Theodose II van Portugal-Bragança (6 generaties)

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Theodose II van Portugal-Bragança (6 generaties)"

Transcriptie

1 Theodose II van Portugal-Bragança (6 generaties) 1. Theodose II van Portugal-Bragança, geb in Villa Vicosa, (zoon van Johan van Portugal-Bragança en Catherine van Portugal) ovl in Villa Vicosa. Hertog van Bragança. Uit het huwelijk met Anna zijn 4 kinderen geboren. getrouwd 1603, Anna Fernandesz van Velasco, geb. 1585, ovl i Johan IV van Bragança geb ii Duarte van Portugal-Bragança, geb in Villa Vicosa, ovl in Milaan. Infant van Portugal; hertog van Bragança. 4. iii Alexander van Portugal-Bragança, geb in Villa Vicosa, ovl Tweede Generatie 2. Johan IV van Bragança, geb in Villa Vicosa, ovl in Lissabon, Portugal. Koning van Portugal (1640; nadat de Spanjaarden uit Portugal verdreven waren). Uit het huwelijk met Loisa zijn 8 kinderen geboren. getrouwd 1633 in Elvas, Louisa van Perez de Guzman, geb. 1613, ovl i Theodose van Portugal, geb in Villa Vicosa, ovl in Belem. Infant van Portugal; hertog van Bragança; prins van Brazilië. 6. ii Johanna van Portugal, geb in Villa Vicosa, ovl in Villa Vicosa iii Catherine Henriëtta van Bragança geb. 25 Nov iv Alfons VI van Bragança, geb in Lissabon, Portugal, ovl in Sintra, Portugal. Koning van Portugal (1656, eerst onder regentschap van zijn moeder, vanaf 1667 naam zijn broer Peter II in feite het koningschap over). getrouwd 1666 in Lissabon, Portugal, uit elkaar in 1668, Maria Francisca van Savoye-Nemours, ook bekend als Maria van Italië, geb. 1646, ovl Prinses van Savoye v Peter II van Portugal geb Derde Generatie 7. Catherine Henriëtta van Bragança, geb. 25 Nov 1638 in Vila Vicosa, Lissabon, ovl. 31 Dec 1705 in Bemposta paleis, Lissabon, begraven in Belem. Infante van Portugal; zij bracht een forse bruidsschat mee. getrouwd 20 Mei 1662 in Portsmouth, Engeland, Karel II Stuart, geb. 29 Mei 1630 in St. James Palace, Londen, (zoon van Karel I Stuart en Henriëtte Maria van Bourbon) ovl. 6 Feb 1685 in Whitehall Palace, Londen, begraven in Westminster Abbey, Londen. Op 30 jan 1649 volgde hij zijn vader op; gekroond in Schotland; afgezet in 1651; weer op de troon op 29 mei Gekroond in Engeland in de Westminster Abbey op 23 apr Zijn regering was zeer stabiel na de Engelse Revolutie. Het parlement was overwegend royalistisch en gaf hem de vrije hand. Hoewel hij lid was van de Anglicaanse kerk, ontvong hij de sacramenten van de Katholieke kerk.

2 10. i Jacobus Stuart, ovl Hertog van Monmouth. 9. Peter II van Portugal, geb in Lissabon, Portugal, ovl in Alcantara. Koning van Portugal (1683, vanaf 1667 nam hij in feite de macht over van zijn broer Alfons VI). Uit zijn huwelijken zijn 13 kinderen geboren. (1) getrouwd 1668 in Lissabon, Portugal, Maria Francisca van Savoye-Nemours, ook bekend als Maria van Italië, geb. 1646, ovl Prinses van Savoye. 11. i Maria Isabella van Portugal, geb in Lissabon, Portugal, ovl in Lissabon, Portugal. (2) getrouwd 1687 in Lissabon, Portugal, Maria Sophia van Neuburg, geb. 1666, ovl Paltsgravin ii Johan V van Portugal geb iii Francisco Javier van Portugal geb iv Antionio Francisco van Portugal, geb in Lissabon, Portugal, ovl Infant van Portugal. 15. v Manuel Jose van Portugal, geb in Ourem, ovl Infant van Portugal; graaf van Ourem. 16. vi Francisca Josefa van Portugal, geb in Lissabon, Portugal, ovl in Lissabon, Portugal. Partner Maria van Cruz Mascarenhas. 17. vii Luisa van Bragança, geb in Lissabon, Portugal, ovl in Evora, Portugal. Zij is een bastaard, doch werd in 1679 gelegitimeerd. Prinses van Carnide. (1) getrouwd 1695 in Lissabon, Portugal, Luis Alvarez Pereira de Melo, ovl Hertog van Cadaval. (2) getrouwd 1702 in Lissabon, Portugal, Jaime Alvarez Pereira de Melo, ovl Hertog van Cadaval. Partner Francisca da Silva. 18. viii Jose Carlos van Bragança, geb in Lissabon, Portugal, ovl in Ponto de Lima. Hij is een bastaard. Aartsbisschop van Braga en Evora; primaat van Spanje en Portugal.

3 Partner Anne Marie du Verger ix Miguel van Bragança geb Vierde Generatie 12. Johan V van Portugal, geb in Lissabon, Portugal, ovl in Lissabon, Portugal. Koning van Portugal. Uit het huwelijk met Maria zijn 8 kinderen geboren. (1) getrouwd 1708 in Lissabon, Portugal, Maria Anna Josefa Antonia Regina van Habsburg, geb. 7 Sep 1683, (dochter van Leopold I van Habsburg en Eleonora Magdalena van de Palts-Neuburg) ovl Aartshertogin van Oostenrijk. 20. i Maria Barbara van Portugal, geb in Lissabon, Portugal, ovl in Aranjuez bij Madrid, Spanje. getrouwd 1729 in Badajoz, Spanje, Ferdinand VI van Spanje, ovl Koning van Spanje. 21. ii Pedro van Portugal, geb in Lissabon, Portugal, ovl in Lissabon, Portugal. Infant van Portugal; hertog van Braganç; prins van Brazilië iii Joseph I Emanuel van Portugal geb iv Carlos van Portugal, geb in Lissabon, Portugal, ovl in Cascais, Portugal. Infant van Portugal v Pedro III van Portugal geb Partner NN. 25. vi Antonio van Bragança, geb in Lissabon, Portugal, ovl in Lissabon, Portugal. Hij is een bastaard. Groot-inquisiteur van Portugal. 26. vii Gasparo van Bragança, geb in Lissabon, Portugal, ovl in Braga. Hij is een bastaard. Aartsbisschop van Braga; primaat van Spanje en Portugal. 27. viii Jose van Bragança, geb in Lissabon, Portugal, ovl in Lissabon, Portugal. Hij is een bastaard. Groot-inquisiteur van Portugal. 13. Francisco Javier van Portugal, geb in Lissabon, Portugal, ovl Infant van Portugal; hertog van Beja; groot-prior van de Orde van Malta.

4 28. i Joao van Ben Posta, geb. 1710, ovl Hij is een bastaard, doch werd in 1750 gelegitimeerd. getrouwd 1757 in Salvaterra, Maria Margarida van Melo-cadaval, geb. 1713, ovl Miguel van Bragança, geb in Lissabon, Portugal, ovl Hij is een bastaard, doch werd in 1704 gelegitimeerd. Uit het huwelijk met Louisa zijn 4 kinderen geboren. getrouwd 1715 in Lissabon, Portugal, Louisa Antonia van Souza-Nassau-Ligne, geb. 1694, ovl Hertogin van Souza en Lafoes. 29. i Johanna van Bragança, geb in Lissabon, Portugal, ovl in Lissabon, Portugal. getrouwd 1738 in Lissabon, Portugal, Luis van Castro-Noronha-Ataide van Souza, ovl Markies van Cascaes. 30. ii Pedro Henrique van Bragança, geb in Lissabon, Portugal, ovl in Villafranca da Xira. Hertog van Lapoes. Hij had 1 onwettige dochter iii Joao Carlos van Bragança geb Vijfde Generatie 22. Joseph I Emanuel van Portugal, geb in Lissabon, Portugal, ovl in Lissabon, Portugal. Koning van Portugal. getrouwd 1732 in Lissabon, Portugal, Maria Anna van Spanje, geb. 1718, ovl Infante van Spanje i Maria I da Gloria van Portugal geb ii Maria Anna van Portugal, geb in Lissabon, Portugal, ovl in Rio de Janeiro, Brazilië. 34. iii Dorothea van Portugal, geb in Lissabon, Portugal, ovl in Lissabon, Portugal. 35. iv Benedicta van Portugal, geb in Lissabon, Portugal, ovl in Lissabon, Portugal. getrouwd 1777 in Lissabon, Portugal, Jose van Portugal, geb. 1761, (zoon van Pedro III van Portugal en Maria I da Gloria van Portugal) ovl Infant van Portugal; prins van Beija en Brazilië; hertog van Bragança. 24. Pedro III van Portugal, geb. 1717, ovl Infant van Portugal; door zijn huwelijk koning van Portugal. getrouwd 1760 in Ajuda, Maria I da Gloria van Portugal, geb in Lissabon, Portugal, (dochter van Joseph I Emanuel van Portugal en Maria Anna van

5 Spanje) ovl in Rio de Janeiro, Brazilië. Koningin van Portugal. 36. i Jose van Portugal, geb. 1761, ovl Infant van Portugal; prins van Beija en Brazilië; hertog van Bragança. getrouwd 1777 in Lissabon, Portugal, Benedicta van Portugal, geb in Lissabon, Portugal, (dochter van Joseph I Emanuel van Portugal en Maria Anna van Spanje) ovl in Lissabon, Portugal ii Johan VI van Portugal geb iii Maria Anna van Portugal, geb in Queluz, ovl in Escorial. getrouwd 1785 in Aranjuez bij Madrid, Spanje, Gabriel van Spanje, ovl Infant van Spanje. 31. Joao Carlos van Bragança, geb in Lissabon, Portugal, ovl in Lissabon, Portugal. Hertog van Lafoes; gouverneur van Estramadura. Uit het huwelijk met Henriqueta zijn 4 kinderen geboren. getrouwd 1788 in Lissabon, Portugal, Henriqueta van Lorena e Menezes, geb. 1722, ovl i Jose Joao van Bragança, geb in Lissabon, Portugal, ovl in Lissabon, Portugal. Hertog van Miranda do Corvo. 40. ii Anna Maria van Bragança, geb in Lissabon, Portugal, ovl in Lissabon, Portugal. Hertogin van Lafoes. getrouwd 1819 in Lissabon, Portugal, Sigismondo Alvares-Pereira de Melo, ovl Markies van Cadaval. 41. iii Maria Domingas van Bragança, geb in Lissabon, Portugal, ovl in Marseille, Frankrijk. getrouwd 1820 in Lissabon, Portugal, Nuno Alvares-Pereira de Melo, ovl Hertog van Cadaval. 32. Maria I da Gloria van Portugal, (Zie huwelijksnummer 24.) Zesde Generatie 37. Johan VI van Portugal, geb in Lissabon, Portugal, ovl in Lissabon, Portugal. Koning van Portugal, Algarve en Brazilië. Hij vluchtte naar Brazilië in 1807 als gevolg van de invasie van Napoleon in Portugal. In 1821 keerde hij terug naar Portugal. Uit het huwelijk met Charlotte zijn 11 kinderen geboren. (1) getrouwd 1785 in Lissabon, Portugal, Charlotte van Spanje, geb. 1775, ovl Infante van Spanje.

6 42. i Maria Teresa van Portugal, geb in Queluz, ovl in Triëst, Italië. (1) getrouwd 1810 in Rio de Janeiro, Brazilië, Pedro van Spanje en Portugal, ovl Infant van Spanje en Portugal. (2) getrouwd 1838 in Azcoitia, Carlos van Spanje, ovl Infant van Spanje; graaf van Molina. 43. ii Francisco Antonio van Portugal, geb in Queluz, ovl in Queluz. Infant van Portugal; prins van Beira. 44. iii Maria Isabella van Portugal, geb in Queluz, ovl in Madrid. getrouwd 1816 in Madrid, Ferdinand VII van Bourbon, geb. 13 Okt 1784 in San Ildefonso, (zoon van Karel IV van Bourbon en Maria Louisa van Parma) ovl. 29 Sep 1833 in Madrid. Koning van Spanje. 45. iv Pedro IV van Portugal, ook bekend als Pedro IV van Brazilië, geb in Queluz, ovl in Queluz. Keizer van Brazilië (7 sep 1822); koning van Portugal (1826), maar deed afstand ten gunste van zijn dochter Maria. Uit zijn huwelijken zijn 16 kinderen geboren. (1) getrouwd 1817 in Rio de Janeiro, Brazilië, Maria Leopoldine Josepha Karoline van Habsburg, geb. 22 Jan 1797 in Wenen, Oostenrijk, (dochter van Frans II van Habsburg-Lotharingen en Maria Theresa Carolina Giuseppina van Bourbon-Sicilië) ovl in Rio de Janeiro, Brazilië. Aartshertogin van Oostenrijk; keizerin van Brazilië. (2) getrouwd 1829 in Rio de Janeiro, Brazilië, Amelie van Beauharnais-Leuchtenberg, geb. 1812, ovl Prinses. Partner Maria Benedicta van Castro. (4) Hij trouwde met Domitilla van Castro do Canto e Melo. 46. v Maria Francisca van Portugal, geb in Queluz, ovl in Alverstoke. getrouwd 1816 in Madrid, Carlos van Spanje, ovl Infant van Spanje; graaf van Molina. 47. vi Isabella van Portugal, geb in Lissabon, Portugal, ovl in Lissabon, Portugal. Regente van Portugal ( ). 48. vii Miguel van Bragança, ook bekend als Miguel van Portugal, geb in Lissabon, Portugal, ovl in Bronnbach. Infant van Portugal. Na het vertrek van zijn broer werd hij regent van Portugal. Uit het huwelijk met Adelheid zijn 8 kinderen geboren. (1) getrouwd 1851 in Kleinheubach, Duitsland, Adelheid van Löwenstein-Wertheim-Rosenberg, geb. 1831, ovl Prinses van Löwenstein-Wertheim-Rosenberg. (2) Hij trouwde met NN.

7 49. viii Maria da Assuncao van Portugal, geb in Queluz, ovl in Santarèm, Portugal. 50. ix Anna van Portugal, geb in Mafra, ovl in Rome. getrouwd 1827 in Queluz, Nuno van Mendoza, ook bekend als Miguel van Bragança, ovl Hertog van Loule. Partner Eugenia van Menezes. 51. x Eugenia Maria van Menezes, geb in Cadix. Zij is een bastaard. getrouwd 1863 in Lissabon, Portugal, William Smith. Hij kan een onwettige zoon zijn van koning George IV van Engeland.

Alberich van Montmorency (9 generaties) Tweede Generatie

Alberich van Montmorency (9 generaties) Tweede Generatie Alberich van Montmorency (9 generaties) 1. Alberich van Montmorency, ook bekend als Alberich van Orleans, geb. 900, (zoon van Alberich I van Gatinais). Hij trouwde met Elfleda van Engeland, geb. 910. +

Nadere informatie

Frans I van Bourbon-Sicilië (4 generaties)

Frans I van Bourbon-Sicilië (4 generaties) Frans I van Bourbon-Sicilië (4 generaties) 1. Frans I Gennaro Giuseppe Saverio Giovanni Battista van Bourbon-Sicilië, ook bekend als Frans I van Bourbon-Napels, geb. 19 Aug 1777 in Napels, Italië, (zoon

Nadere informatie

Isabella van Brazilië (5 generaties)

Isabella van Brazilië (5 generaties) Isabella van Brazilië (5 generaties) 1. Isabella van Brazilië, geb. 29 Jun 1846 in Rio de Janeiro, Brazilië, (dochter van Pedro II van Brazilië en Theresa Maria Cristina van Bourbon-Sicilië) ovl. 14 Nov

Nadere informatie

1 Het ontstaan van het Koninkrijk 10. 2 De geboorte van een prins 16. 3 De jeugd van prins Willem-Alexander 20

1 Het ontstaan van het Koninkrijk 10. 2 De geboorte van een prins 16. 3 De jeugd van prins Willem-Alexander 20 Inhoud Stamboom van het Koninklijk Huis 6 Inleiding 9 e 1 Het ontstaan van het Koninkrijk 10 2 De geboorte van een prins 16 3 De jeugd van prins Willem-Alexander 20 4 De studententijd van prins Willem-Alexander

Nadere informatie

Tijd van regenten en vorsten 1600 1700. 6.2 Wie heeft de macht? Deel 2. Wie hadden in de Republiek, in Frankrijk en in Engeland de politieke macht?

Tijd van regenten en vorsten 1600 1700. 6.2 Wie heeft de macht? Deel 2. Wie hadden in de Republiek, in Frankrijk en in Engeland de politieke macht? Onderzoeksvraag: Wie hadden in de Republiek, in Frankrijk en in Engeland de politieke macht? Kenmerkende aspect: Het streven van vorsten naar absolute macht. De bijzondere plaats in staatskundig opzicht

Nadere informatie

Eerste generatie. Tweede generatie

Eerste generatie. Tweede generatie Eerste generatie 1. Joannes Antonius Bakker, geb. 1773, overl. 26-11-1838 te Nijmegen. Huwelijksregister R.K. Statie der Minderbroeders Nijmegen 1659-1811 (RBS 1224/281) Van beroep winkelier. Hij trouwde

Nadere informatie

ART HISTORY. de negentiende eeuw. H5 Les1. Inleiding Ontstaan van de moderne samenleving

ART HISTORY. de negentiende eeuw. H5 Les1. Inleiding Ontstaan van de moderne samenleving ART HISTORY de negentiende eeuw H5 Les1. Inleiding Ontstaan van de moderne samenleving Tijdlijn Invloeden vanuit de achttiende eeuw: Neoclassicisme Opkomst van de burgerij Technische en wetenschappelijke

Nadere informatie

Hierna worden de onwikkelingen geschetst van de familie Dellaert in IJzendijke. De 70e verjaardag van Olga Dellaert, op 8 augustus 2002 was de aanleiding om hier mee te starten. Inmiddels is dankzij de

Nadere informatie

Robert I van Bourbon-Parma (5 generaties)

Robert I van Bourbon-Parma (5 generaties) Robert I van Bourbon-Parma (5 generaties) 1. Robert I van Bourbon-Parma, geb. 9 Jul 1848 in Florence, Italië, (zoon van Karel III van Bourbon-Parma en Louise Marie Therese van Artois) ovl. 16 Nov 1907

Nadere informatie

Eerste generatie. Tweede generatie

Eerste generatie. Tweede generatie Eerste generatie 1. Cornelius van Loon, geb. 18-07-1718 te Wouw. Hij trouwde Dijmphna van Tilborgh. i. Paulina van Loon, geb. 12-04-1748 te Essen. ii. Anna Maria van Loon, geb. 04-05-1750 te Essen. iii.

Nadere informatie

's-gravenwezelse Families Genealogie Gillès de Pélichy

's-gravenwezelse Families Genealogie Gillès de Pélichy 's-gravenwezelse Families Genealogie Gillès de Pélichy Aansluitend op het artikel: «Over 's-gravenwezelse stamfamilies en nog wat» verschenen in «De Drie Rozen» jaargang 1, nr. 1, vervolgen wij nu met

Nadere informatie

verwerkingsopdrachten Willem-Alexander

verwerkingsopdrachten Willem-Alexander verwerkingsopdrachten Willem-Alexander Van kind tot koning Vragen bij Stamboom van het Koninklijk huis (bladzijde 6 en 7) 1 Als je goed kijkt, zie een schild met het wapen van Nederland. Op het schild

Nadere informatie

86 Denis Van Den Heule

86 Denis Van Den Heule 86 Denis Van Den Heule Generatie 1 (proband) 1 Denis Van Den Heule, geboren op 16-04-1921 in Ruisbroek. Denis is overleden op 26-11-2009 in Leuven ( UZ Sint-Pieter ), 88 jaar oud. Hij is begraven in Jezus-Eik.

Nadere informatie

Absolutisme in Engeland

Absolutisme in Engeland 1 Absolutisme in Engeland 1534 > Hendrik VIII > stichting Anglicaanse kerk Voor opvolgers geldt: vorst bepaalt geloof! vb: Eduard VI (prot) vervolgt RK Mary Stuart (RK) vervolgt prot - gehuwd/gescheiden

Nadere informatie

Stofomschrijving Deze opdracht hoort bij 2.1-3.1 en 3.2 van De Republiek in tijd van Vorsten (Geschiedenis Werkplaats).

Stofomschrijving Deze opdracht hoort bij 2.1-3.1 en 3.2 van De Republiek in tijd van Vorsten (Geschiedenis Werkplaats). Het verhaal van 1588 Bodystorming Inleiding Het jaar 1588 is een belangrijk jaar in de geschiedenis van de Republiek. De gebeurtenissen die eraan vooraf gaan worden als feiten voorgelezen en tussen de

Nadere informatie

Geschiedenis kwartet Tijd van jagers en boeren

Geschiedenis kwartet Tijd van jagers en boeren Geschiedenis kwartet jagers en boeren jagers en boeren jagers en boeren Reusachtige stenen die door mensen op elkaar gelegd zijn. Zo maakten ze een begraafplaats. * Hunebedden * Drenthe * Trechterbekers

Nadere informatie

Klassiek Romeins recht

Klassiek Romeins recht 100 VC 1 VC 1 100 Klassiek Romeins recht 100 200 Klassiek Romeins recht 135: Edictum Perpetuum van Hadrianus 200 300 Klassiek Romeins recht Na-Klassiek Romeins recht 212: Contitutio Antoniniana van Caracalla

Nadere informatie

Nakomelingen van: Pagina 1 van 9 Johannes Elwerinck

Nakomelingen van: Pagina 1 van 9 Johannes Elwerinck Nakomelingen van: Pagina 1 van 9 1ste G eneraties 1. 1 is geboren Omstreeks 1465 in Jipsinghuizen (Vlagtwedde) en overleden op een onbekende Hij huwde (Onbekend). Kinderen van i. 2. Ede Johans Elwerinck

Nadere informatie

Meet and Greet: Bem-Vindo

Meet and Greet: Bem-Vindo Meet and Greet: Bem-Vindo De motards en duo De motoren Laden op Zaterdag 28/03 08:00 12:0 Maandag 30/03 09:00 17:00 Dinsdag 31/03 09:00 17:00 Woensdag 01/04 09:00 17:00 Laden te 9042 Gent Skaldenstraat

Nadere informatie

Fragment-genealogie fam. van den Hove Schin op Geul

Fragment-genealogie fam. van den Hove Schin op Geul Fragment-genealogie fam. van den Hove Schin op Geul De naam Van de fam. van den Hove komt in de archieven van de euregio veelvuldig voor. In de 15de en 16de eeuw is het een bekende naam in de omgeving

Nadere informatie

Deze werkhypothese is het resultaat van een analyse van de akten in de parochieregisters van Leuven, aangevuld met enkele andere bronnen.

Deze werkhypothese is het resultaat van een analyse van de akten in de parochieregisters van Leuven, aangevuld met enkele andere bronnen. Deze werkhypothese is het resultaat van een analyse van de akten in de parochieregisters van Leuven, aangevuld met enkele andere bronnen. Een 24-tal akten konden niet worden geplaatst en deze zijn achteraan

Nadere informatie

Werkgroep Genealogie

Werkgroep Genealogie Werkgroep Genealogie De werkgroep bestaat uit Bart van Schijndel en Anny Janssen. doelstelling: A. Het adviseren van (aankomende) genealogen. Voor vragen kunt u terecht bij de werkgroep. Gegevens uit het

Nadere informatie

Nr.: 2004-19.840a/36/A.23, CK Groningen, 2 september 2004

Nr.: 2004-19.840a/36/A.23, CK Groningen, 2 september 2004 RECTIFICATIE Aan de leden van Provinciale Staten Nr.: 2004-19.840a/36/A.23, CK Groningen, 2 september 2004 Behandeld door : Scholtens, H. Telefoonnummer : (050) 3164835 Antwoord op : Bijlage : 1 Onderwerp

Nadere informatie

Noord-Nederlandse gewesten. Smeekschift

Noord-Nederlandse gewesten. Smeekschift Habsburgs gezag Vanaf dat moment stonden de zuidelijke Nederlanden onder Habsburgs gezag. Noord-Nederlandse gewesten Door vererving en verovering vielen vanaf dat moment ook alle Noord- Nederlandse gewesten

Nadere informatie

Jan II 'de Goede' van Valois (2 generaties)

Jan II 'de Goede' van Valois (2 generaties) Jan II 'de Goede' van Valois (2 generaties) 1. Jan II 'de Goede' van Valois, ook bekend als Jan II 'de Goede' van Frankrijk, geb. 26 Apr 1319 in het kasteel Gué-de-Maulin, (zoon van Filips VI van Valois

Nadere informatie

Samenvatting geschiedenistoets hoofdstuk 6: Een tijd van revoluties

Samenvatting geschiedenistoets hoofdstuk 6: Een tijd van revoluties Samenvatting geschiedenistoets hoofdstuk 6: Een tijd van revoluties Dit hoofdstuk gaat over opstand in Amerika, Frankrijk en Nederland. Deze opstanden noemen we revoluties. Opstand in Amerika (1775). De

Nadere informatie

Werkblad Introductie. 1. WAT GEBEURT HIER? Hieronder staan beelden uit de film. Maak er zelf korte bijschriften bij.

Werkblad Introductie. 1. WAT GEBEURT HIER? Hieronder staan beelden uit de film. Maak er zelf korte bijschriften bij. Werkblad Introductie 1. WAT GEBEURT HIER? Hieronder staan beelden uit de film. Maak er zelf korte bijschriften bij. 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 2. PETJE OP, PETJE AF: WAAR OF NIET? Zijn de volgende zinnen

Nadere informatie

Koningin van Spanje. Brunhilde 534-613

Koningin van Spanje. Brunhilde 534-613 Koningin van Spanje Christelijke monarchie De geschiedenis van de Spaanse monarchie wordt gezien als die van de christelijke koningshuizen die begon met de komst van de Visigoten aan het begin van de vijfde

Nadere informatie

QUIZ. Tip! Speel de quiz klassikaal op het digitale schoolbord! Spelregels Wijs een jurylid aan: die bepaalt wie antwoord mag geven.

QUIZ. Tip! Speel de quiz klassikaal op het digitale schoolbord! Spelregels Wijs een jurylid aan: die bepaalt wie antwoord mag geven. QUIZ Tip! Speel de quiz klassikaal op het digitale schoolbord! Spelregels Wijs een jurylid aan: die bepaalt wie antwoord mag geven. Wijs een vragensteller aan: die stelt de vraag en noemt de 3 mogelijke

Nadere informatie

De nakomelingen van Cornelis van Werkhoven

De nakomelingen van Cornelis van Werkhoven een genealogieonline publicatie De nakomelingen van Cornelis van Werkhoven door 2 mei 2016 De nakomelingen van Cornelis van Werkhoven Generatie 1 1. Cornelis van Werkhoven. Hij is getrouwd (1) op 23 mei

Nadere informatie

L E E R L I N G E N W E R K B L A D

L E E R L I N G E N W E R K B L A D L E E R L I N G E N W E R K B L A D Koning Willem I en zijn taarten Noem een paar Nederlandse politieke partijen: Partij van de Dieren VVD Nederland heeft een minister president, wie is onze minister president?

Nadere informatie

Lodewijk I van Bourbon (5 generaties)

Lodewijk I van Bourbon (5 generaties) Lodewijk I van Bourbon (5 generaties) 1. Lodewijk I 'de Lamme' van Bourbon, geb. 1279 in Clermont, Frankrijk, (zoon van Robert van Frankrijk en Beatrix van Bourgondië) ovl. 22 Jan 1342, begraven in Parijs.

Nadere informatie

Nederland & Oranje sluit daarmee aan bij de kerndoelen van de leergebieden Oriëntatie op jezelf en de wereld en Kunstzinnige oriëntatie.

Nederland & Oranje sluit daarmee aan bij de kerndoelen van de leergebieden Oriëntatie op jezelf en de wereld en Kunstzinnige oriëntatie. Docentenhandleiding Welkom bij Paleis Het Loo! U gaat met uw klas het lesprogramma Nederland & Oranje volgen. Hierbij hoort een voorbereidende les op school (60 minuten), een bezoek aan Paleis Het Loo

Nadere informatie

Nr.: 2004-19.840, CK Groningen, 20 augustus 2004

Nr.: 2004-19.840, CK Groningen, 20 augustus 2004 Zembla / Vara NPS De heer B. Krikke Postbus 175 1200 AD HILVERSUM Nr.: 2004-19.840, CK Groningen, 20 augustus 2004 Behandeld door : Havinga, Mw. A. Telefoonnummer : (050) 3164789 Antwoord op : Bijlage

Nadere informatie

Leerstoel de Nederlanden in de Wereld Vrije Universiteit Brussel (VUB)

Leerstoel de Nederlanden in de Wereld Vrije Universiteit Brussel (VUB) Leerstoel de Nederlanden in de Wereld Vrije Universiteit Brussel (VUB) Avondlezing in het Vlaams-Nederlands Huis De Buren Brussel, 23 mei 2006, 20.00 uur. De Spaanse erfenis. Spanje en de Lage Landen (15

Nadere informatie

Een Zwitserse kolonie in negentiende eeuws Gouda

Een Zwitserse kolonie in negentiende eeuws Gouda Een Zwitserse kolonie in negentiende eeuws Gouda Toen na de val van Napoleon in 1815 Nederland, Vlaanderen, Wallonië en Luemburg werden samengevoegd tot de Verenigde Nederlanden onder het koningschap van

Nadere informatie

Herinnering aan Elisabeth Bangert - tante Betje (1870-1964) FREEK DIJS

Herinnering aan Elisabeth Bangert - tante Betje (1870-1964) FREEK DIJS Herinnering aan Elisabeth Bangert - tante Betje (1870-1964) FREEK DIJS Van wie ben jij er één? Dat was telkens de vraag van tante Betje als ik bij mijn oma, haar zuster, kwam logeren in Baarn. Die vraag

Nadere informatie

Het begin van staatsvorming en centralisatie. Onderzoeksvraag; Hoe vond de staatsvorming van Engeland, Frankrijk en het hertogdom Bourgondië plaats?

Het begin van staatsvorming en centralisatie. Onderzoeksvraag; Hoe vond de staatsvorming van Engeland, Frankrijk en het hertogdom Bourgondië plaats? Onderzoeksvraag; Hoe vond de staatsvorming van Engeland, Frankrijk en het hertogdom Bourgondië plaats? Voorbeeld 1: Engeland De bezittingen van de Engelse koning Hendrik II in Frankrijk rond 1180 zijn

Nadere informatie

Vertaling: Agnes Marston Omslag: Stéphanie Angoh Vormgeving: Julien Depaulis

Vertaling: Agnes Marston Omslag: Stéphanie Angoh Vormgeving: Julien Depaulis GOYA Vertaling: Agnes Marston Omslag: Stéphanie Angoh Vormgeving: Julien Depaulis Confidential Concepts, worldwide, USA Sirrocco, London, (Nederlandse versie) ISBN: 978-1-78160-810-4 Alle rechten wereldwijd

Nadere informatie

DE LATE MIDDELEEUWEN (1300-1555)

DE LATE MIDDELEEUWEN (1300-1555) DE LATE MIDDELEEUWEN (1300-1555) Deel 1: 1305-1354 De groei van de macht van het volk en het uitbreken van de Hoekse en Kabeljouwse twisten. In deze periode zien we de macht van de graafschappen en hertogdommen

Nadere informatie

Filips. Over Filips. Info. Bekenden van Filips. Filips. Tijdlijn Info Foto s Eten & Drinken. wsw. Filips 1540. Filips 1549.

Filips. Over Filips. Info. Bekenden van Filips. Filips. Tijdlijn Info Foto s Eten & Drinken. wsw. Filips 1540. Filips 1549. Over is de oudste zoon van de machtige keizer Karel V. Karel is geboren in Gent en is regelmatig in de Nederlanden. is geboren in Spanje en groeit daar op. Zijn vader ziet hij maar weinig, die is altijd

Nadere informatie

Catharina de Grootste. Dit werkboekje is van:

Catharina de Grootste. Dit werkboekje is van: Catharina de Grootste Dit werkboekje is van: Hallo! Je gaat binnenkort op bezoek in het museum Hermitage Amsterdam. Het woord Hermitage spreek je uit als hermitaasje. Een museum is een gebouw waarin je

Nadere informatie

De Republiek in een tijd van vorsten

De Republiek in een tijd van vorsten De Republiek in een tijd van vorsten De moedernegotie droeg ertoe bij dat de Republiek in staat was handel te drijven met Azië. 2p 1 Leg dit met een voorbeeld uit. Twee gebeurtenissen rond het standbeeld

Nadere informatie

Willem van Oranje. Over Willem. Info. Bekenden van Willem. Willem van Oranje. Tijdlijn Info Foto s. wsw. Dillenburg. Willem van Oranje Lente, 1545

Willem van Oranje. Over Willem. Info. Bekenden van Willem. Willem van Oranje. Tijdlijn Info Foto s. wsw. Dillenburg. Willem van Oranje Lente, 1545 Over Willem Willem krijgt op 11-jarige leeftijd door het overlijden van een neef een grote erfenis. Daar hoort ook bij dat hij verhuist van zijn ouders in de naar de grote stad. Daar wordt hij opgevoed

Nadere informatie

HANDBOEK POSTWAARDEN NEDERLAND INHOUD t/m afl. 53 14 november 2015

HANDBOEK POSTWAARDEN NEDERLAND INHOUD t/m afl. 53 14 november 2015 HANDBOEK POSTWAARDEN NEDERLAND INHOUD t/m afl. 53 14 november 2015 BAND I Alg. TAR-A TAR-B TAR-C TAR-D TAR-F TAR-I Overzicht v/d aanvullingen 1-53 Ten geleide Voorwoord Tarieven (geel) Tarieven (geel)

Nadere informatie

De Tijd van Vorsten en Regenten verfilmd

De Tijd van Vorsten en Regenten verfilmd De Tijd van Vorsten en Regenten verfilmd September 2011 Nascholingsconferentie Eindexamean Geschiedenis Radboud Universiteit Nijmegen, Instituut voor Leraar en School Koen Henskens, lerarenopleider ILS

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Maxima Inleiding Ik hou mijn werkstuk over Máxima, omdat je erg vaak iets over Máxima hoort en ik dacht dat je daar veel informatie van hebt. Maar ik weet ook nog niet echt de rol van Máxima en ik hoop

Nadere informatie

Parenteel van Radbolt I Heer van Egmond

Parenteel van Radbolt I Heer van Egmond Parenteel van Radbolt I Heer van Egmond 1 Egmond 1 Radbolt I Heer van Egmond (afb. 1). Kind van Radbolt uit onbekende relatie: 1 Wolbrand van Egmond, geboren in 900 in Slot de Hoef Egmond Binnen. Volgt

Nadere informatie

Als bij een vraag een verklaring of uitleg gevraagd wordt, worden aan het antwoord geen punten toegekend als deze verklaring of uitleg ontbreekt.

Als bij een vraag een verklaring of uitleg gevraagd wordt, worden aan het antwoord geen punten toegekend als deze verklaring of uitleg ontbreekt. Examen HAVO 2012 tijdvak 1 maandag 21 mei 9.00-12.00 uur geschiedenis Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 30 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 75 punten te behalen. Voor elk vraagnummer

Nadere informatie

Kwartierstaat van Joke Ackermans. Generatie I. 1. Joke Ackermans, Generatie II

Kwartierstaat van Joke Ackermans. Generatie I. 1. Joke Ackermans, Generatie II Kwartierstaat van Joke Ackermans Generatie I 1. Joke Ackermans, Generatie II 2. Wiel (Willibrordus Ignatius) Ackermans, 3. Maria (Maria Gerardina Angelina) Hodiamont, Generatie III 4. Sjo (Jozef) Ackermans,

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Zitting 1979-1980 16 034 (R 1138) Verklaring dat er grond bestaat een voorstel in overweging te nemen tot verandering in de Grondwet van de bepalingen inzake het koningschap

Nadere informatie

Lodewijk XIV van Bourbon (5 generaties)

Lodewijk XIV van Bourbon (5 generaties) Lodewijk XIV van Bourbon (5 generaties) 1. Lodewijk XIV 'de Zonnekoning' van Bourbon, geb. 5 Sep 1638 in St. Germain-en-Laye, Frankrijk, (zoon van Lodewijk XIII 'de Rechtvaardige' van Bourbon en Anna Maria

Nadere informatie

Stamreeks van Anne de Hilster naar Philip Casimir de Hilster (kwartiernummer 8).

Stamreeks van Anne de Hilster naar Philip Casimir de Hilster (kwartiernummer 8). bloedverwantschap tussen Anne de Hilster en Evert (Eef) de Hilster Aantal gevonden eerste bloedverwanten: 2 1: Philip Casimir de Hilster resp. kwartiernummers 8 en 10 2: Klazina Frederika Bosman resp.

Nadere informatie

Eerste generatie. Tweede generatie

Eerste generatie. Tweede generatie Eerste generatie 1. Matthias van Egeraat, overl.

Nadere informatie

Tijd van pruiken en revoluties 1700 1800

Tijd van pruiken en revoluties 1700 1800 Onderzoeksvraag: Hoe probeerde men tijdens de Franse Revolutie enkele Verlichtingsidealen in praktijk te brengen? Kenmerkende aspect: De democratische revoluties in westerse landen met als gevolg discussies

Nadere informatie

Marktprijzen per land 2015 Marketprices by country

Marktprijzen per land 2015 Marketprices by country Marktprijzen per land 2015 ( / ton) Marktprijzen 2015 Market prices index: 2014=100 Wereld (Oceanië) jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec gem./aver. index Boter 3.020 3.362 3.456 3.062 : : :

Nadere informatie

NEUTENBERG-NOTTEBERG. Generatie I. Generatie II

NEUTENBERG-NOTTEBERG. Generatie I. Generatie II NEUTENBERG-NOTTEBERG Het oorspronkelijke erve Notteberg, waar onderstaande personen naar zijn genoemd, was gelegen in Kerspel Goor nabij huis Heeckeren, waartoe het ook behoorde. Rond 1683 echter verhuizen

Nadere informatie

Erfgoedonderwijs, Fryslân

Erfgoedonderwijs, Fryslân Erfgoedonderwijs, Fryslân Inleiding Fries erfgoedonderwijs Deze lesbrief bevat vier leesteksten op bovenbouwniveau (primair onderwijs) en een gemakkelijk uitvoerbare verwerkingsopdracht. U vindt vragen

Nadere informatie

Blad 1. Kwartierstaat van Antoon van den Berg (1877-1961) Zus Mina van den Berg

Blad 1. Kwartierstaat van Antoon van den Berg (1877-1961) Zus Mina van den Berg Blad 1 Kwartierstaat van Antoon van den Berg (1877-1961) Zus Mina van den Berg Website: Stamboom familie Van den Berg > Mina van den Berg, zus van 01. Antoon van den Berg (1877-1961) De ouders van Mina

Nadere informatie

Rubens, Van Dyck & Jordaens Vlaamse schilders uit de Hermitage. Dit werkboekje is van:

Rubens, Van Dyck & Jordaens Vlaamse schilders uit de Hermitage. Dit werkboekje is van: Rubens, Van Dyck & Jordaens Vlaamse schilders uit de Hermitage Dit werkboekje is van: Hallo! Je gaat binnenkort op bezoek in het museum Hermitage Amsterdam. Het woord Hermitage spreek je uit als hermitaasje.

Nadere informatie

25 JAAR KONINGIN BEATRIX

25 JAAR KONINGIN BEATRIX KONINGIN BEATRIX 30 april 1980 - heden Inleiding Op 30 april 1980 tekende koningin Juliana de Acte van Abdicatie. Hiermee deed ze afstand van haar troon. Diezelfde dag werd haar oudste dochter en kroonprinses

Nadere informatie

Parenteel van Slicher

Parenteel van Slicher Parenteel van Slicher 1 Slicher is geboren in 1590 in pruisen Dld. Hij begon een relatie met N.N.. Zij is geboren in 1590. Kinderen van Slicher en N.N.: 1 Hans Slicher. Volgt 2. 2 Ludecke Slieker, geboren

Nadere informatie

Landenspel. Duur: 30 minuten. Wat doet u?

Landenspel. Duur: 30 minuten. Wat doet u? Landenspel Korte omschrijving werkvorm: In deze opdracht wordt de klas verdeeld in vijf groepen. Iedere groep krijgt een omschrijving van een land en een instructie van de opdracht. In het lokaal moeten

Nadere informatie

germaans volk), een sterke Franse groepering. Ze verkochten haar aan de Engelsen die haar beschuldigden van ketterij (het niet-geloven van de kerk).

germaans volk), een sterke Franse groepering. Ze verkochten haar aan de Engelsen die haar beschuldigden van ketterij (het niet-geloven van de kerk). Jeanne d'arc Aan het begin van de 15de eeuw slaagden de Fransen er eindelijk in om de Engelsen uit hun land te verdrijven. De strijd begon met een vrouw die later een nationale heldin werd, van de meest

Nadere informatie

De ondergang van de Spaanse Armada een spannend verhaal

De ondergang van de Spaanse Armada een spannend verhaal De ondergang van de Spaanse Armada een spannend verhaal Een volk in opstand, een boze koning, een dappere koningin, een onoverwinnelijke vloot en... een storm. Dit is het spannende verhaal van de Spaanse

Nadere informatie

Van Buggenhout-Opstal to the States

Van Buggenhout-Opstal to the States Van Buggenhout-Opstal to the States Ons verhaal begint ergens in de jaren 1800 in de Broekstraat bij de familie Annaert. Het bevolkingsregister uit de Franse tijd (1818) vermeldt hen in het huis nr. 33.

Nadere informatie

Wie was de eerste prins van Oranje? Leer het aan de hand van het Wilhelmus.

Wie was de eerste prins van Oranje? Leer het aan de hand van het Wilhelmus. Wie was de eerste prins van Oranje? Leer het aan de hand van het Wilhelmus. 2013 is het jaar van de Troonsopvolging en de viering van het 200 jarig Koninkrijk, maar hoe is het allemaal begonnen? Wie was

Nadere informatie

Eerste generatie. Tweede generatie. Derde generatie

Eerste generatie. Tweede generatie. Derde generatie Eerste generatie 1. Adriaen Asselbergs, geb. 06-03-1616 te Kontich, overl. 05-03-1656 te Broechem. 1674 een wezenrekening van Adriean Asselbergs en Elisabeth vanderdonck te Broechem. Hij trouwde Elisabeth

Nadere informatie

Kapel, Lourdesgrot en kruiswegstaties hellingbos Simpelveld

Kapel, Lourdesgrot en kruiswegstaties hellingbos Simpelveld Kapel, Lourdesgrot en kruiswegstaties hellingbos Simpelveld Ruimtelijke context Achter het Clara Fey klooster bevindt zich een hellingbos, waarin een Lourdesgrot, een vervallen kapel, 14 kruiswegstaties

Nadere informatie

Samenstelling Levensloop Platina Fonds in 2015

Samenstelling Levensloop Platina Fonds in 2015 Samenstelling Levensloop Platina Fonds in 2015 januari 813,401 535,514 1,568 1,350,482.89 10,416.12 februari 835,453 519,550 4,203 1,359,207.13 9,964.25 maart 877,904 524,371 3,271 1,405,545.28 10,002.50

Nadere informatie

Eerste generatie. Tweede generatie

Eerste generatie. Tweede generatie Eerste generatie 1. Josephus Holtzer. Hij trouwde Dorothea Wageners. 2. i. Johannes Holtzer geb. 07-04-1762. Tweede generatie 2. Johannes Holtzer, geb. 07-04-1762 te Schilingsfurst, overl. 02-02-1845 te

Nadere informatie

Week 3. De Reformatie Cursus vroegmoderne tijd 2011 d.c.vanderlinden@uu.nl http://vanderlinden.weebly.com

Week 3. De Reformatie Cursus vroegmoderne tijd 2011 d.c.vanderlinden@uu.nl http://vanderlinden.weebly.com Week 3. De Reformatie Cursus vroegmoderne tijd 2011 d.c.vanderlinden@uu.nl http://vanderlinden.weebly.com Inhoud college Bespreking opdracht 4 Pauze Bespreking opdracht 5 Opdracht 4 Studenten kunnen uitleggen

Nadere informatie

Vlamingen op de Azoren sinds de 15 de eeuw

Vlamingen op de Azoren sinds de 15 de eeuw 1 Vlamingen op de Azoren sinds de 15 de eeuw Volume II Genealogische geschiedenis van 17 Luso-Bourgondisch-Vlaamse families Azorianen Genealogieën deel II, 4 16. 2011 Brugge André L. Fr. Claeys 2 Genealogieën

Nadere informatie

GROOT-BRITTANNIË en zeeklimaat

GROOT-BRITTANNIË en zeeklimaat Naam GROOT-BRITTANNIË en zeeklimaat Groot Brittannië Groot-Brittannië is Schotland, Engeland en Wales samen. Engeland is het grootst van Groot-Brittannië en Wales het kleinst. Engeland heeft meer dan 46

Nadere informatie

ONDERHANDELINGEN OVER DE TOETREDING VAN BULGARIJE EN ROEMENIË TOT DE EUROPESE UNIE

ONDERHANDELINGEN OVER DE TOETREDING VAN BULGARIJE EN ROEMENIË TOT DE EUROPESE UNIE ONDERHANDELINGEN OVER DE TOETREDING VAN BULGARIJE EN ROEMENIË TOT DE EUROPESE UNIE Brussel, 31 maart 2005 (OR. en) AA 23/2/05 REV 2 TOETREDINGSVERDRAG: SLOTAKTE ONTWERP VAN WETGEVINGSBESLUITEN EN ANDERE

Nadere informatie

DE OUDSTE GENERATIES VAN HET KAMPER REGENTENGESLACHT VAN INGEN

DE OUDSTE GENERATIES VAN HET KAMPER REGENTENGESLACHT VAN INGEN DE OUDSTE GENERATIES VAN HET KAMPER REGENTENGESLACHT VAN INGEN door K. Schilder en H.J. van Ingen Van het begin van de 15e eeuw tot ongeveer het midden van de 1ge eeuw hebben regelmatig leden van het geslacht

Nadere informatie

HUIS DOORN EN DE EERSTE WERELDOORLOG DE VROUWEN VAN DE KEIZER 36 THEMATIJDSCHRIFT.NL

HUIS DOORN EN DE EERSTE WERELDOORLOG DE VROUWEN VAN DE KEIZER 36 THEMATIJDSCHRIFT.NL DE VROUWEN VAN DE KEIZER 36 THEMATIJDSCHRIFT.NL Door Liesbeth Ruitenberg DE VROUWEN VAN DE KEIZER Auguste Victoria vroom, bescheiden en dienstbaar In 1881 trouwt de Duitse prins Wilhelm (de latere keizer

Nadere informatie

De Republiek in een tijd van vorsten

De Republiek in een tijd van vorsten De Republiek in een tijd van vorsten De volgende gebeurtenissen houden verband met oorlogen en godsdienstvervolgingen in de zestiende en zeventiende eeuw: 1 Net als Jacobus II vluchten nonnen van het klooster

Nadere informatie

Vrouwen aan de macht Markiezinnen van Bergen op Zoom

Vrouwen aan de macht Markiezinnen van Bergen op Zoom Vrouwen aan de macht Markiezinnen van Bergen op Zoom Portret van een vriendschap Moeizaam manoeuvreren Corte deductie Het heikele punt van de religie Portretruil Politiek ongelukkige partnerkeuze Portret

Nadere informatie

Goya. Guido Augustijn, studentnummer: 235389

Goya. Guido Augustijn, studentnummer: 235389 Goya Guido Augustijn, studentnummer: 235389 spaanse inquisitiev3.indd 1 10-12-13 12:11 Inhoudsopgave Inleiding Aanpak Inleiding Pagina 3 Aanpak Pagina 3 Invalshoek 1; Kunst en religie, levensbeschouwing

Nadere informatie

Hotels en gelijkgestelde inrichtingen

Hotels en gelijkgestelde inrichtingen Hotels en gelijkgestelde inrichtingen Hotels en gelijkgestelde inrichtingen HET AANBOD IN 2006 Aantal inrichtingen Gemiddelde grootte Dagcapaciteit Bezettingsgraden 2006 1.900 64 121.662 34,8% Januari

Nadere informatie

Boven in het pand bevinden zich twee platte gevelstenen. In een van de gevelstenen (boven de voordeur) is de tekst 'HUIZE LOUISE' gebeiteld.

Boven in het pand bevinden zich twee platte gevelstenen. In een van de gevelstenen (boven de voordeur) is de tekst 'HUIZE LOUISE' gebeiteld. Huize Louise. Inleiding. Vanuit het zuiden, even voorbij de Markt en de Protestante kerk in de Grotestraat, staat op de nummers 92 tot 94 een pand dat de naam draagt 'Huize Louise'. In dit pand waren eerder

Nadere informatie

Oudheid ( 800 V.C - 500 )

Oudheid ( 800 V.C - 500 ) 1922 -> Howard Carter vindt het masker van Toetachanchamon 1974 -> Lucy wordt gevonden en zij wordt de eerste mens.(genoemd naar het liedje Lucy in the sky of diamond )? ( Prehistorie ) -> Vuur werdt ondekt

Nadere informatie

[Dossier - De Koning van België]

[Dossier - De Koning van België] [Dossier - De Koning van België] België had zijn monarchie maar twee keer nodig. De eerste keer was bij het ontstaan van het land, want zonder Leopold I had België nooit bestaan. De grote mogendheden hadden

Nadere informatie

Het concilie van Konstanz

Het concilie van Konstanz 1 Het concilie van Konstanz Reformatieconcilie Het Concilie van Konstanz (1414-1418) staat bekend als een zogenaamd reformatieconcilie. Algemeen besefte men namelijk in de 14e en de 15e eeuw hoe dringend

Nadere informatie

Aanvraagdossier William Timmermans Brussel Geregistreerd op 10 juli 2015 onder nr MSR 015 D

Aanvraagdossier William Timmermans Brussel Geregistreerd op 10 juli 2015 onder nr MSR 015 D Aanvraagdossier William Timmermans Brussel Geregistreerd op 10 juli 2015 onder nr MSR 015 D Generatie 1 I. GILLIS VAN DUEREN, meisenier 10 januari 1647 (str. Jan Gillisjan den ouden en Jan Gillisjan den

Nadere informatie

1 Friesland 2 Stad en Lande 3 Drenthe 4 Overijssel 5 Gelre 6 Limburg 7 Sticht 8 Holland 9 Zeeland 10 Brabant 11 Vlaanderen 12 Artesië

1 Friesland 2 Stad en Lande 3 Drenthe 4 Overijssel 5 Gelre 6 Limburg 7 Sticht 8 Holland 9 Zeeland 10 Brabant 11 Vlaanderen 12 Artesië Werkblad Ω Hoe Nederland ontstond Ω Les : Nederland nu en toen Rond 500 krijgt ons land de naam de Lage Landen of de Nederlanden. Ons land ligt namelijk erg laag. Het gebied is zo groot als Nederland,

Nadere informatie

Chronologisch overzicht - DE 17e EN 18e EEUW, Deel 2 (1672-1795): De Gouden Eeuw 1 / 6

Chronologisch overzicht - DE 17e EN 18e EEUW, Deel 2 (1672-1795): De Gouden Eeuw 1 / 6 Chronologisch overzicht - DE 17e EN 18e EEUW, Deel 2 (1672-1795): De Gouden Eeuw 1 / 6 DE SOEVEREINE REPUBLIEK (1648-1795) Deel 2: 1672-1703 Het rampjaar en de Negenjarige Oorlog Klik hier voor een verklaring

Nadere informatie

De nakomelingen van Jacob Jasperszoon Ulden Van

De nakomelingen van Jacob Jasperszoon Ulden Van een genealogieonline publicatie De nakomelingen van Jacob Jasperszoon Ulden Van door 1 mei 2016 De nakomelingen van Jacob Jasperszoon Ulden Van Generatie 1 1. Jacob Jasperszoon Ulden Van. Generatie 2 2.

Nadere informatie

Oefening 5: de aangifte van nalatenschap inbreng van schenkingen

Oefening 5: de aangifte van nalatenschap inbreng van schenkingen 201501 - Vlaamse Erfbelasting - Oefeningen.book Page i Tuesday, January 20, 2015 1:28 PM Woord vooraf...................................................... 1 Inleiding...........................................................

Nadere informatie

De nakomelingen van Rombout LIPS

De nakomelingen van Rombout LIPS een genealogieonline publicatie De nakomelingen van Rombout LIPS door 5 mei 2016 De nakomelingen van Rombout LIPS Generatie 1 1. Rombout LIPS, is geboren rond 1390 te Bavel, Noord-Brabant, Nederland. Generatie

Nadere informatie

Bretagne, een eigenaardige Franse regio. College 1

Bretagne, een eigenaardige Franse regio. College 1 Bretagne, een eigenaardige Franse regio College 1 alberteroue@home.nl Vóór 1532 hoorde Bretagne niet bij Frankrijk. Aparte koninkrijk, later hertogdom met Bretons als taal. Historisch/cultureel Bretagne

Nadere informatie

Filips II 1556 1598. Wereldrijk en messianisme

Filips II 1556 1598. Wereldrijk en messianisme Filips II 1556 1598 Wereldrijk en messianisme Filips II van Castilië was ongetwijfeld de machtigste man van zijn tijd. Hij regeerde tussen 1556 en zijn dood in 1598 over een gigantisch wereldrijk dat in

Nadere informatie

Tijd van pruiken en revoluties 1700 1800

Tijd van pruiken en revoluties 1700 1800 Onderzoeksvraag: Hoe probeerde men tijdens de Franse Revolutie enkele Verlichtingsidealen in praktijk te brengen? Kenmerkende aspect: De democratische revoluties in westerse landen met als gevolg discussies

Nadere informatie

In welk land ligt Oslo? Noorwegen. Welk land is een eiland in de Noordelijke IJszee? IJsland Welke letter heeft die zee op de kaart?

In welk land ligt Oslo? Noorwegen. Welk land is een eiland in de Noordelijke IJszee? IJsland Welke letter heeft die zee op de kaart? N O P Thuistopo. Noem de letter en zeg welk land, welke zee of welke plaats het is. A = IJsland, B = Noorwegen, = Zweden, = inland, E = Rusland, = enemarken, G = Oslo, H = Stockholm, I = Helsinki, J =

Nadere informatie

DAG 1 Samenkomst in de luchthaven van Zaventem voor de rechtstreekse lijnvlucht van TAP naar Lissabon. Bij aankomst, onthaal door een lokale gids.

DAG 1 Samenkomst in de luchthaven van Zaventem voor de rechtstreekse lijnvlucht van TAP naar Lissabon. Bij aankomst, onthaal door een lokale gids. LISSABON 2015 1 DAG 1 Samenkomst in de luchthaven van Zaventem voor de rechtstreekse lijnvlucht van TAP naar Lissabon. Bij aankomst, onthaal door een lokale gids. Lissabon, gelegen aan de rivier de Taag,

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2006 635 esluit van 28 november 2006, houdende wijziging van een aantal besluiten in verband met de invoering van de Wet marktordening gezondheidszorg

Nadere informatie

Datum: Ons koningshuis. 1. Hoe heet onze huidige koning? 3. Hij volgde zijn broer na diens dood op. Hoe heette hij?

Datum: Ons koningshuis. 1. Hoe heet onze huidige koning? 3. Hij volgde zijn broer na diens dood op. Hoe heette hij? Ga naar deze website: www.monarchie.be Klik op de koninklijke familie. 1. Hoe heet onze huidige koning? 2. Hoe oud was hij toen zijn moeder, koningin Astrid, omkwam bij een auto-ongeluk? 3. Hij volgde

Nadere informatie

Karel de Grote Koning van het Frankische Rijk

Karel de Grote Koning van het Frankische Rijk Karel de Grote Koning van het Frankische Rijk Eén van de bekendste koningen uit de Middeleeuwen is Karel de Grote. Hij leeft zo'n 1300 jaar geleden, waar hij koning is van het Frankische rijk. Dat rijk

Nadere informatie

De nakomelingen van FRANCOIS CAFFÉ

De nakomelingen van FRANCOIS CAFFÉ een genealogieonline publicatie De nakomelingen van FRANCOIS CAFFÉ door 7 mei 2016 De nakomelingen van FRANCOIS CAFFÉ Generatie 1 1. FRANCOIS CAFFÉ, is geboren rond 1520 te Noyon (Picardie-Fr). Hij is

Nadere informatie