1 Sprekers bij verschillende gelegenheden

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "1 Sprekers bij verschillende gelegenheden"

Transcriptie

1 1 Sprekers bij verschillende gelegenheden Wie van ons houdt de inleiding bij de presentatie van de nota aan de hoofddirectie? Wie van ons voert het woord op de zilveren bruiloft van tante Ineke en oom Bert? Allemaal komen we ooit wel eens in situaties terecht waarin een groep mensen moet worden toegesproken. Die situaties kunnen erg van elkaar verschillen en vragen dan ook een verschillende aanpak. Voor de zilveren bruiloft komt bijvoorbeeld een spreker in aanmerking die oom en tante goed kent en die in staat is een vlotte, humoristische toespraak te houden. Voor de presentatie bij de hoofddirectie zal iemand gekozen worden die inhoudelijk deskundig is en van wie verwacht wordt dat hij in staat is kritische vragen te beantwoorden. Als er een spreker voor een congres gezocht wordt, denkt men allereerst aan een bekende autoriteit die zijn sporen verdiend heeft op het desbetreffende gebied, een pakkend verhaal kan houden en publiek kan trekken. Iedere gelegenheid vereist zo haar eigen sprekers en wij komen allemaal ooit in een situatie terecht waarin je zelf de meest aangewezen spreker bent. Hoe groot de verschillen ook zijn, de sprekers bij al deze gelegenheden zullen over een aantal basisvaardigheden moeten beschikken om tot een bevredigend resultaat te komen, zoals: De spreker moet verstaanbaar zijn. De spreker moet zijn gedachten kunnen ordenen, zodat zijn verhaal voor de toehoorders duidelijk te begrijpen en te volgen is. De spreker moet zijn spanningsniveau voldoende onder controle hebben om goed te functioneren. De spreker moet boeiend kunnen vertellen, zodat de aandacht van het publiek niet verslapt. De spreker moet contact kunnen maken met zijn toehoorders.

2 Sprekers bij verschillende gelegenheden 13 Een belangrijk verschil tussen gelegenheidstoespraken en mondelinge informatieoverdracht in bedrijfssituaties, zit niet alleen in de verschillende doelstellingen, maar ook in de technische hulpmiddelen en de interactie met het publiek. Wij komen hier in hoofdstuk 2 op terug. Bij meer technische, inhoudelijke toespraken in bedrijven zullen eerder hulpmiddelen zoals een beamer met PowerPoint-presentatie worden gebruikt. En er zullen meer interacties en discussies met het publiek plaatsvinden dan bij een jubileumtoespraak. De spreker die een vol congresgebouw toespreekt, zal in staat moeten zijn met de microfoon om te gaan en op onderhoudende wijze de aandacht van een zwijgende menigte vast te houden. Hoe verschillend deze vormen van mondelinge presentaties ook zijn, ze hebben zoveel gemeenschappelijks dat we in dit boek, wanneer we spreken over presenteren, al deze verschillende vormen bedoelen. Specifieke zaken, zoals het gebruik van technische hulpmiddelen en het omgaan met vragen, zullen apart worden behandeld. Centraal staan dus al die vaardigheden die nodig zijn om op een effectieve en (redelijk) ontspannen manier een groep mensen toe te spreken. Mensen zijn hun leven lang bezig met het leren van allerlei vaardigheden. Fietsen is een voorbeeld van iets dat je kunt leren door veel te oefenen. Zelfs als je geen talent hebt. Maar bij presenteren lijkt het soms of leren en oefenen niet aan de orde zijn. Wie kent de volgende uitdrukkingen niet: je hebt het, of je hebt het niet. En: hij is een geboren spreker en ik ben dat niet! Ons uitgangspunt is dat presenteren te leren is. En wel op dezelfde wijze als al die andere vaardigheden: door kennis te verwerven en door vaardigheden te oefenen. Natuurlijk, zoals niet iedereen die leert fietsen een Lance Armstrong zal worden, zo wordt niet iedere spreker een meeslepend redenaar. Geboren sprekers bestaan niet, wel sprekers die het gemakkelijker leren dan anderen.

3 14 Het woord is nu aan u! Sterkte/zwakteanalyse Om je aandacht te richten bij het doornemen van dit boek vragen wij je: ga eens bij jezelf na hoe jij je eigen ervaringsniveau inschat. Welke sterke en zwakke punten signaleer je bij het mondeling presenteren in verschillende situaties? Stel een lijstje op met aandachtspunten die bij het lezen van dit boek belangrijk zijn. Als hulpmiddel kun je onderstaande vragenlijst gebruiken: Ervaring 1 Hoe vaak in mijn leven heb ik een mondelinge presentatie gehouden in de volgende situaties? Toespraak in familie- of kennissenkring x Zakelijke presentatie in het bedrijf waar ik werk x Zakelijke presentatie voor een groep buitenstaanders x Jubileum- of afscheidstoespraak buiten mijn familie- of kennissenkring x Andere situaties x 2 Beschouw ik mijzelf op grond van deze inventarisatie als een ervaren, matig ervaren, of onervaren spreker? 3 Hoe tevreden ben ik met mijn prestaties tijdens het presenteren? Geef je mate van tevredenheid aan met een cijfer van 1 tot 5: 1 is zeer ontevreden, 5 is zeer tevreden. Tevredenheidsscore Voorbereiding Inhoud Opbouw van de presentatie Boeiend gebracht Juist taalgebruik Stemgebruik Gebruik hulpmiddelen Spanning/nervositeit Het omgaan met vragen Andere aspecten:...

4 Sprekers bij verschillende gelegenheden 15 4 Bij het bestuderen van dit boek en het uitvoeren van de oefeningen die erin voorkomen, wil ik mij vooral richten op het verwerven van de volgende vaardigheden:

5 2 Hoe bereid ik de toespraak voor? Bij het voorbereiden van een toespraak kun je beginnen met de inhoudelijke voorbereiding. Wat weet ik van het onderwerp? Wat wil ik mijn publiek hierover vertellen? Vaak blijkt achteraf dat de presentatie te weinig past bij de toehoorders of bij de gelegenheid. Of dat de spreker veel te veel aan de voorbereiding heeft gedaan. Wij adviseren dan ook om voorafgaand aan de inhoudelijke voorbereiding eerst een aantal vragen te beantwoorden: Wat wil ik bereiken met mijn presentatie of toespraak? Wie zijn mijn toehoorders? In welke situatie spreek ik precies? We zullen eerst deze drie vragen behandelen, voordat we ons gaan bezighouden met de vraag hoe je de presentatie inhoudelijk het beste voorbereid. Wat wil ik bereiken met de presentatie? Het scherp formuleren van het doel van je presentatie en van het effect dat je wilt bereiken bij het publiek is een essentiële fase bij de voorbereiding. Het bepaalt in belangrijke mate de inhoud, de te volgen strategie en de hulpmiddelen die je gaat gebruiken. Als je het doel voor jezelf scherp geformuleerd hebt, kun je bij het selecteren van de inhoud hoofd- en bijzaken onderscheiden. Je kunt dan ook een betere keuze maken uit de hulpmiddelen die je gaat gebruiken. Meestal zal een van de volgende doelen gesteld worden, of een combinatie ervan:

6 Hoe bereid ik de toespraak voor? 17 1 Informatieoverdracht Denk bijvoorbeeld aan de eerste bijeenkomst van studenten voor een nieuwe studierichting. De studenten moeten na afloop van je toespraak weten waar ze de roosters kunnen halen en waar het eerste college gegeven wordt. 2 Opiniebeïnvloeding Je toehoorders denken ongunstig over een bepaald product van jouw bedrijf. Met de toespraak wil je bereiken dat men gunstiger over dat product gaat denken. 3 Gedragsbeïnvloeding Je bent preventiemedewerker van de regiopolitie. Je spreekt voor groep 7 en 8 van de basisschool en je wilt bereiken dat de leerlingen diezelfde avond nog met deugdelijke verlichting fietsen. Het is duidelijk dat deze doelstellingen vaak nauw met elkaar samenhangen en elkaar overlappen. Bijvoorbeeld een toespraak bij een verkooppresentatie: ik ga bepaalde informatie verstrekken ( Wat kan dit apparaat allemaal ), om de opinie zodanig te beïnvloeden (de aanstaande koper moet denken: Hé, wat handig, dat is iets voor mij ), dat het gedrag verandert (kopen). Ondanks deze overlapping is het belangrijk dat je duidelijk bepaalt welke doelstelling je prioriteit heeft. Als je de nadruk legt op informatieoverdracht, zul je moeten kiezen welke informatie je het belangrijkste vindt. Een selectie is nodig, omdat het menselijke opnamevermogen en het geheugen beperkt zijn. De informatie die je eruit wilt laten springen, kun je nog eens benadrukken op een slide, of vastleggen in een brochure. Wil je vooral de opinie beïnvloeden, dan moet jij je verdiepen in de vraag welke argumenten voor dit publiek overtuigend zullen zijn. Dit heeft gevolgen voor de volgorde. Het is bekend dat de argumenten aan het begin en aan het eind van de presentatie het beste doordringen. Stel je gedragsverandering voorop, dan is het belangrijk dat het gewenste gedrag zo concreet mogelijk naar voren komt in je presentatie. En ook dat de toehoorders de voordelen van het gewenste gedrag zien.

7 18 Het woord is nu aan u! We zagen in het vorige hoofdstuk nog een vierde type doelstelling van een iets andere orde: de sfeer die je wilt creëren. Zo zal een jubileumtoespraak vooral bedoeld zijn om de sfeer te beïnvloeden. Met je toespraak wil je bijdragen aan de feestelijke sfeer tijdens een receptie of huldigingsceremonie. Het is vanzelfsprekend dat dit mede bepaalt welk materiaal je voor de toespraak gaat verzamelen: geen grafieken en cijfermateriaal, maar wel leuke persoonlijke anekdotes. Wie zijn mijn toehoorders? Een werkgever voor een zaal met werknemers: De belangrijkste uitdaging voor ons bedrijf is in de komende jaren meer winst te behalen! Een psycholoog op een ouderavond van een school in een volksbuurt: Bij leerprocessen moet u de stimulus-respons-relaties en de reinforcements in het oog houden. Beide sprekers hebben zich waarschijnlijk onvoldoende verdiept in hun toehoorders. De werknemer wordt onvoldoende aangesproken op zijn eigen belang, zoals het behoud van zijn baan. De ouders begrijpen niets van de verhandeling over het leren van hun kinderen. De kans dat de luisteraar heel snel afhaakt, is in deze situaties groot. Voorafgaand aan de inhoudelijke voorbereiding moet je dus voor jezelf een antwoord geven op de vragen: wie zijn mijn toehoorders en welke reacties zal mijn boodschap oproepen? Om contact te kunnen krijgen met het publiek, moet de presentatie aansluiten bij het kennisniveau, de ervaringen en de houding die je toehoorders hebben over het onderwerp dat je behandelt. Stel jezelf van tevoren de volgende vragen: Wat is het opleidingsniveau van mijn publiek? Over hoeveel achtergrondinformatie beschikt men? Verwacht het publiek een formeel of een informeel verhaal? Hoeveel belangstelling bestaat er voor mijn onderwerp? Wie heeft mij gevraagd en waarom? Wat is de heersende mening over dit onderwerp?

8 Hoe bereid ik de toespraak voor? 19 Aan de hand van de antwoorden op deze vragen kun je vervolgens bepalen: Hoeveel informatie moet ik in mijn presentatie verwerken? Welke diepgang breng ik aan? Welk taalgebruik is passend? Welke soort illustraties heb ik nodig? Welke strategie pas ik toe om belangstelling te wekken? Vooraf contact opnemen met degene die de bijeenkomst organiseert, of een klein opinieonderzoek aan de hand van de deelnemerslijst, kan je vaak helpen een beter beeld te krijgen van de toehoorders. Kortom, stel jezelf voorafgaand aan de presentatie de volgende vragen, om de informatie die je over wilt brengen zo goed mogelijk af te stemmen: Wat weet mijn publiek nú al van het onderwerp? Wat willen ze nog méér weten? Wat wil ík dat ze weten? In welke situatie spreek ik? Deze vraag heeft betrekking op de context van je presentatie, op de beschikbare tijd en op de technische voorzieningen. De antwoorden hierop bepalen hoeveel inhoudelijk materiaal je nodig hebt en waarop je gaat selecteren. De informatie over de technische mogelijkheden geeft je een beeld van de ondersteunende hulpmiddelen die je kunt gebruiken. Belangrijke vragen zijn: Hoeveel tijd heb ik tot mijn beschikking? In welke situatie praat ik precies? Is mijn presentatie een van de vele vergaderpunten, of staat deze tijdens de bijeenkomst juist centraal? Hoe is de presentatie aangekondigd? Wat is er allemaal voorafgegaan aan mijn voordracht?

9 20 Het woord is nu aan u! Ben ik de eerste die over dit onderwerp spreekt, of misschien al de zevende? Welke onderwerpen behandelen de andere sprekers? (Als je ervoor kunt zorgen dat je tijdens de bijeenkomst de eerste spreker bent, dan moeten de anderen rekening houden met jou. Dat geeft je veel vrijheid in het bepalen van de inhoud en de boodschap.) Presenteer ik staand vanachter een katheder, of zittend? Hoe ziet de zaal eruit? Welke hulpmiddelen heb ik tot mijn beschikking? Is er een voorzitter die mij inleidt, of moet ik dat zelf doen? Op welk tijdstip spreek ik? Het maakt verschil of je net voor, of net na de lunch moet presenteren. Ook hier blijkt hoe belangrijk het is vooraf contact te leggen met de organiserende instantie en eventueel de zaalbeheerder. Tot slot: soms is er een opdrachtgever, die specifieke verwachtingen heeft omtrent de resultaten van de toespraak. Of hij heeft eigen doelen, die jou niet bekend zijn. Als er een opdrachtgever is, raden wij je aan vooraf een gesprek met hem te voeren en duidelijk te vragen wat zijn doelstelling is. Inhoudelijke voorbereiding Om een begrijpelijke speech te houden, is een grondige voorbereiding noodzakelijk, zeker voor beginners. Het is trouwens ook één van de manieren om sprekersangst te overwinnen en zelfvertrouwen te krijgen: je weet wat je wilt bereiken en je weet waarover je wilt spreken. Door een try-out kun je nagaan in hoeverre je het gestelde doel bereikt en welke verbeteringen nog nodig zijn. We geven een aantal suggesties voor de voorbereiding: Maak een aantal korte notities over antwoorden die je hebt gekregen op de vragen in de vorige paragraaf: wat wil ik bereiken met mijn presentatie? Hoe ziet mijn publiek eruit? Hoeveel spreektijd heb ik? Wat zijn de technische mogelijkheden, et cetera?

10 Hoe bereid ik de toespraak voor? 21 Neem, voordat je begint te schrijven, eerst het volgende hoofdstuk door over de opbouw en de indeling van de presentatie. Maak daarna voor jezelf een korte, puntsgewijze samenvatting van je presentatie of toespraak (tien tot twintig regels). Schrijf vervolgens de inhoud van de toespraak in conceptvorm op, lees de tekst hardop voor en vraag je daarbij af of de woorden en zinnen inderdaad spreektaal zijn. Als je de inhoud helemaal schriftelijk voorbereidt, bestaat het gevaar dat je woordgebruik te veel uit schrijftaal, jargon en ingewikkelde constructies bestaat: Het is nu aangetoond dat door het systematisch vermijden van gekwalificeerde, politieke programmapakketten, in coördinatie met willekeurige digitale uitingsvormen er goede vooruitzichten zijn voor dynamische derdegeneratiekwalificaties om parallel te lopen met geïntegreerde, digitale communicatietechnieken. Een andere goede mogelijkheid is om de toespraak aan de hand van losse aantekeningen in te spreken in een dictafoon (mobiele telefoons en PDA s hebben deze functie) en de tekst pas later in een definitieve vorm uit te schrijven. Hierdoor is de kans groter dat je spreektaal gebruikt. Van belang is dat ook de voorbereiding al een min of meer mondelinge, en niet alleen een schriftelijke aangelegenheid is. Vooral voor beginners is het nuttig de toespraak te testen. Spreek je presentatie minimaal één keer hardop uit, mét gebruik van de gekozen hulpmiddelen. Die ene keer is een absoluut minimum. Daarnaast is het aan te raden de presentatie te testen, bijvoorbeeld bij huisgenoten, collega s of vrienden. Probeer daarbij zo veel mogelijk de werkelijke situatie te benaderen. Gebruik bijvoorbeeld de keukentafel als katheder en vraag je huisgenoten op zo groot mogelijke afstand te gaan zitten. Vraag hun zich te verplaatsen in de rol van kritische toehoorders die jou na afloop met vragen en opmerkingen zullen bestoken.

11 22 Het woord is nu aan u! OPDRACHT Neem je eerstvolgende presentatie in gedachten en geef aan de hand van de behandelde stof in dit hoofdstuk antwoord op de volgende vragen: Wat wil ik precies bereiken met deze presentatie of toespraak? Wie zijn mijn toehoorders? In welke situatie spreek ik? Hoe ga ik deze presentatie voorbereiden? Welke stappen ga ik zetten? Stel de inhoudelijke voorbereiding nog even uit. Lees eerst hoofdstuk 3 en 4 over de indeling en het gebruik van hulpmiddelen.

12 3 Hoe deel ik de toespraak in? Je weet nu wat je wilt bereiken, wie je publiek zal zijn en in welke situatie je straks zult spreken. Net als bij het schrijven van een boek of een scriptie is het belangrijk een goede en logische indeling te maken. Deze taak wordt regelmatig verwaarloosd met als mogelijk gevolg dat er voor de toehoorders geen touw meer aan de toespraak is vast te knopen. Hoe vaak heb je zelf zoiets niet meegemaakt? Een spreker die een constante brij van informatie de zaal inslingerde. Je haakte dan uiteindelijk af, omdat je uit het verhaal niet op kon maken wat nu wel en wat nu niet belangrijk was om te onthouden. Een goede spreker spreekt niet alleen goed, hij bereidt ook goed voor. Hij is iemand die, als hij zijn vooronderzoek gedaan heeft, ruime aandacht besteedt aan de indeling en opbouw van de toespraak. Een goede spreker neemt zijn publiek als het ware aan de hand mee door het verhaal. Naar een goede spreker wordt graag geluisterd, want zijn verhaal is goed te volgen. Een eenvoudig patroon voor een korte speech is: Formuleer een stelling. Laat deze stelling volgen door een ondersteuning en toelichting. Sluit af met een herhaling van de stelling in andere woorden. Een voorbeeld: 1 Stelling: Door het instellen van een verhaalplicht voor gemeenten op ex-partners van bijstandstrekkers, loopt de geestelijke gezondheid van gescheiden mensen ernstig gevaar. 2 Verduidelijking en toelichting: Ik zal u nu een aantal voorbeelden geven waaruit dit blijkt... De volgende cijfers van de Nederlandse Vereniging voor Ambulante Geestelijke Gezondheidszorg spreken voor zich...

13 24 Het woord is nu aan u! 3 Herhaling: In de nieuwe Bijstandswet is op geen enkele wijze rekening gehouden met door de rechter bekrachtigde afspraken tussen ex-partners. Hierdoor zullen veel oude wonden opengereten worden. Ondersteuning en toelichting zijn nodig als antwoord op denkbeeldige vragen van de toehoorders, als: Wat zei u daar precies? Wat verstaat u onder...? Kunt u dat met harde feiten aantonen? Is dat alleen úw mening, of denken andere deskundigen daar ook zo over? Iedere toespraak bestaat uit: 1 Inleiding: aandacht trekken voor het onderwerp duidelijke inhoudsopgave van de toespraak 2 Kern of romp: informatie argumentatie 3 Slot: samenvatting conclusie(s) De inleiding Maak je ook wel eens mee dat de spreker, voordat je het in de gaten had, al middenin zijn verhaal zat? Of dat de spreker begon, terwijl hij nog niet de volle aandacht van het publiek had en het geroezemoes in de zaal maar bleef doorgaan? Wij raden je aan om altijd, op de een of andere manier, de aandacht van je publiek te trekken. Het is nodig dat het publiek weet dat je gaat beginnen. De aandacht van het publiek moet op het onderwerp gericht worden. Denk maar aan het beeld van de dirigent. Door zijn armen te heffen, maakt hij duidelijk te willen beginnen. Het geroezemoes verstomt direct en ieders aandacht gaat naar het podium. Ook jij kunt de aandacht van het publiek dirigeren, door gebruik te maken van een goede aandachtstrekker die aansluit bij het doel

14 Hoe deel ik de toespraak in? 25 van je toespraak, of bij je publiek. Neem niet zomaar iets. Je kent ongetwijfeld voorbeelden van manieren om de aandacht te trekken. Wij geven enkele suggesties: Vertel waarom je dit onderwerp behandelt, bijvoorbeeld omdat de toehoorders dit gevraagd hebben, of omdat er problemen waren doordat instructies niet bekend bleken te zijn bij de medewerkers. Begin met een citaat, bijvoorbeeld: Moedermelk moet je ze geven, geen kostbare siropen uit de apotheek! (Luther) Vertel een spannend verhaal, bijvoorbeeld: een gefingeerd verslag van de sfeer in de Apollo-capsule in de laatste minuut voor de lancering (als je over de zin en onzin van ruimtevaart wilt spreken). Vertel een anekdote, bijvoorbeeld: de anekdote om de arbeidsmoraal te ondergraven van Heinrich Böll, als je over de aanpak van werkloosheid zult spreken. Maak een schokkende opmerking, bijvoorbeeld: Dames en heren, enkelen van ons zullen over tien jaar niet meer in leven zijn!, als je toespraak de titel heeft: Pluk de Dag. Noem een actualiteit uit de krant of het televisiejournaal die met het onderwerp te maken heeft. Begin met een actie, bijvoorbeeld: opkomen met een steekwagen vol rapporten, bij een toespraak over de steeds veranderende regelgeving van de overheid over... Ga ook vooraf na of je aangekondigd wordt. Is dat niet zo, stel jezelf dan voor, zodra je de aandacht hebt. Vervolgens vertel je in de verdere inleiding wat het onderwerp, het doel en de opbouw van je verhaal zijn. Je kunt dit vergelijken met de inhoudsopgave van een boek, en die kan heel kort zijn. Hieronder geven we nog enkele suggesties voor de inleiding: Geef kort aan waarom je denkt dat het onderwerp voor de mensen in de zaal en voor jezelf interessant is. Geef alvast aan wat het publiek kan doen met de informatie die je ze nu gaat geven. Leg uit wat het doel is van de bijeenkomst.

15 26 Het woord is nu aan u! Vertel een persoonlijke ervaring of leg een praktijkgeval voor. Maar doe dit vooral heel kort. Toon een voorwerp. Gebruik liever geen clichés als: Ik vind het een eer hier te mogen staan..., Fijn dat u allen in zo grote getale hier naar toe bent gekomen... of: Men heeft mij gevraagd... En houd het kort: ongeveer tien tot vijftien procent van je totale presentatie in tijd gemeten. Vergeet niet om de inleiding af te sluiten met aan te geven of, en wanneer er gelegenheid is om vragen te stellen. Dit wordt vaak vergeten. Het voordeel van zo n afsluiting is dat je het publiek min of meer geruststelt (men weet of er vragen gesteld mogen worden, en wanneer). Bovendien heb je zo een mooie overgang van de inleiding naar de romp van je toespraak. De vraag die ogenblikkelijk rijst is: wanneer moet je vragen laten stellen? Ons advies is: laat dat helemaal afhangen van je persoonlijke voorkeur. Een spreker die ervaren heeft dat hij beter uit de verf komt als hij af en toe een dialoog met iemand uit het publiek aangaat, doet er verstandig aan te zeggen dat men hem gerust tijdens de toespraak mag onderbreken voor een vraag. Ook de spreker wiens spanningsniveau aanmerkelijk terugloopt tijdens het beantwoorden van vragen, zal ze bij voorkeur tijdens zijn toespraak laten stellen. Iemand die weet dat hij helemaal van zijn à propos raakt als hij tijdens zijn toespraak wordt onderbroken, kan beter aangeven eventuele vragen aan het einde van zijn verhaal te stellen. En de spreker die de neiging heeft uitvoerig op de gestelde vragen in te gaan, zal daardoor vaak de toegestane tijd overschrijden. Hij kan zichzelf en het publiek hiertegen beschermen door vragen naar het einde te dirigeren. Waar je ook voor kiest, houd er in ieder geval rekening mee dat het beantwoorden van vragen tijd kost. Je zult in sommige gevallen je toespraak niet af kunnen maken als je op alle gestelde vragen ingaat. Sta daar in elk geval even bij stil en bepaal wat op dit moment belangrijk is. Je kunt:

16 Hoe deel ik de toespraak in? 27 verdere vragen verplaatsen naar een ander tijdstip of andere plaats; ervoor kiezen alleen nog maar vragen te beantwoorden, en de toespraak niet af te maken. Als je ervoor kiest de eventuele vragen aan het eind van de presentatie te beantwoorden, laat het publiek dan duidelijk weten wanneer dat moment van vragenstellen is aangebroken. Vaak gebeurt dit na het afsluiten van de inhoudelijke presentatie: Zijn er nog vragen? of nog netter: Als er vragen zijn, wil ik ze met alle plezier voor u beantwoorden. Laat vervolgens een stilte vallen om het publiek de tijd te geven de vraag te stellen, of om het publiek na te laten denken over een vraag. Er zijn toehoorders die het behoorlijk spannend vinden een vraag te stellen. Zij moeten eerst een drempel over. Een uitnodigende houding kan bijdragen aan verlaging van die drempel. Pas als je zeker weet dat er geen vragen meer zijn, kun je officieel de presentatie afronden en het publiek bedanken. OPDRACHT Ga eens na hoe de inleidingen van je toespraken er tot nu toe uitzagen. Maakte je gebruik van een aandachtstrekker? Hoe lang waren de inleidingen? Liet je vooraf duidelijk weten of er vragen gesteld mochten worden? Bepaal hoe de inleiding van je eerstvolgende toespraak eruit zal zien en probeer het uit. Heb je een goede vorm gevonden, maak dan een plan om dit verder uit te werken. De kern of romp Je hebt de korte inleiding afgesloten en komt nu toe aan de eigenlijke informatie en aan de argumentatie. (Dit deel beslaat ongeveer 75 procent van je totale presentatietijd.) Deel de kern van het verhaal op in duidelijk herkenbare onderdelen en met een consequen-

17 28 Het woord is nu aan u! te opbouw. Je hebt onder andere tot taak ervoor te zorgen dat het publiek steeds weet waar je zit in de toespraak. Maak dus duidelijke overgangen tussen de verschillende onderwerpen of onderdelen. Je kunt dat bijvoorbeeld doen door: steeds eenzelfde type zin te gebruiken, bijvoorbeeld: Mijn eerste argument is... Mijn tweede argument is... even kort samen te vatten; bijkomend voordeel hiervan is dat je nog eens extra benadrukt wat je belangrijk vindt in dit deel van je toespraak. te vragen of het tot hier duidelijk was, om vervolgens een nieuw onderwerp aan te kondigen. de overgang te markeren met een visueel hulpmiddel, zoals PowerPoint; hierover lees je in het volgende hoofdstuk meer. Realiseer je goed dat het belangrijkste verschil tussen een gesproken tekst en een geschreven tekst is, dat de toehoorders een gesproken tekst niet terug kunnen lezen. Als bij je publiek de vraag zou kunnen spelen: Waar ging dit ook al weer over?, dan ligt daar dus jouw taak als spreker om de structuur aan de luisteraars voor te houden. Middelen ter verduidelijking en ondersteuning Het is niet eenvoudig ervoor te zorgen dat de belangrijkste gedeelten van je toespraak bij het publiek blijven hangen. Of om constant de aandacht vast te blijven houden. Natuurlijk wil je bereiken dat je toehoorders straks nog weten waar het in essentie over ging. Je kunt ze daarbij helpen door je verhaal tijdens de voorbereiding zó in te delen, dat het duidelijk is en blijft. Hierbij enkele suggesties: Herhaal de definitie of stelling in andere bewoordingen Bijvoorbeeld: Door het feit dat ex-partners na jaren nog aangesproken kunnen worden voor bijstand aan de ander verleend, zullen veel mensen in financiële moeilijkheden raken en voor hun gevoel alsnog gestraft worden.

18 Hoe deel ik de toespraak in? 29 Draag feitelijke informatie aan: statistisch materiaal en cijfers Bijvoorbeeld: Uit recent onderzoek blijkt dat de agressie van cliënten van de Sociale Diensten met vijftig procent is toegenomen. GGZ Nederland rapporteert een toename van dertig procent aan hulpvragen na een echtscheiding. Geef voorbeelden Bijvoorbeeld: Ik ken een man die bij zijn scheiding huis en inboedel geheel aan vrouw en kinderen achterliet. Bovendien betaalt hij alimentatie voor een kind. Hij is nu tien jaar gescheiden en wordt opeens aangeslagen voor 500,- per maand vanwege verleende bijstand aan zijn ex-vrouw. Maak gebruik van vergelijkingen of contrasten Bijvoorbeeld: Hoe zou de reactie van mensen zijn als ze te horen krijgen, dat ze tien jaar na hun faillissement nog steeds moeten betalen voor hun ex-zakenpartner, die er maar niet in slaagt een baan te vinden. Citeer een deskundige Bijvoorbeeld: De bekende jurist en hoogleraar psychologie prof. dr. Veenstra, beweerde recentelijk in een televisieoptreden dat iedereen die nu nog trouwt een wurgcontract met de Nederlandse Staat aangaat. Hij raadt trouwen ten sterkste af. Maak gebruik van visuele hulpmiddelen Modellen en maquettes, blauwdrukken en organisatieschema s, grafieken, histogrammen, et cetera. OPDRACHT Neem nu eens een paar oude toespraken en bekijk de kern of romp op indeling en opbouw. Is het logisch ingedeeld? Zijn er duidelijke overgangen? Zal je publiek geboeid blijven? Wat kun je verbeteren?

19 30 Het woord is nu aan u! Experimenteer eens, probeer de nieuwe indeling uit en vraag iemand om commentaar. Maak daarna een plan hoe je verder wilt gaan. Het slot Wellicht heb je wel eens meegemaakt dat een toespraak afgelopen was zonder dat je het in de gaten had. Of dat een in het begin gloedvolle toespraak ten slotte als een nachtkaarsje uitging. Tien tegen een dat de spreker zijn afronding niet aankondigde, geen formeel einde aan zijn toespraak maakte. Voor de luisteraars moet de overgang naar de afsluiting duidelijk zijn. Geef aan dat je gaat afronden. (Het slot beslaat ongeveer tien tot vijftien procent van je presentatietijd.) Geef een duidelijke samenvatting en trek je conclusies. Kom eventueel nog eens met de meest aansprekende bewijzen, argumenten, voordelen of nadelen. Probeer kernachtig of speels te eindigen, waarbij je zo mogelijk terugkomt op de inleiding, bijvoorbeeld door terug te grijpen op het daar gebruikte beeld of de anekdote. Bedenk je slotzin, net zoals je een pakkende opening hebt bedacht. Eventueel gebruik je een slide met daarop een herhaling van de essentie van de boodschap, of een oproep. Je kunt ook refereren aan het begin van je toespraak als je daar een stelling hebt gebruikt. En ook hier liever geen clichés als: Ik stop er nu maar mee..., Dat was dan alles wat ik te zeggen had... Of: Mijn tijd is om, dus houd ik er maar mee op... OPDRACHT Ook hier weer: hoe liet je tot nu toe blijken dat je gaat afronden? Trok je conclusies? Gaf je samenvattingen? Heb je wel eens commentaar gehad op je manier van afronden? Of er navraag over gedaan bij iemand uit het publiek? Wellicht kun jij je licht opsteken bij iemand, advies of voorbeelden vragen.

20 Hoe deel ik de toespraak in? 31 Wanneer je het aandurft wat te experimenteren met de structuur, dan is het mogelijk om heldere, overzichtelijke alternatieven als structuur te nemen. Een voorbeeld van zo n alternatief is: inventariseer aan het begin van je toespraak op welke vragen het publiek antwoord wil hebben. Noteer deze vragen zichtbaar voor alle toehoorders op een whiteboard of tik ze in op de laptop, zodat de beamer ze projecteert op het scherm. Neem even de tijd om de vragen te ordenen en zeg dit ook tegen het publiek: Zo, eens even kijken hoe ik de vragen ga beantwoorden... en start vervolgens met je presentatie. Door de vragen af te vinken, wandel je structureel door de presentatie en voldoe je helemaal aan de vraag van je publiek. (Ook kun je de presentatie geven zoals je die had voorbereid, en na afloop de vragen afvinken en kijken wat er overblijft.) Vertel in beide situaties in ieder geval wat je zeker kwijt wilt. Het is een voorwaarde dat je goed en snel kunt schakelen tussen jouw belang en het belang van het publiek. Sprekerservaring, wat lef, en in ieder geval een goede kennis van het inhoudelijke onderwerp, zijn min of meer voorwaarden om deze vorm neer te zetten. Wil je meer weten over experimenteren, lees dan de paragraaf Je besluit het wel te doen op pagina 89. In dit hoofdstuk hebben we de drie delen van een toespraak behandeld: de inleiding, de kern en het slot. Telkens vroegen we je eens stil te staan bij hoe je het tot nu toe deed. Je hebt nu een soort blauwdruk voor de indeling en opbouw van je toespraken. Probeer die uit, vraag commentaar, schaaf eraan en neem je dan voor vanaf nu volgens dat persoonlijke draaiboekje te werken.

Het woord is nu aan u! Over spreken in het openbaar

Het woord is nu aan u! Over spreken in het openbaar Het woord is nu aan u! Over spreken in het openbaar Theo IJzermans Lex Eckhardt Thema, uitgeverij van Schouten & Nelissen 1 Sprekers bij verschillende gelegenheden Wie van ons houdt de inleiding bij de

Nadere informatie

De presentatie: basisprincipes

De presentatie: basisprincipes De presentatie: basisprincipes Een presentatie is eigenlijk een voordracht of spreekbeurt. De belangrijkste soorten: a Een uiteenzetting: je verklaart bv. hoe taal ontstaan is, behandelt het probleem van

Nadere informatie

Dag 15 - natuurlijk speechen met mind mapping

Dag 15 - natuurlijk speechen met mind mapping Dag 15 - natuurlijk speechen met mind mapping Zodra je er op gaat letten zie je dat veel toespraken eigenlijk heel onnatuurlijk overkomen. De spreker staat kaarsrecht achter zijn spreekgestoelte. Hij duikt

Nadere informatie

PeerEducatie Handboek voor Peers

PeerEducatie Handboek voor Peers PeerEducatie Handboek voor Peers Handboek voor Peers 1 Colofon PeerEducatie Handboek voor Peers december 2007 Work-Wise Dit is een uitgave van: Work-Wise info@work-wise.nl www.work-wise.nl Contactpersoon:

Nadere informatie

Tuesday, February 8, 2011. Opleiding Interactieve Media

Tuesday, February 8, 2011. Opleiding Interactieve Media Opleiding Interactieve Media Inhoud Inleiding presenteren 1. Voorwerk 2. Middenstuk 3. Begin presentatie 4. Einde presentatie 5. Visuele middelen 6. Non-verbale communicatie 7. Opdracht 8. Criteria 1.

Nadere informatie

Zorg voor je carrière. Neem gerust contact op of maak een afspraak. Telefoon: (030) 602 94 25 of e-mail: zorg@matchcare.nl

Zorg voor je carrière. Neem gerust contact op of maak een afspraak. Telefoon: (030) 602 94 25 of e-mail: zorg@matchcare.nl Neem gerust contact op of maak een afspraak. Telefoon: (030) 602 94 25 of e-mail: zorg@matchcare.nl Hoe presenteer ik mijzelf? Wat wil ik? Zorg voor je carrière Door het dagelijkse contact met mijn coach

Nadere informatie

E-book. Met 10 waardevolle tips om een presentatie te maken

E-book. Met 10 waardevolle tips om een presentatie te maken E-book Met 10 waardevolle tips om een presentatie te maken Inleiding In dit E-Book staan 10 waardevolle tips welke heel goed van pas kunnen komen tijdens het maken van een presentatie. Als je deze 10 tips

Nadere informatie

Begin met een beeld te vormen van uw luisteraars hun achtergrond en verwachtingen en ga na wat uw centrale boodschap moet zijn.

Begin met een beeld te vormen van uw luisteraars hun achtergrond en verwachtingen en ga na wat uw centrale boodschap moet zijn. Schrijven 4 Een uitgeschreven toespraak is een handig hulpmiddel bij presentaties en een probaat middel tegen spreekangst. Maar zo n toespraak moet wel natuurlijk klinken en de relatie met het publiek

Nadere informatie

Ideeën presenteren aan sceptische mensen. Inleiding. Enkele begrippen vooraf

Ideeën presenteren aan sceptische mensen. Inleiding. Enkele begrippen vooraf Ideeën presenteren aan sceptische mensen Inleiding Iedereen heeft wel eens meegemaakt dat het moeilijk kan zijn om gehoor te vinden voor informatie of een voorstel. Sommige mensen lijken er uisluitend

Nadere informatie

Basistraining Voorlichting geven Hand-out

Basistraining Voorlichting geven Hand-out Basistraining Voorlichting geven Hand-out Welkom bij de basistraining Voorlichting geven. Leuk dat je je hebt opgegeven om meer te weten te komen over voorlichting geven, voorlichtingen voorbereiden en

Nadere informatie

werkblad Scheldeberoep verkennen Veel beroepen hebben met de Schelde te maken. Welk beroep zou jij verder willen verkennen?

werkblad Scheldeberoep verkennen Veel beroepen hebben met de Schelde te maken. Welk beroep zou jij verder willen verkennen? werkblad Scheldeberoep verkennen Veel beroepen hebben met de Schelde te maken. Welk beroep zou jij verder willen verkennen? Noteer ook 2 reservekeuzen: 1. 2. 1. Wat weet je al van dit beroep? Schrijf het

Nadere informatie

Reflectiegesprekken met kinderen

Reflectiegesprekken met kinderen Reflectiegesprekken met kinderen Hierbij een samenvatting van allerlei soorten vragen die je kunt stellen bij het voeren van (reflectie)gesprekken met kinderen. 1. Van gesloten vragen naar open vragen

Nadere informatie

Inspirerend Presenteren

Inspirerend Presenteren Inspirerend Presenteren Door Kai Vermaas & Charis Heising Bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla Inleiding Wil je leren hoe jij een presentatie kunt geven waar je zeker bent van je verhaal? En

Nadere informatie

Communiceren met de achterban

Communiceren met de achterban 1 Communiceren met de achterban Je wilt weten hoe je het beste communiceert met de achterban. Je wilt direct aan de slag en snel resultaten. Je hebt een hoe-vraag. Zoals iedereen. Maar als je werkelijk

Nadere informatie

Uitleg boekverslag en boekbespreking

Uitleg boekverslag en boekbespreking Uitleg boekverslag en boekbespreking groep 7 schooljaar 2014-2015 Inhoudsopgave: Blz. 3 Blz. 3 Blz. 3 Blz. 4 Blz. 6 Blz. 7 Blz. 7 Stap 1: Het lezen van je boek Stap 2: Titelpagina Stap 3: Inhoudsopgave

Nadere informatie

Het Presentatie Structuur Model Hoe ontwikkel jij overtuigende presentaties en webinars? Introverte ZZP-ers worden hooggewaardeerde experts.

Het Presentatie Structuur Model Hoe ontwikkel jij overtuigende presentaties en webinars? Introverte ZZP-ers worden hooggewaardeerde experts. Het Presentatie Structuur Model Hoe ontwikkel jij overtuigende presentaties en webinars? Introverte ZZP-ers worden hooggewaardeerde experts. Het Presentatie Structuur Model De hoofdindeling van een presentatie,

Nadere informatie

Draaiboek voor een gastles

Draaiboek voor een gastles Draaiboek voor een gastles Dit draaiboek geeft jou als voorlichter van UNICEF Nederland een handvat om gastlessen te geven op scholen. Kinderen, klassen, groepen en scholen - elke gastles is anders. Een

Nadere informatie

SECTORWERKSTUK 2013-2014

SECTORWERKSTUK 2013-2014 SECTORWERKSTUK 2013-2014 1 HET SECTORWERKSTUK Het sectorwerkstuk is een verplicht onderdeel voor alle leerlingen uit het Mavo. Het maken van een sectorwerkstuk is een manier waarop je, als eindexamenkandidaat,

Nadere informatie

Oefenen 1 punt verdienen Onderwerpen van de presentaties

Oefenen 1 punt verdienen Onderwerpen van de presentaties Presenteren vmbo-4 Presenteren is aan de ene kant een kunst de één is er beter in dan de ander maar aan de andere kant valt of staat elke presentatie met een goede voorbereiding en veel oefening. Bij presenteren

Nadere informatie

Zelfreflectie meetinstrument Ondernemende houding studenten Z&W

Zelfreflectie meetinstrument Ondernemende houding studenten Z&W Zelfreflectie meetinstrument Ondernemende houding studenten Z&W 1 Naam student: Studentnummer: Datum: Naam leercoach: Inleiding Voor jou ligt het meetinstrument ondernemende houding. Met dit meetinstrument

Nadere informatie

De 3 monsters van public speaking. Leer je valkuilen kennen met Okab, Whiha en Ted PR PR... PRESENTATION PROFS

De 3 monsters van public speaking. Leer je valkuilen kennen met Okab, Whiha en Ted PR PR... PRESENTATION PROFS De 3 monsters van public speaking Leer je valkuilen kennen met Okab, Whiha en Ted PR PR... PRESENTATION PROFS De 3 monsters van public speaking Als spreker of presentator ben je, als het ware, de held

Nadere informatie

Nationaal Gevangenismuseum Gevangen in beeld

Nationaal Gevangenismuseum Gevangen in beeld Nationaal Gevangenismuseum Gevangen in beeld Groep 8 Les 1. Boeven in beeld Les 1. Boeven in beeld Nationaal Gevangenismuseum Groep 8 120 minuten Samenvatting van de les De les begint met een klassikaal

Nadere informatie

2.9 Lesplan opzet workshop 8 Lesformulier

2.9 Lesplan opzet workshop 8 Lesformulier 2.9 Lesplan opzet workshop 8 Lesformulier Naam docent: Onderwerp van de les/training/ workshop: Aantal deelnemende studenten: Datum: Presenteren Beginsituatie: Groep kent elkaar nu al redelijk goed. Er

Nadere informatie

Presenteren the easy way

Presenteren the easy way Presenteren the easy way Dit is een uitgave van Marie-Jose Custers van CustersCoaching (niets uit deze uitgave mag gekopieerd worden) Voor de meeste mensen is presenteren een echte opgave. Ze weten dat

Nadere informatie

Zorg dat je een onderwerp kiest, waarvan je echt meer wilt weten. Dat is interessanter, leuker en makkelijker om mee bezig te zijn.

Zorg dat je een onderwerp kiest, waarvan je echt meer wilt weten. Dat is interessanter, leuker en makkelijker om mee bezig te zijn. Werkstukwijzer Deze werkstukwijzer helpt je om een werkstuk in elkaar te zetten. Je vult eerst een formulier in. Op dit formulier komt te staan waar je werkstuk over gaat en hoe je het aanpakt. Met behulp

Nadere informatie

Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek

Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek Ontdek de Bibliotheek Ontdek de Bibliotheek Ontdek de Bibliotheek Welkom in de bibliotheek. Je gaat op ontdekking in de bibliotheek. Hierbij doe je een onderzoek naar verschillende soorten media; zoals

Nadere informatie

MEDIACONTACT SITUATIE

MEDIACONTACT SITUATIE MEDIACONTACT Wilco Bontenbal SITUATIE U, als manager, krijgt ongetwijfeld wel eens te maken met de. Daarom is het belangrijk om inzicht te krijgen in uw natuurlijke stijl van optreden in de en uw voorkeur

Nadere informatie

Training. Vergaderen

Training. Vergaderen Training Vergaderen Halide Temel 1-5-2014 Inhoudsopgave Inleiding 3 Doelen 4 Deelnemers 4 Werkvormen 4 Programma 4 Voorstellen & introductie 5 Opdracht Luciferspel 6 Theorie 7 Opdracht - Vergaderen 12

Nadere informatie

PRESENTEREN NEDERLANDS AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG:

PRESENTEREN NEDERLANDS AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG: AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG: - Kun je een verzorgde brief schrijven. - Kun je op een juiste manier werkwoorden vervoegen. - Schrijf je op een juiste manier PRESENTEREN in meervoud. - Gebruik je hoofdletters

Nadere informatie

werkbladen, telefoons en opnametoestel

werkbladen, telefoons en opnametoestel DE BAAN OP! De jongeren organiseren zelf één of meerdere bedrijfsbezoeken. Ze verzamelen informatie over verschillende bedrijven en op basis hiervan kiezen ze met de hele klas het meest interessante bedrijf

Nadere informatie

Ontwikkellijn 1: Ik zorg ervoor dat ik aan het werk ga en blijf!

Ontwikkellijn 1: Ik zorg ervoor dat ik aan het werk ga en blijf! Ontwikkellijn 1: Ik zorg ervoor dat ik aan het werk ga en blijf! Het gaat erom dat je laat merken dat jij zélf verantwoordelijk bent voor het leren: jij kiest de opdrachten, workshops en klussen zélf,

Nadere informatie

1 Kies je onderwerp Samen met je buurman of buurvrouw. Ons onderwerp: Voorbeeld: Michael Jackson was de beste artiest ooit! Nu jullie!

1 Kies je onderwerp Samen met je buurman of buurvrouw. Ons onderwerp: Voorbeeld: Michael Jackson was de beste artiest ooit! Nu jullie! Na deze les kun je presenteren in vijf stappen: 1. Kies een onderwerp 2. Bedenk een goede opbouw 3. Verzamel informatie 4. Oefen je presentatie 5. Presenteren maar! 8 Vertel je verhaal Regelmatig moet

Nadere informatie

Bepaal eerst de probleemstelling of hoofdvraag

Bepaal eerst de probleemstelling of hoofdvraag Bepaal eerst de probleemstelling of hoofdvraag De probleemstelling is eigenlijk het centrum waar het werkstuk om draait. Het is een precieze formulering van het onderwerp dat je onderzoekt. Omdat de probleemstelling

Nadere informatie

B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1

B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1 B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1 JE ONBEWUSTE PROGRAMMEREN VOOR EEN GEWELDIGE TOEKOMST De meeste mensen weten heel goed wat ze niet willen in hun leven, maar hebben vrijwel geen

Nadere informatie

Groep 8 Verdiepingsles: Lagerhuis (dubbele les) Groep 8 Verdiepingsles: Lagerhuis voorbereiding. Leerkrachtinformatie

Groep 8 Verdiepingsles: Lagerhuis (dubbele les) Groep 8 Verdiepingsles: Lagerhuis voorbereiding. Leerkrachtinformatie Leerkrachtinformatie (dubbele les) Lesduur: 2 x 50 minuten (klassikaal) Introductie van de activiteit 1. Deze klassikale les bestaat uit twee delen: Voorbereiding Uitvoering voorbereiding Lesduur: 50 minuten

Nadere informatie

Nederlands in Uitvoering

Nederlands in Uitvoering Nederlands in Uitvoering Leerjaar 1 Toekomst Een interview houden Algemene modulegegevens Leerjaar: 1 Taaltaak: Een interview houden Thema: Toekomst Leerstijlvariant: BEKIJK - DENK - DOE - ERVAAR Beschrijving

Nadere informatie

Rapportage Competenties. Bea het Voorbeeld. support@meurshrm.nl. Naam: Datum: 16.06.2015. Email:

Rapportage Competenties. Bea het Voorbeeld. support@meurshrm.nl. Naam: Datum: 16.06.2015. Email: Rapportage Competenties Naam: Bea het Voorbeeld Datum: 16.06.2015 Email: support@meurshrm.nl Bea het Voorbeeld / 16.06.2015 / Competenties (QPN) 2 Inleiding In dit rapport wordt ingegaan op de competenties

Nadere informatie

Weekschema maken. Je gaat praten over de dingen die jij in één week doet. Deze activiteiten ga je in een schema op de computer uitwerken.

Weekschema maken. Je gaat praten over de dingen die jij in één week doet. Deze activiteiten ga je in een schema op de computer uitwerken. Weekschema maken Je gaat praten over de dingen die jij in één week doet. Deze activiteiten ga je in een schema op de computer uitwerken. Leer en oefen: Neem samen me de docent/assistent het fotoboek de

Nadere informatie

STICKY STORY ZO MAAK JE EEN PITCH DIE BLIJFT HANGEN

STICKY STORY ZO MAAK JE EEN PITCH DIE BLIJFT HANGEN STICKY STORY ZO MAAK JE EEN PITCH DIE BLIJFT HANGEN Je zelf presenteren. Ook wel eens druk geweest met het maken van een pitch? Of zelfs meerdere voor verschillende situaties? We weten allemaal dat dit

Nadere informatie

Sollicitatiegesprekken volgens de STAR methode

Sollicitatiegesprekken volgens de STAR methode Sollicitatiegesprekken volgens de STAR methode Tijdens sollicitatiegesprekken wil je zo snel en zo goed mogelijk een kandidaat voor een openstaande functie selecteren. De STAR vragenmethode is een gedegen

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

Formeel en informeel. Formeel: Je gebruikt u om iemand aan te spreken. Je noemt iemand bij zijn achternaam.

Formeel en informeel. Formeel: Je gebruikt u om iemand aan te spreken. Je noemt iemand bij zijn achternaam. Formeel en informeel Tijdens je stage praat je veel met mensen. Soms is het een officieel gesprek, soms een gezellig praatje met een collega. Dit noem je formele en informele gesprekken. Formeel betekent

Nadere informatie

MODULE #6 DREAMBOARD PROCES

MODULE #6 DREAMBOARD PROCES MODULE #6 DREAMBOARD PROCES Welkom bij het 90 dagen mindset coachings programma. Dit programma heeft de potentie om jouw leven compleet te veranderen de komende 90 dagen. Daarin is het belangrijk dat je

Nadere informatie

RV 07 R.K. Basisschool de Vlinder groep 8 Stockholm 3 / 8 3124 SG Schiedam Tel.: 010-4717036 / 010-2470164

RV 07 R.K. Basisschool de Vlinder groep 8 Stockholm 3 / 8 3124 SG Schiedam Tel.: 010-4717036 / 010-2470164 R.K. Basisschool De Vlinder RV 07 R.K. Basisschool de Vlinder groep 8 Stockholm 3 / 8 3124 SG Schiedam Tel.: 010-4717036 / 010-2470164 GOEDE STUDIEGEWOONTEN Bij goed studeren (leren) of huiswerk maken

Nadere informatie

OPDRACHTEN BIJ THEMA 11 BELEID

OPDRACHTEN BIJ THEMA 11 BELEID OPDRACHTEN BIJ THEMA 11 BELEID Beleid is alleen nodig als je iets gaat veranderen. INLEIDING Het beleid van een organisatie bepaalt hoe je moet werken en wat de bestuurders belangrijk vinden. Dat beleid

Nadere informatie

STICKY STORY DE NIEUWE MANIER OM EEN ELEVATOR PITCH TE MAKEN DIE BLIJFT HANGEN

STICKY STORY DE NIEUWE MANIER OM EEN ELEVATOR PITCH TE MAKEN DIE BLIJFT HANGEN STICKY STORY DE NIEUWE MANIER OM EEN ELEVATOR PITCH TE MAKEN DIE BLIJFT HANGEN Je zelf presenteren We zijn allemaal wel eens druk geweest met het maken van een pitch, of soms zelfs meerdere om in verschillende

Nadere informatie

Scriptie over Personal Branding en Netwerking

Scriptie over Personal Branding en Netwerking Scriptie over Personal Branding en Netwerking 1e versie - 16 november 2012 Jana Vandromme Promotor: Hannelore Van Den Abeele 1. Inhoudstafel 1. Inhoudstafel 2. Onderzoeksvragen 2.1 Onderzoeksvraag 1 2.2

Nadere informatie

Je eigen nieuwjaarsbrief

Je eigen nieuwjaarsbrief Je eigen nieuwjaarsbrief Doelgroep Eerste, tweede, derde graad Aard van de activiteit De leerlingen schrijven zelf een nieuwjaarsbrief voor hun ouders. Vooraf Verzamel allerhande nieuwjaarsbrieven: tekstjes

Nadere informatie

Checklist Gesprek voeren 2F - handleiding

Checklist Gesprek voeren 2F - handleiding Checklist Gesprek voeren 2F - handleiding Inleiding De checklist Gesprek voeren 2F is ontwikkeld voor leerlingen die een gesprek moeten kunnen voeren op 2F. In deze handleiding wordt toegelicht hoe de

Nadere informatie

HEY WAT KAN JIJ EIGENLIJK GOED? VERKLAP JE TALENT IN 8 STAPPEN

HEY WAT KAN JIJ EIGENLIJK GOED? VERKLAP JE TALENT IN 8 STAPPEN E-blog HEY WAT KAN JIJ EIGENLIJK GOED? VERKLAP JE TALENT IN 8 STAPPEN In talent & groei Het is belangrijk om je talent goed onder woorden te kunnen brengen. Je krijgt daardoor meer kans om het werk te

Nadere informatie

Rotterdams Ambassadrices Netwerk

Rotterdams Ambassadrices Netwerk De ambassadrice als werver van inburgeraars 1. Inleiding; eigen ervaringen 2 A. Wat is werven 2 B. Het belang van werven 2 C. Verwachtingen 3 D. Rollenspel 4 E. Opdracht 4 2. Voortraject: 4 A. Doel 4 B.

Nadere informatie

ONDERZOEK VOOR JE PROFIELWERKSTUK HOE DOE JE DAT?

ONDERZOEK VOOR JE PROFIELWERKSTUK HOE DOE JE DAT? ONDERZOEK VOOR JE PROFIELWERKSTUK HOE DOE JE DAT? Wim Biemans Rijksuniversiteit Groningen, Faculteit Economie & Bedrijfswetenschappen 4 juni, 2014 2 Het doen van wetenschappelijk onderzoek Verschillende

Nadere informatie

Hoe bereid ik een spreekbeurt voor?

Hoe bereid ik een spreekbeurt voor? Hoe bereid ik een spreekbeurt voor? Het maken van een spreekbeurt is eigenlijk niets anders dan het schrijven van een informatieve tekst (weettekst). Het is daarom handig om net zo te werk te gaan als

Nadere informatie

Workshop C Waarom is stemmen belangrijk en hoe maak ik mijn keuze?

Workshop C Waarom is stemmen belangrijk en hoe maak ik mijn keuze? Workshop C Waarom is stemmen belangrijk en hoe maak ik mijn keuze? Workshop C Waarom is stemmen belangrijk en hoe maak ik mijn keuze? Korte omschrijving workshop In deze workshop ontdekken de deelnemers

Nadere informatie

> TAALWERKBLAD PARTICIPATIE

> TAALWERKBLAD PARTICIPATIE TAALWERKBLAD PARTICIPATIE aanpak coach cultuur deelnemen doel eigenschappen heden integreren kwaliteiten meedoen mentor nu plan samenleving toekomst vaardigheden verleden verwachtingen wensen DE WERKWOORDSTIJDEN

Nadere informatie

Reflectieverslag mondeling presenteren

Reflectieverslag mondeling presenteren Reflectieverslag mondeling presenteren Naam: Registratienummer: 900723514080 Opleiding: BBN Groepsdocente: Marjan Wink Periode: 2 Jaar: 2008 Inleiding In dit reflectieverslag zal ik evalueren wat ik tijdens

Nadere informatie

Instructie 1. Heb jij je voelsprieten uitstaan? De relatie met je cliënt

Instructie 1. Heb jij je voelsprieten uitstaan? De relatie met je cliënt Instructie 1 De relatie met je cliënt Heb jij je voelsprieten uitstaan? Met behulp van dit werkblad onderzoek je of je je voelsprieten hebt uitstaan naar de cliënt. Kies een cliënt en vul met die cliënt

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Johan Vosbergen Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Johan Vosbergen... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Johan,

Nadere informatie

De loopbaanchecklist

De loopbaanchecklist De loopbaanchecklist Met deze checklist ga je voor je zelf na hoe het gesteld is met de manier waarop je jouw loopbaan stuurt. Bij het beantwoorden van de vragen gaat het niet direct om andere banen, je

Nadere informatie

SPEELWIJZE LEIDERSCHAPSSPEL

SPEELWIJZE LEIDERSCHAPSSPEL SPEELWIJZE LEIDERSCHAPSSPEL Bij werken, zowel betaald als vrijwillig, hoort leiding krijgen of leiding geven. De vraag wat effectief leiderschap is houdt dan ook veel mensen bezig. De meningen hierover

Nadere informatie

2.1 FaVoriete leestips

2.1 FaVoriete leestips Verhalend 2.1 FaVoriete leestips Van klasgenoten heb ik de volgende tips gekregen van boeken/tijdschriften die mij leuk lijken: 1.... 2.... 3.... Van de leraar heb ik de volgende tips gekregen van boeken/tijdschriften

Nadere informatie

Creatief en flexibel toepassen van Triplep. Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus

Creatief en flexibel toepassen van Triplep. Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus Creatief en flexibel toepassen van Triplep Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus Programma Overzicht Kennismaking Persoonlijke werving van ouders Een goede relatie opbouwen met de ouders

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Lisa Westerman Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Lisa Westerman... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Lisa,

Nadere informatie

FEEDBACK GEVEN IN ZELFSTURENDE TEAMS. Yvette Paludanus

FEEDBACK GEVEN IN ZELFSTURENDE TEAMS. Yvette Paludanus FEEDBACK GEVEN IN ZELFSTURENDE TEAMS Yvette Paludanus 2 Dit boekje is tot stand gekomen dankzij de vragen en verhalen van medewerkers in de zorg. Wil je een exemplaar van dit boekje bestellen? Wil je begeleiding

Nadere informatie

Vertrouwelijk INDIVIDUEEL RAPPORT Anneke Onderwijs 9-10-2013

Vertrouwelijk INDIVIDUEEL RAPPORT Anneke Onderwijs 9-10-2013 Vertrouwelijk INDIVIDUEEL RAPPORT Anneke Onderwijs 9-10-2013 Beste Anneke, Dit rapport geeft een totaaloverzicht van jouw energie- en stressbronnen op organisatie- en functieniveau. De antwoorden die jij

Nadere informatie

3. Wat betekent dat voor de manier waarop lesgegeven zou moeten worden in de - voor jou - moeilijke vakken?

3. Wat betekent dat voor de manier waarop lesgegeven zou moeten worden in de - voor jou - moeilijke vakken? Werkblad: 1. Wat is je leerstijl? Om uit te vinden welke van de vier leerstijlen het meest lijkt op jouw leerstijl, kun je dit simpele testje doen. Stel je eens voor dat je zojuist een nieuwe apparaat

Nadere informatie

Inleiding. Autisme & Communicatie in de sport

Inleiding. Autisme & Communicatie in de sport Sanne Gielen Inleiding Starten met een nieuwe sport is voor iedereen spannend; Hoe zal de training eruit zien? Zal de coach aardig zijn? Heb ik een klik met mijn teamgenoten? Kán ik het eigenlijk wel?

Nadere informatie

N A Ï S I S S U E N O. 1. NaïS Zine. Download tijdelijk gratis INSPIRATIE STORYTELLING B2P BUSINESS TO PERSONAL

N A Ï S I S S U E N O. 1. NaïS Zine. Download tijdelijk gratis INSPIRATIE STORYTELLING B2P BUSINESS TO PERSONAL N A Ï S 2 0 1 7 I S S U E N O. 1 T I J D E L I J K G R A T I S NaïS Zine Download tijdelijk gratis Nieuw INSPIRATIE STORYTELLING B2P BUSINESS TO PERSONAL Inhoud 1 2 : Waarom jij niet zonder deze zes geheimen

Nadere informatie

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster [PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster! Hoofdzaken Ster Copyright EffectenSter BV 2014 Hoofdzaken Ster SOCIALE VAARDIGHEDEN VERSLAVING DOELEN EN MOTIVATIE 10 9 8 10 9 8 7 6 4 3 2 1 7 6 4 3 2 1 10 9

Nadere informatie

Juf Sabine en juf Maaike

Juf Sabine en juf Maaike Je moet daar heel wat voor kunnen: - Je moet goed kunnen lezen - En ook goed begrijpen wat je leest - Je moet goed kunnen opzoeken - En goed kunnen kiezen wat je wel en niet nodig hebt. - Je moet je verhaal

Nadere informatie

Focussen: 2 x 2 vragen

Focussen: 2 x 2 vragen Focussen: 2 x 2 vragen Waar kun je het voor gebruiken? Als je iets wilt bereiken en daarvoor het nodige te doen hebt, dan is het van belang dat je wéét wat je doet. De 2x2-vragen helpen je bij het bedenken

Nadere informatie

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken - 2 - Weer huiswerk? Nee, deze keer geen huiswerk, maar een boekje óver huiswerk! Wij (de meesters en juffrouws) horen jullie wel eens mopperen als je huiswerk opkrijgt.

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

Ik wilde een opdracht ontwikkelen voor leerlingen die voldoet aan de uitgangspunten van competentiegericht leren.

Ik wilde een opdracht ontwikkelen voor leerlingen die voldoet aan de uitgangspunten van competentiegericht leren. 1/5 Fase 1: Wat wilde ik bereiken? Handelen/ ervaring opdoen Ik wilde een opdracht ontwikkelen voor leerlingen die voldoet aan de uitgangspunten van competentiegericht leren. De opdracht wilde ik zo ontwikkelen,

Nadere informatie

Effectieve samenwerking: werken in driehoeken

Effectieve samenwerking: werken in driehoeken Effectieve samenwerking: werken in driehoeken Werken in driehoeken is een wijze van samenwerking die in elke organisatie, projectteam en netwerk mogelijk is. Het maakt dat we kunnen werken vanuit een heldere

Nadere informatie

Doel van deze presentatie is

Doel van deze presentatie is Doel van deze presentatie is Oplossingsgericht? Sjoemelen? Evaluatie van de praktische oefening. Verbetersuggesties qua oplossingsgerichtheid (niet met betrekking tot de inhoud van de gebruikte materialen)

Nadere informatie

Waar een wil is, is een Weg!

Waar een wil is, is een Weg! 5 tips om moeiteloos voor jezelf te kiezen en een stap te zetten. Waar een wil is, is een Weg! - Lifecoach http://www.facebook.com/arlettevanslifecoach 0 Je bent een ondernemende 40+ vrouw die vooral gericht

Nadere informatie

Inge Test 07.05.2014

Inge Test 07.05.2014 Inge Test 07.05.2014 Inge Test / 07.05.2014 / Bemiddelbaarheid 2 Bemiddelbaarheidsscan Je hebt een scan gemaakt die in kaart brengt wat je kans op werk vergroot of verkleint. Verbeter je startpositie bij

Nadere informatie

Museum De Buitenplaats Kijken is een kunst

Museum De Buitenplaats Kijken is een kunst Museum De Buitenplaats Kijken is een kunst Groep 5 Les 1 Ik en mijn selfie Les 1 Ik en mijn selfie Samenvatting van de les De kinderen kijken naar een selectie portretten waaronder selfies. Ze analyseren

Nadere informatie

De lamp. Copyright Vakcollege Groep B.V. 2011. Alle rechten voorbehouden.

De lamp. Copyright Vakcollege Groep B.V. 2011. Alle rechten voorbehouden. De lamp Copyright Vakcollege Groep B.V. 2011. Alle rechten voorbehouden. De lamp Met lampen is het als met schoenen; ze zijn vanzelfsprekend en je ziet ze overal. Pas als de stroom een keer uitvalt, merk

Nadere informatie

Persoonlijk Ontwikkelings Plan (POP)

Persoonlijk Ontwikkelings Plan (POP) Hoofdstuk 18 Extra informatie Persoonlijk Ontwikkelings Plan (POP) Het Persoonlijk Ontwikkelings Plan (POP) is bedoeld om een medewerker persoonlijk in de gelegenheid te stellen in eigen woorden te vertellen

Nadere informatie

Van huidige situatie ------------ naar --------------------------------- gewenste situatie

Van huidige situatie ------------ naar --------------------------------- gewenste situatie Doelen stellen NLP is een doelgerichte, praktische en mensvriendelijke techniek. NLP = ervaren, ervaren in denken, voelen en doen. Middels een praktisch toepasbaar model leren we om de eigen hulpmiddelen,

Nadere informatie

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Communiceren met je puber Deze bijeenkomst sluit aan bij Moments, magazine voor ouders van jongeren van 12-18 jaar

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Communiceren met je puber Deze bijeenkomst sluit aan bij Moments, magazine voor ouders van jongeren van 12-18 jaar DOELSTELLINGEN Ouders zijn zich ervan bewust dat je altijd en overal communiceert Ouders wisselen ervaringen met elkaar uit over hoe de communicatie met hun pubers verloopt Ouders verwerven meer inzicht

Nadere informatie

Basisschool de Triangel. Het houden van een spreekbeurt.

Basisschool de Triangel. Het houden van een spreekbeurt. Basisschool de Triangel Het houden van een spreekbeurt. 1 INHOUDSOPGAVE SPREEKBEURT GROEP 5 1 GROEP 6 5 GROEP 7 EN 8 9 2 HOE BEREID IK MIJN SPREEKBEURT VOOR? SPREEKBEURT IN GROEP 5 Wat is een spreekbeurt?

Nadere informatie

DE NETWERKTHERMOMETER LEERLINGEN INSTRUCTIE

DE NETWERKTHERMOMETER LEERLINGEN INSTRUCTIE Netwerkthermometer DE NETWERKTHERMOMETER LEERLINGEN INSTRUCTIE Wat is De Netwerkthermometer De Netwerkthermometer is een test. Een test om een gedegen beeld te krijgen van hoe je zelf aan kijkt tegen je

Nadere informatie

MOEILIJKHEIDSGRAAD: -**- Een spreekbeurt geven, vraagt veel voorbereiding. Je moet immers vlot kunnen vertellen en je moet je luisteraars boeien.

MOEILIJKHEIDSGRAAD: -**- Een spreekbeurt geven, vraagt veel voorbereiding. Je moet immers vlot kunnen vertellen en je moet je luisteraars boeien. DOELGROEP: basisschool THEMA: spreekbeurt MOEILIJKHEIDSGRAAD: -**- ALS IK EEN... WAS... Een spreekbeurt geven, vraagt veel voorbereiding. Je moet immers vlot kunnen vertellen en je moet je luisteraars

Nadere informatie

Reader Voordracht Havo 5

Reader Voordracht Havo 5 Reader Voordracht Havo 5 Spreekvaardigheid en Examenteksten In deze periode gaan we aan de slag met spreekvaardigheid. De toets aan het eind van de periode is dan ook een voordracht. Je voordracht gaat

Nadere informatie

Hoe ben jij KNAP??? >> Doe nu de test! Ga naar de 'Vragenlijst' Howard Gardner

Hoe ben jij KNAP??? >> Doe nu de test! Ga naar de 'Vragenlijst' Howard Gardner Hoe ben jij KNAP??? Je zou talent kunnen omschrijven als ergens heel goed in zijn. Elk mens heeft zo z n eigen talenten. Zelfs de grootste luilak die heeft namelijk een slaaptalent en een lui op de bank

Nadere informatie

Document vertellen en presenteren voor de groepen 1, 2, 3 en 4. Doelen van vertellen en presenteren in groep 1 en 2:

Document vertellen en presenteren voor de groepen 1, 2, 3 en 4. Doelen van vertellen en presenteren in groep 1 en 2: Document vertellen en presenteren voor de groepen 1, 2, 3 en 4 Doelen van vertellen en presenteren in groep 1 en 2: Leerlingen raken vertrouwd met het presenteren voor een groep Leerlingen raken vertrouwd

Nadere informatie

Je oefent deze vaardigheid in het praktijklokaal aan de hand van het handelingsformulier Voorlichting geven.

Je oefent deze vaardigheid in het praktijklokaal aan de hand van het handelingsformulier Voorlichting geven. OPDRACHTFORMULIER Voorlichting geven Naam student: Datum: Opdracht Je geeft voorlichting aan een of meer zorgvragers. Voordat je gaat oefenen Je oefent deze vaardigheid in het praktijklokaal aan de hand

Nadere informatie

Werkwijzer Verslagkring:

Werkwijzer Verslagkring: Werkwijzer Verslagkring: 1. Je maakt een tweetal. 2. Met zijn tweeën kies je een onderwerp, waarin jullie je willen verdiepen en waarover jullie meer willen weten. 3. Samen ga je op zoek naar informatie

Nadere informatie

Samenvatting Zorg en welzijn SPW handboek vaardigheden

Samenvatting Zorg en welzijn SPW handboek vaardigheden Samenvatting Zorg en welzijn SPW handboek v Samenvatting door een scholier 1846 woorden 4 november 2007 5,9 18 keer beoordeeld Vak Zorg en welzijn Allerlei samenvattingen die ik gemaakt heb voor SPW niveau

Nadere informatie

Les 1 Voorspellen Leestekst: De nieuwe computer. Introductiefase: 2. Vraag: "Kan iemand mij vertellen wat voorspellen betekent?"

Les 1 Voorspellen Leestekst: De nieuwe computer. Introductiefase: 2. Vraag: Kan iemand mij vertellen wat voorspellen betekent? Les 1 Voorspellen Leestekst: De nieuwe computer "Welkom:..." Introductiefase: 1. "We gaan vandaag proberen te voorspellen." 2. Vraag: "Kan iemand mij vertellen wat voorspellen betekent?" 3. Discussie:...

Nadere informatie

Introductie. Lesinstructie. Lesinstructie. Leerdoelen. Introductie. Opzet. Bronnen

Introductie. Lesinstructie. Lesinstructie. Leerdoelen. Introductie. Opzet. Bronnen Introductie Introductie Gamen, Hyven, informatie zoeken, filmpjes kijken, muziek luisteren, spullen kopen of verkopen. Internetten doen we allemaal. Soms voor de lol, soms serieus, soms thuis, soms op

Nadere informatie

TIPS VOOR HET COMMERCIËLE TELEFOONGESPREK

TIPS VOOR HET COMMERCIËLE TELEFOONGESPREK TIPS VOOR HET COMMERCIËLE TELEFOONGESPREK 1. Behandel de klant met respect. Hij is net als jij een weldenkend persoon die in staat is een eigen oordeel te vormen. 2. Wek geen verwachtingen waaraan je niet

Nadere informatie

In gesprek met medewerkers over verzuim

In gesprek met medewerkers over verzuim TIP: dit is een interactieve pdf. de inhoudsopgave en het menu onder aan de pagina s zijn clickable. In gesprek met medewerkers over verzuim Inhoud 1. verzuim bespreken met medewerkers Het is belangrijk

Nadere informatie

DE BIBLIOTHEEK VAN JE DROMEN? groep A

DE BIBLIOTHEEK VAN JE DROMEN? groep A DE BIBLIOTHEEK VAN JE DROMEN? groep A 4 opdrachten! 60 minuten! Bij iedere opdracht zet iemand zijn wekker/ chronometer (op gsm of uurwerk), zodat je zeker niet veel langer dan een kwartier bezig bent.

Nadere informatie

Spreekbeurt, en werkstuk

Spreekbeurt, en werkstuk Spreekbeurt, krantenkring en werkstuk Dit boekje is van: Datum spreekbeurt Datum krantenkring Inleverdatum werkstukken Werkstuk 1: 11 november 2015 Werkstuk 2: 6 april 2016 Bewaar dit goed! Hoe bereid

Nadere informatie

MODULE #7 CORE PURPOSE

MODULE #7 CORE PURPOSE MODULE #7 CORE PURPOSE Welkom bij het 90 dagen mindset coachings programma. Dit programma heeft de potentie om jouw leven compleet te veranderen de komende 90 dagen. Daarin is het belangrijk dat je de

Nadere informatie

Presenteren. Oriëntatie

Presenteren. Oriëntatie Oriëntatie Dit ga je doen Je gaat een stand (marktkraam) inrichten om te laten zien wat je gedaan hebt tijdens dit project en wat je eindresultaat is. Je probeert jullie stand zo te maken dat het aantrekkelijk

Nadere informatie