: Paul Rustenhoven Klas: 3GTL1 Inlever datum : 29-10-2010 Titel: Het bittere kruid Schrijver: Margo Minco Blz. 1 Vra"n. 1) Wat voor soort verhaal is je boek? Mijn boek is een oorlogsroman.

Nadere informatie

LESPAKKET KINDERRECHTEN

LESPAKKET KINDERRECHTEN LESPAKKET KINDERRECHTEN 1 schrijf op Met dit lespakket maken kinderen in Nederland kennis met de Rechten van het Kind. Zij leren welke rechten kinderen hebben en waarom deze zo belangrijk zijn. Ook krijgen

Nadere informatie

Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen?

Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen? Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen? KWF Kanker Infolijn 0800-022 66 22 (gratis) Informatie en advies voor kankerpatiënten en hun naasten www.kwfkankerbestrijding.nl Voor informatie over kanker

Nadere informatie

Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen?

Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen? Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen? Inhoud Voor wie is deze brochure? 3 Volmaakte ouders bestaan niet 4 Vertellen of niet? 6 Reacties van kinderen 13 Helpen verwerken 20 Als de dood ter sprake

Nadere informatie

Informatie voor werkstukken en spreekbeurten. Waarom is er oorlog? Stel je voor hoe je leven zou zijn als je niet meer zou kunnen spelen...

Informatie voor werkstukken en spreekbeurten. Waarom is er oorlog? Stel je voor hoe je leven zou zijn als je niet meer zou kunnen spelen... Informatie voor werkstukken en spreekbeurten In meer dan dertig landen in de wereld is er oorlog. Wereldwijd zijn er dus miljoenen kinderen die een oorlog meemaken. Waarom is er oorlog? Oorlogen kunnen

Nadere informatie

Zelfmanagement, wat betekent het voor de patiënt?

Zelfmanagement, wat betekent het voor de patiënt? Dit rapport is een uitgave van het NIVEL. De gegevens mogen worden gebruikt met bronvermelding. Zelfmanagement, wat betekent het voor de patiënt? Monique Heijmans Geeke Waverijn Lieke van Houtum ISBN 978-94-6122-248-0

Nadere informatie

Beste lezers, Veel leesplezier bij alle andere nieuwtjes!

Beste lezers, Veel leesplezier bij alle andere nieuwtjes! Beste lezers, We starten maar meteen met een hele leuke mededeling. Buitenwereld heeft er namelijk een nieuwe bewoner bij. Het is een ezelin en we zijn ontzettend blij met haar. Verderop in deze brief

Nadere informatie

Leven met dyscalculie Het verhaal van een 23-jarige

Leven met dyscalculie Het verhaal van een 23-jarige Wat betekent het om dyscalculie te hebben? Hoe uit zich dat in de praktijk? Waar loop je zoal tegenaan? Welke dingen zijn voor jou moeilijk waar andere mensen niet eens bij stil staan? Laura Schermer,

Nadere informatie

p1424 Terneuzen, 16 november 2014 Thema: dankbaarheid maakt je een ander mens Gemeente van Christus,

p1424 Terneuzen, 16 november 2014 Thema: dankbaarheid maakt je een ander mens Gemeente van Christus, p1424 Terneuzen, 16 november 2014 Thema: dankbaarheid maakt je een ander mens Liturgie Votum en groet Gezang 140 : 1,2,3 GK Gebed Schriftlezing door Eric Roose 2 Korintiërs 5,11-21 Psalm 116 : 1,2,10 Preek

Nadere informatie

Hoe kan ik je ooit bedanken? Brieven van getransplanteerden aan de nabestaanden van hun donor

Hoe kan ik je ooit bedanken? Brieven van getransplanteerden aan de nabestaanden van hun donor Hoe kan ik je ooit bedanken? Brieven van getransplanteerden aan de nabestaanden van hun donor U kent mij niet. Toch richt ik mij tot u om mijn grote dankbaarheid te uiten voor de beslissing die u hebt

Nadere informatie

Het CJG, de oplossing voor de jeugdzorg? De invloed van vertrouwen en samenwerking op de organisaties binnen het Centrum voor Jeugd en Gezin.

Het CJG, de oplossing voor de jeugdzorg? De invloed van vertrouwen en samenwerking op de organisaties binnen het Centrum voor Jeugd en Gezin. Het CJG, de oplossing voor de jeugdzorg? De invloed van vertrouwen en samenwerking op de organisaties binnen het Centrum voor Jeugd en Gezin. Auteur: Eva Geesing 2 Het CJG, de oplossing voor de jeugdzorg?

Nadere informatie

Een Bijzondere Broer of Zus

Een Bijzondere Broer of Zus Een Bijzondere Broer of Zus Informatiemap voor jongeren met een broer of zus met een handicap, chronische ziekte of psychische stoornis Uitgave: GGNet, regio Apeldoorn Team Preventie Postbus 2003 7230

Nadere informatie

De ronde volle maan. Alleen als de maan rond en vol is, wordt dit feest gevierd. En dat heeft een hele bijzondere reden.

De ronde volle maan. Alleen als de maan rond en vol is, wordt dit feest gevierd. En dat heeft een hele bijzondere reden. De ronde volle maan Al vele duizenden jaren is Kabouterland een bijzondere plek voor Kabouters uit de hele wereld. Dit verhaal vertelt hoe bijzonder de samenwerking tussen de dieren en de kabouters in

Nadere informatie

Het is hier in één woord gewoon stom!

Het is hier in één woord gewoon stom! Het is hier in één woord gewoon stom! Onderzoek naar het welzijn en perspectief van kinderen en jongeren in gezinslocaties Het is hier in één woord gewoon... stom! Onderzoek naar het welzijn en perspectief

Nadere informatie

Het Huis van de Straat Jaarverhaal 2013

Het Huis van de Straat Jaarverhaal 2013 Het Huis van de Straat Jaarverhaal 2013 Lisette en Wim van Rossum Lisette en Wim, mag ik een sticker voor op de muur van mijn kamer waarop staat Feels like home? Ja hoor, die gaan we voor je vinden! Jaarverhaal

Nadere informatie

Westfrankelandsestraat 152 3117 AZ Schiedam 010-4261885

Westfrankelandsestraat 152 3117 AZ Schiedam 010-4261885 Schiedam, 01-06-2015 Aan de ouder(s)/verzorger(s), De maand juni is vandaag begonnen. De laatste volle maand van het schooljaar. Achter de schermen zijn we druk bezig met de voorbereidingen voor het komende

Nadere informatie

Wat als mijn kind een eetstoornis heeft?

Wat als mijn kind een eetstoornis heeft? Wat als mijn kind een eetstoornis heeft? Handleiding door ouders voor ouders 2 / Handleiding eetstoornissen voor ouders / Buro PUUR Sponsoren Deze handleiding is gesponsord door : TDS Schiedam www.tds.nu

Nadere informatie

DEPRESSIE, EEN GIDS VOOR FAMILIELEDEN

DEPRESSIE, EEN GIDS VOOR FAMILIELEDEN DEPRESSIE, EEN GIDS VOOR FAMILIELEDEN Prof. Dr. Pim Cuijpers, VU Amsterdam Oorspronkelijke uitgave december 1996, hoofdstuk 4 herzien door dr. Tara Donker in 2014 Momenteel is professor Pim Cuijpers hoofd

Nadere informatie

Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen?

Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen? Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen? Samenwerkingsverband NIP-NVO zorg voor mensen met een verstandelijke beperking 2014 1 Inhoud Voorwoord 3 Wat doet de psycholoog of orthopedagoog? 5

Nadere informatie

Hoe kun je als leerkracht pesten in je klas voorkomen en bestrijden?

Hoe kun je als leerkracht pesten in je klas voorkomen en bestrijden? Waarom ik werd gepest? Ik was anders dan de rest. Had niks met roze en speelde nooit met poppen. Op de middelbare school werd het pesten zo erg dat ik in de pauzes niet meer de kantine in durfde. Als de

Nadere informatie

Krijg ik dat later ook? Praten met kinderen over ziekte en erfelijkheid

Krijg ik dat later ook? Praten met kinderen over ziekte en erfelijkheid Krijg ik dat later ook? Praten met kinderen over ziekte en erfelijkheid een handreiking voor risicodragers en hun partners Inhoudsopgave Voorwoord 3 Leeswijzer 4 Inleiding 5 1 Wat kan aanleiding zijn om

Nadere informatie