Persoonlijk ontwikkelingsplan. 1. Introductie. Michael Botermans Studienummer: Datum:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Persoonlijk ontwikkelingsplan. 1. Introductie. Michael Botermans Studienummer: Datum:"

Transcriptie

1 Persoonlijk ontwikkelingsplan. Naam: Michael Botermans Studienummer: Datum: Coach: Dhr. A. Verkuilen, 1. Introductie Beste lezer, ik ben Michael Botermans, op dit moment 22 jaar en wonende te Valkenburg (ZH). Ik heb altijd al een affiniteit voor techniek gehad, dit heeft er in geresulteerd dat ik op de HAVO een N&T profiel heb gekozen. Na het afronden van mijn HAVO voelde ik mij niet voldoende gemotiveerd om een HBO studie te gaan volgen. Daarom heb ik gekozen om een MBO studie tot Research Instrumentmaker te gaan volgen aan de Leidse Instrumentmakers School. Na deze zonder problemen doorlopen te hebben, ben ik alsnog een HBO studie gaan volgen. Ik heb gekozen voor de studie Werktuigbouwkunde aan De Haagse Hogeschool. Hier heb ik voor gekozen nadat ik tijdens mijn MBO studie veel tijd in de praktijk heb mogen doorbrengen, hierdoor heb ik ontdekt dat ik graag oplossing bedenk en ontwerp voor problemen. Dit is niet het werk van een MBO geschoolde, deze zijn vaak de gene die deze ontwerpen realiseren. Hierdoor was de keuze om HBO Werktuigbouwkunde snel gemaakt. Qua toekomst heb ik nog geen precies beeld van wat ik wil gaan doen na het HBO, op dit moment ligt mijn voorkeur nog bij de Fijnmechanica of de Research & Development. Maar dit kan gedurende mijn studie jaren veranderen, naar ik meer inzicht zal krijgen in de mogelijkheden en mij dan beter kan oriënteren.

2 2. Reflectie Aan het eind van het tweede semester werd verwacht dat de studenten een reflectie schreven over zichzelf. Deze reflectie opdracht is hieronder toegevoegd. De opdracht: Evalueer en bespreek ieders persoonlijk functioneren in het afgelopen blok. Beoordeel het gedrag en de vaardigheden zoals die werkelijke vertoond worden. Niet het gedrag en de vaardigheden die je graag zou willen zien of waarvan je vindt dat jij of een ander die zouden moeten vertonen. Verwerk hierin minimaal: 1. Drie gedragsindicatoren die jou het meest POSITIEF zijn opgevallen 2. Drie gedragsindicatoren die jou het meest NEGATIEF zijn opgevallen 3. Geef een toelichting op de gekozen zes gedragsindicatoren Aan de hand van deze opdracht ben ik gekomen tot de volgende zelfreflectie: Positief. Ontwikkelen medewerkers Samenwerken Systeemdenken Negatief. Creativiteit Plannen en Organiseren Vasthoudendheid Binnen het leerproces ben ik goed bezig met het filteren van de taken, wat is er belangrijk voor het eindresultaat en wat kan er later gedaan worden zodat er nu tijd vrij komt voor de belangrijke werkzaamheden. In dit proces probeer ik mijn medestudenten ook mee te nemen door samen met hun de discussie aan te gaan en een middenweg te vinden in de taakverdeling, hiermee bedoel ik dat iedereen zijn krachten heeft maar ook zijn zwakten. Niet iedereen ziet deze in en wanneer men onder tijdsdruk werkt is het niet altijd mogelijk om groepsgenoten de tijd te geven om nieuwe vaardigheden te leren. Omdat het in mijn ogen toch belangrijk is dat deze personen deze vaardigheden toch leren neem ik ze mee of laat ik ze delen doen van de taak en zo doende lopen ze toch het proces een keer door.

3 Doordat ik de groepsgenoten mee neem in het proces kom ik er ook vaak achter, doordat zij met andere ideeën komen als mij, dat ik vooral focus op mijn eerste ideeën, hierbij gaat er een stuk creativiteit verloren. Op dit punt is er daarom nog ruimte voor ontwikkeling en groei. Ondanks dat ik goed in zie welke taken op korte termijn belangrijk zijn en welke niet. Kan ik mij er niet tijdig toe zetten om opdrachten uit te voeren en gebeurt dit op het laatste moment. Verder is gebleken, vooral aan het einde van het semester, dat ik voor het komende jaar een strakkere planning moet houden. En deze ook moet naleven, vooral het laatste is een struikelblok voor mij. Ik ga veel liever andere dingen doen voordat ik aan mijn schoolwerk begin en dit kost mij veel tijd. Hieruit volgen dan ook mijn leerdoelen die gedeeltelijk met elkaar samen hangen. Naast deze korte zelfreflectie is er door een aantal personen waar ik het laatste semester mee gewerkt heb ook feedback gegeven op de prestaties die ik als persoon geleverd heb in het laatste semester. Feedback door medestudenten Door Cees Boogert; Positief IJverig; Michael is een harde werker. Als hij begonnen is aan zijn werk komen er voor hem niet vaak redenen om even te stoppen of het werk later verder af te maken, dit gebeurt meestal in één zitting. Collegiaal; Hij kan met veel verschillende mensen werken. Zorgt zelden voor conflicten en frustraties houd hij voor zichzelf in belang van het project. Ook neemt hij zelf taken op zich wat prettig is tijdens het werken in groepsverband Humor; Michael weet op bepaalde momenten de juiste grappen te maken. Dit maakt hem zeer geschikt om langere periode van tijd met hem samen te werken Negatief Discipline; Michael kan wel eens te laat komen voor de les. En soms wordt het maken van opdrachten uitgesteld. Hierdoor moet hij vaak beroep doen op z n ijver. Passief; Soms houd Michael zich een beetje op de achtergrond en wacht tot er iets ontwikkeld. Dit kan gewoon in een gesprek zijn met verschillende partijen, maar ook soms als er bij belangrijke dingen actie ondernomen moet worden. Omgang met details; Binnen het ontwerpen en produceren van technische onderdelen en constructies is er niks aan te merken, zelfs uitermate goed! Maar er worden bij andere zaken als opstellen van rapporten en het maken van een planning nog af en toe dingen over het hoofd gezien.

4 3. POP De kern van dit document is het opstellen van leerdoelen die jouw helpen een betere student/ beter mens te worden. De student moet voor zichzelf 3 leerdoelen opstellen en deze in SMART beschrijven. Ook wordt er verwacht dat de feedback die door de student ontvangen is meegenomen wordt in het opstellen van deze doelen. Aan het eind van het vorig semester heb ik de volgende leerdoelen voor mijzelf opgesteld, hier heb ik het laatste half schooljaar aan gewerkt. Na dit halfjaar evalueer ik de vordering op deze gebieden, met daarbij een korte samenvatting met daarin wat er goed en wat er fout is gegaan tijdens dit leer proces. Gevolgd door de nieuwe leerdoelen die ik mijzelf heb gesteld voor het nieuwe schooljaar. Reflectie op de leerdoelen voor semester 2: Allereerst word de beschrijving van het leerdoel gegeven, gevolgd door het door mijzelf gesteld plan van aanpak hiervoor. Hierna wordt er gereflecteerd op het semester er beoordeeld of dit gelukt is, half gelukt of niet gelukt is. Het effectief samenwerken in groepsverband verbeteren. Samenwerken in groepsverband is een eigenschap die ik naar eigen zeggen niet volledig beheers. Vaak komt het erop neer dat ik zo min mogelijk presteer terwijl de rest zich een slag in de rondte werkt. In het aankomend half jaar hoop ik hier in dermate vordering in te maken dat de gedeelde werklast voor een ieder gelijk is. Plan van aanpak hiervoor: Beter in een projectgroep zitten; dit zal ik doen door actiever mee te doen met de groep. En ook mijn mening te laten horen wanneer ik overtuigd dat mijn idee/ oplossing/ visie de juiste en de beste is. Reflectie: Het samenwerken ging tijdens het project van de Zonnepomp over het algemeen goed. Dit was vooral te wijten aan de groep. Deze was ijverig maar ook relaxed, mensen namen zelf opdrachten op zich en leverden deze tijdig in. Helaas was het niet het gehele project zo, aan het einde van de doorlooptijd van het project waren er toch momenten dat personen hun werk niet bijtijds hadden gedeeld met de groep. Waardoor mensen late uren moesten maken om het werk alsnog tijdig af te hebben. Ook presentie tijdens ingeroosterde werkuren was niet altijd even positief.

5 Naast dit groepsproject waren er ook nog enkele kleinere opdrachten die uitgevoerd moesten worden in groepen van 2 á 3 personen. Voor deze projecten mocht je zelf je partners kiezen en hierdoor kwam het vaak zo dat ik samen met dezelfde klasgenoot werkte. Dit omdat ik weet waar de persoon toe in staat is, maar ook omdat het dan mogelijk is om opdrachten onderling te delen. Wanneer één van de personen waarmee ik samenwerkte een keer weinig tijd had om aan zijn/ haar school te werken was het geen probleem en wisten we van elkaar dat deze werklast die de andere persoon op zich nam de volgende keer door de andere werd gedragen. Daarom durf ik te zeggen dat de samenwerking beter is gegaan dan in het eerste semester, ik kan beter opdrachten uit handen geven en wil niet alles zelf doen. Wel zal het beter zijn om de opdrachten die ik uit moet voeren niet steeds met de zelfde persoon te doen. Met als reden dat ik op die manier niet enkel met één á twee personen leer samen werken, maar met meerdere verschillende personen. Met allen hun eigen sterken en zwakken kanten. Beter plannen en organiseren. Ik wil dit jaar leren hoe je het beste je tijd in kan plannen. Op dit moment modder ik maar een beetje aan en komt het vaak neer op de laatste minuut. Hier zal ik graag verandering in zien. Het kost veel tijd en energie om mijn schoolwerk steeds maar weer op deze manier te maken. Verder leidt mijn privé leven er ook onder, doordat ik soms afspraken niet na kan komen omdat ik aan schoolwerk moet zitten. Ik heb mijzelf daarom dit doel gesteld om rust en structuur aan te brengen in mijn avonden. Plan van aanpak hiervoor: Werk aanpakken en gelijk maken, niet uitstellen tot het eind Minder kritisch zijn op mijn werk, wanneer het aan de eisen voldoet is het goed genoeg Tijd die ik thuis zit beter inplannen, minder privé meer school en meer gevarieerd Reflectie: Om gelijk maar met de deur in huis te vallen, dit leerdoel is van de drie leerdoelen die ik mij gesteld heb het minste gevorderd. Ik heb wel steeds de eerste stap genomen en een planning gemaakt, maar deze leefde ik dan nooit na. Hierdoor wist ik heel goed wat er moest gebeuren maar liet ik alsnog alles tot het laatste moment komen. Dit was vervelend voor de personen waar ik mee samenwerk en ook voor mij aangezien ik veel slaap uren in heb moeten leveren om de opdrachten alsnog op tijd af te kunnen krijgen. Dit persoonlijk ontwikkeling plan is daar helaas geen uitzondering op. Wel heb ik om advies gevraagd bij de moeder van mijn vriendin, deze is docent aan de Hogeschool Leiden en begeleid daar als mentor ook studenten. Deze heeft mij verteld dat de eerste stap, het maken van een planning, de makkelijkste is. Het naleven hiervan is het moeilijkste van het plannen. Dat deze bewering waar is, ben ik proef ondervind lijk achter gekomen. Om deze reden heb ik besloten dat het gestelde doel niet behaald is en dat ik hier nog aan moet werken. Deze is dan ook wederom gesteld in mijn nieuwe leerdoelen.

6 Mijn propedeuse in één jaar halen. Ik wil mijn propedeuse in één jaar halen, ik ben op dit moment al hard onderweg maar toch wil ik dit doel voor mijzelf stellen. Het is eigenlijk voor het eerst dat er ik der mate gemotiveerd ben voor een opleiding, dat ik mij er toe kan zetten om daadwerkelijk thuis aan school te werken. Plan van aanpak hiervoor: Alle positieve veranderingen die ik doormaak zullen bijdragen aan het behalen van mijn propedeuse. Daar zijn alle bovengenoemde, eerder genoemde doelen nodig om dit waar te maken. En behoren ze daarom ook tot de acties die ik moet ondernemen om dit doel te verwezenlijken. Reflectie: Aan het einde van het jaar moet ik stellen dat ik mijn propedeuse niet behaald heb binnen één jaar. Dit omdat ik veel moeite heb met het vak Mechanica, voor dit vak heb ik één tentamen niet een voldoende mogen behalen. Daardoor mis ik de kans om in één jaar mijn propedeuse te behalen, aangezien ik het cluster wat dit tentamen bevat niet behaald heb en mijn punten hier daardoor niet voor krijg. Verder heb ik voor zover ik nu kan zeggen alles gehaald, wat betekent dat ik een positief bindend studie advies zal krijgen en naar het tweede jaar door mag. Daarom is het meer dan redelijk om te zeggen dat ik volgende jaar alsnog mijn Propedeuse ga halen. Leerdoelen voor het nieuwe schooljaar: Meer discipline tonen. Het laatste semester heb ik mogen ondervinden dat ik een groot tekort heb aan discipline. Ik kom vaak 5 minuten te laat ergens enkel omdat ik niet tijdig mijn bed uit kon komen of omdat ik niet genoeg haast heb gemaakt om mijn trein te kunnen halen. Daarnaast kon ik het vaak niet opbrengen om mijn huiswerk voor school te doen nadat ik op school een lange dag heb gehad. Ik wil dan thuis relaxen en rustig aan doen in plaats van nog wat aan school doen. Consequentie van dit gedrag is dat ik veel opdrachten op het laatste moment af maak, of dat ik ze te laat inlever simpel weg omdat ik mijzelf er niet toe kan zetten om er thuis nog aan te werken. Aan de motivatie kan het niet liggen, ik wil nog steeds mijn HBO studie werktuigbouwkunde behalen en daarna gaan werken. Maar ik ben op dit moment de visie op de toekomst kwijt. Hierdoor richt ik me meer op het nu. En dat betekent dat ik na een lange dag school de discipline niet kan opbrengen om nog door te werken, maar liever series ga kijken of met vrienden een spel spelen online op de computer.

7 Beter plannen en organiseren. Ik heb dit jaar mogen leren hoe je het beste je tijd in kan plannen. Helaas blijft het vaak alleen bij plannen, de uitvoering van de planning laat vaak te wensen over. Op dit moment modder ik, net zoals in het eerste semester, nog steeds maar wat aan en komt het vaak neer op de laatste minuut. Hier wil ik verandering in zien. Het kost veel tijd en energie om mijn schoolwerk steeds maar weer op deze manier te maken. Verder leidt mijn privé leven er ook onder, doordat ik soms afspraken niet na kan komen omdat ik aan schoolwerk moet zitten. Ik heb mijzelf daarom voor het eerste semester gesteld om rust en structuur aan te brengen in mijn avonden. Dit is helaas niet voldoende gebleken voor mij om mijn planningen na te komen. Daarom wil ik nu mijn hele dag in kaart brengen en hier een planning over maken. Dit ga ik doen door hulp te zoeken in de vorm van de door school aangeboden cursussen, om zo de nodige handvaten te krijgen die mij kunnen helpen balans te vinden tussen school en privé. Hiermee zal ik mijn tijd beter kunnen benutten en niet meer te hoeven stressen om een opdracht op tijd af te ronden. Wanneer ik hier succesvol in ben, zal dit terug te zien zijn in mijn cijfers. Deze zullen beter worden en consistent. Maar ook in mijn houding en gedrag, ik zal meer rust kunnen vinden en meer energie hebben, omdat ik geen werk op het laatste moment moet afmaken waardoor ik slaap zal moeten missen. Mijn propedeuse en uiteindelijk HBO werktuigbouwkunde diploma behalen. Mijn doel was om mijn propedeuse in één jaar te behalen, hiervoor was ik goed op weg in het eerste semester. Maar in het tweede semester heb ik dit doel moeten aanpassen, ik heb veel moeite met het vak Mechanica en hiervoor heb ik een onvoldoende behaald na de herkansing. Waardoor ik punten moet missen. Toch wil ik het doel voor mijzelf stellen om alsnog mijn propedeuse te behalen. En daarna uiteindelijk ook mijn HBO werktuigbouwkunde diploma. Het is nog steeds zo dat ik gemotiveerd ben voor de opleiding, al heb ik wel moet mij er toe te zetten om daadwerkelijk thuis aan school te werken.

8 4. PAP De veranderingen die ik zal moeten ondergaan om mijn doelen voor het nieuwe schooljaar te bereiken zijn: Voor het tonen van meer discipline: Door een duidelijke structuur aan te brengen in mijn dagen zal ik mijzelf makkelijker tot schoolwerk kunnen zetten. Omdat ik dan weet wanneer ik weer tijd heb om te kunnen ontspannen. Ik ga op zoek naar een persoon die mij kan helpen bij het minderen van mijn tijd die ik besteed aan het doen van onzinnige dingen, zoals gamen, waardoor ik deze tijd kan gebruiken voor het maken van schoolwerk. Door middel van een kort gesprek aan het einde van elke week met mijn ouders evalueer ik of ik beter aan school heb gewerkt dan de weken daarvoor. En zal er een nieuw plan van aanpak voor de volgende week bepaald worden. Voor het plannen en organiseren: Mijn plan is om de uren die ik per dag besteed aan bezigheden bij te houden, zodat ik overzicht krijg van de tijd die ik aan bepaalde dingen besteed. Aan de hand van deze data zal ik structuur aan kunnen brengen in mijn volledige dagen, inclusief weekenden. Dit ga ik doen door middel van een planning, van 8 tot 5, met wat ik per uur ga doen, deze deel ik dan met mijn ouders die daarbij als stok achter de deur zullen werken om mij deze planning ook daadwerkelijk na te laten leven. Werk aanpakken en gelijk inplannen of nog beter gelijk maken, niet uitstellen tot het eind. Minder kritisch zijn op mijn werk, wanneer het aan de eisen voldoet is het goed genoeg. Tijd die ik thuis zit beter inplannen, minder privé meer school en meer gevarieerd. Voor het behalen van mijn propedeuse: Alle positieve veranderingen die ik doormaak zullen bijdragen aan het alsnog behalen van mijn propedeuse. Daar zijn alle bovengenoemde, eerder genoemde doelen voor nodig om dit waar te maken. En behoren ze daarom ook tot de acties die ik moet ondernemen om dit doel te verwezenlijken.

9 8. Nawoord. Hopend de lezer meegenomen te hebben in mijn persoonlijke groei van het laatste jaar sluit ik dit verslag af met gedeelde emoties. Persoonlijk ben ik veel te weten gekomen over mijzelf, ik heb mijn sterke en zwakken kanten mogen herontdekken. Daarnaast heb ik ook veel geleerd qua werkhouding en planning. Ik wil dan ook zorgen dat deze verbeteren aangezien een verbetering hierin door zal schijnen in mijn gehele studenten tijd. En daarna zal ik ook nog vele jaren de vruchten van deze persoonlijke groei kunnen plukken. Daarom ben ik van mening dat ik nog zoveel moeten leren en verbeteren aan mijzelf, al kijk ik hier niet tegen op, eerder naar uit. Want ik ben van mening dat dit er voor zorgt dat het leven interessant en boeiend blijft.

Persoonlijk ontwikkelingsplan.

Persoonlijk ontwikkelingsplan. Persoonlijk ontwikkelingsplan. Naam: Michael Botermans Studienummer: 15103471 Email: 15103471@student.hhs.nl Datum: 26-01-2017 Coach: Dhr. A. Verkuilen, Email: A.Verkuilen@hhs.nl 1. Introductie Beste lezer,

Nadere informatie

Persoonlijk ontwikkelingsplan.

Persoonlijk ontwikkelingsplan. Persoonlijk ontwikkelingsplan. Naam: Michael Botermans Studienummer: 15103471 Email: 15103471@student.hhs.nl Datum: 26-01-2017 Coach: Dhr. A. Verkuilen, Email: A.Verkuilen@hhs.nl 1. Introductie Beste lezer,

Nadere informatie

Persoonlijk ontwikkelingsplan. 1. Introductie. Michael Botermans Studienummer: Datum:

Persoonlijk ontwikkelingsplan. 1. Introductie. Michael Botermans Studienummer: Datum: Persoonlijk ontwikkelingsplan. Naam: Michael Botermans Studienummer: 15103471 Email: 15103471@student.hhs.nl Datum: 23-12-2015 Coach: Email: Dhr. A. Verkuilen, A.Verkuilen@hhs.nl 1. Introductie Beste lezer,

Nadere informatie

Persoonlijk Ontwikkelingsplan

Persoonlijk Ontwikkelingsplan Persoonlijk Ontwikkelingsplan Naam Erik Oord Studienummer 16086600 Datum (versie) 20-06-2017 SLB-er Mevr. Hollegien 1. Reflectie Wie ben ik? Ik ben Erik Oord, eerstejaars student aan de Haagse Hogeschool

Nadere informatie

Persoonlijk Ontwikkelingsplan

Persoonlijk Ontwikkelingsplan Persoonlijk Ontwikkelingsplan Naam: Erik Oord Studienummer: 16086600 Datum: (versie) 25-01-2019 SLB-er: Mevr. Hollegien 1. Reflectie Wie ben ik? Ik ben Erik Oord, derdejaars student aan de Haagse Hogeschool

Nadere informatie

Persoonlijk ontwikkelingsplan

Persoonlijk ontwikkelingsplan Persoonlijk ontwikkelingsplan Naam Danny Yang Studienummer 14131889 Datum 29-01-2015 Coach Van Tiel 1. Reflectie Wie ben ik? Persoon Ik ben Danny Yang geboren op 26-02-1996. Ik heb een havo diploma op

Nadere informatie

Zelfreflectie Jaar 1 Marco Kleine Deters 1550275 Bedrijfskundige Informatica

Zelfreflectie Jaar 1 Marco Kleine Deters 1550275 Bedrijfskundige Informatica Zelfreflectie Jaar 1 Marco Kleine Deters 1550275 Bedrijfskundige Informatica Auteur: Marco Kleine Deters Opleiding: Bedrijfskundige Informatica Klas: BIEV2B Studentcode: 1550275 Datum: 8-6-2009 1 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Namens Jelle: Je kan heel goed verslagen schrijven. En je bent altijd gemotiveerd om te werken. Ga vooral zo door.

Namens Jelle: Je kan heel goed verslagen schrijven. En je bent altijd gemotiveerd om te werken. Ga vooral zo door. 360 graden feedback groep sigma 7 2.0: Feedback aan Max: Dit project ben ik een stuk zelfverzekerder ingestapt dan het vorige project. Ik weet nu veel beter wat mijn eigen kwaliteiten zijn en ook die van

Nadere informatie

Persoonlijk Ontwikkelingsplan Laurens Roos

Persoonlijk Ontwikkelingsplan Laurens Roos POP Persoonlijk Ontwikkelingsplan Laurens Roos In het genoemde POP zal ik Laurens Roos, de uitvoerende student beschrijven; welke competenties ik heb, welke ik niet beheers, welke achtergrond mijn competenties

Nadere informatie

POP. Persoonlijk Opleidings Plan. Tim Tegelaar. Lekkerkerk 07-10-2012. De Haagse Hogeschool

POP. Persoonlijk Opleidings Plan. Tim Tegelaar. Lekkerkerk 07-10-2012. De Haagse Hogeschool POP Persoonlijk Opleidings Plan Tim Tegelaar Lekkerkerk 07-10-2012 De Haagse Hogeschool Naam Tim Tegelaar Studentnummer 12090948 origineel 07-10-2012 update - bedrijfsmentor Dhr. P. den Ouden bedrijfscoach

Nadere informatie

Studieplan Naam Nr. Klas Datum

Studieplan Naam Nr. Klas Datum Studieplan Jaar 2 Naam Jeffrey van der Lingen Nr. 500724549 Klas IS205 Datum 19/11/2016 Inhoudsopgave Inleiding... 3 1. Waar kom ik vandaan?... 4 1.1 Inleiding... 4 1.2 Mijn situatie... 4 1.3 Mijn vooropleiding...

Nadere informatie

SLB reflectie eindverslag. Docent: Mieke Vissers Naam: Lynn Duijs Studentnummer: Datum: Vak: SLB.

SLB reflectie eindverslag. Docent: Mieke Vissers Naam: Lynn Duijs Studentnummer: Datum: Vak: SLB. SLB reflectie eindverslag Docent: Mieke Vissers Naam: Lynn Duijs Studentnummer: 12043273 Datum: 05.11.2012 Vak: SLB 1 Inhoudsopgave Bijeenkomst 1 Blz. 3 Bijeenkomst 2 Blz. 4 Reflectie 3 + competenties

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Lisa Westerman Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Lisa Westerman... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Lisa,

Nadere informatie

Blok 1 - Introductie

Blok 1 - Introductie Reflectie jaar 1 Algemeen Aan het begin van het eerste jaar kwamen een hoop nieuwe dingen op mij af. Na een jaar reizen had ik veel zin om aan de studie Voeding en Diëtetiek te beginnen en was erg benieuwd

Nadere informatie

IK WIJZER. Ik wil graag weten wie ik ben

IK WIJZER. Ik wil graag weten wie ik ben IK WIJZER Ik wil graag weten wie ik ben Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Jouw uitslag... 4 Copyright DilemmaManager B.V. Pagina 2 van 8 1 Inleiding Hallo Ruben, Dit is de uitslag van jouw Ik-Wijzer.

Nadere informatie

Zelfreflectie meetinstrument Ondernemende houding studenten Z&W

Zelfreflectie meetinstrument Ondernemende houding studenten Z&W Zelfreflectie meetinstrument Ondernemende houding studenten Z&W 1 Naam student: Studentnummer: Datum: Naam leercoach: Inleiding Voor jou ligt het meetinstrument ondernemende houding. Met dit meetinstrument

Nadere informatie

Bijlage 5 Interviewformulier studieadviseurs

Bijlage 5 Interviewformulier studieadviseurs Bijlage 5 Interviewformulier studieadviseurs Studentnummer: Naam aanmelder: Stap 1. Welkom heten en uitleggen wat het onderzoek inhoudt (Tijd: 5 minuten) Landelijk en bij de FEM is er sprake van een hoge

Nadere informatie

Rubrics vaardigheden

Rubrics vaardigheden Rubrics vaardigheden Rubrics vaardigheden In het leerlab 2020 hebben 7 vernieuwingsscholen vier rubrics ontwikkeld om de persoonlijke groei van leerlingen in kaart te brengen. Deze rubrics zijn vaardigheden

Nadere informatie

Competentie reflectie van het eerste jaar.

Competentie reflectie van het eerste jaar. Competentie reflectie van het eerste jaar. In dit document word beschreven welk competentie niveau( s) ik behaald heb in het eerste jaar. Met daarbij de manier waarop en aantoning in de vorm van een cijfer

Nadere informatie

Rubrics vaardigheden

Rubrics vaardigheden Rubrics vaardigheden Rubrics vaardigheden In het leerlab 2020 hebben 7 vernieuwingsscholen vier rubrics ontwikkeld om de persoonlijke groei van leerlingen in kaart te brengen. Deze rubrics zijn vaardigheden

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Johan Vosbergen Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Johan Vosbergen... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Johan,

Nadere informatie

EEN OPEN DAG BEZOEKEN

EEN OPEN DAG BEZOEKEN Activiteit voor in de les: EEN BEZOEKEN Middels dit document wil De Haagse Hogeschool de aankomende studenten tools geven om zich goed voor te bereiden op hun studiekeuze via het bezoeken van een Open

Nadere informatie

Reflectieverslag Zonnepomp

Reflectieverslag Zonnepomp Reflectieverslag Zonnepomp Kevin de Ram Reflectieverslag Zonnepomp Kevin de Ram Culemborg Unica Installatietechniek B.V. mei 2016 Kevin de Ram Reflectieverslag Zonnepomp 1 Voorwoord Mijn naam is Kevin

Nadere informatie

StudieThermometer. Temperatuur wat aan de lage kant? Mw Demo Kandidaat Instelling Demo

StudieThermometer. Temperatuur wat aan de lage kant? Mw Demo Kandidaat Instelling Demo StudieThermometer Mw Demo Kandidaat 27-11 - 2018 Temperatuur wat aan de lage kant? Instelling Demo Beste Demo, Goed dat je de StudieThermometer hebt ingevuld! Het helpt je om te bekijken of alles goed

Nadere informatie

B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1

B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1 B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1 JE ONBEWUSTE PROGRAMMEREN VOOR EEN GEWELDIGE TOEKOMST De meeste mensen weten heel goed wat ze niet willen in hun leven, maar hebben vrijwel geen

Nadere informatie

Persoonlijk ontwikkelingsplan. (Format) Martijn van Wijngaarden Studienummer Datum Theinert, J.F. 1. Reflectie

Persoonlijk ontwikkelingsplan. (Format) Martijn van Wijngaarden Studienummer Datum Theinert, J.F. 1. Reflectie Persoonlijk ontwikkelingsplan (Format) Naam Martijn van Wijngaarden Studienummer 12026840 Datum 9-12-12 Coach Theinert, J.F. 1. Reflectie Wie ben ik? Ik ben Martijn van Wijngaarden, 18 jaar en geboren

Nadere informatie

Reflectiegesprekken met kinderen

Reflectiegesprekken met kinderen Reflectiegesprekken met kinderen Hierbij een samenvatting van allerlei soorten vragen die je kunt stellen bij het voeren van (reflectie)gesprekken met kinderen. 1. Van gesloten vragen naar open vragen

Nadere informatie

360 graden feedback formulieren

360 graden feedback formulieren 360 graden feedback formulieren Propedeuse blok 3 360 graden feedback formulier Auteur: Wouter van Zoest Positief: 1. Initiatief Toont veel initiatief om dingen aan te pakken en heeft naar mijn mening

Nadere informatie

Aandachtspunt

Aandachtspunt FEEDBACK VOOR DE LEERLING Plannen en organiseren Planmatig werken Ik werk chaotisch en heb geen aandacht voor plan en schema. Ik kan geen prioriteiten stellen. Ik werk ordelijk, maar vergeet daarbij het

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Voorwoord Verwachtingen van klanttest De klanttest Ontwikkelplan

Inhoudsopgave. Voorwoord Verwachtingen van klanttest De klanttest Ontwikkelplan Klanttest. Inhoudsopgave Voorwoord Verwachtingen van klanttest De klanttest Ontwikkelplan Voorwoord In blok 2 hebben we een klanttest uitgevoerd om te kijken of er vraag is naar het ontwikkelingsplan.

Nadere informatie

Feedback Project Ergonomisch Ontwerpen

Feedback Project Ergonomisch Ontwerpen Feedback Project Ergonomisch Ontwerpen Competenties Sociaal en communicatief functioneren (P9) Initiatief (P10) Reflectie (P11) Afgelopen module heb je met een groepje gewerkt aan je project. In week 7

Nadere informatie

Dat ze klaarstaat voor haar vrienden. Als ze samen is met haar vriendinnen, is er veel gein

Dat ze klaarstaat voor haar vrienden. Als ze samen is met haar vriendinnen, is er veel gein Oefening 5 Persoon 1: Annet Kok (moeder) Talent: Prestatiegericht Betrouwbaar Humoristisch Optimistisch Vasthoudend Concreet voorbeeld: Tijdens de hockeywedstrijden Dat ze klaarstaat voor haar vrienden

Nadere informatie

Cosis Begeleid Leren

Cosis Begeleid Leren Vaardigheidslessen: Hulp bij studeren Om met succes een opleiding te kunnen volgen is het voor jongeren belangrijk dat ze over een aantal specifieke vaardigheden beschikken. Daarom hebben we een cursus

Nadere informatie

WERKBLADEN. Starterskit. voor zelfcoaching. Mark Vlemmings. Thema, uitgeverij van Schouten & Nelissen

WERKBLADEN. Starterskit. voor zelfcoaching. Mark Vlemmings. Thema, uitgeverij van Schouten & Nelissen WERKBLADEN Starterskit voor zelfcoaching Mark Vlemmings Thema, uitgeverij van Schouten & Nelissen WERKBLAD ANALYSE 1 Dit is het probleem waar ik aan wil werken: 2 Ik heb de volgende onprettige gevoelens

Nadere informatie

Het participeren in een voortgangsgesprek van een stagiaire

Het participeren in een voortgangsgesprek van een stagiaire 1 1 1 1 1 1 0 1 0 0 Opdrachtformulier Het participeren in een voortgangsgesprek van een stagiaire Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen.

Nadere informatie

Blok 1 - Voeding en ziekte

Blok 1 - Voeding en ziekte Reflectie jaar 2 Algemeen Nadat ik mijn propedeuse heb behaald kon ik mij in het volgende studiejaar compleet richten op het begin van de hoofdfase. Ik heb in het tweede jaar veel geleerd en mijzelf verder

Nadere informatie

Bas Smeets page 1

Bas Smeets  page 1 Bas Smeets www.bsmeets.com page 1 JE ONBEWUSTE PROGRAMMEREN VOOR EEN GEWELDIGE TOEKOMST De meeste mensen weten heel goed wat ze niet willen in hun leven, maar hebben vrijwel geen idee wat hoe hun ideale

Nadere informatie

SWOT. Werkblad 1 Sterke punten. 1.Omgevingsgericht heid

SWOT. Werkblad 1 Sterke punten. 1.Omgevingsgericht heid SWOT Werkblad 1 Sterke punten Sterke punten 1.Omgevingsgericht heid 2. Vermogen tot groei en vernieuwing Voorbeelden Ik ben echt iemand die midden in de maatschappij staat. Ik heb veel interesses binnen

Nadere informatie

Zweefbrug. 360 Feedback. Periode: Blok 2

Zweefbrug. 360 Feedback. Periode: Blok 2 360 Feedback Zweefbrug Module (vakcode): Beroepsproduct: Groep: Thema Enkelstukproduct WPV1.2 360 Feedback Bridge Club Periode: Blok 2 Ingeleverd op: Vrijdag 1 Februari Projectleden: Gijs Druif 12050377

Nadere informatie

We vragen je om in ieder geval twee documenten te lezen. Deze kun je via de volgende linkjes downloaden.

We vragen je om in ieder geval twee documenten te lezen. Deze kun je via de volgende linkjes downloaden. Voorbereidingsopdracht Selectie & Plaatsing HAN Fysiotherapie voor iedereen die met deze opleiding wil starten in september 2018 (studiejaar 2018-2019) In dit document vind je een groot deel van de vragen,

Nadere informatie

Het volgende interview werd gehouden op de Hogeschool Inholland, gevestigd te Haarlem door Theo Dixon met Dhr. Marvin Brouwer.

Het volgende interview werd gehouden op de Hogeschool Inholland, gevestigd te Haarlem door Theo Dixon met Dhr. Marvin Brouwer. Het volgende interview werd gehouden op de Hogeschool Inholland, gevestigd te Haarlem door Theo Dixon met Dhr. Marvin Brouwer. Inleiding Als eerst hebben we elkaar begroet. Een voorstel ronde gedaan en

Nadere informatie

ZELFMANAGEMENT & COMMUNICATIE NADIA GROENEWALD G&IB - 3012673

ZELFMANAGEMENT & COMMUNICATIE NADIA GROENEWALD G&IB - 3012673 ZELFMANAGEMENT & COMMUNICATIE NADIA GROENEWALD G&IB - 301673 Opdracht 1 Opdracht Wat is je motivatie voor deze opleiding? Ik ben vooral geïnteresseerd in de Interaction Design aspecten van de opleiding.

Nadere informatie

Hoe gaat het met je studie?

Hoe gaat het met je studie? 195 195 HOOFDSTUK 12 Hoe gaat het met je studie? WOORDEN 1 Kies uit: onvoldoende controleren gymnastiek mening huiswerk 1 Heb je je al gemaakt? 2 Ik was op school niet zo goed in. Ik vond sport niet leuk.

Nadere informatie

Reflectieverslag. Jeroen Tennis Today

Reflectieverslag. Jeroen Tennis Today Reflectieverslag 2013 Jeroen Tennis Today 13-6-2013 1 Inhoud Inleiding... 3 Hoofdstuk 1... 4 Persoonlijke leerdoelen... 4 Reflectie volgens de PDCA-cyclus... 4 Hoofdstuk 2... 7 Stage... 7 Stageopdracht...

Nadere informatie

Fontys Economische Hogeschool Tilburg. SLB Rapport. Dinsdag, 24 November. Carolien Boers

Fontys Economische Hogeschool Tilburg. SLB Rapport. Dinsdag, 24 November. Carolien Boers Fontys Economische Hogeschool Tilburg SLB Rapport Dinsdag, 24 November Carolien Boers 2144437 2009 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Belbin test... 4 SWOT-analyse... 5 2 P a g i n a Inleiding In dit rapport

Nadere informatie

Lambrecht Spijkerboer 12 oktober 17

Lambrecht Spijkerboer 12 oktober 17 Lambrecht Spijkerboer STA@Lambrechtspijkerboer.nl 12 oktober 17 De leerling in beeld Waarom eigenlijk toetsen? Wat wil je van de leerlingen weten? En wat willen de leerlingen van jou weten?... 4 vragen

Nadere informatie

Opleiding: HBO-V, Hogeschool van Amsterdam

Opleiding: HBO-V, Hogeschool van Amsterdam Naam student: Roos Wiggelendam Klas: 2A2 Studentnummer: 500634829 Docent: D. Kronenburg Opleiding: HBO-V, Hogeschool van Amsterdam Datum: 14/06/2013 Inhoudsopgave Inleiding Blz. 3 Casus Blz. 4 Leerdoelen

Nadere informatie

Eindverslag SLB module 12

Eindverslag SLB module 12 Eindverslag SLB module 12 Marthe Verwater HDT 3C 0901129 Inhoudsopgave: Eindreflectie.. Blz.3 Reflectieverslag les 1.. Blz.4 Reflectieverslag les 2.. Blz.6 Reflectieverslag les 3.. Blz.8 2 Eindreflectie

Nadere informatie

Professional Skills, Opdracht samenwerken. Teake Kastelein, Hanze hogeschool Groningen Industrieel Product Ontwerpen

Professional Skills, Opdracht samenwerken. Teake Kastelein, Hanze hogeschool Groningen Industrieel Product Ontwerpen 15 Professional Skills, Opdracht samenwerken Teake Kastelein, 348344 Hanze hogeschool Groningen Industrieel Product Ontwerpen Behoeftes _ Ambities Mijn ambitieniveau ligt dit jaar erg hoog. Omdat ik geen

Nadere informatie

Studeren aan het hbo. W i n d e s h e i m z e t k e n n i s i n w e r k i n g

Studeren aan het hbo. W i n d e s h e i m z e t k e n n i s i n w e r k i n g Studeren aan het hbo Inhoud van de presentatie Kenmerken van het hbo Verschil tussen havo en hbo Verschil hbo en universiteit Opbouw van een hbo-opleiding Studieresultaten en begeleiding Toelating en aanmelding

Nadere informatie

Ik stel veel 'doe-ik-het-goed' vragen. Ik weet hoe ik mezelf kan verbeteren, maar het lukt mij nog niet.

Ik stel veel 'doe-ik-het-goed' vragen. Ik weet hoe ik mezelf kan verbeteren, maar het lukt mij nog niet. Leerdoelen a.d.h.v. rubrics Rubrics voor het onderwijs Deze rubrics zijn door ons verzameld, geschreven of herschreven. Met vriendelijke groet, Team Vierkantgoed Rubric Optie 1 Optie 2 Optie 3 Optie 4

Nadere informatie

J L. Nordwin College Competentiemeter MBO - 21st Century & Green Skills. Vaardigheden Gedragsindicatoren. 21st Century Skill - -

J L. Nordwin College Competentiemeter MBO - 21st Century & Green Skills. Vaardigheden Gedragsindicatoren. 21st Century Skill - - Nordwin College Competentiemeter MBO - 21st Century & Green Skills 21st Century Skill Jouw talent Vaardigheden Gedragsindicatoren J L Ik weet wat ik wil Ik weet wat ik kan Ik ga na waarom iets mij interesseert

Nadere informatie

Alarmschijf. 360 graden feedback

Alarmschijf. 360 graden feedback Alarmschijf 360 graden feedback 11021411 Daan Boks 11065044 Casper Ottema 12076864 Martijn van Paassen 12050342 Jorrit de Jong 12091251 Martijn Hoogeboom 11030542 Carlos Quandt 12111376 Jens Hanemaaijer

Nadere informatie

Reflectieverslag Projectmanagement 1

Reflectieverslag Projectmanagement 1 Reflectieverslag Projectmanagement 1 Student: Roy Krabbenborg Hogeschool: Haagse Hogeschool Opleiding: Ad Projectleider Techniek Klas: TP11 Document: Refl. Verslag Prj. Man. Versie: 1.0 (juni 2016) Pagina

Nadere informatie

Digitaal leren = aantrekkelijk?

Digitaal leren = aantrekkelijk? Tabellenboek Digitaal leren = aantrekkelijk? Lectoraat Leren met ICT, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen Februari 2011 1 Inhoud 3 Ervaringen met LINK2... 3 3.1.2 Motivatie voor school... 3 3.1.3 Intrinsieke

Nadere informatie

3 Hoogbegaafdheid op school

3 Hoogbegaafdheid op school 3 Hoogbegaafdheid op school Ik laat op school zien wat ik kan ja soms nee Ik vind de lessen op school interessant meestal soms nooit Veel hoogbegaafde kinderen laten niet altijd zien wat ze kunnen. Dit

Nadere informatie

360 graden Peerfeedback

360 graden Peerfeedback 360 graden Peerfeedback Naam: Han van de Donk Klas: 1D SLB-docent: S. Brukx Datum: 25/01/2015 360 graden feedback Professioneel Gedrag Student: Han van de Donk... SLB Docent: Sarina Brukx... Ingevuld door

Nadere informatie

Stellingen Zelfsturend Leren

Stellingen Zelfsturend Leren Stellingen Zelfsturend Leren 1 Regie nemen voor je eigen leerproces De leerling is in staat om zelf initiatief te nemen en regie te voeren over zijn of haar leerproces, waar, wanneer, wat, hoe en met wie.

Nadere informatie

Criteria. Profielendag voor derdejaars

Criteria. Profielendag voor derdejaars Criteria Sector vmbo basis vmbo kader / theoretisch havo / vwo mbo niveau 1-2 mbo niveau 3-4 Fase van de opleiding begin van de opleiding tijdens de opleiding einde van de opleiding Loopbaancompetentie

Nadere informatie

111 super waardevolle quotes

111 super waardevolle quotes Stel jezelf eens een doel waar je zowel zenuwachtig als enorm enthousiast van wordt. Je mag er natuurlijk even over nadenken, maar deel wel hieronder welk doel jij jezelf hebt gesteld! Je leert het meeste

Nadere informatie

5. Waarin onderscheid deze organisatie zich van vergelijkbare organisaties? 9. Wat vinden die zorgvragers/klanten/cliënten belangrijk denk je?

5. Waarin onderscheid deze organisatie zich van vergelijkbare organisaties? 9. Wat vinden die zorgvragers/klanten/cliënten belangrijk denk je? Stagedossier Leerjaar 2 Verpleegkunde Naam: Klas: Leerjaar: PS-nummer: SLB er BPV-docent: Stage organisatie: evt. afdeling: Stage adres: Stageperiode: Naam werkbegeleider: Functie werkbegeleider: Van..

Nadere informatie

Competentie-ontwikkelplan. Dyon Jacobs september februari 2017 Tinka overzier

Competentie-ontwikkelplan. Dyon Jacobs september februari 2017 Tinka overzier Competentie-ontwikkelplan Dyon Jacobs 500725783 september 2016 - februari 2017 Tinka overzier Inhoudsopgave Visie op studie en beroep..2 Studievoortgang...4 Sterkte zwakte analyse......5 Ontwikkeldoelen

Nadere informatie

Brain Training in de Praktijk Hoe pas ik alle technieken het beste toe?

Brain Training in de Praktijk Hoe pas ik alle technieken het beste toe? Brain Training in de Praktijk Hoe pas ik alle technieken het beste toe? Brain Training Hoe pas ik alles toe? MTcompany - 1 - Voorwoord In een training de technieken toepassen is anders dan wanneer u dit

Nadere informatie

Zelfmanagement en Communicatie practicum

Zelfmanagement en Communicatie practicum Zelfmanagement en Communicatie practicum Heleen Bulthuis 10-1-16 Jenna Hardin GI1B ZMC practicum opdracht 1: Wat is je motivatie voor deze opleiding? Na mijn afgeronde MBO 4 opleiding voor Styling en Design

Nadere informatie

Trainersopleiding Voorjaar 2019

Trainersopleiding Voorjaar 2019 Trainersopleiding Voorjaar 2019 Remind Learning Eerste van Swindenstraat 381, Amsterdam www.remindlearning.nl liza@remindlearning.nl 020 261 1835 1 Remind Trainersopleiding voorjaar 2019 Hoi! Wat ontzettend

Nadere informatie

Sterkte-Zwakte Analyse

Sterkte-Zwakte Analyse Sterkte-Zwakte Analyse Naam en klas student: Dirkje Martens PEH16DA Stagegroep: Groep 5 en 6. Naam SLB: Frank Verwater Datum: Februari 2017 t/m april 2017 Naam Werkplekbegeleider: Stageschool: Taal stellen

Nadere informatie

Voorbereiding assessment

Voorbereiding assessment Voorbereiding assessment 1. Zelfportret gemaakt door malou... 1 2. Samenvatting... 3 3. Zelfportret door een docent... 5 4. Zelfportret door Slc er... Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd. 5. Aanvullende

Nadere informatie

Initiatief Ik heb niet vaak t initiatief genomen, omdat ik niet snel op nieuwe ideeën opkwam.

Initiatief Ik heb niet vaak t initiatief genomen, omdat ik niet snel op nieuwe ideeën opkwam. BLZ. 1/3 Naam: Mesam Sarwary Klas: WH13.a.2. Groep: 12 Mentor: Dhr. T.B. Salcedo Rahola Studentenummer: 13015176 Datum: 5-11-2014 Namen beoordeel groepsleden: 1) Mesam Sarwary 2) Hans Knibbe 3) Geert Smedes

Nadere informatie

7 TIPS DIE MIJ DAGEIJKS HELPEN OM IN FLOW TE WERKEN. Maartje. Ik heb de ruimte om iedere dag een paar

7 TIPS DIE MIJ DAGEIJKS HELPEN OM IN FLOW TE WERKEN. Maartje. Ik heb de ruimte om iedere dag een paar 7 TIPS DIE MIJ DAGEIJKS HELPEN OM IN FLOW TE WERKEN Toen ik begon met ondernemen, moest ik nog veel leren over het ondernemerschap. Zo had ik weinig kaas gegeten van marketing, wist ik niet veel van boekhouden

Nadere informatie

Handleiding Mbo-hbo doorstroomassessment jij en het hbo ..een succesvolle combinatie?

Handleiding Mbo-hbo doorstroomassessment jij en het hbo ..een succesvolle combinatie? Handleiding jij en het hbo..een succesvolle combinatie? Inhoudsopgave Leeswijzer 3 Inleiding 4 1. Het portfolio 5 1.1 Kwaliteitseisen 5 1.2 Samenstelling van het portfolio 5 1.3 Inleveren portfolio 6 1.4

Nadere informatie

JENAPLAN BUITENGEWOON JENA EEN ANDERE, SUCCESVOLLE AANPAK

JENAPLAN BUITENGEWOON JENA EEN ANDERE, SUCCESVOLLE AANPAK JENAPLAN BUITENGEWOON JENA EEN ANDERE, SUCCESVOLLE AANPAK In Heerenveen kunnen leerlingen sinds 1997 Jenaplan-onderwijs volgen in heterogene klassen: alle niveaus in één groep. Het Jenaplan-onderwijs sluit

Nadere informatie

Huiswerk tips! Speciaal voor jou! Praktijk voor reflexintegratie & kindercoaching

Huiswerk tips! Speciaal voor jou! Praktijk voor reflexintegratie & kindercoaching Speciaal voor jou! De leergierige scholier Huiswerk tips! Praktijk voor reflexintegratie & kindercoaching Schipperswijk 10 9665PM Oude Pekela tel: 06-10318833 info@moniquecoachtkids.nl www.moniquecoachtkids.nl

Nadere informatie

DOELGERICHT LEZEN EN SAMENVATTEN KWALITATIEF ONDERZOEK ENGELS GRAMMAR CREATIEF DENKEN

DOELGERICHT LEZEN EN SAMENVATTEN KWALITATIEF ONDERZOEK ENGELS GRAMMAR CREATIEF DENKEN STUDIELOOPBAANBEGELEIDING DOELGERICHT LEZEN EN SAMENVATTEN KWALITATIEF ONDERZOEK ENGELS GRAMMAR CREATIEF DENKEN BUSINESS BENCHMARK COMMUNICATIEMIDDELEN INLEIDING COMMUNICATIE PROJECTMATIG WERKEN PRESENTEREN

Nadere informatie

COVA 2. Naam: Sanne Terpstra. Studentennummer: Klas: 2B2. Lerares: L. te Hennepe

COVA 2. Naam: Sanne Terpstra. Studentennummer: Klas: 2B2. Lerares: L. te Hennepe COVA 2 Naam: Sanne Terpstra Studentennummer: 500646500 Klas: 2B2 Lerares: L. te Hennepe Inhoudsopgave Inleiding 2 Casus 3 Leerdoelen 3 Sterkte zwakte analyse 4 Gespreksanalyse 6 Reflectie 9 Bijlagen 12

Nadere informatie

Van onbekend naar verslaafd

Van onbekend naar verslaafd Van onbekend naar verslaafd Onbekend 1 Als je iets niet kent en niet weet wat het is, dan mis je het ook niet. Zoals een ongeboren baby het ervaart. Je mist niets. Behoefte 2 Noodzakelijk om in leven te

Nadere informatie

1. STRESS EN TIME MANAGEMENT

1. STRESS EN TIME MANAGEMENT 1 VOORWOORD Voordat ik StressPro oprichtte ben ik enkele jaren actief geweest op het terrein van time management. Ik had namelijk zelf ervaren hoe hectisch en gejaagd het leven kon zijn. Ik had behoefte

Nadere informatie

In rood de vragen die we bij de tweede meeting niet meer hebben gesteld. GPL = gepersonaliseerd leren. Vragenlijst docententeam gepersonaliseerd leren

In rood de vragen die we bij de tweede meeting niet meer hebben gesteld. GPL = gepersonaliseerd leren. Vragenlijst docententeam gepersonaliseerd leren Vragenlijst docententeam gepersonaliseerd leren In rood de vragen die we bij de tweede meeting niet meer hebben gesteld. GPL = gepersonaliseerd leren 5 punts Likertschaal 1. Ik ben een goede GPL docent

Nadere informatie

r ipboek voor ouders over studiekeuze

r ipboek voor ouders over studiekeuze s t r ipboek voor ouders over studiekeuze Uw kind gaat kiezen, hoe kunt u helpen? Studeren Werken Eigen Bedrijf Start Index Uw kind gaat kiezen. Wat kunt u doen als ouder? Hebt u vragen? Mail of bel mij.

Nadere informatie

Voorblad Naam :Yusha Bakker klas:g&ia1 datum: naam docenten: Emiel Kampen naam les: Usability Conclusie: Ik heb veel geleerd van het

Voorblad Naam :Yusha Bakker klas:g&ia1 datum: naam docenten: Emiel Kampen naam les: Usability Conclusie: Ik heb veel geleerd van het Voorblad Naam :Yusha Bakker klas:g&ia1 datum:21-10-2015 naam docenten: Emiel Kampen naam les: Usability Conclusie: Ik heb veel geleerd van het testen, ik heb fouten gezien in mijn portfolio die ik zelf

Nadere informatie

STUDIEVAARDIGHEID LOOPBAANLEREN - 1 HOOFDSTUK 1

STUDIEVAARDIGHEID LOOPBAANLEREN - 1 HOOFDSTUK 1 STUDIEVAARDIGHEID LOOPBAANLEREN - 1 HOOFDSTUK 1 Studievaardigheid De reis naar een eigen plek in de maatschappij is nu begonnen. En je reisdoel staat vast: een zelfverzekerde trotse handtekening op het

Nadere informatie

Informatieavond 4 havo

Informatieavond 4 havo Informatieavond 4 havo Algemene inleiding Inleiding LOB Korte pauze Mentoren, informatie over de klassen De havo afdeling Afdelingsleider 3,4,5 havo Jaarcoördinator 3&4 havo Afdelingsassistent 10 mentoren

Nadere informatie

Thema 2 Interpersoonlijk functioneren: Twee kernkwadranten van Ofman

Thema 2 Interpersoonlijk functioneren: Twee kernkwadranten van Ofman Thema 2 Interpersoonlijk functioneren: Twee kernkwadranten van Ofman Mijn vijf kaarten/ kernkwadranten uit het spel van Ofman waren: Inlevingsvermogen, doelgericht, open, geduldig, behulpzaam. Hier heb

Nadere informatie

TIPS en een concreet STAPPENPLAN

TIPS en een concreet STAPPENPLAN TIPS en een concreet STAPPENPLAN Hoe je als ondernemer FOCUS houdt en direct vooruitgang boekt. Hoe zorg je ervoor dat je zonder extra inspanning toch ontzettend veel realiseert en je zeer voldaan gaat

Nadere informatie

100% presence reflectie (logboek)

100% presence reflectie (logboek) 100% presence reflectie (logboek) Naam: Thomas Meiborg Klas: 1C Groep: 11 Naam Groep: Team 14 Andere Groepsleden: Valérie den Besten, Olaf van Boetzelaer, Rik Geersing, Tobias Roquas, Terry Tanke Module:

Nadere informatie

ZMC. Pracitucm Opdrachten. Naam: Gijs Bakker Datum: Docent: Heleen Bulthuis Vak: ZMC Practicum

ZMC. Pracitucm Opdrachten. Naam: Gijs Bakker Datum: Docent: Heleen Bulthuis Vak: ZMC Practicum ZMC Pracitucm Opdrachten Naam: Gijs Bakker Datum: 4-1-2016 Docent: Heleen Bulthuis Vak: ZMC Practicum Inhoud Practicum Opdracht 1... 2 Wat is je motivatie voor deze opleiding?... 2 Wat zijn je verwachtingen?...

Nadere informatie

HET FUNCTIONERINGSGESPREK

HET FUNCTIONERINGSGESPREK HET FUNCTIONERINGSGESPREK Tips voor een zinvol gesprek Inhoudstafel 1. Wat is een functioneringsgesprek? p4 2. Hoe bereid je je voor? p6 3. Verschillen met het evaluatiegesprek p8 Samenwerking verbeteren

Nadere informatie

7 TIPS. Om meer rust en ontspanning te ervaren voor en na een werkdag

7 TIPS. Om meer rust en ontspanning te ervaren voor en na een werkdag 7 TIPS Om meer rust en ontspanning te ervaren voor en na een werkdag Dit ebook is voor jou als hardwerkende jongvolwassenen met autisme spectrum stoornis of als je jezelf herken in de kenmerken van ASS.

Nadere informatie

Toelatingscode Havo. Van Mavo 4 naar Havo 4

Toelatingscode Havo. Van Mavo 4 naar Havo 4 Toelatingscode Havo Van Mavo 4 naar Havo 4 2015-2016 1 Toelatingscode Havo Amersfoort, september 2015 Geachte ouder(s)/verzorger(s), beste leerling, Voor u/je ligt de toelatingscode Havo zoals wij gebruiken

Nadere informatie

POP (persoonlijk opleidingsplan) Putman Installaties. Jeffrey Duindam

POP (persoonlijk opleidingsplan) Putman Installaties. Jeffrey Duindam POP (persoonlijk opleidingsplan) Putman Installaties Jeffrey Duindam 2 Persoonlijk opleidingsplan Jeffrey Duindam Studentennummer: 12068918 Opleiding: Associate Degree Installatietechniek 4 oktober 2012

Nadere informatie

M2 Pop-formulier

M2 Pop-formulier 2017-2018 M2 Pop-formulier Naam Persoonlijke gegevens Theresa Kalkman Geboortedatum: 24/08/2000 Studentnummer: 81369 Vorige/laatste opleiding voor MM? Ben je uit- of thuiswonend? Met beide ouders, broers

Nadere informatie

Criteria. Doel. Leerlingen leren kiezen en nemen steeds meer de regie in handen, hetgeen het eigenaarschap en de motivatie bij leerlingen vergroot.

Criteria. Doel. Leerlingen leren kiezen en nemen steeds meer de regie in handen, hetgeen het eigenaarschap en de motivatie bij leerlingen vergroot. Criteria Sector vmbo basis vmbo kader / theoretisch havo / vwo mbo niveau 1-2 mbo niveau 3-4 Fase van de opleiding begin van de opleiding tijdens de opleiding einde van de opleiding Loopbaancompetentie

Nadere informatie

DE ULTIEME SOLLICITATIEGIDS

DE ULTIEME SOLLICITATIEGIDS DE ULTIEME SOLLICITATIEGIDS HOOFDSTUK 1 9 feiten over het zoeken van een baan. 1. Jij moet zelf het heft in handen nemen. In plaats van via de traditionele manier te zoeken en te reageren op vacatures,

Nadere informatie

Stage Atom-Retail. Arwen de Vries MC4O 10/09/18-16/11/18

Stage Atom-Retail. Arwen de Vries MC4O 10/09/18-16/11/18 Stage Atom-Retail. Arwen de Vries 217856 2MC4O 10/09/18-16/11/18 Voorwoord. In dit verslag vertel ik over hoe mijn stageperiode is verlopen, wat ik geleerd heb en welke keuzes ik gemaakt heb. Deze stages

Nadere informatie

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN?

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN? Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN? Je vindt dat je teveel tijd doorbrengt met het spelen van games. Je beseft dat je hierdoor in de problemen kunt raken: je huiswerk lijdt

Nadere informatie

VERMINDER DE CHAOS IN JE HOOFD DOOR DEZE GOUDEN TIPS. Yvonne Burgmeijer Overmaat 24, 6831 AH, Arnhem

VERMINDER DE CHAOS IN JE HOOFD DOOR DEZE GOUDEN TIPS. Yvonne Burgmeijer Overmaat 24, 6831 AH, Arnhem VERMINDER DE CHAOS IN JE HOOFD DOOR DEZE GOUDEN TIPS CHAOS: De staat van verwardheid en ongeordendheid, die volgens de Griekse mythologie de oorspronkelijke toestand van het heelal was en vandaar: een

Nadere informatie